SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.De laatste paar topics:
Huizenmarkt # 101: Waar 'de complexe factoren' de markt bepalen
Huizenmarkt # 102: Waar we lekker op de HRA aftrekken.
Huizenmarkt # 103: Waar de huizenmarkt-zeepbel wordt ontkend
Huizenmarkt # 104: Waar de huizenmarkt voorlopig op slot blijft
Huizenmarkt #105: Waar huurders wachten op de val... en wachten...
Huizenmarkt # 106: Waar soms gewoon even niet betaald wordt
Huizenmarkt # 107: Nederland zit op lenen
Huizenmarkt # 108: Krimpregio's leidend in woningmarkt
Huizenmarkt # 109: Waar de banksters -2% voorspellen voor 2011
Huizenmarkt # 110: huizenkopers, van hero to zero en weer terug?
Huizenmarkt # 111: Waar de coalitie de macht kwijtraakt
Huizenmarkt # 112: Raakt de zeep op?
Huizenmarkt # 113: Waar huurders het zeepje oprapen
Huizenmarkt # 114: Waar de Fundateller een nieuw hoogtepunt bereikt?
Huizenmarkt # 115: de meltdown van de erfpachtwoning is in gang gezet
Huizenmarkt # 116: de meltdown is niet meer te stoppen
Huizenmarkt # 117: Het is weer lente... dus ik heb zin in appeltaart!
Huizenmarkt # 118: Ik kan geen appeltaart meer zien!
Huizenmarkt # 119: IMF: "weg met de HRA"
Huizenmarkt # 120: de Jager: "maar ik moet mijn huis nog afbetalen"
Huizenmarkt # 121: Waar zelfs de NHG de schuld krijgt...
Huizenmarkt # 122: Waar het Viva forum de woonmarkt vertegenwoordigd!
Huizenmarkt # 123: Waar cognitieve dissonantie de toon bepaalt
Huizenmarkt # 124: waar we zin hebben om te kopen
Huizenmarkt # 125: Het is weer voorjaar, tijd om te gaan verhuizen?
Huizenmarkt # 126: Waar salon socialisten iedereen een huis gunnen
Huizenmarkt # 126: Er staan 230.456 huizen te koop
Huizenmarkt #127: Waar "marktbederver" het nieuwe scheldwoord wordt
Huizenmarkt #128: Ongefundeerde woon kosten discussies
Huizenmarkt #129: Waar je ongefundeerd uitspraken mag doen!
Huizenmarkt#130: Baan in Limburg, wonen in Duitsland, tanken in België
Huizenmarkt#132: Waar we nog maar 110 % kunnen lenen! AMAGAD! PANIEK!
Huizenmarkt#132: Waar bankiers tweedehands auto's verkopen
Huizenmarkt#133: bellen blazen moet je aan blaaskaakjes overlaten
quote:Op maandag 9 mei 2011 13:44 schreef Artimunor het volgende:
Stel je wilt graag een huis kopen;
wat is het break even point tussen een stijgende rente en dalende huizenprijzen op een gemiddelde woningwaarde (240k?)
hoeveel daling compenseert 1% renteverhoging?
m.a.w hoeveel moeten huizenprijzen dalen om de verwachte gelijdelijke stijging naar +/- 7% rente op te vangen. meegerekend het blijven huren (dus niet aflossen) voor deze periode.
(even een jaartje wachten = +/- 8.000 euro minder afgelost?)
graag geen getrol of loos gespui van meningen, maar op cijfer gebaseerde argumenten
eventueel een formule of aanzetje zodat deze verder doorgebouwd kan worden door mij of anderen.
het doel van deze post is het concreet maken van het effect van deze 2 variabelen (dalende huizenprijzen versus stijgende hypotheekrente)
quote:Op maandag 9 mei 2011 14:05 schreef antfukker het volgende:
[..]
Heeft dat ook niet te maken met de hoogte van de hypotheek en de hoogte van de prijs van de woning te maken?
Qua maandlasten zal het ongeveer gelijk zijn (als de gestegen rente is verwerkt in de huizenprijzen). Maar inderdaad, met een hoge rente en een lage huizenprijs loont het wel om van te voren te sparen en/of af te lossen!quote:Op maandag 9 mei 2011 15:38 schreef Revolution-NL het volgende:
Volgens mij kan je beter bij een hoge rente en lage huizenprijs kopen dan andersom.
Wat bedoel je precies met 'break even point'? zolang de huizenprijzen dalen is het (puur financieel) het beste om te wachten met kopen.quote:wat is het break even point tussen een stijgende rente en dalende huizenprijzen op een gemiddelde woningwaarde (240k?)
hoeveel daling compenseert 1% renteverhoging?
Ligt dat dan weer niet aan wat je rentevaste periode is van je hypotheek?quote:Op maandag 9 mei 2011 15:38 schreef Revolution-NL het volgende:
Volgens mij kan je beter bij een hoge rente en lage huizenprijs kopen dan andersom.
Dat niet alleen, het absolute risico is ook gewoon een heel stuk kleiner. Een huis wat 100.000 euro kost kan nooit zoveel zakken als hetzelfde huis voor 200.000 euro.quote:Op maandag 9 mei 2011 15:40 schreef LXIV het volgende:
[..]
Qua maandlasten zal het ongeveer gelijk zijn (als de gestegen rente is verwerkt in de huizenprijzen). Maar inderdaad, met een hoge rente en een lage huizenprijs loont het wel om van te voren te sparen en/of af te lossen!
Als de huizenprijzen met 5% stijgen (zoals de afgelopen 20 jaar), dan moet je op een huis van 200K al 10.000 euro per jaar sparen (als starter) om dezelfde kans te maken! Kansloos dus.
En aan de hypotheekvorm. Bij een spaarhypotheek is een hogere rente niet een groot probleem omdat je inleg dan lager wordt en meer HRA ontvangt dan bij een lage rente.quote:Op maandag 9 mei 2011 16:27 schreef antfukker het volgende:
[..]
Ligt dat dan weer niet aan wat je rentevaste periode is van je hypotheek?
Ik snap niet dat mensen zo een groot probleem maken van de huizenmarkt. Je leeft ook nu en wat de toekomst brengt weet niemand. Als je koopt moet je gewoon voor safe gaan. DWZ geen tophypotheek en zorgen voor aflossing en NHG want als je dan je baan verliest of invalide wordt en het huis niet meer kan betalen en je huis met verlies verkocht moet worden zal het verlies veelal worden kwijtgescholden.quote:Op maandag 9 mei 2011 17:16 schreef antfukker het volgende:
Dus eigenlijk was het een jaar geleden verstandig om een huis te kopen toen de rente nog op 4.1% stond. Nu staat hij ruim een procent hoger. De daling van de huizenprijzen is niet meer geweest in 1 jaar dan dat je nu meer moet betalen aan de hypotheekrente
Dat geloof ik met de natte duim. Want die stijgingen of dalingen overtreffen al snel de verschillen tussen kopen en huren in absolute zin.quote:Op maandag 9 mei 2011 18:55 schreef iehlaak het volgende:
Over het break even point: Ik heb het e.e.a. uitgebreid doorgerekend en van alle variabelen de sensitiviteit bepaald. De conclusie is heel simpel: dalingen en stijgingen van de huizenprijs bepalen welke optie het meest interessant is. Zelfs bij een geringe stijging van de prijzen loont het om te kopen en zelfs bij een geringe daling loont het om te sparen en huren.
Ben ik toch benieuwd naar een voorbeeld. Wat bedoel je met geringe daling of stijging? Dat is zo vaak het geval...........de markt staat daarna niet opeens 20 jaar stil. Je moet veel verder de toekomst kunnen voorspellen om te bepalen of wachten of instappen de beste optie is. Adhv een lichte daling of stijging lijkt me daar nog geen zinnig woord over te zeggen.quote:Op maandag 9 mei 2011 18:55 schreef iehlaak het volgende:
Over het break even point: Ik heb het e.e.a. uitgebreid doorgerekend en van alle variabelen de sensitiviteit bepaald. De conclusie is heel simpel: dalingen en stijgingen van de huizenprijs bepalen welke optie het meest interessant is. Zelfs bij een geringe stijging van de prijzen loont het om te kopen en zelfs bij een geringe daling loont het om te sparen en huren.
Timen is moeilijk, maar ook weer niet onmogelijk. Ik denk dat de kans dat je volgend jaar goedkoper kunt kopen groter is dan de kans dat het dan duurder is.quote:Op maandag 9 mei 2011 19:19 schreef DS4 het volgende:
Het probleem is natuurlijk dat niemand precies op de top of op het dal kan kopen/verkopen.
Wonen is voor de meeste mensen iets met een lange termijn visie (als je voor korte perioden gaat is huur sowieso de beste optie). In zo'n visie speelt de korte termijn geen rol en kijk je naar de langere periode. Grofweg zal de inkomensstijging van de inkomens die koopwoningen kunnen betalen leidend zijn. Reken je met 3% per jaar zal je in een periode van 30 jaar een redelijke schatting te pakken hebben.
Ik zeg dan niets nieuws: kopen is dan veel voordeliger!
Natuurlijk scheelt dat. Maar om het juiste moment af te wachten vind ik persoonlijk ondoenlijk. Vooral omdat je koopt met een visie op de lange termijn. Dat het nog zal dalen vermoed ik wel. Vooral als de rente gaat stijgen. Persoonlijk zou ik daar niet op wachten. Hoeveel de prijzen zullen zakken is dan ook nog maar de vraag. Vooral in relatie met grondstoffen, lonen, grondprijzen etc bij nieuwbouw/verbouwingen.quote:Op maandag 9 mei 2011 19:24 schreef LXIV het volgende:
[..]
Timen is moeilijk, maar ook weer niet onmogelijk. Ik denk dat de kans dat je volgend jaar goedkoper kunt kopen groter is dan de kans dat het dan duurder is.
En vergis je niet in het effect van een daling. Wanneer je koopt na een daling van 33%, moeten de huizenprijzen alweer 50% stijgen om op het oude niveau te komen (van 300K naar 200K, terug naar 300K = 50%). Als jij dat weet te timen ben je wel spekkoper.
En de huizenmarkt is niet zo efficiënt als de aandelenmarkt, waar kleine verschillen in fracties van seconden worden weggewerkt. Er is op de huizenmarkt al lang een verschil tussen financierbaarheid en vraagprijs, en je ziet de vraagprijs zich hier langzaam op aanpassen. Doordat het zo langzaam gaat is het gemakkelijker goed te timen.
Op de lange termijn is kopen natuurlijk altijd positief. Maar als je 300K hebt, en je stapt in na een 33%'s daling of net op de top, dat scheelt toch enorm veel in het eindresultaat!!
Als er een sterke relatie was tussen de vraagprijzen van woningen en de bouwkosten dan had het allemaal weinig zin om te wachten, want dan zou die stijging ongeveer aan de inflatie gerelateerd zijn, die weer een nauwe correlatie heeft met de rente. Kortom: dan valt er weinig te verdienen.quote:Op maandag 9 mei 2011 19:34 schreef Cherna het volgende:
[..]
Natuurlijk scheelt dat. Maar om het juiste moment af te wachten vind ik persoonlijk ondoenlijk. Vooral omdat je koopt met een visie op de lange termijn. Dat het nog zal dalen vermoed ik wel. Vooral als de rente gaat stijgen. Persoonlijk zou ik daar niet op wachten. Hoeveel de prijzen zullen zakken is dan ook nog maar de vraag. Vooral in relatie met grondstoffen, lonen, grondprijzen etc bij nieuwbouw/verbouwingen.
Eens: Een lage huizenprijs kan omhoog, een hoge rente kan omlaag.quote:Op maandag 9 mei 2011 15:38 schreef Revolution-NL het volgende:
Volgens mij kan je beter bij een hoge rente en lage huizenprijs kopen dan andersom.
Daar staat tegenover dat de kans dat de rente hoger ligt volgend jaar ook wat groter is...quote:Op maandag 9 mei 2011 19:24 schreef LXIV het volgende:
Timen is moeilijk, maar ook weer niet onmogelijk. Ik denk dat de kans dat je volgend jaar goedkoper kunt kopen groter is dan de kans dat het dan duurder is.
Langjarig reken je vanuit de koopsituatie. Na een daling van 33% (voor NL niet waarschijnlijk overigens) zit er gewoon dat bedrag aan opwaardse druk in. Uiteindelijk loopt de huizenprijs synchroon met grofweg 1/3 van het inkomen van de koper.quote:En vergis je niet in het effect van een daling. Wanneer je koopt na een daling van 33%, moeten de huizenprijzen alweer 50% stijgen om op het oude niveau te komen (van 300K naar 200K, terug naar 300K = 50%). Als jij dat weet te timen ben je wel spekkoper.
Hoe kan financierbaarheid de prijs langzaam laten zakken? Niet financierbaar is niet financierbaar...quote:En de huizenmarkt is niet zo efficiënt als de aandelenmarkt, waar kleine verschillen in fracties van seconden worden weggewerkt. Er is op de huizenmarkt al lang een verschil tussen financierbaarheid en vraagprijs, en je ziet de vraagprijs zich hier langzaam op aanpassen. Doordat het zo langzaam gaat is het gemakkelijker goed te timen.
Niet voor de eindwaarde. Het verschil zit in het bedrag dat je kwijt bent aan rentelasten, want je hebt een hogere eindschuld.quote:Op de lange termijn is kopen natuurlijk altijd positief. Maar als je 300K hebt, en je stapt in na een 33%'s daling of net op de top, dat scheelt toch enorm veel in het eindresultaat!!
Typische bewegingen in de huizenprijs in Nederland liggen tussen de -5% en +10% CPI per jaar. Laat ik geringe bewegingen definieren als -2% tot 2% per jaar. Als we uitgaan van een prijs van e250.000 voor een huis, betekenen deze bewegingen een winst of verlies van 5.000 per jaar. Een bedrag dat de meeste mensen niet zo maar sparen of uitgeven. Koop je een huis niet nu maar een paar jaar later, dan kan je dat zo e20.000 opleveren [i] of kosten. Als je eenmaal een huis hebt, maakt het allemaal niet zo uit wat er gebeurt. Tenzij je verkoopt en gaat huren uiteraard, maar dat is een stap waar maar weinig mensen aan willen.quote:Op maandag 9 mei 2011 19:15 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Ben ik toch benieuwd naar een voorbeeld. Wat bedoel je met geringe daling of stijging? Dat is zo vaak het geval...........de markt staat daarna niet opeens 20 jaar stil. Je moet veel verder de toekomst kunnen voorspellen om te bepalen of wachten of instappen de beste optie is. Adhv een lichte daling of stijging lijkt me daar nog geen zinnig woord over te zeggen.
Historisch gezien is de rente die banken vragen eerder hoog dan laag te noemen... Gelet op de zekerheid die er achter zit in NL is de rente zwaar overpriced!quote:Op maandag 9 mei 2011 20:04 schreef droom_econoom8 het volgende:
Eens: Een lage huizenprijs kan omhoog, een hoge rente kan omlaag.
Helaas zitten we nu met een hoge huizenprijs en een lage rente. Wie nu instapt, kan alleen maar verliezen.
Klopt. Maar als ik kan kiezen tussen kopen met een bovengemiddelde rente en een ondergemiddelde prijs en v.v. dan kies ik zeker voor het eerste. Daar is tenminste nog wat speculatieve winst te halen.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:06 schreef DS4 het volgende:
Daar staat tegenover dat de kans dat de rente hoger ligt volgend jaar ook wat groter is...
Je hebt v.w.b die 20.000 die het op kan leveren of kosten wel over een toekomstvoorspelling van 3-4 jaar. Zo ver kan niemand vooruit kijken.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:06 schreef iehlaak het volgende:
[..]
Typische bewegingen in de huizenprijs in Nederland liggen tussen de -5% en +10% CPI per jaar. Laat ik geringe bewegingen definieren als -2% tot 2% per jaar. Als we uitgaan van een prijs van e250.000 voor een huis, betekenen deze bewegingen een winst of verlies van 5.000 per jaar. Een bedrag dat de meeste mensen niet zo maar sparen of uitgeven. Koop je een huis niet nu maar een paar jaar later, dan kan je dat zo e20.000 opleveren [i] of kosten. Als je eenmaal een huis hebt, maakt het allemaal niet zo uit wat er gebeurt. Tenzij je verkoopt en gaat huren uiteraard, maar dat is een stap waar maar weinig mensen aan willen.
Ah, mijn beeld dat die laag was, kwam natuurlijk van een makelaar :-)quote:Op maandag 9 mei 2011 20:07 schreef DS4 het volgende:
[..]
Historisch gezien is de rente die banken vragen eerder hoog dan laag te noemen... Gelet op de zekerheid die er achter zit in NL is de rente zwaar overpriced!
Als je de prijzen corrigeert naar inkomen zijn ze lager dan 10 jaar terug...quote:Op maandag 9 mei 2011 20:12 schreef droom_econoom8 het volgende:
Maar één ding staat vast: De prijzen zijn historisch zeer hoog. And what goes up, must come down.
Nou, sommige dingen kun je wel zien aankomen hoor. De huizenmarkt is heel inelastisch. Dat wil zeggen dat een marktinefficiëntie pas heel traag wordt rechtgetrokken. (Niet in tienden van seconden net als op de beurs). Daar kun je je voordeel mee doen.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:11 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Je hebt v.w.b die 20.000 die het op kan leveren of kosten wel over een toekomstvoorspelling van 3-4 jaar. Zo ver kan niemand vooruit kijken.
Overgrote deel is hier al van 300K naar 240K gezakt. Zou maar snel instappen, voordat je de boot weer mist. Als de markt weer aantrekt, wordt een bod van 12%-15% onder de vraagprijs niet meer serieus genomen, momenteel lukt het nog wel om een dergelijke "korting" te bedingen.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:12 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Ah, mijn beeld dat die laag was, kwam natuurlijk van een makelaar :-)
Maar één ding staat vast: De prijzen zijn historisch zeer hoog. And what goes up, must come down.
300 naar 240, dat is al 20%. Welke regio is dat als ik vragen mag?quote:Op maandag 9 mei 2011 20:19 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Overgrote deel is hier al van 300K naar 240K gezakt. Zou maar snel instappen, voordat je de boot weer mist. Als de markt weer aantrekt, wordt een bod van 12%-15% onder de vraagprijs niet meer serieus genomen, momenteel lukt het nog wel om een dergelijke "korting" te bedingen.
En zo is het!quote:Op maandag 9 mei 2011 20:16 schreef Cherna het volgende:
Het belangrijkste voor mij geld dat ik nu leef en nu ergens moet wonen waar ik wil. En zolang kopen als maandlasten goedkoper is dan huren dan koop ik. Zou ik kopen als belegger dan was ik wel onroerend goed makelaar geworden.
Ik zie de huizenprijzen in Nederland niet heel hard crashen. Ik zie de prijzen eerder op een gelijk niveau blijven.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:12 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Ah, mijn beeld dat die laag was, kwam natuurlijk van een makelaar :-)
Maar één ding staat vast: De prijzen zijn historisch zeer hoog. And what goes up, must come down.
Vertel eens: waar?quote:Op maandag 9 mei 2011 20:19 schreef PierreBetfair het volgende:
Overgrote deel is hier al van 300K naar 240K gezakt.
Is dat niet Limburg? want daar gaat het erg slecht.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:20 schreef LXIV het volgende:
[..]
300 naar 240, dat is al 20%. Welke regio is dat als ik vragen mag?
Ik weet het niet. Hier is het pas zo'n 10% denk ik.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:24 schreef Cherna het volgende:
[..]
Is dat niet Limburg? want daar gaat het erg slecht.
http://www.jaap.nl/te-koo(...)794112/woningwaarde/quote:Op maandag 9 mei 2011 20:25 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik weet het niet. Hier is het pas zo'n 10% denk ik.
Dat vind ik geen graadmeter eerlijk gezegd.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:33 schreef Cherna het volgende:
http://www.jaap.nl/te-koo(...)794112/woningwaarde/
Is wel bieden maar het zit dicht bij de 20 % daling. Tja Limburg is de klos
Klopt, dit is ook een uitzondering dat ik snel even vond. Maar gemiddeld valt het allemaal wel mee. Ligt meer zo rond de 7-10%quote:Op maandag 9 mei 2011 20:38 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat vind ik geen graadmeter eerlijk gezegd.
Maar dat in krimpregio's de waarde onder druk staat is een feit.
West Brabant, tegen de Belgische grensquote:Op maandag 9 mei 2011 20:20 schreef LXIV het volgende:
[..]
300 naar 240, dat is al 20%. Welke regio is dat als ik vragen mag?
Putten, Woensdrecht, Ossendrecht etc. Wel hele mooie huizen daar, ben er vaak geweest. En een mooie omgeving ook!quote:Op maandag 9 mei 2011 20:42 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
West Brabant, tegen de Belgische grens
Die regio ken ik vrij aardig en die -20% klopt niet.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:42 schreef PierreBetfair het volgende:
West Brabant, tegen de Belgische grens
Op dit moment wel ja, maar ik heb afgelopen oktober toch prima 20 jaar @ 4,35% vast kunnen leggen. Diezelfde hypotheek doet nu 6,70% voor 20 jaar.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:09 schreef LXIV het volgende:
Het scheelt enorm veel of je 30 jaar lang 4% rente of 5% rente betaalt. Zeker bij een aflossingsvrije hypotheek! Dat tikt meer aan dan 20.000 euro meer betalen voor je huis.
Helaas vragen de banken ook extreme tarieven voor langdurige hypotheken. Met andere woorden: die rentestijging op lange termijn is gewoon al ingecalculeerd!
Nee, dat scheelt heel veel. Zeker als je aflossingsvrij of een soortgelijke combinatie hebt (waarbij je dus de volle rente blijft betalen).quote:Op maandag 9 mei 2011 20:47 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Op dit moment wel ja, maar ik heb afgelopen oktober toch prima 20 jaar @ 4,35% vast kunnen leggen. Diezelfde hypotheek doet nu 6,70% voor 20 jaar.
En nu zullen de huizenprijzen vast wel wat dalen, maar dat verschil over die 20 jaar ga je nooit halen.
Het gaat om de daling van de gemiddelde transactieprijs.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:49 schreef oinkoink12 het volgende:
ik vind daling ook zo'n raar begrip, als je je huis veel te duur te koop zet, zal de prijsdaling steeds groter zijn.
Als ik een huis koop voor 200k en volgende maand te koop zet voor 300k, en dan na 15 maanden in de verkoop te staan hem kwijtraak voor 240k is dan de huizenprijs gedaald met 20%?
best even slikken, zeker voor mensen in het wat duurdere segment. Mn zus & co verkochten hun huis in 2008 voor 6 ton, de overburen zetten een vergelijkbaar huis een half jaar later te koop voor dezelfde prijs......en nu 2 jaar later is het eindelijk weg voor 460.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:43 schreef LXIV het volgende:
Putten, Woensdrecht, Ossendrecht etc. Wel hele mooie huizen daar, ben er vaak geweest. En een mooie omgeving ook!
Anderzijds, die oudjes zullen ook nog best verdiend hebben denk ik.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:50 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
best even slikken, zeker voor mensen in het wat duurdere segment. Mn zus & co verkochten hun huis in 2008 voor 6 ton, de overburen zetten een vergelijkbaar huis een half jaar later te koop voor dezelfde prijs......en nu 2 jaar later is het eindelijk weg voor 460.
Lekkere timing van 2 oudjes die in een appartement zijn gaan wonen en dachten even flink wat geld over te houden aan hun villa.![]()
Sommige mensen doen alsof de klappen nog komen gaan, maar geloof me dat er al heel wat is uitgedeeld de laatste paar jaar.
Dat hangt toch ook af van wat voor type huizen verkocht worden? Als de hypotheekmarkt op slot zit, zullen er goedkopere huizen verkocht worden?quote:Op maandag 9 mei 2011 20:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het gaat om de daling van de gemiddelde transactieprijs.
Het is ook lastig, omdat huizen geen commodity zijn (dus eenvormige zaken). In wezen is ieder huis uniek, al is het enkel al qua ligging.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:52 schreef oinkoink12 het volgende:
[..]
Dat hangt toch ook af van wat voor type huizen verkocht worden? Als de hypotheekmarkt op slot zit, zullen er goedkopere huizen verkocht worden?
Exact.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:52 schreef oinkoink12 het volgende:
Dat hangt toch ook af van wat voor type huizen verkocht worden? Als de hypotheekmarkt op slot zit, zullen er goedkopere huizen verkocht worden?
Vast wel, maar blijft best kut als je net een nieuwe woning hebt gekocht, die van jezelf te koop zet, en de pleuris breekt uit. Anderhalve tonquote:Op maandag 9 mei 2011 20:51 schreef LXIV het volgende:
Anderzijds, die oudjes zullen ook nog best verdiend hebben denk ik.
Ik houd het redelijk nauwlettend in de gaten (Roosendaal). Wat ik op het oog heb, is ieg wel in die orde van grootte gedaald.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Die regio ken ik vrij aardig en die -20% klopt niet.
Och, als je nog een ton overwaarde hebt voor de oude dag is dat toch lekker! En misschien ooit gekocht voor maar 70.000 gulden.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:55 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Vast wel, maar blijft best kut als je net een nieuwe woning hebt gekocht, die van jezelf te koop zet, en de pleuris breekt uit. Anderhalve tonDat appartement waar ze nu in zitten is prolly ook al weer van 4 naar 3 ton gedaald.
Het is ook van belang of de woning al leeg staat of niet. Ik merk in mijn omgeving dat huizen die niet meer bewoond zijn zeer moeilijk te verkopen zijn. Woningen die nog bewoond zijn verkopen redelijk snel voor deze tijd.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:56 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Ik houd het redelijk nauwlettend in de gaten (Roosendaal). Wat ik op het oog heb, is ieg wel in die orde van grootte gedaald.
Dan vrees ik dat je niet goed kijkt, want het kadaster meet het niet.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:56 schreef PierreBetfair het volgende:
Ik houd het redelijk nauwlettend in de gaten (Roosendaal). Wat ik op het oog heb, is ieg wel in die orde van grootte gedaald.
Nee, je kan de toekomst niet met zekerheid voorspellen. Dat weet jij als gokker heel goed. Toch durf ik te beweren dat de kans groter is dat de huizenmarkt de komende drie jaar daalt -in werkelijke prijzen- dan dat ie stijgt.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:11 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Je hebt v.w.b die 20.000 die het op kan leveren of kosten wel over een toekomstvoorspelling van 3-4 jaar. Zo ver kan niemand vooruit kijken.
In absolute prijzen ook.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:17 schreef iehlaak het volgende:
[..]
Nee, je kan de toekomst niet met zekerheid voorspellen. Dat weet jij als gokker heel goed. Toch durf ik te beweren dat de kans groter is dat de huizenmarkt de komende drie jaar daalt -in werkelijke prijzen- dan dat ie stijgt.
Dalen okies, maar hoeveel dat kun je niet zeggen. Maar bedenk wel als het veel zou zijn is nieuwbouw bijna niet meer te realiseren. En dat is nu juist een punt waarom ik denk dat het zich na 2012 als de rente zich ook heeft uitgerekt naar de 7-8% voor de lange termijn rentevast(historisch gezien een normale rente) zich gaat stabiliseren en de daling dan wel meevalt.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:17 schreef iehlaak het volgende:
[..]
Nee, je kan de toekomst niet met zekerheid voorspellen. Dat weet jij als gokker heel goed. Toch durf ik te beweren dat de kans groter is dat de huizenmarkt de komende drie jaar daalt -in werkelijke prijzen- dan dat ie stijgt.
Ten eerste is een groot deel van de prijs de grondprijs, en daar kan best wel wat vanaf.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:25 schreef Cherna het volgende:
[..]
Dalen okies, maar hoeveel dat kun je niet zeggen. Maar bedenk wel als het veel zou zijn is nieuwbouw bijna niet meer te realiseren. En dat is nu juist een punt waarom ik denk dat het zich na 2012 als de rente zich ook heeft uitgerekt naar de 7-8% voor de lange termijn rentevast(historisch gezien een normale rente) zich gaat stabiliseren en de daling dan wel meevalt.
Bouwkosten, grondprijzen, grondstoffen, lonen etc zullen dan ook moeten dalen en dat zie ik niet gebeuren.
Cognitieve dissonantiequote:Op maandag 9 mei 2011 20:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Die regio ken ik vrij aardig en die -20% klopt niet.
Die ze voor 160k gulden kochten 20 jaar geleden... Een bevriend stel is blijven huren, want dat gaf zo veel meer vrijheid.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:50 schreef PierreBetfair het volgende:
2 oudjes die in een appartement zijn gaan wonen en dachten even flink wat geld over te houden aan hun villa.![]()
Tja de mens zal toch ergens moeten wonen. En het aantal inwoners stijgt in NL. Of nu huurwoningen of koopwoningen nodig zijn(en gebouwd moeten worden) is dan om het even. En ik neem niet aan dat projectontwikkelaars en/of aannemers verlies willen draaien.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:28 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ten eerste is een groot deel van de prijs de grondprijs, en daar kan best wel wat vanaf.
Ten tweede is het helemaal niet zo relevant voor de marktprijs wat de productieprijs is. Waarom zou dat zo zijn? De marktprijs wordt bepaald door vraag en aanbod, niet door de productiekosten. Die marktprijs kan ver boven de productieprijs liggen, maar ook ver eronder.
Jij hebt meer last van korte termijn onzekerheid. Elk kwartier ben je zo bang dat er mensen zijn die wel blij zijn met een koopwoning en regelmatig "feiten" (dat houd in dat dingen echt zo zijn) dat als je niet elke 20 posts "cognitieve dissonantie" erin slingert je onzeker wordt over je eigen doen en laten.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:45 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Cognitieve dissonantie![]()
Sorry... ik kon het niet laten
Fixed.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:49 schreef oinkoink12 het volgende:
[..]
Jij hebt meer last van korte termijn onzekerheid. Elk kwartier ben je zo bang dat er mensen zijn die wel blij zijn met een koopwoning en regelmatig "feiten" (dat houd in dat dingen echt zo zijn) dat als je niet elke 20 posts "cognitieve dissonantie" erin slingert je onzeker wordt over je eigen doen en laten.
Faalhaas Angsthaas
Dat soort huizen betaalde je in 1980 400K guldens voor. (dat weet ik 100% zeker) Nog steeds een leuke winst, dat dan wel weer.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:48 schreef Whuzz het volgende:
Die ze voor 160k gulden kochten 20 jaar geleden... Een bevriend stel is blijven huren, want dat gaf zo veel meer vrijheid.
lol, da's dan wel een HELE dikke villa. Ik denk dat die zich sowieso al niet zoveel zorgen maakten.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:52 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Dat soort huizen betaalde je in 1980 400K guldens voor. (dat weet ik 100% zeker) Nog steeds een leuke winst, dat dan wel weer.
Truste!quote:Op maandag 9 mei 2011 21:57 schreef iehlaak het volgende:
Daar gaan we weer. Nou, ik ben er weer weg van.
Vergis je niet. Iedereen leeft naar zijn inkomen en een verlies in welke klasse dan ook doet pijn.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:55 schreef Whuzz het volgende:
[..]
lol, da's dan wel een HELE dikke villa. Ik denk dat die zich sowieso al niet zoveel zorgen maakten.
Komt op mij een beetje over als iets van:
"haaahahaha, zo'n kerel bij mij in het dorp he... nou, die zit me toch een partij in de SHIT joh! Hij heeft zijn sportauto moeten verkopen! En de andere 16 heeft hij moeten verhuizen van een aparte locatie naar de loods op zijn terrein! Nou, nou die crisis man, die heeft hem goed te pakken gehad!"
In dezelfde verhouding ja?quote:Op maandag 9 mei 2011 22:00 schreef Cherna het volgende:
[..]
Vergis je niet. Iedereen leeft naar zijn inkomen en een verlies in welke klasse dan ook doet pijn.
quote:Op maandag 9 mei 2011 22:22 schreef PierreBetfair het volgende:
Iemand een grafiekje van het bruto inkomen per huishouden vanaf 1980 ofzo. Denk dat je dan ziet dat het aardig in lijn ligt met de stijging vd huizenprijzen. Al die twee-verdieners kunnen makkelijk een paar centen extra missen voor een hypotheek.
Dat is dus ook mijn punt. Alles is op twee-verdieners gebaseerd. Waar die emancipatie niet goed voor is geweest. En zolang dit zo blijft heb ik een andere mening mbt tot een grote daling van de prijzen.quote:Op maandag 9 mei 2011 22:22 schreef PierreBetfair het volgende:
Iemand een grafiekje van het bruto inkomen per huishouden vanaf 1980 ofzo. Denk dat je dan ziet dat het aardig in lijn ligt met de stijging vd huizenprijzen. Al die twee-verdieners kunnen makkelijk een paar centen extra missen voor een hypotheek.
Dat vrouwen steeds vaker gaan werken en ook blijven werken, houd je niet meer tegen. Logisch gevolg is een veel hoger inkomen per huishouden dan vroeger. Dat is een belangrijkste reden van de stijging van huizenprijzen. Startende 2 verdieners met een modaal inkomen kunnen makkelijk 275-300K lenen.quote:Op maandag 9 mei 2011 22:27 schreef Cherna het volgende:
Dat is dus ook mijn punt. Alles is op twee-verdieners gebaseerd. Waar die emancipatie niet goed voor is geweest. En zolang dit zo blijft heb ik een andere mening mbt tot een grote daling van de prijzen.
Je raakt hier iets dat zowaar nog waar is ook. Het zou wat zijn als ik een Villa kon kopen met mijn salaris omdat de prijzen zo hard dalen. En inderdaad ik denk niet dat men het zover laat komen en dat is maar goed ook.quote:Op maandag 9 mei 2011 22:35 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Dat vrouwen steeds vaker gaan werken en ook blijven werken, houd je niet meer tegen. Logisch gevolg is een veel hoger inkomen per huishouden dan vroeger. Dat is een belangrijkste reden van de stijging van huizenprijzen. Startende 2 verdieners met een modaal inkomen kunnen makkelijk 275-300K lenen.
Als de prijzen nu nog eens 25% dalen, dan kan elke Henk & Ingrid een villa kopen. Dat kan natuurlijk niet.
We hebben de correctie onderhand wel gehad.U kunt met een gerust hart instappen
![]()
![]()
Hmm, maar niet iedereen woont in "Het groene Hart". Daar liggen de prijzen idd op 8 ton voor een villa. Hier in Brabant en ook elders betaal je voor 400-450K voor een villa of lux vrijstaand huis op 500-600m2........met nog eens een daling van 25% zou dat iets van 320K worden. Dan krijg je villawijken met allemaal Henk & Ingridjes.quote:Op maandag 9 mei 2011 22:37 schreef LXIV het volgende:
Die factor 2 verdieners is blijvend. Daar moet je mee leren leven.
Dat de prijzen niet verder dalen, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Als de prijzen dalen met 25%, en een villa nog 'maar' 800.000 euro kost, dan komen Henk en Ingrid nog altijd 600.000 euro tekort.
Als de prijzen met 20% dalen dan kunnen Henk en Ingrid gewoon weer een modaal huis kopen op anderhalf inkomen. Dan is er mi weer evenwicht.
quote:Op maandag 9 mei 2011 20:19 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Overgrote deel is hier al van 300K naar 240K gezakt. Zou maar snel instappen, voordat je de boot weer mist. Als de markt weer aantrekt, wordt een bod van 12%-15% onder de vraagprijs niet meer serieus genomen, momenteel lukt het nog wel om een dergelijke "korting" te bedingen.
Ik weet dat het begrip villa nogal eens te onpas wordt gebruikt, maar een echte villa heb je niet in de 6 cijfers, zelfs niet als er veel achterstallig onderhoud is.quote:Op maandag 9 mei 2011 22:56 schreef PierreBetfair het volgende:
Hmm, maar niet iedereen woont in "Het groene Hart". Daar liggen de prijzen idd op 8 ton voor een villa. Hier in Brabant en ook elders betaal je voor 400-450K voor een villa of lux vrijstaand huis op 500-600m2........met nog eens een daling van 25% zou dat iets van 320K worden. Dan krijg je villawijken met allemaal Henk & Ingridjes.
Ieder vrijstaand huis wordt tegenwoordig een villa genoemd. Ik heb zelfs al 'geschakelde' villa's gezien. Met andere woorden: gewoon rijtjeshuizen.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:02 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik weet dat het begrip villa nogal eens te onpas wordt gebruikt, maar een echte villa heb je niet in de 6 cijfers, zelfs niet als er veel achterstallig onderhoud is.
Opel noemde de tigra ook een sportauto, maar ik denk dat we het er snel over eens zijn dat dat geen sportauto is.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:04 schreef LXIV het volgende:
Ieder vrijstaand huis wordt tegenwoordig een villa genoemd. Ik heb zelfs al 'geschakelde' villa's gezien. Met andere woorden: gewoon rijtjeshuizen.
Een villa is gewoon een buitenverblijf (landhuis) met bijbehorende gebouwen (vaak boerderijen, maar ook huizen voor personeel). Dat is wat een villa is. Vandaar ook de naam. Nederzetting.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:14 schreef Piet_Piraat het volgende:
Sinds wanneer is "villa" een officiële titel?
Nu 425. Maar 325 (dus 355 incl KK) kunnen Henk en Ingrid nog steeds niet gefinancierd krijgen hoor. Daar moet je toch 75K voor verdienen. En dat doen ze niet. H&I zitten in het 160K-200K segment. Nog ruim eronder.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:20 schreef PierreBetfair het volgende:
Laten we het dan maar royale vrijstaande woning noemen, doet de makelaar ook. Zou toch vreemd zijn als een heel peleton H&I's in dit soort woonwijken een huis gaan kopen. Nog een ton eraf dik 25%) en ze hebben het. ONMOGELIJK
http://www.funda.nl/koop/(...)97-colijnspolder-29/
Staan tal van dit soort woningen voor deze prijs te koop in W Brabant (opzich nog goed te doen als je in R'dam e.o werkt) . 2-3 jaar terug vlogen deze stulpjes voor 550K over de toonbank.
Dan zoek je even rond in W-Brabant tussen de 4 en 5 ton. Binnen no time heb je iets wat wel naar je zin is en wat in Utrecht 750K kost.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:23 schreef DS4 het volgende:
Nou is BoZ ook niet de meest aansprekende plek om te wonen.
En het is een foeilelijk huis. Dat ook nog. Maar de prijs is zonder meer redelijk te noemen.
Maar hoeveel werk op academisch niveau is daar in de buurt? (Weinig, want ik heb er zelf naar gezocht). Voor de interessante jobs moet je toch echt in de Randstad zijn. Hooguit wat techniek of iets in de medische sector kun je er vinden. En dan nog heel beperkt. En zo goed bereikbaar is Noord-Rotterdam ook niet.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:25 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Dan zoek je even rond in W-Brabant tussen de 4 en 5 ton. Binnen no time heb je iets wat wel naar je zin is en wat in Utrecht 750K kost.
Ik heb geloof ik al aangegeven dat ik West Brabant aardig ken, ik woon er nl.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:25 schreef PierreBetfair het volgende:
Dan zoek je even rond in W-Brabant tussen de 4 en 5 ton. Binnen no time heb je iets wat wel naar je zin is en wat in Utrecht 750K kost.
Dat zouden zowel zeepbel-blazers als zeepbel-prikkers heel fijn vinden. Wat mij betreft mag het morgen al gebeuren!quote:Op maandag 9 mei 2011 23:44 schreef xenobinol het volgende:
Kunnen we Brabant niet gewoon aan de Belgen geven? Er wonen mij teveel zeepbel blazers
En dan lekker meebetalen aan die luie Walenquote:Op maandag 9 mei 2011 23:44 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat zouden zowel zeepbel-blazers als zeepbel-prikkers heel fijn vinden. Wat mij betreft mag het morgen al gebeuren!
Nee. Ze kunnen uiteindelijk zelfs niet een betere/meer gewilde woning kopen dan ze in 2008 konden. Ze kunnen minder financieren en daarmee uiteindelijk dezelfde woning (tegen een lagere prijs) kopen als ze toen konden. Door de gestegen rente zullen zelfs hun maandlasten niet significant lager zijn. Het enige voordeel dat ze hebben is dat aflossen straks beter gaat. (want zinvoller bij een hogere rente en een lagere lening)quote:Op maandag 9 mei 2011 23:45 schreef tjoptjop het volgende:
Mensen die verwachten met dalen prijzen opeens boven hun 'stand' te kunnen wonen, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Met een modaal inkomen blijft dat gewoon een modaal huis (als is dat nu dus wat lastig). No way dat Henk en Ingrid met ¤30k bruto een vrijstaande woning die nu, zeg 5 ton is, in de toekomst kunnen betalen.
Die schuiven we door naar Frankrijk!quote:Op maandag 9 mei 2011 23:46 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
En dan lekker meebetalen aan die luie Walen
Mag Limboland er dan ook bijquote:Op maandag 9 mei 2011 23:44 schreef LXIV het volgende:
Dat zouden zowel zeepbel-blazers als zeepbel-prikkers heel fijn vinden. Wat mij betreft mag het morgen al gebeuren!
Ja zo kan het ook, claimt de rest van Nederland Denemarken erbijquote:Op maandag 9 mei 2011 23:47 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die schuiven we door naar Frankrijk!
Gewoon, lekker met de limbo's en de Vlamen.
Natuurlijk. Ik heb meer overeen met een Vlaming of een Limbo dan wat er boven de rivieren woont. In allerlei opzichten.quote:
Uiteindelijk wordt gewoon een x percentage uitgegeven aan wonen, denk dat dat niet heel veel zal veranderen. Of hetzelfde huis nu 100k kost of 300k. Stijgende huizen prijzen (stijging boven inflatie dus) zijn alleen maar positief voor mensen die goedkoper gaan wonen of goedkoop gaan huren (cashen), dat is imho toch wel een minderheid.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Ze kunnen uiteindelijk zelfs niet een betere/meer gewilde woning kopen dan ze in 2008 konden. Ze kunnen minder financieren en daarmee uiteindelijk dezelfde woning (tegen een lagere prijs) kopen als ze toen konden. Door de gestegen rente zullen zelfs hun maandlasten niet significant lager zijn. Het enige voordeel dat ze hebben is dat aflossen straks beter gaat. (want zinvoller bij een hogere rente en een lagere lening)
Prima.... nu nog zorgen dat Guus Meeuwis geen visum krijgt om Noordelijk Nederland te mogen bezoekenquote:Op maandag 9 mei 2011 23:49 schreef LXIV het volgende:
[..]
Natuurlijk. Ik heb meer overeen met een Vlaming of een Limbo dan wat er boven de rivieren woont. In allerlei opzichten.
In de jaren 80 kocht je dat modale huis op 1 modaal salaris, nu heb je er 2 voor nodig.quote:Op maandag 9 mei 2011 23:45 schreef tjoptjop het volgende:
Met een modaal inkomen blijft dat gewoon een modaal huis
En het zinnetje daarna quote je voor het gemak maar even niet?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:06 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
In de jaren 80 kocht je dat modale huis op 1 modaal salaris, nu heb je er 2 voor nodig.
Ik quote hetgene waar ik een kanttekening bij maak.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:13 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
En het zinnetje daarna quote je voor het gemak maar even niet?
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:16 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Ik quote hetgene waar ik een kanttekening bij maak.
Ik lees het er niet in maar goed wat ik bedoel is, de huizenprijzen zijn gelijk opgegaan met de financierings mogelijkheden die ruimer werden door creatieve HRA constructies en het meerekenen van 2e inkomen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:44 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Beetje onzinnig aangezien diezelfde kanttekening in het tweede deel van die zin ook al staat
Precies, om de huizenprijzen in stand te kunnen houden moeten we overschakelen van monogamie naar polygamie.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:49 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Ik lees het er niet in maar goed wat ik bedoel is, de huizenprijzen zijn gelijk opgegaan met de financierings mogelijkheden die ruimer werden door creatieve HRA constructies en het meerekenen van 2e inkomen.
Heeft geen zin. Ik probeerde 20 topics geleden al uit te leggen dat de betaalbaarheid momenteel alleen maar slechter wordt, ondanks de dalende huizenprijzen. Maar dat gaat net een stapje te ver voor lui als Zuurtje en Xeno. En Terrorizer natuurlijk, die denkt dat hij over een jaar wél bij mama weg kanquote:Op maandag 9 mei 2011 23:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Ze kunnen uiteindelijk zelfs niet een betere/meer gewilde woning kopen dan ze in 2008 konden. Ze kunnen minder financieren en daarmee uiteindelijk dezelfde woning (tegen een lagere prijs) kopen als ze toen konden. Door de gestegen rente zullen zelfs hun maandlasten niet significant lager zijn. Het enige voordeel dat ze hebben is dat aflossen straks beter gaat. (want zinvoller bij een hogere rente en een lagere lening)
quote:Op maandag 9 mei 2011 23:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Ze kunnen uiteindelijk zelfs niet een betere/meer gewilde woning kopen dan ze in 2008 konden. Ze kunnen minder financieren en daarmee uiteindelijk dezelfde woning (tegen een lagere prijs) kopen als ze toen konden. Door de gestegen rente zullen zelfs hun maandlasten niet significant lager zijn. Het enige voordeel dat ze hebben is dat aflossen straks beter gaat. (want zinvoller bij een hogere rente en een lagere lening)
Dus eerst moet de koper zich aanpassen, terwijl alles aan de andere kant zich niet wil aanpassen?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 07:22 schreef Terrorizer het volgende:
Je vergeet zijn laatste zin. Als je gewoon geld meeneemt bij aankoop, is er niks aan de hand.
Vooralsnog geen haast.
[..]
Tof, kun je tegen je 50e zo ongeveer op jezelf wonen. Ik hoop niet dat je een kinderwens hebt. (Of wens tot onbetaalde seks) Geen vrouw die zit te wachten op een kerel die nog bij mama woont natuurlijk.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 07:22 schreef Terrorizer het volgende:
Je vergeet zijn laatste zin. Als je gewoon geld meeneemt bij aankoop, is er niks aan de hand.
Ze hebben geen anderhalve ton verloren. Ze hebben die villa waarschijnlijk in het verleden voor 2 ton in guldens gekocht en dus nog steeds dikke winst gemaakt. Dat andere bedrag heeft alleen op papier bestaan.quote:Op maandag 9 mei 2011 20:55 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Vast wel, maar blijft best kut als je net een nieuwe woning hebt gekocht, die van jezelf te koop zet, en de pleuris breekt uit. Anderhalve tonDat appartement waar ze nu in zitten is prolly ook al weer van 4 naar 3 ton gedaald.
Als je de markt weer op gang wilt hebben, moet het van beiden kanten komen. Maar ik sprak ook meer voor mijn eigen situatie.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 07:59 schreef antfukker het volgende:
[..]
Dus eerst moet de koper zich aanpassen, terwijl alles aan de andere kant zich niet wil aanpassen?
En dan lekker samen bij mama wonen? Tjezus....quote:Op dinsdag 10 mei 2011 08:26 schreef Terrorizer het volgende:
Oh, nou zeg je me wat. Ik ga in september trouwen.
Of met meerdere gezinnen in 1 woning onderbrengen, alles.... maar dan ook alles om de leentokkies de hand boven het hoofd te houdenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 01:04 schreef Terrorizer het volgende:
[..]
Precies, om de huizenprijzen in stand te kunnen houden moeten we overschakelen van monogamie naar polygamie.
Meer hypotheek op meer inkomens.
Haha.... zeepbellen blazen doe je zoquote:Op dinsdag 10 mei 2011 07:04 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Heeft geen zin. Ik probeerde 20 topics geleden al uit te leggen dat de betaalbaarheid momenteel alleen maar slechter wordt, ondanks de dalende huizenprijzen. Maar dat gaat net een stapje te ver voor lui als Zuurtje en Xeno. En Terrorizer natuurlijk, die denkt dat hij over een jaar wél bij mama weg kan
Volgens Whuzz ben je tot je dood seksloos als je niet tot aan je ballen toe in de schulden zitquote:Op dinsdag 10 mei 2011 08:26 schreef Terrorizer het volgende:
Oh, nou zeg je me wat. Ik ga in september trouwen.
Het is inderdaad even afzien. Mijzelf overladen met schuld kan altijd nog
Mayb blijven we niet eens in NL.
Volgens Whuzz heb je er in ieder geval ballen voor nodig, verstand? Dat niet... gewoon lekker lenen en zien waar het schip strand. Als het mis gaat dan laten we gewoon de maatschappij ervoor opdraaien, zo die je dat als je lef hebtquote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:00 schreef Terrorizer het volgende:
Heb ik dat gezegd dan?
Mayb tijdelijk.
Nogmaals, huis kopen is geen rocket science.
Een soort Tsjechische roulette..?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:05 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Volgens Whuzz heb je er in ieder geval ballen voor nodig, verstand? Dat niet... gewoon lekker lenen en zien waar het schip strand. Als het mis gaat dan laten we gewoon de maatschappij ervoor opdraaien, zo die je dat als je lef hebt
LOL die 20% crash hebben we allang achter de rug. Kijk maar eens naar de prijzen van huizen die daadwerkelijk verkocht worden.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:19 schreef Scorpie het volgende:
Xeno, je doemscenario is uitgebleven trouwens. Die 20% crash die je voorspelde voor Q1 2011 is uitgebleven. Wat is je volgende voorspelling?
Nou laat het dan eens zien waar moeten we kijken. Leuk die mensen die van alles beweren maar het niet hard kunnen maken met cijfertjes.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:24 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
LOL die 20% crash hebben we allang achter de rug. Kijk maar eens naar de prijzen van huizen die daadwerkelijk verkocht worden.
In de échte wereld moet je kijken.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou laat het dan eens zien waar moeten we kijken.
Leg jij dat ook nog even uit aan het kadaster?quote:
Wat het afwijzen van een RC krediet van 1.000 euro toch niet met een mens kan doen zeg...quote:
Let niet op xeno, dit soort taal bezigt hij al 75 topics.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat het afwijzen van een RC krediet van 1.000 euro toch niet met een mens kan doen zeg...
quote:
Nee.... Hollandse huizenmarkt roulette met Brabantse en Tsjechische deelnemersquote:
Ik wijs hem er even graag op dat hij daarmee zijn frustraties over zijn eigen mislukte leven laat zien...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:35 schreef Scorpie het volgende:
Let niet op xeno, dit soort taal bezigt hij al 75 topics.
Haha.... wie gelooft de 'officiele' cijfertjes nog... Durf gewoon eens de realiteit onder ogen te zien en open je ogen. Waarom staan de kranten vol met advertenties over nieuwbouwprojecten, aannemers die hun diensten aanbieden etc... omdat het zo geweldig gaat? Omdat de hoofdprijs nog steeds gevraagd kan worden? Geklaag van makelaars over de overheid en banken, banken die aan het subsidie infuus liggen, banken die onder vuur liggen vanwege de 'hoge' hypotheekrente.... iedereen klaagt ondertussen over zo'n beetje alles wat gerelateerd is aan de woningmarkt. Enkele jaren geleden was het toch echt allemaal anders... toen hadden ze allemaal nog een brede glimlach om het gezichtquote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:36 schreef Scorpie het volgende:
[..]Cijfertjes Asfyxia, cijfertjes. Je weet al 25 topics lang dat uit je nek kletsen geen discussie waard is.
Als jij dat zo wenst te interpreteren.... voor mij is het gewoon leedvermaakquote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:40 schreef DS4 het volgende:
Ik wijs hem er even graag op dat hij daarmee zijn frustraties over zijn eigen mislukte leven laat zien...
Uiteindelijk leidt een afname in betaalbaarheid en financierbaarheid van 20% ook in een daling van de prijs met 20%. Dat is onvermijdelijk!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:48 schreef Basp1 het volgende:
En 20% crash, de 20 jaarsrente is vanaf 2008 meer dan 20% gestegen, dus de betaalbaarheid is voor mensen is nog meer afgenomen.
Niet als je gewoon lekker door spaart, dan zijn dalende prijzen lekker... want geleend geld betaal je in meervoud terug aan de banksters.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:48 schreef Basp1 het volgende:
En 20% crash, de 20 jaarsrente is vanaf 2008 meer dan 20% gestegen, dus de betaalbaarheid is voor mensen is nog meer afgenomen.
Welnee.... die mensen wonen daar toch prima met lekker lage woonlasten? Ik zie het probleem niet... gewoon laten zien dat je meer lef dan verstand hebt en flink blijven lenenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:09 schreef PierreBetfair het volgende:
Zit je daar met een rijtjeshuis met 300K hypotheek, terwijl de buurman zn huis nu voor 229 te koop zet en het nog niet verkocht krijgt. Dan schijt je je pants toch behoorlijk vol.
Ja mensen, open je ogen. Niet de instanties die echt meten hebben gelijk, nee het zijn de fokkertjes die nog nooit iets gepresteerd hebben in hun leven die het allemaal precies weten...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:55 schreef xenobinol het volgende:
Haha.... wie gelooft de 'officiele' cijfertjes nog... Durf gewoon eens de realiteit onder ogen te zien en open je ogen.
Niemand zegt dat het goed gaat met de huizenmarkt. Alleen is deze op slot gegaan ipv dat er een zware prijsdaling is gekomen.quote:Waarom staan de kranten vol met advertenties over nieuwbouwprojecten, aannemers die hun diensten aanbieden etc... omdat het zo geweldig gaat? Omdat de hoofdprijs nog steeds gevraagd kan worden? Geklaag van makelaars over de overheid en banken, banken die aan het subsidie infuus liggen, banken die onder vuur liggen vanwege de 'hoge' hypotheekrente.... iedereen klaagt ondertussen over zo'n beetje alles wat gerelateerd is aan de woningmarkt. Enkele jaren geleden was het toch echt allemaal anders... toen hadden ze allemaal nog een brede glimlach om het gezicht
Zo lang je er goed woont maakt het niets uit. De woonlasten zijn gelijkgebleven.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:09 schreef PierreBetfair het volgende:
Zit je daar met een rijtjeshuis met 300K hypotheek, terwijl de buurman zn huis nu voor 229 te koop zet en het nog niet verkocht krijgt. Dan schijt je je pants toch behoorlijk vol.
Zegt de tokkie die nog geen krediet kan krijgen bij de pandjesbaas...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:13 schreef xenobinol het volgende:
gewoon laten zien dat je meer lef dan verstand hebt en flink blijven lenen
Ach.... wiens brood men eet....quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:15 schreef DS4 het volgende:
Ja mensen, open je ogen. Niet de instanties die echt meten hebben gelijk, nee het zijn de fokkertjes die nog nooit iets gepresteerd hebben in hun leven die het allemaal precies weten...
Dus.... als een markt op slot gaat heeft dat totaal geen gevolgen voor de prijzen? Vraag en aanbod blijven gewoon ver bij elkaar uit de buurt? Dit zou wel eens nieuw economisch paradigma kunnen inluidenquote:Niemand zegt dat het goed gaat met de huizenmarkt. Alleen is deze op slot gegaan ipv dat er een zware prijsdaling is gekomen.
Veel mensen wonen er niet lang goed. Scheiding, gezinsuitbreiding of gewoon zin om te verhuizen naar wat mooiers, maar financieel een probleem vanwege een restschuld van 50K of meer. Dat groepje kopers van 2-3 jaar terug heeft dan maar 1 optie: blijven wonen in dat huis waar je eigenlijk weg wilt..........of hopen op een goede meevaller in de vorm van dikke promotie, erfenis, de postcode kanjer............quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:16 schreef DS4 het volgende:
Zo lang je er goed woont maakt het niets uit. De woonlasten zijn gelijkgebleven.
Geld wat je op papier hebt maar niet te gelde kan maken is niet zo belangrijk.
Haha... typisch leengedrag.... naar anderen de tong uitsteken dat zij niet kunnen lenenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:17 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zegt de tokkie die nog geen krediet kan krijgen bij de pandjesbaas...
Ja.... net als lenen en een te duur huis kopenquote:
Die opmerking is zo mogelijk nog onzinniger dan jouw gemiddelde repliek.quote:
Er zijn (veel) minder transacties. Dat is niet hetzelfde als een prijsdaling. Die is er ook, maar ligt rond de 5% en dus niet 20%.quote:Dus.... als een markt op slot gaat heeft dat totaal geen gevolgen voor de prijzen? Vraag en aanbod blijven gewoon ver bij elkaar uit de buurt? Dit zou wel eens nieuw economisch paradigma kunnen inluiden
Het probleem met niet kunnen lenen is vaak dat je dan ook niet kunt sparen..........te weinig inkomsten.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:22 schreef xenobinol het volgende:
Haha... typisch leengedrag.... naar anderen de tong uitsteken dat zij niet kunnen lenen
Maar dan is het eigenlijke probleem dat men een woning heeft gekocht die men eigenlijk niet wil...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:21 schreef PierreBetfair het volgende:
Veel mensen wonen er niet lang goed. Scheiding, gezinsuitbreiding of gewoon zin om te verhuizen naar wat mooiers, maar financieel een probleem vanwege een restschuld van 50K of meer. Dat groepje kopers van 2-3 jaar terug heeft dan maar 1 optie: blijven wonen in dat huis waar je eigenlijk weg wilt..........of hopen op een goede meevaller in de vorm van dikke promotie, erfenis, de postcode kanjer............
Wat jij doet is net zoiets als jubelen dat je maar 100 euro inkomstenbelasting hoeft te betalen.... en kijk nou die zielige kerel, die moet 1 mio betalen... Wat een loser, whahahahahahaha...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:22 schreef xenobinol het volgende:
Haha... typisch leengedrag.... naar anderen de tong uitsteken dat zij niet kunnen lenen
Ik zou graag een mooie boerderij willen. Met een rieten kap. Maar dat kan ik wel vergeten. Die S-klasse ook trouwens.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:24 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ja.... net als lenen en een te duur huis kopen
Ja, je kan op je 30ste meestal niet gelijk de woning kopen waar je voorgoed in wilt blijven wonen. Meesten willen doorgroeien op de woningmarkt, dat wordt voor de topkopers een stuk lastiger.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:27 schreef DS4 het volgende:
Maar dan is het eigenlijke probleem dat men een woning heeft gekocht die men eigenlijk niet wil...
De eerstkomende 10 tot 20 jaar, goh leen ons jou glazen bol en we waren met zijn allen rijk geweest.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:09 schreef PierreBetfair het volgende:
Ik moet Xeno en zn matties wel gelijk geven dat mensen die 2-3 jaar terug een woning voor de hoofdprijs hebben betaald, die centen de eerstkomende 10-20 jaar niet meer terug zien.
Dat valt volgens mij best mee, als mijn huidige huis (door een slechte markt) voor weinig weg gaat kan ik mijn volgende huis mogelijk ook voor 'weinig' kopen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:35 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Ja, je kan op je 30ste meestal niet gelijk de woning kopen waar je voorgoed in wilt blijven wonen. Meesten willen doorgroeien op de woningmarkt, dat wordt voor de topkopers een stuk lastiger.
Vaak springen overigens pa en ma bij. Zo niet, vanavond weer de trekking van de staatsloterij.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:21 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Veel mensen wonen er niet lang goed. Scheiding, gezinsuitbreiding of gewoon zin om te verhuizen naar wat mooiers, maar financieel een probleem vanwege een restschuld van 50K of meer. Dat groepje kopers van 2-3 jaar terug heeft dan maar 1 optie: blijven wonen in dat huis waar je eigenlijk weg wilt..........of hopen op een goede meevaller in de vorm van dikke promotie, erfenis, de postcode kanjer............
"OPEN JE OGEN!!" "DE MAINSTREAM MEDIA LIEGT!!" goh, waar kom ik die dingen vaker tegen? O ja, complottheorie gelovers, ook wel aluhoedjes. Ben jij een aluhoedje xeno?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:55 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Haha.... wie gelooft de 'officiele' cijfertjes nog... Durf gewoon eens de realiteit onder ogen te zien en open je ogen. Waarom staan de kranten vol met advertenties over nieuwbouwprojecten, aannemers die hun diensten aanbieden etc... omdat het zo geweldig gaat? Omdat de hoofdprijs nog steeds gevraagd kan worden? Geklaag van makelaars over de overheid en banken, banken die aan het subsidie infuus liggen, banken die onder vuur liggen vanwege de 'hoge' hypotheekrente.... iedereen klaagt ondertussen over zo'n beetje alles wat gerelateerd is aan de woningmarkt. Enkele jaren geleden was het toch echt allemaal anders... toen hadden ze allemaal nog een brede glimlach om het gezicht
Spreek voor jezelfquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:35 schreef PierreBetfair het volgende:
Ja, je kan op je 30ste meestal niet gelijk de woning kopen waar je voorgoed in wilt blijven wonen.
Werkelijk.... kennelijk heb jij geen enkel besef van hoe de wereld echt werktquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:24 schreef DS4 het volgende:
Die opmerking is zo mogelijk nog onzinniger dan jouw gemiddelde repliek.
Haha... de prijzen van nieuwe auto's zijn anders fors gedaald en die van de duurdere occasions ook. Ik ken mensen die meer dan 40% korting kregen op de aanschaf van een occasion. Misschien moet je eens uit je leerboeken komen en de echte wereld intrekkenquote:Er zijn (veel) minder transacties. Dat is niet hetzelfde als een prijsdaling. Die is er ook, maar ligt rond de 5% en dus niet 20%.
De autoverkopen zijn ook een tijdje zwaar ingekakt. Ik weet bijna zeker dat de prijzen voor auto's niet gedaald zijn in die periode.
Open eens een boek over economie voordat je over economie gaat praten overigens...
Bijlenen kun je wel doorstrepen. Het wordt sparen gedurende de tijd dat je nog in je "oude" huis zit.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:43 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Dat valt volgens mij best mee, als mijn huidige huis (door een slechte markt) voor weinig weg gaat kan ik mijn volgende huis mogelijk ook voor 'weinig' kopen.
Situatie 1:
Huidige huis: 200K
Nieuwe huis: 400K
Bij lenen/sparen: 200K
Situatie 2: *10% daling
Huidge huis: 180K
Nieuwe huis: 360K
Bij lenen/sparen: 180K
Als je niet kan sparen moet je niet lenen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:25 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Het probleem met niet kunnen lenen is vaak dat je dan ook niet kunt sparen..........te weinig inkomsten.
De woning zou toch meer waard worden, dus dat was geen probleem... gratis geld en je was in ieder geval ingestapt op 'the property ladder'. Bummerquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:27 schreef DS4 het volgende:
[..]
Maar dan is het eigenlijke probleem dat men een woning heeft gekocht die men eigenlijk niet wil...
Jij bent al snel tevreden. Er zijn ook mensen die uiteindelijk lekker willen wonen ipv in een blokhut.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:45 schreef Whuzz het volgende:
Spreek voor jezelf
Mij is het gewoon gelukt hoor. Zo moeilijk is het niet.
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:49 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Als je niet kan sparen moet je niet lenen.
Dit zijn dus de negatieve consequenties van een huizenmarkt-zeepbel, zo'n zeepbel zal vroeg of laat knappen en dat zit een grote laag van deelnemers gevangen in hun paleisje.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:35 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Ja, je kan op je 30ste meestal niet gelijk de woning kopen waar je voorgoed in wilt blijven wonen. Meesten willen doorgroeien op de woningmarkt, dat wordt voor de topkopers een stuk lastiger.
Hoax, jij kent geen autobezitters, en zeker geen nieuwe autobezittersquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:48 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Werkelijk.... kennelijk heb jij geen enkel besef van hoe de wereld echt werkt
[..]
Haha... de prijzen van nieuwe auto's zijn anders fors gedaald en die van de duurdere occasions ook. Ik ken mensen die meer dan 40% korting kregen op de aanschaf van een occasion. Misschien moet je eens uit je leerboeken komen en de echte wereld intrekken
De echte toppers zullen dat probleem misschien hebben maar als je 10 jaar hebt afgelost, nog wat gespaard en een hoger inkomen hebt kun je echt wel omhoog kopen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:48 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Bijlenen kun je wel doorstrepen. Het wordt sparen gedurende de tijd dat je nog in je "oude" huis zit.
Je krijgt geen hypotheek als je 50K restschuld hebt..die kan je niet meenemen in je nieuwe hypotheek omdat de bank je nieuwe huis als onderpand neemt voor je hypotheek, ( en niet voor je hypotheek + 50K extra schuld.)
Uiteraard worden en complotten gesmeed tegen de onwetende burger... dat is altijd al zo geweest. Maar ik ben geen aluhoedje hoor, zo'n aluhoedje werkt niet, wat wel werkt is je verstand gebruikenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:45 schreef Scorpie het volgende:
"OPEN JE OGEN!!" "DE MAINSTREAM MEDIA LIEGT!!" goh, waar kom ik die dingen vaker tegen? O ja, complottheorie gelovers, ook wel aluhoedjes. Ben jij een aluhoedje xeno?
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:51 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Jij bent al snel tevreden. Er zijn ook mensen die uiteindelijk lekker willen wonen ipv in een blokhut.
lol, wat een zwaktebodquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:51 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Jij bent al snel tevreden. Er zijn ook mensen die uiteindelijk lekker willen wonen ipv in een blokhut.
Wellus.... mijn buurvrouw kocht laatst nog een nieuw Kia Picantoquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:52 schreef Scorpie het volgende:
Hoax, jij kent geen autobezitters, en zeker geen nieuwe autobezitters
Ouch, ze parkeert toch niet bij jou voor de deur?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:59 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Wellus.... mijn buurvrouw kocht laatst nog een nieuw Kia Picanto
Een starlet, een picanto... iets met huurbuurten en verpauperingquote:
Als ik niet te ver moet rijden, neem ik het in overweging. Welke plaats moet wezen?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:58 schreef Whuzz het volgende:
lol, wat een zwaktebod
Kom eens langs voor een biertje zou ik zeggen. Zullen we zien hoe snel ik tevreden ben
Wel even een maandje wachten nog, het is momenteel stofhappen in de woonkamer
Van teveel ontevreden zijn krijg je een maagzweer, dan maar liever tevreden zijn en geen hogere doelen meer stellen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:57 schreef xenobinol het volgende:
[..]
![]()
Tevreden zijn is hetzelfde als opgeven, als je op je 30ste al weet wat je tot aan je pensioen wilt gaan doen is volgens mij de lol er wel af
We delen 1 parkeerplaats met de Starlet en de Picantoquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:00 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Ouch, ze parkeert toch niet bij jou voor de deur?
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:02 schreef xenobinol het volgende:
[..]
We delen 1 parkeerplaats met de Starlet en de Picanto
Het is niet een gevoel van ontevredenheid... eerder een gevoel van opwinding over wat er allemaal nog te beleven valt. Juist het gevoel van tevredenheid zou mij een maagzweer opleverenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:02 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Van teveel ontevreden zijn krijg je een maagzweer, dan maar liever tevreden zijn en geen hogere doelen meer stellen.
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:59 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Wellus.... mijn buurvrouw kocht laatst nog een nieuw Kia Picanto
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=EV2SNTFVquote:Bovendien kostte een wagen vorig jaar in bijna alle Europese lidstaten wat minder. In de eurozone bedroeg de daling 2,1 procent. In ons land was die daling niet zo groot. Een wagen kostte 0,5 procent minder. Slovenië tekende de grootste daling van 13,4 procent op
Is gezelligquote:
Omgeving Eindhoven, in het prachtige Noord-Brabant. Werkgelegenheid naast de deur, toch omgeven door natuur. Twee keer vallen en je ligt in België voor het goede bier en de patat. Zelfs Xeno zou zich hier thuisvoelen omdat hij dat leedvermaak kan hebben over de Limburgers die ook al niet zo ver weg zittenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:02 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Als ik niet te ver moet rijden, neem ik het in overweging. Welke plaats moet wezen?
Dan moet jij jezelf eens afvragen hoe het komt dat als ik bij mijn private banker binnenstap met de vraag om 1 mio te mogen lenen ik een mooi aanbod krijg en als jij bij het loket vraagt om 1 mio de lokettist van haar stoel valt van het lachen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:48 schreef xenobinol het volgende:
Werkelijk.... kennelijk heb jij geen enkel besef van hoe de wereld echt werkt
De prijzen zijn per 1-1 voor de meeste modellen een beetje gedaald vanwege een fiscale maatregel (BPM afbouw), maar verder niet. En ruim 40% korting op een tweedehandsje is alleen mogelijk als er veel en veel te veel voor werd gevraagd in de eerste plaats, maar meest waarschijnlijk is het kletskoek van jouw kant.quote:Haha... de prijzen van nieuwe auto's zijn anders fors gedaald en die van de duurdere occasions ook. Ik ken mensen die meer dan 40% korting kregen op de aanschaf van een occasion. Misschien moet je eens uit je leerboeken komen en de echte wereld intrekken
Die 40% geld natuurlijk voor sommige occasions, sommige handelaren zijn je erg dankbaar als je hun van hun incourante handel afhelpt. Zo had ik een collega die zijn auto total loss reed, een zelfde auto terug kocht (zelfs nog 1 jaar nieuwer, zelfde opties etc.) en daarnaast nog 5 mille in zijn zak stak. Dat jij als leaserijder geen onderhandelingservaring hebt opgedaan is jouw gemisquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:05 schreef Scorpie het volgende:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=EV2SNTFV
40% Xenoweet niet wat ze je proberen aan te smeren maar zelfs in Slovenie daalde de prijs niet zo hard
Terrorizer mag niet van zijn mama, Xeno heeft pleinvrees en durft niet zo ver van huis, Asfyxia had zich al afgemeld wegens "tijdelijk low-profile i.v.m. schuldeisers" (wat dat ook moge betekenen)...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:08 schreef PierreBetfair het volgende:
Als Whuzz een housewarming geeft voor alle Huizenmarkt Fokkers, ben ik zeker van de partij.
And how is that working for ya?quote:
Lol, ik haal mn bier, broodjes en eclairs altijd in Belgie. Als ik een keer buiten pis met zuidenwind, dalen de druppels neer in Essen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:09 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Omgeving Eindhoven, in het prachtige Noord-Brabant. Werkgelegenheid naast de deur, toch omgeven door natuur. Twee keer vallen en je ligt in België voor het goede bier en de patat. Zelfs Xeno zou zich hier thuisvoelen omdat hij dat leedvermaak kan hebben over de Limburgers die ook al niet zo ver weg zitten
Ik verwacht overigens dat mijn huis ongeveer ver-vijf-voudigd in waarde wanneer ik na de dijkdoorbraken bijna aan zee woon.
Ik heb geen onderhandeling nodig gehad, werd allemaal voor mij gedaanquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:10 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Die 40% geld natuurlijk voor sommige occasions, sommige handelaren zijn je erg dankbaar als je hun van hun incourante handel afhelpt. Zo had ik een collega die zijn auto total loss reed, een zelfde auto terug kocht (zelfs nog 1 jaar nieuwer, zelfde opties etc.) en daarnaast nog 5 mille in zijn zak stak. Dat jij als leaserijder geen onderhandelingservaring hebt opgedaan is jouw gemis
De wereld van de banksters is ook niet de werkelijke wereld, dat is de wereld van lucht en fantasie.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:09 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dan moet jij jezelf eens afvragen hoe het komt dat als ik bij mijn private banker binnenstap met de vraag om 1 mio te mogen lenen ik een mooi aanbod krijg en als jij bij het loket vraagt om 1 mio de lokettist van haar stoel valt van het lachen.
Nee, overduidelijk ben JIJ degene die weet hoe de wereld werkt...
Pak de prijslijsten van 2006 tot nu er maar bij... de meeste modellen zijn nu goedkoper dan in 2006. Minder mogelijkheden om te kopen op krediet, minder klandizie uit de leasesector doet rare dingen met de prijzen. Waarom denk jij dat autoverkopers zelfs gratis krediet verstrekken? Omdat de verkopen zo fantastisch gaan hier in Europa? De Duitse autoverkopers hebben goede cijfers omdat ze voornamelijk exporterenquote:De prijzen zijn per 1-1 voor de meeste modellen een beetje gedaald vanwege een fiscale maatregel (BPM afbouw), maar verder niet. En ruim 40% korting op een tweedehandsje is alleen mogelijk als er veel en veel te veel voor werd gevraagd in de eerste plaats, maar meest waarschijnlijk is het kletskoek van jouw kant.
Is dat net als die broer van de tante van je achterneef's cavia die je vertelde over de huizenprijs die keihard zou dalen in 20089101112quote:
Lol, als Asfyxia zou komen zou ik gelijk het incassobureau bellenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:12 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Terrorizer mag niet van zijn mama, Xeno heeft pleinvrees en durft niet zo ver van huis, Asfyxia had zich al afgemeld wegens "tijdelijk low-profile i.v.m. schuldeisers" (wat dat ook moge betekenen)...
Alle huiseigenaren hebben wél toegezegd. Iets met vrijheid om te doen en laten wat ze wilden enzo
Ik ben eigenlijk ook dom bezig om jullie iets bij proberen te brengenquote:
Dat geloof je toch niet echt?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:14 schreef xenobinol het volgende:
Waarom denk jij dat autoverkopers zelfs gratis krediet verstrekken?
Ik heb bijna geen wind nodig om de gemeente Wuustwezel te halen...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:13 schreef PierreBetfair het volgende:
Lol, ik haal mn bier, broodjes en eclairs altijd in Belgie. Als ik een keer buiten pis met zuidenwind, dalen de druppels neer in Essen.
Nee, volgens mij is dat diezelfde gozer die in 2008 een huurblog begonnen is terwijl hij zelf in het buitenland vertoefde om mensen te 'waarschuwen' voor het 'komend onheil'. Maar Xeno is geen aluhoedje hoor, echt niet!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:15 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Is dat net als die broer van de tante van je achterneef's cavia die je vertelde over de huizenprijs die keihard zou dalen in 20089101112
Interen op de marge natuurlijk, zij nemen de kosten van de financiering voor hun rekeningquote:
idd, richting het zuiden bedoelde ikquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:17 schreef DS4 het volgende:
(maar volgens mij heb jij wind uit het noorden nodig...)
My God, je snapt het echt niet. Ik dacht dat je ons weer eens zat te fucken, maar blijkbaar meen je het serieus.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:14 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Pak de prijslijsten van 2006 tot nu er maar bij... de meeste modellen zijn nu goedkoper dan in 2006. Minder mogelijkheden om te kopen op krediet, minder klandizie uit de leasesector doet rare dingen met de prijzen. Waarom denk jij dat autoverkopers zelfs gratis krediet verstrekken? Omdat de verkopen zo fantastisch gaan hier in Europa? De Duitse autoverkopers hebben goede cijfers omdat ze voornamelijk exporteren
Fijn voor je. Ik ben alleen geen bankier en de bankiers die ik ken rijden hele echte auto's en wonen in echte woningen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:14 schreef xenobinol het volgende:
De wereld van de banksters is ook niet de werkelijke wereld, dat is de wereld van lucht en fantasie.
Ja, want BPM afbouw. Dat zei ik al overigens... Misschien moet je beter lezen?quote:Pak de prijslijsten van 2006 tot nu er maar bij... de meeste modellen zijn nu goedkoper dan in 2006.
Gratis krediet bij een auto is van alle tijden. Maar belangrijker: de autobranche heeft gewoon de productie teruggedraaid en moet nu al weer de productie opschroeven omdat de vraag enorm is gestegen.quote:Minder mogelijkheden om te kopen op krediet, minder klandizie uit de leasesector doet rare dingen met de prijzen. Waarom denk jij dat autoverkopers zelfs gratis krediet verstrekken? Omdat de verkopen zo fantastisch gaan hier in Europa? De Duitse autoverkopers hebben goede cijfers omdat ze voornamelijk exporteren
Het eerste deel van de zin was goed. Je had op je hoogtepunt moeten stoppen... nu is het al weer onzin.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:16 schreef xenobinol het volgende:
Ik ben eigenlijk ook dom bezig om jullie iets bij proberen te brengen
quote:De kop in de ochtendnieuwsbrief van de Pers kon moeilijk ergens anders over gaan: Wankel huis gebouwd op schulden. Dan weet je het wel, het gaat over de huizenmarkt en de hoge hypotheken die we op onze huizen hebben. Het is een heel verhaal, en zoveel tijd om dat helemaal in detail te lezen heb ik niet. Zou er iets nieuws in staan? Vast niet. Gaat de bubbel barsten? Het zou zomaar kunnen.
Tot nu toe valt het eigenlijk nog reuze mee met de daling van de huizenprijzen. De één stelt dat het met deze zachte landing wel gedaan is met de ellende, de ander stelt dat de echte crisis op de huizenmarkt nog moet komen. Het is nu natuurlijk wel al crisis op de huizenmarkt. De schade blijft echter beperkt tot de verkopers die hun woning niet bepaald gemakkelijk kwijtraken. Zolang zij ervoor kiezen om dan maar niet te verhuizen, is er niet heel veel aan de hand. Zodra zij besluiten om de prijs dan maar drastisch te verlagen wordt het een ander verhaal. Dan krijgen we wel te maken met hard dalende woningprijzen.
En dan? Op zich is er nog steeds weinig aan de hand als je blijft zitten waar je zit. Zolang je netjes je hypotheeklasten blijft betalen en ook bij een nieuwe rentevastperiode niet in de problemen komt. Zolang de bank niet gaat piepen dat de waarde van jouw woning wel erg laag is ten opzichte van de openstaande hypotheekschuld. Als ze dat wel gaan doen, ontstaan er andere problemen. Ze kunnen het natuurlijk doen, de banken. Stel dat jouw woning, die nu ¤ 250.000 waard is, in verkoopwaarde daalt naar ¤ 150.000. De hypotheek van ¤ 250.000 is dan opeens buitensporig, en het hypotheekrecht geeft de bank geen zekerheid meer. Dan zouden ze kunnen gaan zeggen dat je een ¤ 100.000 moet aflossen, of anders tegen consumptieve tarieven (dus een veel hogere rente) moet lenen. Als dát gebeurt, dan hebben we wel echt de poppen aan het dansen.
http://hypotheken.blog.nl(...)woningmarkt#more-856
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:41 schreef Censuur-152 het volgende:
Ik post bij deze nog maar even wat onzin, omdat ik naast mijn achterlijke weblog nog tijd heb om 13 uur per dag op fok te trollen.
Dat is een retorische vraag. Toch?quote:Hoe dom kun je zijn???![]()
![]()
quote:Wankel huis gebouwd op schulden
Door: Jesse Frederik | Jan Hein Strop
Gepubliceerd: gisteren 22:42
Update: vandaag 06:53
Nederland heeft een huizenbubbel. Huizenkopers konden, geholpen door de aftrek, twintig jaar lang steeds meer geld lenen. Maar het feest is nu voorbij. Bereidt u daarom voor op het onvermijdelijke: de huizenprijzen gaan nog veel verder dalen.
Pssst…luister eens, Nederland heeft een huizenbubbel. Maar dat mag je niet verder vertellen. Banken, toezichthouders en de vastgoedsector hebben daar namelijk geen belang bij. Brengt de financiële stabiliteit in gevaar enzo. En niet alleen van banken, ook van huishoudens.
Maar hoe lang houdt Nederland dit taboe nog in stand? Zo langzamerhand is het in ieders belang zich voor te bereiden op het leeglopen van de bubbel, met alle consequenties van dien. De prijzen zijn vanaf de top in 2007 ruim 8 procent gedaald. Maar nu zelfs de altijd optimistische Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt voor opnieuw een sterke prijsdaling dit jaar, is het misschien tijd de waarheid onder ogen te zien.
Wat is die waarheid die de meeste economen wel kennen? Heel simpel: de huizenprijzen zijn sinds de jaren negentig excessief gestegen. Vooruit, in Groot-Brittannië en Ierland was het nog erger, maar Nederland wint het ruim van bekende bubbellanden als Spanje en de VS. Vanaf 1985 tot de top in 2007 stegen de reële prijzen (gecorrigeerd voor inflatie) hier met een ontzagwekkende 165 procent (zie grafiek).
Toch mag je dit volgens diezelfde economen geen bubbel noemen. De huizenprijzen zouden realistisch zijn omdat ons inkomen in die periode is gestegen. En natuurlijk omdat Nederland woningnood kent. Het is de schaarste, stupid!
Welnu, van die schaarste is bijna niets meer over. In heel 2010 wisselden 126.000 woningen van eigenaar: het laagste niveau in bijna twintig jaar. Door het gebrek aan kopers stonden er in het eerste kwartaal 192.000 huizen te koop, volgens de NVM nooit eerder vertoond. En die huizen staan ook nog eens langer te koop dan ooit. De stijging van het besteedbaar inkomen is al evenmin een afdoende verklaring voor de prijsstijging. Huishoudens zagen dat inkomen met maar 17 procent (reëel) toenemen in de periode 1990-2009 (bron: CBS).
| Illustratie: Merijn Beeldverteller
Inmiddels begint duidelijk te worden wat wel de drijvende kracht is achter de bubbel: een explosieve groei van de hypotheekschuld. In geen land ter wereld staat zoveel hypotheekschuld uit als percentage van het bruto binnenlands product als in Nederland (106 procent, tegenover 71 procent in VS). De teller stond daarmee eind vorig jaar op 629 miljard euro (zie grafiek).
Aflossingsvrij
Vraag is hoe dit heeft kunnen gebeuren. De hypotheekrenteaftrek speelt een grote rol, maar lijkt op zichzelf niet de belangrijkste oorzaak. De prijsstijging vanaf de jaren negentig loopt opmerkelijk synchroon met het steeds verder versoepelen van de leenvoorwaarden. Nederlandse banken introduceerden op grote schaal hypotheekvormen, waarmee huizenkopers meer konden lenen, zonder dat hun lasten erg omhoog gingen. Iedereen weet hoe de populairste schuldenmachine in deze categorie heet: de aflossingsvrije hypotheek.
Volgens de meest recente gegevens van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is ruim de helft van de hypotheekschuld nu aflossingsvrij, waarmee Nederland zich internationaal sterk onderscheidt. Dat aflossingsvrij lenen zo in zwang is geraakt, heeft natuurlijk wel weer alles te maken met die hypotheekrenteaftrek. Je volpompen met schuld is immers fiscaal aantrekkelijk gemaakt.
Bij ongeveer eenderde van de hypotheken wordt vermogen opgebouwd voor de aflossing, bijvoorbeeld in een spaarhypotheek, maar ook in deze variant wordt vaak maximaal geleend, om van de aftrek te profiteren. Bijna niemand heeft daarom meer een hypotheek waarbij ook direct wordt afgelost (lineaire of annuïtaire hypotheek). Resultaat is dat Nederland ook wereldkampioen tophypotheken is. Nergens ter wereld is de waarde van de hypotheeklening zo hoog ten opzichte van de waarde van het huis.
Vanaf 2000 stijgt de lening bij woningaankoop van 100 procent van de woningwaarde naar 120 procent in 2010. Zo konden mensen toch steeds duurdere huizen blijven kopen, geholpen door aflossingsvrije constructies en de aftrek. Er zijn hierdoor nu meer dan een half miljoen huishoudens (Bron: DNB) met een lening die hoger is dan de woningwaarde. Dit betekent dat de huiseigenaar die zijn huis voor een topprijs heeft gekocht en niets heeft gespaard dan wel afgelost, een groot risico loopt om bij verkoop een restschuld over te houden.
Banken hebben aan deze ontwikkeling gretig meegewerkt. Niet gehinderd door wettelijke regels of risicobewustzijn van de consument, verstrekten ze tophypotheken, waarvan de hoogte ook ten opzichte van het inkomen zeer risicovol is. De door banken zelf bedachte Gedragscode Hypothecaire Financiering liet daarvoor alle ruimte met uitzonderingsbepalingen, waarop zij in een kwart tot eenderde van de gevallen een beroep deden, schat DNB. Zes, zeven of zelfs acht keer je bruto inkomen lenen was daarom jarenlang geen probleem.
Duitsland
Door stijgende leencapaciteit konden mensen ondanks de hoge prijzen zich toch een huis veroorloven, in de hoop dat hun woning meer waard zou worden. Het prijsopdrijvend effect ervan is evident.
Het verschil met een land als Duitsland is frappant. Daar bestaan tophypotheken helemaal niet en brengen mensen meestal eigen geld mee bij aankoop van een huis. De huizenprijzen daar zijn veel lager dan in Nederland, de sterke stijging van de afgelopen twintig jaar is volledig aan het land voorbijgegaan.
Bubbels zijn altijd het gevolg van excessieve kredietverlening en de verwachting dat prijzen blijven stijgen. Om de lucht in de bubbel te houden, moet de schuldmachine blijven draaien. Maar door de crisis is de machine nu kapot. En bijna niemand verwacht dat de woningmarkt binnenkort weer gaat aantrekken. Dit heeft onvermijdelijk tot gevolg dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen, veel verder.
Tot nu toe is er maar 8 procent af, omdat de werkloosheid verrassend laag is gebleven en de rente na de crisis heel laag stond, wat natuurlijk gunstig was voor de leencapaciteit van huizenkopers. Bovendien heeft de overheid de woningmarkt geholpen door de grens voor lenen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG, lening waarbij overheid restschuldrisico op zich neemt) tijdelijk te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro. Ruim de helft van alle transacties zijn nu NHG.
Maar het feest is voorbij. Van alle kanten komen waarschuwingen dat huishoudens en banken grote risico’s lopen door de veel te hoge schulden. Niet voor niets is na aandringen van de Autoriteit Financiële Markten eindelijk een begin gemaakt met het uitroeien van de tophypotheek. Vanaf augustus mag een nieuwe lening maximaal 110 procent van de woningwaarde bedragen en is maximaal de helft van de lening aflossingsvrij.
Starters
Dit raakt vooral starters, omdat de regels niet gelden bij het oversluiten van een hypotheek. Starters, die door de bubbel sowieso moeilijk een huis kunnen kopen, konden al minder lenen, nu banken stukken voorzichtiger zijn geworden – zeven keer je jaarinkomen lenen is al lang verleden tijd. Bovendien zijn de (Nibud-) normen voor een NHG-lening sinds januari al aangescherpt, waardoor de leencapaciteit is afgenomen. En meer slecht nieuws: de koopsubsidie en de startersleningen zijn op, enkele gemeenten uitgezonderd.
Als klap op de vuurpijl is ook de rente aan het stijgen, en de verwachting van alle banken luidt dat daar als gevolg van inflatie, monetair beleid en strengere kapitaaleisen voor banken geen einde aan komt. Het bedrag dat een starter kan lenen, holt dit jaar dus achteruit. Dat is vervelend, want starters hebben een sleutelpositie op de woningmarkt. Zij moeten huizen kopen, zodat de verkopers kunnen doorstromen naar grotere huizen – zonder starters gaat de markt nog verder op slot.
De rentestijging bedreigt niet alleen starters. Huizenbezitters met een variabele hypotheekrente of van wie de rentevaste periode met een lage rente afloopt, worden direct geraakt in hun portemonnee. Voor een grote groep loopt de rentevaste periode de komende vijf jaar af, wat niet vreemd is gezien de grote hoeveelheid oversluitingen in het vorige decennium. Op basis van enquêtegegevens, schrijf DNB, gaat het zelfs om de helft van de huishoudens.
Deze mensen verliezen door de hogere rente bestedingsruimte en de daarmee de mogelijkheid in een groter huis te gaan wonen. Bovendien lopen ze eerder de kans betalingsproblemen te krijgen, waardoor ze hun huis gedwongen moeten verkopen. De vermogensbuffer om zulke klappen op te vangen is de afgelopen jaren afgenomen door – jawel – de daling van de waarde van het huizenbezit.
Onheilspellende berichten over betalingsproblemen nemen toe. In het afgelopen jaar klopten volgens de NVVK, vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, bijna 80.000 huishoudens aan bij de schuldhulpverlening: bijna dubbel zoveel als in 2008. Velen hebben rond 2005 tijdens de piek van de woningmarkt een hoge hypotheek afgesloten, liet de NVVK onlangs weten. ‘Huishoudens hebben zich extra in de schulden gestoken om hun hypotheek te kunnen blijven betalen.’ Gevolg is dat de gedwongen verkopen toenemen, wat niet bepaald gunstig is voor de prijs.
Ander probleem aan de horizon is het intrekken van de steunmaatregelen voor de woningmarkt. Zo loopt de tijdelijke verhoging van de NHG-grens, waardoor mensen tot 350.000 euro een aanzienlijke rentekorting krijgen, per 1 januari 2012 af. Vanaf 265.000 euro betaal je dan als starter zomaar een half procent meer rente, die toch al aan het stijgen is. Als de regering besluit de maatregel niet te verlengen, valt de laatste grote steunpilaar van de markt weg.
Restschuld
Aangezien de huizenprijzen nog verder gaan dalen, wordt de verhouding tussen de hoogte van de lening en de woningwaarde nog schever. Met andere woorden: het restschuld-risico voor huizenbezitters neemt alleen maar toe. Gevolg is dat veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek niet willen of kunnen verhuizen, omdat hun huis bij verkoop niet genoeg oplevert om de lening af te lossen. Ook kan de bank bij restschuldrisico eisen dat hun klanten een gedeelte gaan aflossen, met hogere lasten als resultaat. Op deze manier gaat de huizenmarkt nog verder op slot, ook vanwege de doorstromers.
Bubbels knappen altijd. Alleen de snelheid waarmee het gebeurt, verschilt per bubbel. De overheid heeft hard zijn best gedaan om de lucht erin te houden, maar het omslagpunt is bereikt. Bovendien is het een publiek geheim dat de hypotheekrenteaftrek ooit op de helling gaat.
Zo dringt eindelijk door wat iedereen al die jaren is vergeten: schulden moet je ook weer afbetalen.
Koopje toch? Het is nl. een uniek object op een schaarse marktquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:41 schreef Censuur-152 het volgende:
Zo'n middenwoning kost incl. keuken, badkamer en mini tuin maar 280000 euro!!!!! Dan heb je ook wat!!!
Je bedoelt dat er even een pauze was genomen in het gelddrukken?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:57 schreef Basp1 het volgende:
Jammer dat ze het grafiekje maar vanaf 85 laten lopen, toen zaten we in nederland net in een dal van -50% tov 1978. Maar het zal wel weer te maken hebben omdat ze op deze manier beter hun punt kunnen maken.![]()
[ afbeelding ]
Locatie en m2?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:41 schreef Censuur-152 het volgende:
Ik zwaai bij deze nog even naar alle leenmannetjes die naast hun fantastische baan nog tijd hebben om 13 uur per dag op fok rond te hangen. (makelaars hypotheekverkopers?)
[ afbeelding ]
Zo'n middenwoning kost incl. keuken, badkamer en mini tuin maar 280000 euro!!!!! Dan heb je ook wat!!!
Hoe dom kun je zijn???![]()
![]()
Haha.... nog even en je gaat beweren dat al die superleners zo even hun hypotheek cash kunnen afrekenen. Nou in dat geval is er toch niets aan de hand? Lekker laten dalen die prijzenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:24 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
zou leuk zijn als in dat artikel ook eens een land zoals Australia zouden meenemen, en nog leuker als ze eens kijken hoeveel cash die 'grootschuldbezitters' op de plank hebben liggen (want sparen is voordeliger dan afslossen).
Ow nee, dat kopt niet lekker
Dat is toch de video dat een techneut uitlegt dat een E macht niet zou moeten mogen in de economie.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:20 schreef xenobinol het volgende:
Je bedoelt dat er even een pauze was genomen in het gelddrukken?
Goed artikel en valt geen speld tussen te krijgen. Het enige wat nog onvermeld blijft is het effect hiervan op de Nederlandse economie. Nederland kon jarenlang lage werkeloosheid kennen omdat we miljarden leenden en die het systeem in pompten. Dat is de komende jaren ook voorbij.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:12 schreef RemcoDelft het volgende:
http://www.depers.nl/econ(...)uwd-op-schulden.html :
Wankel huis gebouwd op schulden
[...]
Toch apart dan dat andere landen die dat ook deden tóch een hogere werkloosheid hadden. Of misschien leg je een ongefundeerd causaal verband. Dat kan ook.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:47 schreef LXIV het volgende:
Nederland kon jarenlang lage werkeloosheid kennen omdat we miljarden leenden en die het systeem in pompten. Dat is de komende jaren ook voorbij.
Deze week was toch ook dat de filedruk drastisch is terug gevallen dit jaar. Aan het weer kon het niet liggen, dus hadden ze onder andere bedacht dat het kwam door meer asfalt door Kamiel Eurlings. Ik denk dat het ook te maken heeft met veeeeeeeel minder bouwverkeer. Ik zie 's-ochtends veel minder bouwbusjes van oost naar west scheurenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:47 schreef LXIV het volgende:
[..]
Goed artikel en valt geen speld tussen te krijgen. Het enige wat nog onvermeld blijft is het effect hiervan op de Nederlandse economie. Nederland kon jarenlang lage werkeloosheid kennen omdat we miljarden leenden en die het systeem in pompten. Dat is de komende jaren ook voorbij.
WTFquote:
Op de taalfouten, onjuiste feiten en onzin vergelijkingen na wel ja.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:47 schreef LXIV het volgende:
[..]
Goed artikel en valt geen speld tussen te krijgen. Het enige wat nog onvermeld blijft is het effect hiervan op de Nederlandse economie. Nederland kon jarenlang lage werkeloosheid kennen omdat we miljarden leenden en die het systeem in pompten. Dat is de komende jaren ook voorbij.
Welke andere landen die dat ook deden en een hogere werkeloosheid hadden?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:49 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Toch apart dan dat andere landen die dat ook deden tóch een hogere werkloosheid hadden. Of misschien leg je een ongefundeerd causaal verband. Dat kan ook.
Ergste is dat figuren zoals Xeno markant klaarkomen van zulke slechte stukjes.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:51 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
WTF
Schandalig dat VMBO-ers hun spreekbeurt tegenwoordig voor groot publiek in DePers mogen publiceren.
NL vergelijken met Spanje en de VS en de reële inkomensstijging per huishouden koppelen aan de absolute stijging van woningen.![]()
De rest van de westerse wereld.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Welke andere landen die dat ook deden en een hogere werkeloosheid hadden?
Bijvoorbveeld de VS met hun QE en de oplopende werkeloosheid?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Welke andere landen die dat ook deden en een hogere werkeloosheid hadden?
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:58 schreef Scorpie het volgende:
Ergste is dat figuren zoals Xeno markant klaarkomen van zulke slechte stukjes.
En Spanje, en Italië, en Frankrijk en... eigenlijk alle westerse landen, omdat NL bij top van landen met lage werkeloosheid zit.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Bijvoorbveeld de VS met hun QE en de oplopende werkeloosheid?
Andere landen hadden toch geen systeem zoals de HRA dat in zulke mate lenen bevorderde? Kijk naar de groei van de hypotheekschuld tov het BNP van Duitsland in vergelijking met Nederland. Dan zie je dat deze hier toch echt heel veel meer gegroeid is hoor!quote:
En die lage werkloosheid is dus een direct gevolg van de economische groei die we financierden met de stijging van de huizenprijzen. Of was er iemand die echt geloofde dat we zoveel meer zijn gaan produceren de afgelopen 10-15 jaar?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:00 schreef Whuzz het volgende:
[..]
En Spanje, en Italië, en Frankrijk en... eigenlijk alle westerse landen, omdat NL bij top van landen met lage werkeloosheid zit.
Dat komt omdat de overheid hier direct en indirect heel veel mensen aan het werk houdt. Ook hebben wij een zwaar gesubsidieerde financiele sector die veel mensen aan het werk houdt. Zodra de overheid stopt met het aangaan van schulden om deze mensen aan het werk te houden en te blijven subsidiëren kan de ellende pas goed gaan beginnen. Nederland kwam vorig jaar maar 32 miljard euro te kort... feitelijk alleen maar om de werkeloosheid kunstmatig laag te houden, ondertussen zadelen we de toekomstige generaties op met schulden. I.p.v. zelf weer aan de bak te gaan lenen we het van onze kinderen en kleinkinderen met de bedoeling het nooit terug te betalen. Alsmaar dat willen rekken van de 7 goede jaren... het liefst tot 70 of langerquote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:49 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Toch apart dan dat andere landen die dat ook deden tóch een hogere werkloosheid hadden. Of misschien leg je een ongefundeerd causaal verband. Dat kan ook.
Ik dacht dat de NVM 5% voorspeld had.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:06 schreef PierreBetfair het volgende:
RTyperend voor dat soort stukjes is dat het altijd bulkt van "krachtwoorden" als ernome, ongelooflijk, vreselijk, ontzennend etc.
--------
Maar nu zelfs de altijd optimistische Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt voor opnieuw een sterke prijsdaling dit jaar, is het misschien tijd de waarheid onder ogen te zien.
---------
Bovendien is onjuiste info, want de voorspelling van 1 a 2% daling in 2011 noem ik niet echt een sterke daling.
Oh, dus nu is de HRA direct verantwoordelijk voor lage werkeloosheid?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Andere landen hadden toch geen systeem zoals de HRA dat in zulke mate lenen bevorderde?
Graag met cijfers onderbouwen Xeno, anders gaat het gewoon in het potje "Gezwets van Xeno".quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:06 schreef xenobinol het volgende:
Dat komt omdat de overheid hier direct en indirect heel veel mensen aan het werk houdt.
Daar heb je helemaal gelijk in, maar zoals men al constateerde kwam het merendeels door de aflossingsvrije hypotheken die onze banksters bedacht hebben om maar meer leningen uit te kunnen zetten en aflossen als iets uit de oudheid weg te zetten.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Andere landen hadden toch geen systeem zoals de HRA dat in zulke mate lenen bevorderde? Kijk naar de groei van de hypotheekschuld tov het BNP van Duitsland in vergelijking met Nederland. Dan zie je dat deze hier toch echt heel veel meer gegroeid is hoor!
Door de HRA, tweeverdiieners, andere maatregelen konden de huizenprijzen sterk stijgen. Het geld dat de verkopende partijen op die manier verdienden kon terugvloeien in de economie en op die manier mensen van werk voorzien. De stijging van de huizenprijzen heeft wel degelijk invloed gehad op de economische groeicijfers en dus ook op de werkloosheid.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:09 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Oh, dus nu is de HRA direct verantwoordelijk voor lage werkeloosheid?
De werkeloosheid is kunstmatig laag gehouden met geleend geld, dat moet allemaal terugbetaald worden. Dat is geen probleem in een normaal groeiende economie, in een zeepbel economie is dat het wel.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:09 schreef Whuzz het volgende:
Oh, dus nu is de HRA direct verantwoordelijk voor lage werkeloosheid?
Gewoon je verstand gebruiken, is toch niet zo moeilijk om te begrijpen?quote:Graag met cijfers onderbouwen Xeno, anders gaat het gewoon in het potje "Gezwets van Xeno".
Hoeveel méér overheidspersoneel hebben we hier dan, in vergelijking met bijvoorbeeld Spanje, de VS en Frankrijk, om er maar wat te noemen?
Het is de combinatie van HRA met allerlei exotische hypotheekvormen. Inderdaad, met gewone annuiteitenhypotheken was die HRA niet zo'n probleem. Maar naarmate de leenmogelijkheden steeds verder werden uitgebreid zijn die mogelijkheden ook steeds verder benut. Logisch, want dat leverde het meeste belastingvoordeel op!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:10 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Daar heb je helemaal gelijk in, maar zoals men al constateerde kwam het merendeels door de aflossingsvrije hypotheken die onze banksters bedacht hebben om maar meer leningen uit te kunnen zetten en aflossen als iets uit de oudheid weg te zetten.
Die HRA zit al ruim 100 jaar in het economisch systeem en zou dan dus al veel eerder een probleem opgeleverd moeten hebben. Aangezien dat niet gebeurd is, is de meest aannemelijke verklaring al in het stukje gegeven. Dus komt het op het conto van 2 verdieners/ aflossingsvrije zooi.
De zon houdt ook echt op met schijnen. ooit. Is echt onvermijdelijk! Iedereen uit dit forum weet hoe behoudend ik ben als het om het verloop van onze melkweg gaat, ik ik geef bijna altijd aan dat het totaal niet te zeggen is hoe een planeet zich zal ontwikkelen. Van Mars zei ik dat er ooit sporen van water gevonden zou worden, totaal onbekend wanneer.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:09 schreef LXIV het volgende:
Maar alle gekheid op een stokje: die daling komt eraan, zij is echt onvermijdelijk.
"iedereen" uit het aandelenforum weet hoe behoudend ik ben als het om de koersen van aandelen gaat, ik geef bijna altijd aan dat het totaal niet te zeggen is of een aandeel zal stijgen of dalen. Van de zilverprijs zei ik dat er ooit een forse correctie zou komen, totaal onbekend wanneer.
Maar van de huizenprijs weet ik het gewoon zeker. Het kan niet anders, het is elementaire rekenkunde om dat te beredeneren. Het valt zelfs vrij nauwkeurig te berekenen als je over de juiste gegevens beschikt.
Nou, leg het dan even in cijfers uit voor ons. Kleine moeite toch, als het allemaal zo simpel is?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:11 schreef xenobinol het volgende:
Gewoon je verstand gebruiken, is toch niet zo moeilijk om te begrijpen?
Ook waar. Alleen spreken we bij de zon over een termijn van miljarden jaren en bij de huizenprijzen over een termijn van anderhalf jaar.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:13 schreef Whuzz het volgende:
[..]
De zon houdt ook echt op met schijnen. ooit. Is echt onvermijdelijk! Iedereen uit dit forum weet hoe behoudend ik ben als het om het verloop van onze melkweg gaat, ik ik geef bijna altijd aan dat het totaal niet te zeggen is hoe een planeet zich zal ontwikkelen. Van Mars zei ik dat er ooit sporen van water gevonden zou worden, totaal onbekend wanneer.
Maar van de zon weet ik het gewoon zeker. Het kan niet anders, het is elementaire rekenkunde om dat te beredeneren. Het valt zelfs vrij nauwkeurig te berekenen als je over de juiste gegevens beschikt.
Ok, dus binnen nu en anderhalf jaar krijgen we volgens jou een enorme daling? waar hebben we het dan over? 20%? 30?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:16 schreef LXIV het volgende:
Ook waar. Alleen spreken we bij de zon over een termijn van miljarden jaren en bij de huizenprijzen over een termijn van anderhalf jaar.
Die daling verloopt over een termijn van anderhalf jaar.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:17 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Ok, dus binnen nu en anderhalf jaar krijgen we volgens jou een enorme daling? waar hebben we het dan over? 20%? 30?
Uh. ok, waar is nou die verschikkelijke crash dan?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:19 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die daling verloopt over een termijn van anderhalf jaar.
Laten we zeggen dat de prijs vanaf nu, mei 2011 tot december 2012 (iets meer dan anderhalf jaar) met 10% daalt. Daar ben ik zo goed als zeker van.
Hoeveel het gaat dalen is natuurlijk sterk afhankelijk van de mate van bereidheid van de overheid om de woningmarkt overeind te houden. Die bereidheid is erg groot, dat weten we na 3 jaar wel, maar eens is het geld echt op en zal de markt toch echt zijn werk doen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:17 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Ok, dus binnen nu en anderhalf jaar krijgen we volgens jou een enorme daling? waar hebben we het dan over? 20%? 30?
Nou, dat is dan toch 20% nominaal vanaf de top. En inclusief inflatiecorrectie 28% ofzo. Dat is niet niks.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:21 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Uh. ok, waar is nou die verschikkelijke crash dan?
Die 10% durf ik ook nog wel aan ja. Maar ik denk dat er door een daling over anderhalf jaar van 10% maar bar weinig mensen in de problemen komen. Dus erg blij maak je Xeno er niet mee.
Kan je op de beurs speculeren op een verwachte prijsdaling komende 1.5 jaar?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:19 schreef LXIV het volgende:
Die daling verloopt over een termijn van anderhalf jaar.
Laten we zeggen dat de prijs vanaf nu, mei 2011 tot december 2012 (iets meer dan anderhalf jaar) met 10% daalt. Daar ben ik zo goed als zeker van.
Ik las een jaar terug ergens iets over derivaten die gecreeerd zouden worden voor de woningmarkt. Ik heb die niet teruggezien als vrij verhandelbaar op de beurs.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:23 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Kan je op de beurs speculeren op een verwachte prijsdaling komende 1.5 jaar?
Zo ja, dan heb je dat dus gedaan neem ik aan, en hoe?
Zo nee, oke
Lijkt me niet, anders zou je een zaak tegen de overheid moeten aanspannen voor koersmanipulatie.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:23 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Kan je op de beurs speculeren op een verwachte prijsdaling komende 1.5 jaar?
Zo ja, dan heb je dat dus gedaan neem ik aan, en hoe?
Zo nee, oke
El al die mensen dan van wie de bank de verminderde onderpandwaarde per direct gaat opeisen? Die moeten dan ineens 20% van hun dikke tophypotheek ophoesten... komen die niet in de problemen?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:23 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nou, dat is dan toch 20% nominaal vanaf de top. En inclusief inflatiecorrectie 28% ofzo. Dat is niet niks.
Verder verwacht ik helemaal niet dat er zoveel mensen in de problemen komen. Hooguit de mensen die gedwongen moeten verkopen, en die zijn meestal gedekt door de NHG. Het is enkel zuur voor mensen die een flatje gekocht hebben in 2008 en daar de komende 10-15 jaar niet meer wegkomen.
Als banken dat gaan doen dan graven ze toch hun eigen graf? Bovendien: wat boeit het de bank als het gedekt is met NGH? Zolang de maandlasten maar betaald worden.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:28 schreef Whuzz het volgende:
[..]
El al die mensen dan van wie de bank de verminderde onderpandwaarde per direct gaat opeisen? Die moeten dan ineens 20% van hun dikke tophypotheek ophoesten... komen die niet in de problemen?
Bijvoorbeeld door nieuwe hoge rentetarieven in rekening te brengen na het aflopen van de rentevaste periode. Het lagere volume en de hoogte van nieuwe hypotheken is niet afdoende om de omzetverliezen te dekken, dat moet toch echt bij de slaafjes vandaan komen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:30 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als banken dat gaan doen dan graven ze toch hun eigen graf? Bovendien: wat boeit het de bank als het gedekt is met NGH? Zolang de maandlasten maar betaald worden.
Ik denk wel dat banken mensen gaan proberen te motiveren om die onderwaarde af te dichten. Met zachte dwang.
Waarom zouden banken dit willen gaan doen, dan verminderen ze een groot gedeelte van hun slapend rijk worden droom.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:30 schreef LXIV het volgende:
Ik denk wel dat banken mensen gaan proberen te motiveren om die onderwaarde af te dichten. Met zachte dwang.
Omdat ze meer risico lopen als hun uitstaande geld niet meer 100% gedekt wordt door een onderpand. NHG is ook goed.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarom zouden banken dit willen gaan doen, dan verminderen ze een groot gedeelte van hun slapend rijk worden droom.
Ze zullen het natuurlijk zo 'netjes' mogelijk doen, zo kreeg ik van mijn bank een mooi aanbod om mijn hypotheek om te zetten naar NHG, en tussen neus en lippen door kreeg ik ook al te horen dat bij verlenging de niet-NHG rente best wel hoog kon worden.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarom zouden banken dit willen gaan doen, dan verminderen ze een groot gedeelte van hun slapend rijk worden droom.
Zuurtje, lees je mee?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:30 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als banken dat gaan doen dan graven ze toch hun eigen graf?
Henk en Ingrid hebben slechte ogen en zullen natuurlijk de kleine lettertjes niet lezen. Zal vast wel instaan dat als het huis verkocht word het eventuele verlies voor de koper isquote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:49 schreef Hanoying het volgende:
Haha.... 25 % korting via het koopgarant gedrocht was nog niet genoeg dus komt er een proefballonetje met 50 % korting
http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Ik denk dat er wel een paar honderd inschrijvingen te verwachten zijn. 50 % korting! amagad! rennen!!
Waar zijn eigenlijk de voorwaarden te vinden Henk? Voorwaarden? wat bazel je Ingrid? Er zijn geen voorwaarden! Ze willen ons helpenDat staat er toch? Kijk maar... hier staat het... "Woningcorporatie Dudok Wonen gaat mensen die een huis willen kopen in 't Gooi, financieel helpen" Helpen dus Ingrid, helpen! Eindelijk helpt iemand ons! 50 % korting! Forrrrrr frrrrrreeeeeeee!!!!
![]()
![]()
![]()
Dat zal wel meevallen. De startersmarkt zal heus wel weer aantrekken binnen nu en twee jaar en welk marktsegment zal dan bij uitstek voor starters in aanmerking komen? Appartementen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:23 schreef LXIV het volgende:
Het is enkel zuur voor mensen die een flatje gekocht hebben in 2008 en daar de komende 10-15 jaar niet meer wegkomen.
wel grappig in het licht van banken die zelf het geen probleem vinden om geld uit het niets te creërenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Omdat ze meer risico lopen als hun uitstaande geld niet meer 100% gedekt wordt door een onderpand. NHG is ook goed.
Krijg altijd van die allergische reacties als mensen claimen dat iets "For Free" isquote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:49 schreef Hanoying het volgende:
Haha.... 25 % korting via het koopgarant gedrocht was nog niet genoeg dus komt er een proefballonetje met 50 % korting
http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Ik denk dat er wel een paar honderd inschrijvingen te verwachten zijn. 50 % korting! amagad! rennen!!
Waar zijn eigenlijk de voorwaarden te vinden Henk? Voorwaarden? wat bazel je Ingrid? Er zijn geen voorwaarden! Ze willen ons helpenDat staat er toch? Kijk maar... hier staat het... "Woningcorporatie Dudok Wonen gaat mensen die een huis willen kopen in 't Gooi, financieel helpen" Helpen dus Ingrid, helpen! Eindelijk helpt iemand ons! 50 % korting! Forrrrrr frrrrrreeeeeeee!!!!
![]()
![]()
![]()
He dat ben ik danquote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:23 schreef LXIV het volgende:
Het is enkel zuur voor mensen die een flatje gekocht hebben in 2008 en daar de komende 10-15 jaar niet meer wegkomen.
Als zij 50% van het verlies nemen bij verkoop moet je dat altijd doen wanneer de prijzen voldoende gedaald zijn! Dat is eigenlijk gewoon gratis geld!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 14:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
He dat ben ik dan![]()
Nee ik maak me niet zo'n zorgen. Juist appartementen die nog in stedelijk gebieden liggen dicht bij voorzieningen daar willen straks de babyboomerds oud worden. Ik zie ze nog niet met hun rollator over hun moddererf struinen. Het onderhoud wordt ze ook teveel, trappen zijn ook vervelend.
Ach en laat het maar klappen, dan betaald de WBV 50% van het verlies op het moment dat ik het zou verkopen. Ik moet alleen nog even berekenen bij hoeveel verlies ik het aan hun moet verkopen en in het zelfde complex weer iets terug koop. Want die overdrachtsbelasting en overige administratiekosten zijn vervelend.
Maar de vraag is wanneer het voldoende gedaald is. Op dit moment worden die appartementen nog steeds voor dezelfde prijs (ow nee net gekeken zelfs 1000 euro meerquote:Op dinsdag 10 mei 2011 14:45 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als zij 50% van het verlies nemen bij verkoop moet je dat altijd doen wanneer de prijzen voldoende gedaald zijn! Dat is eigenlijk gewoon gratis geld!
bij mij precies hetzelfdequote:Op dinsdag 10 mei 2011 14:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar de vraag is wanneer het voldoende gedaald is. Op dit moment worden die appartementen nog steeds voor dezelfde prijs (ow nee net gekeken zelfs 1000 euro meer) als wat ik er voor heb betaald in de markt gezet door hun. En zelfs nog steeds verkocht
Ik denk dat dan zelfs thailand nog te duur is. Maar dat voor deze eis op zoek moet naar echte gribuslanden in afrika.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 15:48 schreef PierreBetfair het volgende:
Zijn er nog redelijk welvarende landen op deze aardkloot waar je voor 250K de rest van je leven relaxed uit kan zitten. Bungalow voor 50K en verder van 6K rente per jaar (500 p.m) leven.
Nieuw Zeeland? .............of kom je dan echt in Thailand en dat soort gribuslanden terecht?
Geen speld tussen te krijgen? O nee?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:47 schreef LXIV het volgende:
Goed artikel en valt geen speld tussen te krijgen.
Consumptief krediet is in NL juist erg laag, ook als je het consumptieve deel van de hypothecaire schulden meeneemt.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:06 schreef Boris_Karloff het volgende:
En die lage werkloosheid is dus een direct gevolg van de economische groei die we financierden met de stijging van de huizenprijzen. Of was er iemand die echt geloofde dat we zoveel meer zijn gaan produceren de afgelopen 10-15 jaar?
Dat kan niet. Hoewel de maatregel van de AFM icm de huidige economische situatie zulks vrij waarschijnlijk maakt... zeker weten doe je het niet.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 13:09 schreef LXIV het volgende:
Maar van de huizenprijs weet ik het gewoon zeker.
Je vergeet inflatie en 3% gegarandeerd per jaar zonder enig risico is natuurlijk een fabel.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 15:48 schreef PierreBetfair het volgende:
Zijn er nog redelijk welvarende landen op deze aardkloot waar je voor 250K de rest van je leven relaxed uit kan zitten. Bungalow voor 50K en verder van 6K rente per jaar (500 p.m) leven.
Je kan naar hongarije:quote:Op dinsdag 10 mei 2011 15:48 schreef PierreBetfair het volgende:
Zijn er nog redelijk welvarende landen op deze aardkloot waar je voor 250K de rest van je leven relaxed uit kan zitten. Bungalow voor 50K en verder van 6K rente per jaar (500 p.m) leven.
Nieuw Zeeland? .............of kom je dan echt in Thailand en dat soort gribuslanden terecht?
Daar gaat meneer Moore al heen, of ging hij nu naar Florida?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:25 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Je kan naar hongarije:
huis ~50K http://www.toesjee.eu/nl/(...)hp?referentie=ts7046
Als je zelf wat groente kweekt kun je er met 500 p.m. best leven.
Mensen roepen wel maar gaan vaak toch niet. Of zitten er 2 jaar en komen daarna met hangende pootjes terug. Maar die verhalen horen we hier dan helaas niet.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:36 schreef Bayswater het volgende:
[..]
Daar gaat meneer Moore al heen, of ging hij nu naar Florida?
Ik zit toch te denken aan een vakantie huisje in Hongarije, maar ik ben een beetje bang dat als ik het 10 maanden per jaar leeg laat staan er misschien gekke dingen mee gebeuren.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mensen roepen wel maar gaan vaak toch niet. Of zitten er 2 jaar en komen daarna met hangende pootjes terug. Maar die verhalen horen we hier dan helaas niet.
je zou het in die periode kunnen verhuren?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:39 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Ik zit toch te denken aan een vakantie huisje in Hongarije, maar ik ben een beetje bang dat als ik het 10 maanden per jaar leeg laat staan er misschien gekke dingen mee gebeuren.
Precies, zal er ook wel niet van komen. Maar het idee van een 'eigen' huisje lekker in de bossen is wel fijn.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 16:57 schreef DS4 het volgende:
Voor de prijs van een vakantiehuis in het buitenland heb je ook een verdomd mooie hotelkamer zeg maar...
Tuuuuuuuuuurlijkquote:Ze huren nu voor 400 euro per maand. Dus welk huis ze ook kopen, ze zijn altijd duurder uit in de regio Amsterdam. Dit huis is ook nog eens waardevast, en kan alleen maar stijgen. Rationeel slaat het echt nergens op. Zij wil ontzettend graag, hij is bang.
http://forum.viva.nl/forum/list_message/9014353#m9014353
Goed artikel! Er zullen wel weer wat mensen humeurig van worden, maar ik ben blij dat ik het kopen van een huis nog ff kan uitstellen!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:12 schreef RemcoDelft het volgende:
http://www.depers.nl/econ(...)uwd-op-schulden.html :
Wankel huis gebouwd op schulden
...
Het kan wel een investering zijn hoor.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 18:48 schreef LXIV het volgende:
Het nadeel van een vakantiehuisje vind ik dat je er eigenlijk veel vrijheid voor inlevert. Want als je dat huisje het hele jaar onderhoud, het je geld gekost heeft, dan is het 'zonde' om er dan niet te gaan zitten in de zomer. Terwijl je eigenlijk liever eens ergens anders op vakantie was gegaan.
Het is veel gemakkelijker om gewoon iets te huren waar je dat jaar het liefst naar toe gaat. Dan lever je aan het einde de sleutel weer in en heb je er ook geen omkijken/gedoe meer aan.
Ook hebben sommige mensen het als 'investering'. Dat kan wel als je het huisje in de achtertuin hebt (als je toevallig op een toeristisch aantrekkelijke locatie woont). Maar anders levert dat ook niks op. Als je voor sleuteloverdracht, schoonmaken, onderhoud etc iedere keer 50 km moet rijden dan ben je weer zoveel tijd kwijt (en benzine) dat het nog geen tientje netto per uur oplevert. Je kunt het ook uitbesteden aan iemand die daar woont, maar dat drukt het rendement ook.
Zoals DS4 al zegt: als je de calculator erbij pakt, goed alle kosten meerekent en dat deelt op het aantal uren dat je er mee bezig bent dan verdien je er bijna niks aan. En voor een tientje ga ik niet dat huisje schoonmaken dat iemand anders vervuild heeft.
Vrienden van me hebben wel (in Zeeland) de schuur verbouwt en verhuurd. Dat levert nog redelijk op tov de moeite en de kosten.
Wow, wel een goed geschreven stuk! Het maakt ook gehakt van die smoezen als 'ja maar er is schaarste' of 'kan niet vergelijken met Duitsland', enz. en vergeet niet de 'starters'.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 12:12 schreef RemcoDelft het volgende:
http://www.depers.nl/econ(...)uwd-op-schulden.html :
Wankel huis gebouwd op schulden
[...]
Edit: spuit-11-post, maar wel met betere opmaak
Er is al op gereageerd door DS4 die het hele artikel zo ongeveer de prullenmand in praatte, dus mondje maar vriend.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 19:04 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Wow, wel een goed geschreven stuk! Het maakt ook gehakt van die smoezen als 'ja maar er is schaarste' of 'kan niet vergelijken met Duitsland', enz. en vergeet niet de 'starters'.
Schitterend stuk, alhoewel velen het stug zullen blijven ontkennen of negeren. Ik verwacht dus ook weinig reactie van sommigen hier
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |