abonnement Unibet Coolblue
pi_167666166

Nu de kerstdagen er alweer op zitten is het einde van 2016 alweer in zicht. Veelal lijkt zo’n jaar toch altijd erg snel voorbij te gaan. Voor mijn gevoel de eerste helft van het jaar altijd sneller dan de tweede helft. Ervaren jullie dat ook zo? Ik weet eigenlijk niet waarom. Veelal gooi ik het op onze vrije dagen. Van januari tot en met de zomervakantie hebben we immers Pasen, Pinksteren, Koningsdag en Hemelvaart. Vrije dagen waardoor de weken misschien sneller voorbij gaan of het voorjaarsweer en het begin van de zomer die je dat zo doen ervaren, ik heb er in elk geval geen echte verklaring voor.

Het overlijden van mijn moeder hakte er bij de rest van de familie dit jaar diep in. Vorig jaar was ons duidelijk geworden dat ze ziek was en niet meer beter zou worden en toch komt het afscheid dan onverwacht en hard aan. Die periode heeft veel tijd en energie gekost maar inmiddels lijkt alles weer in een positieve swing te zitten.

Helaas kan ik niet zeggen dat het er nu in de wereld positiever aan toe gaat. Aanslagen in Nice, Brussel en Berlijn, de alsmaar voortdurende vluchtelingencrisis en oorlog in Syri en het verlies van enkele grote namen als Johan Cruyff, David Bowie, Prince en George Michael zijn bijzonder triest te noemen. En dan zijn er natuurlijk nog talloze andere dingen die je kan bedenken maar die zijn misschien beter op zijn plek in fora als SPT, NWS of POL. Waar is de tijd dat nieuws nog leuk was zonder dat het grotendeels over ellende gaat?

Zoals gewoonlijk heb ik dit jaaroverzicht van top tot teen uit geschreven waarbij menig onderwerp weer voorzien is van linkjes naar desbetreffende topics en/of opmerkingen. Af en toe ook wat plaatjes en video’s erbij. Ik hoop dat jullie de tijd en moeite kunnen/willen nemen om dit ‘boekwerk’ (ahum) eens door te lezen. Alvast bedankt, dus bij deze, voor jullie HET JAAROVERZICHT VAN WKN VOOR 2016.




Zachte jaarwisseling en ijzel des doods
Een nieuw jaar en zo langzaam ontwaken ook de vaste stamgasten van het DASOO caf. De jaarwisseling verliep redelijk zacht met een temperatuur rond het vriespunt maar overdag steeg het kwik gemiddeld naar een graad of 5. De oliebollen en drank zijn op en de weerkaarten moeten weer bekeken worden. Er zijn zelfs users die er al naar uitkijken dat over een maand de zon alweer veel later onder gaat dan op dat moment. Think positive in de dark ages Straatcommando ;)

Er staat zowaar sneeuw op de kaartjes. Sneeuw, dat witte goedje waar menigeen in dat topic blij van wordt maar waar een ander altijd verdomd chagrijnig van kan worden. In de loop van de avond van de 1e januari geeft het KNMI dan ook code geel voor sneeuwval. Die sneeuw komt er, in beperkte mate, alleen in het hoge noorden. Maar als op de 3e januari een code oranje wordt gegeven voor ijzel begint de pret van de winter pas echt. De noordelijke provincies kunnen zich op maken voor ‘blij dat ik glij’ en de ijzel des doods wordt op het gehele forum besproken. Rijkswaterstaat adviseert iedereen in het noorden van het land om thuis te blijven of te reizen met het openbaar vervoer. De NS en Arriva laten zelfs de treinen ’s nachts doorrijden om bevriezing aan bovenleidingen te voorkomen.


De verschillen op 3 januari zijn groot. Door de sneeuwval in het noorden tikt de gevoelstemperatuur in het noorden bijna -10 graden aan terwijl het in het zuiden een graad of vier boven nul aanvoelt. In Overijssel valt wat natte sneeuw terwijl het in de rest van het land droog blijft of lichte regen valt. De sneeuw- en ijzeloverlast beperkt zich tot Groningen, Drenthe en Friesland. In Groningen dreigt heel even zelfs het stroomnet uit te vallen. Ook in de dagen daarna blijven ze in het noorden grote problemen houden. Op 6 januari zijn de wegen weer spekglad en waarschuwt men opnieuw om niet de weg op te gaan.


Je kan op sommige plaatsen letterlijk schaatsen op straat, dat zie je ook in dit filmpje
Vooral de gebieden boven de lijn Alkmaar-Enschede worden getroffen. Deze keer lijkt de ijzel nog slimmer als twee dagen eerder en mensen snappen niet waarom er zolang gewacht wordt met het afgeven van een code rood. Het weeralarm volgt uiteindelijk alsnog, eerst voor Drenthe, later ook voor Friesland en Groningen.


Sommige weerdiensten spreken er ook van dat de ijzelvorming van zes januari de ergste is sinds de ijzelramp van 1987
Aan het eind van de eerste week in januari wordt bekend dat de gladheid in het noorden zeker 600 gewonden opleverde.
In de dagen na de ijzel valt er in het uiterste noordoosten van het land nog een flinke hoeveelheid sneeuw. De regio rondom Winschoten mag nog eventjes genieten van het winterwonderland. De echte koning winter blijft verder ver weg van ons landje waarbij de temperaturen overdag steeds een paar graden boven het vriespunt liggen. De weerkaarten neigen vaak op lange termijn wel naar een nieuwe kou periode maar vooralsnog komt die er niet. De temperaturen kruipen aan het einde van de maand omhoog en brengen bij velen lentegevoelens omhoog als blijkt dat we op 25 januari de warmste 25 januari ooit hebben gehad. Het kwik in de Bilt stijgt naar bijna 15 graden. Ongekend dus voor die tijd van het jaar.


Opnieuw zware sneeuwstorm (Jonas) in de Verenigde Staten


Vorig jaar werd het noordoosten van de VS getroffen door de zware sneeuwstorm Juno. In het jaaroverzicht van 2015 kwam die storm nadrukkelijk aanbod. Nu in de derde week van januari maken de Amerikanen zich op voor Jonas.

De Amerikaanse weerdiensten waarschuwen voor een sneeuwstorm (Blizzard) van epische proporties voor grote delen van het noordoosten. Duizenden vrijwilligers maken zich op om de sneeuw te gaan bestrijden, scholen en vliegvelden gaan dicht en dertienduizend vluchten worden geannuleerd.

Op sommige plaatsen valt er vierentwintig uur lang sneeuw waarbij de sneeuwval in sommige steden oploopt tot 91 centimeter. In het bergachtige gebied van North Carolina valt er op Mt.Mitchell in totaliteit 170 cm sneeuw. 33 miljoen mensen wonen in het gebied van de zwaarste blizzard terwijl meer dan honderd miljoen mensen getroffen worden door de storm in zijn geheel. Jonas overtreft op veel plaatsen dan ook de sneeuwstorm uit 2015.

Jonas eist uiteindelijk 55 levens in de V.S. en veroorzaakt voor een half miljard dollar aan schade aan wegen, gebouwen en huizen. De economische schade van de storm wordt geraamd op drie miljard dollar. Jonas produceerde zes tornado’s.
Wat ik zelf altijd erg indrukwekkend vindt zijn de zogenaamde timelapses. Op deze filmpjes valt goed te zien hoe de sneeuwval zich in een paar uur (of een dag) zich ontwikkelde. Onderstaand filmpje geeft dat bijvoorbeeld goed weer.



Ook via een special op de Frontpage kwamen er enkele mooie plaatjes binnen.

Veel doden bij koudegolf in Zuid-Oost Azi

Ook Zuidoost-Azi krijgt de maken met ijzige temperaturen die op sommige plaatsen recordwaardes halen. In Thailand komen zeker veertien mensen om het leven door de ongewoon lage temperaturen in het land en in Taiwan sterven negentig mensen als gevolg van de extreme temperatuur waardes. Op veel plaatsen is het tien tot vijftien graden kouder dan normaal en veel mensen, vooral ouderen, zijn hier niet op voorbereid. Meteorologen in Taiwan spreken van de koudste periode in 44 jaar. Wat men op dat moment nog niet weet is dat in het voorjaar dezelfde regio te maken gaat krijgen met een ernstige hittegolf die weken, zo niet maanden, zal voortduren.

Ook in China en Japan vielen doden door zware sneeuwval en kou. In Mongoli werd een temperatuur gemeten van -46,8 graden Celsius. Talloze Chinese weerstations meldden nieuwe records qua temperatuurwaardes. Het slechte weer in China viel samen met het Chinese nieuwjaar waarbij veel Chinezen het openbaar vervoer gebruiken om dit met familie te vieren. Het stilvallen van treinverbindingen en het uitvallen van vluchten leverde dan ook veel problemen in China op.

En verder in Januari
Vulkaan op Sulawesi barst uit
Overstromingen teisteren Bulgarije
Vijf doden bij Lawine in Canada
Aardbeving van 6.1 vlakbij Gibraltar





Zeker honderd doden bij aardbeving in Taiwan
Op vrijdag vijf februari wordt Taiwan opgeschrikt door een aardbeving van 6.4 op de schaal van Richter. Hoewel het land gewend is aan allerlei natuurgeweld zorgt deze aardbeving voor flink wat schade. In Tainan stort een enorm appartementencomplex in waarbij ruim honderd doden vallen. De reddingsdiensten hebben grote moeite om eventuele overlevenden nog te redden. Twee overlevenden worden na 48 uur alsnog uit de puinhopen van het gebouw gered. Voor 116 anderen komt de hulp te laat.

Dood en verderf op Fiji door orkaan Winston
Dat het weer soms rare dingen kan doen werd eens te meer bewezen in de Stille Oceaan. Daar ontstond begin februari orkaan Winston ten oosten van de eilandengroep Vanuatu. Winston leek geen gevaar voor land maar maakte opeens een sterke ruk naar het noordoosten en kwam het eiland Tonga in de vuurlinie te liggen. Daar bracht Winston enorme hoeveelheden regen en veroorzaakte hij schade aan gewassen, infrastructuur en gebouwen. Daarna leek het gevaar geweken maar een hoge druk gebied zorgde ervoor dat Winston werd geblokkeerd en 180 graden draaide en westwaarts trok. De storm won enorm aan kracht en als catastrofale categorie 5 orkaan koerste Winston recht op Fiji af. Het zou de sterkste orkaan worden die Fiji ooit had getroffen. Hieronder zie je het opmerkelijke en bizarre pad van Winston



Met windsnelheden van 300 kilometer per uur (let wel: Windkracht 12 is iets meer dan 120 km/u!!) trok de orkaan over het eiland en zorgde voor ongelofelijke verwoesting. Tienduizenden inwoners waren uit voorzorg gevacueerd en zochten elders onderdak. De schade aan de natuur is enorm.


Op sommige eilanden en in sommige dorpen staat geen huis of boom meer overeind. Fiji kondigt de noodtoestand af en vraagt andere landen om hulp. (Zie ook onderstaande foto)

Er vallen uiteindelijk 44 slachtoffers op Fiji wat nog enigszins een wonder mag heten gezien de immense kracht en omvang van deze orkaan. De totale schade werd geschat op ruim 1,4 miljard dollar. Zeker 40.000 huizen werden verwoest en de schade aan de natuur is immens. Op het eiland Koro staat bijna geen boom meer overeind. Enkele luchtfoto’s lieten de schade ook duidelijk zien

Sterkste El-Nino in decennia eindelijk afgelopen
In februari van dit jaar wordt bekend dat de sterke El Nino eindelijk over zijn hoogtepunt heen is. In het jaaroverzicht van 2015 spraken we er al over dat het mogelijk de sterkste ElNino ooit zou worden. Miljoenen mensen in Afrika lijden door het fenomeen honger. Temperaturen in de Stille Oceaan lagen vorig jaar zo’n twee graden hoger dan normaal. Sommige continenten hadden te kampen met enorme slagregens en overstromingen daar waar op andere delen de oogsten mislukten en dreigende voedselschaarste ontstond.

El Nino is ook altijd een verschijnsel dat veel vragen oproept bij klimaatsceptici die global warming/global cooling aan de tand voelen. Het wellus-nietus riedeltje over de stijging van de zeespiegel en de opwarming van de aarde wordt tot op de dag van vandaag dan ook nog altijd fel besproken in ons WKN-forum.

En verder in Februari
Amerikaanse appartementen dreigen in zee te storten
Vulkaanuitbarstingen in Japan, Nicaragua & Ecuador





Maart roert zijn staart?
Hoewel een ijskoude winter nooit aan de orde is geweest was februari enigszins kwakkelend verlopen. Maart begon eigenlijk niet anders voor ons kikkerlandje. Hoe anders was dat voor good old Dven die eind februari al vijfentwintig graden liet noteren in het memorabele Bulgarije en enkelen van ons daar stikjaloers mee maakte.

Maart begint dan ook zeer koud, waarbij op 1 maart het ’s nachts nog 5 graden vriest in de Bilt en overdag de temperatuur rond de 8 graden ligt. Een zeer koude nacht vergeleken met het gemiddelde van 2 graden boven nul normaal. De eerste week valt er her en der nog wat sneeuw maar vergeleken met de sneeuwval in de Alpen is dit echt kinderspel. Wel levert die sneeuwval weer de gebruikelijke problemen op de weg op waarbij de gemiddelde Nederlandse weggebruiker tot frustratie van velen weer stapvoets gaat rijden.

De eerste 3 weken van maart veranderd er ook niet veel. Nachttemperaturen rond het vriespunt en overdag een graad of 9. Voor velen veels te koud voor de tijd van het jaar al valt dat gemiddeld gezien nog wel mee maar lijken vooralsnog alleen de nachttemperaturen ver onder normaal te liggen. Wel zijn de dagen voor een groot deel droog en zonnig. Dat is een pluspunt.
Menigeen kijkt echter elke dag naar de pluim om te zien waar de lente blijft. Langzaam lijkt er verbetering te komen als de kaartjes voor eind maart zeker verbetering laten zien. User Dick_Laurent gaat een vreugdetraantje laten als de kaartjes uitkomen. Heb je dat eigenlijk gedaan Dick??

Met de hogere temperaturen op komst komen echter ook de wisselvalligheden en wordt de laatste week van maart juist weer een nattere week met af en toe een onweersklap er tussendoor. Langzamerhand laten de kaarten steeds vaker ietwat hogere temperaturen zien maar wil het maar niet echt doorzetten. Pas in de laatste week van maart komen er kaartjes die zachtjes het woord lente in de mond nemen maar daarvoor moeten we wachten op april. Maar komt die lente er dan wel? April doet immers wat hij wil dus dat moeten we afwachten…

Zware aardbeving (7.8) treft Sumatra
Op twee maart van dit jaar beeft de aarde weer flink bij Sumatra. Het eerste rapport spreekt van een aardbeving van 8.2 op de schaal van Richter. Later wordt de beving bijgesteld naar een flinke 7.8. Een beving van 8 of hoger komt gemiddeld zo’n twee keer per jaar voor en gezien de locatie denken we onmiddellijk terug aan de Boxing Day Tsunami uit 2004 waar ruim 200.000 mensen het leven lieten.

Op een diepte van 24 kilometer en op zo’n 800 kilometer ten zuidwesten van Padang ligt het epicentrum van de beving. In diverse landen gaat onmiddellijk het tsunami alarm af en op Sumatra probeert de angstige bevolking snel naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

Het loopt uiteindelijk met een sisser af. De tsunamiwaarschuwing wordt gauw weer ingetrokken en in Indonesi raken enkele honderden mensen gewond maar vallen er als een wonder geen doden. Wel is de bevolking weer wakker geschud dat een ramp zoals in 2004 altijd op de loer ligt.

Noorderlicht eindelijk weer eens zichtbaar in Nederland
Begin maart is er weer een flinke uitbarsting op de zon. De zonnevlam en CMI die daarbij vrijkomen geven een schampschot aan de aarde waardoor er op veel plekken het noorderlicht goed zichtbaar is. Normaliter zien we dit prachtige verschijnsel in het noorden van Scandinavi, Canada of Rusland maar door deze uitbarsting kunnen inwoners van landen als Nederland, Engeland, de VS of Polen het spektakel ook goed waarnemen. Op onderstaande foto is het noorderlicht zichtbaar vanaf Lauwersoog.

Ook vanuit Duitsland en Engeland kwamen prachtige plaatjes van het Noorderlicht binnen zoals onderstaande foto uit Saltburn-by-the-Sea.

De uitbarstingen en activiteit van onze zon worden trouwens bijgehouden in een prachtig topic over zonnevlammen

En verder in Maart

Zeker 60 doden bij overstromingen in Angola
Zes skiers omgekomen in Italiaanse Alpen bij lawine



Begin april snakt iedereen naar de lente en de eerste dagen van april doen ook zo aanvoelen. Prachtig weer op 1 en 2 april waarbij op 3 april in de Bilt zowaar de 20 graden wordt aangetikt. Veel users zijn dan ook maar wat blij met het zonnetje wat meteen een lentegevoel oproept en dat zelfs de meest notoire weer-depressievelingen een glimlach op het gezicht kan toveren. In het zuiden krijgen sommigen ’s avonds nog een klap onweer wat het meestal goed doet bij de users van de DASOO’reeks. De eerste week van april verloopt dan ook prima, waarbij onze Bulgaarse infiltrant Dven ons ook (net als in februari) begin april al jaloers kan maken met vijfentwintig graden. Toch heeft in Nederland de lente de grootste moeite om voet aan de grond te krijgen en te houden. De lange termijn planning van het KNMI wordt elke dag drie keer bekeken maar biedt weinig houvast.

Met temperaturen rond gemiddelde waardes van 15 graden zien de verwachtingen er redelijk uit maar lijken we niet meer zo verwend te worden als in begin april. En het wordt nog erger, de pluimverwachting lijkt steeds iets slechter te worden. De temperaturen dalen richting de 10 graden en we krijgen meer wind en regen.

Op 12 april waarschuwt de weerdienst voor noodweer in Belgie en met de kans op slagregens en onweer neemt ook de spanning in het topic weer toe.

Ook in Nederland krijgen we op sommige plaatsen te maken met slagregens en pittige onweersbuien. Vooral in de noordelijke provincies vallen ze qua onweer in de prijzen, maar ook lokaal vallen er stevige buien zoals hier in Hoevelaken waar de straten wit werden van de hagel. Daarna wordt het echter bar en boos en de voorspellingen voor eind april zijn niet best.

Op 23 april valt er natte sneeuw en ook de maandagochtendspits op 25 april had veel last van de regen en hagel. Talloze ongevallen waren het gevolg. Op 26 april wordt het dieptepunt qua temperatuur bereikt. Het kwik in de Bilt komt tot een zeer magere 7.7 graden, extreem koud voor de tijd van het jaar waar we normaal een graad of vijftien aantikken. Ook wordt er voor Koningsdag op 27 april vorst en regen verwacht. Sterker nog, koningsdag 2016 wordt kouder dan de kerstdagen van 2015. Een zeer koud en smerig einde van april werd het. De lente lijkt andermaal ver weg en menig user is een winterdepressie nabij. Ook wordt nog bekend dat april 2016 gemiddeld een graad kouder was dan de gemiddelde temperatuur in december 2015. Bizar! Schil contrast met de rest van de wereld want het blijkt dat wereldwijd gezien april 2016 de warmste april ooit is geweest.

Zware aardbevingen in Japan en Ecuador

Japan
Op 14 april van dit jaar wordt de Kumamota regio in Japan getroffen door een relatief zware aardbeving van 6.2, gevolgd door een schok van 6.0. In grote delen van het gebied valt de stroom uit, gebouwen raken beschadigd en in veel winkels wordt het een grote puinhoop door omvallende stellingen. Negen mensen komen om in het oosten van de stad en zeker duizend mensen raken gewond. Meerdere naschokken van 4.5 geven mensen geen rust maar wat men niet weet is dat deze bevingen voorschokken zijn van een grotere beving die op 16 april hetzelfde gebied treft. Deze keer heeft de beving een kracht van 7.1 op de schaal van richter en deze richt veel meer schade aan. In de stad breken branden uit en het dodental als gevolg van de bevingen loopt op naar 50. Tienduizenden mensen worden gevacueerd en duizenden mensen raken gewond. Een tsunami komt er vooralsnog niet maar de aardbeving levert grote materiele schade op en ook de infrastructuur loopt grote schade op. Opmerkelijk was dat de Japanners enkele dagen daarvoor al hadden laten weten angstig te zijn voor een aardbeving vanwege het aanspoelen van dode dolfijnen. In 2011 gebeurde dat ook voor de grote aardbeving voor de kust van Fukushima en bij de aardbeving in Christchurch Nieuw Zeeland.

Ecuador
Een dag na de grote aardbeving in Japan trilt de aarde voor de kust van Ecuador. Een joekel van een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter treft het Zuid-Amerikaanse land. Er wordt onmiddellijk een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor praktisch de gehele westkust van Zuid-Amerika
De tsunami blijft gelukkig uit maar veel gebouwen storten in door de kracht van de beving. (Zie ook de foto hieronder). Het dodental loopt uiteindelijk op naar 673. Meer dan 16000 mensen raken gewond. In de maanden na de beving zijn er zeker duizend naschokken geregistreerd in het gebied. In mei zijn er nog twee flinke naschokken van 6.8 op de schaal van Richter.

13 dagen na de verwoestende beving wordt als een wonder nog een overlevende gevonden.

In april waren er verder nog enkele zware bevingen in de Stille Oceaan bij Vanuatu. Daar werden zeker vier bevingen van 6.5+ geregistreerd bij het eiland Vanuatu. En ook in Myanmar werd een flinke aardbeving geregistreerd van 6.9 op de schaal van Richter.

Hittegolf teistert Zuidoost-Azi
Zuidoost-Azi werd in de eerste helft van 2016 getroffen door extreme droogte en n van de heetste hittegolven ooit. Thailand maakte bekend dat het getroffen werd door de langstdurende hittegolf in 65 jaar en het land werd getroffen door extreme droogte. Tekorten aan water, voedsel, medicijnen lagen overal op de loer net als epidemien en ziektes. Thailand haalt op 12 april een record met 44.6 graden Celsius. Ook in Vietnam, Cambodja en Laos kampen ze met dezelfde problemen. De alsmaar voortdurende hitte is voor de maand april ongekend en ook daar sneuvelen records. Cambodja noteert 42.6 Celsius en Laos doet niet veel onder met hun 42.3 graden. Ook in Myanmar, Maleisi en Singapore gaan mensen gebukt onder de extreme temperaturen.

Maar het ergste wordt misschien wel India getroffen. De temperatuur stijgt daar naar 44 graden maar de droogte slaat ook daar toe. Rivieren staan droog en gewassen gaan verloren. Honderden mensen komen in India om het leven. Op onderstaande foto zie je de afwijking in temperatuur in Zuidoost-Azi. In sommige landen was de afwijking hoger dan 10 graden Celsius en dan weken achtereen.

Veelal worden deze extreme temperaturen en droogte toegewezen aan de sterke El Nino die onze aarde de afgelopen 12 maanden heeft geteisterd. In India blijft de hitte tot diep in het voorjaar aanwezig. Op 20 mei wordt zelfs de heetste dag ooit gemeten. Met 51 graden Celsius wordt het stadje Palodi op de kaart gezet. In mei maakt de VN bekend zich ernstig zorgen te maken om de wereldwijde temperatuurrecords.

En verder in April

Klimaatakkoord van Parijs eindelijk ondertekend
Doden bij noodweer en tornado in Uruguay



Mooie Hemelvaart, Drama Pinksteren en dus nowcasten
Mei begint erg goed. Eindelijk lijkt daar de langverwachte lente in zicht. Het weekend van Hemelvaart verloopt stralend en zonnig. Van donderdag t/m maandag in het eerste lange vrije weekend in mei stijgt het kwik gewoon naar de vijfentwintig graden. Hier hebben zoveel mensen zolang naar uitgekeken. De dagen 7, 8 en 9 mei brengen alle drie 25 graden in de Bilt en het voelt heerlijk aan. En juist op die dagen mag eindelijk ook Dven eens jaloers zijn naar ‘onze’ 25 graden terwijl hij het zelf met een miezerige 12 graden moet doen.

Het wordt een hard gelach… Ook in de week erna halen we die magische 25 graden nog eens maar dan ineens komt er een weersomslag. Gewoon vier dagen wordt het koud, echt koud en juist met het Pinksterweekend waar iedereen er graag op uit wil trekken. Op 14 en 15 mei komt het kwik maar net op 12 graden, zo’n 6 graden onder normaal, maar het contrast met het Hemelvaartweekend is zo enorm groot dat het als winter voelt. Het is het koudste 1e pinksterdag sinds 1936 en het wordt echt enkele dagen doorbijten. Het is duidelijk dat de herfstdepressie bij user Infection ook al is toegeslagen. 17 mei 2016 wordt zelfs de koudste 17 mei in veertig jaar.

Er gloort echter hoop aan de horizon wanneer user Houtenbeen ineens op 17 mei met een weerkaart voor eind mei en begin juni aan komt zetten waarop de temperaturen richting tropische 30 graden gaan. Zou het dan echt? Kan het echt vragen we ons af? Eigenlijk durf je niet te hopen maar er zijn veel mensen weer snakken naar dat mooie warme lente- en voorjaarsweer van 20 graden en meer.

Ook WKN-user Nattekat ziet een hittegolf eind mei wel zitten terwijl ook de onweerskaartjes van Estofex langzaam weer onze kant op drijven. Er blijven echter grote verschillen. Op 21 mei tikken we de 23 graden aan terwijl we twee dagen later het gewoon weer met een schamele 13 graden moeten doen.

In de laatste week van mei stijgen de temperaturen richting gemiddelde waardes van 20 graden. Eindelijk voelt het wat aangenamer aan. Desalniettemin gaat de meeste aandacht uit naar de Cape- en onweerswaarden die worden gepost. Estofex komt met een level 2 voor Belgi en Duitsland op 27 mei waarbij een deel van Nederland ook nog een portie onweer kan verwachten. Ook op 28 mei en 29 mei blijven er onweerskansen aanwezig maar met name Duitsland krijgt een enorme bak water. Op 30 mei zijn er voor Nederland echter volop kansen en het nowcasten is weer begonnen. Code oranje voor de oostelijke helft van het land biedt dan ook hoop voor diegenen die daar wonen. Van minuut tot minuut worden de buien gevolgd en het is de eerste keer in 2016 dat het topic weer aardig snel begint vol te raken en iedereen wil weten of ze onweer krijgen of niet. Persoonlijk vind ik dat heerlijk om te lezen en te volgen maar helaas heb ik daar ook niet altijd tijd voor. Op onderstaande satellietfoto de buien die van oost naar west trekken op 30 mei.

In het oosten van het land zetten wolkbreuken sommige wijken en straten helemaal blank. Vooral Limburg, Oost-Brabant, Gelderland en een deel van Overijssel krijgen er van langs. Er zijn veel bliksemontladingen en die users hebben een behoorlijk leuke avond. Anderen kijken enigszins jaloers naar het spektakel dat zich afspeelt in de oostelijke helft van het land. 30 mei 2016 zullen veel users zich de komende jaren nog wel herinneren.
Uiteindelijk krijgen ook andere delen van Nederland het nodige water te verwerken. Ook de noordelijke provincies komen aan bod waarbij user Dagoduck opmerkt dat Vlieland ten onder is gegaan na al het onweer en de stortbuien daar. Ook Amsterdam, Leiden en delen van Zuid Holland krijgen fikse buien te verwerken maar vergeleken met zuid en oost was dat ook beduidend minder.


Noodweer Duitsland 29,30 en 31 mei
Ondanks dat Nederland voor een groot deel naast de zware onweerspot heeft gepist zijn onze users toch maar onder de indruk van het noodweer wat zich vooral boven Duitsland voltrekt. Net als in Nederland beginnen daar de buien op 29, 30 en 31 mei en vooral de deelstaat Badem Wrttenberg (Braunsbach) krijgt het zwaar voor de kiezen. Op onderstaande filmpjes kan je vol ontsteltenis zien wat de kracht van water teweeg kan brengen.
Maar dit alles zou een voorbode zijn voor de eerste week van juni…


Catastrofale bosbrand in Canadese provincie Alberta
Begin mei woedt er een enorme bosbrand in Canada. Door de harde wind en de hoge temperaturen slaat het vuur snel om zich heen. In de plaats Fort McMuray is de situatie zeer ernstig en maar liefst 80.000 mensen moeten weg vanwege het naderende inferno. Volgens de Canadese premier is het de grootste evacuatie die de provincie Alberta ooit heeft meegemaakt. Vooral hieronder in het middelste filmpje wordt duidelijk hoe gevaarlijk de situatie rond Fort McMurray is.


Het evacueren gaat moeizaam omdat de bewoners alleen via de noordkant van de stad weg kunnen omdat het vuur de andere toegangswegen al heeft geblokkeerd. Ook wordt een luchtbrug ingezet. In de wijk Beacon Hill is de situatie het ernstigst. 80% van alle woonhuizen en gebouwen wordt daar uiteindelijk door de vlammen verwoest. (Zie ook de foto hieronder)


Pas eind mei kunnen alle bewoners terugkeren naar hun bezittingen (of wat er dan nog van over is). De brand heeft een gebied van bijna 600.000 hectare in de as gelegd en meer dan 2400 gebouwen zijn verwoest. Door het snelle ingrijpen van de Canadese overheid vallen er geen slachtoffers en/of gewonden.


Noodweer Sri Lanka en Bangladesh eist honderden levens
Daar waar in april de temperatuurrecords in veel landen werden gebroken krijgen delen van Azi eindelijk de broodnodige regenval in mei. Helaas gaat dit dan vaak weer in zulke enorme hoeveelheden dat het ook weer teveel van het goeie is. Dit keer is het weer de beurt aan het straatarme Bangladesh en Sri Lanka die bakken water over zich heen krijgt. Sri Lanka wordt het eerst overvallen door de moessonregens waarna de buien wegtrekken richting Bangladesh. Vervolgens krijgen beide landen te maken met Cycloon Roanu. De regenval is teveel in te korte tijd voor beide landen en op grote schaal ontstaan overstromingen in het getroffen gebied. Inwoners staan op sommige plaatsen tot hun middel in het water. Roanu maakt ruim 200 slachtoffers op Sri Lanka en in Bangladesh komen 21 mensen om.


Bangladesh is erg gevoelig voor tropische stormen en orkanen doordat het land laag ligt en dichtbevolkt is. In 1970 vielen door een orkaan ongeveer 500.000 doden en in 1991 eiste het natuurgeweld 140.000 levens. Door betere voorzorgsmaatregelen, zoals evacuaties, zijn zulke enorme rampen de laatste jaren uitgebleven, al vielen er in 2007 nog wel meer dan 4000 doden door orkaan Sidr


En verder in Mei
Overstromingen in Texas eisen levens
Zes doden bij uitbarsting vulkaan Sinabung
Verwoestende tornado’s bij Katie, Oklahoma en bij Dodge City, Kansas
Mount St.Helens is ‘recharging’




Extreme buien begin en eind Juni
Eind mei begon de ellende al in het zuiden en in het oosten van het land maar begin juni krijgt vooral het zuidoosten flink wat water. Het is daar net iets warmer dan in de rest van het land en dat lijkt de buien in de kaart te spelen wat fikse onweersbuien oplevert. (Onderstaande bui hing vlakbij Venray)

Tot ver in de avond krijgt de provincie Limburg enorme hoeveelheden water te verwerken. Dit levert onder andere problemen op de snelweg A74 waar een verzakking plaatsvind en het water en modder de weg op stroomt. Vooral de regio rondom Deurne en Boxmeer krijgen flinke buien te verwerken met alle gevolgen van dien (zie ook onderstaande video’s)



Na de eerste paar dagen stijgt het kwik weer en hebben we grote verschillen in het land. Waar zeeland op 3 juni nog 15 graden aantikt zit Oost-Groningen al volop in de zomer met 26 graden. De dagen daarna is het prachtig warm zomer weer. Het onweer blijft, tot teleurstelling van velen, vooral beperkt tot Duitsland, Belgi en Frankrijk. Na enkele broeierige dagen zakt de temperatuur na normale waarden van 20 graden. Wel houden we in de twee weken daarna pittige buien die lokaal weer wateroverlast veroorzaakten.

De weersomslag komt echter weer in beeld. De kaartjes geven voor 23 juni weer zomerse temperaturen aan en met deze groeit natuurlijk ook de onweerskans en maken veel users zich in juni op voor een nieuwe tweede ronde nood- en onweer.
Het nowcasten op de avond van de 22e juni is weer begonnen en iedereen zit klaar voor de naderende onweersbuien die die nacht moeten gaan komen. Ook de ANWB en de NS waarschuwen voor een zeer drukke ochtendspits die zal komen. Het duurt even, waarbij sommige users uiterst teleurgesteld zijn als er tot in de avond niets gebeurd is, maar de buien komen dan toch ’s nachts. Volgens user Admiraal_Anaal ws het motherfokking hard aan het onweren en Zuid-Holland en Zeeland krijgen er als eerste goed van langs.

Enorme donders en bakken water zorgen weer voor de nodige schade en wateroverlast. Ook bijvoorbeeld bij Holland Spoor staan tunnels onder water. Het lijkt een voorbode voor de 23e juni want ook Estofex heeft er zin in en komt met een level 2 voor het oosten van Nederland. De flinke buienlijn gaan gepaard met een prachtige rolwolk die van west naar oost over het midden van het land trekt. Hieronder de rolwolk boven Flevoland.

Ook op die 23e juni hebben we grote verschillen door de buien. West, waar de buien al zijn geweest heeft het nog 20 graden, terwijl Oost-Nederland waar de buien nog moeten komen, nog in 28 graden zit. De nacht van de 23e juni gaat de boeken in als de warmste 23 juni nacht ooit. Het is dan ook erg broeierig warm in het oosten en men wacht op wat komen gaat, men wacht, wacht en nog eens wacht maar het is pas in de avond als het KNMI code oranje geeft voor de zuidoostelijke provincies. User Nattekat kan het niet meer aanzien en baalt dat het weer het oosten is en stopt d’r mee. Het zuiden en zuidoosten valt qua onweer weer goed in de prijzen. Fikse buien trekken over het land waarbij ook enorme hagelstenen (zoals hieronder in Valkenswaard) naar beneden komen.

Het is vooral die hagel die enorme schade aan auto’s, kassen en gebouwen toe brengt. De hagel sloopt Nederland. Begin juli zouden autoriteiten naar buiten brengen dat het noodweer in juni voor zeker 500 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt.
Het aantal bliksemontladingen is in Limburg en Brabant nauwelijks bij te houden maar sommige plaatjes geven de verhoudingen enigszins goed weer. Zoals hieronder:

Aan het eind van juni wordt de omgeving van Dedemsvaart in Overijssel nog getroffen door een windhoos en richt daar een grote ravage aan. Voor velen zal juni 2016 qua noodweer nog wel een tijdje in hun koppie gegrift staan. Onderstaande filmpjes geven nog wat beelden weer van het noodweer van de 23e. Let vooral op die mooie timelapse video.

Noodweer West Europa

Het noodweer in Zuid-Duitsland houdt de eerste week van juni aan en op diverse plaatsen dreigen dijken te bezwijken en treden rivieren buiten hun oevers. Vooral rondom Simbach am Inn is het een totale catastrofe aan het worden. Zes mensen komen daar om het leven door het noodweer. Huizen worden verwoest en staan blank en auto’s worden als kogels door de strategen geslingerd door het water. (Zie onderstaande foto’s en video’s uit Smnbach am Inn)

In de deelstaat Beieren komen zes mensen om het leven, in Badem-Wrttenberg sterven er vier. Er vallen twee zwaar gewonden door blikseminslagen in Nordrhein-Westfalen. Bij Hamminkeln, vlakbij Zevenaar, dreigt een dijk door te breken en met man en macht wordt getracht dit te voorkomen.


Door een stug lage druk gebied dat stabiel op zijn plek hangt houden de problemen dagenlang aan. De dijk bij Hamminkeln breekt gelukkig niet door. Bij Wuppertal gaat het later in de week alsnog mis als weer enorme hoeveelheden water voor grote overstromingen zorgen in de binnenstad. Vanuit Schleswig Holstein duiken spectaculaire beelden op van twee tornado’s die samenvoegen tot n.
pi_167666189


Zomer? Mjah… ja en nee…

Hoewel sommige users, zoals Haags Kwartiertje, geen vertrouwen meer hebben in de zomer blijven we vol goede moed. Al blijft dat begin juli nog lastig met veel wind en regen. De temperaturen stijgen wel iets maar ook elke dag blijft er kans op bewolking, regen, wind en een klap onweer. Maar het is even door de zure appel heen bijten en vanaf de derde week in juli gaan de temperaturen omhoog richting de tropische waarden van 25 graden en warmer.

Ook de verschillende weerkaartjes hebben er zin in zoals GFS die 30 graden aangeeft voor de 20e juli en menig forumbezoeker weer laten lachen. De verwachtingen zien er schijnbaar zo goed uit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het Nationale Hitteplan afkondigt. Ook bij de Vierdaagse in Nijmegen moeten deelnemers dus oppassen met de hitte en er moet voor voldoende drinkwater worden gezorgd. Op 19 juli scoort De Bilt een 29,5 graden Celsius maar op 20 juli wordt eindelijk de dertig gehaald met maar liefst 32,9 graden Celsius. Die dag gaat dan ook de boeken in als de warmste 20 juli ooit. Onderstaande plaatje geeft de temperatuurwaardes op 20 juli 15.50 uur weer. Het (zuid)westen heeft al een enkele verkoelende bui gehad.


Met dat broeierige weer buiten is de kans op spetterend onweer ook aanwezig. De Capewaardes zijn er en in de loop van de middag begint het buienspektakel op gang te komen. Het duurt dan ook niet lang of het KNMI geeft code oranje voor mogelijk zwaar onweer voor Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Het valt uiteindelijk voor veel mensen tegen. Veel mensen zien buien ontstaan en weer snel oplossen. Het voelt een beetje als:

Het onweer wordt niet echt getriggerd en grote delen van het land gaan een warme plaknacht tegemoet waarbij de temperaturen op veel plaatsen ver boven de twintig graden blijven liggen. Op de 21e juli is het qua noodweer wel raak in het verre oosten van het land. In Rijssen en delen van Twente zijn er grote problemen, net als op de snelweg A1. Ook in Drenthe en delen van Groningen ontstaan verderop fikse buien en ook daar heeft het verkeer grote problemen.


Met 225 zonuren was juli toch zonniger dan een gemiddelde julimaand. Ook waren er 24 dagen van meer dan 20 graden (normaal 22) en in het westen waren duidelijk meer zondagen dan in het oosten. Maar toch heb ik het gevoel dat menig user niet echt het zomergevoel kreeg in juli. Of dat komt door de eerste week, de buien, de wind of iets anders weet ik niet. Misschien kan augustus nog wat goed maken?

Supertyfoon Nepartak richt vizier op Taiwan
Begin juli begint in de Stille Oceaan zich een cycloon te vormen die langzaam richting Taiwan trekt. De orkaan krijgt de naam “Nepartak” en groeit al snel uit tot n van de krachtigste orkanen van 2016. Hoewel het eiland jaarlijks te maken krijgt met orkanen nemen ze ook deze erg serieus. Meer dan 150.000 mensen worden gevacueerd, vluchten worden geannuleerd, treindiensten worden opgeschort en 30.000 hulpverleners zijn paraat voor de naderende storm. Een dag voor de landfall groeit Nepartak uit tot categorie 5 orkaan met windsnelheden tot 280 kilometer per uur en een kerndruk van 900mb. Bij landfall is de orkaan iets afgezwakt tot categorie 4. Op onderstaande foto is Nepartak op volle sterkte goed te zien.


Echter helpt de geologische ligging van Taiwan de eilandbewoners weer een handje. De bergruggen in het oosten van het land blokkeren de cycloon en laten hem afzwakken naar een categorie 1 orkaan. De grootste windsnelheden worden daarmee opgevangen en de bergruggen voorkomen dus de eventuele zware schade. Desalniettemin vallen er 86 slachtoffers te betreuren en wordt de schade door de orkaan geraamd op anderhalf miljard dollar. Op sommige plaatsen valt 400 tot 500 mm aan regen. Hieronder nog enkele filmpjes van Nepartak vanuit Taiwan.

En verder in Juli
16 miljoen Chinezen gevacueerd om overstromingen
54 graden in Koeweit



Tweestrijd in Augustus
Het weer in augustus in Nederland was eigenlijk een tweestrijd. De eerste helft van augustus was matig. Het miezerde, het was kouder en wisselvalliger dan normaal en de mooie dagen van juli waren al snel vergeten. User Aloa vroeg zich af of de kaartjes van begin augustus wezen op een snel einde van de zomer. Het is vooral de regen in de eerste paar dagen van augustus die bij veel van ons de depressie op het gezicht zet. De titel van het nieuwe topic van de DASOO reeks zet dan ook vraagtekens bij de zomer van dat moment. Toch gloort er hoop als vanaf de 2e week in augustus de weerkaartjes wijzen op een nieuwe oplevering van de zomer voor week drie en vier. Het wordt echter even doorbijten. 10 augustus en 11 augustus zijn uitzonderlijk fris te noemen met slechts 16 graden (normaal 23) maar vooral ’s nachts lijkt het erg koud. De nacht van 10 op 11 augustus gaat met een record de boeken in als het in Twente gewoon 0 graden wordt, zie ook het plaatje hieronder.

De buien en wind op 11 augustus markeren samen met de nachttemperaturen van die periode markeren het dieptepunt van augustus, zo ook bij onze users in WKN. Onderstaande quote typeert de sfeer dan ook goed:
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 08:30 schreef Straatcommando. het volgende:
Ik was al even bang dat het mooi weer ging worden maar gelukkig is het nog steeds grijs en miezert het. ^O^
Het mooie weer dat echter op de kaarten stond voor week 3 en 4 blijft echter in de kaarten en we gaan een flinke nazomer tegemoet. Er wordt zelfs al gesproken van een hittegolf voor eind augustus. Hoewel we er nog niet allemaal in geloven stijgt langzaam de temperatuur weer richting de 25 graden. En als er dan temperaturen gehaald worden van 20 graden en er nog altijd mensen zijn die de zomer niet meer verwachten is daar nog altijd Djeez die mensen op een andere manier weet te motiveren. Op 23 augustus is het dan zover als de Bilt eindelijk weer de 25 graden aantikt en weer een mooie zomerdag weet te noteren. Op 24 en 25 augustus wordt daar ook de 30 graden gehaald waarna we nog een zeer mooie zomerweek tegemoet zien met temperaturen van rond of boven de 25 graden. Het wordt dan alsnog een prachtige zomer waarbij de users het al snel weer te warm krijgen en de WKN mod ijsjes gaat uitdelen.

Op 26 augustus begint het nowcasten weer aangezien het vaak zo is dat hitte wordt verdreven door regen en pittige onweersbuien. En laten velen van WKN daar nu toch wel een beetje op hopen en de topics daarvoor volgen. Ook de weervrouwen hebben er zin in en waarschuwen voor pittige buien op de 27e augustus.
whoebert twitterde op vrijdag 26-08-2016 om 18:50:29 En BELANGRIJK: Eventuele buien morgen zijn echt zware buien!!Waterpunten, insmeerteams etc bij evenementen https://t.co/3sETParYCL via @NOS reageer retweet
Het verwachtingspatroon wordt nog hoger als de Europese stormwaarschuwingssite Estofex met een level 2 waarschuwing komt voor half Nederland voor zware onweersbuien en de mogelijke aanwezigheid voor een supercel. Je ziet dan ook meer users naar het topic trekken die zich bijvoorbeeld afvragen wat in hemelsnaam nowcasten is. De onweersbuien gaan gepaard met hagel van soms wel twee centimeter en fikse regenbuien en trekken van zuid naar noord. Velen vallen in de prijzen maar anderen blijven teleurgesteld achter als blijkt dat de buien grotendeels aan hun neus voorbij gaan. Het is vooral het midden en het noorden wat de bulk van de enorme buien krijgt. Sommige buitenevenementen worden afgelast of ingekort. Er worden windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur gemeten en er zijn ruim 25.000 bliksemontladingen. Op onderstaande plaatjes zie je het spetterende onweer gefotografeerd vanuit Zwolle en Bussum.


Een opmerkelijk verschil dus tussen de eerste en tweede helft van augustus. Vooral in de 2e helft hadden we veel zon, met soms wel 10 tot 13 zonuren per dag. Vooral het westen van het land had veel zonuren. Vlissingen telde in augustus 269 zonuren, tot 213 voor Eelde in het noordoosten.

Hurricane Earl teistert grote delen van Midden-Amerika
Begin augustus ontstaat de eerste gevaarlijke orkaan van het Atlantische orkaanseizoen. Al gauw wordt de tropische storm Earl opgewaardeerd naar Hurricane Earl en trekt richting Belize en Mexico in Midden-Amerika. Het is de vijfde storm van het seizoen maar de eerste serieuze bedreiging. Earl bereik uiteindelijk de categorie 1 status en gaat daarmee aan land in Belize op vier augustus van dit jaar. De storm zet delen van de Dominicaanse Republiek, Belize, Guatemala, Honduras en Mexico onder water. Het is de dodelijkste Atlantische orkaan die Mexico treft sinds 2005. De windsnelheden lopen op tot ruim 130 kilometer per uur. Er vallen 13 doden in de Dominicaanse Republiek en er vallen ruim vijftig doden in Mexico. De totale schade wordt geschat op 250 miljoen dollar. Onderstaande video’s laten Earl zien als hij de kust van Mexico nadert.

Bosbranden in Portugal en rond Marseille
Begin augustus staan grote delen van Portugal en Frankrijk in brand. De droogte heeft het bos bijzonder kwetsbaar gemaakt en vooral in deze twee landen breken bosbranden uit. Het vuur legt ruim 3300 hectare in de as rondom Marseille. Het is soms een angstaanjagend, maar tegelijkertijd ook indrukwekkend, aangezicht.

Ruim 1800 brandweermannen bestrijden het vuur en krijgen het na enkele dagen onder controle. Er vallen vier zwaar gewonden, alle vier brandweerlieden. Er wordt een verdachte gearresteerd die mogelijk betrokken was bij brandstichting.

In Portugal zijn ook grote bosbranden, zowel in het noorden als in het zuiden. Maar misschien wordt het Portugese eiland Madeira nog wel het zwaarst getroffen. Op het vaste land roept Portugal de de hulp in van Europa. Italiaanse en Spaanse blusvliegtuigen helpen dan ook bij het bestrijden van de kolossale vuren in het noorden van het land.

Bij de hoofdstad Funchal op Madeira is de situatie nijpend. Meer dan duizend mensen worden gevacueerd, waaronder veel toeristen. Huizen, hotels, een ziekenhuis en winkelcentra worden ontruimd. Meer dan 80 gebouwen gaan in vlammen op. Er vallen uiteindelijk vier doden op Madeira. Onderstaande filmpjes zijn van de bosbranden op Madeira.
Later in augustus waren er in Californi ook enorme bosbranden waarbij zeker 80.000 mensen hun huizen uit moesten.

Honderden doden bij aardbeving in Itali
Op 24 augustus van dit jaar is er opnieuw een, voor Europese begrippen, zware aardbeving in Midden-Itali. De beving, met een kracht van 6.2, is midden in de nacht als de bewoners van de regio bij Perugia nog slapen. Het doet onmiddellijk denken aan de dodelijke aardbeving bij L’Aquila uit 2009, waarbij honderden slachtoffers vielen. Ook nu ziet het er niet goed uit. Het epicentrum van deze beving ligt vlakbij het dorp Amatrice waar grote delen van het dorp nu in puin liggen. Veel gebouwen en huizen zijn ingestort en mensen liggen onder het puin. Met man en macht wordt getracht om overlevenden onder het puin vandaan te redden maar voor velen komt die hulp al te laat. De Italiaanse premier Renzi kondigt de noodtoestand af in het getroffen gebied. Onderstaande foto geeft de immense schade weer in het dorp Amatrice.

Uit angst voor de naschokken, want die zijn er, slapen veel mensen buiten. De naschokken (4.8 op 26 augustus) zorgen er voor dat gebouwen die getroffen zijn door de grote schok alsnog instorten wat een extra gevaar oplevert voor reddingswerkers. Ruim tweehonderd mensen worden levend onder de puinhopen vandaan gehaald, maar ook nu, net als in L’Aquila in 2009, zijn er 300 mensen omgekomen. Vijftien dagen na de aardbeving wordt nog een kat levend onder het puin vandaan gehaald. In totaal worden er ruim 500 naschokken geregistreerd. In oktober zou Itali weer getroffen worden door een flinke aardbeving.

En verder in Augustus
Gigantische overstromingen in Louisiana USA
Bliksem doodt zeker 300 rendieren in Noorwegen
IJsland vreest voor uitbarsting Katla



Nazomeren in september
Het prachtige weer eind augustus gaat in september gewoon door. Het wordt een prachtige maand qua temperatuur. In De Bilt komt de temperatuur slechts vier dagen onder de twintig graden (waarvan er slechts twee onder de 19 graden waren) terwijl de gemiddelde temperaturen voor de tweede helft van september toch rond de 14 a 15 graden lagen. Nadat de eerste week van september nog met temperaturen van 20 a 22 graden verliep stijgt het kwik in de 2e week verder naar de 25 graden en hoger. 13-14 en 15 september worden historische dagen en gaan met recordwaardes de boeken in.

Niet iedereen was daar echter zo van gecharmeerd zoals user Jor_Dii die maar wat graag wilde dat de dertigers weg bleven. Nog nooit was het echter zo warm als op die drie dagen (31,2- 31,4 en 29 graden) en ook 25 september gaat met 24,3 graden de boeken in als de warmste 25 september ooit. Opmerkelijk was wel dat bijv. user Haags_Kwartiertje in juli nog boos was dat de zomer erg ver weg was maar nu in september blij is dat de hitte eindelijk verdreven gaat worden.

Natuurlijk hopen we ook dat de warmte verdreven wordt met een spetterend onweer maar dat is in dit geval slechts aan een enkeling gegund. Het merendeel van de zwaardere buien zijn voor Belgi en Duitsland.

September 2016 gaat dan ook de boeken in als de op twee na warmste septembermaand ooit. Het waren met name de koudere nachten in de tweede helft van september die er voor zorgden dat record qua maandgemiddelde net niet gebroken werd. Met 217 zonuren tegenover 143 gemiddeld was het een zeer zonnige en droge maand want ook qua neerslag liepen we ver achter op het gemiddelde. Slechts 24 mm tegenover 78 gemiddeld.

Supertyfoon Meranti
In juli van dit jaar hadden Taiwan en China al te maken gehad met tyfoon Nepartak, maar in september koerst er een nieuwe tyfoon op hun af. En wat voor eentje. Het is de grootste tyfoon sinds 2013 en zijn naam is Meranti.

Op 11 en 12 september van dit jaar boekt de naderende tyfoon een enorme winst aan kracht en gaat binnen vierentwintig uur van windsnelheden van 140 km/u naar 290 km/u. Een ongekende intensivering van de orkaan. Op zijn top haalt de orkaan snelheden van 305 km/u wat een evenaring is van orkaan Tip, de op n na krachtigste orkaan sinds 1970 in de Stille Oceaan. Het Japanse meteorologische instituut bepaalde op 13 mei een kerndruk van 890 mb. Dat is uitzonderlijk laag. Ter vergelijking: In het Atlantische orkaanseizoen zijn er alleen de orkanen Wilma en Gilbert geweest die een lagere kerndruk hadden dan Meranti. Meranti is op dat moment ook de krachtigste orkaan van 2016 tot nu toe. Onderstaand plaatje geeft Meranti dan ook weer op weg naar de Filipijnen en Taiwan.

Het Filipijnse eiland Batanes krijgt het eerst voor de kiezen voordat de orkaan koers zet richting Taiwan en China. Met windsnelheden van 180 km/u per uur teistert Meranti vervolgens Taiwan op 14 september. Ongekende hoeveelheden regen komen naar beneden en er zijn rapporten van wel 790 millimeter in sommige delen van Taiwan. Op 15 september gaat de verzwakte Meranti aan land in China maar ook daar zijn nog altijd windsnelheden van 150 km/u gemeten. Het dodental blijft gelukkig beperkt tot dertig. Daarentegen is er voor ruim 2,5 miljard dollar aan schade.
https://www.youtube.com/watch?v=0RKoKaCG3

En verder in September

Cedar Rapids Iowa en de strijd tegen het water
Hurricane Hermine treft Florida en oostkust VS
Flinke aardbeving bij Noordereiland Nieuw-Zeeland



1000 doden op Hati door orkaan Matthew
Begin oktober broeit er wat op de Atlantische oceaan. Hoewel het Atlantische orkaanseizoen al over de helft is volgen we de storm al sinds eind september. Ook dan ziet het pad voor de op dat moment nog onbekende orkaan er al gevaarlijk uit. Veel modellen geven dan al weer dat het pad van de orkaan in het Carabisch gebied ineens 90 graden zal draaien richting Hati of de Dominicaanse Republiek. Op 29 september wint de storm binnen vierentwintig uur enorm aan kracht en Matthew groeit uit tot de eerste categorie 5 orkaan in de Atlantische Oceaan sinds orkaan Felix in 2007.

Op zondag 2 oktober komt een slecht bericht voor Hati. De tropische storm is inmiddels opgewaardeerd naar Orkaan Matthew en heeft zojuist zijn pad verlegd. Daar waar eerst Jamaica nog in de vuurlinie lag is dat pad naar het oosten bijgesteld en koerst Matthew nu af op Hati. Het armste land van het Carabisch gebied, nog lang niet hersteld van de zware aardbeving in 2010, die aan meer dan 200.000 mensen het leven koste.

Matthew gaat uiteindelijk als catastrofale categorie 4 orkaan aan land in Hati op 4 oktober. Na Hati zwakt de storm iets af voordat hij Cuba treft, maar door het warme zeewater zwelt Matthew opnieuw aan om opnieuw als categorie 4 orkaan een derde landfall te maken op de Grand Bahama’s voor de kust van Florida. De autoriteiten op Hati, Jamaica en Cuba doen alles om bewoners te evacueren of om ze onder te brengen in schuilkelders. Op Hati vallen desondanks ruim 1500 doden. Vooral het dorpje Jeremie wordt keihard getroffen. Naar schatting staat daar nog slechts 1% van alle huizen overeind.


Ook de Amerikaanse autoriteiten volgen de komst van Matthew. Lange tijd is het onzeker of Matthew ook Florida of andere delen van de oostkust zal aandoen. Ook meteorologen en weermodellen weten het niet zeker. Er zijn zelfs modellen die de orkaan 360 graden laten draaien en weer terug laten keren naar Florida. Feit is dat Matthew vlak langs de kust van Florida scheert en de oostkust van de VS zal aandoen. Duizenden inwoners van de kustgebieden kiezen eieren voor hun geld en evacueren. Bewoners wordt aangeraden de naderende orkaan zeer serieus te nemen nu blijkt dat Matthew na het aandoen van de Bahama’s opnieuw is aangezwollen tot een categorie 4 orkaan.

Florida en North Carolina roepen de noodtoestand uit, later gevolgd door Georgia en North Carolina. Het Disneypark in Florida gaat dicht, wat pas drie keer eerder is voorgekomen in het 45-jarige bestaand van het park. Gelukkig blijft het voor veel Amerikanen bij wateroverlast, harde windstoten en materile schade. Bij Jacksonville lopen straten onder water en op het hoogtepunt van de storm is ook de oier vlak voor de kust door het wassende water niet meer te herkennen. Desondanks komen 49 Amerikanen om het leven. De orkaan veroorzaakt voor meer dan 10 miljard dollar aan schade. Hieronder het pad van Matthew richting de Amerikaanse kust.


Opnieuw beeft de aarde in Itali
In navolging van de 6.2 beving in Augustus krijgt de regio Perugia op 26 oktober met een naschok van 5.5 en vlak daarna nog een 6.1 Veel mensen vluchten in paniek hun huis weer uit maar de schade lijkt mee te vallen. Wat de mensen niet weten is dat dit geen naschok was maar mogelijk een voorschok. Op 30 oktober is het namelijk opnieuw raak. Dit keer is het zelfs een beving met kracht 6.6 en daarmee is de beving ook krachtiger dan die van augustus. Het epicentrum ligt zo’n 70 kilometer ten zuidoosten van Perugia. Ook Amatrice, krachtig getroffen in augustus, is opnieuw getroffen. Weer zijn er berichten van ingestorte gebouwen en huizen zoals hieronder in Castelluccio in Norcia.

Het is de zwaarste aardbeving in 35 jaar. Een geluk bij een ongeluk is dat de beving in relatief dunbevolkt gebied is geweest en dat veel mensen na de bevingen van woensdag al zijn gevlucht of waren gevacueerd waardoor er wonder boven wonder geen nieuwe doden zijn gevallen.

En verder in Oktober
Doden op Filipijnen na doortocht supertyfoon Haima
Orkaan Nicole teistert Bermuda
Japanse vulkaan Aso uitgebarsten



Eerste najaarsstorm pas in november
Hoewel oktober al vrij rustig weer was leek dat onverminderd door te gaan in november. Temperaturen die gemiddeld overdag een graad of twee a drie boven normaal lagen, maar die ’s nachts weer onder het gemiddelde lagen. De maanden september, oktober en november waren over het algemeen relatief droog en zonnig verlopen en zetten daarmee de herfst 2016 op plek 5 in de zonnigste herfsten ooit.

Desalniettemin was november soms koud, soms zacht, regenachtig, winderig en soms erg guur. Eigenlijk wel zoals het hoort te zijn in november ook al blijft het volgens velen dan enorm kutweer. Daarnaast is november ook altijd de drukste maand op de wegen. Er zijn weinig mensen vrij, korte dagen, slecht weer en dus verkeersoverlast. Op 1 november gaat de tot dan toe drukste avondspits van 2016 de boeken in met ruim 920 kilometer file in Nederland. Op 10 november deden we dat ’s avonds met 882 kilometer file nog eens dunnetjes over. De drukste ochtendspits hadden we op 15 november met een totale lengte van 822 kilometer.

De allereerste najaarsstorm van 2016 vond plaats op 20 november. Tussen 1200 en 1300 uur werd in IJmuiden 10 BFT gemeten en daardoor hadden we officieel de eerste zware najaarsstorm van 2016. Stormkracht 9 BFT werd verder die dag gemeten in Vlissingen, Hoek van Holland en Vlieland. De zwaarste windstoot van die dag was 134 km/u, gemeten in IJmuiden. Meestal hebben we de eerste najaarsstorm al in oktober maar nu pas weken later. De laatste storm van 2016 dateert van 28 maart.


Ook op het forum zien we natuurlijk die najaarsstorm aankomen en bij gebrek aan sneeuw, hitte of onweer moeten de users zich natuurlijk ergens mee ‘vermaken’. Op zondag 20 november is dan die storm aanwezig. De brandweer en andere hulpdiensten moeten op veel plaatsen in het land in actie komen, met name vanwege afgebroken takken, schade aan gevels en gebouwen of verkeersongevallen. Ook in Belgi en Engeland zijn er problemen met de storm. Een vrachtschip komt voor de kust van Dover in grote problemen na een aanvaring met een ander schip. Ook het stadion van Feyenoord komt niet ongeschonden door de storm nadat reclameborden door de wind zijn losgeraakt en naar beneden zijn gevallen.

Eind november neemt de koude lucht de overhand en zijn er vooral ’s nachts lage temperaturen. De nacht van 28 op 29 november gaat de boeken in als koudste novembernacht van deze eeuw als in Eelde -8,5l Celsius wordt gemeten. Door de lage nachttemperaturen in de maand november werd het gemiddelde van de maand omlaag getrokken en kwam november uit op de koudste november in 18 jaar.

Noodweer, Overstromingen en Sneeuw maar niet hier
Hoewel de sneeuwval in Nederland nog niet is begonnen kunnen andere delen van de wereld wel genieten van het witte poeder. In zweden werd Stockholm bedolven onder een sneeuwlaag van ruim dertig centimeter. Nog niet eerder was er in de hoofdstad van Zweden zoveel sneeuw gevallen in de maand november.

Ook opmerkelijk was de sneeuw in Tokio. Daar viel voor het eerst in 54 jaar weer sneeuw in november.

Geen sneeuw maar enorme regenval en overstromingen waren er in het Carabisch gebied. Op Aruba, Bonaire en Curaao waren er grote problemen vanwege de aanhoudende regenval. Ruim 75 millimeter kwam er in zeer korte tijd naar beneden en zorgde voor overstroomde wegen en blank staande huizen. De Nederlandse regering bood Aruba hulp aan. Ook op de Dominicaanse Republiek waren er grote problemen door aanhoudend noodweer. De luchthaven van Puerto Plata liep onder water en twintigduizend gezinnen werden gevacueerd.

Ook in Australi ging het mis, met name bij Brisbane. Die grote stad werd getroffen door n zwaarste stormen van de laatste 30 jaar. Ook had Itali weer te kampen met flinke neerslag die lokaal voor overstromingen zorgden.

Weer zware aardbeving bij Christchurch, Nieuw-Zeeland
Op 13 november van dit jaar beeft de aarde opnieuw vlakbij het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter en was op circa 100 kilometer uit de kust. De beving doet ons direct denken aan de vorige grote beving bij Christchurch, die uit 2011, waar destijds 185 doden te betreuren waren.

In talloze kustgemeentes van het land gaan onmiddellijk de tsunamisirenes af. Ook ik heb daar familie zitten en weet dat ze op dat moment ook bezig zijn met het vluchten naar hoger gelegen gebied. Kaikoura lijkt het zwaarst getroffen want daar komen meldingen over ingestorte gebouwen vandaan. Dit lijkt nadien mee te vallen al zijn wel alle toegangswegen naar dit toeristenoord geblokkeerd of weggeslagen door de kracht van de aardbeving.

In september van dit jaar was het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ook al opgeschrikt door een beving van 7.0 op de schaal van Richter. Deze aardbeving zorgde er geologisch voor dat het Noordereiland inmiddels weer twee meter dichter bij het Zuideiland ligt. Bij deze beving vielen er uiteindelijk slechts twee doden. Het gebied wordt tot op de dag van vandaag nog getroffen door kleinere naschokken.

Bosbranden Gatlinburg, Tennessee
Eind november woedt er een grote bosbrand bij Gatlinburg in Tennessee. Veertienduizend inwoners van de stad worden gevacueerd en honderden gebouwen gaan in vlammen op. Veel toegangswegen tot de stad zijn door de vlammen verspert en dat levert soms chaotische taferelen op.

De gouverneur van de staat Tennessee spreekt van de grootste natuurramp in zijn staat in honderd jaar tijd. Er komen veertien mensen om het leven bij de branden. Zo’n 72 vierkante kilometer natuur gaat in vlammen op en 2000 gebouwen worden verwoest. Er worden twee minderjarige tieners opgepakt vanwege brandstichting.

En verder in November
Tornado’s in Wales en Midlands (UK)
Enorm zinkgat in Japanse stad Fukuoka
Supermaan zichtbaar in november
Aardbeving en tsunamiwaarschuwing bij Fukushima



Noodweer Spanje
Begin december staat de Costa Del Sol in Spanje onder water. Aanhoudende regenval heeft het gebied veranderd in een kolkende watermassa die door de straten van de Costa dendert. Op veel plaatsen valt de stroom uit en heeft de brandweer haar handen vol aan het redden van mens en dier. Zie hieronder een foto uit Malaga.


Veel tunnels, parkeergarages en huizen kwamen blank te staan. Inwoners praten over de zwaarste regenval sinds 1989.
Twee weken later is het weer mis aan de Costa’s. Dit keer bij Benidorm en Alicante. Straten staan blank en inwoners proberen hun vege lijf te redden. Mensen die in de straten hun auto proberen te redden worden door het wassende water meegesleurd. Ook zijn er tornado’s gezien bij Torrevieja en bij Palos de la Frontera (zie onderstaande filmpjes).

Flinke aardbevingen in december, relatief ‘weinig’ slachtoffers
In december werd de aarde een paar keer flink door elkaar geschud door enkele zware aardbevingen. Op zeven december van dit jaar wordt een beving van 6.4 gevoeld in de Indonesische provincie Atjeh. 86.000 mensen moesten uiteindelijk hun huizen uit, ruim 9000 huizen zijn onherstelbaar beschadigd. Er komen zeker honderd mensen om het leven bij de aardbeving.

Op tien december worden de Solomon Eilanden in de Stille Oceaan getroffen door een beving met kracht 7.7. Er wordt een tsunamiwaarschuwing afgegeven maar al snel weer ingetrokken. Er wordt geen tsunami gezien. Honderden gebouwen lopen schade op en een kind van elf komt daarbij om het leven.

Een aardbeving van 7.9 treft de regio bij Papoa New Guinea op 17 december. Er wordt een mini-tsunami van enkele centimeters waargenomen maar veroorzaakt geen schade.

Ook op eerste kerstdag zit de aarde niet stil. ]Voor de kust van Chili vindt een aardbeving plaats met een kracht van 7.7 op de schaal van Richter. Ook hier blijft gelukkig een tsunami uit. Uit voorzorg waren duizenden mensen op de vlucht geslagen.

Het zijn uitzonderlijk zware bevingen met gelukkig bijzonder weinig slachtoffers gezien de kracht van deze bevingen.

En verder in December

Doden op de Filipijnen door kersttyfoon Nock-Ten
Kou bedreigt duizenden Noord-Koreanen
Supervulkaan bij Napels kan in 2020 ontwaken
Doden in India door cycloon Vardah



2016 zal vermoedelijk op weergebied de boeken in gaan als een zonnig en rustig jaar. 2016 zal dan ook in de top tien van zonnigste jaren ooit uit komen (vermoedelijk op plek vijf of zes). Ook hebben we niet echt te maken gehad met zware herfststormen, bijvoorbeeld in september of oktober. Qua gemiddelde jaartemperatuur komen we ergens rond de 10,7 of 10,8 uit verwacht ik, wat boven het gemiddelde ligt en je daarmee kan spreken van een zacht 2016.

Dat zie je denk ik ook wel terug op ‘ons’ forumdeel. Ik denk dat er minder gepost is dan vorig jaar wat ik persoonlijk jammer vind maar gezien het weerbeeld ook wel begrijpelijk is. Veel onderwerpen kom je ook wel tegen in Wetenschap en natuurlijk pikt Nieuws ook het nodige mee bij diverse natuurrampen. Desalniettemin ben ik er trots op dat dit kleine forumdeel al negen jaar bestaat en we volgend jaar voor de tiende editie kunnen gaan. Doen jullie mee?

Voor een ieder die nog n van de voorgaande edities van het jaaroverzicht wil teruglezen:

WKN: Jaaroverzicht 2015
WKN: Jaaroverzicht 2010
WKN: Jaaroverzicht 2009
WKN: Jaaroverzicht 2008
WKN: Jaaroverzicht 2007

Verder wil ik natuurlijk iedereen weer bedanken die dit jaar de moeite heeft genomen om in WKN te lezen en te posten en hoop ik dat je volgend jaar weer eens terug komt.

Verder rest me niets anders dan iedereen een voorspoedig uiteinde te wensen en alvast een gelukkig 2017 voor iedereen. Tot dan in tweeduizendzeventien!

Frutsel
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 28 december 2016 @ 10:27:37 #3
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_167666513
Goed topic :D

Zet het op de FP! Uiteraard in beknopte vorm en vooral met een verwijzing naar het topic, maar het is een heel goed overzicht :Y
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_167666597
^O^ ^O^
  woensdag 28 december 2016 @ 10:37:54 #5
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_167666795
_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_

Dat het jubileumjaar er maar eentje vol ijskoude, elfstedenkoorts, prachtig lenteweer en zinderende hitte met tropische buien en heel erg veel najaarsstormen mag worden _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  User die overal opduikt 2022 woensdag 28 december 2016 @ 10:44:13 #6
186611 Haags
pi_167666955
Jaaaaaaaaa baas _O_
Zonder wrijving geen glans
pi_167667070
^O^
pi_167667295
Je hebt jezelf weer overtroffen Frutsel _O_
Het beste jaaroverzicht tot nu toe ^O^
pi_167667639
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 10:56 schreef aloa het volgende:
Je hebt jezelf weer overtroffen Frutsel _O_
Het beste jaaroverzicht tot nu toe ^O^
Haha, thx :)
Maar waarom is dit het beste dan? :o
pi_167667749
Geweldig overzicht _O_!
Hmz...
pi_167667826
quote:
11s.gif Op woensdag 28 december 2016 11:09 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Haha, thx :)
Maar waarom is dit het beste dan? :o
Goed geschreven, mooie foto's en verwijzingen naar de topics en de quotes van users etc.

Ik weet idd nog dat ik in augustus dacht dat de zomer voorbij was.... en daarna kregen we nog bijna een hittegolf in september :D
pi_167667937
Even twee foto's van 2016 hier achterlaten :P

14 juni 2016, 21:01 - Ootmarsum



22 juli 2016, 11:03 - Oldenzaal

Hmz...
pi_167667943
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2016 11:15 schreef aloa het volgende:

[..]

mooie foto's en verwijzingen naar de topics en de quotes van users etc.
das toch altijd zo :P ;)

quote:
Ik weet idd nog dat ik in augustus dacht dat de zomer voorbij was.... en daarna kregen we nog bijna een hittegolf in september :D
DASOO liep dit jaar minder hard helaas. Maar daar is het weer ook debet aan maar denk ook aan de algehele terugloop op Fok. Jammer dat je bepaalde vaste gasten niet of nauwelijks nog ziet, zoals bijv. Speedy.

Het was dus wel wat lastiger om wat leuks te vinden dus al die regels :P
  woensdag 28 december 2016 @ 11:26:32 #14
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_167668170
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 11:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]

das toch altijd zo :P ;)

[..]

DASOO liep dit jaar minder hard helaas. Maar daar is het weer ook debet aan maar denk ook aan de algehele terugloop op Fok. Jammer dat je bepaalde vaste gasten niet of nauwelijks nog ziet, zoals bijv. Speedy.

Het was dus wel wat lastiger om wat leuks te vinden dus al die regels :P
Het heeft ook niet geholpen dat het een relatief saai weerjaar was in Nederland. Stormlooptopics waren er niet echt dit jaar.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_167668478
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 11:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]

das toch altijd zo :P ;)

[..]

DASOO liep dit jaar minder hard helaas. Maar daar is het weer ook debet aan maar denk ook aan de algehele terugloop op Fok. Jammer dat je bepaalde vaste gasten niet of nauwelijks nog ziet, zoals bijv. Speedy.

Het was dus wel wat lastiger om wat leuks te vinden dus al die regels :P
:P

Heel veel Fokkers weten niet eens wat DASOO is en dat het topic berhaupt bestaat denk ik.
Maar het is hier gelukkig nog steeds drukker dan in b. v. O-O.
  Redactie Frontpage woensdag 28 december 2016 @ 11:39:13 #16
389368 crew  _UserName_
Nog niet geregistreerd.
pi_167668582
Vanmiddag eens doorlezen. Over het algemeen was het een vrij saai, maar warm jaar. Afgelopen jaar veel geleerd van dit forum, hoop in 2017 toch wat meer spannende dingen te zien, te leren en mee te maken.
Koetjes hier, koetjes daar, koetjes overal!
  woensdag 28 december 2016 @ 11:46:02 #17
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_167668802
_O_
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  Redactie Frontpage woensdag 28 december 2016 @ 15:27:39 #18
389368 crew  _UserName_
Nog niet geregistreerd.
pi_167675618
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 11:39 schreef _UserName_ het volgende:
Vanmiddag eens doorlezen. Over het algemeen was het een vrij saai, maar warm jaar. Afgelopen jaar veel geleerd van dit forum, hoop in 2017 toch wat meer spannende dingen te zien, te leren en mee te maken.
Geweldig geschreven, hier heeft tijd in gezeten. _O_
Leuk om veel besproken dingen te herkennen, het is de laatste maanden saai weer :p
Koetjes hier, koetjes daar, koetjes overal!
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 woensdag 28 december 2016 @ 19:35:00 #19
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_167683004
HELD!
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  User die overal opduikt 2022 woensdag 28 december 2016 @ 20:13:17 #20
186611 Haags
pi_167684365
Eindelijk helemaal gelezen. Prachtig overzicht, hulde! :)
Zonder wrijving geen glans
pi_167686102
Thx peepz, jullie ook bedankt voor een fijn WKN jaar ;)
  Moderator / Redactie Sport woensdag 28 december 2016 @ 21:38:31 #22
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_167688251
Geweldig overzicht weer _O_
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator maandag 2 januari 2017 @ 10:04:20 #23
8781 crew  Frutsel
pi_167823862
Thx Katje!! ....

Ennnnnnnnnnnnnnn sticky
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')