abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_173604138
OEKRAÏNE

Waar kennen we de Oekraïeners van?

Helaas vooral van negatieve zaken als het conflict rond de Krim met Rusland en in dezelfde periode ook van vlucht MH17. Eerder ook van de politieke onrust rond de Oranje Revolutie. Nog eerder van de ramp in Tsjernobyl. En nog weer eerder van de Duitse bezetting tijdens WW2, wat 1/6 van de bevolking niet overleefde.
Aan de meer positieve kant als het grootste land van Europa (dat ook geheel in Europa ligt), van het EK 2012, als de graanschuur van Europa, van de stad met de mooie naam Dnjepropetrovsk, de spits Andrei Shevchenko, de trainer Valerij Lobanovskyj, hun club Dynamo Kiev, Mila Kunis, met of zonder 'de' en van historische steden als Lviv en de hoofdstad Kiev.



Hoe doen ze het op het ESF?

Oekraïne is nog niet zo lang actief op het ESF. In 2003 debuteerde het land. Sindsdien zijn ze één van de meest succesvolle deelnemers. Van de 15 inzendingen bereikten er 9 de Top 10. Het podium werd vijf keer gehaald, waarbij er twee keer werd gewonnen. De finale werd sowieso altijd bereikt. De enige echt mindere prestaties werden neergezet in de twee edities die volgden op een Oekraïense zege, wat suggereert dat ze liever niet twee jaar op rij de hoge organisatiekosten op zich nemen.

De Oekraïense voorronde wordt Evrobachennya genoemd. Hierbij werd meestal gebruik gemaakt van wat vermoedelijk de ideale selectieprocedure is: Er is één grote finale met 20 acts, en na afloop stemmen jury en televoters voor hun favoriet en de gezamenlijke winnaar mag het land vertegenwoordigen. Veel dichter bij de werkelijkheid van een ESF kan een voorronde niet komen.

De inzendingen van Oekraïne zijn door de jaren heen regelmatig 'omstreden' geweest. Het is dan niet op de Azerbeidjaanse manier, waarbij de televoting wordt gemanipuleerd, de Turkse manier waarbij alle oud-landgenoten worden gemobiliseerd tijdens de stemperiode of de Zweedse wijze, waarbij de EBU op het hoogste niveau wordt beïnvloed om de regels in hun voordeel aan te passen. Nee, bij Oekraïne zijn het nog gewoon ouderwetse politieke relletjes, meestal in de teksten van hun inzendingen of tijdens de vaak rommelige voorselectie. Deze gebeurtenissen helpen aandacht te genereren voor de Oekraïense inzendingen.



Wat verder opvalt, is dat de loting/indeling voor de startpositie door de jaren heen zelden ongunstig geweest. Vanaf 2003 had Oekraïne de volgende startplekken:

16 - 10 - 16 - 18 - 18 - 18 - 21 - 17 - 23 - 25 - 22 - 01 - 21 - 22 - 01

In het algemeen is een startpositie in de tweede helft (dus hoger dan 13) voordeliger dan een startpositie in de eerste helft. De 17e en 18e positie zijn statistisch het beste, wanneer de kijker al voldoende vergelijkingsmateriaal heeft gehad en nog redelijk fris is. Vanaf daar neemt het voordeel geleidelijk af naar het eind van de show als de vermoeidheid toeneemt. Een winnaar bij de eerste 9 liedjes is sinds de grootschalige introductie van de televoting in 1999 maar één keer voorgekomen. Ruslana boekte dan ook een wereldprestatie door vanaf de 10e positie te winnen.

Als het gaat om de puntenuitreiking, dan is er vooral veel liefde voor de directe omgeving. Zoals bij veel Sovjetrepublieken is Rusland de grootste ontvanger. Ook Azerbeidzjan, Moldavië, Armenië en Georgië krijgen vaak punten. Deze landen geven ook allemaal weer vaak punten terug. Verder krijgt Oekraïne veel van Wit-Rusland en Polen, die op hun beurt wat minder ontvangen vanwege het simpele feit dat ze niet zo vaak daadwerkelijk aan de finale meedoen. Ook is er nog beperkte diaspora-voting vanuit Zuidwest-Europa.

Nederland en Oekraïne hebben elkaar maar heel laag op het prioriteitenlijstje gezet. 2017 was een historisch jaar, omdat OG3NE als eerste ooit in een finale punten kreeg, namelijk drie stuks van de Oekraïense vakjury. Een jaar later kreeg Waylon zelfs 8 punten van de jury. Verder waren er alleen nog punten in de halve finale voor Re-Union en The Common Linnets. Hun lied Calm After The Storm zakte in de finale echter van een 4e naar een 13e plaats in de Oekraïense voorkeur, dus kreeg zelfs dat meesterwerk niets. Andersom gaven de Nederlandse televoters 7 punten aan Ruslana, Alyosha en Jamala. Die laatste kreeg er nog 3 jury-punten bij. Zlata Ognevich kreeg 5 punten en Verka Serduchka en Tina Karol nog precies 1 punt.

Hoe ging het door de jaren heen?

Oekraïne debuteerde in 2003 op het ESF. Er waren meer landen die dat jaar wilden debuteren, namelijk Servië, Albanië en Wit-Rusland. Maar Oekraïne was met ruim 45 miljoen inwoners (=potentiële televoters) iets gelijker dan die andere drie en werd als enige toegelaten. De rest mocht in 2004 in de halve finale instromen. De eerste deelnemer werd de in eigen land zeer populaire zanger Oleksandr. Hij was oud-boxer en zevenvoudig Oekraïens zanger van het jaar. Hasta La Vista werd een vrij onopvallende start, met een 14e plaats, met maar 30 punten.

Dat onopvallende was er in 2004 snel af. Toen mocht een andere populaire artiest het proberen, namelijk de zangeres Ruslana uit Lviv. Haar lied Wild Dances was voorafgaand aan het ESF een grote favoriet. Toch moest ze in de halve finale de zege laten aan het Servische Lane Moje. Op het moment dat het er echt om ging in de finale, waren de posities omgedraaid, en won Oekraïne met 280 punten, een voorsprong van 17 op Servië en destijds een record.

Wild Dances was een verfrissende inzending, ook dankzij de act, die ervoor zorgde dat het ESF het imago van galajurken en driedelige pakken definitief kwijtraakte. Het nummer werd een grote hit in Europa, en haar CD werd de bestverkochte plaat allertijden in haar thuisland. Na haar overwinning gebruikte Ruslana haar macht voor het goede doel en de politiek. Onder meer tijdens de Oranje-Revolutie was ze zeer actief en later tijdens de Maidan-protesten verbleef ze 100 dagen en nachten op het podium op het plein.


De inzending van 2005 was ook geïnspireerd door deze Oranje Revolutie. Razam Nas Bohato was het veel gebruikte strijderslied, dat werd vertolkt door GreenJolly. Omdat de tekst politiek getint was, moest deze worden aangepast voor het ESF in Kiev. Daar trok het alleen punten uit buren- en diaspora-stemmen van direct betrokkenen. De rest van Europa miste de emotionele waarde die het lied in eigen land wel had, wat leidde tot een 18e plaats.

In 2006 werd de Top 10 wel weer gehaald door de zangeres Tina Karol. Ze heet eigenlijk Tetyana Liberman, maar omdat haar Joodse achternaam haar populariteit niet echt goed deed, gebruikt ze een andere artiestennaam. Ze is één van de vele beeldschone zangeressen die Oekraïne door de jaren heen vertegenwoordigd hebben. Show Me Your Love werd 7e. Na het ESF bleef Tina onder de aandacht, en ze is nog altijd een populaire zangeres en TV-persoonlijkheid. Wel beleefde ze een dieptepunt in 2013 toen haar man en de vader van hun kind op 32-jarige leeftijd overleed aan maagkanker.



Eén van de meest opmerkelijke inzendingen komt uit 2007. Toen mocht de inmiddels legendarische Verka Serduchka het land vertegenwoordigen met Dancing Lasha Tumbai. Een lied in vele talen, onder meer het Mongools, want Lasha Tumbai zou het Mongools voor 'slagroom kloppen' zijn. En door puur toeval leek dat enorm veel op 'Russia Goodbye'. Niet geheel verrassend leidde zijn verschijning tot ophef in eigen land, maar de Oekraïense NPO steunde hem door dik en dun, en dat zorgde bijna voor een nieuwe zege. Verka werd uiteindelijk 2e, deze keer was Servië (Molitva) wel te sterk, voornamelijk doordat het iets trouwer stemmende buren had. Voor het festival was het wellicht ook wel beter dat een jaar na Lordi een normaal liedje wist te winnen. Desondanks zijn Verka en zijn lied nog lang niet vergeten. Nog regelmatig speelde hij een belangrijke rol tijdens het ESF en gerelateerde evenementen. Verder is het vermeldenswaardig dat Verka een Rolls Royce bezit, die ooit eigendom was van Freddy Mercury.


Ook in 2008 greep Oekraïne het zilver. Het lied Shady Lady werd gezongen door Ani Lorak (draai die naam om en je hebt haar echte voornaam te pakken). Dat Ani zo'n gevierde zangeres zou worden, mag een wonder heten. Ze werd geboren in een straatarme familie in de zuidwestelijk gelegen stad Kitsman. Haar vader liet het gezin al voor Ani's geboorte in de steek en vanaf haar zesde groeide ze op in een krakkemikkig weeshuis. Haar kleren waren simpelweg afgedragen stukken die er overbleven van oudere kinderen, waardoor ze op school uit de toon viel en gepest werd door de andere meisjes in de klas. Haar oudere broer en vaderfiguur sneuvelde tijdens de Russisch-Afghaanse oorlog toen ze 11 was. Toch bleef Ani positief. Ze voetbalde en viste dapper met de jongens mee en ze merkte dat ze wel respect kreeg als ze ging zingen.

Ze zong ook regelmatig op straat om wat geld te verdienen, meestal staand op een emmer of een vuilnisbak. En zo kon het gebeuren dat op een dag er een belangrijke Oekraïense platenbaas langs kwam, die onder de indruk was van haar stem. Hij nam haar mee naar Kiev en stuurde haar naar een entertainment-opleiding. Toen ging het opeens heel snel, want binnen 4 jaar had ze grote successen en ontving ze de hoogste Oekraïense culturele prijs. Zelfs in de buurlanden ging het publiek massaal plat, en tijdens een tournee door Turkije ontmoette ze haar latere echtgenoot (tot 2019 dan), een hoteleigenaar uit Antalya.

De keuze voor Ani Lorak als ESF-deelnemer werd dan ook breed gesteund in het land. Hoewel het in tegenstelling tot een jaar eerder nooit echt spannend werd - de achterstand op Rusland was veel te groot - was de 2e plaats wederom een prachtige uitslag. Het heeft Oekraïne dit jaar waarschijnlijk genekt dat ook de nummers 3 en 4, Griekenland en Armenië, zangeressen met een uptempo lied waren, terwijl Dima Bilan in een uniek genre meedeed.


In 2009 kon Svetlana Loboda deze prestaties niet benaderen. Met het zowel aanstekelijke als ordinaire Be My Valentine werd deze Anti-Crisis Girl 12e.

Voor 2010 leek een nog mindere uitslag te verwachten, na de bekendmaking van de ongebruikelijk matige inzending I Love You van Vasyl Lazarovych. Hij was de winnaar van de nationale voorronde, waar hij als enige artiest aan deelnam. Dat gebrek aan kwaliteit constateerde de nationale omroep ook, waarop simpelweg werd besloten om die voorronde nog maar eens over te doen. Bij de tweede poging werd Vasyl in een veld van 20 verschillende acts op de 2e startpositie gezet, zodat die gek in elk geval niet nog eens zou winnen. Hij werd uiteindelijk 7e. Winnaar werd Alyosha, met een liedje dat ze, naar later bleek, in 2008 al had uitgebracht. Dat was dus een probleem, omdat de deadline voor het inzenden al verstreken was en er ook nog een rechtszaak van Vasyl boven het hoofd van de omroep hing. Uiteindelijk werd met de EBU een compromis gevonden dat ze op straffe van een boete hun inzending te laat mochten insturen. Vasyl's klacht werd ongegrond verklaard, omdat het achteraf beschouwd oneerlijk was geweest dat er aan de oorspronkelijke voorronde maar vijf liedjes van één en dezelfde zanger hadden meegedaan. En oneerlijkheid paste de Oekraïense omroep natuurlijk niet.
Sweet People werd uiteindelijk best een goede inzending, vooral als je de voorgeschiedenis niet kent, en Alyosha werd daarmee 10e.


Om een nieuw drama te voorkomen, werd er geïnvesteerd in een betere voorronde in 2011. Onder meer Jamala en Zlata Ognevich deden mee en zij werden 3e en 2e. Winnares werd Mika Newton met Angel. En niet lang daarna begon het gedonder weer, toen een jurylid bekend maakte dat er vals gespeeld was met de puntenverdeling. De omroep besloot wederom dat de voorronde overgedaan moest worden. Voor Jamala hoefde dat al niet meer. Zij had er geen vertrouwen in dat het nu wel netjes zou gaan en ze trok zich terug. Omdat Zlata op de beoogde datum een concert gepland had, trok ook zij zich terug. Daarop werd de nieuwe voorronde maar helemaal geschrapt en mocht Mika naar het ESF.
Haar liedje Angel was weinig memorabel, hoewel het op zich wel finalewaardig was. Haar 4e plaats was echter vooral te danken aan de zandkunstenares Kseniya Simonova, die het publiek drie minuten lang ademloos liet genietem van één van de meest kunstzinnige optredens in de historie van het ESF.


In 2012 was er heel wat minder gedoe, al waren er nog wat incidentele geluiden over de donkere huidskleur van zangeres Gaitana. Desondanks deed Be My Guest, geïnspireerd door het EK Voetbal, het niet zo goed. Het werd slechts 15e.

In 2013 was er wel weer succes. Zlata Ognevich won met de maximaal mogelijke score de voorronde met Gravity. Daar was dus eens geen discussie over mogelijk. Op het ESF vielen lied en zangeres ook in de smaak. Met een sprookjesachtige act, waarbij ze geassisteerd werd door de langste man van het land, eindigde ze achter Denemarken en Azerbeidzjan op de 3e plaats.



Na het ESF ging ze de politiek in. De oprichter van de Radicale Partij wilde "jonge, slimme en mooie mensen" in zijn partij en daar was Zlata er dus één van. Bij de parlementsverkiezingen werd ze verkozen. Haar specialisme richtte zich onder meer op de culturele problemen in het land. Zlata is geboren op de Krim en haar ouders woonden daar ten tijde van de spanningen nog steeds. Haar politieke carrière werd geen groot succes. Na het verlies in de oorlog met Rusland trok ze zich na ruim een jaar al weer terug uit de partij.

Tegenwoordig richt Zlata zich weer op haar zangcarrière en heeft ze af en toe nog ESF-gerelateerde activiteiten, zoals het geven van de Oekraïense punten en het presenteren van het JESF.


In 2014 werd de voorronde gewonnen door Mariya Yaremchuk met Tick-Tock. Ze ontving van het publiek liefst 3x zoveel stemmen als de nummer 2 en meer dan de nummers 5 t/m 20 bij elkaar. Dat was niet zo heel vreemd, want volgens de andere deelnemers werden kort na het openen van de stemperiode alle telefoonlijnen geblokkeerd, behalve die van Mariya. De 12 onderste acts ontvingen zelfs minder dan 200 stemmen. Niet geheel verrassend ging ook de vakjury volledig voor Tick-Tock. En toen de organisatie was uitgelachen over de suggestie dat dit alles misschien niet helemaal volgens de regels was gegaan, werd er begonnen met de voorbereidingen voor het ESF.

Daar deelde de EBU een heel voorzichtig plaagstootje uit, al dan niet naar aanleiding van de gebeurtenissen in de voorronde, door Mariya de eerste startpositie te geven. Dat weerhield haar er niet van om knap 6e te worden.

Vanwege de oorlog op de Krim deed Oekraïne in 2015 niet mee. In 2016 waren ze terug. Een jaar na het conflict deed Jamala mee aan de voorronde met 1944, een lied over de deportatie van Krim-Tataren door het Sovjetleger onder leiding van Stalin in dat jaar. Jamala komt zelf ook uit de Krim. Het lied won de finale en mocht naar het ESF.



Daar barstte de kritiek los over de al dan niet politieke tekst van het lied. Jamala en haar delegatie beweerden dat dit niet het geval was en dat iedere politieke interpretatie voor rekening van de luisteraar kwam. Rusland daarentegen beschouwde het nummer als een regelrechte provocatie en inhoudelijk een vorm van geschiedvervalsing. Enigszins verrassend mocht het lied zonder enige aanpassing deelnemen aan het ESF van de EBU.

Daar werd het meteen als een kanshebber beschouwd. Niet direct vanwege de tekst, maar meer door het unieke karakter van het lied en de goede stem van Jamala. Uiteindelijk kreeg ze zes keer 12 punten van de televoters, wat genoeg was voor een 2e plaats in die categorie, net achter Rusland, waar de televoters overigens 10 punten aan Oekraïne gaven. Ook kreeg ze elf keer 12 punten van de jury's, wat ook daar resulteerde in een 2e plaats, nu achter Australië. Gecombineerd was dat genoeg voor de tweede Oekraïense ESF-winst.


Zo kwam het ESF in 2017 terug naar Kiev. In tegenstelling tot hun specialiteit, een charmante jongedame met een aanstekelijk lied en sterke act, werd dit jaar het tegenovergestelde gestuurd. Dat wil zeggen een weinig charmante rockband, met een saai lied en een kleurloze act. Oekraïne hoefde duidelijk niet twee keer na elkaar te winnen, en had hiermee weinig te vrezen, want het werd een 24e plaats, de slechtste uitslag ooit voor het land.

Hoewel het festival goed georganiseerd werd, hing er toch een zekere grauwsluier overheen, omdat de Russische deelneemster niet mee mocht doen. Zij had eerder op de Krim opgetreden en kreeg daarom geen visum. De EBU probeerde te bemiddelen, maar de Oekraïense autoriteiten bleken onvermurwbaar. Uit frustratie over deze gang van zaken gaf de EBU Oekraïne eerst een boete van 200.000 euro wegens 'vertraging bij de organisatie'. Dat is zeg maar van het kaliber Anders Breivik een boete geven wegens geluidsoverlast. De EBU was dan ook nog bezig met verdere sancties, al hebben we daar al tijden weinig meer over gelezen.

In 2018 deed Oekraïne weer vrolijk mee en de voorronde werd gewonnen door Kostyantyn Bocharov. Deze X-Factorwinnaar is beter bekend onder zijn artiestennaam Mélovin. Zijn popliedje Under The Ladder deed op een gunstig moment mee, want de Sovjetregio was hopeloos uit vorm dit jaar. Het grote Rusland ontbrak voor het eerst in de finale, waarin ook Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Roemenië en Wit-Rusland schitterden door afwezigheid. De weg naar de Top 10 leek open te liggen, ook met de eerste startpositie. Dat gebeurde echter niet. Mélovin faalde met een 17e plaats. Dat kwam met name door een laatste plaats bij de jury’s, waar alleen Moldavië en Azerbeidzjan een paar punten gaven. Hoewel Under The Ladder niet meteen de nieuwe Hotel California was, kwam deze afstraffing toch wel uit de lucht vallen. Bij het publiek werd het nog wel een 7e plaats.

2019 werd weer eens een jaar vol dramatiek. Zo erg dat Oekraïne er helemaal niet bij was. Daar zag het niet meteen naar uit. De voorronde was van prima niveau en werd gewonnen door de internationale favoriet Maruv. Zij heet eigenlijk Hanna en was leadzangeres van de band Maruv, die op een gegeven moment alleen nog uit haarzelf bestond. Het gezeschap was eerder nog bekend als The Pringlez. Succes in de regio kwam al snel en Maruv deed onder meer een openingsconcert voor het WK Voetbal van 2018 in Moskou.

Siren Song was de beste in de Oekraïense voorronde van 2019, maar na de show ging het niet alleen over het liedje. In de eerste plaats omdat Maruv een nogal sexy act had uitgedacht. Maar toch vooral vanwege haar eerdere optredens in Rusland, die nogal gevoelig lagen. Met name oud-ESF-winnares Jamala had de nodige lastige vragen, en maakte zich bepaald niet geliefd. Het werd weer eens een schertsvertoning, waarbij het duidelijk was dat de Oekraïense omroep niet wilde dat Maruv zou winnen. Nadat dit wel gebeurde, kreeg ze een wurgcontract aangeboden, dat onder meer inhield dat ze geen optredens meer mocht doen in Rusland en alle kosten van reis en verblijf in Tel Aviv zelf moest betalen.


Maruv.

Met zo veel tegenwerking hield het op en Maruv besloot het contract niet te tekenen. Enigszins verrassend besloten daarop alle andere deelnemers van de voorronde zich solidair te verklaren, waardoor er dus niemand meer wilde. Een interne keuze als alternatief bleef uit, waardoor Oekraïne dus niet aanwezig was op het festival. Dat is jammer, want het liedje had prima in de finale gepast. Naar goed gebruik wordt de status van mensen die er niet (meer) zijn altijd iets groter gemaakt dan redelijk, en sommige fans waren er dan ook van overtuigd dat Siren Song het ESF had gewonnen als het had deelgenomen. Maruv zelf twijfelde daar ook niet aan. Dat is uiteraard een onzinnige claim, want zowel de plaat als de act waren niet geschikt om in een familieshow als het ESF op alle fronten hoog te scoren. Maar de ophef zorgde er in elk geval voor dat het lied een nummer één-hit werd in Rusland.

Ondanks deze recente missers in meerdere opzichten, is Oekraïne met landen als Zweden en Rusland één van de succesvolste deelnemers van de 21e eeuw. Het gaat interessant zijn hoe lang ze de 100%-score van kwalificaties voor de finale kunnen volhouden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier is een net overzicht van alle Oekraïense inzendingen en hun resultaten te vinden of kijk naar het filmpje hieronder of klik anders op de spoiler:


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is jouw favoriete Oekraïense inzending?
:)

In deze reeks verschenen de volgende topics:
Albanië - Armenië - Australië - Azerbeidzjan - België - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - Georgië - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Israel - Italië - Kroatië - Letland - Litouwen - Malta - Moldavië - Montenegro - NEDERLAND (Jaren '50-60-70) - NEDERLAND (Jaren '80 en '90) - NEDERLAND (Jaren '00) - NEDERLAND (Het jaar 2010) - NEDERLAND (2011-2019) - Noord-Macedonië - Noorwegen - Oekraïne - Oostenrijk - Polen - Portugal - Roemenië - Rusland - San Marino - Servië - Slovenië - Spanje - Tsjechië - Verenigd Koninkrijk (1957-1987) - Verenigd Koninkrijk (1988-2019) - Wit-Rusland - Zweden - Zwitserland


[ Bericht 5% gewijzigd door Fred_B op 17-05-2022 16:44:30 ]
De Sahara is zonder meer erg droog.
  dinsdag 5 september 2017 @ 19:06:51 #2
351614 ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_173606109
Oekraïnse deelneemsters zijn over het algemeen bijzonder knap. Zlata O+

Maar muzikaal spreekt het mij allemaal niet zo enorm aan.
Hoewel een nummer natuurlijk wel extreem fout is, op een wtf-leuke manier. Dus daarom maar m'n favoriet.
_O_ >:O
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
pi_173606528
Ik heb ook muzikaal gezien weinig met Oekraïne op het ESF. Ik vind het een van de meest overgewaardeerde landen.

Voor mij springt Verka er dan inderdaad ook uit. Het is zo ongegeneerd fout en zó aanstekelijk (dat deuntje blijft echt de hele dag in je kop zitten). Ik luister dit nummer ook nog buiten het ESF seizoen.

Ruslana - Wild Dances vind ik ook een prima nummer. Ik had een andere favoriet dat jaar (Servië & Montenegro), maar vind het ook niet erg dat dit won. Ruslana vind ik geen geweldige zangeres verder, maar in dit nummer vind ik het niet storen.

Tina Karol - Show Me Your Love en Alyosha - Sweet People vind ik ook nog wel gaan. De rest vind ik echt zonder uitzondering heel moeilijk aan te horen. Op zich is 1944 van Jamala een goed nummer, maar het is echt mijn smaak niet en ik vind Jamala geen prettig stemgeluid hebben.
Op dinsdag 2 augustus 2022 22:02 schreef Domnivoor het volgende:
Jij bent een eindeloze bron van leuke quotes :D
  Moderator dinsdag 5 september 2017 @ 20:35:33 #4
375570 crew  Cyan9
pi_173608500
Alyosha - Sweet People is wat mij betreft hun beste inzending, luister dat nummer nog wel. :)
Ongeïnteresseerd maar toch aanwezig.
  † In Memoriam † dinsdag 5 september 2017 @ 20:42:25 #5
368283 ato
pi_173608746
Ik vind veel liedjes goed van Oekraïne, Oekraïne stond vaak in mijn top 10)

Ani Lorak 2008
Verka 2007
Alyosha 2010 ( zij doet mij qua stijl ook denken aan Anouk)
Rusland 2004
Tina Karol 2006
Jamala 2016

Zijn mijn meest favorieten.
Life can be a bitch, so like it..
  † In Memoriam † woensdag 6 september 2017 @ 07:43:59 #6
368283 ato
pi_173614254
Kleine kanttekening:
Ik hoop dat Oekraïne de politieke bril afzet als het op ESF komt aankomende jaren.
Afgelopen jaar vond ik het wel erg gênant. Zowel de vertoning als van Oekraïne en Rusland.
Life can be a bitch, so like it..
  zondag 10 september 2017 @ 01:03:46 #7
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_173687421
Ook weer een land dat nogal wat discutabele zaken te verwerken heeft op het ESF. Maar ik houd ze er graag bij, al is het maar om de ultra pro Russische users het bloed te laten koken. En eigenlijk heb ik ze er sowieso wel graag bij, want het is een land wat bijna altijd heel veel moeite steekt in het product dat ze sturen (ik zeg bewust product, omdat zij laten zien dat het meer dan een liedje is). Eigenlijk wat Nederland maar al te vaak niet doet, doen zij bijna altijd wel. Alleen dit jaar wilden ze inderdaad overduidelijk niet nog een keer wennen.

Mijn favoriet is Shady Lady van Ani Lorak, die had echt moeten winnen ten koste van die Russische dweil. Verder vind ik Show Me Your Love erg tof en Gravity ook meer dan prima (en Zlata Ognevich nog steeds een van de mooiere vrouwen op het ESF ooit). Verder vond ik Be My Valentine best wat hebben, maar het was zo extreem rommelig. Tick Tock ook wel aanstekelijk en Sweet People wel tof.

Ruslana heb ik dan niet zoveel mee, maar ook niet veel op tegen. Verka vind ik wel een echt onderdeel van festival folklore, maar het blijft een lachwekkend nummer en act. Het blijft ervoor zorgen dat het beeld van mensen die verdwaalt het ESF kijken nog steeds niet best is (kermis).

Maar mijn grootste probleemliedjes zijn nog wel Jamala: politieke teksten zijn uit den boze volgens de regels, dus dan hadden ze dat niet mogen goedkeuren. Ik ben ook nog verre van tevreden dat het gewonnen heeft. Wel vind ik dan weer bijzonder treurig dat er steeds geroepen wordt dat dit nummer alleen mee mocht doen om de Russen te pesten.

Nog erger is echter die vierde plaats van Mika Newton. Het liedje was bijzonder zwak en dat vond eigenlijk iedereen wel. Dat een act dan een liedje nog wel kan stimuleren vind ik prima. Maar als het product dan in het geheel afhankelijk is van de act (die prachtige zandsculpturen die live! gedaan werden), dan slaat het gewoon nergens op. Net zoals Believe van Dima Bilan gewonnen heeft, omdat Ploesjenko aan het ijsdansen was...
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173699413
Zlata is mijn persoonlijke Oekraïense favoriet. Zowel uiterlijk als het liedje en is het ook wel een liedje dat ik nog regelmatig beluister. Verder Ruslana, Ani Lorak, Tina Karol en Verka uiteraard. Eigenlijk zijn de enige liedjes waar ik minder heb, degene die door (echte) mannen zijn gezongen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  maandag 11 september 2017 @ 09:49:03 #9
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_173708601
Jamala had nooit mogen meedoen, laat staan winnen. Blijft een regelrechte schande.

Verder vind ik het veelal middelmatige meuk waar Oekraïne mee aan komt zetten.
pi_173712177
Ik blijf 1944 echt een verschrikkelijke winnaar vinden, neemt niet weg dat ze in 2008 wel dik van me hadden mogen winnen met Shady Lady _O_

Sowieso de effort die ze er altijd insteken qua performance, hoe kitsch en apocalyptisch ook... ze weten van een drol stront nog een slagroomtaart te maken qua staging _O_
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
  maandag 11 september 2017 @ 15:15:16 #11
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_173713672
quote:
0s.gif Op maandag 11 september 2017 14:07 schreef TheVulture het volgende:
Ik blijf 1944 echt een verschrikkelijke winnaar vinden, neemt niet weg dat ze in 2008 wel dik van me hadden mogen winnen met Shady Lady _O_

Sowieso de effort die ze er altijd insteken qua performance, hoe kitsch en apocalyptisch ook... ze weten van een drol stront nog een slagroomtaart te maken qua staging _O_
Volledig mee eens :Y
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_173729980
Mijn favorieten zijn Ruslana met Wild dances en Ani Lorak met Shady Lady. De eerste bracht voor mij een compleet nieuwe sound naar het songfestival. En na al die jaren blijf ik dit nummer nog steeds sterk vinden. Er zit veel energie in en nodigt uit tot meedoen.

Shady Lady was in 2008 ook mijn favoriet. Wat een vakvrouw is Ani Lorak. Tofste stuk uit de choreo vind ik wanneer de dansers op de grond liggen en weer omhoog komen.

En verder dit:

quote:
0s.gif Op maandag 11 september 2017 14:07 schreef TheVulture het volgende:

Sowieso de effort die ze er altijd insteken qua performance, hoe kitsch en apocalyptisch ook... ze weten van een drol stront nog een slagroomtaart te maken qua staging _O_
~The present is all there is~
pi_173730764
Ik had bij Ruslana altijd het gevoel dat er veel meer dan 6 personen op het podium stonden :D
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_173730783
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 13:10 schreef grazz het volgende:

Shady Lady was in 2008 ook mijn favoriet. Wat een vakvrouw is Ani Lorak. Tofste stuk uit de choreo vind ik wanneer de dansers op de grond liggen en weer omhoog komen.

Ik vond die hoofdknikjes 8-)
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_173731917
Ook dat. Je ziet dat het tot in detail is uitgewerkt. _O_
~The present is all there is~
pi_173735103
De act bij Mika Newton's Angel is sowieso wel één van de meest speciale die ooit op een ESF vertoond is.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_173736015
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 17:46 schreef Fred_B het volgende:
De act bij Mika Newton's Angel is sowieso wel één van de meest speciale die ooit op een ESF vertoond is.
Eens, maar dat was voor mij wel een dikke brug te ver, daar nam de presentatie totaal de overhand ten opzichte van het erg middelmatige lied... die 4e plek was echt too much...
Op maandag voel ik me als Robinson Crusoë: Op zoek naar Vrijdag!
Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen!
pi_173736063
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 18:34 schreef TheVulture het volgende:

[..]

Eens, maar dat was voor mij wel een dikke brug te ver, daar naam de presentatie totaal de overhand ten opzichte van het erg middelmatige lied... die 4e plek was echt too much...
Helemaal mee eens. Een van de beste acts ooit, maar het blijft bizar dat de ESF kijkers dat jaar daar maar spontaan door vergaten dat het lied zeer middelmatig is.
Op dinsdag 2 augustus 2022 22:02 schreef Domnivoor het volgende:
Jij bent een eindeloze bron van leuke quotes :D
pi_173738016
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 18:34 schreef TheVulture het volgende:

[..]

Eens, maar dat was voor mij wel een dikke brug te ver, daar nam de presentatie totaal de overhand ten opzichte van het erg middelmatige lied... die 4e plek was echt too much...
Mee eens hoor, maar ik kan me best voorstellen dat veel mensen hier van onder de indruk waren en ze er drie minuten lang geboeid naar hebben gekeken. In elk geval meer geboeid dan naar onze 3JS dat jaar, en dat ze er daarom op stemden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  dinsdag 12 september 2017 @ 21:15:03 #20
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_173740413
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 14:09 schreef TheVulture het volgende:

[..]

Ik vond die hoofdknikjes 8-)
Daarom is het ook Ani 'knik knik' Lorak 8-)
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
  dinsdag 12 september 2017 @ 21:16:08 #21
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_173740450
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 18:34 schreef TheVulture het volgende:

[..]

Eens, maar dat was voor mij wel een dikke brug te ver, daar nam de presentatie totaal de overhand ten opzichte van het erg middelmatige lied... die 4e plek was echt too much...
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2017 18:37 schreef Aoibhin het volgende:

[..]

Helemaal mee eens. Een van de beste acts ooit, maar het blijft bizar dat de ESF kijkers dat jaar daar maar spontaan door vergaten dat het lied zeer middelmatig is.
Dat blijft ook nog steeds mijn grote probleem met die uitslag. Het was een fantastische act, maar het nummer was zo onopvallend en zwak dat daardoor nooit zo hoog had mogen scoren.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel héél snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_190905991
Deze is nu ook aangevuld.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator vrijdag 6 november 2020 @ 01:16:54 #23
375570 crew  Cyan9
pi_196088464
Ongeïnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator zaterdag 28 augustus 2021 @ 18:35:48 #24
375570 crew  Cyan9
pi_201112685
Ongeïnteresseerd maar toch aanwezig.
pi_204780003
Kickjes van deze essentiële topicreeks beginnen weer :)
Lijkt mij dat het wordt geupdated in volgorde van de uitslag.
Op vrijdag 16 oktober 2020 11:18 schreef molloot200 het volgende: De ESF Playlist Hero :Y
Het ESF-playlist topic
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')