abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator zondag 15 januari 2012 @ 22:13:15 #201
249559 crew  Lavenderr
pi_106851691
quote:
1s.gif Op zondag 15 januari 2012 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat kan
Ah, top! Dankjewel ;)
pi_106886853
Piet, misschien hoort het in Eigen inmaak en andere conservering thuis, maar heb je misschien een lekker recept voor het inmaken van zilveruitjes?
  maandag 16 januari 2012 @ 21:20:39 #203
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106887917
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:05 schreef morg78 het volgende:
Piet, misschien hoort het in Eigen inmaak en andere conservering thuis, maar heb je misschien een lekker recept voor het inmaken van zilveruitjes?
Wil je echt al die zilveruitjes gaan schillen?
Je schilt ze en legt ze in met zout en suiker, zet ze een afsluitbare container in de koeling voor 24-36 uur.
Spoel ze schoon en droog ze af.
neem gelijke dele water er blanke azijn, doe daar wat suiker bij.
Doe de zilveruitjes in een glazen pot doe er wat mosterzaad bij, wat kummel, laurier, klein stukje chili, peperkorrels.
Giet de azijn er op en sluit het af met een deksel
Spoel de buitenkant van de pot af en droog af.
Zet het weg op een donkere koele plek voor een maand of twee, of langer, langer is beter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106889728
quote:
1s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wil je echt al die zilveruitjes gaan schillen?
Jups, heb toch even niks beters te doen ;).

quote:
Je schilt ze en legt ze in met zout en suiker, zet ze een afsluitbare container in de koeling voor 24-36 uur.
Spoel ze schoon en droog ze af.
neem gelijke dele water er blanke azijn, doe daar wat suiker bij.
Doe de zilveruitjes in een glazen pot doe er wat mosterzaad bij, wat kummel, laurier, klein stukje chili, peperkorrels.
Giet de azijn er op en sluit het af met een deksel
Spoel de buitenkant van de pot af en droog af.
Zet het weg op een donkere koele plek voor een maand of twee, of langer, langer is beter
Fantastisch, bedankt! :D
pi_106890217
hoi piet, hoe kan ik het beste een big mac met biefstuk maken
  maandag 16 januari 2012 @ 21:58:46 #206
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106890309
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:57 schreef GeenWijn het volgende:
hoi piet, hoe kan ik het beste een big mac met biefstuk maken
Geen idee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106892489
quote:
1s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geen idee.
hoezo niet? is het zo moeilijk dan? volgens mij is het best makkelijk, mn moeder had het een keer gemaakt
pi_106944164
Hallo Piet. Ik heb van afgelopen kerst nog een pakje in vacuum verpakte gekookte kastanjes over. Deze aten we toen met spruitjes en dat was best lekker, alleen vond ik de kastanjes wat aan de droge kant.
Weet jij misschien nog een lekker gerecht waar ik de kastanjes voor kan gebruiken?
pi_106945603
Stoofpotje met rundvlees en marsala. :Y
  woensdag 18 januari 2012 @ 13:08:43 #210
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106946656
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:57 schreef GeenWijn het volgende:
hoi piet, hoe kan ik het beste een big mac met biefstuk maken
Opleiding bij de Mac volgen.. :P

Ik neem zelf trouwens liever een Big King dan een big Mac mar het recept is redelijk gelijk: broodje, burgerpatty, cheddarkaas, bugerpatty, kaas, ui. augurk, ui, 1000 island dressing en weer een broodje erop.
Ik zou in het centrale burger king/mac donalds topic kijken voor duidelijkere recepten.
  woensdag 18 januari 2012 @ 14:04:51 #211
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106948832
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 11:48 schreef FigureBirdStars het volgende:
Hallo Piet. Ik heb van afgelopen kerst nog een pakje in vacuum verpakte gekookte kastanjes over. Deze aten we toen met spruitjes en dat was best lekker, alleen vond ik de kastanjes wat aan de droge kant.
Weet jij misschien nog een lekker gerecht waar ik de kastanjes voor kan gebruiken?
Puree van maken? Ik werk niet zoveel met kastanjes, als ik ze heb pof ik ze
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106949594
Ik heb afgelopen weekend Thuis koken met Ferran Adrià gekocht. Daarin gebruiken ze best vaak een sifon. Voor het maken van chocolade mousse, slagroom en eiwit enz. Nu heb ik geen sifon en er staat dat het ook best zonder kan maar dat het resultaat dan wel minder is. Wat is jouw mening hierover Piet? Is een sifon erg handig voor allerlei moussen enz of maakt het weinig verschil?
  woensdag 18 januari 2012 @ 14:32:38 #213
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106949986
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 14:21 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb afgelopen weekend Thuis koken met Ferran Adrià gekocht. Daarin gebruiken ze best vaak een sifon. Voor het maken van chocolade mousse, slagroom en eiwit enz. Nu heb ik geen sifon en er staat dat het ook best zonder kan maar dat het resultaat dan wel minder is. Wat is jouw mening hierover Piet? Is een sifon erg handig voor allerlei moussen enz of maakt het weinig verschil?
A. Ja het is vreselijk handig
B. Ik heb er zelf ook geen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106950805
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 14:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

A. Ja het is vreselijk handig
B. Ik heb er zelf ook geen
Tnx voor je antwoord. Het lijkt me ook erg handig. Maar ja die dingen zijn wel weer 100 euro ofzo. Even testen zonder en even kijken hoe vaak ik dat ga maken. Bedankt voor je antwoord.
  woensdag 18 januari 2012 @ 14:55:14 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106950843
Ik wil er trouwens wel graag nog eentje hebben, maar mag van mezelf geen spullen kopen voor ik verhuis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:08:11 #216
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106951327
Ik heb er eentje, een paar keer gebruikt en mee geexperimenteerd voordat ik 'm voor een kerstdiner gebruikte (bij mijn ouders) en vergat mee terug naar huis te nemen. Tegen de tijd dat ik 'm weer op kon halen bleken ze de dop niet goed schoongemaakt te hebben, die kreeg ik niet meer schoon en/of open, dus ding boos in la geflikkerd. Twee jaar later of zo ontdekte ik een website met reserve onderdelen. Nieuw ventiel gekocht en toen ik die ging plaatsen bleek dat ding wel uit elkaar te kunnen en het eerste ventiel niet reddeloos verloren. Maar ondertussen doe ik er nooit wat mee. :-)

Hij is ook vooral goed met toetjesachtige dingen en die maak ik nooit.
Maar 't is een robuust ding, gaat mijn leven lang mee en ooit zal het er nog wel eens van komen. Dus ik heb niet echt spijt dat ik 'm gekocht heb.

Maar een mousse of schuim zonder kidde kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Hoe krijg je dan de lucht erin? Doe je al die moeite met chemische poedertjes en dingen en dan geen siffon? Ik zou zeggen, doe die laatste investering ook gewoon.
pi_106951390
Ben aan de kroketten begonnen, ze liggen nu in de vriezer, morgen of overmorgen worden ze dan met wat eiwit en panneermeel gefrituurd!

Alleen was de boel nog niet stevig genoeg, dus ik dénk te weinig gelatine?
Kon er wel mooie 'kroketten van draaien', maar eenmaal op de snijplank/het bakpapier werd die onderkant gewoon mooi plat :')

Dus nou ja, de eerste batch bestaat dus uit platte kroketten _O- maar nog tips om dit te voorkomen de volgende keer?
Ja doei.
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:11:17 #218
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106951431
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:08 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb er eentje, een paar keer gebruikt en mee geexperimenteerd voordat ik 'm voor een kerstdiner gebruikte (bij mijn ouders) en vergat mee terug naar huis te nemen. Tegen de tijd dat ik 'm weer op kon halen bleken ze de dop niet goed schoongemaakt te hebben, die kreeg ik niet meer schoon en/of open, dus ding boos in la geflikkerd. Twee jaar later of zo ontdekte ik een website met reserve onderdelen. Nieuw ventiel gekocht en toen ik die ging plaatsen bleek dat ding wel uit elkaar te kunnen en het eerste ventiel niet reddeloos verloren. Maar ondertussen doe ik er nooit wat mee. :-)

Hij is ook vooral goed met toetjesachtige dingen en die maak ik nooit.
Maar 't is een robuust ding, gaat mijn leven lang mee en ooit zal het er nog wel eens van komen. Dus ik heb niet echt spijt dat ik 'm gekocht heb.

Maar een mousse of schuim zonder kidde kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Hoe krijg je dan de lucht erin? Doe je al die moeite met chemische poedertjes en dingen en dan geen siffon? Ik zou zeggen, doe die laatste investering ook gewoon.
Eiwit opslaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:12:14 #219
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106951461
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:10 schreef motorbloempje het volgende:
Ben aan de kroketten begonnen, ze liggen nu in de vriezer, morgen of overmorgen worden ze dan met wat eiwit en panneermeel gefrituurd!

Alleen was de boel nog niet stevig genoeg, dus ik dénk te weinig gelatine?
Kon er wel mooie 'kroketten van draaien', maar eenmaal op de snijplank/het bakpapier werd die onderkant gewoon mooi plat :')

Dus nou ja, de eerste batch bestaat dus uit platte kroketten _O- maar nog tips om dit te voorkomen de volgende keer?
Of the weinig gelatin, of niet goed op laten stijven? Of te weinig bloem?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106951508
Ik was wat voorzichtig met de gelatine, dus ik dénk dat dat het is geweest. Verder heb ik jouw recept uit 't vorige topic gebruikt en gewerkt met 500ml bouillon, 75 gram boter en 100 gram bloem.

Kon hier in de supermarkt alleen maar poedergelatine vinden (van Dr.Oetker) en heb één zakje gebruikt, wat genoeg was voor 1 pint aan gelatinevloeistof.

Het heeft de hele nacht in de koelkast op staan stijven.
Ja doei.
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:19:21 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106951732
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:13 schreef motorbloempje het volgende:
Ik was wat voorzichtig met de gelatine, dus ik dénk dat dat het is geweest. Verder heb ik jouw recept uit 't vorige topic gebruikt en gewerkt met 500ml bouillon, 75 gram boter en 100 gram bloem.

Kon hier in de supermarkt alleen maar poedergelatine vinden (van Dr.Oetker) en heb één zakje gebruikt, wat genoeg was voor 1 pint aan gelatinevloeistof.

Het heeft de hele nacht in de koelkast op staan stijven.
Volgende keer wat meer gelatine gebruiken dus
Nu afwachten hoe de kroketten worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106951770
Ben zeer benieuwd. Want ze mogen dan wel plat zijn, wellicht zijn ze wel héél erg lekker :+
Ja doei.
pi_106952896
Piet,
Is het mogelijk om zonder wijn, en een blauwader of andere schimmelkaas, een lekkere kaassaus te maken?
  woensdag 18 januari 2012 @ 17:22:32 #224
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106956333
quote:
3s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:50 schreef fotostarter het volgende:
Piet,
Is het mogelijk om zonder wijn, en een blauwader of andere schimmelkaas, een lekkere kaassaus te maken?
ja hoor, maak een bechamel en doe daar lekker veel geraspte cheddar of zo door.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106958812
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ja hoor, maak een bechamel en doe daar lekker veel geraspte cheddar of zo door.
Ok :) bedankt.
En kruiden? zoiets wordt wel heel mild natuurlijk. Ik neem aan wat zout, peper en misschien nootmuskaat?
  woensdag 18 januari 2012 @ 18:34:31 #226
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106958967
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:13 schreef motorbloempje het volgende:
Ik was wat voorzichtig met de gelatine
Volgens mij hoef je ook niet voorzichtig te zijn. In een pudding, ja, want als je dan teveel gelatine gebruikt wordt ie te hard. Maar in die kroketten merk je er bij het eten niks van, om het dan gesmolten is. ;-)
Bovendien is de gelatine zelf smaakloos. Dus reden tot voorzichtigheid is er niet.
  woensdag 18 januari 2012 @ 18:36:14 #227
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106959021
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eiwit opslaan?
Ja, okay, een mousse van eiwit, maar alle andere mousses en schuimpjes krijg je niet luchtig. Lijkt mij.
  woensdag 18 januari 2012 @ 18:37:15 #228
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106959057
quote:
3s.gif Op woensdag 18 januari 2012 18:30 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Ok :) bedankt.
En kruiden? zoiets wordt wel heel mild natuurlijk. Ik neem aan wat zout, peper en misschien nootmuskaat?
Ja, dat kan, maar je wilt natuurlijk dat het vooral naar kaas smaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106959496
Zeg Piet, wat is nou een beetje een makkelijke manier om citroengras te verwerken? Gewoon voor een snelle hap, bij het roerbakken. Het geeft toch niet zo snel smaak af en een feest om op te kauwen is ook niet. Moet ik helemaal beurs kneuzen en dan een halfuurtje vooraf in de olie op laag vuur laten trekken, of zou ik het in kokosmelk kunnen laten koken en dan die ingekookte kokosmelk in de vriezer kunnen doen?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106959647
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 18:34 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Volgens mij hoef je ook niet voorzichtig te zijn. In een pudding, ja, want als je dan teveel gelatine gebruikt wordt ie te hard. Maar in die kroketten merk je er bij het eten niks van, om het dan gesmolten is. ;-)
Bovendien is de gelatine zelf smaakloos. Dus reden tot voorzichtigheid is er niet.
Ik had het nog nooit gebruikt en het rook een beetje 'iffy' :') :@
Ja doei.
pi_106960399
Ruikt het ergens naar dan? Staat me niet echt bij eigenlijk.
pi_106960974
quote:
1s.gif Op woensdag 18 januari 2012 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat kan, maar je wilt natuurlijk dat het vooral naar kaas smaakt.
Uiteraard. Dankjewel Piet.
  woensdag 18 januari 2012 @ 19:39:54 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106961486
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 18:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Zeg Piet, wat is nou een beetje een makkelijke manier om citroengras te verwerken? Gewoon voor een snelle hap, bij het roerbakken. Het geeft toch niet zo snel smaak af en een feest om op te kauwen is ook niet. Moet ik helemaal beurs kneuzen en dan een halfuurtje vooraf in de olie op laag vuur laten trekken, of zou ik het in kokosmelk kunnen laten koken en dan die ingekookte kokosmelk in de vriezer kunnen doen?
Geen idee eigenlijk
Wat je wilt is een extract maken en dat gebruiken omdat geen citroengras in het gerecht zelf te hebben en dat snel klaar kunnen maken als ik je goed begrijp. Waarom gebruik je dan geen citroenrasp? Vind ik persoonlijk sowieso lekkerder.
Maar je zou idd kokosmelk kunnen gebruiken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106962365
Wij doen gewoon stukjes citroengras erin en die vissen we er bij het eten wel weer uit. Is lekker om op te zuigen. O+
pi_106962725
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geen idee eigenlijk
Wat je wilt is een extract maken en dat gebruiken omdat geen citroengras in het gerecht zelf te hebben en dat snel klaar kunnen maken als ik je goed begrijp. Waarom gebruik je dan geen citroenrasp? Vind ik persoonlijk sowieso lekkerder.
Maar je zou idd kokosmelk kunnen gebruiken
Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:00 schreef Isegrim het volgende:
Wij doen gewoon stukjes citroengras erin en die vissen we er bij het eten wel weer uit. Is lekker om op te zuigen. O+
Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106963375
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 januari 2012 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zouten en peperen
Wat gerookt spek uitbakken, en uit de pan nemen
Konijn aanbraden in het spekvet.
Stoven in kriekenbier, met ui, wortel en knoflook, lik mosterd, blaadje laurier
Binden met een bruine boterham.

De gerookte haring, wat dacht je van een aardappelsla met kappertjes en komkommer met stukjes gerookte haring?
Thanks nog voor je tips, piet. Had t konijn in stukken verdeeld, aangebraden in ganzevet (kwam later nog een chip van pancetta op), gestoofd in witte wijn, ui, wortel, knoflook, prei, mosterd, laurier, tijm en pruimenjam. Oh, en een klein scheutje rum. Was heerlijk!
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_106963469
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:08 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.

[..]

Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.
Als het iets met vlees is, kun je het citroengras in je marinade doen en er eventueel uitvissen voordat je de boel gaat bakken. :)
  woensdag 18 januari 2012 @ 20:23:38 #238
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106963477
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:08 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik hou ook erg van zest, maar citroengras vind ik toch wel echt iets anders. In een soep is het geen probleem, dan snij je zo'n ding in, sla hem plat en zet je het erin en dan komt die smaak wel los. Maar bij snel iets bakken werkt dat niet zo.

[..]

Dat kan ook inderdaad, maar toch heb ik liever dat ik het eruit kan vissen voor het eten. Dus dan is het handig om zo'n ding heel te laten.
Platslaan en in een stukje kaasdoek?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106963631
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Platslaan en in een stukje kaasdoek?
Of een thee-ei. :Y
pi_106963717
Het is ook wel vrij taai spul. Ik begin echt het idee te krijgen dat het lang mee moet sudderen of trekken in een marinade of zo, en dat het voor snel even wat bakken gewoon niet zo geschikt is.

quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:26 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Of een thee-ei. :Y
Gevoelsmatig ben ik al niet van metaal in de pan laten hangen, maar sowieos gaat een thee-ei bij roerbakken niet werken. Als ik toch nog moet snijden zet ik de olie vast op een laag vuur met dat ding erin, maar dat is kennelijk te kort.

Waarschijnlijk maak ik gewoon de denkfout Aziatisch kruid, dus roerbakken. Maar ik wil nou eenmaal regelmatig in een kwartiertje eten maken.

[ Bericht 70% gewijzigd door Weltschmerz op 18-01-2012 20:33:51 ]
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106964045
Oh nee, je ging roerbakken.

Heb je geen sapcentrifuge? Dan kun je citroengrassap maken. :D
  woensdag 18 januari 2012 @ 20:35:45 #242
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106964068
in tweeën snijden kan ook nog, komen de sappen meer vrij.
pi_106964090
Wat ook kan: je citroengras redelijk fijn snijden en eerst een tijdje in de olie bakken, dan eruit halen en die olie gebruiken om te wokken.
  woensdag 18 januari 2012 @ 20:45:38 #244
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106964494
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is ook wel vrij taai spul. Ik begin echt het idee te krijgen dat het lang mee moet sudderen of trekken in een marinade of zo, en dat het voor snel even wat bakken gewoon niet zo geschikt is.
Het kan wel, als je het heel erg superfijn snijdt. Ik doe dat in sommige gerechten.


Citroengras

Maar dan wel echt super, superfijn, anders is het niet lekker.
In dit gerecht bijvoorbeeld:


Vietnamese Pork with Lemongrass

Bovendien moet je dan niet van die uitgedroogde dingen hebben die nog wel eens bij sommige toko's liggen. Je moet dan echt behoorlijk verse sprieten hebben.

Maar normaal gesproken gaat het inderdaad in zijn geheel in soepen en sudderdingen. Voornamelijk Indonesische, Thaise en Vietnamese gerechten. Men gebruikt het in ieder geval niet in China, Japan of Korea.
pi_106964932
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:36 schreef Isegrim het volgende:
Wat ook kan: je citroengras redelijk fijn snijden en eerst een tijdje in de olie bakken, dan eruit halen en die olie gebruiken om te wokken.
Wij hebben hier een fles olijfolie met chilipepers in. Minder moeite en ook lekker om wat te kruiden!

Zou dat ook gaan met citroengras? gewoon in een fles olijfolie met een zeefstop? In olie is niet genoeg water om microorganismen te doen groeien dus bederven zal 't ook niet denk ik?
  woensdag 18 januari 2012 @ 21:10:48 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106965618
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:55 schreef tony_clifton- het volgende:

[..]

Wij hebben hier een fles olijfolie met chilipepers in. Minder moeite en ook lekker om wat te kruiden!

Zou dat ook gaan met citroengras? gewoon in een fles olijfolie met een zeefstop? In olie is niet genoeg water om microorganismen te doen groeien dus bederven zal 't ook niet denk ik?
Na, doe er wat azijn in, in een zuur milieu heb je iig geen last van botulisme
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106965957
Heeft Piet/iemand een eigen recept voor thaise curry (met kip/vlees of vis)?

Piet, weet je welke merken in de supermark een beetje te pruimen zijn qua kant en klare curry pasta?
  woensdag 18 januari 2012 @ 21:24:03 #248
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106966267
Tadaaa: http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/thaise-curry/

Aanbevolen merk is: Mae Ploy.
Maar toevallig aten wij vanavond een rode curry en tijdens het koken bleek dat mijn eigengemaakte rode currypasta (diepvries) op was en gebruikte ik een zakje van onoff spices! (uitroepteken is van hun) en dat was heel goed te doen. Mooie kleur, alleen mocht het wat mij betreft wel iets scherper, maar dat zal 80% van de hollanders niet met me eens zijn.


Thai Red Curry
pi_106966476
Thanks! Gelukkig ben ik geen standaard Hollander en heb ik iets weg vanuit het oosten ;)
Het boodschappenlijstje is aangevuld :)
  woensdag 18 januari 2012 @ 21:29:45 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106966571
Robin is meer van de asiatische hap
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107000068
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 21:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Robin is meer van de asiatische hap
Die indruk had ik ook al, maar er bleek geen "Robin, hoe maak ik iets Aziatisch klaar?" topic te zijn.
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Het kan wel, als je het heel erg superfijn snijdt. Ik doe dat in sommige gerechten.

[ link | afbeelding ]
Citroengras

Bovendien moet je dan niet van die uitgedroogde dingen hebben die nog wel eens bij sommige toko's liggen. Je moet dan echt behoorlijk verse sprieten hebben.

Maar normaal gesproken gaat het inderdaad in zijn geheel in soepen en sudderdingen. Voornamelijk Indonesische, Thaise en Vietnamese gerechten. Men gebruikt het in ieder geval niet in China, Japan of Korea.
Ik zal eens op de markt kijken of ze daar verser hebben. Maar ik geloof ook dat het kruid zich gewoon niet zo leent voor wat ik mijn hoofd had. Ik at laatst een Vietnamees soepje dat beviel en toen kreeg ik een idee voor een snelle doch verse hap voor thuis, met minder water dan soep en meer koolhydraten. En dan bedoel ik ook echt snel. Maar waarschijnlijk moet ik dat dan maar promoveren tot minder snelle hap.

De rest ook bedankt, het is mij wat duidelijker nu en ik heb de citroengras nog niet opgegeven.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 19 januari 2012 @ 19:16:49 #252
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107000330
Citroengras kan je ook gebruiken als saté stokje, geeft dan ook meteen smaak af aan het gerecht.
pi_107000370
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2012 19:09 schreef Weltschmerz het volgende:

Die indruk had ik ook al, maar er bleek geen "Robin, hoe maak ik iets Aziatisch klaar?" topic te zijn.

Goed idee O-)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_107000448
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2012 19:18 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Goed idee O-)
Dat zou wel tof zijn. O+ Post hier niet vaak maar lezen wel.
Iedereen is een kutlultrut
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_107023005
Topic voor Robin lijkt mij ook geen slecht idee...

Vraagje ondertussen: hoe zorg je ervoor dat kipfilet in een roerbakgerecht mals wordt / blijft?
  vrijdag 20 januari 2012 @ 11:51:42 #256
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107023539
Ik doe de kip altijd even in de maizena en natuurlijk niet uren bakken.
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 20 januari 2012 @ 14:50:21 #257
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107029339
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2012 11:34 schreef Bleie het volgende:
Topic voor Robin lijkt mij ook geen slecht idee...

Vraagje ondertussen: hoe zorg je ervoor dat kipfilet in een roerbakgerecht mals wordt / blijft?
Eerder de groenten/saus erbij.
Ik bak mijn kipblokjes altijd kort op middelhoog vuur aan en als ze nog rauw van binnen zijn de saus en groenten er bij en het gas op de laagste stand, dan wordt de kip in de saus gaar geprutteld.
Voor hele kipfilet: Ook weer kort op middelhoog vuur aan beide kanten dichtschroeien en dan gas laag en langzaam laten garen.
Ik wilde vroeger m'n kipfiletjes ook altijd binnen 10 minuten klaar hebben maar da's te snel.
  vrijdag 20 januari 2012 @ 16:00:51 #258
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107032270
Vragen aan mij kun je toch gewoon in dit topic stellen. ;-)
Ik ben een beetje bang voor een eigen topic. Kan die verantwoordelijkheid vast niet aan!
  vrijdag 20 januari 2012 @ 16:10:52 #259
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107032620
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2012 11:34 schreef Bleie het volgende:
Vraagje ondertussen: hoe zorg je ervoor dat kipfilet in een roerbakgerecht mals wordt / blijft?
Ik moet eerlijk toegeven dat ze bij mij de ene keer prachtig mals zijn en de andere keer niet zo. En erger, ik let niet genoeg op om te kunnen zeggen waar het nou precies aan ligt. Komt misschien ook omdat ik vroeger "droge kip" juist lekker vond! ;-)

Maar goed, mijn idee daarover is:

1. Kip eerst even marineren (al is het maar 15 minuten) in scheutje shaoxing rijstwijn. Kan het ook mooi een beetje op kamertemperatuur komen.

2. Maar heel kort even dichtschroeien, maar daarna al gauw vuur half hoog. Don't overcook it. Als het niet meer rauw is is het goed.

3. Kip uit de pan. Rest van de ingredienten (=groenten) klaarmaken. Sausje erbij. Kip er weer bij.

4. Of als er geen groenten aan te pas komen: kip bakken, dan knoflook en gember enzo erbij, dan sausje erbij. Klaar.

Wat ook helpt is de kip een "coating" te geven van een beetje losgeklopt eiwit met een scheutje shaoxing en een scheutje lichte sojasaus. Dat geeft de kip als het goed is een "fluweelachtig zacht laagje". Maar dat kan ook nog wel eens misgaan met bakken. (lees: koekt aan) Ken Hom kookt/blancheert zijn stukjes gecoate kip, dat is dus ook nog een oplossing.

Maar goed, mijn belangrijkste advies: even marineren in shaoxing.
pi_107038830
Dank je Robin! En combineert die rijstwijn ook met bijvoorbeeld Thais of Indiaas?
  vrijdag 20 januari 2012 @ 20:10:52 #261
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107040949
Ja, vind ik wel! Ik gebruik het echt voor van alles en nog wat. :Y
Doe ook nog vaak een scheut om mee af te blussen. Bij de kipblokjes of een gebakken varkenshaasje of zo. Thais dan inderdaad. In India gebruiken ze natuurlijk weinig tot geen drank in hun eten, maar ook daar wordt alles lekkerder van. ;-)
pi_107074120
Oh ja, rijstwijn = natuurlijk ook alcohol (blond), dus niet echt kindproof. Hoewel ze toch geen kip eet (raar kind).
  zaterdag 21 januari 2012 @ 19:33:37 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107074183
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:31 schreef Bleie het volgende:
Oh ja, rijstwijn = natuurlijk ook alcohol (blond), dus niet echt kindproof. Hoewel ze toch geen kip eet (raar kind).
Zeg dat het konijn is
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 19:38:39 #264
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_107074336
Wat druppels citroensap kan ook vaak alcohol vervangen trouwens. Met name bij vleesbereidingen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 19:40:18 #265
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107074407
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:38 schreef Staal het volgende:
Wat druppels citroensap kan ook vaak alcohol vervangen trouwens. Met name bij vleesbereidingen.
Ik doe vaak een beetje citroensap en boter op gekookte groente, ipv zout.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107074785
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zeg dat het konijn is
:D

Ze is pas 2, het is echt op smaak. Soms stopt ze het wel in haar mond, maar het komt er altijd weer uit. Van vlees eet ze eigenlijk alleen worst en gehakt.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 19:53:33 #267
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107074846
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

:D

Ze is pas 2, het is echt op smaak. Soms stopt ze het wel in haar mond, maar het komt er altijd weer uit. Van vlees eet ze eigenlijk alleen worst en gehakt.
Structuur dus, kleiner snijden? Zachter stoven?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107075069
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Structuur dus, kleiner snijden? Zachter stoven?
Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 20:06:45 #269
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_107075328
quote:
1s.gif Op woensdag 18 januari 2012 21:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Na, doe er wat azijn in, in een zuur milieu heb je iig geen last van botulisme
Verhitten kan eventueel ook.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 20:19:45 #270
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107075786
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:59 schreef Bleie het volgende:

[..]

Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.
Als je iets 10 keer (dagen) achter elkaar eet dan vind je het lekker volgens de wetenschap.
Sommige dingen moeten even wennen.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 20:50:40 #271
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_107076856
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 20:19 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Als je iets 10 keer (dagen) achter elkaar eet dan vind je het lekker volgens de wetenschap.
Sommige dingen moeten even wennen.
Dit is onzin.
Ga jij maar tien dagen achtereen je lievelingskostje eten. Het komt je neus uit.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 20:59:08 #272
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107077136
De vraag was dus niet "hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht, maar hoe krijg ik mijn peuter aan de kip? Geef d'r eerst een gestoofd boutje, zou ik zeggen. Dan weet je of het aan de kip of aan de "droogte" ligt.

Verder denk ik dat er van 1 of 2 eetlepels rijstwijn al weinig overblijft op het moment dat je het gaat bakken, laat staan nadat je het gebakken hebt. Als alle vocht is verdampt is de alcohol dat zeker.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 21:00:18 #273
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_107077166
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 19:59 schreef Bleie het volgende:

[..]

Vooralsnog lijkt bereiding niet veel uit te maken. Ook niet of het filet is of poot of zo. Ach, we blijven het aanbieden, en er komt vast wel een moment dat ze het wel gaat waarderen. Of niet. Een mens hoeft niet alles lekker te vinden (al heeft ze bij ons in huis wel een beetje een probleem als ze kip niet lekker vindt, want dat staat vrij regelmatig op het menu). Als ze nog iets ouder is, kunnen we wat makkelijker zeggen dat ze in elk geval een paar hapjes moet proberen. Nu vind ik het helemaal niet erg als ze een dag geen vlees eet, voor een peuter eet ze heel behoorlijk, en gevarieerd, dus ze krijgt haar voedingsstoffen wel binnen. Ik vind het belangrijker dat het eten een gezellig gezinsmoment is, en dat ze met plezier leert eten. Nieuwe dingen proberen komt dan volgens mij straks ook makkelijker.
Dat in bold is het allerbelangrijkste.

Dien het eten op. Maak er geen toestand van want dat doen de meeste ouders namelijk uit angst dat het kind geen voedingsstoffen binnenkrijgt. Wordt er niet gegeten dan is het jammer. Geef je wat yoghurt of kwark (geen chocolade etc.) na maar wat je ook doet, hou het gezellig, zo'n wurm heeft niet snel te korten maar moet in relatief korte tijd met veel smaakjes kennismaken.

Die van mij eet al jaren echt alles, slakken, garnalen etc. Proeft altijd alles. Nooit van "dat lus ik niehiet".
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 21:01:29 #274
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107077211
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 20:50 schreef Staal het volgende:

[..]

Dit is onzin.
Ga jij maar tien dagen achtereen je lievelingskostje eten. Het komt je neus uit.
Dat je het dan voorlopig niet meer wil eten wil niet zeggen dat je het dan ook niet meer lekker vindt.
Plus je kan ingrediënten ook op verschillende manieren bereiden, kip kan je frituren, bakken, braden, stoven, etc.

En je hoeft er ook geen grote hoeveelheden van binnen te krijgen, elke dag even weer de smaak laten herinneren.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 21:03:51 #275
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_107077309
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 21:01 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Dat je het dan voorlopig niet meer wil eten wil niet zeggen dat je het dan ook niet meer lekker vindt.
Plus je kan ingrediënten ook op verschillende manieren bereiden, kip kan je frituren, bakken, braden, stoven, etc.
Dat je aan een smaak went na zoveel dagen, dat snap ik. Maar je legt het niet goed uit. Geef dan maar even een linkje naar het artikel.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
pi_107078286
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 20:59 schreef RobinOok het volgende:
De vraag was dus niet "hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht, maar hoe krijg ik mijn peuter aan de kip? Geef d'r eerst een gestoofd boutje, zou ik zeggen. Dan weet je of het aan de kip of aan de "droogte" ligt.

Verder denk ik dat er van 1 of 2 eetlepels rijstwijn al weinig overblijft op het moment dat je het gaat bakken, laat staan nadat je het gebakken hebt. Als alle vocht is verdampt is de alcohol dat zeker.
Heh, Kipfilet is gewoon redelijk suf en droog indien behoorlijk gaar. En weinig smaak. Doe mij maar iets met wat vel en vet om te roosteren.

Mijn dochter eet trouwens ook amper vlees, hoe meer stukjes, hoe lastiger het is. En eerlijkgezegd, ze mist er neit enorm veel aan, ze eet voldoende vlees. Zolang ze maar wat groenten eet vind ik het best.
Whatever...
  zaterdag 21 januari 2012 @ 22:01:58 #277
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107079367
Als ik naar mezelf kijk zou ik vooral zeggen : Sluit geen compormissen..(of in elk geval zo min mogelijk)
Als m'n ouders en m'n zus vroeger aan de bloedworst zaten zat ik aan een tartaartje, hadden zij rode kool dan at ik spinazie (of spruiten, gek genoeg lustte ik dat dan weer wel)
Ik vind het achteraf wel zonde want ik lust daardoor veel dingen niet (of ik denk ze niet te lusten)

Dus ik zou zeggen, meedoen met de pot en alleen als het echt niet gaat dan laten staan en een volgende keer weer proberen, nooit door iets anders vervangen, dan maar geen vlees of groenten voor een avondje.

En kip heeft gewoon een beetje tijd nodig, langzaam garen en het blijft mals.
pi_107081033
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 22:01 schreef SiGNe het volgende:
Als ik naar mezelf kijk zou ik vooral zeggen : Sluit geen compormissen..(of in elk geval zo min mogelijk)
Als m'n ouders en m'n zus vroeger aan de bloedworst zaten zat ik aan een tartaartje, hadden zij rode kool dan at ik spinazie (of spruiten, gek genoeg lustte ik dat dan weer wel)
Ik vind het achteraf wel zonde want ik lust daardoor veel dingen niet (of ik denk ze niet te lusten)

Dus ik zou zeggen, meedoen met de pot en alleen als het echt niet gaat dan laten staan en een volgende keer weer proberen, nooit door iets anders vervangen, dan maar geen vlees of groenten voor een avondje.

En kip heeft gewoon een beetje tijd nodig, langzaam garen en het blijft mals.
Mee eens, zo ben ik opgevoed en ik lust vrijwel alles. En de twee zaken die ik echt niet wegkreeg, daar mocht ik dan minder van opscheppen (één lepel). Rode kool en spinazie waren dat, die ik sinds ik ze vers eet overigens ook lust ;)

T moet geen gevecht worden, maar evenmin moet je als ouder toegeven aan de nukken van je kind door maar wat anders te maken denk ik. Als ik mijn eten niet opat kreeg ik ook geen snoep meer die avond, of een toetje, en ik moest alles, ook wat ik niet lustte, dus wel steeds blijven probéren, al was het een klein beetje. Heeft wat mij betreft prima gewerkt.
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_107081119
Kip vond ik vroeger trouwens wel nogal droog, alleen kippenbouten was ik verzot op. Maar als het de smaak is die ze niet kan waarderen, en niet de structuur (ik lees dat ze ook niet van drumsticks houdt) dan kun je misschien zaken proberen als gevulde kip, of kip in een redelijk sterk smakende saus?
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_107081147
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 20:59 schreef RobinOok het volgende:
De vraag was dus niet "hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht, maar hoe krijg ik mijn peuter aan de kip? Geef d'r eerst een gestoofd boutje, zou ik zeggen. Dan weet je of het aan de kip of aan de "droogte" ligt.

Verder denk ik dat er van 1 of 2 eetlepels rijstwijn al weinig overblijft op het moment dat je het gaat bakken, laat staan nadat je het gebakken hebt. Als alle vocht is verdampt is de alcohol dat zeker.
Nee, de vraag was echt 'hoe hou ik kip mals in een roerbakgerecht', dat vraag ik me namelijk al jaren af. Die peuter die geen kip eet, kwam er pas later bij.

En hoe interessant ik verder de discussie: 'hoe leer je een kind verschillende dingen eten' ook vind, ik denk dat die hier niet op zijn plaats is. Maar goed, daar ging het me in eerste instantie dus ook echt niet om.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 22:49:12 #281
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107081160
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 22:45 schreef cinnamon_M het volgende:

[..]

Mee eens, zo ben ik opgevoed en ik lust vrijwel alles.
Niet mee eens. Ik ben ook zo opgevoed (zoals SiGNe dus) en lust nu wel alles. Zonder allerlei eettrauma's, gewoon geheel en al vrijwillig alles leren eten.

Het lijkt me als ouder wel makkelijk als je kind alles lust, maar belangrijk is het niet. Zolang het nog maar gewoon genoeg gezonde dingen eet.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 22:52:08 #282
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107081236
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 22:47 schreef cinnamon_M het volgende:
Kip vond ik vroeger trouwens wel nogal droog, alleen kippenbouten was ik verzot op. Maar als het de smaak is die ze niet kan waarderen, en niet de structuur (ik lees dat ze ook niet van drumsticks houdt) dan kun je misschien zaken proberen als gevulde kip, of kip in een redelijk sterk smakende saus?
Bij mij was dat precies andersom. Ik bliefde geen poot, alleen maar borst. (drumstick of vlerk blief ik nog steeds niet) Ondanks dat iedereen altijd riep dat poten zoooooveel lekkerder waren, want waarom werd er dan gevochten om de filet en nooit om de poten?

Mensen die kipfilet droog vinden kunnen niet koken. Dat is mijn mening.
pi_107081395
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 22:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Niet mee eens. Ik ben ook zo opgevoed (zoals SiGNe dus) en lust nu wel alles. Zonder allerlei eettrauma's, gewoon geheel en al vrijwillig alles leren eten.

Het lijkt me als ouder wel makkelijk als je kind alles lust, maar belangrijk is het niet. Zolang het nog maar gewoon genoeg gezonde dingen eet.
Ik snap wat je zegt, maar ik heb ook geen eettrauma's, integendeel; maar juist met dat in gedachten zei ik ook: het moet geen gevecht worden. Je moet het er niet in gaan proppen, maar van t kind verlangen dat het datgeen wat hij/zij niet lust eens in de zoveel tijd weer eens probeert, en niet wat anders gaan koken als t kind een keer piept 'dat vind ik niet lekker' lijkt mij een goede methode die weinig kwaad kan. En uiteraard alles wel minstens 1x proeven voordat er 'lussiknie' geroepen wordt. Maar het zal wellicht ook bij het ene kind net wat anders werken dan bij t andere.
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_107081601
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 22:52 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Bij mij was dat precies andersom. Ik bliefde geen poot, alleen maar borst. (drumstick of vlerk blief ik nog steeds niet) Ondanks dat iedereen altijd riep dat poten zoooooveel lekkerder waren, want waarom werd er dan gevochten om de filet en nooit om de poten?

Mensen die kipfilet droog vinden kunnen niet koken. Dat is mijn mening.

Mm... nou, ik moet zeggen dat mijn kipfilet een stuk malser en sappiger is dan die van mijn moeder, maar toch: ik vind alle kipfilet, hoe goed bereid ook, een tikje droog. Het is gewoon mijn smaak niet, ik heb het ook met varkensfiletlapjes. Ik hou van vet vlees (op rood vlees na dan).
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  zaterdag 21 januari 2012 @ 23:01:52 #285
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107081626
Ik denk ook wel dat mijn ouders het anders aan hadden kunnen pakken, maar ja, mijn moeder was gewoon geen match voor mij. Veel te lief! ;-)
Er waren ook dingen die ik eerst wel at en later niet meer, dus ja, dat gaat ook om meer dan alleen om "niet lusten", denk ik achteraf. Maar als je geen zin hebt in dat gevecht kun je het dus ook zo oplossen, met dingen die ik wel lustte. Ik zou dat zelf heel anders aanpakken, maar ja, ik ben niet zo lief als mijn moeder. (en bovendien, wat wisten moeders vroeger nou van opvoeden en kleuterpubertijden enzo, nu weten we dat dat meer om macht gaat dan om iets wel of niet lusten)

En ik wil gewoon maar zeggen, ik heb best normaal en gezond gegeten als kind en puber, alleen was er een hele lijst van dingen die "niet lustte". Ik ben nooit gedwongen, heb geen eettrauma's en ben uiteindelijk toch alles gaan lusten. Er zijn gewoon geen beste manieren, enkel mensen die nooit volwassen willen worden. ;-)
  zaterdag 21 januari 2012 @ 23:05:45 #286
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107081791
Drumsticks en vleugels hou ik ook niet van, velletje eromheen vind ik niet lekker (tevet vaak, krokant is het wel lekker) en het vlees zelf heeft ook een vettige smaak voor mij.
Ik ga voor het witte vlees van een kipfileetje.

En in blokjes gesneden: grote blokjes (2x2x2) en niet bruin bakken maar eerder die saus/groenten erbij.. werkt 100%.
Ligt trouwens ook wel aan de kwaliteit van de kip, met die van de super de boer lukt het niet (heeft ook bijsmaak), die van AH gaat ook niet super maar die van de C1000 en de Jumbo komen altijd lekker mals uit de pan.
Ik ben een dusdanige zeikerd met eten dat ik net zolang blijf proberen tot het wel goed is (ik heb ook elk chinees restaurant in zeist getest tot ik een goede had gevonden :D )
ah, ja.. autistisch trekje.. ik weet het :Y)

Paar jaar geleden heb ik ook een schedelbasisfractuur gehad en sindsdien is van de een op de andere dag m'n smaak en reuk ook veranderd.
sommige dingen ruiken nu totaal anders en smaken dus ook anders.
Wijn lust ik bijvoorbeeld niet meer, smaakt enorm zuur terwijl ik dat vroeger erg lekker vond.
Andere dingen lust ik nu wel opeens, kappertjes en olijven bijvoorbeeld (juist zure smaken gek genoeg)
pi_107081889
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 23:01 schreef RobinOok het volgende:
Ik denk ook wel dat mijn ouders het anders aan hadden kunnen pakken, maar ja, mijn moeder was gewoon geen match voor mij. Veel te lief! ;-)
Er waren ook dingen die ik eerst wel at en later niet meer, dus ja, dat gaat ook om meer dan alleen om "niet lusten", denk ik achteraf. Maar als je geen zin hebt in dat gevecht kun je het dus ook zo oplossen, met dingen die ik wel lustte. Ik zou dat zelf heel anders aanpakken, maar ja, ik ben niet zo lief als mijn moeder.

En ik wil gewoon maar zeggen, ik heb best normaal en gezond gegeten als kind en puber, alleen was er een hele lijst van dingen die "niet lustte". Ik ben nooit gedwongen, heb geen eettrauma's en ben uiteindelijk toch alles gaan lusten. Er zijn gewoon geen beste manieren, enkel mensen die nooit volwassen willen worden. ;-)
Ik geloof ook wel dat je prima en gezond kan eten, ook als je redelijk wat dingen niet lust :) En "er zijn gewoon geen beste manieren, enkel mensen die nooit volwassen willen worden"; daar zit wel wat in; denk dat nooit iets nieuws willen proberen en je hele leven vrijwel niets lusten met wel meer te maken heeft dan alleen omgang met eten, eerder met je instelling en karakter in de bredere zin. Die uiteraard wel beïnvloed zijn door opvoeding, maar dan hebben we het niet meer over opvoeding qua eten ;)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
pi_107081930
We zijn wel een beetje offtopic, misschien moet ik maar een vraag gaan verzinnen voor Piet ;)
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  zaterdag 21 januari 2012 @ 23:30:06 #289
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107082582
Misschien een lekker recept met spruitjes, die heb ik voor morgen op het menu staan :Y)
  zaterdag 21 januari 2012 @ 23:37:18 #290
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107082852
Gemixt met "spaanse krieltjes", dat is mijn favoriet voor spruitjes. ;-)


Spanish Potatoes

Lekker met KIPFILET! _O-
pi_107082978
Lol @Robin!

Wbt spruitjes: ik vind ze zelf erg lekker op een vrij simpele wijze: blancheren, bakken in ganzenvet en als je wil carameliseren met wat suiker, ook erg lekker met amandelschaafsel. Spruitjesstamppot vind ik ook heerlijk.

Zonder kipfilet allebei :P
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  zaterdag 21 januari 2012 @ 23:52:42 #292
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107083434
Stamppot spruitjes, ook lekker!


Stamppot Spruitjes

Of gewoon simpel, zoals we gisteren aten: gestoomde, gehalveerde spruiten, gekookte & gehalveerde krieltjes, geroerbakte KIPFILET en dan een kant-en-klare Chinese currysaus. Niet helemaal mijn stijl, hihi, maar om eens uit te proberen was het best okay.

Maar dat komt voornamelijk omdat mijn lief niet van spruitjes houdt, dus hoe meer je ze maskeert hoe beter!

Om de spruitjessmaak te maskeren is dit ook wel een goeie, ala Momofuku:


Momofuku's Roasted Brussels sprouts with Fish Sauce Vinaigrette

(maar al wel iets meer werk. Trouwens, David Chang pleurt de spruitjes zo de frituur in. Serieus! Gewoon net zo lang tot ze nog net niet verbrand zijn. Schijnt erg lekker te zijn.)
  zondag 22 januari 2012 @ 00:04:22 #293
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107083911
M'n moeder kookte ze altijd tot prut, werkte voor me want daardoor smaakt het wat zoeter.
Maar tegenwoordig kook ik ze toch liever iets korter en vind ik de spruiten ook lang niet meer zo "bitter" als vroeger.
Ik ga er vanuit dat dat door rasveredeling komt en dat ze tegenwoordig gewoon zoetere spruiten telen omdat dat nu eenmaal beter verkoopt.
die oude vond ik zelf dan toch lekkerder.
pi_107084011
@RobinOok Kan me goed voorstellen dat gefrituurde spruitjes lekker zijn. Gefrituurde bloemkool is bijvoorbeeld ook lekker, mijn favo Indiase curry is met bruin gefrituurde bloemkool. Krijgt heel apart smaakje.
  zondag 22 januari 2012 @ 00:13:51 #295
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107084236
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 00:04 schreef SiGNe het volgende:

Ik ga er vanuit dat dat door rasveredeling komt en dat ze tegenwoordig gewoon zoetere spruiten telen omdat dat nu eenmaal beter verkoopt.

:Y
pi_107084401
Alles is tegenwoordig zoeter. Van spruiten tot mayonaise en van brood tot soep.
  zondag 22 januari 2012 @ 00:19:19 #297
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107084414
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2012 00:06 schreef Isegrim het volgende:
@RobinOok Kan me goed voorstellen dat gefrituurde spruitjes lekker zijn. Gefrituurde bloemkool is bijvoorbeeld ook lekker, mijn favo Indiase curry is met bruin gefrituurde bloemkool. Krijgt heel apart smaakje.
Een van de weinige vegetarische gerechten in mijn reportoire is Indiase bloemkool. Die moet geroerbakt, maar dat vind ik teveel moeite en vind bloemkool zo ook wel lekker, dus ik kook of stoom de bloemkool gewoon. Vooral omdat het daarna toch ook verdronken wordt in een tomatenachtige saus.

Maar gefrituurde bloemkool op zich, ja, ik geloof meteen dat dat lekker is!
Zo zijn sperziebonen op zijn chinees ook zo lekker. De eerste keer dat je die krijgt denk je "huh, wat hebben ze daarmee gedaan, oude, overjarige, zwartgeblakerde sperziebonen. Maar yum! Die zijn echt lekker". Dus ja, ik geloof eigenlijk meteen wel dat zo'n beetje iedere groente gefrituurd lekker is.

Doen ze dat ook niet in Zuid-Amerika? Allerlei groenten frituren?
pi_107084722
Geen idee, maar eigenlijk is bijna alles lekker als je het frituurt. :D
  zondag 22 januari 2012 @ 00:35:14 #299
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107085005
Eens! :-)
pi_107085462
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2012 15:48 schreef Pietverdriet het volgende:
voor 4 personen
400 g Spaghetti
400 g Spek, gerookt, droog
4 grote Eieren
50 g Boter
Pout en Zeper
1 Snuf muskaat
2 teen knoflook
pecorino of parmezaan, geraspt, flinke berg
Piet ik wil dit weer maken omdat we nu een blok échte parmezaan hebben gevonden. Er werd toen gezegd een (zoals in je quote ook) een 'flinke berg parmezaan', wat moet ik me hierbij voorstellen ongeveer? Het blok is zo'n 180-200 gram. :@
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')