quote:Maar ik vraag me af of mensen dan sneller gaan cashen.
Zeker als de HRA weg zou gaan, wat let mij dan om op het moment dat de bankrente hoger is dan mijn hyp.rente (geen aftrek meer, dus dat punt kan snel komen), extra op te nemen en dit uit te zetten op een spaarbank?
TT aangepast.quote:
Party!quote:
en dat met ongeveer 98% exact dezelfde postsquote:Op dinsdag 6 april 2010 17:04 schreef inXs het volgende:
[..]
Wel stoer dat dit aantal posts is gehaald met een relatief klein aantal mensen.
quote:Op dinsdag 6 april 2010 18:02 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
en dat met ongeveer 98% exact dezelfde posts
7350x "Wellus!"quote:Op dinsdag 6 april 2010 18:02 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
en dat met ongeveer 98% exact dezelfde posts
Dan had ik geen 'jubileum' in de TT gezet...quote:
Da's niet waar. De ene keer dalen de prijzen vanwege de creditcrisis, de andere keer vanwege de ophanden zijnde beperking van de hypotheekrenteaftrek, en weer een andere keer omdat de woningmarkt toch al een zeepbel was. Bovendien is de koopsubsidie op tokkieflats op. En dan komt er ook nog de vergrijzing. Dus niet bagitaliseren :-)quote:Op dinsdag 6 april 2010 18:02 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
en dat met ongeveer 98% exact dezelfde posts
Er is gewoon een budget beschikbaar, en op is op. Probeer dat privé ook maar eens, dat budgeterenquote:Op dinsdag 6 april 2010 19:32 schreef capricia het volgende:
Wat ik niet begrijp en waar ik ook geen goed antwoord op kreeg toen ik het vroeg: In het volgende topic gaat het over de koopsubsidie die op is...de pot voor 2010 is leeg:
Koopsubsidie op?
Hoe kan dit in april?
Volgens de mensen daar worden er de laatste tijd veel aanvragen gedaan...maar dat kan toch nooit zoveel zijn? Kan me niet voorstellen dat de huizenmarkt zo aan het aantrekken is..
Dat geloof ik ook wel..quote:Op dinsdag 6 april 2010 19:43 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Er is gewoon een budget beschikbaar, en op is op. Probeer dat privé ook maar eens, dat budgeteren
bronquote:Op dit moment zijn er bij Agentschap NL meer aanvragen ontvangen dan er naar verwachting met het nu beschikbare budget toegekend kunnen worden.
Dat heet efficiėntiequote:Op dinsdag 6 april 2010 18:02 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
en dat met ongeveer 98% exact dezelfde posts
Waarom een jaar? Een kwart jaar is even arbitrair. Bovendien was het al blessuretijd omdat het geld voor de regeling van vorig jaar afgelopen december al op was.quote:Op dinsdag 6 april 2010 19:47 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat geloof ik ook wel..![]()
Dat budget zou normaal toereikend moeten zijn voor zo'n beetje het hele jaar. Het is pas net april..en nu al staat er op de website:
[..]
bron
Tis op Fok kennelijk heel populair. Maar dat zal wel omdat het starters zijn.quote:Op dinsdag 6 april 2010 19:55 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Waarom een jaar? Een kwart jaar is even arbitrair. Bovendien was het al blessuretijd omdat het geld voor de regeling van vorig jaar afgelopen december al op was.
Overigens was die regeling vooral effectief op de onderkant van de markt, hetgeen de populariteit verklaart.
Wat er nu nog is uitgedeel d lijkt een extraatje bovenop de oude regeling.quote:Op dinsdag 6 april 2010 19:58 schreef capricia het volgende:
[..]
Tis op Fok kennelijk heel populair. Maar dat zal wel omdat het starters zijn.
Wat je schrijft begrijp ik niet helemaal: Het geld voor 2009 was in december 2009 op. Dat lijkt me juist netjes...beter dan dat het in april op is, toch? Dat is er iets mis gegaan ergens?
Ah, okay! Nou snap ik het...het zou sws dus eigenlijk vorig jaar eindigen.quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:04 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Wat er nu nog is uitgedeel d lijkt een extraatje bovenop de oude regeling.
Of zeepbel? Die houdt er ook een bijzonder website op na!quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:04 schreef droom_econoom8 het volgende:
Voor degene die in alle 50 edities heeft gepost, de NOS zoekt contact met woningmarktdeskundigen:
http://nos.nl/artikel/148(...)arktdeskundigen.html
DAM?
Dat lijkt althans zo. In feite had men gewoon een budget :-)quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:05 schreef capricia het volgende:
[..]
Ah, okay! Nou snap ik het...het zou sws dus eigenlijk vorig jaar eindigen.
Het is niet zo moeilijk. Als ik voldoende tijd had, had ik een obscuur onderwerp gekozen waar mijn werkgever niks van vind en niks om geeft. En dan wachten tot er iets over komt in het nieuws, dan kun je losgaan als truffeldeskundige, doolhovendeskundige of als Benindeskundige maar in allerhande shows.quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:06 schreef capricia het volgende:
[..]
Of zeepbel? Die houdt er ook een bijzonder website op na!
Dan gaat helemaal alles op slot...en dat wil je nu echt niet in deze tijd.quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:24 schreef inXs het volgende:
Ik ben niet zo van het CU, maar het mag van mij nog best 'strenger'
nee dat hoeft niet, ook de huursubsidie moet eraan en de huren moeten vrij gelaten, de woningbouw moet aan de markt worden gelaten en de overheid moet kavels grond beschikbaar stellen voor zelfbouw door starters .quote:Op dinsdag 6 april 2010 20:24 schreef inXs het volgende:
Ik ben niet zo van het CU, maar het mag van mij nog best 'strenger'
Als je met "als alles weer goed gaat" bedoelt dat de daling in huizenprijzen stopt... binnen 8 tot 12 jaar dus, en dan nog 30 jaar afbouwen... ja waarom ook niet hequote:Op dinsdag 6 april 2010 20:25 schreef capricia het volgende:
[..]
Dan gaat helemaal alles op slot...en dat wil je nu echt niet in deze tijd.
Beter is om even te wachten tot alles weer goed gaat.
Das enkel een aanname...quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:20 schreef Emu het volgende:
[..]
Als je met "als alles weer goed gaat" bedoelt dat de daling in huizenprijzen stopt... binnen 8 tot 12 jaar dus, en dan nog 30 jaar afbouwen... ja waarom ook niet he![]()
Duidelijkheid is wel heel belangrijk. Dat ben ik met je eens.quote:Er moet gewoon snel duidelijkheid komen over wat de regering met de HRA gaat doen, dat is van grootste belang. Afschaffen op 10 tot 15 jaar lijkt mij zeker zeer realistisch. Aftrek beperken tot een bepaald percentage is natuurlijk ook een manier, maar ben daar niet zo voor te vinden. Aftrek tot een bepaald woningbedrag, dat dan jaarlijks geindexeerd wordt lijkt me een beter idee. Dit bedrag moet dan ook realistisch zijn, maar kan volgens mij liggen tussen 250 en 400k.
Ook die mededeling moet je goed timen...gezien alle heftige emoties in deze reeks.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:29 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
HRA niet afschaffen is ook duidelijk
Een kabinet duurt tegenwoordig niet meer dan 2 ą 3 jaar. Dus je hebt zo weer verkiezingen en dan hangt het afschaffen weer boven ons hoofd.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:29 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
HRA niet afschaffen is ook duidelijk
Ja, natuurlijk, de staat kan ook schulden maken. Hypotheek schuld voor de burger, staatschuld voor de bank. Wat Griekenland kan, kunnen wij beter.quote:Op dinsdag 6 april 2010 22:58 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Er is geen noodzaak om de HRA afd te schaffen
Een beperking tot een x bedrag lijkt mij onuitvoerbaar, daar gaan de banken weer allerlei trucs voor verzinnen. Zoals 'leen nu 400k voor 8% en krijg een bonus van 100k contant'quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:20 schreef Emu het volgende:
[..]
Als je met "als alles weer goed gaat" bedoelt dat de daling in huizenprijzen stopt... binnen 8 tot 12 jaar dus, en dan nog 30 jaar afbouwen... ja waarom ook niet he![]()
Er moet gewoon snel duidelijkheid komen over wat de regering met de HRA gaat doen, dat is van grootste belang. Afschaffen op 10 tot 15 jaar lijkt mij zeker zeer realistisch. Aftrek beperken tot een bepaald percentage is natuurlijk ook een manier, maar ben daar niet zo voor te vinden. Aftrek tot een bepaald woningbedrag, dat dan jaarlijks geindexeerd wordt lijkt me een beter idee. Dit bedrag moet dan ook realistisch zijn, maar kan volgens mij liggen tussen 250 en 400k.
quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:27 schreef lutser.com het volgende:
Naast de afschaffing van de huur toeslag en versoepeling van huurverhogingen moet het onderdeel zijn van een pakket maatregelen die arbeid goedkoper/aantrekkelijker maken.
Nee, met een hypotheek heb je gewoon een berg schulden.quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:26 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Dus zeg maar dat als je een hypotheek hebt heb je eigenlijk een obligatie van de Nederlandse staat?
Ik vrees het, want wij hebben dezelfde mentaliteitquote:Op dinsdag 6 april 2010 23:25 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Ja, natuurlijk, de staat kan ook schulden maken. Hypotheek schuld voor de burger, staatschuld voor de bank. Wat Griekenland kan, kunnen wij beter.
Mijn inziens moet de afschaffing van de hra onderdeel zijn van een grote belastingschoonmaak met als doel mensen die een bijdrage leveren (arbeid) te belonen en niet de mensen die de grootste lening/gok durven te nemen.quote:
Jij gaat er van uit dat er overwaarde zal zijn?quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:39 schreef capricia het volgende:
Dus de consument wil constructies waarin het makkelijker is om alle overwaarde snel op te nemen en die in een spaardepot te stoppen...naar eigen inzicht.
Ik voorspel gouden tijden bij de hypotheker en dat soort bedrijven...!
Ok, duidelijk.Minder regels, dus minder ambtenarenquote:Op dinsdag 6 april 2010 23:43 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Mijn inziens moet de afschaffing van de hra onderdeel zijn van een grote belastingschoonmaak met als doel mensen die een bijdrage leveren (arbeid) te belonen en niet de mensen die de grootste lening/gok durven te nemen.
Huurtoeslag, hra, woningbouw belastingvoordelen, 65+ belasting voordelen, etc.. moeten worden afgeschaft. Er kan dan een simpel gestaffelt inkomstenbelasting systeem worden gehanteerd waarbij de meeste werkende nederlanders er ongeveer een gelijke koopkracht houden.
Dit met als doelstellingen mensen te belonen die werken en niet mensen te belonen voor het aangaan van grote risico's met geleend geld. Door de regelgeving te simplificeren kan er in het ambtenaren apparatuur fors worden bezuinigd.
Ja, bij velen wel!quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:46 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Jij gaat er van uit dat er overwaarde zal zijn?
Hoe wil je overwaarde opnemen? Dat kan toch alleen door je hypotheek te verhogen?quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:39 schreef capricia het volgende:
Het is laat op de avond, maar toch hier mijn spinsels:
Het afschaffen van de HRA lijkt mij ook allerlei nieuwe situaties creeren met nieuwe kansen voor banken, tussenpersonen etc.
-Niemand kiest meer voor een spaarhypotheek, want wat is het voordeel zonder HRA? Hierop volgend: Mensen bij wie de vastgezette hyp.rente op termijn afloopt, en die een spaarhyp. hebben, gaan een andere constructie overwegen. Hoera voor de aanbieders en notarissen.
-Hyp.rente staat vaak voor langere tijd vast, zeg 10 soms 20 jaar. Rente op de spaarrekening kan nog wel eens hoger worden in die tijd dan de hyp.rente die je betaalt.
Veel mensen lenen nu tegen minder dan 5%. In de tijd van Icesave, NIBC etc met hun hoge rentes (en das eigenlijk nog heel kort geleden), was de rente 5.25%..direct opneembaar... vastzetten op dat moment leverde nog meer rente op. Dus de consument wil constructies waarin het makkelijker is om alle overwaarde snel op te nemen en die in een spaardepot te stoppen...naar eigen inzicht.
Ik voorspel gouden tijden bij de hypotheker en dat soort bedrijven...!
ik kan mijn hyp. ophogen voor hetzelfde percentage als ik nu heb...quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:53 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Hoe wil je overwaarde opnemen? Dat kan toch alleen door je hypotheek te verhogen?
Het lijkt mij sterk dat banken opeens geld gaan uitlenen tegen een lagere rente dan die van een spaarrekening.
Wil niet zeggen dat de bank er ook mee akkoord gaatquote:Op dinsdag 6 april 2010 23:55 schreef capricia het volgende:
[..]
ik kan mijn hyp. ophogen voor hetzelfde percentage als ik nu heb...
Waarom niet?quote:Op dinsdag 6 april 2010 23:58 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Wil niet zeggen dat de bank er ook mee akkoord gaat
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst? Wie weet durft de bank je deze overwaarde niet eens meer uit te lenen i.v.m. een voorziende daling van het onderpand?quote:Op woensdag 7 april 2010 00:00 schreef capricia het volgende:
Waarom niet?
Er is voorlopig genoeg overwaarde...
Dan zou half Nederland ook geen nieuwe rentevaste periode meer kunnen afsluiten.quote:Op woensdag 7 april 2010 00:07 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst? Wie weet durft de bank je deze overwaarde niet eens meer uit te lenen i.v.m. een voorziende daling van het onderpand?
Komt spuit 11 ook weer aanquote:Op dinsdag 6 april 2010 23:38 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik vrees het, want wij hebben dezelfde mentaliteit
Misschien komt die crisis ook nog wel, of ontstaat de situatie dat mensen worden geconfronteerd met torenhoge rentes.quote:Op woensdag 7 april 2010 00:11 schreef capricia het volgende:
Dan zou half Nederland ook geen nieuwe rentevaste periode meer kunnen afsluiten.
En das een nationale ramp... van de omvang van een actie op de tv.![]()
Blijf tellen DAMquote:
Dat waren natuurlijk andere tijden, toen de bomen nog in de hemel groeiden. De 'boom' is daar natuurlijk wel iets afgeremd door de afschaffing van de HRA. Als men destijds in NL ook die stap had durven nemen zou de totale hypotheekschuld een stuk lager hebben gelegen. Regeren is vooruitzien luid het wijze spreekwoord maar de praktijk laat zien dat het vooral pappen en nathouden isquote:Op woensdag 7 april 2010 10:20 schreef Jane het volgende:
In de voorstellen die men nu doet, smeert men de afschaffing van de HRA steeds uit over een lange periode. Ik vraag me af of dat wel slim is, zeker ook vanuit oogpunt van de huizenbezitter. Ik denk dat iemand die gewoon aflost en zijn hyptheek ook kan betalen zonder aftrek, veel meer gebaat is bij afschaffing in 1x. Als je kijkt naar het zo gevreesde 'Zweedse model', dan zie je dat daar na afschaffing inderdaad even een scherpe daling van de huizenprijzen plaatsvond, maar die begon zich vrijwel gelijk te herstellen. Ik geloof dat de prijzen binnen 5 jaar weer op het oude niveau waren. Als jij in de tussentijd toch niet wil verhuizen, is er niet zoveel aan de hand, lijkt me.
Als je niet wilt verhuizen heb je als huizenbezitter alleen wat aan zo lang mogelijk gebruik maken van de HRA. Dat scheelt je honderden euros in de maand.quote:Op woensdag 7 april 2010 10:20 schreef Jane het volgende:
In de voorstellen die men nu doet, smeert men de afschaffing van de HRA steeds uit over een lange periode. Ik vraag me af of dat wel slim is, zeker ook vanuit oogpunt van de huizenbezitter. Ik denk dat iemand die gewoon aflost en zijn hyptheek ook kan betalen zonder aftrek, veel meer gebaat is bij afschaffing in 1x.
Het zou ook een hoop schelen als je je niet tot je oogballen toe had laten financierenquote:Op woensdag 7 april 2010 12:26 schreef HansvD het volgende:
[..]
Als je niet wilt verhuizen heb je als huizenbezitter alleen wat aan zo lang mogelijk gebruik maken van de HRA. Dat scheelt je honderden euros in de maand.
Bron: http://www.nrc.nl/economi(...)e_aftrek_te_beperkenquote:Is er een slimme manier om de aftrek te beperken?
Nederland subsidieert de woningmarkt met 25 miljard per jaar. Valt dit te veranderen?
Gepubliceerd: 6 april 2010 11:27 | Gewijzigd: 7 april 2010 08:58
Door onze redacteur Egbert Kalse
Veel landen gingen ons voor in het beperken van de hypotheekrenteaftrek. En hoe erg is een beperking, als je weet dat de huizenprijs sinds 1996 is verdrievoudigd? Zes vragen en antwoorden over het omstreden h-woord, inclusief vier verschillende manieren om de renteaftrek te beperken.
Sinds de ambtelijke voorstellen om 20 procent te bezuinigen zijn gepubliceerd, stelt elke (aanstaande) huizenbezitter zich die vraag. Blijft de hypotheekrenteaftrek bestaan – of wordt de aftrek beperkt?
De aftrekbaarheid van de hypotheekrente is al enkele decennia een beladen onderwerp, waar letterlijk meters rapporten aan zijn gewijd. Geen wonder. Na Denemarken en Noorwegen kent Nederland de hoogste hypotheekschuld per hoofd van de bevolking in Europa.
1. Hoeveel kost de hypotheekrenteaftrek de Nederlandse schatkist?
De totale koopwoningmarkt wordt zwaar gesubsidieerd: de hypotheekrenteaftrek kost de schatkist nu elk jaar 11,4 miljard euro (gebaseerd op een totale aftrek van 26 miljard, wat neerkomt op een aftrekpercentage van gemiddeld 44 procent). Alle koopsubsidies bij elkaar bedragen 15,2 miljard euro. Ook de huurmarkt wordt nog eens zwaar gesubsidieerd, jaarlijks in totaal met zo’n 10 miljard.
De Nederlandse woningmarkt wordt dus elk jaar met zo’n 25 miljard euro ‘verstoord’ door overheidsgeld. Niet voor niets wordt het Nederlandse woonbeleid wel ‘het meest disfunctionele ter wereld’ genoemd. Vraag en aanbod spelen slechts een bijrol op deze markt, die verder vervuild wordt door een permanent tekort aan nieuwe woningen.
2. Hebben huizenbezitters door de renteaftrek een lagere hypotheekschuld?
Nee, de hypotheekschuld is juist hoger. Nederlanders (van jong tot oud, huizenbezitter of niet) hebben een gemiddelde hypotheekschuld van 35.940 euro. De gemiddelde Europeaan heeft ongeveer eenderde van die schuld. In totaal bedraagt de Nederlandse hypotheekschuld 590 miljard, ongeveer evenveel als het jaarlijks bruto binnenlands product.
Nederlanders steken zichzelf dus fors in de schulden voor een huis – en dat wordt mede veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek. Door deze fiscale subsidie is het immers mogelijk een duurder huis te kopen dan zonder de aftrek het geval zou zijn. En de aftrek drijft ook nog eens de huizenprijzen op, waardoor nog meer lenen in veel gevallen noodzakelijk is. Een gemiddelde woning kostte eind 2009 228.000 euro, een modaal inkomen bedraagt 32.500 euro bruto.
3. Gaan de huizenprijzen dalen als wordt gesneden in de renteaftrek?
Om maar direct aan alle onzekerheid een einde te maken: een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek heeft invloed op de huizenprijzen. Die gaan hoe dan ook dalen. In welke mate is onzeker, dat hangt af van de manier waarop de aftrek wordt beperkt.
Het CPB verwacht dat elke mogelijke aanpassing onmiddellijk leidt tot een verlaging van de huizenwaarde, anticiperend op toekomstige lagere fiscale subsidies. Een angstreactie dus.
Los daarvan zijn er de langjarige effecten. De ambtelijke werkgroep die de woningmarkt onderzocht, gaat uit van prijsdalingen tussen de 8 en de 13 procent tot 2020. Het CPB houdt voor de langere termijn zelfs rekening met prijsdalingen tot 18 procent.
Ter illustratie: een prijsdaling van 1 procentpunt betekent een waardevermindering van 12,9 miljard euro (de totale Nederlandse huizenwaarde bedraagt 1299 miljard). Bij een daling van 18 procent zou dus bijna 234 miljard aan waarde verdampen.
Vooropgesteld: de huizenprijzen in Nederland zijn de laatste jaren enorm gestegen. Eengezinswoningen zijn sinds 1996 gemiddeld bijna drie keer zo duur geworden, ofwel gestegen met 300 procent. Sinds 2008 dalen de huizenprijzen in Nederland licht. Een daling van 8 of zelfs 18 procent zou de gemiddelde huizenbezitter hooguit een paar jaar ‘terugzetten’ in de tijd.
Vier manieren om de renteaftrek te beperken: de huizenprijs daalt altijd
- Het huis wordt behandeld als elke andere vorm van vermogen. De renteaftrek verdwijnt op termijn fiscaal gezien uit Box 1 (inkomen) en het huis wordt ondergebracht in Box 3 (vermogen). Een hypotheekschuld mag in mindering gebracht worden op eventueel ander vermogen in Box 3. Huizenprijzen dalen 15 procent in het eerste jaar, structureel met bijna 18 procent.
- Het huis wordt ondergebracht in Box 3, maar woningbezitters krijgen een vrijstelling van 300.000 euro, waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Het huis blijft dus fiscaal gesubsidieerd worden. Huizenprijzen dalen 8,7 procent in het eerste jaar, 10,2 procent structureel.
- Het huis wordt ondergebracht in Box 3, maar woningbezitters krijgen een vrijstelling van 56 procent van de waarde van het huis. Daarover hoeft dus geen belasting betaald te worden. Huizenprijzen dalen 11,7 procent in het eerste jaar en 13,8 procent structureel.
- De hypotheekrente wordt aftrekbaar alsof woningbezitters hun schuld aflossen volgens een annuļteitenhypotheek (jaarlijks een vast bedrag aan rente en aflossing, de onderlinge verhouding verschilt per jaar). De aftrek wordt beperkt tot maximaal 42 procent en tot een maximum van 500.000 euro. Huizenprijzen dalen met 9 procent.
4. Welke partijen zijn voor afschaffing? En welke zijn tegen?
De Vereniging Eigen Huis, de banken en rechts; (VVD, PVV, CDA) zijn mordicus tegen het aanpakken van de aftrek. Aan verworven rechten wordt niet getornd, vinden zij.
Links (PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie) is voor beperking of zelfs afschaffing van de aftrek, vanwege de onhoudbaarheid van het huidige systeem. Deze zijde krijgt steun van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank, de OESO, het IMF en Brussel.
5. Kunnen andere landen als voorbeeld dienen?
De angst voor een beperking van de aftrek zit dus vooral in de verwachte waardedaling van de huizen. Er zijn echter slimme manieren om de aftrek te beperken; en voorbeelden daarvan zijn over de grens te vinden. Belgiė, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittanniė, Frankrijk en Duitsland gingen Nederland voor in het beperken van de aftrek van de hypotheekrente. Het Delftse bureau OTB deed er op verzoek van het ministerie van Financiėn al in 2001 uitgebreid onderzoek naar.
Eerst een rampscenario: Zweden. De regering daar zag zich begin jaren negentig geconfronteerd met een bankencrisis en een recessie en besloot wat aan de hypotheekrenteaftrek te doen. De aftrek werd verlaagd van 47 naar 30 procent. Gevolg: de huizenprijzen kelderden met 26 procent en de economie kromp nog harder, doordat de werkgelegenheid als gevolg van dalende consumptie instortte. Maar de Zweden stonden er al beroerd voor, door een hoge inflatie en een hoge rente.
Dan Groot-Brittanniė. De Britse overheid besloot al in de jaren zeventig tot een plafond; voor de maximale schuld die onder de aftrek valt. Dat plafond werd vervolgens enkele keren naar beneden bijgesteld, voor het laatst in 1983 (toen de maximale schuld nog 30.000 pond bedroeg). Vijf jaar na het vaststellen van het plafond werd ook nog eens het aftrekpercentage verlaagd. Dat ging eerst van 60 naar 40 procent, toen van 40 naar 25 procent procent (in 1991) en daarna ging het percentage elk jaar omlaag. In 2000 is de aftrek helemaal verdwenen.
Waar de Zweden de pech hadden dat hun maatregelen samenvielen met een aantal economische tegenvallers, zat het de Britten op alle fronten mee. Toen het aftrekpercentage daalde van 60 naar 40 procent, een forse stap, verkeerde de Britse economie in hoogconjunctuur; wat de negatieve effecten van de beperking van de renteaftrek meer dan goed maakte. Ook daalde de hypotheekrente tussen 1990 en 2000 van 14,4 naar 6,5 procent. Daarbij viel de beperking van de aftrek volledig in het niet.
6. Is ook voor Nederland een slimme variant mogelijk?
Het beperken van de hypotheekrenteaftrek kįn betrekkelijk schadevrij, mits externe factoren een handje meehelpen. Of door een manier te verzinnen om de invloed van externe factoren bij de beperking van de renteaftrek te neutraliseren.
Zo heeft de ambtelijke werkgroep die de woningmarkt onderzocht in haar rapport een interessante variant genoemd, maar verder niet uitgewerkt. Het gaat om een beperking van de renteaftrek gekoppeld aan de inflatie en de welvaart. Stel, de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de 1 miljoen euro wordt afgeschaft; en indexeer dat bedrag niet. Door de jaarlijkse inflatie zal de gemiddelde huizenprijs op de (zeer) lange termijn richting die 1 miljoen kruipen. En zal de renteaftrek dus voor steeds meer huizen als vanzelf verdwijnen.
Een andere optie: het aftrekbare percentage jaarlijks evenredig laten dalen met het stijgen van de inflatie. Deze variant levert op korte termijn te weinig winst op voor de schatkist (en viel daarom voor de ambtenaren af), maar kent los daarvan een aantal voordelen. Zo worden de subsidies vooral beperkt in tijden van hoogconjunctuur. En dat is juist de fase waarin mensen een negatief inkomenseffect makkelijker kunnen opvangen.
Welke variant ook voor komt te liggen, met de kennis van nu was het beter geweest om de beperking van de aftrek eind jaren negentig te regelen. Toen stegen de huizenprijzen fors, terwijl de rente daalde. Nu, middenin de recessie, is het risico op ernstige verstoringen op de woningmarkt en bij de inkomens veel groter. Een nieuw kabinet dat iets aan de aftrek wil doen, kan hooguit aankondigen stappen te gaan zetten. De daadwerkelijke beperking zal waarschijnlijk pas over een jaar of vijf effect krijgen.
Ontwikkelingen? Ik lees alleen een overzicht van de mogelijkheden...Eventuele ontwikkelingen zullen pas in gang gezet worden na de formatie van een nieuw kabinet.quote:Op woensdag 7 april 2010 14:21 schreef andlikethathesgone het volgende:
Dit artikel van NRC somt de komende ontwikkelingen haarfijn op.
Dus..slotje, DAM R.I.P.
-----------------------
[..]
Bron: http://www.nrc.nl/economi(...)e_aftrek_te_beperken
Wat jij wil. Hoe langer het duurt hoe groter de klap zal zijnquote:Op woensdag 7 april 2010 14:25 schreef capricia het volgende:
[..]
Ontwikkelingen? Ik lees alleen een overzicht van de mogelijkheden...Eventuele ontwikkelingen zullen pas in gang gezet worden na de formatie van een nieuw kabinet.
Het gaat er niet om wat ik wil. Het gaat er om dat je dingen wel juist benoemd, en niet alleen aan stemmingmakerij doet.quote:Op woensdag 7 april 2010 14:29 schreef andlikethathesgone het volgende:
[..]
Wat jij wil. Hoe langer het duurt hoe groter de klap zal zijn
Eigen verantwoordelijkheid. Is dat nou zo moeilijk? Niemand vraagt ze toch om kinderen te nemen?quote:Op woensdag 7 april 2010 14:38 schreef lutser.com het volgende:
Persoonlijk ben ik voor een snelle afschaffing maar zit nog in mijn maag met de huidige 'probleemgevallen'.
Wat vinden jullie van onderstaande casus:
Stel koopt in 2004 kleine woning in het centrum van de stad voor 200K, deze is goed te betalen met hun inkomen icm aftrek. (hypotheek van 210K)
Eind 2007 zijn er 2 kinderen gekomen en word een volgende niet uitgesloten, om de kinderen wat meer ruimte te geven word besloten te verhuizen naar een eensgezinswoning in een buitenwijk. Deze kost 220K en levert een nieuwe hypotheek van 240K op.
Oude woning word voor 230K te koop gezet, maar de crisis breekt uit en er word snel besloten de prijs te verlagen naar 200K om de woning snel kwijt te raken. Dit lukt echter niet.
Stel zit nu dus met 2 huizen met een oude waarde van circa 220+200=420K en een schuld van 240+210 =450K. Als de hra inderdaad word beperkt/afgeschaft en de huizen prijs met 10% daalt word de verhouding nog slechter terwijl door de aftrek beperking de lasten stijgen.
Dit is dus een gezin wat op deze manier financieel compleet in de vernieling word geholpen.
Nope, dat is een gezin dat zichzelf financieel naar de klote helpt. Vroeger stopte je gewoon twee kinderen op een slaapkamer op bouwde je eerst een dakkapel erbij voor een extra zolderkamer. Dat men tegenwoordig maar op te grote voet wil leven is het gezin dan ook zelf aan te rekenen, me dunkt.quote:Op woensdag 7 april 2010 14:38 schreef lutser.com het volgende:
Dit is dus een gezin wat op deze manier financieel compleet in de vernieling word geholpen.
En hoe moet dat dan met al die mensen die het probleem hebben dat zij zich niet in willen laten met het nemen van onverantwoordelijk hoge risico's? Deze mensen worden aan alle kanten bestraft door het volk dat maar doet. Ik vind dat deze mensen wel degelijk geconfronteerd mogen worden met de kwalijke gevolgen. Niet dat ik dit mijn medemens gun maar gewoon omdat het nu eenmaal zo in het leven gaat. In Den Haag is met al reeds begonnen met het beleid van de hand boven de hoofden houden van mensen die de gemeenschap op kosten jagenquote:Op woensdag 7 april 2010 14:42 schreef capricia het volgende:
En het zullen niet de enige mensen zijn die problemen gaan krijgen.
Dan kun je hoog en laag roepen dat mensen geen tophyp. hadden moeten nemen. En dat het hun eigen schuld is. Maar zelf zou ik dat nooit iemand voor de voeten werpen. Mensen zitten nou eenmaal in een bepaalde situatie, en daar moeten we zeker rekening mee houden.
Ga er ook maar vanuit dat de HRA echt niet in 1 X afgeschaft gaat worden of zo. Dat zou nl Nederland zo ongeveer in een keer failliet maken. Niemand heeft daar baat bij, wat ze hier in dit topic ook roepen...
Weer zo'n kort-door-de-bocht-ik-geef-m'n-bek-maar-een-douw-stukjequote:1. Hoeveel kost de hypotheekrenteaftrek de Nederlandse schatkist?
De totale koopwoningmarkt wordt zwaar gesubsidieerd: de hypotheekrenteaftrek kost de schatkist nu elk jaar 11,4 miljard euro (gebaseerd op een totale aftrek van 26 miljard, wat neerkomt op een aftrekpercentage van gemiddeld 44 procent). Alle koopsubsidies bij elkaar bedragen 15,2 miljard euro. Ook de huurmarkt wordt nog eens zwaar gesubsidieerd, jaarlijks in totaal met zo’n 10 miljard.
De Nederlandse woningmarkt wordt dus elk jaar met zo’n 25 miljard euro ‘verstoord’ door overheidsgeld. Niet voor niets wordt het Nederlandse woonbeleid wel ‘het meest disfunctionele ter wereld’ genoemd. Vraag en aanbod spelen slechts een bijrol op deze markt, die verder vervuild wordt door een permanent tekort aan nieuwe woningen.
Hoezo? Het geeft aan dat door overheidsbemoeienis de markt volkomen scheef gegroeid is. Een beetje VVD-er of ander soort liberaal zou zich er aan kapot ergeren toch?quote:Op woensdag 7 april 2010 15:48 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Weer zo'n kort-door-de-bocht-ik-geef-m'n-bek-maar-een-douw-stukje
Helemaal mee eens. Persoonlijk denk ik er ook zo over. Ik heb jarenlang een vaste relatie, maar zijn pas sinds 1 jaar uit huis. We hebben bewust ervoor gekozen om te gaan huren, omdat je niet weet hoe de relatie zich gaat houden. Als ik in mijn omgeving kijk, zie ik vooral stelletje die van hun eerste verdiende maandsalaris, gelijk naar de bank rennen om een bouwval van 2 ton te kopen. En niet zelden ploft de relatie en zit je met een te duur huis. Er wordt simpelweg niet meer nagedacht over eventuele gevolgen. En het erge is, dat niet nadenken beloond wordt. De overheid heeft talloze regelingen om de boel niet te laten klappen. Soms vraag ik me af waarom ik me niet kansloos in de schulden steek..............quote:Op woensdag 7 april 2010 15:43 schreef xenobinol het volgende:
[..]
En hoe moet dat dan met al die mensen die het probleem hebben dat zij zich niet in willen laten met het nemen van onverantwoordelijk hoge risico's? Deze mensen worden aan alle kanten bestraft door het volk dat maar doet. Ik vind dat deze mensen wel degelijk geconfronteerd mogen worden met de kwalijke gevolgen. Niet dat ik dit mijn medemens gun maar gewoon omdat het nu eenmaal zo in het leven gaat. In Den Haag is met al reeds begonnen met het beleid van de hand boven de hoofden houden van mensen die de gemeenschap op kosten jagen![]()
Onder het mom van: "maar de noodopvang kost ook een hoop centjes", in de VSA zijn ze tenminste een stuk consequenter en mogen die mensen fijn in een tentenkamp gaan wonen
De tendentieuze kop 'hoeveel kost het de schatkist' is gewoonweg onwaar. Dat geld komt immers niet op spaarrekeningen terecht.quote:Op woensdag 7 april 2010 16:16 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Hoezo? Het geeft aan dat door overheidsbemoeienis de markt volkomen scheef gegroeid is. Een beetje VVD-er of ander soort liberaal zou zich er aan kapot ergeren toch?
Goed planquote:Op woensdag 7 april 2010 16:19 schreef Freak188 het volgende:
Soms vraag ik me af waarom ik me niet kansloos in de schulden steek..............
Jawel, voornamelijk op de bankrekening van zelfbenoemde topbankiersquote:Op woensdag 7 april 2010 16:23 schreef Five_Horizons het volgende:
De tendentieuze kop 'hoeveel kost het de schatkist' is gewoonweg onwaar. Dat geld komt immers niet op spaarrekeningen terecht.
Iemand die het snaptquote:Op woensdag 7 april 2010 16:23 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
De tendentieuze kop 'hoeveel kost het de schatkist' is gewoonweg onwaar. Dat geld komt immers niet op spaarrekeningen terecht.
Dus? Ik wil ook wel een belastingkorting krijgen, moet ik mezelf nu ook onverantwoordelijk gaan gedragen en een vermogen gaan lenen voor een betonnen kippenhok? Ik vind het prima dat mensen dat doen, maar dan niet gaan zeuren als de overheid besluit de HRA in te perken of zelfs helemaal te stop te zetten.quote:Op woensdag 7 april 2010 16:46 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Iemand die het snapt
Iedereen die HRA heeft is een netto betaler aan de BV Nederland,
Heb ik niet gedaan.quote:Op woensdag 7 april 2010 13:46 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Het zou ook een hoop schelen als je je niet tot je oogballen toe had laten financieren
Wat is er nou onverantwoordelijk aan het kopen van een huis? Niet iedereen zit tot z'n nek toe in de schulden.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:03 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dus? Ik wil ook wel een belastingkorting krijgen, moet ik mezelf nu ook onverantwoordelijk gaan gedragen en een vermogen gaan lenen voor een betonnen kippenhok? Ik vind het prima dat mensen dat doen, maar dan niet gaan zeuren als de overheid besluit de HRA in te perken of zelfs helemaal te stop te zetten.
Als je belastingkorting wil koop je een huisquote:Op woensdag 7 april 2010 17:03 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dus? Ik wil ook wel een belastingkorting krijgen, moet ik mezelf nu ook onverantwoordelijk gaan gedragen en een vermogen gaan lenen voor een betonnen kippenhok? Ik vind het prima dat mensen dat doen, maar dan niet gaan zeuren als de overheid besluit de HRA in te perken of zelfs helemaal te stop te zetten.
Iedereen?quote:Op woensdag 7 april 2010 16:46 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Iemand die het snapt
Iedereen die HRA heeft is een netto betaler aan de BV Nederland,
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
Ik moet meer belasting betalen omdat jij minder betaald, dus ik ben voor het afschaffen ervan.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:12 schreef HansvD het volgende:
[..]
Heb ik niet gedaan.
Maar wil jij elke maand 350 euro extra afstaan aan de overheid? Ik niet.
Daarom ben ik voor de instandhouding van de HRA. Goed voor mijn portomonee.
Wat houdt je tegen om ook een huis te kopen?quote:Op woensdag 7 april 2010 19:24 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik moet meer belasting betalen omdat jij minder betaald, dus ik ben voor het afschaffen ervan.
Het kopen van een huis is geen onverantwoordelijke daad, hoe je de boel financiert kan wel zeer riskant zijn. Ik beweer ook niet dat iedereen zich schuldig maakt aan onverantwoordelijk gedrag, maar zeker met de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn veel starters over gegaan tot onverantwoordelijk gedrag.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:13 schreef capricia het volgende:
[..]
Wat is er nou onverantwoordelijk aan het kopen van een huis? Niet iedereen zit tot z'n nek toe in de schulden.
Nope, dan pleit je voor afschaffing van de HRAquote:Op woensdag 7 april 2010 17:14 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Als je belastingkorting wil koop je een huis
De slechte verhouding tussen de vraagprijs en datgene wat je voor die prijs krijgt.quote:Op woensdag 7 april 2010 19:24 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Wat houdt je tegen om ook een huis te kopen?
Heb jij effe pechquote:Op woensdag 7 april 2010 19:27 schreef xenobinol het volgende:
[..]
De slechte verhouding tussen de vraagprijs en datgene wat je voor die prijs krijgt.
Nope, degene die mij zijn waar probeert aan te prijzen, die heeft pechquote:
Jij betaalt meer belasting omdat iemand anders wel waar koopt. Dat lijkt me een duidelijk gevalletje van genaaid wordenquote:Op woensdag 7 april 2010 19:28 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Nope, degene die mij zijn waar probeert aan te prijzen, die heeft pech
Als de prijzen een beetje redelijk zouden zijn, dan zou ik het misschien zo kunnen voelen. Maar met de huidige marktprijzen voel ik me niet genaaidquote:Op woensdag 7 april 2010 19:33 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Jij betaalt meer belasting omdat iemand anders wel waar koopt. Dat lijkt me een duidelijk gevalletje van genaaid worden
Volgens mij ben jij gewoon een mol. Je gedrag in deze topic reeks is zo onderhand het beste argument tegen de HRA.quote:Op dinsdag 6 april 2010 21:29 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
HRA niet afschaffen is ook duidelijk
Mwah, van mij hoeft die afschaffing ook niet. En bij de komende verkiezingen ga ik daar, samen met veel NLers, eens extra op letten.quote:Op woensdag 7 april 2010 20:05 schreef Jordi1978 het volgende:
[..]
Volgens mij ben jij gewoon een mol. Je gedrag in deze topic reeks is zo onderhand het beste argument tegen de HRA.
Dat is natuurlijk je goed recht, maar ik neem aan dat er ook nog andere punten zijn waar je aandacht voor hebt?quote:Op woensdag 7 april 2010 20:07 schreef capricia het volgende:
Mwah, van mij hoeft die afschaffing ook niet. En bij de komende verkiezingen ga ik daar, samen met veel NLers, eens extra op letten.
Tuurlijk, maar dat valt een beetje buiten dit topic. Zelf ben ik voorstander van goed en betaalbaar onderwijs, en nog zo wat punten.quote:Op woensdag 7 april 2010 20:11 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk je goed recht, maar ik neem aan dat er ook nog andere punten zijn waar je aandacht voor hebt?
Mee eens, goed onderwijs is de backbone van de toekomstige economie imhoquote:Op woensdag 7 april 2010 20:22 schreef capricia het volgende:
[..]
Tuurlijk, maar dat valt een beetje buiten dit topic. Zelf ben ik voorstander van goed en betaalbaar onderwijs, en nog zo wat punten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |