Door de droogte vallen rivieren droog in de zomer van 2022quote:De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent.
Relatief gezien waren het zuidwesten van Europa en het uiterste noordoosten van Europa het warmst. Vooral het Iberisch Schiereiland en zuiden van Frankrijk kregen vaak met extreem hete luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika te maken, waardoor temperaturen met regelmaat tot ver boven de 40 graden stegen. Zo was de afgelopen julimaand in Spanje bijvoorbeeld de heetste maand ooit gemeten aldaar en ook kreeg Spanje te maken met de meest intense hittegolf ooit gemeten.
Vooral (noord)oost Europa extreem heet in augustus
Augustus was extreem heet in het noordoosten en oosten van Europa. Daar werden gedurende de maand meermaals hitterecords gebroken. Ook op de meeste andere plekken van het continent was het echter relatief warm, denk bijvoorbeeld aan ons eigen land waar augustus de op 2 na warmste ooit gemeten was en we te maken hadden met een landelijke hittegolf.
Grootschalige droogte veroorzaakt bosbranden
De hitte in Europa ging op veel plekken gepaard met droogte. Zo waren Zuidwest-, Centraal-, West- en delen van Oost-Europa de afgelopen zomer een stuk droger dan normaal. Het warme een vaak zonnige weer zorgde namelijk voor veel verdamping, terwijl er over de gehele lijn juist weinig neerslag viel. Helaas veroorzaakte de grote droogte en hitte buitengewoon veel natuurbranden, opnieuw vooral in Zuidwest-, West-, en Centraal-Europa.
De gebieden waar de zomer vrij nat was zijn meer beperkt, maar in onder andere de omgeving van Griekenland en Turkije en delen van Scandinavi verliep de zomer aan de natte kant.
bron
quote:Volgens het Britse weerbureau Met Office wordt 2023 warmer dan dit jaar. Het wordt waarschijnlijk het tiende jaar op rij waarin de wereldwijde temperatuur tenminste 1 graad boven het gemiddelde van het pre-industrile tijdperk uitkomt.
Na drie jaar komt er volgens het weerbureau bovendien een einde aan het weerfenomeen La Nia. Door dit fenomeen koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Door het stoppen van La Nia warmt de temperatuur in delen van de Stille Oceaan weer op waardoor thermometers wereldwijd volgend jaar weer hoger zullen uitkomen in vergelijking met 2022.
De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industrile tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.
bron
Verzamel hier het nieuws over de komende Europese zomer...quote:Het spektakel van 1540 begon in oktober 1539 al in het noorden van Itali (net zoals de droogte van dit jaar). Vanaf toen tot in april 1540 viel er in de Alpen geen drup regen meer. Daarna breidde de droogte zich verder noordwaarts uit. Het voorjaar verliep op veel plaatsen al bijzonder warm waarbij het droog bleef, de natuur verdorde en de problemen door watergebrek hand over hand toenamen. Daarbij moet je bedenken dat we tegenwoordig veel meer water gebruiken dan toen. Op basis van het moderne waterverbruik, zou de situatie destijds dus nog veel erger zijn geweest dan uiteindelijk beschreven. Of de situatie van nu zou er met het verbruik van toen juist een stuk beter hebben uitgezien.
In juli 1540 was het zo heet dat de mensen in de kerken in gebeden om een einde aan de hitte vroegen. Het waterniveau in rivieren als de Rijn, Elbe en Seine was zover gedaald dat je er op sommige plaatsen gewoon doorheen kon lopen. Stilstaand water, als dat er al was, werd zo warm dat het groen kleurde. Dode vissen dreven er met hun buik naar boven doorheen. De bodem droogde totaal uit. Op plekken waar het anders nat was, trokken er barsten in die soms zo groot waren dat er een voet in paste. Fruitbomen schoten in de loop van het jaar voor de tweede keer in bloei.
Wijn goedkoper dan water
De wijnoogst was zo vroeg (hier en daar begon de pluk van de druiven al begin augustus) en het tekort aan water zo groot, dat de wijn op een bepaald moment goedkoper was dan water. In de Elzas konden alleen nog verdroogde druiven worden geoogst die na verwerking een soort van sherry opleverden waar mensen soms enorm dronken van werden.
In de Alpen moesten bewoners, op zoek naar water, soms 500 meter omhoog de bergen in klimmen om daar nog een beetje uit een meertje te kunnen halen. In de buurt van Zurich werden in een drooggevallen rivierbedding gaten van soms anderhalve meter diep gegraven, in de hoop water te vinden. Het grondwater was echter zover gedaald dat ook die pogingen geen succes meer hadden. Veel mensen liepen bij het werken op het land zonnesteken op, zo heet was het als je buiten actief was.
Het mag geen verwondering wekken dat de hitte en het extreme gebrek aan water tot allerlei ziekten leidden, zoals pest en dysenterie. Naar schatting ongeveer een miljoen mensen in Centraal, West- en Zuidwest-Europa kwam die zomer om. Veel vee moest geslacht worden omdat de dieren niet meer in leven te houden waren. Grootschalige bosbranden vulden de lucht met zwarte rook die de zon soms afschermde. Ook veel nederzettingen en dorpen vielen aan de vlammen ten prooi.
Begin augustus was de hitte extreem
De meeste extreme hitte deed zich in de eerste week van augustus voor, toen de temperatuur op diverse plaatsen tot boven 40 graden moet zijn gestegen. In een klimaat, dat nog niet door de menselijke activiteit benvloed werd, was dat een ongelooflijke gebeurtenis. De hitte en droogte van dat jaar waren zo ingrijpend doordat ze zich in zo’n groot gebied voordeden en omdat ze zo lang aanhielden. Tot de jaarwisseling viel er geen regen van betekenis en rond de jaarwisseling waren er bij Schaffhausen nog steeds mensen die erin slaagden om de Rijn over te zwemmen.
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere zomer. Het gebied dat ermee te maken had, strekte zich uit van Itali naar Duitsland en van Frankrijk tot Polen. Ook Spanje en Marokko deden mee, evenals de landen in onze omgeving. Van de 12 maanden dat jaar verliepen er 11 zonder noemenswaardige regen. In de zomer kwam het niet tot ook maar n onweersbui. Onderzoekers denken dat slechts een kwart tot een derde van de normale hoeveelheid regen viel.
bron
Yup, volop zomer opeens hier in zuidoost Spanje. Een gigantische overgang. En ik gebruik bewust het woord overgang, want waar dan weer niet over gesproken wordt en wat ik wel typerend vind, is dat het hier in februari wekenlang goed koud is geweest. Flink kouder dan de norm. Overdag een graad of 12 a 13 waar 17 a 18 hoort en s'nachts temperaturen rond of zelfs aan de kust soms onder nul wat ook ruim onder de norm was.quote:
quote:A level 2 was issued for parts of C and E France mainly for large hail, severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes and heavy precipitation.
A level 1 surrounds the level 2 area, including parts of Germany and Switzerland for the same hazards but with a lower probability.
A level 1 was issued for Cyprus and parts of Turkey and Syria mainly for heavy precipitation and locally large hail and to a lesser extent for waterspouts.
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaartquote:Op zaterdag 11 maart 2023 11:59 schreef aloa het volgende:
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.
[ afbeelding ]
Stukje ingezoomdquote:Op dinsdag 14 maart 2023 07:42 schreef Dven het volgende:
[..]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart
quote:Het einde van een tijdperk voor de Dachstein Gletscher bij het Oostenrijkse Schladming. Nadat in de herfst al duidelijk werd dat de skiliften op de gletsjer deze winter niet zouden openen, is bekend geworden dat de liften voorgoed zullen sluiten. De eerste liftpalen zijn al afgebroken.
De Dachstein Gletscher
Het bekende Dachsteinmassief ligt op de grens van Obersterreich en Steiermark. De Hoher Dachstein (2995m) is voor beide deelstaten de hoogste berg. De Dachstein Gletscher is een relatief laaggelegen gletsjer aan de Alpenrand. Dit betekent dat de jaarlijkse neerslaghoeveelheden beduidend hoger liggen dan op de meer bekende inneralpiene gletsjers, maar dat er ook meer sneeuw (en ijs) kan wegsmelten in de zomer. Door de hete zomers is er in de afgelopen jaren veel ijs verloren gegaan. Ook voor het aankomende seizoen is de uitgangspositie slecht te noemen. Deze winter is er slechts drie meter sneeuw gevallen, waar zo’n zeven tot acht meter nodig is volgens Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.
https://www.wintersport.n(...)jer-sluiten-voorgoed
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...quote:Op dinsdag 14 maart 2023 18:00 schreef summer2bird het volgende:
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen
SPOILER: Australi kampt met dooie vissen vanwege hittegolfOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Twiddel
quote:Op zaterdag 18 maart 2023 20:24 schreef summer2bird het volgende:
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeenZal goed stinken daarSPOILER: Australi kampt met dooie vissen vanwege hittegolfOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.'' I am under no obligation to make sense to you.''
quote:Op zaterdag 25 maart 2023 17:07 schreef Borrelnootje00 het volgende:
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.
Snel vakantie boeken@:aloa
De winterjas mag wel in de kast op zolder.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Laat nog maar effe daarquote:Op zaterdag 25 maart 2023 17:22 schreef aloa het volgende:
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.
[ afbeelding ]
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:15 schreef aloa het volgende:
[..]
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
Dat denk ik ook idd. Mede omdat begin maart ook al een record werd verbroken en dat was net boven de 30.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:
[..]
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan datZou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:
[..]
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
Weet je toevallig de recordtemperatuur dan voor maart in Portugal? Zal niet veel verschillen van die van Spanje.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:
[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
April =/= maartquote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:
[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
quote:Op zaterdag 25 maart 2023 20:19 schreef Dven het volgende:
[..]
April =/= maart
Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33C.
ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
quote:Nieuwe hittegolf in Marokko, temperaturen tot 41 graden
In verschillende delen van Marokko zal het kwik de komende dagen weer flink oplopen.
Dat meldt het nationale meteorologisch instituut (DMN). De temperatuur kan oplopen tot 41 graden. De weerdienst heeft code oranje afgegeven voor de hittegolf.
Vooral in het zuiden en het midden van Marokko wordt het heet. In steden als Aousserd, Tata, Es-Smara en Layoune kan het kwik stijgen tot 41 graden.
In andere steden zoals Marrakech, Agadir en Tan-Tan wordt het iets minder warm, maar nog steeds rond de 38 graden.
https://nieuws.marokko.nl(...)turen-tot-41-graden/
Ook de eerste dertigers in Francequote:Op woensdag 29 maart 2023 18:28 schreef aloa het volgende:
De hitte zat wederom in Spanje vandaag. Bijna het hele land kwam boven de 20 graden en op een enkele plek werd de 30 gehaald. Ook in Frankrijk werd het in een groot deel van het land 20 graden.
[ afbeelding ]
is dat nog ergens op gebaseerd?quote:Op zaterdag 8 april 2023 11:43 schreef Djeez het volgende:
Ik verwacht sowieso geen mooie zomer dit jaar in Europa. Net als in 2020 en 2021 zal de zomer te koud en te nat verlopen
quote:De opwarming van oppervlaktetemperatuur van de oceanen heeft een grote impact op de Middellandse Zee. De temperatuur lag daar in 2022 1,4C boven de normale waarden. De hoge temperaturen hielden zelfs aan tot afgelopen december en januari.
Dat is natuurlijk lekker voor koukleumen die van zwemmen houden. Ook in de winter durven die nu een plons aan. Zorgelijk is alleen wel dat het grootste deel van de Middellandse Zee 95% van de dagen van het jaar doorbracht met temperaturen boven het historische gemiddelde.
De temperatuur van het zeewater in het westelijke deel van de Middellandse Zee bereikte de afgelopen zomer niveaus tot 4 graden boven normaal, met bijzonder significante hittegolven op de Balearen. Daar werd een nieuw zeewatertemperatuurrecord gevestigd van 31 C. Momenteel worden al hittegolven geregistreerd in verschillende gebieden langs de Spaanse kust.
In april 2023 zijn er gebieden die te maken hebben met een hittegolf op zee. Uit gegevens van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) op Twitter blijkt dat de Cantabrische Zee en het noordwesten van de Atlantische Oceaan tussen de 15 en 17C waren. Het zuiden overschreed de 19C. De Middellandse Zee ging verder dan 20C. De anomalie in het algemeen ten opzichte van het gemiddelde voor de periode 2010-2020 bedroeg 0,7C meer. Maar in de Middellandse Zee was dat tot 1,4C boven zijn gemiddelde.
"Alle subregio's van de westelijke Middellandse Zee hebben in 2022 te maken gehad met ongekende hittegolven op zee", vatte Mlanie Juza samen voor elDiario.es. Juza is onderzoeker van het kustobservatiesysteem van de Balearen (Socib). "Op 13 augustus 2022 werd in de Balearen een recordgemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur van 31C geregistreerd. Dat lag 3,3 graden boven het historische gemiddelde", aldus Juza.
Thermometers in het zuiden en oosten van Spanje bleven stijgen en gingen maar niet naar beneden. "Op de Balearen en langs de Spaanse oostkust was het zeewater op 95% van de dagen van het jaar 2022 warmer dan normaal", illustreren de metingen.
Zeen meer last van broeikaseffect
De zeen verzamelen de meeste warmte die het broeikaseffect vasthoudt. Het gaat om ongeveer 80 procent. Het door de wetenschappers beschreven proces is dat veel menselijke activiteiten met het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals bio-industrie of enorme bosbranden, broeikasgassen in de atmosfeer vrijgeven. Daar vangen ze straling van de zon op die van het oppervlak van de planeet is teruggekaatst in plaats van ontsnapt naar de ruimte. En de oceanen hebben daar relatief veel last van.
2022 was warmste zomer ooit
De zomer van 2022 was de warmste in Spanje sinds er gegevens zijn bijgehouden (1961). De gemiddelde temperatuur op het schiereiland was 24,7 graden. Twee graden meer dan het historisch gemiddelde. Het water had dus veel extra warmte te verwerken.
Met hogere temperaturen dan normaal raken ecosystemen beschadigd. Bovendien verhoogt het de temperatuur van de kuststeden, zo concludeert Aemet. Sterker nog, diezelfde zomer van 2022 leidde het tot tropische nachten –boven de 20C– en equatoriale nachten (boven 24C). “Het aantal tropische nachten in Valencia is de afgelopen decennia verviervoudigd”, zegt Aemet.
Ook historische gegevens aan Costa Brava
Het record van temperaturen in het zeewater voor de kust van L'Estartit (Torroella de Montgr, Baix Empord) geeft de afwijking van 2022 aan ten opzichte van het gemiddelde van de laatste decennia. Ook wijst het op de relatief hoge temperatuur sinds begin 2023. Op vrijwel alle dagen van dit jaar zijn de temperaturen van het zeewater op dit punt aan de Costa Brava hoger dan normaal.
Geen verlichting verwacht in 2023
De Middellandse Zee is een semi-gesloten bekken. Dat betekent dat het water gevoeliger is voor opwarming dan andere gebieden. Het verlies aan mariene biodiversiteit is een van de eerste resultaten van de stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water en wordt het voor veel soorten onbewoonbaar. De effecten van opwarmend water op de visserij zijn ook duidelijk, met verminderde vangsten in sommige gebieden. De Atlantische Oceaan maakt ook een recordopwarming mee, terwijl het El Nio-evenement in de Stille Oceaan het risico op extreme weersomstandigheden zou kunnen vergroten en de wereldwijde hitterecords verder zou kunnen uitdagen.
bron
Kunnen ze niet wat warme lucht onze kant op blazen? Wij zitten hier weer met ondermaats kutweer. Beetje balans zou fijn zijn.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 18:22 schreef aloa het volgende:
[..]
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...
quote:Grommend rijdt de tankwagen met drinkwater een Spaans dorpje ten noorden van Crdoba binnen. Inwoners staan in de rij met flessen, om ze te vullen. Want bij 80.000 mensen in het zuiden van Spanje komt er sinds deze week geen water meer uit de kraan. Het stuwmeer waar het vandaan moet komen is zo goed als leeg, het bodempje water in het meer is ernstig vervuild en niet meer geschikt voor consumptie.
Dorpsbewoners zagen het water steeds viezer worden. "Als je het in een emmer of in een fles deed was het troebel, alsof er modder in zat", zegt iemand die zijn flessen komt vullen.
De tankwagen is bittere noodzaak, want ook het water in de supermarkt is uitverkocht. Een andere bewoner klaagt dat de overheid eerder maatregelen moet nemen. "Als het water op is, is het te laat."
"Het is voor de eerste keer dat ik dit zie", zegt Richard Hogenkamp, correspondent voor RTL Nieuws in Spanje. Hij houdt de ontwikkelingen over de droogte nauwgezet bij. Hogenkamp: "In Spanje luidt het gezegde: 'Abril, aguas mil', vrij vertaald: in april duizendmaal water, waarmee bedoeld wordt dat het onophoudelijk regent. Maar dit jaar is dat absoluut niet zo. In veel streken is er geen druppel gevallen." Sommige meteorologen vrezen voor een nationale noodtoestand.
Veel restricties voor watergebruik
In 14 procent van het land geldt nu al de alarmfase door de droogte en dat is uitzonderlijk vroeg. Het betekent dat miljoenen mensen hun auto niet mogen wassen en hun tuin niet mogen sproeien. Verwacht wordt dat het aantal gebieden met de alarmfase snel zal toenemen. En dat de restricties voor het gebruik van water nog strenger worden.
Spanje heeft al drie jaar te maken met weinig regenval en hoge temperaturen. De hitte zorgt ervoor dat het water dat nog wel valt ook weer heel snel verdampt. Het heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de landbouw. Het verbouwen van fruit, wijndruiven en olijven, gaat heel moeizaam.
Slechte oogst
Ook andere gewassen worden bedreigd. Hogenkamp: "In het midden van Spanje wordt veel graan verbouwd. Dat moet nu groeien, zodat het in de zomer van het land gehaald kan worden. Maar door de droogte groeit het graan niet goed en dus wordt gevreesd voor de oogst. Het zou kunnen uitdraaien op een halvering van de graanopbrengst ten opzichte van andere jaren."
Hogenkamp heeft regelmatig contact met meteorologen in de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de droogte. Ze vertellen dat het echt problematisch kan worden. Niks is natuurlijk zo veranderlijk als het weer. Maar als het zo droog blijft vrezen deze meteorologen voor een nationale noodtoestand in de zomer.
Kritiek op de regering
Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez waarschuwde afgelopen week in het parlement voor de gevaren van de droogte, al neemt hij het woord noodtoestand niet in de mond.
lees hier verder
Hoe hoger hoe lastiger om nog hoger te komen (zonder dat het gaat stormen/regenen) volgens mij. Het is vooral de duur van de periode van hitte die funest is. Stel je hebt 4 maanden 40+.... dan staat er geen grasspriet meer overeind.quote:Op vrijdag 28 april 2023 07:49 schreef heywoodu het volgende:
Hopelijk gaan de recordtemperaturen voor de komende maanden in Cordoba niet met dezelfde marge verbroken worden
[ afbeelding ]
Tuurlijk, de kans om bij 22 graden meerdere graden omhoog te gaan is inderdaad wel een stuk groter dan om het julirecord van bijna 47 graden naar 50 te brengen, ik bedoelde het ook niet al te serieusquote:Op vrijdag 28 april 2023 10:50 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Hoe hoger hoe lastiger om nog hoger te komen (zonder dat het gaat stormen/regenen) volgens mij. Het is vooral de duur van de periode van hitte die funest is. Stel je hebt 4 maanden 40+.... dan staat er geen grasspriet meer overeind.
quote:Wel zijn er zorgen over watertekorten in het land. Ook Schubert en Huf, die naast het organiseren van fietstours een kleine camping runnen, hebben hier last van. "Wij zijn helemaal zelfvoorzienend en pompen ons water zelf op uit een put, maar er is geen water. We gaan de put uitdiepen, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. We staan nu al in de zomerstand en daarmee gaan we het niet redden."
Boeren in de problemen
In het binnenland van Spanje willen sommige boeren geen groente- en fruitgewassen meer inzaaien omdat het te droog is. Ook is de prijs van Spaanse olijfolie al flink gestegen. Met noodfondsen van de Europese Unie probeert de Spaanse overheid boeren en veehouders die door de droogte zijn getroffen te ondersteunen.
Daarnaast mogen Spanjaarden in meerdere regio's hun tuin niet sproeien en hun auto niet wassen. Ook krijgen ze het advies om de schaduw op te zoeken.
Korter douchen
Ook Schubert en Huf nemen maatregelen. "We moeten heel zuinig met water omgaan. We vragen gasten of er korter gedoucht kan worden." Om de waterput gevuld te houden bestelt het koppel een vrachtwagen met 10 kuub water. "Dat moet dan maar."
https://nos.nl/artikel/24(...)ntie-maar-wel-lekker
Nu Spanje nog.quote:Op donderdag 4 mei 2023 10:12 schreef Nattekat het volgende:
Voor Itali is dit wel echt een geschenk. Het is nu even klote dat het te veel in n keer is, maar die waterstanden waren wel een dingetje.
quote:Vanwege het slechte weer heeft de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen besloten om het festival tijdelijk stil te leggen. Iedereen wordt door de organisatie weggestuurd. Eerder besloot de organisatie al om geen nieuwe mensen meer op het festivalterrein binnen te laten. "Dit vanwege jullie veiligheid", schrijft de organisatie. "De verwachtingen voor later op de dag zien er goed uit, dus hou onze kanalen in de gaten. We geven het aan als de deuren weer opengaan."
https://nos.nl/liveblog/2(...)n-hervat-na-noodweer
Uiteindelijk precies wat al jaren voorspeld wordt: Door klimaatopwarming schuift de Sahara de Middellandse zee over richting Spanje. Als dat doorzet knalt daar het toerisme en de landbouw volledig in elkaar en zullen we in Noord-Europa met een flinke hoeveelheid Spaanse economische vluchtelingen te maken krijgen.quote:Op vrijdag 28 april 2023 11:22 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Tuurlijk, de kans om bij 22 graden meerdere graden omhoog te gaan is inderdaad wel een stuk groter dan om het julirecord van bijna 47 graden naar 50 te brengen, ik bedoelde het ook niet al te serieus
Maar damn, een graad of 40 in april. Niet best.
quote:Wat hittegolven in oceanen betekenen voor het weer
Een van de aanhoudende hittegolven onder water droeg eind april bij tot recordtemperaturen in Spanje.
AccuWeather Senior Meteoroloog Paul Pastelok zei dat de combinatie van koel water ten zuiden van Groenland en warm water voor de kust van Europa en Afrika het weerpatroon verbeterde dat leidde tot ongekende hitte in Spanje.
Op 27 april piekte de temperatuur op 101,8 graden Fahrenheit (38,8 C) in Crdoba, Spanje, gelegen in het zuidelijke deel van het land. Dit brak het vorige all-time temperatuurrecord van april voor Europa , namelijk 101,5 F (38,6 C) in Elche, Spanje, in 2011.
https://www.accuweather.c(...)nd-the-world/1523886
Er is hier lekker en droog weer op komst.quote:Op dinsdag 9 mei 2023 20:32 schreef matigeuser het volgende:
Zeg alsjeblieft dat er hier lekker en droog weer op komst is. Helemaal klaar met dit grijze kenkerweer.
Ik had even een fijn gevoel. Dank daarvoor.quote:Op dinsdag 9 mei 2023 20:44 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Er is hier lekker en droog weer op komst.
Zo goed?
Voelt niet goed om te liegen, maar speciaal voor jou.
Wil je dan ook de waarheid kennen?quote:Op dinsdag 9 mei 2023 21:13 schreef matigeuser het volgende:
[..]
Ik had even een fijn gevoel. Dank daarvoor.
Een hogedrukgebied boven een bijzonder warme Atlantische Oceaan is daar niet weg te krijgen, werpt veel vocht de lucht in dat een eindeloze stroom aan lagedrukgebieden die van Groenland naar Nederland blijven trekken voedt. Veel regen, veel bewolking en weinig warmte.quote:Op dinsdag 9 mei 2023 22:40 schreef matigeuser het volgende:
[..]
Kom maar op dan. Het touw hangt al klaar.
Shieeeet.quote:Op dinsdag 9 mei 2023 22:43 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Een hogedrukgebied boven een bijzonder warme Atlantische Oceaan is daar niet weg te krijgen, werpt veel vocht de lucht in dat een eindeloze stroom aan lagedrukgebieden die van Groenland naar Nederland blijven trekken voedt. Veel regen, veel bewolking en weinig warmte.
Laat maar gebeuren. De zon heeft hier sinds januari denk ik al even veel geschenen als in een heel gemiddeld jaar in Nederland. Laat maar ff goed regenenquote:Op donderdag 11 mei 2023 11:22 schreef Nattekat het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Er zit gewoon twee weken tussen deze plaatjes, en er verandert helemaal niets aan het weerpatroon. Spanje lijkt wel meegenomen te gaan worden in onze ellende, wat gezien hun droogte zeker geen straf zal zijn. Boven Scandinavi is het ook gedaan te zijn met de hoge druk zoals het er nu voor staat, dus ook in landen als Polen, de Baltische Staten en Finland zal het gedaan zijn met het mooie weer.
Voorlopig nog kutweer in heel Europa dus. Na de 18e begint de onzekerheid wel toe te nemen, dus er gloort hoop.
@:dick_laurent
Ik hoop dat het de hele week grauw, grijs en fris wordt in jouw omgevingquote:Op donderdag 11 mei 2023 11:49 schreef dick_laurent het volgende:
[..]
Laat maar gebeuren. De zon heeft hier sinds januari denk ik al even veel geschenen als in een heel gemiddeld jaar in Nederland. Laat maar ff goed regenen
Ja de zomer is hier gegarandeerd altijd droog zonnig en heet. Dat is gewoon een feit. Dus als er nog wat hemelwater kan vallen dan moet het nu gebeuren. Ik gun jullie mooi zomerweer hoorquote:Op donderdag 11 mei 2023 11:51 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Ik hoop dat het de hele week grauw, grijs en fris wordt in jouw omgeving
Regen lijkt behoorlijk mee te vallen.
Niet veel langer, want hier in Nederland willen we gewoon zomer vanaf juni, niet deze ellendige blokkade.
Deze blokkade kan oprecht zelfs in Spanje gewoon kutweer in juni geven als ie het vol weet te houdenquote:Op donderdag 11 mei 2023 11:54 schreef dick_laurent het volgende:
[..]
Ja de zomer is hier gegarandeerd altijd droog zonnig en heet. Dat is gewoon een feit. Dus als er nog wat hemelwater kan vallen dan moet het nu gebeuren. Ik gun jullie mooi zomerweer hoor
quote:Op zondag 14 mei 2023 09:46 schreef aloa het volgende:
Droogte steeds grotere bedreiging Zuid-Europa: 'Staat er heel slecht voor'
lees hier verder
Om deze twee dingen zo na elkaar te lezen klinkt maf, maar buiten dat het ene een langetermijn probleem is en het andere een kortetermijn probleem hebben ze wel met elkaar te maken: overstromingen lijken mij een groter risico in droge gebieden omdat een kurkdroge bodem minder goed water kan opnemen en dus leiden grote hoeveelheden neerslag dan eerder tot overstromingen.quote:Op woensdag 17 mei 2023 07:56 schreef aloa het volgende:
Zware overstromingen en evacuaties in Noord-Itali
https://nos.nl/artikel/24(...)ties-in-noord-italie
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.quote:Op donderdag 18 mei 2023 11:51 schreef DemonRage het volgende:
[..]
[..]
Om deze twee dingen zo na elkaar te lezen klinkt maf, maar buiten dat het ene een langetermijn probleem is en het andere een kortetermijn probleem hebben ze wel met elkaar te maken: overstromingen lijken mij een groter risico in droge gebieden omdat een kurkdroge bodem minder goed water kan opnemen en dus leiden grote hoeveelheden neerslag dan eerder tot overstromingen.
Nee, droge grond is zo hard geworden dat het geen water opneemt. Ik woon in Portugal en je ziet na de eerste regenbui na de zomer dat het water gewoon op de grond blijft liggen. Normaal gesproken is grond luchtig en kan het water eenvoudig in de grond komen maar na 3 maanden hitte is de grond een compacte massa geworden.quote:Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:
[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
Wat is er precies 'angstvallig' aan het ontbreken van potentile recordwaardenquote:Op vrijdag 19 mei 2023 11:30 schreef core2duo het volgende:
Het is in onze regionen (ruim genomen) nog steeds wachten op potentile warmterecords. Het blijft angstvallig stil. Tot voorbij Parijs is er voorlopig geen warmteopstoot. Het klimaat in Parijs is warmer dan bij ons, maar de eerste 25 graden van het jaar is daar in de verste verte niet eens in zicht.
Het is afwachten wat juni gaat brengen: krijgen we dit jaar ineens de beruchte schapenscheerderskoude (met noordwestenwind) of wordt het een opmerkelijk warme maand?
Zet effe een pot met grond op je balkon en laat het volledig uitdrogen. Gooi er vervolgens een gieter water over en zie wat er gebeurtquote:Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:
[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
Dit is een opzetje om straks klimaatverandering weer te ontkennen. Dat we wereldwijd op weg zijn om het temperatuurrecord van 2016 te vernietigen is natuurlijk niet relevant, hier is het koud.quote:Op vrijdag 19 mei 2023 11:41 schreef Dven het volgende:
[..]
Wat is er precies 'angstvallig' aan het ontbreken van potentile recordwaarden
Zondag/maandag overigens kans op de eerste 25 graden in Parijs. Nadat de 23 graden al een x-aantal keer eerder behaald is.
Warmterecords verwacht ik niet, maar ik ben bang dat we na zo'n natte herfst, winter en lente veel meer van dat klamme zomerweer gaan krijgen zodra de stroming zuidelijk wordt. Wel goed voor onweer natuurlijk, maar niet voor elke vorm van inspanning.quote:Op vrijdag 19 mei 2023 11:30 schreef core2duo het volgende:
Het is in onze regionen (ruim genomen) nog steeds wachten op potentile warmterecords. Het blijft angstvallig stil. Tot voorbij Parijs is er voorlopig geen warmteopstoot. Het klimaat in Parijs is warmer dan bij ons, maar de eerste 25 graden van het jaar is daar in de verste verte niet eens in zicht.
Het is afwachten wat juni gaat brengen: krijgen we dit jaar ineens de beruchte schapenscheerderskoude (met noordwestenwind) of wordt het een opmerkelijk warme maand?
Om even te laten zien, dit was de eerst regenbui na de zomer in Oktober. We hebben geultjes moeten graven want het water bleef gewoon staan. Gelukkig staat onze caravan op het twee na hoogste terras van het terrein.quote:Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:
[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
De klimaatverandering is er zeker. De gemiddelde wereldtemperatuur staat zelfs al ongeveer vast (beweegt binnen vrij kleine marges). Daarna is het een zero sum game. Als het ergens relatief koud is (bijvoorbeeld in West-Europa), dan moet het ergens anders wel warm zijn. Anders klopt het sommetje niet.quote:Op vrijdag 19 mei 2023 12:35 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Dit is een opzetje om straks klimaatverandering weer te ontkennen. Dat we wereldwijd op weg zijn om het temperatuurrecord van 2016 te vernietigen is natuurlijk niet relevant, hier is het koud.
Mocht deze verwachting uitkomen, dan past de zomer van 2023 in het beeld dat het overgrote deel van de zomers in de laatste 10 jaar heeft laten zien. De laatste keer dat de zomers, op basis van de nu geldende normalen, koeler dan gebruikelijk uitpakten, was in de jaren 2011 en 2012. Vooral de zomer van 2011 was met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden (tegen 17,4 graden normaal nu) duidelijk aan de koele kant. Met 16,9 graden kwam de zomer van 2012 ook een halve graad onder gemiddeld uit.quote:Warme en zonnige zomer verwacht
Vooral de eerste helft vaak droog
Augustus onzekerder, zeker voor wat neerslag betreft
Daar komt de hitte voor Europa vandaan, althans als de stroming daar vandaan komt. En zegt ook wel wat over wat er mogelijk is, als het gaat over records (ook in Europa).quote:Op donderdag 25 mei 2023 11:54 schreef Jor_Dii het volgende:
Wat heeft dit met Europa te maken (direct)?
quote:NOS-weerman Gerrit Hiemstra:
"Deze extreme hitte laat ons zien hoe het klimaat in Zuid-Europa er in de toekomst uit kan gaan zien. Naarmate er meer broeikasgassen in de atmosfeer komen, gaat de klimaatverandering onverminderd door. Het wordt in de toekomst ng warmer en dat betekent ook dat de extremen toenemen. Temperaturen die we nu nog extreem noemen, zullen in de toekomst vaker voorkomen en een 'gewoon' onderdeel van het klimaat worden."
In cordoba was het jaren geleden toen ik er was ook 45c in juli. Vrij normaal hoor.quote:Op donderdag 6 juli 2023 09:00 schreef aloa het volgende:
Recordtemperaturen in Spanje volgens Aemet
Vanaf deze week bereiken de thermometers tussen de 34 en 38 graden in het zuidwesten van het land en kunnen ze opnieuw 40C bereiken in het binnenland van Andalusi en Extremadura. Het ergste komt dan volgende week, wanneer het in sommige delen van Spanje ongekend heet wordt.
De afdeling van Aemet in Andalusi heeft aangegeven dat aanstaande maandag 10 juli de thermometers historische sporen kunnen achterlaten in de hele regio. In Sevilla wordt de hele dag 46,7C verwacht, wat "het nieuwe stadsrecord" zou markeren. En dat is niet het enige gebied met "uitzonderlijk hoge temperaturen", aangezien de hoogste temperatuur wordt voorspeld in La Rambla (Crdoba) met 47,6C.
"Alleen al het feit dat de numerieke modellen zoveel hitte voorspellen, is opmerkelijk, maar er zijn nog vele dagen te gaan en we zullen moeten zien of het wordt bevestigd", aldus Aemet in een tweet.
Anticyclonische situatie
Wat betreft de redenen voor deze nieuwe periode van hitte, wijst Aemet erop dat er een anticyclonische situatie is, waardoor de lucht van de bovenste lagen naar de onderste zal dalen, waardoor de lucht nog meer zal comprimeren en opwarmen. “Er zal geen bewolking zijn, dus de opwarming is dan groter. Bovendien wordt een luchtinlaat van Afrikaanse oorsprong verwacht die deze hele situatie zou verergeren.
https://inspanje.nl/algem(...)graden-in-andalusie/
De Alpjes gaan kapot...quote:A level 3 was issued across northwest Italy and far southern Switzerland mainly for very large hail, and to a lesser extent for severe wind gusts, very heavy rainfall and tornadoes.
A level 2 was issued across the Alps and their vicinity for large and very large hail, damaging winds, and for very heavy rainfall.
Niet de eerste level 3 deze week.quote:Op woensdag 12 juli 2023 13:55 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
[..]
De Alpjes gaan kapot...
quote:Zweten in Spanje met 40 tot 50 graden, kun je nog ergens wl 'lekker' op vakantie?
Het is ongekend warm rond de Middellandse Zee. In Spanje, Itali, Griekenland, Turkije en de Balkan blijft het voorlopig bloed- en bloedheet. "In Sardini wordt het plaatselijk tussen de 40 en 44 graden", zegt meteoroloog Marjon de Hond. In Scandinavi loop je weer kans dat je vakantie letterlijk in het water valt. Wat als je op zoek bent naar 'lekker vakantieweer', zo'n 25 graden zonder regen, waar kun je dan terecht?
De Hond kan er kort over zijn: Nederland. "Bij ons wordt het morgen 25 graden gemiddeld. Later volgen wel wat onweersbuien en zondag is er veel wind", vertelt de meteoroloog. De temperatuur blijft daarna tussen de 20 en 25 graden. "Gewoon licht wisselvallig zomerweer. Ik denk dat we onze handen dicht mogen knijpen."
Mocht je de verleiding om het land te verlaten toch niet kunnen weerstaan, geeft De Hond het advies 'tot de Alpen en niet verder'. In Belgi en een groot deel van Duitsland is het bijvoorbeeld goed te doen. Richting het zuiden en oosten van Duitsland loopt de temperatuur wel weer behoorlijk op, tot zo'n 32 graden.
Ook het noorden van Frankrijk komt er wat De Hond betreft goed vanaf. Daar zijn morgen nog wel wat buien, maar vanaf zondag klaart het op en wordt het een paar dagen overwegend droog. Qua temperatuur gaat het in bijvoorbeeld Parijs de komende week de koelere kant op. Dinsdag en woensdag is het daar nog 28 graden, maar die temperatuur daalt tot zo'n 24 graden.
Als je een horizontale streep trekt door het land, rond de hoogte van Nantes, kun je boven die streep prima vertoeven. "Ten zuiden van die lijn heb je hoge temperaturen", zegt De Hond. Rond Marseille, in het zuiden aan de kust, wordt 30 tot 35 graden aangetikt.
Naar de fjorden
Een maand geleden schreven we over dat steeds meer mensen Scandinavi boven Zuid-Europa verkiezen vanwege de hitte. Toch hebben Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland ook n gezamenlijk nadeel: regen. En dat is daar eigenlijk elk jaar het risico in de zomer.
"Er ligt een laag drukgebied boven Groot-Brittanni en Ierland, die trekt naar Scandinavi", zegt De Hond. Vanaf morgen gaat het daarom in Noorwegen en Denemarken regenen. Ook het zuiden van Noorwegen en Zweden blijft niet droog. Voor wie komende week die kant op trekt is het advies dan ook om een paraplu mee te nemen.
Waarom
Lees ook:
Waarom de n veel beter tegen hoge temperaturen kan dan de ander
Qua temperatuur is het wel een stuk aangenamer richting het noorden. Bij de fjorden en in het berggebied is het 'lekker koel', met een graad of 16. Ook in de overige Scandinavische gebieden, waar het nu zo'n 24 graden is, koelt het de komende dagen verder af.
Mocht een beetje regen niet afschrikken, kan je overigens ook naar het westen, richting Groot-Brittanni gaan. "Ideale vakantiebestemming als je van regen, wind en lage temperaturen houdt", zegt De Hond. Daar is het nu ongeveer 16 graden en maandag tot en met woensdag valt er op sommige plekken wel 100 millimeter regen.
Wen er maar aan
De extreme hitte in het zuiden van Europa is iets waar we aan zullen moeten wennen. "Dit past in een opwarmend klimaat", legt De Hond uit. Bosbranden spelen hier ook een rol in: "Je krijgt een soort woestijning."
Door die droogte wordt het automatisch warmer. "Er kan ook niks meer verdampen", zegt de meteoroloog. En buien 'houden' van vocht en warmte. "Als het eenmaal uitgedroogd is, heb je echt een weersomslag nodig, wil er wat regen vallen. Het wordt daar gewoon een tweede Sahara."
In de zuidelijke berggebieden is het heerlijk hoorquote:
Vreemde waarde gezien de omgeving.quote:Op zaterdag 15 juli 2023 13:19 schreef aloa het volgende:
Gister 46 graden in Turkije.
[ afbeelding ]
Net nog even de hond uitgelaten, het is gewoon nog 32 graden in Athenequote:Op zaterdag 15 juli 2023 21:49 schreef Pvt.Webster het volgende:
Over 3 weken naar Griekenland. Hopelijk is het dan weer richting het gemiddelde voor het gebied waar we zijn.
37 graden overdag en 29 in de nacht zie ik niet zo zitten.
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.quote:Op zondag 16 juli 2023 09:40 schreef NM07 het volgende:
Volgens de nieuwste ECMWF uitdraai krijgen we in augustus meer kans op een Scandinavisch hoog (block = Scandi blokkade, dus oostenwind): [ afbeelding ]
Hier ook in augustus vakantie.quote:Op zondag 16 juli 2023 10:54 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.
Augustuszomers
Idem hier. En het zou niet voor het eerst zijn dat de zomer piekt in augustus. Het zeewater is dan ook het warmst gemiddeld. Vorig jaar was wel extreem natuurlijk met maar ongeveer 6 mm neerslag in augustus hier.quote:Op zondag 16 juli 2023 10:54 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.
Augustuszomer
De zeen en de Atlantische oceaan zijn al bovengemiddeld warm en dat merken we in ons land ook.quote:Op zondag 16 juli 2023 11:02 schreef NM07 het volgende:
[..]
Idem hier. En het zou niet voor het eerst zijn dat de zomer piekt in augustus. Het zeewater is dan ook het warmst gemiddeld. Vorig jaar was wel extreem natuurlijk met maar ongeveer 6 mm neerslag in augustus hier.
Daar worden mensen niet vrolijk van.quote:Op zondag 16 juli 2023 14:46 schreef DemonRage het volgende:
Laatste run van GFS voor Itali/Griekenland/Tunesi:
[ afbeelding ]
Scorcio! 🔥
Dracula draait zich om in zn graf.quote:
De Noordzee is rond de 18 gradenquote:Op zondag 16 juli 2023 12:19 schreef DemonRage het volgende:
[..]
De zeen en de Atlantische oceaan zijn al bovengemiddeld warm en dat merken we in ons land ook.
We hebben nu van dat wisselvallige westenwind-weer en de temperatuur komt nog gemakkelijk boven de 20C, terwijl ik zomers meegemaakt heb waarbij het bij dit weertype hooguit rond de 17C bleef steken en je dan blij was als de zon even doorkwam en de wind ging liggen.
Zie ookquote:Hittestorm
Het zuiden van Europa gaat momenteel gebukt onder extreme hitte. In Griekenland waren zondag voor de derde dag op rij al enkele bekende archeologische bezienswaardigheden dicht tussen 11.30 en 17.30 uur, waaronder de Akropolis in Athene. De temperatuur zakte in grote delen van het land wel even onder de 40 graden, maar meteorologen waarschuwen nu al voor een nieuwe hittegolf.
Zuid-Europa wacht meer extreme hitte.
Deze week zou Itali de volle laag krijgen. In het hele land ligt de temperatuur momenteel zo’n 8 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Specialisten hebben het over een heuse ‘hittestorm’, met extreem hoge temperaturen en vochtigheid. De nationale weerdienst spreekt over ‘de meest intense hittegolf van de zomer en tegelijk een van de meest intense ooit gemeten’.
Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de hittewaarschuwingen aangescherpt. Het land maakt zich op voor een nieuwe week met extreem hoge temperaturen. In Rome zou het kwik dinsdag stijgen tot 43 graden Celsius in de schaduw, maar liefst 2,5 graden hoger dan het vorige record van 40,2 graden uit augustus 2007. En op Sicili en Sardini kan het zelfs richting 48,8 graden gaan, de hoogste temperatuur die ooit in Europa gemeten werd.
In de hittewaarschuwingen staan tien aanbevelingen om ouderen, kwetsbaren en ook dieren tegen de hitte te beschermen. Mensen moeten bijvoorbeeld tijdens de heetste momenten van de dag binnen blijven, ten minste 1,5 liter water per dag drinken en overdag afzien van inspannende lichaamsbeweging. Op televisiezenders van de nationale omroep RAI werden de aanbevelingen door lokale bekendheden voorgelezen, in de hoop dat de boodschap beter wordt ontvangen.
Ook in het zuiden van Spanje is het extreem warm. Voor grote delen van het vasteland en de Balearen is waarschuwingscode oranje uitgevaardigd. Code rood voor ‘extreem gevaar’ zal vandaag van kracht zijn in Andalusi en dinsdag in Aragon, Cataloni en op Mallorca.
Zondag moesten duizenden mensen op het Canarische eiland La Palma hun onderkomen al verlaten vanwege bosbranden. De temperatuur liep er op tot ruim 40 graden. Het vuur begon zaterdag in een bebost gebied in het noorden van het Spaanse eiland, in de gemeente Puntagorda, en werd verspreid door de harde wind. De Spaanse politie vermoedt dat de bosbrand is begonnen op een nachtelijk feest in een recreatiegebied. Minstens elf huizen zijn in vlammen opgegaan, zei de president van de Canarische Eilanden Fernando Clavijo.
De meeste evacus kunnen terug naar huis, omdat de brand geen directe dreiging meer vormt. De brand is nog steeds niet onder controle, maar de brandbestrijders hebben goede hoop dat het binnen afzienbare tijd lukt de brand meester te worden, aldus plaatselijke media.
Zwitserland
Ook in het zuidwesten van Zwitserland werden enkele bergdorpen maandagavond gevacueerd wegens bosbranden. Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. Zo'n 200 brandweermannen, politie en vrijwilligers doen er momenteel alles aan om de vlammen te doven.
Klimaat
Hoge temperaturen zijn niet ongewoon in het zuiden van Europa, maar volgens wetenschappers is er door de klimaatverandering wel sprake van meer n intensievere hittegolven. De mate waarin dit gebeurt, ligt in Europa hoger dan elders in de wereld. De voorspellingen voor deze zomer zijn erger dan vorig jaar door het weerfenomeen El Nio, dat voor het eerst in vier jaar weer opduikt.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept wereldleiders op nu te handelen tegen de klimaatcrisis omdat op veel plekken recordtemperaturen worden gemeten. De opwarming van de aarde is geen waarschuwing, stelt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus in een tweet. ‘Het gebeurt nu.’ In veel delen van de wereld wordt maandag de heetste dag ooit voorspeld, benadrukt de WHO-leider. ‘En deze records zijn dit jaar al een paar keer verbroken. Hittegolven brengen onze gezondheid en levens in gevaar.’
quote:Zuid-Europa zet zich schrap voor nog meer loeihete dagen
De hittegolf die grote delen van Zuid-Europa al enige tijd teistert dreigt de komende dagen nog extremer te worden. VN-weerorganisatie WMO waarschuwt voor temperaturen van boven de 40 graden, waarbij het ook 's nachts niet voldoende afkoelt. Dat leidt volgens de WMO tot een hoger risico op ernstige gezondheidsklachten, zoals hartaanvallen.
"De meeste aandacht gaat uit naar de hoge temperaturen overdag, terwijl het juist de temperaturen 's nachts zijn die de grootste gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Met name voor kwetsbare mensen", stelt de weerorganisatie.
De Spaanse meteorologisch dienst heeft voor een aantal regio's het hoogste weeralarm afgegeven. In de omgeving van Zaragoza en op Mallorca kan het vandaag 43 graden worden. Ook in het midden van het land kan het kwik boven de 40 graden uitkomen.
AEMET
@AEMET_Esp
⚠️El peligro por temperaturas mximas (38 a 42 C) es importante en buena parte del centro y este de la Pennsula y en Baleares. (avisos naranjas). En reas de Mallorca, Aragn y Catalua el peligro es extremo por temperaturas de 42 a 44 C. https://t.co/Fzu8ybkFHi
Twitter image
10:11
18 juli 2023
In twintig Italiaanse steden geldt code rood vanwege temperaturen rond of boven de 40 graden, meldt het ministerie voor Volksgezondheid. De autoriteiten raden inwoners en bezoekers aan om tussen 11.00 en 18.00 uur uit de hitte te blijven. In Rome zou het vandaag 42 graden kunnen worden. Daarmee zou het warmterecord uit 2007 (40,5 graden) in de Italiaanse hoofdstad ruim sneuvelen.
Ook in Griekenland zijn er de komende dagen temperaturen die boven de 40 graden kunnen uitkomen, met name in het westen van het land. De nationale weerdienst zegt dat de extreme hitte nog dagenlang kan aanhouden.
WMO-chef Petteri Taalas legt een duidelijk verband tussen de hittegolf en klimaatverandering. "Het extreme weer komt in ons opwarmende klimaat steeds vaker voor en heeft een grote invloed op onze gezondheid, ecosystemen, economien, landbouw, energie en de watervoorziening. Dit benadrukt de dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en hard mogelijk terug te dringen."
40.7 in Nederland.quote:Op dinsdag 18 juli 2023 18:03 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Nederland had schijnbaar een hoger record.
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.quote:Op dinsdag 18 juli 2023 17:57 schreef BeriBeri het volgende:
Hier in Athene was het vannacht om 0.00 zelfs nog 30 graden
[ link | afbeelding ]
Heb ik in NL ook meegemaakt in juli 2019.quote:Op dinsdag 18 juli 2023 17:57 schreef BeriBeri het volgende:
Hier in Athene was het vannacht om 0.00 zelfs nog 30 graden
[ link | afbeelding ]
Overdag hebben we gelukkig airco op kantoorquote:Op dinsdag 18 juli 2023 19:26 schreef Pvt.Webster het volgende:
[..]
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?quote:Op dinsdag 18 juli 2023 22:30 schreef core2duo het volgende:
Het kan verkeren. Bijna overal warm behalve in Nederland/NW-Europa. Helaas spreekt men wel van ideaal doe- en slaapweer. Supercalvinistisch.
In juni was het in eigen land juist weer heel warm.
Bij warm weer kun je ook prima van alles doen, alleen moet je dan wat meer water drinken. Het is echt niet het einde van de wereld. Tot laat in de avond lekker buiten zijn, in veel vakantielanden is het de Gouden Standaard.quote:Op dinsdag 18 juli 2023 22:47 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?
Airco + strand doet wonderenquote:Op dinsdag 18 juli 2023 19:26 schreef Pvt.Webster het volgende:
[..]
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.
Ik heb dat het eerste jaar in Portugal meegemaakt, niet lekker. Het is hier nu overdag tussen de 35-40 graden en 's nachts 17-20 graden.quote:Op dinsdag 18 juli 2023 22:50 schreef BeriBeri het volgende:
Het is hier bijna middernacht en nog steeds 32 graden
Ja hier ook, 's nachts wel warmerquote:Op donderdag 20 juli 2023 20:11 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ik heb dat het eerste jaar in Portugal meegemaakt, niet lekker. Het is hier nu overdag tussen de 35-40 graden en 's nachts 17-20 graden.
Heb het idee dat het daar sowieso amper afkoelt. Zag ergens deze week op een van de eilanden 32 graden overdag staan en dan 28 in de nacht. Terwijl de piek om 15hr al is bereikt volgens emy.gr. Dat schiet dan ook niet op.quote:Op donderdag 20 juli 2023 21:38 schreef BeriBeri het volgende:
[..]
Ja hier ook, 's nachts wel warmer
Het is nu ook nog 30 graden
Vandaag met 33 graden hardgelopen (Aix-en-Provence). In een schaduwrijk park, dat wel. Het leven gaat gewoon door. Straatbeeld: mensen hebben over het algemeen relatief weinig kleding aanquote:Op dinsdag 18 juli 2023 22:47 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?
Volgende week ben ik gelukkig ff paar dagen in Nederlandquote:Op donderdag 20 juli 2023 23:12 schreef Pvt.Webster het volgende:
[..]
Heb het idee dat het daar sowieso amper afkoelt. Zag ergens deze week op een van de eilanden 32 graden overdag staan en dan 28 in de nacht. Terwijl de piek om 15hr al is bereikt volgens emy.gr. Dat schiet dan ook niet op.
Succes nog de komende dagen. Lijkt na volgende week een beetje minder te worden met die bel hitte die daar hangt.
En dan kom ik die kant op
Dat kan inderdaad jouw mening zijn. Hier in Nederland zie ik het nu als perfect weer om buiten te zijn, niet alleen om te werkenquote:Op vrijdag 21 juli 2023 00:45 schreef core2duo het volgende:
[..]
Vandaag met 33 graden hardgelopen (Aix-en-Provence). In een schaduwrijk park, dat wel. Het leven gaat gewoon door. Straatbeeld: mensen hebben over het algemeen relatief weinig kleding aan
In Nederland is het calvinistisch weer: perfect om te werken, maar vreselijk voor vakantie. Lange broeken, jassen. Soms te koud om op het terras te zitten.
quote:A level 3 was issued across Austria, Northwest Hungary, and western Slovakia mainly for damaging winds and very large hail, and to a lesser extent for very heavy rainfall.
A level 3 was issued across northern Italy, northern Slovenia, and extreme southern Austria for very large to giant hail, damaging winds, and tornadoes, and to a lesser extent for very heavy rainfall.
Waar haal je deze kaart vandaan?quote:Op zondag 23 juli 2023 11:25 schreef aloa het volgende:
Het warmst werd het gister op Sicili. Temperatuur liep hier op tot 45.1 graden.
[ afbeelding ]
quote:Weeralarm in Italie
Weeralarm, vandaag en morgen twee verschrikkelijke dagen in Itali: verwoestend slecht weer in het noorden, piekhitte in het zuiden
Weerwaarschuwing, begin van de week van extreme fenomenen in heel Itali: vernietigend slecht weer wordt verwacht in het noorden tussen vanavond en morgen, in het zuiden het hoogtepunt van de hitte met temperaturen van meer dan +45C op veel plaatsen
Itali bereidt zich voor op twee vreselijke dagen vanwege de extreme weersomstandigheden die het hele land tussen vandaag en morgen zullen treffen: in het noorden krijgen we extreem slecht weer , in het zuiden wordt het overdreven heet met de maximale piek sinds het begin van de hittegolf. Al in de vroege ochtenduren is het erg heet: we hebben +39C op de luchthaven Punta Raisi in Palermo, zelfs +40,5C in Carini maar ook +38C in Acireale, Giarre, Capo d'Orlando, Mascalucia en Pace del Mela en +37C in het centrum van Reggio Calabria, allemaal sensationele waarden gezien de tijd. Het risico bestaat dat in de middag van vandaag veel steden op Sicili door de +45C muur breken met uitschieters van +47Cniet te gesoleerd, en misschien zelfs verder, dicht bij het absolute record van +48,8C dat twee jaar geleden werd opgetekend in Floridia (Syracuse).
Zoals we op de kaart kunnen zien, zal het ook erg heet worden in Sardini, Calabri, Apuli en Lazio, terwijl in het noorden het klimaat beslist koeler en aangenamer is, vooral in het noorden/westen ( Milaan en Turijn zijn momenteel +23C, Parma, Piacenza en Modena zijn +22C, Varese is +21C, Biella zelfs + 20 C ) :
Pas op voor de hitte van morgen, dinsdag 25 juli : het zal de laatste dag zijn van de grote hittegolf van juli 2023 en de hete luchtmassa's zullen zich terugtrekken naar het uiterste zuiden.Het zal niet langer erg heet zijn op Sardini en zelfs in Midden-Itali zullen de temperaturen sterk dalen, maar in Apuli, Basilicata, Calabri en Sicili zal het in ieder geval tot halverwege de middag opnieuw een hete dag worden. Er is een groot risico dat op Sicili en in sommige delen van Calabri en Apuli morgen nog de hoogste toppen worden bereikt, vanwege de foehnstromingen veroorzaakt door sterke zuidenwinden. De kaart met de verwachte maximumtemperaturen voor morgen is welsprekend:
De toppen in de Alpen zijn nog wel goed te doen zo te zien.quote:Op maandag 24 juli 2023 09:16 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
Itali weertemperaturen 24 juli 2023
[..]
Ja en daar is het estofex level 3?quote:Op maandag 24 juli 2023 09:17 schreef heywoodu het volgende:
[..]
De toppen in de Alpen zijn nog wel goed te doen zo te zien.
Ik bedoel alleen qua temperatuur eigenlijk. Dat je doodhagelt is dan wel even jammer inderdaad.quote:
Wel een goeie plaats om een waterproof klokje aan te schaffen.quote:Op maandag 24 juli 2023 13:05 schreef Perrin het volgende:
Lekker met de camper door noord-west Zwitserland..
[ twitter ]
[ twitter ]
Alsof het niks is idd.quote:Op zondag 30 juli 2023 10:45 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Die brugDat laat wel duidelijk de kracht van een flash flood zien.
Gaat morgen richting de 20 graden aan de kust...(dauwpunt).quote:Op maandag 7 augustus 2023 17:35 schreef Managarm het volgende:
Wij hadden vandaag een luchtvochtigheid van 18% in Portugal. Het is zo warm dat je zweet direct verdampt, ik had vanmorgen tintelende benen daardoor (vaag gevoel).
Zijn idd geen leuke temperaturen meerquote:Op dinsdag 8 augustus 2023 16:26 schreef Managarm het volgende:
Gisteren is de hoogste temperatuur van dit jaar gemeten in Portugal: 46.4 graden.
Het is warm en dat zorgt voor een flink aantal branden: https://fogos.pt/
Ik zit binnen met de mobiele airco op me gericht, volgens mijn weerstation is het nu 41.6 graden (regio Castelo Branco). Morgen wordt het koeler, maximaal 37 graden. Volgende week naar onder de 35, dan kan je tenminste wat dingen doen.quote:Op dinsdag 8 augustus 2023 16:28 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Zijn idd geen leuke temperaturen meer
Portugal zie ook hier -->
Frutsel in WKN / Bosbranden richten schade aan in Portugal en Spanje
Ik ga in september naar Portugal, zal me benieuwen hoe het dan isquote:Op dinsdag 8 augustus 2023 16:34 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ik zit binnen met de mobiele airco op me gericht, volgens mijn weerstation is het nu 41.6 graden (regio Castelo Branco). Morgen wordt het koeler, maximaal 37 graden. Volgende week naar onder de 35, dan kan je tenminste wat dingen doen.
September is meestal heerlijk weer. Ik ben fan van de periode September - December. Alles gaat dan weer groeien na de eerste regen. Het is alleen de vraag wanneer die gaat beginnen, vorig jaar hadden we abnormaal veel regen in Oktober, November en December.quote:Op dinsdag 8 augustus 2023 16:46 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Ik ga in september naar Portugal, zal me benieuwen hoe het dan is
Wij waren in 2018 in December in de Algarve, op het strand in korte broek en t-shirt zitten lunchen met 25 graden. In de avond moest de kachel aan omdat als de zon onderging de temperatuur bijna tegen het vriespunt aanzat.quote:Op dinsdag 8 augustus 2023 17:01 schreef Frutsel het volgende:
Ja had idd gekeken naar het klimaat daar en september zou een fijne periode moeten worden.
Maar ja, blijft afwachten en zeker ook met bosbranden.
Ik zit dan vlak in de buurt van Faro in het zuidoosten
maak van 25 graden 20 graden en je verhaal klopt.quote:Op dinsdag 8 augustus 2023 17:09 schreef Managarm het volgende:
[..]
Wij waren in 2018 in December in de Algarve, op het strand in korte broek en t-shirt zitten lunchen met 25 graden. In de avond moest de kachel aan omdat als de zon onderging de temperatuur bijna tegen het vriespunt aanzat.
In de Algarve zijn we een aantal keren geweest, onze favoriet is Tavira, mooi stadje richting de Spaanse grens.
Niet echt, de temperatuurmeter op het strand gaf toch echt 25 graden aan.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 09:20 schreef Dr88 het volgende:
[..]
maak van 25 graden 20 graden en je verhaal klopt.
oke dan geloof je dat maar.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 09:21 schreef Managarm het volgende:
[..]
Niet echt, de temperatuurmeter op het strand gaf toch echt 25 graden aan.
Ah, je bent er zo een. Wil je dat ik mijn eigen onderzoek ga doen?quote:
Tuurlijk joh wat jij wil. Beetje research leert dat het in de Algarve max 20 kan worden in December. Maar jij bent vast zo'n type die alleen in zichzelf gelooft. Wetenschappers liegen zeker ook altijd! Overigens 21 graden onder de Zuid Europese zon voelt altijd warm. Maar dat heeft meer met de stand van de zon te maken( ja ook in december als je de NL december zon gewend bent) maar dat had je vast ook allemaal onderzocht voordat je opgeklopte verhaal hier ging posten.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 10:35 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ah, je bent er zo een. Wil je dat ik mijn eigen onderzoek ga doen?![]()
. Ik weet best wel het verschil tussen 20 en 25 graden, het was echt warm. We zijn onder een parasol gaan zitten, met 20 graden heb ik geen probleem om in de zon te zitten.
Jep. Gaat mal daarquote:Op woensdag 9 augustus 2023 14:08 schreef Managarm het volgende:
Werd er niet gezegd dat Scandinavi de beste zomervakantiebestemming zou worden in de komende jaren? Je kan kiezen tussen bosbranden in Zuid Europa en overstromingen in Scandinavi.
In Noorwegen rijden in het grootste gedeelte van het land geen treinen meer en zijn veel wegen afgesloten wegens overstromingen. De storm Hans veroorzaakt veel overlast:
https://www.nu.nl/buitenl(...)in-vijftig-jaar.html
Ik was daar toch en niet jij? Gemiddelde temperaturen zeggen helemaal niets, het is niet voor niets een gemiddelde. In 2018 was het echt uitzonderlijk weer in December. Ik heb toen met diverse mensen gesproken die daar woonden en het was in jaren niet zo warm geweest.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 20:52 schreef Dr88 het volgende:
[..]
Tuurlijk joh wat jij wil. Beetje research leert dat het in de Algarve max 20 kan worden in December. Maar jij bent vast zo'n type die alleen in zichzelf gelooft. Wetenschappers liegen zeker ook altijd! Overigens 21 graden onder de Zuid Europese zon voelt altijd warm. Maar dat heeft meer met de stand van de zon te maken( ja ook in december als je de NL december zon gewend bent) maar dat had je vast ook allemaal onderzocht voordat je opgeklopte verhaal hier ging posten.
quote:A level 3 was issued for Catalonia and extreme NE Spain mainly for very large hail, damaging wind gusts, heavy rainfall and tornadoes.
A level 3 was issued across NW Italy mainly for very large hail, damaging wind gusts, heavy rainfall and to the lesser degree for tornadoes.
A level 3 was issued across SE Germany and NW Austria mainly for damaging wind gusts, large to very large hail and to the lesser extent for heavy rainfall and tornadoes.
quote:Op maandag 4 september 2023 13:03 schreef Perrin het volgende:
Madrid is ook aardig ondergelopen.
[ twitter ]
Dat zijn nog eens moessonregens.quote:Op maandag 4 september 2023 18:23 schreef Perrin het volgende:
Ja bizarre voorspellingen voor centraal Griekenland!
[ twitter ]
>500mm in 24 uur op sommige plekken. Dat is absurd.quote:Op dinsdag 5 september 2023 10:03 schreef Perrin het volgende:
Dankzij zwakke golfstroom boven Europa overstromingen in Spanje en Griekenland en een hittegolf bij ons.
[ twitter ]
Paar jaar terug nog in Limburg. Toen veel doden ook in Belgi en Duitsland.quote:Op dinsdag 5 september 2023 12:15 schreef Geschiedkundige het volgende:
Ik heb het idee dat wij qua zulk noodweer wel redelijk goed zitten als Nederland. We hebben daar vrijwel nooit last van..
I know, maar ik kan me er niet meer herinneren in de recente jaren.quote:Op dinsdag 5 september 2023 13:09 schreef aloa het volgende:
[..]
Paar jaar terug nog in Limburg. Toen veel doden ook in Belgi en Duitsland.
Ik zag het voorbijkomenquote:Op maandag 11 september 2023 19:15 schreef Perrin het volgende:
Weer eens wat anders, een wijn-overstroming.
[ twitter ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |