abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 7 januari 2012 @ 21:04:40 #91
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_106537488
Portglazen zijn wat kleiner dan wijnglazen. :P Maar who cares, het is jouw port! (Dat hoop ik dan :D )
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_106557786
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
  † In Memoriam † zondag 8 januari 2012 @ 14:18:14 #93
91830 MaximusTG
pi_106558426
Je gebruikt teveel olie denk ik. Het brood zuigt dus alle olie op en blijft zompig. Doe het zelf ook altijd zoals je zegt, beetje olie, knoflook, brood erbij, bakken, goed rondbewegen, en als ze dan krokant worden en bruinen van het vuur, en nog een beetje zout en peper erover.
En heel heet.. niet te heet lijkt me, doe het het altijd op matig vuur. Te heet dan is de buitenkant zwart voordat de binnenkant krokant is.
  zondag 8 januari 2012 @ 14:24:20 #94
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_106558673
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 08:32 schreef Rewimo het volgende:
Piet nog steeds niet terug?
;(
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 8 januari 2012 @ 14:38:20 #95
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_106559302
wat heeft hij uitgehaald?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 8 januari 2012 @ 15:08:31 #96
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106560726
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Ik doe eerst een paar eetlepels olie in een klein bakje met wat knoflook erbij. Zodat die smaak erin trekt. Ik bak de knoflook niet mee, want die verbrandt.

Daarna doe ik de dobbelsteentjes brood in een kom en probeer zo eerlijk mogelijk daaroverheen de olie (zonder knoflook) te verdelen. Het verdwijnt meteen in het brood en je wilt geen liters olie gebruiken, dus echt een beetje je best doen. Je kunt daarna de dobbelsteentjes ook nog even beknijpen, als een spons. Daarmee verdeel je de olie ook nog extra. Zout erover, eventueel wat thijm.

Dan een droge koekenpan verwarmen, niet te heet, gewoon middelvuur en dan de broodblokjes erin. Bakken en blijven schudden/roeren. Dat duurt wel een paar minuten. Je houdt pas op als de blokjes bruin en helemaal door en door krokant zijn.

Dat kan trouwens ook eventueel in de oven. Maar dat heb ik nog nooit gedaan.


Jerusalem Artichoke Soup with Samphire and Croutons
pi_106561123
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Als je ouder brood neemt heeft die volgens mij een andere structuur waardoor die minder olie opzuigt, of wat dan ook opzuigt. Er zijn volgens mij twee verouderingsprocessen in brood, het 'droog worden' en het 'oud worden'. Het een krijg je van blootstelling aan lucht, het ander door tijdsverloop. Dat laatste wordt vaak tegengegaan door de bakkers, meen ik, dus dan moet je extra je best doen.

Het klinkt ontzettend overdreven, en is dat misschien ook wel. Maar ik koop af ten toe een halfje wit en laat dat dan 3 a 4 dagen in de koelkast oud worden in een dichte zak. Koelkast is de beste temperatuur voor het verouderingsproces, daarom moet je voor zo vers mogelijk brood het ook nooit in de koelkast leggen, terwijl je de uitdroging beperkt en de schimmelvorming voorkomt. Dat doe ik dan weer in de vriezer omdat ik zelden een half brood aan croutons maak.

Ik weet dit omdat ik nogal eens gazpacho's maak, hetgeen een broodsoep is, vaak met tomaat. De structuur beviel me niet met brood dat ik een dag had laten drogen. Toen ben ik op zoek gegaan in een vlaag van perfectionisme en controlfreakerij en bleek brood dus naast oxidatie een heel zelfstandig verouderingsproces te kennen. Heel belangrijk is het niet maar vergeet niet dat massa's recepten uitdrukkelijk oud brood vermelden terwijl het vaak niet om zuinigheid gaat in zo'n recept. En vergeet ook niet dat men tegenwoordig brood probeert te maken dat zo lang mogelijk vers blijft.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106563385
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup :@ , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....

Alvast mijn grote dank!
pi_106594342
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 16:12 schreef Broertie het volgende:
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup :@ , vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....

Alvast mijn grote dank!
Als je ze echt dik wil kan je misschien een kruising maken tussen kippensoep en tomatensoep. Smaakt overwegend naar kippensoep maar is echt dik. Aan de andere kant is het natuurlijk niet 100% kippensoep zoals je misschien zou willen.
Recept kan ik beter overlaten aan meer capabele mensen :).
pi_106594411
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2012 14:00 schreef Freak188 het volgende:
Het is waarschijnlijk te simpel voor woorden, maar ik heb een vraag hoe je zelf croutons het beste kan maken.

Heb nu 2 keer geprobeerd en allebei de keren waren ze niet helemaal gelukt. Ik maak van witbrood (1 dag oud) kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Doe olijfolie in de pan en wat gesnipperde knoflook. Vervolgens als de olie heet is, gooi ik het brood erbij tot de broodblokjes een mooi kleurtje krijgen. Daarna leg ik ze op keukenpaier. Alleen blijft de binnenkant van de croutons zompig van de olijfolie. Opzich niet heel erg, want het smaakt best aardig. Maar volgens mij hoort het niet zo.

Iemand tips? Moet de olie heel heet zijn? Of juist niet?
Ik zeg oven.
Gewoon brood in grove stukken scheuren (of snijden, als je dat liever wilt). Olijfolie erover sprenkelen, zout en peper bestrooien, knoflook erover uitpersen en onder de heetste stand van de grill. Werkt heel goed :)
pi_106595282
Hallo Piet,

Ik post hier voor het eerst :P Ik ga vanavond ontvelde paprika's uit de oven klaarmaken, met daarbij een pittige mediterraanse rijst. Daarbij wilde ik dan (magere) runderlapjes maken, enig idee hoe ik dit het lekkerst kan doen? :)
My salvation lies in your love..
  † In Memoriam † maandag 9 januari 2012 @ 11:24:32 #102
91830 MaximusTG
pi_106595401
Helaas is Piet nog steeds geband ;), dus misschien als je wat meer info post over wat voor smaken je wil gebruiken dat iemand anders je kan helpen?
  maandag 9 januari 2012 @ 13:13:03 #103
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_106598449
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 10:45 schreef _Loki het volgende:

[..]

Ik zeg oven.
Gewoon brood in grove stukken scheuren (of snijden, als je dat liever wilt). Olijfolie erover sprenkelen, zout en peper bestrooien, knoflook erover uitpersen en onder de heetste stand van de grill. Werkt heel goed :)
Ik zeg lekker grof brood in ganzenvet :) Wel echt erbij blijven, want het is verbrand voor je het weet. En extra maken voor loslopende familieleden, want voor je het weet heb je niet meer genoeg over :(

[ Bericht 48% gewijzigd door Gaoxing op 09-01-2012 13:29:28 ]
pi_106600971
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 11:24 schreef MaximusTG het volgende:
Helaas is Piet nog steeds geband ;), dus misschien als je wat meer info post over wat voor smaken je wil gebruiken dat iemand anders je kan helpen?
Oh nee toch :') Dat had ik helemaal niet gezien :P
Ik heb inmiddels wat lekkers gevonden, volgens oma's recept, hihi.. met tomatenpuree, ui, laurierblaadje etc. :9
My salvation lies in your love..
pi_106665260
*O* Pietverdriet is weer terug
  dinsdag 10 januari 2012 @ 23:17:08 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106665346
Waren er nog vragen open?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106666037
Piet, heb jij tips hoe je een mooie zoutkorst op de vis krijgt? Wil me maar niet lekker lukken.
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
  dinsdag 10 januari 2012 @ 23:38:40 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106666237
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 23:33 schreef komrad het volgende:
Piet, heb jij tips hoe je een mooie zoutkorst op de vis krijgt? Wil me maar niet lekker lukken.
Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106666554
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 23:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.
Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
  dinsdag 10 januari 2012 @ 23:48:05 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106666634
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 23:46 schreef komrad het volgende:

[..]

Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.
Stoom een hele zalm, verwijder de gehele huid maar laat de vinnen, dat ziet er prachtig uit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106680516
Piet, wat is jouw favoriete veganistische gerecht? if any Ik ga binnenkort koken voor een vegavriendinnetje en heb even geen inspiratie. Al wel eens tagliatelle gemaakt (zelf, ja), met gegrilde groentesaus (met soyaroom dus). Best aardig, maar het gemis van kaas kan wat mij betreft niet worden gecomposeerd door kruiden. Help!
  woensdag 11 januari 2012 @ 14:21:17 #112
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106680748
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
  † In Memoriam † woensdag 11 januari 2012 @ 14:22:12 #113
91830 MaximusTG
  woensdag 11 januari 2012 @ 14:23:13 #114
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_106680818
_O-
Siesta & Fiesta!
pi_106681171
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 14:21 schreef RobinOok het volgende:
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
Er moet toch wel iéts fatsoenlijks te eten zijn voor onze diervriendelijke medemens? ;(

Ik ben zelf een groot fan van foie gras, lamsrack, kalfsvlees etc. Alle andere zielige en minder zielige dieren eet ik ook met plezier op. Allemaal lekker, maar genieten doe je met mate. Een dagje zonder kan best. Maar een dag zonder zuivel wordt moeilijk voor me. Hulp gevraagd dus!
  † In Memoriam † woensdag 11 januari 2012 @ 14:37:05 #116
91830 MaximusTG
pi_106681319
Nou inderdaad, vegetarisch kan ik zo wel wat bedenken, maar als je ook dierlijke producten wegstreept die niet het doden van het dier omvatten dan houd je niet heel veel over.

Iets van pasta misschien met een tomaten-groentesaus, met iets van noten of zo ?
pi_106681547
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 14:37 schreef MaximusTG het volgende:
Nou inderdaad, vegetarisch kan ik zo wel wat bedenken, maar als je ook dierlijke producten wegstreept die niet het doden van het dier omvatten dan houd je niet heel veel over.
Inderdaad, maar dat is een beetje het idee van veganisme. Denk bijvoorbeeld ook aan boter, yoghurt, gelatine, bouillonblokjes. Allemaal een no-go..
quote:
Iets van pasta misschien met een tomaten-groentesaus, met iets van noten of zo ?
Noten, goeie, dat kan ik nog wel eens proberen. Keep 'em coming! ^O^
  woensdag 11 januari 2012 @ 14:47:08 #118
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_106681685
Op Foodgawker staan veel goeie veganistische recepten. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_106681849
Veganisten :')
pi_106682156
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 14:14 schreef DonJames het volgende:
Piet, wat is jouw favoriete veganistische gerecht? if any Ik ga binnenkort koken voor een vegavriendinnetje en heb even geen inspiratie. Al wel eens tagliatelle gemaakt (zelf, ja), met gegrilde groentesaus (met soyaroom dus). Best aardig, maar het gemis van kaas kan wat mij betreft niet worden gecomposeerd door kruiden. Help!
Ik maak best vaak ratatouille in de oven, gewoon omdat ik het lekker vind en eet ik soms zomaar zonder vlees of zuivel. Ik zie niet hoe dat er lekkerder van zou worden.

Verder heb ik wel eens tofu, tahoe of tempeh gehad of hoe het schuimblok in kwestie ook mag heten waarbij het me opviel dat die elastisch brokken best goed waren in het dragen van kruiden, die waren helemaal met poederkruid bestrooid en gebakken zodanig dat je je ging afvragen hoe kip wel niet zou smaken met eenzelfde behandeling. Zowel qua mondgevoel als smaak bleef het een surrogaat, maar dat zal een veganist uiteraard anders ervaren. Verder zou ik denken aan kokosmelk en veel sterke Aziatische smaken waar ik verder niet zo in thuis ben, en de smaak van de groenten sterk naar voren halen (zoals ook bij de ratatouille). Gegrilde walnoten vind ik ook altijd erg lekker, sowieso moet je bij veganisten altijd uitkijken dat ze niet omvallen door gebrek aan het een of het ander, hoewel die grauwe huid en paarse wallen geen indicatie schijnen te zijn dat dat moment aanstaande is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')