SLOVENIWaar kennen we de Slovenen van?Als het land dat gespaard bleef in de Joegoslavische oorlog natuurlijk. Verder van de hoofdstad met de mooie naam Ljubljana, de zeer korte kuststrook rond Koper, het oostelijkste deel van de Alpen met de meren van Bled en Bohinj, de Bled-cake (n stukje en je hoeft drie dagen niet meer te eten), het in de bergen uitgehouwen Predjama kasteel, voetballer Zlatko Zahovič, Melania Trump en natuurlijk als het land dat 6 punten gaf aan Sieneke.
Hoe doen ze het op het ESF?Sloveni doet sinds 1993 mee aan het ESF. In die periode hebben ze van weinigen liefde of haat ontvangen, maar hebben ze zich ontwikkeld tot het ergste wat je op een festival kan overkomen: ze zijn het onopvallende muurbloempje van het Songfestival. Niet met een enkele inzending of gedurende een bepaalde periode, maar eigenlijk structureel. Het land ligt te ver naar het westen om in de Balkan- of Sovjetsfeer te vallen. Andersom beschouwt West-Europa het doorgaans kortzichtig als n van de Oostbloklanden, waardoor de Slovenen tussen wal en schip vallen.
Het moet gezegd worden dat Sloveni door de jaren heen best wel wat onopvallende niemendalletjes gestuurd heeft. Maar ook de betere inzendingen kregen in de puntentelling eigenlijk zonder uitzondering te weinig. Het is toch wel een raadsel waarom dit kleine landje zo structureel genegeerd wordt door de rest van Europa. Het is onder ESF-liefhebbers overigens niet anders. Het topic over de inzending van het ESF van Sloveni krijgt vrijwel altijd zo’n beetje de minste reacties hier op FOK, en ook op andere fora. Sloveni mist de X-factor en het is onduidelijk waarom.
De Sloveense inzendingen zijn na het afschaffen van de taalregel meestal in het Engels, al werden er ook meerdere liedjes (deels) in de eigen taal gezongen. De genres wisselen door de jaren heen. Meestal zijn het ballads of uptempo dancenummers. Door de ligging naast Oostenrijk is er ook een duidelijke liefde voor schlagermuziek in het land en ook daarvan zijn invloeden te vinden in sommige inzendingen, net als de typisch Voormalig-Joegoslavische sound, die zo nu en dan terugkomt.
De beste scores van Sloveni zijn twee 7e plaatsen. Darja vajger in 1995 en Nua Derenda in 2001. In 1997 werd Tanja Ribič nog 10e. De rest scoorde buiten de Top 10 en sinds het introduceren van de halve finales in 2004 bereikten de Slovenen maar zes keer de grote finale. Vier van die zes keer waren in de voorbije zes jaar, dus het gaat voorzichtig iets beter. Geen enkele van deze finalisten wist echter het linkerrijtje te halen in de einduitslag.
Bij de puntenverdeling gaan de Sloveense punten vooral van en naar de andere landen in Voormalig-Joegoslavi. Buiten buurland Kroati geldt dan meestal wel dat de Slovenen pas aan de beurt komen als de andere landen uit die regio zijn geweest. Uit de andere (buur)landen in de regio komt vrij weinig. Zwitserland en Oostenrijk zijn zelf ook weinig succesvol, waardoor diaspora hun stemmen hevig benvloedt. Itali geeft vrijwel altijd eigenzinnige punten.
Sloveni kreeg in totaal vier keer 12 punten in de finale. Twee keer in zowel 1999 als 2011. Kroati was in beide gevallen zo vriendelijk en ook respectievelijk Ierland en Bosni waren eens zo genereus.
Tussen Nederland en Sloveni is het bijna nrichtingsverkeer met de puntenstroom. Nederland gaf in 1999 6 punten aan Darja vajger, in 2001 4 punten aan Nua Derenda, in 2011 nog eens 2 punten aan Maja Keuc en in 2018 1 (j) punt aan Lea Sirk.
Andersom waren er in het eerste Sloveense jaar al 7 punten voor Ruth Jacott. Verder waren er nog punten voor Edsilia (6), Marlayne (3), Michelle (4), Anouk (7), Common Linnets (10), Douwe Bob (1 (j)), OG3NE (1 (j)), Waylon (7 (j)) en Duncan Laurence (6 (j) + 5 (p)). Sieneke kreeg verrassend genoeg ook nog 6 punten in de halve finale.
Hoe ging het door de jaren heen?Sloveni wilde debuteren in
1993. Omdat veel Oost-Europese landen in die tijd wilden toetreden, werd het samen met 6 andere potentile debutanten veroordeeld tot een speciale voorronde. De beste drie landen zouden doorstromen naar het ESF in Ierland. De Slovenen hadden het voordeel dat deze
Kvalifikacija za Millstreet in Ljubljana werd georganiseerd. En als gastland zouden ze zelfs eerste worden. Achteraf beschouwd de grootste ESF-prestatie die het land ooit neerzette.
De groep 1X Band was als winnaar van de Sloveense voorronde verantwoordelijk voor dit succes, maar het ESF zelf eindigde in een fiasco. Met slechts 9 punten werden de Sloveense Dennie Christiaan en zijn vrienden 22e, waardoor Sloveni al meteen in
1994 verplicht een jaar moest thuisblijven.
In
1995 ging men weer met volle moed aan de slag met een voorronde, die werd gewonnen door Darja vajger, de nummer 2 van de eerste editie. Haar lied
Prisluhni Mi (NL:
Luister Naar Mij) kan beschouwd worden als n van de beste Sloveense inzendingen. Darja’s stemgeluid kwam uitstekend uit de verf met deze prachtige ballad.
Dat Darja zangeres zou worden, was geen verrassing. Ze ging naar de muziekschool in het Oostenrijkse Graz, en slaagde daar
magna cum laude. Ongetwijfeld moet je daarvoor heel goed kunnen zingen. In 1993 brak ze door op het muziekfestival van Koper en sindsdien is ze een grote naam in de Sloveense muziekindustrie.
Op het ESF zou haar lied 7e worden.
Na een 21e plaats van Regina in
1996, wist in
1997 ook Tanja Ribič de Top 10 te halen. Ze werd precies 10e met
Zbudi Se. Deze charmante dame is eigenlijk actrice en vooral bekend van haar werk in de Sloveense
Medisch Centrum West. Ze is getrouwd met de bekende Sloveense acteur Branko Djurić (met een streepje door de D). Als zo’n beroemd echtpaar van een acteur en actrice, worden ze in eigen land vaak vergeleken met Angelina Jolie en Brad Pitt.
Ja, ik vraag me echt weleens af of u als lezer er zo enorm naar smacht om dit soort futiele zaken te weten, maar dat heeft mij er niet van weerhouden om het u te melden. Nadat in
1998 Vili Resnik faalde met een 18e plaats, werd in
1999 weer op zeker gespeeld. Darja vajger was terug, deze keer met
For A Thousand Years. De taalregel was afgeschaft en Sloveni maakte er meteen gebruik van. Dit liedje miste enigszins het speciale van 1995, maar was wederom een prima lied. De waardering beperkte zich tot een kleine groep landen. Het kreeg 12 punten uit Ierland en Kroati, 10 uit Litouwen, 6 uit Nederland, 5 uit Bosni en nog een paar verdwaalde losse punten. Daarmee werd het 11e met 50 punten en greep het niet alleen naast de Top 10, maar kwam Sloveni ook net tekort om in
2000 mee te mogen doen.
In
2001 ging er na de onderbreking weer een groot talent naar het ESF. Zangeres Nua Derenda zong met heel veel
Energy. Haar inzending werd bijzonder gewaardeerd op de grote avond, want het kreeg van veel landen punten. Meestal geen topscores, maar Nua sprokkelde toch genoeg punten voor een fraaie 7e plaats, een evenaring van de beste score ooit en dat verdiende dit heerlijke lied ook volkomen.
Dat Nua een ster zou worden, kwam niet zomaar uit het niets. Al op 2-jarige leeftijd werd haar talent ontdekt. Weliswaar door haar eigen ouders, maar die stimuleerden haar aan alle kanten om door te gaan in de muziek. Gelukkig voor alle partijen was muziek maken ook haar grootste hobby en ze excelleerde op zang en op het accordeon. Om daarnaast genoeg Tolars te verdienen, begon ze als kinderleidster in een crche, omdat ze zo enorm van kinderen houdt. Maar na nog geen jaar brak ze al door als zangeres en sindsdien verdient ze op die manier de kost. Ze zingt zowel solo als met de groep Happy Hour.
In
2002 gingen we lachen, gieren alsmede brullen met Sestre, drie mannen verkleed als vrouwen, met op de achtergrond drie heren in officierspak. Het liedje was nogal matig, maar het televotende publiek was toen nog niet zo veel gewend, waardoor het toch nog 13e werd, een vrij ongebruikelijke eindklassering voor zo’n joke entry.
In de jaren die volgden, ging de wereld vooruit, maar bleef Sloveni nogal hangen in oubolligheid. In
2003 deed Karmen Stavec het liedje
Nanana. Anders dan de titel doet vermoeden was dat geen oorwurm met langgerekte nanana’s, maar een normaal popliedje waar een deel van de tekst vervangen leek te zijn door nanana, zonder al te veel toegevoegde waarde. Ze werd 23e. In
2004 zong het echtpaar Platin (de groepsnaam is hun achternaam) de ballad
Stay Forever. Wij kunnen allemaal gelukkig zijn dat ze maar drie minuten bleven, en meteen na de halve finale naar huis gingen. In
2005 kwam Omar Naber met het lied
Stop, en in dit geval was iedereen juist tevreden toen hij dit ook deed. Hoewel het zeker niet zo’n heel slecht lied was. Het ademde alleen een sfeer van Joegoslavi 1983 uit en redde het dan ook niet.
In
2006 ging
Mr.Nobody. Dat was de titel van het lied van Anej Dean. Een rustig opbouwend nummer, gevolgd door stevige discobeats naar het einde. Net als een jaar eerder werd Saa Lendero 2e in de voorronde, en dat leidde tot stevige discussie. Saa won met
Mandoline de televoting met overmacht, maar de jury gaf haar 0 punten (in een veld van 14 deelnemers). 2 punten waren genoeg geweest voor de winst, wat nogal de indruk wekte dat deze uitslag doorgestoken kaart was. ‘Gelukkig’ werd Sloveni keihard afgestraft voor deze wanvertoning. Anej bleef in de halve finale steken, terwijl Saa de OGAE Second Chance Contest won.
In
2007 was er alleen televoting bij de nationale finale. De Sloveense omroep wilde duidelijk geen herhaling van het jaar ervoor. De strijd werd gewonnen door operazangeres Alenka Gotar met
Cvet Z Juga (NL:
Bloem Van Het Zuiden). Mocht u ooit Scrabble in het Sloveens spelen, dan weet u nu dat u de
Z in elk geval altijd meteen bij de eerste beurt kwijt kunt. Het lied was een trendbreuk met de ouderwetse inzendingen van de jaren ervoor. Dit kleine meesterwerkje was tijdloos en haalde eindelijk weer eens de finale. Klassiek op het ESF blijft helaas een wat moeizaam verhaal, want in die finale kwamen er vooral punten uit de eigen regio en werd Alenka 15e.
In
2008 was het weer iets minder, hoewel de mooie Rebeka Dremelj, nummer 2 bij de Miss World Contest 2001, werd gestuurd. Ze won bij haar 4e poging de voorronde met
Vrag Naj Vzame, met een fotofinish (minder dan 300 televotes verschil). Op het ESF ging het juist nipt mis met een 11e plaats in de halve finale. Gelukkig hebben we de foto’s nog.
In
2009 was de vakjury terug bij de voorronde en daarmee het gezeik, want deze keer kregen de nummers 1 n 2 van de televoting 0 punten, bij wederom 14 deelnemers. Het lied dat wel ging heet
Love Symphony. Het werd uitgevoerd door het Ljubljaanse strijkkwartet Quartissomo en de naar voren gevallen achtergrondzangeres Martina Majerle. Het liedje was niet slecht, maar werd wel verkeerd gebracht. Het nummer kent een lang muzikaal intro, en daarin kregen we alleen een silhouet van Martina in beeld. Dat duurde veel te lang, waardoor de gemiddelde televoter al naar de keuken was voor de borrelnootjes voordat haar werk berhaupt was begonnen. De finale werd dan ook niet bereikt.
Nadat er veel gedoe was geweest in diverse voorrondes in de jaren ervoor, besloten de Slovenen in
2010 maar de medley van de hele avond te sturen. Althans, zo leek het toch.
Narodnozabavni Rock is een lied dat alle kanten op dendert, kop noch staart heeft en net zo makkelijk wisselt van hardrock naar schlager. Het publiek was het na drie minuten helemaal kwijt, en zette dit lied op de voorlaatste plaats, met onder meer een enorme achterstand op Sieneke.
In
2011 werd Maja Keuc de afgevaardigde met
No One. Dit was een prima lied, dat zelfs 3e werd in de halve finale. In de finale viel het ook nu weer tegen, met een 15e plaats. Er is deze keer geen enkele reden te bedenken waarom dit nummer zo teleurstellend scoorde in de finale en zelfs door drie nummers uit de eigen semi werd ingehaald. Bij de jury’s werd het ‘gewoon’ 4e. Bij het publiek werd het lied simpelweg afgeslacht met een 22e plaats. Het zal vermoedelijk voor altijd n van de grootste raadsels van het ESF blijven, waarom dit lied de Top 10 niet haalde.
In
2012 en
2013 vielen de Sloveense inzendingen nogal tegen.
Verjamem van Eva Boto klonk als iets wat al vaker en beter gedaan was in de regio.
Straight Into Love van Hannah was een bijzonder generiek dancedeuntje, dat voor een primeur zorgde, namelijk de laatste plaats.
In
2014 ging Tinkara Kovač met
Round And Round. Geen spectaculair plaatje, maar de EBU had ook wel opgemerkt dat Sloveni regelmatig te weinig kreeg en gunde het land de voorlaatste startpositie in de halve finale, waardoor de 10e plaats precies werd gehaald en daarmee kwalificatie. Logischerwijs deed Tinkara daarin niet mee voor de prijzen. Ze werd 25e, nog net voor de Franse
Moustache van Twin Twin.
Daarmee was Sloveni weer even blij en daarna werd in
2015 het hoog aangeschreven duo Maraaya gestuurd. Ze bestonden nog maar net, maar hadden al internationaal gescoord door heel Europa. Zangeres Marjetka trok daarbij de aandacht door haar headset vrijwel continu op te houden. Toen
Here For You uitkwam, denderde het meteen naar Nummer 1 bij de bookmakers. Dat succes was kortstondig, maar Sloveni werd wel als outsider voor een hoge eindpositie beschouwd. Naar goed Sloveens gebruik kwam het er niet uit op het ESF. Ondanks het feit dat het lied een hit werd in meerdere landen (onder meer Belgi en Zweden), werd het vanaf de ongunstige eerste startpositie een 14e plaats in de finale.
In
2016 was Sloveni weer terug bij af. ManuElla zong het kleurloze
Blue And Red, een hopeloze inzending, die in de semi bleef steken. In
2017 kende de voorronde een verrassende winnaar. Omar Naber won met
On My Way. Dat was sowieso verrassend vanwege de lage kwaliteit van het nummer. Maar ook omdat Omar al eens eerder meegedaan had en in de semi was blijven steken. Maar het was vooral verbazend dat het publiek Omar massaal ondersteunde, enkele jaren nadat hij zeven maanden in de gevangenis had doorgebracht, wegens het seksueel misbruiken van een vrouw in een nachtclub in Ljubljana. De vergevingsgezindheid hielp niet op het ESF. Zijn muziek paste meer op een cruiseschip dan op het Songfestival, dus werd hij 17e van de 18 in de halve finale.
In
2018 kwalificeerde Sloveni zich wel voor de finale, en dat kwam toch wel uit de lucht vallen.
Hvala, Ne! (NL:
Nee, bedankt!) is een deuntje in het trap/wonky genre (nu kent u het ook) en in de Sloveense taal, en als zodanig niet meteen het standaard-ESF-geluid. Het werd geschreven door zangeres Lea Sirk en producer Tomy DeClerque. Lea komt uit Koper en studeerde aan het Conservatorium van Geneve. Ze heeft aan diverse muziekfestivals deelgenomen, waaronder de Sloveense voorronde van het ESF en in 2014 zelfs op het ESF zelf als achtergrondzangeres. Verder won ze de plaatselijke versie van de Soundmixshow met een imitatie van Salvador Sobral. Tomy DeClerque klinkt als de naam van een Belg uit een Vlaamse voorstad van Brussel die echter alleen Frans spreekt, maar het is gewoon een Sloveen die eigenlijk Tomislav Brkic heet en vooral faam maakte als Techno-DJ. Het is niet helemaal duidelijk waarom hij dat onder dit pseudoniem doet.
Hvala, Ne! kreeg een zetje in de rug van de EBU met de voorlaatste startpositie in de halve finale en daar hadden de Slovenen baat bij. Zowel bij de jury als bij het publiek eindigden ze op een finaleplek. In die finale kregen ze ter compensatie wel de derde startpositie, en daardoor kwamen ze uiteindelijk tot een 22e plaats.
In
2019 was de inzending wederom in het Sloveens. Met Zala Kralj & Gasper Santl kwamen de Sloveense Suzan & Freek naar het ESF. En net zoals bij dit Nederlandse duo bleek er in de rest van Europa interesse te zijn voor dit soort achtergrondmuziek. De voorronde voor het ESF was de doorbraak voor het Sloveense tweetal, met het lied
Sebi.
Normaliter is een ESF-deelname de droom van iedere beginnende artiest, en als dat niet zo is, dan wordt dat beeld wel gecreerd om de Instagram-plaatjes leuk te houden. Zala en Gasper vonden er echter geen reet aan, en lieten het ook niet na om dat duidelijk te maken. Al dat gedoe met repetities en stomme vragen van journalisten stond hen enorm tegen en alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, gingen ze ook nog door naar de finale. Daarin bleek het zeker bij het publiek voor Sloveense standaarden bijzonder populair, met overall een 15e plaats als resultaat.
Zo heeft Sloveni dus al 18 jaar de Top 10 niet gehaald. Omdat ook de betere inzendingen niet krijgen wat ze verdienen, is het moeilijk te zeggen wat de Slovenen daaraan moeten doen. Oostenrijk en Portugal doorbraken een jarenlange slechte reeks met een onverwachte overwinning nadat ze iemand met een baard stuurden. Misschien moet Sloveni dit ook eens overwegen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier is een net overzicht van alle Sloveense inzendingen en hun resultaten te vinden of kijk naar het filmpje hieronder of klik anders op de spoiler:
SPOILER
De Sahara is zonder meer erg droog.