quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:45 schreef dpgargoyle het volgende:
Je moet voor de grap eens kijken naar appartementen boven de 3,5 ton. Je weet wel, die luxere appartementen die eigenlijk voor babyboomers worden gebouwd. In mijn omgeving staan er veel hiervan te koop, waarvan de meesten inmiddels langer dan 1,5 jaar. Ik heb het goed in de gaten gehouden. Niet één is er de afgelopen jaren van verkocht.
quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:55 schreef xenobinol het volgende:
Bij mijn ouders achter staan een aantal vrijstaande woningen al bijna 3 jaar leeg, nieuwbouw wel te verstaan.
De vraagprijs was eerst ¤350k v.o.n. een half jaar geleden was de prijs gezakt naar ¤330k v.o.n. i.v.m. met een 'starters' korting. Nu reeds gezakt naar ¤284k v.o.n. (en waarschijnlijk verder dalende)
Kortom bijna 20% in prijs gedaald, ik zou er maar geen één kopen, want ik denk dat de sukkels buren je voor altijd giftig aan zullen kijken![]()
Een 'koopje'quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:02 schreef PietjePuk007 het volgende:
Maar je krijgt dan wel een uitkijktoren met uitzicht op de buren.
Dat is een kwestie van smaak, wat ik bedoel is dat er gewoon een hoop nieuwbouw leeg staat te wachten op een baasje. Als de prijs/kwaliteit verhouding goed zou zijn dan was er toch snel een nieuwe eigenaar gevonden?quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:03 schreef Soohr het volgende:
Dat zijn ook niet de meest mooie huizen die ze gebouwd hebben
Als je 350k uitgeeft wil je toch ergens fijn wonen,quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:07 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat is een kwestie van smaak, wat ik bedoel is dat er gewoon een hoop nieuwbouw leeg staat te wachten op een baasje. Als de prijs/kwaliteit verhouding goed zou zijn dan was er toch snel een nieuwe eigenaar gevonden?
Er worden door de woningcorporatie ook veel ex-huurhuizen te koop gezet voor het 'lullige' prijsje van rond de 140k. Dan heeft men er een nieuwe keuken en badkamer in geplaatst. Loopt ook niet bepaalt storm, dus ook aan de onderkant van het segment zijn er problemen. Mijn conclusie is dan ook dat de algehele prijsstelling flink naar beneden moet om de markt weer aan te doen trekken.
Wel met een 'somber' uitzicht over de polderquote:
Ziet er leuk uit, en inderdaad, leuk voor anderhalve ton, dan wordt het een beetje de moeite waard.quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:09 schreef dpgargoyle het volgende:
Best aardige huisjes
Regio Dronten. Probleem is dat in deze regio de afgelopen jaren enorm veel 'dure' woningen gebouwd zijn en er dus redelijk wat leegstand is. In Dronten word een treinstation gebouwd i.v.m. met het doortrekken van de lijn Lelystad-Zwolle. Het gebied rond het station zou ontwikkeld worden i.s.m. projectontwikkelaars, door de crisis in de woningmarkt dreigt daar nu een flinke schep zand tussen de raderen te komen. De projectontwikkelaars willen plots niet meer investeren i.v.m. complete vraaguitval. Een kennis van mij heeft zijn appartement 'geannuleerd' omdat de projectontwikkelaar te laat begon met de bouw en niet kon aangeven wanneer er dan wel begonnen zou worden. De reden die men opgaf was dat er onvoldoende verkocht was. Er is een hoop vraag naar woonruimte, maar niet tegen de prijzen die de producenten wensen te krijgen. Van mij mag de crisis daarom nog even voortduren, dit zal volgens mij een mentaliteitsverandering in de markt teweeg brengenquote:Op donderdag 20 mei 2010 12:19 schreef dpgargoyle het volgende:
hahaha, ach ik vind het zeker niet verkeerd.
Maar waar is dit?
Zelfs als je met z'n tweeën werkt moet je beiden ruim boven modaal zitten.quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:37 schreef StephanL het volgende:
Zie hier in de randstad vlak bij zee wel genoeg nieuwbouw projecten, maar de huizen beginnen vanaf 350.000 euro. Dat zijn geen normale prijzen meer. Zeker niet voor singles,maar ook niet voor stelletjes waar er maar één van werkt. Bijvoorbeeld de man die bouwvakker is ofzo.
Zeker. Een mentaliteitsverandering van "hoe knijp ik de burger zoveel mogelijk uit ten gunste van mezelf" naar "hoe zorgen we er weer voor dat datgene gebouwd wordt waar daadwerkelijk behoefte aan is, tegen reële prijzen".quote:Op donderdag 20 mei 2010 13:01 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Regio Dronten. Probleem is dat in deze regio de afgelopen jaren enorm veel 'dure' woningen gebouwd zijn en er dus redelijk wat leegstand is. In Dronten word een treinstation gebouwd i.v.m. met het doortrekken van de lijn Lelystad-Zwolle. Het gebied rond het station zou ontwikkeld worden i.s.m. projectontwikkelaars, door de crisis in de woningmarkt dreigt daar nu een flinke schep zand tussen de raderen te komen. De projectontwikkelaars willen plots niet meer investeren i.v.m. complete vraaguitval. Een kennis van mij heeft zijn appartement 'geannuleerd' omdat de projectontwikkelaar te laat begon met de bouw en niet kon aangeven wanneer er dan wel begonnen zou worden. De reden die men opgaf was dat er onvoldoende verkocht was. Er is een hoop vraag naar woonruimte, maar niet tegen de prijzen die de producenten wensen te krijgen. Van mij mag de crisis daarom nog even voortduren, dit zal volgens mij een mentaliteitsverandering in de markt teweeg brengen
Grondspeculatie is inderdaad vrij verwerpelijk, en ik begrijp ook niet waarom het zo'n grote vlucht heeft genomen. Mijn grootouders hadden midden vorige eeuw een boerderij aan de rand van het dorp. De grond die erbij hoorde is inmiddels grotendeels volgebouwd met woningen, maar rijk zijn ze er niet van geworden. Die grond is destijds gewoon onteigend door de gemeente, en de boerderij bestaat (uiteraard) niet meer.quote:Op donderdag 20 mei 2010 13:10 schreef dpgargoyle het volgende:
[..]
Een paar mensen zitten hier gewoon gruwelijk hun zakken te vullen over de ruggen van gezinnen die eigenlijk weinig andere keus hebben dan te emigreren of dit maar gewoon te accepteren.
De marketingmachine heeft kennelijk goed zijn werk gedaan, je moest een huis kopen want anders was je een dief van je portemonnee. Door het kuddegedrag van de gemiddelde Nederlander i.c.m. een reeks andere factoren heeft dit geleid tot recordprijzen. Daarom is het goed dat dit mechanisme faalt, de rek is er uit, de limiet is bereikt. Tijd voor een nieuwe bubble zal er bij sommigen al gedacht worden, maar waar?quote:Op donderdag 20 mei 2010 13:21 schreef Liflaf het volgende:
Grondspeculatie is inderdaad vrij verwerpelijk, en ik begrijp ook niet waarom het zo'n grote vlucht heeft genomen.
Ik vind ze er eigenlijk best oke uitzien. Tevens verkapte tvpquote:Op donderdag 20 mei 2010 12:03 schreef Soohr het volgende:
Dat zijn ook niet de meest mooie huizen die ze gebouwd hebben
bron: http://www.fd.nl/artikel/15110053/prijsdaling-koopwoning-vlakt-afquote:NVM
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) rapporteerde vorige maand een prijsstijging van 0,4% voor koopwoningen in het eerste kwartaal. Maar de organisatie zei daarbij dat het geen prijsstijgingen voor de rest van het jaar verwacht, maar eerder prijsdalingen.
De prijsstijging was vertekend, stelde Ger Hukker, NVM-voorzitter in een toelichting op de kwartaalcijfers. 'Er is geen sprake van een inhaalbeweging. De prijs van de individuele woning stijgt niet', aldus Hukker. De meeste Nederlanders zagen de huizenprijzen in hun straat dalen. In Amsterdam steeg de prijs in het eerste kwartaal met 1,4%.
De cijfers van het CBS en het Kadaster zijn gebaseerd op woningverkopen die bij het Kadaster zijn geregistreerd. De gegevens lopen achter bij de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die zich baseert op voorlopige koopcontracten.
Ik vind ze echt verschrikkelijk lelijk... Vooral de tuin is om je voor te schamen. Dat iemand dat uberhaubt heeft durven ontwerpen en dan ook nog bouwen en dan ook nog willen verkopen voor 3.5 ton...quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:14 schreef antfukker het volgende:
[..]
Ik vind ze er eigenlijk best oke uitzien. Tevens verkapte tvp
Je bedoelt die zandbak? Dat is inderdaad om je voor te schamen als je het er zo bij laat liggen. Daarom gebeurt dat in het algemeen ook niet.quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:55 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik vind ze echt verschrikkelijk lelijk... Vooral de tuin is om je voor te schamen.
Ik geloof dat er zelfs geen straatwerk voor het huis ligtquote:Op donderdag 20 mei 2010 15:41 schreef dpgargoyle het volgende:
Je bedoelt die zandbak? Dat is inderdaad om je voor te schamen als je het er zo bij laat liggen. Daarom gebeurt dat in het algemeen ook niet.
Tsja, dichter op elkaar bouwen ==> meer huizen verkopen...quote:Op donderdag 20 mei 2010 15:56 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik vind het huis zelf wel aardig, maar in dat buurtje staan de huizen echt enorm op elkaar gestapeld. Best zonde, want in Flevoland is enorm veel ruimte, ik begrijp niet goed dat ze daar geen gebruik van maken?
Inderdaadquote:Op donderdag 20 mei 2010 16:34 schreef RemcoDelft het volgende:
Tsja, dichter op elkaar bouwen ==> meer huizen verkopen...
Wat dat betreft zijn mensen vreemd: heb je een huis met 2000 vierkante meter grond, afgelegen, is het nauwelijks iets waard.
Daarentegen als je op die 2000 vierkante meter 20 huizen propt, en het daarna "stadscentrum" noemt, betalen die 20 kopers per persoon meer voor dat hele kleine stukje dan die ene voor dat vrijstaande stuk land!
Samengevat: hoe dichter mensen op hun buren proppen, hoe meer ze er voor willen betalen! Vreemd...
Mensen wonen nu eenmaal graag dicht bij mekaar. Daarom heb je nu ook steden en dorpen. En tweepersoonsbedden.quote:Op donderdag 20 mei 2010 16:34 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Tsja, dichter op elkaar bouwen ==> meer huizen verkopen...
Wat dat betreft zijn mensen vreemd: heb je een huis met 2000 vierkante meter grond, afgelegen, is het nauwelijks iets waard.
Daarentegen als je op die 2000 vierkante meter 20 huizen propt, en het daarna "stadscentrum" noemt, betalen die 20 kopers per persoon meer voor dat hele kleine stukje dan die ene voor dat vrijstaande stuk land!
Samengevat: hoe dichter mensen op hun buren proppen, hoe meer ze er voor willen betalen! Vreemd...
Of je slaapt graag ruimquote:Op donderdag 20 mei 2010 16:41 schreef Liflaf het volgende:
Daarom heb je nu ook steden en dorpen. En tweepersoonsbedden.
Waarbij 80% wel eens last heeft van z'n buren...quote:Op donderdag 20 mei 2010 16:41 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Inderdaad![]()
Een bizarre conclusie, zijn mensen dan toch zulke sociale dieren
De bouwproductie is flink ingestort daar doelde ik op. Dat er in reeds opgestarte projecten nog wat te koop is is logisch maar geen ontwikkelaar start nu nog grote nieuwe projecten op. Het bouwvolume daalt dus wat de prijsdaling ook beperkt (immers het nieuwe aanbod verdwijnt voor een groot deel)quote:Op donderdag 20 mei 2010 09:04 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Het nieuwbouw aanbod is nog nooit zo hoog geweest, de kranten staan vol met advertenties, met dikke vette letters "pak deze kans, het is nu of nooit" en zelfs het woord "korting" komt in elke advertentie terug. Dat je weinig nieuwbouw ziet verrijzen komt niet door het gebrekkige aanbod, maar het uitblijven van geplaatste orders
Inderdaadquote:Op donderdag 20 mei 2010 16:41 schreef Liflaf het volgende:
[..]
Mensen wonen nu eenmaal graag dicht bij mekaar. Daarom heb je nu ook steden en dorpen. En tweepersoonsbedden.
Maar STEL dat mensen serieus veel geld hebben, dan willen ze weer IN de stad wonen, met een tuin van 2000 vierkante meter, zodat ze netto weer net zo ver van hun buren wonen.........quote:Op donderdag 20 mei 2010 18:24 schreef du_ke het volgende:
[..]
Inderdaad.
Maar goed niet iedereen snapt dat
Nee netto hebben ze dan meer buren en voorzieningen op korte afstand liggen.quote:Op donderdag 20 mei 2010 18:35 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Maar STEL dat mensen serieus veel geld hebben, dan willen ze weer IN de stad wonen, met een tuin van 2000 vierkante meter, zodat ze netto weer net zo ver van hun buren wonen.........
Natuurlijk, en dat snap ik ook wel, maar toch blijft het frapant om "8 hoog in de Bijlmer" een betere locatie te noemen dan bijvoorbeeld 30 km verderop met ruime tuin...quote:Op donderdag 20 mei 2010 18:37 schreef du_ke het volgende:
[..]
Nee netto hebben ze dan meer buren en voorzieningen op korte afstand liggen.
Locatie daar draait alles om
30 km buiten Amsterdam met een redelijke verbinding die kant op is wel degelijk beter dan 8 hoog in de Bijlmer.quote:Op donderdag 20 mei 2010 18:40 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Natuurlijk, en dat snap ik ook wel, maar toch blijft het frapant om "8 hoog in de Bijlmer" een betere locatie te noemen dan bijvoorbeeld 30 km verderop met ruime tuin...
Daar wil ik nog niet wonen als het gratis is maar nu snap ik je gedachtegang een stuk beterquote:Op donderdag 20 mei 2010 13:01 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Regio Dronten. Probleem is dat in deze regio de afgelopen jaren enorm veel 'dure' woningen gebouwd zijn en er dus redelijk wat leegstand is. In Dronten word een treinstation gebouwd i.v.m. met het doortrekken van de lijn Lelystad-Zwolle. Het gebied rond het station zou ontwikkeld worden i.s.m. projectontwikkelaars, door de crisis in de woningmarkt dreigt daar nu een flinke schep zand tussen de raderen te komen. De projectontwikkelaars willen plots niet meer investeren i.v.m. complete vraaguitval. Een kennis van mij heeft zijn appartement 'geannuleerd' omdat de projectontwikkelaar te laat begon met de bouw en niet kon aangeven wanneer er dan wel begonnen zou worden. De reden die men opgaf was dat er onvoldoende verkocht was. Er is een hoop vraag naar woonruimte, maar niet tegen de prijzen die de producenten wensen te krijgen. Van mij mag de crisis daarom nog even voortduren, dit zal volgens mij een mentaliteitsverandering in de markt teweeg brengen
Bullshit. Grond in het buitengebied met bouwbestemming of een verkoopbaar huis op een plek waar mensen willen wonen is goud waardquote:Op donderdag 20 mei 2010 16:34 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Tsja, dichter op elkaar bouwen ==> meer huizen verkopen...
Wat dat betreft zijn mensen vreemd: heb je een huis met 2000 vierkante meter grond, afgelegen, is het nauwelijks iets waard.
Daarentegen als je op die 2000 vierkante meter 20 huizen propt, en het daarna "stadscentrum" noemt, betalen die 20 kopers per persoon meer voor dat hele kleine stukje dan die ene voor dat vrijstaande stuk land!
Samengevat: hoe dichter mensen op hun buren proppen, hoe meer ze er voor willen betalen! Vreemd...
Niet alle grond in het buitengebied met bouw bestemming is goud waard, ben je wel eens in de Noordoostpolder geweest? Daar staan genoeg huizen in 'buitengebied' die zo goed als onverkoopbaar zijn. Maar DAM vertel mij eens waar het wel goed wonen is, ik wil jouw gedachtegang nl. ook leren begrijpenquote:Op vrijdag 21 mei 2010 09:58 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Bullshit. Grond in het buitengebied met bouwbestemming of een verkoopbaar huis op een plek waar mensen willen wonen is goud waard
De laatste keer dat ik keek woonde er nog steeds mensen in het huis naast mijquote:Op vrijdag 21 mei 2010 10:04 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waar mensen willen wonen, Leer eens lezen
Dan maken we er een weiland van voor de koeien, alles om de huizenprijs hoog te houdenquote:Op vrijdag 21 mei 2010 10:16 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als ik uit Dronten kom zou ik dat inderdaad zeggen
Maar gelukkig woont er over 30 jaar geen hond meer en kan hopelijk de bulldozer eroverheen
Hij geeft dus eindelijk toe dat huizen duur zijn dankzij de HRA.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 14:10 schreef xenobinol het volgende:
Maxime Verhagen is inderdaad erg simpel bezig, triest om te zien dat ons land geleid word door dit soort mensen![]()
Het hele verhaal over de prijzen hoog houden is dan ook enkel om de banken en pensioenfondsen (lees BB'ers) te redden. Als je ziet hoe makkelijk er enorme bedragen worden afgeschoven richting Griekenland, dan ben ik benieuwd wat men wel niet zal doen om de huizenprijzen te 'stabiliseren'quote:Op vrijdag 21 mei 2010 14:53 schreef LXIV het volgende:
Uiteindelijk is iedereen het wel eens over de effecten van de HRA op de woningmarkt. Er zijn twee partijen: mensen die vinden dat de huizenprijzen liefst zo hoog mogelijk zijn en mensen die ze het liefst zo laag mogelijk hebben. Daar gaat de discussie nog over.
Ik vind de groep die voor hoge huizenprijzen pleit niet helemaal rationeel. Ja, ik snap dat het gevoelsmatig minder leuk is wanneer de woning die je voor 100K kocht en ooit 300K waard was straks opeens maar 250K waard is, maar verder merk je daar eigenlijk toch niks van. Het blijft dezelfde woning. Zolang je niet gaat emigreren of sterft zul je toch in Nederland moeten wonen dus kun je niet cashen.
Het punt is dat er al gigantische maatregelen zijn, denk aan de HRA, koopsubsidie, krap houden woningmarkt, belastingvrij sparen, startersleningen, stimuleringsfondsen bouw etc. Het nadeel van zulke maatregelen in tijden van voorspoed is dat je in tijden van crisis niks meer kunt.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 14:57 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Het hele verhaal over de prijzen hoog houden is dan ook enkel om de banken en pensioenfondsen (lees BB'ers) te redden. Als je ziet hoe makkelijk er enorme bedragen worden afgeschoven richting Griekenland, dan ben ik benieuwd wat men wel niet zal doen om de huizenprijzen te 'stabiliseren'
Je noemt daar een paar goede punten en uiteraard zou je verwachten dat de middelen beperkt zijn. Mijn vrees is echter dat men de mensen die in de problemen gaan komen gaat helpen op de 'Haagse manier. In Den Haag heeft de gemeente al diverse superleners een bailout gegeven omdat het meer geld zou kosten als ze in de noodopvang terecht zouden komen. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van hoeveel geld je voor de noodopvang wenst uit te geven, waarom wel een asielzoekersgezin op straat zetten maar geen financiele kamikazepiloot? Alles om de huizenprijzen hoog te houdenquote:Op vrijdag 21 mei 2010 15:11 schreef LXIV het volgende:
Het punt is dat er al gigantische maatregelen zijn, denk aan de HRA, koopsubsidie, krap houden woningmarkt, belastingvrij sparen, startersleningen, stimuleringsfondsen bouw etc. Het nadeel van zulke maatregelen in tijden van voorspoed is dat je in tijden van crisis niks meer kunt.
Net als de rente. Als je die in goede tijden op 0% zet (lekker goedkoop geld), wat ga je dan doen als de crisis uitbreekt?
En als je de HRA afschaft noemen ze dat "kapitaalvernietiging"quote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:24 schreef LXIV het volgende:
Het is allemaal nutteloze, papieren winst.
Er wordt geen waarde gecreerd met het opblazen van een bubble. Wel met het bouwen van huizen. Ik las een tijdje terug zelfs een artikel van een 'econoom' die beweerde dat we collectief 180 miljard rijker zouden worden als we maatregel zus-en-zo zouden doorvoeren waardoor de huizenprijzen met 10% zouden stijgen.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:39 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
En als je de HRA afschaft noemen ze dat "kapitaalvernietiging"
Pfft dat kan veel eenvoudiger! Ik heb hier naast me een half flesje water staan, voor 200 miljoen euro mag je hem kopen! Ben ik even rijkquote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Er wordt geen waarde gecreerd met het opblazen van een bubble. Wel met het bouwen van huizen. Ik las een tijdje terug zelfs een artikel van een 'econoom' die beweerde dat we collectief 180 miljard rijker zouden worden als we maatregel zus-en-zo zouden doorvoeren waardoor de huizenprijzen met 10% zouden stijgen.
Dan ben je toch niet meer serieus te nemen?
Ik kan ook 1 miljard liter drinkwater opslaan, al het andere water in Nederland vergiftigen. Dan is die 1 miljard liter drinkwater opeens 200 miljard waard. Zijn we met z'n allen ook rijker geworden.
Die woningen te koop die jij zegt, gaan bij ons onder het bijltje als sociale huurwoning. Ben ik nogmaals even blij dat ik België woon bij het zien van deze schrijnend lelijke gedrochten. Ik hoop dat ik mijn Nederlandse vriendin overtuigd kan krijgen om toch maar in België te gaan wonenquote:
quote:Op vrijdag 21 mei 2010 21:31 schreef Emu het volgende:
[..]
Die woningen te koop die jij zegt, gaan bij ons onder het bijltje als sociale huurwoning. Ben ik nogmaals even blij dat ik België woon bij het zien van deze schrijnend lelijke gedrochten. Ik hoop dat ik mijn Nederlandse vriendin overtuigd kan krijgen om toch maar in België te gaan wonen
Was dat een miepje van Elsevier..? Daar zitten ook veel kortzichtige zielen.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Er wordt geen waarde gecreerd met het opblazen van een bubble. Wel met het bouwen van huizen. Ik las een tijdje terug zelfs een artikel van een 'econoom' die beweerde dat we collectief 180 miljard rijker zouden worden als we maatregel zus-en-zo zouden doorvoeren waardoor de huizenprijzen met 10% zouden stijgen.
Dan ben je toch niet meer serieus te nemen?
Ik kan ook 1 miljard liter drinkwater opslaan, al het andere water in Nederland vergiftigen. Dan is die 1 miljard liter drinkwater opeens 200 miljard waard. Zijn we met z'n allen ook rijker geworden.
Hij heeft wel gelijk, echter, tot de bubbel barstquote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Er wordt geen waarde gecreerd met het opblazen van een bubble. Wel met het bouwen van huizen. Ik las een tijdje terug zelfs een artikel van een 'econoom' die beweerde dat we collectief 180 miljard rijker zouden worden als we maatregel zus-en-zo zouden doorvoeren waardoor de huizenprijzen met 10% zouden stijgen.
Dan ben je toch niet meer serieus te nemen?
Kortzichte zielen met nog kortere lontjes. Laatst ergens een brakke elsevier trut op TV die bijna aan de hartbewaking moest. Die kotste er wat troep uit in 10 minuten tijd. Gelukkig dat het verbale troep was, anders hadden ze ipv de studio schoon te maken beter de studio opnieuw op kunnen bouwen. Eens kijken of ik een plaatje bij de doos in kwestie kan vinden. Owja heb er al : Marike Stellinga . Ze had haar boek beter: "de werkelijkheid van mijn eeuwige gejank" kunnen noemen. Gevalletje permanent ongesteld.quote:Op zaterdag 22 mei 2010 10:38 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
[..]
Was dat een miepje van Elsevier..? Daar zitten ook veel kortzichtige zielen.
LOLquote:Op zaterdag 22 mei 2010 19:51 schreef dramatiek het volgende:
[..]
Kortzichte zielen met nog kortere lontjes. Laatst ergens een brakke elsevier trut op TV die bijna aan de hartbewaking moest. Die kotste er wat troep uit in 10 minuten tijd. Gelukkig dat het verbale troep was, anders hadden ze ipv de studio schoon te maken beter de studio opnieuw op kunnen bouwen. Eens kijken of ik een plaatje bij de doos in kwestie kan vinden. Owja heb er al : Marike Stellinga . Ze had haar boek beter: "de werkelijkheid van mijn eeuwige gejank" kunnen noemen. Gevalletje permanent ongesteld.
[ afbeelding ]
Zonder HRA kunnen de meeste mensen dat huis van 2 ton niet kopenquote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:24 schreef LXIV het volgende:
Ooit houdt het op, dan is het geld er gewoon niet meer. Het is al frappant hoeveel belastingen en bezuinigingen gepikt worden enkel om de HRA in stand te kunnen houden, iets waar netto geen burger iets aan verdient.
Ja, zonder de HRA waren de huizen goedkoper geweest. Maar of huis X nu op papier 3 ton waard is en je dit met HRA net financieren kunt, of huis X is op papier 2 ton waard en dat kun je zonder HRA net financieren, je woont in hetzelfde huis met dezelfde lasten. Het is allemaal nutteloze, papieren winst.
Van mij mogen alle markten vrijgegeven worden. Ik ga er van uit dat alle overheidsingrijpen op een markt verstorend werkt en dus op lange termijn netto alleen maar geld kost.quote:Op zondag 23 mei 2010 10:45 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Zonder HRA kunnen de meeste mensen dat huis van 2 ton niet kopen
De huurmarkt vrijgeven leidt er toe dat mensen gaan kopen en daar wordt iedereen beter van
HRA levert je netto geld op.quote:Op zondag 23 mei 2010 10:59 schreef LXIV het volgende:
[..]
Van mij mogen alle markten vrijgegeven worden. Ik ga er van uit dat alle overheidsingrijpen op een markt verstorend werkt en dus op lange termijn netto alleen maar geld kost.
Waar komt dat geld dan vandaan? Je moet natuurlijk niet naar het individu kijken, maar macro. Hoe levert de HRA dan geld op?quote:Op zondag 23 mei 2010 11:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
HRA levert je netto geld op.
Verzin wat beters
Ja dat zegt die moeder van m'n vriendin ook altijd. Die heeft met dit soort praatjes ook al haar kinderen zo gek gekregen om hun woningbouwflatje op te geven en zich diep in de schulden te steken voor hun eigen huis. Nu zitten ze allemaal op een houtje te bijten en zijn ze boos op ma.quote:Op zondag 23 mei 2010 11:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
HRA levert je netto geld op.
Verzin wat beters
De HRA levert alleen geld op voor de bankenquote:Op zondag 23 mei 2010 11:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
HRA levert je netto geld op.
Verzin wat beters
Tja.... want huren is geld weggooien... bla bla bla...quote:Op zondag 23 mei 2010 11:11 schreef dpgargoyle het volgende:
Ja dat zegt die moeder van m'n vriendin ook altijd. Die heeft met dit soort praatjes ook al haar kinderen zo gek gekregen om hun woningbouwflatje op te geven en zich diep in de schulden te steken voor hun eigen huis. Nu zitten ze allemaal op een houtje te bijten en zijn ze boos op ma.
Tegen de tijd dat al die halfies doorhebben dat het kopen van een huis absoluut geen garantie voor een dikke portemonnee is, pas dán wordt het voor de slimmerik de tijd om in te stappen. Dat kan dus nog wel even duren.quote:Op zondag 23 mei 2010 11:54 schreef dramatiek het volgende:
Het lijkt me echt niks om nu in een koophuis te zitten met een golden straightjacket. Kom nu al regelmatig mensen tegen op de werkvloer die 5 uur reistijd per dag kwijt zijn omdat ze ontslagen waren en geen baan in de buurt konden vinden. Of een persoon die de liefde tegenkomt in het buitenland maar met een ketting aan zijn huis vast zit. Zusje van vriendin waarvan de relatie op de klippen loopt -> gevolg restschuld waar ze 15-20 jaar over gaat afbetalen.
Oh yeah....huizen.....zo ontzettend jaren 60. De impact van de veranderende mindset moet nog komen. De nieuwe generatie gaat het verhaal van oma en opa iig niet zomaar slikken, want het verhaal van pa en ma is ditmaal sterker.
So true... ik zie dit soort zaken ook van dichtbij... blijven bidden en hopen dat het weer 'beter' gaat. Zo ken ik een setje die beiden hun koopwoningen leeg hebben staan en reeds samen in een nieuwe koopwoning zijn gaan wonen (wat is liefde toch mooi, maar je doet zulke domme dingenquote:Op zondag 23 mei 2010 11:54 schreef dramatiek het volgende:
Het lijkt me echt niks om nu in een koophuis te zitten met een golden straightjacket. Kom nu al regelmatig mensen tegen op de werkvloer die 5 uur reistijd per dag kwijt zijn omdat ze ontslagen waren en geen baan in de buurt konden vinden. Of een persoon die de liefde tegenkomt in het buitenland maar met een ketting aan zijn huis vast zit. Zusje van vriendin waarvan de relatie op de klippen loopt -> gevolg restschuld waar ze 15-20 jaar over gaat afbetalen.
Oh yeah....huizen.....zo ontzettend jaren 60. De impact van de veranderende mindset moet nog komen. De nieuwe generatie gaat het verhaal van oma en opa iig niet zomaar slikken.
Ik denk dat menig autoverkoper jaloers is op de verkooptactieken van dit soort lieden.quote:
Zelfs in het relatief goedkope België is dus wel duidelijk dat de markt scheefgroeit. De jongere generatie moet steeds meer lenen en/of op langere termijn.quote:Spreidstand tussen wonen en lonen
Huizenprijzen stijgen dubbel zo snel als inkomen
De jongste twintig jaar stijgen de huizenprijzen in ons land sneller dan waar ook in het Westen. De lonen gingen niet eens half zo snel omhoog. En toch woon je in België voorlopig nog steeds ruim, comfortabel en relatief goedkoop.
Eigenlijk groeit de kloof tussen de huizenprijzen en de lonen in ons land per saldo al veertig jaar sneller dan waar ook in de industriële wereld. Dat blijkt uit een studie van consultantsbedrijf McKinsey. Wonen werd zo'n vijftien keer duurder, en ook een stuk minder betaalbaar, want onze lonen stegen maar goed half zo snel.
Het 'drama' voltrok zich vooral de jongste twintig jaar. Een analyse van de cijfers leert dat de huizenprijzen rond 1990 versneld begonnen te stijgen. Ze verdrievoudigden sindsdien, terwijl onze lonen in diezelfde periode met maar 70 procent omhoog gingen.
Een stijging van gemiddeld 6,25 procent per jaar dus, tegenover een van nauwelijks 2,5 procent. De kloof tussen het beschikbaar inkomen en de vastgoeddroom groeide de afgelopen twintig jaar razendsnel.
Gelukkig halveerde de rente in diezelfde periode, van 7,5 tot 3,5 procent. Koppel dat aan de trend om op steeds langere termijn te lenen - gemiddeld al bijna 24 jaar - en aan de almaar gullere hulp van de ouders bij het waarmaken van de vastgoeddroom, en de modale Belg slaagt er toch nog in om het zo begeerde dak boven het hoofd te financieren.
Uit berekeningen van de Immotheker blijkt dat we tien jaar geleden gemiddeld 372 euro per maand besteedden aan de aflossing van onze hypothecaire lening. Netto, na verrekening van de fiscale aftrek. Nu is dat 438 euro, een toename met 17,75 procent. Onze lonen stegen in diezelfde periode echter met 28 procent. Dat valt dus nog mee.
En bedenk voor u toch nog begint te zuchten, dat de vastgoedprijzen in heel wat andere Europese landen nog een pak hoger liggen dan bij ons.
Een modale woning kost nu in Vlaanderen gemiddeld 185.000 euro. Met 245.000 euro is zij in Frankrijk zowat een derde duurder, gevolgd door Ierland, Italië en Nederland met ongeveer 230.000 euro, een kwart meer dan in ons land. In Groot-Brittannië kost een woning met 190.000 euro gemiddeld zowat evenveel als hier. Alleen Duitsland, met 150.000 tot 160.000 euro voor een doorsnee woning, is duidelijk goedkoper.
Hoe krijgen onze buren de eindjes aan elkaar geknoopt? Onder meer door op heel lange termijn te lenen.
In landen als Nederland zijn woonkredieten met een looptijd van 40 jaar en meer geen uitzondering. Bovendien zijn die kredieten bij onze noorderburen onbeperkt fiscaal aftrekbaar.
Als de rente weer gaat oplopen, wordt een nog langere looptijd ook in eigen land de enige weg die een kandidaat-eigenaar nog kan bewandelen.
Intussen blijft België, ondanks de lagere prijzen, een soort vastgoedparadijs in vergelijking met andere Europese landen. Want kwalitatief kunnen de Belgische woningen de vergelijking met de rest van Europa goed doorstaan.
Heel goed zelfs, want met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 175 m² doet in Europa geen enkel land beter. In Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland schommelt het gemiddelde rond 150 m², om dan te zakken naar 135 m² in Duitsland, Frankrijk en Nederland, en 125 tot 130 m² in Portugal en Oostenrijk. Spanje is de hekkensluiter met 90 m².
Per bewoonbare vierkante meter woon je dus nergens in Europa goedkoper dan in België.
(Bedragen zijn op jaarbasis natuurlijk.)quote:Hoeveel bedraagt de aftrek 'enige, eigen woning'?
Alle werkelijk betaalde of gedragen uitgaven voor uw hypothecaire lening komen in aanmerking voor de aftrek 'enige, eigen woning'. U mag dus zowel de interesten, kapitaalaflossingen en premies voor een schuldsaldoverzekering fiscaal in rekening brengen. Het ingebrachte bedrag is echter beperkt tot (voor het aanslagjaar 2010 - inkomsten 2009):
* 2 080 euro
* verhoogd met 690 euro
* verhoogd met 70 euro als u op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin u de hypothecaire lening bent aangegaan minstens drie kinderen ten laste heeft
De verhogingen zijn slechts geldig tijdens de eerste tien jaar van de lening en ze vervallen als u eigenaar van een tweede woning wordt.
Ach de beperking is al twintig jaar bezig en over twintig jaar is het voordeel nauwelijks de moeite meer.quote:Op zondag 23 mei 2010 13:03 schreef Krantenman het volgende:
Trouwens wel grappig om de regels voor de Belgische 'hypotheekrente-aftrek' te lezen:
[..]
(Bedragen zijn op jaarbasis natuurlijk.)
Iemand een idee hoe het in Nederland precies zit? Is alles werkelijk volledig aftrekbaar?
En dan ook op 3 woningen HRA zeker?!quote:Op zondag 23 mei 2010 12:02 schreef xenobinol het volgende:
[..]
So true... ik zie dit soort zaken ook van dichtbij... blijven bidden en hopen dat het weer 'beter' gaat. Zo ken ik een setje die beiden hun koopwoningen leeg hebben staan en reeds samen in een nieuwe koopwoning zijn gaan wonen (wat is liefde toch mooi, maar je doet zulke domme dingen). Met zijn tweeën hebben ze dus 3 woningen. Aangezien ze wel enige 'overwaarde' hebben zouden ze dus de prijs kunnen bijstellen, maar dat doen ze dus niet omdat ze er bij de aanschaf van de nieuwe woning op gerekend hadden dat de oude woningen een bepaald bedrag zouden opleveren. Ik vraag me af hoe lang ze dat nog gaan trekken. Ik geloof niet dat er in Almere een tekort aan koopwoningen is
Zal wel. Ordinaire diefstal is het. Tuig van de richel!quote:Op zondag 23 mei 2010 17:54 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
En dan ook op 3 woningen HRA zeker?!
Grappig dat in de grafiek bij de downtrend staat: "Never a better time to buy". Dat is dus exact wat de NVM al anderhalf jaar roept!quote:Op zondag 23 mei 2010 12:28 schreef fedsingularity het volgende:
Net als hier dus een aantal jaar geleden.
De huizenprijzen stegen harder dan je ooit kon sparen dus er zat niets anders op dan snel instappen.
Net een parabolische stijging dus.
[ afbeelding ]
Iedereen verklaart me voor gek dat ik huur dus ik zit goed
Tja, maar hier in de regio krijg ik echt geen nieuw ruim vrijstaand huis voor 284k. Daar heb ik net een rijtjeshut voor.quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:02 schreef PietjePuk007 het volgende:
Maar je krijgt dan wel een uitkijktoren met uitzicht op de buren.
Je kan er negatief over doen, maar als het hier in de regio stond had ik het voor 284k toch wel een erg fijne woning gevonden. Kom op zeg, weinig mis met deze huizen. Dit is meer een regio probleem dan wat anders.quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:17 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Wel met een 'somber' uitzicht over de polder![]()
[ afbeelding ]
Dak terras:
[ afbeelding ]
Garage:
[ afbeelding ]
En 'Sahara' stijl achtertuin, inclusief tuinmuur:
[ afbeelding ]
De bodem op het naastgelegen industrieterrein is recentelijk nog gesaneerd i.v.m. pesticiden, kortom een echt 'polderpaleisje' voor het beginnende gezin voor vrijwel 'niets'![]()
Toch raar dat zoiets al 3 jaar onverkoopbaar is, zou er iets mis zijn met de markt
Tja, aan de ene kant vind ik de huizenprijzen veel te hoog dankzij al die regeltjes die toch eindelijk eens aangepakt moeten worden. Aan de andere kant ben ik dus iemand die op het hoogtepunt van de markt heeft gekocht (mei '08 zeg maar). Huis gekocht voor 185k, KK erbij...hup, 2k. Huizen op dezelfde verdieping van mijn huis zijn nu ong. 160k-170k en die staan erg lang te koop (dus verkoopprijs zal wellicht 150k zijn).quote:Op vrijdag 21 mei 2010 14:53 schreef LXIV het volgende:
Uiteindelijk is iedereen het wel eens over de effecten van de HRA op de woningmarkt. Er zijn twee partijen: mensen die vinden dat de huizenprijzen liefst zo hoog mogelijk zijn en mensen die ze het liefst zo laag mogelijk hebben. Daar gaat de discussie nog over.
Ach ja. Waarschijnlijk vond je het in 2007 de prijs waard om ervoor te betalen. En het huis is toch niet minder geworden, hoewel het op papier misschien minder waard is? Je woont nog steeds in hetzelfde huis voor hetzelfde geld als je in 2007 voorzag.quote:Op zondag 23 mei 2010 19:20 schreef Knipoogje het volgende:
[..]
Tja, aan de ene kant vind ik de huizenprijzen veel te hoog dankzij al die regeltjes die toch eindelijk eens aangepakt moeten worden. Aan de andere kant ben ik dus iemand die op het hoogtepunt van de markt heeft gekocht (mei '08 zeg maar). Huis gekocht voor 185k, KK erbij...hup, 2k. Huizen op dezelfde verdieping van mijn huis zijn nu ong. 160k-170k en die staan erg lang te koop (dus verkoopprijs zal wellicht 150k zijn).
Dit is ook geen huis waar ik oud in wil worden, dus het gaat me hoe dan ook veel geld kosten mocht ik willen verhuizen. Ik realiseer me dondersgoed dat er winnaars en verliezers zijn (winnaars: de personen die in de jaren 90 hun huis kochten en zelfs met halvering van de huizenprijs nog een leuke overwaarde hebben, verliezers: mijn medelotgenoten die vanaf 2007 hun huis kochten).
't is kut dat ik een verliezer ben. Best leuk hoor, om winnaar te zijn in de huizenmarkt. Koop je in '95 een huis, woon je er 15 jaar gratis in en krijg je nog geld toe ook als je hem verkoopt.
Met kopen heb je iedere maand het zelfde bedrag, ook na 30 jaar, en met huren mag je blij zijn als je na 30 jaar 'slechts' 30% meer kwijt bent.quote:Op zondag 23 mei 2010 11:44 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Tja.... want huren is geld weggooien... bla bla bla...
Tegenwoordig hoor ik al die leenkoningen alleen nog maar janken over het feit dat ze hun huis niet voor een belachelijk hoge prijs verkocht krijgen![]()
Het kopen van een huis is voor vele mensen geen bewuste afweging geweest, men liep gewoon de kudde achterna.
Een vriendin van mij die heeft een nieuwe vriend, zo echte 'adviseur', die begon meteen over het kopen van een huis, maakte even een rekensommetje op basis van een aflossingsvrije tophypotheek en binnen anderhalve minuut verklaarde hij me voor gek dat ik nog niet gekocht had. Toen ik hem melde dat hij een aantal overwegingen over het hoofd had gezien, deed hij dat allemaal af als onzin. Tja... hij verdient er een goede boterham mee
quote:Op zondag 23 mei 2010 19:26 schreef Resistor het volgende:
[..]
Met kopen heb je iedere maand het zelfde bedrag, ook na 30 jaar, en met huren mag je blij zijn als je na 30 jaar 'slechts' 30% meer kwijt bent.
Maar ik geloof dat deze discussie al meer dan 57x voorbij gekomen is. Met huren heb je geen onderhoudskosten, met kopen kan je de boel zonder problemen van de eigenaar grondig verbouwen... [insert nog meer argumenten voor en tegen]
Ik blijf rustig zitten bij mijn oudersen blijf rustig de markt scannen op een mooi huisje met een grote schuur. Wel wat gezien wat ik kan betalen, maar er zijn grenzen (te groot, te ver weg, moet te veel aan gebeuren)
quote:Op zondag 23 mei 2010 19:20 schreef Knipoogje het volgende:
[..]
Tja, aan de ene kant vind ik de huizenprijzen veel te hoog dankzij al die regeltjes die toch eindelijk eens aangepakt moeten worden. Aan de andere kant ben ik dus iemand die op het hoogtepunt van de markt heeft gekocht (mei '08 zeg maar). Huis gekocht voor 185k, KK erbij...hup, 2k. Huizen op dezelfde verdieping van mijn huis zijn nu ong. 160k-170k en die staan erg lang te koop (dus verkoopprijs zal wellicht 150k zijn).
Dit is ook geen huis waar ik oud in wil worden, dus het gaat me hoe dan ook veel geld kosten mocht ik willen verhuizen. Ik realiseer me dondersgoed dat er winnaars en verliezers zijn (winnaars: de personen die in de jaren 90 hun huis kochten en zelfs met halvering van de huizenprijs nog een leuke overwaarde hebben, verliezers: mijn medelotgenoten die vanaf 2007 hun huis kochten).
Och, je moet het je niet persoonlijk aantrekken. Die zgn. "winnaars" zijn dat ook alleen maar omdat ze precies op het goede moment geboren zijn, niet omdat ze zo intelligent waren ofzo. En ook veel van die "winnaars" gaan geld verliezen, omdat velen van hen hun overwaarde al uitgegeven hebben voordat ze hem konden cashen, aan vakanties, dure auto's en boten.quote:'t is kut dat ik een verliezer ben. Best leuk hoor, om winnaar te zijn in de huizenmarkt. Koop je in '95 een huis, woon je er 15 jaar gratis in en krijg je nog geld toe ook als je hem verkoopt.
Daarbij komt dat de bouwkosten voor een woning nu al twee jaar achtereen fors dalen, maar kennelijk heeft dat geen invloed op de "markt"quote:Op zondag 23 mei 2010 19:25 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ach ja. Waarschijnlijk vond je het in 2007 de prijs waard om ervoor te betalen. En het huis is toch niet minder geworden, hoewel het op papier misschien minder waard is? Je woont nog steeds in hetzelfde huis voor hetzelfde geld als je in 2007 voorzag.
Verder zal overstappen naar een grotere woning juist meer binnen je bereik komen, want als de huizenprijzen 20% dalen dan daalt jouw huis in absolute zin veel minder dan het je vervolghuis. "Upgraden" wordt dus alleen maar gemakkelijker.
Het is net als met computers zeg ik maar. Daar is ook een deflatie van 50% per jaar geweest, waardoor je steeds meer computer kreeg voor steeds minder geld. En zijn we daar nu slechter van geworden? Als de computermarkt hetzelfde scenario had gevolgd als de huizenmarkt dan moest je nu een PL afsluiten van 20.000 euro om een C-64 te kunnen kopen.
Ja dat weiland met koeien kan financieel ook niet uit natuurlijk, dus dan geven we de boeren ook subsidie , we spijkeren alles met subsidie "vast"quote:Op vrijdag 21 mei 2010 10:23 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dan maken we er een weiland van voor de koeien, alles om de huizenprijs hoog te houden
Er zal wel iets fout zijn aan de woning daarboven dan, anders had je niet zo'n lage prijs.quote:Op zondag 23 mei 2010 19:51 schreef LXIV het volgende:
In den Bosch heb je voor 529.000 KK dan dit:
[ afbeelding ]
Dat is dus 7x de woning erboven!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |