quote:Op maandag 15 februari 2010 18:08 schreef sig000 het volgende:
Niet alleen dat, het bestemmingsplan moet aangepast worden en dat gaat wel een tijdje duren.
quote:
Dat is hooguit een stimulus voor de bouw van nieuwe woningen, niet bepaald voor de verkoop van bestaande woningen en het is al helemaal dramatisch voor de toch al niet florisante gemeente-financien.quote:Op maandag 15 februari 2010 18:58 schreef xenobinol het volgende:
Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht vroeg ik me af of er ook lokale partijen zijn die gaan beginnen met het gratis weggeven van bouwgrond. Een soort stimulus voor de woningmarkt en het levert je misschien nog wel de nodige stemmen op
quote:Op maandag 15 februari 2010 18:58 schreef xenobinol het volgende:
Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht vroeg ik me af of er ook lokale partijen zijn die gaan beginnen met het gratis weggeven van bouwgrond. Een soort stimulus voor de woningmarkt en het levert je misschien nog wel de nodige stemmen op
Hoezo... nu verkopen ze toch ook niets? Hopelijk krijgen ze er nu inwoners en nieuwe bedrijven bij. Levert op de lange termijn vast wat op.quote:Op maandag 15 februari 2010 19:44 schreef Q. het volgende:
[..]
Dat is hooguit een stimulus voor de bouw van nieuwe woningen, niet bepaald voor de verkoop van bestaande woningen en het is al helemaal dramatisch voor de toch al niet florisante gemeente-financien.
Plek genoeg voor die nieuwe bedrijven op een gemiddeld industrieterrein of kantorenpark.quote:Op maandag 15 februari 2010 19:58 schreef xenobinol het volgende:
Hopelijk krijgen ze er nu inwoners en nieuwe bedrijven bij. Levert op de lange termijn vast wat op.
Politici en lange termijn....quote:Op maandag 15 februari 2010 19:58 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Hoezo... nu verkopen ze toch ook niets? Hopelijk krijgen ze er nu inwoners en nieuwe bedrijven bij. Levert op de lange termijn vast wat op.
quote:Op maandag 15 februari 2010 21:34 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Politici en lange termijn....
Gaat tegenwoordig alleen maar om de stemmen.
Het CPB is het gelukkig met me eensquote:Op woensdag 20 januari 2010 19:02 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Nee. We staan nu op 5.3% (na een laagtepunt van 3.8% een jaar geleden precies). Ik denk wel dat het voorlopig nog niet gedaan is met de stijging van de werkloosheid, dat is simpelweg een gevolg van de vertraging die je hebt in een sociaal systeem als het onze. Maar goed, voor een 8.5-9.0% werkloosheid moet nog wat meer gebeuren. Ik denk dat 7.0% nog mogelijk is, maar een piek op 6.0% realistischer.
Het CPB waait dan ook met alle winden mee. Wat zijn hun foutenmarges in het verleden geweest? 30%-40% of 50%?quote:Op dinsdag 16 februari 2010 14:07 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Het CPB is het gelukkig met me eens![]()
Ze verwachten nu 6.5% werkloosheid eind 2010, met eenzelfde niveau eind 2011.
Persbericht
In juni 2009 gingen ze nog uit van 9.5% werkloosheid tegen eind 2010, dat hebben ze nu dus 32% omlaag gebracht. Verder was hun voorspelling toen 5.5% voor eind 2009, waar die uit kwam op 4.9%. Da's een foutmarge van 11%.quote:Op dinsdag 16 februari 2010 14:20 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Het CPB waait dan ook met alle winden mee. Wat zijn hun foutenmarges in het verleden geweest? 30%-40% of 50%?
Misschien is dit de vinding die de economie uiteindelijk uit het slob trekt.quote:
Mja dat bedoel ik. Ze zullen er vast wel een leuk model op loslaten maar ik denkl dat in deze tijden vooal dat soort modellen enkele zaken missen. We leven niet in een vacuum. Maargoed, het is dan ook hun taak af en toe wat te roepen...al dan niet met een ander doel dan gewoon sec cijfers opkotsen.quote:Op dinsdag 16 februari 2010 14:30 schreef Drive-r het volgende:
[..]
In juni 2009 gingen ze nog uit van 9.5% werkloosheid tegen eind 2010, dat hebben ze nu dus 32% omlaag gebracht. Verder was hun voorspelling toen 5.5% voor eind 2009, waar die uit kwam op 4.9%. Da's een foutmarge van 11%.
is wellicht de wens de vader van de gedachte (qua betrouwbaarheid en modellering enzo)?quote:Op dinsdag 16 februari 2010 14:43 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Mja dat bedoel ik. Ze zullen er vast wel een leuk model op loslaten maar ik denkl dat in deze tijden vooal dat soort modellen enkele zaken missen. We leven niet in een vacuum. Maargoed, het is dan ook hun taak af en toe wat te roepen...al dan niet met een ander doel dan gewoon sec cijfers opkotsen.
Ik denk iig dat Erwin Kroll niet met een veel slechtere schatting zou kunnen komen als we het allemaal aan hem zouden overlaten.
Een meteoroloog werkt ook met modellen met een beperkte input en moet dan een voorspelling doen aan de hand van een incompleet model. Zelfde geld voor een econometrist, dus die vergelijking zou wel eens op kunnen gaanquote:Op dinsdag 16 februari 2010 14:59 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
is wellicht de wens de vader van de gedachte (qua betrouwbaarheid en modellering enzo)?
En de gemeente denhaag doet er ook alles aan om mensen in hun huis te houden.quote:'Den Haag wil hypotheken schuldenaren overnemen'
Uitgegeven: 17 februari 2010 07:41
Laatst gewijzigd: 17 februari 2010 08:08
AMSTERDAM - Den Haag gaat hypotheken van inwoners met financiële problemen overnemen zodat ze in hun huis kunnen blijven.
© ANPDat is een plan van wethouder van sociale zaken Henk Kool (PvdA), schrijft de Volkskrant. Minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) is volgens de krant enthousiast.
Als een inwoner zijn huis uit moet omdat hij de hypotheeklasten niet meer kan betalen, betaalt de gemeente de bank het bedrag dat het huis in theorie zou moeten opbrengen bij een gedwongen verkoop; de executiewaarde.
De bank krijgt dan meer voor het huis dan bij een executieveiling. In de krant stelt Kool dat een huis bij een executieveiling in de praktijk vaak maar zeventig procent van de executiewaarde opbrengt.
Kwijtschelden
In ruil hiervoor moet de bank de schuld die na de gedwongen verkoop overblijft kwijtschelden. De huiseigenaar kan in zijn huis blijven. Hij sluit in zo'n geval een nieuwe, lagere hypotheek af bij de Gemeentelijke Kredietbank.
Ook komt hij in de schuldsanering terecht. Binnen zeven jaar moet de hypotheek worden overgesloten op de vrije markt.
Ook voor de gemeente zou dit gunstig zijn. Als veel mensen door een gedwonge verkoop hun huis uit moeten, zijn er te veel belangstellenden voor sociale huurwoningen, stelt Kool. Ook loopt het dan storm bij schuldhulpverleningstrajecten. Daarbij zouden huizen via veilingen vaak in handen van huisjesmelkers komen.
Is dat niet het beetje hetzelfde als een enorm krediet aangaan om een ferari te kopen, dit niet meer kunnen betalen en dan van de regering/gemeente verwachten dat ze de lening ff overnemen?quote:Op woensdag 17 februari 2010 08:14 schreef Basp1 het volgende:
http://www.nu.nl/economie(...)naren-overnemen.html
[..]
En de gemeente denhaag doet er ook alles aan om mensen in hun huis te houden.
Nou, lachen hoor. Betaal jij geen belasting?quote:Op woensdag 17 februari 2010 10:18 schreef pberends het volgende:
We kunnen weer lachen om de overheid mbt de huizenmarkt...
Koopsubsidie is eind mei op.
'Den Haag wil hypotheken schuldenaren overnemen'.
Goed dan toch dat de koopsubsidie stopt en niet een extra pot geld opgegraven wordt, dan gaat aan die onzin geen geld meer op.quote:Op woensdag 17 februari 2010 10:35 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Nou, lachen hoor. Betaal jij geen belasting?
Rustig maar, op een gegeven moment zijn alle potjes leeg & kunnen mensen als nog niet de hypo betalen. Dan zullen de huizenprijzen wel weer verder dalenquote:Op woensdag 17 februari 2010 10:35 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Nou, lachen hoor. Betaal jij geen belasting?
Maak je geen zorgen, ik ben de rust zelve.quote:Op woensdag 17 februari 2010 10:45 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Rustig maar, op een gegeven moment zijn alle potjes leeg & kunnen mensen als nog niet de hypo betalen. Dan zullen de huizenprijzen wel weer verder dalen
Hoeveel tegenstrijdigheden kan je op één dag hebben?quote:'Huizenprijs stabiliseert dit jaar'
Uitgegeven: 17 februari 2010 11:14
Laatst gewijzigd: 17 februari 2010 11:15
UTRECHT - De Rabobank voorziet een lichte prijsstijging van huizen in de tweede helft van dit jaar, maar al met al zal de gemiddelde huizenprijs dit jaar nog iets lager uitvallen dan vorig jaar, aldus de bank in een woensdag gepubliceerd kwartaalbericht.
© ANP
Volgens de bank zal niet alleen de prijs van een bestaande woning in de loop van dit jaar oplopen, maar ook het renteniveau, terwijl de brutolonen dit jaar stabiel zullen blijven.
De betaalbaarheid van huizen zal afnemen en dat is slecht nieuws voor de starters op de woningmarkt, aldus de Rabobank.
Wat is een acceptabele prijs? Acceptabel voor jou, of een goede prijs voor de woning? Die 2 kunnen ernstig uit elkaar liggenquote:Op woensdag 17 februari 2010 11:23 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Maak je geen zorgen, ik ben de rust zelve.Die reactie was meer gericht op het geintje van de gemeente Den Haag.
Ik wacht rustig af tot ik mijn droomhuis ergens tegenkom voor een acceptabele prijs.
En dat hoeft niet eens in NL te zijn.
Zodra beide factoren bij elkaar komen. Als ik bereid ben om een bedrag neer te leggen voor een leuk huis, dan is het (mij) dat waard.quote:Op woensdag 17 februari 2010 11:35 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Wat is een acceptabele prijs? Acceptabel voor jou, of een goede prijs voor de woning? Die 2 kunnen ernstig uit elkaar liggen
Tja, het is echt sneu hoe ze het hier als een taak van de overheid zien om huizenprijzen te ondersteunen met alle mogelijke maatregelen. Zelfs de VVD is tegen dalende huizenprijzen bleek uit het gemeenteraadsdebat!quote:Op woensdag 17 februari 2010 10:35 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Nou, lachen hoor. Betaal jij geen belasting?
Ze willen het zelfs in het verkiezingsprogram opnemen dat de overheid moet helpen de bubble verder op te blazen, zodat de burger meer kan lenen op onderpandquote:Zelfs de VVD is tegen dalende huizenprijzen bleek uit het gemeenteraadsdebat!
quote:Op woensdag 17 februari 2010 15:38 schreef LXIV het volgende:
Het idee uit gemeente Den Haag is natuurlijk te zot. Als iemand zijn huis niet meer kan betalen dan moet hij dus goedkoper gaan wonen. En niet met behulp van belastinggeld toch in zijn eigen huis blijven. Zo iemand krijgt (mogelijk) al HRA, koopsubsidie, starterslening. En dan ook nog geld daar bovenop om te kunnen blijven wonen? Als jij met bijv. een uitkering in een woning van 300K woont dan moet je dus verkassen. Of werk vinden. Zo simpel is dat.
Waarom een bank hierin mee zou willen gaan ontgaat me. Die restschuld kunnen ze toch gewoon claimen bij het NHG? Dan krijgen ze 100%.
Als iemand bijvoorbeeld in 2008 een huis kocht met een waarde van 200K, met een hypotheek van 125%, dan is die hypo nu dus 250K. De executiewaarde van het huis is bijv. 160K.
Met NHG krijgt de bank dan gewoon 250K. Als ze van de gemeente de executiewaarde ontvangen leveren ze 70K in. Omdat ze zo aardig zijn die man in zijn huis te laten wonen? Ze zijn toch geen liefdadigheidsinstellling?
Linksom (dit systeem) of rechtsom (NHG) draait de staat toch wel op voor de bubble. Het is ook niet helemaal rechtvaardig om mensen dit zelf te laten doen, want de overheid heeft overmatig lenen GIGANTISCH aangemoedigd en voortdurend gezegd (tegen alle experts in, IMF, EU, AFM) dat er absoluut geen sprake was van overwaardering. Logisch dat mensen nu in de problemen komen.
Was dat niet anderhalf jaar geleden al het geval? Of begint het nu pas echt echt echt.quote:Op woensdag 17 februari 2010 16:55 schreef andlikethathesgone het volgende:
[..]
![]()
The final word on the Dutch Housing Market. Let's go downhill now.
Executie van 160k en een hypo van 250k heb je geen NHG hoor..quote:Op woensdag 17 februari 2010 15:38 schreef LXIV het volgende:
Het idee uit gemeente Den Haag is natuurlijk te zot. Als iemand zijn huis niet meer kan betalen dan moet hij dus goedkoper gaan wonen. En niet met behulp van belastinggeld toch in zijn eigen huis blijven. Zo iemand krijgt (mogelijk) al HRA, koopsubsidie, starterslening. En dan ook nog geld daar bovenop om te kunnen blijven wonen? Als jij met bijv. een uitkering in een woning van 300K woont dan moet je dus verkassen. Of werk vinden. Zo simpel is dat.
Waarom een bank hierin mee zou willen gaan ontgaat me. Die restschuld kunnen ze toch gewoon claimen bij het NHG? Dan krijgen ze 100%.
Als iemand bijvoorbeeld in 2008 een huis kocht met een waarde van 200K, met een hypotheek van 125%, dan is die hypo nu dus 250K. De executiewaarde van het huis is bijv. 160K.
Met NHG krijgt de bank dan gewoon 250K. Als ze van de gemeente de executiewaarde ontvangen leveren ze 70K in. Omdat ze zo aardig zijn die man in zijn huis te laten wonen? Ze zijn toch geen liefdadigheidsinstellling?
Linksom (dit systeem) of rechtsom (NHG) draait de staat toch wel op voor de bubble. Het is ook niet helemaal rechtvaardig om mensen dit zelf te laten doen, want de overheid heeft overmatig lenen GIGANTISCH aangemoedigd en voortdurend gezegd (tegen alle experts in, IMF, EU, AFM) dat er absoluut geen sprake was van overwaardering. Logisch dat mensen nu in de problemen komen.
Ik vind dat de huis eigenaren wel degelijk zelf moeten opdraaien voor de schulden die ze zijn aangegaan, zijn ze gedwongen om een huis te kopen? Nee, iedereen kon niet wachten in de huizenmarkt te springen, lekker goedkoop lenen en je rijker wanen dan je bent. Als je niet een betaalbare woning kan verkrijgen moet je je als volk organiseren tegen de partijen die een goede marktwerking in de weg staan. Kennelijk was dat geen optie, je kon beter mee gaan doen en je woning ieder jaar in waarde zien stijgen. Het is een pyramide spel net als de sociale zekerheid. Gelukkig hebben de overheden de industrie en het onderwijs dusdanig gesloopt dat in de nabije toekomst alleen nog maar geld verdient kan worden door geld rond te pompen, het echte werk laten we over aan Oost Europeanen en Aziaten. Die zullen vast wel willen dat wij de vruchten van hun arbeid gaan plukken, immers je moet over hele bijzondere eigenschappen beschikken om het geld van anderen aan te nemen en er geen enkele waarde tegenover te stellen. Hoe lang denk je dat men daar nog in gaat trappenquote:Op woensdag 17 februari 2010 15:38 schreef LXIV het volgende:
Linksom (dit systeem) of rechtsom (NHG) draait de staat toch wel op voor de bubble. Het is ook niet helemaal rechtvaardig om mensen dit zelf te laten doen, want de overheid heeft overmatig lenen GIGANTISCH aangemoedigd en voortdurend gezegd (tegen alle experts in, IMF, EU, AFM) dat er absoluut geen sprake was van overwaardering. Logisch dat mensen nu in de problemen komen.
Nu ontbreekt het me aan vrijwel alle fundamentele economische en rekenkundige kennis, maar waar haalt de Rabo dan die stijging vandaan? Ik zou zeggen dat als de rente stijgt en de lonen stabiel blijven, de huizenprijs dus niet gaat oplopen. Wat snap ik nu niet?quote:olgens de bank zal niet alleen de prijs van een bestaande woning in de loop van dit jaar oplopen, maar ook het renteniveau, terwijl de brutolonen dit jaar stabiel zullen blijven
quote:Op woensdag 17 februari 2010 20:00 schreef LXIV het volgende:
Je hebt Jan en Piet. Beiden een baan als ambtenaar op een ministerie, plantjes water geven, ff Hyves checken en 60K per jaar vangen.
Misschien een correctie n.a.v. de flinke dalingen van de afgelopen tijd. Je ziet na flinke dalingen wel vaker een kleine correctie die niet op indicators is gebaseerd.quote:Op woensdag 17 februari 2010 20:11 schreef LXIV het volgende:
Nu las ik ook dit epistel van de Rabobank:
[..]
Nu ontbreekt het me aan vrijwel alle fundamentele economische en rekenkundige kennis, maar waar haalt de Rabo dan die stijging vandaan? Ik zou zeggen dat als de rente stijgt en de lonen stabiel blijven, de huizenprijs dus niet gaat oplopen. Wat snap ik nu niet?
Volgens mij hebben we toch al een kleine correctie gehad? Ik geloof er niet zo in, volgens mij is het de zoveelste poging van de Rabo om de markt ophoog te praten.quote:Op woensdag 17 februari 2010 20:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
Misschien een correctie n.a.v. de flinke dalingen van de afgelopen tijd. Je ziet na flinke dalingen wel vaker een kleine correctie die niet op indicators is gebaseerd.
In sommige gebieden wel, kan best zijn dat die correctie nog even doorsijpelt voor er weer wat anders gaat gebeuren. Natuurlijk heeft Rabo er een belang bij om de boel recht te lullen, maar helemaal onlogisch is zo'n correctie zonder de betreffende indicators niet.quote:Op woensdag 17 februari 2010 20:31 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Volgens mij hebben we toch al een kleine correctie gehad? Ik geloof er niet zo in, volgens mij is het de zoveelste poging van de Rabo om de markt ophoog te praten.
Ook de overheid heeft natuurlijk grote belangen op korte termijn om de markt weer op gang te krijgen. Het uitblijven van herstel kost ze op de korte termijn een hoop inkomsten. Echter ik zie liever dat ze het voor een feit aannemen en beginnen te werken aan een herziening van economische activiteiten, de huizenmarkt-flappentap was zo 20e eeuw. Laten we werken aan de economie van de 21e eeuw. Echte wereldse problemen oplossen d.m.v. innovatie, creativiteit en echte added-valuequote:Op woensdag 17 februari 2010 20:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
In sommige gebieden wel, kan best zijn dat die correctie nog even doorsijpelt voor er weer wat anders gaat gebeuren. Natuurlijk heeft Rabo er een belang bij om de boel recht te lullen, maar helemaal onlogisch is zo'n correctie zonder de betreffende indicators niet.
Wat me veel meer stoort is dat krampachtige gedoe van de overheid om de markt op gang te trekken. Ze blazen er alleen maar nog meer lucht in waardoor de big bang straks alleen nog maar groter wordt of zodat de belastingbetaler tot in den treure op moet draaien voor de onverantwoorde financiele avonturen van menig brokkenpiloot.
De overheid is de grootste schuldige aan de bubble en is nu vooral bezig om de leeglopende bubble helemaal vol te blazen, zodat deze alsnog uit elkaar kan klappen i.p.v. langzaam leeg kan lopen.quote:Op woensdag 17 februari 2010 20:43 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ook de overheid heeft natuurlijk grote belangen op korte termijn om de markt weer op gang te krijgen. Het uitblijven van herstel kost ze op de korte termijn een hoop inkomsten. Echter ik zie liever dat ze het voor een feit aannemen en beginnen te werken aan een herziening van economische activiteiten, de huizenmarkt-flappentap was zo 20e eeuw. Laten we werken aan de economie van de 21e eeuw. Echte wereldse problemen oplossen d.m.v. innovatie, creativiteit en echte added-value
Nu Nout en de rest van het land eindelijk durven toegeven dat een groot deel van de Nederlandse hypotheken sub-prime is, kan het hard gaan ja..quote:Op woensdag 17 februari 2010 18:45 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Was dat niet anderhalf jaar geleden al het geval? Of begint het nu pas echt echt echt.
Bron: Quotequote:Wouter Bos heeft een subprime hypotheek
De laatste cijfers van het Centraal Plan Bureau stemmen minister Wouter Bos van Financiën optimistisch. De economie trekt weer aan en volgens Bos blijft ‘de grote klap' uit. Dat is vooral ook te hopen voor Bos zelf, want hij kampt met een nogal zware hypotheeklast.
Een huis aan de straat van Wouter Bos in het lommerrijke deel van Amsterdam-Noord doet volgens Jaap en Funda tussen de pak hem beet ruim drie tot vier ton voor een eengezinswoning, met een enkele uitschieter richting de vier en een half, vijf ton. In de buurt staan enkele villa's van negen ton en een van bijna twee miljoen.
Bos lijkt in prijs aan de bovenkant te zitten voor deze buurt. Hij betaalde in 2001 met zijn vrouw Barbara ¤453.780 en nam daarop een stuk hogere hypotheek van ¤567.225. En Bos had er tot zeer recent wel vertrouwen in dat het kabinet voorlopig niet valt en hij van een inkomen verzekerd is, want vijf maanden geleden, alsof er geen gierende crisis is, nam hij nog een hypotheek van ¤150.000.
Daarmee komt de hypotheek op ruim ¤717.000 en is Bos na minister Piet Hein Donner de grootste hypotheekhouder van het Kabinet. Als Ella Vogelaar nog had meegeregeerd, had Bos ook haar gepasseerd. En dat met een huis aan de verkeerde kant van het IJ waarvan het de vraag is of dat het waard is, precies datgene waarmee in de Verenigde Staten de kredietcrisis is ontstaan. Feit is wel dat Bos de woning stevig heeft vertimmerd in de loop de jaren. We horen dat de tweede hypotheek van ¤150.000 ook voor een grootste verbouwing is gebruikt om extra ruimte te creëren want in april 2009 beviel Barbara van haar derde kind.
Opvallend is dat de meeste PvdA-ers een hypotheek hebben hoger dan de koopsom (uitgezonderd Ronald Plasterk, die zijn eerste hypotheek heeft afgelost, en Jacqueline Kramer). De meeste CDA-ers en CU-ers hebben een hypotheek onder de koopsom. Uitgezonderd hypotheektopper Piet Hein Donner, die zich een hypotheek van een ¤1 miljoen kan veroorloven op een huis aangeschaft voor ¤920.000.
Iemand die nog een 2e hypotheek moet nemen de portefeuille Financien toevertrouwen.... dat moet wel misgaan.quote:
1 jaar vast tegen 3% en daarna 8% dat is pas subprime.quote:Op woensdag 17 februari 2010 22:47 schreef Prutzenberg het volgende:
We hebben de starterslening nog.![]()
Lekker voordelig 20% boven het verantwoord maximum lenen: 10 jaar vast voor 6%.![]()
Hoe sub-prime wil je het hebben?
Wat hebben wij ook een waardeloos prut kabinet, altijd alles voor zich uit schuiven tot het echt niet langer kan.quote:Op donderdag 18 februari 2010 08:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
1 jaar vast tegen 3% en daarna 8% dat is pas subprime.
Ze doen alles om het gepeupel tevreden te houden. De partijen die ooit iets aangestipt hebben om de HRA te versoberen zijn de linkse partijen, wanneer dit kabinet valt zal er een centrum rechts kabinet komen en zie ik er nog niets veranderen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 09:30 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
[..]
Wat hebben wij ook een waardeloos prut kabinet, altijd alles voor zich uit schuiven tot het echt niet langer kan.
Dit kun je al jaren aan zien komen maar nog steeds is men voor tophypotheken.
Ik vraag me weleens af of ze er uberhaupt wel uit gaan komen en als dat lukt of er een werkbaar akkoord op tafel gaat komen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:02 schreef LXIV het volgende:
Ik weet niet zo net of er een centrum-rechts kabinet zal komen. Hoe zie je dat dan gestalte krijgen? Dat kan enkel met de PVV, want CDA en PVDA gaan dus niet meer samen in het volgende kabinet zitten.
De enige mogelijkheid is dus dan CDA-VVD-PVV. Dat is ook de enige mogelijkheid voor een kabinet waarin de HRA blijft voortbestaan. Als ik Wilders was zou ik zwaar, heel zwaar inzetten om dit kabinet te vormen. Premier of vice-premier op zijn minst. Anders konden ze het vergeten. De tijd is toch niet zo heel gunstig voor hem om mee te gaan. Ik denk niet dat dit doorgaat.
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:08 schreef LXIV het volgende:
Met dat nieuwe paars haal je niet genoeg zetels.
Balkenende is nog bereid een pact met de duivel te sluiten om de HRA te kunnen laten voortbestaan, dus in dat opzicht is PVV, CDA, VVD, SGP, TON best mogelijk.
Of een regering met de PVV erin nou stabiel te noemen is.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.
Het is te hopen dat CDA, VVD en PVV samen een meerderheid kunnen halen. Op zich zou het moeten kunnen. CDA, 30 zetels, PVV 25 zetels en VVD een zetel of 22 en dan ben je er al. Lijkt me ook een stuk stabieler dan D'66, PvdA en VVD. Volgens mij zit ook vrijwel niemand te wachten op Paars 3, de VVD-stemmers in elk geval niet.
Probleem bij een CDA-stem is dat je niet echt weet van je erbij krijgt. Als de VVD duidelijk afstand neemt van PvdA, dan kan het voor mij ook nog weleens VVD worden, al blijft mijn angst dat ik dan een bijdrage lever aan Paars III. Ook vind ik de VVD te "liberaal" als het gaat om ethische thema´s. Lastige keuze dit, vooral omdat je bij geen enkele partij weet wat je er bij gaat krijgen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:24 schreef LXIV het volgende:
Tja, dat wordt lastig. Vorige keer heb ik CU gestemd, maar dat is me tegengevallen. In ieder geval niet op het CDA als Balkenende lijsttrekker blijft, daar heb ik nu wel genoeg van gezien. Vertrouw hem ook niet.
Dan denk ik toch dat het VVD wordt, bij gebrek aan alternatief.
Zou goed zijn voor het ledental van de scoutingquote:Op donderdag 18 februari 2010 21:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.
Het is te hopen dat CDA, VVD en PVV samen een meerderheid kunnen halen. Op zich zou het moeten kunnen. CDA, 30 zetels, PVV 25 zetels en VVD een zetel of 22 en dan ben je er al. Lijkt me ook een stuk stabieler dan D'66, PvdA en VVD. Volgens mij zit ook vrijwel niemand te wachten op Paars 3, de VVD-stemmers in elk geval niet.
Zolang Wilders er zit is die partij wel stabiel, hoewel het weleens kan botsen tussen Wilders en een draaiende CDA, maar dat heb je toch altijd wel.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:24 schreef Idler het volgende:
[..]
Of een regering met de PVV erin nou stabiel te noemen is.
Poeh....damn. Soms maak ik verkeerde inschattingen over de achtergrond van mensen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:08 schreef LXIV het volgende:
Met dat nieuwe paars haal je niet genoeg zetels.
Balkenende is nog bereid een pact met de duivel te sluiten om de HRA te kunnen laten voortbestaan, dus in dat opzicht is PVV, CDA, VVD, SGP, TON best mogelijk.
De HRA hoeft van mij niet persé door te gaan. Afschaffen HRA is w.m.b. best bespreekbaar, al moet het dan wel direct teruggaan naar de belastingbetaler en niet via allerlei nutteloze linkse potjes verdwijnen naar groepen steuntrekkers en dat risico is wel erg groot met de linkse partijen natuurlijk.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:28 schreef LXIV het volgende:
Nee, wat je precies krijgt weet je nooit. Maar wel de richting, zo ongeveer. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen en of het nog effect heeft op de beurs en de huizenmarkt.
Alleen met Wilders kan de HRA nog doorgaan! Wie wil wat?
Het beste is denk ik om de HRA annuitair dalend te maken. Dan is het in elk geval aantrekkelijk om annuitair je lening af te bouwen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:33 schreef LXIV het volgende:
Geen enkele partij heeft afschaffing in zijn programma staan, zelfs de SP niet. Maar een constructie waarbij aflossen wordt aangemoedigd in plaats van ontmoedigd zou wat mij betreft welkom zijn.
Helemaal mee eens, maar trek daar maar eens kiezers mee.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:33 schreef LXIV het volgende:
Geen enkele partij heeft afschaffing in zijn programma staan, zelfs de SP niet. Maar een constructie waarbij aflossen wordt aangemoedigd in plaats van ontmoedigd zou wat mij betreft welkom zijn.
Gewoon even goed en duidelijk voorrekenen wat mensen er van gaan merken onder aan de streep van het salarisstrookje. Genoeg mensen die best wat meer netto willen overhouden van hun zuurverdiende centen in plaats van onverantwoorde financiele avonturen van anderen bij te spekken.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:36 schreef Idler het volgende:
[..]
Helemaal mee eens, maar trek daar maar eens kiezers mee.
Helaas verlies je de aandacht van de gemiddelde Nederlander zodra je iets echt uit wil leggen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Gewoon even goed en duidelijk voorrekenen wat mensen er van gaan merken onder aan de streep van het salarisstrookje. Genoeg mensen die best wat meer netto willen overhouden van hun zuurverdiende centen in plaats van onverantwoorde financiele avonturen van anderen bij te spekken.
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:43 schreef Idler het volgende:
[..]
Helaas verlies je de aandacht van de gemiddelde Nederlander zodra je iets echt uit wil leggen.
Nee, de enige optie is een superpopulistische partij beginnen die alleen maar roept dat alle allochtonen het land uit moeten en alle belastingen afgeschaft moeten worden. En dan in de kleine lettertjes in het partijprogramma opnemen dat de HRA afgebouwd wordt.
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:48 schreef Halcon het volgende:
[..]
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.
Dat gat moet toch dicht, linksom of rechtsom.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:50 schreef Idler het volgende:
[..]
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?
Daar ben ik dus ook bang voor (of het wordt gebruikt voor geldverslindende, linkse speeltjes). Om dat tegen te gaan moet je een zinnig alternatief hebben en dat zijn dus lagere belastingen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:50 schreef Idler het volgende:
[..]
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?
Hij woont daar anders wel prachtig en wanneer de Noord-Zuidlijn af is zal het vast wel een aardige investering blijken, hij zit aan het goede deel van de dijk en zo iemand heeft toch ook levenslang een goed inkomen? hij kan altijd nog net als Kok zijn zakken gaan vullen (wederom) bij bv Shell etcquote:
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramidequote:Op vrijdag 19 februari 2010 02:17 schreef sig000 het volgende:
Elk huis stort uiteindelijk in, alleen de grond blijft altijd bestaan.
Cool dan helen ze 2000 jaar ook nog wel. Waren het niet dat sommige van die huizen toch met wat te snelhardend beton zijn gemaakt en wat betonrot kennen.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:02 schreef Deprater het volgende:
[..]
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramide
eensgezinswoningen niet hoor.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:07 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Cool dan halen ze 2000 jaar ook nog wel. Waren het niet dat sommige van die huizen toch met wat te snelhardend beton zijn gemaakt en wat betonrot kennen.
ehh. was er toen geen hoop gezeik over betonrot?quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:02 schreef Deprater het volgende:
[..]
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramide
http://www.telegraaf.nl/b(...)eral_gestegen__.htmlquote:r 19 feb 2010, 21:58
Woonlasten sterkst gestegen in Rijnwaarden
AMERSFOORT - De lasten voor huiseigenaren in de Gelderse gemeente Rijnwaarden zijn in de afgelopen vier jaar het hardst gestegen. Huiseigenaren met een gezin zijn daar tussen 2007 en 2010 zo'n 41 procent meer gaan betalen aan gemeentelijke woonlasten. Alleenstaanden zelfs 69 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de woonlasten in 408 Nederlandse gemeenten dat vrijdag is gepresenteerd in aanloop naar de verkiezingend.
er zijn maar drie schijven, toch?quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:34 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het beste is denk ik om de HRA annuitair dalend te maken. Dan is het in elk geval aantrekkelijk om annuitair je lening af te bouwen.
Dat vergt natuurlijk best wel een administratie. Ik vind het dan ook prima als de HRA ineens wordt afgeschaft en dat geld aan de belastingbetaler wordt teruggeven d.m.v. verlaging van het percentage belasting in de drie hoogste belastingschijven.
dat wordt natuurlijk wel voorgerekend via allerlei plaatjes, en vervolgens zal blijken dat alleen deze theoretische plaatjes dat een netto teruggaaf tot gevolg hebben. Maar niemand het daadwerkelijk terugziet.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:48 schreef Halcon het volgende:
[..]
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.
Vier. Voor dit jaar:quote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
er zijn maar drie schijven, toch?
je hebt gelijk (gelukkig heb ik meer verstand van vennootschapsbelastingquote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:47 schreef dvr het volgende:
[..]
Vier. Voor dit jaar:¤ 0 - ¤ 18.218 ¤ 18.218 - ¤ 32.738 ¤ 32.738 - ¤ 54.367 ¤ 54.367 - hoger
Bos weet heel goed dat dit compleet averechts werkt, en zo'n belastingverhoging meer gaat kosten (aan mensen die vertrekken, bedrijven die vertrekken) dan het ooit oplevert. Maar het staat natuurlijk wel stoer zo in het zicht van verkiezingen.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 07:13 schreef dvr het volgende:
Ja, 0,05% verschil zelfs. Maar in schijf twee bestaat het leeuwendeel van de heffing nog uit premies, terwijl het vanaf de derde schijf 100% belasting is. Vandaar dat ze het betreffende tarief van 42% niet in een enkele schijf konden onderbrengen.
Een extra schijf met een hoog tarief voor topinkomens is al door Bos op de agenda gezet. Niet dat het veel zou opbrengen, maar hij vindt het principieel goed als de sterkste schouders -die doorgaans ook het meest geprofiteerd hebben van de financiële bloei- het meeste dragen. Zit wel wat in vind ik, en in vroeger tijden hebben we nog veel hogere tarieven gehad - ik meen zelfs 72%.
Goed nieuws, ik vind zo'n crisiswet maar niks. Er moet datgene gebouwd gaan worden waar vraag naar is. Dit soort overheidsbemoeienis heeft tot doel korte termijnbelangen te beschermen, rotzooi te produceren die niemand wil hebben maar waar we tenslotte genoegen mee nemen omdat er niets anders is. Ik wil geen Lada, ik wil een Mercedes Benz voor de prijs van een Toyota Aygo, is dat nou teveel gevraagdquote:Val kabinet geen prettig vooruitzicht bouwsector
door BARBARA SANDERS
AMSTERDAM – Een val van het kabinet zal de bouwsector extra hard treffen. De invoering van de crisis- en herstelwet komt dan op losse schroeven te staan. Daarvoor waarschuwt voorman Elco Brinkman van branchevereniging Bouwend Nederland. Met de crisis- en herstelwet kunnen procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten versneld worden. De wet is een middel om de economische crisis te bestrijden en mensen aan het werk te houden. De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar met de wet in. Aanvankelijk werd gedacht dat deze per 1 januari van kracht kon gaan. Onlangs besloot de Eerste Kamer de behandeling van de wet voor de tweede maal uit te stellen. Minister-president Balkenende zei donderdagochtend nog tijdens een bezoek aan een bouwplaats in Pijnacker dat het niet doorgaan van de wet „onbestaanbaar zou zijn. Dan zou de senaat een te grote verantwoordelijkheid op zich nemen.” Diezelfde middag betoogde de premier tijdens een bijeenkomst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat versnelling van ruimtelijke procedures niet alleen zorgt voor tijdwinst en kostenbesparingen. „Het is ook goed voor ’de uitstraling’ van het openbaar bestuur.” Daar zet de bouwlobby nu grote vraagtekens bij omdat de wet nu op zijn vroegst in april zal gaan gelden. Voorwaarde is daarbij echter wel dat Nederland dan geen demissionair kabinet heeft. „De laatcyclische bouwsector, goed voor circa 5,5% van het bruto nationaal product, heeft momenteel zwaar te lijden onder de gevolgen van de crisis en heeft daarom snelle ingrepen nodig. Duizenden arbeidsplaatsen zijn reeds verloren gegaan en het einde is nog niet in zicht”, aldus Brinkman. De productie van de bouwsector gaat, zonder extra tegenslagen als een val van het kabinet, dit jaar al 7,5% achteruit. Pas over twee jaar verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw weer groei. Komende tien jaar verliest de bouwsector 60.000 banen, zo stelt het instituut. FNV Bouw noemt het mogelijke uitstel van de wet „een regelrechte ramp”. Voorzitter John Kerstens: „De wet is al zo ontzettend vertraagd, dat het bijna geen crisiswet meer mag heten. Zoveel mensen zijn hierdoor onnodig hun baan kwijt geraakt, terwijl de wet was bedoeld om de gevolgen van de recessie in de kiem te smoren. Het aantal werklozen zal alleen maar verder oplopen als het kabinet demissionair is.” Bouwend Nederland en FNV Bouw vrezen bovendien dat mensen nog terughoudender zullen zijn om een huis te kopen. „En dat zal de doodsteek zijn voor de nieuwbouwproductie. Een breuk in de coalitie geeft het vertrouwen van de burgers een keiharde dreun. En dat vertrouwen is al niet bijster groot”, verzucht Brinkman.
bron: Telegraaf
Beetje kortzichtig om te denken dat iedereen die een hoog inkomen heeft ook wel een hoge hypotheek zal hebben, en dus hun inkomen naar weinig terugbrengt. Als dat zo is, heeft het ook geen nut om met tarieven te spelen.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 09:46 schreef LXIV het volgende:
Ik geloof niet dat er mensen werkelijk weg gaan vanwege een 60%'s tarief. Voor iedereen met een hypotheek maakt dat sowieso niet uit. En emigreerden er zoveel mensen toen het belastingtarief op 70% lag? Nee toch?
Verder kunnen ze die 35 miljard beter deels uit de HRA halen dan uit een belastingverhoging. Want je keuzevrijheid wordt wel heel erg beperkt als je enige keuze is 60% betalen of een hypotheek nemen.
quote:Op zaterdag 20 februari 2010 13:29 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ze moeten maar eens gaan snijden in het inmense ambtenarenapparaat
Ik denk niet dat iemand een paar beleidsnota's minder gaat missen
Vier volgens mij: t/m ¤ 18.218 33,45%, ¤ 18.219 t/m ¤ 32.738 41,95%, ¤ 32.739 t/m 54.367 42.00% en vanaf ¤ 54.368 52.00%.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
er zijn maar drie schijven, toch?
Het probleem is dat men de besparingen van de afbouw of afbraak van de HRA in geldverslindende ambtenarenprojecten wil stoppen. M.i. zou het een op een terug moeten naar de belastingbetaler. Daar maken ze helaas geen rekensom van. De VVD niet omdat ze de HRA willen behouden en de linkse partijen niet omdat dan duidelijk wordt dat en de woonlasten gaan stijgen en mensen volop op blijven draaien voor allerlei linkse hobbies.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
dat wordt natuurlijk wel voorgerekend via allerlei plaatjes, en vervolgens zal blijken dat alleen deze theoretische plaatjes dat een netto teruggaaf tot gevolg hebben. Maar niemand het daadwerkelijk terugziet.
Denk aan rekeningrijden, waarbij iedereen goedkoper uit is, EN de overheid meer ontvangt, ondanks de kosten van invoering.
Ik denk eerder dat een (moeizame) verkiezingsronde/formatieronde de status quo nog verder benadrukt. Geen partij die een substantiele rol van betekenis gaat spelen die de verkiezingen ingaat met lastenverzwaring. En geen kabinet wat daadwerkelijke maatregelen direct gaat benoemen, dat is iets voor het tweede jaar.
Er gaan wel mensen weg en er gaan bedrijven weg. Het wordt duurder om je bedrijf in Nederland te houden en het zal lastiger worden om personeel te vinden met zulke absurde tarieven. Je komt zo in een neergaande spiraal terecht en dat lijkt me niet handig. Zeker niet in deze tijden.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 09:46 schreef LXIV het volgende:
Ik geloof niet dat er mensen werkelijk weg gaan vanwege een 60%'s tarief. Voor iedereen met een hypotheek maakt dat sowieso niet uit. En emigreerden er zoveel mensen toen het belastingtarief op 70% lag? Nee toch?
Verder kunnen ze die 35 miljard beter deels uit de HRA halen dan uit een belastingverhoging. Want je keuzevrijheid wordt wel heel erg beperkt als je enige keuze is 60% betalen of een hypotheek nemen.
Nee, het gaat om een tijdelijke maatregel, en eentje die je in veel meer westerse landen zult zien. Inderdaad zullen overheden zwaar moeten afslanken om hun schulden te verminderen (ook in het licht van de veel lagere belastingopbrengsten en hogere uitgaven aan bijstand e.d.), maar hogere belastingen zijn m.i. ook onafwendbaar. In de VS wordt bijvoorbeeld de invoering van federale BTW overwogen, dat was vroeger ondenkbaar. Bang voor vertrekkende bedrijven hoeft Bos niet te zijn, dit zijn veel te onzekere tijden om je bedrijf te verplaatsen.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 09:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Bos weet heel goed dat dit compleet averechts werkt, en zo'n belastingverhoging meer gaat kosten (aan mensen die vertrekken, bedrijven die vertrekken) dan het ooit oplevert. Maar het staat natuurlijk wel stoer zo in het zicht van verkiezingen.
Dat dusquote:Op zaterdag 20 februari 2010 13:57 schreef xenobinol het volgende:
[..]
![]()
Al die overheidsbemoeienis, een mens word er soms moedeloos van.
Zet die Westerse bril eens af. De trend is niet naar een ander Westers land hoor.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 22:20 schreef dvr het volgende:
[..]
Nee, het gaat om een tijdelijke maatregel, en eentje die je in veel meer westerse landen zult zien. Inderdaad zullen overheden zwaar moeten afslanken om hun schulden te verminderen (ook in het licht van de veel lagere belastingopbrengsten en hogere uitgaven aan bijstand e.d.), maar hogere belastingen zijn m.i. ook onafwendbaar. In de VS wordt bijvoorbeeld de invoering van federale BTW overwogen, dat was vroeger ondenkbaar. Bang voor vertrekkende bedrijven hoeft Bos niet te zijn, dit zijn veel te onzekere tijden om je bedrijf te verplaatsen.
Je begrijpt het niet. Bepalend is niet hoeveel belasting het bedrijf betaalt, bepalend is hoeveel inkomstenbelasting de top 100 van een bedrijf betaalt. Dat laatste speelt oprecht een grotere rol in de keuze waar de activiteiten plaatsvinden. De achtivitieten volgende de top 100, niet omgekeerd.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:00 schreef LXIV het volgende:
Bedrijven betalen helemaal niet zo veel belasting in Nederland. En ze krijgen er overigens genoeg voor terug. Een goede infrastructuur, een hoog opgeleide bevolking, stabiliteit, veiligheid, cultuur, politieke betrouwbaarheid. Laten we reeel zijn, niet voor niets vestigen zich relatief zoveel bedrijven in Nederland! Het is onzin om te doen alsof het hier zo slecht zou zijn.
Met sommige zaken is Nederland misschien lastig voor bedrijven. Dan denk ik aan ruimtelijke ordening voor uitbreidingmogelijkheden, aan milieuaspecten en aan de arbowet. Maar blijkbaar zijn er nog steeds genoeg bedrijven die dit dus op de koop toe nemen om hier gevestigd te zijn!
De werkeloosheid in Nederland is al jarenlang structureel lager dan in bijna alle andere landen. Zelfs nu nog is in veel sectoren krapte op de arbeidsmarkt. Als het werkelijk zo slecht was hier voor bedrijven dan waren ze al lang weggeweest.
Hetzelfde over al die mensen die klagen over Amsterdam, dat alles zo duur is daar en dat "iedereen" weg wil gaan. De reden dat alles zo duur en overvol is daar is juist dat iedereen daar wil zitten! Het is geen teken van falen dat een parkeerplaats daar een ton in euro's kost, maar een teken van succes. In een minder succesvol deel van Nederland kost een parkeerplaats bijna niks.
Ik denk dat het doorslaggevend is, omdat ik uit eerste hand weet dat dit een realistisch scenario is voor tenminste 1 Nederlandse multinational. En Bos weet dat ook.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:24 schreef LXIV het volgende:
Die top 100 heeft ook andere belangen om wel of niet in Nederland te wonen. Familie, leefklimaat, onderwijs, noem maar op. Zeker voor die top-100 maakt die 10% toch niet zo gek veel uit. Eten ze er één boterham minder om? Binnen 2 jaar is hun salaris inclusief die belastingverhoging toch al meer gestegen.
Misschien heb je teveel met geld gewerkt zodat je denkt dat dit in alle beslissingen doorslaggevend is. Ik zou voor 10% meer in ieder geval niet hier weg willen. Nederland is natuurlijk ook een land waar geen kinderen met rotte tanden lopen omdat er geen collectieve zorgverzekering is. Waar iedereen tenminste een kans krijgt op onderwijs. Waar je op straat geen mensonterende taferelen ziet van gehandicapten die moeten bedelen om te overleven. Dat is ook geld waard, al heb je het zelf niet nodig. Ik laat mijn kinderen liever in Nederland opgroeien dan in de VS, waar alles draait om consumptie en prestatie.
Diegenen waarvoor geld op de eerste plaats komt zijn waarschijnlijk toch al vertrokken, want voor hen maakt die laatste 10% ook niet zoveel uit.
Bedoel je ING? Die uitspraak is toch al van vóór de crisis.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik denk dat het doorslaggevend is, omdat ik uit eerste hand weet dat dit een realistisch scenario is voor tenminste 1 Nederlandse multinational. En Bos weet dat ook.
*zucht*quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:44 schreef LXIV het volgende:
[..]
Bedoel je ING? Die uitspraak is toch al van vóór de crisis.
Los daarvan bedragen de kosten van zo'n operatie een veelvoud van de belastingkosten. Dus puur bedrijfseconomisch gezien zou het slimmer zijn de salarissen gewoon evenredig te verhogen. Dan blijft het netto gelijk.
Kijk, wil je iets dan kost dat wat. Vertrekken vanwege een hoge belasting is net als Kees de Kort die in de Bijlmer gaat wonen omdat je daar een groot huis voor weinig hebt. Dat is natuurlijk wel zo, maar dan woon je dus wel in de Bijlmer. Alles heeft zijn prijs.
Nederland heeft helemaal geen ongunstig bedrijfsklimaat. Stabiel (kun je dat nog zeggen na gisteren?), niet corrupt, etc, etc. We doen het echt niet slecht, dat is gewoon de realiteit.
Daarom zeg ik: " zet die toppers maar op het schavot" Er zijn genoeg toppers te vinden die deze "me too artiesten" willen vervangenquote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:16 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Je begrijpt het niet. Bepalend is niet hoeveel belasting het bedrijf betaalt, bepalend is hoeveel inkomstenbelasting de top 100 van een bedrijf betaalt. Dat laatste speelt oprecht een grotere rol in de keuze waar de activiteiten plaatsvinden. De achtivitieten volgende de top 100, niet omgekeerd.
er is niks meer te vervangen dan. Leuk vermaak voor je, maar wat koop je daarvoor?quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:51 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Daarom zeg ik: " zet die toppers maar op het schavot" Er zijn genoeg toppers te vinden die deze "me too artiesten" willen vervangen
Ik koop er nu ook niets voor, dus elke verandering is een optie tochquote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:52 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
er is niks meer te vervangen dan. Leuk vermaak voor je, maar wat koop je daarvoor?
Een helehoop mensen danken er hun baan aan, niet dat jou dat wat intereseert kennelijk.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:53 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik koop er nu ook niets voor, dus elke verandering is een optie toch
Ik snap wel dat er niet-rationele of egoïstische motieven een rol spelen. Maar iemands leven is ook meer dan enkel het netto-salaris. Dat geef ik ook al vanaf het begin aan. Mensen wonen om meer redenen in Nederland dan de hoogte van dit salaris. Ook CEO's.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:50 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
*zucht*
Bedrijfseconomie speelt dan geen rol meer. Zo'n CEO zegt dan, ik doe het wel vanuit een ander land. So what? Een salaris minder belast zou je zeggen. Maar er is dan ook geen reden om een treasury afdeling in NL te houden. Verdwijnt naar Zwitserland of Belgie. Het bedrijf wordt vanuit de top niet meer als "Nederlands" bedrijf gezien, dus meer functies worden verplaatst. Je krijgt een domino effect.
Je onderschat hopeloos hoe irrationeel over dit soort dingen besloten wordt, en hoe persoongebonden met name hoofdkantoor activiteiten zijn. En hoezeer de impact van een potentiele hetze is.
Dit zijn geeneens Nederlanders. They do not care. Die wonen overal goed.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:55 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik snap wel dat er niet-rationele of egoïstische motieven een rol spelen. Maar iemands leven is ook meer dan enkel het netto-salaris. Dat geef ik ook al vanaf het begin aan. Mensen wonen om meer redenen in Nederland dan de hoogte van dit salaris. Ook CEO's.
Een hoop mensen hebben geen baan dankzij deze mensen, niet dat jou dat wat interesseert kennelijk.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:54 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Een helehoop mensen danken er hun baan aan, niet dat jou dat wat intereseert kennelijk.
In dat geval hoeven we ons ook niet schuldig te voelen als we ze 'weggepest' hebbenquote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:57 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Dit zijn geeneens Nederlanders. They do not care. Die wonen overal goed.
Dat hoef je ook niet, de samenleving naait er alleen zichzelf mee.quote:Op zondag 21 februari 2010 00:08 schreef xenobinol het volgende:
[..]
In dat geval hoeven we ons ook niet schuldig te voelen als we ze 'weggepest' hebben
Ze doen hun bijdrage. Wat draag jij bij?quote:Op zondag 21 februari 2010 00:07 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Een hoop mensen hebben geen baan dankzij deze mensen, niet dat jou dat wat interesseert kennelijk.
Ze moeten gewoon hun bijdrage doen, ga jij maar eens proberen te onderhandelen over de hoeveelheid belasting die je moet betalen, ze zien je al aankomen. Dat is dus gewoon rechtsongelijkheid, moeten we snel mee stoppen.
Bedrijfsverplaatsingen als gevolg van de belastingdruk, waar het over ging, vinden meestal binnen het westen plaats. Denk bijvoorbeeld aan de trek van ondernemingen naar Ierland waar de vennootschapsbelasting het laagst was, of de vestiging van allerlei holdings van multinationals (Ikea, Nike, Rolling Stones, U2, Volkswagen, Nokia) in rente- en royaltiesparadijs Nederland.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Zet die Westerse bril eens af. De trend is niet naar een ander Westers land hoor.
Veel bedrijven beschouwen zich nu al echte Nederlandse bedrijven. Hun hoofdkantoor zit in NL. De directie zit in NL. Ze hebben een commitment naar de Nederlandse staaten samenleving toe, en omgekeerd. Onderschat niet in hoeverre daarover onderling overlegd wordt. Op het moment dat de top verkast, verdwijnt de hoofdkantoorfunctie uit Nederland. Dat zijn vaak maar 50 mensen ofzo. Maar het gevolg is dat het commitment aan Nederland verdwijnt, dat het Nederlandse karakter diffuus wordt, en dat andere functies verdwijnen. En al lang niet meer het onderste deel van de arbeidsmarkt.quote:Op zondag 21 februari 2010 00:16 schreef dvr het volgende:
[..]
Bedrijfsverplaatsingen als gevolg van de belastingdruk, waar het over ging, vinden meestal binnen het westen plaats. Denk bijvoorbeeld aan de trek van ondernemingen naar Ierland waar de vennootschapsbelasting het laagst was, of de vestiging van allerlei holdings van multinationals (Ikea, Nike, Rolling Stones, U2, Volkswagen, Nokia) in rente- en royaltiesparadijs Nederland.
De trek naar Azië is veroorzaakt door de hoge loonkosten in met name het onderste deel van de arbeidsmarkt. Daar heeft een extra schijf van 60% geen invloed op.
Volgens mij is Azie een stuk stabieler op moment.quote:Hoe dan ook zijn dit er de tijden niet naar om een groot bedrijf naar Azië te verplaatsen. Als het stof van de financiële crisis optrekt, is productie in de westerse wereld een stuk goedkoper geworden en heerst er in Azië chaos en honger.
Bangmakerijquote:Op zondag 21 februari 2010 00:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Dat hoef je ook niet, de samenleving naait er alleen zichzelf mee.
Pfff.. dat onderzoek veeg ik mijn achterwerk mee af, natuurlijk hebben deze onderzoekers precies die gegevens meegewogen die een bepaalde uitkomst tot gevolg heeft. Tegenwoordig word wetenschap bedreven om de waarheid te fabriceren.quote:Er is al vele malen uitvoerig onderzoek naar gepleegd, en verhoging van de toptarieven kost meer dan het opbrengt. Is leuk zo'n hetze, maar wat wil je ermee bereiken?
Ik betaal mijn belastingen, nu die toppers nog.quote:Op zondag 21 februari 2010 00:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ze doen hun bijdrage. Wat draag jij bij?
Nee, die commitment proberen ze juist te ontlopen, dat mag toch wel blijken uit je relaas.quote:Op zondag 21 februari 2010 00:24 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ze hebben een commitment naar de Nederlandse staaten samenleving toe, en omgekeerd.
Dat is waar - de absolute belastingopbrengsten stijgen in de regel wanneer een toptarief daalt van bijvoorbeeld 80 naar 60 procent. Dit omdat er minder belastingontwijking en belastingontduiking plaatsvindt en omdat een laag tarief harder werken stimuleert. Maar een tijdelijke stijging van 52 naar 60 procent zal naar mijn inschatting weinig schelen. Nogmaals, Bos' motivering was dat in de komende jaren flinke offers gevraagd zullen worden van met name de lagere en middeninkomens (die nu eenmaal de bulk van de belastingbasis vormen), en dat die offers op minder draagvlak zullen kunnen rekenen, als mensen met topinkomens relatief minder door de stijgende lasten getroffen worden.quote:Op zondag 21 februari 2010 00:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Er is al vele malen uitvoerig onderzoek naar gepleegd, en verhoging van de toptarieven kost meer dan het opbrengt.
Ik vind het altijd vervelend alsof wordt gedaan alsof de mensen uit de 52%-schijf de grote topverdieners zijn.quote:Op zondag 21 februari 2010 01:05 schreef dvr het volgende:
[..]
Dat is waar - de absolute belastingopbrengsten stijgen in de regel wanneer een toptarief daalt van bijvoorbeeld 80 naar 60 procent. Dit omdat er minder belastingontwijking en belastingontduiking plaatsvindt en omdat een laag tarief harder werken stimuleert. Maar een tijdelijke stijging van 52 naar 60 procent zal naar mijn inschatting weinig schelen. Nogmaals, Bos' motivering was dat in de komende jaren flinke offers gevraagd zullen worden van met name de lagere en middeninkomens (die nu eenmaal de bulk van de belastingbasis vormen), en dat die offers op minder draagvlak zullen kunnen rekenen, als mensen met topinkomens relatief minder door de stijgende lasten getroffen worden.
Oh, en voor de échte grootverdieners maakt de inkomstenbelasting weinig uit. Die laten zich toch betalen in onbelast dividend, koerswinst, pensioenaanvulling of met een forse dotatie aan een trust in den vreemde.
Eens. Ik vind 50% al absurd veel, maar wel de absolute drempel. Het is niet fijn als van wat je verdient bovenop de 3e schijf je meer dan de helft kwijt bent aan belastingen. Dat motiveert niet.quote:Op zondag 21 februari 2010 10:28 schreef LXIV het volgende:
Dat is inderdaad zo. 55K is echt geen topinkomen. Wat dat betreft is het wel vreemd dat ze vanaf dat moment al 60% belasting willen gaan heffen.
Overigens vind ik het moreel onjuist om meer dan 50% belasting te heffen!
Ja, dat is ook onzin. Er zitten heel veel mensen in het 52%-tarief. Het voorstel van Bos voor die extra schijf van 60% betrof dan ook alleen de bruto inkomens van ¤ 150.000+ en dat zijn er weinig, misschien zo'n 5.000 huishoudens in heel Nederland.quote:Op zondag 21 februari 2010 10:10 schreef Halcon het volgende:
Ik vind het altijd vervelend alsof wordt gedaan alsof de mensen uit de 52%-schijf de grote topverdieners zijn.
Bij een inkomen van 55 mille zit je al in die schijf en dan ben je volgens de linkse politici een graaier en weet ik wat al niet meer.
Ook voor 150k + vind ik het absurd om 60% belasting te heffen. Van elke bruto verdiende euro gaat er dan gewoon 60 Eurocent naar een geldverslindende ambtenarenmachine.quote:Op zondag 21 februari 2010 10:42 schreef dvr het volgende:
[..]
Ja, dat is ook onzin. Er zitten heel veel mensen in het 52%-tarief. Het voorstel van Bos voor die extra schijf van 60% betrof dan ook alleen de bruto inkomens van ¤ 150.000+ en dat zijn er weinig, misschien zo'n 5.000 huishoudens in heel Nederland.
Dat valt toch wel mee? Je betaalt het toch maar over een klein deel van je inkomen?quote:Op zondag 21 februari 2010 10:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
Eens. Ik vind 50% al absurd veel, maar wel de absolute drempel. Het is niet fijn als van wat je verdient bovenop de 3e schijf je meer dan de helft kwijt bent aan belastingen. Dat motiveert niet.
De hoogste schijf wordt ook alleen maar in verband gebracht met dieven, graaiers en oplichters, terwijl een doorsnee controller al aan dit bedrag zit.
Netto blijft er o.a. door het absurde 52%-tarief al helemaal niets over van 55k bruto.
55k bruto per jaar betekent iets van 2,6k netto per maand. Bij een met hard werken verdiende salarisstijging gaat 52% van elke Euro die je er extra bij hebt gekregen naar de fiscus. Dat motiveert totaal niet.quote:Op zondag 21 februari 2010 10:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat valt toch wel mee? Je betaalt het toch maar over een klein deel van je inkomen?
Wat iuk wel vervelend vind is dat voor alle extraatjes, zoals bonussen, vakantieuitkering etc. altijd het 'bijzonder tarief' geldt. Dan is het wel een slok op een borrel die ingepikt wordt. Maar over het hele salaris is het "maar" iets van 30% loonbelasting ofzo.
Het maakt het wel onaantrekkelijk om meer uren te maken. Die eerste uurtjes leveren nog wat op, de laatste heel wat minder. Vandaar dat ik nu 32 uur werk. Gewoon omdat dit netto niet zo veel scheelt.
Toch, als ik dat zo lees is onze generatie weinig gewend. Even een citaatje van Wikipedia:quote:Op zondag 21 februari 2010 10:55 schreef Halcon het volgende:
55k bruto per jaar betekent iets van 2,6k netto per maand. Bij een met hard werken verdiende salarisstijging gaat 52% van elke Euro die je er extra bij hebt gekregen naar de fiscus. Dat motiveert totaal niet.
Bekeuringen zijn hier voor ieder gelijkquote:Op zondag 21 februari 2010 10:55 schreef Halcon het volgende:
[..]
En dat is, naast dat ik dit ordinaire diefstal vind, een van mijn grootste problemen met het te progressieve belastingstelsel.
Je moet je toch wapenen tegen de fiscus en dan is een eigen onderneming een prima middel om meer aftrekposten te genereren en zo je netto inkomen wat op te hogen.quote:Op zondag 21 februari 2010 11:38 schreef LXIV het volgende:
Dat is gedrag wat je dan bevordert. Zelf doe ik daar ook aan mee.
In plaats van veel uren te maken bij "de baas" heb ik daarnaast een eigen bedrijfje opgericht. Daarmee kan ik dan weer van alles aftrekken, zoals mijn internet, hard- en software, reiskosten. Al is mijn omzet gelijk aan mijn kosten,dan heb ik allerlei dingen nog voor de helft van het geld.
Ik vind 1940 niet erg relevant eigenlijk. Volgens deze redenatie moeten we ook niet zeuren over veiligheid, want die was in 1942 echt wel een stukje minder in Nederland.quote:Op zondag 21 februari 2010 11:48 schreef dvr het volgende:
[..]
Toch, als ik dat zo lees is onze generatie weinig gewend. Even een citaatje van Wikipedia:
"In de periode 1940-1970 golden overal in de Westerse wereld zeer hoge belastingtarieven voor de topinkomens. In het Verenigd Koninkrijk bedroeg het toptarief 95%, in de VS 91% en in Nederland 72%. In Zweden moest de schrijfster Astrid Lindgren zelfs meer dan 100% van haar inkomen aan belasting betalen."
Gelukkig hebben de babyboomers aan dat soort praktijken een einde gemaakt.
Je moet dan wel aan het urencriterium voldoen geloof ik. Maar houd ook rekening met kleinschaligheidsinvesteringsaftrek over (de meeste) spullen die meer dan ¤450 kosten; als je in een jaar meer dan ¤ 2100 investeert krijg je daar nog een kwart van terug. En als je heel weinig BTW afdraagt mag je die ook nog in je zak steken. Oh, en de zelfstandigenaftrek, vooral voor starters erg voordelig.quote:Op zondag 21 februari 2010 11:38 schreef LXIV het volgende:
In plaats van veel uren te maken bij "de baas" heb ik daarnaast een eigen bedrijfje opgericht. Daarmee kan ik dan weer van alles aftrekken, zoals mijn internet, hard- en software, reiskosten. Al is mijn omzet gelijk aan mijn kosten, dan heb ik allerlei dingen nog voor de helft van het geld.
En als op wikipedia dan de periode van 1945 tot 1970 had gestaan was het ook weer niet goed want dan zou je als reden bijvoorbeeld kunnen geven dat het is om europa op te bouwen.quote:Op zondag 21 februari 2010 11:51 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik vind 1940 niet erg relevant eigenlijk. Volgens deze redenatie moeten we ook niet zeuren over veiligheid, want die was in 1942 echt wel een stukje minder in Nederland.
Dat is gewoon een hele andere tijd. Maar toen was het erger , is geen argument. Dan kun je voor alles wel een voorbeeld uit de geschiedenisboeken toveren om dingen maar niet te veranderen/verbeteren.quote:Op zondag 21 februari 2010 12:00 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En als op wikipedia dan de periode van 1945 tot 1970 had gestaan was het ook weer niet goed want dan zou je als reden bijvoorbeeld kunnen geven dat het is om europa op te bouwen.
Het tarief van 72% is pas in 1990 afgeschaft. Toen ik zelf begon te verdienen in 1992 was het toptarief 60% en dat is tot 2000 gebleven. Pas daarna werd het 52%.quote:Op zondag 21 februari 2010 11:51 schreef Halcon het volgende:
Ik vind 1940 niet erg relevant eigenlijk.
Had je toen nog geen huis dan met zo'n riant inkomen, want dat hield dan ook wel weer in dat je dus 60% van je hra kon aftrekken dit in tegenstelling tot de minder verdienende mensen.quote:Op zondag 21 februari 2010 12:13 schreef dvr het volgende:
[..]
Het tarief van 72% is pas in 1990 afgeschaft. Toen ik zelf begon te verdienen in 1992 was het toptarief 60% en dat is tot 2000 gebleven. Pas daarna werd het 52%.
Maar het is inderdaad frustrerend, in 1999 bijvoorbeeld viel de helft van mijn inkomen in dat 60% tarief, en het is sneu als je er zelf maar 40% van mag houden terwijl je je helemaal het apezuur werkt en de rest van Nederland lekker op het strand ligt. In uitzonderlijke tijden is zo'n tarief misschien te rechtvaardigen, maar als dat een paar jaar langer had geduurd zou ik me wel in fiscale constructies zijn gaan verdiepen.
He jij begint zelf over veiligheid dat die in 1942 niet was dat is dan wel geheel logisch of slaat dat nog meer als een lul op een drumstel.quote:Op zondag 21 februari 2010 12:03 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is gewoon een hele andere tijd. Maar toen was het erger , is geen argument. Dan kun je voor alles wel een voorbeeld uit de geschiedenisboeken toveren om dingen maar niet te veranderen/verbeteren.
Nee, ik huur een appartement. Een eigen huis vreet tijd die ik niet had, ik vond de woningmarkt toen al sterk overgewaardeerd, en het is voor zelfstandigen lastig een hypotheek te krijgen.quote:Op zondag 21 februari 2010 12:30 schreef Basp1 het volgende:
Had je toen nog geen huis dan met zo'n riant inkomen, want dat hield dan ook wel weer in dat je dus 60% van je hra kon aftrekken dit in tegenstelling tot de minder verdienende mensen.
Dat voorbeeld was om aan te tonen dat dat soort argumenten niet opgaan. Zo moeilijk was dat toch niet?quote:Op zondag 21 februari 2010 12:33 schreef Basp1 het volgende:
[..]
He jij begint zelf over veiligheid dat die in 1942 niet was dat is dan wel geheel logisch of slaat dat nog meer als een lul op een drumstel.
Waaom zou deze tijd dan heel anders zijn dat het opeens wel norm is geworden om minder belastingen te heffen voor topinkomens dat kunnen we ons natuurlijk ook eens gaan afvragen.
De wereld verandert gelukkig wel wat in de loop der jaren. Wat mij betreft is 2011 een mooi moment om het toptarief nog verder naar beneden bij te stellen, net zoals de 2e en de 3e schijf. Hard werken moet weer beloond worden en mensen moeten weer gemotiveerd worden om meer uren te draaien en vooruitgang te boeken.quote:Op zondag 21 februari 2010 12:13 schreef dvr het volgende:
[..]
Het tarief van 72% is pas in 1990 afgeschaft. Toen ik zelf begon te verdienen in 1992 was het toptarief 60% en dat is tot 2000 gebleven. Pas daarna werd het 52%.
Maar het is inderdaad frustrerend, in 1999 bijvoorbeeld viel de helft van mijn inkomen in dat 60% tarief, en het is sneu als je er zelf maar 40% van mag houden terwijl je je helemaal het apezuur werkt en de rest van Nederland lekker op het strand ligt. In uitzonderlijke tijden is zo'n tarief misschien te rechtvaardigen, maar als dat een paar jaar langer had geduurd zou ik me wel in fiscale constructies zijn gaan verdiepen.
ja dat kan je wel willen.quote:Op zondag 21 februari 2010 13:10 schreef Halcon het volgende:
[..]
De wereld verandert gelukkig wel wat in de loop der jaren. Wat mij betreft is 2011 een mooi moment om het toptarief nog verder naar beneden bij te stellen, net zoals de 2e en de 3e schijf. Hard werken moet weer beloond worden en mensen moeten weer gemotiveerd worden om meer uren te draaien en vooruitgang te boeken.
Maak het simpeler. De meeste zaken zijn toch sigaren uit eigen doos. Je betaalt veel meer belasting en ontvangt ook veel meer HRA.quote:Op zondag 21 februari 2010 13:16 schreef Henktay het volgende:
[..]
ja dat kan je wel willen.
Het hele belasting- / subsidiestelsel moet op de schop
Alle aftrekposten weg
Alle bijtellingen weg
Scheelt ook een hoop kosten, lekker simpel. Daarnaast kan een aantal ambtenaren geschrapt worden.quote:Op zondag 21 februari 2010 13:18 schreef Halcon het volgende:
[..]
Maak het simpeler. De meeste zaken zijn toch sigaren uit eigen doos. Je betaalt veel meer belasting en ontvangt ook veel meer HRA.
Schrap alle toeslagen, subsidies, aftrekposten en bijtellingen zoveel mogelijk ten gunste van een hoger netto salaris en dus een lagere inkomenstenbelasting.
Serieus gast... geloof je dat echt?quote:Op zondag 21 februari 2010 10:42 schreef dvr het volgende:
de bruto inkomens van ¤ 150.000+ en dat zijn er weinig, misschien zo'n 5.000 huishoudens in heel Nederland.
quote:Op zondag 21 februari 2010 19:26 schreef nostra het volgende:
[..]
Serieus gast... geloof je dat echt?Er zijn zo'n 130000 huishoudens in NL met een netto inkomen van 100k+ (bron)
Ook inderdaad, en alle directeuren van bedrijven met enigszins normale omvang en vergeet niet dat het om huishoudens gaat, dus 75k each verdienen... en nee, dat is niet absurd.quote:Op zondag 21 februari 2010 19:55 schreef Henktay het volgende:
alle mensen in de gesubsidieerde staatsomroep en alle directeuren van de gesubsidieerde musea enz
Donders! Dat is een best bakje centen voor 130.000 gezinnen. Ik vraag me af hoeveel daar van op de VVD stemmen?quote:Op zondag 21 februari 2010 19:26 schreef nostra het volgende:
[..]
Serieus gast... geloof je dat echt?Er zijn zo'n 130000 huishoudens in NL met een netto inkomen van 100k+ (bron)
Je hebt gelijk, volgens het CBS zijn er zelfs 27 duizend huishoudens met 2 ton netto of meer.quote:Op zondag 21 februari 2010 19:26 schreef nostra het volgende:
Serieus gast... geloof je dat echt?Er zijn zo'n 130000 huishoudens in NL met een netto inkomen van 100k+ (bron)
Ach, dat is waarom jij (?) en ik dat niet verdienen.quote:Op zondag 21 februari 2010 21:59 schreef dvr het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, volgens het CBS zijn er zelfs 27 duizend huishoudens met 2 ton netto of meer.
Op zondag werken mijn hersens op halve kracht
Slim en succesvol, vast 99%quote:Op zondag 21 februari 2010 20:27 schreef Your_honor het volgende:
[..]
Donders! Dat is een best bakje centen voor 130.000 gezinnen. Ik vraag me af hoeveel daar van op de VVD stemmen?
Jij maakt uit de hoogte van het inkomen op dat iemand slim en succesvol is?quote:Op maandag 22 februari 2010 00:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Slim en succesvol, vast 99%
quote:Op maandag 22 februari 2010 00:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Slim en succesvol, vast 99%
Dan stem jij vast en zeker SP...quote:superioriteit van onze beschaving
Mensen die serieus in gaan op zo'n beweringquote:Op maandag 22 februari 2010 08:59 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Jij maakt uit de hoogte van het inkomen op dat iemand slim en succesvol is?
quote:Op maandag 22 februari 2010 09:52 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Mensen die serieus in gaan op zo'n bewering al mijn posts
Wat een lolquote:
Misschien ben ik wel gek maar ik zie in de laatste 6 maanden, 4 stjigende maanden, een gelijkblijvende en een dalendequote:Op maandag 22 februari 2010 10:25 schreef dramatiek het volgende:
Daling huizenprijs houdt aan
[ afbeelding ]
http://www.nu.nl/economie/2190202/daling-huizenprijs-houdt.html
Maar het blijft onder de 0, dus een afname...toch?quote:Op maandag 22 februari 2010 10:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Misschien ben ik wel gek maar ik zie in de laatste 6 maanden, 4 stjigende maanden, een gelijkblijvende en een dalende
Je ziet seizoenseffecten. In sommige maanden wordt minder verkocht, waardoor het aandeel verkopen van "wanhopige mensen" (mensen die toch moeten verkopen) toeneemt. Om dit te compenseren vergelijkt het CBS januari 2010 met januari 2009.quote:Op maandag 22 februari 2010 10:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Misschien ben ik wel gek maar ik zie in de laatste 6 maanden, 4 stjigende maanden, een gelijkblijvende en een dalende
Zal best, maar die conclusie van die gozer slaat nergens opquote:Op maandag 22 februari 2010 10:41 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar het blijft onder de 0, dus een afname...toch?
Tis niet mijn conclusie, tis een kut en pasta van nu.nlquote:Op maandag 22 februari 2010 11:01 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Zal best, maar die conclusie van die gozer slaat nergens op
Dan zet je dat erbijquote:Op maandag 22 februari 2010 11:13 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Tis niet mijn conclusie, tis een kut en pasta van nu.nl
Het is een mindere daling, maar nog geen stijging, leer lezen.quote:Op maandag 22 februari 2010 10:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Misschien ben ik wel gek maar ik zie in de laatste 6 maanden, 4 stjigende maanden, een gelijkblijvende en een dalende
Je moet slim, succesvol en superieur zijn om dat te kunnen begrijpen ;-)quote:Op maandag 22 februari 2010 10:41 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar het blijft onder de 0, dus een afname...toch?
Denk dat jij moet leren lezen want het zijn toch echt 4 stijgende, 1 gelijkblijvende en een dalende maandquote:Op maandag 22 februari 2010 11:38 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Het is een mindere daling, maar nog geen stijging, leer lezen.
Er staat dan ook niet dat de bestaande appartementprijzen zijn gestegenquote:Op maandag 22 februari 2010 11:41 schreef Sjabba het volgende:
Ik las ook ergens dat de appartementenprijzen hier gestegen waren. Maarja dat slaat ook nergens op want;
Er worden hier volop nieuwbouw appartementen gebouwd en verkocht en die kosten zo 3 ton. Wil niet zeggen dat de bestaande gestegen zijn, in tegendeel.
Maw het is allemaal subjectief...
Uitgeluld dus, gaat snel zoquote:Op maandag 22 februari 2010 11:38 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
[..]
Je slim, succesvol en superieur zijn om dat te kunnen begrijpen ;-)
[ afbeelding ]
Tsja, als je alleen naar het lijntje kijktquote:Op maandag 22 februari 2010 11:43 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Denk dat jij moet leren lezen want het zijn toch echt 4 stijgende, 1 gelijkblijvende en een dalende maand
Het lijntje gaat over het maandelijks verschilquote:Op maandag 22 februari 2010 11:56 schreef mierenfokker het volgende:
[..]
Tsja, als je alleen naar het lijntje kijkt.. Maar daar was Diego Armando Maradona wel heel goed in, naar het (witte) lijntje kijken
Dat maakt het nog niet mijn conclusie natuurlijk. Je bent een schurk, een bandiet.quote:Op maandag 22 februari 2010 11:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Dan zet je dat erbij
Het is een minder harde daling, geen stijging y/yquote:Op maandag 22 februari 2010 11:43 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Denk dat jij moet leren lezen want het zijn toch echt 4 stijgende, 1 gelijkblijvende en een dalende maand
Waar zeg ik dat?quote:Op maandag 22 februari 2010 11:44 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Er staat dan ook niet dat de bestaande appartementprijzen zijn gestegen
Please, kijk eens naar de index van de grafiek....quote:Op maandag 22 februari 2010 11:43 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Denk dat jij moet leren lezen want het zijn toch echt 4 stijgende, 1 gelijkblijvende en een dalende maand
Dat stond nergens, daarom lulde je ook poepquote:
Month to month geen year to yearquote:Op maandag 22 februari 2010 12:37 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Please, kijk eens naar de index van de grafiek....
En ga je nu maar dom voelen, hier lul je je niet uit hoor
Nog één keertje goed lezen...quote:Op maandag 22 februari 2010 12:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Month to month geen year to year
Gedaan en nu?quote:Op maandag 22 februari 2010 13:17 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Nog één keertje goed lezen...
Geen starterswoningen meer, maar seniorenwoningen...quote:Stop op bouw startershuizen bepleit
Vijf West-Brabantse woningcorporaties willen dat vijf gemeenten in die regio tot 2025 alleen nog seniorenwoningen bouwen. Ze vinden dat de gemeenten niet goed genoeg inspelen op de vergrijzing en op de verwachte bevolkingskrimp.
Volgens de corporaties zijn de huidige bouwplannen in de regio te ambitieus. Zo zijn er in zowel Bergen op Zoom, Tholen als Steenbergen plannen voor grote woonwijken aan het water.
De corporaties vinden dat die ambities vanwege de verwachte bevolkingskrimp moeten worden bijgesteld. Volgens hen zijn nieuwe starterswoningen onnodig, maar seniorenwoningen des te meer.
Bron
Alle bejaarden richting Brabant! Is dt probleem ook opgelost...quote:Op maandag 22 februari 2010 16:34 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Daar wil toch sws niemand wonen?
kunnen ze niet gewoon bouwen en verkopen waar vraag naar is //.quote:Op maandag 22 februari 2010 16:33 schreef capricia het volgende:
[..]
Geen starterswoningen meer, maar seniorenwoningen...
Komt goed uit, denk dat we de komende 15 jaar, 3x zo snel ouder worden.quote:Op maandag 22 februari 2010 16:33 schreef capricia het volgende:
[..]
Geen starterswoningen meer, maar seniorenwoningen...
Ja met die oorlogszoekende jongens in het kabinet wel jaquote:Op maandag 22 februari 2010 16:42 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Komt goed uit, denk dat we de komende 15 jaar, 3x zo snel ouder worden.
Snap je het echt niet of lul je maar wat?quote:Op maandag 22 februari 2010 12:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Month to month geen year to year
Ik snap het wel en lul niet zomaar watquote:Op maandag 22 februari 2010 18:38 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Snap je het echt niet of lul je maar wat?
Sinds de schoonheidscommissie is afgeschaft mag dat wel hoor.quote:Op maandag 22 februari 2010 18:50 schreef SonicB het volgende:
Hmm, aantal jaren geleden had ik een huisje is zo'n Vinexwijk. Ik dacht kom laat ik eens lekker de kozijnen en deuren een ander kleurtje geven. Begint er zo'n teef van een buurvrouw te zeiken dat dat niet mocht. Dan zou haar huis minder waard worden. Ik dacht nog "kom het is mijn huis!!, bepaal zelf wel wat ik doe. Bleek ze gelijk te hebben
Maar waarom koop ik dan een huis?
binnenlandsbestuur.nlquote:340 duizend woningen te veel in de pijplijn
De meeste gemeenten plannen veel te veel woningen en kantoren. Een beperkt aantal regio’s reserveert juist te weinig ruimte voor woningbouw. Tijd...
22.02.10 • 0 reacties
De meeste gemeenten plannen veel te veel woningen en kantoren. Een beperkt aantal regio’s reserveert juist te weinig ruimte voor woningbouw. Tijd voor een fundamentele herbezinning, vindt het Nirov.
Schadelijk
‘Schadelijk’, noemt directeur Christine Oude Veldhuis van het Nirov de geconstateerde overcapaciteit aan ruimtelijke plannen. Gemeenten hebben in bestemmingsplannen en structuurvisies ruimte gereserveerd voor de bouw van ruim 1 miljoen woningen in de komende 15 jaar.
Prognoses
Primos-prognoses, waarmee ook het ministerie van Vrom werkt, laten echter zien dat uitbreiding van de woningvoorraad met 700 duizend huizen voldoende moet zijn. Voor de nieuwbouw van kantoren zijn de cijfers nog dramatischer.
Kapitaalvernietiging
Als de prognoses en de plannen tegen elkaar worden afgezet, blijkt dat voor toekomstige kantoren de helft minder aan ruimte kan worden geserveerd. Als rekening wordt gehouden met de huidige leegstand, kan zelfs worden volstaan met uitvoering van nog geen kwart van alle plannen. Volgens Oude Veldhuis leidt dit alles tot kapitaalvernietiging.
Als het niet verkocht wordt stoppen ze heus wel hoor.quote:Op maandag 22 februari 2010 19:15 schreef Digi2 het volgende:
[..]
binnenlandsbestuur.nl
Ik vind dit weinig geloofwaardig. Voorlopig daalt de bouwpoductie stevig. Je kunt wel plannen maar realiseren is afhankelijk van vraag en financiering.
Dan ligt er binnenkort een tunnelcomplex onder de wijk.quote:Op maandag 22 februari 2010 18:50 schreef SonicB het volgende:
Hmm, aantal jaren geleden had ik een huisje is zo'n Vinexwijk. Ik dacht kom laat ik eens lekker de kozijnen en deuren een ander kleurtje geven. Begint er zo'n teef van een buurvrouw te zeiken dat dat niet mocht. Dan zou haar huis minder waard worden. Ik dacht nog "kom het is mijn huis!!, bepaal zelf wel wat ik doe. Bleek ze gelijk te hebben
Maar waarom koop ik dan een huis?
Ik heb het nu verhuurd aan 5 chinezen.
Dus als je veel geld verdient ben je slim en succesvol?quote:Op maandag 22 februari 2010 00:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Slim en succesvol, vast 99%
quote:
WTFquote:Op maandag 22 februari 2010 18:50 schreef SonicB het volgende:
Hmm, aantal jaren geleden had ik een huisje is zo'n Vinexwijk. Ik dacht kom laat ik eens lekker de kozijnen en deuren een ander kleurtje geven. Begint er zo'n teef van een buurvrouw te zeiken dat dat niet mocht. Dan zou haar huis minder waard worden. Ik dacht nog "kom het is mijn huis!!, bepaal zelf wel wat ik doe. Bleek ze gelijk te hebben
Maar waarom koop ik dan een huis?
Ik heb het nu verhuurd aan 5 chinezen.
Ik had ooit een collega die de oude kaasboerderij van een tante had overgenomen en deze ging restaureren. Het was een rijksmonument dus je loopt tegen allerlei regels aan. Hij wou een dakraam plaatsen dat je vanaf de voorkant van de woning niet kan zien, mocht dus niet. Mijn college voerde als argument aan dat hij graag wat extra licht in zijn woning wou hebben omdat anders de lamp de hele tijd aan moest. Zei die Pipo van het toezicht dat de duisternis zo ook zijn bekoring hadquote:Op maandag 22 februari 2010 18:56 schreef Henktay het volgende:
Die schoonheidscommissie was helemaal waanzin
tuurlijk pooiers en hoeren en drugsmokkelaars, wapenhandelaren.quote:Op maandag 22 februari 2010 20:09 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dus als je veel geld verdient ben je slim en succesvol?
Gewoon niet vragenquote:Op maandag 22 februari 2010 20:20 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik had ooit een collega die de oude kaasboerderij van een tante had overgenomen en deze ging restaureren. Het was een rijksmonument dus je loopt tegen allerlei regels aan. Hij wou een dakraam plaatsen dat je vanaf de voorkant van de woning niet kan zien, mocht dus niet. Mijn college voerde als argument aan dat hij graag wat extra licht in zijn woning wou hebben omdat anders de lamp de hele tijd aan moest. Zei die Pipo van het toezicht dat de duisternis zo ook zijn bekoring hadToen de man was afgedropen heeft mijn collega een mooi groot gat in zijn dak gezaagd en daar een heel groot dakraam ingezet
Draai er maar omheen.quote:Op maandag 22 februari 2010 18:41 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Ik snap het wel en lul niet zomaar wat
Maar bedankt voor de personelijke aanval, zo laat je eigen weer kennen
Ik snap het, wat nu?quote:Op maandag 22 februari 2010 22:12 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Draai er maar omheen.
Ik wil gewoon dat je het snapt zodat je niet op verkeerde informatie je mening geeft...
Tussen licht en duisternisquote:Op maandag 22 februari 2010 21:38 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ja, een dakraam maakt inderdaad het verschil
Nu kan je dat meenemen in je opmerkingen en dus niet meer van de verkeerde maken.quote:Op maandag 22 februari 2010 22:21 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Ik snap het, wat nu?
quote:Op maandag 22 februari 2010 22:12 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Draai er maar omheen.
Ik wil gewoon dat je het snapt zodat je niet op verkeerde informatie je mening geeft...
DAM is op dit moment de enige in dit topic die de grafiek op de juiste manier interpreteert hoor...quote:Op maandag 22 februari 2010 13:17 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Nog één keertje goed lezen...
quote:Op dinsdag 23 februari 2010 00:31 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Eindelijk een beetje niveau in deze topic al zal je binnenkort wel weggejaagd zijn door de onzin die hier verkondigd wordt
Aan de ene kant verdien je een welgemeendquote:Op dinsdag 23 februari 2010 00:31 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Eindelijk een beetje niveau in deze topic al zal je binnenkort wel weggejaagd zijn door de onzin die hier verkondigd wordt
De grote vraag is alleen of er echt veel partijen zij die ook verplicht moeten verkopen. Wanneer deze groep niet zo groot is als hier door sommige gehoopt wordt dan zal de daling toch niet zoveel zijn als door dezelfde mensen op gehoopt wordt.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 11:39 schreef Vincentkemper het volgende:
Het is wachten op het moment wanneer, de overheid zijn handen van de markt afhaald en partijen zullen moeten gaan verkopen
De laatste 6 maanden is de markt stabielquote:Op dinsdag 23 februari 2010 11:39 schreef Vincentkemper het volgende:
Op dit moment zal er veel meer afgewaardeerd moeten gaan worden op de huizenprijzen dan er op dit moment gedaan wordt, maar niemand wil zijn verlies nemen op dit moment.
Maar als ik mensen hier dan hoor zeggen dat de huizenprijzen relatief stabiel zijn, heb ik toch sterk mijn twijfels. Bepaalde huizen zullen prima verkopen, maar als de verkoop zo drastisch aan het dalen is lijkt mij het cijfer totaal onbetrouwbaar.
Dalen van de verkopen in de woningen in de omgeving Utrecht rond 20 procent. Dan zullen uiteindelijk de huizenprijzen hier ook gaan dalen…..
Wij hebben 3 huizen verkocht en die zijn maar 3 procent in prijs gedaald, maar wij hebben wel 200 huizen nog niet verkocht. Dan zal de uiteindelijke daling veel groter dan 3 procent zijn.
Het is wachten op het moment wanneer, de overheid zijn handen van de markt afhaald en partijen zullen moeten gaan verkopen
Onderschat nooit boerenslimheidquote:Op maandag 22 februari 2010 21:18 schreef Henktay het volgende:
[..]
tuurlijk pooiers en hoeren en drugsmokkelaars, wapenhandelaren.
allemaal slim![]()
7708 transacties in een maand zou ik toch niet echt stil willen noemen. Wat was het maximum aantal transacties in de hoogtijdagen van het vastgoed.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 12:28 schreef Vincentkemper het volgende:
Woningverkoop zakt nog verder in
[i]APELDOORN - De verkoop van het aantal woningen is van december op januari gehalveerd. Het Kadaster telde vorige maand slechts 7708 transacties.
Om te zeggen dat de markt aan het stabiliseren is vind ik onzin. Dat willen veel makelaars en andere partijen ons doen geloven, maar op dit moment ligt het gewoon stil.
Kom met argumenten graag?quote:Op dinsdag 23 februari 2010 13:02 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als in 2010 tussen de 120.000 en 140.000 huizen verkocht worden is de markt gewoon stabiel, maar die logica zal wel boven je pet gaan
Klopt de bouwkosten zijn erg laag en de grondprijzen ''gaan'' waarschijnlijk ook verder dalen. Dit komt inderdaad door de vraag en aanbod. En als je als partij uit eigen middelen dingen kan financieren kan je in deze tijd goede deals sluiten.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 13:14 schreef Henktay het volgende:
het gaat om vraag en aanbod, er is nu geen vraag naar seniorenwoningen, als senioren die woningen zo graag willen, dan kopen ze hem echt wel, nu worden er vooral voor rijkere starters gebouwd
Nu is er voordeel voor de bouwers vanwege dalende bouwkosten en bouwgrond
Waaruit blijkt dat de werkeloosheid oploopt?quote:Op dinsdag 23 februari 2010 13:42 schreef Snackbar het volgende:
Natuurlijk gaan de huizenprijzen verder dalen.
De reden dat de prijs nu stabiel lijkt is door de massale overheidsinterventie.
Driekwart of hoger van alle transacties is met NHG. NHG wordt in 2011 weer verlaagd (middensegment)
Starterslening/Koopsubsidie potje raakt leeg in mei (starterssegment)
Werkloosheid loopt op (mensen zingen het max een half jaar uit met familie/spaargeld)
2 jaar dubbele aftrek is tijdig
De bevolking neemt amper toe (westerse kopers)
Hoger aanbod in wat voor segment leidt altijd tot een lagere prijs
HRA is niet langer heilig, deze wordt beperkt tot bijv 500k wrs al vanaf 2011 (hoger segment)
De ECB zal dit jaar de rente wel moeten verhogen, lenen wordt duurder voor banken, en dus voor ons.
hier niet hoorquote:Op dinsdag 23 februari 2010 12:28 schreef Vincentkemper het volgende:Om te zeggen dat de markt aan het stabiliseren is vind ik onzin. Dat willen veel makelaars en andere partijen ons doen geloven, maar op dit moment ligt het gewoon stil.
Vlakbij mijquote:Op dinsdag 23 februari 2010 13:58 schreef Vincentkemper het volgende:
[..]
Ben benieuwd, waar jij dan mag wonen?
Waarom plaats jij hem niet? Of "staatjes" om jouw argumenten te bekrachtigen.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 13:54 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik zou effe een staatje month to month over 2009 plaatsen dat zegt een stuk meer en als je een beetje economisch inzicht hebt wordt je daar een stuk wijzer van dan met dat artikeltje
Geen zin inquote:Op dinsdag 23 februari 2010 14:19 schreef mierenfokker het volgende:
[..]
Waarom plaats jij hem niet? Of "staatjes" om jouw argumenten te bekrachtigen.
Dat is lekker danquote:Amsterdamse huizen onverkoopbaar
AMSTERDAM - In Amsterdam zijn alle woningen die op particulier erfpacht staan, onverkoopbaar geworden.
Sinds januari geven banken geen hypotheek meer op de duizenden huizen in de stad die op particuliere grond staan, die in erfpacht wordt uitgegeven.
Dit wordt bevestigd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Banken hebben hun eisen omtrent hypotheken aangescherpt en particuliere erfpacht op de zwarte lijst geplaatst. Er is overigens geen sprake van een gezamenlijk beleid of protocol.
Particulier erfpacht wordt, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet uitgegeven door de gemeente, maar door de eigenaar van een woning op eigen grond, die het huis wil verkopen maar de grond wil houden. Wel hanteren particuliere erfpachters vrijwel altijd dezelfde voorwaarden als de gemeente Amsterdam, waardoor er voor kopers geen verschil is.
De oorspronkelijke eigenaren zijn meestal handelaren die panden hebben gesplitst, opgeknapt en in partjes hebben verkocht. In Amsterdam heeft particulier erfpacht sinds tien jaar een vlucht genomen. In sommige landen, zoals Engeland, is het overigens veel langer een normaal verschijnsel.
Woordvoerder Noordermeer van de NVB: ''Een van de redenen voor banken om te weigeren is de onduidelijkheid over de identiteit van de eigenaar van de grond; banken willen hier helderheid over. Soms gaat het om partijen waarmee de bank niet geassocieerd wenst te worden.''
Het gevolg is dat eigenaren van appartementen op particulier erfpacht - het gaat in bijna alle gevallen om appartementen - met onverkoopbare woningen achterblijven. ''Klopt,'' zegt Pieter Joep van den Brink van Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Van den Brink: ''Dit is een ramp. Verkopers kunnen alleen nog verhuren. Ze zitten voor altijd aan het appartement vast.''
Gedupeerde eigenaren van appartementen hebben aangeklopt hij de NVB, bij de Nationale Hypotheekgarantie (NGH) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij bleken er allemaal van op de hoogte te zijn dat banken bij particulier erfpacht niet thuis geven, maar ze kunnen niets voor de slachtoffers doen.
Het is nog niet duidelijk hoeveel gedupeerden er zijn. Volgens de MVA, maar ook volgens bureau Winnen, dat heeft bemiddeld bij het opstellen van particuliere erfpachtcontracten, zijn het er in Amsterdam duizenden. Ook Winnen heeft meegemaakt dat een klant een hypotheek werd geweigerd.
Banken zijn op de rem gaan staan sinds het begin van de economische crisis. Tijdens de huizenprijs van de jaren zeventig sloten sommige banken zelfs alle woningen uit als er sprake was van erfpacht, ook gemeentelijke.
Bij de Privé kunnen ze geen betere titel verzinnenquote:
Ook zo'n heerlijke vergelijking: december en januari. December is al een kutmaand met veel vakantiedagen, maar vaak heb je dan nog volume, omdat mensen transacties voor jaareinde willen afronden. Januari is ook kort vanwege vakantie, en weinig mensen ronden dan net hun transacties af.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 15:40 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Bij de Privé kunnen ze geen betere titel verzinnen
Hoe kijk jij tegen de woningmarkt aan als ''ex'' Investment Banker?quote:Op dinsdag 23 februari 2010 15:47 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ook zo'n heerlijke vergelijking: december en januari. December is al een kutmaand met veel vakantiedagen, maar vaak heb je dan nog volume, omdat mensen transacties voor jaareinde willen afronden. Januari is ook kort vanwege vakantie, en weinig mensen ronden dan net hun transacties af.
Bijna elke willekeurige industrie heeft zulke effecten, dat mag duidelijk zijn. Januari 2010 vergelijken met januari 2009 heeft nog enig nut, maar dat verzaken ze dan weer...
11.4% volgens dat artikelquote:Op dinsdag 23 februari 2010 15:47 schreef Drive-r het volgende:
Bijna elke willekeurige industrie heeft zulke effecten, dat mag duidelijk zijn. Januari 2010 vergelijken met januari 2009 heeft nog enig nut, maar dat verzaken ze dan weer...
Ik vind dat je hier wel een punt hebt, je moet idd geen appels met peren vergelijken. Maar in dat stukje staat wel dat ten opzichte van januari 2009 de daling 11,4% is.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 15:47 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ook zo'n heerlijke vergelijking: december en januari. December is al een kutmaand met veel vakantiedagen, maar vaak heb je dan nog volume, omdat mensen transacties voor jaareinde willen afronden. Januari is ook kort vanwege vakantie, en weinig mensen ronden dan net hun transacties af.
Bijna elke willekeurige industrie heeft zulke effecten, dat mag duidelijk zijn. Januari 2010 vergelijken met januari 2009 heeft nog enig nut, maar dat verzaken ze dan weer...
quote:Huizenprijzen VS licht gedaald NEW YORK (AFN) -
De woningprijzen in de twintig grootste steden in de Verenigde Staten zijn in december licht gedaald ten opzichte van de maand daarvoor.
Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut CaseShiller die dinsdag naar buiten kwamen.
Analisten gepolst door Reuters hadden verwacht dat de huizenprijzen onveranderd zouden blijven. In vergelijking met een jaar geleden lagen de huizenprijzen 3,1 procent lager
Das ook een drama. Immers is de economie weer aangetrokken.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 16:04 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
11.4% volgens dat artikel
Inderdaad, we gaan door naar de 50% prijsdalingquote:Op dinsdag 23 februari 2010 17:00 schreef pberends het volgende:
[..]
Das ook een drama. Immers is de economie weer aangetrokken.
quote:Op dinsdag 23 februari 2010 16:04 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
11.4% volgens dat artikel
Zelfs toen ik nog wel "Investment Banker" was, had ik daar geen mening over. Ik weet het simpelweg niet, niemand eigenlijk. Data zegt dat de prijzen bovenmatig gestegen zijn in de afgelopen decennia en ik vind dat verontrustend. Aan de andere kant neemt schaarste toe en dat wordt verwerkt in die bovenmatige stijgingen.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 15:55 schreef Vincentkemper het volgende:
[..]
Hoe kijk jij tegen de woningmarkt aan als ''ex'' Investment Banker?
Zoals ik al aangaf, mijn foutquote:Op dinsdag 23 februari 2010 16:14 schreef mierenfokker het volgende:
[..]
Ik vind dat je hier wel een punt hebt, je moet idd geen appels met peren vergelijken. Maar in dat stukje staat wel dat ten opzichte van januari 2009 de daling 11,4% is.
Ook geen problemen met een euro of 800 á 1000 aan kosten per maand?quote:Op dinsdag 23 februari 2010 17:20 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Zelfs toen ik nog wel "Investment Banker" was, had ik daar geen mening over. Ik weet het simpelweg niet, niemand eigenlijk. Data zegt dat de prijzen bovenmatig gestegen zijn in de afgelopen decennia en ik vind dat verontrustend. Aan de andere kant neemt schaarste toe en dat wordt verwerkt in die bovenmatige stijgingen.
Ik heb zelf geen moeite met nu kopen trouwens. Puur omdat ik wel 300k over heb voor een leuke appartement in Amsterdam en ik het niet koop om er geld aan te verdienen.
Nee.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 17:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Ook geen problemen met een euro of 800 á 1000 aan kosten per maand?
Das een duur vakantiehuisje danquote:
please, als je de grafiek zelf zo had gelezen had je die uitleg wel gegeven toch?quote:Op dinsdag 23 februari 2010 00:31 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Eindelijk een beetje niveau in deze topic al zal je binnenkort wel weggejaagd zijn door de onzin die hier verkondigd wordt
Ja, gek he? Huizen van bovenhet miljoen zijn gewoon wat de gek ervoor geeft en kan geven. Dat is gewoon dom om te kopen en dus kan je daar hard op af schrijven. Tenzij je er graag wilt wonen en dat voor lief neemt.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 10:21 schreef Vincentkemper het volgende:
Er wordt op dit moment echt gerommeld met de prijsdalingen. De prijsdaling op dit moment zal voor het duurdere onroerend goed zal rond de 20 / 25 procent liggen, maar deze worden niet verkocht dus niet meegenomen….
Op dit moment liggen grote projecten rondom nieuwbouw compleet plat, veel projectontwikkelaars verwachten dat deze prijzen nog verder zullen gaan dalen. De gemeenten krijgen hun bouwgronden ook niet meer kwijt, aan ontwikkelaars en dat geeft mij aan dat veel partijen geen potentie in de markt zien op dit moment.
Ook zijn er natuurlijk erg veel onduidelijkheden rondom de hypotheek rente aftrek, werkeloosheid, de economische ontwikkelingen binnen Nederland. Ik zelf werk op dit moment bij een bouwbedrijf / projectontwikkelaar en in de sector verwachten wij dat de dalingen in deze sector nog minimaal 2 jaar zullen aanhouden. Daarna zijn mogelijke prijsstijgingen weer mogelijk…
En dat de NVM doet of alles nog goed loopt, is natuurlijk totale onzin dure panden in Amsterdam / Utrecht en Rotterdam worden niet verkocht of tegen een veel lagere vraagprijs (of verhuurd) dan in het begin en dan heb ik het niet eens over die miljoenen huizen in Blaricum / Laren etc.
Maak het de kat maar wijs dat de gemiddelde prijsdaling op de huizenmarkt, rond de 6 a 10 procent ligt. De werkelijke daling die gaat komen zal eerder tussen de 20 of 30 procent liggen voor de gemiddelde woning. Voor eventuele markten waar nog een krapte voor is zal de daling meevallen.
Nou hier niet hoor. Het is mooie bouw maar de locaties zijn steeds meer afgelegen. En als er dan minder verkocht wordt komen er ook geen vorzieningen als school en winkels in de buurt. Een wijk kan je het niet noemen.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 19:10 schreef Henktay het volgende:
Nieuwbouwlocaties in jaren dertig stijl doen het nog steeds goed, daar ligt men nog steeds voor in de rij
Afgelopen 6 maanden zijn stabielquote:Op dinsdag 23 februari 2010 18:51 schreef Sjabba het volgende:
[..]
please, als je de grafiek zelf zo had gelezen had je die uitleg wel gegeven toch?
Toevallig heb je een soort gelijk. Blijf erbij dat de grafiek waar het om gaat spreekt van een daling omdat die op een jaar eerder gebasseerd is. Je kan de gegevens over zetten in iets anders en dan is de markt stabiel. Het is maar net welke tijdslijn je hanteert. En in de grafiek die gepost werd stond duidelijk een tijdslijn.
Gelukkig welquote:Op dinsdag 23 februari 2010 23:41 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Afgelopen 6 maanden zijn stabiel
Als er niks raars gebeurt verwacht ik een doorgetrokken lijn in 2010quote:
Dat verwacht de Rabo toch ook..denk dat het wel uit zal komen, zo om en nabij.quote:Op dinsdag 23 februari 2010 23:47 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Als er niks raars gebeurt verwacht ik een doorgetrokken lijn in 2010
nou hier bouwen ze er ook een super bijquote:Op dinsdag 23 februari 2010 19:47 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Nou hier niet hoor. Het is mooie bouw maar de locaties zijn steeds meer afgelegen. En als er dan minder verkocht wordt komen er ook geen vorzieningen als school en winkels in de buurt. Een wijk kan je het niet noemen.
Sowieso is het een soort van vicieuze cirkel. Mensen gaan ergens niet wonen als er geen voorzieningen zijn, voorzieningen gaan niet ergens zitten als er geen mensen zijn.. Blijft natuurlijk een lastig aspect, waar eigenlijk de overheid in moet stimuleren. Ofwel voorinvesteren in bijvoorbeeld een goed OV net in een nieuwbouwwijk wat in het buitenland toch best gewoonlijk is. In Nederland wordt het vaak aan de ontwikkelende partij overgelaten, die zijn niet zo van het voorinvesteren. Ofwel de dingen die geld kosten (voorzieningen, 'parken'), komen vaak pas echt als er al winst gemaakt is op de verkochte woningen.quote:Op woensdag 24 februari 2010 14:41 schreef Henktay het volgende:
[..]
nou hier bouwen ze er ook een super bij
quote:Op woensdag 24 februari 2010 15:51 schreef inXs het volgende:
[..]. Ofwel de dingen die geld kosten (voorzieningen, 'parken'), komen vaak pas echt als er al winst gemaakt is op de verkochte woningen grond.
We staan aan de vooravond van de grote valquote:Op dinsdag 23 februari 2010 23:41 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Afgelopen 6 maanden zijn stabiel
quote:Documentaire
De verkoop van een gemeenschappelijke flat in Sint-Petersburg laat zien hoe tegenwoordig de vrije markt-economie werkt in Rusland. In Sint-Petersburg worden als erfenis van de Sovjet-Unie veel gemeenschappelijke flats bewoont met meerdere mensen.
Een familie per kamer en een gedeelde keuken, badkamer en telefoon met andere families van de overige kamers in de flat is niet ongebruikelijk.
De prijzen van de huizen stijgen en de enige manier om een beter huis te krijgen is te verkopen en proberen iets nieuws te bemachtigen.
Maar hoe doe je dat wanneer het een Kommun Haus is, waar losse kamers eigendom zijn van vaak hele gezinnen.
De verkoop van een gemeenschappelijke flat in Sint-Petersburg laat zien hoe tegenwoordig de vrije markt-economie werkt in Rusland.
Twee makelaars nemen de taak op zich om voor alle inwoners van de gemeenschappelijke flat een betere plaats te vinden en een koper te zoeken die genoeg wil betalen voor het appartement en vooral geduldig wil wachten tot dit is gelukt is.
De verkoop van de flat verandert de sfeer tussen de bewoners.
Er wordt niet meer alleen gekibbeld over wie er te lang de badkamer bezet of wie er de smerigste kookluchtjes in de keuken veroorzaakt. Nu de bewoners weten dat ze uit elkaar gaan, probeert iedereen het voor zichzelf het beste te regelen. De verkoop lukt alleen als iedereen ergens anders gaat wonen en anders gaat het niet door. Stap voor stap onderzoeken de makelaars de mogelijkheden. De bewoners proberen een zo strategisch mogelijke positie in te nemen. Christiane Büchner volgt het proces nauwgezet. Wie zijn de winnaars en wie de verliezers van dit Russisch monopolie?
Waar zegt de Rabo dat het beter gaat?quote:Op woensdag 24 februari 2010 23:08 schreef LXIV het volgende:
Er komt geen grote val, daar is de markt te illiquide voor en woningen te schaars. Het knibbelt langzaam af terwijl de Rabo blijft roepen dat het steeds beter gaat. Dit als gevolg van de krappere financieringsmogelijkheden en de stijgende rente.
Zeg gewoon dat je geen bron kan gevenquote:
Leg eens uit? Bovendien suggereert je username nogal dat je vooral uitgaat van het slechtste en dit ook graag deelt met anderen. Of heb ik het mis?quote:Op donderdag 25 februari 2010 07:14 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
http://news.google.nl/news/search?um=1&cf=all&ned=nl_nl&hl=nl&q=rabobank+woningmarkt
Coke maakt meer kapot dan je lief is..
Ik vraag me af of huurders zo naar de woningmarkt kijken...quote:Kopers hebben nog sterke positie op Nederlandse woningmarkt
25 februari 2010, 10:38 uur | FD.nl
Kopers hebben het nog steeds voor het zeggen op de huizenmarkt, blijkt uit een analyse van ING. De markt wordt gedomineerd door goedkopere woningen, maar de prijsdaling vlakt wel af.
ING verwacht dat het aantal verkopen in de loop van 2010 weer aantrekt. De huizenprijzen zullen mede hierdoor in de tweede helft van dit jaar stabiliseren en in 2011 weer met 1,5% stijgen.
Het afgelopen halfjaar zijn woningen 1,5% goedkoper geworden, tegen 4% het halfjaar ervoor. De daling vlakt dus af, maar is vooralsnog niet voorbij.
Starters op de woningmarkt
Het economisch bureau van ING verwacht dat de prijzen in de eerste helft van 2010 gemiddeld nog zullen dalen. In het tweede halfjaar van 2010 zal een stabilisatie optreden. Voor geheel 2010 wordt gerekend op een prijsdaling van 1%. Voor 2011 verwacht de bank weer stijgende huizenprijzen (+1,5%).
Voor huurders ontwikkelt de betaalbaarheid zich minder gunstig dan voor starters op de woningmarkt. De huren zullen per 1 juli 2010 gemiddeld met zo'n 1,5% worden verhoogd. Voor koophuizen geldt dat deze rond die tijd circa 2% goedkoper zullen zijn dan een jaar eerder. De overstap van een huurwoning naar een eigen huis is daarmee aantrekkelijker. Dat is een van de redenen dat het aantal huizenverkopen weer zal aantrekken.
Bron
Ja die 15 euro op een huur van 1000 euro ga je natuurlijk wel voelenquote:Op donderdag 25 februari 2010 12:32 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vraag me af of huurders zo naar de woningmarkt kijken...
Tot nu toe voorspelt de Rabo en de ING dus weer een opgaande lijn eind van het jaar.
tja bankenquote:Op donderdag 25 februari 2010 12:32 schreef capricia het volgende:
[..]Tot nu toe voorspelt de Rabo en de ING dus weer een opgaande lijn eind van het jaar.
Maar noem mij gek, wat is er mis met ergens 10 'jaar' moeten wonen? Als jij op een goede plek een goede woning kan krijgen, dan moet je je inderdaad goed beseffen dat je niet binnen 4jaar weg kan met winst. Hierdoor wordt een locatiekeuze dus weer belangrijker. Kwaliteit van een woning dus ook, het lijkt mij dat dit best positief kan zijn?quote:Op donderdag 25 februari 2010 12:37 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Ja die 15 euro op een huur van 1000 euro ga je natuurlijk wel voelen
Geloof dat er ook een daling in huurprijzen was van rond de 3-4% dus ik denk niet dat huurders nu massaal naar Funda gaan. Ik denk dat er een grondige herziening nodig is van "de starter" als begrip. Alsof de enige reden dat mensen huren een reden is die met financien te maken heeft. Ik denk dat een huurder daar vast meer dan 1 reden voor heeft, Blijkbaar gaan ze bij de ING en Rabo er nog altijd vanuit dat het bezit van een eigen huis de heilige graal is voor elke nederlander. We leven niet meer in de jaren 80 en 90 waar iedereen vastgekoekt zit in de regio en waarbij men kocht omdat het idee van een eigen woning als melkkoe tijdens de opvoeding in je werd geramd en waar er werkgevers bestonden waar je oud werd. De belangrijkste drijfveer voor de starter was volgens mij de investering in een huis met het idee dat het meer waard zou worden en dat verkopen na een jaar of 3-4 wel mogelijk was met winst. Nu dat niet zo is zal iemand zich wel bedenken omdat het risico bestaat dat je 10-15 jaar moet blijven zitten in je toko omdat je anders een rood cijfer onder de streep overhoudt.
banken hebben juist baat bij een stabiele en hoge huizenprijs. 1) Des te meer en hogere hypotheken ze kunnen verstrekken des te groter zijn hun winsten. 2) daling huizenprijs leidt tot extra afschrijving op verstrekte hypotheken doordat de waarde van het onderpand niet langer de waarde van de hypotheek vertegenwoordigt. De gegevens die zij verstrekken zal je daarom vaak met een korreltje zout moeten nemen.quote:
ach, als ze een daling van 50% voorspelden waren ze natuurlijk volstrekt betrouwbaarquote:Op donderdag 25 februari 2010 15:46 schreef Snackbar het volgende:
[..]
banken hebben juist baat bij een stabiele en hoge huizenprijs. 1) Des te meer en hogere hypotheken ze kunnen verstrekken des te groter zijn hun winsten. 2) daling huizenprijs leidt tot extra afschrijving op verstrekte hypotheken doordat de waarde van het onderpand niet langer de waarde van de hypotheek vertegenwoordigt. De gegevens die zij verstrekken zal je daarom vaak met een korreltje zout moeten nemen.
quote:Speculeren op huizenprijzen
Door Marijn Wellink
AMSTERDAM (Belegger.nl) – In Nederland is het vanaf begin volgend jaar mogelijk om te speculeren op dalende of stijgende huizenprijzen. De Engelse broker Tradition introduceert dan, in samenwerking met fondsbeheerder SBS Investments, vastgoedderivaten op de Nederlandse markt.
Bron
Dan ben ik benieuwd of al die doemdenker die flinke klappen in de huizenmarkt nog voorspellen ook in deze producten durven te stappen.quote:
quote:Kopers hebben het voor het zeggen op de huizenmarkt
De kopers hebben het momenteel echt voor het zeggen op de woningmarkt, dat blijkt uit onderzoek van ING. Bij een kopersmarkt horen lagere prijzen voor de koper.
Die staat een paar posts boven je ook al..quote:
lijkt me niet hetzelfde berichtquote:Op donderdag 25 februari 2010 17:46 schreef capricia het volgende:
[..]
Die staat een paar posts boven je ook al..![]()
Huizenmarkt #43: Wat doet de lokale politiek aan de crisis?
Wel dezelfde kop.quote:Op donderdag 25 februari 2010 17:50 schreef Henktay het volgende:
[..]
lijkt me niet hetzelfde bericht
Ik zie geen telegraafquote:Op donderdag 25 februari 2010 17:51 schreef capricia het volgende:
[..]
Wel dezelfde kop.
En de telegraaf zal het waarschijnlijk weer anders verwoorden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |