Nederland en FOK! in April 2023: Koud en NatEen lagedrukgebied boven Nederland zorgde voor een slechte start van de maand. Regen! Dat hadden we dit jaar nog niet gezien! Gelukkig was de temperatuur nog enigszins normaal te noemen. Met tien graden had
@Oriente er zin in:
quote:
(Pics or it did not happen!)
Maar ook dat veranderde met het binnentrekken van een hogedrukgebied vanuit Scandinavië. Koude maar droge en zonnige lucht stroomde ons land binnen en in de nacht van 5 april bereikten we de koudste temperaturen (-5 graad!) van de maand april. Op 2e paasdag kreeg Nederland
verrassend te maken met enkele
stevige onweersbuien die her en der voor
flinke schade zorgen. Ruim 2700 bliksemontladingen werden boven ons land geregistreerd. De buien gingen gepaard met zeer felle inslagen van soms wel meer dan 400 kiloampère!
Het zonnige weer werd echter opnieuw verdrongen door nieuwe randstoringen die vanaf 10 april ons land bereikten. Regen, zon, buien, zon, wind en zo ging het door. Het wisselvallige weer bleef nadrukkelijk aanwezig al was 14 april tussendoor nog een prima dagje. Hoewel de weerkaarten heel voorzichtig
lenteweer aankondigden kwamen we bedrogen uit. Een
koudeput gooit roet in het eten en de voorspellingen konden de prullenbak weer in. Eerdere vooruitzichten van 20 graden waren weer van de kaarten verdwenen. Duidelijke taal kwam daarna van het forum van o.a.
@xpompompomxquote:
En ook onze huisFAutist,
@Straatcommando. moest natuurlijk even reageren op heugelijke wijze:
quote:
De eerste lokale warme dag, met temperaturen boven de 20 graden, beleven we op
21 april in Eelde en ook in Twente. Daarmee leek de lente ingezet maar na een
spetterend onweer op sommige plaatsen werd het opnieuw helemaal niets en eindigde dat weekend weer met
bakken regen. Op 24, 25 en 26 april kwam de temperatuur in De Bilt amper boven de 10 graden en kwam de temperatuur daar zelfs ’s nachts nog onder het vriespunt. Ongekend koud voor de tijd van het jaar en dat bleek wel uit posts van onder andere
@Drass en ook van
@Wereldgozer die
quote:
quote:
@Wereldgozer was er toen vermoedelijk al medeschuldig aan dat het Kabinet Rutte in juli zou vallen en dat hij uit de politiek zou stappen. EN RUTTE DOET DAARNA INDERDAAD NIETS MEER!
De hele maand april leverde in De Bilt geen enkele warme dag op. Met een gemiddelde neerslagsom van 66 millimeter was april een zeer natte maand (gemiddeld 40 mm). Gemiddeld regende het ook zo’n 59 uur tegen normaal 37 uur. De Veluwe was duidelijk de natste plek van Nederland, daar viel bijna 100 mm. Ondanks al die neerslag was het wel redelijk zonnig. Met 191 zonuren kwamen we dichtbij het gemiddelde van 195 uur.
De laatste dag van de maand, de dertigste, was eindelijk hoopvol met een redelijke temperatuur van zo’n 17 graden en hele dag zon. Zou het dan vanaf mei eindelijk echt lente worden?? Dat lezen jullie iets verderop in de maand mei.
La Nina eindigt: El Nino komt eraanMedio maart maakt het
NOAA bekend dat het natuurverschijnsel
La Nina officieel
ten einde is gekomen. De bijbehorende lagere zeewatertemperaturen zijn verdwenen en een duidelijke opwarming is aanstaande. Daarmee maakt het NOAA ook meteen bekend dat El Nino, de tegenhanger van La Nina, op komst is. Dit verschijnsel kent veel meer wereldwijde bekendheid en gaat gepaard met opwarmend zeewater rondom de evenaar in de Stille Oceaan wat grote invloeden op het weer over de hele wereld gaat hebben.
El Nino wordt ook wel ‘het kerstkind’ genoemd omdat de opwarming vaak van juli tot eind december duurt waarbij de piek in de laatste maand ligt. Dit jaar lijkt het een vrij krachtige El Nino te worden. Vaak is daarmee het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel in juni begint, wat rustiger in tegenstelling tot de cyclonen in de Stille Oceaan en kan het verschijnsel wereldwijd temperatuurstijgingen veroorzaken. Meestal is het jaar ‘na’ een El Nino het Atlantische bassin wat meer gevoelig voor de ontwikkeling van orkanen.
In april lijkt het steeds duidelijker te worden dat 2023 mogelijk een
zeer krachtige El Nino te wachten staat. Er wordt al gesproken over een zogenaamde
’Super El Nino’.
https://twitter.com/BenNollWeather/status/1645796343557033989In de maanden die volgen zal El Nino verder uitgroeien en rest ons te wachten wat er in december zal gebeuren rondom El Nino. Overstromingen in Afrika in november (zie verderop dit jaaroverzicht) worden bijvoorbeeld ook toegeschreven aan de sterke El Nino van 2023. Voor Nederland zijn over het algemeen de invloeden van El Nino (en ook La Nina) gering. Vaak heeft Australië dan te maken met droogte terwijl Noord- en Zuid Amerika veel meer regen kunnen verwachten. Peru heeft bijvoorbeeld last van het opwarmende zeewater waardoor vissen verdwijnen die de visserij in Peru grotendeels lam leggen. In grote delen van Azië is het veel warmer en ook droger dan normaal net als in delen van Noordwest Amerika.
![C1S35Es.jpg]()
Hittegolf AziëJe zou bijna denken dat El Nino direct in april keihard toesloeg maar die relatie kunnen we nog niet leggen. Wel was het zo dat vanaf april grote delen van Azië gebukt gingen onder een zeer zware hittegolf. Nu is het vanaf april wel vaker warm op die plekken van de aardbol waarna de moesson de hitte eindelijk verdringt maar de laatste jaren zien we, al dan niet door klimaatverandering, dat de regio’s in Azië ook steeds hogere temperaturen krijgen. Op sommige plaatsen
in India bereikt het kwik de 45 graden wat in delen van het land voor stroomuitval zorgt. Talloze scholen worden gesloten en meer dan 150 mensen bezwijken aan de hitte.
In Laos stijgt op 18 april de temperatuur naar 42.7 graad en vestigt daarmee een nieuw record terwijl Thailand er nog een schepje bovenop doet. Daar kwam de temperatuur op ruim 45 graden uit terwijl dat nog nooit eerder gebeurd was. Daar wordt op 21 april gewaarschuwd dat de gevoelstemperatuur daar richting de 54 graden kan gaan.
In Bangladesh is het ook warm want ook daar blijft de temperatuur eind april en in mei rond of boven de 40 graden hangen. Ook in de landen China, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Singapore worden in april en mei temperaturen gehaald van ver boven de veertig graden. De
hittegolf die Azië teistert zal op sommige plaatsen bijna 10 weken duren. In de maanden die volgen zien we
overal in de wereld temperatuurrecords sneuvelen en 2023 zal in rap tempo één van de warmste jaren ooit gaan worden zo lijkt het.
Wat was er verder nog in de maand april?Uitzonderlijke hittegolf teistert SpanjeOrkaannamen Ian en Fiona uit 2022 wordt geschrapt uit de lijstOrkaan Ilsa teistert West-AustraliëTotale zonsverduistering te zien in delen van AziëHistoric EF-3 tornado strikes Virginia Beach
Nederland en FOK! in Mei 2023: Redelijk droog, zonnig en normale waardesBegin mei begon voor de verandering eens met een prima week. Hoewel de nacht van 3 mei nog in De Bilt rond het vriespunt lag (en in Twente zelfs op -2,2) werd het op 4 mei een prachtige lentedag waarbij de temperatuur op liep naar maar liefst 22,1 graad. De laatste keer dat het in De Bilt boven de 20 graden kwam was dan ook alweer
186 dagen geleden. Wat een weelde na een dramatisch verlopen lente tot nu toe. Al werd natuurlijk wel duidelijk dat Nattetrollkat gewoon niet weet waar hij met zijn acts (net als
@Haags ) nog echt zin in heeft:
quote:
In het zuiden van het land worden bijna zomerse waarden aangetikt als het kwik daar boven de 24 graden komt.
![tOVHoh2.png]()
De weersomslag naar aanzienlijk beter weer na teleurstelling van afgelopen april wordt natuurlijk meteen merkbaar op het forum:
quote:
quote:
En ook heeft FOK! afscheid moeten nemen van
@SnodeSnuiter die aangaf het warme weer niet langer aan te kunnen en zou sterven. Heeft iemand hem daarna nog gezien? Of weet
@Straatcommando. hier meer van?
Het warmere weer van 5 en 6 mei werd afgewisseld met een nieuwe bak water met onweer waarbij Bevrijdingsdag letterlijk in het water valt en uiteindelijk de
natste Bevrijdingsdag van deze eeuw blijkt te zijn. Op 8 mei valt er ook behoorlijk wat water. Een wolkbreuk in de regio Nijmegen dumpt daar eventjes 70 tot 80 millimeter water en dat alles bij redelijke temperaturen van 20 graden.
Het was dan ook op de 10e mei dat
@Nattekat het voor elkaar had gekregen om genoeg voorstanders van dit jaaroverzicht te vinden en dat ik dus de pen kon pakken om maar eens te gaan beginnen.
De derde week van mei is echter niet best. De minimumtemperaturen dalen tot 4 graad terwijl het overdag 14 of 15 graden wordt en het opnieuw veel regent. Op 16 mei van dit jaar staat de lente van 2023 op de
3e plek van natste lentes ooit en dat heeft weer de nodige reacties tot gevolg…
quote:
De tweede helft van mei zou echter redelijk droog gaan verlopen waardoor de lente van 2023 niet de boeken zou ingaan als ‘natste ooit’. Wel was er een duidelijk verschil tussen Oost en West-Nederland. Het oosten kreeg veel meer regen dan het westen waarbij in Groningen zelfs 100mm was gevallen en in delen van Brabant zelfs 140 mm terwijl in delen van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en Friesland maar 25 millimeter regen viel.
De kans op beter, mooier en warmer weer neemt elke dag toe en een hogedrukgebied gaat er uiteindelijk voor zorgen dat de periode 20 tot en met 22 mei echt heerlijk aanvoelen. Zomerse waarden van 25+ worden op de 22e al aangetikt in het oosten en zuidoosten van Nederland. Dat mooie weer gaat in het oosten gepaard met enkele terreurbuien en onweersklappen. De Bilt zou echter in mei geen enkele zomerse dag beleven. Qua zonneschijn hadden we in mei niet veel te klagen, met name in de tweede helft niet. 255 zonuren tegenover gemiddeld 225 uur was prima.
Als vervolgens
@Elan met een leuke verwachting komt (zoals hieronder) voor de laatste dag van mei en begin juni zou je denken: Begint nu dan al de zomer en slaan we de lente compleet over?
![KXokwAX.png]()
Het Pinksterweekend, 28 en 29 mei, verloopt verder prachtig waarbij vooral 1e Pinksterdag met hogere temperaturen die bijna de zomerse waardes aantikken.
quote:
quote:
quote:
Op zondag 28 mei 2023 12:26 schreef heywoodu het volgende:Het was vanmorgen vroeg echt goddelijk weer om buiten even een uurtje te sporten

Gister werd het ook weer echt fantastisch buitenzitweer halverwege de avond, genoten
De wind was, vooral voor het midden, westen en noorden van het land, wel een spelbreker op de 2e Pinksterdag waardoor het nog erg fris aanvoelde, zeker vergeleken met die heerlijk zondag ervoor. Op 31 mei tikt weerstation Ell inderdaad de 25+ graden aan en is de vraag inderdaad of dit de opmaat is naar meer?
Meer daarover in juni! Cycloon Mocha teistert Myanmar en BangladeshOp 8 mei ontstaat in de Indische Oceaan een nieuwe stormdepressie die in de dagen daarna uitgroeit tot een kolossale orkaan genaamd
Mocha. In Bangladesh worden in allerijl een half miljoen mensen geëvacueerd vanuit de lager geleden delta’s. Ook in Myanmar worden tienduizenden mensen naar hoger gelegen gebieden gebracht. Wel is duidelijk dat de storm zal uitgroeien tot één van vierde of vijfde categorie en dat hij aan land zal gaan in Myanmar.
De zeer zware cycloon Mocha vlak voor landfall in MyanmarIn Bangladesh zijn ze blij dat ze een “direct-hit” van
Mocha vermijden en daar blijft de schade beperkt tot overstromingen en verwoeste huizen. In het verleden hebben zeer zware orkanen in de Indische oceaan zeer veel slachtoffers gemaakt in Bangladesh. Van de
tien dodelijkste orkanen uit de geschiedenis komen ze bijna allemaal uit de regio van de Indische Oceaan waarbij de meest recentste (Nargis, 2008) ruim 138.000 slachtoffers in Bangladesh maakte.
In Myanmar vallen echter honderden doden in de provincie Rakhine, volgens de autoriteiten vooral veel vluchtelingen. In het getroffen gebied zit één van de grootste vluchtelingenkampen van de wereld. Echter is de nieuwsvoorziening uit Myanmar zeer matig dus qua exacte cijfers zullen we vermoedelijk nooit weten hoe het er daar echt aan toe ging. De schade wordt geraamd op anderhalf miljard dollar. Mocha haalde op zijn piek windsnelheden van 280 km/u bij een lage kerndruk van 918 mbar.
Noodweer in Zuid EuropaIn de laatste twee weken van mei hadden meerdere regio’s in Zuid-Europa te maken met zware regenbuien, harde windstoten en knetterende onweersbuien. Vooral in
Italië ging het mis in het noorden. Duizenden mensen werden geëvacueerd in de regio Emilia Romagna.
Overstromingen in Emilia Romagna op 16 mei 2023Zeker vijftien mensen komen in deze regio om het leven grotendeels omdat ze verrast worden in hun auto of hun huizen als die door modderstromen worden gegrepen. Ook zijn er slachtoffers te betreuren bij aardverschuivingen. In vier provincies in Italië worden maar liefst 400 aardverschuivingen gemeld. De populaire Formule 1 race van Italië wordt door het aanhoudende noodweer voor dat weekend
afgelast.
Ook
in Kroatië gaat het in dezelfde periode goed mis als de rivieren Zrmanja en Otuca buiten hun oevers treden en grote overstromingen veroorzaken in omringende dorpen. De rivieren kunnen de aanhoudende regenval niet meer aan en barsten uit hun voegen. De Zrmanja steeg tot 302 centimeter terwijl het oude record nog op 263 centimeter lag.
Ook
Spanje heeft eind mei te maken met flinke stortbuien. Vooral in de provincies Almeria, Murcia en Alicante kregen ze het zwaar voor de kiezen maar ook de hoofdstad Madrid werd niet gespaard.
Canada: Zwaarste bosbrandseizoen ooit – Overzicht mei tot septemberHet bosbrandseizoen in 2023 in Canada trekt alle registers open. Normaliter breken er in het bosrijke Canada vanaf mei wel bosbranden uit maar dit jaar overtreft alle voorgaande jaren. Begin mei worden meer dan tienduizend mensen geëvacueerd in de provincie Alberta. Daar wordt dan ook meteen de
noodtoestand uitgeroepen.
Satellietbeeld van bosbranden rondom Enterprise, NorthWest Territories, CanadaBijzonder warm en droog weer in april en begin mei (temperaturen tot bijna 30 graad) zorgen ervoor dat de bossen in het Canadese Alberta kurkdroog waren. De helft van alle bosbranden in Canada wordt jaarlijks veroorzaakt door blikseminslag, de andere helft door menselijk toedoen. (BBQ, peuken, brandstichting, kampvuren etc). De branden zijn nauwelijks onder controle te krijgen door de harde wind en op meer plekken in het land breken nieuwe branden uit.
Tien dagen later zijn er dan bijna
tweehonderd branden gemeld in Alberta en British Columbia. Nog eens twee weken later is ook Nova Scotia aan de beurt waar honderden huizen in vlammen op gaan.
De rook van al die bosbranden in Canada zorgt in juni ook voor
overlast in de Verenigde Staten waar bijvoorbeeld New York begin juni flink last heeft van de branden in Quebec.
In juli zijn de branden nog altijd niet onder controle en de zomerse temperaturen helpen dan ook niet mee. Tot diep in augustus blijven er overal problemen en zijn er meer dan duizend bosbranden in geheel Canada. De provincie hoofdstad Yellowknife, van Northwest Territories, wordt in allerijl geëvacueerd en
twintigduizend Canadezen moeten hun huis uit. Ook in British Columbia moeten rond 20 augustus dertigduizend mensen hun huis verlaten.
Eind september staat het totaal aantal branden dat Canada dit seizoen trof op 6550. Een gebied ter grootte van maar liefst 18.500 miljoen hectare. Het aantal doden blijft gelukkig genoeg beperkt ondanks deze enorme hoeveelheden branden. Het dodental staat begin oktober op zes waaronder vier brandweermannen.
Wat was er verder nog in de maand mei?Tyfoon Mawar: Een van de krachtigste orkanen van 2023Aardbeving van 7.7 bij Nieuw-Caledonië, Stille OceaanKrachtige uitbarsting op de zon: M9.6 zonnevlamDoden bij lawine in Pakistan
Nederland en FOK! in Juni 2023: Zon, Zon, Zon en Warmste juni in drie eeuwenJuni begon behoorlijk ondeugend…
quote:
Maar dat was slechts een vreemde eend in de juni-bijt want er kwamen signalen dat er een
bizar zonnige zomer op komst zou zijn. Vanaf 3 juni ging het daadwerkelijk de goede kant op. En die voorspelling zette de toon voor een uiterst goed sfeertje in de topics.
@aloa vond ook dat we met dat soort voorspellingen ook onze eigen oude voorspellingstopics weer moesten afstoffen en begon
een nieuwe reeks om de users zelf weersvoorspellingen te laten doen. Samen met
@SpeedyGJ zou tot het eind van het jaar een wekelijkse reeks en een maandelijkse voorspelling voor iedereen toegankelijk worden! Super geregeld!
Weersvoorspelling voor juni ziet er zeer zomers uit!Ook door het zomerse weer dat in de kaartjes stond groeit ook de hoop en het verlangen naar onweer. Knetterende roffels afgewisseld met bliksem en inslagen?
@DemonRage had in elk geval een mooi verhaal over zijn eigen
Zomeronweerscenario. In de eerste volle week van juni steeg het kweek naar heerlijke lente-temperaturen van 20 graden. Desondanks moest
@Nattekat (zoals in de maanden ervoor) natuurlijk wel even mopperen.
quote:
Vanaf 8 juni kregen we echter prachtig zomers weer dat zelfs tot het einde van de maand zou duren. De hitte werd natuurlijk ook besproken in het landelijke nieuws en daar werd al geroepen dat we ons in te toekomst steeds vaker moeten
voorbereiden op Spaanse Hitte. Vooral in de tweede week van juni haalde de temperatuur tropische waarden en werd er lokaal een hittegolf in gang gezet. Het wordt
regionaal dan ook de langste hittegolf in juni ooit. En daar was niet iedereen blij mee
quote:
Soms zag je
regionaal grote verschillen. Op 8 juni was het ’s avonds rond 21.00u in het zuidoosten nog 24 graden terwijl het noorden het met 12 of 13 graden moest doen. Het tweede weekend van juni gaat tropisch verlopen en diverse
festivals nemen maatregelen tegen de warmte. Het warme weer houdt de komende weken aan al haalt De Bilt alleen op 11 juni en 25 juni de tropische waarde terwijl Limburg, Brabant, Gelderland en Twente vier, vijf of zelfs zes tropische dagen kennen. Wel neemt het aantal pollen ook drastische toe en dat is vooral voor mensen met allergieën behoorlijk vervelend.
quote:
Tevens is het opmerkelijk dat ons ‘natte voorjaar’ al helemaal plaatsgemaakt heeft voor een
neerslagtekort voor 2023. Het warme weer en het tekort aan neerslag doet ook de dieren geen goed en ook zij kijken hals reikend uit naar enige verkoeling
![6488b6a2c04ca-KatBrilletje.gif]()
Je merkte dat de droogte en warmte ook grote invloed hadden op het forum en dat veel mensen het wel weer even genoeg vonden en snakten naar iets verkoeling of een stevige onweersbui of zelfs naar wat regenwater. En dan te bedenken dat we vier maanden rotweer hadden volgens sommigen en dat na twee weken hitte we hier al naar toe willen? Maar ja, dat was vaak ook niet zaligmakend…
quote:
quote:
Vanaf 18 juni kregen we een wat meer zuidwestelijke stroming waardoor het iets koeler werd maar op 20 juni haalde het zuidoosten weer tropische waarden en wordt er vanuit het forum weer nadrukkelijk gelet op de weerkaarten die
ONWEER aangeven. Het ‘nowcasten’ is weer begonnen!

De (onweers)schilden zijn actief of juist niet en wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is krijgt niets.
quote:
Onze vrienden van Estofex komen uiteindelijk met een level-twee-waarschuwing voor een heel groot deel van Nederland.
![6490dd8c5e554.png]()
De modellen zijn het echter niet eens over de treksnelheid, de richting en de neerslaghoeveelheden. Op 20 juni wordt net na de middag door het KNMI
code oranje afgegeven voor de zuidelijke en oostelijke provincies vanwege het verwachte noodweer. Vanaf 15.00u gaat het in Zeeland los en heeft
@Luctor.et.Emergo eindelijk onweer, verkoeling en water.
quote:
En dat wil hij trouwens niet delen met de rest van FOK en Nederland
quote:
En uiteraard denken anderen daar ook weer anders over
quote:
Op dinsdag 20 juni 2023 14:38 schreef Haags het volgende:@:nattekat en ik hopen op een tornado categorie F5. Voor minder doen wij onze gordijnen niet open.
Uiteindelijk viel er op veel plaatsen de nodige neerslag, soms 20 tot 40 mm in korte tijd, waarbij straten onderliepen en was er op veel plaatsen een flinke onweersbui aanwezig. Echt
zwaar noodweer bleef uit ondanks alle waarschuwingen. Twee dagen later krijgen we een nieuwe kans al blijft het noodweer dan veelal beperkt tot zware regenval (lokaal 40-80 mm). Estofex komt deze keer met een
level drie waarschuwing voor onze oosterburen en delen van Tsjechië. Dit keer valt het meeste water langs de oostgrens en
ook Limburg krijgt heel wat water te verwerken.
In Valkenburg en andere delen van Limburg was het goed raak…
In Kassel in Duitsland wordt ook aardig wat water gedumpt…
… en op meerdere plaatsen was er sprake van hevig noodweer zoals hieronder vlak bij Frankfurt.
Ondanks de terreurbuien van 20 en 22 juni was het neerslagtekort eind juni opgelopen naar 170 mm en dan blijft het bijzonder dat één maand zon en droogte dit kan doen na een regenachtige start van 2023. Qua zonneschijn hadden we deze maand echt niets te klagen. Met 328 zonuren tegenover 214 uur normaal was
juni echt de zonnigste maand in jaren. Op 25 juni stijgt het kwik weer naar tropische waarden en haalt De Bilt de 31,3 graad. Voor hen de hoogste temperatuur deze maand. De laatste week van juni verloopt koeler met temperaturen van 22-23 graden echter zeer aangenaam.
Uiteindelijk bleek dat juni 2023, met een gemiddelde temperatuur van 19.4 (normaal 16,2 !!), de
warmste junimaand sinds het begin van de waarnemingen in 1706 was. De hoogste temperatuur in juni werd uiteindelijk 32,3 o.a. gemeten in Gilze Rijen. Opmerkelijk: Van de
tien warmste juni maanden vielen er 7 in de laatste tien jaar! Campi Flegrei – De Europese supervulkaan bij NapelsIn juni van dit jaar komt er een studie naar buiten die aangeeft dat de zogenaamde Campi Flegrei, een supervulkaan bij Napels, wel eens eerder kan uitbarsten dan we vooraf dachten. Terwijl iedereen bij Italiaanse (super)vulkaan voornamelijk aan
Etna of de Vesuvius denkt ligt daar dus een veel groter, en veel gevaarlijker, monster op de loer. Hoewel we Campi Flegrei hier al jaren volgen is de supervulkaan bij veel mensen dus totaal onbekend.
Het aantal aardbevingen in het gebied van de supervulkaan neemt dit jaar toe. Ook merken mensen dat de grond in het gebied met centimeters per jaar stijgt en in andere delen juist weer daalt. De caldera van de vulkaan, vijftien kilometer (!!) breed, is onrustig en zorgwekkende berichten komen in de media. Users als
@Starhopper vragen zich dan ook af:
hoe gevaarlijk is deze vulkaan?In juli en augustus blijft het gebied onrustig en in september wordt het gebied ook opgeschrikt door zwaardere bevingen met kracht 4.2 en 4.0. Aanwijzingen voor magmaverplaatsingen zijn er echter niet waardoor vulkanologen de kans op een uitbarsting vooralsnog klein achten. Begin oktober maken de autoriteiten in regio bekend dat er een
evacuatieplan wordt opgesteld vanwege de voortdurende seismische onrust. Mogelijk moeten tienduizenden mensen geëvacueerd worden als de aanhoudende bevingen straks verzakkingen problemen gaan opleveren voor funderingen, wegen en gebouwen.
Tot het moment van schrijven is het onrustig rondom Campi Flegrei, iets minder dan in de maanden mei tot oktober, maar de angst blijft. Een uitbarsting lijkt nog ver weg, maar wat is ver in vulkanologische begrippen? Campi Flegrei kan volgend jaar uitbarsten, maar het kan ook nog vijftig jaar duren. En dan is de vraag: Hoe groot wordt zo’n uitbarsting en wat zijn de gevolgen voor de regio, voor het land en mogelijk voor Europa of de gehele wereld?
Opnieuw tornado’s in Midwesten van de VSHet Amerikaanse tornadoseizoen laat ook in juni, zoals gebruikelijk, weer van zich horen. In de laatste twee weken van juni worden er maar liefst
200 tornado’s gezien. De vier zwaarste tornado’s waren allemaal van de
EF-3 categorie. Het dorp Perryton, Texas, kreeg het
zwaar te verduren op 15 juni.
Er vielen in het dorp meerdere doden als gevolg van het natuurgeweld. Drie dagen later werd Louin, Mississippi, getroffen door een EF-3 tornado en daar werd ook grote schade aangericht. Op 21 juni werd het dorpje Matador, Texas,
getroffen door een zware high-end EF-3 tornado. Daar vallen
vier doden en tientallen gewonden als het natuurgeweld met windsnelheden van 266 km/u het dorp teistert.
Twee dagen later trekt er een EF-3 tornado richting Granada, Colorado, maar dat dorp heeft het geluk dat de tornado enkele kilometers ten zuiden van het dorp voorbij trekt en het dorp komt er uiteindelijk redelijk ongeschonden vanaf.
Wat was er verder nog in de maand juni?Vulkaan Kilauea op Hawaii spuwt weer lavaAzorendepressie Oscar dumpt 563 mm water op MadeiraTropische Storm Bret richting St. LuciaTienduizenden mensen geëvacueerd in India en Pakistan vanwege cat.3 orkaan BiparjoyNattekat winnaar voorspellingstopic Juni