abonnement Unibet Coolblue
pi_106366710
In de beste huwelijken klinkt wel eens ruzie ^)
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:26:01 #52
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106366848
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 3 januari 2012 @ 19:31:04 #53
296595 foodlover
live and learn
pi_106367042
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Das ist ja ganz einfach: Pasta Mehl!
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:31:41 #54
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106367059
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:31 schreef foodlover het volgende:
Das ist ja ganz einfach: Pasta Mehl!
Nou nee :')
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 3 januari 2012 @ 19:32:58 #55
296595 foodlover
live and learn
pi_106367106


Zoek je niet zoiets?
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:47:36 #56
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106367719
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:32 schreef foodlover het volgende:
[ afbeelding ]

Zoek je niet zoiets?
Hee, dat is misschien wel wat. Bij de Penny, daar had ik nog niet gekeken :) Verder nergens "Pasta Mehl" gezien dus ik dacht dat je een grapje maakte, sorry :@
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_106367823
Ik heb laats een heerlijk zalmtartaartje op.
Hoe maak je nou zoiets Piet?
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:50:43 #58
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106367857
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:50 schreef ymme het volgende:
Ik heb laats een heerlijk zalmtartaartje op.
Hoe maak je nou zoiets Piet?
Piet is er effe niet ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  † In Memoriam † dinsdag 3 januari 2012 @ 19:51:47 #59
91830 MaximusTG
pi_106367906
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Dat is inderdaad heel moeilijk, omdat bloemindelingen nogal verschillen tussen landen

Je hebt dus twee opties; je neemt de bloem die de Italianen ook gebruiken, en kijkt of je italiaanse bloem in Duitsland kan krijgen. Lees bv dit even:

http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-pasta.htm

Of je neemt een Duitse bloem die ook veel gluten heeft.
Kijk je bv hier http://en.wikipedia.org/wiki/Flour in het tabelltje dan zou je voor type 812 kunnen gaan.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:53:47 #60
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106367993
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:51 schreef MaximusTG het volgende:

Dat is inderdaad heel moeilijk, omdat bloemindelingen nogal verschillen tussen landen

Je hebt dus twee opties; je neemt de bloem die de Italianen ook gebruiken, en kijkt of je italiaanse bloem in Duitsland kan krijgen. Lees bv dit even:

http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-pasta.htm

Of je neemt een Duitse bloem die ook veel gluten heeft.
Kijk je bv hier http://en.wikipedia.org/wiki/Flour in het tabelltje dan zou je voor type 812 kunnen gaan.
Ik ga je links even bekijken, dank je wel :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 19:59:52 #61
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106368241
Hartweizengriess moet ik blijkbaar hebben, ik ga eens kijken of ik dat kan vinden :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 3 januari 2012 @ 20:06:45 #62
296595 foodlover
live and learn
pi_106368524


Ik heb overigens geen aandelen bij die firma Diamant. :@
Wellicht ook bij de Penny Markt te verkrijgen???

En kijk ook eens op: deze Duitse site
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 21:56:57 #63
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106373915
Ik ga morgen nog eens uitgebreid winkelen :D Bedankt voor je hulp!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_106373948
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 19:32 schreef foodlover het volgende:
[ afbeelding ]

Zoek je niet zoiets?
Nee, niet DIE gebruiken, die is bagger ;(
Had 'm een keer bij onze internationale super gehaald, maar 't is echt nergens goed voor. Bah!
Ja doei.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 3 januari 2012 @ 21:58:39 #65
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106374008
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 21:57 schreef motorbloempje het volgende:

Nee, niet DIE gebruiken, die is bagger ;(
Had 'm een keer bij onze internationale super gehaald, maar 't is echt nergens goed voor. Bah!
Niet goed? Heb je een andere optie voor me? :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_106374090
Ik ken de Duitse supermarkten niet, dus kan je zo geen alternatief noemen qua merk of wat dan ook, maar ik herkende de verpakking en dacht alleen maar 'neeeeeeeeeee!'.

Dan kun je nog beter overwegen om gewoon patentbloem te gebruiken voor je pasta, heus!
Ja doei.
pi_106374101
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 15:19 schreef Rewimo het volgende:
Is Piet geband?

* Rewimo zet vraag in ijskast -O-
Piet komt snel weer terug hoor. ;) Nog een paar nachtjes slapen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 4 januari 2012 @ 08:57:47 #68
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106386415
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 22:00 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ken de Duitse supermarkten niet, dus kan je zo geen alternatief noemen qua merk of wat dan ook, maar ik herkende de verpakking en dacht alleen maar 'neeeeeeeeeee!'.

Dan kun je nog beter overwegen om gewoon patentbloem te gebruiken voor je pasta, heus!
Die heb ik wel, ik heb ook 550 (zie lijstje dat iemand hierboven gaf). Het wordt de eerste keer dat ik het ga maken en dan is het wel handig om het goede meel te hebben ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  † In Memoriam † woensdag 4 januari 2012 @ 10:03:45 #69
91830 MaximusTG
pi_106387405
Ja, kijk, probleem zit ook in die Italiaanse benamingen, tipo 00 zegt alleen iets over de uitmalingsgraad van de bloem.
Je kan tipo 00 of 0 hebben van zachte (farina die grano tenero) maar ook van harde tarwe (farina die grano duro).
Maarrrrrrr in Italië noemen ze maar een graansoort grano duro, en wij hier meerdere.
Ik zou proberen om Italiaanse bloem in Duitsland te vinden (maar dat is duur) of dus een bloem met een hoog glutengehalte. Probeer het gewoon eens uit.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 4 januari 2012 @ 11:31:32 #70
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106389460
Ik heb twee soorten in huis die ik kan proberen. Hoe weet je of bloem een hoog glutengehalte heeft? Staat dat speciaal vermeld? Gelukkig is het woord hetzelfde in het Duits :D Italiaanse bloem heb ik hier nog niet kunnen ontdekken.

Echt jammer dat Piet er nu niet is, die weet het natuurlijk precies :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  † In Memoriam † woensdag 4 januari 2012 @ 11:32:52 #71
91830 MaximusTG
pi_106389491
Soms wel, je moet naar het eiwitgehalte kijken.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 4 januari 2012 @ 11:34:38 #72
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106389535
quote:
0s.gif Op woensdag 4 januari 2012 11:32 schreef MaximusTG het volgende:
Soms wel, je moet naar het eiwitgehalte kijken.
En dat moet hoog zijn? Laag zijn? *pastameelnoob*

Ik zorg in elk geval dat er een leesbril in mijn tas zit als ik boodschappen ga doen :D
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  woensdag 4 januari 2012 @ 11:59:51 #73
340838 VakantieNancy
Altijd op Vakantie
pi_106390325
Eiwit gehalte moet hoog zijn, laag is voor koekjes
In Duitsland kijk je dan naar het type nummer, de belangrijkste soorten zijn

405 -> voor koekjes, saus te binden, gebak
550 -> voor brood, pizza, pasta, hoog gluten gehalte
812 -> voor mengbrood (rogge en tarwemeel)
1050 -> volkorenbrood
1600 -> voor donker mengbrood
1700 -> met extra extra veel voedingsvezel

Je moet dus volgens de Duitse aanduiding meel type 550 hebben
Zonnenschijn en Champagne, van Spanje tot Rockanje
  † In Memoriam † woensdag 4 januari 2012 @ 16:39:17 #74
91830 MaximusTG
pi_106401432
Maar volgens het lijstje van wiki zit er in 812 meer gluten. En wordt 550 all-purpose flour genoemd..
Mijn advies aan Rewimo is dan ook om van beide soorten een 500 gr pak te kopen of zo, en met elke soort een proefdeegje te maken. Kijken welke het lekkerste is... Wie weet is dat juist een 50:50 mix van de twee.
Want ik heb nog een beetje verder gelezen, en ook in Italië verschilt het welke bloem ze gebruiken. Voor pasta die gedroogd wordt gebruiken ze andere dan voor verse pasta, maar voor pasta met ei gebruiken ze ook weer een andere. Of ze gebruiken een mix. Dan weer grano duro, dan weer grano tenero, maar dat is dan weer niet hetzelfde als zachte tarwe hier, want dat is sowieso bagger voor brood of pasta.
Het ene recept gebruikt griesmeel, de andere tweemaal gemalen griesmeel. Er is kortom niet 1 antwoord op de vraag.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 4 januari 2012 @ 17:05:21 #75
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106402497
Die 550 heb ik, die ga ik dan om te beginnen weleens proberen. Bedankt voor jullie hulp ^O^
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_106410144
Leuk voor Piet om te lezen dat hij zo gemist wordt hier O+
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_106435676
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 14:08 schreef Isegrim het volgende:
Klinkt interessant allemaal, ga je er ook foto's van maken? -> Fok-Foodgawkers #10 - post hier foto's van je kookkunsten!


Het smaakte zowaar nog lekker ook. Alle 8 gasten hadden het bord leeggegeten :)
pi_106435907
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2012 14:05 schreef rhubarb het volgende:
... Als dessert een moleculair 'gebakken' eitje, eiwit van vanilleyoghurt-gelei met sferische bol van mango (moleculaire kit uitproberen).
...
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 13:14 schreef rhubarb het volgende:
[ afbeelding ]

Het smaakte zowaar nog lekker ook. Alle 8 gasten hadden het bord leeggegeten :)
Was je je moleculaire kit kwijt, en was de vanille, yoghurt en mango uitverkocht? :+

het ziet er een beetje uit als 2 gebakken eitjes
pi_106435978
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 13:21 schreef DonJames het volgende:

[..]

[..]

Was je je moleculaire kit kwijt, en was de vanille, yoghurt en mango uitverkocht? :+

het ziet er een beetje uit als 2 gebakken eitjes
Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken? :{
pi_106436307
Klopt, dit "ei" is ook gemaakt van vanilleyoghurt, melk, mango, suiker, agar agar, calcium lactaat en sodiumalginaat. DonJames had dat al goed door ;) Lijkt best aardig op een echt gebakken ei toch?
pi_106436893
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 13:22 schreef Merel1808 het volgende:

[..]

Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken? :{
Ah, vandaar. Dan is het dus goed gelukt! :)

excuus, die hele hype gaat aan mij voorbij.
pi_106437221
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2012 13:22 schreef Merel1808 het volgende:

[..]

Ik dacht het idee was dat het op een gebakken ei leek, maar dat het dan iets anders was? Dat is toch de hele grap van dat moleculaire koken? :{
Dat volgens mij nou ook weer niet. Volgens mij gaat het om een wetenschappelijke benadering van de processen binnen voedingsmiddelen bij het koken, en dan kom je moleculair niveau uit waarop je het manipuleert, zowel qua smaak, vorm als mondgevoel. Daardoor heb je hele andere mogelijkheden, en als een soort bijproduct daarvan wordt er dan ook wat gespeeld met wat het oog verwacht en wat de mond proeft.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 5 januari 2012 @ 16:02:49 #83
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_106442003
In "Cook & Chemist" worden deze twee begrippen mooi onderverdeeld in (zo me bijstaat):

- Moleculaire gastronomie: wat weltschmerz zegt, wetenschappelijke kennis gebruiken om bestaande kookprocessen te verbeteren of te veranderen. Hieronder valt bijvoorbeeld het 'koken' in zuur en extreme kou etc.

- Moleculair koken: waarbij gebruikt wordt van 'nieuwe' technieken om bijvoorbeeld de vorm of textuur van eten te veranderen; gelification, spherification, schuim etc.
  donderdag 5 januari 2012 @ 19:19:06 #84
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106450880
Oh het brein was trouwens lekker, maar best apart. Deed me een beetje aan een omelet denken qua structuur :P
  Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 7 januari 2012 @ 08:32:26 #85
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106517688
Piet nog steeds niet terug?
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_106534483
ik heb de neiging om port als wijn te drinken, per wijnglas :@
is dat eigenlijk de bedoeling? :+ :D
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 7 januari 2012 @ 20:03:57 #87
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_106534777
Gewoon uit de fles drinken, scheelt afwas ^O^
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  zaterdag 7 januari 2012 @ 20:29:47 #88
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106535920
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 19:57 schreef Mirjam het volgende:
ik heb de neiging om port als wijn te drinken, per wijnglas :@
is dat eigenlijk de bedoeling? :+ :D
Als je het "bouquet" maar kan ruiken..
scheelt inschenken ook :)
pi_106535960
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 20:03 schreef Rewimo het volgende:
Gewoon uit de fles drinken, scheelt afwas ^O^
:D
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 20:29 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Als je het "bouquet" maar kan ruiken..
scheelt inschenken ook :)
tuurlijk.
alleen gaat het wat snel soms :@
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_106537209
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 19:57 schreef Mirjam het volgende:
ik heb de neiging om port als wijn te drinken, per wijnglas :@
is dat eigenlijk de bedoeling? :+ :D
Ik heb hetzelfde :D Kookwijntjes *)
  zaterdag 7 januari 2012 @ 21:04:40 #91
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_106537488
Portglazen zijn wat kleiner dan wijnglazen. :P Maar who cares, het is jouw port! (Dat hoop ik dan :D )
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_106557786
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
  † In Memoriam † zondag 8 januari 2012 @ 14:18:14 #93
91830 MaximusTG
pi_106558426
Je gebruikt teveel olie denk ik. Het brood zuigt dus alle olie op en blijft zompig. Doe het zelf ook altijd zoals je zegt, beetje olie, knoflook, brood erbij, bakken, goed rondbewegen, en als ze dan krokant worden en bruinen van het vuur, en nog een beetje zout en peper erover.
En heel heet.. niet te heet lijkt me, doe het het altijd op matig vuur. Te heet dan is de buitenkant zwart voordat de binnenkant krokant is.
  zondag 8 januari 2012 @ 14:24:20 #94
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_106558673
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 08:32 schreef Rewimo het volgende:
Piet nog steeds niet terug?
;(
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 8 januari 2012 @ 14:38:20 #95
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_106559302
wat heeft hij uitgehaald?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 8 januari 2012 @ 15:08:31 #96
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106560726
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Ik doe eerst een paar eetlepels olie in een klein bakje met wat knoflook erbij. Zodat die smaak erin trekt. Ik bak de knoflook niet mee, want die verbrandt.

Daarna doe ik de dobbelsteentjes brood in een kom en probeer zo eerlijk mogelijk daaroverheen de olie (zonder knoflook) te verdelen. Het verdwijnt meteen in het brood en je wilt geen liters olie gebruiken, dus echt een beetje je best doen. Je kunt daarna de dobbelsteentjes ook nog even beknijpen, als een spons. Daarmee verdeel je de olie ook nog extra. Zout erover, eventueel wat thijm.

Dan een droge koekenpan verwarmen, niet te heet, gewoon middelvuur en dan de broodblokjes erin. Bakken en blijven schudden/roeren. Dat duurt wel een paar minuten. Je houdt pas op als de blokjes bruin en helemaal door en door krokant zijn.

Dat kan trouwens ook eventueel in de oven. Maar dat heb ik nog nooit gedaan.


Jerusalem Artichoke Soup with Samphire and Croutons
pi_106561123
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Als je ouder brood neemt heeft die volgens mij een andere structuur waardoor die minder olie opzuigt, of wat dan ook opzuigt. Er zijn volgens mij twee verouderingsprocessen in brood, het 'droog worden' en het 'oud worden'. Het een krijg je van blootstelling aan lucht, het ander door tijdsverloop. Dat laatste wordt vaak tegengegaan door de bakkers, meen ik, dus dan moet je extra je best doen.

Het klinkt ontzettend overdreven, en is dat misschien ook wel. Maar ik koop af ten toe een halfje wit en laat dat dan 3 a 4 dagen in de koelkast oud worden in een dichte zak. Koelkast is de beste temperatuur voor het verouderingsproces, daarom moet je voor zo vers mogelijk brood het ook nooit in de koelkast leggen, terwijl je de uitdroging beperkt en de schimmelvorming voorkomt. Dat doe ik dan weer in de vriezer omdat ik zelden een half brood aan croutons maak.

Ik weet dit omdat ik nogal eens gazpacho's maak, hetgeen een broodsoep is, vaak met tomaat. De structuur beviel me niet met brood dat ik een dag had laten drogen. Toen ben ik op zoek gegaan in een vlaag van perfectionisme en controlfreakerij en bleek brood dus naast oxidatie een heel zelfstandig verouderingsproces te kennen. Heel belangrijk is het niet maar vergeet niet dat massa's recepten uitdrukkelijk oud brood vermelden terwijl het vaak niet om zuinigheid gaat in zo'n recept. En vergeet ook niet dat men tegenwoordig brood probeert te maken dat zo lang mogelijk vers blijft.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106563385
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup :@ , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....

Alvast mijn grote dank!
pi_106594342
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 16:12 schreef Broertie het volgende:
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup :@ , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....

Alvast mijn grote dank!
Als je ze echt dik wil kan je misschien een kruising maken tussen kippensoep en tomatensoep. Smaakt overwegend naar kippensoep maar is echt dik. Aan de andere kant is het natuurlijk niet 100% kippensoep zoals je misschien zou willen.
Recept kan ik beter overlaten aan meer capabele mensen :).
pi_106594411
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Ik zeg oven.
Gewoon brood in grove stukken scheuren (of snijden, als je dat liever wilt). Olijfolie erover sprenkelen, zout en peper bestrooien, knoflook erover uitpersen en onder de heetste stand van de grill. Werkt heel goed :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')