Ik zeg lekker grof brood in ganzenvetquote:Op maandag 9 januari 2012 10:45 schreef _Loki het volgende:
[..]
Ik zeg oven.
Gewoon brood in grove stukken scheuren (of snijden, als je dat liever wilt). Olijfolie erover sprenkelen, zout en peper bestrooien, knoflook erover uitpersen en onder de heetste stand van de grill. Werkt heel goed
Oh nee tochquote:Op maandag 9 januari 2012 11:24 schreef MaximusTG het volgende:
Helaas is Piet nog steeds geband, dus misschien als je wat meer info post over wat voor smaken je wil gebruiken dat iemand anders je kan helpen?
Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:33 schreef komrad het volgende:
Piet, heb jij tips hoe je een mooie zoutkorst op de vis krijgt? Wil me maar niet lekker lukken.
Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Grof zeezout en geslagen eiwit, maar persoonlijk blijf ik het smerig vinden.
Stoom een hele zalm, verwijder de gehele huid maar laat de vinnen, dat ziet er prachtig uit.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:46 schreef komrad het volgende:
[..]
Goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Gaat me er vooral om dat het een keer mooi opgemaakt moet lukken, meer dat ik het extreem lekker vind.
Er moet toch wel iéts fatsoenlijks te eten zijn voor onze diervriendelijke medemens?quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:21 schreef RobinOok het volgende:
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
Inderdaad, maar dat is een beetje het idee van veganisme. Denk bijvoorbeeld ook aan boter, yoghurt, gelatine, bouillonblokjes. Allemaal een no-go..quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:37 schreef MaximusTG het volgende:
Nou inderdaad, vegetarisch kan ik zo wel wat bedenken, maar als je ook dierlijke producten wegstreept die niet het doden van het dier omvatten dan houd je niet heel veel over.
Noten, goeie, dat kan ik nog wel eens proberen. Keep 'em coming!quote:Iets van pasta misschien met een tomaten-groentesaus, met iets van noten of zo ?
Ik maak best vaak ratatouille in de oven, gewoon omdat ik het lekker vind en eet ik soms zomaar zonder vlees of zuivel. Ik zie niet hoe dat er lekkerder van zou worden.quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:14 schreef DonJames het volgende:
Piet, wat is jouw favoriete veganistische gerecht? if any Ik ga binnenkort koken voor een vegavriendinnetje en heb even geen inspiratie. Al wel eens tagliatelle gemaakt (zelf, ja), met gegrilde groentesaus (met soyaroom dus). Best aardig, maar het gemis van kaas kan wat mij betreft niet worden gecomposeerd door kruiden. Help!
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenktquote:Op woensdag 11 januari 2012 15:12 schreef Isegrim het volgende:
Nog veel lekkerder dan tofu, tempeh e.d. is seitan (gluten). Ga eens naar een Aziatische supermarkt, daar verkopen ze o.a. 'mock duck' in blik en ander 'nepvlees'. Is erg goed te kanen, veel lekkerder dan die vieze zooi die ze in de super verkopen. Of het veganistisch is weet ik niet 100% zeker maar lijkt me wel.
Qua structuur vind ik het lekkerder.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:14 schreef RobinOok het volgende:
Nou, seitan veel lekkerder dan tofu of tempeh? Uh-uh.
Dat maken ze zichzelf wijs ja.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ik ga het proberen!quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:49 schreef Isegrim het volgende:
Qua structuur vind ik het lekkerder.Nou ja, lekkerder, het is anders. 'Vleziger'. Lekkerder voor iemand die eigenlijk liever vlees zou eten.
Op welke manier hebben ze je bekeerd?quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:50 schreef Isegrim het volgende:
Dat maken ze zichzelf wijs ja.Ik kan het weten, ben de helft van mijn leven vega geweest.
Robin, ik ook van jou!quote:Op woensdag 11 januari 2012 14:21 schreef RobinOok het volgende:
Ja, Piet, vertel eens, wat is jouw favoriete veganistische gerecht. :-)
Je zou ook een groentecurry kunnen maken, met kokosmelk (kikkererwtencurry, linzencurry, aardappelcurry, bloemkoolcurry, etc).quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenkt
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ja, ik weet ook niet wie dat ooit verzonnen heeft. Maargoed, we doen het er maar mee.quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Veganistisch? Dus zonder zuivel, eieren?
Wow, thanks, dat ziet er echt heel goed uit! Ik heb nog een halve fles Pedro Ximénez, maar dat zal wel te zoet worden denk ik. Even een flesje Cream meenemen dus.quote:...
Heb dit recept aangepast, niet geprobeerd, maar zou zo moeten werken.
Met kokosmelk.quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:32 schreef Bleie het volgende:
Ik zou het ook in de Aziatische keuken zoeken geloof ik. Een curry met groenten en rijst bijvoorbeeld?
Ik ben gewoon van gedachten veranderd. Ik ben wel van mening dat de dieren die ik eet een fatsoenlijk leven gegund moet zijn. Dus liefst scharrel of bio.quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:52 schreef DonJames het volgende:
Op welke manier hebben ze je bekeerd?
Geldt dat in het algemeen? Ik bak namelijk graag champignons knetterheet (ghee) maar niet te lang en dan gooi ik er nog wat lenteui en peterselie overheen, maar alleen om even mee te warmen. Verder heeft het niks nodig vind ik, en dan op een broodje. Maar dat zou dat ook lekkerder worden als ik wat sherry bij in de pan giet?quote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Ik ben nog niet op zoek geweest, en ik wil toch graag ook even advies van Piet zelfquote:Op dinsdag 3 januari 2012 19:26 schreef Rewimo het volgende:
Hm, ik had Piets kennis van het Duits nodig... Weet iemand toevallig welke soort bloem ik in DLD moet kopen voor pastadeeg? Ik heb diverse soorten bloem gezien maar ik weet niet welke geschikt is (ik zoek dus de Duitse naam ervoor).
Neem meel met een hoog gluten gehalte, werk zelf erg graag met een Semolina voor pastaquote:Op woensdag 11 januari 2012 18:50 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Ik ben nog niet op zoek geweest, en ik wil toch graag ook even advies van Piet zelf
Hoe heet het in het Duits en waar kan ik het kopen?quote:Op woensdag 11 januari 2012 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem meel met een hoog gluten gehalte, werk zelf erg graag met een Semolina voor pasta
Hartweizengriessquote:Op woensdag 11 januari 2012 18:58 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Hoe heet het in het Duits en waar kan ik het kopen?
En dan natuurlijk biologische eitjes gebruiken, of van eigen kipjesquote:
Die laatste hebben we niet maar wel eieren van de boerenmarkt (Lindchen, ken je dat?)quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:06 schreef Pietverdriet het volgende:
En dan natuurlijk biologische eitjes gebruiken, of van eigen kipjes
Nee, die ken ik nietquote:Op woensdag 11 januari 2012 19:12 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Die laatste hebben we niet maar wel eieren van de boerenmarkt (Lindchen, ken je dat?)
Dat is straks vlakbij, bij Rees de Rijn over.quote:
Nu je er toch over begint...quote:
quote:Op zondag 8 januari 2012 16:12 schreef Broertie het volgende:
Vraagje: Heb laatst een ongekruide hele kip gekregen. Ik wil daar een heerlijk dikke kippesoep van maken, maar aangezien ik nog nooit soep gemaakt heb, behalve cup á soup, vraag ik me af of iemand een lekker recept voor me heeft. Het liefst met veel vermicelli en groenten.....
Alvast mijn grote dank!
Ja, dat is zeker vlakbij (letterlijk bij ons om de hoekquote:Op woensdag 11 januari 2012 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat is straks vlakbij, bij Rees de Rijn over.
Is dat biologisch?
Hoi! Parttime veganist met aversie tegen vleesvervangers meldt zich!quote:Op woensdag 11 januari 2012 15:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zal zo wel even langsgaan bij de toko. Weet trouwen niet zeker of een veganist nepvlees op prijs gaat stellen. Het is toch een beetje alsof je een malt-pilsje voor een alcoholist inschenkt
En ik begreep dat vega's de smaak van vlees niet meer lekker vinden.
Ik heb het wel 'es geprobeerd, risotto zonderquote:Op woensdag 11 januari 2012 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Veganistisch? Dus zonder zuivel, eieren?
Paddestoelen Risotto, aangepast
Ik heb nog nooit een ook maar matig ijs gemaakt zonder ijsmachine. Waarom wil je het zonder doen?quote:Op woensdag 11 januari 2012 20:00 schreef dralion13 het volgende:
Piet ik heb een vraagje
Ik ben van plan om binnenkort zelf kaneelijs te maken zonder ijsmachine.
Ik lees verschillende recepten, waarvan sommige ei bevatten en sommige niet.
Wat is nou precies een voordeel van ei erdoor, wordt de bereiding makkelijker, smaak heel anders?
Ik ben niet echt een held in de keuken maar weet me meestal wel goed te redden.
Wat raad jij aan om te doen, met ei of zonder ei?
Het is natuurlijk mijn topic niet, maar toch nog even bemoeien..quote:Op woensdag 11 januari 2012 20:00 schreef dralion13 het volgende:
Piet ik heb een vraagje
Ik ben van plan om binnenkort zelf kaneelijs te maken zonder ijsmachine.
Ik lees verschillende recepten, waarvan sommige ei bevatten en sommige niet.
Wat is nou precies een voordeel van ei erdoor, wordt de bereiding makkelijker, smaak heel anders?
Ik ben niet echt een held in de keuken maar weet me meestal wel goed te redden.
Wat raad jij aan om te doen, met ei of zonder ei?
Soepkip met prei, wortel, ui, knoflook, foelie, laurierblad, peperkorrel, selderij, saffraan, in een grote soeppan met water opzetten en uren en uren laten trekken.quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:38 schreef Broertie het volgende:
[..]
Nu je er toch over begint...![]()
Even een eerder gepost werk van mij neerplempen...
[..]
Omdat ik geen ijsmachine heb en om nou voor die ene keer proberen een ijsmachine te kopen lijkt me wat overbodigquote:Op woensdag 11 januari 2012 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit een ook maar matig ijs gemaakt zonder ijsmachine. Waarom wil je het zonder doen?
Dankjequote:Op woensdag 11 januari 2012 21:53 schreef minilot het volgende:
[..]
Het is natuurlijk mijn topic niet, maar toch nog even bemoeien..![]()
Roomijs zonder eidooiers en mét eidooiers, dat is echt een wereld van verschil, zowel qua smaak als qua structuur. Roomijs met eidooiers is heel rijk van smaak en fluwelig zacht! Zeker als je het moet doen zonder ijsmachine is alles dat een zachte structuur meehelpt sowieso meegenomen!
Er zijn natuurlijk best ijssoorten waarin die eidooiers niet thuishoren, maar als jij een recept hebt waar ze in staan: zeker doen!
Oh, en lees dit! Echt doen!
David Lebovitz - Making Ice Cream Without A Machine
Okay,quote:Op woensdag 11 januari 2012 22:55 schreef dralion13 het volgende:
[..]
Omdat ik geen ijsmachine heb en om nou voor die ene keer proberen een ijsmachine te kopen lijkt me wat overbodig
[
sojalecithine is een emulgator, in je eigen gemaakte ijs kan je dat ook gewoon weglaten, de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof. Het gaat bij ijsbereiding vooral om de hoeveelheid droge stof (suikers, vetten, eiwit) tov het water in je mix. (Ik bedoel geen toegevoegd water, maar het water uit de melk, vruchten, room)quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:36 schreef Bramito het volgende:
Ik vindt dat je eidooiers proeft, en ik word daar niet blij van. Ik gebruik het alleen in Chocolade ijs of ijs met een specifieke eiersmaak. Je kan het vervangen door sojalecithine (E322 zit o.a. in chocolade). Zelfde effect, geen naar smaakje. Kan je je recept niet posten?
Kan je dit uitleggen? ik vind dat als je de mix een nachtje in de koelkast laat staan dat je wel degelijk het verschil merkt. Ik vond lecitine nl. ook maar lastig dus heb ik het een keer getest. Je krijgt echt een betere structuur, maar je kan het ook weglaten. Eidooiers kan je ook gewoon weglaten, ik vind ze niet veel toevoegen.quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
sojalecithine is een emulgator, in je eigen gemaakte ijs kan je dat ook gewoon weglaten, de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof.
Inderdaad, daarom werk ik eigenlijk altijd met verschillende soorten suikers en melkpoeder, geen moeite en zoveel beter resultaat.quote:Het gaat bij ijsbereiding vooral om de hoeveelheid droge stof (suikers, vetten, eiwit) tov het water in je mix. (Ik bedoel geen toegevoegd water, maar het water uit de melk, vruchten, room)
Wat je kan doen is werken met bv glucose, dat is minder zoet per kilo dan suiker en dan bereik je dus bij minder zoete smaak een hogere of gelijke droge stof gehalte.
Aha, is dat het... het is ook niet altijd zo, toch eens op letten.quote:En ja, dooiers proef je, zeker als je ze niet gaart, maar de smaak is vooral nadelig als je eieren neemt wier kipjes met vismeel zijn gevoerd.
Wat wil je dat ik uitleg?quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:11 schreef Bramito het volgende:
[..]
Kan je dit uitleggen? ik vind dat als je de mix een nachtje in de koelkast laat staan dat je wel degelijk het verschil merkt. Ik vond lecitine nl. ook maar lastig dus heb ik het een keer getest.
Zeker!quote:Op woensdag 11 januari 2012 21:45 schreef minilot het volgende:
Hoi! Parttime veganist met aversie tegen vleesvervangers meldt zich!![]()
Dit lschotel ik regelmatig aan vleeseters voor, en iedereen vindt het lekker, mits je een beetje van pittig houdt:
Waar koop je dat? en hoe melken die boeren een rijstkorrel?quote:Makkelijk te maken, en je kunt de amandelmelk eventueel vervangen door sojamelk of rijstmelk (even opletten dat het ongezoet is). Amandelmelk en rijstmelk vind ik zelf heel lekker, maar de toch wat minder smakende sojamelk is ook geen punt in een gerecht als dit.![]()
"Een" meisje, niet "mijn" meisje..quote:Lekker zacht naanbrood erbij en!
Sowieso zijn er heel veel tamelijk geniale venagistische gerechten te vinden in de Indiase hoek.![]()
Verder is (wellicht ook leuk voor je meisje) dit blog helemaal wel een aardige tip:
http://ohsheglows.com/recipes/
Heel veel lekkers op te vinden, allemaal vegan en niet al teveel rare vervangende ingredienten.
Goed bezig!quote:Op woensdag 11 januari 2012 22:05 schreef minilot het volgende:
Nog een vegan-tip, voor als er nog een toetje gemaakt moet worden..
[ afbeelding ]
Slagroom van kokosmelk.Ik ben een enorme fan van alles dat uit een koe komt, maar whipped coconut cream is toch ook wel echt god(inn)envoedsel!
Rijstmelk en dergelijke kan je in ieder geval bij bio/natuurwinkels vinden.quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:43 schreef DonJames het volgende:
[..]
Waar koop je dat? en hoe melken die boeren een rijstkorrel?![]()
Sojalecitine is een emulgator die je in enkele grammen toevoegt, toch? Meen 4-5 gram per liter toch?quote:Op donderdag 12 januari 2012 09:17 schreef Bramito het volgende:
Dit s.v.p.: de hoeveelheden die je gebruikt zijn niet voldoende om een impact te maken voor de hoeveelheid droge stof.
Danke
Samen met andere kruiden wordt het gebruikt op (Lams)vlees, vis, schaaldieren icm andere kruiden.quote:Op donderdag 12 januari 2012 12:42 schreef tony_clifton- het volgende:
Hoi, ik heb een klein vraagje dat ik geen nieuw topic waard vind.
Van buren heb ik deze zomer een doos kruiden gekregen van op vakantie in Turkije. De labels zijn Engels en van één kruid weet ik absoluut niet wat 't is en waar het lekker bij zou zijn.
Er staat 'Sumack', en het is een rood/bordeaux poeder. Google zegt 'Sumac' en 't zou iets zijn voor bij tomatenbereidingen.
Is er een Nederlandse naam voor en enige suggesties waar je dat allemaal op kan gebruiken?
10-12 gr/L, je moet het dan wel 12 to 24 uur de tijd geven om z'n werk te doen.quote:Op donderdag 12 januari 2012 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Sojalecitine is een emulgator die je in enkele grammen toevoegt, toch? Meen 4-5 gram per liter toch?
Stel ik los 12 gram op in een liter water, wat is dan het effect?quote:Op donderdag 12 januari 2012 16:31 schreef Bramito het volgende:
[..]
10-12 gr/L, je moet het dan wel 12 to 24 uur de tijd geven om z'n werk te doen.
Ja hoor.quote:Op donderdag 12 januari 2012 18:09 schreef _Loki het volgende:
Ik weet niet of Piet de persoon is om dit aan te vragen, maar: ik heb niet enorm veel geld te besteden aan eten komende tijd. Heb je nog goede, enorm goedkope gerechten te leen?
Gadver, sojalecithine, dat geeft pas een smerige smaak. Koop dan meteen bij de makro een ijsmix ofzo. Daar zit monoglyceride en guar of locust bean gum in..quote:Op donderdag 12 januari 2012 08:36 schreef Bramito het volgende:
Ik vindt dat je eidooiers proeft, en ik word daar niet blij van. Ik gebruik het alleen in Chocolade ijs of ijs met een specifieke eiersmaak. Je kan het vervangen door sojalecithine (E322 zit o.a. in chocolade). Zelfde effect, geen naar smaakje. Kan je je recept niet posten?
Dat was mijn probleem ook een beetjequote:Op zaterdag 14 januari 2012 15:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik eet gerookte haring eigenlijk alleen maar los, zou niet weten wat er anders mee te doen.
Moest googelen wat spekbokking is, maar ik lees nu dat dat idd gerookte haring is. Wat doe jij verder nog door zo'n salade heen?quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:41 schreef tjoptjop het volgende:
Dat is klipvis toch? Eet ik meestal ook in een salade met wat aardappeltjes.
Als ik al zin heb om het te ontgraten
Als je het fileren een beetje onder de knie hebt dan heb je amper graten over..quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:41 schreef tjoptjop het volgende:
Dat is spekbokking toch? Eet ik meestal ook in een salade met wat aardappeltjes.
Als ik al zin heb om het te ontgraten
Zouten en peperenquote:Op zaterdag 14 januari 2012 13:55 schreef cinnamon_M het volgende:
Piet, vandaag heb ik een heel konijn gekocht (wild), morgen gaan we het eten. Heb je tips over hoe je een heel konijn het beste bereid?
En nog een vraagje: weet jij een leuk (hoofd)gerecht met gerookte haring? Zelf wel eea bedacht maar misschien heb jij nog inspirerende suggesties.
Thanks!
Ik heb wel een keer een koude salade van gerookte makreeltartaar in een pakketje van gekookte witlof gegeten, dat was erg lekker.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 16:40 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Dat was mijn probleem ook een beetjeZal zelf te denken aan iets in de trant van een lauwwarme salade met aardappeltjes, ui, waterkers e.d. en misschien nog ei.
Thanks, dat klinkt goed! Gewoon zelfde als een konijnebout dus feitelijk: aanbraden, stoven in vocht. Hoofd kan dus ook gewoon meegestoofd? Ik wil m overigens in witte wijn stoven, maar qua smaak komen we er vast wel uit, ging me vooral om de bereiding van t vlees.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zouten en peperen
Wat gerookt spek uitbakken, en uit de pan nemen
Konijn aanbraden in het spekvet.
Stoven in kriekenbier, met ui, wortel en knoflook, lik mosterd, blaadje laurier
Binden met een bruine boterham.
De gerookte haring, wat dacht je van een aardappelsla met kappertjes en komkommer met stukjes gerookte haring?
Mm, das ook wel een leuke. Ga ik nu niet doen denk ik, maar wel ff onthoudenquote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:10 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik heb wel een keer een koude salade van gerookte makreeltartaar in een pakketje van gekookte witlof gegeten, dat was erg lekker.
Misschien dat je van de haring ook tartaar kan maken?
Erg lekker met kort gebakken coquilles en wat rucola overigens.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 17:17 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Mm, das ook wel een leuke. Ga ik nu niet doen denk ik, maar wel ff onthouden
Ja, dat kanquote:Op zondag 15 januari 2012 22:07 schreef Lavenderr het volgende:
Hoi Piet,
Weet niet of ik hier op de goede plek ben maar ik stel mijn vraag toch maar. Op goed geluk![]()
Bij het recept van appelplaatkoek staat dat ik bloem en 3 theelepels bakpoeder moet gebruiken. Kan ik ipv deze twee dingen ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Alvast bedankt voor het antwoord
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |