abonnement Unibet Coolblue
pi_158497680


2015 is alweer bijna voorbij en 2016 is aanstaande. Een bewogen jaar qua nieuws met de aanslagen in Parijs en Tunesië en op nog meer plaatsen in de wereld, de aanhoudende humanitaire crisis in Syrië, de patstelling tussen Oekraïne en Rusland, de enorme vluchtelingenstroom die Europa bereikt en de dramatische kwalificatiereeks van het Nederlands Elftal natuurlijk :P

Na wat jaartjes afwezigheid wilde ik toch weer proberen om een persoonlijk jaaroverzicht te maken voor WKN. Volgens mij was het in 2010 de laatste keer dat ik er één gemaakt had. Gebrek aan tijd en motivatie waren denk ik de hoofdoorzaken om dit allemaal aan het eind van het jaar weer in elkaar te draaien. Ik neem me altijd voor om het van week tot week of maand tot maand bij te houden maar als puntje bij paaltje komt verzaak ik en komt het toch weer aan op de laatste maand van het jaar en dan kost het je bakken vol tijd. Ik denk dat er toch weer 24 uur aan schrijfwerk in zit.

In alle delen zijn weer hyperlinkjes opgenomen waarbij je wordt verwezen naar een bijbehorend nieuwsbericht, een leuke video, mooie foto’s of grappige momenten. Voel je vrij om eens door te klikken en terug te lezen. Ik heb enkele malen nog zitten grijzen om momenten van ‘toen’.

Dit jaar is het dan toch weer gelukt om iets in elkaar te zetten: Dus bij deze: voor jullie:

Het Weer, Klimaat en Natuurrampen Jaaroverzicht van 2015 !







Geen echte winter – wel herfst en stormachtig!

Begin januari 2015 is de winter ver weg. Althans, de echte winter dan. Geen dagenlange vrieskou, geen bevroren leidingen, geen sneeuw en schaatsen op natuurijs is ver weg. Sommige mensen spreken van een verlenging van de herfst. Begin januari is er ook nog stormachtig weer op komst. Schotland maakt zich op voor een orkaan en het KNMI waarschuwt voor 10 januari voor stormachtige omstandigheden met windsnelheden tot honderd kilometer per uur. Tevens levert het herfstweer ook weer de nodige problemen op de weg op en de ANWB waarschuwt voor lange files in de ochtendspits. Uiteindelijk valt het met de storm in Nederland, op wat gekantelde wagens en lichte stormschade na, redelijk mee. De problemen waren in Duitsland aanzienlijk groter. Wel zorgde het onstuimige weer voor een nieuw record. Op 9 januari haalden we de hoogste maximumtemperatuur ooit op deze dag. De temperatuurmeter haalde 13,7 graden, een evenaring van 9 januari 2007.

De weeromslag lijkt na deze stormachtige week dan toch te komen. Diverse weersites en bronnen melden dat de winter aanstaande is. Vanaf half januari wordt er ook meerdere malen sneeuw aangekondigd. De sneeuw komt er uiteindelijk wel, maar in zeer beperkte mate. Dit tot vreugde van de sneeuwhaters, tot verdriet van de liefhebbers. Ten noorden van de strook Alkmaar – Assen valt van tijd tot tijd (natte) sneeuw maar blijft het slechts eventjes liggen of helemaal niet. Het verkeer heeft er wel last van…



Het onstuimige weer levert vervolgens veel verschillen. Op de ene plek valt sneeuw, terwijl er 25 kilometer verderop niets aan de hand is of regen valt. Op sommige plekken valt uiteindelijk een paar centimeter sneeuw maar het zijn geen grote hoeveelheden. En daar waar sommige delen van het land wit zijn gaat bijvoorbeeld Rotterdam gebukt onder een grote hoeveelheid mist.



Beeld Erasmusbrug Rotterdam 19 januari 2015



Op 23 januari worden de eerste schaatsers op natuurijs gesignaleerd. Deze vrijdag gaat ook de boeken in als de eerste officiele ijsdag sinds maart 2013.



Het blijft echter kwakkelen en de winter lijkt niet echt door te zetten na deze sneeuwprikjes. Tot aan het einde van de maand de winterkoorts weer toeneemt. De weerkaarten laten een ‘sneeuwbom’ zien op 29 januari en met tromgeroffel worden de DASOO topics weer volgespammed op weg naar de sneeuw. Hals reikend wordt uitgekeken naar de witte vlokken al zijn de sceptische users uit Breda er van overtuigd dat hun beroemde schild hen zal ‘beschermen tegen het naderende noodweer.



Ook in Engeland waarschuwen ze voor het winterweer en praten ze over snowmageddon!

De NS ziet het ook wel zitten en gooit alweer vast de dienstregeling om en verwijderd een aantal treinen want het kan natuurlijk zijn dat er een vlok sneeuw vast gaat zitten in de rails! In elk geval hebben de automobilisten wel last van de vlokjes want er staat meer dan 400 kilometer file in de avondspits van de 29e januari. Sneeuwbuien, regen en hagel gaan gepaard met harde windstoten.



Het onstuimige weer zorgt op diezelfde dag nog voor een windhoos in het Westland. Bij een glastuinbedrijven in die regio sneuvelden zo’n 1000 ruiten door het natuurgeweld.



Uiteindelijk valt alleen een smalle strook in Drenthe en Groningen echt in de prijzen. Daar ligt een pak sneeuw van een centimeter of vijf dat blijft liggen en voor de nodige winterpret zorgt.



Indische Oceaan: Orkanen Bansi en Chezda

In de tweede week van januari vormt zich voor de kust van Madagaskar een tropische storm. Gelukkig voor het eiland koerst de storm van het eiland af maar liggen de eilanden Reunion, Rodrigues en Mauritius mogelijk wel in het pad van de storm. In de dagen daarna groeit de orkaan uit tot zeer zware cycloon van vijfde categorie. Wel worden Mauritius en Reunion gespaard maar krijgt Rodrigues wel te maken met zeer zware windstoten tot wel 215 kilometer per uur. Op 90% van het eiland viel de stroom uit en mensen schuilden in schuilkelders. Er waren overstromingen en schade maar gelukkig vielen er geen doden op het eiland.



Een paar dagen later krijgt Madagascar alsnog te maken met een andere tropische storm. Chedza ontstaat boven Afrika en beïnvloed allereerst Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Overvloedige regenval maakt veel slachtoffers en eist 175 levens in Afrika waarna de storm over zee richting Madagascar trekt. Het warme zeewater geeft de storm voldoende energie mee waardoor het de tropische storm status krijgt en de naam Chedza. Op het eiland vallen uiteindelijke tachtig doden. Chedza was één van de dodelijkste stormen die Afrika de laatste jaren heeft getroffen en trok een spoor van vernieling waarbij meerdere landen zwaar getroffen werden.



Historische sneeuwstorm in de Verenigde Staten

Eind januari maken weerkundigen in de VS zich druk om een sneeuwstorm van epische proporties die de komende week het noordoosten van de VS zal gaan lamleggen. Men spreekt van een historische sneeuwstorm die lokaal enorme hoeveelheden sneeuw zal gaan brengen. Een lage druk gebied dat vanaf het oosten van het land de Atlantische kust op koerst zal daar dagen blijven hangen en zal voor enorme bakken met sneeuw gaan vallen. De regio Boston – New York maakt zet zich schrap voor een meter sneeuw. De Amerikanen hebben de storm dan ook de naam Juno genoemd.






Met enigszins jaloers blikken kijk ik naar de VS… ergens lijkt mij, en sommige andere WKN’ertjes, dat best wel eens leuk om dat ook eens hier mee te maken… In New Jersey en Massachusetts wordt de noodtoestand afgekondigd. In deze regio wordt de meeste sneeuw verwacht. En daar waar er in die gebieden heel veel sneeuw valt komt de regen met bakken uit de lucht in de gebieden die iets verder weg liggen. Daar zorgt de regen lokaal voor enorme overstromingen. Uiteindelijk blijft de teller in Auburn, Massachusetts steken op 36 inch, oftewel zon 91 centimeter sneeuw.



Sneeuwval teistert Massachusetts eind januari 2015



De sneeuw en ijzel blijft het noordoosten teisteren. Er komt meer sneeuw bij en de temperaturen zakken naar dieptepunten waarbij ook de beroemde Niagara watervallen weer gaan bevriezen. Halverwege februari is dat een feit en dat levert mooie plaatjes op die gemaakt zijn met een drone.



Ook in januari 2015 in het nieuws:

-Indonesische vulkaan Soputan barst uit

-Lawines eisen levens in Frankrijk en Oostenrijk

-130 jaar opwarming van de aarde in 30 seconden









Einde uitbarsting vulkaan Bardarbunga IJsland

Eind februari komt er eindelijk een einde aan de uitbarsting van de vulkaan Bardarbunga op IJsland (Nee het is geen BungaBunga dans van Berlusconi, maar een echte naam voor een vulkaan) De vulkaan was eind augustus 2014 actief geworden na duizenden kleine aardbevingen in het gebied. Een zogenaamde spleetuitbarsting was het gevolg en over een afstand van zes- tot achthonderd meter spoot de lava omhoog uit de vulkaan. Zes maanden lang zou er lava blijven stromen.



Ook in WKN houden de we vulkanische activiteit op IJsland nauwlettend in de gaten en zeker na de eerdere erupties van Eyjafjallajokull in 2010 had dit topic al zijn trouwe volgersgroepje gecreëerd. Van uur tot uur volgden er updates en dat leverde in de maanden augustus, september en oktober mooie plaatjes op. Op twee september 2014 was er al 20 tot 30 miljoen kubieke meter lava uitgestoten door de vulkaan.

Het lavaveld in de regio Holuhraun dat door de uitstoot ontstaat is in februari 2015 circa 85 vierkante kilometer groot. In Maart 2015 ging het gebied weer open voor toerisme nadat de vulkaan eindelijk tot rust gekomen was.



Honderden doden bij lawines in Afghanistan

In vier dagen tijd wordt de provincie Pansjhir in Afghanistan getroffen door wel veertig lawines. Meer dan driehonderd mensen komen om het leven bij dit natuurgeweld. Dagenlang zoeken reddingwerkers naar overlevenden maar veel hoop is er vanaf het begin niet. Hevige sneeuwval in het gebied zorgde dagenlang voor overlast en uiteindelijk waren deze dodelijke lawines het gevolg.



Antarctica: Enorme ijsplaat Larsen C dreigt af te breken

De opwarming van de aarde lijkt onverminderd door te gaan. In veel opzichten werd een maand eerder al gemeld dat de 2014 het warmste jaar ooit was (2015 gaat dat vermoedelijk weer worden!) maar in februari van dit jaar werd bekend gemaakt dat een enorme ijsplaat genaamd Larsen C van Antarctica dreigt af te breken. Het wordt toegewezen aan de opwarming van de aarde. De ijsplaat heeft een grootte van Noord- en Zuid-Holland samen. De plaat bevindt zich in het westen van Antarctica en vormt het verlengde van de ijskap op land en ligt daar al duizenden, mogelijk zelfs honderdduizend jaar. De broertjes Larsen A en Larsen B zijn in 1995 en 2002 al gesneuveld. Het afbreken van deze plaat zou de stijging van de zeespiegel kunnen gaan beïnvloeden.



Ook in februari 2015 in het nieuws:

-Nieuwe uitbarsting van de Etna

-Twee orkanen voor Noord-Australië







Kwakkelweer, droogte, zonnig en lentestorm tot slot

Zoals ook in voorgaande jaren wordt er in de SC-reeks van WKN, de reeks ( De Atmosfeer Staat Op Ontploffen ), elk jaar weer reikhalzend uitgekeken naar sneeuw of onweer/noodweer. Niet dat we nu iemand overlast of schade gunnen, maar uit fascinatie en voor sommigen ook uit liefde. Want ook in Nederland kennen we stormchasers die op diverse weerfora in Nederland actief zijn. Je kan dan ook merken aan de DASOO topics wat voor maand het is geweest. Soms heeft één dag 6 topics, soms heeft één maand slechts drie of vier topics. Zo ook februari en maart. Daaruit kun je eigenlijk afleiden dat het die maanden “kwakkelweer” is geweest. Gewoon “weer” zonder noemenswaardige zaken, extremen en/of records. Geen bakken sneeuw, geen extreem noodweer, geen ‘Estofex level drie’ en ook geen naderend onweer dat er net wel of net niet komt.



De eerste dagen van maart verliepen dan ook kwakkelend met neerslagstoringen die over het land trokken. De temperaturen lagen rond het gemiddelde en daarmee zette maart de trend van februari onverminderd voort. Vanaf 5 maart werd het droger in het land en ook zonniger. Een periode van drie weken mooi zonnige lente weer was het gevolg waarbij zelden een spatje regen viel. Op 8 maart haalden we al ruim 15 graden in de Bilt en dat leverde een prachtige lentedag op. (Eindhoven haalde de 18 graden! )



In de laatste week sloeg het weer opnieuw en naderden opnieuw enkele neerslagdepressies ons land. In maart viel ongeveer 60 mm regen (normaal 68 mm in maart) waarbij drie kwart van deze 60 millimeter in de laatste week van maart viel. Ook kregen de onweersliefhebbers in de laatste week nog een traktatie waarbij zelfs het schild van Breda niet gespaard bleef! Maart eindigde met een Lentestorm.



Deze lentestorm zorgde, met name in Duitsland, voor flink wat schade. Daar haalde de storm de orkaankracht en kreeg de benaming “Niklas. De storm haalde windsnelheden van 150 kilometer per uur en maakte twaalf dodelijke slachtoffers in Europa. Op de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg in Duitsland, is een windstoot met een kracht van 164 kilometer per uur gemeten. In Nederland gingen maar liefst 25 vrachtwagens en/of aanhangers omver. Een ongekend hoog aantal volgens de ANWB.



Zonsverduistering op 20 maart

Op 20 maart van dit jaar was er weer een zonsverduistering. Dan schuift de maan weer voor de zon langs. In Nederland zou de zonsverduistering gedeeltelijk zichtbaar zijn, mits het goed weer was. Alleen op de Far Oer Eilanden en het Noorse Svalbard zou deze zonsverduistering volledig te zien zijn.

Ondanks de bewolking boven Nederland slaagde Fok-user Ooi86 er toch in om een paar leuke plaatjes te schieten van dit fenomeen.



De volgende (gedeeltelijke) zonsverduistering die in ons land te zien zal zijn is pas in 2021, daarna in 2026. De eerstvolgende volledige zonsverduistering in Nederland maken wij niet meer mee. Die is pas in 2135



Italië: Ruim 2,5 meter sneeuw in slechts 18 uur tijd

Het Italiaanse dorp Capracotta wordt in maart van dit jaar letterlijk bedolven onder de sneeuw In 18 uur tijd valt er meer dan twee en een halve meter sneeuw in het gebied. Een absoluut wereldrecord. Het oude record stond op naam van Silver Lake in Colorado. Daar viel in 1927 een kleine twee meter sneeuw in 24 uur tijd.



De inwoners van het Italiaanse dorp moesten uit de bovenramen klimmen en op latten en sneeuwschoenen kon men nog enigszins door het dorp komen.



Orkaan Pam verwoest groot deel van Vanuatu

In maart trekt één van de zwaarste orkanen (in dit gebied) ooit over de eilandengroep van Vanuatu heen. Vanuatu, een eiland in de Stille Zuidzee, werd eerder twee weken daarvoor nog opgeschrikt door en aardbeving en een vulkaanuitbarsting en tot overmaat van ramp volgde nu orkaan Pam De orkaan haalt windsnelheden tot 277 kilometer per uur en haalt de vijfde en hoogste categorie qua orkaanmetingen. Het overtrekken van Pam wordt op Vanuatu gezien als de zwaarste en ergste natuurramp die het eiland ooit getroffen heeft.



Ondanks dat er slechts 16 slachtoffers vielen was de schade enorm en wordt deze geschat op ruim 340 miljoen dollar. 90% van de gebouwen op Vanuatu liep schade op, de infrastructuur werd deels weggeslagen en overal viel de stroom dagenlang uit. Gewassen liepen onherstelbare schade op en het eiland kampte dagenlang met ernstige drinkwater tekorten. Ook de Solomon Eilanden, Tuvalu en Nieuw Zeeland kregen met deze verwoestende orkaan te maken. Honderdduizend mensen raakten dakloos. Er werd grootschalige internationale hulp aangeboden via de Verenigde Naties, Oxfam Novib, Australïe en Nieuw-Zeeland



Ook in maart 2015 in het nieuws:

-Cycloon teistert Queensland, Australië

-‘Vloed van de eeuw’ valt tegen[/url]

-Grote tornado bij Tulsa in VS









‘Vies goor Takkeweer’ en recordkou

De lentestorm van eind maart heeft niet gezorgd voor verbetering, sterker nog, we gaan begin april onverminderd door met ‘herfstachtige taferelen’. Marcel-O omschrijft de situatie dan ook als vies goor takkeweer! en is het meer dan zat. Maar er lijkt verbetering aan te komen. De lange termijnverwachting, de Pluim, laat zien dat de temperaturen zullen gaan stijgen naar vijftien graden! Desondanks wordt het een gevecht tussen de modellen. Het worden uiteindelijk een paar geweldige dagen”… en that’s it! Overigens zijn er grote verschillen in het land, daar waar het oosten en zuiden bijna 20 graden halen is dat aan de kust ‘slechts’ 13 of 14 graden. Ook op 11 april is het nog altijd takkeweer, aldus Computergirl, terwijl in delen van het land het een dag later gewoon 20 graden lijkt te worden. 15 april wordt uiteindelijk de mooiste dag van de maand waarin de temperaturen in grote delen van het land ver boven de 20 graden komen te liggen.



In de komende dagen veranderd elke run de voorspelling en langzamerhand wordt duidelijk dat het GFS (Amerikaanse) model die de sombere trend hanteerde gelijk lijkt te gaan krijgen. De tweede helft van april lijkt niet best worden! Na de derde week in april komt de klad erin en keldert de temperatuur als een baksteen. Steeds meer wordt het duidelijk dat Koningsdag op 27 april letterlijk in het water dreigt te vallen. We halen op die dag dan ook amper tien graden, ongekend koud. Sterker nog, het vriest in de nacht van 27 op 28 april op veel plaatsen in het land. Het weerrecord in de Bilt sneuveld met een minimum temperatuur van -2,2 C. De kraakheldere nacht is mede debet aan de recordkou die Nederland treft. User Toto69 is dan ook duidelijk in zijn commentaar: Kutland!



Gek genoeg komt April toch uit op 240 uur zonneschijn gemiddeld over het land genomen. Normaal is dat rond de 180 uur. Daarmee haalde April 2015 een vijfde plaats in de lijst met zonnigste aprilmaanden ooit. En dan klagen wij ook nog… ? :P

Na deze laatste koude dagen in april lijkt er echter licht aan de horizon… zou Mei dan eindelijk de verlossende warmte brengen?



Tornado’s USA

Begin april begint het Amerikaanse tornadoseizoen aan een nieuwe ronde. Het seizoen loopt gemiddeld zo’n beetje van maart tot mei maar verliep in 2015 vrij “rustig” vergeleken met de jaren daarvoor. Op 5 april waarschuwde de Nationale Weerdienst van de Amerikanen voor een mogelijke “outbreak” van tornadocellen op 8 en 9 april.

De (Amerikaanse) tornadochasers trekken er weer massaal op uit en ook in WKN zijn er users die tot in de nachtelijke uurtjes deze chasers volgen door hun onboard livecam. Onder andere Reed Timmer en Brandon Ivey zijn op pad. Op 8 april valt er dan ook wel het nodige te beleven. Hagel ter grootte van een honkbal valt in Kentucky. Een dag later is onder andere Illinois aan de beurt. Golfbal hagel valt op diverse plaatsen uit de lucht en een joekel van een tornado wordt gespot bij Rochelle. Zie de beelden hieronder:


De tornado wordt later geklasseerd als EF-4 en bij deze tornado komen twee mensen om het leven en worden tientallen huizen en een restaurant verwoest. Dezelfde supercel spawned later ook nog kleinere EF0 en EF1 tornado’s die schade brengen aan gebouwen in ondere andere Lindenwood, Belvidere, Ashton en Kirkland

Desondanks viel het aantal slachtoffers in april erg mee. In mei zouden er nog enkele outbreak-dagen gaan volgen.



Zware aardbeving treft Nepal

Op 25 april 2015 beeft de aarde in Nepal. Een verwoestende aardbeving van 7.9 treft het land. Gebouwen storten in en mensen raken massaal bedolven onder het vallende puin. Ook gebouwen van het UNESCO werelderfgoed stortten in of raken zwaar beschadigd.





De beving vond plaats op een diepte van slechts 8 kilometer maakte ruim 9000 dodelijke slachtoffers. Zeker 22.000 mensen raakten (zwaar) gewond. Honderdduizenden mensen raken in één klap dakloos. Een naschok van 6.6 volgt er vlak achterna waarbij nog meer huizen instorten. De aardbeving triggert een lawine op de Mount Everest waarbij negentien mensen om het leven komen.




In de Langtang vallei is ook een enorme lawine waarbij een dorp bedolven wordt en 250 mensen raken vermist.




Het land wordt op 12 mei opgeschrikt door een enorme naschok van 7.3 Daarbij vielen nog eens 200 doden en raakten nog eens 2500 mensen gewond. In juni wordt het land getroffen door een zware aardverschuiving. Diverse dorpen raken bedolven en er vallen opnieuw doden in het land.



Uitbarsting vulkaan Calbucco in Chili

Chili lijkt patent te hebben op spectaculair gave vulkaanuitbarstingen. In april van dit jaar barstte de vulkaan Calbucco op 22 april plotseling uit. In het gebied waren pas een uur eerder vulkanische aardbevingen geregistreerd en het kwam dus als een verrassing dat de vulkaan zo snel al uitbarstte. De eruptie duurt 90 minuten en as kwam tot 10 kilometer hoogte. Dat zorgde voor het uitvallen van vluchten boven Chili, Uruquay en Argentinië. 4000 mensen werden geëvacueerd. Op de 23e en 30e april barstte de vulkaan nog eens uit. Maar het mooiste blijven toch wel de plaatjes…



Uitbarsting Calbucco in April 2015



Ook in april 2015 in het nieuws:

-Droogste regio ter wereld onder water

-Doden en gewonden bij tornado in Brazilië















Warmer begin, Noodweer 5 en 6 mei en Tornado’s in Duitsland

Mei begon in elk geval positief. De weerkaarten eind april neigden al naar een weersverbetering en snakkend kijken we naar de “mooie” kaartjes op de lange termijn. Ook al moeten we ons daar niet teveel op vastpinnen, het is en blijft leuk om dat te doen ook al is het resultaat vaak niet dat wat we hopen en/of willen. De temperatuurstijging komt er in elk geval wel. Begin mei stijgt het kwik weer richting de 15 graden. Bevrijdingsdag op 5 mei wordt een spannende dag. Op sommige plekken kan het kwik de 20 graden gaan raken maar daarmee neemt ook de kans op zware buien en een klap onweer toe.

Het meeste onweer lijkt echter aan onze neus voorbij te gaan als de buien vroeger lijken te komen dan gepland. Duitsland krijgt de bulk van de ellende en dat levert zelfs een EF-3 tornado op in het plaatsje Bütsow in Mecklenburg-Voor-Pommeren






De schade aan de stad is enorm en tientallen mensen raken gewond. Later blijkt dat op meerdere plaatsen in de Duitse deelstaat mensen een windhoos hebben gespot en dat het noodweer daar goed heeft toegeslagen.







Het nowcasten in de DASOO reeks neemt op deze dagen weer toe en het noodweer wordt van minuut tot minuut gevolgd. Op sommige plaatsen in Nederland vallen tijdens het noodweer op deze twee dagen ook dikke hagelstenen naar beneden. Ook in Drenthe gaat het goed los zoals blijkt in onderstaand filmpje:






Op diverse Bevrijdingsfestivals worden maatregelen genomen voor het naderende noodweer. Het nowcasten krijgt een bittere smaak als op 6 mei in Amersfoort twee doden vallen bij een blikseminslag.



Daarna slaat de warmte eindelijk toe. Er zijn stranddagen in zicht. Moederdag wordt een mooie warme dag en daarna lijkt het kwik naar de 25 graden te stijgen. Vooral op maandag 11 en dinsdag 12 mei. Maar dan slaan de weerkaarten opnieuw om. (Euh, niets zo veranderlijk als het weer was het toch?) Dat wil niet zeggen dat het slecht was maar de 25 graden wordt niet gehaald. Met 20 graden moeten we het doen. Ook prima, maar we snakten duidelijk naar meer.

Het noodweer houdt de dagen daarna nog flink huis in Duitsland waarbij nog eens een flinke tornado het Duitse Aichach Friedberg (vlakbij Augsburg) treft.




Eind mei komt er dan eindelijk verbetering in zicht. Hoewel het kwik rond 24 mei nog op een historisch dieptepunt staat in Twente, waarbij er nog nachtvorst te bespeuren valt lijkt de zomer in aantocht. Laat de warmte maar komen!



Doden bij overstromingen en noodweer in de Verenigde Staten (en Mexico)

In de periode 5 tot 10 mei worden grote delen van de VS opnieuw geteisterd door noodweer. Zeker 75 tornado’s trekken door het Amerikaanse land in deze vijf dagen. Zes daarvan zijn zware EF-3 tornado’s en 8 zijn EF-2 tornado’s. Vooral Oklahoma en de regio rondom Bridge Creek werd zwaar getroffen door het noodweer evenals Lincoln in Kansas






Eind mei wordt hetzelfde gebied getroffen door zwaar noodweer. Aanhoudende regenval zorgt ervoor dat rivieren buiten hun oevers treden en ontstaan zware overstromingen in Texas en Oklahoma. Gouverneur Greg Abbott van Texas spreekt van de ‘ergste overstromingen’ die zijn staat ooit heeft meegemaakt. Ook de enorme stad Houston wordt overspoeld door het water en onderstaand filmpje gemaakt met een drone laat de enorme water hoeveelheden goed zien:






2500 auto’s moeten in de straten van Houston achter gelaten worden en zeker 500 mensen moeten worden gered.

In de nacht van 24 op 25 mei valt er 300 millimeter regen in het gebied van de rivier de Blanco. De rivier barst uit zijn voegen en het waterpeil stijgt van 1,5 meter naar 12 meter !! Het wassende water kan geen kant op een een flash-flood is het gevolg. Dorpen als Wimberley worden compleet verrast en hele woonblokken worden verwoest door het water. Er vallen tussen 24 en 26 mei zeker 46 doden als gevolg van dit noodweer. 27 daarvan vallen in Texas. Er worden 45 tornado’s gespot. Een drietal weken later wordt hetzelfde gebied in Texas getroffen door Tropische Storm Bill die opnieuw grote gebieden blank zet.



Tropische Storm Bill vlak voor de landfall in Texas



Op 25 mei vallen er aan de Amerikaans-Mexicaanse grens veertien doden bij een tornado. Het dorpje Ciudad Acuna wordt zwaar getroffen door het natuurgeweld. 200 mensen raken gewond.





Natuurgeweld in Ciudad Acuna, Mexico







Ook in mei 2015 in het nieuws:

-Tropische storm Ana en Typhoon Noul

-Zeker 1800 doden bij hittegolf in India

-Vulkaanuitbarsting La Reunion levert mooie plaatjes op.





Hitte en onweer eerste helft in juni

Eindelijk is het dan zover. Het moment waar veel DASOO-lezers en -posters naar uitkijken. De warmte! Want met deze warmte komt vaak ook meer onstabiliteit in de atmosfeer en des te meer onstabiliteit des te meer kansen op onweer. Wat voor de één geweldig is ervaart een ander als angst. De kaartjes wijzen op de komst van de zomer! De dertig graden komt in de eerste week van juni al in zicht. En die komt er ook. Op 5 juni ervaart De Bilt weer eens een record. Het kwik haalt de 31,8 graden en daarmee sneuvelt het oude record op deze dag.





Ook is op deze kans er een reële kans op onweer. Het nowcasten is in de DASOO reeks weer begonnen en we krijgen weer die momenten dat er meerdere topics per dag worden volgekletst. Iedereen kijkt mee… “wanneer komt het onweer, waar komt het, wie krijgt wel of wie krijgt niet, altijd weer Limburg!”. Ook de chasers gaan in Nederland weer op pad:






Ook de apps van Buienalarm geven soms leuke voorbodes van tientallen millimeters water die gaan komen al blijft het altijd de vraag of het ook echt uitkomt. Het KNMI komt met een code oranje voor met name het zuiden, zuidwesten en westen van het land, maar wordt later ook uitgebreid naar andere provincies. Een enorme “bloemkool” rukt vanuit Frankrijk en Belgie op naar zuid-west Nederland.





Vooral het zuiden, westen en noorden komt uiteindelijk goed aan bod en lijkt het oosten (waaronder ik ) dus behoorlijk buiten de pot te pissen. Maar waar de ene *O* en *O* doet is de ander al gauw teleurgesteld dat hij of zij niets krijgt J :P Uiteindelijk was het een prachtige dag om de topics te volgen!



In de tweede week van juni was er weer een kleine kans op noodweer. Rond de 12e juni krijgen we wederom te maken met hogere temperaturen maar noodweer blijft eigenlijk uit ook al wordt er nog wel even teruggedacht aan Pukkelpop. Onze oosterburen krijgen trouwens wel noodweer. Daar viel nog een dode door het slechte weer



Eind juni stijgen dan de temperaturen opnieuw en dat leidt tot nieuwe records… maar daar meer over in het juli overzicht.



Wateroverlast in Georgië – 20 doden



Halverwege juni wordt Georgië getroffen door zware regenval. Dit levert onder andere in de hoofdstad Tblisi voor grote problemen op. Overstromingen teisteren het gebied en de lokale dierentuin komt onder water te staan. Daardoor ontsnappen enkele wilde dieren en maakt een leeuw later nog een slachtoffer in de hoofdstad. Ook drijven er krokodillen door de straten van Tbilisi. Een aardverschuiving verplaatst een miljoen kubieke meter modder en rotzooi en er vallen uiteindelijk twintig doden in Georgië.



Ook in juni 2015 in het nieuws:

-Tientallen gewonden na Blikseminslag op festival in Duitsland.

-Risico in Twenteop aardbevingen vanwege afvalwaterinjecties?









Hittegolfen des doods!, vorst aan de grond, spetterend onweer en zware storm!



Eind juni steeg de temperatuur naar de tropische waarden en begin juli zet deze trend onverminderd voort. Nederland maakt zich op voor een heuse hittegolf en een hitte-alarm wordt zowaar uit de kast getrokken. De weerkaarten komen met voorspellingen die er niet om liegen. In het eerste weekend van juli wordt volgens sommige modellen de 39 graden gehaald. Een enkel model komt zelfs met 40 graden! Ongekend! Ook wij in WKN speculeren er op los Hoe warm zou het nu echt gaan worden?



Ook de pluimverwachting geeft dagenlang dertigers weer en komt ook op 4 juli met een dikke 35+





En met deze extreem tropische waarden stijgt ook de kans (en de hoop?) op spetterend onweer. Want die warmte zal er toch een keer uitmoeten? Op 30 juni komt Buienradar nog met een voorspelling dat het op 4 juli zo’n 42 graden zal zijn in de regio Eindhoven. Op 1 juli halen we vervolgens de 33,1 graad in de Bilt. Een absoluut record voor deze dag in de Bilt. Volgens Vitens heeft het bedrijf op die dag alle records gebroken door 1,3 miljard liter drinkwater te hebben geleverd.

Met de hitte van 1 en 2 juli komt er ook een onweersverwachting. Nederland ligt voor een groot deel in een estofex level 2 gebied en dat biedt hoop. Limburg tikt inmiddels de 37,2 graden aan!! Terwijl op dat moment Zeeland nog maar een graad of 19 kent. Grote verschillen! Een dik uur later komen we zelfs op 37,5 graden in Zuid Limburg. Gevoelsmatig gaan ze in Limburg helemaal kapot met ruim 40 graden. Het onweer blijft echter uit. Sporadisch komen er donderklappen voor zoals in Arnhem Daar ontstaat echter een fikse bui die lokaal voor knetterend onweer zorgt waar diverse users uit Gelderland en de Achterhoek nog het nodige plezier aan beleven.







Er ontstaan wat meer buitjes die vooral de lijn Arnhem-Zwolle-Groningen aan gaan doen. De rest van het land blijft met lege handen achter. En ook dat zie je direct weer terug in de topics. Variërend van *O* tot :{ zijn ook de verschillen op het forum groot. Later die avond krijgt ook een deel van Friesland, Flevoland en de kop van Noord-Holland nog onweer. Het onweer lijkt zich die dag toe te spitsen op de lijn Nijmegen – Amersfoort Den Helder en alles wat daar boven ligt. Het leverde af en toe wel prachtige plaatjes op




Met dank aan user Ener-G



Hier in Noord-Oost twente moet ik wachten tot diep in de nacht van twee op drie juli. Op mijn verjaardag word ik ’s nachts alsnog getrakteerd op spetterend onweer. Wachten wordt beloond zeggen ze toch altijd? Het beste onweer in jaren, aldus Koelkastje. In Ootmarsum zullen ze daar anders over denken wanneer een varkensstal wordt getroffen door de bliksem en er duizenden varkens omkomen. Ook op andere plaatsen in het land waren er meldingen van forse schade en waren er branden door blikseminslag.




Onweer Dokkum met dank aan SpeedyGJ



De volgende dag keert de hitte gewoon weer terug en ook op drie juli beleven we een tropische dag met temperaturen boven de dertig graden. Op vier juli is het om 11.00 uur ’s ochtends in grote delen van Nederland al ver boven de dertig graden. Bij de start van de Tour de France in Utrecht is het voor de deelnemers zo’n 33 graden.



Toch wordt de vierde juli niet zo heet als vooraf gedacht werd en daarmee blijven 1 en 2 juli de warmste dagen van juli. De Bilt haalt wel de 32 graden en Limburg de 36 graden waarmee de hittegolf doorzet. Op 5 juli waarschuwt het KNMI nog voor gevaarlijk weer maar de bulk van de ellende is voor Duitsland. Estofex komt met de eerste level 3 waarschuwing voor 2015. De oostelijke helft van Nederland moet het doen met een level 2. Kitzingen am Main in Duitsland haalt op 5 juli de 40 graden. Dat is een hitterecord voor onze oosterburen. Bij het noodweer wat daarop volgt vallen hagelstenen tot 8 centimeter uit de lucht. In Nederland volgt weer een warme dag maar die warmte wordt in grote delen van het land op een gegeven moment verdreven door fikse regenbuien met een klap onweer. In het westen plenst het behoorlijk en de tourfinish op Neeltje Jans valt letterlijk in het water. De buien in het westen en noorden maken een bizar verschil qua temperatuur in Nederland mogelijk:







Uiteindelijk trekt de regen ook over het zuiden en oosten van het land en kan iedereen even de deuren en ramen open zetten om de zuchtende hitte van de afgelopen dagen uit hun huis doen verdrijven. Ook bij onze oosterburen wordt de verzengende hitte verdreven door soms forse regen en onweersbuien zoals deze hieronder:






Overigens kan het in Europa wel meer spoken getuige onderstaande tornadovideo in Italië van 8 juli:






WTF: What the Forst???

De daling van de temperatuur na 5 juli is ingezet. Sterker nog… het wordt zodanig koud dat op 9 juli gewaarschuwd wordt voor vorst aan de grond. Een bizar gegeven als je bedenkt dat we vijf dagen terug nog volop in een hittegolf zaten :{ Vol ongeloof lezen we dit bericht.

En ja hoor, op vrijdag 10 juli haalt Twente op 10cm hoogte een temperatuur van -1,3 graden Celsius







Zware zomerstorm op 25 juli trekt over Nederland

Rond 22 juli wordt duidelijk dat we in het weekend van de 25e te maken gaan krijgen met een heuse zomerstorm. Er wordt al vroeg gewaarschuwd voor een depressie vanuit Frankrijk die voor een stormachtig weekend gaat zorgen. Modellen waarschuwen voor een storm met windstoten tot 130 km/u. Terwijl de bomen vol in blad staan kan dat voor veel problemen en schade zorgen. Op zaterdag de 25e wordt door het KNMI zelfs code rood afgegeven en een weeralarm voor de Westelijke provincies. Vooral deze kustprovincies maken meldingen van veel overlast en schade. Ook op Schiphol zijn grote problemen en vallen vluchten uit. Ook snelwegen kregen te maken door omvallende bomen waardoor rijstroken werden afgesloten. In het binnenland valt een dode in Wolfheze nadat een boom op een auto viel. Ook daar beginnen nu meer meldingen van schade binnen te komen.


IJmuiden meldt op een gegeven moment windkracht tien waarmee de storm de sterkste zomerstorm sinds het begin van de waarnemingen in de vorige eeuw.

Onze oosterburen hebben de storm inmiddels gedoopt tot “Sturmtief Zeljko”. Alleen al in de deelstaat Nordrhein Westfalen rukt de brandweer 1100 keer uit. In het Harzgebergte worden windstoten tot 158 km/u gemeten. De eerste schattingen van verzekeraars in Nederland worden geraamd op 13 miljoen euro schade.

Eind juli blijft het weer onstuimig al daalt de temperatuur wel iets. De gemeente Warffum wordt op 28 juli nog getroffen door een windhoos. Het blijft daarna onstuimig. Het ene moment is het warm door de zon, daarna een bui en wolken en koelt het behoorlijk af. Voor de Zeeuwse kust worden op 30 juli nog waterhozen gespot en 31 juli breekt nog een record. De temperatuur in de Bilt daalt in de nacht van 30 op 31 juli naar slechts 5.1 graad. Dat is een absoluut nieuw minimum record voor de 31e juli



Ook in juli 2015 in het nieuws:

-Bosbranden teisteren Griekenland

-Amerikaanse automobilisten verrast door bosbrand

-Zware tyfoon richt schade aan in China

-Storm eist levens in Polen

-‘Kick um Jenny‘ or Don’t kick um Jenny?

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 23-12-2016 11:46:13 ]
pi_158497689




Onweer 13 augustus, Schild Breda kapot, Later SCHIJTRegen!

Na de hittegolven in juli en het zomerse begin van begin augustus veranderd het weerbeeld halverwege augustus. Op 13 augustus maakt het zuiden en zuidwesten van het land zich op voor regen en onweersbuien. De rest van het land mag jaloers toekijken hoe de pret allemaal voor het zuiden en België zal zijn. Zij krijgen een broeierige nacht waarbij de temperaturen niet onder de 20 graden zal komen. En ook al komt de onweer vanuit het zuiden, de users uit Breda zijn er weer niet gerust op en denken dat ze wederom dankzij hun schild buiten de pot gaan pissen.





Bliksem met dank aan user LVDTK ofzoiets



De zware buien gaan gepaard met zware windstoten en op veel plaatsen wordt melding gemaakt van wateroverlast. Er zijn trouwens ook onbevestigde berichten van rondvliegende ‘voorwerpen’ rond de dijken van Zeeland



Bron: Onbekend O-)



Maar uiteindelijk lijken ook de users uit Breda tevreden te zijn en als zelfs de sterkere users uit Dordrecht zich rot schrikkken, dan weet je dat het mis is in die regio!



In de dagen daarna regent het heel veel. Vooral in Drenthe en delen van Overijssel regent het bijna onafgebroken drie dagen lang. En dan zijn er ook users die ook daar niet meer van op kijken. In sommige delen van het noorden valt ruim 60 millimeter. Op dat moment, na drie dagen treurig regenweer, denk je echt dat de herfst al begonnen is… het onderstaande plaatje zegt op dat moment genoeg:





geen inspiratie…



Op 17 augustus halen we dan ook een nieuw record namelijk de laagste maximumtemperatuur ooit op deze dag: 15,2°C en een regenrecord.



Noodweer eind augustus

In de laatste twee weken van augustus stijgen de temperaturen weer en daarmee ook de kans op onweer. Op 23 augustus komt Estofex met een level 2 voor een groot deel van Nederland voor de 23e en 24e augustus en in de loop van die dag nemen de onweersbuien toe. Bij het Wieringermeer wordt zowaar een tornado gespot en naar zo blijkt is later er ernstige schade is aangericht door een tornado in Wieringerwerf waarbij een boerderij verwoest wordt.



Ook voor 26 augustus staat er weer onweer op de kaarten met kans op een supercel boven Nederland. Vanaf het strand is dan ook goed te zien hoe de zware onweerslijn onze kust nadert:







Vooral het (zuid)westen krijgt er goed van langs bij deze buienlijn waarbij het nacht wordt in Scheveningen. Ook vanuit andere delen langs de kust komen prachtige plaatjes langs waarbij de lucht soms paars of oranje kleurde. De gehele westelijke helft van Nederland krijgt te maken met een bliksem- en fotoshow die avond.







Prachtige foto’s met dank aan user Dagoduck



Ook in de laatste dagen van augustus blijft er onweer in de lucht. Op de 29e en 30e rommelt het nog vaak, beginnend vanuit Belgïe, in Zuid-west Nederland waarbij op 30 en 31 augustus opnieuw de mogelijkheid van een supercel boven ons land aanwezig zal zijn.



Dit keer lijkt de gehele zuidelijke helft van Nederland in de prijzen te vallen en menig user in die regio maakt die avond en nacht melding van doffe donders, lange roffels, zware donderklappen en lange lichtshows. Mensen blijven spontaan op het dak zitten en genieten.






Ook weer meldingen van flinke hagelstenen. 4 tot 5 centimeter in Gelderland en Vlissingen meldde eenmalig een steen van 7 centimeter. Vanuit Zwolle kwam user HansHeino met een wel heel mooie foto:







Users blijven fantastische foto’s posten en zijn zwaar onder de indruk van de lichtshows en sommige zeggen dan ook dat ze dit jarenlang niet hebben meegemaakt. Op op 31 augustus blijft het onrustig in de atmosfeer en krijgen we nog eens een flinke portie onweer. Behalve Breda dan, wat zijn schild weer gerepareerd had. Wat een geweldige maand hadden we toch in augustus of niet?







Bosbranden Californië

In de Amerikaanse staat Californië woedden al een tijdje fikse bosbranden. Begin augustus nemen deze steeds grotere vormen aan. Op ruim tien plaatsen woedden enorme branden. De grootste brand van ruim 61000 hectare woedt in Fresno county en is ontstaan door een simpele blikseminslag. Deze brand is zo enorm dat pas in november 2015 alle brandjes onder controle waren.





brandweerlieden bestrijden het vuur in Californië



Ruim 3500 brandweerlieden en 19 helikopters bestreden het vuur. Ook in Humboldt county en Lake county zijn branden van ruim 3000 hectare groot. Tienduizenden mensen moeten in de maanden augustus en september hun huizen uit omdat ze bedreigd worden door het vuur. Ook in september wordt duidelijk dat de autoriteiten nog lang geen grip hebben op de branden. In november 2015 werd bekend gemaakt dat in Californië alleen al 1245 vierkante kilometer bos in de as is gelegd door alle branden. Daarnaast werd het land ook nog in het noordwesten zwaar geteisterd door bosbranden.



Tyfoon Soudelor: Monsterorkaan op ramkoers met Saipan en Taiwan

Op 28 juli ontstond Soudelor ver weg bij de afgelegen Marshall Eilanden in de Stille Oceaan. Naarmate de dagen verstreken werd steeds duidelijker dat Azië zich opmaakte voor één van de krachtigste orkanen van 2015.





Soudelor zichtbaar vanuit de ruimte op weg naar Taiwan



De orkaan ligt op ramkoers met Saipan en (later) Taiwan en op 3 augustus bereikt de orkaan categorie 5, de zwaarst mogelijke categorie in de orkaanstatistieken. Met windsnelheden van 215 km/u en windstoten oplopend tot 285 km/u was Soudelor een zeer krachtig monster. Het eiland Saipan in de Stille Oceaan krijgt dan ook de volle laag van Soudelor en de schade op het eiland is enorm.






Doordat de orkaan vervolgens het noorden van de Filipijnen schampte verzwakte hij iets en uiteindelijk ging Soudelor op 7 augustus in Taiwan aan land. Mede doordat het oosten van Taiwan vrij bergachtig is zwakte Soudelor verder af tot categorie 2 orkaan voordat hij de dichtbevolkte oostelijke helft van Taiwan bereikte. De wind lijkt dan ook niet het probleem voor Taiwan, maar meer de regen. De hoofdstad van het land maakt zich op voor 300 millimeter water in 48 uur tijd. Overstromingen en aardverschuivingen zijn dan zeer goed mogelijk. Daarna trok Soudelor door naar China waar de provincie Fujian nog de nodige overlast ging krijgen. Er vielen 38 doden bij dit natuurgeweld en er werd voor ruim drie miljard dollar schade aangericht.



Erika sloopt Dominica

Nadat het Atlantische orkaanseizoen in juni van dit jaar van start was gegaan duurde het even voordat er echt een concrete dreiging ging komen. Weliswaar had Texas al het nodige water gehad van Tropische Storm Bill, maar de eerste echte dreiging leek te komen van Tropische Storm Danny. Danny kon zelfs de orkaanstatus halen maar de vijandige (weers)omstandigheden zoals windschering trokken de tropische storm aan flarden en kon Amerika en de Caribbean weer rustig adem halen. Maar niet voor lang!



Juist omdat Danny veel van die vijandigheid had weggenomen was de weg vrij voor de volgende tropische ontwikkeling. Tropische Storm Erika ontstond op 25 augustus en trok vrijwel langs hetzelfde pad als haar voorganger Danny. Op weg naar de bovenwindse eilanden, Dominica en Haïti. 48 uur later lijkt het pad van de orkaan iets oostelijker te komen liggen waardoor wellicht Florida en Haïti worden ontzien. Het arme eiland Dominica ligt nu echter vol in de pad van de aanstormende orkaan. De chaos op het eiland is compleet en het eiland wordt letterlijk onder water gezet.


Op het eiland vallen zeker dertig doden en er wordt voor een half miljard dollar aan schade toegebracht. Het is de zwaarste orkaan die het eiland in tientallen jaren heeft getroffen. Er valt op sommige plaatsen meer dan 38 centimeter regen op het eiland. De storm trekt uiteindelijk weg richting de Dominicaanse Republiek waar ook Erika uitéén wordt gereten door windschering.



Ook in augustus 2015 in het nieuws:



-Japan heeft extra eiland dankzij vulkaanuitbarsting

-Hittegolf teistert Japan

-Florence onder water na stortregens









Doden bij zandstorm Midden-Oosten en Cyprus

Zeker acht mensen komen om bij één van de grootste en zwaarste zandstormen van de afgelopen jaren die het Midden-Oosten teisterde. Honderden mensen moesten in diverse ziekenhuizen worden behandeld vanwege ademhalingsmoeilijkheden. Vooral in Syrië, Libanon, Israël, de Palestijnse Gebieden en Cyprus had men last van de zandstorm.





Zandstorm trekt over het Midden-Oosten



Aardbeving Chili: kracht 8.3

Op donderdag 17 september wordt Chili opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving heeft een kracht van 8,3 en vindt plaats voor de kust van de provincie Illapel. Het is de zwaarste aardbeving van 2015 en onmiddellijk gaat het tsunamialarm af. Nu is Chili wel gewend aan zware aardbeving en boffen ze dat de schade, mede door de bouw en de bodemsoort, vaak meevalt maar bij deze kan maar zo een destructieve tsunami zijn ontstaan. Meer dan een miljoen mensen worden in allerijl geëvacueerd en er worden golven van drie meter verwacht. Later wordt bekend dat Coquimbo is getroffen door golven van 4 en halve meter hoog. Desondanks valt het aantal slachtoffers mee. Er vallen ‘slechts’ twintig doden. De zwaarste aardbeving ooit staat op naam van Chili. Deze was in 1960 bij Valdivia en had een kracht van 9.5. In 2010 werd het land opgeschrikt door een zware beving bij BioBio. Deze had een kracht van 8.8.



Noodweer op Spaanse eilanden, Spaans vaste land en Zuid-Italië

Op de doorsnee zo mooie en warme Spaanse eilanden als Menorca en Mallorca kregen ze begin september 2015 te maken met zwaar noodweer. Bakken met regen, harde windstoten en enorme hagelstenen teisteren de eilanden. Ook Ibiza wordt zwaar getroffen. Op sommige plaatsen valt 30 tot 40 millimeter water per vierkante meter.





Het vliegveld van Palma de Mallorca staat onder water en vluchten worden gecancelled en honderden vakantiegangers zitten vast op de luchthaven. Ook binnenkomende vluchten worden geannuleerd.



Een paar dagen later wordt ook Andalusië in Spanje getroffen door zware regenval. De provincie Malaga wordt zwaar geraakt als er binnen een uur 40 liter water per vierkante meter valt. Het dorp Adra in Almeria wordt nog veel zwaarder getroffen en auto’s drijven daar letterlijk door de straten heen. Dat leverde bizarre video’s op.



Zuid-Italië krijgt hetzelfde voor de kiezen op 8 september. Sicilië krijgt de volle laag en daar wordt code paars afgekondigd. Ook daar veranderen kleine straatjes in kolkende rivieren en worden auto’s meegesleurd, zie ook onderstaande foto:







Maansverduistering 28 september

In de nacht van maandag 28 september is er in Nederland en België weer een complete maansverduistering te zien. Eerder dit jaar spraken we al over de gedeeltelijke zonsverduistering maar deze keer worden we verwend met een complete maansverduistering. Nu maar hopen met zijn allen dat het een heldere nacht wordt en dat we niet worden teleurgesteld.

Deze gebeurtenis is extra speciaal aangezien we de kans krijgen op een maansverduistering van een ‘supermaan’ en een ‘bloedmaan’. De maan staat in deze periode extra dichtbij de aarde en het feit dat we een complete maansverduistering krijgen kan onze maan extra groot en ook nog eens rood doen kleuren. De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Een superbloedmaan dus! De laatste keer dat we dat hadden was in 1982, de eerst volgende keer zal pas in 2033 zijn.

Ook op de Frontpage hielden we op die dag een liveblog bij over de superbloedmaan!

User Nattekat is zijn teleurstelling over de onzichtbare zonsverduistering nog niet te boven en barst al bijna in huilen uit bij het zien van een enorm wolkendek dat over ons land dreigt te schuiven. Veel usertjes blijven wakker en hopen iets van het spektakel mee te kunnen pakken. Enkelen zien een vallende ster extra maar de sluierbewolking gooit toch enige roet in het eten. Desondanks is de maansverduistering in andere delen van de wereld goed te zien en dat levert enkele prachtige plaatjes op.



User Crash heeft hem zelf nog even gekiekt… het resultaat zien we hieronder:





Ook in september 2015 in het nieuws:

-Zeven doden bij lawine in Franse Alpen

-Modderstromen Utah, VS eisen 16 levens

-Aso vulkaan uitgebarsten in Japan









SNIL! In je bil!

Op veertien oktober valt er sneeuw in Nederland. Misschien kan je je dat al niet eens meer herinneren maar het was toch echt zo. In Limburg kleurde het heuvelland heel eventjes wit toen er voldoende natte sneeuw naar beneden was gekomen. Veertig jaar geleden viel er sneeuw op 13 oktober en dat is daarmee de datum waarbij het het vroegst in het jaar wit kleurde. Deze 14e oktober komt daarmee op de tweede plek. Het was dat etmaal ook bijzonder koud in Nederland. In Limburg tikten we ook zowaar -1,3 C aan op de thermometer. Er wordt direct druk gespeculeerd of de winter al aanstaande is. De gevoelstemperatuur is zodanig laag dat het ijs en ijskoud aanvoelt. De Bilt haalt weer eens een record op 13 oktober. Met 5.9 graden is het de laagste minimumtemperatuur ooit. Een dag later is de temperatuur in de Bilt 8.0 graden. Ook dat is een laagterecord. Op die dag haalt Maastricht slechts 4.0 graden. Nog nooit was het zo koud op deze dag ergens in Nederland. Ook in de Achterhoek konden ze op 14 oktober genieten van enkele vlokken natte snil.



Zwaarste orkaan ooit: PATRICIA koerst af op Mexico

Eind oktober krijgt het orkaanseizoen in de oostelijke regio van de Stille Oceaan een nieuw hoofdstuk. Het seizoen in dit deel van de wereld kent al een abnormaal hoog aantal zware orkanen maar Patricia spant de kroon. Mede door El Nino die wereldwijd aan de gang zou zijn is het zeewater in dat gebied extreem warm en de ene na de andere zware orkaan doemt aan de horizon op. Op 20 oktober ontstaat Patricia en na een langzame start krijgt Patricia op 21 oktober de orkaanstatus. Dan gaat het ineens snel. De orkaan groeit binnen vierentwintig uur uit van een categorie 1 orkaan naar een allerverwoestend monster uit de 5e categorie. Op vrijdag 23 oktober is Patricia officieel de sterkste orkaan op aarde ooit gemeten en ze koerst recht op de Mexicaanse kust af.





Hurricane Patricia gezien vanuit het International Space Station



De kustgebieden waar Patricia mogelijk aan land zal gaan worden massaal geëvacueerd door de Mexicaanse regering. Er wordt een “tsunami” aan water verwacht door de ‘stormsurge’ die Patricia vooruit duwt en de windsnelheden halen 325 kilometer per uur. De kerndruk daalt op haar sterkste punt tot een ontzagwekkend lage druk van 879 mb. De wereld kijkt toe hoe Patricia op de Mexicaanse kust af komt en verwacht een drama ala Katrina.



Niets is echter minder waar. Naarmate Patricia de kust van Mexico nadert krijgt ze te maken met haar natuurlijke bergachtige omgeving en verliest daardoor heel snel aan kracht. De storm gaat weliswaar bij Cuixmala als categorie 5 (waarmee ze ook nog een record haalt) aan land maar daarmee is haar lot ook bezegeld. Binnen 24 uur is er niets meer van de storm over en is Patricia nog slechts een tropische depressie. De Mexicanen hebben enorm veel geluk gehad of zoals de Amerikanen zeiden: “They dodged a bullet”. Er vallen ‘slechts’ 8 doden. De schade loopt uiteindelijk op tot ruim vierhonderd miljoen dollar maar had vele malen erger kunnen zijn gezien de kracht van Patricia.



Doden bij overstromingen in Frankrijk en Italië

Begin oktober wordt het gebied bij Cannes aan de Cote d’Azur getroffen door zware regenval. Het noodweer gaat gepaard met stevige onweersbuien. Tienduizenden huishoudens komen zonder stroom te zitten. Straten komen blank te staan en tunnels lopen onder water. Mensen worden verrast door het wassende water en er vallen twaalf doden. In twee uur tijd viel er 180 millimeter regen in het gebied. Enkele mensen kwamen om het leven bij een poging hun auto te behoeden voor het wassende water. Hoe dat eraan toeging zie je ongeveer hieronder:




Een week later wordt Italië getroffen. De regio rondom Benevento wordt compleet overspoeld door water. Modderstromen zijn het gevolg en er vallen drie doden.





Grote delen van Benevento staan blank na het noodweer



Ook in oktober 2015 in het nieuws:



-Vernietigende tornado trekt over China

-Taiwan weer getroffen door zware orkaan

-10000 bliksemontladingen in Brisbane in slechts twee uur tijd.

-Doden op de Filipijnen na doortocht orkaan Koppu







Warm begin van de novembermaand en een beetje storm

De eerste dag van de novembermaand kent grote verschillen. In Twente duikt het kwik ’s ochtends nog even onder het vriespunt maar grote delen van Nederland zijn geneveld in dichte mist. In andere delen van het land is er een stralend zonnetje en lijkt het haast wel een mooie nazomerdag.



Qua lange termijn prognose ziet het er naar uit dat november vooralsnog vrij zacht gaat verlopen. En dat gebeurd ook. De eerste twee weken blijken ongekend zacht te zijn. België haalt in de eerste week vier dagrecords. Op 1 november halen ze daar de hoogste maximumtemperatuur ooit (op 1 november) met 20,8 graden. Op 2 november 17,4 graden, 5 november 18,3 graden en op 7 november 19,4 graden. Vier dagen in één week tijd met de hoogste maximumtemperaturen ooit. Nederland kent ook vier van die recorddagen maar doet dat in de tweede week. Namelijk 6,7,8 en 9 november: Hoogste maximumtemperatuur ooit op deze opeenvolgende dagen waren respectievelijk 17,1°C 18,5°C 17,3°C en 17,2°C.





Hoge temperaturen begin november



Met de hoge temperaturen neemt ook het onstuimige weer toe. Herfststormen zijn niet ongewoon in november en op de 14e hebben we al te maken met stormachtige weersomstandigheden met buien en harde windstoten. Deze buien zijn de uitlopers van de storm Abigail, een orkaandepressie die voor de kust van Ierland en Schotland lag. De depressie viel samen met springtij en dat leverde voor de kust soms golven van wel 20 meter op.





Abigail voor de Schotse en Ierse kust



Sommige users vinden het in elk geval niets en de beroemde omgevallen tuinstoel die synoniem staat voor ‘een zeer zware storm die denkt dat hij een zware storm is maar die het eigenlijk helemaal niet is’. Maar schade is er uiteindelijk wel als je met caravan of aanhangers de weg op gaat. Eind tweede week november staat er voor 17 en 18 november wel een storm op de kaarten. Estofex komt met een level 2 voor Nederland. Die storm komt er uiteindelijk wel. De windkracht trekt aan de kust aan tot kracht negen en zorgt ’s avonds en ’s nachts nog de nodige overlast. De brandweer is de hele nacht in het hele land bezig met het opruimen van stormschade. De hoogste windstoot van deze storm wordt gemeten in Vlissingen en kwam uit op 116 kilometer per uur. Na deze storm trekt de warme lucht uit Nederland weg en wordt het de laatste weken van november aanzienlijk kouder. Geen vrieskou helaas, de winter lijkt nog altijd heel erg ver weg….



El Nino 2015-2016: wordt het de zwaarste ooit?

Begin dit jaar wordt bekend dat we weer in een El-Nino jaar zitten en naarmate het jaar vorderde bleek het om een zeer krachtige El-Nino te gaan die ‘as we speak’ nog altijd voortduurt. Het gaat één van de sterkste in jaren worden, mogelijk zelfs de sterkste ooit. El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De afgelopen vijftien jaar is warmte zich gaan ophopen in de oceanen, wat de opwarming van onze atmosfeer een beetje heeft vertraagd, en wat op termijn zal worden teruggegeven aan de atmosfeer tijdens een El Nino. Er is zich momenteel een El Nino aan het opbouwen die de zware versie van 1997/1998 (die de temperatuur van de aarde naar een nieuw niveau tilde, waarbij tienduizenden mensen en ruim 90 miljard euro schade werd veroorzaakt) zou gaan overtreffen.



El Nino wordt vaak genoemd als oorzaak van wereldwijde (kleine) rampen zoals het mislukken van oogsten, extreem natte moesson maanden, extreme droogtes, extreem weer. Alles zou een verband kunnen hebben met het verschijnsel “El Nino”. Zo zou het Oost-Pacifische orkaanseizoen dit jaar extra zwaar zijn door ElNino, de extreme moesson in Azie maakte extra veel slachtoffers en de oogsten van suiker en koffie staan onder druk. Vandaag werd nog weer bekend gemaakt dat men bang is dat El Nino de wereldwijde voedselvoorziening bedreigd.



Ook zou 2015 wederom de boeken in gaan als het warmste jaar ooit en dat verwachten we ook voor 2016. Maar is alles te wijten aan El Nino? Dat is lastig en ook in de wetenschap heb je voor- en tegenstanders van deze stelling. Wetenschappers maken zich in ieder geval zorgen voor volgend jaar en de gevolgen van de zware El-Nino die gaande is. Voor 2016 kunnen we onze borst gaan natmaken als deze super El Nino zal uitrazen.

Voor Nederland zijn de invloeden van El Nino vaak gering. Wel bestaat de kans dat we in 2016 te maken gaan krijgen met een nat voorjaar, dus mocht je in eigen land op vakantie willen, kies dan niet het voorjaar ;)



Ook in november 2015 in het nieuws:

-Adembenemende shelfcloud boven Sydney

-Orkaan Joaquin: schampschot voor de VS







Winter blijft ver weg

Ook begin december is de winter ver weg. De verschillen met 2014 zijn relatief groot te noemen. Met temperaturen van tien graden is het bijna “warm” te noemen voor de decembermaand. Deze temperaturen houden ook gewoon aan en er is weinig verandering op komst. We spreken al over de komst van een decemberlente als we medio december gewoon dertien tot vijftien graden noteren. Het wordt weer een uitzonderlijk “ warme maand” waar we ook weer talloze records gaan breken. Op 17, 19 en 22 december halen we weer de hoogste maximumtemperaturen ooit met respectievelijk 15.3 , 13.9 en 14.1 graden Celsius. En dan is de maand nog niet eens voorbij. Wie weet wat de komende week nog op stapel staat.

In de VS is het trouwens niet anders… ook daar hebben ze op 24 december nog temperaturen van boven de 20 graden in New York. Daar lijkt het er in elk geval wel op dat ze na de kerst eindelijk de kou in duiken. Wanneer wij dat gaan doen??? Een witte kerst zit er niet in misschien wel een nieuw warmte record? Wie zal het zeggen… De kou is ver weg en staat voorlopig niet op de kaarten. Tot na de jaarwisseling blijft het zacht. Wel neemt de onzekerheid toe dus misschien gaan we straks in januari alsnog de kou in…



Spectaculaire show vulkaan Etna

Na een maandje rommelen doet de Etna begin december van zich horen. Op 3 december barst de Voragine krater van de Etna uit. Aswolken komen wel zeven kilometer hoog en vulkanologen spreken van de grootste uitbarsting in twintig jaar.



Etna: Foto van de eruptie van 3 december



De dagen erna blijft de Etna af en toe spuwen maar niet meer zo spectaculair als in de eerste 48 uur. Wel komt er nog de nodige as vrij waarbij de luchthaven van Catania gesloten wordt. De Etna is één van de grootste maar ook actiefste vulkanen van Europa.




Storm en regen teisteren Verenigd Koninkrijk en IJsland

Een zeer zware decemberstorm teistert op de dag van Sinterklaas de landen van het Verenigd Koninkrijk. Het Engelse meteo-office geeft code rood af en adviseert burgers zoveel mogelijk binnen te blijven. Het is met name het graafschap Cumbria die het hard voor de kiezen krijgt. Daar wordt ook het leger ingezet om mensen te evacueren omdat in sommige gevallen hele benedenverdiepingen blank staan. Ook veel winkels zijn onder water gelopen. Ook Lancashire en Schotland krijgen er van langs. De depressie krijgt de naam Desmond en zet grote gebieden onder water. Tienduizenden Britten komen zonder stroom te zitten en het openbaar vervoer komt op veel plaatsen plat te liggen. De windsnelheden lopen op tot 130 kilometer per uur waarbij windstoten tot 180 km/u worden gemeten. De stormschade wordt geraamd op een half miljoen Engelse Pond en er vallen uiteindelijk drie doden.



Het water kwam hoog in de straten van Cumbria



Een paar dagen later is het de beurt aan IJsland. Zij maken zich op voor de storm “Uwe”. Volgens IJslandse media een storm die eens in de twintig jaar voor komt. Met windsnelheden oplopend tot 144 km/u wordt het eiland geteisterd. Dit gaat ook nog eens gepaard met sneeuw en kou. Het vliegverkeer wordt stilgelegd en ook het openbaar vervoer gaat plat. Gelukkig voor de IJslanders blijven persoonlijke ongevallen uit en is er alleen veel schade aan woningen en gebouwen.



Klimaatakkoord Parijs

In december sluiten 195 laden een historisch klimaatakkoord in Parijs. Het gezamenlijk reduceren van de CO2-uitstoot moet nu echt worden aangepakt. Mooie woorden maar het moeten ook daden worden! De belangrijkste doelstelling is dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot ruim twee graden in 2100, waarbij het streven zal zijn dat het niet meer dan anderhalve graad zal bedragen. Helaas staan in het akkoord geen bindende afspraken maar is wel besloten dat elke vijf jaar wordt bekeken of de plannen moeten worden aangescherpt. De vraag is dan ook of het nieuwe klimaatakkoord de aarde zal gaan redden. Al met al was er reden tot optimisme. Er is eindelijk een akkoord, maar er zal nog enorm veel werk aan de winkel zijn. Al zijn er natuurlijk altijd sceptische geluiden en ook geluiden dat klimaatverandering en opwarming van de aarde überhaupt geen probleem zal zijn.



Tornado’s in de VS eisen levens

In december wordt het zuidoosten van de VS opgeschrikt door een reeks tornado’s. Het tornadoseizoen loopt normaal gesproken van maart tot mei maar ook in november en december komen soms gewelddadige tornado’s voor. Zo ook deze in Mississippi. Een twintig tal tornado’s zorgden voor enorme schade en maakte zeker zeven dodelijke slachtoffers.

Woensdag werd er al door het nationale weerbureau gewaarschuwd voor een uitzonderlijk gevaarlijke situatie in het gebied. Het was voor het eerst in 18 maanden dat ze deze waarschuwing hadden uitgevaardigd. Vier doden vielen in Mississippi, één in Arkansas en twee in Tennessee.



Ook in december 2015 in het nieuws:



-Zware 7.2 aardbeving treft Tadzjikistan[/url]

-Vulkaan in Guatemala barst voor het eerst in 110 jaar uit

-Aardverschuiving China verwoest complete gebouwen







Al met al een bewogen jaar… ook voor mij privé waar de nodige dingetjes zijn gebeurd en die waren helaas niet altijd even positief. Ook op dit moment zijn daar nog wat onzekere factoren die nog de nodige impact zullen hebben. Ik kan dan ook maar zeggen: leef van moment tot moment en geniet van elk moment.

Zoals ik al zei ben ik de afgelopen jaren niet in de gelegenheid geweest om er eentje uit te werken. Dit jaar dus wel weer. Voor een ieder die de voorgaande edities van het jaaroverzicht wil teruglezen:

WKN: Jaaroverzicht 2010

WKN: Jaaroverzicht 2009

WKN: Jaaroverzicht 2008

WKN: Jaaroverzicht 2007



Verder wil ik iedereen nog maar eens bedanken die zich weer voor WKN heeft ingezet. Speciale dank gaat uit naar Aloa die zich ook altijd bezig houdt met het verzamelen van nieuws, het openen van nieuwe topics en het aanvullen van relevantie informatie.



Daarnaast wil ik iedereen die de moeite heeft genomen om dit lange verhaal door te lezen alvast heel fijne kerstdagen en een voorspoedig 2016 toewensen!



Tot volgend jaar in WKN :W



Frutsel

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 25-12-2015 00:12:12 ]
pi_158498877
Mooi overzicht Frutsel ^O^
En bedankt voor de eervolle vermelding.

Hoop meer interessante topics te maken volgend jaar.
Prettige kerst en alvast een voorspoedig 2016 ~:)
  donderdag 24 december 2015 @ 19:33:43 #4
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_158502060
Het was een weer-jaar met ups en downs, leuk om zo terug te lezen!
Jij (en de rest van de WKN users) ook fijne feestdagen en een dondersgoed 2016 gewenst!
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
  donderdag 24 december 2015 @ 20:24:08 #5
134184 WEST
AFC AJAX 4 EVER
pi_158503423
Een mooi overzicht _O_ _O_
Find your guiding inspiration. In a place where dreams are made
With a lifetime's preparation. It’s no time to be afraid
Put our differences behind us. While we shine like the sun
See what we've all become. Together we are one
pi_158510667
Net overzicht, grappig om die nachtvorst in juli te zien nu.
pi_158513715
Dat wereldrecord aan sneeuw in Italië ~:)
  vrijdag 25 december 2015 @ 09:59:45 #8
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_158514895
Prachtig _O_
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  User die overal opduikt 2022 vrijdag 25 december 2015 @ 13:59:51 #9
186611 Haags
pi_158519779
Erg mooi, complimenten :)
Zonder wrijving geen glans
  Moderator vrijdag 25 december 2015 @ 20:16:55 #10
8781 crew  Frutsel
pi_158669384
Puick gedaan weer! _O_
Ja doei.
pi_158682889
Top, jong!! _O_
Tante minthy!! O+
Achtbaan1 is voor mij te intens
pi_158695850
Mooi gedaan, complimenten.
Alleen ligt westerhaar in Twente niet in Drenthe. Die downburst zat ik toen net in, wat een geweld was dat.
pi_158702686
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 23:35 schreef dujour het volgende:
Mooi gedaan, complimenten.
Alleen ligt westerhaar in Twente niet in Drenthe. Die downburst zat ik toen net in, wat een geweld was dat.
Aaahhhhhh foutje ;)
Thx
  zondag 3 januari 2016 @ 19:13:40 #15
74976 JDude
groetjes, veldmuis
pi_158795089
_O_
It's always around me, all this noise
But not nearly as loud as the voice saying
"Let it happen, let it happen (It's gonna feel so good)
Just let it happen, let it happen"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')