abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_183940384


Daar zitten we dan alweer eind december 2018, alweer een jaar voorbij. En het was toch qua ‘Hollands Weer’ best een interessant jaar want wie vooraf had gezegd dat we vier maand zomer zouden krijgen, dat het kurkdroog zou blijven en dat we het ene record na het andere zouden breken zou hard zijn uitgelachen denk ik. Qua orkanen waren er een aantal die er echt uitsprongen, er waren enkele flinke aardbevingen, bosbranden en overstromingen. Tornado’s waren er dit jaar niet veel en ook qua onweer hebben we niet één van onze beste jaren gehad. Vlak voor kerst volgt dan nog de nieuwe tragedie in Indonesië met een tsunami als gevolg van een eruptie van Anak Krakatau.

Inmiddels heb ik één ochtend sneeuw mogen zien op 16 december en hoop eigenlijk dat we in januari of februari nog een flink pak sneeuw krijgen al zal niet iedereen me dat in dank afnemen. Verder denk ik niet dat er deze maand nog sneeuw in zit. Met een voorspelling dat we mogelijk (vier) jaren soortgelijk warm weer kunnen verwachten ben ik dan ook benieuwd wat 2019 voor ons gaat brengen. We gaan het meemaken, het blijft ‘now-casten’ zoals ze in DASOO zouden zeggen. Dus kom allemaal eens langs in de gezelligste en enige echte ‘on-topic’ SC van FOK!

Maar genoeg geluld: hij is weer voor jullie: het WKN JAAROVERZICHT 2018




Nederland en FOK! in Januari: Zacht, Nat en Zware winterstorm
De jaarwisseling van 2017 naar 2018 verliep warm en behoorlijk nat. Op 31 december regende het op veel plaatsen langdurig. De temperatuur zette met 13,7 graad in De Bilt maar weer eens een nieuw record neer. Qua neerslag hadden we het op sommige plaatsen in het land flink te verduren. Bijna veertig millimeter in De Bilt, op andere plaatsen meer of minder. Voor de liefhebbers van vuurwerk en oudejaarsdag was dat geen pretje, zeker omdat je nu ook nog je eigen bier in de toch al overvolle koelkast moest zetten, daar waar het normaal gesproken in deze tijd van het jaar buiten flink koud was.

De warmte ging voorlopig niet weg en duurde de hele eerste week van januari. Dit ging gepaard met onstuimige buien en de eerste winterstorm (Eleanor) diende zich aan op 3 januari. Op Schiphol worden honderden vluchten gecanceld, de Oosterscheldekering werd gesloten en voor de kustprovincies ging code Oranje gelden. In Vlissingen wordt uiteindelijk een windstoot van 141 km/u gemeten. In het westen van het land is er nogal wat materiële schade aan gebouwen en waaien er vooral veel bomen om. In de rest van het land lijkt de overlast erg mee te vallen en daar noemt men Eleanor dan ook een storm in een glas water. In andere delen van Europa gaat het er iets ruiger aan toe maar dat lees je verderop. De neerslag van de eerste week van januari zorgt er ook voor dat er in delen van Duitsland en Nederland argwanend naar de rivieren wordt gekeken. Vooral in Duitsland bij de Moezel zijn er problemen vanwege de hoge waterstand. In Nederland stegen de rivieren ook flink maar tot veel problemen leidde dit niet.

Weliswaar daalt de temperatuur daarna maar sloot de maand januari af met ruim 5,5 graden gemiddeld. Echt winterweer hebben we niet of nauwelijks gezien. Pas op 8 januari haalden we in sommige delen van het land een temperatuur van 3 graden onder het vriespunt maar dat was het dan ook wel. Sneeuw viel er nauwelijks op een paar kleine vlokken in het oosten van het land na. Daar viel halverwege de maand een klein beetje sneeuw waarbij het af en toe even wit werd maar dat duurde niet lang.

Midden Januari maken we ons op voor de volgende winterstorm (Friederike). Langzaam wordt duidelijk dat dit een niet te onderschatten storm is en op 18 januari wordt zelfs code rood en daarmee een weeralarm afgegeven. Hoewel het qua omvang (500 km) een kleine storm was kregen we tot ver in het binnenland zware windstoten te verduren en dat maakte deze storm juist gevaarlijk en uniek. In Twente wordt een windstoot van 124 km/u gemeten en dat was sinds 1951 niet meer voorgekomen. Er vielen in Nederland twee doden en uit het hele land kwamen schademeldingen. Via Social Media vliegen foto’s en filmpjes voorbij van omgekiepte vrachtwagens, schade aan huizen en bedrijven, omgewaaide bomen die wegen en spoorlijnen blokkeren of van mensen die ternauwernood ontsnappen aan omvallende bomen. Tevens zijn er ook nog de bikkels die zelfs deze storm trotseren en trouw hun werk doen, zoals deze bladblazer.


De windkracht en windstoten op 18 januari 2018

De brandweer moest zeker 10.000 keer uitrukken en voor het eerst in de geschiedenis werd zelfs het treinverkeer stilgelegd. In de lijst van zwaarste storm van de afgelopen vijftig jaar komt de storm van 18 januari uiteindelijk in de top tien te staan. Een dag later ramen verzekeraars de totale schade van de storm op 90 miljoen euro. In andere delen van Europa houdt Frederieke ook huis. In totaal worden 13 doden in Europa aan de storm toegeschreven. Het zou de ‘duurste’ storm sinds 2007 worden waarbij in Duitsland alleen al de schade richting de 1 miljard euro zou gaan.

In de tweede helft van de maand kregen we opnieuw zeer zachte lucht voor onze kiezen en daarmee haalde het kwik op 24 januari op veel plaatsen de 14 graden Celsius. Daarmee ging ook de 24e januari de boeken in als warmste ooit gemeten. Het nadeel van deze zachtere temperaturen blijft natuurlijk ook de wisselvalligheid die ermee gepaard gaat. Januari werd daarmee ook een natte maand. Gemiddeld viel er over Nederland zo’n 89 millimeter neerslag tegen 73 normaal.

Winterweer Europa: Eleanor, Wind, Sneeuw en Lawines
In het begin van januari kreeg een groot deel van Europa last van winterstorm Eleanor. Naast Nederland kregen met name het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk een deel van Noord-Spanje en later ook de Alpengebieden de volle laag.

Het Verenigd Koninkrijk kreeg als eerste te maken met Eleanor. Zware windstoten teisterden Ierland en Engeland waarbij de snelheden opliepen tot 160 kilometer per uur. Uitlopers van de storm troffen Frankrijk en Noord-Spanje met snelheden van 120 tot 145 kilometer per uur. Ook in Nederland en België haalden we deze snelheden. In het Britse koninkrijk zaten tienduizenden huishoudens uren zonder stroom terwijl in Frankrijk dit aantal opliep tot boven de 200.000 huishoudens. Het vliegverkeer ondervond veel hinder van de storm en in Parijs werd de Eifeltoren gesloten voor publiek.


Winterstorm Eleanor op ramkoers met Europa

Ook in Duitsland en Zwitserland hield de storm huis. In Zwitserland werd een trein van de rails geblazen waarbij tientallen gewonden vielen. Windrecords werden gehaald bij Luzern waar op de top van de Pilatus een windstoot van 195 km/u werd gemeten. En als je dan toevallig net op de skipiste staat en het weer wil trotseren kan het voorkomen dat je in onderstaande situatie terecht komt.

Daar waar in de Benelux en West-Europa Eleanor gepaard ging met regen krijgen de Alpengebieden in Zwitserland, Oostenrijk en delen van Italië te maken met enorme hoeveelheden sneeuw. In een week tijd valt er in die gebieden een gigantische hoeveelheid sneeuw waarbij lawines aan de lopende band van de berg af dreigen te rollen. In Tirol komen skiërs bij een lawine om het leven en ook in de Franse Alpen komt iemand om bij een lawine. Op 8 januari komt er in de Franse Alpen een kolossale lawine naar beneden die het dorp Bonneval-sur-Arc van de buitenwereld afsluit. De wegen liggen daar door de lawine onder zeven meter sneeuw. Gelukkig raakte daar niemand gewond.


Immense sneeuwval en een lawine teisteren de Franse Alpen bij Bonneval-sur-Arc

In het Zwitserse Zermatt (vlakbij Wallis) zijn 13.000 wintersporters ingesloten. Daar zijn wegen onbegaanbaar en is het gevaar op lawines extreem hoog. De autoriteiten hebben daarna besloten al het verkeer van en naar het dorp stil te leggen. Het duurde enkele dagen voor de wintersporters veilig naar huis konden of hun vakantie konden voortzetten.

Modderstromen Californië – 21 doden
Nadat Californië eind 2017 getroffen werd door een aantal fikse bosbranden werd de kustregio van Zuid-Californië nu getroffen door zware hoosbuien. Door de bosbranden was op veel hellingen de vegetatie niet meer aanwezig en had de regen vrij spel. De regen spoelde grote delen aarde weg en rivieren veranderden in kolkende massa’s water die alles op zijn pad meesleurde.


Modderstromen treffen Montecito zwaar

In plaatsjes als Montecito en Burbank is de schade immens. Inwoners worden compleet verrast en vooral in Montecito gaat het gruwelijk mis. 21 mensen komen als gevolg van de modderstromen om het leven. 129 huizen worden vernietigd, nog eens 300 raken zwaar beschadigd.




Wat was er verder nog in JANUARI
Voor het eerst in dertig jaar sneeuw in Florida
Zware aardbeving (8.2) voor kust van Alaska
Categorie 2 orkaan Ava teistert Madagaskar
Uitbarsting vulkaan Mayon op de Filipijnen
Sneeuw in de Sahara




Nederland en FOK! in Februari: Zacht, Nat en Zware winterstorm

Februari begon in Nederland daar waar het in januari mee geëindigd was. Zacht en nat! Echter zijn de verwachtingen dat het flink kouder gaat worden er al wel. Vanaf de 4e veranderd, door toedoen van een hogedrukgebied, het weerbeeld. Hierdoor wordt het zonnig en droog winterweer. Hoewel de temperatuur iets daalt en het op sommige plaatsen ’s nachts vriest zien we maar weinig winterse prikken. Het blijft bij een lokale (flinke) sneeuwbui zoals in Enschede op 9 februari. De echte kou zet echter niet door en zal al snel weer verdwijnen want de grafieken wijzen alweer op een warmere periode. Op 15 februari haalden we in sommige delen van het land de 11 graden wat deze maand het hoogste zou zijn. Maar na 18 februari sloeg het weerbeeld alsnog om.

De weerkaarten spraken van een koude periode en er waren zelfs doemscenario’s over het fenomeen “Polar Vortex” waardoor het wel eens heel koud zou kunnen worden. Het hogedrukgebied bleef echter van invloed maar de temperatuur daalde wel van dag tot dag. Toen de wind aan het eind van de maand daarna ook nog eens uit het oosten ging komen wisten we dat koning winter nog eens zou aantreden. En dit levert bij sommigen een euforisch gevoel op terwijl anderen de kou absoluut niet zien zitten. Overdag kwam de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks nog boven nul en op de laatste dag van de maand gebeurde dat ook niet meer in de Bilt. In Woensdrecht werd toen -10,5 Celsius gemeten wat daarmee de koudste meting van februari zou zijn.

De koude Siberische lucht die in de laatste week zijn intrede deed kwam via de relatief ‘warme’ Noord- en Oostzee onze kant op wat onstabiliteit veroorzaakte. Dit leverde enkele flinke sneeuwbuien op. Vooral op de Waddeneilanden viel er door het snow-lake-effect” redelijk wat sneeuw, op sommige plaatsen lag er even een sneeuwdek van 15 centimeter.
Februari was echter een zeer zonnige maand zijn door het langdurig aanwezig zijn van een hogedrukgebied. In sommige delen van het land was de zon in de laatste week van februari dan ook volop te zien. Dit zorgde er ook voor dat februari een zeer droge maand is geweest. Gemiddeld viel er zo’n 23 millimeter neerslag terwijl dit normaal op 55 millimeter ligt.

Aardbevingen Mexico, Taiwan en Papua Nieuw Guinea

Hualien, Taiwan
Op 6 februari van dit jaar beeft de aarde weer vlakbij Taiwan. Het is een aardbeving met kracht 6.4 op de Moment Magnitude Schaal en vindt plaats vlakbij de stad Hualien. Nu zijn de inwoners van het eiland wel wat gewend maar desondanks was er bij deze aardbeving aardig wat schade. Saillant detail was dat de aardbeving precies twee jaar na de zware aardbeving in Taiwan (zie Jaaroverzicht 2016 – Februari) plaatsvond. Destijds vielen 117 doden. Nu vallen er 17 dodelijk slachtoffers op het eiland en raken honderden mensen gewond. Het eiland werd al enkele dagen geteisterd door flinke voorschokken, de zwaarste daarvan had een kracht van 5.8. Een dag na de beving wordt het land opgeschrikt door een naschok van 6.1


Schade aan een hotel in Taiwan na de aardbeving op 6 februari

Oaxaca, Mexico
Op 16 februari van dit jaar wordt Mexico opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.2. De beving vindt plaats vlakbij Oaxaca waar de Cocos aardplaat onder de Noord Amerikaanse aardplaat doorschuift en waar zware aardbevingen kunnen voorkomen. Hoewel de kracht van de beving vrij fors is blijft de schade gelukkig beperkt. Aanvankelijk zijn er geen dodelijke slachtoffers maar tijdens een helikoptervlucht van de gouverneur van Oaxaca gaat het alsnog mis. De gouverneur ging met een militaire helikoper polshoogte in het gebied nemen om te kijken wat de schade zou zijn. Een technisch mankement deed de helikopter echter neerstorten en dat gebeurde in een gebied waar inwoners naar toe waren gevlucht uit angst voor naschokken. Op de grond vielen 14 doden. De inzittenden van de helikopter kwamen er met lichte verwondingen vanaf. In september 2017 werd Zuid-Mexico nog opgeschrikt door aardbevingen van 7+ en 8+. (Zie Jaaroverzicht 2017 – september)

Hela, Papua Nieuw Guinea
Eind februari beeft de aarde op Papua Nieuw Guinea. Een aardbeving met kracht 7.5 treft het gebied vlakbij de stad Komo. Veel gebouwen storten in of lopen grote schade op. Enkele naschokken begin maart van 6.0, 6.7 en 6.3 treffen dan hetzelfde gebied waarbij nog eens gebouwen instorten. In totaal komen 160 mensen om het leven maar het vermoeden bestaat dat dit aantal vele malen hoger moet zijn geweest. Officieel is dat echter nooit bevestigd. Veel inwoners worden bij de naschokken verrast door aardverschuivingen zoals eentje in de provincie Hela hieronder op de foto zichtbaar is.



Wat was er verder nog in FEBRUARI

Extreme sneeuwval teistert Moskou
Zware verwoestingen op Tonga na doortocht cycloon Gita



Nederland en FOK! in Maart: Koud begin en dromen over de lente: Waar blijft die?

Maart trekt in de eerste week van de maand dezelfde jas aan als eind februari. Op de eerste twee dagen van maart komt de temperatuur in de Bilt niet boven het vriespunt en scoren we twee officiële ijsdagen. Dit komt normaal niet voor in maart dus we kunnen dat redelijk uniek noemen. De combinatie van lage temperatuur en een snijdende oostenwind zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur richting de -15 graden gaat. Voor menig DASOO-ganger is dat allemaal veel te koud en wordt halsreikend uitgekeken naar de verbetering die op komst lijkt. De dooi word ingezet vanaf 4 maart en tegelijkertijd stijgt de temperatuur al boven de tien graden. In de tweede week van maart voelt het al als lente als op 10 maart 16,7 graden wordt gehaald in het Limburgse Ell. En net als je op dat moment denkt dat het voorjaar en daarmee de lente gaat beginnen neemt de temperatuur opnieuw een duik naar beneden en zien de vooruitzichten voor de rest van de maand er niet echt ‘lente-achtig’ uit :{ . Op 17 maart duikelt de temperatuur in De Bilt naar 0,0 graden en wordt daarmee de 17e maart nog net geen ijsdag. Sommige users zien het dan ook somber in en hebben de lente 2018 al afgeschreven. Vanaf de 20e gaan de temperaturen echter weer omhoog richting de gemiddelde waardes. Qua neerslag was maart redelijk zoals altijd met 60 millimeter neerslag gemiddeld over het land. (Zeeland was een uitzondering met lokaal 90 millimeter). Een groot deel van die neerslag viel op 28 maart, toen viel er lokaal 10-15 millimeter water. Qua zonuren deed maart het iets beter dan normaal want we hadden 132 zonuren. En langzaam, heel langzaam lijkt er aan het eind van de maand er het vertrouwen te komen dat we vanaf april misschien echt van de lente kunnen gaan genieten al komt vlak daarna Buienradar nog met een tweet dat er tijdens de Paasdagen mogelijk nog wat sneeuw kan gaan vallen en dat brengt toch weer aardig wat (behalve bij de koutisten natuurlijk) chagrijnige gezichten teweeg.

Winterstormen VS
In maart 2018 wordt de oostkust van de VS getroffen door maar liefst vier “Nor’easters”. Dit zijn winterstormen vergelijkbaar met kleine orkanen maar dan in de winter die soms zware overstromingen en/of sneeuwstormen (Blizzards) veroorzaken. Deze stormen hebben in het begin het kenmerk van een traditionele orkaan (met oog etc etc) en vormen zich gebruikelijk zo’n 150 kilometer uit de kust van North Carolina. Vanwege de winter is daar het zeewater relatief koud en naarmate de storm noordwaarts trekt komt hij in iets warmer zeewater terecht. De naam “Nor’Easters” komt voort uit de richting waar de krachtigste windsnelheden vandaan komen, uit het noordoosten dus. Deze stormen gaan vaak gepaard met zware regen- of sneeuwval, overstromingen en orkaanachtige windstoten.

Winterstorm Riley was één van de zwaarste winterstormen die dit jaar het noordoosten van de VS zou aan doen. Op sommige plekken viel er in 24 uur tijd een sneeuwdek van 50 centimeter. Op andere plaatsen maakte de sneeuw plaats voor regen en hield de stormvloed behoorlijk huis. In sommige deelgemeenten kwam het water zo hoog dat inwoners terug dachten aan de tijd van orkaan Sandy uit 2013.


Winterstorm of “Nor’Easter” Riley voor de oostkust van de VS op 2 maart

Meer dan 4000 vluchten werden vanwege Riley geannuleerd en twee miljoen inwoners aan de Amerikaanse noordoostkust zitten zonder stroom. Vooral het gebied tussen Boston en Washington DC werd zwaar getroffen en was de schade aan gebouwen en bomen immens. In de vier dagen dat de storm het gebied teisterde zouden er 9 doden vallen. In Cobieskill, New York, viel er uiteindelijk 100 centimeter sneeuw in diezelfde vier dagen. In Fenwick (Connecticut) viel er in dezelfde periode ruim 140 millimeter regen. De totale schade vanwege Riley werd geschat op 2,25 miljard dollar.

Van 6 tot 8 maart werd hetzelfde gebied nog eens getroffen door een noordoosterstorm waarbij twee doden vielen en de schade op een half miljard dollar werd geschat. Amper een week later kreeg de regio rond Maine de derde “Nor’Easter’ van maart voor de kiezen. Met een minimale kerndruk van 966 mb op haar hoogtepunt was het misschien wel de krachtigste storm van deze winter. Ook Rhode Island kreeg het zwaar voor de kiezen en de hele staat ging gebukt onder 64 centimeter sneeuw.

De vierde winterstorm vond plaats tussen 20 en 22 maart en kreeg als bijnaam “Toby”. Opnieuw werden er ruim 3500 vluchten geannuleerd. Er werden zeker twintig tornado’s gespot waarvan de krachtigste maar liefst een EF3 tornado was. De schade door Toby werd geschat op 900 miljoen dollar en er vielen drie doden.

Doden op Madagaskar na doortocht orkaan Eliakim

Midden in Maart 2018 krijgt één van de armste landen van de wereld, Madagaskar, te maken met orkaan Eliakim. De orkaan schampt vooral de oostelijke helft van het eiland waarna de storm naar het zuiden wegtrok. Hieronder een plaatje waarin Eliakim in aantocht is op 15 maart.



De orkaan dumpt grote hoeveelheden regen op het eiland en duizenden mensen slaan op de vlucht. Zo’n 650 huizen raken onbewoonbaar en nog eens 1250 zijn zwaar beschadigd. Het is de tweede keer dit jaar dat het eiland getroffen wordt door een flinke orkaan. In januari kwamen ruim 50 mensen om het leven bij orkaan Ava. Voor een arm land als Madagaskar mag dit gerust een catastrofe genoemd worden die voor velen van ons nooit is opgemerkt.

Wat was er verder nog in MAART
WKN / Overstromingen in Australie brengen krokodillen naar de stad
WKN / Tornado treft Italiaanse Caserta




Nederland en FOK! in April: Zacht, warm, nat en zonnig

De maand begon niet zo best. Met slechts 7 graden op Eerste Paasdag en flink veel regen (lokaal 20 millimeter) was Pasen opnieuw kouder dan 1e kerstdag 2017. Ook in de dagen er na valt veel neerslag, vooral in het westen van het land. Op 6 april werd er in Twente zelfs nog -2,9 graad gemeten. Desondanks lijkt ons dat niet te deren want de lange termijn verwachting spreekt van: ZOMER!. Het is dus nog even doorbijten tot de 2e of 3e week van april. En ook de meest sceptische, anti-koutistische, weerdepressieve en pessimistische users kunnen er niet om heen. De lente komt er aan!! Vanaf 7 april barst de lente uit zijn voegen en geniet iedereen van de zon en de warmere temperaturen.
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2018 10:33 schreef bloodymary1 het volgende:
Hier ook al echt lekker hoor. Heb voor het eerst de achterdeur en schuifpui open, verwarming niet aan, en korte mouwen! En geen twee paar sokken aan, blote voeten. Heerlijk.
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2018 10:37 schreef Pisces29 het volgende:
Jaaaaaa *O*
Voor rokje is het nog te fris, komt vanmiddag wel.
Maar blote voeten O+
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2018 11:42 schreef Mani89 het volgende:
HET IS GEWOON TROPISCH BUITEN *O*
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 april 2018 11:57 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
*O* zonnetje *O* te warm voor winterjas *O*
quote:
14s.gif Op zaterdag 7 april 2018 13:30 schreef AQUILA. het volgende:
Korte broekenweer, heerlijk op het terras zitten met een drankje en dat gaan we morgen nog eens dunnetjes overdoen.
Al met al dus een heerlijk weekendje in Nederland. Met maximale waardes op 7 april (21,6 graad) en 8 april (23,4 graad) worden weerrecords gebroken. Opmerkelijk was misschien nog wel deze quote:
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2018 13:32 schreef Pisces29 het volgende:
Dit weer t/m oktober. Met soms nog wat graden erbij.
Iedereen voor? :7
Ze kon toen nog niet weten dat haar wens van toen dit jaar wel een heel bijzonder gevolg zou krijgen. De pluimverwachting ziet er voor de rest van de maand dan ook fantastisch uit, waarbij ras-optimist en weer-koutist Nattekat ook spontaan begon te trillen. Het mooie weer gaat natuurlijk af en toe ook gepaard met een regenbui of een donderklap zoals op de 10e april. Onderstaande foto komt overigens uit Düsseldorf (Duitsland) waar het mooie weer overging in fikse onweersbuien.



Dat het verder op sommige plaatsen goed te keer gaat qua noodweer is wel duidelijk. Er worden vanwege het onweer voetbalwedstrijden gestaakt en op sommige plaatsen slaat de bliksem in. De ‘Code Geel’ van die dag was zeker niet onterecht. Ondanks het prachtige weer blijven sommigen natuurlijk ook pessimistisch want dit kan natuurlijk niet in Nederland! (HaHaHa HAAGS!!)
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 april 2018 11:50 schreef haags_kwartiertje het volgende:
[..]
mooi en warm voorjaar. Kan niet anders dan dat de zomer dan gaat tegenvallen :7
Toch blijft het mooie weer voorlopig aanhouden en de derde week van april doet er nog een schepje bovenop en naderen we de tropische waardes. Van 17 tot 22 april worden we verwend als ook in de Bilt de temperatuur boven de 20 graden gaat stijgen. Het wordt al vroeg duidelijk: het bikiniweer is in aantocht. Op 19, 20 en 22 april worden tropische temperaturen van 26 en 27 graden gehaald en lijkt de zomer echt vroeg te beginnen. Drie zomerse dagen (temperaturen van 25+) in de Bilt in april is vrij bijzonder, normaliter hebben we die niet in april. Ook nu worden weerrecords gebroken. De 27,4 graden van de 19e april en de 26,6 graad van de 22e april hebben we nog nooit eerder op die dagen gehaald en gaan de boeken in. Hieronder de temperatuurkaart van 19 april:



Het oosten van Nederland (level 1 Estofex) wordt op de 22e april getrakteerd op enkele fikse regen en onweersbuien waar lokaal wateroverlast ontstond. Op sommige plaatsen viel 40 mm water. Hieronder een filmpje uit Winterswijk.


In de laatste week van april moeten we het dan doen met normale waardes voor april. Onder invloed van een westelijke stroming kwamen er af en toe depressies voorbij die ons wat regen brachten en de temperatuur redelijk normaal hielden. Op de 29e en 30e april wordt ons land nog eens getroffen door flink noodweer waarbij vooral Limburg het moet ontgelden. Ook in de oostelijke helft van het land gaat het in de nacht van 29 op 30 april nog goed los.


De maand april sloot uiteindelijk in Nederland af met een gemiddelde temperatuur van 12,2 graad. Met negen warme dagen (temperaturen van 20 graden of meer in de Bilt) tegen normaal drie in april mogen we niet klagen. Daarmee is de maand uitzonderlijk zacht te noemen en april 2018 komt daarmee op de gedeeld derde plek van warmste aprilmaanden sinds 1901. De fikse buien in de eerste week en rond de 22e maken april toch een bijzonder natte maand. Gemiddeld over het land viel 74 millimeter neerslag tegen 44 millimeter normaal. De natste regio was Rotterdam met zo’n 107 millimeter deze maand.

Hittegolf en bosbranden Australië
Niet alleen in Nederland hadden we een bijzonder warme aprilmaand. Echter viel onze maand in het niet bij die van Australië. Althans, delen van Australië dan, want in de provincies Victoria, New South Wales en Zuid-Australië werden weerrecords gebroken. De gemiddelde temperatuur in de maand april lag in die gebieden ruim drie graden hoger dan normaal. Weers- en hittewaarschuwingen werden elke dag afgegeven en op veel plaatsen haalde men met gemak de 40 graden Celsius.


Temperatuurafwijkingen vergeleken met normaal in de maand april 2018 in Australië.

Tevens werd april 2018 de droogste april in Australië in de laatste 21 jaar. Met slechts 10 millimeter gemiddeld verspreid over het land werd april één van de droogste maanden ooit. Met hoge temperaturen, grote droogte en een flinke wind liggen overal bosbranden op de loer. Op 14 april breken ten zuiden van Sydney grote bosbranden uit. Dagenlang moeten brandweerlieden alles op alles zetten om te voorkomen dat de branden de buitenwijken van de stad bereiken en uiteindelijk krijgen ze het vuur daar onder controle.

Wat was er verder nog in APRIL

WKN / Doden en overlast door sneeuw en wind in VS
WKN / Vulkaan Manaro op eilandenstaat Vanuatu barst uit



Nederland en FOK! in Mei: Recordwarmte, Noodweer eind mei
De eerste dag in mei werd met 12,8 graden gelijk de koudste dag in mei. Hoewel de nachten in de eerste week van mei nog vrij fris waren liep de temperatuur in de eerste week op naar 18 graden. De week erna werd het pas echt heerlijk want in de periode van 5 tot 9 mei haalden we zelfs 4 dagen de zomerse waarden van 25 graden of meer. En daar zijn sommige users, zoals Malo, maar wat blij mee:

quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 11:50 schreef MaLo het volgende:
Wie heeft er volgende week vakantie *O*
Enkele anderen dan weer wat minder:
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 12:09 schreef Nattekat het volgende:
Ik haat jullie
Het mooie zomerweer in de maand mei doet iedereen optimaal genieten maar ook nu, net als in april, merken we dat men nog geen vertrouwen heeft in de zomer.
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 18:03 schreef AQUILA. het volgende:
Dit zou over een paar maanden wel eens de enige zomerse en zonovergoten week van het jaar blijken te zijn geweest in Nederland, net zoals er na juni vorig jaar ook geen week achtereen strakblauwe luchten meer waren te zien. Gelukkig heb ik er in ieder geval optimaal van kunnen genieten, en morgen hebben we ook nog.
En natuurlijk hebben we ook nog die mensen die na een paar dagen stralende zon en hoge temperaturen er alweer helemaal klaar mee zijn. Opbokken met die hitte dus! Op 9 mei halen we zelfs in Limburg en delen van Brabant de 28 graden grens. In de tien dagen die volgen krijgen we droog, zonnig en lagere temperaturen. Voor zondag 13 mei wordt in het oosten en noordoosten van ons land nog uitgekeken naar onweer want Estofex voorspeld een level 2 voor noordoost Nederland.


Estofex kaart van 13 mei 2018

Het is even wachten op de buien die vanuit het oosten ons land binnen drijven en veelal zien we de onweerswolken voor onze ogen oplossen of ze gaan net “langs ons heen” maar in de loop van de avond ontploft de boel dan toch. En dan komen ze ook gelijk goed. Enorme bakken water worden vooral over Drenthe en Groningen uitgestort. En als je dan terugkomt van een dagje Drouwerzand dan staat je auto er zo bij:

In sommige delen van het noordoosten valt 50 tot 70 millimeter water. En terwijl we hier dan in Nederland alweer uitkijken naar de laatste week van de maand laat DASOO-user Dven zien dat het bij hem in Bulgarije ook behoorlijk kan spoken. Het relatief warme lenteweer houdt de atmosfeer bezig en daarbij houden we onstabiel en onstuimig zomerweer. Ook op 16 mei rommelt het langs onze grenzen. Pittig onweer houdt onze zuiderburen en oosterburen bezig en vlakbij de Nederlandse grens bij Venlo en Roermond raast een grote tornado over Schwalmtal.


Terwijl in het zuiden en oosten van het land de temperaturen rond de 20e mei al rond de 25 graden liggen en er ook niet meer vandaan komen beloofd de laatste week van de maand pas echt vuurwerk. Er zitten tropische waarden in de kaartjes en dat zou voor de maand redelijk bijzonder zijn. De hoge temperaturen en onstabiele lucht bieden natuurlijk voor de liefhebbers ook hoop op spetterend onweer op die hete dagen. De temperatuur loopt op en die paar buien die er vallen bieden soms fijne verkoeling maar veel brengt het niet. Lokaal levert het echter de nodige wateroverlast op. Weerrecords sneuvelen in de laatste paar dagen van de maand. Op 28 mei haalt de Bilt 29,7 graden en op 29 mei 30,7 graden. Dat zijn de hoogste temperaturen op die dagen ooit gemeten.

Ook op andere weerstations worden ook op andere dagen records gebroken. Twente scoort op 28 mei (29,8), 29 mei (31,8 !!) en 31 mei (29,4) nieuwe records. Er wordt vooral door onweerliefhebbers gekeken naar de 29e mei waarde kaartjes er goed bij liggen voor zwaar onweer. Estofex komt met een level twee waarschuwing voor de zuidelijke helft van Nederland waarbij de potentie van ontwikkeling van supercellen ook groot is. Aan het eind van de ochtend op de 29e mei wordt code oranje afgegeven voor het naderende noodweer. In België en in het zuiden van het land ontstaan de eerste flinke bloemkolen waarbij ook de neerslagverwachting niet mals is. Ook net over de grens, in Aachen, is het één groot bliksemfestijn. De meesten van ons raken weer in extase door alle voorpret en het wachten op wat komen gaat.
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2018 16:06 schreef YourCaptor het volgende:
Ik hou van dit soort dagen! *O*
quote:
17s.gif Op dinsdag 29 mei 2018 16:25 schreef Guanabana het volgende:
Ik geniet enorm van dit soort dagen + FOK! :D
In meerdere regio’s in Nederland slaat het noodweer in het begin van de avond toe. Straten lopen onder water en op sommige plaatsen komt er in korte tijd zoveel water naar beneden dat de rioleringen het niet allemaal af kunnen voeren. In de regio Deventer gaat het ook flink los en daar zou een windhoos of een downburst geweest zijn. Op beeldmateriaal van RTV oost is er dan ook flinke schade te zien. Grote bomen liggen daar voor de vlakte. Ook in andere delen van het land is het goed mis. In de regio Rotterdam viel in Ridderkerk 69 millimeter regen in een uur tijd, in Hellevoetsluis zelfs 76 millimeter.

Het water kan op sommige plaatsen geen kant op en niet alle daken kunnen deze hoeveelheden water aan. Tijdens de buien waren er ook zware windstoten die in sommige gebieden opliepen tot ruim 90 kilometer per uur. Ook kwamen er behoorlijk grote hagelstenen naar beneden. Rond 19.00 uur ’s avonds lag bijna heel Nederland, met uitzondering van Limburg en delen van Brabant, onder het noodweer. Onderstaande kaart geeft de bliksemontladingen weer van 17.00-19.00 uur.



Uit het hele land komen schademeldingen. Met name ingestorte daken, omgewaaide bomen en wateroverlast worden gemeld. De brandweer heeft tot diep in de nacht zijn handen vol aan alle meldingen. Bij het schrijven van dit overzicht, eind december, kan ik nog steeds nergens een schatting vinden van de totale schade door dit noodweer. Ik vermoed dat het ergens tussen de 75-150 miljoen zal liggen. Ook in delen van België en het Ruhrgebied in Duitsland slaat het noodweer toe. Onderstaand filmpje is uit Wuppertal, net iets ten oosten van Düsseldorf.


Veel mensen genieten even van het moment van verkoeling en zetten na de buien de ramen en deuren wagenwijd open om even wat verkoeling het huis in te laten. Lang duurt dat echter niet want de warmte komt een dag later gewoon weer terug. En ook op 31 mei worden we in delen van het land getroffen door zware regen en onweersbuien. Dit keer is het vooral Zeeland en het westen en noorden van Nederland dat het er van langs krijgt. Ook hier ging code oranje gelden.

Mei scoorde in Nederland zeer hoog qua weercijfer. Met een maandgemiddelde van ruim 16 graden in De Bilt werd mei 2018 de warmste meimaand in 300 jaar tijd. Er werden in De Bilt maar liefst 21 warme, 13 zomerse en 1 tropische dag gemeld. (10, 3 en 0 normaal). In het huidige klimaat is een meimaand zoals deze in 2018 er eentje die hooguit eens in de zestig jaar voor komt.

KNMI waarschuwt voor potentieel zware aardbevingen in Groningen
De discussie in Groningen over het al dan niet dichtdraaien van de gaskraan en de schade aan huizen als gevolg van kleine aardbevingen wordt er niet beter op als 17 mei het KNMI met een statement naar buiten komt. Zij verwachten dat wanneer de gaskraan helemaal dicht gaat het dan niet ineens helemaal ophoudt met aardbevingen in het gebied. Sterker nog: Zij verwachten dat de regio moet rekening houden met een voor Nederlandse begrippen zware aardbeving met kracht 5. Staatsecretaris Wiebes heeft net de Groningers toegezegd dat de gaskraan in 2030 dicht kan en liet daarop het KNMI onderzoeken of het daardoor veiliger wordt in Groningen. De zwaarste aardbeving van 2018 tot nu toe werd op 8 januari geregistreerd. Toen werd het Groningse Zeerijp getroffen door een beving van 3.4. Tevens is dit de zwaarste aardbeving sinds 2012 die Groningen trof. Een maand later was het de beurt aan Loppersum(2.0) en op 14 april van dit jaar werd het Groningse Garsthuizen getroffen door een aardbeving van 2.8.

Langdurige eruptie vulkaan Kilauea op Hawaiï
Eind april begint op het Amerikaanse eiland Hawaiï de grond weer te trillen rondom de vulkaan Kilauea. Nu is dat niets nieuws omdat de vulkaan al onafgebroken sinds januari 1983 uitbarst, maar wat wel nieuws is dat de aardbevingszwerm rond de vulkaan op een andere plek plaatsvindt dan normaal. Tevens is een deel van de kratervloer ingestort wat er op duidt dat magma zich mogelijk een nieuwe route naar de oppervlakte zoekt. In het oostelijk deel van de vulkaan worden inwoners in Puna op de hoogte gebracht van de nieuwe feiten en moeten zich klaar maken voor een evacuatie.

Op vrijdag vier mei is het al zo ver. Na een kleine eruptie op die dag volgt een aardbeving van maar liefst 6.9 en barst Kilauea uit in bewoond gebied. 1700 inwoners van die wijken worden in allerijl geëvacueerd. Het hele gebied, de Leilani Estates, moet worden ontruimd.


Uitbarsting Kilauea op vier mei in de Leilani Estates

In de dagen erna ontstaan op meerdere plekken scheuren in de grond en eind mei spuit er uit 24 openingen lava, soms tot wel 90 meter hoog. Het gebied staat bekend als de “Eastern Rift Zone” en wordt voor alle bewoners en toeristen gesloten. Niemand weet hoe lang deze uitbarsting van de vulkaan gaat duren. Inwoners kunnen maandenlang niet terug naar hun huis en hebben geen idee of hun huis het zal gaan overleven. Langzaam maar zeker verspreidt de nieuwe lava zich over de woonwijk en het toeristengebied. Op het hoogtepunt in juli vloeit er uit opening 8 (Fissure 8) meer da 98.000 liter lava per seconde!


Lava spuit uit de openingen (Fissures) in de Leilani States op Hawaii, soms tot 90 meter hoog

Begin augustus is er 35 vierkante kilometer land bedekt met nieuwe lava. In de oceaan is een kleine vier vierkante kilometer nieuw land ontstaan door lava wat daar in de oceaan stort. Eind augustus lijkt de uitbarsting eindelijk te stoppen en kunnen inwoners op de hoogte worden gesteld van het lot van hun bezittingen. In september wordt bekend dat 900 huizen verloren zijn gegaan. Tot aan de dag van vandaag bestaat het gevaar dat ergens langs de 24 openingen de vulkaan opnieuw lava zal spuwen. Er vielen 24 gewonden, gelukkig geen doden. De totale schade aan bezittingen en grond wordt geschat op 800 miljoen dollar. Tot de dag van vandaag is het nu rustig en is de vraag: Is de eruptie van de Kilauea na vijfendertig jaar nu echt voorbij? Only time will tell…

Wat was er verder nog in MEI

WKN / Eerste tropische storm van het seizoen: Alberto
WKN / Vulkaan Merapi in Indonesie barst uit: Evacuaties in gang gezet
WKN / Grootste golf ooit gemeten op zuidelijk halfrond




Nederland en FOK! in Juni: Derde warme maand op rij, ook zeer droog
Na de pittige regen en onweersbuien eind mei hebben we op de eerste twee dagen van de maand ook te maken met enkele pittige buien. Vooral het noordoosten krijgt daarbij onder hun code oranje flink wat water te verwerken. Vanaf de derde juni komt daar verandering in. De wind draait naar het oosten en enkele hogedrukgebieden hebben ons land in hun greep en daar komt zeer af en toe een kleine storing doorheen. De temperatuur stijgt naar zeer aangename waardes en op de 7e en 8e van de maand halen we zomerse temperaturen in de Bilt met ruim 28 graden. Een weerstation in Hupsel (Gelderland) haalde zelfs de 30,3 graden en mag daarmee een tropische dag schrijven. Met die hitte krijgen sommige plaatsen in Nederland weer te maken met af en toe een pittige onweersbui zoals in Eindhoven. Met deze buien wordt de hitte weer even tijdelijk verdreven.

De invloeden van de hogedrukgebieden blijven ons land bepalen terwijl ons heen (België en Duitsland) ook aardige stortbuien krijgen. Op bepaalde dagen zijn daar grote onweerscomplexen actief die enorme hoeveelheden water dumpen. Het Duitse Düsseldorf staat bijvoorbeeld twee keer blank in amper 72 uur. Je merkt wel dat we door het mooie weer van april, mei en begin juni enigszins verwend worden want zodra de temperatuur een beetje zakt tot een graad of vijftien en een wat koudere wind vanuit het noorden krijg je dit:
quote:
15s.gif Op woensdag 13 juni 2018 18:10 schreef Elan het volgende:
Waar blijft die zomer, moest gewoon een jas aan vanmorgen
Nou die zomer komt nog wel weer terug! Na een prachtige zomerse dag op de 20e juni worden meerdere users verrast door de terugval, ook wel schaapscheerderskou genoemd. Dat levert door de koude wind een ietwat lagere periode op maar in de laatste anderhalve week van juni wijzen de nieuwe kaartjes alweer op een volgende ‘hete’ periode die er aan zit te komen. Onderstaande kaart geeft de verwachting aan voor eind juni, begin juli. Een heuse hittegolf zit er aan te komen.



De laatste dagen van de maand zijn dan ook weer zomers warm en zetten alvast de toon voor de maand juli.

Juni eindigde uiteindelijk op een zesde plaats in de top tien van warmste juni maanden ooit. Hoewel het geen extreme hitte was en het misschien daardoor raar lijkt, was juni 2018 een zeer warme maand. Gemiddeld kwam de temperatuur uit op 17,5 graad, daar waar we normaal op 15,6 graad gemiddeld zitten. Na een zeer zachte maand april, een hete maand mei nu dus de derde maand op rij die zeer warm te noemen is. Gemiddeld viel er verspreid over het land 29 millimeter neerslag, daar waar we normaal rond de 68 millimeter zitten. De meeste van die neerslag viel op 1 juni, met name in het noordoosten. De droogte lijkt onverminderd door te gaan en waterbedrijven waarschuwen inmiddels de bevolking dat we zuinig met water moeten omgaan.
pi_183940432
Zware uitbarsting vulkaan Fuego in Guatemala
Begin juni barst in Guatemala de vulkaan Fuego uit. Het is de krachtigste uitbarsting sinds 1974. De kracht van deze uitbarsting verrast veel mensen. In de provincie Escuintla worden kleine dorpjes als El Rodeo, Las Lajas en San Miguel Los Lotes overrompeld door het natuurgeweld. Hete wolken as denderen de berghellingen af en inwoners proberen uit alle macht nog te vluchten voor de hete gaswolken. Aswolken schieten kilometers te lucht in en de as komt ook in de hoofdstad Guatemala stad terecht waar de luchthaven tijdelijk wordt gesloten.


Beeld uit San Miguel Los Lotes waar aswolken de inwoners verrassen en het dorp begraven

Intense beelden over de snelheid van de aswolken en het feit dat veel mensen compleet verrast worden door de kracht van de uitbarsting zie je in onderstaand filmpje.

Bij de uitbarsting van 3 juni vallen 190 doden. 240 mensen worden op de dag van schrijven nog altijd vermist en aangenomen wordt dat zij ook zijn omgekomen. In november van dit jaar barst de Fuego opnieuw uit, ditmaal met minder kracht en vallen er geen nieuwe slachtoffers.

Wat was er verder nog in JUNI
WKN / Servisch dorp overspoeld met ijs na zware hagelstorm
WKN / Zware regenval zorgt opnieuw voor chaos in delen van Griekenland
WKN / Extreme regen in Guangzhou



Nederland en FOK! in Juli: Heet en Droog, Hitte(golf)records worden gebroken
Het warme eind van juni zet in juli onverminderd door. De hogedrukgebieden boven Engeland en de Noordzee hielden goed stand en de zwakke wind zorgde ervoor dat de zomerzon goed zijn werk kon doen. Er bereiken ons in DASOO geluiden dat we een “historische zomer” tegemoet gaan. Met vrijwel geen regen op de kaartjes lijkt het een zeer hete maand te gaan worden. Met deze droogte en hete periode is het natuurlijk ook schering en inslag met de natuurbrandjes in Nederland. In de eerste week van juli komt het kwik in de Bilt elke dag boven de 25 graden. Tussen 9 en 11 juli hadden we de ‘koudste’ periode van juli met temperaturen tussen de 20 en 22 graden.

Vanaf de 12e juli werd het onafgebroken zomers. De droogte in de laatste maanden neemt langzamerhand zorgelijke vormen aan. We zijn dan ook benieuwd of het droogterecord uit 1976 gaat sneuvelen. Veel gras is allang niet meer groen, eerder geel en ook bomen en struiken hebben een groot tekort aan water. In sloten staat al weken geen water meer en mensen vragen zich af of de dieren het allemaal wel redden. Het neerslagtekort loopt voor sommige plaatsen in begin juli al op tot 200 millimeter. In Twente zou er rond 20 juli een neerslagtekort van 270 millimeter zijn en daarmee zou het op dat moment de droogste plek van Nederland zijn. Indien er nu ook natuurbrandjes ontstaan is dat extra schadelijk want vanwege de langdurige droogte en het neerslagtekort zal het herstel van de natuur tientallen jaren gaan duren.


15 juli: De temperatuursverwachting voor de rest van de maand ziet er zomers en heet uit

In de dagen er na veranderd er weinig aan deze voorspelling, behalve dat het nog iets warmer wordt en dan ook de nachttemperaturen stijgen. Plaknachten van 22 graden zijn ineens heel normaal. Zelfs weervrouw Helga van Leur moet even slikken bij het zien van de nieuwe pluimverwachting en vraagt zich af of de weermodellen de weg niet kwijt zijn. Nu het sinds de 12e al zomers warm is pakken we gelijk in de week erna de eerste hittegolf mee. Het is voor de regio Twente al de tweede hittegolf van het jaar. De temperaturen liggen daar, net als in het zuiden en zuidoosten van het land, enkele graden hoger dan in De Bilt. Het KNMI waarschuwt dat er een goeie kans is dat er een langdurige hittegolf op komst is. Volgens sommige regionale verwachtingen komt de temperatuur overdag voorlopig niet meer onder de dertig graden.

Wat in elk geval duidelijk wordt tijdens de hete dagen is dat de topics weer razendsnel gaan. Hitte- en droogterecords worden gebroken, een zeer lange hittegolf, snakken naar verkoeling en onweer en dus keuvelen we overal lekker over mee. Het is weer retegezellig in de topics, ook al hebben sommige users wat meer last van de hitte dan een ander en zijn we soms wat sneller aangebrand. Onderstaande plaatjes zeggen voldoende:



Ook verscheidene bruggen, trams en wegen in Nederland lijden onder de hitte. Door de hitte gaat het metaal uitzetten waardoor rails of bruggen op ‘slot’ zitten. Het metaal koel houden is een optie maar in deze zomer is daar beginnen meer aan.

Ook halverwege juli kijken we met grote ogen naar de weermodellen en verwachtingen. De recordzomer van 2018 lijkt in elk geval ook in de eerste twee weken van augustus gewoon door te gaan. Sterker nog: er zijn zelfs (kleinere) modellen die veertig graden!! aangeven in de laatste week van juli. Zo ver zou het alleen niet komen maar alleen het feit dat ze in de kaartjes staan geeft al aan hoe intens deze zomer is.

Midden juli slaan, vanwege de aanhoudende droogte, ook drie provincies alarm en geven zij aan dat huishoudens in Friesland, Overijssel en Flevoland mogelijke een lagere waterdruk zullen ervaren.
De warmste dagen van juli vinden we tussen 23 en 28 juli. Op veel plaatsen worden qua temperatuur weerrecords gebroken op 24, 25, 26 en 27 juli. In De Bilt alleen op 26 en 27 juli waar de temperatuur op 26 juli uitkomt op 35,7 graad en een dag later op 35,4 graad. Ongekende waardes in een ongekende hittegolf. Zelfs buienradar gaat failliet door de hitte. Zelf was ik er op 23 juli al klaar mee en maak een statement dat ik regelmatig tot het begin van de herfst zou herhalen:
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 15:44 schreef Frutsel het volgende:
opbokken met die kuthitte :(
Bij deze hitte ontstaan her en der een paar zware regen en onweersbuien. Veel is het niet en ze zijn als druppels op een gloeiende plaat maar ze zijn zeer welkom. Lokaal zijn het echter zeer zware buien en zorgen ze voor aardig wat overlast. Op 25 juli viel er in de regio Hengelo zo’n 20 tot 30 millimeter water bij een pittige onweersbui. Ondanks die zware lokale buien op de 25e sneuvelt het droogterecord. Het gemiddelde neerslagtekort over het land bedroeg op 25 juli 261 millimeter. Het oude record stamt uit 1976 en bedroeg 257 millimeter.

Het weerstation in Arcen spant de kroon met een recordtemperatuur van 38,2 graad op 26 juli en 38,1 graad op 27 juli.


Temperatuurkaart van 26 juli om 16.30 uur

Ook op 26 en 27 juli vallen er verspreidt fikse buien. Twente kreeg nog eens 30 tot 50 millimeter water te verwerken en ook Brabant, Zuid Holland en Utrecht krijgen wat fikse onweersbuien. Deze buien gaan gepaard met windstoten, zware regenval en onweer. In Rotterdam valt een dode bij lokaal noodweer op de 26e juli. Zo vallen de buien in sommige delen van het land maar dat is elders wel anders. Grote delen van Gelderland en Noord-Holland kregen bijvoorbeeld bijna helemaal geen water deze maand.

Dat het op de 26e, ondanks de lokale onweersbuien, weer een plaknacht zou worden was al vroeg duidelijk. Onderstaande weerkaart is van 26 juli om 23.40 uur. Nog steeds 30 graden op de Veluwe.


De nacht van 26 juli op 27 juli 2018 zou dan ook de warmste nacht ooit worden.

Normaliter zie je in WKN de DASOO topics als warme broodjes voorbij schieten op dagen dat het onweert maar nu vlogen ze vooral voorbij om te zien of we op de 27e het nationale temperatuur record zouden gaan verbreken. Dit lukt uiteindelijk net niet en bleef dus 0,4 graad onder het all-time record van 38,6 in Warnsveld op 23 juli 1944. Maar desondanks zou de 27e juli opnieuw een bloedhete dag worden. Rond half 12 ’s ochtends lag op veel plaatsen de temperatuur dan ook al ver boven de dertig graden. En dan breekt nog een nieuw memorabel moment aan. Op 27 juli 2018 om 15.57 uur opent Nattekat het duizendste topic van de DASOO reeks. *O*


1000 topics van de DASOO reeks in WKN O+

De combinatie van het duizendste topic, mogelijk naderend onweer voor de onderste helft van het land, record hete temperaturen, bezwete bilnaten van de DASOO-users maakt het voor Haags helemaal goed:
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juli 2018 16:06 schreef haags_kwartiertje het volgende:
Ik verheug mij nu al op het jaaroverzicht :)
Maar de dienstdoende mod geeft dan ook duidelijk aan:
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juli 2018 16:09 schreef Frutsel het volgende:
[..]Geen tijd :)
Maar ja, als zelfs toppers als LTVDK in WKN voorbij komen om te vertellen dat je als mod je werk moet doen, dan weet je het.
quote:
8s.gif Op vrijdag 27 juli 2018 16:10 schreef LTVDK het volgende:
[..]
Dat maak je dan maar :(
De 27e juli gaat ook de boeken is als de dag waarop wij het in Nederland warmer hadden dan waar ook in Europa.


Tevens is de 27e de dag waarop user Greys de vraag stelt of het niet handig is om bij calamiteiten, klimaat gerelateerd, misschien een watervoorraad aan te leggen. DUS: Ben jij geïnteresseerd in het ‘preppen’ of wil je wat meer informatie, handige tips of gewoon eens lurken: Kijk dan eens hier.

In de nacht van 27 op 28 juli gaat het eindelijk wat afkoelen door een flink windje dat ons landje bereikt. In de vroege ochtenduren gaat het op sommige plaatsen ook nog een beetje regenen maar veel verkoeling brengt dat niet want de temperatuur loopt al snel weer op richting de 30 graden.

User Arcee komt nog met een mooi statistiekje om te laten zien dat we twee memorabele dagen achter de rug hebben. Hieruit blijkt onder andere dat 22 van de 38 weerstations op 26 juli of 27 juli historische warmterecords hebben gebroken. Op 28 juli beleefd op sommige plaatsen de temperatuur door de regen en de wind een dipje. Dit dipje zorgt ervoor dat het in De Bilt ‘slechts’ 24,2 graden wordt waarmee de officiële hittegolf ten einde is. Bizar genoeg is De Bilt het enige weerstation waar de 25 graden niet gehaald werd. Op de andere stations dus wel en daar gaat de regionale hittegolf onverminderd voort. Op 31 juli staat de teller voor Arcen, Ell, Gilze-Rijen, Deelen, Eindhoven, Hupsel, Maastricht, Herwijnen, Volkel en Twente al op negentien dagen. Het is de vraag hoeveel dagen er nog bij gaan komen aangezien de pluimverwachting voor de eerste twee weken van augustus heel langzaam wat lagere temperaturen begint aan te geven.

Gemiddeld kwamen we voor juli qua temperatuur maar liefst uit op 20,7 graden Celsius. Dat is bijna drie graden warmer dan normaal. Juli 2018 pakt daarmee de derde plek qua gemiddelde temperatuur. Alleen de julimaanden uit 2006 en 1994 moet juli 2018 voor laten gaan. Zeer opmerkelijk was het aantal zonuren. In De Bilt kwamen we tot een totaal van maar liefst 341 zonuren tegenover normaal 206 zonuren. Daarmee komt juli 2018 met stip op nummer 1 van zonnigste maand ooit. Het vorige record stamt uit 1904 (!) en telde toen 307 zonuren.

Historische regenval en hittegolf in Japan

Overstromingen
In de eerste week van juli valt er in delen van Japan een gigantische hoeveelheid neerslag. Uitlopers van de tyfoon Prapiroon bereiken Japan en interacten met een hardnekkige depressie die al boven Japan hangt. Het zorgt voor bakken met water. Vooral in het westen en midden van het land is het mis. Ruim 1,6 miljoen mensen worden geëvacueerd, nog eens drie miljoen krijgen het advies om ook te vertrekken. De Japanse meteorologische dienst spreekt van historische regenval. Deze regenval slaat wegen en bruggen weg en zorgt ervoor dat rivieren buiten hun oevers treden. Bij de stad Kurashiki breekt een dam door en staat een hele stad onder water. In een etmaal tijd valt er 580 millimeter water op het eiland Shikoku.


Foto van Kurashiki (ten oosten van Hirosjima) na de damdoorbraak

Het slechte weer houdt nog even aan en de autoriteiten roepen uiteindelijk acht miljoen mensen op om te vertrekken. Het zijn de dodelijkste overstromingen sinds de Nagasaki overstromingen uit 1982. Destijds vielen 299 doden. Het dodental als gevolg van de overstromingen in juli loopt uiteindelijk op tot 225. De totale schade wordt geschat op 10 miljard dollar. De omvang van de schade zegt op deze foto’s meer dan genoeg.

Hittegolf
En hoe raar kan het lopen als in de laatste twee weken van de maand Japan getroffen wordt door een flinke hittegolf. Ook het gebied dat eerder deze maand getroffen werd door het water loopt de temperatuur flink op. Kumayaga zet het record op maandag 23 juli op 41,1 graad. In de metro van Tokyo loopt de temperatuur op tot 40 graden. Volgens de autoriteiten zijn 65 sterfgevallen in een week tijd gelieerd aan de hittegolf. Het totale dodental als gevolg van de hittegolf ligt volgens de Japanse regering op 138. Ruim 71000 mensen werd in ziekenhuizen behandeld voor verschijnselen van uitdroging of zonnesteken.

Dodelijke bosbranden in Griekenland – 99 doden, 200 gewonden
In juli wordt Griekenland opnieuw geteisterd door grote bosbranden. Zowel ten westen als ten oosten van het Athene zijn grote branden. Het zwaarste worden Kineta (ten westen van Athene) en Mati (ten noordoosten van Athene) getroffen. Vooral in het laatste dorp vallen veel slachtoffers. Het doet ons denken aan de vernietigende bosbranden uit 2007 waar 67 doden vielen.

Eind juli wordt echter duidelijk dat dit de dodelijkste bosbranden in meer dan tien jaar tijd zijn. Er vallen 99 doden en 200 gewonden. Mensen worden in de dorpjes volledig verrast door de snelheid van het vuur. Op de vlucht naar de kust raken families elkaar kwijt en gezinnen worden door de vlammen in hun auto gegrepen en kunnen geen kant op. In Mati vinden reddingswerkers op een klif bij de kust 26 lichamen van volwassenen en kinderen. Vermoedelijk konden de slachtoffers door de rook de kust niet meer vinden en kwamen samen op een hoge klif vlakbij het water maar te hoog om vanaf te springen. De mensen konden geen kant op en stierven samen in de vlammenzee. Wat meer informatie over de branden vind je hier.

Wat was er verder nog in JULI
WKN / Enorme ijsberg bereikt kustdorp in Groenland - angst voor tsunami
WKN / 'Mini-tsunami' treft Mallorca en Menorca



Nederland en FOK! in Augustus: Warm & Zonnig (What else is new??)
De eerste week van augustus zet de trend van juli onverminderd voort. Zomerzon, hitte, hittegolf en droog. De hittegolf die ons al weken teistert gaat regionaal gewoon door. Terwijl de Bilt op 28 juli de hittegolf de prullenbak in gooide begint men daar vanaf de 29e juli gewoon met een nieuwe hittegolf. De eerste week verloopt bijzonder heet. Vooral de voorspelling voor 7 augustus liegt er niet om.


1 augustus: Temperatuursverwachting voor Nederland voor 7 augustus 2018

Ikzelf ben alweer aardig klaar met de hitte en kijk liever wat verder vooruit want het ziet er naar uit dat we vanaf de 2e week van augustus enige verkoeling gaan krijgen en vermoedelijk normale augustus waardes gaan halen. Maar eerst moeten we ons nog door tropische waardes heen bijten. 3 augustus verloopt al warm met lokaal temperaturen van boven de 35 graden waarbij menig weerstation opnieuw een dagrecord meldt.

Ook de temperatuur van het zeewater in de Noordzee nadert recordhoogten. Door de hoge zeewatertemperatuur en de naderende buien die zijn voorspeld bereiken ons ook doomsday voorspellingen zoals tropische cycloon op de noordzee enzo. Dat wordt al snel weer naar het rijk der fabelen verwezen. Op 5 augustus zijn er ook nog steeds 18 weerstations waar een hittegolf onverminderd voortduurt. De tien eerder genoemde stations uit juli horen daar ook bij. Wie houdt dit het langste vol?

In de buurt van Wateren (Drenthe) breekt op 7 augustus een natuurbrand uit waarbij verscheidene campings moeten worden ontruimd. 7 augustus wordt tevens de warmste dag van de maand waarbij er nog 36,6 graad in Arcen gehaald wordt en ook op die dag worden op veel weerstations temperatuurrecords gebroken. En die warmte moet er natuurlijk ook weer uit dus veel van ons hopen op een spetterend onweer als afsluiting van die bloedhete periode. Ook nu blijft het tot ver in de avond overal boven de 25e graden. Het wordt lang wachten op enige verkoeling en menigeen vraagt zich af waar de buien blijven. Komen ze uberhaupt wel?

Het merendeel van de buien concentreert zich eerst op de Noordzee en op België. Toch zijn er wel aanwijzingen voor fikse buien dieper in de nacht. Iets na middernacht komt dan eindelijk de regen in het zuiden en zuidwesten van het land. Ook het onweer en de wind doen zich gelden en lokaal vallen wederom zware buien. Vooral in België gaat het goed los en af en toe bereiken zware windstoten ook delen van Zeeland en Brabant. Her en der ontstaat nog stormschade. Toch valt het voor het grootste deel van het land vies tegen en beleven we opnieuw een vieze plaknacht waar de hitte niet of nauwelijks wordt verdreven. Het meeste water valt in de kustprovincies en het zuiden van het land.

Toch wordt het op acht augustus overal minder warm waarbij het alsmaar voortdurende regionale hittegolf record op veel plaatsen sneuvelt. Slechts 7 stations halen op 8 augustus nog de 25 graden waarvan er op 6 weerstations al 28 dagen een hittegolf gaande is. Op 9 augustus eindigt echter de reeks. Alleen Twente en de Achterhoek houden stand tot de 9e augustus en zij halen als enige twee stations op die dag nog 26 graden en zetten daarmee het all-time hittegolf record op maar liefst 29 dagen!

Er wordt echter alweer vooruit gekeken. Modelberekeningen geven een behoorlijke bak water voor de 9e augustus en mogelijk een flinke storm op de avond van de negende naar de tiende augustus.

Één van de waarschuwingen voor storm van onze weermannen on the internet

Toch blijft het lang onzeker wat er gaat gebeuren. Het ene moment geven de kaartjes storm voor het noordoosten, gaan de Waddeneilanden kapot en een run daarna valt het allemaal wel weer mee. Vervolgens krijgt het oosten zeshonderd millimeter water en een kaartje daarna is alles voor Limburg. Het blijft afwachten en nowcasten. Estofex komt inmiddels met een level 2 gebied over het oosten van het land en grote delen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland voor zware neerslag. Rond het middaguur komt het KNMI met code oranje voor d e kustprovincies vanwege de zware windstoten die kunnen ontstaan. Ook Frankrijk, Duitsland en Denemarken nemen maatregelen voor de naderende storm.

Toch loopt ook dit allemaal met een behoorlijke sisser af voor ons land. De krachtigste windstoten blijven op de Noordzee die ook nog eens extra gevuld wordt met bakken regenwater. Het noordwesten van Nederland, inclusief de Waddeneilanden, krijgen wel te maken met rukwinden en regen. Ook het midden van het land en de noordelijke provincies krijgen water. Al met viel het voor veel mensen toch zwaar tegen gezien de paniekvoorspellingen die overal te vinden waren. Met alle buien van de laatste dagen zijn we echter nog niet geholpen gezien het onderstaande kaartje waarop te zien is dat er nog steeds een groot neerslagtekort is.



In de dagen na de tiende houden we zeer aangename temperaturen van 20 tot 25 graden. Het is wel even wennen dat het nu in de avonden een stuk koeler is. Aan de kust is het wel iets koeler dan in het binnenland en zuidoosten. Toch schijnt het zo te zijn dat we onze borst kunnen nat maken want de vier volgende zomers blijven volgens dit bericht heet. Dus we kijken uit naar de volgende hittegolftopics in 2019. Pas op 23 augustus kwam de temperatuur in De Bilt onder de 20 graden en dat was voor het eerst in zestig dagen! dat dat gebeurde. Ook ziet het er op de lange termijn niet slecht uit want de weerkaartjes geven voor de eerste septemberweek ook nog een prima zomervoorspelling.

Qua neerslag viel in augustus het meeste in de kustprovincies. Daar viel zo’n 140 millimeter in augustus terwijl het oosten het moest doen met slechts 45 millimeter. De droogteproblemen zijn nog lang niet voorbij. Op 26 augustus komt het bericht dat de Rijn bij Lobith op het laagste peil staat dat ooit is gemeten.

Noodweer en hitte in Europa

De droogte en hitte die Nederland al een tijdje in zijn greep houdt heeft natuurlijk ook zijn grip op de rest van Europa. In juli meldde ik al iets over Griekenland maar nu kijken we met een schuin oog naar de alsmaar oplopende temperatuur in Spanje en Portugal. Daar geven weersvoorspellingen voor begin augustus soms 49 tot 50 graden aan. Ongekend hoge temperaturen waarbij de 36 en 37 graden in Nederland in het niet vallen. Het Europese hitterecord staat op 48 graden en werd gehaald in Athene op 10 juli 1977. De records van Portugal (47,4 graad in Beja 2003) en Spanje (47,3 Montoro 2017) doen daar niet veel voor onder. Het Europese hitterecord sneuvelt uiteindelijk niet maar in Portugal halen ze uiteindelijk wel de 46,6 graad. In Spanje halen ze in Cordoba ook de 46 graden en in Grenada de 46,6 graad. In de Algarve breken bosbranden uit.

In Zuid-Frankrijk in regio’s Ardèche en Gard gaat noodweer goed los op 9 augustus. Een vijftal campings met 750 gasten worden uit voorzorg geëvacueerd omdat ze onder lopen en omdat rivieren razendsnel buiten hun oevers treden. De rivier Cèze treedt na een dambreuk ook buiten zijn oevers. In Saint-Jean-de-Peyrolas worden 120 Duitse tieners op zomerkamp geëvacueerd. Een 70 jarige begeleider overleeft de tragedie niet als hij door het wassende water wordt gegrepen. In dezelfde regio vallen hagelstenen zo groot als eieren.


Overstromingen in de Ardèche, bij Bourg-Saint-Andéol

In Duitsland teistert het onweer vooral het westen, midden en noorden van het land. Het vliegverkeer op de grootste luchthaven van Duitsland, Frankfurt, wordt een uur stilgelegd vanwege het hevige onweer. Een week later is het mis in België. Daar is veel schade bij noodweer in Wallonië en bij een mini-tornado in Luik. In Italië vallen zeker tien doden in de regio Calabria nadat overstromingen een groep wandelaars in een kloof bij Raganello verrasten. Door het snel stijgende en stromende water kon de groep geen kant op. In die week zijn er ook in Duitsland bosbrandjes. De aanhoudende droogte geeft de vlammen vrij spel en in Brandenburg worden op 23 augustus twee dorpen ontruimd vanwege de naderende vlammen.

Aardbeving treft Indonesische eiland Lombok
Op 5 augustus 2018 wordt het Indonesische eiland Lombok opnieuw getroffen door een zeer zware aardbeving met kracht 7. Ik zeg ‘opnieuw’ omdat het eiland een week daarvoor ook al getroffen werd door een aardbeving van 6.4. Inmiddels zien we echter die beving als ‘voorschok’ van de beving van vijf augustus. Bij die beving van 6.4 vielen toen al twintig doden doordat talloze gebouwen instorten. De beving begin augustus geeft vervolgens de genadeklap aan nog eens veel gebouwen. Ook op Bali wordt de beving gevoeld. Officials geven aan dat op Noord-Lombok zo’n 80% van alle gebouwen zijn ingestort of zwaar beschadigd zijn geraakt. In totaal vallen maar liefst 563 doden en zijn er meer dan duizend gewonden. Het is de zwaarste en dodelijkste beving die Lombok ooit heeft getroffen.


Schade aan gebouwen op Lombok na verwoestende aardbeving op 5 augustus

Op 9 augustus volgt er nog een naschok van 5.9 waarbij ook nog zes doden vallen. Lombok wordt vervolgens op 18 en 19 augustus ook getroffen door flinke naschokken. Die van 19 augustus had een kracht van 6.9 maar was op een andere breuklijn dan de zware beving van 5 augustus.

Wat was er verder nog in AUGUSTUS

WKN / De Calderonegletsjer is bijna helemaal gesmolten
WKN / Heetste maand ooit in Death Valley
WKN / Duizenden mensen vluchten voor grootste bosbranden ooit in Californië
WKN / Noodtoestand in Hawaï voor orkaan Lane



Nederland en FOK! in September: Zon, warm, pittige buien en richting herfst!

De eerste weken van september zetten de trend van eind augustus voort. Relatief warm met fikse buien. Met maximum temperaturen van boven de 20 graden in de eerste week was het een prachtige week om in te vertoeven (mits je geen regenbui op je harses kreeg). In delen van het land kwam de temperatuur zelfs nog boven de 25 graden uit wat weer enkele pittige onweersbuitjes oplevert. Op vijf september herhaalt dit scenario zich en vooral in het midden en westen van het land zijn felle regenbuien. Dit heeft als resultaat dat in plaatsen als Woerden en Nieuwkoop net zoveel regen valt als normaal in de hele maand september valt. Op veel plaatsen krijgt de brandweer melding van ondergelopen kelders of tunnels. Ook slaat de bliksem in tijdens de code geel die op dat moment geldt. Lokaal viel er dan ook meer dan 100 millimeter.

Vanaf 8 september komen we weer in een wat rustiger vaarwater en krijgen we stabieler nazomerweer waarbij de temperatuur daalt naar vijftien tot twintig graden. Toch piekt de zomer van 2018 nog een keer. Mede door de hulp van Tropische Storm Helene krijgen we nog een paar prachtig warme dagen. In Maastricht komt de maximum temperatuur tussen 17 en 20 september steeds boven de 25 graden uit met zelfs 30 graden op 18 september. Velen van ons genieten dan ook nog even van dit heerlijke nazomertje.

Na 21 september veranderd het weerbeeld. Een lagedrukgebied trekt langs onze kust en brengt ons veel wind en twee dagen later trekt een ander lagedrukgebied ten zuiden van ons langs wat een bak regen naar Nederland brengt. De temperatuur daalt en het voelt bizar koud aan. De Bilt beleefd op 23 september zijn koudste dag van de maand, het wordt slechts 10.9 graden. De weersomslag is een feit en we kunnen er niet omheen… maar de herfst lijkt nu echt te beginnen. Aan het eind van de maand wordt er in Twente alweer vorst aan de grond gemeten en daar komt de minimum temperatuur op 30 september uit op -1,5 graden. Koudddddd! Desondanks was september een zeer zonnige maand. Maastricht spande de kroon want daar hadden we maar liefst 213 zonuren waar we gemiddeld rond 138 zonuren zitten.

Orkaan Florence
Begin september volgen wij in ons centrale orkanentopic in WKN de ontwikkeling van een nieuwe tropische storm op de Atlantische Oceaan. Het is de zesde storm van het Atlantische orkaanseizoen en in de eerste week van september wordt duidelijk dat Florence een gevaarlijke orkaan kan gaan worden. Ze wint aan kracht tot orkaan van categorie vier, is daarmee de allereerste zware orkaan van het Atlantische seizoen, maar windschering boven de Atlantische Oceaan trekken Florence aan flarden en ze kan opnieuw beginnen. De weersomslag die daaraan vooraf gaat heeft meer gevolgen. Een hogedruk gebied beweegt vooralsnog niet van zijn plek en dat weerhoudt de orkaan ervan om naar het noorden te trekken. Het pad dat Florence gaat volgen komt elke dag verder naar het westen te liggen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat North en South Carolina aan de Amerikaanse oostkust te maken gaan krijgen met een categorie 3 of 4 orkaan. Op tien september groeit Florence opnieuw uit tot orkaan van vierde categorie. Met windsnelheden van 220 kilometer per uur en een kerndruk van 939 mbar raast ze richting de oostkust van de VS.


Modelberekening voor Orkaan Florence richting de Amerikaanse oostkust op 10 september

Er worden verplichte evacuaties ingesteld voor een groot deel van de kustprovincies van beide deelstaten. Meer dan een miljoen mensen moet hun huizen verlaten. Een groot deel van de weermodellen voorspelt een enorme hoeveelheid water die zal gaan vallen. Ook de stormvloed van enkele meters boven het gewone getijde zal een probleem gaan worden voor veel inwoners.

Een geluk bij een ongeluk voor de inwoners van de Carolina’s volgt dan alsnog. Orkaan Florence krijgt vlak voor de landfall opnieuw te maken met ongunstige omstandigheden zoals windschering en zwakt af naar een categorie 1 orkaan. Ongunstig is dat volgens de nieuwe berekening de orkaan een tijdje voor de kust zal blijven hangen en daardoor zal de wateroverlast groot zijn. Op 14 september gaat orkaan Florence in Wrightsville Beach aan land als categorie 1 orkaan. Honderden die weigerden om te vertrekken moeten worden gered door de hulpdiensten. Zij hadden het snel stijgende water onderschat en zitten soms op de zolders of daken van hun huizen en kunnen geen kant op. Hieronder een shot van een webcam in New Bern:




Via internet houden we meerdere streams in de gaten en proberen we het laatste nieuws te volgen. Talloze stormchasers zitten ook in het gebied en hebben camera’s opgesteld die je vervolgens weer via internet kunt volgen. Ruim 620.000 mensen zitten zonder stroom. De regenhoeveelheid die Florence met zich meebracht is enorm. In Elizabethtown, North Carolina, valt in de ‘Florence-periode’ een adembenemende 913 millimeter aan regen! Uiteindelijk vallen er in de VS drieënvijftig doden, waarvan 41 in North Carolina. De totale schade door Florence wordt geraamd op 18 miljard dollar.

Supertyfoon Mangkhut
Terwijl in de Westerse media vrijwel alle aandacht uitgaat naar de Amerikaanse oostkust en Florence, raast er in de Pacific ook een monsterachtige orkaan. De naam: Mangkhut (in Aziatische regionen ook wel Ompong genoemd). Het is de negende orkaan van het Pacifische orkaanseizoen en zou de zwaarste orkaan van 2018 worden. Op 8 september wordt al duidelijk dat er met Mangkut niet te spotten valt als een verwachting van weermodel GFS met een kerndruk van 871 mb voor de orkaan komt. Dat is ongekend laag en tekenend voor een zeer zware orkaan.

Het Amerikaanse eiland Guam en het eiland Rota in de Stille Oceaan worden op 10 september getroffen. Zo’n 80 procent van de eilanden zit zonder stroom en de schade aan de infrastructuur op het eiland Guam is ruim 4 miljoen dollar.

De omvang van tyfoon Mangkhut wordt goed duidelijk op satellietbeelden

Uit voorzorg worden honderdduizenden mensen op de Filipijnen geëvacueerd als Mangkhut hun eiland bedreigd. Dat land wordt op 14 september in het noorden hard getroffen. Ook hier zitten de stormchasers weer klaar zoals James Reynolds die in een hotel de komst van tyfoon Mangkhut afwacht. Na de doortocht op de Filipijnen treft de tyfoon op 16 september Hongkong en China. Sinds 1983 is Hong Kong niet meer getroffen door zo’n sterke orkaan. Van alle waarschuwingen in Hong Kong kreeg Mangkhut ook de zwaarste categorie toebedeeld voor ruim tien uur lang. 47.000 bomen gingen in Hong Kong tegen de vlakte en her en der waren overstromingen. Veel wolkenkrabbers hadden glasschade omdat ruiten niet bestand waren tegen de krachtige windstoten die allerlei puin met zich meevoerde. In China worden uit voorzorg ruim twee miljoen mensen geëvacueerd.


Schade in Hong Kong aan wolkenkrabbers na doortocht supertyfoon Mangkhut

Het dodental bleef opmerkelijk genoeg laag en beperkt tot 134. De meeste daarvan vielen op de Filipijnen. Het was voor het eiland een kostenpost van 630 miljoen dollar waarmee Mangkhut op plek vier terecht komt van ‘duurste orkanen ooit die de Filipijnen troffen’. De totale schade wordt geraamd op 3,75 miljard dollar verspreid over meerdere landen.

Aardbeving en tsunami treffen Sulawesi
Op vrijdag 28 september wordt het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving met kracht 7.5. Een paar uur voor de beving was het eiland opgeschrikt door een ‘voorschok’ van 6.1. De beving vindt plaats in het noorden van het eiland, in de regio Minahasa, op zo’n 60 kilometer ten noordoosten van de stad Donggala en op een kleine 80 kilometer van de provincie hoofdstad Palu. De eerste berichten komen vanuit Palu en daar zijn gebouwen ingestort en lijkt er flinke schade te zijn. Als vervolgens het tsunamialarm wordt opgeheven lijkt het vooralsnog mee te vallen. Niets is echter minder waar.

Amper een uur later verschijnt het bericht en een video over een tsunami die Palu na het intrekken van het alarm zou hebben getroffen. Vol ontsteltenis wordt er naar de beelden gekeken en de stad wordt zwaar getroffen doordat het reliëf in het gebied de tsunami als een soort trechter op Palu laat afkomen. Hieronder beelden van de tsunami die Palu trof.


Een bijkomend verschijnsel van de aardbeving is ‘Soil Liquefaction’ oftewel “Bodemvervloeiing”. Dat is een verschijnsel dat kan optreden bij aardbevingen en waarbij de bodem zijn sterkte en samenhang verliest als gevolg door de spanning van de aardbeving. Hierdoor lijkt de bodem zich als een vloeistof te gedragen. Het gevolg is dat hele wijken, gebouwen en wegen van Palu letterlijk door de bodem worden ‘opgeslokt’. Honderden mensen zitten als ratten in de val en komen hierbij om het leven en zij zullen nooit worden teruggevonden. Op dronebeelden die boven de stad Palu zijn gemaakt is te zien hoe groot de schade precies is. Op het moment van schrijven staat het dodental als gevolg van de aardbeving en de tsunami op 2256.


Verwoesting en ontreddering in Palu (Sulawesi) nadat een aardbeving en tsunami de stad trof

Ruim 1000 mensen worden nog altijd vermist en zijn vermoedelijk ook omgekomen. Meer dan 10.000 mensen raakten gewond. Ruim een maand later waren 200.000 mensen op de vlucht geslagen en worden als vluchteling bestempeld omdat ze geen vaste verblijfplaats meer hebben. Wereldwijd wordt er hulp aangeboden.

Op 30 januari 2019 wordt bekend gemaakt dat er 4340 doden zijn gevallen.

Wat was er verder nog in SEPTEMBER
Orkaan Jebi teistert Japan
Medicane Zorbas actief in Middellandse Zeegebied
Duitse veenbrand in grensgebied duurt al twee weken

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 05-02-2019 10:31:35 ]
pi_183940455


Nederland en FOK! in Oktober – Zacht, zonnig, warm maar koud en guur einde
Het begin van oktober mocht er best wezen. Na een wisselvallig begin in de eerste paar dagen steeg het kwik op vijf en zes oktober boven de twintig graden en werd het herfstgevoel van eind september ver weg gedrukt. Na een dipje op de zevende oktober kwam er echter een fantastische periode aan die zomers aanvoelde.


Pluimverwachting van het Europese weermodel voor tweede week oktober – Opnieuw zomers!

De Bilt scoorde recordwaardes qua maximumtemperatuur op 12, 13 en 14 oktober waarbij de 13e oktober zelfs de 26,3 graden aantikte. En terwijl de mooiste dagen nog moesten komen was user dick_laurent al bezig met de weersomslag die daarna zou gaan plaatsvinden.
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 09:52 schreef dick_laurent het volgende:
Lijkt erop dat de liefhebbers van fris weer en regen vanaf zondag hun zin gaan krijgen.
Ahja ik accepteer het, het is immers oktober dus die omslag ging er hoe dan ook een keer komen. T/m zaterdag wordt het in ieder geval nog even flink genieten van de Indian Summer! :)
Mazaru maakt op 11 oktober nog een mooie vergelijking met de zomerse waarden van nu en de enorme sneeuwval in 1975. Zelfs de stranden worden op 13 oktober nog druk bezocht. Ongekend voor de tijd van het jaar. Zo denkt ook user Aloa.
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 21:42 schreef aloa het volgende:
Wat een belachelijk warme dag, niet normaal :+
Het is oktober :D
In Ell wordt op 13 oktober de hoogste maximumtemperatuur van deze maand gemeten. 28,1 graden! Van 10 tot 17 oktober kwam de temperatuur in De Bilt niet meer onder de twintig graden en er werd volop genoten van de nazomer. 2018, het kon niet op, ook nu ging de ‘zomer’ onverminderd voort, ondanks het dipje eind september. De Bilt scoort in oktober 10 warme dagen tegen normaal twee gemiddeld. Toch lijkt niet iedereen er blij mee zoals good old Yvonne:
quote:
17s.gif Op zondag 14 oktober 2018 15:34 schreef yvonne het volgende:
Ik wil herfst, ik weiger in de zon te gaan zitten }:|
Qua zonuren kwam oktober ver boven de 170 uur tegen gemiddeld 113 zonuren. Toch moet die weersomslag een keer komen en rond het midden van de maand zijn er al de eerste aanwijzingen dat die er gaat komen. In de derde week van oktober daalt de temperatuur tot een graad of vijftien wat bij een zonnetje nog steeds zeer aangenaam aanvoelt. Uiteraard is het dan al voor sommigen ‘te koud’ :’) en mag de kachel alweer aan. De echte weersomslag zit echter in de vierde en laatste week van oktober. Het weer wordt slechter, kouder en guurder. De topics gaan langzaam (wat raar is want iedereen zou binnen op zijn zolderkamer moeten zitten? :{ en ’s avonds is het natuurlijk ook retesnel donker wat het er ook niet gezelliger op maakt. Qua neerslag blijft ook deze maand achter op het gemiddeld met slechts 40 millimeter tegen 80 normaal. Merendeel van deze neerslag viel in de laatste paar dagen en vooral op 30 oktober viel er lokaal veel neerslag.

Orkaan Matthew
Ook in 2018 had het Atlantische Orkaanseizoen nog één verrassing in petto voor oktober. Matthew!Het orkaanseizoen zou uiteindelijk 15 tropische stormen voortbrengen waarvan er 8 zouden uitgroeien tot orkaan en van die orkanen zouden er twee worden bestempeld als “Major” oftewel zeer zware orkanen. Florence was de eerste, Matthew werd de tweede. Matthew ontstond op 2 oktober als lagedrukgebied in de Caribische Zee. Pas vijf dagen later werd het gebied een tropische depressie en een dag later was Orkaan Matthew geboren. Nadat Matthew Cuba had aangedaan op 8 oktober had hij nog enkele dagen om in de warme Golf van Mexico uit te groeien tot een kolossale zware orkaan.


Matthew op 8 oktober voor de kust van Cuba, op weg naar het warme water van de Golf

Op 9 oktober wordt in Florida in meer dan twintig provincies de noodtoestand uitgeroepen door gouverneur Rick Scott. Matthew groeit op dat moment uit tot een categorie 2 orkaan. Daar blijft het niet bij. Dinsdagnacht (Nederlandse tijd) groeit Michael uit naar een categorie 3 orkaan. Matthew kan de krachtigste orkaan ooit worden die langs de Florida Panhandle aan land gaat.

Woensdagochtend, amper 8 uur later, komt dan het bericht dat Matthew een categorie 4 orkaan is geworden. De windsnelheden bedragen op dat moment 229 kilometer per uur met een kerndruk van 942 mb. De incidentele windstoten liggen nog hoger en lopen richting de 280 kilometer per uur.

Kolossale categorie 4 orkaan Matthew op weg naar de Florida Panhandle

Rond 15.00 uur Nederlandse tijd wint Matthew steeds meer aan kracht als de kerndruk verder daalt richting 935 mb en nog eens twee uur later de druk daalt tot 923 mb. De windsnelheden lopen op tot 250 kilometer per uur en de windstoten halen 300 kilometer per uur. Op zijn krachtigste punt haalt Michael een kerndruk van 919 mb en zit hij op de uiterste grens van een categorie 4 orkaan en zou mogelijk heel even een categorie 5 zijn geweest.

Matthew zou enkele uren later bij zijn landfall de op twee na krachtigste orkaan ooit worden die het Amerikaanse vasteland bereikt. Na de Labor Day orkaan uit 1935 en orkaan Camille uit 1969 ging Matthew op 10 oktober aan land in Florida als krachtige categorie 4 orkaan. Sinds orkaan Wilma uit 2005 was er in oktober niet meer zo’n krachtige orkaan in het Atlantische deel ontstaan.
Ook nu weer kijken we via talloze webcams en livestreams naar de kracht van de natuur en elke keer blijft ons dat verrassen als complete gebouwen worden weggeblazen. Ook de muur van water, de stormvloed, geeft heel veel ellende langs de kust van Florida waar op sommige plaatsen het water een meter hoog in de huizen komt te staan.

Veel huizen worden door de combinatie van water en wind met de grond gelijk gemaakt. Miljoenen mensen zitten tijdelijk zonder stroom. Er vallen uiteindelijk zestig doden. De totale schade wordt geschat op 15 miljard dollar maar een definitief bedrag is eind december nog niet bekend.

Wat was er verder nog in OKTOBER

WKN / Orkaan Leslie onderweg naar Portugal en Spanje
WKN / Zeker tien doden na overstromingen op Mallorca
WKN / Willa, categorie 5 orkaan, op weg naar Mexico
Doden door noodweer in Italië



Nederland en FOK! in November: Weer droog en weer zon
Het gure vieze weer waarmee oktober was geëindigd hadden we alleen nog op 1 november. Vanaf de tweede van de maand kregen we droog en zonnig weer. Vanwege de glasheldere nachten vroor het soms ’s nachts een paar graden en liep de temperatuur overdag op naar een maximum van een graad of elf. Zes november spande echter de kroon want ook deze dag ging de recordboeken in als de warmste zes november ooit. In De Bilt werd het maar liefst negentien graden. In Westdorpe (Zeeland) werd zelfs de twintig graden gehaald en het leek daar wel weer even een dag lente. De tweede week van november hielden we temperaturen iets boven normaal en was het met droog en zonnig weer best aangenaam bij temperaturen van 10 tot 13 graden. Toch zag het er naar uit dat de temperatuur wel zou gaan dalen in de komende tijd.

In de derde week draaide de wind naar het oosten en daalde de temperatuur tot onder normale waardes. De krachtige wind deed het flink koud aanvoelen en ook ’s nachts daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. Op 20 november konden we de eerste natte sneeuw noteren. Het koudste werd het deze maand in Leeuwarden, daar haalde de minimumtemperatuur ’s nachts -5,6 graden. In de laatste drie dagen van de maand draaide de wind weer naar het zuidwesten. Daardoor steeg de temperatuur weer boven de tien graden maar nam de neerslag toe. Er viel gemiddeld slechts 26 millimeter neerslag terwijl we normaal zeker 80 millimeter halen. Opnieuw een zeer droge maand dus wat volgens dit bericht inmiddels ook een probleem wordt voor woningen. Er zijn woningen in het land die al scheuren vertonen en/of verzakken.

Ook was de maand wederom zonniger dan normaal want we hadden maar liefst 97 zonuren tegenover een langjarig gemiddelde van 63 uur in november. Maastricht haalde maar liefst 113 zonuren. De kans is dan ook groot dat 2018 zal afsluiten als het jaar met de meeste zonneschijn ooit. En daar past maar één opmerking van user Nattekat bij:
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2018 18:27 schreef Nattekat het volgende:
KUTKOU :(
KUTWIND :(
KUTWINTER :(
KUTLAND :(
:( :( :( :( :(
:r :r :r :r :r
Noodweer teistert opnieuw Italië
Eind oktober was het al misse boel in Italië en die lijn zet door in november. Op het eiland Sicilië vallen nog eens twaalf doden vlakbij Palermo door nieuw noodweer dat overstromingen veroorzaakt. Twee gezinnen worden verrast door het water en komen om. Ook is er een ecologische ramp in de regio. Het noodweer heeft een compleet ‘vioolbos’ weggevaagd waarbij veertien miljoen bomen zijn verwoest. Dit zijn speciale bomen, met name rode sparren, die worden gebruikt om muziekinstrumenten te vervaardigen. De wederopbouw van dit bos zou 180 tot 200 jaar gaan duren. Het dodental in heel Italië is daarmee begin november al opgelopen tot dertig. Dat er verder niets bestand is tegen het water en dat het soms ook geen zin heeft om te proberen het water buiten de deur te houden wordt hieronder wel duidelijk.


Werknemers proberen bij noodweer in Italië het water buiten de deur te houden.

Eind november wordt het land opnieuw getroffen door zwaar noodweer. Daarbij worden ook tornado’s en waterhozen gespot. Hieronder een filmpje van enkele tornado’s in het gebied rondom Crotone:


Dodelijke bosbranden Californië
De bosbranden die in 2018 in Californië hebben huisgehouden zijn de meest verwoestende en meest dodelijke bosbranden die de staat ooit hebben getroffen. In 2018 waren er in Californië 8434 bosbranden die uiteindelijk ruim 765000 hectare in de as hebben gelegd. In november 2018 waren er twee grote branden in Californië die ik er toch even wil uitlichten. De aanhoudende droogte, harde wind en hoge temperaturen zorgden voor een ongekend inferno.

Woolsey Fire

De zogenaamde “Woolsey Bosbrand” raasde van 8 tot 21 november en trof een gebied van bijna 40000 hectare net buiten Los Angeles. Bijna 300.000 mensen werden in allerijl geëvacueerd, het merendeel uit de dure wijken van Malibu. De ‘beruchte’ Santa Ana wind joeg het vuur met grote snelheid zuidwaarts richting de dorpjes. Op 10 november waren er ruim 3200 brandweerlieden bezig met het bestrijden van de brand die inmiddels 1600 huizen en gebouwen in de as had gelegd. Er vielen bij de Woolsey Fire gelukkig slechts drie doden te betreuren.


Rookpluimen van de ‘Woolsey-brand’ goed zichtbaar op de snelweg nabij Malibu, Californië.

Camp Fire
Verreweg de meest indrukwekkende bosbrand was de Camp-Fire die de geschiedenisboeken in zal gaan als meest dodelijke en verwoestende bosbrand die de staat Californië ooit getroffen heeft. Het is de dodelijkste bosbrand van de Verenigde Staten sinds 1918. Ook deze brand ontstond op 8 november in Butte County in het noorden van Californië. Het vuur zou uitgroeien tot een kolossale bosbrand die een ware vuurstorm ontketende die het arme dorpje ‘Paradise’ volledig in de as zou leggen. De vuurstorm creëerde zijn eigen windveld en kon zich daarmee zelf in leven houden en raasde met een ontzagwekkende snelheid op de inwoners van het dorp af.

Een onmiddellijk evacuatiebevel werd afgekondigd maar bereikte sommige delen van de stad veel te laat. Inwoners van deelgemeente Concow kregen slechts twintig minuten voordat de vlammen hun zouden bereiken de waarschuwing om te vertrekken. De vlammenzee trok vlak daarna door de stad en verwoeste alles op zijn pad. Bewoners die te lang hadden gewacht met vertrekken of die nog bezig waren om spullen te verzamelen werden compleet verrast en konden geen kant op. Hele families stierven in huizen of in auto’s op de vlucht voor het vuur.




52.000 mensen worden geëvacueerd en de “Camp-Fire” bosbrand verwoest maar liefst 19.000 huizen. Er vallen 86 doden en ruim 62000 hectare gebied gaat in vlammen op. Lange tijd staat het aantal vermisten op meer dan duizend maar uiteindelijk blijkt dat veel mensen onterecht op die lijst stond en ook mensen die niet wisten dat ze op die lijst stonden en bleek het aantal slachtoffers lager.



Brand en verwoestingen in het Californische stadje ‘Paradise’. Niets staat nog overeind

Voor mensen die nog eens een persoonlijke en indrukwekkende “untold-story” willen lezen over de branden bij Paradise raad ik ze aan om dit eens te lezen. (Wel Engelstalig!)

Wat was er verder nog in NOVEMBER

Honderdduizenden Indiers ontheemd na verwoestende storm Gaja
Magma bouwt zich op onder supervulkaan bij Napels
Zware golven teisteren Tenerife – schade aan hotels
Uitzondere tornado treft deel van Nieuw-Zeeland



Nederland en FOK! in December: Zacht en wisselvallig, koude prik in midden van de maand
Ook december opent met warme temperaturen voor de tijd van het jaar. Het doet aanvoelen als de decembermaand van 2015 (zie jaaroverzicht 2015 – december met temperaturen van boven de tien graden. De eerste dag van de maand regent het flink op veel plaatsen. Op 2 december haalt De Bilt nog 13,2 graden wat weer een nieuw record is. Op 3 december wordt het record uit 1954 geëvenaard met 13,3 graden in De Bilt.
Vervolgens blijft het tot en met de 9e bijzonder zacht en valt er op veel plaatsen opnieuw veel regen. Vanaf de 10e draait het weerbeeld om en wordt koude lucht onze kant op gevoerd en daalt de temperatuur. We halen op zaterdag 15 december net geen ijsdag als het in de Bilt tot een maximumtemperatuur van 0,8 graden komt. Wel is er een kansje op een flinke sneeuwbui in de nacht van 15 op 16 december. En net als dus op die dag bekend wordt dat de witte kerst er wederom niet in zal zitten dit jaar moeten we het voor december hebben van dat ene dunne laagje witte poeder wat er in die nacht valt. In sommige delen valt slechts 1 centimeter, andere delen hebben iets meer geluk met een centimeter of vijf. Het levert soms mooie plaatjes op maar ook ongemak voor vele weggebruikers.


Sneeuw in Nijmegen in de nacht van 15 op 16 december, mogelijk de enige sneeuw deze maand

Lang blijft het echter niet liggen want de temperaturen gaan weer stijgen. Zondagmiddag is dan ook de meeste sneeuw alweer gesmolten. Vanaf de 16e december wordt het weer warmer en komt de temperatuur uit op 8 a 9 graden. Ook nu weer gaat deze ‘warmere’ periode gepaard met langdurige regenval. In het DASOO topic zie je ook direct de verschillen tussen de users. De één hoopt op sneeuw en kou en de ander op een relatief zachte december. Laatstgenoemde gaat natuurlijk gepaard met regen en wind wat ook weer niet echt fijn is. Dus #teamzachtenregen of #teamkouensneeuw, kies je kant!

Op 20 december krijgt vooral het westen en noordwesten veel water en valt er op veel plaatsen 10 tot 20 millimeter regen. Ook op 21 december komt er een behoorlijke plens water op Nederland af terwijl het zeer zacht buiten is. Vooral in het oosten en noorden valt er soms 15 tot 25 millimeter water.

Langdurige regenbuien teisteren Nederland op 21 december

Ook in de dagen richting kerst blijft het flink regenen en blijft het rond de tien graden. Gelukkig wordt het wel wat droger. De kerst lijkt relatief droog te gaan verlopen en zal het iets frisser worden. Richting de jaarwisseling neemt de onzekerheid toe. De neerslagkansen blijven aanwezig net als de kans op smog en misschien mist. De komende dagen moeten uitsluitsel geven wat de vuurwerkliefhebbers dit jaar op Oudjaarsdag kunnen verwachten. Wellicht dat het richting januari dan ook kouder gaat worden maar ook dat blijft nog even afwachten.

Tsunami treft Indonesië na eruptie vulkaan Krakatau
Op 23 december worden inwoners van Java en Sumatra volledig verrast door een tsunami die de kustlijn van beide eilanden treft. Een golf van ruim een meter hoog komt tientallen meters vernield alles op zijn pad op West-Java en Zuid-Oost Sumatra. Er gaat geen tsunami waarschuwing aan vooraf. Simpelweg omdat er geen aardbeving werd gemeten ging ook het alarm niet af en worden inwoners volledig verrast.

Activiteit bij de vulkaan Anak Krakatau in de straat van Soenda in augustus 2018

Al snel wordt duidelijk dat de tsunami waarschijnlijk is veroorzaakt door een aardverschuiving bij de vulkaan Krakatau die in de straat van Soenda boven de oceaan uitsteekt. Het laatste onderzoek wat mij nu bekend is schrijft dat er om 21.03u lokale tijd een eruptie op Anak Krakatau plaatsvond. Amper 24 minuten later kwam de tsunami aan land, vermoedelijk was die periode ook te kort om inwoners op tijd te waarschuwen, maar dat zullen we niet weten.

Videobeelden van een concert van de band “Seventeen” gaan de hele wereld over. Zij waren bezig met een concert op het Tanjung Beach Resort als plotseling het hele podium door een grote golf omver wordt geworpen en op de toeschouwers afkomt. Volgens autoriteiten vielen de meeste slachtoffers bij dit evenement. Een woordvoerder van de band lied weten dat de bassist en manager van de band zijn omgekomen, naar drie overige leden wordt nog gezocht. Onderstaande video ging de hele wereld over.


Het is de historie van Krakatau die onmiddellijk bij mij komt bovendrijven. In 1883 explodeert de vulkaan Krakatau letterlijk op dezelfde plek als waar nu Anak Krakatau (Anak = Kind van) zich bevindt. De kracht van deze uitbarsting was ongelofelijk zwaar, in vulkaantermen een VEI 6, en zou daarmee de zwaarste uitbarsting sinds die van 1815 (Supervulkaan Tambora) zijn geweest.

Destijds ontstond bij de uitbarsting een tsunami van dertig tot veertig meter hoog en kwamen 36.000 mensen om het leven. De schokgolven van die uitbarsting ging zeker drie keer de aarde rond en de explosie werd 5000 kilometer verderop nog gehoord. De Krakatau stortte ineen en verdween grotendeels onder het wateroppervlak. Sindsdien barste de Krakatau, inmiddels Anak Krakatau, regelmatig (onder water) op kleine schaal uit. Het gevolg hiervan is dat Anak langzaam weer aan het groeien is (9 meter per jaar!!) en dat er inmiddels weer een imposante vulkaan in de straat van Soenda zichtbaar is.

De laatste jaren was Anak regelmatig actief en gold er al een verhoogd alarmniveau sinds 2012 maar in de afgelopen week was ze actiever dan ooit lijkt het wel. Zie ook onderstaande video die op 22 december is gemaakt.


Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd en waar de aardverschuiving precies heeft plaatsgevonden. Daarvoor moet de zeebodem rondom Anak opnieuw in kaart worden gebracht. Echter zal dat onderzoek op zich laten wachten zolang Anak blijft spuwen. Tot dan wordt een nieuwe zware eruptie en mogelijke aardverschuiving niet uitgesloten.

Bij het schrijven van dit stuk stond het aantal slachtoffers, na de tsunami van 23 december op 281. Ruim 1000 mensen raakten gewond en honderden gebouwen en huizen zijn verwoest. Er zijn nog tientallen vermisten dus het dodental zal vermoedelijk nog stijgen. Anak zal zichzelf blijven voeden, zal blijven groeien en het zal in de toekomst vaker fout gaan tot ze zich vermoedelijk zelf weer verwoest. Dit kan over 200 jaar zijn maar wellicht ook morgen.

Wat was er verder nog in DECEMBER
WKN / 14.000 ton water per seconde in zee door smeltend ijs
WKN / Gletsjers aan oostkant van Zuidpool krimpen nu ook
Spectaculaire uitbarsting Etna


En zo zitten we alweer aan het eind van 2018. Een jaar vol klimaatrecords, warmterecords, droogterecords en ongetwijfeld vergeet ik dan nog wat records maar ik denk dat we vooraf getekend hadden voor deze mooie warme zomer waarin we maanden lang prachtig weer hebben gehad. Okay, qua droogte werd het wel zorgelijk en dat kan op de lange termijn nog steeds problemen gaan opleveren, maar ik denk dat we aardig verwend zijn met het voorjaar, zomer en najaar van 2018 ook al is het weer op dit moment aardig bagger met al die regen.

Ik kijk alweer uit naar volgend jaar en met mij vermoedelijk velen. Sommigen kijken alweer uit naar de lente maar die zal nog even geduld moeten hebben.

Rest mij nog iedereen te bedanken die zich in 2018 ook weer heeft ingezet voor WKN.

Dat kan op veel manieren zoals het openen van nieuwe topics, inhoudelijk bijdragen in de bestaande topics, nieuwe users helpen of uitleg geven bij weerfenomenen en/of -termen of gewoon door de sfeer gemoedelijk en gezellig te houden. Bedankt voor elke post die jullie hebben geplaatst!

Voor een ieder die nog één van de voorgaande edities van de WKN Jaaroverzichten wil teruglezen:

WKN: Jaaroverzicht 2017
WKN: Jaaroverzicht 2016
WKN: Jaaroverzicht 2015
WKN: Jaaroverzicht 2010
WKN: Jaaroverzicht 2009
WKN: Jaaroverzicht 2008
WKN: Jaaroverzicht 2007

Dat 2019 maar weer een mooi jaar mag worden met leuke weerfeitjes, weerfoto’s of andere gezelligheden en ik hoop dat we weer een lading nieuwe users mogen verwachten in WKN. Ik hoop alle trouwe WKN users ook volgend jaar weer in dit kleine forum terug te zien en dat we met zijn allen nog maar heel wat jaartjes fijn mogen posten.

Verder wil ik iedereen die dit leest alvast bedanken voor de moeite die je daarin steekt en wil ik alvast iedereen op FOK! fijne feestdagen en een gelukkig 2019 toe wensen.

Cya all in 2019 ! :W

Frutsel

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 25-12-2018 10:28:31 ]
  Redactie Frontpage maandag 24 december 2018 @ 14:35:09 #4
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_183940480
Zoals ik al eerder zei:
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2018 15:41 schreef LTVDK het volgende:

[..]

Frutselgod is beste mod _O_
Vanavond ga ik het even op mijn gemakje allemaal doorlezen, lekker gewerkt ^O^
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_183940616
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 14:35 schreef LTVDK het volgende:
Zoals ik al eerder zei:

[..]

Vanavond ga ik het even op mijn gemakje allemaal doorlezen, lekker gewerkt ^O^
Haha, thx ;)
Veel plezier d'r mee, zal je ff tijd kosten denk ik ;)
  Moderator / Redactie Sport maandag 24 december 2018 @ 14:45:16 #6
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_183940661
Inclusief gratis lokquote O+
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_183940695
^O^
pi_183940724
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 14:35 schreef LTVDK het volgende:
Zoals ik al eerder zei:

[..]

Vanavond ga ik het even op mijn gemakje allemaal doorlezen, lekker gewerkt ^O^
Helemaal mee eens! Prachtig gedaan fruts O+
Thnx voor de dm, zal de komende dagen alles gaan lezen.

Held! >:O
ijs_beer fan!
pi_183940740
Januari inmiddels gelezen. Leuk om terug te lezen. Wat een werk weer Frutsel _O_ _O_ _O_

Prettige dagen en volgend jaar weer verder in WKN ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-12-2018 14:50:54 ]
pi_183940929
Helemaal goed weer, fijne dagen!
  Moderator maandag 24 december 2018 @ 15:41:21 #11
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_183941610
Gaaf gedaan :Y en zit idd een hoop werk in. Respect!
Heb m nog niet helemaal doorgelezen, zal dr vanavond wel even voor gaan zitten.
pi_183942660
Wat een mooi overzicht! Keigoed gedaan!

Ook wel een heel bijzonder jaar wat het weer betreft dat maakt het extra leuk. 7 april begon het allemaal zo te lezen.

En heel toepasselijk, op mijn verjaardag (26 juli) de warmste dag. 38,2 gemeten hier in de buurt. Heerlijke dag was dat. Uiteraard moest er hier met een aantal mensen gebarbecued worden, maar toch maar even gewacht tot een uur of 21.00 en eerst vooral drank er in. Koude Belgische biertjes.

Deze is het meest grappige uit het overzicht:
waarbij ras-optimist en weer-koutist Nattekat ook spontaan begon te trillen.
  Moderator / Redactie Sport maandag 24 december 2018 @ 20:56:34 #13
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_183947576
Hmmm
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator maandag 24 december 2018 @ 21:06:54 #14
8781 crew  Frutsel
pi_183947837
Deze zomer gaan we niet meer vergeten :D
  Moderator / Redactie Sport maandag 24 december 2018 @ 21:13:34 #16
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_183947954
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2018 22:23 schreef Djeez het volgende:

[..]

Ik heb de lente inmiddels afgeschreven. Wellicht nog een paar mooie dagen in de zomer, en dan weer op naar de herfst. Heb begrepen dat bij een eventuele sequel op the Revenant de opnames in Nederland zullen plaatsvinden. Ben je iig verzekerd van permafrost
Deze zat er niet ver naast
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Eurovisie Songfestival Queen maandag 24 december 2018 @ 21:15:48 #17
163650 Greys
pi_183947988
Mijn jaaroverzicht van NL in één gifje:

IT'S GREYSIE IT'S PARTY
  Moderator / Redactie Sport maandag 24 december 2018 @ 21:18:56 #18
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_183948037
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 april 2018 11:50 schreef haags_kwartiertje het volgende:

[..]

mooi en warm voorjaar. Kan niet anders dan dat de zomer dan gaat tegenvallen :7
Deze is wel goud
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Eurovisie Songfestival Queen maandag 24 december 2018 @ 21:24:59 #19
163650 Greys
pi_183948155
Fruts, geweldig gedaan _O_ _O_

En hardop gelachen om de quotes van Haags, Natte en Dick.
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_183948537
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 21:18 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Deze is wel goud
Dat is de mooiste idd :P
  User die overal opduikt 2022 maandag 24 december 2018 @ 21:47:15 #21
186611 Haags
pi_183948546
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 21:18 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Deze is wel goud
;(
Zonder wrijving geen glans
pi_183948551
quote:
:D
  User die overal opduikt 2022 maandag 24 december 2018 @ 21:48:38 #23
186611 Haags
pi_183948572
quote:
1s.gif Op maandag 24 december 2018 21:47 schreef aloa het volgende:

[..]

:D
9 van de 10 keer zou ik gelijk hebben gehad.
Zonder wrijving geen glans
pi_183948637
quote:
1s.gif Op maandag 24 december 2018 21:48 schreef haags_kwartiertje het volgende:

[..]

9 van de 10 keer zou ik gelijk hebben gehad.
Ach...kans op een hete zomer is groter dan kans op een koude winter (helaas :{ ).
  User die overal opduikt 2022 maandag 24 december 2018 @ 21:52:07 #25
186611 Haags
pi_183948656
quote:
14s.gif Op maandag 24 december 2018 21:51 schreef aloa het volgende:

[..]

Ach...kans op een hete zomer is groter dan kans op een koude winter (helaas :{ ).
dat is zeker jammer
Zonder wrijving geen glans
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')