FOK!forum / Eurovisie Songfestival / ESF-Land van de week (Deel 30): AUSTRALIň
Fred_Bwoensdag 20 december 2017 @ 16:40
AUSTRALIň

Waar kennen we de AustraliŽrs van?

Van de kangoeroes natuurlijk. Verder van het Opera House, steden als Sydney en Melbourne, de outback, Uluru, aboriginals, Daniel en Natasha Bedingfield, de Britse 'misdadigers' die het land stichtten, Tasmanian devils, Kylie en Dannii Minogue, de enorme afstanden, Great Barrier Reef, Nederlandse invloeden en namen als Cape Leeuwin en Arnhemland, Australian football en natuurlijk sinds kort ook als deelnemer aan het ESF.

uluru-and-kata-tjuta-experience-with-bbq-dinner-in-ayers-rock-271686.jpg

Hoe doen ze het op het ESF?

AustraliŽ debuteerde in 2015 op het ESF. Dat was voor velen een verrassende debutant. Hoewel de EBU al eerder landen had toegelaten die niet meteen in het centrum van Europa liggen, zoals IsraŽl, Azerbeidzjan en Marokko, liggen die niet aan de andere kant van de wereld, zoals AustraliŽ dat wel doet.

Toch is het zeker niet onlogisch dat de AustraliŽrs er tegenwoordig bij zijn. Al ruim voor hun deelname was het ESF bijzonder populair in het land. Dat uitte zich bijvoorbeeld in Eurovision parties, Australische deelnemers voor Europese landen en structureel hoge kijkcijfers voor het festival. Veel AustraliŽrs hebben een Europese achtergrond. Zo is Melbourne de stad met de tweede grootste hoeveelheid Griekstalige inwoners ter wereld, na Athene. Ook andere landen in Zuidoost-Europa (waarvoor sinds de eeuwwisseling ook nog weleens iets te juichen was op het ESF) zijn goed vertegenwoordigd, net als uiteraard de Britse eilanden. Maar eigenlijk zijn er maar weinig landen zonder banden met AustraliŽ, want er wonen ook 335.000 inwoners met een relatie met Nederland.

Het ESF wordt uitgezonden door de zender SBS. Dit is een zender die zich richt op de vele minderheden in het land. Het is een niet alledaagse zender, waar je op een avond zomaar kunt genieten van eerst Griekse dansles, vervolgens een Italiaanse tuiniersshow, gevolgd door het nieuwsbulletin uit India. Ook het Nederlandse Acht Uur-Journaal is integraal te bekijken, net als Europese sporten als voetbal en rugby.

SBS_RADIO_logo.jpg

Het met vertraging uitgezonden ESF was jarenlang ťťn van de best bekeken programma’s van het jaar. Daarop startte SBS de lobby voor deelname. Dit leidde tot een (matige) intervalact in 2014 en, mede dankzij een flinke zak geld, tot het debuut rechtstreeks in de finale van 2015.

De deelnames van AustraliŽ waren zeer succesvol, want alle drie de deelnemers bereikten de Top 10. Van een overwinning is het nog niet gekomen. Mocht dat gebeuren, dan wordt het ESF het jaar erna waarschijnlijk in Duitsland gehouden, in een gedeelde organisatie tussen de twee nationale omroepen.
De inzendingen zijn prima in orde, maar de AustraliŽrs maken op de ťťn of andere manier vooral een grote indruk op de vakjury. Bijna 2 op de 3 punten tot nu toe kwamen van de jury. Hoewel dat enigszins verklaarbaar is door het gebrek aan diaspora- en burenstemmen, is de verhouding wel heel sterk uit het lood. Er is nog iets bij voor te stellen dat de EBU geen afgang wilde bij het Australische debuut, maar het verschil is sindsdien juist ieder jaar toegenomen, tot nogal storende proporties.

AustraliŽ heeft na drie jaar nog geen duidelijke vriendenband bij de puntenverdeling. Niet geheel verrassend scoort het Verenigd Koninkrijk hoog bij zowel het ontvangen als uitdelen. De meeste finale-punten gingen naar BelgiŽ. De meeste punten kwamen uit Zweden (waar vooral de vakjury helemaal gek is van AustraliŽ).

Nederland gaf telkens punten aan AustraliŽ. Voor Guy Sebastian (4), Dami Im (12 (j) + 5 (p)) en Isaiah (4 (j)). Andersom waren er punten voor Douwe Bob (3 (j)) en OG3NE (3 (j)).

Hoe ging het door de jaren heen?

AustraliŽ debuteerde in 2015. Het zou oorspronkelijk eenmalig zijn, ter ere van het 60-jarig bestaan van het ESF. Maar al voor de show was duidelijk dat er een goede kans was op een terugkeer van het land een jaar later. De act werd intern geselecteerd en aangekondigd op een persconferentie in het Opera House. Toch leuk als je zo’n locatie beschikbaar hebt. Het werd Guy Sebastian. Dit was de winnaar van de eerste editie van Idols (maar dan met (nog) meer charisma dan Jamai), die ondertussen een indrukwekkend repertoire heeft opgebouwd met zes nummer 1-hits en nog eens 15 Top 20-hits. Hij werd geboren in MaleisiŽ, maar groeide op in Melbourne en Adelaide. Zijn studie medical radiation moest hij afbreken vanwege zijn muzikale succes in Idols.

Op het ESF deed hij mee met Tonight Again, op de valreep geschreven door hemzelf, D.R.Harris en Louis Schoorl, waarmee het nog een Nederlands tintje had. In aanloop naar het ESF deed de EBU er alles aan om AustraliŽ te promoten, en mede daardoor werd het land direct een favoriet voor de winst. Dat bleek toch iets te veel van het goede. Guy deed een prima optreden, hoewel de act na de enthousiaste entree van het land een beetje tegenviel, en bereikte een verdienstelijke 5e plaats. Het lied werd daarop een klein hitje in Europa, maar Guy bleef toch vooral successen vieren in eigen land. En nog een leuk feitje: Hij is na 18 jaar nog steeds gelukkig samen met zijn jeugdliefde, met wie hij twee kinderen heeft. Kom daar maar eens om in de showbizzwereld.


In 2016 moest AustraliŽ net als andere normale landen eerst deelnemen in de halve finale. Het was de bedoeling dat Delta Goodrem zou gaan, maar zij bedankte voor de eer. Daarop werd de vlag verdedigd door Dami Im. Deze 28-jarige zangeres, geboren in Seoul en op haar 9e verhuisd naar Brisbane, had naam gemaakt door X-Factor te winnen. Voor deze doorbraak was ze muziekinstructrice, maar die baan moest ze opgeven, vanwege haar successen in de hitlijsten. Al haar drie albums scoorden in de Top 10. Momenteel is ze actief in een musicalversie van Grease. Mocht u ooit indruk willen maken op Mevrouw Im, neem dan haar favoriete eten mee. Je kan haar 's nachts wakker maken voor Koreaanse pannenkoeken!

DSC_0503-1-e1473217551550.jpg

Dami werd gepresenteerd als ESF-deelneemster tijdens een concert van Conchita Wurst in Sydney. Haar lied was Sound Of Silence.

Voorafgaand aan het ESF was Sergey Lazarev uit Rusland huizenhoog favoriet, ondanks zijn wat gedateerde lied. Destijds hadden alle concurrenten wel een ‘smetje’ waardoor ze vermoedelijk niet zouden winnen. OekraÔne zong over een moeilijk onderwerp, deportaties tijdens de oorlog. AustraliŽ stuurde een Koreaanse en er werd gevreesd dat racistische motieven succes voor haar zouden dwarsbomen.

Dami kwalificeerde zich uit de halve finale, naar later bleek als winnaar. In de finale straalde haar optreden weer de grandeur van een Nummer 1 uit, en dat leek ook te gaan lukken. Na de jury-stemmen had ze 109 punten voorsprong op OekraÔne, maar dat land maakte dit verschil goed bij de televoting. Rusland won die televoting, maar faalde bij de jury’s. Uiteindelijk werd Dami Im dus 2e, in een puntentelling die zoveel mooier had kunnen zijn, als de EBU niet was geswitcht naar het systeem met het in ťťn keer bekend maken van de publieksstemmen.


In 2017 was er de zware taak voor Isaiah om de prestatie van het jaar ervoor te verbeteren. Hij was de eerste Aboriginal AustraliŽr om mee te doen. Zijn Don’t Come Easy is toch wel duidelijk de minste van de drie Australische inzendingen en groot succes bleek al snel een illusie. Sterker nog, het was maar zeer de vraag of zijn lied de finale zou bereiken vanaf de 3e startpositie in een sterke semi.

Na zijn buitengewoon beroerde optreden bij de juryrepetitie leek het duidelijk, kwalificatie ging niet lukken, ook al ging het voor het publiek wel iets beter. Groot was de verbazing toen AustraliŽ toch uit de envelop kwam. Nog veel verbazender was dat hij 15e was bij het publiek en 2e (!) bij de jury’s. In de finale was de uitslag nog extremer. Isaiah kreeg 171 punten van de jury, goed voor een 4e plaats en van het publiek welgeteld 2 punten, goed voor de 25e plaats. Gecombineerd werd hij 9e, maar dat voelt toch wel als veel te veel eer voor dit liedje.


Zo heeft AustraliŽ zich gepresenteerd als een deelnemer die het festival serieus neemt en probeert mee te strijden om de zege, vanzelfsprekend met wisselend succes. Al met al lijkt het een mooie toevoeging aan het deelnemersveld.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat is jouw mening over AustraliŽ op het ESF? Is het een aanwinst of niet?
:)

In deze reeks verschenen eerder:
Duitsland - ItaliŽ - Zweden - Nederland (Jaren '50-60-70) - BelgiŽ - Azerbeidzjan - Nederland (Jaren '80 en '90) - Estland - IJsland - Nederland (Jaren '00) - Frankrijk - OekraÔne - Nederland (Het jaar 2010) - Hongarije - ServiŽ - RoemeniŽ - Griekenland - Denemarken - Spanje - Verenigd Koninkrijk (1957-1987) - Verenigd Koninkrijk (1988-2017) - SloveniŽ - Rusland - Malta - Noorwegen - Israel - Litouwen - San Marino - GeorgiŽ
atowoensdag 20 december 2017 @ 18:47
Oh ja de Australische dames Olivia Newton John en Gina G namen eens deel namens Engeland.

Ik blijf het nog steeds raar vinden dat een niet Europees land kan deelnemen aan Eurovisie.
Maar goed die discussie hebben wij al gehad.

Ik vind hun debuut nog steeds het beste, Guy haalde mijn top 10) en kwam bij mij op de 5e plaats.
2016 werd prachtig gezongen, maar het lied vond ik clichť en kwam bij mij niet over.
Het raakte mij niet.

2017 was live zo slecht, onbegrijpelijk die 9e plaats.
Cyan9woensdag 20 december 2017 @ 19:59
Het nummer van Dami Im staat voor mij nog steeds als een huis, maar toch ben ik blij dat het niet gewonnen heeft. Daarvoor was het me toch wat te afstandelijk. Met de andere twee inzendingen heb ik vrij weinig. En ik hoop nog altijd dat ze Kylie Minogue een keer sturen, maar die kans is natuurlijk nihil.

Vind het prima dat AustraliŽ meedoet trouwens.
Aoibhinwoensdag 20 december 2017 @ 20:55
Ik vind het nog altijd vreemd dat AustraliŽ gewoon mee mag doen. Ze zijn geen actief EBU lid noch zijn ze lid van de Raad van Europa en vanwege de verre geografische ligging mag het land van beide ook nooit lid worden. Actief lidmaatschap van ten minste een van de twee is vereist voor ESF deelname, maar blijkbaar dus niet als je AustraliŽ bent.

Hun inzendingen vind ik ook allemaal overgewaardeerd door met name de jury. Tonight Again vond ik dan nog wel leuk, maar in dat zeer sterke jaar had ik genoeg andere landen liever een top 5 plek gegund. Toch vond ik het wel leuk destijds dat ze goed scoorden, omdat het toen nog zogenaamd eenmalig was en het zou dan sneu zijn als ze niet veel punten zouden krijgen.

Sound of Silence was erg goed gezongen, maar verder vond ik het zwaar overgewaardeerd. Het nummer is zeker niet slecht, maar echt heel bijzonder is het nou ook weer niet en met name de afstandelijkheid van het optreden zorgde ervoor dat het totaal niet bij me overkwam. Het had allemaal iets ontzettend kils.

Afgelopen jaar was het nummer ook weer niet slecht, maar nog veel minder bijzonder. Isaiah heeft op zich een mooie stem, maar vloog live een aantal keer uit de bocht en met een weinig bijzondere staging viel het optreden echt totaal weg. Waarom de jury dit vierde plaatste in de finale is me nog altijd een raadsel.
Redefinedonderdag 21 december 2017 @ 00:20
Dat AustraliŽ in 2015 ter ere van het zestig jaar bestaan, ťťn keer zou meedoen kon ik eigenlijk best wel waarderen. Natuurlijk is het geen Europees land etc., maar zo voor een keer was het best leuk. Maar ja als er dan besloten wordt, dat ze gewoon elk jaar meedoen dan kan ik het al een stuk minder waarderen. Het is dat ik erg sterk van het 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' ben op het ESF, anders dan was ik toch wel wat minder blij geweest.

Het scheelt daarbij dat het land het festival wel serieus neemt en producties stuurt waar over is nagedacht. Toch zal het niet makkelijk zijn om een top drie te sturen, maar goed ik zal vanavond dan toch maar de stilte doorbreken, dus bij deze van drie naar een:
SPOILER
En ja bovenstaande regels zijn hele matige grappen :+
Ver onderaan van hun drie inzendingen staat ook bij mij Don't Come Easy. De titel sloeg in ieder geval niet op hoe de uitslag, want die jurypunten kwamen wel heel erg makkelijk aanwaaien. Het slaat werkelijk echt helemaal nergens op dat dit liedje zo hoog scoorde bij de jury. Hij zong retevals, het liedje kwam ook niet heel erg goed uit de verf en hij had de uitstraling van een verlepte casuaris. De enige echt matige inzending van het land (al had het liedje met een andere zanger, waarschijnlijk nog best aardig geweest).

Op twee ook hetzelfde als de rest, Dani Im's Sound of Silence. En eigenlijk kan ik ook hierbij weer mij aansluiten bij de opmerkingen van de anderen. Dani zong echt heel erg goed en het liedje is goed geproduceerd, maar het was allemaal wel heel erg statisch en afstandelijk. Waarbij het tegelijkertijd dus goed geproduceerd was, maar toch ook wel te weinig spannend als nummer om echt een topper te zijn. Alsnog wel een zeer sterke inzending, al was de klassering wel een stuk te hoog.

Dat vond ik dan weer niet van Guy Sebastian en Tonight Again. 2015 was echt een heel erg sterk jaar, maar alsnog verdiende het liedje die top vijf wel. Goede performance en een uitstekend liedje. Een nummer wat ik toch best vaak (als ik een ESF playlist opzet) beluister en staat ook vrij hoog in mijn eeuwige top lijstje van ESF liedjes.

In die zin is het gevoel over de Australische deelname nogal dubbel. Ze horen er natuurlijk gewoon niet bij te zijn, zeker niet omdat er eerst gezegd werd dat het eenmalig was. Waarbij het grootste probleem is, dat ze beter maar niet kunnen winnen, omdat het toch nooit Down Under georganiseerd kan worden. Daarnaast is de jury inderdaad veel te lovend over hun inzendingen. Sound of Silence kreeg al wat teveel punten, maar die valse kraai van dit jaar kreeg echt belachelijk veel punten. Tegelijkertijd sturen ze wel interessante nummers naar het festival.
Arth_NLdonderdag 21 december 2017 @ 08:45
An sich vind ik het niet erg dat AustraliŽ meedoet maar dan moeten ze wel eens wat interessantere liedjes gaan sturen. Tot nu toe zijn het allemaal sterke liedjes maar het begint een beetje saai te worden.
DecoAorestedonderdag 21 december 2017 @ 09:22
Dami Im had moeten winnen in 2016, maar helaas trok heel Europa zich af op dat gejank van Jamala. Hoe dan ook, een heerlijk nummer en wat mij betreft reden genoeg om niet moeilijk te doen over het feit dat AustraliŽ als niet-Europees land meedoet. :)

Overigens vond ik het best terecht dat Isaiah nog 9e werd. Niet omdat het nummer zo fantastisch was, maar omdat het niveau dit jaar in de breedte gewoon dieptreurig was.