abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 10 maart 2023 @ 21:09:40 #1
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208318953
Zomer in Europa

Je zou het niet denken wanneer je naar buiten kijkt, want de sneeuw komt in een groot deel van Nederland met bakken uit de lucht. Maar in het zuiden van Europa is de zomer inmiddels al begonnen. In de Spaanse stad Murcia / San Javier werd het vandaag zelfs 28 graden.De verschillen in Europa zijn dan ook groot. Nederland ligt precies op de lijn tussen de kou in het noorden en de warmte in het zuiden. De strenge vorst zit in Scandinavië, waar de temperatuur met gemak nog onder de -20 zakt (plaatselijk nog tegen de -30). De warmte zit in Spanje en de rest van zuid Europa, waar de temperatuur op veel plekken boven de 20 graden uitkomt. Spanje gaat inmiddels al richting de 30 graden.
Overigens is deze warmte niet blijvend in deze maand. Ook in Spanje kan het in maart nog alle kanten op met het weer.De zomer van vorig jaar

quote:
De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent.
Relatief gezien waren het zuidwesten van Europa en het uiterste noordoosten van Europa het warmst. Vooral het Iberisch Schiereiland en zuiden van Frankrijk kregen vaak met extreem hete luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika te maken, waardoor temperaturen met regelmaat tot ver boven de 40 graden stegen. Zo was de afgelopen julimaand in Spanje bijvoorbeeld de heetste maand ooit gemeten aldaar en ook kreeg Spanje te maken met de meest intense hittegolf ooit gemeten.

Vooral (noord)oost Europa extreem heet in augustus

Augustus was extreem heet in het noordoosten en oosten van Europa. Daar werden gedurende de maand meermaals hitterecords gebroken. Ook op de meeste andere plekken van het continent was het echter relatief warm, denk bijvoorbeeld aan ons eigen land waar augustus de op 2 na warmste ooit gemeten was en we te maken hadden met een landelijke hittegolf.

Grootschalige droogte veroorzaakt bosbranden

De hitte in Europa ging op veel plekken gepaard met droogte. Zo waren Zuidwest-, Centraal-, West- en delen van Oost-Europa de afgelopen zomer een stuk droger dan normaal. Het warme een vaak zonnige weer zorgde namelijk voor veel verdamping, terwijl er over de gehele lijn juist weinig neerslag viel. Helaas veroorzaakte de grote droogte en hitte buitengewoon veel natuurbranden, opnieuw vooral in Zuidwest-, West-, en Centraal-Europa.

De gebieden waar de zomer vrij nat was zijn meer beperkt, maar in onder andere de omgeving van Griekenland en Turkije en delen van Scandinavië verliep de zomer aan de natte kant.

bron
Door de droogte vallen rivieren droog in de zomer van 2022


Wat voor zomer gaan we krijgen dit jaar

Het is duidelijk dat we door het veranderende klimaat steeds vaker te maken krijgen met hete zomers. In deze eeuw zijn de zomers bijna elk jaar warmer geworden.
De laatste twee waren de warmste ooit.!Kan het nog warmer? Met Office denkt van wel.

quote:
Volgens het Britse weerbureau Met Office wordt 2023 warmer dan dit jaar. Het wordt waarschijnlijk het tiende jaar op rij waarin de wereldwijde temperatuur tenminste 1 graad boven het gemiddelde van het pre-industriële tijdperk uitkomt.

Na drie jaar komt er volgens het weerbureau bovendien een einde aan het weerfenomeen La Niña. Door dit fenomeen koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Door het stoppen van La Niña warmt de temperatuur in delen van de Stille Oceaan weer op waardoor thermometers wereldwijd volgend jaar weer hoger zullen uitkomen in vergelijking met 2022.

De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industriële tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.

bron

De heetste zomer een aantal eeuwen geleden

quote:
Het spektakel van 1540 begon in oktober 1539 al in het noorden van Italië (net zoals de droogte van dit jaar). Vanaf toen tot in april 1540 viel er in de Alpen geen drup regen meer. Daarna breidde de droogte zich verder noordwaarts uit. Het voorjaar verliep op veel plaatsen al bijzonder warm waarbij het droog bleef, de natuur verdorde en de problemen door watergebrek hand over hand toenamen. Daarbij moet je bedenken dat we tegenwoordig veel meer water gebruiken dan toen. Op basis van het moderne waterverbruik, zou de situatie destijds dus nog veel erger zijn geweest dan uiteindelijk beschreven. Of de situatie van nu zou er met het verbruik van toen juist een stuk beter hebben uitgezien.

In juli 1540 was het zo heet dat de mensen in de kerken in gebeden om een einde aan de hitte vroegen. Het waterniveau in rivieren als de Rijn, Elbe en Seine was zover gedaald dat je er op sommige plaatsen gewoon doorheen kon lopen. Stilstaand water, als dat er al was, werd zo warm dat het groen kleurde. Dode vissen dreven er met hun buik naar boven doorheen. De bodem droogde totaal uit. Op plekken waar het anders nat was, trokken er barsten in die soms zo groot waren dat er een voet in paste. Fruitbomen schoten in de loop van het jaar voor de tweede keer in bloei.

Wijn goedkoper dan water
De wijnoogst was zo vroeg (hier en daar begon de pluk van de druiven al begin augustus) en het tekort aan water zo groot, dat de wijn op een bepaald moment goedkoper was dan water. In de Elzas konden alleen nog verdroogde druiven worden geoogst die na verwerking een soort van sherry opleverden waar mensen soms enorm dronken van werden.

In de Alpen moesten bewoners, op zoek naar water, soms 500 meter omhoog de bergen in klimmen om daar nog een beetje uit een meertje te kunnen halen. In de buurt van Zurich werden in een drooggevallen rivierbedding gaten van soms anderhalve meter diep gegraven, in de hoop water te vinden. Het grondwater was echter zover gedaald dat ook die pogingen geen succes meer hadden. Veel mensen liepen bij het werken op het land zonnesteken op, zo heet was het als je buiten actief was.

Het mag geen verwondering wekken dat de hitte en het extreme gebrek aan water tot allerlei ziekten leidden, zoals pest en dysenterie. Naar schatting ongeveer een miljoen mensen in Centraal, West- en Zuidwest-Europa kwam die zomer om. Veel vee moest geslacht worden omdat de dieren niet meer in leven te houden waren. Grootschalige bosbranden vulden de lucht met zwarte rook die de zon soms afschermde. Ook veel nederzettingen en dorpen vielen aan de vlammen ten prooi.

Begin augustus was de hitte extreem
De meeste extreme hitte deed zich in de eerste week van augustus voor, toen de temperatuur op diverse plaatsen tot boven 40 graden moet zijn gestegen. In een klimaat, dat nog niet door de menselijke activiteit beïnvloed werd, was dat een ongelooflijke gebeurtenis. De hitte en droogte van dat jaar waren zo ingrijpend doordat ze zich in zo’n groot gebied voordeden en omdat ze zo lang aanhielden. Tot de jaarwisseling viel er geen regen van betekenis en rond de jaarwisseling waren er bij Schaffhausen nog steeds mensen die erin slaagden om de Rijn over te zwemmen.

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere zomer. Het gebied dat ermee te maken had, strekte zich uit van Italië naar Duitsland en van Frankrijk tot Polen. Ook Spanje en Marokko deden mee, evenals de landen in onze omgeving. Van de 12 maanden dat jaar verliepen er 11 zonder noemenswaardige regen. In de zomer kwam het niet tot ook maar één onweersbui. Onderzoekers denken dat slechts een kwart tot een derde van de normale hoeveelheid regen viel.

bron
Verzamel hier het nieuws over de komende Europese zomer... :)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 10 maart 2023 @ 21:28:39 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208319287
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 11:59:03 #3
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208324455
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 18:49:54 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208329885
Lokaal recordwarm
In Castelló - ten noorden van Valencia - is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar een tropische 30,7 graden. Daarmee is het oude maandrecord van 30,2 graden op 12 maart 1981 verbroken. Ook op verschillende plekken in de provincie Murcia is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar 30 à 31 graden. Gisteren werd het in Rincon De La Victoria ook al tropisch warm met 30,7 graden.

In Barcelona was het vanmiddag met ruim 26 graden ook zomers warm. De maximumtemperatuur lag daarmee zo'n 10 graden warmer dan normaal in de maand maart. Een nieuw record is het niet, want op 14 maart 1926 werd het 27,5 graden in de toeristische kustplaats.

Maandag nóg warmer?
Het blijft nog een paar dagen zeer warm in het oosten van Spanje. Morgen kunnen de temperaturen in de omgeving van Valencia en Murcia opnieuw oplopen naar zo'n 27 tot 31 graden en op maandag zou het zelfs 32 of 33 graden kunnen worden op de heetste plekken. Verscheidene temperatuurrecords zullen dan worden verbroken.

https://www.weer.nl/nieuws/2023/tropische-warmte-in-spanje
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 11 maart 2023 @ 18:51:53 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208329922


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zaterdag 11 maart 2023 @ 20:01:49 #6
214736 crew  dick_laurent
Dick Laurent Is Dead
pi_208331482
quote:
4s.gif Op vrijdag 10 maart 2023 21:28 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
Yup, volop zomer opeens hier in zuidoost Spanje. Een gigantische overgang. En ik gebruik bewust het woord overgang, want waar dan weer niet over gesproken wordt en wat ik wel typerend vind, is dat het hier in februari wekenlang goed koud is geweest. Flink kouder dan de norm. Overdag een graad of 12 a 13 waar 17 a 18 hoort en s'nachts temperaturen rond of zelfs aan de kust soms onder nul wat ook ruim onder de norm was.
Maar warmte records zijn vaak spannender voor de media, dus okay. 🤷‍♂️

Halverwege volgende week zakt het overigens weer naar een graad of 20 en dus 'normaal'.
  zondag 12 maart 2023 @ 18:20:39 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208347060
Uitzonderlijk hoge temperaturen in Spanje

Twee weken geleden lag er nog sneeuw op het Spaanse eiland Mallorca, dit weekend zochten veel mensen in Spanje juist verkoeling in de zee. Op verschillende plekken in het land werd het uitzonderlijk warm voor de tijd voor het jaar, met temperaturen van meer dan 10 graden boven het gemiddelde voor de maand maart.

Zo werd het in de stad Palma de Mallorca 27,3 graden, de hoogste temperatuur in maart sinds het begin van de metingen, zo'n 150 jaar geleden. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet stamde het vorige record uit 1981. Toen werd het 26,6 graden.

Ook in de regio Valencia werd een record gebroken. In de stad Castellón de la Plana was het 30,8 graden, 0,6 graden meer dan het vorige record.

Door de temperatuurstijgingen neemt ook het risico op branden toe, waarschuwde de weerdienst eerder dit weekend. Spanje kampt de laatste jaren veel met droogte, wat regelmatig leidt tot bosbranden.

https://nos.nl/artikel/24(...)mperaturen-in-spanje
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 11:18:49 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208355666
Vrij vroeg in het jaar al een level 2 voor een gedeelte van Frankrijk.quote:
A level 2 was issued for parts of C and E France mainly for large hail, severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes and heavy precipitation.

A level 1 surrounds the level 2 area, including parts of Germany and Switzerland for the same hazards but with a lower probability.

A level 1 was issued for Cyprus and parts of Turkey and Syria mainly for heavy precipitation and locally large hail and to a lesser extent for waterspouts.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 17:43:42 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208360684
Ook in (zuid) Frankrijk liep de temperatuur hoog op, voor de tijd van het jaar. In het zuiden werd het bijna 28 graden.
In een brede strook zijn er hier onweersbuien tot ontwikkeling gekomen, die richting het oosten trekken. Ook in Duitsland is een groot onweerscomplex ontstaan. Vooral Zwitserland en Italië kunnen hier later nog mee te maken krijgen.94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 18:09:21 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208361019
Dit zijn gewoon onweersbuien die niet misstaan in de zomer.


twitter


twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 13 maart 2023 @ 19:01:56 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208361710
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:39:56 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208367893
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:42:48 #13
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208367912
quote:
4s.gif Op zaterdag 11 maart 2023 11:59 schreef aloa het volgende:
Loopt snel op in Spanje. Nu al 27 graden.


[ afbeelding ]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart :D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  dinsdag 14 maart 2023 @ 07:49:48 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208367960
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2023 07:42 schreef Dven het volgende:

[..]
Moest iets te lang kijken wat er nu mis ging met deze kaart :D
Stukje ingezoomd :P
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Miss 200.000.000! dinsdag 14 maart 2023 @ 08:11:17 #15
367000 roos94
pi_208368089
We krijgen vast weer een vreselijk hete kutzomer met oneindige hittegolven. Maar dat vinden de mensen fijn ja toch? Als kikkers in de pan, joepie
  dinsdag 14 maart 2023 @ 09:46:14 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208368926
2022 was het jaar met de meeste zonnestraling sinds het begin van de metingen van zonnestraling in 1965. Gemiddeld over het land was de zonnestraling 15% meer dan normaal.

Sinds de jaren negentig neemt de jaarlijkse hoeveelheid zonnestraling toe met ruim 3% procent per tien jaar. Dat komt vooral doordat er vaker hogedrukgebieden zijn in de lente en zomer, waardoor er minder bewolking is.

Niet eerder zo droog als in 2022
Met de toename van zonnestraling groeit ook de kans op droogte. In de zomer was de hoeveelheid neerslag landelijke gemiddeld 40% minder dan normaal. Samen met de sterke verdamping door de grote hoeveelheid zonnestraling, leidde de geringe neerslag tot een groot neerslagtekort in het zomerhalfjaar.


https://www.knmi.nl/over-(...)r-klimaatverandering
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:36:32 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374136
Het klimaat slaat toe in de Alpen, ook hier worden de zomers steeds warmer.

quote:
Het einde van een tijdperk voor de Dachstein Gletscher bij het Oostenrijkse Schladming. Nadat in de herfst al duidelijk werd dat de skiliften op de gletsjer deze winter niet zouden openen, is bekend geworden dat de liften voorgoed zullen sluiten. De eerste liftpalen zijn al afgebroken.

De Dachstein Gletscher
Het bekende Dachsteinmassief ligt op de grens van Oberösterreich en Steiermark. De Hoher Dachstein (2995m) is voor beide deelstaten de hoogste berg. De Dachstein Gletscher is een relatief laaggelegen gletsjer aan de Alpenrand. Dit betekent dat de jaarlijkse neerslaghoeveelheden beduidend hoger liggen dan op de meer bekende inneralpiene gletsjers, maar dat er ook meer sneeuw (en ijs) kan wegsmelten in de zomer. Door de hete zomers is er in de afgelopen jaren veel ijs verloren gegaan. Ook voor het aankomende seizoen is de uitgangspositie slecht te noemen. Deze winter is er slechts drie meter sneeuw gevallen, waar zo’n zeven tot acht meter nodig is volgens Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.

https://www.wintersport.n(...)jer-sluiten-voorgoed
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:41:35 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374195
De glazen bol laat het halverwege mei toch echt wel zomer worden, wanneer een groot gebied met hete woestijnlucht de oversteek maakt vanuit Afrika naar Europa. Nog ver weg, maar het zal mij niet verbazen.
Als dit uitkomt, dan zit je halverwege mei al met zomerse dagen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 17:59:37 #19
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374451
Spanje was vandaag wederom het land met de hoogste temperatuur. Aan de kust van de Middelandse zee werd 27 graden gemeten.[ Bericht 1% gewijzigd door aloa op 14-03-2023 18:10:20 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208374467
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen :X
Twiddel
  dinsdag 14 maart 2023 @ 18:22:00 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208374718
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2023 18:00 schreef summer2bird het volgende:
Gaat nog wat worden. Dit jaar al enorme droogte in Spanje en Italie. En dan is de lente/zomer nog niet eens goed begonnen :X
Ik ben zeer benieuwd. Nu al nieuwe records in het zuiden van Europa...
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 14 maart 2023 @ 20:05:25 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208376487
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 15 maart 2023 @ 17:41:37 #23
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208389966
Spanje was weer het warmst vandaag met 27 graden in Ecija.

De rest van Europa was aanmerkelijk koeler, dan voorgaande dagen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 16 maart 2023 @ 18:31:18 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208410393
Wederom was het weer warm in Spanje, maar ook in het zuiden van Frankrijk bijna 28 graden vandaag.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 18 maart 2023 @ 16:56:02 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208437311
Lente in een groot deel van Europa. Duitsland haalde net geen 20 graden vandaag.
Alleen in het hoge noorden was het volop winter. Het kwik zakte vannacht nog tot -30 in Lapland, deze kou lijkt de komende tijd nog wel even te blijven in dit gebied.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 18 maart 2023 @ 19:46:09 #26
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208440033
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208440696
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeen :P

SPOILER: Australië kampt met dooie vissen vanwege hittegolf
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Twiddel
  zaterdag 18 maart 2023 @ 20:32:30 #28
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_208440880
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2023 20:24 schreef summer2bird het volgende:
In een spoiler want tis niet europa, maar wel een zomerfenomeen :P

SPOILER: Australië kampt met dooie vissen vanwege hittegolf
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zal goed stinken daar
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 24 maart 2023 @ 14:20:59 #29
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208517679
Eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje: 1.500 mensen geëvacueerd

De eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje heeft in het oosten van het land al meer dan duizend hectaren verwoest. In het getroffen gebied tussen Aragon en Valencia zijn sinds gisteren ongeveer 1.500 mensen geëvacueerd. Dat meldt de openbare omroep RTVE.

Deze ochtend werden meer dan tien steden in de provincies Castellón en Teruel getroffen. De vlammen waren meteen al "zeer vraatzuchtig", verklaarde de president van de regio Valencia Ximo Puig. In totaal is er een oppervlakte verwoest die overeenkomt met ongeveer 1.400 voetbalvelden. Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen en zijn wegen afgesloten.

https://twitter.com/Corne(...)DMhpgCbcdzKJcvA&s=19
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 24 maart 2023 @ 17:20:54 #30
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208519917
Spanje was weer eens het warmste plekje van Europa. Ondanks dat er in onderstaande plaatje 30 graden staat, werd het er net geen tropische dag. In Cieza werd het vandaag 29.6 graden.
Komende week kan het nog warmer worden in een groot deel van Spanje, later trekt deze warmte ook richting Frankrijk en west Europa.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:03:53 #31
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208532886
Vandaag weer bijna 30 graden in het zuiden van Spanje. In de rest van Europa kwam het nog wel op een enkele plek tot bijna 25 graden, maar bleef de temperatuur over het algemeen rond of onder de 20 graden. In Scandinavie kwam het, op het uiterste zuiden na, nog tot een koude vorstdag.
De komende dagen wordt een gevecht tussen de extreme kou in het noorden en de hitte uit het zuiden. Vooral in Spanje en het zuiden van Frankrijk kan de temperatuur flink gaan stijgen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208532919
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.

Snel vakantie boeken :D @aloa

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
'' I am under no obligation to make sense to you.''
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:09:01 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208532939
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 17:07 schreef Borrelnootje00 het volgende:
We zijn toe aan spaanse temperaturen hier in NL.

Snel vakantie boeken :D @:aloa

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De winterjas mag wel in de kast op zolder. 8-)
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208532952
Hier in Castelo Branco, Portugal is het nu 22 graden (maximaal 27 graden in de volle zon uit de wind). Heerlijk weer in de tuin te werken. De komende dagen gaan we richting de 26 graden zo te zien.
  zaterdag 25 maart 2023 @ 17:22:23 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533066
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:12:53 #36
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208533591
quote:
4s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 17:22 schreef aloa het volgende:
Volgende week misschien al 35 voor Spanje.

[ afbeelding ]
Laat nog maar effe daar :P
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:15:09 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533625
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:12 schreef Dven het volgende:

[..]
Laat nog maar effe daar :P
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:30:40 #38
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208533786
quote:
4s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:15 schreef aloa het volgende:

[..]
Ik vraag me af wat de hoogst gemeten temperatuur is in maart (in Spanje).
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.

De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan dat :+ Zou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:32:25 #39
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533795
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:

[..]
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.

De bronnen die worden gegeven zijn allemaal 404'tjes geworden en ook het Spaans weerinstituut beschikt niet over deze informatie. Ik neem dus aan dat we het lager moeten zoeken dan dat :+ Zou me niet verbazen als 35 een record is of er dichtbij in de buurt komt.
Dat denk ik ook idd. Mede omdat begin maart ook al een record werd verbroken en dat was net boven de 30.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_208533888
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:30 schreef Dven het volgende:

[..]
Volgens ChatGPT 38,2°C in Córdoba op 30 maart 2019. Lijkt me sterk maar goed.
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
  zaterdag 25 maart 2023 @ 18:43:59 #41
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208533923
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:

[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
Weet je toevallig de recordtemperatuur dan voor maart in Portugal? Zal niet veel verschillen van die van Spanje.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 25 maart 2023 @ 20:19:27 #42
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_208535159
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 18:40 schreef Managarm het volgende:

[..]
Niet echt hoor, wij hadden verleden jaar in Portugal temperaturen boven de 35 in April. Niet echt leuk, heel erg slecht voor de moestuin. Opbrengst verleden jaar was echt ruk, te weinig regen en te warm.
April =/= maart :+

Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33°C.

ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_208535361
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 maart 2023 20:19 schreef Dven het volgende:

[..]
April =/= maart :+

Ik heb in ieder geval nog geen bron kunnen vinden. Volgens het Spaans Meteorologisch Instituut is het record van Cordoba in maart 33°C.

ChatGTP verontschuldigde zich ook nadat ik om documentatie vroeg en deze niet gevonden kon worden.
  zondag 26 maart 2023 @ 16:55:58 #44
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208545510
Op meerdere plekken is de tropische 30 graden weer gehaald in Spanje. In Frankrijk, Duitsland en het oosten van Europa kwam het hier en daar tot onweer.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 27 maart 2023 @ 09:06:12 #45
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208551550
Het is geen Europa, maar hier komt de hitte wel vandaan.


quote:
Nieuwe hittegolf in Marokko, temperaturen tot 41 graden

In verschillende delen van Marokko zal het kwik de komende dagen weer flink oplopen.

Dat meldt het nationale meteorologisch instituut (DMN). De temperatuur kan oplopen tot 41 graden. De weerdienst heeft code oranje afgegeven voor de hittegolf.

Vooral in het zuiden en het midden van Marokko wordt het heet. In steden als Aousserd, Tata, Es-Smara en Laâyoune kan het kwik stijgen tot 41 graden.

In andere steden zoals Marrakech, Agadir en Tan-Tan wordt het iets minder warm, maar nog steeds rond de 38 graden.

https://nieuws.marokko.nl(...)turen-tot-41-graden/

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 27 maart 2023 @ 09:17:18 #46
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_208551623
Komt daar ook nog wat van deze kant op?
pi_208551647
SpanjeGod _O_ kom maar door met die warmte.
  maandag 27 maart 2023 @ 09:26:03 #48
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208551692
quote:
2s.gif Op maandag 27 maart 2023 09:17 schreef Gunner het volgende:
Komt daar ook nog wat van deze kant op?
Vanaf woensdag dubbele cijfers. Maar tegen het weekend is dat alweer voorbij.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 29 maart 2023 @ 09:20:38 #49
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208575736

Eerste, voorzichtige blik op de zomer: opnieuw warm en droog
?


Gaan we in Nederland opnieuw een warme en droge zomer tegemoet? Als je naar de eerste seizoensverwachtingen van de grote, globale rekenmodellen kijkt, zou je dat zomaar kunnen denken. Maar die eerste ontwikkelingen zijn nog pril, er kan veel veranderen.


Zowel de lange-termijnverwachting van het ECMWF als de seizoensverwachting van NOAA/NCEP (CFS) tekent ons land in de zomer aan de rand van een hogedrukgebied boven het noorden van Europa in. Het Europese model legt het centrum ervan bij Schotland en boven de Noordzee, het Amerikaanse model boven Scandinavië.

Warmer en droger dan normaal
In beide gevallen zouden de drie zomermaanden in Nederland droger dan normaal verlopen, al is er Europese model hierin wat uitgesprokener dan het Amerikaanse. En in beide gevallen ook zouden de zomertemperaturen een stuk hoger dan normaal uitkomen.

Een belangrijke verandering in het weer is het verdwijnen van La Niña, de koude zeestroom op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australië en Indonesië aan de andere kant. Tijdens de zomer worden eerst neutrale omstandigheden verwacht, maar is het ook steeds waarschijnlijker dat het warme broertje El Niño van La Niña op gang komt. Dat is een warme zeestroom in het eerdergenoemde gebied.

Wereldweer gaat op de schop
Als de situatie daar 180 graden draait, zien we ook de effecten die zo’n zeestroom op het wereldwijde weer heeft veranderen. In de VS merken ze het al, vooral in het zuidwesten. Was het de afgelopen jaren in Californië extreem droog, tijdens de voorbije winter is het er hard gaan regenen en die extreem natte periode houdt nog steeds aan.

Verder zien we dat het de afgelopen jaren erg natte oosten van Australië voor het eerst sinds langere tijd weer droog aan het worden is. Andere veranderingen, samenhangend met de komst van El Niño, zijn droger weer in Indonesië en het Amazonegebied (met in beide gebieden een toenemende kans op bosbranden), het onderdrukken van het Atlantische Orkaanseizoen en wellicht ook het terugkeren van de regentijd in de Hoorn van Afrika

Een samenhang tussen El Niño en het weer in Europa is lastiger te bewijzen, omdat wij het verst bij de bron vandaan zitten. Toch werd door sommige Europese meteorologen de afgelopen jaren gesuggereerd dat de extreme droogte, als gevolg van het hardnekkig voorkomen van hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa en het Alpengebied, toch deels aan La Niña toe te schrijven was. Als dat zo was, zou die invloed op het weer bij ons nu dus kunnen verdwijnen. Tegelijkertijd zou er ruimte kunnen vrijkomen voor de hogedrukgebieden in het noorden, zoals die door de twee grote rekenmodellen voor de komende zomer worden berekend. Het zuiden zou juist wat natter kunnen worden.

Europese verwachting voor ons het droogst
Het is de Europese verwachting die voor ons het droogste zou uitpakken. Volgens het Europese model wordt het niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Noord-, Midden- en Centraal-Europa warmer en droger dan normaal. De natte kant van de medaille wordt aan de zuidkant van de Alpen in het nu al door droogte geteisterde Italië ingetekend. Ook het Spanje en Portugal in het zuidwesten van Europa zouden wat meer regen dan normaal kunnen verwachten, als is dat ook normaal in de zomer toch heel weinig.

Het Amerikaanse model laat het zwaartepunt van de warmte boven de noordelijke helft van Europa (inclusief Nederland) uitkomen. Dat is tevens het gebied waar minder neerslag dan normaal wordt verwacht. Natter dan normaal zou de zomer volgens de Amerikanen op de Britse eilanden, in Frankrijk, Italië en in het zuidoosten van Europa moeten verlopen. Ook het noorden van Spanje zou tijdens de zomermaanden meer regen dan normaal tegemoet kunnen zien. Frankrijk en Engeland zijn niet ver van Nederland. We zitten dan op de wip.

Definitieve verwachting laat in mei
Al met al sluit de eerste vooruitblik op de komende zomer dus min of meer aan op het weerbeeld zoals we dat de laatste jaren in onze zomers al vaak hebben gezien, waarbij de achtergronden mogelijk wel verschillen. Zoals al aangegeven, is het allemaal nog erg pril en hebben we nog een flinke tijd te gaan voordat het echt zover is. Een duidelijkere verwachting kunnen we later deze lente geven en onze definitieve zomerverwachting zullen we ergens in de laatste twee weken van mei publiceren. Nog even geduld dus.

https://www.weer.nl/nieuw(...)pnieuw-warm-en-droog
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 29 maart 2023 @ 18:28:28 #50
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208583731
De hitte zat wederom in Spanje vandaag. Bijna het hele land kwam boven de 20 graden en op een enkele plek werd de 30 gehaald. Ook in Frankrijk werd het in een groot deel van het land 20 graden.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')