abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176954152
registreer om deze reclame te verbergen
BULGARIJE

Waar kennen we de Bulgaren van?

Van de zonnige stranden aan de Zwarte Zee natuurlijk. Verder van de hoofdstad Sofia, de munteenheid Lev, de communistische tijd, als een grote wijnexporteur in de eigen regio, voetballers als Berbatov en Stoichkov, hoogspringster en langdurig recordhoudster Stefka Kostidinova, het aangename klimaat, de stad Plovdiv, de clubs Lokomotiv, Levski, Slavia en CSKA Sofia en natuurlijk ook als ťťn van de armste landen in Europa.

sofia-bulgaria.jpg

Hoe doen ze het op het ESF?

Bulgarije debuteerde in 2005 op het ESF, en deed sindsdien telkens mee, behalve in 2014 en 2015. Voor de onderbreking waren de resultaten bedroevend, met slechts ťťn kwalificatie naar de finale. Sinds hun return hebben de Bulgaren twee keer meegestreden om de winst en lijkt het een ander land geworden.

Er komt geregeld Bulgaarse (dance)muziek onze kant op, maar het land slaagde er lange tijd niet in om dat ook te vertalen naar goede ESF-inzendingen. Oubolligheid en matigheid troefden elkaar af in de beginjaren. Met de betere prestaties van nu, lijkt het erop dat het festival serieuzer genomen wordt en dat de wens om te winnen echt aanwezig is.

Bij de puntenverdeling komen en gaan de punten vooral naar Zuidoost-Europa. De meeste punten gingen naar Griekenland, ArmeniŽ en Rusland. Uit VJR MacedoniŽ en Malta kwam het meeste binnen.

Nederland en Bulgarije geven elkaar niet zo veel punten. Ze hebben beide natuurlijk ook niet zo vaak aan de finale deelgenomen. Er gingen punten naar Poli Genova (1 (p)) en Kristian Kostov (10 (j) + 8 (p)). Kristian had in de halve finale overigens twee keer 12 punten van jury en publiek gekregen.
Andersom was er liefde voor Douwe Bob (2 (j)) en OG3NE (10 (j)). Opvallend was dat de 3JS ook nog 5 punten kregen in de halve finale.

Hoe ging het door de jaren heen?

Laat ons opgewekt aanvangen met het leegeten van het bord zand, dat gevormd wordt door de Bulgaarse inzendingen uit de beginjaren. Het is gewoon even doorbijten. De Bulgaren hadden een soort van primeur dat er bij de allereerste voorronde al gedoe was met geruchten over omkoping. Meestal moet daar toch wat tijd overheen gaan. De eerste winnaars waren de leden van de groep Kaffe. En het moet gezegd worden dat hun liedje Lorraine nogal matig is, en daarbuiten ook totaal niet aantrekkelijk voor jury of publiek. Dit maakt het nogal moeilijk te geloven dat er echt niets aantrekkelijkers meedeed. The harder the rain, the sweeter the pain, I can still remember Lorraine in the rain. Spreek deze tekst uit alsof u een grote boodschap probeert te produceren en het niet lukt, et voilŗ, dat is min of meer het liedje, dat 19e werd in de halve finale.

In 2006 deed Mariana Popova mee met Let Me Cry. Met de 2e startpositie in een halve finale met 24 deelnemers was er alle aanleiding voor deze titel. Het liedje was niets, maar folkartiest en transgender Azis, die op de achtergrond meegalmde, was wel een zeer opmerkelijke verschijning.

45822.jpg
Azis.

In 2007 kwam het succes opeens uit de lucht vallen. Het duo Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov boekte een monsterzege in de voorronde. Maar ondanks die prestatie bleef hun ogenschijnlijk ontoegankelijke Water lang onder de radar. Het lied was een combinatie van dance- en drumklanken en gezongen in het Bulgaars. Toen de loting de 1e startpositie in de halve finale opleverde, leek het erop dat de twee vliegtickets Helsinki-Sofia voor vrijdagochtend al wel geboekt konden worden.

Dat hoefde niet. Bulgarije kwam uit ťťn van de fel begeerde enveloppen en kwalificeerde zich voor het eerst voor de grote finale, naar later bleek als nummer 6. Daarin mochten ze als 21e en tot verbazing van velen stroomden de punten binnen uit alle hoeken van Europa. Het duo werd uiteindelijk 5e.

De Europese televoters amuseerden zich prima met het enthousiasme van Stoyan op de drums en Elitsa op de zang. Naar het einde toe ging Elitsa meedrummen, en we wisten toen nog niet dat ze dat al-tijd doet, en dat maakte het optreden alleen maar indrukwekkender. Hoewel het geen wereldwijde doorbraak heeft bewerkstelligd, hebben de twee in eigen land veel indruk gemaakt en op het ESF van 2007 sowieso de originaliteitsprijs verdiend.


In 2008 bleven de Bulgaren enigszins in dezelfde hoek, zij het dat het dance nummer DJ, Take Me Away van Deep Zone & DJ Balthazar een stuk toegankelijker was. Zij wonnen een 12 weken durende marathonvoorselectie. Verrassend genoeg bleef het lied steken op de 11e plaats in de halve finale. Het samenwerkingsverband werkte blijkbaar alleen in eigen land, want daar scoren ze nu nog steeds top 10-hits. Op het ESF lijken liedjes met een tť lang intro niet te werken bij het publiek.


Ook in 2009 was er weer een ellenlange voorselectie. Vervolgens won Krassimir's Illusion de finale met liefst 56% van de stemmen, wat meteen het nutteloze van meer dan ťťn voorronde aantoont.

Zijn optreden op het ESF dan. Tsja... Ik zou eigenlijk niet weten hoe dit te omschrijven. Als een kattengevecht, aanschouwd door een stel huilende baby’s misschien? Laten we zeggen dat hij een uniek geluid naar het ESF bracht. Als u het nog niet kent, is het wellicht beter zelf even te kijken. Het kreeg in totaal 7 punten en dat is nog best veel.


In 2010 was het de beurt aan Miro. Hij had in 2009 drie nummer 1-hits gescoord in eigen land, dus het was een logische keuze. Maar dan het liedje. Oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh wat een waardeloze plaat. Hij eindigde nog achter Sieneke.

Na het debacle van de jaren ervoor, werd met Poli Genova in elk geval een goede zangeres gestuurd in 2011. Na Inat was ook niet zo'n heel slecht lied. Maar als eventuele borderline qualifier bleef het op de 12e plaats steken. De combinatie van de eigen taal en opzichtige tattoo's waren er toch te veel aan voor zowel publiek als jury. Poli’s tijd zou later nog komen.

Ook in 2012 ging het met een redelijke inzending weer fout. Sofi Marinova was een uitstekende zangeres met een bereik van vijf octaven en een bezit van twee pluspunten. Ondanks haar wat ordinaire uitstraling op het ESF, zong ze Love Unlimited feilloos. Voor kwalificatie kwam ze drie punten tekort, vooral door een zeer opmerkelijke en niet echt verdiende voorlaatste plaats bij de vakjury's.


In 2013 waren Elitsa & Stoyan terug. Europa had zich doorontwikkeld, maar zij helaas niet. Samo Shampioni was op alle fronten een mindere versie van Water en met een vergelijkbaar optreden, deze keer aangevuld met een doedelzak, redden ze het niet.

In 2014 en 2015 was er geen geld, en met deze resultaten vermoedelijk ook geen prioriteit, en daarom sloegen de Bulgaren twee jaar over. In 2016 kwamen ze terug en dat deden ze sterker dan ooit. Poli Genova mocht nog een keer naar het ESF afreizen. Dat was bijzonder, want ze was vier jaar eerder ook al geweest, en toen in de halve finale blijven steken. Deze keer had ze echter een veel beter liedje. If Love Was A Crime hoorde absoluut in de finale thuis. En dat gebeurde ook. Ze werd 5e in de tweede halve finale. In de finale werd ze op de ogenschijnlijk ongunstige 8e startpositie gezet, meteen voor de Zweedse Frans, een favoriet voor de overwinning. Maar dat deerde Poli niet. Met een nog beter optreden scoorde ze goed op alle fronten, en werd het uiteindelijk een prachtige 4e plaats. De beste prestatie allertijden voor de Bulgaren en heel Europa kent nu de kreet day mi lyubovta (geef me je liefde).


Daarmee hadden de Bulgaren eindelijk de smaak te pakken. De Bulgaarse Nationale Televisie, afgekort de BNT, wat eigenlijk de afkorting is van Bŭlgarska Natsionalna Televiziya, wilde niet dat het net als bij Water weer bij een one-hit-wonder zou blijven, en wilde in 2017 voor goud gaan. De voorronde werd geskipt. Er werd direct gekozen voor talententenjachtdeelnemer Kristian Kostov. Een flink team schreef voor hem Beautiful Mess. Dit was een absoluut meesterwerk, dat voorafgaand aan het ESF als een schaduwfavoriet achter ItaliŽ werd beschouwd. Met de afwezigheid van Rusland, werd Kristian vanwege zijn deels Russische bloed als plaatsvervangend deelnemer van dat land beschouwd door de Russische ESF-betrokkenen, onder leiding van Philipp Kirkorov, zelf ook half Russisch, half Bulgaars. Zijn afkomst werd door de Bulgaren ook tactisch uitgespeeld, in de hoop op punten uit de voormalige Sovjetlanden.

In de tweede halve finale maakte Kristian het direct waar, door zowel bij de jury als het publiek bij alle landen in de Top 5 te eindigen, en dus eenvoudig te winnen, met bijna twee keer zo veel punten als Hongarije.

Toen kwam de grote finale. Portugal had zich ondertussen als derde favoriet bij ItaliŽ en Bulgarije gevoegd. Het was na Salvador Sobral's indrukwekkende optreden in de eerste halve finale een publiek geheim dat hij deze had gewonnen. Portugal en ItaliŽ hadden ondertussen geloot voor de finale, en hadden beide de ongunstige eerste helft gepakt. Daarmee was het niet alleen voor de Bulgaren zelf, maar ook voor de EBU wenselijk dat Bulgarije de tweede helft zou loten, anders zouden alle favorieten al in het begin komen. Na de uitkomst van de eerste halve finale waren er nog maar 3 van de 10 plaatsen in de tweede helft over, dus het zou lastig worden. Niet geheel toevallig kwam Bulgarije dan ook uit de allereerste envelop bij de bekendmaking van de qualifiers, en daarom mocht Kristian als eerste een balletje uit de bak trekken. Je zou zeggen, hou dan in elk geval de schijn op dat het willekeurig is, maar Kristian pakte zonder aarzelen het achterste balletje uit de bak. Je verwacht het niet, maar hij lootte op deze manier de tweede helft.

De 'loting' op 39.07.

Op het finale optreden was wederom niets aan te merken. Soms is er gewoon iemand net even beter, en dat bleek dit jaar Portugal te zijn. Zowel bij de jury als het publiek was de volgorde 1.Portugal 2.Bulgarije. Het enige wat nog opvalt, is dat het verschil vooral gemaakt werd door een aantal lage scores voor Bulgarije van vakjury's van ogenschijnlijk bevriende landen, zoals ArmeniŽ (0), Azerbeidzjan (2), Griekenland (2), Montenegro (2) en TsjechiŽ (2). Maar een tweede plaats is nog altijd de beste score voor Bulgarije, en met een volgorde in resultaten van 4-2-.. hebben ze goede vooruitzichten voor volgend jaar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier is een net overzicht van alle Bulgaarse inzendingen en hun resultaten te vinden of kijk naar het filmpje hieronder of klik anders op de spoiler:


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is jouw favoriete Bulgaarse inzending?
:)

In deze reeks verschenen eerder:
Duitsland - ItaliŽ - Zweden - Nederland (Jaren '50-60-70) - BelgiŽ - Azerbeidzjan - Nederland (Jaren '80 en '90) - Estland - IJsland - Nederland (Jaren '00) - Frankrijk - OekraÔne - Nederland (Het jaar 2010) - Hongarije - ServiŽ - RoemeniŽ - Griekenland - Denemarken - Spanje - Verenigd Koninkrijk (1957-1987) - Verenigd Koninkrijk (1988-2017) - SloveniŽ - Rusland - Malta - Noorwegen - Israel - Litouwen - San Marino - GeorgiŽ - AustraliŽ - TsjechiŽ - Montenegro - Cyprus - Nederland (2011-2017) - Zwitserland - ArmeniŽ - Ierland - MoldaviŽ - AlbaniŽ - VJR MacedoniŽ - Finland - Wit-Rusland - Oostenrijk - Polen - KroatiŽ - Letland
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_176959077
Ik vind de meeste Bulgaarse inzendingen best aangenaam om te horen en zien.
Beste vind ik toch, 2016, 2017, 2012 (ondergewaardeerd) en 2013 (ook ondergewaardeerd).

2006, 2007 en 2008 vind ik ook zeker niet slecht.
En Azis is geen trans gender hoor Fred, was travestiet maar tegenwoordig laat hij zijn travestiekleding hangen aan de wilgen en treed meer op als man.
Life can be a bitch, so like it..
  zondag 4 februari 2018 @ 22:20:16 #3
204179 grazz
No milk today
pi_176959271
Ik ben niet zo'n fan van hun inzendingen. Vooral Elitsa & Stoyan verschrikkelijke muziek maken. Nouja, mijn favoriet is van zeer recent: Poli Genova - If love was a crime.
pi_176959613
registreer om deze reclame te verbergen
If Love Was a Crime was echt zo'n bazen nummer, had van mij mogen winnen. Maar ja, 2016 was sowieso een heel sterk jaar. Beautiful Mess was een jaar later ook heel sterk, maar minder m'n smaak.

Van voorgaande jaren vind ik de inzendingen van 2008 en 2012 wel aardig, maar ik vond het niet heel erg dat ze niet in de finale terecht kwamen.
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
pi_176968028
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa eindelijk Bulgarije _O_

Dit jaar zou Papi Hans mee moeten doen _O_
pi_176968414
Bulgarije is niet bepaald mijn favoriete ESF land. Eigenlijk is er maar 1 lied dat er voor mij echt met kop en schouders bovenuit steekt en dat is Beautiful Mess van Kristian Kostov afgelopen jaar. Uiteraard was Amar Pelos Dois de verdiende winnaar, maar de 2e plaats van Bulgarije was ook zeker verdiend.

If Love Was a Crime is een goed nummer, maar niet helemaal mijn ding. Wel vond ik het leuk voor Poli Genova dat ze zo goed scoorde, want ik vond haar nummer in 2011 erg ondergewaardeerd. Na Inat is geen briljant nummer, maar had toch zeker wel in de finale gehoord.

Tot slot vind ik Water, de eerste poging van Elitsa & Stoyan in 2007, qua nummer ook wel interessant. Het is alleen dat Elitsa zo'n vreselijk onaangenaam stemgeluid heeft.
pi_176984419
registreer om deze reclame te verbergen
Het grappige bij Bulgarije is dat ze in mijn hoofd veel minder vaak meegedaan hadden dan dat daadwerkelijk het geval was. Plus dat ik dacht dat ze veel langer dan twee jaar weg waren geweest. Ook dacht ik dat de inzendingen van voor de pauze allemaal even waardeloos waren, maar ook dat is niet echt het geval. Nou ja, er zitten wel een paar enorme draken tussen, maar had het nog slechter in mijn hoofd zitten.

Dat ik de meeste Bulgaarse inzendingen alweer vergeten ben, is eigenlijk niet zo heel vreemd. Want Lorraine in 2005, Let Me Cry 2006, Angel Si Ti 2010 en Na Inat 2011 zijn te weinig opvallende nummers. Eigenlijk geen van allen echt slecht en ook meestal vrij behoorlijk gezongen. Ik was zelfs helemaal vergeten dat Poli Genova al een keer had meegedaan.

Op zich is het niet heel vreemd dat ik die nummers allemaal vergeten was en dat ik dacht dat Bulgarije voor 2016 alleen maar drek had gestuurd. Want kattengejank lijkt haast wel in Bulgarije uit te zijn gevonden. In die buurt kwam het eigenlijk in 2007 al. Water vind ik een goed nummer en het optreden met de drums is echt heel tof. Maar de zang van Elitsa Todorova vind ik echt wel op het randje zitten hoor. Daarom is het als geheel ook wel een nummer wat ik toch niet zo snel op zal zetten.

Waar dat nog op het randje was, zat het in 2009 toch wel heel ver erover. Ik denk zover erover dat de zanger en zangeres het randje niet eens meer kunnen zien. Man, man, man wat doet Illusion pijn aan de oren zeg. En het nummer is ook nog eens heel oubollig. Dan 2012, een van de weinige nummers die ik mij nog van het eerdere Bulgarije kan herinneren. Al komt dat vooral door de zangeres zelf. Wat een ordinair mens om te zien. Plus dat ik ook haar zang weer erg schreeuwerig vind. Ze kan blijkbaar wel heel erg goed zingen. Maar toch doet het refrein behoorlijk pijn aan de oren.

En ook de tweede keer Elitsa Todorova en Stoyan Yankulov is weer erg fel gezongen. Die Elitsa vond ik ook de tweede keer niet heel fijn klinken. Het nummer was daarbij ook nog eens teveel van het goede, waardoor het ook niet goed overkwam. Je kreeg er juist een kermis idee bij. Hetzelfde (teveel van het goede) gold ook al voor Take Me Away uit 2008 die ik nog niet had genoemd. Best een aardig nummer namelijk en heel behoorlijk gezongen. Het leek wel alsof er een live remix van twee nummers en twee artiesten plaatsvond. Want de zangeres en haar zang paste totaal niet bij die andere mannen op het podium.

Dat een pauze een land goed kan doen, blijkt gelukkig de laatste twee jaren wel. Want beide keren hebben ze een dijk van een inzending gestuurd. Afgelopen jaar stalen ze de show met Kristan Kostov en Beautiful Mess. Misschien wel een ode aan de nummers van 2008 en 2013. Maar daar waar ze qua aankleding bij die twee zo'n beetje alles fout deden, klopte alles bij dit nummer. Het is bijzonder eigentijds, kan zo prima op de radio worden uitgezonden. Het was erg goed gezongen door Kristian en hij had een goede uitstraling. Ondanks dat het een erg goed nummer is, vind ik het zelf toch net even wat te gelikt en overgeproduceerd om het echt heel hoog in mijn all time favorietenlijstjes te zetten.

Dat geld absoluut voor hun inzending uit 2016, want was vind ik If Love Was a Crime toch een lekker nummer zeg _O_ Het is ook eens een keer wat minder doorsnee dan veel nummers. Plus dat de tekst inhoudelijk zelfs nog wat te bieden heeft, zonder dat het aanvoelt als een 'we moeten een vredesliedje voor het ESF schrijven' gehalte had. De act vind ik ook erg tof. Plus dat ik Poli heel erg goed vind overkomen. Veel charisma en binding met het publiek. Voor mij klopte alles hieraan.

Zo zijn de Bulgaren de afgelopen twee jaar wel weer helemaal goed bezig. Maar ik raad ze wel aan om zoveel mogelijk in het Engels te zingen. Want op de een of andere manier klinken hele teksten in het Bulgaars, vooral als ze gezongen zijn door een vrouw, bijzonder scherp, schel en onprettig.
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
pi_176984441
quote:
0s.gif Op maandag 5 februari 2018 12:12 schreef Aoibhin het volgende:
Tot slot vind ik Water, de eerste poging van Elitsa & Stoyan in 2007, qua nummer ook wel interessant. Het is alleen dat Elitsa zo'n vreselijk onaangenaam stemgeluid heeft.
Ik had jouw post nog niet gelezen. Ik ben gelukkig niet de enige die haar stemgeluid niet echt prettig vind :X
Buren wordt doorgeschoven naar morgen.
Mensen vinden wel hťťl snel iets. Vaak met een minimum aan kennis en een maximum aan oordeel.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')