abonnement Unibet Coolblue
pi_176435735
ALBANIň

Waar kennen we de Albanezen van?

Als lange tijd ťťn van de meest geÔsoleerde landen van Europa, door de zeer strenge Communistische politiek onder leiding van Hoxha. Na de val van het Communisme vooral als een groeiende toeristenbestemming, de hoofdstad Tirana, het dramatische piramidespel in de jaren '90, ShqipŽria (de Albanese naam van het land), Moeder Teresa, het aangename klimaat, opvallend veel topmodellen, maar natuurlijk vooral als een land in positieve ontwikkeling.Hoe doen ze het op het ESF?

AlbaniŽ deed voor het eerst mee aan het ESF in 2004. Sindsdien waren ze er altijd bij. Al bij hun eerste deelname haalde men een fraaie 7e plaats met The Image Of You, wat hoop bood voor de volgende inzendingen. Maar het land zou geen grootmacht worden op het ESF. De Top 15 werd nog twee keer gehaald, in 2012 met Suus en in 2018 met Mall. In totaal werd 9 van de 16 keer de finale gehaald. Na een matige reeks waarin het vier van de vijf keer misging, werd de finale in de voorbije twee edities wel telkens bereikt.

De Albanese inzendingen kennen een redelijke variatie. Ondanks de armoede en het isolement waar het land zich jaren in bevond, heeft AlbaniŽ een eigen Songfestival met een lange traditie. Het Festivali I KŽngŽs wordt al sinds 1962 gehouden en is een jaarlijks hoogtepunt in de Albanese muziekwereld. Sinds het land aanwezig is op het ESF, vormt dit festival daarvoor ook de voorronde.Doordat het Festivali I KŽngŽs een eigen achtergrond heeft, en sowieso rond de feestdagen in een andere sfeer wordt gehouden dan het ESF, is niet elke winnaar even toegankelijk voor de rest van Europa. Ook is er al sinds de Communistische tijd kritiek op het stemgedrag van de juryleden. De best presterende inzendingen van AlbaniŽ waren niet geheel toevallig de uptempo deuntjes die in het Engels gezongen werden of inzendingen die dusdanig sterk gebracht werden dat het taalnadeel overwonnen werd. Daarbij is het zeker in recente jaren ook vaak zo dat het originele winnende lied nog een flinke verbouwing krijgt richting het ESF, waardoor het soms amper nog op het origineel lijkt.

Bij de puntenverdeling is AlbaniŽ vooral interessant in de eigen regio, met Griekenland en VJR MacedoniŽ als grote vrienden. Ook Zwitserland geeft regelmatig diaspora votes, iets wat BelgiŽ en Oostenrijk in mindere mate ook doen. AlbaniŽ geeft zelf nog relatief veel aan vroegere overheerser ItaliŽ.
Verder is AlbaniŽ berucht door geruchten over vote swapping en het bewust geven van hoge punten aan zwakke liedjes. Ze konden dit doen, omdat tot voor kort er te weinig televotes werden gegeven om aan de minimum threshold van de EBU te voldoen, waardoor een handvol juryleden alle macht hadden. Zo waren er topscores voor Euro Neuro uit Montenegro, The Social Network Song uit San Marino en voor onze Toppers.

Nederland en AlbaniŽ geven elkaar nagenoeg nooit punten of heel weinig. De eerste inzending van Anjeza Shahini maakte de meeste indruk, en kreeg als enige iets in de finale, namelijk 1 punt. Eerder had het in de halve finale nog 5 punten ontvangen. Kejsi Tola en Hersi kregen ook nog 1 punt in de halve finale.
Andersom kreeg tot voor kort alleen Anouk finale-punten, 4 om precies te zijn. Verder was er nog wat in de halve finale voor Treble (2), Common Linnets (2) en Trijntje Oosterhuis (1). De veruit hoogste score was voor de Toppers (10), maar dat geloofde niemand.
Duncan Laurence ontving 7 punten van de televoters en 0 punten van de jury.

Hoe ging het door de jaren heen?

In december 2003 won Anjeza Shahini het Festivali I KŽngŽs en daarmee had zij de grote eer om als eerste haar land te vertegenwoordigen. Het was een productief jaar voor de 16-jarige zangeres, want eerder dat jaar had ze Idols ook al gewonnen. Op het ESF van 2004 ging haar lied The Image Of You glansrijk naar de finale, na een 4e plaats in de halve finale. In de grote finale kwam ze ondanks een matige startpositie tot een fraaie 7e plaats voor dit vrolijke uptempo plaatje. Ze ontving de eerste Albanese douze points van VJR MacedoniŽ en nog eens 10 punten van Griekenland en Malta.

Anjeza werd door deze prestatie een grote ster, zij het dat de successen vooral in eigen land plaatsvonden. Ondanks verwoede pogingen om door te breken in het Duitstalige deel van Europa. Ze scoorde nog vele hits, en was nog twee keer dichtbij een nieuwe deelname aan het ESF. Zowel in 2008 als in 2012 werd ze echter 2e op het Festivali I KŽngŽs, waardoor de hoofdprijs aan haar neus voorbijging.


In 2005 ging AlbaniŽ op dezelfde voet verder met een vergelijkbare uptempo inzending van een jonge zangeres. Al ging daar wel een relletje aan vooraf. Ledina Celo was favoriet om het Festivali I KŽngŽs te winnen, maar haar plaatje werd vooraf al gebruikt voor promotie-doeleinden van een telefoonmaatschappij. Dat was tegen de regels, en een rechtszaak dreigde. Vlak voor het festival werd de gang naar de rechtbank toch achterwege gelaten, waardoor Ledina kon winnen met de Albanese versie van Tomorrow I Go. Dit liedje had wat meer etnische geluiden, en gecombineerd met het matige Engels van de zangeres slaagde het er niet in om een breed publiek te bereiken. Bij de puntentelling had Ledina na 25 landen nog maar 5 punten. Mede dankzij wederom 12 punten van VJR MacedoniŽ en 10 punten van Griekenland werd het uiteindelijk nog een 16e plaats met 53 punten.


In 2006 ging het wat minder. Het liedje van Luiz Ejlli, getiteld Zjarr E FtohtŽ (NL: Vuur en Kou) was nochtans zeker niet slecht. Het optreden was echter bedroevend, en ontsteeg nauwelijks het niveau van een stel nog niet dronken ooms die een act opvoeren op een ongezellige bruiloft. Luiz zong wat hij kon, maar werd geflankeerd door twee muzikanten in klederdracht, en drie jonge gasten, die erbij stonden alsof ze op hun shoarmabestelling aan het wachten waren. Jammer, want het liedje had best een finaleplek verdiend.In 2007 was Frederik Ndoci volstrekt kansloos met het opera-achtige Hear My Plea. Het was saai en weinig bijzonder gebracht.

In 2008 was er plaats voor jong talent, en die gewaagde keuze betaalde zich meteen uit. Olta Boka was pas 16 jaar toen ze naar Belgrado afreisde met ZemrŽn E LamŽ Peng. Daar maakte ze indruk met haar goede stem, waarin ze alle emotie van het lied stopte. Het lied ging naar de finale, waar het ongelukkig lootte met de 3e startpositie. Daardoor werd het 17e plaats, met vooral punten uit de eigen regio, zoals wel vaker 12 uit VJR MacedoniŽ en 10 uit Griekenland. Vermoedelijk had dit nog wel wat meer kunnen krijgen als het in het Engels was gezongen, want behalve de Zwitserse diaspora kwam er geen enkel punt uit Noord- en West-Europa of de voormalige Sovjetlanden.


Ook in 2009 was er een succesvolle jonge zangeres, zij het met een heel ander soort lied. Het Festival I KŽngŽn werd gewonnen door Kejsi Tola. Niet alleen bij de Familie Flodder is Kees blijkbaar een goede naam voor een dochter. Door de winst mocht ze op 17-jarige leeftijd naar het ESF. Voor de wat oudere lezers is het vermeldenswaardig dat men op de Duitse TV die avond kon genieten van ARD en Kejsi.

Haar lied heette Carry Me In Your Dreams. Dat was een uptempo popliedje, dat vooraf niet zo heel veel aandacht trok, maar toch zeker niet onaardig was. Het bleef redelijk goed hangen en Kejsi had een stem als een nachtegaal. Het enige wat niet helemaal lekker ging was de act. Kejsi zong in een prima jurkje, maar werd omringd door twee vreemde vogels die dansten met rare maskers op, en een nog grotere mafketel in een groenblauw pak, die ook meedanste. Als dit een uitbeelding moet zijn van Kejsi's dromen, zou het weleens tijd kunnen zijn voor professionele hulp. Maar redelijkerwijs had AlbaniŽ beter even kunnen kijken naar hoe de buren uit Griekenland hun uptempo liedjes altijd van een mooie show voorzien. Dat had dit liedje een flinke zet in de goede richting kunnen geven. Nu werd het slechts een 17e plek, waarbij wel gemeld moet worden dat haar 19e startpositie direct voor Alexander Rybak niet handig was. AlbaniŽ had zich eerder overigens probleemloos gekwalificeerd uit de halve finale. Daar was het gegoochel met de 10 punten voor de Toppers echt niet voor nodig geweest.

Kejsi zelf had de smaak te pakken, maar echt grote successen bleven uit. Ze deed nog drie keer mee aan het Festivali I KŽngŽs, maar een 4e plaats bleek het hoogtepunt. Ze had blijkbaar jong gepiekt, want al voor haar overwinning op dit festival had ze de Albanese Idols gewonnen.


Omdat de strategie goed werkte, werd ook in 2010 een jonge zangeres met een vrolijk lied gestuurd. Juliana Pasha met It's All About You was een prima en professionele inzending. Juliana en haar backings zongen prima, en haalden alles uit het lied. Ze ging hiermee dan ook zonder al te veel problemen naar de finale, en ook daarin ging het redelijk vergelijkbaar als in de jaren ervoor, want ze zou 16e worden. Na het ESF zou dit in BelgiŽ een flinke hit worden, al bleven Juliana's successen vooral beperkt tot de eigen regio. Tegenwoordig is ze vooral actief als jurylid in de X-Factor van AlbaniŽ en Kosovo.


In 2011 ging het even iets minder. Aurela Gace met Feel The Passion werd al uitgeschakeld in de halve finale. Aurela deed haar best, maar ze had een nogal afstotelijke uitstraling, bijna griezelig.


Aurela Gace.

Het jaar 2012 was het hoogtepunt voor de Albanezen. Rona Nishliu won het Festivali I KŽngŽn met grote voorsprong met het aparte nummer Suus. Het was in elk geval een plaat waarop de Kosovaarse Rona haar indrukwekkende stemgeluid aan ons kon tonen. Het Albanese kunstwerk ging net niet als winnaar naar de finale, vlak achter de Russische oma's. Bij de jury was het wel de nummer 1. In de finale moest het lied al als 3e aantreden, maar bij dit soort afwijkende nummers hoeft dat niet meteen een groot nadeel te zijn, omdat het toch wel blijft hangen bij de stemmers. Ook maakte het niet zo veel uit dat het in een onbegrijpelijke taal werd gezongen. De punten stroomden binnen, waarvan 12 uit San Marino, Zwitserland, VJR MacedoniŽ en ItaliŽ en 10 uit BelgiŽ, Griekenland en Montenegro. Het was genoeg voor een prachtige 5e plaats.

Rona bereikte hiermee wat ze wilde. Ze werd een heldin in AlbaniŽ en haar thuisland Kosovo. Voor dit ESF had ze wel geprobeerd om successen te boeken als zangeres, maar die bleven beperkt, en zowel in de Kosovaarse Idols als op het Festivali I KŽngŽn in 2005 greep ze naast de zege met FlakareshŽ. Haar werk uit die tijd was nog wel van een heel andere orde dan Suus:


Na het festival werkte ze vooral als DJ voor Radio Blue Sky (zouden ze daar ELO vaak draaien?). Later varieerde ze meer met muziekstijlen, met vooral veel jazz, en daaruit volgde dus ook Suus. Na het ESF werd ze een populaire zangeres, en dat gebruikte ze om de muziek uit haar thuisland Kosovo te promoten in AlbaniŽ en ServiŽ. Verder is ze ook actief voor het goede doel en in The Voice of Albania.


Vreemd genoeg brak na deze fraaie uitslag een succesloze periode aan. In 2013 gingen Adrian Lulgjuraj (niet echt een geschikte achternaam om uit te beelden bij Hints) & Bledar Sejko met het rockplaatje Identitet. Rock op het ESF is vaak een moeilijk verhaal, omdat het lastig is om stadionoptredens om te zetten in een pakkende ESF-act. Als het dan ook nog in het Albanees wordt gezongen, wordt het helemaal moeizaam om te scoren. En dat is jammer, want het feit dat deze sterke performance niet werd beloond met een finaleplaats, voelt toch wel als onterecht. Alleen de eigen vrienden hadden er wat punten voor over, daardoor werd het slechts een 15e plaats in de halve finale.


In 2014 ging ook Hersi niet naar de finale. One Night's Anger was niet onaardig, maar te kleurloos voor succes.

In 2015 moest het beter gaan met Elhaida Dani. Zij had twee jaar eerder furore gemaakt in The Voice Of Italy. Ze zong er geweldig in het team van coach Riccardo Cocciante (de man die Margherita coverde van Marco Borsato, waarna ze die pizza ernaar vernoemden). Ze won glansrijk de finale met 70% van de stemmen.

Op het ESF leek het echter heel wat minder te gaan. I'm Alive was geen onaardig liedje, maar geveld door ziekte gaf Elhaida een jammerlijk matig optreden. Dat viel even tegen voor de Albanezen. Toch was het verrassend genoeg nog voldoende voor kwalificatie vanaf de 10e plaats, met onder meer 10 punten uit BelgiŽ. In de finale gaven maar 4 landen haar punten, waardoor het een 17e plaats werd. Hoewel de zangeres een excuus had kunnen opvoeren, had deze inzending met deze zang natuurlijk niet in de finale thuisgehoord.


In 2016 was er een beter optreden, maar een minder liedje van Eneda Tarifa. Of eigenlijk was dat liedje Fairytale in eerste instantie niet eens zo slecht, maar ging alle glans eraf in de zwakke Engelse vertaling. Het lied bouwt een minuut lang op naar een spannende climax, en vervalt dan in het buitengewoon clichťmatige refrein met de hook “And that's why I love you, oh-oh”. Dat is spijtig, want daardoor bleef de finale uit beeld. Ook in 2017 werd er een matig nummer gestuurd, en Lindita's World bleef dan ook in de halve finale steken. Het is opmerkelijk dat dit op het Festivali I KŽngŽs nog bijna twee keer zo veel punten wist te pakken als de nummer twee.

In 2018 mocht Eugent Bushpepa naar Lissabon met zijn lied Mall. Eugent, die door zijn vrienden Gent wordt genoemd, is een enorme ster in AlbaniŽ. Hij treedt al jaren op en ging op tournee met onder meer Deep Purple en Guns’n’Roses om het voorprogramma te verzorgen.

Ondanks de status van de uitvoerende bleef Mall enigszins onder de radar in aanloop naar het ESF. Een finaleplaats werd niet uitgesloten door de bookmakers, maar de kans dat dat niet zou lukken werd nog altijd groter ingeschat dan dat Eugent ondeugend zou kunnen feesten na de eerste halve finale. Het moet gezegd worden dat de 3e startpositie die de organisatie hem had gegeven ook nogal een motie van wantrouwen was. Alles veranderde echter toen Eugent zijn mond opentrok en drie minuten lang de sterren van de hemel zong. Het liedje was dan misschien niet top, maar het is zeer de vraag of er dit ESF-jaar een betere uitvoerende was. AlbaniŽ ging als 8e en met een ruime marge naar de finale, waarin het 11e zou worden. Dat is de 3e beste prestatie in de historie van het land.


Na dit succes won in 2019 een andere grote ster de voorronde. Jonida Maliqi ging met het lied Ktheju TokŽs. Voor die paar mensen hier die geen Albanees spreken, dat betekent Ga Terug Naar Je Land. Geert Wilders heeft naar het schijnt interesse getoond in een Nederlandse versie.

Jonida is zo iemand die alles kan. Ze is een geweldige zangeres, ze kan acteren, ze speelt viool en ze is actief op de Albanese TV. Zo was ze teamcaptain bij Ik Hou Van Holland AlbaniŽ en jurylid in The Voice Of Holland AlbaniŽ. Ze heeft blijkbaar een voorkeur voor Nederlandse formats.

Op het ESF was AlbaniŽ weer geen favoriet voor een finaleplek. Zowel zangeres als lied waren toch net iets minder dan het jaar ervoor, en in de loting werd AlbaniŽ gesandwiched tussen toppers als Rusland, Noorwegen, Nederland en Noord-MacedoniŽ. Eigenlijk konden de laatste 8 liedjes van de tweede semi allemaal wel door naar de finale. Met name de Noord-Macedonische buren, die iets later mochten en dat met een beter liedje, leken de logische act om een Albanese kwalificatie te dwarsbomen. Dat gebeurde ook bijna, maar met een nipte marge van 3 punten op Litouwen ging het nog net goed, waarna in de finale vanaf de gehate 2e startpositie een verdienstelijke 17e plaats volgde.


Het was een wonder dat AlbaniŽ met deze concurrentie de finale haalde.

Zo presteert AlbaniŽ gerekend naar budget niet onaardig en het land heeft ook een sterke muzikale traditie, dus het is te hopen dat er nog veel bijzondere inzendingen gaan volgen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier is een net overzicht van alle Albanese inzendingen en hun resultaten te vinden of kijk naar het filmpje hieronder of klik anders op de spoiler:


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is jouw favoriete Albanese inzending?
:)

In deze reeks verschenen de volgende topics:
AlbaniŽ - ArmeniŽ - AustraliŽ - Azerbeidzjan - BelgiŽ - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - GeorgiŽ - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Israel - ItaliŽ - KroatiŽ - Letland - Litouwen - Malta - MoldaviŽ - Montenegro - NEDERLAND (Jaren '50-60-70) - NEDERLAND (Jaren '80 en '90) - NEDERLAND (Jaren '00) - NEDERLAND (Het jaar 2010) - NEDERLAND (2011-2019) - Noord-MacedoniŽ - Noorwegen - OekraÔne - Oostenrijk - Polen - Portugal - RoemeniŽ - Rusland - San Marino - ServiŽ - SloveniŽ - Spanje - TsjechiŽ - Verenigd Koninkrijk (1957-1987) - Verenigd Koninkrijk (1988-2019) - Wit-Rusland - Zweden - Zwitserland


[ Bericht 3% gewijzigd door Fred_B op 18-03-2022 20:10:56 ]
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_176436915
AlbaniŽ, 1 van mijn favoriete landen op het songfestival! Heeft al flink wat jaartjes diva popsongs/ballads gestuurd en zoals sommigen wel weten ben ik daar een groot fan van *O* *O* *O*

Helaas vallen de resultaten tegen de laatste jaren, wat zeer begrijpelijk is, aangezien de meeste liedjes van AlbaniŽ niet heel refreshing of modern zijn, en ze eigenlijk altijd terugvallen op hun moeilijke ballades die bij de meeste niet in de smaak vallen. -O-

Ik ben iig een groot fan van AlbaniŽ, de enige jaren dat ik ze echt vreselijk vond was in 2013 en 2014.

Mijn favorieten:


(maar dan ook alleen de Albanese versie, de engelse versie verpeste de magie van het lied een beetje)


freedom comes when you learn to let go, creation comes when you learn to say no.
pi_176440173
Carry me in your dreams heb ik volgens mij nog steeds in m'n muzieklijst staan (die is dan ook afgrijselijk lang). Verder heb ik niet zo veel met AlbaniŽ: vaak matige nummers, en als het potentie heeft, dan verbouwen ze het dermate dat het matig wordt.
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  donderdag 11 januari 2018 @ 23:05:57 #4
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_176443338
Daar waar het voorgaande landentopic ik nog heel erg enthousiast was en ben over dat land (MoldaviŽ), betreft het bij AlbaniŽ het tegenovergestelde. Dat terwijl het beide landen zijn die je waarschijnlijk even zo weinig zult noemen als je gevraagd wordt om tien landen in Europa op te noemen. En het zijn beide niet al te rijke landen. Maar daar waar dat andere land juist veel creativiteit en diversiteit laat zien, doen de Albanezen heel erg veel hetzelfde. En dan ook nog eens hetzelfde niet goed. Of het is een nietszeggende ballade of een heel erg slap up tempo nummer.

De meeste nummers vind ik echt heel erg matig of zelfs ronduit slecht. En ook wordt er niet altijd al te best gezongen door de Albanezen. Vooral natuurlijk door Elhaida Dani in 2016. Ze zong weliswaar I'm Alive, maar ze kwam zodanig in de problemen met haar ademhaling en de hoge tonen bij dat nummer, dat het haast leek of ze elk moment ter plekke kon neervallen. Het liedje zelf vond ik op plaat eigenlijk nog best te doen, maar daar hoorde ik al tonen die tegen het valse aanzaten. Ook niet zo gek, want zangtechnisch is het een erg moeilijk nummer. Dat bleek ook wel live, want ze zong ronduit vals. Waardoor het volkomen onterecht naar de finale ging.

De enige twee liedjes die ik op/na het festival echt leuk en goed vond waren It's All About You en Suus. Die eerste is eigenlijk ook best wel een up tempo niemendalletje (in die zin nog steeds geen geweldige prestatie van AlbaniŽ), maar wel perfect uitgevoerd. Een nummer dat ik met heel veel plezier nog kan luisteren.

De andere, Suus, vond ik tijdens het festival zelf eigenlijk helemaal niks. In die tijd luisterde ik de nummers nooit voor het festival. Het nummer kwam niet bij mij binnen. Waarbij haar kleding bepaald niet hielp. Rona kreeg hier echt een uitstraling van een heks door. Waardoor haar gepassioneerde zang en uitstraling juist tegen haar ging werken. Hoe vaker ik het nummer echter ging luisteren, hoe beter ik het ben gaan waarderen. Tegenwoordig vind ik het juist een heel erg goed nummer. En als ik nu het optreden zie, dan zie ik een zangeres die echt vol overgave dat liedje brengt (de kleding daarentegen is nog steeds achterlijk). Echt fantastisch gezongen.

Ik hoop dat de Albanezen in 2018 wat beters gaan brengen dan ze meestal doen. Iets wat kwalitatief aansluit bij die twee wel goede nummers. Want tot nu toe is het niet veel met AlbaniŽ op het festival. Dat terwijl ik het land zelf steeds interessanter ga vinden en een bezoekje aan Tirana op de een of andere manier toch steeds hoger op mijn lijstje komt.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
  Eurovisie Songfestival Queen vrijdag 12 januari 2018 @ 11:39:54 #5
163650 Greys
pi_176449968
Gekoppeld aan de reeks.

Wat een werk deze topics _O_

Met de Albanese inzendingen heb ik zelf niet zo veel :@

En waar veel mensen Suus helemaal geweldig vonden vond ik dat ťťn van de meest afgrijselijke inzendingen ever... ik kan niks met dat gekrijs, ik kan er niet naar luisteren, ik word er naar van. Maar dat is uiteraard gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_176450056
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 11:39 schreef Greys het volgende:
Gekoppeld aan de reeks.

Wat een werk deze topics _O_

Met de Albanese inzendingen heb ik zelf niet zo veel :@

En waar veel mensen Suus helemaal geweldig vonden vond ik dat ťťn van de meest afgrijselijke inzendingen ever... ik kan niks met dat gekrijs, ik kan er niet naar luisteren, ik word er naar van. Maar dat is uiteraard gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.
Nu verbaast het me ook niks dat je 1944 niks vond want dat zijn praktisch 2 dezelfde liedjes ghehehehe
freedom comes when you learn to let go, creation comes when you learn to say no.
  Eurovisie Songfestival Queen vrijdag 12 januari 2018 @ 11:46:15 #7
163650 Greys
pi_176450108
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 11:43 schreef Nexum het volgende:

[..]

Nu verbaast het me ook niks dat je 1944 niks vond want dat zijn praktisch 2 dezelfde liedjes ghehehehe
Ja :D Om de zo veel seconden zet ik het nůg zachter, want ik word oprecht heel nerveus en ongemakkelijk van dat intense 'geschreeuw'. Al zal het vast heel knap zijn, ik kan er persoonlijk echt niks mee. Ze zouden me er mee kunnen martelen :P
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_176450181
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 11:46 schreef Greys het volgende:

[..]

Ja :D Om de zo veel seconden zet ik het nůg zachter, want ik word oprecht heel nerveus en ongemakkelijk van dat intense 'geschreeuw'. Al zal het vast heel knap zijn, ik kan er persoonlijk echt niks mee. Ze zouden me er mee kunnen martelen :P
Hahahaha aww maar ja dat begrijp ik ook wel, is gewoon persoonlijke smaak. Ik vind het wel echt heel mooi en betoverend ;p
freedom comes when you learn to let go, creation comes when you learn to say no.
  Moderator vrijdag 12 januari 2018 @ 11:51:22 #9
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_176450221
Dit land laat zich voor mij goed samenvatten in een woord: 'Meh'.
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
pi_176450388
Een hoop matige inzendingen. Zo nu en dan kiezen ze per ongeluk iets leuks, zoals "Suus" of "Carry me into your dreams", maar verder is het weinig soeps wat ze tot nu toe ingezonden hebben.
  vrijdag 12 januari 2018 @ 14:47:22 #11
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_176453223
quote:
10s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 11:51 schreef ijs_beer het volgende:
Dit land laat zich voor mij goed samenvatten in een woord: 'Meh'.
MehbaniŽ.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
  † In Memoriam † vrijdag 12 januari 2018 @ 19:10:05 #12
368283 ato
pi_176458711
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 23:05 schreef Redefine het volgende:
Daar waar het voorgaande landentopic ik nog heel erg enthousiast was en ben over dat land (MoldaviŽ), betreft het bij AlbaniŽ het tegenovergestelde. Dat terwijl het beide landen zijn die je waarschijnlijk even zo weinig zult noemen als je gevraagd wordt om tien landen in Europa op te noemen. En het zijn beide niet al te rijke landen. Maar daar waar dat andere land juist veel creativiteit en diversiteit laat zien, doen de Albanezen heel erg veel hetzelfde. En dan ook nog eens hetzelfde niet goed. Of het is een nietszeggende ballade of een heel erg slap up tempo nummer.

De meeste nummers vind ik echt heel erg matig of zelfs ronduit slecht. En ook wordt er niet altijd al te best gezongen door de Albanezen. Vooral natuurlijk door Elhaida Dani in 2016. Ze zong weliswaar I'm Alive, maar ze kwam zodanig in de problemen met haar ademhaling en de hoge tonen bij dat nummer, dat het haast leek of ze elk moment ter plekke kon neervallen. Het liedje zelf vond ik op plaat eigenlijk nog best te doen, maar daar hoorde ik al tonen die tegen het valse aanzaten. Ook niet zo gek, want zangtechnisch is het een erg moeilijk nummer. Dat bleek ook wel live, want ze zong ronduit vals. Waardoor het volkomen onterecht naar de finale ging.

De enige twee liedjes die ik op/na het festival echt leuk en goed vond waren It's All About You en Suus. Die eerste is eigenlijk ook best wel een up tempo niemendalletje (in die zin nog steeds geen geweldige prestatie van AlbaniŽ), maar wel perfect uitgevoerd. Een nummer dat ik met heel veel plezier nog kan luisteren.

De andere, Suus, vond ik tijdens het festival zelf eigenlijk helemaal niks. In die tijd luisterde ik de nummers nooit voor het festival. Het nummer kwam niet bij mij binnen. Waarbij haar kleding bepaald niet hielp. Rona kreeg hier echt een uitstraling van een heks door. Waardoor haar gepassioneerde zang en uitstraling juist tegen haar ging werken. Hoe vaker ik het nummer echter ging luisteren, hoe beter ik het ben gaan waarderen. Tegenwoordig vind ik het juist een heel erg goed nummer. En als ik nu het optreden zie, dan zie ik een zangeres die echt vol overgave dat liedje brengt (de kleding daarentegen is nog steeds achterlijk). Echt fantastisch gezongen.

Ik hoop dat de Albanezen in 2018 wat beters gaan brengen dan ze meestal doen. Iets wat kwalitatief aansluit bij die twee wel goede nummers. Want tot nu toe is het niet veel met AlbaniŽ op het festival. Dat terwijl ik het land zelf steeds interessanter ga vinden en een bezoekje aan Tirana op de een of andere manier toch steeds hoger op mijn lijstje komt.
2018 is bekend met het geweldige Mall van Eugent _O_
Life can be a bitch, so like it..
  † In Memoriam † vrijdag 12 januari 2018 @ 19:17:27 #13
368283 ato
pi_176458821
Ik vond hun debuut in 2004, geweldig. Lekker liedje en goed neergezet.
Het liedje in 2005 was geweldig, maar zo matig neergezet.
2006 Fred beschrijft het goed :)
2007 is matig
2008 is mooi en ondergewaardeerd.
2009 is geweldig, samet met Noorwegen en Frankrijk dat jaar mijn favoriet
2010 en 2011 aardig
2012 geweldig
2013 Mwoaah
2014 vond ik best leuk en ondergewaardeerd
2015 afgrijselijk
2016 Albanese versie was beter
2017 Albanese versie was beter, toch had dit liedje finale verdiend

2018 kan 1 van mijn grote favorieten worden, mits het goed wordt neergezet en in het Albanees blijft.
OK AlbaniŽ vind ik 1 van de leuke ESF landen, vooral Kenges de Albanese finale vind ik geweldig.
Life can be a bitch, so like it..
  zaterdag 13 januari 2018 @ 00:42:32 #14
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_176467477
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 19:10 schreef ato het volgende:

[..]

2018 is bekend met het geweldige Mall van Eugent _O_
Ik had dat al meer gehoord ja. Maar ik ga (zeer waarschijnlijk) pas de liedjes luisteren als alles bekend is. Misschien dat ik wel nog een keer een NSF van een land een keer ga kijken.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_176471623
De inzending van dit jaar klinkt prima inderdaad. Het is ook wel jammer dat er verder uit zo’n grootse voorronde met een lange traditie vrij weinig echte topplaten komen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_189875960
Even een flinke kick voor dit topic, om te melden dat de OP is geupdate. Het is de bedoeling om dit in de komende maanden voor alle landentopics te doen, van A tot Z. Dat betekent dat de bestaande tekst hier en daar wordt verbeterd, foute links worden aangepast en uiteraard dat de vorige 2 edities van het ESF worden toegevoegd. Dat is bij AlbaniŽ nu gedaan. De oude tekst is redelijk hetzelfde gebleven, maar 2018 en 2019 zijn erbij gekomen, waarmee het verhaal actueel blijft.

Mocht iemand nog niet werkende links/plaatjes/videos, etc. tegenkomen, geef dan even een seintje. Ik zal telkens als de OP van een topic is aangepast wel een kick aan het topic geven.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner zondag 10 november 2019 @ 16:22:56 #17
39237 crew  H_T
2733
pi_189880833
Goed werk Fred_B! ^O^
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiŽren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
  † In Memoriam † zondag 10 november 2019 @ 21:58:02 #18
368283 ato
pi_189887413
Complimenten weer Fred _O_

En 2018 en 2019 kunnen beschouwd worden door mij als top inzendingen.
Life can be a bitch, so like it..
  Moderator zondag 10 november 2019 @ 22:17:52 #19
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_189887792
quote:
10s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 11:51 schreef ijs_beer het volgende:
Dit land laat zich voor mij goed samenvatten in een woord: 'Meh'.
Uitgezonderd Bushpepa inmiddels. Dat vond ik echt een pareltje van een inzending.
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  maandag 18 november 2019 @ 16:12:26 #20
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_190006534
Had hier nog nooit op gereageerd zie ik, maar AlbaniŽ vind ik dan ook structureel middelmatig. Nooit heel goed en nooit heel slecht.

Als ik een favoriet moet noemen, dan maar die van dit jaar, Ktheju TokŽs. Die herinner ik me nog het best. Logisch.
  Moderator vrijdag 13 november 2020 @ 11:53:24 #21
375570 crew  Cyan9
pi_196219829
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator vrijdag 20 augustus 2021 @ 12:55:19 #22
375570 crew  Cyan9
pi_200997033
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator vrijdag 17 juni 2022 @ 20:02:58 #23
375570 crew  Cyan9
pi_205077421
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator maandag 29 mei 2023 @ 16:59:59 #24
375570 crew  Cyan9
pi_209328828
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
pi_209329209
Blijft mijn favoriete ESF land. Helemaal sinds 2019 ^O^
freedom comes when you learn to let go, creation comes when you learn to say no.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')