abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_211704437


Eindelijk weer een jaaroverzicht zou @Nattekat zeggen! En ja, dat klopt, eindelijk weer. De laatste was volgens mij in 2018 en sindsdien niet meer. Redenen? Writers Block? Corona? Geen zin? Geen motivatie? Geen tijd? Of een combinatie van alles? Je kan van alles bedenken maar het is er niet van gekomen. Dit jaar, mede dankzij een vakkundig in elkaar gedraaide poll van @Nattekat, dus weer wel. Speciaal voor de FOK!kers en met name speciaal voor alle users die wel eens in WKN posten of lezen en zeker al die klimaatautisten van de leukste ontopic-SlowChat van FOK, de DASOO-reeks.

2023: Het jaar van extremen en wellicht wel het warmste en natste jaar allertijden? Overal ter wereld werden (hitte)records gebroken en El Nino ligt op koers om wellicht volgend jaar een nog extremer jaar te gaan veroorzaken. Het jaar waarin klimaatverandering steeds nadrukkelijker op de (politieke) agenda’s staat. De warmtepomp en de zonnepanelen, de energie- en gasprijzen die begin dit jaar de pan uit rezen, het kwam allemaal voorbij. De protesten rondom boeren, stikstof en de fossiele brandstoffen zullen vermoedelijk in 2024 onverminderd doorgaan als er geen keiharde maatregelen worden genomen. Afhankelijk van ons nieuwe kabinet (op het moment van schrijven is dit nog niet rond) zullen we zien waar het klimaat en de bijbehorende bezuinigingen en/of veranderingen ons zal gaan brengen.

Anyway, ik heb dit weer met plezier geschreven waarbij menig user een mention krijgt of al dan niet een memorabele vermelding. Het was weer een aardig klusje om alles bij elkaar te zoeken en in een leuk jasje te steken. Volgens mij kunnen er momenteel ook minder karakters in een OP want ik moet het in meerdere posts doen dan normaal. Het jaaroverzicht staat nu ook iets eerder online dan voorheen dus wellicht gebeurd er volgende week nog iets wat eigenlijk vermeld had moeten worden dus wie weet moet er dan nog iets aangepast worden. Dit keer wel voorzien van leuke nieuwe, simpele en eenvoudige, banners hoop ik dat jullie er de (flinke) tijd voor willen nemen om het eens door te lezen. Dus speciaal voor jullie: Het WKN-Jaaroverzicht van 2023!



Nederland en FOK! in Januari 2023: Bizar warme start, pas in tweede helft kouder en erg nat

De jaarwisseling van 2022 op 2023 ging meteen de recordboeken in. Het werd de warmste jaarwisseling ooit. Oudejaarsdag, de Nieuwjaarsdagnacht en ook Nieuwjaarsdag verliepen bijzonder warm.
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2022 13:28 schreef Straatcommando. het volgende:
Wat een vreemde gewaarwording, ik ga naar buiten en moet de jas uit doen want warme natte fohn
De temperatuur dook ‘s nachts ook niet onder de tien graden en met een gemiddelde temperatuur van 15,6 graden in De Bilt werd het de warmste 1 januari in de geschiedenis wat mensen op rare gedachtes leek te brengen.
quote:
0s.gif Op zondag 1 januari 2023 18:23 schreef Nattekat het volgende:
@frutsel zal wel de puntjes op de i zetten in zijn jaaroverzicht nu.
Toen al begon de ‘druk’ van @Nattekat om het jaaroverzicht van 2023 weer te laten knallen in WKN 😊 Iets wat later in mei van dit jaar tot ontknoping kwam door zijn “kleine campagne”.

In de eerste twee weken van januari bleef de temperatuur schommelen rond de tien tot twaalf graden al werden de nachten langzamerhand wat frisser maar bleven ook die temperaturen ver boven normaal. En eigenlijk was dat ook niet erg want met de huidige energiecrisis en de torenhoge energieprijzen was het niet erg dat we een maandje wat minder zouden verstoken qua gas.

Ook regende het zo’n beetje elke dag in de eerste drie weken van de maand. Op sommige dagen plensde het behoorlijk waarbij 20 millimeter per dag geen uitzondering was. Dat was niet voor iedereen natuurlijk even leuk.
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 08:02 schreef Jor_Dii het volgende:
Onvervalst hondenweer :D
Weer anderen vonden het schijnbaar geweldig…
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2023 15:20 schreef Haags het volgende:
Sommige straten zijn 1 grote oceaan geworden. Genieten.
Pas in de tweede helft van januari werd het aanzienlijk kouder en kwam de gemiddelde temperatuur enkele malen rond het vriespunt uit. De zuidwestelijke stroming die ons land al weken in zijn greep hield maakte plaats voor een noordwestelijke stroming. Daarbij trok een ‘Polar Low’ op 18 januari langs ons land en dit zorgde voor felle sneeuwval in delen van Nederland. Even werd het lokaal helemaal wit maar viel de meeste sneeuw twee dagen later. Toen kregen vooral het midden en zuiden van het land te maken met flinke sneeuwbuien tijdens een ‘Code Oranje’. Zelfs de sneeuwvlokken waren bijzonder van formaat. En het aantal sneeuwdagen in Nederland lijkt jaarlijks snel minder te worden dus dan willen we er meestal ook van genieten dus de ‘voorpret’ is altijd leuk om te lezen maar de teleurstelling van ‘geen sneeuw’ is ook gebruikelijk volop aanwezig

quote:
1s.gif Op vrijdag 20 januari 2023 07:51 schreef Frutsel het volgende:
Weer niets -O-
25 januari was de koudste dag van de maand toen de temperatuur vrijwel de hele dag overal rond of net onder het vriespunt lag. Wel werd het gelukkig steeds droger in de tweede helft van de maand. Maar toch kwam januari uit op zo’n 127 mm neerslag en viel daarmee net naast het podium van natste januarimaanden ooit.

De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit op 5.8 graden, vooral dus door het warme begin. Daarmee komt de gemiddelde januari temperatuur van 2023 voor in de top tien van warmste januarimaanden ooit.

Ook @aloa liet zich in het begin van dit jaar weer volop zien door allerlei topics (waarvoor dank!) te openen met interessante onderwerpen. Eentje daarvan was bijvoorbeeld die van weer in januari 2023 wat uiteindelijk een leuke reeks zou worden.

Cycloon Cheneso teistert Madagaskar


Cycloon Cheneso voor de kust van Madagaskar

In januari van dit jaar wordt het Afrikaanse eiland Madagaskar geteisterd door orkaan Cheneso. De orkaan ontstond op 16 januari bij het eiland La Reunion in de Indische Oceaan en trok daarna over het noorden van Madagaskar heen. Tienduizenden huizen raakten zwaar beschadigd en vele gezinnen werden dakloos. Er vielen uiteindelijk 33 doden en tot aan vandaag zijn er nog altijd tientallen vermisten. Het eiland zou enkele weken later opnieuw getroffen gaan worden door een veel zwaardere orkaan, maar daarover later meer.

Aanhoudend noodweer Californië: Ene na de andere storm
In januari wordt de Amerikaanse staat Californië geteisterd door het ene noodweer na het andere. Een ware “Bomb Cyclone - Atmospheric River” komt op de Amerikaanse staat af waarmee duidelijk wordt dat de ene depressie na de andere zich snel opvolgt en koerst zet richting Californië. Deze depressies gaan vooral gepaard met enorme hoeveelheden neerslag. Oakland (121mm in 24 uur), San Francisco (139 mm binnen 24 uur) en meer andere steden in de staat krijgen recordhoeveelheden water te verwerken.


Satellietfoto van één van de ‘bomb-cyclones’ – foto van 4 januari

Op 9 januari kondigt President Biden in 17 deelstaten van Californië de noodtoestand af. Biden bezoekt de staat op 19 januari om zelf de overlast te aanschouwen. Op enkele plekken in de staat breken dijken door waarbij grote delen onder water komen te staan. De regen en overstromingen gaan gepaard met stormachtige wind die voor grote schade zorgde. Daarbij ontstonden lokaal ook tornado’s waarbij slachtoffers vielen. (Let wel: onderstaand lijstje is in inch en 1 inch = 25,4 mm)


Overzicht van de regenval in inches in de eerste twee weken van januari

De aanhoudende “rivier” van neerslag zou zelfs tot maart voortduren voor de staat enige verlichting kreeg van het alsmaar voortdurende noodweer. In juli 2023 wordt bekend gemaakt dat de schade van dit aanhoudende noodweer, tussen 1e kerstdag 2022 en maart 2023 werd geschat op 4,5 miljard dollar. Er vielen 22 doden in deze periode.

Wat was er verder nog in de maand januari?

Vulkaan Etna voert weer een showtje op

Aardbeving van 7.7 vlakbij Indonesië

Zeldzame lenticulaire wolk boven Turkije

Zeker 165 doden in Afghanistan door extreme kou



Nederland en FOK! in Februari 2023: Droog en zacht

De eerste week van februari verliep nog vrij zacht waarbij de temperatuur ’s middags nog richting tien graden kroop. In de tweede week daalde de temperatuur een paar graad en kregen we ’s nachts ook te maken met temperaturen die onder het vriespunt lagen. Echt winter werd het echter wederom niet wat zorgde voor een zeer positieve stemming bij sommigen op het forum.

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2023 13:36 schreef Pisces29 het volgende:
Toeters, wat een mooie dag weer. _O_
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 19:46 schreef YourCaptor het volgende:
Wat een genot _O_
In de periode erna liep de temperatuur, mede door een aanhoudende westelijke stroming weliswaar op richting de 10-12 en werd het iets warmer, maar zoals zo vaak moet je natuurlijk niet de kat op het spek binden want dan loopt het weer verkeerd af. En misschien was het dit keer wel onze @Jor_Dii die er vermoedelijk persoonlijk voor dat het weerbeeld enkele dagen later om zou slaan!
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2023 13:11 schreef Jor_Dii het volgende:
De lente is in aantocht :)
Dat had je dus net niet moeten zeggen! Want weliswaar op steeg de temperatuur en voelde het, zeker voor de tijd van het jaar, overwegend zacht aan maar lente was het zeker niet. En dat komt dan ook met name door de hoeveelheid neerslag die erbij kwam kijken. In de derde week was het dan ook druilerig en triest weer omdat de neerslag toenam maar qua temperatuur hadden we niets te klagen en op 17 februari werd op weerstation Ell de hoogste temperatuur van februari gemeten, 15.1 graden. Dus vooralsnog geen lente. Jor_Dii bedankt!

En dat een triest weerbeeld, druilerige regen en een windje direct zijn weerslag op mensen heeft blijkt wel uit onderstaande quote:
quote:
14s.gif Op zondag 26 februari 2023 01:16 schreef cherrycoke het volgende:
ik heb het idee alsof het al 6 maanden herfst is.
En dat terwijl februari best een zeer aangename start had! Zo jammer weer! In de laatste week van februari werd het weerbeeld rustiger, zonniger en ook weer kouder. In Twente werd op 27 februari ’s nachts nog -7 graden gehaald. In totaal kwam de maand februari qua neerslag uit op slechts 20 millimeter terwijl we normaal ruim boven de 60 mm zitten. Met 111 zonuren was het zeker zonniger dan normaal (90+ zonuren) waarbij gezegd moet worden dat het in de kustgebieden in februari veel zonniger was dan in de rest van het land.

Noorderlicht te zien boven Nederland
Begin dit jaar is er een piek te zien in de activiteit op de zon. Zogenaamde “zonnevlekken” zijn goed zichtbaar en deze produceren eens in de zoveel tijd een ‘zonnevlam’ en/of CME (Corona Mass Ejection) die mogelijk richting de aarde wordt geschoten mits de zonnevlek op dat moment richting de aarde gedraaid is. In februari van dit jaar neemt de activiteit steeds meer toe en na een dubbele M6.3, een zware X1.16 zonnevlam volgt in de loop van februari nog een zeer zware X2.2 zonnevlam. Echter is een zonnevlam op 26 februari de aanstichter van een mooi schouwspel dat zal volgen.

twitter


Een flinke M6+ zonnevlam gaat gepaard met een CME die richting de aarde suist. De CME gaat gepaard met een G3 Magnetische storm waarbij plasmawolken het magnetische veld van de aarde raken waardoor in de hoge atmosfeer het bekende “Poollicht” (oftewel Aurora Borealis) in het Noordelijke deel van Europa zichtbaar wordt. De uitbarsting op 26 februari zorgt er echter voor dat ook de in de lagere delen van Europa het poollicht zichtbaar wordt, zelfs tot ieders verrassing ook in Nederland. Dit gebeurd niet vaak en het levert veel mooie plaatjes op van een prachtig natuurverschijnsel.

twitter


twitter


Ook enkele FOK!kers zoals @Starhopper @Viv en @Jippie gingen zelf op pad om op 27 februari te kijken of ze het noorderlicht opnieuw konden spotten. Het topic op ons forum over het noorderlicht deed er voorheen meerdere jaren over maar met de uitbarsting op de zon in februari (en later in het jaar nog eens….) loopt het topic ineens sneller dan ooit.

Ook in maart blijft de zon vervolgens onrustig. Een nieuwe CME raast dan opnieuw richting de aarde en de noordelijke regionen van Europa krijgen opnieuw een prachtig schouwspel. @Viv heeft een prachtig schouwspel vanaf haar balkon en ook @Evenstar geniet er duidelijk van.


Time Lapse van 15 maart gemaakt door FOK!ker @Evenstar

Op 24 maart wordt de aarde getroffen door de zwaarste zonnestorm in zes jaar tijd als een G4 Geomagnetische storm op ons af komt. De krachtigste uitbarsting op de zon, die ook richting de aarde gaat, is echter in april van dit jaar. Met een KP-index van 8+ zijn de zonnestorm van 23 en 24 april de zwaarste van 2023.

twitter


twitter


Bijna 60.000 doden bij twee zware aardbevingen in Turkije en Syrië



Op 6 februari van dit jaar treft een zeer zware aardbeving van 7.8 het zuiden van Turkije en het noordwesten van Syrië. De beving vindt plaats in de vroege ochtend en veel mensen worden in hun slaap verrast. Heel veel gebouwen storten in. Tot overmaat van ramp wordt hetzelfde gebied enkele uren later nog eens getroffen door een zware aardbeving van 7.7. Het zijn de zwaarste aardbevingen in Turkije sinds 1939. In een gebied zo groot als Duitsland raken gebouwen zwaar beschadigd.

twitter


De twee aardbevingen maken duizenden slachtoffers. In een zeer groot gebied liggen mogelijk tienduizenden mensen onder het puin en reddingswerkers werken dag en nacht om overlevenden te zoeken.

twitter

In de dagen na de aardbevingen komen steeds meer foto’s naar buiten van de gigantische schade die is aangericht in talloze steden. Vooral de voor en na foto’s zijn soms zeer indrukwekkend.

Het gebied wordt maandenlang geteisterd door (zware) naschokken zoals een 6.4 op 20 februari waarbij er weer gebouwen instorten. In totaal worden er meer dan dertigduizend naschokken gevoeld in de eerste drie maanden na de twee grote bevingen van 6 februari. Anderhalf miljoen mensen raken dakloos en eind augustus staat de teller op bijna 60.000 doden. In Turkije vallen uiteindelijk meer dan 50.000 slachtoffers en er vallen bijna 10.000 doden in Syrië. Vooral in Syrië komt de hulpverlening moeilijk op gang en zijn de cijfers nauwelijks te verifiëren omdat het land jarenlang gebukt ging onder een burgeroorlog en er diverse strijdende partijen zijn die de getroffen gebieden controleren.

In Nederland wordt op 15 februari een landelijke actiedag voor de slachtoffers georganiseerd. Er worden tientallen miljoenen euro’s gedoneerd om de slachtoffers in beide landen te ondersteunen.

Orkaan Freddy breekt alle records – veel doden in Afrika
Op 5 februari 2023 ontstaat in de Indische oceaan, ten westen van Indonesië, een depressie die in de dagen daarop zal uitgroeien tot Cycloon Freddy. Freddy zal de recordboeken in gaan als de ‘langst-durende orkaan ooit’ want de cycloon ‘leeft’ maar liefst 37 dagen is daarmee recordhouder van alle orkanen in de wereld.

De orkaan trekt steeds meer westwaarts en wint langzaam aan kracht tot hij op 19 februari is uitgegroeid tot kolossale categorie 5 orkaan met windsnelheden van 220 tot 270 km/u.


19 februari 2023: Orkaan Freddy op zijn hoogtepunt

Op 20 februari trekt Freddy langs het eiland Mauritius waarbij 16 opvarenden van een visserschip de storm niet overleven en een dag later schampt Freddy het eiland La Reunion dat gelukkig grotendeels gespaard blijft. Op 21 februari is Madagaskar aan de beurt. Het eiland is nog altijd niet hersteld van orkaan Batsirai dat het land een jaar eerder trof en orkaan Cheneso uit januari van dit jaar en men vreest daar het ergste. Toch lijkt de schade mee te vallen als de kracht van Freddy vlak voor landfall afneemt. Echter neemt Freddy, eenmaal voorbij Madagaskar, daarna weer in kracht toe als de orkaan richting Mozambique trekt.

Daar gaat Freddy op 24 februari aan land en zou je verwachten dat het zoals zo vaak gedaan is met een orkaan. Deze keer niet. Freddy hangt enkele dagen boven het land (deed me denken aan Orkaan Harvey voor de kust van Texas uit 2017) en trekt dan op 1 maart opnieuw langzaam oostwaarts richting Madagaskar. De cycloon is dan afgenomen tot een tropische storm met windsnelheden tot 130 km/u maar de wind is niet meer het probleem. De enorme hoeveelheden neerslag die Freddy in die weken met zich meebrengt zijn ongekend. Het zijn gigantische hoeveelheden water die voor de grootste problemen zorgen in Mozambique, Malawi en Madagaskar. Vooral in Malawi is de situatie zeer ernstig en tot overmaat van ramp heeft Freddy besloten om na zijn hernieuwde bezoek aan Madagaskar nog maar eens westwaarts te trekken om op 11 maart Malawi en Mozambique een tweede keer te bezoeken op daarna nog maar eens nieuw poging op de oceaan te wagen. Dagenlang worden de landen in die regio geteisterd door zware regenval. Meer dan 670mm water per vierkante meter zijn dan op het land gevallen waarmee Freddy de intense regenval van orkaan Idai (600mm / 2019 ) voorbij streeft en de nieuwe recordhouder is.

In Malawi beleeft men op dat moment ook nog eens de ergste cholera uitbraak uit de geschiedenis. De wind, regen en overstromingen die Freddy met zich mee brengt leggen het land grotendeels plat. Ruim 400 vierkante kilometer land komt onder water te staan en ruim 200.000 hectare land is onbruikbaar. Zo’n 190000 dieren komen om het leven en de angst voor cholera neemt met de dag toe. Meer dan 1400 mensen komen in Malawi om het leven terwijl er 200 sterven in Mozambique. Vanuit de hele wereld wordt hulp aangeboden aan de getroffen gebieden.

Het lange leven van orkaan Freddy, van oost naar west

De naam “Freddy” zou nadien geschrapt gaan worden uit de ‘namenlijst van orkanen’ in de Indische oceaan uit respect voor de slachtoffers die deze intens langdurige orkaan heeft gemaakt.

Wat was er verder nog in de maand februari?

Zeker tien doden bij lawines in Oostenrijk en Zwitserland

Verwoestende bosbranden teisteren Chili

Orkaan Gabrielle teistert Nieuw-Zeeland

Noodweer eist levens in Brazilië

Aardbevingen voorspellen met Frank Hoogerbeets?



Nederland en FOK! in Maart 2023: Zacht, nat en zeer somber

Op de laatste dag van februari viel er in sommige delen van Nederland nog natte sneeuw en waren er nog kaartjes die ook voor de eerste week van maart sneeuw aangaven. Dit tot irritatie van @Nattekat die vond dat de winter drie maanden de tijd had gehad en nu weer met deze onzin kwam aanzetten. Gelukkig hebben we ook de positievelingen die blij zijn dat het eindelijk maart is, de lente kan gaan beginnen en al juichend de komst van maart tegemoet zien
quote:
0s.gif Op woensdag 1 maart 2023 13:17 schreef Pisces29 het volgende:
Blauwe lucht en zon. _O_
Hoewel de eerste week redelijk zonnig en droog verliep was het wel frisser dan normaal. In Twente kwam de temperatuur een enkele keer ’s nachts nog tot -7,6 graad. In de tweede week was dat wel anders. Soms ijzig waterkoud, natte sneeuw en regen en dat maakte het zeer onaangenaam.
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2023 07:30 schreef Jor_Dii het volgende:
Wat een grafweer :r en koud ook nog
Die sfeer, zoals hierboven, merkte je bij veel users. @Adrie072 vond het nog steeds ruk, @bloodymary1 noemde het schijtweer , @Straatcommando. maakte er zelfs zeurend slepend pisweer van en @INViCTuS was helemaal klaar met deze herfst.

Het zuiden van het land kreeg, na een code oranje, rond 8 maart nog een aardig sneeuwdek te verduren terwijl de rest van het land op 9 en 10 maart sneeuw kon verwachten. In die periode viel er op sommige plaatsen zelfs 5 tot 10 centimeter zoals hieronder bij @ESF1Gamer .


Vanaf de 10e steeg de temperatuur maar werd het ook natter. Het leek wel of Nederland gebukt ging onder de ene na de andere depressie. Ondanks de iets hogere temperaturen van zo’n twaalf graden leek de lente echter nog heel ver weg. Op de 13e krijgen we voor het eerst sinds februari 2022 een officiele storm voor de kiezen. Vlieland en IJmuiden noteerden beide een (uur)gemiddelde windsnelheid van 9 Bft. En ondanks de storm in het noordwesten leek het bizar genoeg wel lente in het zuidoosten waar ze temperaturen van 17 graad haalden. En dat was wel typerend voor de maand maart. Best vaak was het zo dat Nederland precies op de grens van koude lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden.

Voor de laatste twee weken van maart gloort er echter hoop aan de horizon. Hoewel de weermodellen het niet helemaal eens zijn met elkaar lijkt langzaam de lente in aantocht. Op 16 maart zie je ook een verandering qua sfeer in de DASOO-reeks ontstaan als de ene na de andere user juichend het warme weer tegemoet ziet.

quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2023 21:05 schreef Scrummie het volgende:
Wat is het toch heerlijk als je naar buiten kan lopen en denkt 'jeetje wat een warme lucht'. Vanmiddag was helemaal fijn met wat zon erbij, jammer alleen van die wind. De wereld is zoveel mooier met wat warmte.
quote:
0s.gif Op donderdag 16 maart 2023 18:43 schreef Nattekat het volgende:
Vandaag was ook wel een welkome verrassing.
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2023 11:05 schreef Van_Poppel het volgende:
Hier in Friesland een lekker zonnetje. De tuinmeubelen zijn uit de schuur gehaald.
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2023 13:40 schreef Pisces29 het volgende:
Mensen, wat zacht buiten. _O_
In Ell wordt op de 17e de hoogste temperatuur van 18,7 graad gehaald. Echter lijkt dit een tijdelijke opleving als de weerkaarten opnieuw somber weer voorspellen en de ‘herfst’ een nieuwe aanval lijkt te doen. Weliswaar was het vanaf de 20e maart warmer dan normaal maar ook veel natter dan normaal. En die regenbuien doen Nattekat er weer toen besluiten om iedereen in Nederland dan maar kutweer te gunnen zelfs tot aan @dick_laurent in Zuid-Europa toe. Overtuigend videobewijs van de frustraties van @Nattekat worden o.a. via TikTok door onbekenden gelekt als hij selfies heeft genomen vanuit zijn geleasede boot.



In de laatste week komt er zelfs nog een winterse dip bij als de maximum temperaturen soms naar 8 a 9 graden duikelen en het overdag zeer koud aanvoelt. Het blijkt al snel dat maart 2023 maar snel vergeten moet worden. Het wordt dan ook de somberste maart sinds 2005. Met 98 millimeter water (normaal 53 mm) was maart bijzonder nat en gemiddeld zo’n 120 uren zon (normaal 145 uur) snappen we dat we deze sombere maand maar snel moeten vergeten.

Noodweer, overstromingen, aardbevingen teisteren Peru en Ecuador

Peru
Peru wordt, net als buurland Ecuador, medio maart getroffen door storm Yaku. Volgens het nationale weerinstituut van Peru werd Yaku geclassificeerd als een “ongeorganiseerde tropische storm” die sinds 1983 niet meer is voorgekomen. Duizenden huizen worden verwoest en 50.000 mensen moesten worden geëvacueerd en raakten al hun bezittingen kwijt. Het aantal slachtoffers bleef wonder boven wonder beperkt tot slechts acht. Wel werd er voor 690 miljoen dollar aan schade aangericht.


Het land zou later in mei nog worden opgeschrikt door een grote brand die de mijnbouw in Peru treft. Daarbij vallen maar liefst 27 doden

Ecuador
Evenals Peru kreeg Ecuador half maart te maken met de tropische storm Yaku. In 37 deelgemeentes van het land stonden wegen en landerijen dagenlang onder water. Spoorlijnen raakten beschadigd en konden niet worden gebruikt en ook viel in een groot deel de stroomvoorziening uit. Het was vooral de enorme hoeveelheid neerslag die de bodem verder verzadigde en ook kleine aardverschuivingen veroorzaakte.

Zuid Ecuador wordt op 18 maart getroffen door een zware aardbeving met kracht 6.8. De aardbeving zorgt voor zware schade aan de stad Gauyaguil waar 16 mensen om het leven komen en honderden mensen gewond raken. De beving wordt ook in Peru gevoeld waar twee mensen de schok niet overleven.


Aan het eind van de maand gaat het dan ook mis in de provincie Chimborazo en dan met name in het stadje Alausi. Daar zorgde de overvloedige neerslag van de laatste twee weken voor een flinke aardverschuiving. Tientallen mensen kwamen om het leven en enkele vermisten zijn ook nooit meer teruggevonden.

Eind maart: Doden bij tornado’s in de Verenigde Staten


Weinig staat er nog overeind na een EF-4 tornado in Rolling Fork, Mississippi

Een verschijnsel wat elk jaar terug komt (net als het orkaanseizoen) is het Amerikaanse Tornadoseizoen in Tornado Alley. Ook dit jaar worden meerdere gebieden eind maart getroffen door zware regen- en onweersbuien die gepaard gaan met harde windstoten en flinke tornado’s. In de laatste week van maart krijgen ze in enkele staten te maken met een “moderate risk” op tornado’s. In de nacht van 24 maart gaat het echt mis in de regio van Rolling Fork (Mississippi) waarbij een zware EF-4 tornado dwars door de gemeenschap trekt. Zeker 23 mensen komen om het leven bij dit natuurgeweld en er vallen meer dan 160 gewonden. Met windsnelheden tot 314 kilometer per uur raast de tornado door het dorp Rolling Fork en verwoest vrijwel alles op zijn pad. Naast de EF-4 bij Rolling Fork werd hetzelfde gebied nog getroffen door drie zware EF-3 tornado’s.


twitter


Enkele dagen later gaat het weer mis. Nu worden er ‘Moderate Risks’ afgegeven voor een veel groter gebied dat zich uitstrekt vanuit Tennessee, Illinois en Indiana naar het noorden van Iowa. Op 31 maart volgt er een opwaardering naar een “High Risk” voor twee gebieden.

twitter


Het is de allereerste “High Risk” die wordt uitgegeven sinds maart 2021. In drie dagen tijd treffen 147 tornado’s dat gebied waaronder elf EF-3 en één EF-4 tornado. Het is de op twee na zwaarste tornado-uitbraak in de VS ooit. Er vallen in deze drie dagen 26 doden en ruim tweehonderd gewonden.



Schade in Little Rock, Arkansas, na doortocht van een EF-3 tornado op 31 maart

Wat was er verder nog in de maand maart?

Vulkaan Merapi in Indonesië barst uit

Bosbrand teistert Spaans gebied rondom Castellon

Zware sneeuwval teistert VS
pi_211704450


Nederland en FOK! in April 2023: Koud en Nat

Een lagedrukgebied boven Nederland zorgde voor een slechte start van de maand. Regen! Dat hadden we dit jaar nog niet gezien! Gelukkig was de temperatuur nog enigszins normaal te noemen. Met tien graden had @Oriente er zin in:

quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2023 17:03 schreef Oriente het volgende:
10 graden maar hier op het balkon in de zon is het eerder 20, lig lekker nakend op het balkon
(Pics or it did not happen!)

Maar ook dat veranderde met het binnentrekken van een hogedrukgebied vanuit Scandinavië. Koude maar droge en zonnige lucht stroomde ons land binnen en in de nacht van 5 april bereikten we de koudste temperaturen (-5 graad!) van de maand april. Op 2e paasdag kreeg Nederland verrassend te maken met enkele stevige onweersbuien die her en der voor flinke schade zorgen. Ruim 2700 bliksemontladingen werden boven ons land geregistreerd. De buien gingen gepaard met zeer felle inslagen van soms wel meer dan 400 kiloampère!

Het zonnige weer werd echter opnieuw verdrongen door nieuwe randstoringen die vanaf 10 april ons land bereikten. Regen, zon, buien, zon, wind en zo ging het door. Het wisselvallige weer bleef nadrukkelijk aanwezig al was 14 april tussendoor nog een prima dagje. Hoewel de weerkaarten heel voorzichtig lenteweer aankondigden kwamen we bedrogen uit. Een koudeput gooit roet in het eten en de voorspellingen konden de prullenbak weer in. Eerdere vooruitzichten van 20 graden waren weer van de kaarten verdwenen. Duidelijke taal kwam daarna van het forum van o.a. @xpompompomx

quote:
15s.gif Op maandag 17 april 2023 09:40 schreef xpompompomx het volgende:
Godver tyfus -O-
En ook onze huisFAutist, @Straatcommando. moest natuurlijk even reageren op heugelijke wijze:

quote:
0s.gif Op maandag 17 april 2023 20:41 schreef Straatcommando. het volgende:
Wat een stront lente joh.
De eerste lokale warme dag, met temperaturen boven de 20 graden, beleven we op 21 april in Eelde en ook in Twente. Daarmee leek de lente ingezet maar na een spetterend onweer op sommige plaatsen werd het opnieuw helemaal niets en eindigde dat weekend weer met bakken regen. Op 24, 25 en 26 april kwam de temperatuur in De Bilt amper boven de 10 graden en kwam de temperatuur daar zelfs ’s nachts nog onder het vriespunt. Ongekend koud voor de tijd van het jaar en dat bleek wel uit posts van onder andere @Drass en ook van @Wereldgozer die

quote:
0s.gif Op dinsdag 25 april 2023 12:16 schreef Drass het volgende:
Ik zag net een ijsbeer over straat lopen.
quote:
0s.gif Op woensdag 26 april 2023 09:07 schreef Wereldgozer het volgende:

[..]
EN RUTTE DOET NIETS
@Wereldgozer was er toen vermoedelijk al medeschuldig aan dat het Kabinet Rutte in juli zou vallen en dat hij uit de politiek zou stappen. EN RUTTE DOET DAARNA INDERDAAD NIETS MEER!

De hele maand april leverde in De Bilt geen enkele warme dag op. Met een gemiddelde neerslagsom van 66 millimeter was april een zeer natte maand (gemiddeld 40 mm). Gemiddeld regende het ook zo’n 59 uur tegen normaal 37 uur. De Veluwe was duidelijk de natste plek van Nederland, daar viel bijna 100 mm. Ondanks al die neerslag was het wel redelijk zonnig. Met 191 zonuren kwamen we dichtbij het gemiddelde van 195 uur.

De laatste dag van de maand, de dertigste, was eindelijk hoopvol met een redelijke temperatuur van zo’n 17 graden en hele dag zon. Zou het dan vanaf mei eindelijk echt lente worden?? Dat lezen jullie iets verderop in de maand mei.

La Nina eindigt: El Nino komt eraan
Medio maart maakt het NOAA bekend dat het natuurverschijnsel La Nina officieel ten einde is gekomen. De bijbehorende lagere zeewatertemperaturen zijn verdwenen en een duidelijke opwarming is aanstaande. Daarmee maakt het NOAA ook meteen bekend dat El Nino, de tegenhanger van La Nina, op komst is. Dit verschijnsel kent veel meer wereldwijde bekendheid en gaat gepaard met opwarmend zeewater rondom de evenaar in de Stille Oceaan wat grote invloeden op het weer over de hele wereld gaat hebben. El Nino wordt ook wel ‘het kerstkind’ genoemd omdat de opwarming vaak van juli tot eind december duurt waarbij de piek in de laatste maand ligt. Dit jaar lijkt het een vrij krachtige El Nino te worden. Vaak is daarmee het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel in juni begint, wat rustiger in tegenstelling tot de cyclonen in de Stille Oceaan en kan het verschijnsel wereldwijd temperatuurstijgingen veroorzaken. Meestal is het jaar ‘na’ een El Nino het Atlantische bassin wat meer gevoelig voor de ontwikkeling van orkanen.

In april lijkt het steeds duidelijker te worden dat 2023 mogelijk een zeer krachtige El Nino te wachten staat. Er wordt al gesproken over een zogenaamde ’Super El Nino’.


https://twitter.com/BenNollWeather/status/1645796343557033989

In de maanden die volgen zal El Nino verder uitgroeien en rest ons te wachten wat er in december zal gebeuren rondom El Nino. Overstromingen in Afrika in november (zie verderop dit jaaroverzicht) worden bijvoorbeeld ook toegeschreven aan de sterke El Nino van 2023. Voor Nederland zijn over het algemeen de invloeden van El Nino (en ook La Nina) gering. Vaak heeft Australië dan te maken met droogte terwijl Noord- en Zuid Amerika veel meer regen kunnen verwachten. Peru heeft bijvoorbeeld last van het opwarmende zeewater waardoor vissen verdwijnen die de visserij in Peru grotendeels lam leggen. In grote delen van Azië is het veel warmer en ook droger dan normaal net als in delen van Noordwest Amerika.




Hittegolf Azië
Je zou bijna denken dat El Nino direct in april keihard toesloeg maar die relatie kunnen we nog niet leggen. Wel was het zo dat vanaf april grote delen van Azië gebukt gingen onder een zeer zware hittegolf. Nu is het vanaf april wel vaker warm op die plekken van de aardbol waarna de moesson de hitte eindelijk verdringt maar de laatste jaren zien we, al dan niet door klimaatverandering, dat de regio’s in Azië ook steeds hogere temperaturen krijgen. Op sommige plaatsen in India bereikt het kwik de 45 graden wat in delen van het land voor stroomuitval zorgt. Talloze scholen worden gesloten en meer dan 150 mensen bezwijken aan de hitte.

In Laos stijgt op 18 april de temperatuur naar 42.7 graad en vestigt daarmee een nieuw record terwijl Thailand er nog een schepje bovenop doet. Daar kwam de temperatuur op ruim 45 graden uit terwijl dat nog nooit eerder gebeurd was. Daar wordt op 21 april gewaarschuwd dat de gevoelstemperatuur daar richting de 54 graden kan gaan.

twitter


In Bangladesh is het ook warm want ook daar blijft de temperatuur eind april en in mei rond of boven de 40 graden hangen. Ook in de landen China, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Singapore worden in april en mei temperaturen gehaald van ver boven de veertig graden. De hittegolf die Azië teistert zal op sommige plaatsen bijna 10 weken duren. In de maanden die volgen zien we overal in de wereld temperatuurrecords sneuvelen en 2023 zal in rap tempo één van de warmste jaren ooit gaan worden zo lijkt het.

Wat was er verder nog in de maand april?

Uitzonderlijke hittegolf teistert Spanje

Orkaannamen Ian en Fiona uit 2022 wordt geschrapt uit de lijst

Orkaan Ilsa teistert West-Australië

Totale zonsverduistering te zien in delen van Azië

Historic EF-3 tornado strikes Virginia Beach



Nederland en FOK! in Mei 2023: Redelijk droog, zonnig en normale waardes
Begin mei begon voor de verandering eens met een prima week. Hoewel de nacht van 3 mei nog in De Bilt rond het vriespunt lag (en in Twente zelfs op -2,2) werd het op 4 mei een prachtige lentedag waarbij de temperatuur op liep naar maar liefst 22,1 graad. De laatste keer dat het in De Bilt boven de 20 graden kwam was dan ook alweer 186 dagen geleden. Wat een weelde na een dramatisch verlopen lente tot nu toe. Al werd natuurlijk wel duidelijk dat Nattetrollkat gewoon niet weet waar hij met zijn acts (net als @Haags ) nog echt zin in heeft:

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 mei 2023 10:28 schreef Nattekat het volgende:
Ik wil terreurbuien. Is alweer veul te lang geleden.
In het zuiden van het land worden bijna zomerse waarden aangetikt als het kwik daar boven de 24 graden komt.


De weersomslag naar aanzienlijk beter weer na teleurstelling van afgelopen april wordt natuurlijk meteen merkbaar op het forum:

quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2023 18:26 schreef Rabieluh het volgende:
Dit is echt genieten, deze dag eens afsluiten met een witbiertje in de zon.
quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2023 18:24 schreef DemonRage het volgende:
En wat zeggen we tegen dit weer...

Hè hè... ein-de-lijk!
En ook heeft FOK! afscheid moeten nemen van @SnodeSnuiter die aangaf het warme weer niet langer aan te kunnen en zou sterven. Heeft iemand hem daarna nog gezien? Of weet @Straatcommando. hier meer van?

Het warmere weer van 5 en 6 mei werd afgewisseld met een nieuwe bak water met onweer waarbij Bevrijdingsdag letterlijk in het water valt en uiteindelijk de natste Bevrijdingsdag van deze eeuw blijkt te zijn. Op 8 mei valt er ook behoorlijk wat water. Een wolkbreuk in de regio Nijmegen dumpt daar eventjes 70 tot 80 millimeter water en dat alles bij redelijke temperaturen van 20 graden.

twitter


Het was dan ook op de 10e mei dat @Nattekat het voor elkaar had gekregen om genoeg voorstanders van dit jaaroverzicht te vinden en dat ik dus de pen kon pakken om maar eens te gaan beginnen.

De derde week van mei is echter niet best. De minimumtemperaturen dalen tot 4 graad terwijl het overdag 14 of 15 graden wordt en het opnieuw veel regent. Op 16 mei van dit jaar staat de lente van 2023 op de 3e plek van natste lentes ooit en dat heeft weer de nodige reacties tot gevolg…

quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 11:22 schreef fetX het volgende:
Strontlente.
De tweede helft van mei zou echter redelijk droog gaan verlopen waardoor de lente van 2023 niet de boeken zou ingaan als ‘natste ooit’. Wel was er een duidelijk verschil tussen Oost en West-Nederland. Het oosten kreeg veel meer regen dan het westen waarbij in Groningen zelfs 100mm was gevallen en in delen van Brabant zelfs 140 mm terwijl in delen van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en Friesland maar 25 millimeter regen viel.

De kans op beter, mooier en warmer weer neemt elke dag toe en een hogedrukgebied gaat er uiteindelijk voor zorgen dat de periode 20 tot en met 22 mei echt heerlijk aanvoelen. Zomerse waarden van 25+ worden op de 22e al aangetikt in het oosten en zuidoosten van Nederland. Dat mooie weer gaat in het oosten gepaard met enkele terreurbuien en onweersklappen. De Bilt zou echter in mei geen enkele zomerse dag beleven. Qua zonneschijn hadden we in mei niet veel te klagen, met name in de tweede helft niet. 255 zonuren tegenover gemiddeld 225 uur was prima.

Als vervolgens @Elan met een leuke verwachting komt (zoals hieronder) voor de laatste dag van mei en begin juni zou je denken: Begint nu dan al de zomer en slaan we de lente compleet over?



Het Pinksterweekend, 28 en 29 mei, verloopt verder prachtig waarbij vooral 1e Pinksterdag met hogere temperaturen die bijna de zomerse waardes aantikken.

quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2023 10:13 schreef Jor_Dii het volgende:
Goddelijk weer is het _O_
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2023 10:25 schreef bloodymary1 het volgende:
Eindelijk!!! _O_ Zo lekker.
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2023 12:26 schreef heywoodu het volgende:
Het was vanmorgen vroeg echt goddelijk weer om buiten even een uurtje te sporten _O_

Gister werd het ook weer echt fantastisch buitenzitweer halverwege de avond, genoten :9~
De wind was, vooral voor het midden, westen en noorden van het land, wel een spelbreker op de 2e Pinksterdag waardoor het nog erg fris aanvoelde, zeker vergeleken met die heerlijk zondag ervoor. Op 31 mei tikt weerstation Ell inderdaad de 25+ graden aan en is de vraag inderdaad of dit de opmaat is naar meer? Meer daarover in juni!

Cycloon Mocha teistert Myanmar en Bangladesh
Op 8 mei ontstaat in de Indische Oceaan een nieuwe stormdepressie die in de dagen daarna uitgroeit tot een kolossale orkaan genaamd Mocha. In Bangladesh worden in allerijl een half miljoen mensen geëvacueerd vanuit de lager geleden delta’s. Ook in Myanmar worden tienduizenden mensen naar hoger gelegen gebieden gebracht. Wel is duidelijk dat de storm zal uitgroeien tot één van vierde of vijfde categorie en dat hij aan land zal gaan in Myanmar.


De zeer zware cycloon Mocha vlak voor landfall in Myanmar

In Bangladesh zijn ze blij dat ze een “direct-hit” van Mocha vermijden en daar blijft de schade beperkt tot overstromingen en verwoeste huizen. In het verleden hebben zeer zware orkanen in de Indische oceaan zeer veel slachtoffers gemaakt in Bangladesh. Van de tien dodelijkste orkanen uit de geschiedenis komen ze bijna allemaal uit de regio van de Indische Oceaan waarbij de meest recentste (Nargis, 2008) ruim 138.000 slachtoffers in Bangladesh maakte.

twitter


In Myanmar vallen echter honderden doden in de provincie Rakhine, volgens de autoriteiten vooral veel vluchtelingen. In het getroffen gebied zit één van de grootste vluchtelingenkampen van de wereld. Echter is de nieuwsvoorziening uit Myanmar zeer matig dus qua exacte cijfers zullen we vermoedelijk nooit weten hoe het er daar echt aan toe ging. De schade wordt geraamd op anderhalf miljard dollar. Mocha haalde op zijn piek windsnelheden van 280 km/u bij een lage kerndruk van 918 mbar.

Noodweer in Zuid Europa
In de laatste twee weken van mei hadden meerdere regio’s in Zuid-Europa te maken met zware regenbuien, harde windstoten en knetterende onweersbuien. Vooral in Italië ging het mis in het noorden. Duizenden mensen werden geëvacueerd in de regio Emilia Romagna.

Overstromingen in Emilia Romagna op 16 mei 2023

Zeker vijftien mensen komen in deze regio om het leven grotendeels omdat ze verrast worden in hun auto of hun huizen als die door modderstromen worden gegrepen. Ook zijn er slachtoffers te betreuren bij aardverschuivingen. In vier provincies in Italië worden maar liefst 400 aardverschuivingen gemeld. De populaire Formule 1 race van Italië wordt door het aanhoudende noodweer voor dat weekend afgelast.


Ook in Kroatië gaat het in dezelfde periode goed mis als de rivieren Zrmanja en Otuca buiten hun oevers treden en grote overstromingen veroorzaken in omringende dorpen. De rivieren kunnen de aanhoudende regenval niet meer aan en barsten uit hun voegen. De Zrmanja steeg tot 302 centimeter terwijl het oude record nog op 263 centimeter lag.


Ook Spanje heeft eind mei te maken met flinke stortbuien. Vooral in de provincies Almeria, Murcia en Alicante kregen ze het zwaar voor de kiezen maar ook de hoofdstad Madrid werd niet gespaard.


Canada: Zwaarste bosbrandseizoen ooit – Overzicht mei tot september

Het bosbrandseizoen in 2023 in Canada trekt alle registers open. Normaliter breken er in het bosrijke Canada vanaf mei wel bosbranden uit maar dit jaar overtreft alle voorgaande jaren. Begin mei worden meer dan tienduizend mensen geëvacueerd in de provincie Alberta. Daar wordt dan ook meteen de noodtoestand uitgeroepen.


Satellietbeeld van bosbranden rondom Enterprise, NorthWest Territories, Canada

Bijzonder warm en droog weer in april en begin mei (temperaturen tot bijna 30 graad) zorgen ervoor dat de bossen in het Canadese Alberta kurkdroog waren. De helft van alle bosbranden in Canada wordt jaarlijks veroorzaakt door blikseminslag, de andere helft door menselijk toedoen. (BBQ, peuken, brandstichting, kampvuren etc). De branden zijn nauwelijks onder controle te krijgen door de harde wind en op meer plekken in het land breken nieuwe branden uit.

Tien dagen later zijn er dan bijna tweehonderd branden gemeld in Alberta en British Columbia. Nog eens twee weken later is ook Nova Scotia aan de beurt waar honderden huizen in vlammen op gaan.


De rook van al die bosbranden in Canada zorgt in juni ook voor overlast in de Verenigde Staten waar bijvoorbeeld New York begin juni flink last heeft van de branden in Quebec.

In juli zijn de branden nog altijd niet onder controle en de zomerse temperaturen helpen dan ook niet mee. Tot diep in augustus blijven er overal problemen en zijn er meer dan duizend bosbranden in geheel Canada. De provincie hoofdstad Yellowknife, van Northwest Territories, wordt in allerijl geëvacueerd en twintigduizend Canadezen moeten hun huis uit. Ook in British Columbia moeten rond 20 augustus dertigduizend mensen hun huis verlaten.

Eind september staat het totaal aantal branden dat Canada dit seizoen trof op 6550. Een gebied ter grootte van maar liefst 18.500 miljoen hectare. Het aantal doden blijft gelukkig genoeg beperkt ondanks deze enorme hoeveelheden branden. Het dodental staat begin oktober op zes waaronder vier brandweermannen.

Wat was er verder nog in de maand mei?

Tyfoon Mawar: Een van de krachtigste orkanen van 2023

Aardbeving van 7.7 bij Nieuw-Caledonië, Stille Oceaan

Krachtige uitbarsting op de zon: M9.6 zonnevlam

Doden bij lawine in Pakistan



Nederland en FOK! in Juni 2023: Zon, Zon, Zon en Warmste juni in drie eeuwen

Juni begon behoorlijk ondeugend…
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juni 2023 15:28 schreef ondeugend het volgende:
1 juni grijs en 12! graden
Maar dat was slechts een vreemde eend in de juni-bijt want er kwamen signalen dat er een bizar zonnige zomer op komst zou zijn. Vanaf 3 juni ging het daadwerkelijk de goede kant op. En die voorspelling zette de toon voor een uiterst goed sfeertje in de topics. @aloa vond ook dat we met dat soort voorspellingen ook onze eigen oude voorspellingstopics weer moesten afstoffen en begon een nieuwe reeks om de users zelf weersvoorspellingen te laten doen. Samen met @SpeedyGJ zou tot het eind van het jaar een wekelijkse reeks en een maandelijkse voorspelling voor iedereen toegankelijk worden! Super geregeld!


Weersvoorspelling voor juni ziet er zeer zomers uit!

Ook door het zomerse weer dat in de kaartjes stond groeit ook de hoop en het verlangen naar onweer. Knetterende roffels afgewisseld met bliksem en inslagen? @DemonRage had in elk geval een mooi verhaal over zijn eigen Zomeronweerscenario. In de eerste volle week van juni steeg het kweek naar heerlijke lente-temperaturen van 20 graden. Desondanks moest @Nattekat (zoals in de maanden ervoor) natuurlijk wel even mopperen.
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2023 16:27 schreef Nattekat het volgende:
Het is weer tijd voor de dagelijkse sarcastische opmerking betreffende de wind.
Vanaf 8 juni kregen we echter prachtig zomers weer dat zelfs tot het einde van de maand zou duren. De hitte werd natuurlijk ook besproken in het landelijke nieuws en daar werd al geroepen dat we ons in te toekomst steeds vaker moeten voorbereiden op Spaanse Hitte. Vooral in de tweede week van juni haalde de temperatuur tropische waarden en werd er lokaal een hittegolf in gang gezet. Het wordt regionaal dan ook de langste hittegolf in juni ooit. En daar was niet iedereen blij mee

quote:
0s.gif Op donderdag 8 juni 2023 10:26 schreef Frutsel het volgende:
Klotehittegolf nog steeds in de pluim :r
Soms zag je regionaal grote verschillen. Op 8 juni was het ’s avonds rond 21.00u in het zuidoosten nog 24 graden terwijl het noorden het met 12 of 13 graden moest doen. Het tweede weekend van juni gaat tropisch verlopen en diverse festivals nemen maatregelen tegen de warmte. Het warme weer houdt de komende weken aan al haalt De Bilt alleen op 11 juni en 25 juni de tropische waarde terwijl Limburg, Brabant, Gelderland en Twente vier, vijf of zelfs zes tropische dagen kennen. Wel neemt het aantal pollen ook drastische toe en dat is vooral voor mensen met allergieën behoorlijk vervelend.

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2023 14:00 schreef Saekerhett het volgende:

[..]
OPBOKKEN MET DIE HOOIKOORTS :(
}:|
Tevens is het opmerkelijk dat ons ‘natte voorjaar’ al helemaal plaatsgemaakt heeft voor een neerslagtekort voor 2023. Het warme weer en het tekort aan neerslag doet ook de dieren geen goed en ook zij kijken hals reikend uit naar enige verkoeling


Je merkte dat de droogte en warmte ook grote invloed hadden op het forum en dat veel mensen het wel weer even genoeg vonden en snakten naar iets verkoeling of een stevige onweersbui of zelfs naar wat regenwater. En dan te bedenken dat we vier maanden rotweer hadden volgens sommigen en dat na twee weken hitte we hier al naar toe willen? Maar ja, dat was vaak ook niet zaligmakend…

quote:
14s.gif Op zondag 18 juni 2023 10:54 schreef cherrycoke het volgende:
er vielen een hele drie druppels
quote:
1s.gif Op zondag 18 juni 2023 12:33 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Ik hoop dat na juni de winter begint. Ben er nu al klaar mee.
:')
Vanaf 18 juni kregen we een wat meer zuidwestelijke stroming waardoor het iets koeler werd maar op 20 juni haalde het zuidoosten weer tropische waarden en wordt er vanuit het forum weer nadrukkelijk gelet op de weerkaarten die ONWEER aangeven. Het ‘nowcasten’ is weer begonnen! *O* De (onweers)schilden zijn actief of juist niet en wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is krijgt niets.

quote:
0s.gif Op maandag 19 juni 2023 23:26 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Het westen krijgt nooit wat. Onmogelijk.
Onze vrienden van Estofex komen uiteindelijk met een level-twee-waarschuwing voor een heel groot deel van Nederland.



De modellen zijn het echter niet eens over de treksnelheid, de richting en de neerslaghoeveelheden. Op 20 juni wordt net na de middag door het KNMI code oranje afgegeven voor de zuidelijke en oostelijke provincies vanwege het verwachte noodweer. Vanaf 15.00u gaat het in Zeeland los en heeft @Luctor.et.Emergo eindelijk onweer, verkoeling en water.

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 juni 2023 15:09 schreef Luctor.et.Emergo het volgende:
wolkbreuk *O*
twitter


En dat wil hij trouwens niet delen met de rest van FOK en Nederland
quote:
10s.gif Op dinsdag 20 juni 2023 15:11 schreef Luctor.et.Emergo het volgende:

[..]
Nee, ik houd het allemaal voor mijzelf.
En uiteraard denken anderen daar ook weer anders over
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 juni 2023 14:38 schreef Haags het volgende:
@:nattekat en ik hopen op een tornado categorie F5. Voor minder doen wij onze gordijnen niet open.
Uiteindelijk viel er op veel plaatsen de nodige neerslag, soms 20 tot 40 mm in korte tijd, waarbij straten onderliepen en was er op veel plaatsen een flinke onweersbui aanwezig. Echt zwaar noodweer bleef uit ondanks alle waarschuwingen. Twee dagen later krijgen we een nieuwe kans al blijft het noodweer dan veelal beperkt tot zware regenval (lokaal 40-80 mm). Estofex komt deze keer met een level drie waarschuwing voor onze oosterburen en delen van Tsjechië. Dit keer valt het meeste water langs de oostgrens en ook Limburg krijgt heel wat water te verwerken.

In Valkenburg en andere delen van Limburg was het goed raak…

twitter


In Kassel in Duitsland wordt ook aardig wat water gedumpt…

twitter

… en op meerdere plaatsen was er sprake van hevig noodweer zoals hieronder vlak bij Frankfurt.


Ondanks de terreurbuien van 20 en 22 juni was het neerslagtekort eind juni opgelopen naar 170 mm en dan blijft het bijzonder dat één maand zon en droogte dit kan doen na een regenachtige start van 2023. Qua zonneschijn hadden we deze maand echt niets te klagen. Met 328 zonuren tegenover 214 uur normaal was juni echt de zonnigste maand in jaren. Op 25 juni stijgt het kwik weer naar tropische waarden en haalt De Bilt de 31,3 graad. Voor hen de hoogste temperatuur deze maand. De laatste week van juni verloopt koeler met temperaturen van 22-23 graden echter zeer aangenaam.

Uiteindelijk bleek dat juni 2023, met een gemiddelde temperatuur van 19.4 (normaal 16,2 !!), de warmste junimaand sinds het begin van de waarnemingen in 1706 was. De hoogste temperatuur in juni werd uiteindelijk 32,3 o.a. gemeten in Gilze Rijen. Opmerkelijk: Van de tien warmste juni maanden vielen er 7 in de laatste tien jaar!

Campi Flegrei – De Europese supervulkaan bij Napels
In juni van dit jaar komt er een studie naar buiten die aangeeft dat de zogenaamde Campi Flegrei, een supervulkaan bij Napels, wel eens eerder kan uitbarsten dan we vooraf dachten. Terwijl iedereen bij Italiaanse (super)vulkaan voornamelijk aan Etna of de Vesuvius denkt ligt daar dus een veel groter, en veel gevaarlijker, monster op de loer. Hoewel we Campi Flegrei hier al jaren volgen is de supervulkaan bij veel mensen dus totaal onbekend.

Het aantal aardbevingen in het gebied van de supervulkaan neemt dit jaar toe. Ook merken mensen dat de grond in het gebied met centimeters per jaar stijgt en in andere delen juist weer daalt. De caldera van de vulkaan, vijftien kilometer (!!) breed, is onrustig en zorgwekkende berichten komen in de media. Users als @Starhopper vragen zich dan ook af: hoe gevaarlijk is deze vulkaan?

In juli en augustus blijft het gebied onrustig en in september wordt het gebied ook opgeschrikt door zwaardere bevingen met kracht 4.2 en 4.0. Aanwijzingen voor magmaverplaatsingen zijn er echter niet waardoor vulkanologen de kans op een uitbarsting vooralsnog klein achten. Begin oktober maken de autoriteiten in regio bekend dat er een evacuatieplan wordt opgesteld vanwege de voortdurende seismische onrust. Mogelijk moeten tienduizenden mensen geëvacueerd worden als de aanhoudende bevingen straks verzakkingen problemen gaan opleveren voor funderingen, wegen en gebouwen.

Tot het moment van schrijven is het onrustig rondom Campi Flegrei, iets minder dan in de maanden mei tot oktober, maar de angst blijft. Een uitbarsting lijkt nog ver weg, maar wat is ver in vulkanologische begrippen? Campi Flegrei kan volgend jaar uitbarsten, maar het kan ook nog vijftig jaar duren. En dan is de vraag: Hoe groot wordt zo’n uitbarsting en wat zijn de gevolgen voor de regio, voor het land en mogelijk voor Europa of de gehele wereld?

Opnieuw tornado’s in Midwesten van de VS
Het Amerikaanse tornadoseizoen laat ook in juni, zoals gebruikelijk, weer van zich horen. In de laatste twee weken van juni worden er maar liefst 200 tornado’s gezien. De vier zwaarste tornado’s waren allemaal van de EF-3 categorie. Het dorp Perryton, Texas, kreeg het zwaar te verduren op 15 juni.
twitter

Er vielen in het dorp meerdere doden als gevolg van het natuurgeweld. Drie dagen later werd Louin, Mississippi, getroffen door een EF-3 tornado en daar werd ook grote schade aangericht. Op 21 juni werd het dorpje Matador, Texas, getroffen door een zware high-end EF-3 tornado. Daar vallen vier doden en tientallen gewonden als het natuurgeweld met windsnelheden van 266 km/u het dorp teistert.

twitter

Twee dagen later trekt er een EF-3 tornado richting Granada, Colorado, maar dat dorp heeft het geluk dat de tornado enkele kilometers ten zuiden van het dorp voorbij trekt en het dorp komt er uiteindelijk redelijk ongeschonden vanaf.

Wat was er verder nog in de maand juni?

Vulkaan Kilauea op Hawaii spuwt weer lava

Azorendepressie Oscar dumpt 563 mm water op Madeira

Tropische Storm Bret richting St. Lucia

Tienduizenden mensen geëvacueerd in India en Pakistan vanwege cat.3 orkaan Biparjoy

Nattekat winnaar voorspellingstopic Juni
pi_211704495


Nederland en FOK! in Juli 2023: Storm Poly, zonnig, koel en kletsnat

De eerste week van juli brengt ons koeler weer met temperaturen rond de 20 graden. Echter wijzen onze weerkaarten en weermodellen dan al op flinke hitte in het weekend van 8 juli. Maar voordat het zo ver is krijgen we eerst te maken met een echte zomerstorm.

Zomerstorm POLY
Onze vrienden van Estofex komen met een ware level 3 forecast voor een groot deel van Nederland voor woensdag 5 juli.



Vooral het westen en noorden krijgt te maken met zeer zware windstoten die toehoren aan zomerstorm Poly. Het KNMI geeft woensdagmorgen code rood af voor Noord-Holland, Flevoland en Friesland. De NS laat woensdagochtend veel treinverkeer uitvallen en het advies is om in die provincies niet de weg op te gaan. Code Rood wordt uitgevaardigd.




De ‘krul’ van Storm Poly duidelijk zichtbaar op buienradar

Honderden vluchten op Schiphol worden geannuleerd en het is amper mogelijk om op de luchthaven te landen. In andere provincies geldt code oranje. Deskundigen verwijten het KNMI dat er te laat is opgeschaald en dat eigenlijk dinsdag al een waarschuwing gegeven had moeten worden. Ook onze ‘deskundigen’ in DASOO / WKN hadden hier zo hun gedachten over.
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juli 2023 20:48 schreef Jor_Dii het volgende:
Dat er nog geen code oranje is afgegeven vind ik opmerkelijk.
Pas om 0700u ’s ochtends op woensdag werd volgens het KNMI duidelijk hoe erg het in sommige regio’s zou worden. In IJmuiden werd uiteindelijk een windstoot van 146 km/u gemeten. In Haarlem valt een dode nadat een boom op haar auto viel. In Noordwest Nederland werd een NL-alert uitgevaardigd en mensen werden opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege de extreme weersituatie.

Veel bomen waaien om, bovenleidingen van tram en trein raken op sommige plaatsen zwaar beschadigd en veel bedrijven en huizen hebben schade aan hun daken. Op sommige plaatsen valt de stroom uit en er vallen gewonden in Noord-Holland door omvallende bomen en afgewaaide takken.

Stormschade in Haarlem door Poly

twitter


Het blijft in het noordwesten van Nederland heel lang onstuimig terwijl het zuidoosten helemaal niet veel overlast ervaart van Poly op af en toe een stevige windstoot na dan.

Storm Poly wordt gezien als één van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. De zwaarste zomerstorm sinds 1970 wordt vooralsnog nog steeds die van 28 mei 2000 genoemd. Op nummer 3 staat de storm van 13 september 2017. Verzekeraars schatten de schade van storm Poly, op het moment van schrijven, op honderd miljoen euro.

In de dagen na de doortocht van Poly stabiliseert het weer zich weer om vervolgens inderdaad de Spaanse Hitte terug te laten keren in het weekend van 8 juli. De Bilt noteert op die dag een maximum temperatuur van 32,3 graad wat voor De Bilt een nieuw record is op die dag. En dat is natuurlijk niet voor iedereen even prettig

quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juli 2023 13:31 schreef Jor_Dii het volgende:
Gadverdamme wat een smerig vies weer :r
Maar wat voor de één smerig is is voor de ander…

quote:
17s.gif Op zaterdag 8 juli 2023 13:35 schreef MissHobje het volgende:
Omg Emiraten vibes *O* love dit weer. O+


De warmte zou dan op zondag 9 juli verdreven moeten worden met een spetterend onweer. Maar of dat er echt van gaat komen? Ditmaal wordt code oranje afgekondigd voor het zuidoosten van Nederland. Op meerdere plaatsen worden maatregelen genomen tegen eventueel noodweer. O.a. de festivals Bospop en Awakenings worden afgelast. En dus wachten we weer in spanning af: Wat gaat er komen??

quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2023 12:55 schreef Oom_Agent het volgende:
*O* het is weer ouderwets nowcasten
En als langzaam buien het zuidwesten van het land binnendrijven zie je weer hoe groot soms de verschillend tussen oost en west zijn zodra de buien het land binnen komen.


Lokaal ontstaan enkele zeer felle regen- en onweersbuien die plaatselijk voor heel water overlast zorgen. Een zeer felle bui bij Zwolle en Hattem zorgt voor flinke hagelstenen en wateroverlast nadat daar in korte tijd 60 mm naar beneden komt en omdat het daar lijkt alsof de bui een tijdje ‘stil hangt’.

quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2023 15:43 schreef beantherio het volgende:

[..]
In de cel bij Zwolle zit ik zelf. Het blijft maar tekeer gaan. :o

Felle onweersbui in de richting van Zwolle en Hattem

Aan het eind van de middag trekt een (felle) buienlijn van zuid naar noord en zorgt opnieuw voor fikse onweersbuien in delen van het land.

Buienlijn gefotografeerd bij Lelystad

Op 11 juli wordt het opnieuw tropisch warm in delen van het land waarna de hitte uiteindelijk door nieuwe en soms spontane regen- en onweersbuien wordt verdreven. De derde week van juli wordt sowieso niet best door een actieve depressie die voor zeer wisselvallig weer zou zorgen. De wisselende werking van regen, onweer en zon hebben ook invloed op de flora en fauna.
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 12:08 schreef PzKpfw het volgende:
De tuin is in ieder geval nog nooit zo mooi groen en bloeiend geweest :s)
Het hete weer keert vervolgens niet meer terug en tot het eind van de maand moeten we het doen met redelijk normale temperaturen van 19 tot 23 graden. De zon was in de laatste week minder zichtbaar en er viel meer regen. Uiteindelijk viel juli in de categorie ‘kletsnat’ want met 107 mm tegenover 80 mm neerslag normaal was het zeer nat te noemen. Qua zonuren lagen we met 215 zonuren rond het gemiddelde en het weerstation in Arcen kwam met 34,8 graad op 9 juli tot de hoogste maandtemperatuur.

Hitte en noodweer teistert grote delen van Europa
De zomerse temperaturen in juli bereiken ook op sommige plekken in Europa recordhoogtes. Begin juli maken de Spaanse autoriteiten bekend dat de regio rond Sevilla temperaturen van 47 graden kan gaan verwachten. De Italiaanse meteorologische dienst meldt hetzelfde maar dan voor de eilanden Sicilië en Sardinië. Ook aan de andere kant van de Middellandse Zee lopen in Marokko, Tunesië en Algerije de temperaturen op tot boven de 45 graden. In Zuid-Duitsland komen ze al tot 38.8 graad.

In de tweede week van juli is het de beurt aan Turkije, Italië en delen van de Balkan. De felle buien gaan soms gepaard met zware onweersbuien en onder andere Servië, Slovenië en Kroatië staat flink noodweer te wachten. Onderstaand compilatiefilmpje komt uit Servie, gemaakt op 13 juli 2023.

twitter



Op 15 juli wordt voor vijftien Italiaanse deelgemeentes code rood afgegeven voor de hitteverwachting. Daar ligt de temperatuur op dat moment zo’n 8 graden boven het gemiddelde en spreken ze van een ‘hittestorm’. In Rome sneuvelt het temperatuurrecord op 18 juli als daar de 42.9 graad wordt gehaald.

Overigens blijft de hitte niet beperkt tot het Europese continent. In de Amerikaanse staat Arizona komt het kwik al twee weken niet onder de veertig graden en ook in China breken ze het record als daar een temperatuur van 52.2 graad wordt gemeten.

Hitte wordt uiteindelijk ook vaak verdreven door zware regen- en onweersbuien en/of door een plotse weersomslag. In meerdere delen van Europa zie je dan ook lokaal zeer zware buien ontstaan die wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Begin juli is krijgt de regio Zaragoza, Spanje het zwaar voor de kiezen.

In de tweede week krijgt het noordoosten van Turkije heel veel water te verwerken en in het gebied bij de Zwarte Zee tellen ze maar liefst duizend aardverschuivingen.

Ook Kroatië gaat halverwege juli gebukt onder zwaar noodweer als delen van het land op 19 juli zware onweersbuien voor de kiezen krijgt. De regio Zagreb spreekt van één van de meest intense onweersbuien uit de geschiedenis. De bui gaat gepaard met windstoten tot 180 km/u en er vallen vier doden bij het natuurgeweld.

twitter


Veruit het zwaarste en hevigste noodweer vindt plaats in de derde week van juli in het centrale deel van Europa. Daar geeft Estofex een level-drie-waarschuwing voor delen van Italië, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. Maar ook in Zwitserland en Frankrijk zou het gaan spoken.



Het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds krijgt het zwaar voor de kiezen als een vermoedelijke downburst daar door de straten trekt. De schade is enorm en er valt een dode bij het hevige noodweer dat over trekt.

Er gingen geruchten dat de krachtigste windstoot daar hoger dan 210 km/u lag maar dat kan niet geverifieerd worden. Ook in de Italiaanse Dolomieten is het raak. Ook daar lijkt een downburst ten oosten van Cortina d’Ampezzo voor flinke schade te zorgen.
twitter

Ook het gebied in Lombardije heeft te maken met zware omstandigheden. Een hagelbui zorgde er voor dat een Boeing 767 van Delta Airlines tijdens de vlucht zware schade op liep en gedwongen werd een noodlanding te maken. Er werden hagelstenen van tien tot twintig centimeter gevonden en er zou ook een kleine tornado over het gebied zijn getrokken. Een dag later krijgt Italie opnieuw zware buien te verwerken en sneuvelt ook echt het record voor de grootste hagelsteen als er stenen van 19 centimeter vallen.

Ook vakantiegangers bij het Gardameer in Italië kregen te maken met noodweer dat gepaard ging met grote hagelstenen. Een 16-jarig meisje kwam in de buurt van Milaan om het leven nadat een boom op haar tent viel. Ook de Nederlandse ANWB krijgt heel veel meldingen van stormschade van vakantiegangers in Italië. Meerdere mensen waren alles kwijt op de camping of er was grote schade aan caravans, campers of auto’s.

Bosbranden rondom Middellandse Zee
In juli zijn er op enkele Griekse eilanden grote bosbranden. Daarbij worden ook toeristencentrums niet gespaard en dertigduizend mensen moeten op Rhodos vluchten voor het naderende inferno. Meerdere hotels worden door de vlammenzee verwoest. De Griekse autoriteiten spreken van de grootste evacuatie vanwege bosbranden in de Griekse geschiedenis. Reisorganisaties proberen in allerijl toeristen te evacueren en nieuwe vakantievluchten naar de eilanden worden geannuleerd.

twitter


Ook op de eilanden Corfu en Evia breken nieuwe branden uit en ook daar moeten 2500 mensen geëvacueerd worden. De burgemeester van Corfu zegt dat de branden bewust zijn aangestoken en dat de daders opgespoord zullen worden. Op Evia zijn mensen getuige van het neerstorten van een blusvliegtuig waarbij de inzittenden het helaas niet overleven.

Vanaf 1 augustus worden de eilanden weer vrijgegeven en worden de vakantievluchten weer hervat. Ook in andere delen rond de Middellandse zee woeden in juli zware branden. In Algerije vallen tientallen doden en moeten 1500 mensen hun huizen uit en vluchten voor de vlammenzee. Met temperaturen tot 50 graden is het bizar warm in die regio. In buurland Tunesië zijn er ook flinke bosbranden net als in Zwitserland en op Sicilië.

Wat was er verder nog in de maand juli?

Zeldzame sneeuwval in Johannesburg – eerste keer sinds 2012.

Tientallen doden bij overstromingen in Afghanistan

Cycloon Doksuri: 687 mm neerslag in 48 uur boven China

Uitbarsting vulkaan Fagradalsfjall op IJsland

Core2duo wint voorspellingstopic Juli



Nederland en FOK! in Augustus 2023: Koel, Nat, Normale zon: Teleurstellend

Het koelere weer van eind juli zet in de eerste week van augustus door als de temperatuur rond de 20 graden blijft hangen. En de vooruitzichten voor het eerste weekend zijn dan ook bijzonder dramatisch te noemen.

Dat dieptepunt wordt dan ook zes augustus als daar een historisch ‘lage’ temperatuur van 15,8 graad wordt gehaald en daarmee de “koudste” 6 augustus ooit is. Het gebrek aan zon is ook vervelend. Ook de neerslag blijft nadrukkelijk aanwezig wat geen vrolijke gezichten oplevert maar wat wel het dreigende neerslagtekort even uitstelt.
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2023 14:15 schreef RamboDirk het volgende:
Die zonnepanelen kun je wel wegflikkeren en een windmolen voor in de plaats nemen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2023 14:18 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
Of een watermolen.
Je merkt ook dat de irritaties toenemen tussen de mensen die vinden dat je, ondanks het kutweer, er gewoon wat van moet maken en de mensen die juist in hun verdiende vakantie met het kloteweer opgezadeld zitten en daar totaal geen begrip voor hebben. 😊 Vooral @Nattekat is niet zo blij.


In elk geval blijft @aloa positief door de lange termijn kaarten maar weer eens van zolder te halen en daar staat toch wat meer warmte op voor de 2e week van augustus. Vanaf 12 augustus wordt het weerbeeld eindelijk anders. De temperatuur gaat weer stijgen en er komen twee prima weken aan.
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2023 09:22 schreef Pisces29 het volgende:
Gistermiddag was het heerlijk op het strand. O+
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2023 10:38 schreef THEFXR het volgende:
zomerweer hier
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2023 10:40 schreef Bocaj het volgende:

[..]
Jah, lekker. 8-)
Ik hoop dat @Nattekat ook weer blij is nu en niet steeds maar van de brug wil springen als het weer eens regent! :D
De weerkaarten laten langere tijd dertigers zien voor de laatste weken van augustus maar naarmate de dagen verstrijken zakken die voorspellingen toch wat in. Je ziet ook in de weermodellen en de weerapps grote verschillen en het blijft afwachten wie er gelijk krijgt. Wat uiteindelijk de beste weer app is daar weet @dick_laurent het antwoord op.



Uiteindelijk komt het in het derde weekend van augustus boven de vijfentwintig graden maar de tropische waarde van dertig graden wordt in de maand augustus nergens gehaald (terwijl we normaliter zeker twee tropische dagen in augustus kennen). Wel volgt er een hele serie zomerse dagen waarin het heerlijk vertoeven is. Ook de luchtvochtigheid stijgt waardoor het op sommige plaatsen zeer benauwd aanvoelt.
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 augustus 2023 23:08 schreef Geschiedkundige het volgende:
Ik zit lekker in de airco. Buiten is tyfusgoor.
De gemiddelde nachttemperatuur in augustus lag in deze maand een halve graad hoger dan normaal wat enkele plaknachten op heeft geleverd. De gemiddelde temperatuur bleef onder de maat en na juli kwam ook augustus 2023 onder het gemiddeld uit met ‘slechts 22.3 graad’. De voorspellingen voor de laatste week waren ook niet rooskleurig.

quote:
0s.gif Op maandag 21 augustus 2023 14:56 schreef Frutsel het volgende:
foto’s en video’s uit de oude Nattekat doos

@Nattekat heeft het als kleuter al opgegeven met het mooie weer en het maar geaccepteerd

De laatste mooie dag is 24 augustus waar het op veel plaatsen nog 27 graden werd. Die hitte moet uiteindelijk verdreven worden door zware buien en hopelijk wat onweer. Vanuit Frankrijk komen er onheilspellende ‘bloemkolen’ aan.


Onheilspellende bloemkool onderweg naar Nederland

twitter


Toch grijpen we opnieuw mis wat betreft het onweer. Dat blijft op veel plaatsen helaas achterwege. Op 24 augustus valt er lokaal in Zeeland wat water maar de Franse buien doven uit of trekken uiteindelijk de Noordzee op. Zuid Limburg krijgt nog wel wat water te verduren en dat krijgen ze daar ook op 25 augustus. Daar zijn de buien die ochtend zo zwaar dat het lokaal tot flinke wateroverlast komt. Ook in een klein deel van Zuid Brabant en Texel vallen pittige buien maar de rest van Nederland merkt er niet veel van.

quote:
0s.gif Op vrijdag 25 augustus 2023 09:46 schreef Faraday01 het volgende:
Het gaat hier nu compleet los :o
Terras blank, zware windvlagen en gruwelijk veel regen

Na 25 augustus wordt het echter opnieuw wat koeler en lijkt de zomer al vroeg tot een eind te komen. De Grand Prix van Zandvoort krijgt uiteindelijk ook te maken met de natte Nederlandse zomer maar dat levert juist wat extra spektakel op en Formule 1 liefhebbers krijgen een heerlijke race voorgeschoteld.

Volgens enkelen was er dan ook helemaal geen zomer geweest. Ondanks 232 zonuren in Den Helder en ‘slechts’ 176 in Twente voelt het toch niet bevredigend. De hete start van juni was dus geen opmaat voor de zomer en juli en augustus kun je gerust teleurstellend noemen gezien de hoeveelheid neerslag en temperatuur. Toch zal niet iedereen zo hebben ervaren aangezien ook genoeg mensen genoegen nemen met zomerse waarden van 20 tot 25 graden.

quote:
1s.gif Op woensdag 30 augustus 2023 09:53 schreef Straatcommando. het volgende:
Wat een kansloos jaar op meteorologisch gebied is dit :{
Qua neerslag viel er in augustus met 123 mm duidelijk veel meer regen dan normaal. Vooral de eerste twee weken van de maand viel veel regen maar ook de laatste week zorgde voor aardig wat water. De hoop moet dan gevestigd worden op september. De weerkaartjes laten een potentiële nazomer zien maar dat blijf afwachten. Zelf ga ik die maand op vakantie naar Portugal maar ik hoop voor de thuisblijvers dat september nog wat leuks zal brengen.

Dodelijke bosbranden op Hawaii
In de tweede week van augustus wordt het eiland Maui van Hawaii geteisterd door bosbranden die ongelofelijk leed zullen aanrichten. Het is krankzinnig maar waar, maar het is orkaan Dora die op bijna 800 kilometer ten zuiden van Hawaii langs het eiland trekt, die de bosbranden van brandstof voorziet. De uitwassen van de orkaan brengen zware windstoten met zich mee waardoor de branden oncontroleerbaar worden en als een razende over een deel van het eiland razen. Het dorp Lahaina in het noordwesten van Maui wordt volledig verrast door de razende vlammenzee en gaat bijna complet in vlammen op.


Het dorp Lahaina vóór en na de branden op Hawaii

Inwoners moeten rennen voor hun leven. Anderen vluchten per auto maar de wegen raken overvol en daar worden ze verzwolgen door de vuurzee. Ook vluchten veel mensen uit angst voor het vuur de zee in waar ze verdrinken of door de rook om het leven komen. Zeker 100 mensen uit het dorp komen om het leven en de schade van de branden wordt geraamd op 5,5 miljard dollar. 2200 gebouwen worden verwoest. Het zijn de dodelijkste bosbranden in de VS in honderd jaar tijd.


Begin Augustus: Noodweer teistert Slovenië en Noorwegen

Slovenië
Na de intense regen- en onweersbuien in grote delen van Europa in juli is het begin augustus de beurt van Slovenië. Het begon daar al met enkele zware buien eind juli waar begin augustus die tendens doorzet ook nog een tornado ontstaat. Het is de eerste tornado sinds 2014 die het land treft. In de dagen erna blijft het ook behoorlijk noodweer in Slovenië. Op 3 augustus viel er in 24 uur 100 tot 200 millimeter regen. Dat is normaliter de maandelijkse neerslag voor augustus die nu binnen 24 uur in het noorden van het land valt. Dit zorgt voor zware overstromingen en overstromingen. Het ongeloof bij Nederlandse toeristen is groot bij het zien en ervaren van zoveel neerslag. Complete campings worden weggevaagd door het wassende water. In totaal komen zes mensen om het leven waaronder twee Nederlanders uit Gouda.


Één van de populairste campings van Slovenië, Menina, wordt niet gespaard en wordt totaal verwoest. Nederlandse vakantiegangers worden compleet verrast en velen raken alles kwijt. Veel mensen worden uit de gebieden geëvacueerd en er worden vanuit allerlei landen extra vluchten ingezet om gestrande toeristen op te halen. Vanaf 7 augustus begint het waterpeil langzaam te zakken en kan worden begonnen met het opnemen van de exacte schade.

Scandinavië
Na het noodweer in juli en begin augustus in het zuiden van Europa is het nu de beurt aan Scandinavië. Daar komt op 6 augustus storm “Hans” aan land in Noorwegen. De storm brengt enorme hoeveelheden regen met zich mee. Voor Zweden en Noorwegen wordt code rood uitgevaardigd. Het is vooral Noorwegen dat zwaar getroffen wordt. Verwacht wordt dat daar ook in 48 uur zo’n 100 tot 200 millimeter water zal vallen. Mede door het reliëf van Noorwegen valt het water in bergachtig gebied en komt het uiteindelijk weer in de dalen terecht. Hierdoor lijkt het net een trechterwerking te hebben en treden rivieren buiten hun oevers en treden aardverschuivingen op. Hele dorpen staan blank door al het water.


Level 2 voor delen van Zweden en Baltische Staten vanwege storm Hans

Dagenlang houdt Noorwegen het weeralarm in stand want de waterstanden blijven stijgen en duizenden mensen worden uit voorzorg geëvacueerd. Op veel plaatsen is de hoogste rivierstand in 50 jaar. Uiteindelijk breekt er ook nog een grote stuwdam door die het alsmaar stijgende water niet langer tegen kon houden. ‘Hans’ trekt uit eindelijk via Zweden naar de Baltische Staten. Ook in Zweden is er overlast en spoelen wegen weg en ook raakt er een trein ontspoord nadat een de rails waren weggespoeld. In Litouwen viel een dode door de storm.

Eind Augustus: Noodweer teistert Italië en Mallorca
Aan het eind van augustus krijgt de Alpenregio, Noord-Italië en de Balearen te maken met het volgende noodweer. Twee dagen achtereen komt Estofex met een level-3-risicogebied.


Op Mallorca spookt het daar flink als zware onweersbuien het eiland treffen. Een Brits cruiseschip met honderden passagiers botst daardoor op een olietanker, gelukkig zonder al teveel problemen. Maar ook voor vakantiegangers in hotels is het op die zondag geen pretje.


Iets verderop in de Alpenregio is het niet veel beter. Daar valt ook in korte tijd heel veel water eind augustus. In Zuid-Duitsland, in Augsburg, vallen bij het noodweer twaalf gewonden als een biertent tijdens het noodweer instort en in Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië valt op sommige plaatsen meer dan 100mm water in korte tijd. Omdat ook daar het water de bergen afsijpelt naar de lager gelegen regio’s veranderen de soms zo rustige riviertjes in kolossale watervallen.

twitter


Ook in de Italiaanse regio Piemont komen aardverschuivingen voor nadat het gebied in korte tijd zeer veel water te verwerken krijgt.

Opnieuw zware bosbranden in Europa
De aanhoudende hitte in grote delen van Europa blijft er ook in augustus voor zorgen dat er in meerdere landen flinke bosbranden ontstaan. Beging augustus is het de beurt aan Spanje en Portugal. In Portugal worden zo’n 1400 mensen geëvacueerd als een bosbrand in het zuidoosten verder richting de Algarve optrekt. Ook zijn er branden bij Sao Joao in Ourem. Zeker zestien blusvliegtuigen en zo’n tweeduizend brandweerlieden zijn tegen de vlammen ingezet. Meer dan tienduizend hectare gaat in vlammen op terwijl de temperatuur buiten nog altijd boven de veertig graden is.

Ook Tenerife wordt halverwege de maand getroffen door een kolossale bosbrand. Een gebied van bijna 15.000 hectare gaat in vlammen op en deze bosbrand was op dat moment de grootste die Spanje dit jaar getroffen heeft. Veel zorgen zijn er om de observatoria die in het bosrijke gebied staan en met uiterste krachtinspanningen van hulpdiensten wordt voorkomen dat deze in vlammen op gaan.


Enorme bosbrand op Tenerife vanuit ‘boven’ ook goed te zien

Ook Frankrijk ontkomt niet aan het vuur. Begin van de maand zijn er branden bij Ille-sur-Tet en Montpellier. De grootste brand is echter vlakbij Perpignan in het zuidoosten. Bij Argeles-sur-Mer grijpt het vuur heel snel om zich heen en een toeristencamping moet in allerijl geëvacueerd wordt waarna de camping achter hun in vlammen opgaat.

twitter


Enkele weken later brandt het in Frankrijk nog goed in de Ardeche en bij Crots.

Veruit de meeste dodelijke slachtoffers vallen echter in Griekenland. De Griekse autoriteiten spreken al van de ergste bosbranden sinds 2008 nadat ook in juli het land geteisterd werd door veel branden. Begin augustus leken die branden onder controle maar halverwege de maand breken nieuwe branden uit in de regio Karystos en op het eiland Kefalonia. Ook op het populaire eiland Zakynthos laaien de vlammen weer op en ook op het vaste land ontstaan nieuwe brandhaarden.

Op 23 augustus worden er maar liefst 93 branden geteld. De grootste bosbrand ligt op dat moment bij Alexandroupoulis en dan blijkt dat dit de grootste brandhaard is die Europa in jaren heeft getroffen. Een gebied van 600 vierkante kilometer staat in brand.


Grote bosbrand bij Alexandroupoulis – Grootste bosbrand in Europa in jaren

Uit meerdere landen in Europa wordt hulp ingevlogen om de branden te bestrijden. De brandweer stuit bij Avantas op 18 verkoolde lichamen, vermoedelijk van mensen die illegaal het land waren binnen gekomen en zijn verrast door de vuurzee. Nog eens 25 vluchtelingen worden uit hetzelfde gebied gered en de brand breidt zich uiteindelijk uit tot een vuurzee die 90.000 hectare in de as zal gaan leggen.

Orkaan Idalia treft delen van Florida
Eind augustus ontstaat in de Golf van Mexico de tropische storm Idalia. De storm groeit in enkele dagen uit tot kolossale “major hurricane” en trekt richting het westen van Florida. Het is de tweede zeer zware orkaan van het Atlantische Orkaanseizoen (Franklin was de eerste) en de storm zal als categorie 4 orkaan de noordwestkust van Florida aandoen.

Met windsnelheden oplopend tot boven de 210 kilometer per uur en een stormvloed van enkele meters, bovenop de normale vloed, beukt de orkaan in op de kust van Florida. Het is de achtste zware orkaan (categorie 3 of hoger) die landfall zal maken aan de Amerikaanse kust in de golf van Mexico in de afgelopen 7 jaar. In de periode 2006 tot 2016 waren er geen orkanen van dat formaat die de Amerikaanse kust troffen. Veel kustgebieden staan dagenlang onder water en vooral daar is de schade dan ook het grootst. In het binnenland viel het mee en het dodental bleef beperkt tot tien. De materiele schade wordt geraamd op 3,5 miljard dollar.


Orkaan Idalia vlak voor de kust van Florida op 30 augustus

Wat was er verder nog in de maand augustus?

Orkaan Franklin trekt over Hispanolia

Zuid-Korea: Intense hitte en orkaan Khanun

Orkaan Hilary teistert Californië

Aloa maandwinnaar voorspellingstopic Augustus

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 03-01-2024 12:13:05 ]
pi_211704499


Nederland en FOK! in September 2023: Warm, Zonnig, Heerlijk

Op de laatste dag van augustus is de weersverwachting voor de eerste twee weken van september ronduit heerlijk te noemen. Het lijkt weer volop zomer te worden, iets wat we duidelijk in juli en augustus gemist hebben. En een aantal mensen is dan ook zeer content met deze soort ‘september’.

quote:
14s.gif Op zondag 3 september 2023 14:32 schreef Arcee het volgende:
September is het nieuwe augustus. 8-)
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2023 18:28 schreef Straatcommando. het volgende:

[..]
Dit benaderd perfectie idd
En die weersvoorspelling komt dan eindelijk ook eens uit. Tussen 5 en 10 september worden in het zuiden, oosten en midden van het land regelmatig tropische waardes gehaald terwijl die dagen voor De Bilt zelfs de warmste dagen ooit worden.


quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 19:08 schreef INViCTuS het volgende:
Ik kan hier wel weer aan wennen eigenlijk. Vanaf volgende week elke week een graad eraf zou mooi zijn. Dan zitten we over 10 weken op 20 graden
En zoveel warme, tropische, dagen hebben we niet gehad. Dus eigenlijk moet je daar volop van genieten en dus naar het zwembad, strand of lekker relaxen, maar je hebt natuurlijk ook de workaholics

quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 11:24 schreef PzKpfw het volgende:
Goedzo ga vooral even lekker waaien als ik net de verf op m'n kozijnen heb. :')
Het is die dagen wel broeierig benauwd en het levert soms warme nachten op als de temperatuur niet ver genoeg daalt. Met 32,2 graad wordt de hoogste maandtemperatuur gehaald op 10 september in onder andere Eindhoven en Ell. Sterker nog: Het was de warmste week van 2023, ruim een graad warmer dan de warmste week in juni en zoiets zou in ons huidige klimaat hooguit eens in de 50 jaar voorkomen. September 2023 noteert dan ook de langste regionale septemberhittegolf ooit gemeten.

De laatste twee weken van september verloopt vrij normaal waarbij de temperaturen schommelen tussen de 17 en 23 graden. Al was niet iedereen daar even blij als het net iets onder de 20 graden kwam.

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2023 19:43 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Het is onder de 20. Dus opbokken met die kou.
Wel draaide de wind naar het westen waarbij we op enkele dagen storingen zagen overtrekken. De laatste week verliep echter weer droger en zonnig en regende het alleen nog iets op de 29e. In totaal hadden we in september twee tropische dagen en acht zomerse dagen. (Net zoveel zomerse dagen als in augustus!!) Een gemiddelde temperatuur van 17,5 graad zorgde ervoor dat september 2023 de op één na warmste september sinds 1901 werd. Alleen 2006 was warmer met 17.9 graad gemiddeld. En de mogelijkheid bestaat dat ook oktober een prima maand wordt want eind september wijzen de kaartjes naar een heerlijke pluim en lange termijnverwachting voor de eerste weken van oktober.

Met 63 mm neerslag kwamen we ruim tien millimeter lager uit dan het gemiddelde. De natste dagen waren tussen 17 en 23 september waarbij 21 september duidelijk de natste en vervelendste dag was. Qua zonuren werden we echt enorm verwend. Met ruim 210 zonuren tegenover 159 normaal was september echt een topmaand.

Daniel: Zwaarste storm ooit in Middellandse Zee – Tragedie in Libië – Duizenden doden
We dachten dat we na de hitte en bosbranden in Griekenland wel alles gehad hadden. Maar dat hadden we goed mis. Na de hitte komt de zondvloed naar Griekenland. Begin september ontstaat daar een neerslaggebied wat zijn weerga niet kent. Al snel wordt dit gebied omgedoopt tot storm Daniel. Sommige weermodellen laten krankzinnige cijfers zien waar 700-1000 millimeter neerslag voor delen van Griekenland worden voorspeld. Er zijn echter ook modellen die compleet van het padje lijken en met nog meer neerslag komen.


Sommige modellen maken het wel heel bont met 2155 mm...

Het binnenland van Griekenland krijgt te maken met heel, heel, heel veel regen. De provincie Thessalië krijgt in de regio van Zagora maar liefst 1092 (!!) millimeter water. Dat is 55x zoveel als normaliter in de hele maand september valt. Storm Daniel wordt door Griekse meteorologen gezien als de ergste storm sinds 1930 en wordt omschreven als een gebeurtenis die eens in de 200 jaar voorkomt. Gewassen worden vernietigd en de dikke laag modder maakt grote gebieden onvruchtbaar wat op lange termijn wel vijf jaar zou kunnen duren voor deze weer bruikbaar is. Storm Daniel eist uiteindelijk in Griekenland vijftien levens. In Turkije vallen vijf slachtoffers. Ook in Bulgarije krijgen ze op sommige plaatsen 100 tot 300 millimeter water. Griekenland zou eind september te maken krijgen met een nieuwe storm. Deze storm Elias zou wederom grote delen van centraal Griekenland en het eiland Evia treffen.



Storm Daniel (Marquesa) op 5 september 2023

Maar daarmee was de rol van Daniel nog lang niet uitgespeeld. De storm trekt zuidwestelijk de Middellandse Zee op richting de Noord-Afrikaanse kust. Het warme zeewater voedt de storm en Daniel krijgt zelfs een orkaanstatus. (Medicane genoemd in de Middellandse Zee). Vooral Libië wordt zwaar getroffen. De overtollige regenval die Daniel boven Libië dumpt zorgt ervoor dat bij de stad Derna twee stuwdammen het water niet aan kunnen en doorbreken. Dertig miljoen kubieke meter water stort in een metershoge vloedgolf naar beneden door een normaliter droogstaande wadi en denderde richting de zee en verwoest alles op zijn pad.
twitter


Zo’n 30 procent van de stad Derna wordt compleet verwoest, bruggen storten in en huizen en auto’s worden de zee ingesleurd. Duizenden mensen komen om het leven. Hulpverleners kunnen het niet aan en duizenden mensen worden vermist, mogelijk begraven onder de modderstromen of de zee ingesleurd.


Derna voor en na de ‘tsunami’

De steden Derna, Shahhat en Bayda worden tot rampgebied verklaard en er volgen drie dagen van nationale rouw. Humanitaire hulp volgt uit Europa, Egypte en de Emiraten. Het exacte aantal slachtoffers zou niet bekend worden. Op 17 september werden 11.500 doden gemeld en ruim 9000 vermisten. De dag er na gaan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de lokale autoriteiten. Die zouden onder andere de controles aan de dam hebben laten verslonzen en het geld voor herstel van de dammen is volgens hen elders voor corrupte zaken gebruikt.

Duizenden doden bij aardbeving Marokko
Terwijl orkaan Daniel in Griekenland en Libië huishoudt wordt Marokko op 8 september getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.9. Het epicentrum van de beving ligt in het Atlasgebergte, tussen Marrakesh en Agadir. De schade is enorm en het is vooral de regio rond Marrakesh waar de meeste slachtoffers vallen. Het is de zwaarste aardbeving op het Afrikaanse continent sinds 2006 (Mozambique 7.0). Veel mensen rennen in paniek de straten op en her en der storten gebouwen in.

twitter


Het dodental van de aardbevingen loopt snel op naar bijna 3000. Ook in de afgelegen gebieden en dorpen is de schade groot maar omdat sommige zo afgelegen liggen duurt dat soms dagen voordat hulpverleners daar kunnen komen en wordt dan pas de omvang van de ramp echt duidelijk.

twitter


Omringende landen, maar ook Europese landen en Israël, bieden meteen hulp aan en ook vanuit Nederland wordt massaal hulp geboden. Toch duurt het in veel gevallen heel lang voordat de hulp geaccepteerd wordt terwijl tijd juist essentieel is bij het vinden van overlevenden. Angst voor slechte coördinatie bij de hulpverlening zorgt ervoor dat slechts vier landen toestemming krijgen om hulp te bieden. Marokkaanse Nederlanders maken zich zorgen om hun familie en veel mensen proberen zo snel mogelijk om naar Marokko te gaan om te helpen en steun te bieden.

Wat was er verder nog in de maand september?

Straten New York staan blank na hevige regenbuien

Noorderlicht zichtbaar boven Nederland

Tornado eist levens in Jiangsu, China

Flinke tornado gespot in Frankrijk

MissHobje winnaar maandvoorspelling September



Nederland en FOK! in Oktober 2023: Zacht maar vooral wéér erg nat!
De mooie weersvoorspelling die we eind september zagen voor de eerste week oktober lijkt goed uit te komen. De eerste twee dagen zijn top met veel zon en warme temperaturen. Het zuiden van Limburg pakt zelfs nog uit met een zomerse waarde van 26.1 op 2 oktober.

quote:
1s.gif Op maandag 2 oktober 2023 18:43 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
Het is nu de 7e opeenvolgende maand van het jaar dat ik in korte broek en korte mouwen loop :D _O_
Maar het is vermoedelijk weer een quote van @Jor_Dii die dit keer de maand oktober verpest:

quote:
0s.gif Op maandag 2 oktober 2023 16:59 schreef Jor_Dii het volgende:
Wordt weer een kurkdroge maand als ik de vooruitzichten zo zie. Lente in Oktober :)
Een dag later lijkt dan ook alles anders. Een storing geeft op de derde oktober al de nodige herfstgevoelens:

quote:
0s.gif Op dinsdag 3 oktober 2023 13:29 schreef Straatcommando. het volgende:
Dit is echt de "default setting" van Nederland he? Grijs en miezer. Nu al genoeg van, en dit gaan we maanden krijgen :{
Daarna werd het inderdaad wel iets koeler en bleef vooral het noordwesten en noorden soms onder invloeden van langstrekkende buien en storingen maar was het tot zeker 10 oktober met een graad of twintig in het zuiden en oosten zeer aangenaam weer te noemen. Toch heeft @Nattekat het weer aardig op zijn heupen want in zijn regio blijft het kutweer. Het is koud, treurig, haten op korte broekers, klimaatverandering, allemaal naar de klote, alles komt voorbij tot @Elan het treffend omschrijft

quote:
0s.gif Op vrijdag 6 oktober 2023 10:23 schreef Elan het volgende:
Nattekut heeft weer een complete meltdown.
Een ijskap op de Noordpool is er niks bij.
Tot de 11e oktober blijft het dus alleraardigs weer en moet zelfs @Nattekat toch erkennen dat sommige dagen in oktober best aardig waren. Maar dan komt toch echt de weersomslag die ons met zijn allen in een depressie lijkt te gaan storten. Regen, kou, wind en meer van die troep staat op het programma, misschien wel tot het eind van de maand. Volgens sommigen misschien wel voor de komende vijf maand. Al vind schijnbaar @Haags dat niet zo erg.
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2023 09:50 schreef Haags het volgende:
IT'S THE MOST WONDERFULLLLL TIMEEEEE OF THEEEEE YEARRRRRRRRR

vanaf zondag nog maar 12 graden *O*
Op 13 oktober haalden we nog de twintig graden in Nederland maar daarna was het echt ‘schluss’. Op de 16e werd de koudste nacht geregistreerd toen op weerstation Ell de temperatuur tot slechts 0,6 graad kwam. Heel even was de 17e een droge dag maar daarna kwamen we opnieuw onder invloed van een zuidwestelijke storing.

Vanaf de 18e oktober trok storm Babet vanuit de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden, via de Noordzee en Denemarken naar Scandinavië. Nederland had er niet veel last van behalve dat de zuidwestelijke stroming ons wel de nodige neerslag bezorgde. Babet trok op de 19e ons land aan de noordkant voorbij en dat zorgde voor grote verschillen in het land.


Noord-Nederland onder invloed van Storm Babet, terwijl het zuiden lenteachtig is

Diezelfde storm zorgde op de 20e voor een sterke oostenwind waardoor onder andere de veerdiensten naar de Waddeneilanden te maken hadden met extreem lage waterstanden. Vanaf 25 oktober kwamen nieuwe depressies ons land binnen en dat maakte de maand er niet beter op. Tot het eind van de maand waren er dagen bij dat er tien tot twintig millimeter regen viel waarbij ook af en toe een klap onweer te horen was.



Uiteindelijk haalt De Bilt zeven warme dagen (20+ graad) waar we er normaal slechts drie hebben. We hadden geen vorstdagen (normaal 1). Daarmee was oktober met een gemiddelde maandtemperatuur van 13,2 graad opnieuw zeer zacht of juist warm te noemen (normaal 10.9 graad). Oktober 2023 komt op de zesde plaats qua warmste oktobermaanden sinds 1901. Qua zonuren kwamen we tot 111 uur tegen 120 normaal, grotendeels gehaald in de eerste 11 dagen van de maand. De neerslag was wederom dramatisch. Met 150mm gemiddeld over het land viel er twee keer zoveel neerslag als normaal. Met name op 12 en 13 oktober viel er heel veel water.

Storm Babet: Doden in Engeland, overlast in andere delen van Europa
Op 16 oktober meldt het Engelse ‘Met Office’ dat de eerstvolgende depressie die Groot-Brittannië aan zal doen is omgedoopt tot “Storm Babet”. De storm is qua omvang enorm en heeft impact op veel landen. Op 17 oktober bereiken uitwassen van de storm delen van Portugal. Op de luchthaven van Faro valt zoveel neerslag dat delen van het dak instorten. Ook in andere delen van de Algarve is er flinke schade aan daken van huizen.


Storm Babet op 16 oktober voor de kust van Groot-Brittannië met regenbanden over Portugal en Spanje

Op 18 oktober doet de storm Zuidwest-Engeland aan en trekt daarna noordoostelijk. Vooral Schotland wordt getroffen. Honderden mensen worden geëvacueerd en veel straten lopen onder water. Code rood was afgegeven voor uitzonderlijke regenval in het gebied.


In Engeland schiet een vliegtuig, afkomstig uit Corfu Griekenland, van de landingsbaan af maar dat gaat gelukkig allemaal goed. In Groot-Brittannië vallen door toedoen van Babet uiteindelijk zeven doden. Vanaf 20 oktober teistert Babet Noord-Duitsland, Denemarken en delen van de Oostzee. Ook in Duitsland valt een dodelijk slachtoffer te betreuren en worden ruim 1100 mensen geëvacueerd. Uitwaaiers van de storm zorgen voor problemen in het Zwarte Woud en ook in Engeland zijn ze nog niet van de ellende af want daar komen in totaal bijna honderdduizend mensen zonder stroom te zitten. Ook in Noorwegen zijn er op 21 oktober problemen. Stroomkabels breken af en 22000 mensen zitten daar zonder stroom.


Vier aardbevingen treffen Afghanistan – Ruim 1400 doden
Afghanistan wordt begin oktober opgeschrikt door maar liefst vier aardbevingen. Op 7 oktober wordt de regio Herat getroffen door twee bevingen met een kracht van 6.3 op de Momentmagnitudeschaal. Op zowel 11 als 15 oktober wordt dezelfde regio nogmaals getroffen door twee bevingen van dezelfde kracht. In een gebied wat al decennia getroffen wordt door armoede, oorlogen en een schrikbewind is alle hulp zeer moeizaam te krijgen en komt dan ook zeer traag op gang. In de regio komen (zware) aardbevingen voor doordat de Euraziatische, de Arabische en Indische platen samenkomen. Veel gebouwen zijn op 7 oktober niet bestand tegen de klappen of storten een week later alsnog in bij de derde of vierde aardbeving. Ook zijn er nog enkele zware naschokken van kracht 5+.

twitter


Het officiële dodental staat op 1482 maar het vermoeden bestaat dat er meer mensen zijn omgekomen. Her en der zijn massagraven gebruikt om honderden mensen tegelijk te begraven en sommige vermisten zijn nooit terug gevonden. Ook de communicatie met de heersende Taliban verloopt uiterst moeizaam dus het echte aantal slachtoffers zal vermoedelijk nooit bekend worden.

’Monsterorkaan’ Otis verwoest grote delen van Acapulco, Mexico
Nadat een week eerder orkaan Norma een deel van Baja en Sinaloa in Mexico aandeed broeide er iets nieuws voor de kust van Mexico. De modellen lieten op dinsdag een nieuwe tropische storm zien voor de zuidkust van Mexico die daar woensdag zou arriveren. Echter zou niemand op dat moment beseffen wat er in de 24 uur daarna zou gebeuren. Ook alle weermodellen zaten er dodelijk naast.

Weermodellen laten Tropische Storm Otis zien als ‘simpele storm’

Slechts 24 uur later is de tropische storm veranderd in een orkaan van vijfde categorie die op Acapulco afstevent. Zelden hebben we in korte tijd een orkaan zo uit zien groeien tot zo’n kolossaal monster. De zogenaamde “Rapid Intensification” van deze orkaan is bewonderenswaardig, angstaanjagend en ongekend.


Orkaan Otis op woensdagochtend 25 oktober vlak voor landfall bij Acapulco, Mexico

Samen met deze groei in kracht en dus in windsnelheid zal Otis ook een stormvloed met zich mee brengen die op de (toeristische) kust van Acapulco zal denderen.

twitter


Otis gaat op woensdagochtend aan land met windsnelheden oplopend tot 270 kilometer per uur en is daarmee de krachtigste orkaan die ooit aan de westkust van Noord Amerika aan land ging. Daarmee wordt orkaan Patricia uit 2015 uit de boeken geblazen. Veel mensen worden totaal verrast door de kracht en omvang van de storm en ook gebouwen en ziekenhuizen zijn niet voorbereid op de komst van dit monster.

twitter


Eén van de meest indrukwekkende filmpjes die ik voorbij zag komen is onderstaand twitterfilmpje. De schade aan de gebouwen, hotels en omgeving is bizar te noemen. Het is een wonder dat daar niet meer slachtoffers zijn gevallen.

twitter

Klik en kijk voor de ‘aardigheid’ nog eens in het topic voor meer foto’s en filmmateriaal.

Hulpdiensten kunnen in de dagen er na de hulpaanvragen niet aan en de regering heeft moeite alles in goede banen te leiden. Veel burgers hebben het gevoel dat ze in de steek worden gelaten en slaan aan het plunderen om aan voedsel en water te komen. Uiteindelijk kost Otis aan ‘slechts’ 50 mensen het leven en dat mag echt een groot wonder heten. De totale schade wordt geraamd op meer dan 16 miljard dollar. Het is verreweg de kostbaarste orkaan die de westkust van Mexico (en Noord-Amerika) ooit heeft getroffen.

Wat was er verder nog in de maand oktober?

VS: ‘Supermist’ oorzaak van massale kettingbotsing met 158 auto’s

Totale zonsverduistering in Noord-Amerika op 14 oktober

Orkaan Tej treft delen van Oman en Jemen

Krachtigste orkaan van 2023 -Bolaven- treft gelukkig geen land

Frutsel wint weersvoorspellingstopic maand oktober
pi_211704515


Nederland en FOK! in November 2023: RECORDNAT! en Soppige Grond
Eind oktober werd duidelijk dat er nieuwe depressies vanuit het zuidwesten ons land zouden bereiken. Eén van die storingen diepte uit tot stormdepressie Ciarán (waar ik verderop nog op terug kom) die vanuit Het Kanaal delen van West- en Noordwest Europa zou gaan bereiken. Voor Nederland zou de storm relatief beperkt blijven al had het noordwesten van ons land tijdelijk een code oranje te pakken en waren er flinke windstoten in het waddengebied. Er viel één dode en meerdere gewonden. Omdat ik Ciarán toch apart wil gaan benoemen skip ik even dat deel van het verhaal zodat die storm even apart onder de loep komt te liggen. Grotendeels bleef de schade in Nederland dus beperkt tot blikschade, omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. Op vrijdag 3 november kunnen we op kaarten zien dat de neerslag door Ciarán vooral in het westen van Nederland veel hoger was. @dick_laurent en @Paul geven ook aan dat na alle overvloedige neerslag de ‘Soppige Grond’ voor problemen kan gaan zorgen en brengen een nieuwe term WKN binnen zo lijkt het.

quote:
14s.gif Op donderdag 2 november 2023 08:19 schreef dick_laurent het volgende:

[..]
#soppigegrond
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2023 16:36 schreef Paul het volgende:

[..]
ik had nog gewaarschuwd dat het soppig zou worden
Tot en met 11 november hielden we dan ook zeer wisselvallig en regenachtig weer waar maar weinig ruimte was voor de zon.

quote:
0s.gif Op zondag 5 november 2023 13:14 schreef Nattekat het volgende:
DE ZON SCHIJNT
HET IS ONGEKEND
DAT IK DIT NOG EENS MEE KON MAKEN _O_
Maar dat het in het westen meer heeft geregend dan elders werd wel duidelijk.


11 en 12 november waren voor grote delen van Nederland toch redelijk frisse, maar ook zonnige dagen, maar daarna kwam de depressietrein weer op stoom en kwam Nederland onder invloed van nieuwe storingen die dagelijks vanuit het zuidwesten over ons land trokken. Enige voordeel wat je daar van hebt is dat het niet koud is want de maximumtemperatuur steeg weer naar 13 tot 15 graden. Deze trein van depressies duurde een dag of tien tot de 23e van de maand. En deze trein zag je ook terug op het forum, waar de depressies groter en groter leken te worden.
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2023 11:50 schreef INViCTuS het volgende:
Alles is beter dan deze zielloze en depressieve treurnis. Man man man. Ik vind dit bijna het ergste wat er is. Hele dag intens donkergrijs, laaghangende bewolking en/of mist en met 7 graden ook gewoon koud. Niks positiefs aan
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2023 11:57 schreef Straatcommando. het volgende:

[..]
Alles, werkelijk alles, is beter dan dit.
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 november 2023 10:48 schreef INViCTuS het volgende:
Niemand zit te wachten op de geur van natte hond

geur van @Nattekat ook niet :X
Heel af en toe kwam de zon er door maar dat duurde nooit lang maar dat gaf dan wel gelijk een fijn gevoel…

quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2023 13:27 schreef bloodymary1 het volgende:
Blauwe lucht en zon. Je zou bijna vergeten zijn dat het bestond.
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2023 14:02 schreef Pisces29 het volgende:
Zon, zon, zon. Heerlijk het weekend in. _O_
Vanaf de 23e krijgen we dan te maken met een duidelijke weersverandering. De kaartjes gaven het al aan maar het eind van de maand lijkt dan echt kouder te worden. De wind draaide naar het noorden of noordwesten en daardoor werd beduidend koudere lucht aangevoerd. De temperatuur komt de laatste week niet meer boven de 10 graden en ’s nachts komen de temperaturen ook voor het eerst onder nul. De eerste sneeuw werd op 27 november gemeld vanuit de Achterhoek, Twente, de Veluwe en de Limburgse heuvels.

twitter


Ook op 28 en 29 november trokken winterse buien over het land. De Bilt haalt zelfs op 30 november een maximumtemperatuur van 0.9 graad en die dag is dan ook meteen de koudste van de maand. In het oosten van Nederland was het nog iets kouder en daar telden we acht vorstdagen (normaal vijf). Qua neerslag is november opnieuw een zeer natte maand met 153 mm waar we normaal op 72 mm zitten. De natste dagen waren 2 en 3 november (Ciarán) en 14, 19 en 27 november. Echter kreeg het noordwesten en westen lokaal zelfs 230 millimeter terwijl Zuid-Limburg ‘slechts’ 117 mm kreeg. Qua zonuren had ik verwacht dat het dramatisch zou zijn maar met 67 zonuren zaten we toch rond het gemiddelde (70 uur) en dan zie je dus dat je eigenlijk een dramatische novembermaand in je achterhoofd hebt maar dat het qua zon dus nog wel ‘gemiddeld’ zou moeten zijn. Maar ja, die neerslag he 😊

Storm Ciarán teistert grote delen van Europa
Zoals hierboven aangegeven worden we begin november geconfronteerd met een zeer zware randstoring die zich voor de kust van West Europa zou uitdiepen tot stormdepressie genaamd storm Ciáran. Langere tijd vragen we ons af wat dat voor Nederland zou betekenen en de (wind)kaarten zien er soms zeer indrukwekkend uit.

twitter


Vooral Zuid-Engeland, Frankrijk en België lijken te maken te krijgen met een uitzonderlijk zware storm. Termen als “orkaan, bomcycloon of storm des doods’ komen weer voorbij in de media. Daar worden windstoten van 130 tot 150 kilometer per uur verwacht.



Op veel plekken in die landen worden maatregelen genomen. Scholen worden uit voorzorg gesloten, het treinverkeer wordt tijdelijk stilgelegd en enkele campings in het kustgebied worden ontruimd. Voor delen van Frankrijk en België wordt code rood afgegeven. Ook de Britse eilanden Guerney en Jersey maken zich op voor deze zeer zware storm.

twitter


In Nederland blijft het vooralsnog beperkt tot code oranje voor het westen en het waddengebied en adviseert daar de ANWB op 1 november aan mensen om thuis te werken. Ook Schiphol en de KLM annuleren vluchten voor donderdag 2 november vanwege de verwachte windstoten van Ciarán. In Venray valt een dode nadat een boom op een auto viel.

De schade die Ciarán aanricht in Noordwest Frankrijk is aanzienlijk en ook in België is zeer veel overlast in het kustgebied. In Frankrijk zit ruim een miljoen huishoudens zonder stroom. Het Engelse eiland Jersey meldt windstoten tot 160 km/u, een tornado en grote hagelstenen. Daar wordt flinke schade aangericht.

twitter


Maar in Pointe du Raz, Frankrijk, wordt de hoogste windstoot gemeten van maar liefst 207 kilometer per uur. Maar ook Italië meldt bij Punta Ala een windstoot van 197 km/u. In Nederland was de sterkste windvlaag 116 km/u, gemeten bij IJmuiden.
Dat niet iedereen storm Ciarán serieus nam in Frankrijk werd wel duidelijk door onderstaand filmpje en daar blijkt uit dat het niet altijd even handig is om aan de kust te kijken naar het natuurgeweld…

twitter


Uitwaaiers van de enorme storm bereiken ook andere delen van Europa en er wordt schade gemeld in Italië, Oostenrijk, Slovenië, Albanië, Kroatië en Bulgarije. In Bulgarije wordt een flinke tornado gespot die zeker 150 huizen beschadigd.


Storm Ciarán met zijn enorme uitwaaiers boven grote delen van Europa

Ook grote delen van Italië hebben te maken met zware windstoten maar vooral met overvloedige regenval die voor zware overstromingen zou zorgen zoals hieronder bij Figline di Prato, ten noorden van Florence.

twitter


Uiteindelijk eist de storm maar liefst 21 mensenlevens. Acht mensen komen in Italië om het leven en vijf in Frankrijk. De overige slachtoffers vielen in Nederland, België, Spanje, Albanië en Duitsland. Tienduizenden mensen in Italië en Frankrijk zitten daags na de storm nog altijd zonder storm. Er werden in de dagen van Ciarán boven Europa maar liefst negen tornado’s gemeld.

Noorderlicht weer zichtbaar boven Nederland
Begin november is er weer genoeg activiteit op de zon te melden. Eén van de krachtigste zonnestormen van 2023 vindt plaats op 5 november van dit jaar. Met een Kp index van 7+ kwam deze G3 zonnestorm op plek vier van de krachtigste geomagnetische stormen van 2023. De bijbehorende CME-impact levert ook voor lagere delen van Europa zoals Polen, Duitsland, Nederland en Engeland weer het prachtige Aurora Borealis (oftewel het Noorderlicht) op.Vooral @Starhopper heeft er van genoten:

quote:
84s.gif Op zondag 5 november 2023 20:08 schreef Starhopper het volgende:
Wtf! Ik heb blijkbaar STEVE gezien :o Focking vet dit

twitter


De geomagnetische storm houdt enkele dagen aan en levert overal ter wereld een prachtig schouwspel op. Bijkomend verschijnsel is dat het poollicht boven Nederland zo goed te zien is dat veel FOK!kers het topic weten te vinden en hun eigen foto’s tonen of foto’s van over de hele wereld komen bewonderen. Een topic dat gestart is in 2017 loopt opnieuw (zonne)storm en is in mum van tijd vol. @Starhopper ziet zijn kans schoon om de openingspost van het nieuwe topic dan ook te voorzien van een mooie update, waarvoor dank!



Eind november is er opnieuw een zeer krachtige uitbarsting op de zon. Een zonnevlam met kracht M9.82 wordt daar afgeschoten en komt daarbij bijna in de gevaarlijke X-klasse terecht. De krachtigste zonnevlam van 2023 vindt echter plaats op 14 december. Dan knalt een X2.87 vlam het heelal in. Het is de grootste uitbarsting op de zon sinds september 2017.

twitter


UPDATE
Op moment van schrijven kon ik nog niet weten dat dit niet de krachtigste uitbarsting van 2023 zou zijn. Deze volgt namelijk op de laatste dag van het jaar als de zon vanuit zonnevlek AR3536 een zeer zware X5.0 zonnevlam naar buiten slingert..

twitter



Extreme hittegolf in Brazilië – Overstromingen in grote delen van Oost-Afrika

In november wordt Brazilië geteisterd door hoge temperaturen en de daarbij behorende extreme hittegolf. Vanaf 7 november is het extreem warm in het land. Met een gevoelstemperatuur van 58,5 (!!) graden is het zelfs voor de Brazilianen veel te warm. In Rio de Janeiro werd op 42,5 graad gemeten en dat was nog nooit eerder gebeurd. In grote delen van het land is code rood afgegeven en op enkele dagen was het om 0800u ’s ochtends al boven de dertig graden. Bij een concert van Taylor Swift in Rio de Janeiro viel, vanwege de extreme hitte, een dode en vielen duizend bezoekers flauw. De hitte wordt uiteindelijk verdreven maar uiteraard gebeurd dat niet met mate maar met extreme regenval waardoor gebieden overstromen.
twitter

Als oorzaken van het extreme weer wordt de ontbossing van het Amazonegebied genoemd, evenals klimaatverandering en de effecten van het weerfenomeen El Nino. Nu waren er in augustus, september en oktober ook hittegolven in Brazilië maar de hittegolf uit november wordt gezien als de ergste hittegolf in de Braziliaanse geschiedenis.

In grote delen van Afrika was het in november ook zeer nat. Eind oktober en in november hadden onder andere Tanzania en Kenia te maken met zeer veel neerslag. Rivieren kunnen al dat water niet aan en treden buiten hun oevers. Door de droogte uit de maanden daarvoor leidt dit soms tot modderstromen en aardverschuivingen. In sommige delen van Tanzania worden huizen, bruggen en wegen compleet weggespoeld door het wassende water. Bij een aardverschuiving in het noorden van Tanzania vallen 65 doden.

Aan het eind van de maand blijkt dat in Kenia ruim 120 mensen zijn omgekomen als gevolg van zware overstromingen. 90.000 huishoudens worden zwaar getroffen en Kenia spreekt van één van de zwaarste overstromingsrampen ooit. 360.000 mensen zijn rechtstreeks getroffen door het noodweer en moeten hun huizen verlaten.


In de Democratische Republiek Congo is vooral het noorden en noordoosten aan de beurt. Ook daar zijn zware overstromingen waardoor 1500 huizen worden verwoest. Duizenden mensen moeten hun huizen verlaten en worden elders onder gebracht.

In Somalië is de situatie niet anders en misschien nog wel nijpender dan elders. Een jaar geleden werden ze daar nog getroffen door de ergste droogte in veertig jaar en nu is het andersom. Daar worden twee miljoen mensen getroffen door het noodweer. Ruim 700.000 mensen worden geëvacueerd en bijna vijfduizend huizen worden verwoest.


Hele gebieden in Somalië staan onder water op 15 november

Er vallen volgens autoriteiten honderd doden maar het vermoeden bestaat dat dit er veel meer zijn geweest. Somalië spreekt van een overstromingsramp die eens in een eeuw voorkomt. In december staat het dodental op 110 en schijnt nog maar dertig procent van het getroffen gebied enige vorm van hulp te hebben gehad.

Wat was er verder nog in de maand november?

Vulkaan Etna barst uit

Honderd gewonden aan boord van cruiseschip door storm

Spectaculaire waterhoos voor de kust van Italië

Aardbeving in Nepal eist ruim honderd levens

Zwaarste regenval in decennia voor Dominicaanse Republiek

MissHobje winnaar maandvoorspelling weer November

[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 03-01-2024 08:33:34 ]
pi_211704516


Nederland en FOK! in December 2023: Fris begin, Daarna Regen, Nat, Vies, Gewoon geen zak aan
De eerste week van december begint best frisjes, zeg maar gerust koud. In De Bilt komt de temperatuur tussen 1 en 7 december ( met uitzondering van 6 december) ’s middags niet boven de drie graden en voelt het zo waar winters aan. Koud en zonnig, eigenlijk zoals je hoopt dat de wintermaand zou verlopen.

quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 13:25 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Ja, dit van vandaag is toch echt machtig mooi O+

Lekker koud, mooi zonnetje, alles _O_
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:37 schreef Pisces29 het volgende:

[..]
Hier echt een krankzinnig mooie dag. Strakblauw de hele dag.
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 18:43 schreef grimselman het volgende:
Vandaag de eerste ijsdag hier in Noord Drenthe. Een heerlijke zonnige dag
De koude nachten zorgen zelfs voor natuurijs en er kan weer geschaatst worden. Voor zondag op maandagnacht wordt er lokaal ook sneeuw voorspeld. De KLM neemt maatregelen en schrapt uit voorzorg alweer tientallen vluchten. De sneeuw arriveert zondagavond in grote delen van het land en her en der valt een paar centimeter sneeuw.

quote:
84s.gif Op zondag 3 december 2023 19:23 schreef Starhopper het volgende:
JAAAAAAAAAAAAA HET SNILT *O* *O* *O* *O*
quote:
7s.gif Op zondag 3 december 2023 20:44 schreef ACT-F het volgende:
Snil in Twente gearriveerd *O*
quote:
0s.gif Op zondag 3 december 2023 21:16 schreef THEFXR het volgende:
JAAAAAAAAAAAA, hier alles wit! :D
Op sommige plaatsen kan nog net een sneeuwpop gemaakt worden, elders valt louter natte sneeuw en blijft het niet lang liggen. De pret lijkt ook van korte duur en zeker als Sinterklaas ons op vijf december laat weten dat het winterweer alweer ten einde komt en dat we vanaf 8 december weer in de buientrein lijken te komen. Al vindt nog niet iedereen dat even vervelend:

quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:40 schreef INViCTuS het volgende:
Zaterdag t/m dinsdag 8-12 graden met zon, wolken en wat regen. Stuk beter al dan dit. Wel meer wind
De voorspellingen lijken met de dag somberder te worden en halverwege de maand lijkt vooralsnog aan de depressies geen einde te komen. Grijs en Nat ohne ende. En dat laatste kan maar zo zijn want de lange termijn voorspellingen laten ook in de 14-daagse verwachting alleen maar regen en wind zien. Vooral VEEL regen helaas. Tussen 9 en 20 december werd het dagelijks zo’n 10 graden (met uitzondering van 14 december toen het vies koud was) en ontzettend veel buien.

Op donderdag 21 december trekt storm Pia over ons land waarbij in het hele land code geel geldt. Rijkswaterstaat sluit uit voorzorg de opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Kampen en rond het middaguur sluit ook de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland ging voor het eerst automatisch dicht. Op Vlieland werd tussen 1000 en 1100 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten wat Pia officieel de eerste winterstorm maakt. Veel waterschappen langs de kust, het IJsselmeer en de Waddenzee stellen donderdag dan ook dijkbewaking in vanwege storm Pia in combinatie met hoogwater.

De harde windstoten zorgen vooral veel hinder op de weg en de avondspits. Op verschillende plaatsen staan lange files en op meerdere plekken liggen omgewaaide bomen op de weg. Ook Schiphol neemt maatregelen en annuleert honderden vluchten.

twitter


In het noorden van het land zorgt het hoogwater voor problemen. Texel stond het in de nacht van 21 op 22 december het waterpeil op[ 2.70 boven NAP. Daar liep het hele havengebied onder water. In Harlingen en Scheveningen liepen ook kades onder water. Een 39-jarige vrouw komt in Wilp om het leven nadat ze op haar fiets wordt getroffen door een omvallende boom. In Belgje viel een dode nadat een omgewaaide kerstboom op haar viel en in Denemarken raakte een cruiseschip tijdelijk stuurloos nadat een hoge golf de ramen van de stuurhut liet sneuvelen.

Op het moment van schrijven hebben we nog een dag of tien voor de boeg in dit jaar. Zeer waarschijnlijk krijgen we een kletsnatte kerst en mogelijk ook een recordnat 2023.

Maar schijnbaar halen we dat record al eerder na de doortocht van storm Pia want op 22 december volgt onderstaand bericht van Buienradar:

twitter


Op 27 december maakten enkele verzekeraars bekend dat ze al bijna tweeduizend schademeldingen hadden binnen gekregen vanwege storm Pia. De aanhoudende regenval in Nederland, maar ook in andere delen van Europa, doet het waterpeil in de rivieren stijgen. En langzamerhand raken deze rivieren overvol en wordt het in sommige delen van het land erg spannend. Dijkbewaking en zandzakken zijn nodig om het water buiten te houden. Vooral bij Deventer wordt het na kerst spannend omdat de IJssel uit zijn voegen dreigt te barsten.

Wellicht scoort 2023 dus op alle vlakken uiteindelijk hoog. Gigantisch veel neerslag, heel veel zonuren (gek genoeg een plek in de top 10) en wellicht ook nog wel gemiddeld gezien het warmste jaar ooit. Toch zal menig persoon zich 2023 herinneren als een jaar met een klotezomer (juli/aug) en heel veel regen. De zeer zonnige en warme maanden juni en september maken dat niet goed en de ellendige hoeveelheid regen maakt het eigenlijk alleen maar erger. Als het al een keer droog is dan is dat al reden genoeg om even te juichen…
quote:
1s.gif Op donderdag 21 december 2023 12:37 schreef Arizona het volgende:
Het is droog, het is droog *O*
Ik vermoed dat het de komende tien dagen grijs, grauw, somber en nat zal blijven. Het lijkt na kerst iets kouder te worden maar het neerslagsignaal blijft zeer nadrukkelijk aanwezig. Hopelijk bij de jaarwisseling droog voor de vuurwerkliefhebbers maar we gaan het zien. En daarnaast: hopelijk zien we die mooie ronde gele warme bol aan de hemel ook nog even de komende weken.

Nieuwe vulkaanuitbarsting op IJsland bij Blue Lagoon en dorp Grindavik
Ik heb een tijdje getwijfeld in welke maand ik dit nieuws zou zetten maar uiteindelijk toch besloten om voor december te kiezen. Nadat halverwege 2023 er al een vulkaan op IJsland was uitgebarsten nam in oktober het aantal aardbevingen in de zuidwest hoek van IJsland alarmerend toe. Er zijn soms honderden kleinere aardbevingen per dag te voelen op Reykjanes, het schiereiland ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De grond in het gebied begint te stijgen en vulkanologen laten in oktober weten dat er een duidelijk signaal is dat magma aan het bewegen is. Ze laten weten dat er goede kans is op een eruptie van de Fagradalsfjall vulkaan, nog voor de kerst. De aardbevingen concentreren zich in een gebied waar het dorp Grindavik ligt en ook het bij toeristen geliefde “Blue Lagoon”, een geothermisch wellnessresort.

Begin november stijgt het aantal aardbevingen naar ruim 800 per dag en seismologen geven aan dat er snel een vulkaanuitbarsting kan volgen. Talloze reaguurders volgen dagenlang de live-stream die tot het moment van schrijven nog steeds te volgen is. Hierop zijn vier webcams zichtbaar de situatie in die regio goed weergeven.


Op 8 november melden seismologen dat de grond in sommige gebieden in de afgelopen dagen met bijna 8 centimeter gestegen is. De hoeveelheid aardbevingen blijft toenemen en zit dan al rond de 1000 bevingen per dag, oplopend naar 1300 in de week van 8 november. Op 9 november wordt de Blue Lagoon gesloten voor alle toeristen en begint men ook plannen te maken voor evacuaties voor de inwoners van Grindavik. Er worden overal scheuren zichtbaar in het landschap en ook in het dorp Grindavik zelf.

twitter


Ook zijn er aanwijzingen dat magma stijgt en richting de oppervlakte aan het bewegen is. Een uitbarsting lijkt aanstaande en een kwestie van dagen. Op 11 november wordt het dorp Grindavik geëvacueerd.

Overzicht: Aantal aardbevingen en bijbehorende kracht in Zuidwest IJsland goed zichtbaar

Er ontstaan steeds meer scheuren in de regio en het is de uren aftellen tot de eruptie. En als je dan hoort dat magma op slechts 800 meter diepte zit weet je dat het er aan komt. Althans, ja toch?

Niets is minder waar en moeder natuur verrast ons opnieuw. Vanaf 12 november begint het aantal aardbevingen per dag af te nemen. Toch wil dit niet zeggen dat er geen uitbarsting komt. Integendeel, het kan zelfs een voorbode zijn dat de eruptie eraan komt. Toch neemt de activiteit verder af en vragen we ons af: Was dit het?

quote:
1s.gif Op woensdag 15 november 2023 21:45 schreef Hyperdude het volgende:
Heb er weinig vertrouwen meer in. :(
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 23:38 schreef PzKpfw het volgende:
Duurt te lang dit.
De dagen verstrijken en er gebeurd daadwerkelijk niets. De activiteit neemt steeds verder af wat ook zichtbaar is op onderstaand kaartje van 21 november.


Nog eens een dag of tien gaan voorbij zonder noemenswaardige veranderingen. De bevolking van Grindavik wil terug en de lokale autoriteiten zijn begonnen met het opvullen van de gaten en scheuren in en rondom het dorp. Op 30 november meldt men dat er nog steeds nieuwe gaten ontstaan wat zou betekenen dat de grond (en dus de magma) mogelijk nog steeds aan het bewegen is.

twitter


Op 8 december laten wetenschappers weten dat er nog altijd nieuwe magma het gebied instroomt en dat een eruptie nog altijd mogelijk is, mogelijk binnen twee weken. Maar weer blijft het stil…dagen lang…

En dan, alsnog, wellicht tegen al onze verwachtingen in, gebeurd het alsnog. Op maandagavond 18 december barst de vulkaan met al zijn kracht uit. Magma en lava worden met krachtige fonteinen uit een kilometers lange spleet geschoten. Het zijn werkelijk waar fantastische beelden die we te zien krijgen.

twitter


twitter




Enkele dagen blijft de vulkaan zeer actief lava spuwen en de stroom lava wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Kans bestaat dat de lava nog altijd richting de Blue Lagoon of Grindavik gaat maar vooralsnog is dat niet het geval. De uitbarsting is tot in Reykjavik te zien



twitter




twitter


Op moment van schrijven is de activiteit fors afgenomen en is er geen uitbarsting op de cams te zien. Het kan zelfs zo zijn dat de uitbarsting nog voor de kerst tot een officieel einde komt maar het kan ook nog weer reactiveren. Er is nog steeds seismische activiteit en er zijn dus nog steeds veel aardbevingen. Magma lijkt zich dus nog steeds te verplaatsen. De vulkaan heeft ons al een keer verrast dus tot dan moeten we het met de foto’s, video’s en livestream doen om te zien wat er gaat gebeuren.

Cycloon Jasper zet grote delen van Queensland, Australië, blank
In de tweede week van december ligt voor de noordoost kust van Australië een gevaarlijke cycloon. De cycloon is inmiddels ‘Jasper’ genoemd en is een gevaarlijke orkaan van de vierde categorie.


Cycloon Jasper voor de kust van Queensland op 8 december 2023

Jasper zwakt vervolgens iets af als hij richting de Australische kust trekt. Op 13 december komt Jasper in Queensland aan land als orkaan van 2e categorie met windsnelheden tot 100 kilometer per uur, oplopend tot 140 kilometer per uur. Weliswaar is Jasper dan afgezwakt tot tropische storm maar de restanten van de cycloon blijven vervolgens dagenlang boven het gebied hangen. In enkele dagen tijd dumpt Jasper recordhoeveelheden regen op vooral het noordelijke deel van Queensland, in de regio van Cairns.


Op sommige plekken valt in zes uur tijd meer dan 400 mm (!!!) water. En in daar komt in die dagen dus meer bij waardoor er soms 600-1000 mm water valt over enkele dagen tijd. Rivieren kunnen het niet aan en hele gebieden staan blank. Duizenden mensen worden geëvacueerd.

twitter


Het vliegveld van Cairns staat ook onder water en er worden krokodillen in het overstroomde gebied gezien. Mensen in de buitenwijken van Cairns worden opgeroepen om hoger gelegen gebieden op te zoeken. In enkele wijken zitten mensen op daken en moeten met boten of helikopters worden opgehaald. De verwachting is dat de regenval en de overstromingen zwaarder zijn dan de historische overstromingen van 1977.


Wat was er verder nog in de maand december?

Tientallen doden bij uitbarsting vulkaan Marapi in Indonesië

Doden in Tennessee (VS) na doortocht tornado’s

Aardbeving China eist meer dan 100 levens



Ten slotte….
En zo zijn we alweer aanbeland bij het slot van dit enorme betoog en bij het einde van 2023. De donkerste dagen van het jaar, de feestdagen, kerst en oud en nieuw. Niet voor iedereen zijn dat even fijne dagen en dat kan allerlei oorzaken hebben dus die mensen wil ik extra veel sterkte en geluk wensen voor 2024. Aangezien iemand dit jaar op FOK! iets leuks in mijn mailbox stopte had ik ook besloten om me eens aan te melden voor de kerstpakkettenactie op FOK! en als donateur te fungeren. Ik vond het erg bijzonder en indrukwekkend om de reacties van mensen te lezen op hun ontvangen pakket. Erg mooi O+ en wellicht doen we dat volgend jaar nog maar eens. 😊

Rest mij nog iedereen te bedanken die zich in 2023 ook weer heeft ingezet voor FOK! en zeker voor WKN.
Speciale dank, al dan niet vanwege persoonlijke omstandigheden, fijne samenwerking en/of energieke hulp en inzet, gaat dit jaar uit naar @Lavenderr , @sp3c , @Straatcommando. , @timmmmm , @Pizzakoppo @aloa , @yvonne , @Danny , @Jippie , @Nattekat , @mascara-klodder , @Houtenbeen , @SpeedyGJ , @Lonaa , @Doedezemaar , @Symphonic , @Momo en zeker niet te vergeten alle DASOO/SC-gangers van WKN!

Voor een ieder die nog één van de voorgaande edities van de WKN Jaaroverzichten wil teruglezen zet ik ze nog even op een rijtje:

WKN: Jaaroverzicht 2018
WKN: Jaaroverzicht 2017
WKN: Jaaroverzicht 2016
WKN: Jaaroverzicht 2015
WKN: Jaaroverzicht 2010
WKN: Jaaroverzicht 2009
WKN: Jaaroverzicht 2008
WKN: Jaaroverzicht 2007

Dat we in 2024 maar weer een gezellig jaar tegemoet gaan waarin we in de SC van WKN weer mogen genieten van een mooie lente, zomerse dagen, snil, onweersklappen en allerlei leuke anekdotes. Uiteindelijk wordt dit jaaroverzicht alleen mogelijk dankzij jullie geweldige inzet en leuke posts. Alvast excuses voor de grammaticale missers die ik gemaakt heb in deze klus, voel je vrij om ze te melden 😊

Verder wil ik iedereen die dit leest alvast bedanken voor de moeite die je daarin stak en wil ik alvast iedereen op FOK! fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024 toe wensen.

Tot volgend jaar allemaal 😊

Frutsel

[ Bericht 2% gewijzigd door Frutsel op 27-12-2023 16:25:00 ]
pi_211704534
Excuus voor het tussendoor verwijderen van een aantal posts - maar ik wilde het onder elkaar zetten en ik kreeg het niet in één, twee of drie posts :')
pi_211704536
Mooi overzicht! _O_ _O_
pi_211704548
Hulde _O_
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 12:56:37 #10
8781 crew  Frutsel
pi_211704558
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 12:54 schreef DemonRage het volgende:
Mooi overzicht! _O_ _O_
Zo snel kan je dat niet lezen :P O-)
pi_211704570
@Frutsel, wat een onmogelijke hoeveelheid werk. _O_
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
pi_211704602
Hier ga ik vanavond even voor zitten :)

Bedankt alvast voor deze terugblik _O_

Er gebeurt altijd zoveel op weergebied, dat het soms niet is bij te houden :P
pi_211704606
Wat een enorme berg werk.

Hulde _O_ _O_
pi_211704650
Wauw wat een klus @Frutsel

Hulde ende respect _O_
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_211704692
_O_ daar ga ik tussen kerst en oudjaar eens voor zitten
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:12:18 #16
8781 crew  Frutsel
pi_211704730
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 12:58 schreef Pisces29 het volgende:
@:Frutsel, wat een onmogelijke hoeveelheid werk. _O_
Klopt :P Gelukkig dit keer iets eerder begonnen dan normaal :)

quote:
4s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:03 schreef aloa het volgende:
Hier ga ik vanavond even voor zitten :)

Bedankt alvast voor deze terugblik _O_

Er gebeurt altijd zoveel op weergebied, dat het soms niet is bij te houden :P
Jij bedankt voor al je inzet :)
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:13:04 #17
8781 crew  Frutsel
pi_211704741
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:03 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
Wat een enorme berg werk.

Hulde _O_ _O_
Was zeker een klap werk maar dan heb je ook wat :)

quote:
99s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:07 schreef ondeugend het volgende:
Wauw wat een klus @:Frutsel

Hulde ende respect _O_
Thanks a lot !
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:13:29 #18
8781 crew  Frutsel
pi_211704747
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:09 schreef Faraday01 het volgende:
_O_ daar ga ik tussen kerst en oudjaar eens voor zitten
Succes en veel leesplezier :P
  vrijdag 22 december 2023 @ 13:15:57 #19
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_211704790
@Frutsel _O_

En dat het in 2024 maar nog langer nog warmer mag worden _O_
Laffe huichelaar
pi_211704842
quote:
4s.gif Op vrijdag 22 december 2023 12:45 schreef Frutsel het volgende:
Dus vooralsnog geen lente. Jor_Dii bedankt!
Graag gedaan allen, fijn om te zien dat mijn bijdrages zeer gewaardeerd worden. Ook in 2024 zien jullie mij weer terug! *O*
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 22 december 2023 @ 13:21:52 #21
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_211704877
quote:
1s.gif Op zondag 18 juni 2023 12:33 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Ik hoop dat na juni de winter begint. Ben er nu al klaar mee.
:')
Wat een wijze woorden _O_

Lekker doen alsof je graag warmte hebt, om de grote massa te pleasen, maar ondertussen toch een verstandig mens zijn _O_
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:25:59 #22
8781 crew  Frutsel
pi_211704915
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:15 schreef timmmmm het volgende:
@:Frutsel _O_

En dat het in 2024 maar nog langer nog warmer mag worden _O_
Wel graag twee maanden sneeuw
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:26:57 #23
8781 crew  Frutsel
pi_211704923
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:18 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Graag gedaan allen, fijn om te zien dat mijn bijdrages zeer gewaardeerd worden. Ook in 2024 zien jullie mij weer terug! *O*
Elke bijdrage in WKN wordt zeer gewaardeerd :P *O* Dus tot in 2024 _O_

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:21 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Wat een wijze woorden _O_

Lekker doen alsof je graag warmte hebt, om de grote massa te pleasen, maar ondertussen toch een verstandig mens zijn _O_
Jij snapt het :P O+
  Forum Admin vrijdag 22 december 2023 @ 13:29:50 #24
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_211704963
Wat een godenzoon is die @Frutsel toch ook. Ik heb het topic aangekondigd, dit verdient alle exposure die het kan krijgen. _O_
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  Moderator vrijdag 22 december 2023 @ 13:34:09 #25
8781 crew  Frutsel
pi_211705042
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2023 13:29 schreef Straatcommando. het volgende:
Wat een godenzoon is die @:frutsel toch ook. Ik heb het topic aangekondigd, dit verdient alle exposure die het kan krijgen. _O_
Thanks! :o

Nu heb ik weer iets meer tijd voor NWS :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')