quote:F1-circuit Imola geëvacueerd vanwege dreigende overstromingen
Dinsdagmiddag moesten de Formule 1-teams en het andere aanwezige personeel de paddock verlaten. Ze werden vanwege de zware regenval geëvacueerd, omdat de kans op overstromingen aanwezig is.
Langs het circuit loopt een rivier, de Santerno, waarvan de waterstand door de vele regenval enorm is gestegen. Alhoewel er van overstromingen (nog) geen sprake is, heeft men het circuit uit voorzorg geëvacueerd. De Santerno is wel al buiten de oevers getreden, zoals op onderstaande beelden is te zien.
Het is echter nog maar dinsdag en naar verwachting zal de regen dit weekend minder zijn. Op dit moment is het Formule 1-weekend dan ook niet in gevaar. Wel roept de lokale overheid op om zo min mogelijk reisbewegingen te maken, wat lastig is als er van heinde en verre mensen naar Imola reizen in aanloop naar het raceweekend.
quote:Formule 1 maakt zich op voor kletsnat weekend: noodweer en evacuaties in Italië
De internationale autosportfederatie FIA houdt haar hart vast voor de Grand Prix van Emilia-Romagna in de Formule 1 van komend weekeinde. Meteorologen voorspellen voor deze dagen zware regenval voor Noord-Italië. Rond het circuit van Imola, waar de grote prijs plaatsvindt, worden vrijdag, zaterdag en zondag tientallen millimeters regen verwacht.
Emilia-Romagna wordt al dagen geteisterd door harde wind en onweersbuien, die leidden tot tal van overstromingen. De voorspellingen houden sowieso nog een tiental dagen aan. De zogenaamde Protezione Civile van de Italiaanse regio Emilia-Romagna gaf maandagavond al een Code Rood af voor extreem weer vandaag en morgen. Lokaal zou er 50 tot 100 millimeter regen kunnen vallen.
Het waterpeil in de Saterno-rivier, pal naar het Formule 1-circuit, blijft maar stijgen. Het peil bevindt zich op het tweede alarmniveau terwijl ook de straten in Cesena, op slechts driekwartier rijden van het circuit, volledig onder water staan. Ook zijn enkele inwoners rondom de rivier en het circuit uit voorzorg geëvacueerd. Datzelfde geldt voor personeel van het circuit en de Formule 1-teams. Zij werden vanmiddag eveneens geëvacueerd omdat de Saterno-rivier op het punt van overstromen staat.
Ook vrijdag en zaterdag, als in Imola drie vrije trainingen en de kwalificatie op het programma staan, is flinke neerslag voorspeld van ongeveer 20 millimeter. Voor zondag zien de verwachtingen er iets gunstiger uit, maar dat de nieuwe regenband van Pirelli komend weekeinde meteen veelvuldig gebruikt gaat worden is duidelijk. Na kritiek van onder anderen Max Verstappen in 2022 over de zogenaamde full wets, die het water niet goed zouden afvoeren, ontwierp Pirelli afgelopen winter een nieuwe regenband. Ook speelt duurzaamheid een rol, want bij de nieuwe regenband is het niet nodig het rubber met elektrische dekens voor te verwarmen.
Hoewel van een rampscenario bij de Grand Prix van Emilia-Romagna nog geen sprake is, maakt de organisatie zich wel zorgen. De laatste keer dat regen roet in het eten gooide in de Formule 1 was op 29 augustus 2021 bij de GP van België op Spa-Francorchamps. Na uren wachten in de regen zagen verkleumde en doorweekte fans de coureurs een paar rondjes achter de safety car afwerken. De van pole begonnen Max Verstappen werd toen bij als winnaar uitgeroepen en scoorde de helft van het normale aantal WK-punten.
Minder banden beschikbaar in Imola
De coureurs hebben in Imola minder sets banden tot hun beschikking. In plaats van dertien sets zijn het er elf. Het gaat wel specifiek om de zogeheten slicks, of de droogweerbanden. Pirelli vermindert het aantal banden om een nieuwigheid te testen op het circuit van Imola.
Tijdens de kwalificatierace op zaterdag is er namelijk geen vrije bandenkeuze in de drie sessies. De coureurs moeten in Q1 op de harde band rijden, in Q2 op de mediums en in Q3 op de zachte. ,,Dit betekent dat iedere coureur minder setjes droogweerbanden beschikbaar heeft voor het hele raceweekeinde, waarmee we ook het milieu een dienst bewijzen”, zegt Pirelli-baas Mario Isola op de website van de Formule 1. ,,We produceren en transporteren door deze regel minder banden.”
quote:Doden, vermisten en duizenden evacuaties door overstromingen in Italië
De overstromingen in het noorden van Italië hebben zeker acht mensen het leven gekost. Minstens zesduizend mensen zijn in veiligheid gebracht en er zijn nog meer evacuaties aan de gang, melden Italiaanse media.
De regio Emilia-Romagna heeft al enkele dagen te maken met zware regenbuien. Die hebben ervoor gezorgd dat meerdere rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het regent inmiddels minder hard, maar het waterpeil stijgt nog altijd. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini en Bologna zijn het hardst getroffen, meldt de brandweer.
Inwoners van onder meer de stad Cesena moesten vanwege een overstroming noodgedwongen op de daken van gebouwen klimmen. De brandweer heeft hen met helikopters en bootjes in veiligheid gebracht. Mensen hebben het dringende advies gekregen weg te blijven van rivieren en op de hogere verdiepingen van gebouwen te blijven.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft haar steun betuigd aan de getroffenen en laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen. De regering heeft 10 miljoen euro toegezegd voor hulp bij het afhandelen van noodsituaties.
Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei kwamen in dezelfde regio twee mensen om tijdens stormen. De stortregens volgen na maandenlange droogte. Daardoor kan de grond het water minder goed absorberen.
quote:Dodental overstromingen Noord-Italië loopt op, onbekend aantal mensen vermist
Het dodental door de overstromingen in het noorden van Italië is opgelopen tot zeker veertien. Volgens regionale functionarissen zijn inmiddels meer dan tienduizend mensen geëvacueerd. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.
Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Eerder waren negen dodelijke slachtoffers bekend. De lokale autoriteiten in de provincie Ravenna meldden donderdag nog twee overlijdens. Het zou gaan om twee boeren van in de zeventig uit het dorpje Russi.
De regio Emilia-Romagna heeft al een paar dagen te maken met zware regenbuien. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini zijn het zwaarst getroffen.
Volgens de laatste informatie zijn 23 rivieren in de regio buiten hun oevers getreden en de autoriteiten registreerden 280 aardverschuivingen en 400 geblokkeerde wegen. In totaal zijn 41 gemeenten getroffen door overstromingen.
Regen is gestopt, maar hoogste alarmniveau geldt nog steeds
Inmiddels is de regen gestopt en donderdag wordt geen significante regenval meer verwacht. Toch waarschuwt de civiele beschermingsdienst voorzichtig te zijn.
Zo'n 50.000 mensen zitten volgens de beschermingsdienst nog zonder elektriciteit en 100.000 mensen hebben geen verbinding met het mobiele netwerk. In de hele regio geldt nog steeds het hoogste alarmniveau.
Het Italiaanse leger en de kustwacht hebben helikopters en opblaasbare boten ingezet om mensen uit hun huizen te bevrijden.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een kabinetsvergadering bijeengeroepen om financiële steun voor Emilia-Romagna te regelen en verdere maatregelen te bespreken.
Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei stierven in dezelfde regio twee personen tijdens stormen. Meteorologen zeggen dat de stortregens volgden na maandenlange droogte, waardoor de grond het water minder goed kon absorberen.
quote:Noodweer in Noord-Italië: deze factoren leidden tot de 'perfect storm'
De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna gaat gebukt onder zware overstromingen als gevolg van langdurige regenval. Een kwetsbare ligging, falend overheidsbeleid en extreem weer als gevolg van klimaatverandering zijn de belangrijkste factoren die tot de perfect storm leidden.
Meer dan twintig rivieren zijn buiten hun oevers getreden en duizenden hectare landbouwgrond staan onder water.Ook zijn meer dan 280 aardverschuivingen geregistreerd.Naar schatting hebben twintigduizend mensen hun huizen moeten verlaten en overleden veertien mensen als gevolg van het rijzende water.
Als het om gezonde watertoevoer gaat, moet Noord-Italië het hebben van het smeltwater uit de Alpen, Dolomieten en Apennijnen. Normaal zorgt dat tijdens de lente en zomer voor een gestage afvoer, waardoor meren, rivieren en irrigatiekanalen zich vullen. Maar de afgelopen twee jaar was de sneeuwval in de bergen minder dan normaal. Hierdoor zijn (stuw)meren en rivieren drooggevallen.
Dat de buien nu zo zwaar zijn, heeft te maken met de droge en hete periode hiervoor. Volgens Weerplaza zit dat zo: een koude bel met lucht trekt over een sterk opgewarmd gebied. De temperatuurverschillen zijn zo groot dat de lucht onstabiel wordt. Dat zorgt voor wolken, regen en onweer.
De buien zijn extra zwaar, omdat de lucht door de hoge temperaturen meer water bevat. Als gevolg hiervan viel vorige week in 36 uur tijd evenveel neerslag als gemiddeld in een half jaar.
De Middellandse Zee speelt een sleutelrol als het om de toevoer van neerslag gaat. Het ranke Italië ligt ingeklemd tussen die steeds warmer wordende zee. Het land is daardoor bijvoorbeeld ook kwetsbaar voor orkanen (medicanes), die de laatste jaren in hevigheid en aantallen zijn toegenomen als gevolg van klimaatverandering.
Door de langdurige droogte is de toplaag van de grond zo uitgedroogd dat het water moeilijk kan wegzakken. Wrang is dat de huidige regenval geen soelaas biedt tegen de droogte in de regio. Het vele water stroomt nu voornamelijk over de grond weg en krijgt volgens meteorologen niet de kans om het grondwater aan te vullen. Ook de rivieren zullen weer droogvallen, als al het regenwater naar zee is afgevoerd.
De ligging van Emilia-Romagna maakt het gebied extra kwetsbaar. Het ligt in het stroomgebied van het water dat vanuit de bergen van de Apennijnen naar de Adriatische Zee stroomt. Volgens het Italiaanse instituut voor milieuonderzoek (ISPRA) is de regio een van de risicovolste regio's voor overstromingen in Italië.
Omdat de regio de afgelopen jaren steeds voller is gebouwd en steeds meer rivieren zijn gekanaliseerd, kan het water ook niet goed wegstromen. Ook door ontbossing, intensieve landbouw, illegale bouw en slecht onderhouden waterwerken is de kans op overstromingen en aardverschuivingen groot.
Beeld uit video: Waarom het droge Italië vrijwel niks aan deze heftige regenbuien heeft2:14
Waarom het droge Italië vrijwel niks aan deze heftige regenbuien heeft
Wat er nu in Emilia-Romagna gebeurt, is het directe gevolg van klimaatverandering. Dat zeggen diverse Italiaanse milieu- en klimaatexperts. "Het is het nieuwe normaal", zegt Paola Pino d'Astore van de Italiaanse vereniging voor milieugeologie (SIGEA) bijvoorbeeld.
Ook illegaal bouwen op plekken die kwetsbaar zijn bij natuurrampen, speelt een rol. Het probleem speelt overigens in heel Italië. Zo werden bij de aardverschuiving op het eilandje Ischia in de Golf van Napels afgelopen najaar huizen weggevaagd, die daar niet hadden mogen staan.
Als alles bij elkaar komt, kan dat leiden tot een perfect storm, zoals nu in Emilia-Romagna. Maar ook andere gebieden in Italië zijn kwetsbaar. Meer dan acht miljoen Italianen wonen in een gebied dat risico loopt op aardverschuivingen, overstromingen of kusterosie, berekende het Italiaanse instituut voor milieuonderzoek (ISPRA) in 2021.
Het geld om de kwetsbaarheden aan te pakken, is er. Vanuit de Europese Unie liggen miljarden euro's klaar om de klimaatproblemen aan te pakken, maar tot nu toe heeft Italië daar nog nauwelijks iets mee gedaan.
Volgens de Italiaanse rekenkamer heeft de traagheid te maken met een gebrek aan projectmanagers en technisch bekwame mensen bij lokale overheden. Het gemiddelde project in Italië duurt vijf jaar, zegt de president van SIGEA tegen online krant Politico. "Dat is te lang."
Het Italiaanse ministerie van Milieu publiceerde in december voor het eerst een nationaal klimaatplan. Het land wil zich onder meer aanpassen aan het veranderde klimaat door meer waterbasis te bouwen, waterwerken op te knappen en verwaarloosde dammen te repareren.
Tegelijkertijd zei de Italiaanse minister van Landbouw eerder deze maand dat hij de Italiaanse industrie niet de nek wil omdraaien met harde CO2-beperkingen als andere grote vervuilende landen dat ook niet doen. Klimaat- en milieugroepen hameren erop dat de regering meer moet doen om de problemen die nu al spelen, aan te pakken.
Ondertussen is Noord-Italië nog niet van het noodweer verlost. Ook de komende dagen verwachten weerdiensten een flinke bak regen. Wel verschuift het zwaartepunt van de extreme regenval van Emilia-Romagna in westelijke richting naar de regio's Piëmont, Ligurië en Valle d'Aosta.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |