abonnement Unibet Coolblue
pi_182855608


quote:
Dodental door noodweer in Italië stijgt naar elf

Door het noodweer in Italië zijn zeker elf mensen om het leven gekomen. Het land kampt al sinds zondag met hevige regenval en harde windstoten.

De meeste personen kwamen om het leven door omgevallen bomen. In sommige Italiaanse gebieden bereikt de wind snelheden tot 150 kilometer per uur.

Doordat de regen al lange tijd aanhoudt, kampen veel steden met wateroverlast. Zo staan de meeste straten in Venetië onder water. Op de populaire toeristenbestemming steeg het water dinsdagmiddag tot een hoogte van 156 centimeter.

In Venetië is onder meer de San Marco Basiliek, de grootste kerk van Italië, onder water komen te staan. "De basiliek is hierdoor in één dag twintig jaar ouder geworden", vertelt een medewerker, die vreest dat hij te optimistisch is over de waterschade.

Ook de schade in de noordwestelijke regio Ligurië is groot. In de haven van de kustplaats Rapallo, in de buurt van Genua, liggen straten in puin. Door het noodweer liggen bijvoorbeeld jachten tegen de kades aan of zelfs op straat.

De Italiaanse burgerbescherming verwacht dat de weersomstandigheden in het land dinsdagavond of woensdag verbeteren.
Zie ook
Doden door noodweer in Italie

pi_182855618
Aardig wat noodweer voor de kiezen gehad


  woensdag 31 oktober 2018 @ 13:56:31 #4
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_182856056
Vraag me af of Venetie echt een keer niet meer te redden valt. Elk jaar zijn de overstromingen erger. Het zinkt langzaam, hevigere regenval, stijgende zeespiegel....
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_182856897
quote:
2s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 13:56 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Vraag me af of Venetie echt een keer niet meer te redden valt. Elk jaar zijn de overstromingen erger. Het zinkt langzaam, hevigere regenval, stijgende zeespiegel....
uiteindelijk gaat het ten onder en dan is het louter nog Vergeetmenie denk ik :{
  zondag 4 november 2018 @ 12:10:11 #6
479054 Bugno2
Campeone del Mondo
pi_182934943
14 miljoen omgewaaide bomen, wtf :{

https://www.ad.nl/buitenl(...)llen-bomen~a1f3aa92/

Dat riviertje helemaal vol met rubble. Apocalyptisch is de juiste omschrijving.
pi_182940442
Noodweer op Sicilië eist levens, 'vioolbos' in het noorden weggevaagd

Het noodweer in Italië heeft op het eiland Sicilië nog eens twaalf levens geëist, waarvan negen in een dorpje vlak bij Palermo. Leden van twee gezinnen kwamen om toen ze in een huis verrast werden door het snel opkomende water.

Ze brachten samen de avond door in de woning tijdens het noodweer. Onder de doden zijn ook kinderen.

'Heel mijn familie is dood'
Drie mensen konden worden gered. Een man en een meisje waren net de deur uit gegaan om een toetje te gaan kopen, terwijl een derde persoon erin slaagde zich buiten aan een boom vast te houden toen het huis overstroomde; hij sloeg alarm met zijn mobiele telefoon.

Omvallende bomen
Elders op Sicilië werd een auto door het water meegesleurd. Een inzittende kwam om het leven, de ander kon zichzelf in veiligheid brengen. Aan de zuidkant van het eiland zijn mensen geëvacueerd. Een Duits echtpaar kwam daar om het leven toen ze overvallen werden door het water.

Premier Conte heeft vanochtend op Twitter aangekondigd dat hij naar Sicilië gaat om de situatie persoonlijk te bekijken.

Verschillende getroffen regio's en gemeenten in het land hebben de overheid om een schadevergoeding gevraagd. De boerenorganisatie denkt dat de schade aan de landbouw een miljard euro bedraagt.

De brandweer en de burgerbescherming proberen mensen te bevrijden die nog vastzitten in hun huis en op andere plekken.

Minister Salvini (Binnenlandse Zaken) gaat naar het noorden. Ook daar is veel overlast. "Het regent er nog steeds", zegt correspondent Angelo van Schaik. "De regio Veneto is het zwaarst getroffen. Rond het stadje Belluno, tegen de Dolomieten aan, zijn straten weggeslagen en overspoeld. Driekwart van de regio staat onder water, er zitten 150.000 mensen zonder stroom en 100.000 mensen zonder drinkwater."

Vioolbossen
Volgens Van Schaik is er ook sprake van een ecologische ramp. "Er zijn 14 miljoen bomen weggevaagd. Ook het zogeheten 'vioolbos', Il bosco dei Violini, is getroffen, een bos waar een speciaal soort rode spar staat die gebruikt wordt voor de productie van muziekinstrumenten, zoals de beroemde Stradivarius-violen. "Het duurt 180 tot 200 jaar voordat dit 'zingende hout' weer terug is."

Het dodental door het noodweer in Italië is opgelopen tot zeker 30. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen en rondvliegende takken. Het noodweer houdt ook vandaag nog aan. In zes van de twintig regio's geldt nog code oranje.

https://nos.nl/artikel/22(...)rden-weggevaagd.html

pi_182960856
quote:
Italië kampt sinds eind oktober met hevig noodweer. Het dodental is opgelopen tot dertig, nadat zondag negen mensen om het leven kwamen toen ze in huis werden verrast door het snel stijgende water. In het noorden van het land zijn zeker 14 miljoen bomen ontworteld door de hevige regenval en wind.
Bron + Foto's
https://www.nu.nl/buitenl(...)rnieling-achter.html

Filmpje
https://www.nu.nl/253001/(...)chter-in-italie.html
  dinsdag 6 november 2018 @ 12:57:35 #10
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_182976345
Bizar dat de politiek dit probeert af te schuiven op links. Gewoon wauw.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 9 november 2018 @ 17:41:14 #11
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_183045956
quote:
Best lomp en erg hoeveel schade de mensen en niet minder te noemen de natuur heeft daar. 10-14 miljoen bomen is echt waanzinnig veel. Ik geloof dat de hardste windstoot die gemeten is door die stormdepressie "Vaia" 217 k/m bedraagt.

Hier een video:
Dit weekend zien we de laatste stuiptrekkingen van een onstuimige periode. Aan de langdurige regen- en hogerop sneeuwval in de zuidalpen komt een einde, net op het moment dat oceaanstoringen de Franse Alpen bereiken. Dit is helaas niet het begin van een actievere westelijke stroming met meer sneeuw. Volgende week krijgen we een periode van langdurige zonneschijn. Dat geeft mij tijd om eens terug te blikken op het natuurgeweld in de zuidalpen de afgelopen weken.
Lawines triggeren
Nu de grootste neerslaghoeveelheden voorbij zijn werden eergisteren verschillende lawines getriggerd in het Zwitserse Saas-Fee. Dit was zo'n beetje de sneeuw-hotspot van de afgelopen twee weken met sneeuwhoogtes van 2 tot 3 meter. Dit indrukwekkende filmpje van Saas-Fee Guides geeft een beeld om hoeveel sneeuw het gaat als dit omlaag komt.

Grote schade
Het dikke pak sneeuw is mede te danken aan de extreme hoogte van dit gebied. De bergen reiken deels tot boven de 4000 meter dus alles viel als sneeuw. In de lagere gebieden was dat lang niet altijd het geval waardoor daar heel veel wateroverlast voorkwam. Bij weerstations in het Zwitserse Ticino viel in twee weken tijd plaatselijk 900mm regen. Daar kwam de storm "Vaia"" vervolgens nog overheen met complete hellingen bos die tegen de vlakte gingen. Bekijk deze dronebeelden van de verwoestingen in Noord-Italië:

Warm zeewater
Dit kon gebeuren door een bijzondere samenloop van omstandigheden. Wel vaker stormt en regent het hard in de herfst, zeker aan de zuidkant van de Alpen maar dit keer was het wel erg extreem. Waarschijnlijk heeft het warmere zeewater van de Middellandse Zee hier een rol in gespeeld. Net als bij ons was de zomer in het Middellandse Zeegebied warm en hield hij lang aan. In september lag de gemiddelde temperatuur nog 1-2 graden boven normaal.
Het water is hierdoor verder opgewarmd dan normaal. Hieronder zie je een kaart met de temperatuurafwijking van het zeewater op 25 oktober, vlak voor het noodweer.


Die extra warmte vertaalt zich in meer energie die in het water wordt opgeslagen. Het wachten is op het moment dat die warmte vrij komt. Soms gaat dit heel geleidelijk en merken we er niks van, bijvoorbeeld als een hogedrukgebied voor rustig weer zorgt. Maar als er een bel koude lucht vanuit het noorden komt afzakken, zoals eind oktober gebeurde, komt de energie in een klap vrij. Er ontstaan dan bijzonder actieve depressies boven Zuid-Europa met zware neerslag.

Koers pal over de Alpen
De bijzondere koers van een zo'n depressie, die de naam "Vaia" kreeg, maakte de situatie nog gecompliceerder. Deze trok, activerend, pal over de Alpen naar het noorden. Dat gebeurt zelden. Hierdoor werden extreme windsnelheden gemeten, ontstond grote bosschade en waren de temperatuurtegenstellingen tussen west en oost heel groot.


Er is dus wel wat voor nodig om al die energie in een keer te ontladen waardoor het tot zo'n extreme weersituatie komt. Warm zeewater alleen is geen garantie voor noodweer, dus het is gaat te ver om te zeggen dat we dit hadden kunnen voorzien. Om dit incident direct te linken aan klimaatopwarming gaat ook te ver, hiervoor is een langere observatietijd nodig. Het is wel zo, dat áls het zo loopt zoals het gelopen is, de verschijnselen heftiger zijn dan bij water met een normale temperatuur.

Delen van Zuid Zwitserland heeft het begin november nog nooit zoveel sneeuw gelegen op hoogte. Vrij klein gebied wat nu al een dikke onderlaag voor de rest van het seizoen heeft in de ZW/Z Alpen.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')