abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_175913070
MONTENEGRO

Waar kennen we de Montenegrijnen van?

Als een land dat ooit deel uitmaakte van JoegoslaviŽ en later van ServiŽ natuurlijk. Verder van de hoofdstad Podgorica (dat wist u wel), het fraaie Kotor, de Bondfilm Casino Royale, successen in waterpolo en handbal en natuurlijk van de benaming naar de Zwarte Berg.Hoe doen ze het op het ESF?

Montenegro is op het ESF actief sinds 2007, al ontbrak het land door financiŽle moeilijkheden in 2010 en 2011. Eerder deed Montenegro mee als ServiŽ en Montenegro, informatie over deze inzendingen is terug te vinden in het topic over ServiŽ. Nog eerder was het land onderdeel van JoegoslaviŽ en nam het als zodanig deel.

Echt grote successen laten nog op zich wachten. Waar veel landen uit deze regio er wel in slagen om van tijd tot tijd goede scores neer te zetten, mede dankzij burenstemmen en het sturen van artiesten die bekend zijn in de hele Joegoslavische regio, heeft Montenegro in elf deelnames maar twee keer de finale gehaald, waarin de 13e plaats het hoogst haalbare bleek. Van de inzendingen waren er tot nu toe zes in het Montenegrijns en vijf in het Engels. Het helpt voor de resultaten niet mee dat veel liedjes geregeld vrij ouderwets klinken, lastig te begrijpen zijn of gewoonweg kwalitatief ondermaats zijn.

Bij de puntenverdeling is er vooral liefde uit de eigen regio. Ook geeft de Montenegrijnse jurering soms de indruk dat er wel wat punten te regelen zijn. Het gaat hierbij zowel om vote swapping als ongeoorloofde afspraken tussen de juryleden onderling. Zo kreeg het waardeloze lied Euro Neuro tot verbazing van velen in 2012 toch nog 20 punten. Dat waren er 12 van AlbaniŽ en 8 van San Marino. De verbazing werd al snel minder nadat duidelijk werd dat AlbaniŽ en San Marino ook hoge punten hadden gekregen van Montenegro en elkaar. Het was duidelijk afgesproken werk. In 2014 werd een soortgelijk spelletje gespeeld met ArmeniŽ en wederom AlbaniŽ. In 2016 was het feest met ArmeniŽ, Malta en San Marino. In zowel ‘16 als ‘17 was er ook nog opmerkelijke uitwisseling met Azerbeidzjan en in 2019 was het weer feest met San Marino.

Daarnaast is de onafhankelijkheid van de juryleden in het geding. Het is de bedoeling dat namens elk land vijf juryleden onafhankelijk van elkaar hun favorieten opsommen. In 2015 waren de Montenegrijnse punten van de juryleden wel heel erg vergelijkbaar. De punten hieronder zijn van de halve finale (waarin de televoting faalde). Later werden de vergelijkbare finale punten door de EBU afgekeurd.


De Montenegrijnse jury-punten in de halve finale van 2015.

Nederland en Montenegro maken zich in elk geval niet verdacht als het om vote swapping gaat, want beide landen geven elkaar zelden punten in de finale. Nederland gaf wel 6 punten in de halve finale aan Sergej Ćetković. Andersom waren er finale-punten voor Waylon (3 (j)) en Duncan Laurence (1 (p)). Dit was overigens de laagste score voor Arcade van alle landen.

Hoe ging het door de jaren heen?

De eerste inzending van Montenegro als onafhankelijk land kwam in 2007. Dit volgde op een aantal zťťr moeizame deelnames in de tijd dat het land nog verbonden was aan ServiŽ (zie hiervoor het topic over ServiŽ). Bij het debuut werden de balkanballads meteen afgezworen getuige het uptempo rocknummer Ajde, Kroči van Stevan Faddy. Dit is een Montenegrijn, wiens Schotse voorouders in de 12e eeuw naar Montenegro kwamen en nooit meer zijn vertrokken. Althans, dat beweert hij zelf. Hij mocht als 7e aantreden in een halve finale met 28 deelnemers. Er is wel iets bij voor te stellen dat zijn opzwepende muziek een publiek heeft in de eigen regio, maar daarbuiten is het toch wat minder toegankelijk. Dat is ook in het resultaat terug te zien, want Stevan werd 22e met alleen punten uit AlbaniŽ en Voormalig JoegoslaviŽ.


In 2008 opende Stefan Filipović de eerste halve finale met het weinig verheffende Zauvijek Volim Te. Hij werd 14e van de 23. In 2009 opende Andrea Demirović ook de eerste halve finale met Just Get Out Of My Life. Hoewel Zweden door de jaren heen dit soort liedjes vaak genoeg beter heeft gedaan, was het geen onaardige poging. Door de internationalere sound pakte Montenegro hiermee ook aardig wat punten buiten de eigen regio. Wel was de act met een opdringerige danser niet echt geslaagd. Andrea werd er 11e mee.


Na twee jaar afwezigheid vanwege de kosten, was Montenegro in 2012 terug. En die rentree werd helaas een enorme blamage. Rambo Amadeus was intern aangewezen door de nationale omroep en het is tot op heden onduidelijk waarom hij dit vertrouwen ooit heeft gekregen. Zijn raplied Euro Neuro sloeg de plank volledig mis. Het was niet aanstekelijk, inhoudelijk niet interessant en het werd op agressieve wijze gebracht, overigens wederom vanaf de eerste startpositie in de eerste halve finale. Nadat de drie minuten eindelijk voorbij waren, werd hij getrakteerd op boe-geroep uit het publiek. Om de afgang compleet te maken, was er sprake van vote swapping met San Marino en AlbaniŽ en is het in alle opzichten fijn dat deze onzin alleen de eerste minuten van het ESF verpestte.


Rambo Amadeus

Ook in 2013 trok Montenegro de aandacht en niet alleen vanwege de kwaliteit van het liedje. Hip hop-gezelschap Who See betrad het podium in ruimtepakken om Igranka te brengen. Ondanks een door ex-Joegoslavische landen gedomineerde semi werd het lied 12e.

In 2014 was er met Sergej& #262;etković eindelijk eens iets te juichen. De Montenegrijnen grepen terug op een traditionele balkanballad en dit zorgde meteen voor kwalificatie naar de finale. Moj Svijet was een goede en toegankelijke inzending, waardoor er eindelijk eens bij een wat breder publiek gescoord kon worden. Daarnaast scoorde Sergej al sinds 1998 grote hits in de eigen regio. Moj Svijet werd in de finale uiteindelijk 19e.


Omdat “never change a winning tune” op het ESF voor veel landen een goede strategie blijkt, bleef Montenegro in 2015 in een vergelijkbare vijver vissen. De interne keuze was voor de zanger Knez, de Montenegrijnse Jan Keizer, met een eigen BZN-repertoire. Om succes te garanderen, ging hij met een liedje geschreven door de Servische ESF-legende īeljko Joksimović, getiteld Adio.

Knez heet eigenlijk Nenad Knełević en bracht al solo muziek uit sinds 1992. Door de jaren heen had hij een breed publiek opgebouwd in Voormalig JoegoslaviŽ. Ter indicatie: al 16 jaar voor zijn ESF-deelname bracht hij de CD The Best Of Knez uit. Bij zijn optreden was hij ook al 47.

Op het ESF wist Montenegro vanaf de 4e startpositie voor het tweede jaar op rij de finale te bereiken. In die finale werd het lied 13e. Hoewel die eindpositie met 44 punten wat geflatteerd was, werd het daarmee wel de beste uitslag ooit voor Montenegro. En dat was de sympathieke Knez zeker gegund.


In 2016 bleek dat de betere fase met balkanballads een kortstondig hoogtepunt was. De rockgroep Highway bracht het matige The Real Thing en eindigde 13e in de halve finale. In 2017 kwam Slavko Kalezić vooral zijn staart tonen. Het was een act die voor pulpmedia als DWDD heel interessant was in hun bevestiging dat het ESF niveauloos is, maar het eindigde niet geheel verrassend in de achterhoede in de halve finale.

In 2018 was Inje van Vanja Radovanović een traditionele Balkanballad van hoger niveau, maar voor het genre ietwat aan de saaie kant. Daar komt bij dat deze muzieksoort ook enigszins uit de gratie is geraakt bij het ESF-publiek. Omdat het niet in het Engels was, stemde de vakjury ook niet op Inje, en werd het een kansloze 16e plaats in de semi met 18 deelnemers.

Dat was spijtig voor de immer vrolijke Vanja, die in eigen land al jaren goed scoorde. Zijn geestigheid kostte hem nog bijna zijn deelname aan het ESF. Op een persconferentie vloog hij enorm uit de bocht met een grap over kinderen met kanker. Na spoedoverleg over een eventuele terugtrekking besloot de omroep zijn excuses te accepteren en deed Montenegro toch mee.


Vanja in een interview.

In 2019 was het wel weer eens tijd voor een nieuw dieptepunt. De voorronde werd gewonnen door D Mol met het lied Heaven. Wie is D Mol? Dat is een groep van zes jonge dames en heren uit verschillende plaatsen in Montenegro. Hun inzending was gÍnant oubollig en vanaf het begin kansloos voor kwalificatie en kanshebber voor de laatste plaats. Dat dat niet gebeurde is overigens ook nog wel extra ergernisopwekkend. De “”vak””jury van ServiŽ gaf dit gedrocht hun 12 punten en vanuit San Marino kwamen er ook nog eens 10 jury-punten (waarna Montenegro ook 10 punten gaf aan Serhat...). Daardoor eindigde Heaven nog boven Darude uit Finland als voorlaatste.


D Mol in de voorronde, met zelfs een gedateerde act.

Het beste Montenegrijnse ESF-nieuws van 2019 kwam pas na het festival. Toen maakte de omroep bekend om van deelname in 2020 af te zien en het geld te gebruiken voor het kopen van een paar nieuwe auto’s. Hopelijk wordt iedereen, tot aan de toiletjuffrouw van de omroep, voorzien van een Tesla, dat bespaart ons nog lange tijd vote swapping, burenstemmen en meestal waardeloze inzendingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier is een net overzicht van alle Montenegrijnse inzendingen en hun resultaten te vinden of kijk naar het filmpje hieronder of klik anders op de spoiler:SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is jouw favoriete inzending van Montenegro?
:)

In deze reeks verschenen de volgende topics:
AlbaniŽ - ArmeniŽ - AustraliŽ - Azerbeidzjan - BelgiŽ - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - GeorgiŽ - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Israel - ItaliŽ - KroatiŽ - Letland - Litouwen - Malta - MoldaviŽ - Montenegro - NEDERLAND (Jaren '50-60-70) - NEDERLAND (Jaren '80 en '90) - NEDERLAND (Jaren '00) - NEDERLAND (Het jaar 2010) - NEDERLAND (2011-2019) - Noord-MacedoniŽ - Noorwegen - OekraÔne - Oostenrijk - Polen - Portugal - RoemeniŽ - Rusland - San Marino - ServiŽ - SloveniŽ - Spanje - TsjechiŽ - Verenigd Koninkrijk (1957-1987) - Verenigd Koninkrijk (1988-2019) - Wit-Rusland - Zweden - Zwitserland


[ Bericht 7% gewijzigd door Fred_B op 26-10-2020 14:04:30 ]
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_175914035
Nog zo'n land dat voornamelijk troep heeft gestuurd, met een paar uitzonderingen. Het land is inderdaad ook niet al te sympathiek door de verdachte jurystemmen en het gesjoemel daarmee.

Adio is mijn favoriet. Dat lied had van mij echt wel een top 10 positie verdiend, maar het was helaas een erg sterk jaar. Sowieso ben ik een enorme fan van de Zeljko Joksimovic nummers.

Moj Svijet is ook een mooi nummer in een vergelijkbare stijl. Ook dit nummer haalde terecht de finale.

En Space, tja... Het was live tenenkrommend slecht, maar ik vind de studioversie nog steeds een leuke guilty pleasure.

Met de rest heb ik helemaal niets. Igranka heeft nog wel wat, maar is totaal niet mijn smaak. En Euro Neuro moet toch wel het slechtste ESF nummer ooit zijn, en dat zegt heel wat.
Op dinsdag 2 augustus 2022 22:02 schreef Domnivoor het volgende:
Jij bent een eindeloze bron van leuke quotes :D
  vrijdag 22 december 2017 @ 09:18:20 #3
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_175914868
Bij Montenegro zijn er voor mij twee nummers die er bovenuit steken. :)

De eerste is Adio, inderdaad een heerlijk nummer in de typische Balkansound zonder dat het overdreven of clichť wordt. Dat jaar een van mijn favorieten, hoewel het inderdaad een sterk jaar was in de breedte, maar in ieder geval top 5.

De tweede is Igranka. Wat ze deden was sowieso heel gedurfd, zo'n extravagant ensemble van hiphop met dubstep, en het kwam verrassend goed uit de verf. Helaas houdt het Songfestivalpubliek nu eenmaal meer van ballads of eenvoudige EDM, zodat de finale halen wat te hoog gegrepen was...
  Moderator vrijdag 22 december 2017 @ 09:22:43 #4
375570 crew  Cyan9
pi_175914961
Adio vond ik een heerlijk nummer, maar de rest.. Ik vind het vaak helemaal niks.
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
pi_175915166
Eeuwig zonde dat de jury "Igranka" uit de finale hield. Het optreden zag er misschien wat eigenaardig uit maar als je ziet wat voor matig gedoe toen wel de finale wist te halen had "Igranka" daar niet misstaan.

De andere liedjes doen me niet veel maar ik vind Montenegro wel een verrijking voor het deelnemersveld. Ze trekken hun eigen plan (op dat Siegel-niemendalletje na) en het is ieder jaar weer een verrassing wat ze sturen. :)
pi_175922870
Absolute favoriet uit deze inzendingen toch wel Sergej Ćetković - Moj Svijet.

Adio en de inzending uit 2009 gaan ook nog wel, alleen niet heel erg bijzonder.
  † In Memoriam † vrijdag 22 december 2017 @ 18:27:09 #7
368283 ato
pi_175927685
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 08:09 schreef Aoibhin het volgende:
Nog zo'n land dat voornamelijk troep heeft gestuurd, met een paar uitzonderingen. Het land is inderdaad ook niet al te sympathiek door de verdachte jurystemmen en het gesjoemel daarmee.

Adio is mijn favoriet. Dat lied had van mij echt wel een top 10 positie verdiend, maar het was helaas een erg sterk jaar. Sowieso ben ik een enorme fan van de Zeljko Joksimovic nummers.

Moj Svijet is ook een mooi nummer in een vergelijkbare stijl. Ook dit nummer haalde terecht de finale.

En Space, tja... Het was live tenenkrommend slecht, maar ik vind de studioversie nog steeds een leuke guilty pleasure.

Met de rest heb ik helemaal niets. Igranka heeft nog wel wat, maar is totaal niet mijn smaak. En Euro Neuro moet toch wel het slechtste ESF nummer ooit zijn, en dat zegt heel wat.
Helemaal mee eens, kon mijn tekst zijn :)
Life can be a bitch, so like it..
  vrijdag 22 december 2017 @ 22:32:24 #8
350717 Redefine
Ignorance is bliss
pi_175934782
Tja Montenegro. Er zijn landen die weinig inspirerende nummers en/of juist troep hebben gestuurd. Maar die hebben op de een of andere manier nog wel iets wat je bij blijft. San Marino is hiervan een voorbeeld. Gaat vaak helemaal nergens over, maar omdat het zo'n ministaatje is, is het al knap dat ze er al bij zijn. Plus dat je daar natuurlijk iemand als Valentina hebt die het iets aparts heeft. Montenegro heeft zelfs dat al helemaal niet. Het merendeel van hun inzendingen was ik namelijk volledig vergeten. En dat terwijl ze toch een aantal acts hebben gestuurd die zo absurd zijn dat ze toch wel in je netvlies zijn gebrand of dat we er blijvende gehoorschade aan over hebben gehouden.

Dat was eigenlijk niet zozeer het geval bij hun eerste inzending. Zauvijek Volim Te was ook weer geen briljant nummer, maar er is prima naar te luisteren en voor Montenegro begrippen, visueel nog goed te doen. Ditzelfde kan ik ook wel zeggen over 2009. Geen bijzonder nummer, eigenlijk zelfs volledig onorigineel. Maar ook in dit geval geen nummer wat ik direct zou skippen als het in een playlist voorbij zou komen. Visueel viel het ook nog wel mee, al was die danser inderdaad wel heel erg storend. Het probleem van deze nummers is inderdaad dat ze te weinig bijzonder zijn en ik ze volledig vergeten was.

2012 was ik eigenlijk ook al vergeten, maar die eerste blikken op het clipje doen mij al weer terugdenken aan die gruwel. Wat een wanstaltig slecht nummer is dat Euro Neuro en wat wordt het ook nog debiel gebracht. Wat hebben de mensen die dag allemaal hebben bedacht en goedgekeurd gesnoven? Een jaar later was dat weer het geval. Welke idioot dacht dat ruimtepakken een goed idee was? En ook hiervoor was ik het eigenlijk vergeten. Had hierbij vooral een 'o ja er stonden ooit eens mensen in ruimtepakken op het podium.' Wat een idioten daar in Montenegro zeg.

Dat dachten ze blijkbaar in Montengro zelf ook. Want de jaren erna gingen ze eindelijk weer eens normaal doen. En hop ze haalden meteen twee keer de finale. Met twee degelijke liedjes die zeer goed gezongen en ook best goed gebracht werden. Moj Svijet was alleen wel onvoorstelbaar saai. Een prima nummer om bij in slaap te vallen. Wel een sympathieke zanger overigens en de act met de 'ijsdanderes' was ook wel leuk. Adio was gelukkig wel iets minder saai, en Knez zelf ook iets levendiger. Maar een geweldig nummer vind ik het ook weer niet. Net iets meer dan degelijk.

Daarna gingen ze weer een andere weg in. Waarbij het in de basis niet eens slechte nummers en/of acts zijn. Maar een hoog gehalte net niet hadden dan wel de kansen volledig vergooid met een staart. 2016 had best nog wel wat rocknummers die wel de finale haalden. Waardoor Highway waarschijnlijk net wat teveel van het goede was. Het nummer is op zich prima, maar wel wat rommelig. Het optreden was ook niet slecht. Maar allemaal gewoon net niet.

En dan Slavko Kalezic met Space. Een nummer wat een hoog fout maar goud gevoel had. Het had als plaatje best wel wat fouts, zeker de stem van Slavko bij de refreinen. Ook de tekst is wat aan de typische kant. Maar als de act gewoon prima was geweest, was het een serieuze kanshebber voor de finale. En het optreden had zelfs best een beetje fout mogen zijn. Maar dat beetje fout hadden ze bij Montenegro niet helemaal goed begrepen hebben. Slavko heeft zelf al een behoorlijk foute uitstraling, maar het helpt zeker niet om hem dan in die kleding (nou ja kleding) het podium op te sturen. En als je dan nog die debiele paardenstaart erbij krijgt.... Ja dan weten we wel waarom dit natuurlijk volkomen kansloos was voor de finale. Iedereen zat volledig gebiologeerd naar die staart (en al die bewegingen) te kijken, waardoor niemand het nummer nog hoorde. Als men ondertussen niet al rollend van het lachen op de grond had gelegen.

Nee subtiliteit kennen ze niet echt in Montenegro. Nou ja niet helemaal waar. Ze kennen het wel, maar als ze het doen zijn te subtiel en ben je de boel al snel weer vergeten. Het is bij mij zelfs zo erg dat ik een aantal inzendingen van dit land zo aan een ander zou toeschrijven (Macedoni:e, MoldaviŽ etc.), zozeer vergeet ik dat Montenegro ook zelf meedoet. En dat is jammer want het land zelf lijkt mij erg mooi (dat hoor ik van mensen die er naartoe zijn geweest). Als ze nou eens een goed liedje en act gaan sturen dan weet ik misschien volgend jaar welke inzending van Montenegro is.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_190492239
Deze is nu ook up to date.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  dinsdag 17 december 2019 @ 13:48:42 #10
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_190494709
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 09:18 schreef DecoAoreste het volgende:
Bij Montenegro zijn er voor mij twee nummers die er bovenuit steken. :)

De eerste is Adio, inderdaad een heerlijk nummer in de typische Balkansound zonder dat het overdreven of clichť wordt. Dat jaar een van mijn favorieten, hoewel het inderdaad een sterk jaar was in de breedte, maar in ieder geval top 5.

De tweede is Igranka. Wat ze deden was sowieso heel gedurfd, zo'n extravagant ensemble van hiphop met dubstep, en het kwam verrassend goed uit de verf. Helaas houdt het Songfestivalpubliek nu eenmaal meer van ballads of eenvoudige EDM, zodat de finale halen wat te hoog gegrepen was...
Ik sta nog steeds volledig achter mijn vorige post. De laatste twee inzendingen waren volkomen waardeloos. :P
  Moderator dinsdag 20 oktober 2020 @ 18:45:40 #11
375570 crew  Cyan9
pi_195751686
Nieuw (vreselijk) overzicht!


Adio! :W
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator vrijdag 24 juni 2022 @ 15:50:58 #12
375570 crew  Cyan9
pi_205137605
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')