abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 10 maart 2023 @ 21:09:40 #1
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208318953
Zomer in Europa

Je zou het niet denken wanneer je naar buiten kijkt, want de sneeuw komt in een groot deel van Nederland met bakken uit de lucht. Maar in het zuiden van Europa is de zomer inmiddels al begonnen. In de Spaanse stad Murcia / San Javier werd het vandaag zelfs 28 graden.



De verschillen in Europa zijn dan ook groot. Nederland ligt precies op de lijn tussen de kou in het noorden en de warmte in het zuiden. De strenge vorst zit in Scandinavi, waar de temperatuur met gemak nog onder de -20 zakt (plaatselijk nog tegen de -30). De warmte zit in Spanje en de rest van zuid Europa, waar de temperatuur op veel plekken boven de 20 graden uitkomt. Spanje gaat inmiddels al richting de 30 graden.
Overigens is deze warmte niet blijvend in deze maand. Ook in Spanje kan het in maart nog alle kanten op met het weer.



De zomer van vorig jaar

quote:
De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent.
Relatief gezien waren het zuidwesten van Europa en het uiterste noordoosten van Europa het warmst. Vooral het Iberisch Schiereiland en zuiden van Frankrijk kregen vaak met extreem hete luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika te maken, waardoor temperaturen met regelmaat tot ver boven de 40 graden stegen. Zo was de afgelopen julimaand in Spanje bijvoorbeeld de heetste maand ooit gemeten aldaar en ook kreeg Spanje te maken met de meest intense hittegolf ooit gemeten.

Vooral (noord)oost Europa extreem heet in augustus

Augustus was extreem heet in het noordoosten en oosten van Europa. Daar werden gedurende de maand meermaals hitterecords gebroken. Ook op de meeste andere plekken van het continent was het echter relatief warm, denk bijvoorbeeld aan ons eigen land waar augustus de op 2 na warmste ooit gemeten was en we te maken hadden met een landelijke hittegolf.

Grootschalige droogte veroorzaakt bosbranden

De hitte in Europa ging op veel plekken gepaard met droogte. Zo waren Zuidwest-, Centraal-, West- en delen van Oost-Europa de afgelopen zomer een stuk droger dan normaal. Het warme een vaak zonnige weer zorgde namelijk voor veel verdamping, terwijl er over de gehele lijn juist weinig neerslag viel. Helaas veroorzaakte de grote droogte en hitte buitengewoon veel natuurbranden, opnieuw vooral in Zuidwest-, West-, en Centraal-Europa.

De gebieden waar de zomer vrij nat was zijn meer beperkt, maar in onder andere de omgeving van Griekenland en Turkije en delen van Scandinavi verliep de zomer aan de natte kant.

bron
Door de droogte vallen rivieren droog in de zomer van 2022


Wat voor zomer gaan we krijgen dit jaar

Het is duidelijk dat we door het veranderende klimaat steeds vaker te maken krijgen met hete zomers. In deze eeuw zijn de zomers bijna elk jaar warmer geworden.
De laatste twee waren de warmste ooit.!



Kan het nog warmer? Met Office denkt van wel.

quote:
Volgens het Britse weerbureau Met Office wordt 2023 warmer dan dit jaar. Het wordt waarschijnlijk het tiende jaar op rij waarin de wereldwijde temperatuur tenminste 1 graad boven het gemiddelde van het pre-industrile tijdperk uitkomt.

Na drie jaar komt er volgens het weerbureau bovendien een einde aan het weerfenomeen La Nia. Door dit fenomeen koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Door het stoppen van La Nia warmt de temperatuur in delen van de Stille Oceaan weer op waardoor thermometers wereldwijd volgend jaar weer hoger zullen uitkomen in vergelijking met 2022.

De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industrile tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.

bron

De heetste zomer een aantal eeuwen geleden

quote:
Het spektakel van 1540 begon in oktober 1539 al in het noorden van Itali (net zoals de droogte van dit jaar). Vanaf toen tot in april 1540 viel er in de Alpen geen drup regen meer. Daarna breidde de droogte zich verder noordwaarts uit. Het voorjaar verliep op veel plaatsen al bijzonder warm waarbij het droog bleef, de natuur verdorde en de problemen door watergebrek hand over hand toenamen. Daarbij moet je bedenken dat we tegenwoordig veel meer water gebruiken dan toen. Op basis van het moderne waterverbruik, zou de situatie destijds dus nog veel erger zijn geweest dan uiteindelijk beschreven. Of de situatie van nu zou er met het verbruik van toen juist een stuk beter hebben uitgezien.

In juli 1540 was het zo heet dat de mensen in de kerken in gebeden om een einde aan de hitte vroegen. Het waterniveau in rivieren als de Rijn, Elbe en Seine was zover gedaald dat je er op sommige plaatsen gewoon doorheen kon lopen. Stilstaand water, als dat er al was, werd zo warm dat het groen kleurde. Dode vissen dreven er met hun buik naar boven doorheen. De bodem droogde totaal uit. Op plekken waar het anders nat was, trokken er barsten in die soms zo groot waren dat er een voet in paste. Fruitbomen schoten in de loop van het jaar voor de tweede keer in bloei.

Wijn goedkoper dan water
De wijnoogst was zo vroeg (hier en daar begon de pluk van de druiven al begin augustus) en het tekort aan water zo groot, dat de wijn op een bepaald moment goedkoper was dan water. In de Elzas konden alleen nog verdroogde druiven worden geoogst die na verwerking een soort van sherry opleverden waar mensen soms enorm dronken van werden.

In de Alpen moesten bewoners, op zoek naar water, soms 500 meter omhoog de bergen in klimmen om daar nog een beetje uit een meertje te kunnen halen. In de buurt van Zurich werden in een drooggevallen rivierbedding gaten van soms anderhalve meter diep gegraven, in de hoop water te vinden. Het grondwater was echter zover gedaald dat ook die pogingen geen succes meer hadden. Veel mensen liepen bij het werken op het land zonnesteken op, zo heet was het als je buiten actief was.

Het mag geen verwondering wekken dat de hitte en het extreme gebrek aan water tot allerlei ziekten leidden, zoals pest en dysenterie. Naar schatting ongeveer een miljoen mensen in Centraal, West- en Zuidwest-Europa kwam die zomer om. Veel vee moest geslacht worden omdat de dieren niet meer in leven te houden waren. Grootschalige bosbranden vulden de lucht met zwarte rook die de zon soms afschermde. Ook veel nederzettingen en dorpen vielen aan de vlammen ten prooi.

Begin augustus was de hitte extreem
De meeste extreme hitte deed zich in de eerste week van augustus voor, toen de temperatuur op diverse plaatsen tot boven 40 graden moet zijn gestegen. In een klimaat, dat nog niet door de menselijke activiteit benvloed werd, was dat een ongelooflijke gebeurtenis. De hitte en droogte van dat jaar waren zo ingrijpend doordat ze zich in zo’n groot gebied voordeden en omdat ze zo lang aanhielden. Tot de jaarwisseling viel er geen regen van betekenis en rond de jaarwisseling waren er bij Schaffhausen nog steeds mensen die erin slaagden om de Rijn over te zwemmen.

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere zomer. Het gebied dat ermee te maken had, strekte zich uit van Itali naar Duitsland en van Frankrijk tot Polen. Ook Spanje en Marokko deden mee, evenals de landen in onze omgeving. Van de 12 maanden dat jaar verliepen er 11 zonder noemenswaardige regen. In de zomer kwam het niet tot ook maar n onweersbui. Onderzoekers denken dat slechts een kwart tot een derde van de normale hoeveelheid regen viel.

bron
Verzamel hier het nieuws over de komende Europese zomer... :)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 10 maart 2023 @ 21:28:39 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208319287
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 11:59:03 #3
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208324455
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 18:49:54 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208329885
Lokaal recordwarm
In Castell - ten noorden van Valencia - is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar een tropische 30,7 graden. Daarmee is het oude maandrecord van 30,2 graden op 12 maart 1981 verbroken. Ook op verschillende plekken in de provincie Murcia is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar 30 31 graden. Gisteren werd het in Rincon De La Victoria ook al tropisch warm met 30,7 graden.

In Barcelona was het vanmiddag met ruim 26 graden ook zomers warm. De maximumtemperatuur lag daarmee zo'n 10 graden warmer dan normaal in de maand maart. Een nieuw record is het niet, want op 14 maart 1926 werd het 27,5 graden in de toeristische kustplaats.

Maandag ng warmer?
Het blijft nog een paar dagen zeer warm in het oosten van Spanje. Morgen kunnen de temperaturen in de omgeving van Valencia en Murcia opnieuw oplopen naar zo'n 27 tot 31 graden en op maandag zou het zelfs 32 of 33 graden kunnen worden op de heetste plekken. Verscheidene temperatuurrecords zullen dan worden verbroken.

https://www.weer.nl/nieuws/2023/tropische-warmte-in-spanje
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 18:51:53 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208329922


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zaterdag 11 maart 2023 @ 20:01:49 #6
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_208331482
quote:
4s.gif Op vrijdag 10 maart 2023 21:28 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
Yup, volop zomer opeens hier in zuidoost Spanje. Een gigantische overgang. En ik gebruik bewust het woord overgang, want waar dan weer niet over gesproken wordt en wat ik wel typerend vind, is dat het hier in februari wekenlang goed koud is geweest. Flink kouder dan de norm. Overdag een graad of 12 a 13 waar 17 a 18 hoort en s'nachts temperaturen rond of zelfs aan de kust soms onder nul wat ook ruim onder de norm was.
Maar warmte records zijn vaak spannender voor de media, dus okay. 🤷‍♂️

Halverwege volgende week zakt het overigens weer naar een graad of 20 en dus 'normaal'.
  zondag 12 maart 2023 @ 18:20:39 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208347060
Uitzonderlijk hoge temperaturen in Spanje

Twee weken geleden lag er nog sneeuw op het Spaanse eiland Mallorca, dit weekend zochten veel mensen in Spanje juist verkoeling in de zee. Op verschillende plekken in het land werd het uitzonderlijk warm voor de tijd voor het jaar, met temperaturen van meer dan 10 graden boven het gemiddelde voor de maand maart.

Zo werd het in de stad Palma de Mallorca 27,3 graden, de hoogste temperatuur in maart sinds het begin van de metingen, zo'n 150 jaar geleden. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet stamde het vorige record uit 1981. Toen werd het 26,6 graden.

Ook in de regio Valencia werd een record gebroken. In de stad Castelln de la Plana was het 30,8 graden, 0,6 graden meer dan het vorige record.

Door de temperatuurstijgingen neemt ook het risico op branden toe, waarschuwde de weerdienst eerder dit weekend. Spanje kampt de laatste jaren veel met droogte, wat regelmatig leidt tot bosbranden.

https://nos.nl/artikel/24(...)mperaturen-in-spanje
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 11:18:49 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208355666
Vrij vroeg in het jaar al een level 2 voor een gedeelte van Frankrijk.



quote:
A level 2 was issued for parts of C and E France mainly for large hail, severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes and heavy precipitation.

A level 1 surrounds the level 2 area, including parts of Germany and Switzerland for the same hazards but with a lower probability.

A level 1 was issued for Cyprus and parts of Turkey and Syria mainly for heavy precipitation and locally large hail and to a lesser extent for waterspouts.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 17:43:42 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208360684
Ook in (zuid) Frankrijk liep de temperatuur hoog op, voor de tijd van het jaar. In het zuiden werd het bijna 28 graden.
In een brede strook zijn er hier onweersbuien tot ontwikkeling gekomen, die richting het oosten trekken. Ook in Duitsland is een groot onweerscomplex ontstaan. Vooral Zwitserland en Itali kunnen hier later nog mee te maken krijgen.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 18:09:21 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208361019
Dit zijn gewoon onweersbuien die niet misstaan in de zomer.


twitter


twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 19:01:56 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208361710
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:39:56 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208367893
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:42:48 #13
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208367912
quote:
4s.gif Op zaterdag 11 maart 2023 11:59 schreef aloa het volgende:
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.


[ afbeelding ]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart :D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:49:48 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208367960
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2023 07:42 schreef Dven het volgende:

[..]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart :D
Stukje ingezoomd :P
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Miss 200.000.000! dinsdag 14 maart 2023 @ 08:11:17 #15
367000 roos94
pi_208368089
We krijgen vast weer een vreselijk hete kutzomer met oneindige hittegolven. Maar dat vinden de mensen fijn ja toch? Als kikkers in de pan, joepie
  dinsdag 14 maart 2023 @ 09:46:14 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208368926
2022 was het jaar met de meeste zonnestraling sinds het begin van de metingen van zonnestraling in 1965. Gemiddeld over het land was de zonnestraling 15% meer dan normaal.

Sinds de jaren negentig neemt de jaarlijkse hoeveelheid zonnestraling toe met ruim 3% procent per tien jaar. Dat komt vooral doordat er vaker hogedrukgebieden zijn in de lente en zomer, waardoor er minder bewolking is.

Niet eerder zo droog als in 2022
Met de toename van zonnestraling groeit ook de kans op droogte. In de zomer was de hoeveelheid neerslag landelijke gemiddeld 40% minder dan normaal. Samen met de sterke verdamping door de grote hoeveelheid zonnestraling, leidde de geringe neerslag tot een groot neerslagtekort in het zomerhalfjaar.


https://www.knmi.nl/over-(...)r-klimaatverandering
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:36:32 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374136
Het klimaat slaat toe in de Alpen, ook hier worden de zomers steeds warmer.

quote:
Het einde van een tijdperk voor de Dachstein Gletscher bij het Oostenrijkse Schladming. Nadat in de herfst al duidelijk werd dat de skiliften op de gletsjer deze winter niet zouden openen, is bekend geworden dat de liften voorgoed zullen sluiten. De eerste liftpalen zijn al afgebroken.

De Dachstein Gletscher
Het bekende Dachsteinmassief ligt op de grens van Obersterreich en Steiermark. De Hoher Dachstein (2995m) is voor beide deelstaten de hoogste berg. De Dachstein Gletscher is een relatief laaggelegen gletsjer aan de Alpenrand. Dit betekent dat de jaarlijkse neerslaghoeveelheden beduidend hoger liggen dan op de meer bekende inneralpiene gletsjers, maar dat er ook meer sneeuw (en ijs) kan wegsmelten in de zomer. Door de hete zomers is er in de afgelopen jaren veel ijs verloren gegaan. Ook voor het aankomende seizoen is de uitgangspositie slecht te noemen. Deze winter is er slechts drie meter sneeuw gevallen, waar zo’n zeven tot acht meter nodig is volgens Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.

https://www.wintersport.n(...)jer-sluiten-voorgoed
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:41:35 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374195
De glazen bol laat het halverwege mei toch echt wel zomer worden, wanneer een groot gebied met hete woestijnlucht de oversteek maakt vanuit Afrika naar Europa. Nog ver weg, maar het zal mij niet verbazen.
Als dit uitkomt, dan zit je halverwege mei al met zomerse dagen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:59:37 #19
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374451
Spanje was vandaag wederom het land met de hoogste temperatuur. Aan de kust van de Middelandse zee werd 27 graden gemeten.



[ Bericht 1% gewijzigd door aloa op 14-03-2023 18:10:20 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208374467
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen :X
Twiddel
  dinsdag 14 maart 2023 @ 18:22:00 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374718
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2023 18:00 schreef summer2bird het volgende:
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen :X
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 20:05:25 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208376487
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 15 maart 2023 @ 17:41:37 #23
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208389966
Spanje was weer het warmst vandaag met 27 graden in Ecija.

De rest van Europa was aanmerkelijk koeler, dan voorgaande dagen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 16 maart 2023 @ 18:31:18 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208410393
Wederom was het weer warm in Spanje, maar ook in het zuiden van Frankrijk bijna 28 graden vandaag.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 18 maart 2023 @ 16:56:02 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208437311
Lente in een groot deel van Europa. Duitsland haalde net geen 20 graden vandaag.
Alleen in het hoge noorden was het volop winter. Het kwik zakte vannacht nog tot -30 in Lapland, deze kou lijkt de komende tijd nog wel even te blijven in dit gebied.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 18 maart 2023 @ 19:46:09 #26
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208440033
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208440696
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeen :P

SPOILER: Australi kampt met dooie vissen vanwege hittegolf
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Twiddel
  zaterdag 18 maart 2023 @ 20:32:30 #28
401485 Molo
Vllig losgelst
pi_208440880
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 20:24 schreef summer2bird het volgende:
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeen :P

SPOILER: Australi kampt met dooie vissen vanwege hittegolf
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zal goed stinken daar
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 24 maart 2023 @ 14:20:59 #29
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208517679
Eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje: 1.500 mensen gevacueerd

De eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje heeft in het oosten van het land al meer dan duizend hectaren verwoest. In het getroffen gebied tussen Aragon en Valencia zijn sinds gisteren ongeveer 1.500 mensen gevacueerd. Dat meldt de openbare omroep RTVE.

Deze ochtend werden meer dan tien steden in de provincies Castelln en Teruel getroffen. De vlammen waren meteen al "zeer vraatzuchtig", verklaarde de president van de regio Valencia Ximo Puig. In totaal is er een oppervlakte verwoest die overeenkomt met ongeveer 1.400 voetbalvelden. Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen en zijn wegen afgesloten.

https://twitter.com/Corne(...)DMhpgCbcdzKJcvA&s=19
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 24 maart 2023 @ 17:20:54 #30
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208519917
Spanje was weer eens het warmste plekje van Europa. Ondanks dat er in onderstaande plaatje 30 graden staat, werd het er net geen tropische dag. In Cieza werd het vandaag 29.6 graden.
Komende week kan het nog warmer worden in een groot deel van Spanje, later trekt deze warmte ook richting Frankrijk en west Europa.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:03:53 #31
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208532886
Vandaag weer bijna 30 graden in het zuiden van Spanje. In de rest van Europa kwam het nog wel op een enkele plek tot bijna 25 graden, maar bleef de temperatuur over het algemeen rond of onder de 20 graden. In Scandinavie kwam het, op het uiterste zuiden na, nog tot een koude vorstdag.
De komende dagen wordt een gevecht tussen de extreme kou in het noorden en de hitte uit het zuiden. Vooral in Spanje en het zuiden van Frankrijk kan de temperatuur flink gaan stijgen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208532919
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.

Snel vakantie boeken :D @aloa

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
'' I am under no obligation to make sense to you.''
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:09:01 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208532939
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 17:07 schreef Borrelnootje00 het volgende:
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.

Snel vakantie boeken :D @:aloa

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De winterjas mag wel in de kast op zolder. 8-)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208532952
Hier in Castelo Branco, Portugal is het nu 22 graden (maximaal 27 graden in de volle zon uit de wind). Heerlijk weer in de tuin te werken. De komende dagen gaan we richting de 26 graden zo te zien.
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:22:23 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533066
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:12:53 #36
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208533591
quote:
4s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 17:22 schreef aloa het volgende:
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.

[ afbeelding ]
Laat nog maar effe daar :P
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:15:09 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533625
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:12 schreef Dven het volgende:

[..]
Laat nog maar effe daar :P
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:30:40 #38
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208533786
quote:
4s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:15 schreef aloa het volgende:

[..]
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.

De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan dat :+ Zou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:32:25 #39
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533795
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:

[..]
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.

De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan dat :+ Zou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
Dat denk ik ook idd. Mede omdat begin maart ook al een record werd verbroken en dat was net boven de 30.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208533888
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:

[..]
Volgens ChatGPT 38,2C in Crdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:43:59 #41
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533923
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:

[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
Weet je toevallig de recordtemperatuur dan voor maart in Portugal? Zal niet veel verschillen van die van Spanje.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 20:19:27 #42
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208535159
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:

[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
April =/= maart :+

Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33C.

ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_208535361
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 20:19 schreef Dven het volgende:

[..]
April =/= maart :+

Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33C.

ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
  zondag 26 maart 2023 @ 16:55:58 #44
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208545510
Op meerdere plekken is de tropische 30 graden weer gehaald in Spanje. In Frankrijk, Duitsland en het oosten van Europa kwam het hier en daar tot onweer.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 27 maart 2023 @ 09:06:12 #45
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208551550
Het is geen Europa, maar hier komt de hitte wel vandaan.


quote:
Nieuwe hittegolf in Marokko, temperaturen tot 41 graden

In verschillende delen van Marokko zal het kwik de komende dagen weer flink oplopen.

Dat meldt het nationale meteorologisch instituut (DMN). De temperatuur kan oplopen tot 41 graden. De weerdienst heeft code oranje afgegeven voor de hittegolf.

Vooral in het zuiden en het midden van Marokko wordt het heet. In steden als Aousserd, Tata, Es-Smara en Layoune kan het kwik stijgen tot 41 graden.

In andere steden zoals Marrakech, Agadir en Tan-Tan wordt het iets minder warm, maar nog steeds rond de 38 graden.

https://nieuws.marokko.nl(...)turen-tot-41-graden/

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 27 maart 2023 @ 09:17:18 #46
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_208551623
Komt daar ook nog wat van deze kant op?
pi_208551647
SpanjeGod _O_ kom maar door met die warmte.
  maandag 27 maart 2023 @ 09:26:03 #48
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208551692
quote:
2s.gif Op maandag 27 maart 2023 09:17 schreef Gunner het volgende:
Komt daar ook nog wat van deze kant op?
Vanaf woensdag dubbele cijfers. Maar tegen het weekend is dat alweer voorbij.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 29 maart 2023 @ 09:20:38 #49
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208575736

Eerste, voorzichtige blik op de zomer: opnieuw warm en droog
?


Gaan we in Nederland opnieuw een warme en droge zomer tegemoet? Als je naar de eerste seizoensverwachtingen van de grote, globale rekenmodellen kijkt, zou je dat zomaar kunnen denken. Maar die eerste ontwikkelingen zijn nog pril, er kan veel veranderen.


Zowel de lange-termijnverwachting van het ECMWF als de seizoensverwachting van NOAA/NCEP (CFS) tekent ons land in de zomer aan de rand van een hogedrukgebied boven het noorden van Europa in. Het Europese model legt het centrum ervan bij Schotland en boven de Noordzee, het Amerikaanse model boven Scandinavi.

Warmer en droger dan normaal
In beide gevallen zouden de drie zomermaanden in Nederland droger dan normaal verlopen, al is er Europese model hierin wat uitgesprokener dan het Amerikaanse. En in beide gevallen ook zouden de zomertemperaturen een stuk hoger dan normaal uitkomen.

Een belangrijke verandering in het weer is het verdwijnen van La Nia, de koude zeestroom op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australi en Indonesi aan de andere kant. Tijdens de zomer worden eerst neutrale omstandigheden verwacht, maar is het ook steeds waarschijnlijker dat het warme broertje El Nio van La Nia op gang komt. Dat is een warme zeestroom in het eerdergenoemde gebied.

Wereldweer gaat op de schop
Als de situatie daar 180 graden draait, zien we ook de effecten die zo’n zeestroom op het wereldwijde weer heeft veranderen. In de VS merken ze het al, vooral in het zuidwesten. Was het de afgelopen jaren in Californi extreem droog, tijdens de voorbije winter is het er hard gaan regenen en die extreem natte periode houdt nog steeds aan.

Verder zien we dat het de afgelopen jaren erg natte oosten van Australi voor het eerst sinds langere tijd weer droog aan het worden is. Andere veranderingen, samenhangend met de komst van El Nio, zijn droger weer in Indonesi en het Amazonegebied (met in beide gebieden een toenemende kans op bosbranden), het onderdrukken van het Atlantische Orkaanseizoen en wellicht ook het terugkeren van de regentijd in de Hoorn van Afrika

Een samenhang tussen El Nio en het weer in Europa is lastiger te bewijzen, omdat wij het verst bij de bron vandaan zitten. Toch werd door sommige Europese meteorologen de afgelopen jaren gesuggereerd dat de extreme droogte, als gevolg van het hardnekkig voorkomen van hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa en het Alpengebied, toch deels aan La Nia toe te schrijven was. Als dat zo was, zou die invloed op het weer bij ons nu dus kunnen verdwijnen. Tegelijkertijd zou er ruimte kunnen vrijkomen voor de hogedrukgebieden in het noorden, zoals die door de twee grote rekenmodellen voor de komende zomer worden berekend. Het zuiden zou juist wat natter kunnen worden.

Europese verwachting voor ons het droogst
Het is de Europese verwachting die voor ons het droogste zou uitpakken. Volgens het Europese model wordt het niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Noord-, Midden- en Centraal-Europa warmer en droger dan normaal. De natte kant van de medaille wordt aan de zuidkant van de Alpen in het nu al door droogte geteisterde Itali ingetekend. Ook het Spanje en Portugal in het zuidwesten van Europa zouden wat meer regen dan normaal kunnen verwachten, als is dat ook normaal in de zomer toch heel weinig.

Het Amerikaanse model laat het zwaartepunt van de warmte boven de noordelijke helft van Europa (inclusief Nederland) uitkomen. Dat is tevens het gebied waar minder neerslag dan normaal wordt verwacht. Natter dan normaal zou de zomer volgens de Amerikanen op de Britse eilanden, in Frankrijk, Itali en in het zuidoosten van Europa moeten verlopen. Ook het noorden van Spanje zou tijdens de zomermaanden meer regen dan normaal tegemoet kunnen zien. Frankrijk en Engeland zijn niet ver van Nederland. We zitten dan op de wip.

Definitieve verwachting laat in mei
Al met al sluit de eerste vooruitblik op de komende zomer dus min of meer aan op het weerbeeld zoals we dat de laatste jaren in onze zomers al vaak hebben gezien, waarbij de achtergronden mogelijk wel verschillen. Zoals al aangegeven, is het allemaal nog erg pril en hebben we nog een flinke tijd te gaan voordat het echt zover is. Een duidelijkere verwachting kunnen we later deze lente geven en onze definitieve zomerverwachting zullen we ergens in de laatste twee weken van mei publiceren. Nog even geduld dus.

https://www.weer.nl/nieuw(...)pnieuw-warm-en-droog
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 29 maart 2023 @ 18:28:28 #50
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208583731
De hitte zat wederom in Spanje vandaag. Bijna het hele land kwam boven de 20 graden en op een enkele plek werd de 30 gehaald. Ook in Frankrijk werd het in een groot deel van het land 20 graden.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 29 maart 2023 @ 19:46:50 #51
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208584860
quote:
4s.gif Op woensdag 29 maart 2023 18:28 schreef aloa het volgende:
De hitte zat wederom in Spanje vandaag. Bijna het hele land kwam boven de 20 graden en op een enkele plek werd de 30 gehaald. Ook in Frankrijk werd het in een groot deel van het land 20 graden.

[ afbeelding ]
Ook de eerste dertigers in France :)
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  donderdag 30 maart 2023 @ 08:37:09 #52
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208588446
quote:
0s.gif Op woensdag 29 maart 2023 19:46 schreef Dven het volgende:

[..]
Ook de eerste dertigers in France :)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208588534
Het seizoen in Spanje wordt zo steeds langer :')
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  woensdag 5 april 2023 @ 19:08:44 #54
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208671179
De warmte zit in het zuiden van Spanje en daar blijft het voorlopig wel. Boven het noorden van Europa ontstaat een groot hogedrukgebied waardoor het in een groot deel van Europa een stuk kouder blijft.
Halverwege april lijkt de warmte meer richting het noorden te trekken.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Redactie Frontpage zaterdag 8 april 2023 @ 11:43:01 #55
3926 crew  Djeez
Orde van de Paarsgepunte Lans
pi_208702234
Ik verwacht sowieso geen mooie zomer dit jaar in Europa. Net als in 2020 en 2021 zal de zomer te koud en te nat verlopen
Op woensdag 10 juli 2013 01:46 schreef Littlerabbit het volgende:
Djeez is een literaire grootheid. Hij weet op een potische wijze zelfs de schoonheid in een kinderverkrachting bloot te leggen. Tuinbeeld kopen?
pi_208723409
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 april 2023 11:43 schreef Djeez het volgende:
Ik verwacht sowieso geen mooie zomer dit jaar in Europa. Net als in 2020 en 2021 zal de zomer te koud en te nat verlopen
is dat nog ergens op gebaseerd?
  maandag 10 april 2023 @ 09:27:29 #57
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208723459
In Spanje steeg het kwik gister boven de tropische 30 graden. In de rest van Europa kwam het praktisch overal boven nul uit. Komende week blijft het wat koeler nog in Europa. De 2e helft van april lijkt de temperatuur vooral in het westen, wat warmer te worden.

Max temp van 9 april 2023
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 11 april 2023 @ 12:34:30 #58
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208735690
Ruim 34 graden voor Spanje gisteren. In de rest van Europa bleef het een stuk koeler. Alleen in het zuiden van Itali en Frankrijk kwam het nog net boven de 20 graden.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 14 april 2023 @ 18:01:53 #59
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208772046
De warmte trekt steeds verder Europa in. Volgende week mogelijk 20 graden voor Nederland.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 april 2023 @ 08:04:16 #60
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208777142
quote:
De opwarming van oppervlaktetemperatuur van de oceanen heeft een grote impact op de Middellandse Zee. De temperatuur lag daar in 2022 1,4C boven de normale waarden. De hoge temperaturen hielden zelfs aan tot afgelopen december en januari.

Dat is natuurlijk lekker voor koukleumen die van zwemmen houden. Ook in de winter durven die nu een plons aan. Zorgelijk is alleen wel dat het grootste deel van de Middellandse Zee 95% van de dagen van het jaar doorbracht met temperaturen boven het historische gemiddelde.


De temperatuur van het zeewater in het westelijke deel van de Middellandse Zee bereikte de afgelopen zomer niveaus tot 4 graden boven normaal, met bijzonder significante hittegolven op de Balearen. Daar werd een nieuw zeewatertemperatuurrecord gevestigd van 31 C. Momenteel worden al hittegolven geregistreerd in verschillende gebieden langs de Spaanse kust.

In april 2023 zijn er gebieden die te maken hebben met een hittegolf op zee. Uit gegevens van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) op Twitter blijkt dat de Cantabrische Zee en het noordwesten van de Atlantische Oceaan tussen de 15 en 17C waren. Het zuiden overschreed de 19C. De Middellandse Zee ging verder dan 20C. De anomalie in het algemeen ten opzichte van het gemiddelde voor de periode 2010-2020 bedroeg 0,7C meer. Maar in de Middellandse Zee was dat tot 1,4C boven zijn gemiddelde.

"Alle subregio's van de westelijke Middellandse Zee hebben in 2022 te maken gehad met ongekende hittegolven op zee", vatte Mlanie Juza samen voor elDiario.es. Juza is onderzoeker van het kustobservatiesysteem van de Balearen (Socib). "Op 13 augustus 2022 werd in de Balearen een recordgemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur van 31C geregistreerd. Dat lag 3,3 graden boven het historische gemiddelde", aldus Juza.

Thermometers in het zuiden en oosten van Spanje bleven stijgen en gingen maar niet naar beneden. "Op de Balearen en langs de Spaanse oostkust was het zeewater op 95% van de dagen van het jaar 2022 warmer dan normaal", illustreren de metingen.

Zeen meer last van broeikaseffect

De zeen verzamelen de meeste warmte die het broeikaseffect vasthoudt. Het gaat om ongeveer 80 procent. Het door de wetenschappers beschreven proces is dat veel menselijke activiteiten met het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals bio-industrie of enorme bosbranden, broeikasgassen in de atmosfeer vrijgeven. Daar vangen ze straling van de zon op die van het oppervlak van de planeet is teruggekaatst in plaats van ontsnapt naar de ruimte. En de oceanen hebben daar relatief veel last van.

2022 was warmste zomer ooit

De zomer van 2022 was de warmste in Spanje sinds er gegevens zijn bijgehouden (1961). De gemiddelde temperatuur op het schiereiland was 24,7 graden. Twee graden meer dan het historisch gemiddelde. Het water had dus veel extra warmte te verwerken.

Met hogere temperaturen dan normaal raken ecosystemen beschadigd. Bovendien verhoogt het de temperatuur van de kuststeden, zo concludeert Aemet. Sterker nog, diezelfde zomer van 2022 leidde het tot tropische nachten –boven de 20C– en equatoriale nachten (boven 24C). “Het aantal tropische nachten in Valencia is de afgelopen decennia verviervoudigd”, zegt Aemet.

Ook historische gegevens aan Costa Brava

Het record van temperaturen in het zeewater voor de kust van L'Estartit (Torroella de Montgr, Baix Empord) geeft de afwijking van 2022 aan ten opzichte van het gemiddelde van de laatste decennia. Ook wijst het op de relatief hoge temperatuur sinds begin 2023. Op vrijwel alle dagen van dit jaar zijn de temperaturen van het zeewater op dit punt aan de Costa Brava hoger dan normaal.

Geen verlichting verwacht in 2023

De Middellandse Zee is een semi-gesloten bekken. Dat betekent dat het water gevoeliger is voor opwarming dan andere gebieden. Het verlies aan mariene biodiversiteit is een van de eerste resultaten van de stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water en wordt het voor veel soorten onbewoonbaar. De effecten van opwarmend water op de visserij zijn ook duidelijk, met verminderde vangsten in sommige gebieden. De Atlantische Oceaan maakt ook een recordopwarming mee, terwijl het El Nio-evenement in de Stille Oceaan het risico op extreme weersomstandigheden zou kunnen vergroten en de wereldwijde hitterecords verder zou kunnen uitdagen.

bron


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 april 2023 @ 19:01:49 #61
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208782620
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 16 april 2023 @ 10:08:54 #62
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208787975
Spanje maakt zich op voor een zeer hete zomer met veel meer warmte dan normaal. De voorspellingen geven aan dat zowel mei, juni als juli zeer hoge temperaturen zullen brengen, ver boven het normale niveau in het land. Terwijl afgelopen zomer (2022) de warmste was in 50 jaar, zou het komende zomerseizoen (2023) ook records kunnen breken. De Spaanse weerdienst AEMET verwacht dat de zomer lang en buitengewoon warm zal zijn.


In de afgelopen jaren heeft Spanje warmere zomers dan normaal gehad, wat heeft geleid tot een toename in frequentie en intensiteit van hittegolven. Het jaar 2022 was bijvoorbeeld het warmste jaar ooit geregistreerd in Spanje, maar ook in heel Europa. Volgens gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET zijn de zomers in Spanje sinds de jaren tachtig steeds warmer geworden, met steeds frequentere en intensere hittegolven. Het is aangetoond dat de zomers steeds langer duren en al vijf weken langer zijn geworden, met een toename van negen dagen per decennium.

Het effect op ecosystemen en mensen is al merkbaar. Warmere zomers zorgen voor een groter risico op bosbranden, droogte en gezondheidsproblemen gerelateerd aan hitte, zoals hittestress en uitdroging. In 2023 ervaart Spanje al abnormaal hoge temperaturen sinds het begin van de lente. Het land heeft te maken met een van de grootste droogtes sinds 1970, en er zijn gebieden op de kaart waar het al meer dan 100 dagen niet heeft geregend sinds het begin van het jaar.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 16 april 2023 @ 17:54:11 #63
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208793464
Dit in de winter staat bijna garant voor zeer koud weer. In de zomer voor droog en heet weer.
En nu zorgt het vooral nog voor de aanvoer van koelere lucht in een groot deel van Europa. De Nao en Ao index zijn totaal negatief, waardoor de kans op hogedruk zeer groot is (wat dus terug te zien is in de kaarten).

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 19 april 2023 @ 08:30:39 #64
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208821996
Droogte in Spanje: 27 procent van het land is alert of al in nood

MADRID - De eerste helft van de lente brengt nauwelijks regen en ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat zou nog geen probleem zijn als de uitgangssituatie normaal was. Die wordt echter ook gekenmerkt door waterschaarste.
klimaatverandering Twitter
Het hydrologische jaar 2021-2022 werd afgesloten als het op twee na droogste sinds er gegevens van worden geregistreerd en midden in de zomer leden sommige gemeenten al watertekorten. Het neerslagtekort sinds 1 oktober, de start van het huidige hydrologische jaar, heeft volgens het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) gevolgen voor een situatie van langdurige droogte die Spanje sinds december vorig jaar heeft doorgemaakt.


lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 19 april 2023 @ 08:40:01 #65
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208822109
Eerste grote bosbrand van 2023 in Frankrijk woedt in de Pyreneen

In het zuiden van Frankrijk, in de Pyreneen, is de eerste grote bosbrand van het jaar uitgebroken. Een gebied van ongeveer 950 hectare is aangetast door de vlammen. Uit voorzorg zijn zo'n driehonderd mensen gevacueerd.

Zo'n 500 brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. Ze gebruiken daarbij zes blusvliegtuigen.

De brand brak gisteren uit tussen de gemeenten Cerbre en Banyuls-sur-Mer, een door droogte getroffen gebied. De brand wordt aangewakkerd door een sterke noordenwind.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208822119
quote:
4s.gif Op dinsdag 14 maart 2023 18:22 schreef aloa het volgende:

[..]
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...
Kunnen ze niet wat warme lucht onze kant op blazen? Wij zitten hier weer met ondermaats kutweer. Beetje balans zou fijn zijn.
pi_208828872
Het is nu 19 April en de laatste regen hier in Castelo Branco, Portugal was bijna een maand geleden. Als we geen regen krijgen dan wordt het nog erger dan verleden jaar, extreem droog.
  zondag 23 april 2023 @ 18:25:51 #68
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208877783
Gaat Spanje vanaf nu een zes maanden durende zomer krijgen?

Vier jaar geleden werd gesproken over de opkomst van de zogenaamde ‘veroo’, wat steeds vaker gebruikt wordt om te verwijzen naar de zomer (verano) die steeds langer duurt en ook in de herfst (otoo) voelbaar is. Dit komt doordat de maand oktober steeds warmer wordt. Vorig jaar was oktober zelfs de warmste maand ooit met een temperatuur van 18 graden, meer dan 3 graden boven het gemiddelde.

Nu hebben we te maken met zomerse temperaturen midden april, wat absoluut ongewoon is. Als dit een gesoleerd incident was, zou het geen probleem zijn, maar we zien een trend van steeds langere zomers, die voor en na het zomerseizoen voelbaar zijn. In de afgelopen jaren heeft de maand mei meerdere keren hitterecords gebroken. Vorig jaar bijvoorbeeld, bereikte mei een temperatuur van 18 graden, wat 3 graden hoger was dan normaal voor die maand. Kunnen we binnenkort spreken over een zomer van zes maanden?

De woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET bevestigt dat we in april van dit jaar duidelijke zomerse omstandigheden zien in het midden van de lente. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken over een zomer van zes maanden, lijkt de trend die vier jaar geleden al zichtbaar was zich nu te consolideren.


lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 25 april 2023 @ 11:49:25 #69
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208896185
Geen druppel uit de kraan: Spanje stevent door droogte af op noodtoestand

quote:
Grommend rijdt de tankwagen met drinkwater een Spaans dorpje ten noorden van Crdoba binnen. Inwoners staan in de rij met flessen, om ze te vullen. Want bij 80.000 mensen in het zuiden van Spanje komt er sinds deze week geen water meer uit de kraan. Het stuwmeer waar het vandaan moet komen is zo goed als leeg, het bodempje water in het meer is ernstig vervuild en niet meer geschikt voor consumptie.

Dorpsbewoners zagen het water steeds viezer worden. "Als je het in een emmer of in een fles deed was het troebel, alsof er modder in zat", zegt iemand die zijn flessen komt vullen.

De tankwagen is bittere noodzaak, want ook het water in de supermarkt is uitverkocht. Een andere bewoner klaagt dat de overheid eerder maatregelen moet nemen. "Als het water op is, is het te laat."

"Het is voor de eerste keer dat ik dit zie", zegt Richard Hogenkamp, correspondent voor RTL Nieuws in Spanje. Hij houdt de ontwikkelingen over de droogte nauwgezet bij. Hogenkamp: "In Spanje luidt het gezegde: 'Abril, aguas mil', vrij vertaald: in april duizendmaal water, waarmee bedoeld wordt dat het onophoudelijk regent. Maar dit jaar is dat absoluut niet zo. In veel streken is er geen druppel gevallen." Sommige meteorologen vrezen voor een nationale noodtoestand.

Veel restricties voor watergebruik
In 14 procent van het land geldt nu al de alarmfase door de droogte en dat is uitzonderlijk vroeg. Het betekent dat miljoenen mensen hun auto niet mogen wassen en hun tuin niet mogen sproeien. Verwacht wordt dat het aantal gebieden met de alarmfase snel zal toenemen. En dat de restricties voor het gebruik van water nog strenger worden.

Spanje heeft al drie jaar te maken met weinig regenval en hoge temperaturen. De hitte zorgt ervoor dat het water dat nog wel valt ook weer heel snel verdampt. Het heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de landbouw. Het verbouwen van fruit, wijndruiven en olijven, gaat heel moeizaam.

Slechte oogst
Ook andere gewassen worden bedreigd. Hogenkamp: "In het midden van Spanje wordt veel graan verbouwd. Dat moet nu groeien, zodat het in de zomer van het land gehaald kan worden. Maar door de droogte groeit het graan niet goed en dus wordt gevreesd voor de oogst. Het zou kunnen uitdraaien op een halvering van de graanopbrengst ten opzichte van andere jaren."

Hogenkamp heeft regelmatig contact met meteorologen in de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de droogte. Ze vertellen dat het echt problematisch kan worden. Niks is natuurlijk zo veranderlijk als het weer. Maar als het zo droog blijft vrezen deze meteorologen voor een nationale noodtoestand in de zomer.

Kritiek op de regering
Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez waarschuwde afgelopen week in het parlement voor de gevaren van de droogte, al neemt hij het woord noodtoestand niet in de mond.

lees hier verder

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 25 april 2023 @ 11:54:24 #70
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208896226
Extreme droogte Gardameer: 'Deze zomer houden we rekening met een watertekort'

Op veel plekken in het Gardameer waar je normaal gesproken kunt zwemmen, kun je nu slechts pootjebaden. Itali kampt dit jaar al vroeg met extreme droogte. Het Gardameer valt daardoor op veel plekken droog. "Deze zomer houden we rekening met een watertekort."


hier staat de video
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 26 april 2023 @ 09:29:11 #71
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208905432
Uitzonderlijke hittegolf Spanje: temperaturen mogelijk tot 40 graden

Terwijl wij in Nederland klagen over het tegenvallende lenteweer, kampen ze in Spanje met een extreem vroege hittegolf. In het zuiden van het land kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 40 graden. Zo vroeg in het jaar is dat uitzonderlijk.


Dit jaar is het al heel vroeg extreem warm. Vooral in het zuiden van Spanje in de streek Andalusi. "In Sevilla is het vandaag rond de 32 graden, terwijl het er nu ongeveer 25 graden hoort te zijn. Dat is een flink verschil van 7 graden", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Recordhoogte temperaturen
De verwachting is dat de temperaturen verderop in de week nog verder zullen toenemen. Volgens Middendorp kan het 37, 38 graden worden en plaatselijk zelfs 40 graden.

"Als dat gebeurt, dan is er een nieuw record voor de maand april. Tot nu toe was de hoogst gemeten temperatuur in Spanje in april 37,4 graden. Dit record zou met n twee graden kunnen worden verbroken."


lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208918423
Wij hebben regen gehad afgelopen vrijdag en volgende week vrijdag (en komende zaterdag een lage kans) weer wat kans op regen.

Het is hier droog in de provincie Castelo Branco in Portugal, twee buien in anderhalve maand in deze tijd van het jaar is echt laag. Het wordt weer een droge zomer. De planten in de moestuin zien er wel beter uit dan verleden jaar, nu nog wel.

Van het weekend voorbereiden op het zomerseizoen: de buitenkanten van het terrein maaien (anders doet de gemeente hier het met gif, liever niet), de eerste 5 meter aan de binnenkant maaien en omploegen.

De voorspelling voor de komende dagen:

  donderdag 27 april 2023 @ 09:27:55 #73
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208918730
Spanje blijft met grote voorsprong het heetste land binnen Europa. Gister werd het 37.1 graden in het zuiden en ook de komende dagen stijgt het kwik tot boven de tropische 30 graden in het zuiden van het land.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 27 april 2023 @ 23:14:33 #74
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208928022
Spanje zucht onder vroege hitte, Frankrijk bereidt zich voor op bosbranden

Een ongebruikelijk vroege hittegolf houdt delen van Spanje in zijn greep. De afgelopen dagen is in het midden en zuiden hitterecord na hitterecord gebroken en de komende dagen wordt het alleen maar warmer. Voor het weekend worden er in het zuiden temperaturen verwacht van rond de 40 graden.

Het nationale weerinstituut meldt dat het kwik waarden bereikt die Spanjaarden gewend zijn in de zomer. Oorzaak is de droge, warme lucht uit Noord-Afrika.

De hoge temperaturen leiden tot volle stranden, maar in het binnenland domineren de zorgen. Sommige boeren willen geen groente- en fruitgewassen meer inzaaien, omdat het te droog is. De prijs van Spaanse olijfolie is al flink gestegen.

De Spaanse overheid wendt zich tot noodfondsen van de Europese Unie om boeren en veehouders te ondersteunen die door de droogte zijn getroffen. Spanjaarden mogen in meerdere regio's hun tuin niet sproeien en hun auto niet wassen. Ook krijgen ze het advies om de schaduw op te zoeken.

Natuurbranden
Intussen bereidt Frankrijk zich voor op ongebruikelijk vroege natuurbranden. Vanwege de droge winter is de grond een stuk droger dan normaal. De brandweer wil daarom op 1 juni al paraat staan voor bosbranden, een maand eerder dan gebruikelijk. "We hebben besloten om alle blusvliegtuigen en grondtroepen standby te laten staan", zegt een leidinggevende van de brandweer.

Halverwege deze maand woedde de eerste grote natuurbrand van dit jaar in de Pyreneen. Honderden brandweerlieden en reddingswerkers bestreden het vuur in de gemeenten Cerbre en Banyuls-sur-mer.

https://nos.nl/artikel/24(...)h-voor-op-bosbranden
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 28 april 2023 @ 07:12:45 #75
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208928959
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 28 april 2023 @ 07:49:27 #76
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_208929054
Hopelijk gaan de recordtemperaturen voor de komende maanden in Cordoba niet met dezelfde marge verbroken worden :o

Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  vrijdag 28 april 2023 @ 10:50:06 #77
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_208930151
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 april 2023 07:49 schreef heywoodu het volgende:
Hopelijk gaan de recordtemperaturen voor de komende maanden in Cordoba niet met dezelfde marge verbroken worden :o

[ afbeelding ]
Hoe hoger hoe lastiger om nog hoger te komen (zonder dat het gaat stormen/regenen) volgens mij. Het is vooral de duur van de periode van hitte die funest is. Stel je hebt 4 maanden 40+.... dan staat er geen grasspriet meer overeind.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 28 april 2023 @ 11:22:50 #78
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_208930426
quote:
2s.gif Op vrijdag 28 april 2023 10:50 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]
Hoe hoger hoe lastiger om nog hoger te komen (zonder dat het gaat stormen/regenen) volgens mij. Het is vooral de duur van de periode van hitte die funest is. Stel je hebt 4 maanden 40+.... dan staat er geen grasspriet meer overeind.
Tuurlijk, de kans om bij 22 graden meerdere graden omhoog te gaan is inderdaad wel een stuk groter dan om het julirecord van bijna 47 graden naar 50 te brengen, ik bedoelde het ook niet al te serieus :+

Maar damn, een graad of 40 in april. Niet best.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_208932329
Beetje vertekend misschien maar gisteren op mijn Netatmo buitenunit was het 38.2 graden. Ik vraag me altijd of hoe correct de meting van die apparaten is (het apparaat staat op een plank onder een tafeltje buiten).

  zaterdag 29 april 2023 @ 08:18:28 #80
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208939777
quote:
Wel zijn er zorgen over watertekorten in het land. Ook Schubert en Huf, die naast het organiseren van fietstours een kleine camping runnen, hebben hier last van. "Wij zijn helemaal zelfvoorzienend en pompen ons water zelf op uit een put, maar er is geen water. We gaan de put uitdiepen, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. We staan nu al in de zomerstand en daarmee gaan we het niet redden."

Boeren in de problemen
In het binnenland van Spanje willen sommige boeren geen groente- en fruitgewassen meer inzaaien omdat het te droog is. Ook is de prijs van Spaanse olijfolie al flink gestegen. Met noodfondsen van de Europese Unie probeert de Spaanse overheid boeren en veehouders die door de droogte zijn getroffen te ondersteunen.

Daarnaast mogen Spanjaarden in meerdere regio's hun tuin niet sproeien en hun auto niet wassen. Ook krijgen ze het advies om de schaduw op te zoeken.

Korter douchen
Ook Schubert en Huf nemen maatregelen. "We moeten heel zuinig met water omgaan. We vragen gasten of er korter gedoucht kan worden." Om de waterput gevuld te houden bestelt het koppel een vrachtwagen met 10 kuub water. "Dat moet dan maar."


https://nos.nl/artikel/24(...)ntie-maar-wel-lekker

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 3 mei 2023 @ 18:31:32 #81
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208992318
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 4 mei 2023 @ 08:50:13 #82
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208998294


Zuid-Europa kampt met temperaturen van boven de 40 graden die voorheen slechts midden in de zomer werden bereikt. De 'ongekende temepraturen' verontrusten enorm. Dr. Kiswendsida Guigma, klimaatwetenschapper van het klimaatcentrum van Rode Kruis - Halve Maan in Burkina Faso, legt bij France 24 uit dat de toename veel heviger is dan in Afrika. "Landen als Tsjaad kampen ook wel met hogere temperaturen maar dan gaat het om 1 of 2 graden boven het gemiddelde. In Spanje is het zes graden daarboven. Dat is een enorm verschil." Guigma wijst er op dat de klimaatverandering momenteel het hardst van heel de wereld optreedt in Europa. "Twee keer zoveel als elders." Overigens treft de hitte ook het noorden van de Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee, zoals Tunesi en Marokko.

De hitte in Spanje leidt tot droogte en dat is een groot probleem voor de land- en tuinbouw. Het land is de grootste producent van fruit en groenten in Europa. Er ontstaat een strijd om water. Boeren in het zuidoosten van het lande stellen dat de Europese voedselzekerheid op het spel komt te staan.


https://www.bnnvara.nl/jo(...)-erger-dan-in-afrika
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 4 mei 2023 @ 09:56:33 #83
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208998892
Noodweer in Noord-Itali leidt tot overstromingen en twee doden

In het noorden van Itali zijn twee mensen om het leven gekomen bij overstromingen die het gevolg waren van hevige regenval. In de regio Emilia-Romagna regent het sinds anderhalve dag onafgebroken.

Het eerste slachtoffer, een 80-jarige man, werd al fietsend bij de stad Ravenna meegesleurd door het water. De tweede persoon, een 78-jarige man, kwam in de buurt van de stad Imola om het leven. Zijn lichaam werd volgens Italiaanse media gevonden onder het puin van zijn woning. Die was ingestort door een aardverschuiving. Een derde persoon wordt nog vermist.

Volgens Italiaanse media zijn inmiddels bijna vierhonderd mensen gevacueerd en zijn belangrijke wegen afgesloten.

Door het noodweer nam de waterstand in de Po, de langste rivier van Itali, binnen een etmaal met bijna 1,5 meter toe. Daarop steeg ook de waterstand in kleine vertakkingen van de Po, met waterschade aan huizen als gevolg.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft maximale hulp toegezegd aan de getroffen regio.

https://nos.nl/artikel/24(...)mingen-en-twee-doden
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator / Redactie Sport donderdag 4 mei 2023 @ 10:12:05 #84
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_208999053
Voor Itali is dit wel echt een geschenk. Het is nu even klote dat het te veel in n keer is, maar die waterstanden waren wel een dingetje.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  donderdag 4 mei 2023 @ 11:44:33 #85
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208999788
quote:
0s.gif Op donderdag 4 mei 2023 10:12 schreef Nattekat het volgende:
Voor Itali is dit wel echt een geschenk. Het is nu even klote dat het te veel in n keer is, maar die waterstanden waren wel een dingetje.
Nu Spanje nog.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 4 mei 2023 @ 18:21:30 #86
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209003609
In het hoge noorden nog ijsdagen, vooral de nachten zijn hier nog ijzig koud.
In Spanje werd het op een enkele plek weer tropisch. De warmte is verder richting west Europa getrokken, ook in Nederland werd het vandaag een officile (landelijke) warme dag. Hoogst gemeten temperatuur was in Ell (24,2).

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 5 mei 2023 @ 18:23:45 #87
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209017834
Vooral in west Europa vandaag stevige onweersbuien waarbij wateroverlast ontstond. Enkele bevrijdingsfestivals werden tijdelijk stilgelegd.

quote:
Vanwege het slechte weer heeft de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen besloten om het festival tijdelijk stil te leggen. Iedereen wordt door de organisatie weggestuurd. Eerder besloot de organisatie al om geen nieuwe mensen meer op het festivalterrein binnen te laten. "Dit vanwege jullie veiligheid", schrijft de organisatie. "De verwachtingen voor later op de dag zien er goed uit, dus hou onze kanalen in de gaten. We geven het aan als de deuren weer opengaan."

https://nos.nl/liveblog/2(...)n-hervat-na-noodweer

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 8 mei 2023 @ 07:46:02 #88
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209054742
Spaanse brandweer redt 120 Nederlandse leerlingen en 20 leraren in noodweer

De Spaanse brandweer heeft zondagmiddag een groep van 120 Nederlandse leerlingen en twintig leraren gered die verrast werden door een sterke storm.

De groep was aan het wandelen in de provincie Girona toen het weer omsloeg. De Catalaanse weerdienst had voor dit gebied een waarschuwing voor slecht weer uitgevaardigd. Rond 15.00 uur kreeg de brandweer een melding dat de groep in nood verkeerde.

De groep was onderweg van de Sant Eudald de Jou kerk naar Pont de Llierca, een 28 meter hoge brug in de provincie. Tijdens de wandeling kelderde de temperatuur plots, wat gepaard ging met hagel en harde wind. Zij weken af van de wandelroute om te schuilen. Daarna wisten ze de weg terug niet meer. De brandweer zette zeven wagens en een helikopter in om de groep in veiligheid te brengen.

Volgens Spaanse media maken de leerlingen, leraren en begeleiders het goed. Een van hen had lichte onderkoelingsverschijnselen. Een ander heeft een voetblessure. Ze zijn terug op de camping waar ze verbleven. Ook liepen ze blauwe plekken op door de hagel. Volgens het AD zou het gaan om leerlingen en leraren van het christelijk lyceum Zandvliet in Den Haag.

https://nos.nl/artikel/24(...)-leraren-in-noodweer
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209059552
Wij hebben Zaterdag welgeteld 10 hele regendruppels gevoeld. Het viel een beetje tegen, voorlopig staat er ook geen regen op het programma. Het blijft droog en warm, onze meertje staat nu al een stuk lager dan verleden jaar. Die gebruiken we om water uit te geven, voorlopig vullen we deze bij vanuit de waterput naast het riviertje. Zolang die stroomt kunnen we het meertje nog bijvullen.

Er ligt een pomp in het meertje want elke dag 150 meter lopen om de pomp aan te zetten is niet echt leuk, het hoogteverschil is toch zo'n 20 meter.
pi_209069491
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 april 2023 11:22 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Tuurlijk, de kans om bij 22 graden meerdere graden omhoog te gaan is inderdaad wel een stuk groter dan om het julirecord van bijna 47 graden naar 50 te brengen, ik bedoelde het ook niet al te serieus :+

Maar damn, een graad of 40 in april. Niet best.
Uiteindelijk precies wat al jaren voorspeld wordt: Door klimaatopwarming schuift de Sahara de Middellandse zee over richting Spanje. Als dat doorzet knalt daar het toerisme en de landbouw volledig in elkaar en zullen we in Noord-Europa met een flinke hoeveelheid Spaanse economische vluchtelingen te maken krijgen.
beter een knipoog dan een blauw oog
  dinsdag 9 mei 2023 @ 18:50:23 #91
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209074649
quote:
Wat hittegolven in oceanen betekenen voor het weer

Een van de aanhoudende hittegolven onder water droeg eind april bij tot recordtemperaturen in Spanje.

AccuWeather Senior Meteoroloog Paul Pastelok zei dat de combinatie van koel water ten zuiden van Groenland en warm water voor de kust van Europa en Afrika het weerpatroon verbeterde dat leidde tot ongekende hitte in Spanje.

Op 27 april piekte de temperatuur op 101,8 graden Fahrenheit (38,8 C) in Crdoba, Spanje, gelegen in het zuidelijke deel van het land. Dit brak het vorige all-time temperatuurrecord van april voor Europa , namelijk 101,5 F (38,6 C) in Elche, Spanje, in 2011.

https://www.accuweather.c(...)nd-the-world/1523886
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 9 mei 2023 @ 19:21:49 #92
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209075090
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209075227
Niet best, nou ja, noem maar het ellende....
pi_209076289
Zeg alsjeblieft dat er hier lekker en droog weer op komst is. Helemaal klaar met dit grijze kenkerweer.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 9 mei 2023 @ 20:44:30 #95
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209076559
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 20:32 schreef matigeuser het volgende:
Zeg alsjeblieft dat er hier lekker en droog weer op komst is. Helemaal klaar met dit grijze kenkerweer.
Er is hier lekker en droog weer op komst.

Zo goed? :@
Voelt niet goed om te liegen, maar speciaal voor jou.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_209077566
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 20:44 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Er is hier lekker en droog weer op komst.

Zo goed? :@
Voelt niet goed om te liegen, maar speciaal voor jou.
Ik had even een fijn gevoel. Dank daarvoor.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 9 mei 2023 @ 21:15:57 #97
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209077696
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 21:13 schreef matigeuser het volgende:

[..]
Ik had even een fijn gevoel. Dank daarvoor.
Wil je dan ook de waarheid kennen?
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_209081806
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Wil je dan ook de waarheid kennen?
Kom maar op dan. Het touw hangt al klaar.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 9 mei 2023 @ 22:43:44 #99
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209081919
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 22:40 schreef matigeuser het volgende:

[..]
Kom maar op dan. Het touw hangt al klaar.
Een hogedrukgebied boven een bijzonder warme Atlantische Oceaan is daar niet weg te krijgen, werpt veel vocht de lucht in dat een eindeloze stroom aan lagedrukgebieden die van Groenland naar Nederland blijven trekken voedt. Veel regen, veel bewolking en weinig warmte.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_209083662
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2023 22:43 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Een hogedrukgebied boven een bijzonder warme Atlantische Oceaan is daar niet weg te krijgen, werpt veel vocht de lucht in dat een eindeloze stroom aan lagedrukgebieden die van Groenland naar Nederland blijven trekken voedt. Veel regen, veel bewolking en weinig warmte.
Shieeeet.
  Moderator / Redactie Sport donderdag 11 mei 2023 @ 11:22:08 #101
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209099950



Er zit gewoon twee weken tussen deze plaatjes, en er verandert helemaal niets aan het weerpatroon. Spanje lijkt wel meegenomen te gaan worden in onze ellende, wat gezien hun droogte zeker geen straf zal zijn. Boven Scandinavi is het ook gedaan te zijn met de hoge druk zoals het er nu voor staat, dus ook in landen als Polen, de Baltische Staten en Finland zal het gedaan zijn met het mooie weer.

Voorlopig nog kutweer in heel Europa dus. Na de 18e begint de onzekerheid wel toe te nemen, dus er gloort hoop.

@dick_laurent ^p^

[ Bericht 3% gewijzigd door Nattekat op 11-05-2023 11:29:39 ]
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator donderdag 11 mei 2023 @ 11:49:28 #102
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_209100279
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 11:22 schreef Nattekat het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Er zit gewoon twee weken tussen deze plaatjes, en er verandert helemaal niets aan het weerpatroon. Spanje lijkt wel meegenomen te gaan worden in onze ellende, wat gezien hun droogte zeker geen straf zal zijn. Boven Scandinavi is het ook gedaan te zijn met de hoge druk zoals het er nu voor staat, dus ook in landen als Polen, de Baltische Staten en Finland zal het gedaan zijn met het mooie weer.

Voorlopig nog kutweer in heel Europa dus. Na de 18e begint de onzekerheid wel toe te nemen, dus er gloort hoop.

@:dick_laurent ^p^
Laat maar gebeuren. De zon heeft hier sinds januari denk ik al even veel geschenen als in een heel gemiddeld jaar in Nederland. Laat maar ff goed regenen :Y
  Moderator / Redactie Sport donderdag 11 mei 2023 @ 11:51:05 #103
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209100303
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 11:49 schreef dick_laurent het volgende:

[..]
Laat maar gebeuren. De zon heeft hier sinds januari denk ik al even veel geschenen als in een heel gemiddeld jaar in Nederland. Laat maar ff goed regenen :Y
Ik hoop dat het de hele week grauw, grijs en fris wordt in jouw omgeving }:|
Regen lijkt behoorlijk mee te vallen.

Niet veel langer, want hier in Nederland willen we gewoon zomer vanaf juni, niet deze ellendige blokkade.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Moderator donderdag 11 mei 2023 @ 11:54:30 #104
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_209100353
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 11:51 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Ik hoop dat het de hele week grauw, grijs en fris wordt in jouw omgeving }:|
Regen lijkt behoorlijk mee te vallen.

Niet veel langer, want hier in Nederland willen we gewoon zomer vanaf juni, niet deze ellendige blokkade.
Ja de zomer is hier gegarandeerd altijd droog zonnig en heet. Dat is gewoon een feit. Dus als er nog wat hemelwater kan vallen dan moet het nu gebeuren. Ik gun jullie mooi zomerweer hoor ;)
  Moderator / Redactie Sport donderdag 11 mei 2023 @ 11:56:26 #105
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209100381
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2023 11:54 schreef dick_laurent het volgende:

[..]
Ja de zomer is hier gegarandeerd altijd droog zonnig en heet. Dat is gewoon een feit. Dus als er nog wat hemelwater kan vallen dan moet het nu gebeuren. Ik gun jullie mooi zomerweer hoor ;)
Deze blokkade kan oprecht zelfs in Spanje gewoon kutweer in juni geven als ie het vol weet te houden :P
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  zondag 14 mei 2023 @ 09:46:08 #106
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209146889
Droogte steeds grotere bedreiging Zuid-Europa: 'Staat er heel slecht voor'

Terwijl in Nederland het grondwaterniveau sinds tijden weer bijna op peil is, is het in Zuid-Europa alweer, of eigenlijk nog steeds, droog. In de Franse Pyreneen heeft de eerste bosbrand van het jaar duizend hectare land verwoest, het waterpeil in het Italiaanse Gardameer is in 70 jaar niet zo laag geweest en in Spanje dreigen veel stuwmeren op te drogen. En dan moet de zomer nog beginnen.

Veel landen zijn helemaal niet voorbereid op ng meer droogte: "Het staat er echt heel slecht voor", zegt Hein Pieper. Hij is dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel en lid van een EU-groep voor klimaatadaptatie en -verandering.

De zomer van 2022 was de warmste zomer ooit gemeten in Europa. Overal slinken de watervoorraden, die door te weinig sneeuwval en kleinere gletsjers niet zijn aangevuld. "Veel landen zijn nog lang niet hersteld van eerdere droge periodes terwijl ze alweer midden in een volgende zitten", legt Pieper uit. "En de situatie verergert. Want de grond droogt uit, waardoor de regen die er wl valt, niet vastgehouden kan worden. Vaak met grote overstromingen tot gevolg."

Klimaatverandering is volgens Pieper een belangrijke oorzaak. "Droge periodes zijn er altijd al geweest, maar door de snelle verandering van het klimaat zijn het er meer en hebben ze grotere gevolgen."

Droogte heeft grote gevolgen. De drinkwatervoorziening komt in gevaar, natuurgebieden gaan in vlammen op door bosbranden en oogsten dreigen te mislukken.

"Ook de economie krijgt flinke klappen", zegt Pieper. "Door de lage waterstand van rivieren kunnen er bijvoorbeeld minder vrachtschepen varen waardoor bepaalde fabrieken niet kunnen draaien."

Op dit moment is de droogte in Frankrijk, Itali en Spanje het meest nijpend. In ieder land worden de problemen op een andere manier aangepakt:


lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 17 mei 2023 @ 07:56:53 #107
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209180947
Zware overstromingen en evacuaties in Noord-Itali

In het noorden van Itali heeft zware en langdurige regenval geleid tot overstromingen. Volgens lokale media zijn duizenden mensen gevacueerd. Met name de regio Emilia-Romagna is getroffen.

In de stad Cesena staan straten blank en zijn mensen met helikopters van daken gered. De elektriciteit is in sommige wijken uitgevallen en de schade is groot.

De 100.000 inwoners van Cesena krijgen het advies om vooral niet naar het natuurgeweld te gaan kijken en mensen die vlak bij de Savio-rivier wonen moeten, als dat kan, zoveel mogelijk naar hogere verdiepingen gaan.

In Forli, even ten noordwesten van Cesena, is het lichaam van een oudere man gevonden aan de oever van de rivier de Montone. De man was door het water uit zijn ondergelopen huis meegesleurd. Zijn vrouw kon worden gered.

Meer regen verwacht
Veel scholen in de regio houden hun deuren gesloten en ook treinen rijden niet. Voor komende dagen wordt meer regen verwacht. De regio kampte eerder deze lente nog met droogte.

Het circuit van Imola, waar komend weekeinde de Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna wordt gehouden, is gisteren ontruimd. Het personeel van de raceteams heeft de opdracht gekregen om voorlopig het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari te verlaten uit angst voor overstromingen en modderverschuivingen.

https://nos.nl/artikel/24(...)ties-in-noord-italie
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 18 mei 2023 @ 08:57:50 #108
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209193002
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 18 mei 2023 @ 11:51:28 #109
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209194497
quote:
4s.gif Op zondag 14 mei 2023 09:46 schreef aloa het volgende:
Droogte steeds grotere bedreiging Zuid-Europa: 'Staat er heel slecht voor'

lees hier verder
quote:
4s.gif Op woensdag 17 mei 2023 07:56 schreef aloa het volgende:
Zware overstromingen en evacuaties in Noord-Itali

https://nos.nl/artikel/24(...)ties-in-noord-italie
Om deze twee dingen zo na elkaar te lezen klinkt maf, maar buiten dat het ene een langetermijn probleem is en het andere een kortetermijn probleem hebben ze wel met elkaar te maken: overstromingen lijken mij een groter risico in droge gebieden omdat een kurkdroge bodem minder goed water kan opnemen en dus leiden grote hoeveelheden neerslag dan eerder tot overstromingen.
  donderdag 18 mei 2023 @ 13:17:34 #110
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209195411
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2023 11:51 schreef DemonRage het volgende:

[..]
[..]
Om deze twee dingen zo na elkaar te lezen klinkt maf, maar buiten dat het ene een langetermijn probleem is en het andere een kortetermijn probleem hebben ze wel met elkaar te maken: overstromingen lijken mij een groter risico in droge gebieden omdat een kurkdroge bodem minder goed water kan opnemen en dus leiden grote hoeveelheden neerslag dan eerder tot overstromingen.
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209197086
quote:
4s.gif Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:

[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
Nee, droge grond is zo hard geworden dat het geen water opneemt. Ik woon in Portugal en je ziet na de eerste regenbui na de zomer dat het water gewoon op de grond blijft liggen. Normaal gesproken is grond luchtig en kan het water eenvoudig in de grond komen maar na 3 maanden hitte is de grond een compacte massa geworden.

Voorbeeld, we moesten afgelopen week de buizen voor de regenwaterafvoer ingraven, graven met een spa ging niet meer. We hebben een boorhamer gebruikt om de grond los te krijgen, dan heb je een idee hoe hard de grond wordt. Wij hebben in Maart en April twee regenbuien gehad, volgende week staat er eindelijk weer regen op het programma (we blijven hopen).
pi_209205654
Het is in onze regionen (ruim genomen) nog steeds wachten op potentile warmterecords. Het blijft angstvallig stil. Tot voorbij Parijs is er voorlopig geen warmteopstoot. Het klimaat in Parijs is warmer dan bij ons, maar de eerste 25 graden van het jaar is daar in de verste verte niet eens in zicht.

Het is afwachten wat juni gaat brengen: krijgen we dit jaar ineens de beruchte schapenscheerderskoude (met noordwestenwind) of wordt het een opmerkelijk warme maand?
  vrijdag 19 mei 2023 @ 11:41:15 #113
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209205732
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 mei 2023 11:30 schreef core2duo het volgende:
Het is in onze regionen (ruim genomen) nog steeds wachten op potentile warmterecords. Het blijft angstvallig stil. Tot voorbij Parijs is er voorlopig geen warmteopstoot. Het klimaat in Parijs is warmer dan bij ons, maar de eerste 25 graden van het jaar is daar in de verste verte niet eens in zicht.

Het is afwachten wat juni gaat brengen: krijgen we dit jaar ineens de beruchte schapenscheerderskoude (met noordwestenwind) of wordt het een opmerkelijk warme maand?
Wat is er precies 'angstvallig' aan het ontbreken van potentile recordwaarden :?

Zondag/maandag overigens kans op de eerste 25 graden in Parijs. Nadat de 23 graden al een x-aantal keer eerder behaald is.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  vrijdag 19 mei 2023 @ 11:42:31 #114
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209205744
quote:
4s.gif Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:

[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
Zet effe een pot met grond op je balkon en laat het volledig uitdrogen. Gooi er vervolgens een gieter water over en zie wat er gebeurt :+
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 19 mei 2023 @ 12:35:00 #115
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209206220
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 mei 2023 11:41 schreef Dven het volgende:

[..]
Wat is er precies 'angstvallig' aan het ontbreken van potentile recordwaarden :?

Zondag/maandag overigens kans op de eerste 25 graden in Parijs. Nadat de 23 graden al een x-aantal keer eerder behaald is.
Dit is een opzetje om straks klimaatverandering weer te ontkennen. Dat we wereldwijd op weg zijn om het temperatuurrecord van 2016 te vernietigen is natuurlijk niet relevant, hier is het koud.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  vrijdag 19 mei 2023 @ 19:11:32 #116
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209210175
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 19 mei 2023 @ 19:28:38 #117
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209210367
Bosbranden teisteren westen van Spanje, vermoedelijk aangestoken

In het westen van Spanje is al ruim 8000 hectare natuur in de as gelegd door bosbranden die maar moeilijk onder controle te krijgen zijn. Zo'n 600 mensen uit dorpen bij de grens met Portugal zijn gevacueerd sinds woensdagavond.

Het vuur ontstond bij de gemeente Pinofranqueado, ten zuidwesten van Salamanca. Tot nu toe zijn inwoners van de dorpen Cadalso, Descargamara en Robledillo de Gata in de regio gevacueerd. Drie snelwegen zijn noodgedwongen afgesloten in verband met de branden.

Zo'n 260 brandweerlieden en 165 militairen proberen de verspreiding van het vuur tegen te gaan. Het blussen gaat moeizaam door de harde wind, die naar verwachting vanaf morgen wat luwt. Zondag worden ook regenbuien verwacht in de regio.

De autoriteiten denken dat de branden zijn aangestoken. "Dit is een grote aanval op de vegetatie in het gebied", zei het hoofd van de hulpdiensten in de regio Extremadura tegen journalisten ter plaatse.

Vaker extremen door klimaatverandering
Spanje kampt al tijden met grote droogte en hitte. Vorige maand was de warmste en droogste april sinds het begin van de metingen in 1961. Al in maart, ver voor het bosbrandenseizoen, werd het land geconfronteerd met de eerste grote bosbrand van het jaar, waarbij zo'n 4000 hectare natuur afbrandde. Afgelopen jaar ging in Spanje in totaal zo'n 307.000 hectare natuur in vlammen op, wat een record was.

Minister Ribera van Ecologische Transitie waarschuwt al langer dat Spanje vaker geteisterd zal worden door weersextremen als gevolg van klimaatverandering, met dus ook meer grote bosbranden tot gevolg. De Spaanse regering keurde daarom afgelopen week een steunpakket goed om Spanje de zomer door te helpen. Een groot deel van de 2,2 miljard euro in dat pakket, ruim 600 miljoen, gaat direct naar Spaanse boeren.

https://nos.nl/artikel/24(...)oedelijk-aangestoken
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 19 mei 2023 @ 20:32:50 #118
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209211360
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 mei 2023 11:30 schreef core2duo het volgende:
Het is in onze regionen (ruim genomen) nog steeds wachten op potentile warmterecords. Het blijft angstvallig stil. Tot voorbij Parijs is er voorlopig geen warmteopstoot. Het klimaat in Parijs is warmer dan bij ons, maar de eerste 25 graden van het jaar is daar in de verste verte niet eens in zicht.

Het is afwachten wat juni gaat brengen: krijgen we dit jaar ineens de beruchte schapenscheerderskoude (met noordwestenwind) of wordt het een opmerkelijk warme maand?
Warmterecords verwacht ik niet, maar ik ben bang dat we na zo'n natte herfst, winter en lente veel meer van dat klamme zomerweer gaan krijgen zodra de stroming zuidelijk wordt. Wel goed voor onweer natuurlijk, maar niet voor elke vorm van inspanning.
pi_209211951
De komende week heel de week regen voorspeld in ons gedeelte van Portugal. Laten we het hopen, wat water zou ons goed uitkomen.
pi_209212012
quote:
4s.gif Op donderdag 18 mei 2023 13:17 schreef aloa het volgende:

[..]
Zal ook aan de soort grond liggen. En een al verzadigde grond, kan het water ook niet afvoeren, dus je zou eerder denken dat een droge grond beter het water kwijt kan.
Om even te laten zien, dit was de eerst regenbui na de zomer in Oktober. We hebben geultjes moeten graven want het water bleef gewoon staan. Gelukkig staat onze caravan op het twee na hoogste terras van het terrein.

pi_209224641
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 mei 2023 12:35 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Dit is een opzetje om straks klimaatverandering weer te ontkennen. Dat we wereldwijd op weg zijn om het temperatuurrecord van 2016 te vernietigen is natuurlijk niet relevant, hier is het koud.
De klimaatverandering is er zeker. De gemiddelde wereldtemperatuur staat zelfs al ongeveer vast (beweegt binnen vrij kleine marges). Daarna is het een zero sum game. Als het ergens relatief koud is (bijvoorbeeld in West-Europa), dan moet het ergens anders wel warm zijn. Anders klopt het sommetje niet.
pi_209232270
Het regende hier in Fundo Portugal, lekker buitje. De komende week meer regen, wij zijn blij.
  maandag 22 mei 2023 @ 18:19:56 #123
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209242279
In het hoge noorden van Europa is steeds minder sneeuw te vinden. Alleen in het hooggebergte is het nog wit, maar ook hier smelt de sneeuw inmiddels weg, door een temperatuur die hier en daar al boven de 20 graden uit komt. De nachten zijn nog wel koud, waarbij het plaatselijk nog onder nul komt, maar van echt strenge vorst is geen sprake meer.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 23 mei 2023 @ 18:30:05 #124
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209254594
Zomerverwachting 2023: warm, zonnig en eerste helft vaak droog

De zomer van 2023 wordt volgens Weer.nl warm en zonnig. Hoewel de neerslagverwachting voor de zomer als geheel onzeker is, zou het weerbeeld met name in de maanden juni en juli ook vaak droger dan normaal kunnen uitpakken.

quote:
Warme en zonnige zomer verwacht
Vooral de eerste helft vaak droog
Augustus onzekerder, zeker voor wat neerslag betreft
Mocht deze verwachting uitkomen, dan past de zomer van 2023 in het beeld dat het overgrote deel van de zomers in de laatste 10 jaar heeft laten zien. De laatste keer dat de zomers, op basis van de nu geldende normalen, koeler dan gebruikelijk uitpakten, was in de jaren 2011 en 2012. Vooral de zomer van 2011 was met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden (tegen 17,4 graden normaal nu) duidelijk aan de koele kant. Met 16,9 graden kwam de zomer van 2012 ook een halve graad onder gemiddeld uit.

Bijna alle zomers sinds 2011 en 2012 waren zonniger dan normaal, met grote uitschieters naar boven in 2018 en vorig jaar. Voor wat de zomerneerslag betreft, was het beeld grilliger. Zo verliepen de zomers van 2013, 2018 en vorig jaar erg droog, in 2011 en 2014, maar ook in 2017 en in 2021 viel juist duidelijk meer regen dan normaal.

El Nio en Oceaan
Belangrijk voor de weersontwikkeling in de komende zomer lijken de start van El Nio, in het gebied langs de evenaar tussen Peru aan de ene en Indonesi aan de andere kant, en de gemiddeld hoge watertemperaturen in ons deel van de Atlantische oceaan. De start van El Nio wordt ieder moment verwacht, omdat de afwijking van de watertemperaturen in het centrale deel van het eerdergenoemde gebied nu al op plus 0,5 graden staat. Dat is de drempelwaarde voor de start van een El Nio. Alleen in het westen, in de omgeving van Indonesi, moet het warme water de komende tijd nog aankomen.

Dat gebied in het westen, ook wel ENSO Regio 4 genoemd, lijkt voor het zomerweer in Europa van groot belang. Er blijkt een redelijk sterk verband te zijn tussen de gemiddelde zomertemperaturen in de westelijke helft van Europa en de zeewatertemperaturen in die ENSO Regio 4. Hoe warmer het zeewater daar wordt (hoe sterker dus de El Nio), des te groter is de kans dat de zomertemperaturen in de westelijke helft van Europa duidelijk hoger dan normaal uitpakken. Grappig genoeg is dat verband er met de centrale en oostelijke regio’s in het ENSO-gebied vrijwel niet. Hoe sneller El Nio zich de komende weken dus westwaarts uitbreidt, hoe groter de kans dat de zomer bij ons warm uitpakt.

Warmte in Zuid-Europa
De warmte op de Atlantische Oceaan correleert met de temperaturen in de zuidelijke helft van Europa. Vooral in Spanje en Portugal is het, ondanks de buien van dit moment, in het algemeen gesproken nog erg droog. Datzelfde geldt voor het zuiden en zuidoosten van Frankrijk. Droge bodems werken extra hoge temperaturen gedurende de zomermaanden in de hand, omdat maar nauwelijks warmte van de zon aan het laten verdampen van bodemvocht verloren gaat. In Spanje is het in april en mei dan ook al erg heet geweest.

Mocht zich boven het zuiden van Europa de komende weken opnieuw een hittepoel vormen, en krijgt de wind bij ons eens een zuidelijke component, dan kan die hitte natuurlijk ook noordwaarts uitstromen en onze omgeving bereiken. Is het bij ons dan ook eens langere tijd droog geweest, wat de eerste helft van de zomer goed kan gebeuren, dan zijn ook in onze omgeving van tijd tot tijd hoge temperaturen denkbaar.

Drukverdeling
Voor wat de drukverdeling betreft, lijkt het erop dat hogedrukgebieden in het noorden de komende mogelijk twee maanden de overhand hebben. Bijna alle seizoensmodellen laten dit zien. Het Engelse rekenmodel laat de hogedrukgebieden vanaf juli de Oceaan op gaan, in de richting van het zeegebied ten zuiden van IJsland en Groenland. Dat zou voor de temperatuur met noordenwinden de meest gematigde variant zijn.

Voor augustus ziet de verwachting er onzekerder uit. De kans bestaat dat lagedrukgebieden op de Oceaan, al dan niet geholpen door restanten van het in die periode weer op gang gekomen orkaanseizoen, hun invloed tot over onze omgeving uitbreiden. Komt die omslag er inderdaad, dan hoeft het met zuidelijke tot zuidwestelijke winden nog niet meteen koeler te worden, maar wordt het wel een stuk wisselvalliger. Vooral de augustusmaand is daardoor de reden waarom de neerslagverwachting voor de zomer onzeker is. Ook in juni en in juli kunnen storingen met regen- en onweersbuien ons vanuit het zuiden af en toe bereiken, maar met de hogedruk steeds in het noorden is het dan de vraag of die neerslag grootschalig genoeg is om de normale neerslagsom te laten vallen.

Eigenlijk zien we het nu al
Het interessante is dat we de drukverdeling, zoals de meeste seizoensmodellen die voor de komende grofweg twee maanden verwachten, eigenlijk nu al zien. Het Noordpoolgebied wordt door meerdere hogedrukgebieden omgeven, die allemaal een noordelijke positie hebben en waarvan de zwaartepunten boven Canada en Scandinavi liggen. Die situatie lijkt zeer hardnekkig. Volgens de laatste uitdraai van het Europese model voor de komende zes weken vooruit, lijkt in die hele periode hierin nauwelijks iets te veranderen.

Al met al lijken we voor de komende zomermaanden dan ook met een redelijke mate aan vertrouwen te kunnen zeggen dat ze in het algemeen zonnig, warm en gedurende de eerste helft van de zomer ook vaak droog zullen verlopen. Vooral voor de augustusmaand is de verwachting onzekerder, zeker als het om de neerslaghoeveelheden gaat. Mocht er de komende tijd iets in dit beeld veranderen, dan melden we dat natuurlijk meteen.

https://www.weer.nl/nieuw(...)ste-helft-vaak-droog
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209255678
Het komt hier in Portugal nu met bakken uit de hemel, met bijbehorend onweer. Foto is net voordat de bui losbarste, onze kleine olijfboomgaard met daarachter een eucalyptusbos op een andere boerderij.

  woensdag 24 mei 2023 @ 08:46:12 #126
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209260417
Uitgedroogd zuidoosten van Spanje geteisterd door zware regenval

In het zuidoosten van Spanje hebben regio's na een lange droogteperiode te kampen met zware regenval. Autoriteiten hebben in delen van de getroffen regio's Murcia, Valencia en Andalusi uit voorzorg universiteiten, scholen en kinderdagverblijven gesloten. Door de stortregens zijn kelders ondergelopen, wegen onbegaanbaar en staan auto's onder water.

De regering heeft een overstromingswaarschuwing afgegeven voor de getroffen gebieden. In Cartagena, in de provincie Murcia, zijn hulpdiensten bezig met het draineren van ondergelopen straten. Lokale tv-stations in de kustplaats tonen beelden van geparkeerde auto's en motoren die volledig onder water staan.

In sommige delen van Valencia is meer regen gevallen in een paar dagen tijd dan in de voorgaande zes maanden, meldt de Spaanse weerdienst Aemet. In de gemeente Ontinyent werd het record gebroken van de meeste regenval op n dag in de maand mei. Daar viel in 24 uur 130 liter per vierkante meter, meer dan de afgelopen honderd jaar op een dag was gevallen.

Een van de droogste lentes ooit
Het land beleefde vorige maand de warmste en droogste april ooit gemeten. Volgens een Aemet-woordvoerder zal deze lente ondanks de regenval nog steeds de boeken ingaan als een van de droogste lentes in Spanje ooit.

De landelijke neerslag in Spanje tussen oktober 2022 en 21 mei van dit jaar was 28 procent lager dan het gemiddelde voor die periode.

Het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwde al eerder dat landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, relatief vaker met extreem weer te maken gaan krijgen, als gevolg van klimaatverandering.

https://nos.nl/artikel/24(...)-door-zware-regenval
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 25 mei 2023 @ 11:39:12 #127
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209274669
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209274846
Wat heeft dit met Europa te maken (direct)?
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  donderdag 25 mei 2023 @ 17:20:17 #129
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209278168
quote:
0s.gif Op donderdag 25 mei 2023 11:54 schreef Jor_Dii het volgende:
Wat heeft dit met Europa te maken (direct)?
Daar komt de hitte voor Europa vandaan, althans als de stroming daar vandaan komt. En zegt ook wel wat over wat er mogelijk is, als het gaat over records (ook in Europa).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator donderdag 25 mei 2023 @ 18:31:46 #130
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_209279226
Noodweer teistert Zuid-Europa, 'extremen passen bij klimaatverandering' - https://nos.nl/l/2476446

Zucht. Er mag ook nooit eens positief nieuws zijn he. Is er droogte, experts: "drama, dit is heel erg, dit komt niet meer goed"

Gaat het eindelijk flink regenen...
Experts: "drama, de grond is te droog, dit helpt niks, het komt niet meer goed"

  zaterdag 27 mei 2023 @ 09:55:58 #131
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209299419
Er zijn zware onweersbuien over het oosten van Spanje getrokken. Ook de komende dagen trekken er talloze zware onweersbuien over, ditmaal verplaatsen ze zich meer naar het zuiden van het land. Na extreme droogte is er kans op overstromingen. Ook in andere streken van het Middellandse Zeegebied wordt het rond de maandwisseling erg nat.

In delen van Spanje kwam het woensdag tot zware onweersbuien met bijbehorende hagel. Vooral de provincie Girona in het oosten van het land werd getroffen. In de gemeente Sant Hilari Sacalm, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Barcelona, stonden de straten kniediep onder water nadat grote hoeveelheden hagel de rioolafvoeren verstopten.


De regen- en onweersbuien zijn veroorzaakt door een zogenaamde koudeput, een depressie met lage temperaturen in de hogere luchtlagen. Dit lagedrukgebiedje zal de komende dagen cirkels blijven maken over het Iberisch schiereiland en zal de kans op slecht weer aanzienlijk vergroten.

Ook in Zuid-Spanje wordt het nat
Dit betekent dat ook in de door extreme droogte geteisterde regio's in Zuid-Spanje een einde komt aan de lange droge periode. Doordat de uitgedroogde grond keihard is en nauwelijks water kan opnemen, moet men in het pinksterweekend wel rekening houden met regionale overstromingen. Lokaal kan er namelijk tot 100 millimeter regenwater vallen.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209301299
Het is hier sinds gisterenmiddag ook nat, overdag veel donder maar geen regen. Rond 16:00 begon het te hozen tot gisteravond en vanmorgen rond 11:00 begon het weer met regenen. Voor de komende week genoeg regen opgegeven (tot en met zondag over een week). De regen die in Maart/April had moeten vallen komt nu naar beneden.

Goed voor mijn tuin, ik had een hoop dingen uitgeplant dus die plantjes zijn blij. Geen water hoeven geven scheelt ook weer een uurtje werk.
  maandag 29 mei 2023 @ 12:26:13 #133
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209326311
De eerste zomermaand staat voor de deur! Gaan we gelijk merken dat de meteorologische zomer begint of krijgen we opnieuw periodes met frisse noordenwinden?

Vooral in de kustgebieden kan de temperatuur met noorden- tot noordoostenwinden nog blijven steken op 15-18 graden. Dit komt doordat de wind dan over het nog koude water van de Noordzee blaast. Landinwaarts loopt de temperatuur dan nog wel op richting 20 graden. Een periode met koel weer tussen 5 en 20 juni wordt ook wel schaapscheerderskou genoemd. Vaak is er dan ook veel bewolking, maar die signalen zien we vooralsnog niet.

Op dagen dat de wind meer uit het oosten blaast kan het gemakkelijk 20-25 graden worden. De kans op zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer is in het zuidoosten en oosten het grootst. Bij deze temperaturen heb je geen jas nodig en kun je de korte broek aantrekken. Ook aan de westkust kan het met een oostenwind warm genoeg worden voor een dagje strand. Hou er wel rekening mee dat een duik in de zee nog een koude bedoening is. Het zeewater is nu een graad of 14.

Later in juni toenemende buienkans
In de eerste helft van juni is het vooral boven Zuid-Europa buiig, maar naarmate juni vordert breiden de buien zich noordwaarts uit over Europa. Zoals het er nu naar uitziet krijgt ook Nederland in de tweede helft van juni met meer buien te maken. Daarbij waait een oostenwind en dat levert dan buien op in de warme lucht. Bij dat soort buien zijn onweer en plensregens te verwachten.

Lees hier het hele verhaal
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 3 juni 2023 @ 18:38:45 #134
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209390212
De komende weken wordt de kou voorlopig verdreven uit Europa. De 2e helft van juni wordt veel warmer dan het begin van deze maand. En daarna volgen de 2 warmste maanden van de zomer, dus volkomen logisch ook.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 6 juni 2023 @ 17:47:06 #135
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209422214
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209422282
Met warmere lucht ook zo nu en dan een fikse bui, toch vaak?
Vakman pur sang
  dinsdag 6 juni 2023 @ 19:06:49 #137
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209423012
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 10 juni 2023 @ 17:53:07 #138
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209466004
In Nederland inmiddels ook al +30 graden (vrijdag 9 juni al), bij de Engelsen is inmiddels ook de +30 gehaald.


https://twitter.com/metoffice/status/1667515763064799232
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 10 juni 2023 @ 17:55:18 #139
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_209466030
Lekker genieten 😊
  zaterdag 10 juni 2023 @ 18:15:31 #140
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209466286
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209466530
Ook veel neerslag in de gordel midden Frankrijk Itali.
Zolang dat druktgebied ten noordoosten van ons zit blijft het warm en droog.
https://www.ventusky.com/?p=45;16;2&l=rain-3h
Vakman pur sang
  woensdag 14 juni 2023 @ 07:19:25 #142
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
  donderdag 6 juli 2023 @ 09:00:09 #143
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209781115
Recordtemperaturen in Spanje volgens Aemet

Vanaf deze week bereiken de thermometers tussen de 34 en 38 graden in het zuidwesten van het land en kunnen ze opnieuw 40C bereiken in het binnenland van Andalusi en Extremadura. Het ergste komt dan volgende week, wanneer het in sommige delen van Spanje ongekend heet wordt.

De afdeling van Aemet in Andalusi heeft aangegeven dat aanstaande maandag 10 juli de thermometers historische sporen kunnen achterlaten in de hele regio. In Sevilla wordt de hele dag 46,7C verwacht, wat "het nieuwe stadsrecord" zou markeren. En dat is niet het enige gebied met "uitzonderlijk hoge temperaturen", aangezien de hoogste temperatuur wordt voorspeld in La Rambla (Crdoba) met 47,6C.

"Alleen al het feit dat de numerieke modellen zoveel hitte voorspellen, is opmerkelijk, maar er zijn nog vele dagen te gaan en we zullen moeten zien of het wordt bevestigd", aldus Aemet in een tweet.

Anticyclonische situatie

Wat betreft de redenen voor deze nieuwe periode van hitte, wijst Aemet erop dat er een anticyclonische situatie is, waardoor de lucht van de bovenste lagen naar de onderste zal dalen, waardoor de lucht nog meer zal comprimeren en opwarmen. “Er zal geen bewolking zijn, dus de opwarming is dan groter. Bovendien wordt een luchtinlaat van Afrikaanse oorsprong verwacht die deze hele situatie zou verergeren.


https://inspanje.nl/algem(...)graden-in-andalusie/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209781309
Onze meting via Netatmo gaf van de week een maximum temperatuur aan van 46 graden, het is was echt heet. We hebben gelukkig nog wat regen gehad in Juni waardoor ons riviertje nog stroomt, onze waterput voor de tuin ligt recht naast het riviertje dus zolang die nog stroomt kunnen we ongeveer onbeperkt water geven.
  dinsdag 11 juli 2023 @ 17:51:51 #145
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209854659
Itali, Spanje en Noord-Afrikaanse landen maken zich op voor extreme hitte

Van de heetste maand naar de heetste week ooit gemeten: de hitterecords volgen elkaar in een rap tempo op. Delen van Zuid-Europa moeten zich de komende dagen opnieuw opmaken voor extreme hitte. Op de Italiaanse eilanden Sicili en Sardini kunnen de temperaturen lokaal oplopen tot 47 of 48 graden, meldt de Italiaanse meteorologische dienst.

Daarmee kan Itali dicht bij het Europese hitterecord komen, of dat zelfs verbreken. In 2021 werd 48,8 graden gemeten op Sicili, de hoogste temperatuur ooit in Europa.

Ook Spanje en Portugal krijgen te maken met temperaturen van boven de 40 graden. Voor Spanje is dit al de tweede hittegolf deze zomer, met verwachte temperaturen van 44 graden in het zuiden van het land. Die hoge temperaturen leiden weer tot enorme droogte en vergroten de kans op bosbranden. Ook in Frankrijk, Duitsland en Polen is het ongewoon warm.

NOS/Wetteronline
De verwachte maximumtemperatuur voor woensdag 12 juli. Lokaal kunnen de temperaturen nog verder oplopen
Aan de andere kant van de Middellandse Zee hebben inwoners van Marokko, Tunesi en Algerije te maken met een hittegolf. Die duurt nog zeker een paar dagen. Temperaturen kunnen daar oplopen tot boven de 45 graden.

El Nio
De eerste week van juli was gemiddeld de heetste week op aarde die de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) ooit heeft vastgesteld. De maand juni was wereldwijd de warmste maand tot nu toe. Wetenschappers van de Verenigde Naties waarschuwen voor "mogelijk verwoestende gevolgen" voor ecosystemen en het milieu.

Het ene na het andere record sneuvelt recent. Vorige week maandag was de gemiddelde temperatuur op aarde 17,01 graden; daarmee werd het wereldwijde temperatuurrecord verbroken. Het vorige record was 16,94 graden in 2016. Na die maandag werd op vrijdag wederom een record gevestigd. De hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten op aarde is nu 17,24 graden.

De hitte valt volgens de WMO samen met het begin van El Nio, het natuurverschijnsel waardoor de Stille Oceaan opwarmt. Naar verwachting zullen daardoor nog meer weerrecords worden verbroken.

Door de hoge zeewatertemperatuur smelt ook het zee-ijs sneller. Rond Antarticia lag in de maand juni historisch weinig zee-ijs, zelfs nu het daar winter is. Het verdwijnen van zee-ijs is een symptoom van de opwarming van de aarde.

Doden door hitte
De ongewoon hoge temperaturen leiden ook tot slachtoffers. Vorige zomer kwamen naar schatting meer dan 60.000 mensen in Europa om het leven door de hitte, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In de periode tussen eind mei en begin september was er ongewoon hoge sterfte te zien.

De onderzoekers legden een verband met de extreem hoge temperaturen, met name van half juli tot half augustus. Blootstelling aan zulke temperaturen kan tot een beroerte of hart- en ademhalingsklachten leiden, met name bij ouderen.

https://nos.nl/artikel/24(...)p-voor-extreme-hitte

quote:
NOS-weerman Gerrit Hiemstra:
"Deze extreme hitte laat ons zien hoe het klimaat in Zuid-Europa er in de toekomst uit kan gaan zien. Naarmate er meer broeikasgassen in de atmosfeer komen, gaat de klimaatverandering onverminderd door. Het wordt in de toekomst ng warmer en dat betekent ook dat de extremen toenemen. Temperaturen die we nu nog extreem noemen, zullen in de toekomst vaker voorkomen en een 'gewoon' onderdeel van het klimaat worden."

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 11 juli 2023 @ 19:45:42 #146
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209855876
Is die 48,8C nu officieel ja?
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_209858593
ik begin mij hier zorgen om te maken
Gino ♥
pi_209858595
zomergetal staat al op 73,9
Gino ♥
pi_209858641
quote:
4s.gif Op donderdag 6 juli 2023 09:00 schreef aloa het volgende:
Recordtemperaturen in Spanje volgens Aemet

Vanaf deze week bereiken de thermometers tussen de 34 en 38 graden in het zuidwesten van het land en kunnen ze opnieuw 40C bereiken in het binnenland van Andalusi en Extremadura. Het ergste komt dan volgende week, wanneer het in sommige delen van Spanje ongekend heet wordt.

De afdeling van Aemet in Andalusi heeft aangegeven dat aanstaande maandag 10 juli de thermometers historische sporen kunnen achterlaten in de hele regio. In Sevilla wordt de hele dag 46,7C verwacht, wat "het nieuwe stadsrecord" zou markeren. En dat is niet het enige gebied met "uitzonderlijk hoge temperaturen", aangezien de hoogste temperatuur wordt voorspeld in La Rambla (Crdoba) met 47,6C.

"Alleen al het feit dat de numerieke modellen zoveel hitte voorspellen, is opmerkelijk, maar er zijn nog vele dagen te gaan en we zullen moeten zien of het wordt bevestigd", aldus Aemet in een tweet.

Anticyclonische situatie

Wat betreft de redenen voor deze nieuwe periode van hitte, wijst Aemet erop dat er een anticyclonische situatie is, waardoor de lucht van de bovenste lagen naar de onderste zal dalen, waardoor de lucht nog meer zal comprimeren en opwarmen. “Er zal geen bewolking zijn, dus de opwarming is dan groter. Bovendien wordt een luchtinlaat van Afrikaanse oorsprong verwacht die deze hele situatie zou verergeren.


https://inspanje.nl/algem(...)graden-in-andalusie/
In cordoba was het jaren geleden toen ik er was ook 45c in juli. Vrij normaal hoor.
Vakman pur sang
  Moderator woensdag 12 juli 2023 @ 13:55:35 #150
8781 crew  Frutsel
pi_209864506


quote:
A level 3 was issued across northwest Italy and far southern Switzerland mainly for very large hail, and to a lesser extent for severe wind gusts, very heavy rainfall and tornadoes.

A level 2 was issued across the Alps and their vicinity for large and very large hail, damaging winds, and for very heavy rainfall.
De Alpjes gaan kapot...
  woensdag 12 juli 2023 @ 17:03:38 #151
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209866831
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juli 2023 13:55 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
[..]
De Alpjes gaan kapot...
Niet de eerste level 3 deze week.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 12 juli 2023 @ 17:27:35 #152
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209867133
Gaat al goed los boven de Alpen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 14 juli 2023 @ 09:17:27 #153
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209887328


Zinderend heet weekend in Zuid-Europa, regio warmt snel op - https://nos.nl/l/2482742
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209887616
Wij hebben morgen een koele dag, 25 graden. Vandaag weer 36 graden.

De komende week staat voor de hele week 36-37 graden opgegeven. Van de week gaf onze buitenthermometer 47 graden aan, de camera die in een boom hangt in de schaduw gaf 39 graden aan.

Vandaag maar een rustdag en morgen verder met klussen.
  Moderator vrijdag 14 juli 2023 @ 14:05:32 #155
8781 crew  Frutsel
pi_209890830
quote:
Zweten in Spanje met 40 tot 50 graden, kun je nog ergens wl 'lekker' op vakantie?

Het is ongekend warm rond de Middellandse Zee. In Spanje, Itali, Griekenland, Turkije en de Balkan blijft het voorlopig bloed- en bloedheet. "In Sardini wordt het plaatselijk tussen de 40 en 44 graden", zegt meteoroloog Marjon de Hond. In Scandinavi loop je weer kans dat je vakantie letterlijk in het water valt. Wat als je op zoek bent naar 'lekker vakantieweer', zo'n 25 graden zonder regen, waar kun je dan terecht?

De Hond kan er kort over zijn: Nederland. "Bij ons wordt het morgen 25 graden gemiddeld. Later volgen wel wat onweersbuien en zondag is er veel wind", vertelt de meteoroloog. De temperatuur blijft daarna tussen de 20 en 25 graden. "Gewoon licht wisselvallig zomerweer. Ik denk dat we onze handen dicht mogen knijpen."

Mocht je de verleiding om het land te verlaten toch niet kunnen weerstaan, geeft De Hond het advies 'tot de Alpen en niet verder'. In Belgi en een groot deel van Duitsland is het bijvoorbeeld goed te doen. Richting het zuiden en oosten van Duitsland loopt de temperatuur wel weer behoorlijk op, tot zo'n 32 graden.

Ook het noorden van Frankrijk komt er wat De Hond betreft goed vanaf. Daar zijn morgen nog wel wat buien, maar vanaf zondag klaart het op en wordt het een paar dagen overwegend droog. Qua temperatuur gaat het in bijvoorbeeld Parijs de komende week de koelere kant op. Dinsdag en woensdag is het daar nog 28 graden, maar die temperatuur daalt tot zo'n 24 graden.

Als je een horizontale streep trekt door het land, rond de hoogte van Nantes, kun je boven die streep prima vertoeven. "Ten zuiden van die lijn heb je hoge temperaturen", zegt De Hond. Rond Marseille, in het zuiden aan de kust, wordt 30 tot 35 graden aangetikt.

Naar de fjorden
Een maand geleden schreven we over dat steeds meer mensen Scandinavi boven Zuid-Europa verkiezen vanwege de hitte. Toch hebben Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland ook n gezamenlijk nadeel: regen. En dat is daar eigenlijk elk jaar het risico in de zomer.

"Er ligt een laag drukgebied boven Groot-Brittanni en Ierland, die trekt naar Scandinavi", zegt De Hond. Vanaf morgen gaat het daarom in Noorwegen en Denemarken regenen. Ook het zuiden van Noorwegen en Zweden blijft niet droog. Voor wie komende week die kant op trekt is het advies dan ook om een paraplu mee te nemen.

Waarom
Lees ook:
Waarom de n veel beter tegen hoge temperaturen kan dan de ander
Qua temperatuur is het wel een stuk aangenamer richting het noorden. Bij de fjorden en in het berggebied is het 'lekker koel', met een graad of 16. Ook in de overige Scandinavische gebieden, waar het nu zo'n 24 graden is, koelt het de komende dagen verder af.

Mocht een beetje regen niet afschrikken, kan je overigens ook naar het westen, richting Groot-Brittanni gaan. "Ideale vakantiebestemming als je van regen, wind en lage temperaturen houdt", zegt De Hond. Daar is het nu ongeveer 16 graden en maandag tot en met woensdag valt er op sommige plekken wel 100 millimeter regen.

Wen er maar aan
De extreme hitte in het zuiden van Europa is iets waar we aan zullen moeten wennen. "Dit past in een opwarmend klimaat", legt De Hond uit. Bosbranden spelen hier ook een rol in: "Je krijgt een soort woestijning."

Door die droogte wordt het automatisch warmer. "Er kan ook niks meer verdampen", zegt de meteoroloog. En buien 'houden' van vocht en warmte. "Als het eenmaal uitgedroogd is, heb je echt een weersomslag nodig, wil er wat regen vallen. Het wordt daar gewoon een tweede Sahara."
  vrijdag 14 juli 2023 @ 14:27:32 #156
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209891195
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2023 14:05 schreef Frutsel het volgende:

[..]

In de zuidelijke berggebieden is het heerlijk hoor :P
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 15 juli 2023 @ 09:30:12 #157
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209900259
Weercode rood in vijftien Italiaanse steden vanwege extreme hitte

Voor vijftien Italiaanse steden is weercode rood afgegeven vanwege de hitte die daar vandaag wordt verwacht. Dat meldt het ministerie van Gezondheid. In Itali gelden al een aantal dagen weerwaarschuwingen vanwege de hitte. Morgen staan er zestien steden op rood.

Extreme temperaturen worden verwacht in Bari, Bologna, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Florence, Frosinone, Latina, Messina, Perugia, Pescara, Rieti, Rome en Viterbo. Morgen komt daar nog Palermo bij.

De autoriteiten waarschuwen voor "mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van gezonde en actieve mensen en niet alleen bij risicogroepen als ouderen, zeer jonge kinderen en chronisch zieken". Er wordt geadviseerd om tussen 11.00 uur en 18.00 uur zoveel mogelijk uit de zon te blijven en drukke gebieden te vermijden.

Elders ook heet
Ook in andere delen van Europa loopt de temperatuur de komende dagen hoog op. Spanje en Frankrijk, maar ook Duitsland en Polen krijgen te maken met een intense hittegolf.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa is 48,8 graden. Dat was in augustus 2021 op het Italiaanse eiland Sicili. Weerdiensten houden er rekening mee dat dat record de komende dagen gevenaard kan worden.


https://nos.nl/artikel/24(...)anwege-extreme-hitte
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 juli 2023 @ 13:19:52 #158
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209902196
Gister 46 graden in Turkije.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 juli 2023 @ 13:21:16 #159
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209902215
quote:
4s.gif Op zaterdag 15 juli 2023 13:19 schreef aloa het volgende:
Gister 46 graden in Turkije.


[ afbeelding ]
Vreemde waarde gezien de omgeving.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 15 juli 2023 @ 13:30:02 #160
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209902295
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juli 2023 13:21 schreef Dven het volgende:

[..]
Vreemde waarde gezien de omgeving.
Vond ik ook al ja.



Temperatuur zit inmiddels (iets zuidelijker) ook al ruim boven de 40.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 juli 2023 @ 13:56:18 #161
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209902598
Mensen die de warmte willen ontlopen zijn momenteel het best op hun plek in IJsland. Een stroming rechtstreeks vanaf de noordpool zorgt hier voor zeer lage temperaturen in de zomer. In het zuiden komt het kwik nog net boven de 15 graden, maar in de rest van het land komt de temperatuur niet boven de 10 graden en op een enkele plek zelfs onder nul.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 15 juli 2023 @ 21:49:33 #162
489162 Pvt.Webster
101st Airborne Division
pi_209909080
Over 3 weken naar Griekenland. Hopelijk is het dan weer richting het gemiddelde voor het gebied waar we zijn.

37 graden overdag en 29 in de nacht zie ik niet zo zitten :D.
"He was there to do his duty, and he did it — he never let a buddy down in combat, in France, Holland, or Germany — but he never volunteered for anything and he spurned promotion."
pi_209911645
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juli 2023 21:49 schreef Pvt.Webster het volgende:
Over 3 weken naar Griekenland. Hopelijk is het dan weer richting het gemiddelde voor het gebied waar we zijn.

37 graden overdag en 29 in de nacht zie ik niet zo zitten :D.
Net nog even de hond uitgelaten, het is gewoon nog 32 graden in Athene :D

Gelukkig wel airco overal. En vlak bij het water is het meestal ook stukken beter uit te houden.
No bitch to me
  zondag 16 juli 2023 @ 09:40:34 #164
423737 NM07
Backwards cap
pi_209912852
Volgens de nieuwste ECMWF uitdraai krijgen we in augustus meer kans op een Scandinavisch hoog (block = Scandi blokkade, dus oostenwind):
Agustn Bernasconi Skater boy.Nike AF1 Mid 07
  zondag 16 juli 2023 @ 10:54:58 #165
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209913821
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2023 09:40 schreef NM07 het volgende:
Volgens de nieuwste ECMWF uitdraai krijgen we in augustus meer kans op een Scandinavisch hoog (block = Scandi blokkade, dus oostenwind): [ afbeelding ]
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.

Augustuszomer O+
  zondag 16 juli 2023 @ 10:56:12 #166
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209913836
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 10:54 schreef DemonRage het volgende:

[..]
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.

Augustuszomers O+
Hier ook in augustus vakantie.

Ondertussen al weer boven de 40 in Turkije.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 16 juli 2023 @ 11:02:59 #167
423737 NM07
Backwards cap
pi_209913950
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 10:54 schreef DemonRage het volgende:

[..]
Zou mooi zijn, want dat valt samen met mijn vakantie.

Augustuszomer O+
Idem hier. En het zou niet voor het eerst zijn dat de zomer piekt in augustus. Het zeewater is dan ook het warmst gemiddeld. Vorig jaar was wel extreem natuurlijk met maar ongeveer 6 mm neerslag in augustus hier.
Agustn Bernasconi Skater boy.Nike AF1 Mid 07
  zondag 16 juli 2023 @ 11:50:33 #168
423737 NM07
Backwards cap
pi_209914545
Gisteren toch 38.8 graden in Beieren! Net ten oosten van ons toch zeer warm.
Agustn Bernasconi Skater boy.Nike AF1 Mid 07
  zondag 16 juli 2023 @ 12:19:47 #169
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209914822
quote:
1s.gif Op zondag 16 juli 2023 11:02 schreef NM07 het volgende:

[..]
Idem hier. En het zou niet voor het eerst zijn dat de zomer piekt in augustus. Het zeewater is dan ook het warmst gemiddeld. Vorig jaar was wel extreem natuurlijk met maar ongeveer 6 mm neerslag in augustus hier.
De zeen en de Atlantische oceaan zijn al bovengemiddeld warm en dat merken we in ons land ook.

We hebben nu van dat wisselvallige westenwind-weer en de temperatuur komt nog gemakkelijk boven de 20C, terwijl ik zomers meegemaakt heb waarbij het bij dit weertype hooguit rond de 17C bleef steken en je dan blij was als de zon even doorkwam en de wind ging liggen.
  zondag 16 juli 2023 @ 14:46:01 #170
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209916478
Laatste run van GFS voor Itali/Griekenland/Tunesi:

Scorcio! 🔥
  zondag 16 juli 2023 @ 14:50:05 #171
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209916535
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 14:46 schreef DemonRage het volgende:
Laatste run van GFS voor Itali/Griekenland/Tunesi:
[ afbeelding ]
Scorcio! 🔥
Daar worden mensen niet vrolijk van.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 16 juli 2023 @ 14:57:07 #172
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209916626
48C in Roemeni en Bulgarije _O-
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  Moderator / Redactie Sport zondag 16 juli 2023 @ 15:30:58 #173
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209917047
Jezus :')
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_209926496
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 14:57 schreef Dven het volgende:
48C in Roemeni en Bulgarije _O-
daar gaat mij droom om een tweede huis te kopen in roemenie ;)
Gino ♥
  dinsdag 18 juli 2023 @ 07:14:40 #175
423737 NM07
Backwards cap
pi_209937195
Gfs berekent nu het klassieke augustus-hoog:
Agustn Bernasconi Skater boy.Nike AF1 Mid 07
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 18 juli 2023 @ 07:22:52 #176
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_209937224
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 14:57 schreef Dven het volgende:
48C in Roemeni en Bulgarije _O-
Dracula draait zich om in zn graf.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 18 juli 2023 @ 07:25:29 #177
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_209937230
quote:
0s.gif Op zondag 16 juli 2023 12:19 schreef DemonRage het volgende:

[..]
De zeen en de Atlantische oceaan zijn al bovengemiddeld warm en dat merken we in ons land ook.

We hebben nu van dat wisselvallige westenwind-weer en de temperatuur komt nog gemakkelijk boven de 20C, terwijl ik zomers meegemaakt heb waarbij het bij dit weertype hooguit rond de 17C bleef steken en je dan blij was als de zon even doorkwam en de wind ging liggen.
De Noordzee is rond de 18 graden :Y

Hopelijk gaat de warme Noordzee spektakel geven in de herfst :Y
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator dinsdag 18 juli 2023 @ 08:47:50 #178
8781 crew  Frutsel
pi_209937764
quote:
Hittestorm
Het zuiden van Europa gaat momenteel gebukt onder extreme hitte. In Griekenland waren zondag voor de derde dag op rij al enkele bekende archeologische bezienswaardigheden dicht tussen 11.30 en 17.30 uur, waaronder de Akropolis in Athene. De temperatuur zakte in grote delen van het land wel even onder de 40 graden, maar meteorologen waarschuwen nu al voor een nieuwe hittegolf.

Zuid-Europa wacht meer extreme hitte.

Deze week zou Itali de volle laag krijgen. In het hele land ligt de temperatuur momenteel zo’n 8 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Specialisten hebben het over een heuse ‘hittestorm’, met extreem hoge temperaturen en vochtigheid. De nationale weerdienst spreekt over ‘de meest intense hittegolf van de zomer en tegelijk een van de meest intense ooit gemeten’.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de hittewaarschuwingen aangescherpt. Het land maakt zich op voor een nieuwe week met extreem hoge temperaturen. In Rome zou het kwik dinsdag stijgen tot 43 graden Celsius in de schaduw, maar liefst 2,5 graden hoger dan het vorige record van 40,2 graden uit augustus 2007. En op Sicili en Sardini kan het zelfs richting 48,8 graden gaan, de hoogste temperatuur die ooit in Europa gemeten werd.

In de hittewaarschuwingen staan tien aanbevelingen om ouderen, kwetsbaren en ook dieren tegen de hitte te beschermen. Mensen moeten bijvoorbeeld tijdens de heetste momenten van de dag binnen blijven, ten minste 1,5 liter water per dag drinken en overdag afzien van inspannende lichaamsbeweging. Op televisiezenders van de nationale omroep RAI werden de aanbevelingen door lokale bekendheden voorgelezen, in de hoop dat de boodschap beter wordt ontvangen.

Ook in het zuiden van Spanje is het extreem warm. Voor grote delen van het vasteland en de Balearen is waarschuwingscode oranje uitgevaardigd. Code rood voor ‘extreem gevaar’ zal vandaag van kracht zijn in Andalusi en dinsdag in Aragon, Cataloni en op Mallorca.

Zondag moesten duizenden mensen op het Canarische eiland La Palma hun onderkomen al verlaten vanwege bosbranden. De temperatuur liep er op tot ruim 40 graden. Het vuur begon zaterdag in een bebost gebied in het noorden van het Spaanse eiland, in de gemeente Puntagorda, en werd verspreid door de harde wind. De Spaanse politie vermoedt dat de bosbrand is begonnen op een nachtelijk feest in een recreatiegebied. Minstens elf huizen zijn in vlammen opgegaan, zei de president van de Canarische Eilanden Fernando Clavijo.

De meeste evacus kunnen terug naar huis, omdat de brand geen directe dreiging meer vormt. De brand is nog steeds niet onder controle, maar de brandbestrijders hebben goede hoop dat het binnen afzienbare tijd lukt de brand meester te worden, aldus plaatselijke media.

Zwitserland
Ook in het zuidwesten van Zwitserland werden enkele bergdorpen maandagavond gevacueerd wegens bosbranden. Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. Zo'n 200 brandweermannen, politie en vrijwilligers doen er momenteel alles aan om de vlammen te doven.

Klimaat
Hoge temperaturen zijn niet ongewoon in het zuiden van Europa, maar volgens wetenschappers is er door de klimaatverandering wel sprake van meer n intensievere hittegolven. De mate waarin dit gebeurt, ligt in Europa hoger dan elders in de wereld. De voorspellingen voor deze zomer zijn erger dan vorig jaar door het weerfenomeen El Nio, dat voor het eerst in vier jaar weer opduikt.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept wereldleiders op nu te handelen tegen de klimaatcrisis omdat op veel plekken recordtemperaturen worden gemeten. De opwarming van de aarde is geen waarschuwing, stelt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus in een tweet. ‘Het gebeurt nu.’ In veel delen van de wereld wordt maandag de heetste dag ooit voorspeld, benadrukt de WHO-leider. ‘En deze records zijn dit jaar al een paar keer verbroken. Hittegolven brengen onze gezondheid en levens in gevaar.’
Zie ook
WKN / Evacuaties in Griekenland door bosbranden
WKN / Grote bosbrand in Zwitserland, honderden gevacueerd
  dinsdag 18 juli 2023 @ 11:45:41 #179
489162 Pvt.Webster
101st Airborne Division
pi_209939941
Als ik de laatste GFS runs zo bekijk komt er wat verlichting aan eind juli. Maarja, dat is nog ver weg.

Pittig wel dit.
"He was there to do his duty, and he did it — he never let a buddy down in combat, in France, Holland, or Germany — but he never volunteered for anything and he spurned promotion."
  dinsdag 18 juli 2023 @ 11:53:33 #180
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_209940004
GFS gaat nog altijd voor recordwaarden op 26 en 27 juni:



ECMWF is iets voorzichtiger maar laat het rond die dagen ook zeer heet worden:



[ Bericht 0% gewijzigd door Dven op 18-07-2023 12:10:20 ]
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  Moderator dinsdag 18 juli 2023 @ 16:38:55 #181
8781 crew  Frutsel
pi_209943648
quote:
Zuid-Europa zet zich schrap voor nog meer loeihete dagen

De hittegolf die grote delen van Zuid-Europa al enige tijd teistert dreigt de komende dagen nog extremer te worden. VN-weerorganisatie WMO waarschuwt voor temperaturen van boven de 40 graden, waarbij het ook 's nachts niet voldoende afkoelt. Dat leidt volgens de WMO tot een hoger risico op ernstige gezondheidsklachten, zoals hartaanvallen.

"De meeste aandacht gaat uit naar de hoge temperaturen overdag, terwijl het juist de temperaturen 's nachts zijn die de grootste gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Met name voor kwetsbare mensen", stelt de weerorganisatie.

De Spaanse meteorologisch dienst heeft voor een aantal regio's het hoogste weeralarm afgegeven. In de omgeving van Zaragoza en op Mallorca kan het vandaag 43 graden worden. Ook in het midden van het land kan het kwik boven de 40 graden uitkomen.

AEMET

@AEMET_Esp

⚠️El peligro por temperaturas mximas (38 a 42 C) es importante en buena parte del centro y este de la Pennsula y en Baleares. (avisos naranjas). En reas de Mallorca, Aragn y Catalua el peligro es extremo por temperaturas de 42 a 44 C. https://t.co/Fzu8ybkFHi

Twitter image
10:11

18 juli 2023

In twintig Italiaanse steden geldt code rood vanwege temperaturen rond of boven de 40 graden, meldt het ministerie voor Volksgezondheid. De autoriteiten raden inwoners en bezoekers aan om tussen 11.00 en 18.00 uur uit de hitte te blijven. In Rome zou het vandaag 42 graden kunnen worden. Daarmee zou het warmterecord uit 2007 (40,5 graden) in de Italiaanse hoofdstad ruim sneuvelen.

Ook in Griekenland zijn er de komende dagen temperaturen die boven de 40 graden kunnen uitkomen, met name in het westen van het land. De nationale weerdienst zegt dat de extreme hitte nog dagenlang kan aanhouden.

WMO-chef Petteri Taalas legt een duidelijk verband tussen de hittegolf en klimaatverandering. "Het extreme weer komt in ons opwarmende klimaat steeds vaker voor en heeft een grote invloed op onze gezondheid, ecosystemen, economien, landbouw, energie en de watervoorziening. Dit benadrukt de dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en hard mogelijk terug te dringen."
pi_209945210
Hier in Athene was het vannacht om 0.00 zelfs nog 30 graden
  dinsdag 18 juli 2023 @ 18:01:21 #183
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209945261
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 18 juli 2023 @ 18:03:35 #184
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209945302
quote:
4s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 18:01 schreef aloa het volgende:
[ afbeelding ]
Nederland had schijnbaar een hoger record.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  dinsdag 18 juli 2023 @ 18:04:42 #185
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209945323
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 18:03 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Nederland had schijnbaar een hoger record.
40.7 in Nederland.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 18 juli 2023 @ 18:12:00 #186
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_209945405
quote:
4s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 18:04 schreef aloa het volgende:

[..]
40.7 in Nederland.
Ik dacht dat dat 41 was.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  dinsdag 18 juli 2023 @ 18:17:07 #187
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209945481
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 18:12 schreef Nattekat het volgende:

[..]
Ik dacht dat dat 41 was.
Gilze Rijen 40.7 in 2019.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 18 juli 2023 @ 19:26:56 #188
489162 Pvt.Webster
101st Airborne Division
pi_209946270
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 17:57 schreef BeriBeri het volgende:
Hier in Athene was het vannacht om 0.00 zelfs nog 30 graden
[ link | afbeelding ]
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.
"He was there to do his duty, and he did it — he never let a buddy down in combat, in France, Holland, or Germany — but he never volunteered for anything and he spurned promotion."
  dinsdag 18 juli 2023 @ 20:06:20 #189
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_209946887
Zomer in de Italiaanse Dolomieten:
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 18 juli 2023 @ 21:22:51 #190
423737 NM07
Backwards cap
pi_209948000
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 17:57 schreef BeriBeri het volgende:
Hier in Athene was het vannacht om 0.00 zelfs nog 30 graden
[ link | afbeelding ]
Heb ik in NL ook meegemaakt in juli 2019.
Agustn Bernasconi Skater boy.Nike AF1 Mid 07
pi_209948961
Het kan verkeren. Bijna overal warm behalve in Nederland/NW-Europa. Helaas spreekt men wel van ideaal doe- en slaapweer. Supercalvinistisch.

In juni was het in eigen land juist weer heel warm.
pi_209949136
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 19:26 schreef Pvt.Webster het volgende:

[..]
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.
Overdag hebben we gelukkig airco op kantoor
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 18 juli 2023 @ 22:47:15 #193
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_209949152
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 22:30 schreef core2duo het volgende:
Het kan verkeren. Bijna overal warm behalve in Nederland/NW-Europa. Helaas spreekt men wel van ideaal doe- en slaapweer. Supercalvinistisch.

In juni was het in eigen land juist weer heel warm.
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_209949213
Het is hier bijna middernacht en nog steeds 32 graden
pi_209949675
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 22:47 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?
Bij warm weer kun je ook prima van alles doen, alleen moet je dan wat meer water drinken. Het is echt niet het einde van de wereld. Tot laat in de avond lekker buiten zijn, in veel vakantielanden is het de Gouden Standaard.
  woensdag 19 juli 2023 @ 21:56:33 #196
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209962629
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209963178
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 19:26 schreef Pvt.Webster het volgende:

[..]
Dat is toch geen doen daar. Maarja, misschien went het.
Airco + strand doet wonderen
No bitch to me
  donderdag 20 juli 2023 @ 17:31:32 #198
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209970914
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_209973412
quote:
15s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 22:50 schreef BeriBeri het volgende:
Het is hier bijna middernacht en nog steeds 32 graden
Ik heb dat het eerste jaar in Portugal meegemaakt, niet lekker. Het is hier nu overdag tussen de 35-40 graden en 's nachts 17-20 graden.
pi_209974715
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2023 20:11 schreef Managarm het volgende:

[..]
Ik heb dat het eerste jaar in Portugal meegemaakt, niet lekker. Het is hier nu overdag tussen de 35-40 graden en 's nachts 17-20 graden.
Ja hier ook, 's nachts wel warmer
Het is nu ook nog 30 graden
  donderdag 20 juli 2023 @ 23:12:49 #201
489162 Pvt.Webster
101st Airborne Division
pi_209975891
quote:
1s.gif Op donderdag 20 juli 2023 21:38 schreef BeriBeri het volgende:

[..]
Ja hier ook, 's nachts wel warmer
Het is nu ook nog 30 graden
Heb het idee dat het daar sowieso amper afkoelt. Zag ergens deze week op een van de eilanden 32 graden overdag staan en dan 28 in de nacht. Terwijl de piek om 15hr al is bereikt volgens emy.gr. Dat schiet dan ook niet op.

Succes nog de komende dagen. Lijkt na volgende week een beetje minder te worden met die bel hitte die daar hangt.

En dan kom ik die kant op _O-
"He was there to do his duty, and he did it — he never let a buddy down in combat, in France, Holland, or Germany — but he never volunteered for anything and he spurned promotion."
pi_209976325
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2023 22:47 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Hoezo helaas? Het s toch ook gewoon weer waarin je tenminste normaal iets kunt doen en je normaal kunt slapen, zonder al kapot te gaan door alleen maar te ademen?
Vandaag met 33 graden hardgelopen (Aix-en-Provence). In een schaduwrijk park, dat wel. Het leven gaat gewoon door. Straatbeeld: mensen hebben over het algemeen relatief weinig kleding aan :Y


In Nederland is het calvinistisch weer: perfect om te werken, maar vreselijk voor vakantie. Lange broeken, jassen. Soms te koud om op het terras te zitten.
pi_209976721
quote:
1s.gif Op donderdag 20 juli 2023 23:12 schreef Pvt.Webster het volgende:

[..]
Heb het idee dat het daar sowieso amper afkoelt. Zag ergens deze week op een van de eilanden 32 graden overdag staan en dan 28 in de nacht. Terwijl de piek om 15hr al is bereikt volgens emy.gr. Dat schiet dan ook niet op.

Succes nog de komende dagen. Lijkt na volgende week een beetje minder te worden met die bel hitte die daar hangt.

En dan kom ik die kant op _O-
Volgende week ben ik gelukkig ff paar dagen in Nederland
Verlang naar regen :')
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 21 juli 2023 @ 06:32:46 #204
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_209976761
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2023 00:45 schreef core2duo het volgende:

[..]
Vandaag met 33 graden hardgelopen (Aix-en-Provence). In een schaduwrijk park, dat wel. Het leven gaat gewoon door. Straatbeeld: mensen hebben over het algemeen relatief weinig kleding aan :Y


In Nederland is het calvinistisch weer: perfect om te werken, maar vreselijk voor vakantie. Lange broeken, jassen. Soms te koud om op het terras te zitten.
Dat kan inderdaad jouw mening zijn. Hier in Nederland zie ik het nu als perfect weer om buiten te zijn, niet alleen om te werken ^O^
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  zondag 23 juli 2023 @ 11:25:45 #205
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210006205
Het warmst werd het gister op Sicili. Temperatuur liep hier op tot 45.1 graden.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 23 juli 2023 @ 11:28:09 #206
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210006246
En inmiddels is het op Sicili en Griekenland al weer boven de 40.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 09:11:48 #207
8781 crew  Frutsel
pi_210019083


Zwaar noodweer op komst in Noord-Italie, Slovenie en Oostenrijk
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 09:12:07 #208
8781 crew  Frutsel
pi_210019087
quote:
A level 3 was issued across Austria, Northwest Hungary, and western Slovakia mainly for damaging winds and very large hail, and to a lesser extent for very heavy rainfall.

A level 3 was issued across northern Italy, northern Slovenia, and extreme southern Austria for very large to giant hail, damaging winds, and tornadoes, and to a lesser extent for very heavy rainfall.
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 24 juli 2023 @ 09:13:09 #209
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_210019096
quote:
4s.gif Op zondag 23 juli 2023 11:25 schreef aloa het volgende:
Het warmst werd het gister op Sicili. Temperatuur liep hier op tot 45.1 graden.

[ afbeelding ]
Waar haal je deze kaart vandaan? :@
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 09:16:27 #210
8781 crew  Frutsel
pi_210019131

Itali weertemperaturen 24 juli 2023

quote:
Weeralarm in Italie
Weeralarm, vandaag en morgen twee verschrikkelijke dagen in Itali: verwoestend slecht weer in het noorden, piekhitte in het zuiden
Weerwaarschuwing, begin van de week van extreme fenomenen in heel Itali: vernietigend slecht weer wordt verwacht in het noorden tussen vanavond en morgen, in het zuiden het hoogtepunt van de hitte met temperaturen van meer dan +45C op veel plaatsen

Itali bereidt zich voor op twee vreselijke dagen vanwege de extreme weersomstandigheden die het hele land tussen vandaag en morgen zullen treffen: in het noorden krijgen we extreem slecht weer , in het zuiden wordt het overdreven heet met de maximale piek sinds het begin van de hittegolf. Al in de vroege ochtenduren is het erg heet: we hebben +39C op de luchthaven Punta Raisi in Palermo, zelfs +40,5C in Carini maar ook +38C in Acireale, Giarre, Capo d'Orlando, Mascalucia en Pace del Mela en +37C in het centrum van Reggio Calabria, allemaal sensationele waarden gezien de tijd. Het risico bestaat dat in de middag van vandaag veel steden op Sicili door de +45C muur breken met uitschieters van +47Cniet te gesoleerd, en misschien zelfs verder, dicht bij het absolute record van +48,8C dat twee jaar geleden werd opgetekend in Floridia (Syracuse).

Zoals we op de kaart kunnen zien, zal het ook erg heet worden in Sardini, Calabri, Apuli en Lazio, terwijl in het noorden het klimaat beslist koeler en aangenamer is, vooral in het noorden/westen ( Milaan en Turijn zijn momenteel +23C, Parma, Piacenza en Modena zijn +22C, Varese is +21C, Biella zelfs + 20 C ) :

Pas op voor de hitte van morgen, dinsdag 25 juli : het zal de laatste dag zijn van de grote hittegolf van juli 2023 en de hete luchtmassa's zullen zich terugtrekken naar het uiterste zuiden.Het zal niet langer erg heet zijn op Sardini en zelfs in Midden-Itali zullen de temperaturen sterk dalen, maar in Apuli, Basilicata, Calabri en Sicili zal het in ieder geval tot halverwege de middag opnieuw een hete dag worden. Er is een groot risico dat op Sicili en in sommige delen van Calabri en Apuli morgen nog de hoogste toppen worden bereikt, vanwege de foehnstromingen veroorzaakt door sterke zuidenwinden. De kaart met de verwachte maximumtemperaturen voor morgen is welsprekend:
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 24 juli 2023 @ 09:17:25 #211
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_210019142
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 09:16 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
Itali weertemperaturen 24 juli 2023
[..]

De toppen in de Alpen zijn nog wel goed te doen zo te zien.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 09:18:30 #212
8781 crew  Frutsel
pi_210019155
quote:
9s.gif Op maandag 24 juli 2023 09:17 schreef heywoodu het volgende:

[..]
De toppen in de Alpen zijn nog wel goed te doen zo te zien.
Ja en daar is het estofex level 3? :')
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 24 juli 2023 @ 09:27:49 #213
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympir:
pi_210019246
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 09:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Ja en daar is het estofex level 3? :')
Ik bedoel alleen qua temperatuur eigenlijk. Dat je doodhagelt is dan wel even jammer inderdaad.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympir in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_210019306
De voorspelling voor onze regio is begin 30 maar daar merken we weinig van. Het is alleen kouder 's nachts en in de morgen (17 graden, we halen het dekbed weer tevoorschijn), voor de rest is het over de 35 graden. Maar ja, wij zitten altijd een paar graden boven de voorspelling in de zomer en een paar graden eronder in de winter.

Volgende week staat er weer 37+ opgegeven, dat wordt weer vroeg opstaan om nog wat gedaan te krijgen. We hebben gelukkig in Portugal niet zo'n hittegolf als in Itali, die hebben we verleden jaar al gehad.
  maandag 24 juli 2023 @ 13:05:19 #215
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210022071
Lekker met de camper door noord-west Zwitserland..
twitter


twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 24 juli 2023 @ 13:45:09 #216
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_210022669
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 13:05 schreef Perrin het volgende:
Lekker met de camper door noord-west Zwitserland..
[ twitter ]

[ twitter ]
Wel een goeie plaats om een waterproof klokje aan te schaffen. :P
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 15:46:59 #217
8781 crew  Frutsel
  maandag 24 juli 2023 @ 22:02:27 #218
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210028773
Berlijn had ook hevige buien:
twitter

twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_210063467
Hoeveel pech kun je hebben met het weer? Zelfs geen doekje voor het bloeden de komende periode.
  zondag 30 juli 2023 @ 09:59:55 #220
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210091570
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 30 juli 2023 @ 10:45:22 #221
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_210092070
quote:
4s.gif Op zondag 30 juli 2023 09:59 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
Die brug :o Dat laat wel duidelijk de kracht van een flash flood zien.
  zondag 30 juli 2023 @ 10:45:52 #222
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210092079
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2023 10:45 schreef DemonRage het volgende:

[..]
Die brug :o Dat laat wel duidelijk de kracht van een flash flood zien.
Alsof het niks is idd.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 1 augustus 2023 @ 21:07:43 #223
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210123814
Gouden tijden voor dakpanleggers en de glashandel in Noord-Itali
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 4 augustus 2023 @ 18:56:03 #224
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210161452
De zomer laat zijn tanden zien in vooral Spanje. In Spanje wordt het volgende week bloedheet met temperaturen die oplopen tot boven de 45 graden. Ook in west Europa gaat de temperatuur omhoog. De bel met zeer warme lucht bereikt ook het noorden van Europa.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 7 augustus 2023 @ 09:56:28 #225
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210194376
De derde hittegolf van de Spaanse zomer is in aantocht. En omdat het augustus is, wordt het ook meteen de hevigste. Extreem hoge temperaturen zullen het gevolg zijn van een warme luchtstroom uit Noord-Afrika die over heel Spanje trekt.

Dat heeft het Spaanse meteorologisch instituut Aemet vrijdag bevestigd. De passage van de storm 'Patricia' door Spanje heeft nauwelijks voor een moment van verlichting gezorgd. Er liggen moeilijke dagen in het verschiet. Patricia behoort tot het verleden en hetzelfde geldt voor de 'verkoeling' die recentelijk bijna overal in Spanje is gevoeld. Van een geleidelijke temperatuurverandering is geen sprake, waardoor het land zich weer opmaakt voor een nieuwe hittegolf deze zomer. Volgens meteorologen zou dit wel eens de zwaarste kunnen worden.

https://inspanje.nl/algem(...)omer-begint-maandag/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_210200605
Wij hadden vandaag een luchtvochtigheid van 18% in Portugal. Het is zo warm dat je zweet direct verdampt, ik had vanmorgen tintelende benen daardoor (vaag gevoel).
  maandag 7 augustus 2023 @ 18:42:09 #227
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210201355
quote:
0s.gif Op maandag 7 augustus 2023 17:35 schreef Managarm het volgende:
Wij hadden vandaag een luchtvochtigheid van 18% in Portugal. Het is zo warm dat je zweet direct verdampt, ik had vanmorgen tintelende benen daardoor (vaag gevoel).
Gaat morgen richting de 20 graden aan de kust...(dauwpunt).
Op 850 hoogte temperaturen rond de 30 graden in Spanje.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_210212596
Gisteren is de hoogste temperatuur van dit jaar gemeten in Portugal: 46.4 graden.

Het is warm en dat zorgt voor een flink aantal branden: https://fogos.pt/
  Moderator dinsdag 8 augustus 2023 @ 16:28:41 #229
8781 crew  Frutsel
pi_210212634
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 16:26 schreef Managarm het volgende:
Gisteren is de hoogste temperatuur van dit jaar gemeten in Portugal: 46.4 graden.

Het is warm en dat zorgt voor een flink aantal branden: https://fogos.pt/
Zijn idd geen leuke temperaturen meer

Portugal zie ook hier -->
Frutsel in WKN / Bosbranden richten schade aan in Portugal en Spanje
pi_210212693
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 16:28 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Zijn idd geen leuke temperaturen meer

Portugal zie ook hier -->
Frutsel in WKN / Bosbranden richten schade aan in Portugal en Spanje
Ik zit binnen met de mobiele airco op me gericht, volgens mijn weerstation is het nu 41.6 graden (regio Castelo Branco). Morgen wordt het koeler, maximaal 37 graden. Volgende week naar onder de 35, dan kan je tenminste wat dingen doen.
  Moderator dinsdag 8 augustus 2023 @ 16:46:02 #231
8781 crew  Frutsel
pi_210212893
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 16:34 schreef Managarm het volgende:

[..]
Ik zit binnen met de mobiele airco op me gericht, volgens mijn weerstation is het nu 41.6 graden (regio Castelo Branco). Morgen wordt het koeler, maximaal 37 graden. Volgende week naar onder de 35, dan kan je tenminste wat dingen doen.
Ik ga in september naar Portugal, zal me benieuwen hoe het dan is :)
pi_210212976
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 16:46 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Ik ga in september naar Portugal, zal me benieuwen hoe het dan is :)
September is meestal heerlijk weer. Ik ben fan van de periode September - December. Alles gaat dan weer groeien na de eerste regen. Het is alleen de vraag wanneer die gaat beginnen, vorig jaar hadden we abnormaal veel regen in Oktober, November en December.

Dit jaar regende het nog laat, in Juni. Ik ben benieuwd of we nog een zomerstorm gaan krijgen, normaal gesproken elk jaar een maar nog niets gezien wat maar op een regenwolk leek (ja, de wolken van de bosbrand, een stuk verder aan de andere kant van de Gardunha).
  Moderator dinsdag 8 augustus 2023 @ 17:01:56 #233
8781 crew  Frutsel
pi_210213112
Ja had idd gekeken naar het klimaat daar en september zou een fijne periode moeten worden.
Maar ja, blijft afwachten en zeker ook met bosbranden.

Ik zit dan vlak in de buurt van Faro in het zuidoosten
pi_210213202
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 17:01 schreef Frutsel het volgende:
Ja had idd gekeken naar het klimaat daar en september zou een fijne periode moeten worden.
Maar ja, blijft afwachten en zeker ook met bosbranden.

Ik zit dan vlak in de buurt van Faro in het zuidoosten
Wij waren in 2018 in December in de Algarve, op het strand in korte broek en t-shirt zitten lunchen met 25 graden. In de avond moest de kachel aan omdat als de zon onderging de temperatuur bijna tegen het vriespunt aanzat.

In de Algarve zijn we een aantal keren geweest, onze favoriet is Tavira, mooi stadje richting de Spaanse grens.
pi_210221146
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2023 17:09 schreef Managarm het volgende:

[..]
Wij waren in 2018 in December in de Algarve, op het strand in korte broek en t-shirt zitten lunchen met 25 graden. In de avond moest de kachel aan omdat als de zon onderging de temperatuur bijna tegen het vriespunt aanzat.

In de Algarve zijn we een aantal keren geweest, onze favoriet is Tavira, mooi stadje richting de Spaanse grens.
maak van 25 graden 20 graden en je verhaal klopt.
pi_210221152
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 09:20 schreef Dr88 het volgende:

[..]
maak van 25 graden 20 graden en je verhaal klopt.
Niet echt, de temperatuurmeter op het strand gaf toch echt 25 graden aan.
pi_210221203
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 09:21 schreef Managarm het volgende:

[..]
Niet echt, de temperatuurmeter op het strand gaf toch echt 25 graden aan.
oke dan geloof je dat maar.
pi_210222056
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 09:26 schreef Dr88 het volgende:

[..]
oke dan geloof je dat maar.
Ah, je bent er zo een. Wil je dat ik mijn eigen onderzoek ga doen? ;) :W. Ik weet best wel het verschil tussen 20 en 25 graden, het was echt warm. We zijn onder een parasol gaan zitten, met 20 graden heb ik geen probleem om in de zon te zitten.
pi_210225365
Werd er niet gezegd dat Scandinavi de beste zomervakantiebestemming zou worden in de komende jaren? Je kan kiezen tussen bosbranden in Zuid Europa en overstromingen in Scandinavi.

In Noorwegen rijden in het grootste gedeelte van het land geen treinen meer en zijn veel wegen afgesloten wegens overstromingen. De storm Hans veroorzaakt veel overlast:

https://www.nu.nl/buitenl(...)in-vijftig-jaar.html
pi_210230402
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 10:35 schreef Managarm het volgende:

[..]
Ah, je bent er zo een. Wil je dat ik mijn eigen onderzoek ga doen? ;) :W. Ik weet best wel het verschil tussen 20 en 25 graden, het was echt warm. We zijn onder een parasol gaan zitten, met 20 graden heb ik geen probleem om in de zon te zitten.
Tuurlijk joh wat jij wil. Beetje research leert dat het in de Algarve max 20 kan worden in December. Maar jij bent vast zo'n type die alleen in zichzelf gelooft. Wetenschappers liegen zeker ook altijd! Overigens 21 graden onder de Zuid Europese zon voelt altijd warm. Maar dat heeft meer met de stand van de zon te maken( ja ook in december als je de NL december zon gewend bent) maar dat had je vast ook allemaal onderzocht voordat je opgeklopte verhaal hier ging posten.

[ Bericht 11% gewijzigd door Dr88 op 09-08-2023 20:58:13 ]
  woensdag 9 augustus 2023 @ 21:03:31 #241
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210230606
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 14:08 schreef Managarm het volgende:
Werd er niet gezegd dat Scandinavi de beste zomervakantiebestemming zou worden in de komende jaren? Je kan kiezen tussen bosbranden in Zuid Europa en overstromingen in Scandinavi.

In Noorwegen rijden in het grootste gedeelte van het land geen treinen meer en zijn veel wegen afgesloten wegens overstromingen. De storm Hans veroorzaakt veel overlast:

https://www.nu.nl/buitenl(...)in-vijftig-jaar.html
Jep. Gaat mal daar :{

WKN / Zware storm teistert Scandinavie en Baltische Staten - Neerslagrecords
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_210230838
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2023 20:52 schreef Dr88 het volgende:

[..]
Tuurlijk joh wat jij wil. Beetje research leert dat het in de Algarve max 20 kan worden in December. Maar jij bent vast zo'n type die alleen in zichzelf gelooft. Wetenschappers liegen zeker ook altijd! Overigens 21 graden onder de Zuid Europese zon voelt altijd warm. Maar dat heeft meer met de stand van de zon te maken( ja ook in december als je de NL december zon gewend bent) maar dat had je vast ook allemaal onderzocht voordat je opgeklopte verhaal hier ging posten.
Ik was daar toch en niet jij? Gemiddelde temperaturen zeggen helemaal niets, het is niet voor niets een gemiddelde. In 2018 was het echt uitzonderlijk weer in December. Ik heb toen met diverse mensen gesproken die daar woonden en het was in jaren niet zo warm geweest.

Leuk overigens dat je mij iets gaat vertellen over de Zuid-Europese zon, ik heb daar echt geen ervaring mee (ik woon in Portugal).
  donderdag 10 augustus 2023 @ 06:48:14 #243
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_210233342
Nabij de poolcirkel warmer dan bij ons



https://www.weerenradar.n(...)c3-83a4-001fa00d8fd9
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_210376289
Hopelijk de laatste warme dagen, twee dagen met code rood qua temperatuur. Maximaal 41 graden met een minimumtemperatuur van 26 graden. Volgende week gaat de temperatuur gelukkig naar lekker weer.

En kans op regen, laten we het hopen. Ik heb nog 1.5 meter water over in mijn meertje.



[ Bericht 14% gewijzigd door Managarm op 22-08-2023 09:25:09 ]
  donderdag 24 augustus 2023 @ 18:01:08 #245
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210408980
Stevige onweersbuien boven west Europa, wat ook goed te zien is aan de temperatuur. In het zuiden nog zeer warm met temperaturen boven de 40 graden. Halverwege Europa zakt de temperatuur drastisch tot zo'n 12 graden in Schotland.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 26 augustus 2023 @ 14:52:26 #246
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210430656
Meerdere gebieden met een level 3 in het zuiden van Europa.


quote:
A level 3 was issued for Catalonia and extreme NE Spain mainly for very large hail, damaging wind gusts, heavy rainfall and tornadoes.

A level 3 was issued across NW Italy mainly for very large hail, damaging wind gusts, heavy rainfall and to the lesser degree for tornadoes.

A level 3 was issued across SE Germany and NW Austria mainly for damaging wind gusts, large to very large hail and to the lesser extent for heavy rainfall and tornadoes.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 27 augustus 2023 @ 12:41:33 #247
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210441727
RIP zonnepanelen
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zondag 27 augustus 2023 @ 19:18:05 #248
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210448848
Noodweer leidt tot veel overlast in Centraal-Europese landen

In verschillende landen in Centraal-Europa hebben hulpdiensten dit weekend de handen vol gehad aan noodweer. In Polen, Tsjechi en Slowakije ontstond veel overlast door zware regenval en de harde wind. Duizenden mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten.

Ook Zwitserland heeft te maken met noodweer. In het oosten van het land is er kans op aardverschuivingen door de grote hoeveelheid regen.

Alleen al in Polen rukte de brandweer gisteren en vandaag meer dan 3000 keer uit, meldt nieuwszender TVN24. Vooral in de zuidoostelijke regio Subkarpaten was het raak. Daar liepen huizen en wegen onder water en vielen bomen om.

Meer dan 78.000 huishoudens in en rond de stad Debica kwamen daar zonder stroom te zitten, doordat alle vier de hoogspanningskabels naar de stad braken.

Volgens de regionale autoriteiten zijn er zeker vijf gewonden gevallen, onder meer doordat ze geraakt werden door rondvliegende objecten. In de buurregio Klein-Polen raakten volgens de brandweer 150 daken van huizen beschadigd, waarvan er meer dan dertig compleet verwoest waren. Ook in andere Poolse regio's was er schade.

Bomen op het spoor
In Tsjechi zaten vanochtend meer dan 30.000 huishoudens zonder elektriciteit, weet het nationale persbureau CTK. Op meerdere trajecten konden er geen treinen rijden door omgevallen bomen op het spoor. En ook was er op veel plekken sprake van overstromingen, volgens de autoriteiten veroorzaakt door harde wind en zware regenval. Veel velden waarop hop wordt verbouwd liepen ook onder.

Ook in Slowakije was er veel hinder. Daar liepen belangrijke wegen in het noorden onder of werd de doorgang versperd door omgevallen bomen. Gisteravond zaten meer dan 40.000 huishoudens zonder elektriciteit.

Het kost het elektriciteitsbedrijf veel tijd om het stroomnet te herstellen, omdat veel belangrijke hoogspanningskabels door bergachtig gebied lopen.

Regen in de Alpen
De komende dagen wordt er ook veel regen verwacht in de Alpen, met mogelijk overstromingen en modderlawines of aardverschuivingen tot gevolg. De meeste regen wordt verwacht in Noord-Itali, het westen van Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland.

https://nos.nl/artikel/24(...)raal-europese-landen
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Spellchecker zondag 27 augustus 2023 @ 20:01:28 #249
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
  zondag 3 september 2023 @ 12:16:44 #250
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210517636
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 4 september 2023 @ 13:03:16 #251
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210529557
Madrid is ook aardig ondergelopen.
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_210530916
quote:
0s.gif Op maandag 4 september 2023 13:03 schreef Perrin het volgende:
Madrid is ook aardig ondergelopen.
[ twitter ]
twitter
pi_210531492
Wij hebben nergens last van, net over de grens in Portugal ter hoogte van Plasencia. Aardig wat regen maar al het noodweer gaat om ons heen.
  maandag 4 september 2023 @ 18:13:02 #254
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210531998
Komende dagen ook extreem veel neerslag voor Griekenland.
Het gaat daar echt noodweer worden.



Dit model is wel heel extreem. :X Meer dan 2 meter aan regen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 4 september 2023 @ 18:23:04 #255
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210532070
Ja bizarre voorspellingen voor centraal Griekenland!

twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 4 september 2023 @ 19:00:53 #256
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_210532368
quote:
11s.gif Op maandag 4 september 2023 18:23 schreef Perrin het volgende:
Ja bizarre voorspellingen voor centraal Griekenland!

[ twitter ]
Dat zijn nog eens moessonregens. :o
  maandag 4 september 2023 @ 19:21:10 #257
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210532520
Medicane is mogelijk...maar idd extreme neerslag,
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 5 september 2023 @ 10:03:47 #258
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210537131
Dankzij zwakke golfstroom boven Europa overstromingen in Spanje en Griekenland en een hittegolf bij ons.
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_210537449
quote:
15s.gif Op dinsdag 5 september 2023 10:03 schreef Perrin het volgende:
Dankzij zwakke golfstroom boven Europa overstromingen in Spanje en Griekenland en een hittegolf bij ons.
[ twitter ]
>500mm in 24 uur op sommige plekken. Dat is absurd. :{
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_210538138
Ik heb het idee dat wij qua zulk noodweer wel redelijk goed zitten als Nederland. We hebben daar vrijwel nooit last van..
  dinsdag 5 september 2023 @ 13:09:08 #261
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210538584
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 12:15 schreef Geschiedkundige het volgende:
Ik heb het idee dat wij qua zulk noodweer wel redelijk goed zitten als Nederland. We hebben daar vrijwel nooit last van..
Paar jaar terug nog in Limburg. Toen veel doden ook in Belgi en Duitsland.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 5 september 2023 @ 15:59:04 #262
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210540305
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_210540989
quote:
4s.gif Op dinsdag 5 september 2023 13:09 schreef aloa het volgende:

[..]
Paar jaar terug nog in Limburg. Toen veel doden ook in Belgi en Duitsland.
I know, maar ik kan me er niet meer herinneren in de recente jaren.
  maandag 11 september 2023 @ 19:15:49 #264
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_210605003
Weer eens wat anders, een wijn-overstroming.
twitter
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 11 september 2023 @ 19:36:22 #265
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_210605259
quote:
0s.gif Op maandag 11 september 2023 19:15 schreef Perrin het volgende:
Weer eens wat anders, een wijn-overstroming.
[ twitter ]
Ik zag het voorbijkomen :D Zonde wel...
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 30 september 2023 @ 07:33:58 #266
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_210792627
Hittegolven en volop zon: september is tropischer dan zomermaand augustus

September van dit jaar gaat de boeken in als een warme, droge en zonnige maand. We kregen te maken met langdurende regionale hittegolven en noteerden zelfs een tropische dag, iets wat in zomermaand augustus niet lukte.

https://www.nu.nl/binnenl(...)rmaand-augustus.html
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')