Robin is meer de expert op deze kooktechniek.quote:Op maandag 2 januari 2012 16:41 schreef zeeuws jongetje het volgende:
Piet,
Wokken moet volgens mij vaak op hoog vuur.
Hoe voorkom je dat je knoflook gelijk verbrandt?
Kookproces te stoppen, zodat het niet te gaar wordt, en ik doe dat niet tot het koud is.quote:Op maandag 2 januari 2012 16:44 schreef MutedFaith het volgende:
Ik zag in de laatste post in je vorige topic dat je de pasta afspoelt met koud water.
Wat is daar de reden voor? Koelt de pasta dan niet erg af?
Bloed er goed uitspoelen, ontvliezen, tja, gewoon de vliesjes weghalen. Verder gewoon net als Zwezerik behandelen.quote:Op maandag 2 januari 2012 17:01 schreef Erasmo het volgende:
Piet, ik wil dit jaar me wat meer richten op orgaanvlees, zodoende liggen er nu kalfshersenen in mijn koelkast. Om te beginnen wil ik het gewoon bebloemen en in plakjes bakken, maar hoe ontvlies je zo'n ding eigenlijk en zijn er verder nog valkuilen betreft het bereiden van hersens?
Pfff, wat jou lekker lijkt zou ik zeggen, ben bij koken niet zo erg van het wegen, dat doe ik alleen bij patisserie.quote:Op maandag 2 januari 2012 17:21 schreef Fiorellino het volgende:
Bedankt voor de recepten @ pasta carbonara,
even nog een vraag, een berg parmezaanse kaas... hoeveel gram moet ik dan aan denken?
Gewoon vals spelen en de knoflook pas toevoegen als je vleesjes (of wat je wokt) al bijna klaar zijn. Of zoals de Chinezen het doen: het vlees (of wat je wokt) eerst wokken tot net niet (of net wel) gaar. Dat uit de wok laten glijden op een bord of in een zeef of zo. Daarna wok schoon vegen, olie erin, knoflook, gember, etc en daarna het gare vlees en gare groenten erbij om het samen met eventueel een sausje snel nog even door te warmen.quote:Op maandag 2 januari 2012 16:41 schreef zeeuws jongetje het volgende:
Piet,
Wokken moet volgens mij vaak op hoog vuur.
Hoe voorkom je dat je knoflook gelijk verbrandt?
Haha ik heb maar gedaan wat me goed leek en het was super lekker! Bedanktquote:Op maandag 2 januari 2012 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pfff, wat jou lekker lijkt zou ik zeggen, ben bij koken niet zo erg van het wegen, dat doe ik alleen bij patisserie.
Carbonara gemaakt? Welke?quote:Op maandag 2 januari 2012 18:29 schreef Fiorellino het volgende:
[..]
Haha ik heb maar gedaan wat me goed leek en het was super lekker! Bedankt
Goeie tips, thx!quote:Op maandag 2 januari 2012 17:35 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Gewoon vals spelen en de knoflook pas toevoegen als je vleesjes (of wat je wokt) al bijna klaar zijn. Of zoals de Chinezen het doen: het vlees (of wat je wokt) eerst wokken tot net niet (of net wel) gaar. Dat uit de wok laten glijden op een bord of in een zeef of zo. Daarna wok schoon vegen, olie erin, knoflook, gember, etc en daarna het gare vlees en gare groenten erbij om het samen met eventueel een sausje snel nog even door te warmen.
Ja, zou ik doenquote:Op dinsdag 3 januari 2012 08:17 schreef Steven184 het volgende:
Hmm, ik zie dat ik nog rendang heb staan van vorige week. Kan ik zeker wel weggooien?
Ik ben niet zo van de asiatische keuken, maar mijn Moe maakte het zoquote:
quote:Op dinsdag 3 januari 2012 10:22 schreef MaximusTG het volgende:
Tokoooo zoeken he .
@Pietverdriet;
Wat is cockosmelk :p? Freudiaanse vertyping ?
Naar een goede tokoquote:Op dinsdag 3 januari 2012 10:14 schreef Bleie het volgende:
Dank, ik ga eens wat proberen. Die boemboes ken ik wel, en vind ik wel oké, maar zelf gemaakt is ongetwijfeld lekkerder. Maar of ik in het culinaire niemandsland waar ik tegenwoordig woon alle ingrediënten kan vinden, is weer een tweede.
http://www.onlinetoko.eu/quote:Op dinsdag 3 januari 2012 10:29 schreef Bleie het volgende:
Ja, maar die hebben we hier dus niet. Er is één Turkse supermarkt in de buurt, maar of ze daar ook dingen als daun salam verkopen, betwijfel ik.
Dank je.quote:Op maandag 2 januari 2012 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet geeft Robin een roosje voor haar bijdrages
----/-----\---<@
Moet dat per se vanavond? Kan 't niet over, laten we zeggen.. een weekje?quote:Op dinsdag 3 januari 2012 16:18 schreef lipper het volgende:
Oké piet ik heb een vraag.
Ik wil vanavond hartige taart maken, en nu wil ik ze in een muffinbakplaat maken.(kan even niet op de naam komen)
Gaat dat lukken, en krijg ik ze er heel uit?
Ik maak gewoon met bladerdeeg.
Nou, omdat Piet schijnbaar geband is (waarom ?), dit zou ik doen; Óf goed invetten en proberen ze eruit te poeren, óf bakpapier onderin vouwen, óf, invetten en van bakpapier lintjes knippen die je op de bodem van de vormpjes legt, zo, dat het lint door het midden van de onderste cirkel loopt, maar er nog wel stukken lint uitsteken als je het bladerdeeg erin gedaan hebt. Als ze dan gebakken zijn moet je ze er in principe zo uit kunnen trekken.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 16:18 schreef lipper het volgende:
Oké piet ik heb een vraag.
Ik wil vanavond hartige taart maken, en nu wil ik ze in een muffinbakplaat maken.(kan even niet op de naam komen)
Gaat dat lukken, en krijg ik ze er heel uit?
Ik maak gewoon met bladerdeeg.
Ik vermoed dat het iets hiermee te maken heeft: UFO's en aliens in het nieuwsquote:Op dinsdag 3 januari 2012 16:21 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Nou, omdat Piet schijnbaar geband is (waarom ?), dit zou ik doen; Óf goed invetten en proberen ze eruit te poeren, óf bakpapier onderin vouwen, óf, invetten en van bakpapier lintjes knippen die je op de bodem van de vormpjes legt, zo, dat het lint door het midden van de onderste cirkel loopt, maar er nog wel stukken lint uitsteken als je het bladerdeeg erin gedaan hebt. Als ze dan gebakken zijn moet je ze er in principe zo uit kunnen trekken.
Dat zag ik laatst ook ergens ja. Een kruisje maken van bakpapier en dan zo in een muffinvormpje leggen. Trek je 't taartje er zo uit. Wel de muffinvorm zelf ook nog even invetten.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 16:21 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Nou, omdat Piet schijnbaar geband is (waarom ?), dit zou ik doen; Óf goed invetten en proberen ze eruit te poeren, óf bakpapier onderin vouwen, óf, invetten en van bakpapier lintjes knippen die je op de bodem van de vormpjes legt, zo, dat het lint door het midden van de onderste cirkel loopt, maar er nog wel stukken lint uitsteken als je het bladerdeeg erin gedaan hebt. Als ze dan gebakken zijn moet je ze er in principe zo uit kunnen trekken.
De keukenkoning is dood, lang leve de keukenkoningin!quote:Op dinsdag 3 januari 2012 16:29 schreef Isegrim het volgende:
Weet niet wat er stond, maar het was vast terecht.
Nu zullen wij allen moeten vertrouwen op RobinOok.
Het was ook maar een grapje Jullie mogen dan wel vaak met elkaar in de clinch liggen maar allebei weten jullie wel wat van verschillende keukens af en vullen elkaar zo mooi aan.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 18:48 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar ik ga mooi niet Piet's plekje innemen of zo. Dat voelt niet goed.
Ik doe gewoon een beetje moeien, zoals normaal. Als ik er toevallig ook iets over te zeggen denk te hebben.
Das ist ja ganz einfach: Pasta Mehl!quote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Nou neequote:
Hee, dat is misschien wel wat. Bij de Penny, daar had ik nog niet gekeken Verder nergens "Pasta Mehl" gezien dus ik dacht dat je een grapje maakte, sorryquote:
Piet is er effe nietquote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:50 schreef ymme het volgende:
Ik heb laats een heerlijk zalmtartaartje op.
Hoe maak je nou zoiets Piet?
Dat is inderdaad heel moeilijk, omdat bloemindelingen nogal verschillen tussen landenquote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Ik ga je links even bekijken, dank je welquote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:51 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is inderdaad heel moeilijk, omdat bloemindelingen nogal verschillen tussen landen
Je hebt dus twee opties; je neemt de bloem die de Italianen ook gebruiken, en kijkt of je italiaanse bloem in Duitsland kan krijgen. Lees bv dit even:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-pasta.htm
Of je neemt een Duitse bloem die ook veel gluten heeft.
Kijk je bv hier http://en.wikipedia.org/wiki/Flour in het tabelltje dan zou je voor type 812 kunnen gaan.
Nee, niet DIE gebruiken, die is baggerquote:
Niet goed? Heb je een andere optie voor me?quote:Op dinsdag 3 januari 2012 21:57 schreef motorbloempje het volgende:
Nee, niet DIE gebruiken, die is bagger
Had 'm een keer bij onze internationale super gehaald, maar 't is echt nergens goed voor. Bah!
Piet komt snel weer terug hoor. Nog een paar nachtjes slapen.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 15:19 schreef Rewimo het volgende:
Is Piet geband?
* Rewimo zet vraag in ijskast
Die heb ik wel, ik heb ook 550 (zie lijstje dat iemand hierboven gaf). Het wordt de eerste keer dat ik het ga maken en dan is het wel handig om het goede meel te hebbenquote:Op dinsdag 3 januari 2012 22:00 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ken de Duitse supermarkten niet, dus kan je zo geen alternatief noemen qua merk of wat dan ook, maar ik herkende de verpakking en dacht alleen maar 'neeeeeeeeeee!'.
Dan kun je nog beter overwegen om gewoon patentbloem te gebruiken voor je pasta, heus!
En dat moet hoog zijn? Laag zijn? *pastameelnoob*quote:Op woensdag 4 januari 2012 11:32 schreef MaximusTG het volgende:
Soms wel, je moet naar het eiwitgehalte kijken.
quote:Op dinsdag 3 januari 2012 14:08 schreef Isegrim het volgende:
Klinkt interessant allemaal, ga je er ook foto's van maken? -> Fok-Foodgawkers #10 - post hier foto's van je kookkunsten!
quote:Op dinsdag 3 januari 2012 14:05 schreef rhubarb het volgende:
... Als dessert een moleculair 'gebakken' eitje, eiwit van vanilleyoghurt-gelei met sferische bol van mango (moleculaire kit uitproberen).
...
Was je je moleculaire kit kwijt, en was de vanille, yoghurt en mango uitverkocht?quote:Op donderdag 5 januari 2012 13:14 schreef rhubarb het volgende:
[ afbeelding ]
Het smaakte zowaar nog lekker ook. Alle 8 gasten hadden het bord leeggegeten
Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken?quote:Op donderdag 5 januari 2012 13:21 schreef DonJames het volgende:
[..]
[..]
Was je je moleculaire kit kwijt, en was de vanille, yoghurt en mango uitverkocht?
het ziet er een beetje uit als 2 gebakken eitjes
Ah, vandaar. Dan is het dus goed gelukt!quote:Op donderdag 5 januari 2012 13:22 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken?
Dat volgens mij nou ook weer niet. Volgens mij gaat het om een wetenschappelijke benadering van de processen binnen voedingsmiddelen bij het koken, en dan kom je moleculair niveau uit waarop je het manipuleert, zowel qua smaak, vorm als mondgevoel. Daardoor heb je hele andere mogelijkheden, en als een soort bijproduct daarvan wordt er dan ook wat gespeeld met wat het oog verwacht en wat de mond proeft.quote:Op donderdag 5 januari 2012 13:22 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken?
Als je het "bouquet" maar kan ruiken..quote:Op zaterdag 7 januari 2012 19:57 schreef Mirjam het volgende:
ik heb de neiging om port als wijn te drinken, per wijnglas
is dat eigenlijk de bedoeling?
quote:Op zaterdag 7 januari 2012 20:03 schreef Rewimo het volgende:
Gewoon uit de fles drinken, scheelt afwas
tuurlijk.quote:Op zaterdag 7 januari 2012 20:29 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Als je het "bouquet" maar kan ruiken..
scheelt inschenken ook
Ik heb hetzelfde Kookwijntjesquote:Op zaterdag 7 januari 2012 19:57 schreef Mirjam het volgende:
ik heb de neiging om port als wijn te drinken, per wijnglas
is dat eigenlijk de bedoeling?
quote:
Ik doe eerst een paar eetlepels olie in een klein bakje met wat knoflook erbij. Zodat die smaak erin trekt. Ik bak de knoflook niet mee, want die verbrandt.quote:Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.
Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.
Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Als je ouder brood neemt heeft die volgens mij een andere structuur waardoor die minder olie opzuigt, of wat dan ook opzuigt. Er zijn volgens mij twee verouderingsprocessen in brood, het 'droog worden' en het 'oud worden'. Het een krijg je van blootstelling aan lucht, het ander door tijdsverloop. Dat laatste wordt vaak tegengegaan door de bakkers, meen ik, dus dan moet je extra je best doen.quote:Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.
Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.
Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Als je ze echt dik wil kan je misschien een kruising maken tussen kippensoep en tomatensoep. Smaakt overwegend naar kippensoep maar is echt dik. Aan de andere kant is het natuurlijk niet 100% kippensoep zoals je misschien zou willen.quote:Op zondag 8 januari 2012 16:12 schreef Broertie het volgende:
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....
Alvast mijn grote dank!
Ik zeg oven.quote:Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.
Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.
Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Ik zeg lekker grof brood in ganzenvet Wel echt erbij blijven, want het is verbrand voor je het weet. En extra maken voor loslopende familieleden, want voor je het weet heb je niet meer genoeg overquote:Op maandag 9 januari 2012 10:45 schreef _Loki het volgende:
[..]
Ik zeg oven.
Gewoon brood in grove stukken scheuren (of snijden, als je dat liever wilt). Olijfolie erover sprenkelen, zout en peper bestrooien, knoflook erover uitpersen en onder de heetste stand van de grill. Werkt heel goed
Oh nee toch Dat had ik helemaal niet gezienquote:Op maandag 9 januari 2012 11:24 schreef MaximusTG het volgende:
Helaas is Piet nog steeds geband , dus misschien als je wat meer info post over wat voor smaken je wil gebruiken dat iemand anders je kan helpen?
Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:33 schreef komrad het volgende:
Piet, heb jij tips hoe je een mooie zoutkorst op de vis krijgt? Wil me maar niet lekker lukken.
Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.
Stoom een hele zalm, verwijder de gehele huid maar laat de vinnen, dat ziet er prachtig uit.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:46 schreef komrad het volgende:
[..]
Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.
Er moet toch wel iéts fatsoenlijks te eten zijn voor onze diervriendelijke medemens?quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:21 schreef RobinOok het volgende:
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
Inderdaad, maar dat is een beetje het idee van veganisme. Denk bijvoorbeeld ook aan boter, yoghurt, gelatine, bouillonblokjes. Allemaal een no-go..quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:37 schreef MaximusTG het volgende:
Nou inderdaad, vegetarisch kan ik zo wel wat bedenken, maar als je ook dierlijke producten wegstreept die niet het doden van het dier omvatten dan houd je niet heel veel over.
Noten, goeie, dat kan ik nog wel eens proberen. Keep 'em coming!quote:Iets van pasta misschien met een tomaten-groentesaus, met iets van noten of zo ?
Ik maak best vaak ratatouille in de oven, gewoon omdat ik het lekker vind en eet ik soms zomaar zonder vlees of zuivel. Ik zie niet hoe dat er lekkerder van zou worden.quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:14 schreef DonJames het volgende:
Piet, wat is jouw favoriete veganistische gerecht? if any Ik ga binnenkort koken voor een vegavriendinnetje en heb even geen inspiratie. Al wel eens tagliatelle gemaakt (zelf, ja), met gegrilde groentesaus (met soyaroom dus). Best aardig, maar het gemis van kaas kan wat mij betreft niet worden gecomposeerd door kruiden. Help!
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenktquote:Op woensdag 11 januari 2012 15:12 schreef Isegrim het volgende:
Nog veel lekkerder dan tofu, tempeh e.d. is seitan (gluten). Ga eens naar een Aziatische supermarkt, daar verkopen ze o.a. 'mock duck' in blik en ander 'nepvlees'. Is erg goed te kanen, veel lekkerder dan die vieze zooi die ze in de super verkopen. Of het veganistisch is weet ik niet 100% zeker maar lijkt me wel.
Qua structuur vind ik het lekkerder. Nou ja, lekkerder, het is anders. 'Vleziger'. Lekkerder voor iemand die eigenlijk liever vlees zou eten.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:14 schreef RobinOok het volgende:
Nou, seitan veel lekkerder dan tofu of tempeh? Uh-uh.
Dat maken ze zichzelf wijs ja. Ik kan het weten, ben de helft van mijn leven vega geweest.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ik ga het proberen!quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:49 schreef Isegrim het volgende:
Qua structuur vind ik het lekkerder. Nou ja, lekkerder, het is anders. 'Vleziger'. Lekkerder voor iemand die eigenlijk liever vlees zou eten.
Op welke manier hebben ze je bekeerd?quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:50 schreef Isegrim het volgende:
Dat maken ze zichzelf wijs ja. Ik kan het weten, ben de helft van mijn leven vega geweest.
Robin, ik ook van jou!quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:21 schreef RobinOok het volgende:
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
Je zou ook een groentecurry kunnen maken, met kokosmelk (kikkererwtencurry, linzencurry, aardappelcurry, bloemkoolcurry, etc).quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenkt
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ja, ik weet ook niet wie dat ooit verzonnen heeft. Maargoed, we doen het er maar mee.quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Veganistisch? Dus zonder zuivel, eieren?
Wow, thanks, dat ziet er echt heel goed uit! Ik heb nog een halve fles Pedro Ximénez, maar dat zal wel te zoet worden denk ik. Even een flesje Cream meenemen dus.quote:...
Heb dit recept aangepast, niet geprobeerd, maar zou zo moeten werken.
Met kokosmelk.quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:32 schreef Bleie het volgende:
Ik zou het ook in de Aziatische keuken zoeken geloof ik. Een curry met groenten en rijst bijvoorbeeld?
Ik ben gewoon van gedachten veranderd. Ik ben wel van mening dat de dieren die ik eet een fatsoenlijk leven gegund moet zijn. Dus liefst scharrel of bio.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:52 schreef DonJames het volgende:
Op welke manier hebben ze je bekeerd?
Geldt dat in het algemeen? Ik bak namelijk graag champignons knetterheet (ghee) maar niet te lang en dan gooi ik er nog wat lenteui en peterselie overheen, maar alleen om even mee te warmen. Verder heeft het niks nodig vind ik, en dan op een broodje. Maar dat zou dat ook lekkerder worden als ik wat sherry bij in de pan giet?quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Ik ben nog niet op zoek geweest, en ik wil toch graag ook even advies van Piet zelfquote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Neem meel met een hoog gluten gehalte, werk zelf erg graag met een Semolina voor pastaquote:Op woensdag 11 januari 2012 18:50 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Ik ben nog niet op zoek geweest, en ik wil toch graag ook even advies van Piet zelf
Hoe heet het in het Duits en waar kan ik het kopen?quote:Op woensdag 11 januari 2012 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem meel met een hoog gluten gehalte, werk zelf erg graag met een Semolina voor pasta
Hartweizengriessquote:Op woensdag 11 januari 2012 18:58 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Hoe heet het in het Duits en waar kan ik het kopen?
En dan natuurlijk biologische eitjes gebruiken, of van eigen kipjesquote:
Die laatste hebben we niet maar wel eieren van de boerenmarkt (Lindchen, ken je dat?)quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:06 schreef Pietverdriet het volgende:
En dan natuurlijk biologische eitjes gebruiken, of van eigen kipjes
Nee, die ken ik nietquote:Op woensdag 11 januari 2012 19:12 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Die laatste hebben we niet maar wel eieren van de boerenmarkt (Lindchen, ken je dat?)
Dat is straks vlakbij, bij Rees de Rijn over.quote:
Nu je er toch over begint...quote:
quote:Op zondag 8 januari 2012 16:12 schreef Broertie het volgende:
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....
Alvast mijn grote dank!
Ja, dat is zeker vlakbij (letterlijk bij ons om de hoek ). Ze hebben echt van alles. Veel seizoensproducten. Allerlei groentes en fruit uit de streek. Eieren, kazen, worst. Jam, honing, noten, noem maar opquote:Op woensdag 11 januari 2012 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat is straks vlakbij, bij Rees de Rijn over.
Is dat biologisch?
Hoi! Parttime veganist met aversie tegen vleesvervangers meldt zich!quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenkt
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ik heb het wel 'es geprobeerd, risotto zonder roomboter , maar dat vind ik toch eigenlijk wel een beetje treurig smaken, zeker als het dan ook nog eens zonder kaas moet.quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Veganistisch? Dus zonder zuivel, eieren?
Paddestoelen Risotto, aangepast
Ik heb nog nooit een ook maar matig ijs gemaakt zonder ijsmachine. Waarom wil je het zonder doen?quote:Op woensdag 11 januari 2012 20:00 schreef dralion13 het volgende:
Piet ik heb een vraagje
Ik ben van plan om binnenkort zelf kaneelijs te maken zonder ijsmachine.
Ik lees verschillende recepten, waarvan sommige ei bevatten en sommige niet.
Wat is nou precies een voordeel van ei erdoor, wordt de bereiding makkelijker, smaak heel anders?
Ik ben niet echt een held in de keuken maar weet me meestal wel goed te redden.
Wat raad jij aan om te doen, met ei of zonder ei?
Het is natuurlijk mijn topic niet, maar toch nog even bemoeien..quote:Op woensdag 11 januari 2012 20:00 schreef dralion13 het volgende:
Piet ik heb een vraagje
Ik ben van plan om binnenkort zelf kaneelijs te maken zonder ijsmachine.
Ik lees verschillende recepten, waarvan sommige ei bevatten en sommige niet.
Wat is nou precies een voordeel van ei erdoor, wordt de bereiding makkelijker, smaak heel anders?
Ik ben niet echt een held in de keuken maar weet me meestal wel goed te redden.
Wat raad jij aan om te doen, met ei of zonder ei?
Soepkip met prei, wortel, ui, knoflook, foelie, laurierblad, peperkorrel, selderij, saffraan, in een grote soeppan met water opzetten en uren en uren laten trekken.quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:38 schreef Broertie het volgende:
[..]
Nu je er toch over begint...
Even een eerder gepost werk van mij neerplempen...
[..]
Omdat ik geen ijsmachine heb en om nou voor die ene keer proberen een ijsmachine te kopen lijkt me wat overbodigquote:Op woensdag 11 januari 2012 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit een ook maar matig ijs gemaakt zonder ijsmachine. Waarom wil je het zonder doen?
Dankjequote:Op woensdag 11 januari 2012 21:53 schreef minilot het volgende:
[..]
Het is natuurlijk mijn topic niet, maar toch nog even bemoeien..
Roomijs zonder eidooiers en mét eidooiers, dat is echt een wereld van verschil, zowel qua smaak als qua structuur. Roomijs met eidooiers is heel rijk van smaak en fluwelig zacht! Zeker als je het moet doen zonder ijsmachine is alles dat een zachte structuur meehelpt sowieso meegenomen!
Er zijn natuurlijk best ijssoorten waarin die eidooiers niet thuishoren, maar als jij een recept hebt waar ze in staan: zeker doen!
Oh, en lees dit! Echt doen!
David Lebovitz - Making Ice Cream Without A Machine
Okay,quote:Op woensdag 11 januari 2012 22:55 schreef dralion13 het volgende:
[..]
Omdat ik geen ijsmachine heb en om nou voor die ene keer proberen een ijsmachine te kopen lijkt me wat overbodig
[
sojalecithine is een emulgator, in je eigen gemaakte ijs kan je dat ook gewoon weglaten, de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof. Het gaat bij ijsbereiding vooral om de hoeveelheid droge stof (suikers, vetten, eiwit) tov het water in je mix. (Ik bedoel geen toegevoegd water, maar het water uit de melk, vruchten, room)quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:36 schreef Bramito het volgende:
Ik vindt dat je eidooiers proeft, en ik word daar niet blij van. Ik gebruik het alleen in Chocolade ijs of ijs met een specifieke eiersmaak. Je kan het vervangen door sojalecithine (E322 zit o.a. in chocolade). Zelfde effect, geen naar smaakje. Kan je je recept niet posten?
Kan je dit uitleggen? ik vind dat als je de mix een nachtje in de koelkast laat staan dat je wel degelijk het verschil merkt. Ik vond lecitine nl. ook maar lastig dus heb ik het een keer getest. Je krijgt echt een betere structuur, maar je kan het ook weglaten. Eidooiers kan je ook gewoon weglaten, ik vind ze niet veel toevoegen.quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
sojalecithine is een emulgator, in je eigen gemaakte ijs kan je dat ook gewoon weglaten, de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof.
Inderdaad, daarom werk ik eigenlijk altijd met verschillende soorten suikers en melkpoeder, geen moeite en zoveel beter resultaat.quote:Het gaat bij ijsbereiding vooral om de hoeveelheid droge stof (suikers, vetten, eiwit) tov het water in je mix. (Ik bedoel geen toegevoegd water, maar het water uit de melk, vruchten, room)
Wat je kan doen is werken met bv glucose, dat is minder zoet per kilo dan suiker en dan bereik je dus bij minder zoete smaak een hogere of gelijke droge stof gehalte.
Aha, is dat het... het is ook niet altijd zo, toch eens op letten.quote:En ja, dooiers proef je, zeker als je ze niet gaart, maar de smaak is vooral nadelig als je eieren neemt wier kipjes met vismeel zijn gevoerd.
Wat wil je dat ik uitleg?quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:11 schreef Bramito het volgende:
[..]
Kan je dit uitleggen? ik vind dat als je de mix een nachtje in de koelkast laat staan dat je wel degelijk het verschil merkt. Ik vond lecitine nl. ook maar lastig dus heb ik het een keer getest.
Zeker!quote:Op woensdag 11 januari 2012 21:45 schreef minilot het volgende:
Hoi! Parttime veganist met aversie tegen vleesvervangers meldt zich!
Dit lschotel ik regelmatig aan vleeseters voor, en iedereen vindt het lekker, mits je een beetje van pittig houdt:
Waar koop je dat? en hoe melken die boeren een rijstkorrel?quote:Makkelijk te maken, en je kunt de amandelmelk eventueel vervangen door sojamelk of rijstmelk (even opletten dat het ongezoet is). Amandelmelk en rijstmelk vind ik zelf heel lekker, maar de toch wat minder smakende sojamelk is ook geen punt in een gerecht als dit.
"Een" meisje, niet "mijn" meisje..quote:Lekker zacht naanbrood erbij en !
Sowieso zijn er heel veel tamelijk geniale venagistische gerechten te vinden in de Indiase hoek.
Verder is (wellicht ook leuk voor je meisje) dit blog helemaal wel een aardige tip:
http://ohsheglows.com/recipes/
Heel veel lekkers op te vinden, allemaal vegan en niet al teveel rare vervangende ingredienten.
Goed bezig!quote:Op woensdag 11 januari 2012 22:05 schreef minilot het volgende:
Nog een vegan-tip, voor als er nog een toetje gemaakt moet worden..
[ afbeelding ]
Slagroom van kokosmelk. Ik ben een enorme fan van alles dat uit een koe komt, maar whipped coconut cream is toch ook wel echt god(inn)envoedsel!
Rijstmelk en dergelijke kan je in ieder geval bij bio/natuurwinkels vinden.quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:43 schreef DonJames het volgende:
[..]
Waar koop je dat? en hoe melken die boeren een rijstkorrel?
Sojalecitine is een emulgator die je in enkele grammen toevoegt, toch? Meen 4-5 gram per liter toch?quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:17 schreef Bramito het volgende:
Dit s.v.p.: de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof.
Danke
Samen met andere kruiden wordt het gebruikt op (Lams)vlees, vis, schaaldieren icm andere kruiden.quote:Op donderdag 12 januari 2012 12:42 schreef tony_clifton- het volgende:
Hoi, ik heb een klein vraagje dat ik geen nieuw topic waard vind.
Van buren heb ik deze zomer een doos kruiden gekregen van op vakantie in Turkije. De labels zijn Engels en van één kruid weet ik absoluut niet wat 't is en waar het lekker bij zou zijn.
Er staat 'Sumack', en het is een rood/bordeaux poeder. Google zegt 'Sumac' en 't zou iets zijn voor bij tomatenbereidingen.
Is er een Nederlandse naam voor en enige suggesties waar je dat allemaal op kan gebruiken?
10-12 gr/L, je moet het dan wel 12 to 24 uur de tijd geven om z'n werk te doen.quote:Op donderdag 12 januari 2012 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Sojalecitine is een emulgator die je in enkele grammen toevoegt, toch? Meen 4-5 gram per liter toch?
Stel ik los 12 gram op in een liter water, wat is dan het effect?quote:Op donderdag 12 januari 2012 16:31 schreef Bramito het volgende:
[..]
10-12 gr/L, je moet het dan wel 12 to 24 uur de tijd geven om z'n werk te doen.
Ja hoor.quote:Op donderdag 12 januari 2012 18:09 schreef _Loki het volgende:
Ik weet niet of Piet de persoon is om dit aan te vragen, maar: ik heb niet enorm veel geld te besteden aan eten komende tijd. Heb je nog goede, enorm goedkope gerechten te leen?
Gadver, sojalecithine, dat geeft pas een smerige smaak. Koop dan meteen bij de makro een ijsmix ofzo. Daar zit monoglyceride en guar of locust bean gum in..quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:36 schreef Bramito het volgende:
Ik vindt dat je eidooiers proeft, en ik word daar niet blij van. Ik gebruik het alleen in Chocolade ijs of ijs met een specifieke eiersmaak. Je kan het vervangen door sojalecithine (E322 zit o.a. in chocolade). Zelfde effect, geen naar smaakje. Kan je je recept niet posten?
Dat was mijn probleem ook een beetje Zal zelf te denken aan iets in de trant van een lauwwarme salade met aardappeltjes, ui, waterkers e.d. en misschien nog ei.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 15:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik eet gerookte haring eigenlijk alleen maar los, zou niet weten wat er anders mee te doen.
Moest googelen wat spekbokking is, maar ik lees nu dat dat idd gerookte haring is. Wat doe jij verder nog door zo'n salade heen?quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:41 schreef tjoptjop het volgende:
Dat is klipvis toch? Eet ik meestal ook in een salade met wat aardappeltjes.
Als ik al zin heb om het te ontgraten
Als je het fileren een beetje onder de knie hebt dan heb je amper graten over..quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:41 schreef tjoptjop het volgende:
Dat is spekbokking toch? Eet ik meestal ook in een salade met wat aardappeltjes.
Als ik al zin heb om het te ontgraten
Zouten en peperenquote:Op zaterdag 14 januari 2012 13:55 schreef cinnamon_M het volgende:
Piet, vandaag heb ik een heel konijn gekocht (wild), morgen gaan we het eten. Heb je tips over hoe je een heel konijn het beste bereid?
En nog een vraagje: weet jij een leuk (hoofd)gerecht met gerookte haring? Zelf wel eea bedacht maar misschien heb jij nog inspirerende suggesties.
Thanks!
Ik heb wel een keer een koude salade van gerookte makreeltartaar in een pakketje van gekookte witlof gegeten, dat was erg lekker.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:40 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Dat was mijn probleem ook een beetje Zal zelf te denken aan iets in de trant van een lauwwarme salade met aardappeltjes, ui, waterkers e.d. en misschien nog ei.
Thanks, dat klinkt goed! Gewoon zelfde als een konijnebout dus feitelijk: aanbraden, stoven in vocht. Hoofd kan dus ook gewoon meegestoofd? Ik wil m overigens in witte wijn stoven, maar qua smaak komen we er vast wel uit, ging me vooral om de bereiding van t vlees.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zouten en peperen
Wat gerookt spek uitbakken, en uit de pan nemen
Konijn aanbraden in het spekvet.
Stoven in kriekenbier, met ui, wortel en knoflook, lik mosterd, blaadje laurier
Binden met een bruine boterham.
De gerookte haring, wat dacht je van een aardappelsla met kappertjes en komkommer met stukjes gerookte haring?
Mm, das ook wel een leuke. Ga ik nu niet doen denk ik, maar wel ff onthoudenquote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:10 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik heb wel een keer een koude salade van gerookte makreeltartaar in een pakketje van gekookte witlof gegeten, dat was erg lekker.
Misschien dat je van de haring ook tartaar kan maken?
Erg lekker met kort gebakken coquilles en wat rucola overigens.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:17 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Mm, das ook wel een leuke. Ga ik nu niet doen denk ik, maar wel ff onthouden
Ja, dat kanquote:Op zondag 15 januari 2012 22:07 schreef Lavenderr het volgende:
Hoi Piet,
Weet niet of ik hier op de goede plek ben maar ik stel mijn vraag toch maar. Op goed geluk
Bij het recept van appelplaatkoek staat dat ik bloem en 3 theelepels bakpoeder moet gebruiken. Kan ik ipv deze twee dingen ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Alvast bedankt voor het antwoord
Wil je echt al die zilveruitjes gaan schillen?quote:Op maandag 16 januari 2012 21:05 schreef morg78 het volgende:
Piet, misschien hoort het in Eigen inmaak en andere conservering thuis, maar heb je misschien een lekker recept voor het inmaken van zilveruitjes?
Jups, heb toch even niks beters te doen .quote:Op maandag 16 januari 2012 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je echt al die zilveruitjes gaan schillen?
Fantastisch, bedankt!quote:Je schilt ze en legt ze in met zout en suiker, zet ze een afsluitbare container in de koeling voor 24-36 uur.
Spoel ze schoon en droog ze af.
neem gelijke dele water er blanke azijn, doe daar wat suiker bij.
Doe de zilveruitjes in een glazen pot doe er wat mosterzaad bij, wat kummel, laurier, klein stukje chili, peperkorrels.
Giet de azijn er op en sluit het af met een deksel
Spoel de buitenkant van de pot af en droog af.
Zet het weg op een donkere koele plek voor een maand of twee, of langer, langer is beter
Geen idee.quote:Op maandag 16 januari 2012 21:57 schreef GeenWijn het volgende:
hoi piet, hoe kan ik het beste een big mac met biefstuk maken
hoezo niet? is het zo moeilijk dan? volgens mij is het best makkelijk, mn moeder had het een keer gemaaktquote:
Opleiding bij de Mac volgen..quote:Op maandag 16 januari 2012 21:57 schreef GeenWijn het volgende:
hoi piet, hoe kan ik het beste een big mac met biefstuk maken
Puree van maken? Ik werk niet zoveel met kastanjes, als ik ze heb pof ik zequote:Op woensdag 18 januari 2012 11:48 schreef FigureBirdStars het volgende:
Hallo Piet. Ik heb van afgelopen kerst nog een pakje in vacuum verpakte gekookte kastanjes over. Deze aten we toen met spruitjes en dat was best lekker, alleen vond ik de kastanjes wat aan de droge kant.
Weet jij misschien nog een lekker gerecht waar ik de kastanjes voor kan gebruiken?
A. Ja het is vreselijk handigquote:Op woensdag 18 januari 2012 14:21 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb afgelopen weekend Thuis koken met Ferran Adrià gekocht. Daarin gebruiken ze best vaak een sifon. Voor het maken van chocolade mousse, slagroom en eiwit enz. Nu heb ik geen sifon en er staat dat het ook best zonder kan maar dat het resultaat dan wel minder is. Wat is jouw mening hierover Piet? Is een sifon erg handig voor allerlei moussen enz of maakt het weinig verschil?
Tnx voor je antwoord. Het lijkt me ook erg handig. Maar ja die dingen zijn wel weer 100 euro ofzo. Even testen zonder en even kijken hoe vaak ik dat ga maken. Bedankt voor je antwoord.quote:Op woensdag 18 januari 2012 14:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
A. Ja het is vreselijk handig
B. Ik heb er zelf ook geen
Eiwit opslaan?quote:Op woensdag 18 januari 2012 15:08 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb er eentje, een paar keer gebruikt en mee geexperimenteerd voordat ik 'm voor een kerstdiner gebruikte (bij mijn ouders) en vergat mee terug naar huis te nemen. Tegen de tijd dat ik 'm weer op kon halen bleken ze de dop niet goed schoongemaakt te hebben, die kreeg ik niet meer schoon en/of open, dus ding boos in la geflikkerd. Twee jaar later of zo ontdekte ik een website met reserve onderdelen. Nieuw ventiel gekocht en toen ik die ging plaatsen bleek dat ding wel uit elkaar te kunnen en het eerste ventiel niet reddeloos verloren. Maar ondertussen doe ik er nooit wat mee. :-)
Hij is ook vooral goed met toetjesachtige dingen en die maak ik nooit.
Maar 't is een robuust ding, gaat mijn leven lang mee en ooit zal het er nog wel eens van komen. Dus ik heb niet echt spijt dat ik 'm gekocht heb.
Maar een mousse of schuim zonder kidde kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Hoe krijg je dan de lucht erin? Doe je al die moeite met chemische poedertjes en dingen en dan geen siffon? Ik zou zeggen, doe die laatste investering ook gewoon.
Of the weinig gelatin, of niet goed op laten stijven? Of te weinig bloem?quote:Op woensdag 18 januari 2012 15:10 schreef motorbloempje het volgende:
Ben aan de kroketten begonnen, ze liggen nu in de vriezer, morgen of overmorgen worden ze dan met wat eiwit en panneermeel gefrituurd!
Alleen was de boel nog niet stevig genoeg, dus ik dénk te weinig gelatine?
Kon er wel mooie 'kroketten van draaien', maar eenmaal op de snijplank/het bakpapier werd die onderkant gewoon mooi plat
Dus nou ja, de eerste batch bestaat dus uit platte kroketten maar nog tips om dit te voorkomen de volgende keer?
Volgende keer wat meer gelatine gebruiken dusquote:Op woensdag 18 januari 2012 15:13 schreef motorbloempje het volgende:
Ik was wat voorzichtig met de gelatine, dus ik dénk dat dat het is geweest. Verder heb ik jouw recept uit 't vorige topic gebruikt en gewerkt met 500ml bouillon, 75 gram boter en 100 gram bloem.
Kon hier in de supermarkt alleen maar poedergelatine vinden (van Dr.Oetker) en heb één zakje gebruikt, wat genoeg was voor 1 pint aan gelatinevloeistof.
Het heeft de hele nacht in de koelkast op staan stijven.
ja hoor, maak een bechamel en doe daar lekker veel geraspte cheddar of zo door.quote:Op woensdag 18 januari 2012 15:50 schreef fotostarter het volgende:
Piet,
Is het mogelijk om zonder wijn, en een blauwader of andere schimmelkaas, een lekkere kaassaus te maken?
Ok bedankt.quote:Op woensdag 18 januari 2012 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja hoor, maak een bechamel en doe daar lekker veel geraspte cheddar of zo door.
Volgens mij hoef je ook niet voorzichtig te zijn. In een pudding, ja, want als je dan teveel gelatine gebruikt wordt ie te hard. Maar in die kroketten merk je er bij het eten niks van, om het dan gesmolten is. ;-)quote:Op woensdag 18 januari 2012 15:13 schreef motorbloempje het volgende:
Ik was wat voorzichtig met de gelatine
Ja, okay, een mousse van eiwit, maar alle andere mousses en schuimpjes krijg je niet luchtig. Lijkt mij.quote:
Ja, dat kan, maar je wilt natuurlijk dat het vooral naar kaas smaakt.quote:Op woensdag 18 januari 2012 18:30 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ok bedankt.
En kruiden? zoiets wordt wel heel mild natuurlijk. Ik neem aan wat zout, peper en misschien nootmuskaat?
Ik had het nog nooit gebruikt en het rook een beetje 'iffy'quote:Op woensdag 18 januari 2012 18:34 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Volgens mij hoef je ook niet voorzichtig te zijn. In een pudding, ja, want als je dan teveel gelatine gebruikt wordt ie te hard. Maar in die kroketten merk je er bij het eten niks van, om het dan gesmolten is. ;-)
Bovendien is de gelatine zelf smaakloos. Dus reden tot voorzichtigheid is er niet.
Uiteraard. Dankjewel Piet.quote:Op woensdag 18 januari 2012 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, dat kan, maar je wilt natuurlijk dat het vooral naar kaas smaakt.
Geen idee eigenlijkquote:Op woensdag 18 januari 2012 18:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Zeg Piet, wat is nou een beetje een makkelijke manier om citroengras te verwerken? Gewoon voor een snelle hap, bij het roerbakken. Het geeft toch niet zo snel smaak af en een feest om op te kauwen is ook niet. Moet ik helemaal beurs kneuzen en dan een halfuurtje vooraf in de olie op laag vuur laten trekken, of zou ik het in kokosmelk kunnen laten koken en dan die ingekookte kokosmelk in de vriezer kunnen doen?
Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.quote:Op woensdag 18 januari 2012 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Geen idee eigenlijk
Wat je wilt is een extract maken en dat gebruiken omdat geen citroengras in het gerecht zelf te hebben en dat snel klaar kunnen maken als ik je goed begrijp. Waarom gebruik je dan geen citroenrasp? Vind ik persoonlijk sowieso lekkerder.
Maar je zou idd kokosmelk kunnen gebruiken
Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:00 schreef Isegrim het volgende:
Wij doen gewoon stukjes citroengras erin en die vissen we er bij het eten wel weer uit. Is lekker om op te zuigen.
Thanks nog voor je tips, piet. Had t konijn in stukken verdeeld, aangebraden in ganzevet (kwam later nog een chip van pancetta op), gestoofd in witte wijn, ui, wortel, knoflook, prei, mosterd, laurier, tijm en pruimenjam. Oh, en een klein scheutje rum. Was heerlijk!quote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zouten en peperen
Wat gerookt spek uitbakken, en uit de pan nemen
Konijn aanbraden in het spekvet.
Stoven in kriekenbier, met ui, wortel en knoflook, lik mosterd, blaadje laurier
Binden met een bruine boterham.
De gerookte haring, wat dacht je van een aardappelsla met kappertjes en komkommer met stukjes gerookte haring?
Als het iets met vlees is, kun je het citroengras in je marinade doen en er eventueel uitvissen voordat je de boel gaat bakken.quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:08 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.
[..]
Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.
Platslaan en in een stukje kaasdoek?quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:08 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.
[..]
Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.
Of een thee-ei.quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Platslaan en in een stukje kaasdoek?
Gevoelsmatig ben ik al niet van metaal in de pan laten hangen, maar sowieos gaat een thee-ei bij roerbakken niet werken. Als ik toch nog moet snijden zet ik de olie vast op een laag vuur met dat ding erin, maar dat is kennelijk te kort.quote:
Het kan wel, als je het heel erg superfijn snijdt. Ik doe dat in sommige gerechten.quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is ook wel vrij taai spul. Ik begin echt het idee te krijgen dat het lang mee moet sudderen of trekken in een marinade of zo, en dat het voor snel even wat bakken gewoon niet zo geschikt is.
Wij hebben hier een fles olijfolie met chilipepers in. Minder moeite en ook lekker om wat te kruiden!quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:36 schreef Isegrim het volgende:
Wat ook kan: je citroengras redelijk fijn snijden en eerst een tijdje in de olie bakken, dan eruit halen en die olie gebruiken om te wokken.
Na, doe er wat azijn in, in een zuur milieu heb je iig geen last van botulismequote:Op woensdag 18 januari 2012 20:55 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Wij hebben hier een fles olijfolie met chilipepers in. Minder moeite en ook lekker om wat te kruiden!
Zou dat ook gaan met citroengras? gewoon in een fles olijfolie met een zeefstop? In olie is niet genoeg water om microorganismen te doen groeien dus bederven zal 't ook niet denk ik?
Die indruk had ik ook al, maar er bleek geen "Robin, hoe maak ik iets Aziatisch klaar?" topic te zijn.quote:Op woensdag 18 januari 2012 21:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Robin is meer van de asiatische hap
Ik zal eens op de markt kijken of ze daar verser hebben. Maar ik geloof ook dat het kruid zich gewoon niet zo leent voor wat ik mijn hoofd had. Ik at laatst een Vietnamees soepje dat beviel en toen kreeg ik een idee voor een snelle doch verse hap voor thuis, met minder water dan soep en meer koolhydraten. En dan bedoel ik ook echt snel. Maar waarschijnlijk moet ik dat dan maar promoveren tot minder snelle hap.quote:Op woensdag 18 januari 2012 20:45 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Het kan wel, als je het heel erg superfijn snijdt. Ik doe dat in sommige gerechten.
[ link | afbeelding ]
Citroengras
Bovendien moet je dan niet van die uitgedroogde dingen hebben die nog wel eens bij sommige toko's liggen. Je moet dan echt behoorlijk verse sprieten hebben.
Maar normaal gesproken gaat het inderdaad in zijn geheel in soepen en sudderdingen. Voornamelijk Indonesische, Thaise en Vietnamese gerechten. Men gebruikt het in ieder geval niet in China, Japan of Korea.
Goed ideequote:Op donderdag 19 januari 2012 19:09 schreef Weltschmerz het volgende:
Die indruk had ik ook al, maar er bleek geen "Robin, hoe maak ik iets Aziatisch klaar?" topic te zijn.
Dat zou wel tof zijn. Post hier niet vaak maar lezen wel.quote:
Eerder de groenten/saus erbij.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 11:34 schreef Bleie het volgende:
Topic voor Robin lijkt mij ook geen slecht idee...
Vraagje ondertussen: hoe zorg je ervoor dat kipfilet in een roerbakgerecht mals wordt / blijft?
Ik moet eerlijk toegeven dat ze bij mij de ene keer prachtig mals zijn en de andere keer niet zo. En erger, ik let niet genoeg op om te kunnen zeggen waar het nou precies aan ligt. Komt misschien ook omdat ik vroeger "droge kip" juist lekker vond! ;-)quote:Op vrijdag 20 januari 2012 11:34 schreef Bleie het volgende:
Vraagje ondertussen: hoe zorg je ervoor dat kipfilet in een roerbakgerecht mals wordt / blijft?
Zeg dat het konijn isquote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:31 schreef Bleie het volgende:
Oh ja, rijstwijn = natuurlijk ook alcohol (blond), dus niet echt kindproof. Hoewel ze toch geen kip eet (raar kind).
Ik doe vaak een beetje citroensap en boter op gekookte groente, ipv zout.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:38 schreef Staal het volgende:
Wat druppels citroensap kan ook vaak alcohol vervangen trouwens. Met name bij vleesbereidingen.
quote:
Structuur dus, kleiner snijden? Zachter stoven?quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:51 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ze is pas 2, het is echt op smaak. Soms stopt ze het wel in haar mond, maar het komt er altijd weer uit. Van vlees eet ze eigenlijk alleen worst en gehakt.
Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Structuur dus, kleiner snijden? Zachter stoven?
Verhitten kan eventueel ook.quote:Op woensdag 18 januari 2012 21:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na, doe er wat azijn in, in een zuur milieu heb je iig geen last van botulisme
Als je iets 10 keer (dagen) achter elkaar eet dan vind je het lekker volgens de wetenschap.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:59 schreef Bleie het volgende:
[..]
Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.
Dit is onzin.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 20:19 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Als je iets 10 keer (dagen) achter elkaar eet dan vind je het lekker volgens de wetenschap.
Sommige dingen moeten even wennen.
Dat in bold is het allerbelangrijkste.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 19:59 schreef Bleie het volgende:
[..]
Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.
Dat je het dan voorlopig niet meer wil eten wil niet zeggen dat je het dan ook niet meer lekker vindt.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 20:50 schreef Staal het volgende:
[..]
Dit is onzin.
Ga jij maar tien dagen achtereen je lievelingskostje eten. Het komt je neus uit.
Dat je aan een smaak went na zoveel dagen, dat snap ik. Maar je legt het niet goed uit. Geef dan maar even een linkje naar het artikel.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 21:01 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Dat je het dan voorlopig niet meer wil eten wil niet zeggen dat je het dan ook niet meer lekker vindt.
Plus je kan ingrediënten ook op verschillende manieren bereiden, kip kan je frituren, bakken, braden, stoven, etc.
Heh, Kipfilet is gewoon redelijk suf en droog indien behoorlijk gaar. En weinig smaak. Doe mij maar iets met wat vel en vet om te roosteren.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 20:59 schreef RobinOok het volgende:
De vraag was dus niet "hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht, maar hoe krijg ik mijn peuter aan de kip? Geef d'r eerst een gestoofd boutje, zou ik zeggen. Dan weet je of het aan de kip of aan de "droogte" ligt.
Verder denk ik dat er van 1 of 2 eetlepels rijstwijn al weinig overblijft op het moment dat je het gaat bakken, laat staan nadat je het gebakken hebt. Als alle vocht is verdampt is de alcohol dat zeker.
Mee eens, zo ben ik opgevoed en ik lust vrijwel alles. En de twee zaken die ik echt niet wegkreeg, daar mocht ik dan minder van opscheppen (één lepel). Rode kool en spinazie waren dat, die ik sinds ik ze vers eet overigens ook lustquote:Op zaterdag 21 januari 2012 22:01 schreef SiGNe het volgende:
Als ik naar mezelf kijk zou ik vooral zeggen : Sluit geen compormissen..(of in elk geval zo min mogelijk)
Als m'n ouders en m'n zus vroeger aan de bloedworst zaten zat ik aan een tartaartje, hadden zij rode kool dan at ik spinazie (of spruiten, gek genoeg lustte ik dat dan weer wel)
Ik vind het achteraf wel zonde want ik lust daardoor veel dingen niet (of ik denk ze niet te lusten)
Dus ik zou zeggen, meedoen met de pot en alleen als het echt niet gaat dan laten staan en een volgende keer weer proberen, nooit door iets anders vervangen, dan maar geen vlees of groenten voor een avondje.
En kip heeft gewoon een beetje tijd nodig, langzaam garen en het blijft mals.
Nee, de vraag was echt 'hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht', dat vraag ik me namelijk al jaren af. Die peuter die geen kip eet, kwam er pas later bij.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 20:59 schreef RobinOok het volgende:
De vraag was dus niet "hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht, maar hoe krijg ik mijn peuter aan de kip? Geef d'r eerst een gestoofd boutje, zou ik zeggen. Dan weet je of het aan de kip of aan de "droogte" ligt.
Verder denk ik dat er van 1 of 2 eetlepels rijstwijn al weinig overblijft op het moment dat je het gaat bakken, laat staan nadat je het gebakken hebt. Als alle vocht is verdampt is de alcohol dat zeker.
Niet mee eens. Ik ben ook zo opgevoed (zoals SiGNe dus) en lust nu wel alles. Zonder allerlei eettrauma's, gewoon geheel en al vrijwillig alles leren eten.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 22:45 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Mee eens, zo ben ik opgevoed en ik lust vrijwel alles.
Bij mij was dat precies andersom. Ik bliefde geen poot, alleen maar borst. (drumstick of vlerk blief ik nog steeds niet) Ondanks dat iedereen altijd riep dat poten zoooooveel lekkerder waren, want waarom werd er dan gevochten om de filet en nooit om de poten?quote:Op zaterdag 21 januari 2012 22:47 schreef cinnamon_M het volgende:
Kip vond ik vroeger trouwens wel nogal droog, alleen kippenbouten was ik verzot op. Maar als het de smaak is die ze niet kan waarderen, en niet de structuur (ik lees dat ze ook niet van drumsticks houdt) dan kun je misschien zaken proberen als gevulde kip, of kip in een redelijk sterk smakende saus?
Ik snap wat je zegt, maar ik heb ook geen eettrauma's, integendeel; maar juist met dat in gedachten zei ik ook: het moet geen gevecht worden. Je moet het er niet in gaan proppen, maar van t kind verlangen dat het datgeen wat hij/zij niet lust eens in de zoveel tijd weer eens probeert, en niet wat anders gaan koken als t kind een keer piept 'dat vind ik niet lekker' lijkt mij een goede methode die weinig kwaad kan. En uiteraard alles wel minstens 1x proeven voordat er 'lussiknie' geroepen wordt. Maar het zal wellicht ook bij het ene kind net wat anders werken dan bij t andere.quote:Op zaterdag 21 januari 2012 22:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Niet mee eens. Ik ben ook zo opgevoed (zoals SiGNe dus) en lust nu wel alles. Zonder allerlei eettrauma's, gewoon geheel en al vrijwillig alles leren eten.
Het lijkt me als ouder wel makkelijk als je kind alles lust, maar belangrijk is het niet. Zolang het nog maar gewoon genoeg gezonde dingen eet.
Mm... nou, ik moet zeggen dat mijn kipfilet een stuk malser en sappiger is dan die van mijn moeder, maar toch: ik vind alle kipfilet, hoe goed bereid ook, een tikje droog. Het is gewoon mijn smaak niet, ik heb het ook met varkensfiletlapjes. Ik hou van vet vlees (op rood vlees na dan).quote:Op zaterdag 21 januari 2012 22:52 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Bij mij was dat precies andersom. Ik bliefde geen poot, alleen maar borst. (drumstick of vlerk blief ik nog steeds niet) Ondanks dat iedereen altijd riep dat poten zoooooveel lekkerder waren, want waarom werd er dan gevochten om de filet en nooit om de poten?
Mensen die kipfilet droog vinden kunnen niet koken. Dat is mijn mening.
Ik geloof ook wel dat je prima en gezond kan eten, ook als je redelijk wat dingen niet lust En "er zijn gewoon geen beste manieren, enkel mensen die nooit volwassen willen worden"; daar zit wel wat in; denk dat nooit iets nieuws willen proberen en je hele leven vrijwel niets lusten met wel meer te maken heeft dan alleen omgang met eten, eerder met je instelling en karakter in de bredere zin. Die uiteraard wel beïnvloed zijn door opvoeding, maar dan hebben we het niet meer over opvoeding qua etenquote:Op zaterdag 21 januari 2012 23:01 schreef RobinOok het volgende:
Ik denk ook wel dat mijn ouders het anders aan hadden kunnen pakken, maar ja, mijn moeder was gewoon geen match voor mij. Veel te lief! ;-)
Er waren ook dingen die ik eerst wel at en later niet meer, dus ja, dat gaat ook om meer dan alleen om "niet lusten", denk ik achteraf. Maar als je geen zin hebt in dat gevecht kun je het dus ook zo oplossen, met dingen die ik wel lustte. Ik zou dat zelf heel anders aanpakken, maar ja, ik ben niet zo lief als mijn moeder.
En ik wil gewoon maar zeggen, ik heb best normaal en gezond gegeten als kind en puber, alleen was er een hele lijst van dingen die "niet lustte". Ik ben nooit gedwongen, heb geen eettrauma's en ben uiteindelijk toch alles gaan lusten. Er zijn gewoon geen beste manieren, enkel mensen die nooit volwassen willen worden. ;-)
quote:Op zondag 22 januari 2012 00:04 schreef SiGNe het volgende:
Ik ga er vanuit dat dat door rasveredeling komt en dat ze tegenwoordig gewoon zoetere spruiten telen omdat dat nu eenmaal beter verkoopt.
Een van de weinige vegetarische gerechten in mijn reportoire is Indiase bloemkool. Die moet geroerbakt, maar dat vind ik teveel moeite en vind bloemkool zo ook wel lekker, dus ik kook of stoom de bloemkool gewoon. Vooral omdat het daarna toch ook verdronken wordt in een tomatenachtige saus.quote:Op zondag 22 januari 2012 00:06 schreef Isegrim het volgende:
@RobinOok Kan me goed voorstellen dat gefrituurde spruitjes lekker zijn. Gefrituurde bloemkool is bijvoorbeeld ook lekker, mijn favo Indiase curry is met bruin gefrituurde bloemkool. Krijgt heel apart smaakje.
Piet ik wil dit weer maken omdat we nu een blok échte parmezaan hebben gevonden. Er werd toen gezegd een (zoals in je quote ook) een 'flinke berg parmezaan', wat moet ik me hierbij voorstellen ongeveer? Het blok is zo'n 180-200 gram.quote:Op maandag 2 januari 2012 15:48 schreef Pietverdriet het volgende:
voor 4 personen
400 g Spaghetti
400 g Spek, gerookt, droog
4 grote Eieren
50 g Boter
Pout en Zeper
1 Snuf muskaat
2 teen knoflook
pecorino of parmezaan, geraspt, flinke berg
Geraspt minstens 100 gram, voor vier personen is dat onderste grens. Beter is 200quote:Op zondag 22 januari 2012 00:49 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Piet ik wil dit weer maken omdat we nu een blok échte parmezaan hebben gevonden. Er werd toen gezegd een (zoals in je quote ook) een 'flinke berg parmezaan', wat moet ik me hierbij voorstellen ongeveer? Het blok is zo'n 180-200 gram.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |