Door de droogte vallen rivieren droog in de zomer van 2022quote:De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent.
Relatief gezien waren het zuidwesten van Europa en het uiterste noordoosten van Europa het warmst. Vooral het Iberisch Schiereiland en zuiden van Frankrijk kregen vaak met extreem hete luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika te maken, waardoor temperaturen met regelmaat tot ver boven de 40 graden stegen. Zo was de afgelopen julimaand in Spanje bijvoorbeeld de heetste maand ooit gemeten aldaar en ook kreeg Spanje te maken met de meest intense hittegolf ooit gemeten.
Vooral (noord)oost Europa extreem heet in augustus
Augustus was extreem heet in het noordoosten en oosten van Europa. Daar werden gedurende de maand meermaals hitterecords gebroken. Ook op de meeste andere plekken van het continent was het echter relatief warm, denk bijvoorbeeld aan ons eigen land waar augustus de op 2 na warmste ooit gemeten was en we te maken hadden met een landelijke hittegolf.
Grootschalige droogte veroorzaakt bosbranden
De hitte in Europa ging op veel plekken gepaard met droogte. Zo waren Zuidwest-, Centraal-, West- en delen van Oost-Europa de afgelopen zomer een stuk droger dan normaal. Het warme een vaak zonnige weer zorgde namelijk voor veel verdamping, terwijl er over de gehele lijn juist weinig neerslag viel. Helaas veroorzaakte de grote droogte en hitte buitengewoon veel natuurbranden, opnieuw vooral in Zuidwest-, West-, en Centraal-Europa.
De gebieden waar de zomer vrij nat was zijn meer beperkt, maar in onder andere de omgeving van Griekenland en Turkije en delen van Scandinavië verliep de zomer aan de natte kant.
bron
quote:Volgens het Britse weerbureau Met Office wordt 2023 warmer dan dit jaar. Het wordt waarschijnlijk het tiende jaar op rij waarin de wereldwijde temperatuur tenminste 1 graad boven het gemiddelde van het pre-industriële tijdperk uitkomt.
Na drie jaar komt er volgens het weerbureau bovendien een einde aan het weerfenomeen La Niña. Door dit fenomeen koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Door het stoppen van La Niña warmt de temperatuur in delen van de Stille Oceaan weer op waardoor thermometers wereldwijd volgend jaar weer hoger zullen uitkomen in vergelijking met 2022.
De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industriële tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.
bron
Verzamel hier het nieuws over de komende Europese zomer...quote:Het spektakel van 1540 begon in oktober 1539 al in het noorden van Italië (net zoals de droogte van dit jaar). Vanaf toen tot in april 1540 viel er in de Alpen geen drup regen meer. Daarna breidde de droogte zich verder noordwaarts uit. Het voorjaar verliep op veel plaatsen al bijzonder warm waarbij het droog bleef, de natuur verdorde en de problemen door watergebrek hand over hand toenamen. Daarbij moet je bedenken dat we tegenwoordig veel meer water gebruiken dan toen. Op basis van het moderne waterverbruik, zou de situatie destijds dus nog veel erger zijn geweest dan uiteindelijk beschreven. Of de situatie van nu zou er met het verbruik van toen juist een stuk beter hebben uitgezien.
In juli 1540 was het zo heet dat de mensen in de kerken in gebeden om een einde aan de hitte vroegen. Het waterniveau in rivieren als de Rijn, Elbe en Seine was zover gedaald dat je er op sommige plaatsen gewoon doorheen kon lopen. Stilstaand water, als dat er al was, werd zo warm dat het groen kleurde. Dode vissen dreven er met hun buik naar boven doorheen. De bodem droogde totaal uit. Op plekken waar het anders nat was, trokken er barsten in die soms zo groot waren dat er een voet in paste. Fruitbomen schoten in de loop van het jaar voor de tweede keer in bloei.
Wijn goedkoper dan water
De wijnoogst was zo vroeg (hier en daar begon de pluk van de druiven al begin augustus) en het tekort aan water zo groot, dat de wijn op een bepaald moment goedkoper was dan water. In de Elzas konden alleen nog verdroogde druiven worden geoogst die na verwerking een soort van sherry opleverden waar mensen soms enorm dronken van werden.
In de Alpen moesten bewoners, op zoek naar water, soms 500 meter omhoog de bergen in klimmen om daar nog een beetje uit een meertje te kunnen halen. In de buurt van Zurich werden in een drooggevallen rivierbedding gaten van soms anderhalve meter diep gegraven, in de hoop water te vinden. Het grondwater was echter zover gedaald dat ook die pogingen geen succes meer hadden. Veel mensen liepen bij het werken op het land zonnesteken op, zo heet was het als je buiten actief was.
Het mag geen verwondering wekken dat de hitte en het extreme gebrek aan water tot allerlei ziekten leidden, zoals pest en dysenterie. Naar schatting ongeveer een miljoen mensen in Centraal, West- en Zuidwest-Europa kwam die zomer om. Veel vee moest geslacht worden omdat de dieren niet meer in leven te houden waren. Grootschalige bosbranden vulden de lucht met zwarte rook die de zon soms afschermde. Ook veel nederzettingen en dorpen vielen aan de vlammen ten prooi.
Begin augustus was de hitte extreem
De meeste extreme hitte deed zich in de eerste week van augustus voor, toen de temperatuur op diverse plaatsen tot boven 40 graden moet zijn gestegen. In een klimaat, dat nog niet door de menselijke activiteit beïnvloed werd, was dat een ongelooflijke gebeurtenis. De hitte en droogte van dat jaar waren zo ingrijpend doordat ze zich in zo’n groot gebied voordeden en omdat ze zo lang aanhielden. Tot de jaarwisseling viel er geen regen van betekenis en rond de jaarwisseling waren er bij Schaffhausen nog steeds mensen die erin slaagden om de Rijn over te zwemmen.
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere zomer. Het gebied dat ermee te maken had, strekte zich uit van Italië naar Duitsland en van Frankrijk tot Polen. Ook Spanje en Marokko deden mee, evenals de landen in onze omgeving. Van de 12 maanden dat jaar verliepen er 11 zonder noemenswaardige regen. In de zomer kwam het niet tot ook maar één onweersbui. Onderzoekers denken dat slechts een kwart tot een derde van de normale hoeveelheid regen viel.
bron
Yup, volop zomer opeens hier in zuidoost Spanje. Een gigantische overgang. En ik gebruik bewust het woord overgang, want waar dan weer niet over gesproken wordt en wat ik wel typerend vind, is dat het hier in februari wekenlang goed koud is geweest. Flink kouder dan de norm. Overdag een graad of 12 a 13 waar 17 a 18 hoort en s'nachts temperaturen rond of zelfs aan de kust soms onder nul wat ook ruim onder de norm was.quote:
quote:A level 2 was issued for parts of C and E France mainly for large hail, severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes and heavy precipitation.
A level 1 surrounds the level 2 area, including parts of Germany and Switzerland for the same hazards but with a lower probability.
A level 1 was issued for Cyprus and parts of Turkey and Syria mainly for heavy precipitation and locally large hail and to a lesser extent for waterspouts.
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaartquote:Op zaterdag 11 maart 2023 11:59 schreef aloa het volgende:
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.
[ afbeelding ]
Stukje ingezoomdquote:Op dinsdag 14 maart 2023 07:42 schreef Dven het volgende:
[..]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart
quote:Het einde van een tijdperk voor de Dachstein Gletscher bij het Oostenrijkse Schladming. Nadat in de herfst al duidelijk werd dat de skiliften op de gletsjer deze winter niet zouden openen, is bekend geworden dat de liften voorgoed zullen sluiten. De eerste liftpalen zijn al afgebroken.
De Dachstein Gletscher
Het bekende Dachsteinmassief ligt op de grens van Oberösterreich en Steiermark. De Hoher Dachstein (2995m) is voor beide deelstaten de hoogste berg. De Dachstein Gletscher is een relatief laaggelegen gletsjer aan de Alpenrand. Dit betekent dat de jaarlijkse neerslaghoeveelheden beduidend hoger liggen dan op de meer bekende inneralpiene gletsjers, maar dat er ook meer sneeuw (en ijs) kan wegsmelten in de zomer. Door de hete zomers is er in de afgelopen jaren veel ijs verloren gegaan. Ook voor het aankomende seizoen is de uitgangspositie slecht te noemen. Deze winter is er slechts drie meter sneeuw gevallen, waar zo’n zeven tot acht meter nodig is volgens Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.
https://www.wintersport.n(...)jer-sluiten-voorgoed
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...quote:Op dinsdag 14 maart 2023 18:00 schreef summer2bird het volgende:
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen
SPOILER: Australië kampt met dooie vissen vanwege hittegolfOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Twiddel
quote:Op zaterdag 18 maart 2023 20:24 schreef summer2bird het volgende:
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeenZal goed stinken daarSPOILER: Australië kampt met dooie vissen vanwege hittegolfOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.'' I am under no obligation to make sense to you.''
quote:Op zaterdag 25 maart 2023 17:07 schreef Borrelnootje00 het volgende:
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.
Snel vakantie boeken@:aloa
De winterjas mag wel in de kast op zolder.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
94257 - 478969
--Stemmingswisselingen--
Ignore that...
Laat nog maar effe daarquote:Op zaterdag 25 maart 2023 17:22 schreef aloa het volgende:
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.
[ afbeelding ]
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).quote:
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:15 schreef aloa het volgende:
[..]
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
Dat denk ik ook idd. Mede omdat begin maart ook al een record werd verbroken en dat was net boven de 30.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:
[..]
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan datZou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:
[..]
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
Weet je toevallig de recordtemperatuur dan voor maart in Portugal? Zal niet veel verschillen van die van Spanje.quote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:
[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
April =/= maartquote:Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:
[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
quote:Op zaterdag 25 maart 2023 20:19 schreef Dven het volgende:
[..]
April =/= maart
Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33°C.
ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
quote:Nieuwe hittegolf in Marokko, temperaturen tot 41 graden
In verschillende delen van Marokko zal het kwik de komende dagen weer flink oplopen.
Dat meldt het nationale meteorologisch instituut (DMN). De temperatuur kan oplopen tot 41 graden. De weerdienst heeft code oranje afgegeven voor de hittegolf.
Vooral in het zuiden en het midden van Marokko wordt het heet. In steden als Aousserd, Tata, Es-Smara en Laâyoune kan het kwik stijgen tot 41 graden.
In andere steden zoals Marrakech, Agadir en Tan-Tan wordt het iets minder warm, maar nog steeds rond de 38 graden.
https://nieuws.marokko.nl(...)turen-tot-41-graden/
Vanaf woensdag dubbele cijfers. Maar tegen het weekend is dat alweer voorbij.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |