Bron: Quotequote:Wouter Bos heeft een subprime hypotheek
De laatste cijfers van het Centraal Plan Bureau stemmen minister Wouter Bos van Financiën optimistisch. De economie trekt weer aan en volgens Bos blijft ‘de grote klap' uit. Dat is vooral ook te hopen voor Bos zelf, want hij kampt met een nogal zware hypotheeklast.
Een huis aan de straat van Wouter Bos in het lommerrijke deel van Amsterdam-Noord doet volgens Jaap en Funda tussen de pak hem beet ruim drie tot vier ton voor een eengezinswoning, met een enkele uitschieter richting de vier en een half, vijf ton. In de buurt staan enkele villa's van negen ton en een van bijna twee miljoen.
Bos lijkt in prijs aan de bovenkant te zitten voor deze buurt. Hij betaalde in 2001 met zijn vrouw Barbara ¤453.780 en nam daarop een stuk hogere hypotheek van ¤567.225. En Bos had er tot zeer recent wel vertrouwen in dat het kabinet voorlopig niet valt en hij van een inkomen verzekerd is, want vijf maanden geleden, alsof er geen gierende crisis is, nam hij nog een hypotheek van ¤150.000.
Daarmee komt de hypotheek op ruim ¤717.000 en is Bos na minister Piet Hein Donner de grootste hypotheekhouder van het Kabinet. Als Ella Vogelaar nog had meegeregeerd, had Bos ook haar gepasseerd. En dat met een huis aan de verkeerde kant van het IJ waarvan het de vraag is of dat het waard is, precies datgene waarmee in de Verenigde Staten de kredietcrisis is ontstaan. Feit is wel dat Bos de woning stevig heeft vertimmerd in de loop de jaren. We horen dat de tweede hypotheek van ¤150.000 ook voor een grootste verbouwing is gebruikt om extra ruimte te creëren want in april 2009 beviel Barbara van haar derde kind.
Opvallend is dat de meeste PvdA-ers een hypotheek hebben hoger dan de koopsom (uitgezonderd Ronald Plasterk, die zijn eerste hypotheek heeft afgelost, en Jacqueline Kramer). De meeste CDA-ers en CU-ers hebben een hypotheek onder de koopsom. Uitgezonderd hypotheektopper Piet Hein Donner, die zich een hypotheek van een ¤1 miljoen kan veroorloven op een huis aangeschaft voor ¤920.000.
Iemand die nog een 2e hypotheek moet nemen de portefeuille Financien toevertrouwen.... dat moet wel misgaan.quote:
1 jaar vast tegen 3% en daarna 8% dat is pas subprime.quote:Op woensdag 17 februari 2010 22:47 schreef Prutzenberg het volgende:
We hebben de starterslening nog.![]()
Lekker voordelig 20% boven het verantwoord maximum lenen: 10 jaar vast voor 6%.![]()
Hoe sub-prime wil je het hebben?
Wat hebben wij ook een waardeloos prut kabinet, altijd alles voor zich uit schuiven tot het echt niet langer kan.quote:Op donderdag 18 februari 2010 08:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
1 jaar vast tegen 3% en daarna 8% dat is pas subprime.
Ze doen alles om het gepeupel tevreden te houden. De partijen die ooit iets aangestipt hebben om de HRA te versoberen zijn de linkse partijen, wanneer dit kabinet valt zal er een centrum rechts kabinet komen en zie ik er nog niets veranderen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 09:30 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
[..]
Wat hebben wij ook een waardeloos prut kabinet, altijd alles voor zich uit schuiven tot het echt niet langer kan.
Dit kun je al jaren aan zien komen maar nog steeds is men voor tophypotheken.
Ik vraag me weleens af of ze er uberhaupt wel uit gaan komen en als dat lukt of er een werkbaar akkoord op tafel gaat komen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:02 schreef LXIV het volgende:
Ik weet niet zo net of er een centrum-rechts kabinet zal komen. Hoe zie je dat dan gestalte krijgen? Dat kan enkel met de PVV, want CDA en PVDA gaan dus niet meer samen in het volgende kabinet zitten.
De enige mogelijkheid is dus dan CDA-VVD-PVV. Dat is ook de enige mogelijkheid voor een kabinet waarin de HRA blijft voortbestaan. Als ik Wilders was zou ik zwaar, heel zwaar inzetten om dit kabinet te vormen. Premier of vice-premier op zijn minst. Anders konden ze het vergeten. De tijd is toch niet zo heel gunstig voor hem om mee te gaan. Ik denk niet dat dit doorgaat.
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:08 schreef LXIV het volgende:
Met dat nieuwe paars haal je niet genoeg zetels.
Balkenende is nog bereid een pact met de duivel te sluiten om de HRA te kunnen laten voortbestaan, dus in dat opzicht is PVV, CDA, VVD, SGP, TON best mogelijk.
Of een regering met de PVV erin nou stabiel te noemen is.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.
Het is te hopen dat CDA, VVD en PVV samen een meerderheid kunnen halen. Op zich zou het moeten kunnen. CDA, 30 zetels, PVV 25 zetels en VVD een zetel of 22 en dan ben je er al. Lijkt me ook een stuk stabieler dan D'66, PvdA en VVD. Volgens mij zit ook vrijwel niemand te wachten op Paars 3, de VVD-stemmers in elk geval niet.
Probleem bij een CDA-stem is dat je niet echt weet van je erbij krijgt. Als de VVD duidelijk afstand neemt van PvdA, dan kan het voor mij ook nog weleens VVD worden, al blijft mijn angst dat ik dan een bijdrage lever aan Paars III. Ook vind ik de VVD te "liberaal" als het gaat om ethische thema´s. Lastige keuze dit, vooral omdat je bij geen enkele partij weet wat je er bij gaat krijgen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:24 schreef LXIV het volgende:
Tja, dat wordt lastig. Vorige keer heb ik CU gestemd, maar dat is me tegengevallen. In ieder geval niet op het CDA als Balkenende lijsttrekker blijft, daar heb ik nu wel genoeg van gezien. Vertrouw hem ook niet.
Dan denk ik toch dat het VVD wordt, bij gebrek aan alternatief.
Zou goed zijn voor het ledental van de scoutingquote:Op donderdag 18 februari 2010 21:12 schreef Halcon het volgende:
[..]
TON lijkt me geen stabiele partij en als ze een zetel of 3 halen dan is het alle ellende die je er mee gaat krijgen niet waard. SGP zie ik alleen regeren samen met CDA en CU en die gaan samen geen meerderheid halen.
Het is te hopen dat CDA, VVD en PVV samen een meerderheid kunnen halen. Op zich zou het moeten kunnen. CDA, 30 zetels, PVV 25 zetels en VVD een zetel of 22 en dan ben je er al. Lijkt me ook een stuk stabieler dan D'66, PvdA en VVD. Volgens mij zit ook vrijwel niemand te wachten op Paars 3, de VVD-stemmers in elk geval niet.
Zolang Wilders er zit is die partij wel stabiel, hoewel het weleens kan botsen tussen Wilders en een draaiende CDA, maar dat heb je toch altijd wel.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:24 schreef Idler het volgende:
[..]
Of een regering met de PVV erin nou stabiel te noemen is.
Poeh....damn. Soms maak ik verkeerde inschattingen over de achtergrond van mensen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:08 schreef LXIV het volgende:
Met dat nieuwe paars haal je niet genoeg zetels.
Balkenende is nog bereid een pact met de duivel te sluiten om de HRA te kunnen laten voortbestaan, dus in dat opzicht is PVV, CDA, VVD, SGP, TON best mogelijk.
De HRA hoeft van mij niet persé door te gaan. Afschaffen HRA is w.m.b. best bespreekbaar, al moet het dan wel direct teruggaan naar de belastingbetaler en niet via allerlei nutteloze linkse potjes verdwijnen naar groepen steuntrekkers en dat risico is wel erg groot met de linkse partijen natuurlijk.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:28 schreef LXIV het volgende:
Nee, wat je precies krijgt weet je nooit. Maar wel de richting, zo ongeveer. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen en of het nog effect heeft op de beurs en de huizenmarkt.
Alleen met Wilders kan de HRA nog doorgaan! Wie wil wat?
Het beste is denk ik om de HRA annuitair dalend te maken. Dan is het in elk geval aantrekkelijk om annuitair je lening af te bouwen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:33 schreef LXIV het volgende:
Geen enkele partij heeft afschaffing in zijn programma staan, zelfs de SP niet. Maar een constructie waarbij aflossen wordt aangemoedigd in plaats van ontmoedigd zou wat mij betreft welkom zijn.
Helemaal mee eens, maar trek daar maar eens kiezers mee.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:33 schreef LXIV het volgende:
Geen enkele partij heeft afschaffing in zijn programma staan, zelfs de SP niet. Maar een constructie waarbij aflossen wordt aangemoedigd in plaats van ontmoedigd zou wat mij betreft welkom zijn.
Gewoon even goed en duidelijk voorrekenen wat mensen er van gaan merken onder aan de streep van het salarisstrookje. Genoeg mensen die best wat meer netto willen overhouden van hun zuurverdiende centen in plaats van onverantwoorde financiele avonturen van anderen bij te spekken.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:36 schreef Idler het volgende:
[..]
Helemaal mee eens, maar trek daar maar eens kiezers mee.
Helaas verlies je de aandacht van de gemiddelde Nederlander zodra je iets echt uit wil leggen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:38 schreef Halcon het volgende:
[..]
Gewoon even goed en duidelijk voorrekenen wat mensen er van gaan merken onder aan de streep van het salarisstrookje. Genoeg mensen die best wat meer netto willen overhouden van hun zuurverdiende centen in plaats van onverantwoorde financiele avonturen van anderen bij te spekken.
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:43 schreef Idler het volgende:
[..]
Helaas verlies je de aandacht van de gemiddelde Nederlander zodra je iets echt uit wil leggen.
Nee, de enige optie is een superpopulistische partij beginnen die alleen maar roept dat alle allochtonen het land uit moeten en alle belastingen afgeschaft moeten worden. En dan in de kleine lettertjes in het partijprogramma opnemen dat de HRA afgebouwd wordt.
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:48 schreef Halcon het volgende:
[..]
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.
Dat gat moet toch dicht, linksom of rechtsom.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:50 schreef Idler het volgende:
[..]
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?
Daar ben ik dus ook bang voor (of het wordt gebruikt voor geldverslindende, linkse speeltjes). Om dat tegen te gaan moet je een zinnig alternatief hebben en dat zijn dus lagere belastingen.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:50 schreef Idler het volgende:
[..]
Maar gaan de mensen er dan wel zoveel bij krijgen bij het afbouwen van de HRA? Zal dat geld niet gewoon gebruikt worden om dat gat van 35 mld te vullen?
Hij woont daar anders wel prachtig en wanneer de Noord-Zuidlijn af is zal het vast wel een aardige investering blijken, hij zit aan het goede deel van de dijk en zo iemand heeft toch ook levenslang een goed inkomen? hij kan altijd nog net als Kok zijn zakken gaan vullen (wederom) bij bv Shell etcquote:
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramidequote:Op vrijdag 19 februari 2010 02:17 schreef sig000 het volgende:
Elk huis stort uiteindelijk in, alleen de grond blijft altijd bestaan.
Cool dan helen ze 2000 jaar ook nog wel. Waren het niet dat sommige van die huizen toch met wat te snelhardend beton zijn gemaakt en wat betonrot kennen.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:02 schreef Deprater het volgende:
[..]
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramide
eensgezinswoningen niet hoor.quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:07 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Cool dan halen ze 2000 jaar ook nog wel. Waren het niet dat sommige van die huizen toch met wat te snelhardend beton zijn gemaakt en wat betonrot kennen.
ehh. was er toen geen hoop gezeik over betonrot?quote:Op vrijdag 19 februari 2010 09:02 schreef Deprater het volgende:
[..]
nou de gegoten betonnen eensgezinswoningen uit de jaren 70 die staan er over 300 jaar nog hoor, die zijn harder en solider dan een egyptische piramide
http://www.telegraaf.nl/b(...)eral_gestegen__.htmlquote:r 19 feb 2010, 21:58
Woonlasten sterkst gestegen in Rijnwaarden
AMERSFOORT - De lasten voor huiseigenaren in de Gelderse gemeente Rijnwaarden zijn in de afgelopen vier jaar het hardst gestegen. Huiseigenaren met een gezin zijn daar tussen 2007 en 2010 zo'n 41 procent meer gaan betalen aan gemeentelijke woonlasten. Alleenstaanden zelfs 69 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de woonlasten in 408 Nederlandse gemeenten dat vrijdag is gepresenteerd in aanloop naar de verkiezingend.
er zijn maar drie schijven, toch?quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:34 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het beste is denk ik om de HRA annuitair dalend te maken. Dan is het in elk geval aantrekkelijk om annuitair je lening af te bouwen.
Dat vergt natuurlijk best wel een administratie. Ik vind het dan ook prima als de HRA ineens wordt afgeschaft en dat geld aan de belastingbetaler wordt teruggeven d.m.v. verlaging van het percentage belasting in de drie hoogste belastingschijven.
dat wordt natuurlijk wel voorgerekend via allerlei plaatjes, en vervolgens zal blijken dat alleen deze theoretische plaatjes dat een netto teruggaaf tot gevolg hebben. Maar niemand het daadwerkelijk terugziet.quote:Op donderdag 18 februari 2010 21:48 schreef Halcon het volgende:
[..]
De aandacht trek je wel als mensen er netto een substantieel bedrag bij gaan krijgen. Dat zou mij in elk geval interesseren. Hoe dan ook wordt HRA een discussie en dan kun je beter een wenselijk alternatief hebben dan krampachtig aan die HRA vast blijven houden.
Vier. Voor dit jaar:quote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:35 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
er zijn maar drie schijven, toch?
je hebt gelijk (gelukkig heb ik meer verstand van vennootschapsbelastingquote:Op zaterdag 20 februari 2010 05:47 schreef dvr het volgende:
[..]
Vier. Voor dit jaar:¤ 0 - ¤ 18.218 ¤ 18.218 - ¤ 32.738 ¤ 32.738 - ¤ 54.367 ¤ 54.367 - hoger
Bos weet heel goed dat dit compleet averechts werkt, en zo'n belastingverhoging meer gaat kosten (aan mensen die vertrekken, bedrijven die vertrekken) dan het ooit oplevert. Maar het staat natuurlijk wel stoer zo in het zicht van verkiezingen.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 07:13 schreef dvr het volgende:
Ja, 0,05% verschil zelfs. Maar in schijf twee bestaat het leeuwendeel van de heffing nog uit premies, terwijl het vanaf de derde schijf 100% belasting is. Vandaar dat ze het betreffende tarief van 42% niet in een enkele schijf konden onderbrengen.
Een extra schijf met een hoog tarief voor topinkomens is al door Bos op de agenda gezet. Niet dat het veel zou opbrengen, maar hij vindt het principieel goed als de sterkste schouders -die doorgaans ook het meest geprofiteerd hebben van de financiële bloei- het meeste dragen. Zit wel wat in vind ik, en in vroeger tijden hebben we nog veel hogere tarieven gehad - ik meen zelfs 72%.
Goed nieuws, ik vind zo'n crisiswet maar niks. Er moet datgene gebouwd gaan worden waar vraag naar is. Dit soort overheidsbemoeienis heeft tot doel korte termijnbelangen te beschermen, rotzooi te produceren die niemand wil hebben maar waar we tenslotte genoegen mee nemen omdat er niets anders is. Ik wil geen Lada, ik wil een Mercedes Benz voor de prijs van een Toyota Aygo, is dat nou teveel gevraagdquote:Val kabinet geen prettig vooruitzicht bouwsector
door BARBARA SANDERS
AMSTERDAM – Een val van het kabinet zal de bouwsector extra hard treffen. De invoering van de crisis- en herstelwet komt dan op losse schroeven te staan. Daarvoor waarschuwt voorman Elco Brinkman van branchevereniging Bouwend Nederland. Met de crisis- en herstelwet kunnen procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten versneld worden. De wet is een middel om de economische crisis te bestrijden en mensen aan het werk te houden. De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar met de wet in. Aanvankelijk werd gedacht dat deze per 1 januari van kracht kon gaan. Onlangs besloot de Eerste Kamer de behandeling van de wet voor de tweede maal uit te stellen. Minister-president Balkenende zei donderdagochtend nog tijdens een bezoek aan een bouwplaats in Pijnacker dat het niet doorgaan van de wet „onbestaanbaar zou zijn. Dan zou de senaat een te grote verantwoordelijkheid op zich nemen.” Diezelfde middag betoogde de premier tijdens een bijeenkomst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat versnelling van ruimtelijke procedures niet alleen zorgt voor tijdwinst en kostenbesparingen. „Het is ook goed voor ’de uitstraling’ van het openbaar bestuur.” Daar zet de bouwlobby nu grote vraagtekens bij omdat de wet nu op zijn vroegst in april zal gaan gelden. Voorwaarde is daarbij echter wel dat Nederland dan geen demissionair kabinet heeft. „De laatcyclische bouwsector, goed voor circa 5,5% van het bruto nationaal product, heeft momenteel zwaar te lijden onder de gevolgen van de crisis en heeft daarom snelle ingrepen nodig. Duizenden arbeidsplaatsen zijn reeds verloren gegaan en het einde is nog niet in zicht”, aldus Brinkman. De productie van de bouwsector gaat, zonder extra tegenslagen als een val van het kabinet, dit jaar al 7,5% achteruit. Pas over twee jaar verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw weer groei. Komende tien jaar verliest de bouwsector 60.000 banen, zo stelt het instituut. FNV Bouw noemt het mogelijke uitstel van de wet „een regelrechte ramp”. Voorzitter John Kerstens: „De wet is al zo ontzettend vertraagd, dat het bijna geen crisiswet meer mag heten. Zoveel mensen zijn hierdoor onnodig hun baan kwijt geraakt, terwijl de wet was bedoeld om de gevolgen van de recessie in de kiem te smoren. Het aantal werklozen zal alleen maar verder oplopen als het kabinet demissionair is.” Bouwend Nederland en FNV Bouw vrezen bovendien dat mensen nog terughoudender zullen zijn om een huis te kopen. „En dat zal de doodsteek zijn voor de nieuwbouwproductie. Een breuk in de coalitie geeft het vertrouwen van de burgers een keiharde dreun. En dat vertrouwen is al niet bijster groot”, verzucht Brinkman.
bron: Telegraaf
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |