quote:'Eerste echte kou van deze winter op komst'
Met een noordoostenwind wordt volgende week koude noordpoollucht naar ons land geblazen. Vanaf maandag ligt het kwik overdag rond of net onder het vriespunt, maar ’s nachts zakt het naar min 5 tot min 10 graden, meldt Weeronline.
De kans is vrij groot dat het in ieder geval een paar dagen mooi vriesweer wordt. Of we massaal op de schaats kunnen, hangt af van de duur van deze winterse periode. Schaatsijs is het eerst mogelijk op ondergelopen weilanden en sintel- en asfaltbanen. Als de droge vrieslucht aanhoudt, zal het ijs aan het eind van die week op sommige sloten misschien dik genoeg zijn om op te staan, aldus het weerbureau, dat echter wel waarschuwt niet zomaar natuurijs op te gaan.
Tot nu toe verliep de winter erg zacht. In De Bilt kwam het zelfs nog niet tot matige vorst. De kans is groot dat de minimumtemperatuur komende week op het hoofdstation wel onder de min 5 graden duikt.
Laat het nog maar even een tijdje flink koud worden. Alles beter dan die regen bij lage temperaturen. Schaatspret op komstquote:Koud weer op komst: 'Mogelijk volgende week zelfs -10 graden'
ASSEN - De handschoenen en de muts kunnen weer uit de kast, want het wordt vanaf volgende week kouder.
"Het natte en zachte weer gaat Nederland verlaten en we krijgen een verandering naar droog winterweer", aldus RTV Drenthe-weerman John Havinga. Mogelijk wordt het volgende week zelfs -10 graden.
Of het zover komt, is nog de vraag. "Dan moet wel alles meewerken wat we nu op de weerkaarten zien ontwikkelen en dan moet het hogedrukgebied dat boven Scandinavië komt, ook stevig in de schoenen staan", zegt Havinga.
Vanaf maandag komt de temperatuur in elk geval niet meer boven het vriespunt, verwacht Havinga. "In de nacht naar dinsdag kan het afkoelen naar -5 tot -8 graden en in de nacht van dinsdag op woensdag zou het zelfs lokaal tot -10 graden kunnen gaan vriezen. Een verschil dus van wel 20 graden met dit moment en dat binnen een paar dagen tijd."
twitter:helgavanleur twitterde op donderdag 01-02-2018 om 11:10:00De wanten, mutsen, sjalen en ijskrabbers mogen worden klaargelegd! #winterkou ❄️(uitleg pluim: https://t.co/T7zeImsuaY) https://t.co/N6rVRXPP7C reageer retweet
Niet superveelquote:Op donderdag 1 februari 2018 11:13 schreef ChrisCarter het volgende:
Die sneeuwkans, hoeveel cm is daarmee gemoeid?
30cmquote:Op donderdag 1 februari 2018 11:13 schreef ChrisCarter het volgende:
Die sneeuwkans, hoeveel cm is daarmee gemoeid?
Alsof ik me ooit nog in het blauw hier zou willen vertonenquote:Op donderdag 1 februari 2018 12:02 schreef Frutsel het volgende:
[..]
ELF kan open en jij gaat het modden
wat koud, kil en zuurquote:Op donderdag 1 februari 2018 12:56 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Alsof ik me ooit nog in het blauw hier zou willen vertonen
Kunnen de randstedelingen dat ook nog eens komen verkloten.quote:
quote:Van +14 naar vrieskou: natuur krijgt een tik
Een week geleden was het nog ongekend warm voor de tijd van het jaar, volgende week kan er al geschaatst worden op natuurijs. Die schommeling in temperatuur is bepaald niet ideaal voor de natuur.
In de relatief warme maand januari is een aantal diersoorten al ontwaakt uit hun winterslaap. Die dieren krijgen het moeilijk als het volgende week weer gaat vriezen, zegt bioloog Arnold van Vliet.
"Als het warm zou blijven, dan is er niets aan de hand: de natuur heeft dit jaar een voorsprong van bijna een maand, dat zou dan gehandhaafd worden. Nu is het een tik de andere kant op", vertelt de bioloog. "Het is natuurlijk niet zo dat alle dieren ineens dood zullen neervallen, maar het temperatuurverschil heeft wel effect."
Einde verhaal
Vooral onder insecten als vlinders en wespen zullen slachtoffers vallen. "Het is niet zo dat alle vlinders en wespen al uit hun winterslaap zijn gekomen, maar we hebben de laatste tijd al wel meerdere wespen en vlinders gezien. En voor die beesten is het einde verhaal als het inderdaad stevig gaat vriezen volgende week."
Voor vogels is het wat dat betreft makkelijker: als het te koud wordt, vertrekken ze gewoon weer. "Door de warme winters van de afgelopen jaren is het aantal zilverreigers en ijsvogels in het land sterk toegenomen. De populatie kan bij flinke en langdurige vorst wel een terugslag krijgen maar het is nu nog te vroeg om al conclusies te trekken. De winter tot nu toe was namelijk ideaal voor ze."
Bloemen en planten
Ook bloemen en planten kunnen last hebben van snelle wisseling in temperatuur, weet Toon van Ooijen van 'tuininspiratiepark' De Tuinen van Appeltern. "Veel mensen hebben al een beetje de lente in de bol gekregen en hebben hun planten al klaar gemaakt voor het volgende seizoen. Die planten zijn nu hun beschermde laagje kwijt en zullen het zwaar krijgen als het inderdaad lang gaat vriezen."
Het gaat dan bijvoorbeeld om vaste planten. "Je ziet dat die nu al zijn uitgekomen. De grond was al behoorlijk warm, dan gaan die planten werken. Die krijgen nu wel een terugslag te verwerken. Een daglelie kan nu al zo'n vijf centimeter boven de grond staan, dat wordt ook lastig als het flink gaat vriezen."
Van Ooijen is ook de eerste om de gevolgen van deze temperatuurwisseling te relativeren. "De natuur herstelt zich uiteindelijk altijd wel. De planten en bloemen krijgen nu een terugslag, maar ze zullen het wel overleven."
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |