Zoals ik al zei... ligt dus heel erg aan het type probleem.quote:Op woensdag 1 april 2009 09:44 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Mjah dat is niet zo slim. Maar je bent het met mij eens dat je redelijkerwijs niet van de gemiddelde verkoper kunt verwachten of er iets mis is met bijvoorbeeld een CV ketel. Als ik iets niet weet kan ik het ook niet melden
Belachelijk laat de markt zijn werk doen ipv te dure huizen door onze overheid voor 90% van de marktwaarde op te laten kopen. Wie bepaald de marktwaarde dan moet ik een bevriende makelaar hebben en zetten we mijn marktwaarde op 125% dan maak ik met deze voorgestelde bailout nog winst ook.quote:Bouwsector wil kopers nieuwbouwwoning helpen
Uitgegeven: 1 april 2009 10:01
Laatst gewijzigd: 1 april 2009 10:48
AMSTERDAM - De bouwsector wil kopers van nieuwbouwwoningen te hulp schieten door de verkoop van hun oude huis te garanderen.
Dat bevestigde directeur Jan Fokkema van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) woensdag na berichtgeving daarover in het AD.
De Neprom zegt samen met de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, de initiatiefnemer van het plan te zijn.
Partijen mikken op een garantie, waarbij de verkoper van een huis in ieder geval kan rekenen op 90 procent van de taxatiewaarde.
Op kleinere schaal bestaat al een dergelijke regeling. De bedoeling is die landelijk in te voeren, aldus Fokkema.
Risicopremie
Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. De overige financiering moet komen van provincies en gemeenten. Volgens Fokkema moet het fonds binnen een of twee maanden van de grond komen.
''Anders is het te laat'', zo verwees hij naar de huidige malaise op de huizenmarkt.
Crisis
De bouw van nieuwe huizen is sterk ingezakt doordat consumenten door de economische crisis geen nieuw huis meer durven te kopen.
In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de nieuwbouwproductie met 50 procent. De eerste maanden van dit jaar pakte de productie nog slechter uit, aldus Neprom-directeur Fokkema.
De bouwsector is met de lokale overheden in overleg, omdat het kabinet onlangs niet met crisismaatregelen voor de huizensector over de brug kwam. Dat zoveel partijen bij het overleg betrokken zijn, maakt het lastig om snel tot een akkoord te komen.
Noodzaak
Provincies en gemeenten zien wel de noodzaak van een garantieregeling in, aldus Fokkema. ''Zij hebben ook grote belangen omdat zij grond tegen een goede prijs willen verkopen.''
Onduidelijk is nog hoeveel geld er voor het fonds nodig is. Fokkema: ''Als je praat over duizend woningen, gaat het al snel om 200 miljoen euro. Maar als het goed gaat, zijn uitgaven in de praktijk niet nodig.''
"Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. "quote:Op woensdag 1 april 2009 11:16 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Belachelijk laat de markt zijn werk doen ipv te dure huizen door onze overheid voor 90% van de marktwaarde op te laten kopen. Wie bepaald de marktwaarde dan moet ik een bevriende makelaar hebben en zetten we mijn marktwaarde op 125% dan maak ik met deze voorgestelde bailout nog winst ook.
We hebben het hier over de projectontwikkelaars die speculatief landbouwgronden hebben opgekocht om hierop megawinsten te maken over de ruggen van de gemeentes en huizenkopers heen. Die moeten we nu opeens vertrouwen met hun gladde praatjes en blauwe ogen.quote:Op woensdag 1 april 2009 11:29 schreef capricia het volgende:
[..]
"Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. "
Dat is dus de markt toch?
Je kan toch niet verwachten dat mensen daadwerkelijk een realistische prijs zullen betalen voor hun woning... De huizenprijzen konden toch alleen maar stijgen? Een daling was toch onmogelijk vanwege de woningnood?quote:Op woensdag 1 april 2009 11:46 schreef HandiMAN het volgende:
Laat idd marktwerking z'n werk doen. Dan duikelen de prijzen maar, blijkbaar zijn te veels te hoog.
Je kunt zeggen van Amerika wat je wilt, maar het feit dat de huizenprijzen daar kelderen wil zeggen dat de markt daar tenminste nog enigszins functioneert.
quote:ma 30 mrt 2009, 10:47 "Hypotheekrente naar 10%"
AMSTERDAM - Over een paar jaar wordt uw huis mogelijk onbetaalbaar, omdat de hypotheekrente sterk gaat stijgen. Voor veel huisbezitters wordt de kredietcrisis dan tot een gigantische financiėle crisis.
Ja ze bepalen de marktwaarde, door een gegarandeerde koper te zoeken en dan trekken ze er 10% vanaf.quote:Op woensdag 1 april 2009 11:29 schreef capricia het volgende:
[..]
"Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. "
Dat is dus de markt toch?
Ach... er staat "90% van de taxatie waarde" die waarde gaat met de dag omlaag, dus daar gaan ze nog mooi aan verdienen ookquote:Op woensdag 1 april 2009 11:16 schreef Basp1 het volgende:
Belachelijk laat de markt zijn werk doen ipv te dure huizen door onze overheid voor 90% van de marktwaarde op te laten kopen. Wie bepaald de marktwaarde dan moet ik een bevriende makelaar hebben en zetten we mijn marktwaarde op 125% dan maak ik met deze voorgestelde bailout nog winst ook.
quote:
Wie het weet mag het zeggenquote:Op woensdag 1 april 2009 13:31 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Waren de projectontwikkelaars niet die mensen die jarenlang het hardst liepen te roepen dat er niet ingegrepen mocht worden in de huizenmarkt? Waarom lopen ze nu dan te janken dat de overheid niet genoeg doet?
Zullen dat soort gasten nou echt niet begrijpen wat een onnodige paniek ze aan het zaaien zijn?quote:
Denk dat die er voor die tijd wel af is dan...quote:Op woensdag 1 april 2009 14:23 schreef capricia het volgende:
Hypotheekrente van 10%, hmmmm, dat wordt een lekkere HRA dat jaar...![]()
De staat betaalt namelijk 50% mee...
Over een paar jaar al? Tot nu toe nog geen wetswijzigingen gezien...alleen een proefballon voor de hypotheken boven de miljoen.quote:Op woensdag 1 april 2009 14:46 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Denk dat die er voor die tijd wel af is dan...
Denk ff na over de lange termijn van de overheidsuitgaven. Zo'n beetje alle politici hebben al aangegeven dat er flink bezuinigd gaat worden om de kosten van de uitgaven nu terug te krijgen.quote:Op woensdag 1 april 2009 14:50 schreef capricia het volgende:
[..]
Over een paar jaar al? Tot nu toe nog geen wetswijzigingen gezien...alleen een proefballon voor de hypotheken boven de miljoen.
Dus eerst zien dan geloven...
En dus kom je ook weer op het punt dat half NL hun huis niet meer kunnen betalen... Dat is denk ik ook geen wenselijke oplossing voor Den Haag.quote:Op woensdag 1 april 2009 14:54 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Denk ff na over de lange termijn van de overheidsuitgaven. Zo'n beetje alle politici hebben al aangegeven dat er flink bezuinigd gaat worden om de kosten van de uitgaven nu terug te krijgen.
Als de rente op de hypotheken verdubbeld, verdubbelen ook de uitgaven op de HRA. Dat kunnen ze er niet bij hebben. Ergo, afschaffen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |