FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / De Huizenmarkt #31 - Waar de koopjes worden gevonden
#ANONIEMmaandag 5 oktober 2009 @ 06:38


Hoe is het zover gekomen:

'Huizenprijzen dalen 20%'
'Huizenprijzen dalen 20%' #2
'Huizenprijzen dalen 20%' #3
Huizenprijzen dalen 20% deel 3
'Huizenprijzen dalen 20%' #4
'Huizenprijzen dalen 20%' #5: De daling is begonnen
Huizenmarkt #6: kopers staken, verkopers geven niet toe.
Huizenmarkt #7: waar de markt muurvast zit
Huizenmarkt # 8: Woningmarkt totaal ingestort
De huizenmarkt #9: *pop* goes the bubble.
Huizenmarkt #10 waar nog steeds een stijging waarneembaar is
Huizenmarkt #11 Woningen in de ramsj?
Huizenmarkt #12 Stevige fundering of door en door rot?
Huizenmarkt #13 Ongeluksgetal? Of blijft het nog stabiel?
Huizenmarkt #14 Waar de meningen verdeeld zijn...
Huizenmarkt #15 Is 't al tijd voor stimuleringsmaatregelen?
Huizenmarkt #16: Waar makelaars hun aanbod photoshoppen
Huizenmarkt 17. Is er verschil in Koop en Huur?
De Huizenmarkt #18: Waar de tophypotheken worden afgeschaft
De Huizenmarkt #19: Waar de tophypotheken toch nog mogen
De Huizenmarkt #20: Waar de bubble in stand moet blijven
De Huizenmarkt #21 Over sukkels en fundimentalisten
De Huizenmarkt #22: waar het CDA de de HRA wil beperken
De Huizenmarkt #23: Waar het er heet aan toe gaat
De Huizenmarkt #24
Huizenmarkt deeltje 25
De Huizenmarkt #26: De discussie gaat door
De Huizenmarkt #27: Fundamenteel discusiëren
Huizenmarkt #28: Stilte voor de storm?
Huizenmarkt #29: Stilstand is achteruitgang!
Huizenmarkt #30: Waar er nog steeds mensen in fase 2 zitten


En weer verder

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-10-2009 06:39:17 ]
#ANONIEMmaandag 5 oktober 2009 @ 06:38
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 14:30 schreef dewaal het volgende:
de prijzen beginnen weer langzaam te stijgen. Er is weer verbetering op de markt.
Bron?
Prutzenbergmaandag 5 oktober 2009 @ 07:47
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 14:30 schreef dewaal het volgende:
de prijzen beginnen weer langzaam te stijgen. Er is weer verbetering op de markt.
Hey, Green Shoots!
LXIVmaandag 5 oktober 2009 @ 08:33
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 07:47 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Hey, Green Shoots!
quote:
ma 05 okt 2009, 05:30 | 41 reacties Hypotheekleners aan de grond door Barbara Sanders
DEN HAAG - Steeds meer huiseigenaren kunnen hun hypotheek niet meer betalen.

Het aantal geregistreerde betalingsachterstanden van leningen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is dit jaar al opgelopen tot 1800, waarvan 700 mensen in het afgelopen kwartaal in de problemen kwamen. Omgerekend is dat een stijging van vijftien procent. Dat blijkt uit cijfers die vandaag bekend worden gemaakt.

Op straat

Directeur Karel Schiffer van NHG noemt de situatie zorgelijk: "Het gaat om huizenbezitters die al vier maanden niet aan hun verplichtingen voldoen. Dan heb je dus een serieus probleem. Na nog eens drie maanden wordt tot gedwongen verkoop overgegaan. Ik verwacht dat de helft van de 1800 gevallen er uiteindelijk niet met de bank uitkomt en dus op straat zal komen te staan."

Overigens is het aantal gedwongen verkopen met verlies dit jaar wel gedaald, maar dat komt door de harde aanpak van hypotheekfraude. Het stemt Schiffer echter niet hoopgevend voor de nabije toekomst.

"We zien nu dat vooral gewone gezinnen de dupe zijn omdat de bank hun huis met verlies zal moeten veilen", aldus Schiffer. "Voor mensen met NHG blijft de rampspoed beperkt als er onverhoopt moet worden verkocht. Als de opbrengst lager blijkt dan de hypotheekschuld betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen immers de restschuld aan de geldgever." Hij verwacht dat het totaal aantal probleemgevallen, dus ook de huizenbezitters in financiële nood zonder NHG, de komende twee jaar schrikbarend zal stijgen doordat mensen hun baan kwijtraken en de woningmarkt op slot zit. Door de crisis verwachten 140.000 huizenbezitters problemen te krijgen met de hypotheeklasten. ING houdt er rekening mee dat een op de twintig huizenbezitters de hypotheek binnen twee jaar niet kan voldoen. De verwachting is dat het aantal gedwongen verkopen pas in 2014 weer zal dalen. NHG-directeur Schiffer voorziet door de crisis een spectaculaire toename van NHG-hypotheken.

Schiffer: "Vroeger was de limiet voor NHG 265.000 euro, sinds dat bedrag in juli is opgetrokken tot 350.000 euro zijn er dertig procent meer van deze hypotheken verstrekt dan in het derde kwartaal van 2008. Bijna vier van de vijf kopers die naar een woning tot 3,5 ton zoeken, kiezen om de zekerheid voor NHG."
http://www.telegraaf.nl/d(...)e_grond__.html?p=1,1
#ANONIEMmaandag 5 oktober 2009 @ 08:53
quote:
zeeuws jongetjemaandag 5 oktober 2009 @ 08:58
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 08:53 schreef RvLaak het volgende:

[..]


wat is daar zo hilarisch aan
#ANONIEMmaandag 5 oktober 2009 @ 09:22
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 08:58 schreef zeeuws jongetje het volgende:

[..]

wat is daar zo hilarisch aan
Vooral icm de opmerking van Prutzenberg

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-10-2009 09:23:06 ]
capriciamaandag 5 oktober 2009 @ 09:51
quote:
Samenvatting:
Wij van NHG bevelen NHG aan.
PietjePuk007maandag 5 oktober 2009 @ 10:09
Rabobank ziet herstel huizenmarkt
capriciamaandag 5 oktober 2009 @ 10:17
quote:
quote:
Het IMF noemde Nederland met name als land waar de huizenprijzen nog flink kunnen dalen. Hoe denkt u daarover?

'Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo somber over. In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen. Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is. Er is meer vraag dan aanbod. Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, moet dat wel leiden tot hogere prijzen. Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld mogelijk de inflatie aanwakkeren. En waar moet je in dat scenario je geld stoppen? In huizen. Daarbij wil ik wel aantekenen dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de hypotheekrenteaftrek. Dat leidt tot veel onzekerheid op de markt.'
dramatiekmaandag 5 oktober 2009 @ 10:50
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 10:17 schreef capricia het volgende:

[..]


[..]
Mja stimuleringsmaatregelen die de inflatie aanwakkeren. Dat kan best zo zijn, maar heb niet het idee dat die inflatie in huizen gaat zitten. Daarvoor zal het geld wat ze in de economie pompen bij de gewone burger terecht moeten kopen en dat lijkt me niet het geval. (haast geen hypotheek te krijgen/ strengere eisen, oplopende rente, loonmatiging etc) In het geval de inflatie wel in huizen gaat zitten maar er geen geldtoevoer is, zal het aanbod alleen maar groter worden en de prijs dalen.....of mis ik nu iets?
huizenmarkt-zeepbel.nlmaandag 5 oktober 2009 @ 11:10
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 10:17 schreef capricia het volgende:

[..]


[..]



tuuuuuuurlijk...
LXIVmaandag 5 oktober 2009 @ 11:28
quote:
'Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo somber over. In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.

Omgekeerde logica: juist vanwege die aflossingsvrije hypotheken hebben mensen totaal geen overwaarde wanneer ze moeten verkopen. Zeker niet wanneer ze een tophypotheek hebben afgesloten. En die hypotheken zijn juist vaak gebaseerd op het bedrag wat mensen maximaal kunnen betalen (met hulp van de HRA)
quote:
Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is.
Raap me op!
quote:
Er is meer vraag dan aanbod. Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, moet dat wel leiden tot hogere prijzen.
Ik zie hier overal huizen te koop en/of leeg staan. En niemand op straat slapen. Hoezo meer vraag dan aanbod? En vanwaar dan bijna 200K huizen op Funda? En al zou er meer vraag dan aanbod zijn, hogere prijzen ontstaan pas wanneer het ook te financieren is. In Afrika is er ook meer vraag dan aanbod van voedsel. Zijn daarom de prijzen daar zoveel hoger dan in Nederland waar voedsel genoeg is? Nee, natuurlijk niet. Mensen moeten het ook kunnen financieren natuurlijk.
quote:
Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld mogelijk de inflatie aanwakkeren. En waar moet je in dat scenario je geld stoppen? In huizen.
Mogelijk wel. Maar vooralsnog is er op de huizenmarkt nog sprake van deflatie. Zo'n geweldige belegging zal het niet blijken te zijn de komende 5 jaar.
quote:
Daarbij wil ik wel aantekenen dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de hypotheekrenteaftrek. Dat leidt tot veel onzekerheid op de markt.'
Dus alles op de huizenmarkt is volmaakt in orde, maar toch vooral niet tornen aan de HRA! Dat kunnen ze dan net niet hebben. Helaas is er een groot begrotingstekort, dus de kans dat er iets op het gebied van HRA gebeurt is zeker groot.
Toewanmaandag 5 oktober 2009 @ 11:35
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 10:17 schreef capricia het volgende:

[..]


[..]


Het zou ook raar zijn wanneer de Rabobank als een van de grootste hypotheekverstrekkers het ook zo somber in zou zien. Wat ik wel vreemd vind is dat ze de woningmarkt structureel gezond noemen en tegelijkertijd aangeven dat er "voorzichtig omgegaan moet worden met de hypotheekrente-aftrek omdat dit kan leiden tot onzekerheid". (Mooi understatement!)

Hoe kan een markt structureel gezond zijn met een dergelijke kunstmatige ingreep vanuit de overheid en woningen die al meer dan een jaar te koop staan?
Op het gebied van vraag en aanbod heeft de Rabobank gelijk, de vraag zal (voorlopig en ook in specifieke gebieden) nog hoger zijn dan het aanbod. In dat opzicht is de markt redelijk gezond. Maar zou de hoge vraag nu komen door de kunstmatig gecreeerde schaarste in combinatie met weinig alternatieven (jaren ingeschreven staan om te kunnen huren) of door het prijsniveau?
henkwaymaandag 5 oktober 2009 @ 11:40
tvp
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 12:39
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 11:28 schreef LXIV het volgende:

Mogelijk wel. Maar vooralsnog is er op de huizenmarkt nog sprake van deflatie. Zo'n geweldige belegging zal het niet blijken te zijn de komende 5 jaar.
[..]
het is dan ook geen belegging.
quote:
Ik zie hier overal huizen te koop en/of leeg staan. En niemand op straat slapen. Hoezo meer vraag dan aanbod? En vanwaar dan bijna 200K huizen op Funda? En al zou er meer vraag dan aanbod zijn, hogere prijzen ontstaan pas wanneer het ook te financieren is. In Afrika is er ook meer vraag dan aanbod van voedsel. Zijn daarom de prijzen daar zoveel hoger dan in Nederland waar voedsel genoeg is? Nee, natuurlijk niet. Mensen moeten het ook kunnen financieren natuurlijk.

Afrika vs. Nederland is als suggeren dat de grondprijs op de Zuidpool zo laag is omdat ze daar minder ruimtelijke ordenings regels hebben

Overigens staan in India genoeg huizen te huur en leeg, en als ik een stukje grond zie wat ik leuk vind en het hoofd van politie een paar rupee toeschuif kan ik gewoon een huis bouwen. Ook is het per capita inkomen laag. Toch betaal ik daar (Chennai) als expat een paar duizend USD huur voor een woning. Meer dan in NL. Hoe kan dat? Relatieve schaarste. Een vochtig donker onveilig hol kan ik zo krijgen, ook kanik gewoon aanschuiven bij de slums. Maar frisse en veilige huisvesting op een goede locatie?
En het stupide is dat een bovenlaag van de Indiaase bevolking er nog meer voor overheeft dan ik.

[ Bericht 16% gewijzigd door Dinosaur_Sr op 05-10-2009 12:46:03 ]
antonwachtermaandag 5 oktober 2009 @ 12:47
Als deze visie kenmerkend is voor de intelligentie van de man.

Deze man is dus wel eindverantwoordelijk voor een deel van de geldschepping. Een gevaarlijke gek is het gewoon.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 12:52
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 12:47 schreef antonwachter het volgende:
Als deze visie kenmerkend is voor de intelligentie van de man.

Deze man is dus wel eindverantwoordelijk voor een deel van de geldschepping. Een gevaarlijke gek is het gewoon.
ik was niet eindverantwoordelijk
antonwachtermaandag 5 oktober 2009 @ 12:55
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 12:52 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik was niet eindverantwoordelijk
Ik had het over de nieuwe bestuursvoorzitter van de rabo bank. Als jij eindverantwoordelijk was geweest voor de geldcreatie had je niet op fok gezeten.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 13:11
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 12:55 schreef antonwachter het volgende:

[..]

Ik had het over de nieuwe bestuursvoorzitter van de rabo bank. Als jij eindverantwoordelijk was geweest voor de geldcreatie had je niet op fok gezeten.
nou ja, ik ben natuurlijk wel een beetje verantwoordelijk: ik consumeer, ik leen, ik beleg, ik heb een huis, zonder mij zou geldcreatie weinig zin hebben.

Moet ik nou ook aan de schandpaal?
edwinhmaandag 5 oktober 2009 @ 13:24
het blijkt dat Rabo dan toch veel te diep in de hypotheken markt zit........
De_Ananasmaandag 5 oktober 2009 @ 15:02
Ik kwam een paar leuke stats tegen in The Economist over de huizenmarkt. Blijkt dat in 60% van de landne om ons heen de prijzen veeeeeeeeeeeeel harder zijn gestegen dan in Nederland. Hoe kan dat?
Prutzenbergmaandag 5 oktober 2009 @ 15:05
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:02 schreef De_Ananas het volgende:
Ik kwam een paar leuke stats tegen in The Economist over de huizenmarkt. Blijkt dat in 60% van de landne om ons heen de prijzen veeeeeeeeeeeeel harder zijn gestegen dan in Nederland. Hoe kan dat?
Geen idee, misschien staat het in je bron?
(die wij ook wel graag willen lezen )
De_Ananasmaandag 5 oktober 2009 @ 15:06
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:05 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Geen idee, misschien staat het in je bron?
(die wij ook wel graag willen lezen )
Ja zit te zoeken maar kan hem niet vinden. Het online registreren werkt ook niet echt mee

Gevonden:



[ Bericht 9% gewijzigd door De_Ananas op 05-10-2009 15:13:36 ]
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 15:27
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:06 schreef De_Ananas het volgende:

[..]

Ja zit te zoeken maar kan hem niet vinden. Het online registreren werkt ook niet echt mee

Gevonden:

[ afbeelding ]
doe 'ns niet zeg, al die dromen die uit elkaar spatten. Straks ga je nog beweren dat als de stijging relalatief meevalt, de daling ook nog wel eens relatief zou kunnen meevallen. Maar da's niet de bedoeling. Nederland is toch wel zeker het stoutste jongetje van de klas?
De_Ananasmaandag 5 oktober 2009 @ 15:40
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:27 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

doe 'ns niet zeg, al die dromen die uit elkaar spatten. Straks ga je nog beweren dat als de stijging relalatief meevalt, de daling ook nog wel eens relatief zou kunnen meevallen. Maar da's niet de bedoeling. Nederland is toch wel zeker het stoutste jongetje van de klas?
Hier snap ik niks van
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 15:52
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:40 schreef De_Ananas het volgende:

[..]

Hier snap ik niks van
deze topicreeks munt niet echt uit door relativeringsvermogen, dus ik weet niet of iedereen al klaar is voor zo'n tabel die zaken in een internationaal perspectief zet.
corusmaandag 5 oktober 2009 @ 16:57
quote:
Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is. Er is meer vraag dan aanbod.
Is dat realiseerbare vraag ?
antonwachtermaandag 5 oktober 2009 @ 17:13
Ik zie al heel lang veel bordjes 'te koop op' huizen, dus zoveel vraag is er niet meer.
HarryPmaandag 5 oktober 2009 @ 17:42
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 17:13 schreef antonwachter het volgende:
Ik zie al heel lang veel bordjes 'te koop op' huizen, dus zoveel vraag is er niet meer.
Inderdaad maar de vraag die er is zit nu net niet op die huizen te wachten.
Die willen graag de huizen hebben van de mensen die besluiten het verhuizen nog een paar jaar uit te stellen.
corusmaandag 5 oktober 2009 @ 17:54
Rabobank :
quote:
In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.
NHG :
quote:
NHG-directeur Schiffer voorziet door de crisis een spectaculaire toename van NHG-hypotheken.

'Op dit moment kiest bijna 4 van de 5 kopers van woningen binnen de NHG-kostengrens voor een lening met NHG.'
Met nhg moet je 50% aflossen. , rabobank ?
corusmaandag 5 oktober 2009 @ 17:59
ING: Consumenten gaan hun financiële buffer vergroten
Door de huidige cirisis willen Nederlandse consumenten hun financiële buffer vergroten.
Vier op de tien zegt nu geen buffer te hebben.
http://www.rtl.nl/(/finan(...)uffers_vergroten.xml
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 18:05
quote:
Zover ik weet heeft de Rabobank nog nooit toegegeven dat de huizenmarkt momenteel is ingestort. Hoe kunnen ze dan nu al van herstel spreken?
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 18:25
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 18:05 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Zover ik weet heeft de Rabobank nog nooit toegegeven dat de huizenmarkt momenteel is ingestort. Hoe kunnen ze dan nu al van herstel spreken?
ik kan me dat eigenlijk ook wel voorstellen, want deze is ook momenteel niet 'ingestort'. En ik krijg er althans geen eind jaren '70 gevoel bij (mocht je dat hebben meegemaakt). In het geval je echter het persbericht tracht te lezen spreekt Rabo een verwachting uit over het tweede halfjaar 2010 (!). Voor wat dat waard is overigens, ik kan nog geen drie maanden vooruit kijken
pberendsmaandag 5 oktober 2009 @ 19:10
'Herstel huizenmarkt in 2e helft 2010'
quote:
De nieuwe Rabo-topman Piet Moerland verwacht dat de Nederlandse huizenmarkt in de tweede helft van 2010 zal herstellen. "De huizenmarkt is structureel gezond", aldus Moerland. Dit zegt de topman in een interview met Het Financieele Dagblad.

Moerland zegt dat veel huizenbezitters in Nederland een aflossingsvrije hypotheek hebben. Mochten zij in de problemen komen, dan kunnen zij makkelijker aan hun verplichtingen voldoen (doordat alleen de rente betaald hoeft te worden) dan huizenbezitters die ook nog moeten aflossen.

Ook de huizenprijzen zullen volgens de Rabo-topman herstellen, omdat er meer vraag is dan aanbod: "Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, móet dat wel leiden tot hogere prijzen. Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld de inflatie aanwakkeren. Waar moet je in dat scenario je geld stoppen, in huizen."

Met het sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek moet volgens Moerland zeer voorzichtig omgegaan worden omdat het anders onzekerheid in de markt aanwakkert. De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.
.
xenobinolmaandag 5 oktober 2009 @ 19:18
Die Piet Moerland is een hypotheekpipo

Vrij logisch overigens wat hij doet, de markt moed in praten, maar het aantal idioten wat nog langer in zulke fabeltjes gelooft neemt in rap tempo af. De neergaande trend is definitief gezet nu RB toegeeft dat we in een 'dipje' zitten
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 19:31
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 18:25 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik kan me dat eigenlijk ook wel voorstellen, want deze is ook momenteel niet 'ingestort'.
Nee, die loopt nog als een trein, nou goed.

In mijn straat is al anderhalf jaar geen huis meer verkocht, terwijl er al die tijd zat te koop hebben gestaan (en nog steeds staan). Oké, is wel segment 400k+ (of misschien moet ik inmiddels zeggen 300k+ ), maar dan hebben we het dus helemaal nog niet over de top, waar het helemaal huilen op is.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 19:57
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 19:31 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Nee, die loopt nog als een trein, nou goed.

In mijn straat is al anderhalf jaar geen huis meer verkocht, terwijl er al die tijd zat te koop hebben gestaan (en nog steeds staan). Oké, is wel segment 400k+ (of misschien moet ik inmiddels zeggen 300k+ ), maar dan hebben we het dus helemaal nog niet over de top, waar het helemaal huilen op is.
ja hoor, het wordt hier echt tot in de ve_zels gevoeld
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 15:52 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

deze topicreeks munt niet echt uit door relativeringsvermogen, dus ik weet niet of iedereen al klaar is voor zo'n tabel die zaken in een internationaal perspectief zet.
toevoeging: of in enig perspectief
corusmaandag 5 oktober 2009 @ 19:57
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 10:50 schreef dramatiek het volgende:

[..]

Mja stimuleringsmaatregelen die de inflatie aanwakkeren. Dat kan best zo zijn, maar heb niet het idee dat die inflatie in huizen gaat zitten. Daarvoor zal het geld wat ze in de economie pompen bij de gewone burger terecht moeten kopen en dat lijkt me niet het geval. (haast geen hypotheek te krijgen/ strengere eisen, oplopende rente, loonmatiging etc) In het geval de inflatie wel in huizen gaat zitten maar er geen geldtoevoer is, zal het aanbod alleen maar groter worden en de prijs dalen.....of mis ik nu iets?

Voorlopig geen inflatie , er worden miljarden in de econonmie gepompt maar de M1 money multiplier staat nog onder 1

http://research.stlouisfed.org/fred2/series/MULT?cid=25
xenobinolmaandag 5 oktober 2009 @ 20:11
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 19:57 schreef corus het volgende:

Voorlopig geen inflatie , er worden miljarden in de econonmie gepompt maar de M1 money multiplier staat nog onder 1

http://research.stlouisfed.org/fred2/series/MULT?cid=25
Pffff.... inflatie is het woord dat huiseigenaren (=grootschuldbezitter) voor in de mond hebben. "Laat de inflatie zijn werk maar doen", nou liever niet want anders zijn we zo meteen een bananenrepubliek maar dan wel eentje zonder de bananen. We hebben namelijk alles van waarde verkast naar het verre oosten. Dus als ons geld geen ruk meer waard is dan hebben we dus helemaal niets meer.
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 20:23
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 19:57 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ja hoor, het wordt hier echt tot in de ve_zels gevoeld
Jij voelt dat de huizenmarkt is ingestort? Heb je je huis te koop staan dan? Nee? Dat dacht ik al.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 20:34
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:23 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Jij voelt dat de huizenmarkt is ingestort? Heb je je huis te koop staan dan? Nee? Dat dacht ik al.
goed man cq. vrouw, vier verkeerde vooronderstellingen. In één post. Nou ja, de laatste weet ik natuurlijk niet zeker, ik kan niet achter je haatbaard kijken, maar ik heb een vermoeden
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 20:36
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:34 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

goed man cq. vrouw, vier verkeerde vooronderstellingen. In één post. Nou ja, de laatste weet ik natuurlijk niet zeker, ik kan niet achter je haatbaard kijken, maar ik heb een vermoeden
Kom gewoon even ter zake, in plaats van dit gelul.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 20:39
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:36 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Kom gewoon even ter zake, in plaats van dit gelul.
ik reageer allen op je post, maar je zou het kunnen hebben over de aangehaalde tabel en de vraag die de poster daarin stelt. Wat zijn de oorzaken achter de relatief beperkte prijsstijging in NL ten opzichte van een reeks andere landen? Misschien zegt dat wat over de dynamiek van de vaderlandsche huizenmarkt, en kun je er iets uit leren m.b.t. de toekomst, zo je dat zou willen?
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 20:43
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik reageer allen op je post, maar je zou het kunnen hebben over de aangehaalde tabel en de vraag die de poster daarin stelt.
Man, ik zie helemaal geen tabel. Waar heb je het over? Deze discussie tussen jou en mij ging helemaal niet over een tabel, maar over de vraag of de huizenmarkt is ingestort of niet. En ja, die is ingestort, of jij er persoonlijk nou wat van voelt of niet.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 20:45
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:43 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Man, ik zie helemaal geen tabel. Waar heb je het over? Deze discussie tussen jou en mij ging helemaal niet over een tabel, maar over de vraag of de huizenmarkt is ingestort of niet. En ja, die is ingestort, of jij er persoonlijk nou wat van voelt of niet.
ow my god, ja zeg, de huizenprijzen zijn sinds het eerst sinds 15 jaar een procent of 4 gedaald. Holy fuck, waar is het touw?

Ik denk serieus dat jij iets te jong of te weinig empathie moet hebben om het begrip 'ingestort' te begrijpen. Serieus. Probeer eens wat perspectief te zien. Zo blind als een deel van de bevolking naar boven kijkt, zo blind kijkt een deel naar benenden.
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 20:54
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:45 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ow my god, ja zeg, de huizenprijzen zijn sinds het eerst sinds 15 jaar een procent of 4 gedaald. Holy fuck, waar is het touw?

Ik denk serieus dat jij iets te jong of te weinig empathie moet hebben om het begrip 'ingestort' te begrijpen. Serieus. Probeer eens wat perspectief te zien.
Ik denk eerder dat jij een beetje een verkeerd beeld hebt bij het "instorten van de huizenmarkt". Alsof mensen meteen aan touwtje gaan bungelen als ze hun huis niet meer kwijt zouden kunnen, als ze dat zouden willen. Nee natuurlijk niet, die blijven gewoon zitten waar ze zitten. En alsof er van de ene op de andere dag ineens allerlei grote problemen ontstaan in de samenleving. Nee natuurlijk niet, dat gaat juist bij die huizenmarkt heel traag, omdat men de tijd heeft.

Maar dat doet niks af aan het feit dat er boven de 300k vrijwel niks meer verkocht wordt. Vraag het maar aan een willekeurige bevriende makelaar, die zal het beamen. Dus die huizenmarkt is weldegelijk ingestort. Maar hoe we dat gaan merken is een heel ander verhaal.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 21:20
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 20:54 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Ik denk eerder dat jij een beetje een verkeerd beeld hebt bij het "instorten van de huizenmarkt". Alsof mensen meteen aan touwtje gaan bungelen als ze hun huis niet meer kwijt zouden kunnen, als ze dat zouden willen. Nee natuurlijk niet, die blijven gewoon zitten waar ze zitten. En alsof er van de ene op de andere dag ineens allerlei grote problemen ontstaan in de samenleving. Nee natuurlijk niet, dat gaat juist bij die huizenmarkt heel traag, omdat men de tijd heeft.
Misschien ben ik een tikkie ouder dan jij. Ik heb eind jaren '70 meegemaakt, met rentestanden van 12% en meer, en echte werkloosheid (ja, Nederland is serieus verwend hedentendage). Dat vond ik een crash van de huizenmarkt, dat was voelbaar. Mensen die inderdaad hun boeltje pakten en naar Nieuw Zeeland emigreerden, hier het bijltje erbij neergooiden. Om over andere zaken maar niet te spreken. Vanuit dat perspectief, om maar met *spuug* Ruding te spreken: gaat het nu minder goed. Dit lijkt nog eens niet op 'instorten'. Huizenprijzen en de economie gaan eens een keer niet cresendo. Zijn wij dan zo verwend dat we dat direct als 'crash' 'instorten' of 'crisis' beschouwen. Dan ontbreekt toch echt perspectief imho.
quote:
Maar dat doet niks af aan het feit dat er boven de 300k vrijwel niks meer verkocht wordt. Vraag het maar aan een willekeurige bevriende makelaar, die zal het beamen. Dus die huizenmarkt is weldegelijk ingestort. Maar hoe we dat gaan merken is een heel ander verhaal.
Ben ik niet met je eens. Ik weet vrij aardig wat hier in de regio verkocht wordt, en het is inderdaad serieus minder (daarbij aangetekend dat veel mensen nog stees niet hoeven), maar ook boven de 300k wordt hier nog gewoon verkocht hoor. In de startersector wordt zelfs vrij redelijk verkocht.
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 21:31
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 21:20 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Misschien ben ik een tikkie ouder dan jij. Ik heb eind jaren '70 meegemaakt, met rentestanden van 12% en meer, en echte werkloosheid (ja, Nederland is serieus verwend hedentendage). Dat vond ik een crash van de huizenmarkt, dat was voelbaar. Mensen die inderdaad hun boeltje pakten en naar Nieuw Zeeland emigreerden, hier het bijltje erbij neergooiden. Om over andere zaken maar niet te spreken. Vanuit dat perspectief, om maar met *spuug* Ruding te spreken: gaat het nu minder goed. Dit lijkt nog eens niet op 'instorten'. Huizenprijzen en de economie gaan eens een keer niet cresendo. Zijn wij dan zo verwend dat we dat direct als 'crash' 'instorten' of 'crisis' beschouwen. Dan ontbreekt toch echt perspectief imho.
[..]

Ben ik niet met je eens. Ik weet vrij aardig wat hier in de regio verkocht wordt, en het is inderdaad serieus minder (daarbij aangetekend dat veel mensen nog stees niet hoeven), maar ook boven de 300k wordt hier nog gewoon verkocht hoor. In de startersector wordt zelfs vrij redelijk verkocht.
Hoe weet jij nou hoe oud ik ben? Eind jaren '70, die heb ik ook nog meegemaakt hoor. Maar ik heb toen helemaal niks van problemen op de huizenmarkt gemerkt, zoals jij er nu ook weinig van merkt.

Afijn, de grote fout die jij maakt is dat je het instorten van de huizenmarkt verwart met het instorten van de hele economie, met alle maatschappelijk ellende van dien. Dat zijn twee verschillende zaken. En ja, het kan natuurlijk altijd nòg erger, wat betreft die huizenmarkt. Wellicht gaat dat nog komen, als de dubbele hypotheekrenteaftrek voor de meesten op z'n eind loopt.
Dinosaur_Srmaandag 5 oktober 2009 @ 21:45
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 21:31 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Hoe weet jij nou hoe oud ik ben? Eind jaren '70, die heb ik ook nog meegemaakt hoor. Maar ik heb toen helemaal niks van problemen op de huizenmarkt gemerkt, zoals jij er nu ook weinig van merkt.

Afijn, de grote fout die jij maakt is dat je het instorten van de huizenmarkt verwart met het instorten van de hele economie, met alle maatschappelijk ellende van dien. Dat zijn twee verschillende zaken. En ja, het kan natuurlijk altijd nòg erger, wat betreft die huizenmarkt. Wellicht gaat dat nog komen, als de dubbele hypotheekrenteaftrek voor de meesten op z'n eind loopt.
ik denk dat economie en huizenmarkt nogal nauw aan elkaar verbonden zijn. En het feit dat het even niet loodrecht omhoog gaat, ook nog niet direct hel en verdoemenis tot gevolg heeft. Dat zou jij moeten bevroeden als je van een wat vroeger bouwjaar bent
haatbaardmaandag 5 oktober 2009 @ 21:53
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 21:45 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik denk dat economie en huizenmarkt nogal nauw aan elkaar verbonden zijn. En het feit dat het even niet loodrecht omhoog gaat, ook nog niet direct hel en verdoemenis tot gevolg heeft. Dat zou jij moeten bevroeden als je van een wat vroeger bouwjaar bent
Jij zou juist moeten weten dat het niet allemaal in één keer naar beneden gaat. Dat dit een proces is van enkele jaren. Dat buffers langzaam opraken en niet van de ene op de andere dag. Dat de gevolgen van het uitknijpen van het sociale stelsel pas over enkel jaren zichtbaar zullen worden, omdat mensen in eerste instantie zichzelf nog wel kunnen redden.

Die hel en verdoemenis, dat zijn vooral jouw woorden. Een ingestorte huizenmarkt betekent voor mij in elk geval niet direct hel en verdoemenis. Want als die markt over een paar jaar weer aantrekt (wat ik niet uitsluit) dan is er uiteindelijk niet zo heel veel aan de hand. Het betekent voor mij vooral lagere huizenprijzen, en wellicht nog veel lagere in de nabije toekomst.
Startertjesdinsdag 6 oktober 2009 @ 10:55
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 21:20 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Misschien ben ik een tikkie ouder dan jij. Ik heb eind jaren '70 meegemaakt, met rentestanden van 12% en meer, en echte werkloosheid (ja, Nederland is serieus verwend hedentendage). Dat vond ik een crash van de huizenmarkt, dat was voelbaar. Mensen die inderdaad hun boeltje pakten en naar Nieuw Zeeland emigreerden, hier het bijltje erbij neergooiden. Om over andere zaken maar niet te spreken. Vanuit dat perspectief, om maar met *spuug* Ruding te spreken: gaat het nu minder goed. Dit lijkt nog eens niet op 'instorten'. Huizenprijzen en de economie gaan eens een keer niet cresendo. Zijn wij dan zo verwend dat we dat direct als 'crash' 'instorten' of 'crisis' beschouwen. Dan ontbreekt toch echt perspectief imho.
[..]

Ben ik niet met je eens. Ik weet vrij aardig wat hier in de regio verkocht wordt, en het is inderdaad serieus minder (daarbij aangetekend dat veel mensen nog stees niet hoeven), maar ook boven de 300k wordt hier nog gewoon verkocht hoor. In de startersector wordt zelfs vrij redelijk verkocht.

Blijkbaar heb jij dus niets van de jaren '79-'83 geleerd
Een huizen-neergang (crash is eigenlijk niet het goede woord) duurt jaren, zie Nederland bijna 30 jr geleden, zie Japan al decennia, zie VS/GB/SP momenteel.

Wat we al wel kunnen vaststellen is dat er inmiddels al ruim 11% af is vanaf de top in Q2 2008 en geen 4% zoals jij beweert http://www.wegwijs.nl/3381
en dat het eerste jaar van dalingen in Nederland volgens de "kuch" officiele cijfers van het CBS "kuch" harder is gegaan dan in het eerste jaar van dalingen in de VS. Dus dat belooft weinig goeds voor de komende 3 a 5 jaar voor sommigen en veel goeds voor anderen
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 12:54
Wat een rattenhol is dit topic toch

Als er mensen komen die de daling minder hard voorspellen dan sommige hier graag in hun perceptie willen zien worden ze stuk voor stuk afgesabeld door het selectieve lezen wat de doemdenkers hier erop nahouden.

En dat wegwijs link stukje dat is weer vertekende statistiek waar over dinosaur_sr hier in deze reeks al uitgebreid gepost heeft.
dramatiekdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:20
Jij doet dus niet veel anders Basp1. Maar dan andersom, als mensen een hardere daling voorspellen dan sommige hier graag willen in hun perceptie...etcetc.....

Denk dat beide kanten vooral selectief lezen, zo zitten mensen in elkaar, mensen gaan selectief opzoek naar info dat in hun paradigma past (voor zelfbehoud, cognitief minder zwaar etc) Ik denk wel dat het een kwestie van logica is dat de huizenprijzen niet op het niveau blijven en zullen zakken, al heb ik geen idee hoe diep. Het is stuf wensdenken voor diegene die dat niet willen inzien. Meestal zijn dit huizenbezitters, het selectief vergaren van positief nieuws is dan veel belangrijker voor zelfbehoud dan wanneer je niet in een koophuis woont.
capriciadinsdag 6 oktober 2009 @ 13:23
Toch heb ook niet echt het gevoel dat de huidenmarkt volledig ingestort is.
Startertjesdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:35
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 12:54 schreef Basp1 het volgende:
Wat een rattenhol is dit topic toch

Als er mensen komen die de daling minder hard voorspellen dan sommige hier graag in hun perceptie willen zien worden ze stuk voor stuk afgesabeld door het selectieve lezen wat de doemdenkers hier erop nahouden.

En dat wegwijs link stukje dat is weer vertekende statistiek waar over dinosaur_sr hier in deze reeks al uitgebreid gepost heeft.
Tja de waarheid doet nu eenmaal pijn. Feiten spreken voor zich; de 4% waar dinosaur_sr over spreekt is een vertekende statistiek waar velen al uitgebreid over hebben gepost.
Zelfs volgens de officiele CBS cijfers gaat daling in Nederland harder dan in het eerste jaar in de VS of is er in de VS ook geen sprake van een huizencrash volgens jou?
Dat er nog steeds wishfull thinkers zijn die ondanks alle feiten de realiteit niet kunnen accepteren en niet verder dan hun neus lang is kunnen kijken kunnen wij helaas niets doen.
Startertjesdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:37
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:23 schreef capricia het volgende:
Toch heb ook niet echt het gevoel dat de huidenmarkt volledig ingestort is.
De verkoop van woningen is ingestort. De instorting van de prijzen is een proces dat jaren duurt; over een paar jaar zal de preciese omvang pas duidelijk worden.
Dinosaur_Srdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:39
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:35 schreef Startertjes het volgende:

[..]

Tja de waarheid doet nu eenmaal pijn. Feiten spreken voor zich; de 4% waar dinosaur_sr over spreekt is een vertekende statistiek waar velen al uitgebreid over hebben gepost.
Zelfs volgens de officiele CBS cijfers gaat daling in Nederland harder dan in het eerste jaar in de VS of is er in de VS ook geen sprake van een huizencrash volgens jou?
Dat er nog steeds wishfull thinkers zijn die ondanks alle feiten de realiteit niet kunnen accepteren en niet verder dan hun neus lang is kunnen kijken kunnen wij helaas niets doen.
Die laatste zin ben ik wel met je eens. Helaas kun je daar niet in wonen.

Tegenwoordig is elke zuchtje tegenwind meteen een orkaan, en elke duwtje vooruit een hausse. Relativeer gewoon eens. Is de werkloosheid al 20%? Staat de rente al op 12%? (om even terug te komen op 'niets geleerd van 79-83 )
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:44
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Die laatste zin ben ik wel met je eens. Helaas kun je daar niet in wonen.

Tegenwoordig is elke zuchtje tegenwind meteen een orkaan, en elke duwtje vooruit een hausse. Relativeer gewoon eens.
Nou, wat er dit jaar op de financiele markten gebeurd is mag toch gerust een orkaan genoemd worden. En dat zo'n groot deel van de makelaars in de problemen komt is ook nog nooit eerder vertoond. Het is nu eenmaal niet zo dat er op het gebied van financiering, banken, huizen, etc. helemaal niks aan de hand is, een klein dipje dat iedere drie jaar voorkomt.
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 13:46
De reeele werkeloosheid is al boven de 10% (meegerekend de lage arbeidsparticipatie door de WAO, in veel landen zitten die mensen gewoon in het werkeloosheidscijfer, en ook meeregekend de deeltijd-WW, wat ook gewoon werkeloosheid is!). En de ontslagen moeten nog vallen!

Dat de rente niet boven de 8% staat komt enkel door het beleid van de ECB. Want iedere reele econoom weet dat als de vrije markt de vrije markt gelaten werd, de rente allang veel hoger had gestaan.
De_Ananasdinsdag 6 oktober 2009 @ 14:12
Niemand nog een verklaring waarom dat er altijd gezegd wordt dat er een dikke bubbel is terwijl het in het buitenland dan net zo goed zou moeten zijn terwijl ze daar niet eens hypotheekrente aftrek en zo'n kleine oppervlakte hebben?
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 14:14
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 14:12 schreef De_Ananas het volgende:
Niemand nog een verklaring waarom dat er altijd gezegd wordt dat er een dikke bubbel is terwijl het in het buitenland dan net zo goed zou moeten zijn terwijl ze daar niet eens hypotheekrente aftrek en zo'n kleine oppervlakte hebben?
Die HRA en die kleine oppervlakte hebben we altijd al gehad. Dat rechtvaardigd geen stijging an sich.
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 14:14
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:44 schreef LXIV het volgende:


Nou, wat er dit jaar op de financiele markten gebeurd is mag toch gerust een orkaan genoemd worden. En dat zo'n groot deel van de makelaars in de problemen komt is ook nog nooit eerder vertoond.
Hoelang hebben diezelfde makelaars uit hun neus kunnen peuteren en bakken met geld verdient. Nu moeten ze weer werken voor hun geld en weten ze opeens niet meer wat verkopen is.

En ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de toename van het aantal makelaars de afgelopen 10 jaar toen het makkelijk cashen was voor de gehel beroepsgroep en ook nog eens de regeltjes om makelaar te worden versoepeld werden.
De_Ananasdinsdag 6 oktober 2009 @ 14:19
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 14:14 schreef LXIV het volgende:

[..]

Die HRA en die kleine oppervlakte hebben we altijd al gehad. Dat rechtvaardigd geen stijging an sich.
Ik bedoel dat het in andere landen net zo hard of harder stijgt terwijl zij minder van deze factoren hebben dat een hogere prijs normaal zou rechtvaardigen.
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 14:30
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 14:14 schreef LXIV het volgende:


Die HRA en die kleine oppervlakte hebben we altijd al gehad. Dat rechtvaardigd geen stijging an sich.
De hoeveelheid mensen die alleen maar door groeit de komende tijd hebben we niet altijd al gehad. Een structureel tekort aan huizen hebben we ook al een hele tijd.
henkwaydinsdag 6 oktober 2009 @ 15:12
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:37 schreef Startertjes het volgende:

[..]

De verkoop van woningen is ingestort. De instorting van de prijzen is een proces dat jaren duurt; over een paar jaar zal de preciese omvang pas duidelijk worden.
Er word wel melding gemaakt van een grote verscheidenheid aan verkoopprijzen door de makelaars, ofwel de een durft 3000,- af te dingen en de ander 30.000,-
haatbaarddinsdag 6 oktober 2009 @ 15:15
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 14:30 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De hoeveelheid mensen die alleen maar door groeit de komende tijd hebben we niet altijd al gehad. Een structureel tekort aan huizen hebben we ook al een hele tijd.
Welnee. Het aantal mensen groeit de komende decennia amper meer en over een jaar of 30 zal er zelfs een krimp inzetten. En bovendien komt de groei vooral bij uitheemse lieden vandaan die liever een uitkering en huursubsidie vangen, dan dat ze interesse hebben voor een eigen huis. Da's iets met cultuur ofzo.
Startertjesdinsdag 6 oktober 2009 @ 15:54
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 13:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Die laatste zin ben ik wel met je eens. Helaas kun je daar niet in wonen.

Tegenwoordig is elke zuchtje tegenwind meteen een orkaan, en elke duwtje vooruit een hausse. Relativeer gewoon eens. Is de werkloosheid al 20%? Staat de rente al op 12%? (om even terug te komen op 'niets geleerd van 79-83 )
Het gaat niet om waar we nu staan maar om waar we over 3 a 5 jaar staan. Snap je dit nu echt niet? 2009 zou je voor het gemak kunnen vergelijken met 1979...
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 16:05
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 15:54 schreef Startertjes het volgende:

Het gaat niet om waar we nu staan maar om waar we over 3 a 5 jaar staan. Snap je dit nu echt niet? 2009 zou je voor het gemak kunnen vergelijken met 1979...
Net zo goed met 1939 toen de 2e wo begon wat ook voor een gedeelte te danken was aan een grote economische crisis.
Startertjesdinsdag 6 oktober 2009 @ 16:06
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 14:30 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De hoeveelheid mensen die alleen maar door groeit de komende tijd hebben we niet altijd al gehad. Een structureel tekort aan huizen hebben we ook al een hele tijd.
Huizenprijzen in Nederland hebben niets met vraag en aanbod te maken, dat er nog steeds mensen zijn die dit fabeltje geloven echt lachwekkend.
In Afrika is de vraag naar voedsel hoger dan in Nederland maar de prijzen zijn er toch echt niet hoger
Sterker nog wil je soms beweren dat de schaarste nu groter is dan in de jaren tachtig in Nederland?

Nee huizenprijzen in Nederland worden voornamelijk bepaald door salaris, krediet, psychologie en overheidsbemoeienis (HRA). En laat er nu net sprake zijn van oplopende werkloosheid, matiging van de lonen, rem op en strengere voorwaarden aan kredietverschaffing, een volledig omgeslagen sentiment met de realisering dat prijzen ook kunnen dalen, een overheid die 35 miljard moet gaan bezuinigen en de komende jaren een stijgende lange rente.
Dinosaur_Srdinsdag 6 oktober 2009 @ 16:09
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 15:54 schreef Startertjes het volgende:

[..]

Het gaat niet om waar we nu staan maar om waar we over 3 a 5 jaar staan. Snap je dit nu echt niet? 2009 zou je voor het gemak kunnen vergelijken met 1979...
voor het gemak zou ik dat kunnen doen, maar eerlijkheid gebiedt mij te aan te geven dat de huidige situatie qua koopkracht, werkloosheid, rentestand en algemene sfeer in niets aan eind jaren zeventig doet denken.

Wat niet wil zeggen dat prijzen zullen stijgen, noch dat ze stabiel zullen zijn, maar het gewenste zwarte gat zie ik niet.
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 16:13
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 16:06 schreef Startertjes het volgende:

Sterker nog wil je soms beweren dat de schaarste nu groter is dan in de jaren tachtig in Nederland?
Ja

http://www.ey.nl/download(...)woningmarkt_2002.pdf

Veel plezier met lezen. En post hier wat dingen die volgens jou onzin zijn in dat rapport.
dramatiekdinsdag 6 oktober 2009 @ 17:28
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 16:13 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ja

http://www.ey.nl/download(...)woningmarkt_2002.pdf

Veel plezier met lezen. En post hier wat dingen die volgens jou onzin zijn in dat rapport.
Een pre-crisisrapport.....wel erg oud. Komt vaak het woord overheid in voor en economische groei. Staat eigenlijk nergens wat er gebeurd wanneer we een economische krimp hebben van 5.5%.
Beetje erg oud dus.
Basp1dinsdag 6 oktober 2009 @ 17:36
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 17:28 schreef dramatiek het volgende:

Een pre-crisisrapport.....wel erg oud. Komt vaak het woord overheid in voor en economische groei. Staat eigenlijk nergens wat er gebeurd wanneer we een economische krimp hebben van 5.5%.
Beetje erg oud dus.
Ik haalde dat rapport aan omdat het de krapte op de woning markt kwantificeerd.

Wat zij nu de factoren die men daar noemt waarom we een krapte op de woning markt hebben?

Zijn deze factoren in de afgelopen 6 jaar tusssen uitgifte rapport en crisis veranderd en/of wel veranderd in het afgelopen jaar.

Ik denk eerder dat de krapte alleen nog maar meer gaat worden op de woningmarkt, de doelstelling van onze overheden om 80.000 nieuwe woningen per jaar op te leveren gaat door de crisis helemaal niet lukken.
dramatiekdinsdag 6 oktober 2009 @ 18:01
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 17:36 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik haalde dat rapport aan omdat het de krapte op de woning markt kwantificeerd.

Wat zij nu de factoren die men daar noemt waarom we een krapte op de woning markt hebben?

Zijn deze factoren in de afgelopen 6 jaar tusssen uitgifte rapport en crisis veranderd en/of wel veranderd in het afgelopen jaar.

Ik denk eerder dat de krapte alleen nog maar meer gaat worden op de woningmarkt, de doelstelling van onze overheden om 80.000 nieuwe woningen per jaar op te leveren gaat door de crisis helemaal niet lukken.
De factoren die ze hier vooral noemen zijn socio-economisch van aard, verder nog een hele reeks aan het woord overheid en economische groei. We hebben geen economische groei, banken die risicomijdend zijn dus moeilijker een hypotheek geven, een overheid die de stimulering zal moeten afbreken en nog wel wat andere factoren (loonmatiging,matiging subsidie voor kinderbijslag (minder werken,lager inkomen) die de woningvraag zal doen afnemen. Het hele rapport is gebaseerd op groei groei en nog een groei. En dat zit er even niet in. Je moet je hierbij ook voorstellen dat mensen andere oplossingen gaan zoeken wanneer ze geen woning kunnen of willen betalen (meerdere generaties bij elkaar, langer huren, als bejaarde naar benidorm trekken om rustig oud te worden etc) Ik denk dat de huursector enorm gaat groeien, zou ook nooi aansluiten op de roep om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.
Papieren schaarste wil volgens mij ook niet zeggen dat er een reeel aanbodtekort is. op papier kan die bestaan maar in de markt niet zo ervaren worden. (zie de 200.000+ woningen die nu te koop staan)

[ Bericht 5% gewijzigd door dramatiek op 06-10-2009 18:08:10 ]
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 19:22
Er is geen krapte! Krapte is gewoon een relatief begrip. Per inwoner zijn er nu in Nederland meer huizen dan ooit tevoren! Ik zie overal huizen leeg en/of te koop staan en nergens mensen op straat slapen!

In een opgaande markt, zeker met een lage rente icm HRA, is wonen tijdenlang gewoon winstgevend geweest. Het kostte je niet niets, het leverde je gewoon geld op! In zo'n situatie is er natuurlijk heel veel vraag naar woningen, hoe groter en duurder hoe beter. Wonen levert geld op en duur wonen nog meer!

Die situatie verandert meteen in een baisse-markt. Dan kost wonen al snel juist extreem veel geld. (Hoewel de maandlasten in beide situaties natuurlijk gelijk blijven, het gaat om de kapitaal-aanwinst).

Dat de particulier deze markt gewoon rationeel benadert kun je uit verschillende berichten die de laatste tijd de media bereikt hebben opmaken: bijvoorbeeld dat het aantal scheidingen sterk is teruggelopen. Factor hierin was dat het huis waarschijnlijk niet voor de gewenste prijs verkocht kon worden. Scheelt toch gewoon per scheiding één wooneenheid! Of studenten die er nog een studie achteraan plakken en op hun studentenkamer of thuis blijven wonen, in plaats van de arbeids- en vervolgens de woningmarkt op te gaan.

Krapte is echt een heel rekbaar begrip. Laten we zeggen dat er in Nederland nu 60.000 woningen leegstaan. Dat kunnen er met gemak 120.000 worden zonder dat er een huis gebouwd wordt of er iemand doodgaat. Alleen al dat de drang om "nu te kopen, want volgend jaar zijn de prijzen weer gestegen" weggevallen is scheelt al heel veel.
Dinosaur_Srdinsdag 6 oktober 2009 @ 19:41
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 19:22 schreef LXIV het volgende:
Er is geen krapte! Krapte is gewoon een relatief begrip. Per inwoner zijn er nu in Nederland meer huizen dan ooit tevoren! Ik zie overal huizen leeg en/of te koop staan en nergens mensen op straat slapen!
Natuurlijk besef je dat 'schaars' in Westers opzicht wat anders is dan 'op straat slapen'. Zo niet dan bied ik je ter aarding een retourje Mumbai aan.
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 19:48
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 19:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Natuurlijk besef je dat 'schaars' in Westers opzicht wat anders is dan 'op straat slapen'. Zo niet dan bied ik je ter aarding een retourje Mumbai aan.
Wat ik probeerde aan te geven was dat er feitelijk nog genoeg ruimte naar boven (en naar beneden) is om de huizenmarkt te vullen of te legen. Maar dat schaarste hét argument is voor stijgende prijzen is dus niet valide.
Het gaat er maar net om hoeveel van zijn inkomen men wil besteden aan wonen. Dat bepaalt de krapte.
Dinosaur_Srdinsdag 6 oktober 2009 @ 19:54
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 19:48 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat ik probeerde aan te geven was dat er feitelijk nog genoeg ruimte naar boven (en naar beneden) is om de huizenmarkt te vullen of te legen. Maar dat schaarste hét argument is voor stijgende prijzen is dus niet valide.
Het gaat er maar net om hoeveel van zijn inkomen men wil besteden aan wonen. Dat bepaalt de krapte.
Oh zeker. Van de week mogen aanhoren dat er een krapte aan huizen op de Beethovenstraat in Amsterdam is. Vinden jij en ik 1,5 mln voor een tussenwoning idioot, er zijn genoeg mensen die daar hun ziel (en werkzame leven) aan verkopen. En die daar waarschijnlijk ook een groter deel van hun grotere inkomen aan willen verpanden dan jij en ik.

Daarom zou ik ook nooit een dertien-in-een-dozijn woning kopen qua waardevastheid. Schaarste is inderdaad relatief, in Oost Schuppekutteveen is vast geen schaarste, in bijvoorbeeld Amsterdam wel. Ongeacht dat er genoeg huizen te koop staan.

Als jij in Oost Schuppekutteveen wilt wonen (of in West, mag ook), is dat geen probleem.
Overigens wordt die wijk binnen nu en tien jaar gesloopt. Waar helemaal niemand wakker van gaat liggen, en nada invloed op de markt gaat hebben. Tekenend?

[ Bericht 1% gewijzigd door Dinosaur_Sr op 06-10-2009 20:03:51 ]
xenobinoldinsdag 6 oktober 2009 @ 21:09
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 16:06 schreef Startertjes het volgende:

[..]

Huizenprijzen in Nederland hebben niets met vraag en aanbod te maken, dat er nog steeds mensen zijn die dit fabeltje geloven echt lachwekkend.
In Afrika is de vraag naar voedsel hoger dan in Nederland maar de prijzen zijn er toch echt niet hoger
Sterker nog wil je soms beweren dat de schaarste nu groter is dan in de jaren tachtig in Nederland?

Nee huizenprijzen in Nederland worden voornamelijk bepaald door salaris, krediet, psychologie en overheidsbemoeienis (HRA). En laat er nu net sprake zijn van oplopende werkloosheid, matiging van de lonen, rem op en strengere voorwaarden aan kredietverschaffing, een volledig omgeslagen sentiment met de realisering dat prijzen ook kunnen dalen, een overheid die 35 miljard moet gaan bezuinigen en de komende jaren een stijgende lange rente.
Maar de schaarste blijft en daarom stijgen de prijzen tot aan de hemel

De markt heeft het niveau bereikt dat een koopwoning onbetaalbaar is geworden voor het overgrote deel van de bevolking

Daarom is de enige mogelijke uitweg de weg naar beneden
iehlaakdinsdag 6 oktober 2009 @ 22:44
tvp
haatbaarddinsdag 6 oktober 2009 @ 22:51
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 21:09 schreef xenobinol het volgende:

[..]

Maar de schaarste blijft en daarom stijgen de prijzen tot aan de hemel

De markt heeft het niveau bereikt dat een koopwoning onbetaalbaar is geworden voor het overgrote deel van de bevolking

Daarom is de enige mogelijke uitweg de weg naar beneden
Precies. En dat zal heus geen -50% nominaal worden, want dan worden huizen wel weer erg betaalbaar, en dat laat de krapte simpelweg niet toe. Maar -30% kun je zeker wel op rekenen.
DiegoArmandoMaradonadinsdag 6 oktober 2009 @ 23:02
Is dat nu leuk om elkaar steeds de bal toe te spelen?
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 23:03
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 23:02 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Is dat nu leuk om elkaar steeds de bal toe te spelen?
Nou, kom erin DAM, zou ik zeggen!
haatbaarddinsdag 6 oktober 2009 @ 23:03
Jahoor.
DiegoArmandoMaradonadinsdag 6 oktober 2009 @ 23:05
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 23:03 schreef LXIV het volgende:

[..]

Nou, kom erin DAM, zou ik zeggen!
Nee, ga gerust verder met je eigen theorie aan geestvewanten te verkopen
LXIVdinsdag 6 oktober 2009 @ 23:07
Wat kom je dan doen? Commentaar leveren dat er te weinig Bulls aanwezig zijn in dit topic, maar zelf niks inhoudelijks als bull willen bijdragen?
haatbaarddinsdag 6 oktober 2009 @ 23:08
DArM wil ook gewoon een beetje aandacht.
DiegoArmandoMaradonadinsdag 6 oktober 2009 @ 23:08
Ik plaatste slechts een opmerking. Stout he?
Prutzenbergdinsdag 6 oktober 2009 @ 23:10
Hey DAM, Ben je er weer?
Je hebt twee weken de tijd gehad om DE post klaar te maken die mij zo positief maakt dat ik dit jaar nog een huis koop. Ik ben benieuwd...
#ANONIEMwoensdag 7 oktober 2009 @ 10:43
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2009 22:51 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Precies. En dat zal heus geen -50% nominaal worden, want dan worden huizen wel weer erg betaalbaar, en dat laat de krapte simpelweg niet toe. Maar -30% kun je zeker wel op rekenen.
De betaalbaarheid van woningen is niet alleen afhankelijk van de prijs. Als de rente in ene enorm gaat stijgen, worden ze nog niet betaalbaarder. Ondanks een eventuele daling van 50%
Prutzenbergwoensdag 7 oktober 2009 @ 10:54
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 10:43 schreef RvLaak het volgende:

[..]

De betaalbaarheid van woningen is niet alleen afhankelijk van de prijs. Als de rente in ene enorm gaat stijgen, worden ze nog niet betaalbaarder. Ondanks een eventuele daling van 50%
Het verschil is dan wel dat ik met iets hogere maandlasten 100% afbetaal in 30 jaar i.p.v. 50%.
haatbaardwoensdag 7 oktober 2009 @ 10:56
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 10:43 schreef RvLaak het volgende:

[..]

De betaalbaarheid van woningen is niet alleen afhankelijk van de prijs. Als de rente in ene enorm gaat stijgen, worden ze nog niet betaalbaarder. Ondanks een eventuele daling van 50%
Ja, maar dan wordt het een ander verhaal. Als de hypotheekrente verdubbelt, houdt de Nederlandse huizenmarkt zoals we die nu kennen simpelweg op te bestaan.
Basp1woensdag 7 oktober 2009 @ 11:32
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 10:56 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Ja, maar dan wordt het een ander verhaal. Als de hypotheekrente verdubbelt, houdt de Nederlandse huizenmarkt zoals we die nu kennen simpelweg op te bestaan.
Ja meteen

Begin jaren 80 zijn alle huizen opeens verdwenen en later weer terug getoverd in de markt.

Hoe fraude gevoelig zal de onderstaande mijns inziens totaal overbodige regeling nu weer worden

Vooral het feit dat de provincie 50% van het verlies wat je bij verkoop onder de taxatieprijs zit gaat bijleggen. Als ik dus een goede taxateur vindt die flink hoog gaat zitten verkoop ik het zoals de markt nu is nooit binnen 2 jaar en krijg ik toch 90% van de taxatie waarde van de provincie. Maar wel alleen bij aankoop van een nieuwbouw huis.
quote:
Garantie bij koop huis is akkoord
door Anita de Haas. dinsdag 06 oktober 2009 | 19:27 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 06 oktober 2009 | 20:27

DEN BOSCH - Brabanders die een nieuw huis willen kopen, maar bang zijn hun huidige woning niet op tijd te kunnen verkopen, kunnen vanaf woensdag een beroep doen op de provincie.

Zie ook:
Provincie steunt koop nieuw huis
Gedeputeerde Staten hebben dinsdag ingestemd met de regeling Verkoopgarantie, die 2 weken geleden door gedeputeerde Rüpp al werd gepresenteerd, maar officieel nog het fiat van GS moest hebben.

De regeling houdt in dat de provincie de bestaande woning voor 90 procent van de eerder getaxeerde waarde overneemt als de koper van een nieuwbouwwoning na 2 jaar zijn huis nog niet heeft kunnen verkopen. Als het huis wel verkocht is, maar voor minder dan de taxatiewaarde, dan draagt de provincie de helft van het verlies. De regeling geldt alleen voor nieuwe woningen tot 450.000 euro die nog gebouwd moeten gaan worden. De provincie trekt voor deze regeling, die tot doel heeft de nieuwbouw en doorstroming te stimuleren, 125 miljoen euro uit. Naast deze regeling kent de provincie sinds 1 oktober nog 3 regelingen. Alle voorwaarden zijn te vinden op de speciale website van de provincie
capriciawoensdag 7 oktober 2009 @ 11:35
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 10:56 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Ja, maar dan wordt het een ander verhaal. Als de hypotheekrente verdubbelt, houdt de Nederlandse huizenmarkt zoals we die nu kennen simpelweg op te bestaan.
Dat zal de overheid nooit toestaan.
De huizenmarkt is dusdanig belangrijk voor Nederland en de tevredenheid van haar burgers, dan de overheid er alles aan zal doen om eventueel leed te verzachten.
Hoe oneerlijk je dat ook mag vinden.
haatbaardwoensdag 7 oktober 2009 @ 11:35
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:32 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ja meteen

Begin jaren 80 zijn alle huizen opeens verdwenen en later weer terug getoverd in de markt.
Je weet volgens mij niet helemaal wat een 'markt' eigenlijk is. Het bestaan van huizen houdt nog niet in dat er een huizenmarkt is.

En begin jaren '80 was sowieso een heel ander verhaal. De rentestanden van toen kun je niet één op één met de huidige rentestanden vergelijken, omdat de markt destijds zich sowieso al op hogere rentestanden had ingesteld.
#ANONIEMwoensdag 7 oktober 2009 @ 11:49
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:35 schreef capricia het volgende:

[..]

Dat zal de overheid nooit toestaan.
De huizenmarkt is dusdanig belangrijk voor Nederland en de tevredenheid van haar burgers, dan de overheid er alles aan zal doen om eventueel leed te verzachten.
Hoe oneerlijk je dat ook mag vinden.
Hebben ze dat de vorige keer ook gedaan dan? (jaren 80)
Startertjeswoensdag 7 oktober 2009 @ 11:52
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:35 schreef capricia het volgende:

[..]

Dat zal de overheid nooit toestaan.
De huizenmarkt is dusdanig belangrijk voor Nederland en de tevredenheid van haar burgers, dan de overheid er alles aan zal doen om eventueel leed te verzachten.
Hoe oneerlijk je dat ook mag vinden.
Pfff
Denk jij nu werkelijk dat de Nederlandse overheid de komende jaren enige invloed zal kunnen uitoefenen op de lange rente?!!! Wat een joker
capriciawoensdag 7 oktober 2009 @ 11:52
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:49 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Hebben ze dat de vorige keer ook gedaan dan? (jaren 80)
Nu doen ze het toch al?
Lees het verhaal hierboven over de provincie.
#ANONIEMwoensdag 7 oktober 2009 @ 11:59
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:52 schreef capricia het volgende:

[..]

Nu doen ze het toch al?
Lees het verhaal hierboven over de provincie.
Is toch wat anders dan de rentestanden beïnvloeden lijkt mij.
capriciawoensdag 7 oktober 2009 @ 12:00
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:59 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Is toch wat anders dan de rentestanden beïnvloeden lijkt mij.
Rentestanden beinvloeden denk ik ook zo net niet. Dat schrijf ik ook nergens.
Ik bedoel meer het leed voor de huizenbezitters zo veel mogelijk verzachten.
Extra aftrekmogelijkheden (zoals nu ook, nu mag je opeens wel weer 2 huizen aftrekken) en extra garanties e.d.
Basp1woensdag 7 oktober 2009 @ 12:02
En in de jaren 80 had men premie A,B en C woningen
capriciawoensdag 7 oktober 2009 @ 12:03
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 12:02 schreef Basp1 het volgende:
En in de jaren 80 had men premie A,B en C woningen
De overheid is er veel aan gelegen de woningmarkt rustig te houden.
henkwaywoensdag 7 oktober 2009 @ 13:14
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 12:02 schreef Basp1 het volgende:
En in de jaren 80 had men premie A,B en C woningen
daarvan had ik de allerlaatste premie A in 1989
premie 40..000 gulden contante waarde
aanschafwaarde 128.000 gulden
stichtingskosten 142.000 gulden
jaar ervoor met een koopsom het belastbaar inkomen gedrukt
t'was net diefstal
antonwachterwoensdag 7 oktober 2009 @ 13:17
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 13:14 schreef henkway het volgende:

[..]

daarvan had ik de allerlaatste premie A
premie 40..000 gulden contante waarde
aanschafwaarde 128.000 gulden
stichtingskosten 142.000 gulden
t'was net diefstal
En waar zit je nu op, in de buurt van 3 ton in euro's ? En dat in nog geen twintig jaar tijd.
henkwaywoensdag 7 oktober 2009 @ 13:19
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 13:17 schreef antonwachter het volgende:

[..]

En waar zit je nu op, in de buurt van 3 ton in euro's ? En dat in nog geen twintig jaar tijd.
drie jaar geleden verkocht wegens scheidng
antonwachterwoensdag 7 oktober 2009 @ 13:20
Wat bracht het 3 jaar geleden op dan ?
haatbaardwoensdag 7 oktober 2009 @ 13:28
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:35 schreef capricia het volgende:

[..]

Dat zal de overheid nooit toestaan.
Dat denk ik ook niet. Men zal er wel alles aan doen om de rente (in elk geval op hypotheken) in toom te houden, want dat is de meest logische oplossing met de minste rompslomp.
quote:
De huizenmarkt is dusdanig belangrijk voor Nederland en de tevredenheid van haar burgers, dan de overheid er alles aan zal doen om eventueel leed te verzachten.
Hoe oneerlijk je dat ook mag vinden.
Ik vind dat niet per se oneerlijk. Maar alles heeft een grens, zelfs (of misschien juist) de reikwijdte van maatregelen door de overheid.
henkwaywoensdag 7 oktober 2009 @ 13:28
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 13:20 schreef antonwachter het volgende:
Wat bracht het 3 jaar geleden op dan ?
genoeg, maar ik koop wel weer een mooi modern nieuwbouwappartement tzt
heb nu een hele grote vrije sector huur


Ik hou niet van tweedehands huizen
xenobinolwoensdag 7 oktober 2009 @ 17:58
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 12:00 schreef capricia het volgende:
Ik bedoel meer het leed voor de huizenbezitters zo veel mogelijk verzachten.
Extra aftrekmogelijkheden (zoals nu ook, nu mag je opeens wel weer 2 huizen aftrekken) en extra garanties e.d.
Volgens mij is dat gewoon niet vol te houden, de overheid doet dit momenteel om de boel 'op peil' te houden, net als allerlei andere stimuleringsmaatregelen. Als een recessie kort aanhoud is dat misschien wel te verantwoorden maar wat als de recessie jaren gaat duren? Uiteindelijk gaan mij met zijn allen hiervoor meebetalen en dat gaat sommige politieke partijen niet in dank worden afgenomen, me dunkt.
Dinosaur_Srwoensdag 7 oktober 2009 @ 19:57
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 11:49 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Hebben ze dat de vorige keer ook gedaan dan? (jaren 80)
ja dat hebben ze gedaan. Dat ging echter niet rechtstreeks, maar in de jaren 80 via banken. En je hebt mogen ervaren wat banken ervoor teruggevraagd hebben. Waar denk je dat we die losse regelgeving aan te danken hebben.

Nog een voordeel wat toen onderkend werd. Uiteindelijk wordt dat verdisonteerd in hogere tarieven voor klanten, maar dat merkt niemand. Politiek blij, banken blij, publiek betaalt uiteindelijk op verkapte wijze.

Vallen de paralellen met het heden al op?
DiegoArmandoMaradonawoensdag 7 oktober 2009 @ 20:00
Nee, vertel eens
Dinosaur_Srwoensdag 7 oktober 2009 @ 20:08
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 20:00 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Nee, vertel eens
overheid is lief voor de banekn, banken houden rekening met de belangen van de overheid door her en der wat soepeler te zijn dan ze anders zouden zijn geweest, zodat de ellende meevalt. Politiek iedereen buiten schot, en de rekening loopt buiten de begroiing.
DiegoArmandoMaradonawoensdag 7 oktober 2009 @ 20:13
Waar loopt die rekening dan?
Dinosaur_Srwoensdag 7 oktober 2009 @ 20:16
daar!
LXIVwoensdag 7 oktober 2009 @ 20:38
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 20:08 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

overheid is lief voor de banekn, banken houden rekening met de belangen van de overheid door her en der wat soepeler te zijn dan ze anders zouden zijn geweest, zodat de ellende meevalt. Politiek iedereen buiten schot, en de rekening loopt buiten de begroiing.
De banken zullen vooral toch rekening moeten houden met hun eigen balansen en de daaraan gerelateerde kredietbeoordeling. Ze kunnen onmogelijk tegen de klippen in de marktwerking tegenhouden. Heel even en met een beperkte kracht, maar uiteindelijk dus niet. Hooguit vlakken ze de kuil wat af.

En ook de NL-se staat kan niet blijven doorgaan met geld te strooien. Ze kregen vandaag al een waarschuwing vanuit Brussel.
Dinosaur_Srwoensdag 7 oktober 2009 @ 20:44
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 20:38 schreef LXIV het volgende:

[..]

De banken zullen vooral toch rekening moeten houden met hun eigen balansen en de daaraan gerelateerde kredietbeoordeling. Ze kunnen onmogelijk tegen de klippen in de marktwerking tegenhouden. Heel even en met een beperkte kracht, maar uiteindelijk dus niet. Hooguit vlakken ze de kuil wat af.

En ook de NL-se staat kan niet blijven doorgaan met geld te strooien. Ze kregen vandaag al een waarschuwing vanuit Brussel.
marktwerking? De rentemarges zijn in het afgelopen jaar vertwee of verdrievoudigd
Daar kunnen een hoop leningen meer verstrekt worden die allleen op verzoek versterkt worden, en een hoop kredietelllende mee gestut worden. De overheid betaalt dat niet. Jij en ik. Zonder dat we het doorhebben
LXIVwoensdag 7 oktober 2009 @ 20:52
quote:
Op woensdag 7 oktober 2009 20:44 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

marktwerking? De rentemarges zijn in het afgelopen jaar vertwee of verdrievoudigd
Daar kunnen een hoop leningen meer verstrekt worden die allleen op verzoek versterkt worden, en een hoop kredietelllende mee gestut worden. De overheid betaalt dat niet. Jij en ik. Zonder dat we het doorhebben
Ja, dat is wel goed voor de inkomsten van de banken, maar komt toch enkel doordat de ECB zo ver onder de marktrente gaat zitten. Hoe hadden ze dat anders willen zien?

Uiteindelijk betaalt de overheid natuurlijk nooit niks en komt alles uit onze eigen portomonee!
pberendswoensdag 7 oktober 2009 @ 22:26
quote:
Ali B. rapt over hypotheekrenteaftrek



"Ik trek liever iets anders af"

In de rapscene is beroering ontstaan over de nieuwste hittrack van Ali B., ‘Check de Aftrek.’ Het nummer over de hypotheekrenteaftrek werd in samenwerking met ambtenaren van het Ministerie van Financiën geschreven. Volgens collega-rappers is Ali’s macro-economische model slecht onderbouwd. Toch lijkt de rapper succesvol: het gewraakte nummer komt deze week binnen op nummer vijf in de Mega Top 100.

B. krijgt veel aanmerkingen op zijn volgens collega-rappers ‘onsamenhangende’ rap, die flow zou ontberen. De Jeugd van Tegenwoordig heeft stevige kritiek op het deel van zijn rap dat over de huizenschaarste gaat:

“Yo, huizen in Nederland, ze zijn schaars, je weet
Iedereen wil nu zijn eigen keet
Sociale woningbouw, ik voel me vet genakt
Die huren zijn zo hoog, je wordt nu echt gepakt,
Neem je chequeboekje mee, ‘t is niet relaxed, nee
check, ik word para”

Volgens Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig ‘is die papi het spoor goed bijster.’ Hij beweert dat zijn collega zijn theorieën moet aanpassen aan de realiteit. “Door het zogeheten ‘scheefwonen’ zijn veel sociale huurders inmiddels vermogend geworden. Waar is dan de solidariteit? Wat is dat voor wack-ass shit?” aldus Wartaal. De jeugd is momenteel met econoom Lans Bovenberg in overleg voor een goed onderbouwde tegenaanval. “Dat wordt een keiharde diss, waarin we geen spaan heel laten van Ali’s macro-economische model. Die tjap snapt geen klap.” Wartaal vervolgt: “Shit wordt waanzinnig.”

Extince, de grootheid uit het Brabantse, bekritiseert de tekst van het refrein. Die luidt als volgt:

“Hypotheekrenteaftrek, ik trek liever iets anders af,
Je weet, die eigen huis, brengt je soms aan de bedelstaf”

“Als je de hypotheekrenteaftrek ter discussie wil stellen, je weet ‘t, geen probleem toch?” aldus de raplegende met de zachte g. “Maar, Ali is geen domme jongen toch? Hij moet effetjes nadenken, yo, veel mensen gaan dan zitten met een wreed grote restschuld, je portemonnee blijft niet lang gevuld. Hij houdt geen rekening met de toenemende aflossingsvrije periode.”

Ali B. heeft desgevraagd laten weten ‘geen fuck te geven’. Volgens Wartaal komt hij daar niet zomaar mee weg: “Shit is aan.”
http://www.speld.nl/2009/(...)ypotheekrenteaftrek/

(= nepbericht)
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 10:03
Woningverkoop daalt met 23 procent
quote:
De verkoop van woningen is in het derde kwartaal met 23 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van een gemiddelde koopwoning daalde met 4,9 procent tot 229.000 euro.

Tekenen
Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Toch ziet de makelaarsorganisatie "enige tekenen van voorzichtig herstel". NVM baseert dit onder meer op de huizenprijzen, die ten opzichte van het tweede kwartaal niet verder zijn gedaald.

Minder groot
"Hoewel de huizenverkopen ver achter blijven bij vorig jaar, is ook hier sprake van enige opleving", aldus de NVM, de grootste makelaarsorganisatie in Nederland. Het aantal verkopen lag weliswaar 1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2009, maar deze daling is minder groot dan gebruikelijk. Historisch worden er in het derde kwartaal zo'n 5 procent minder huizen verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal.

Diepe val
"Wat we zien is een rustiger, zich stabiliserend beeld op de woningmarkt. Er is geen sprake van een diepe val. Echt heel positieve signalen uit de markt zijn er nog niet, maar er lijkt in ieder geval een beweging naar boven op gang te komen", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker in een toelichting.

Prijsdaling
De NVM handhaaft haar eerdere voorspelling voor geheel 2009 een daling van de huizenprijzen met 5 procent. Daarbij houdt de NVM rekening met een stevige prijsdaling in het vierde kwartaal. "Als we een stabiel vierde kwartaal kennen, gaan we meer richting de 2 procent dan richting 5 procent, aldus Hukker.
OK, dus de verkoop is tov vorig kwartaal & vorig jaar gedaald. De prijzen zijn tov vorig kwartaal & vorig jaar gedaald... Maar de NVM zegt dat het weer beter gaat

Rare jongens, die makelaars...
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 10:06
"Enige tekenen van voorzichtig herstel", dat riepen ze een paar maanden terug ook al.
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 10:09
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 10:06 schreef haatbaard het volgende:
"Enige tekenen van voorzichtig herstel", dat riepen ze een paar maanden terug ook al.
Lol, op RTLZ zijn ze ook al lyrisch over de cijfers... Normaal gesproken zijn ze toch een stuk kritischer...
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 10:12
Maar goed, zou best kunnen hoor, dat het grote kwakkelen nu gaat beginnen.
Prutzenbergdonderdag 8 oktober 2009 @ 10:51
Ach, als je het onkruid wat door het beton heen groeit als 'green shoot' wil zien...
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 11:47
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 10:03 schreef RvLaak het volgende:
Woningverkoop daalt met 23 procent
[..]

OK, dus de verkoop is tov vorig kwartaal & vorig jaar gedaald. De prijzen zijn tov vorig kwartaal & vorig jaar gedaald... Maar de NVM zegt dat het weer beter gaat

Rare jongens, die makelaars...
"Als we een stabiel vierde kwartaal kennen, gaan we meer richting de 2 procent dan richting 5 procent"
Goed nieuws toch?
Is wel wat anders dan 30% wat ik hier ook wel eens gezien heb op Fok!.


Oh ja, en hier het kaartje met de regio's:
antonwachterdonderdag 8 oktober 2009 @ 12:34
Waarom hebben al die mensen die borden met 'te koop' dan toch veel langer in de tuin staan? WC-eend kaartje dus.
zoostdonderdag 8 oktober 2009 @ 12:39
Ik lees hier.
quote:
Ten opzichte van het 3e kwartaal van 2008 daalt de prijs van de gemiddelde woning met -4,9% en daalt de vierkante meterprijs met -3,9%. Dat de prijs van de gemiddelde woning sterker daalt dan de prijs per vierkante meter betekent dat er veel meer kleinere woningen worden verkocht dan vorig jaar.
In dit bericht, is duidelijk te zien dat de huizenprijzen pas begin 2009 een reële daling laten zien. Het 3e kwartaal 2008 was er nog een kleine prijsstijging. Hoe de NVM uit de cijfers van Q3 een opleving in kan lezen is mij een raadsel.


haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 12:43
Ik woon ook in een rood gebiedje.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:24
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 10:06 schreef haatbaard het volgende:
"Enige tekenen van voorzichtig herstel", dat riepen ze een paar maanden terug ook al.
En wat is je punt?
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 13:27
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:24 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

En wat is je punt?
Dat die uitspraak er één in de categorie "wij van wc-eend.." en dus feitelijk waardeloos is.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:27
Als de gemiddelde prijs met 5% daalt maar de dure huizen worden niet of veel lager verkocht, dan valt de prijsdaling voor huizen in het lagere en middensegment toch lager uit?
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:28
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:27 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Dat die uitspraak er één in de categorie "wij van wc-eend.." en dus feitelijk waardeloos is.
Probeer eens duidelijk uit te leggen wat je bedoeld, want ik begrijp het na 5 keer lezen nog niet
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:33
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:27 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als de gemiddelde prijs met 5% daalt maar de dure huizen worden niet of veel lager verkocht, dan valt de prijsdaling voor huizen in het lagere en middensegment toch lager uit?
Zo lees ik het ook. En de gemiddelde prijs per m2 daalt met 3,9% tov vorig jaar.
Mijn indruk is dat goedkopere huizen helemaal niet hard getroffen worden.
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 13:35
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:28 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Probeer eens duidelijk uit te leggen wat je bedoeld, want ik begrijp het na 5 keer lezen nog niet
Het staat er toch echt in correct Nederlands.
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:35
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 12:39 schreef zoost het volgende:
Ik lees hier.
[..]

In dit bericht, is duidelijk te zien dat de huizenprijzen pas begin 2009 een reële daling laten zien. Het 3e kwartaal 2008 was er nog een kleine prijsstijging. Hoe de NVM uit de cijfers van Q3 een opleving in kan lezen is mij een raadsel.


[ afbeelding ]
Wat begrijp je dan precies niet?
Het gaat om Q3 2009 tov Q3 2008. Daar zit de daling.
Tussen Q3 2009 en Q2 2009 zit geen daling.
Maw: De daling lijkt te stagneren...
Tenminste zo lees ik het...of lees ik het verkeerd?
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 13:36
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:33 schreef capricia het volgende:

[..]

Zo lees ik het ook. En de gemiddelde prijs per m2 daalt met 3,9% tov vorig jaar.
Mijn indruk is dat goedkopere huizen helemaal niet hard getroffen worden.
Dat is een juiste constatering. Zoals al vaker door diverse mensen opgemerkt is er een hele duidelijk scheiding. Alles onder 300k verkoopt nog (en onder de 200k zelfs nog als een trein). Maar daarboven kom je al snel in brak water.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 13:48
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:35 schreef haatbaard het volgende:

[..]

Het staat er toch echt in correct Nederlands.
Maar het is totaal onbegrijpelijk.

Probeer het eens in duidelijk Nederlands
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 13:58
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:27 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als de gemiddelde prijs met 5% daalt maar de dure huizen worden niet of veel lager verkocht, dan valt de prijsdaling voor huizen in het lagere en middensegment toch lager uit?
Nee, dat is de gemiddelde koopsom. Die is dan ook (veel) forser gedaald dan 5%. 17% of zoiets.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 14:01
Geef eens een berekening van je theorie?
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 14:25
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 13:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Maar het is totaal onbegrijpelijk.

Probeer het eens in duidelijk Nederlands
Het is heel simpel te begrijpen, zelfs voor jou. De NVM is een vereniging van makelaars en heeft heel veel baat bij een huizenmarkt die door draait. Momenteel staat deze (zo goed als) stil volgens de laatste cijfers van het CBS.

Aangezien de NVM hun eigen cijfers (altijd) positiever beoordeeld dan de werkelijkheid is. Kwestie van het volk een positief scenario voorschotelen in de hoop dat ze dat slikken en weer gaan kopen.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 14:35
Ik vroeg een berekening, ik zie nergens cijfers

Ik vroeg het ook nog geen eens aan jou
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 14:37
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik vroeg een berekening, ik zie nergens cijfers

Ik vroeg het ook nog geen eens aan jou
En daarom reageer ik ook niet op die vraag . Die berekening zou ik ook wel willen zien. Ik reageerde op jouw vraag richting Haarbaard
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 14:38
Wat valt er te berekenen? Het is meer een kwestie van definitie en logisch nadenken.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 14:39
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:37 schreef RvLaak het volgende:

[..]

En daarom reageer ik ook niet op die vraag . Die berekening zou ik ook wel willen zien. Ik reageerde op jouw vraag richting Haarbaard
Dan mag jij het in duidelijk Nederlands uitleggen aangezien jij de nieuwe woordvoerder bent voor Haatbaard
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 14:40
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:39 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Dan mag jij het in duidelijk Nederlands uitleggen aangezien jij de nieuwe woordvoerder bent voor Haatbaard
Wat begrijp je niet dan? Als dat duidelijk is, kan ik wat gerichter uitleggen.
haatbaarddonderdag 8 oktober 2009 @ 14:43
Misschien weet hij niet wat wc-eend is.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 14:44
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:38 schreef haatbaard het volgende:
Wat valt er te berekenen? Het is meer een kwestie van definitie en logisch nadenken.
Aangezien jij beweerd logisch te kunnen nadenken mag jij het uitleggen

Maar nu zal wel weer een personelijke aanval komen, dat is te verwachten
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 14:47
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:44 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Aangezien jij beweerd logisch te kunnen nadenken mag jij het uitleggen

Maar nu zal wel weer een personelijke aanval komen, dat is te verwachten
Als je met je vraag voor een berekening doelt op de opmerking van LXIV, dat is al eens berekend in deze reeks nav een post van mij. Weet zo ff niet meer in welk deel, maar goed.
Basp1donderdag 8 oktober 2009 @ 15:27
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 14:47 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Als je met je vraag voor een berekening doelt op de opmerking van LXIV, dat is al eens berekend in deze reeks nav een post van mij. Weet zo ff niet meer in welk deel, maar goed.
En door wie was dat berekend, door de meute die graag naar -50% huisprijs rekent of door een dinausaur SR.
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 15:29
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 15:27 schreef Basp1 het volgende:

[..]

En door wie was dat berekend, door de meute die graag naar -50% huisprijs rekent of door een dinausaur SR.
Weet ik niet meer, maar wie de berekening gedaan heeft, is niet relevant. De wiskunde klopte. De enige conclusie die we toen konden trekken, was dat de prijzen waren gedaald. Niet wat de prijzen zullen gaan doen .
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 15:45
Als jij de berekening hebt gedaan weet ik vantevoren al dat er niks van klopt
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 15:49
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 15:45 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als jij de berekening hebt gedaan weet ik vantevoren al dat er niks van klopt
o? Leg eens uit hoe je tot die conclusie komt?
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 15:50
Je snapt er niks van
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 15:50
Post die berekening dan nog eens?
Ben nu ook wel nieuwsgierig.
Basp1donderdag 8 oktober 2009 @ 15:58
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 15:29 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Weet ik niet meer, maar wie de berekening gedaan heeft, is niet relevant. De wiskunde klopte. De enige conclusie die we toen konden trekken, was dat de prijzen waren gedaald.
Oh maar die conclusie zal zelfs DAM het wel mee eens zijn. De grote vraag is hoe wordt de statistiek misbruikt en hoeveel is het nu echt gedaald.
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 16:07
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 15:50 schreef capricia het volgende:
Post die berekening dan nog eens?
Ben nu ook wel nieuwsgierig.
Ik zal eens gaan zoeken, maar naar mijn herinnering heb jij ook een bijdrage gedaan aan de berekening

[edit]
Gevonden:
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 11:30 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Zelfs de VEH geeft in de cijfers op hun site aan dat die woningen in prijs gedaald zijn:

Kwartalen 2008-2 2008-3 2008-4 2009-1
Alle woningen 251.000,- 246.000,- 233.000,- 218.000,- Totaal = -13%
Tussenwoningen 219.000,- 219.000,- 211.000,- 204.000,- Totaal = -7%
Hoekwoningen 242.000,- 237.000,- 230.000,- 219.000,- Totaal = -9%
2 onder 1 kap woningen 303.000,- 295.000,- 286.000,- 266.000,- Totaal = -12%
Vrijstaande woningen 429.000,- 423.000,- 404.000,- 380.000,- Totaal = -11%
Appartementen 183.000,- 180.000,- 173.000,- 167.000,- Totaal = -9%

Wat jij zegt over 2-onder-1-kap is dus aantoonbare nonsens. Deze woningen zijn zelfs het meeste gedaald in waarde.
DAM ontkend eerst nog een tijdje... Heb niet het hele topic doorgelezen, dus ik kan niet zeggen of hij uiteindelijke de waarheid accepteert

[ Bericht 54% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2009 16:14:45 ]
dramatiekdonderdag 8 oktober 2009 @ 18:05
Hier waait een noordenwind geloof ik
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 18:14
En hoe komt LXVI nu aan 27%?
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 20:33
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 18:14 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
En hoe komt LXVI nu aan 27%?
17%. Maar dat is dus niet de daling van de huizenprijs, maar de daling van de koopsom, dat is heel iets anders!
Zelfs zonder dat de huizenprijs daalt kan de koopsom dalen, bijvoorbeeld omdat er relatief meer goedkope huizen verkocht worden. De koopsom is niets anders dan de gemiddelde prijs waarvoor een huis verkocht wordt (dus zonder rekening te houden met type)
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 21:06
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 16:07 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Ik zal eens gaan zoeken, maar naar mijn herinnering heb jij ook een bijdrage gedaan aan de berekening

[edit]
Gevonden:
[..]

DAM ontkend eerst nog een tijdje... Heb niet het hele topic
doorgelezen, dus ik kan niet zeggen of hij uiteindelijke de
waarheid accepteert
Ah, thanx.
Wat mij betreft mag de berekening in de OP.
Vind hem toch wel essentieel voor de discussie. Toch?
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 21:10
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 20:33 schreef LXIV het volgende:

[..]

17%. Maar dat is dus niet de daling van de huizenprijs, maar de daling van de koopsom, dat is heel iets anders!
Zelfs zonder dat de huizenprijs daalt kan de koopsom dalen, bijvoorbeeld omdat er relatief meer goedkope huizen verkocht worden. De koopsom is niets anders dan de gemiddelde prijs waarvoor een huis verkocht wordt (dus zonder rekening te houden met type)
ja, daar waren we het toen overeens, weet ik nog.
Dat de daling van de verkoopprijs niet goed op te maken was op basis van de daling van de koopsom.
We weten alleen dat er meer goedkope woningen verkocht worden.
Dat moet dus negatief uitpakken voor de duurdere woningen. Toch?
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 21:25
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 20:33 schreef LXIV het volgende:

[..]

17%. Maar dat is dus niet de daling van de huizenprijs, maar de daling van de koopsom, dat is heel iets anders!
Zelfs zonder dat de huizenprijs daalt kan de koopsom dalen, bijvoorbeeld omdat er relatief meer goedkope huizen verkocht worden. De koopsom is niets anders dan de gemiddelde prijs waarvoor een huis verkocht wordt (dus zonder rekening te houden met type)
En waar blijft de berekening?
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 21:40
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 21:25 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

En waar blijft de berekening?
Vraag dat aan het CBS of het kadaster. Wat maakt dat nu uit.

Het is in ieder geval:

Prijs huis#1 + prijs huis#2 + prijs huis#3...... prijs huis#28743
28743
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 21:46
Genoteerd staat dat jij niet weet wat je zegt

Waarvan akte
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 21:47
Hopelijk krijg je snel weer een ban, DAM, want jij weet echt hoe je een fatsoenlijke discussie op internet moet voeren. Altijd op de man spelen, nooit met inhoudelijke argumenten komen en altijd de argumenten van een ander afkraken zonder tegenargument.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 21:49
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 21:47 schreef LXIV het volgende:
Hopelijk krijg je snel weer een ban, DAM, want jij weet echt hoe je een fatsoenlijke discussie op internet moet voeren. Altijd op de man spelen, nooit met inhoudelijke argumenten komen en altijd de argumenten van een ander afkraken zonder tegenargument.
Ik speel niet op de man, ik constateer slechts feiten

En ik heb geen behoefte om met users te discussieren die hun mening niet kunnen onderbouwen, dat doe ik da ook niet
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 21:56
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 21:06 schreef capricia het volgende:

[..]

Ah, thanx.
Wat mij betreft mag de berekening in de OP.
Vind hem toch wel essentieel voor de discussie. Toch?
Lijkt me een goed idee... Maar de cijfers zijn wat oud. Zal morgen eens kijken of ik recentere berekeningen kan maken. Zelfs DAM kan ze niet ontkennen, dus negeert hij ze maar

[ Bericht 22% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2009 21:58:15 ]
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:00
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 21:56 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Lijkt me een goed idee... Maar de cijfers zijn wat oud. Zal morgen eens kijken of ik recentere berekeningen kan maken. Zelfs DAM kan ze niet ontkennen, dus negeert hij ze maar
de vraag is of hij wel ziet dat het hier om mediane verkoopprijzen gaat.

Statstiek blijft een bitch.

Ik ga trouwens morgen kijken naar een huis wat bij veiling verkocht wordt.
En er komt hier in de buurt een boerderij op een zeer courante locatie, waar vlak bij eenzelfde object (slooprijp) een paar jaar geleden verkocht is. Aardige lakmoestest. Dat vertrouw ik meer dan statistiek spervuur.
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:02
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

de vraag is of hij wel ziet dat het hier om mediane verkoopprijzen gaat.


[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2009 22:03:59 ]
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:05
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:02 schreef RvLaak het volgende:

[..]

que
I rest my case, Manuel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mediaan_%28statistiek%29
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:08
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

de vraag is of hij wel ziet dat het hier om mediane verkoopprijzen gaat.

Statstiek blijft een bitch.

Ik ga trouwens morgen kijken naar een huis wat bij veiling verkocht wordt.
En er komt hier in de buurt een boerderij op een zeer courante locatie, waar vlak bij eenzelfde object (slooprijp) een paar jaar geleden verkocht is. Aardige lakmoestest. Dat vertrouw ik meer dan statistiek spervuur.
Er zullen altijd mensen met geld zijn. Dat zie je in het hier belendende dorp, Sint Michielsgestel, ook. Daar wordt een beleid van het groen houden van de omgeving gehouden en er wordt dus bijna niks bijgebouwd of kavels verkocht. Wat zie je? Op top-locaties (nabij de golfbaan ) worden huizen die wat verouderd zijn voor hele hoge bedragen gekocht, meteen platgegooid om op het vrijgekomen kavel een nog luxer huis neer te zetten. Voor wie het betalen kan maakt dat dus nog steeds geen moer uit.
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:09
(Dan zit je dus wel op grondprijzen van rond de 1000 euro per meter, in een boerendorp in Brabant) En dan reken ik de sloopkosten nog niet eens mee!
#ANONIEMdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:10
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:05 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

I rest my case, Manuel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mediaan_%28statistiek%29
toen ik op "invoeren" klikte, dacht ik meteen aan FT , vandaar het plaatje.

Ik snap nu weer... Tis eeuwen geleden dat ik statistiek heb gehad op school... Ben een hoop vergeten .
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:12
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:08 schreef LXIV het volgende:

[..]

Er zullen altijd mensen met geld zijn. Dat zie je in het hier belendende dorp, Sint Michielsgestel, ook. Daar wordt een beleid van het groen houden van de omgeving gehouden en er wordt dus bijna niks bijgebouwd of kavels verkocht. Wat zie je? Op top-locaties (nabij de golfbaan ) worden huizen die wat verouderd zijn voor hele hoge bedragen gekocht, meteen platgegooid om op het vrijgekomen kavel een nog luxer huis neer te zetten. Voor wie het betalen kan maakt dat dus nog steeds geen moer uit.
Sint Michielsgestel een boerendorp noemen
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:12
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:09 schreef LXIV het volgende:
(Dan zit je dus wel op grondprijzen van rond de 1000 euro per meter, in een boerendorp in Brabant) En dan reken ik de sloopkosten nog niet eens mee!
ik denk dat je nu een beetje overdrijft, of je moet het hebben over een kavel van 300m2

Welk pand is het?
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:14
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:09 schreef LXIV het volgende:
(Dan zit je dus wel op grondprijzen van rond de 1000 euro per meter, in een boerendorp in Brabant) En dan reken ik de sloopkosten nog niet eens mee!
ik heb hier wel eens foto's van de vrije kavels plus bebouwing gepost (woon in leidsche rijn utrecht).
Die blijven ook als warme broodjes lopen.
Lijkt of zij er minder last van hebben dan de overige groepen.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:16
Ik denk dat iedereen die geld heeft het liefst zijn eigen huis bouwt en bouwen is nu stukken goedkoper
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:16
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:12 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik denk dat je nu een beetje overdrijft, of je moet het hebben over een kavel van 300m2

Welk pand is het?
Het gebeurt met dit soort panden: http://www.funda.nl/koop/(...)643694-esscheweg-58/ en wat hier in de buurt staat.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:18
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:16 schreef LXIV het volgende:

[..]

Het gebeurt met dit soort panden: http://www.funda.nl/koop/(...)643694-esscheweg-58/ en wat hier in de buurt staat.
ow ja, daar. Er tegenover is een leuk pand verkocht, op de Zegenworp, op een heuvel. Ruim 1,2 mln voor een slooprijp pand op circa 5000m2 grond. Maar wel uniek en eens in de vijftig jaar te koop. Dan maakt timing enzo niet zo veel meer uit.

Maar goed, da's natuurlijk niet de gemiddelde huizenmarkt. Het is wel tekenend waarom unieke, niet reproduceerbare huizen beter waardevast zijn dan huizen waar er simpelweg veel van zijn.

Toch schaarste, LXIV?
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:18
Dat verwacht je toch eerder op een bungalowpark? Toch 550K op 620m2 grond. Dan kom je dus rond die 1000 euro.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:19
Dat wordt door iemand gekocht en daar wordt een mooi huis opgebouwd
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:19
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:18 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ow ja, daar. Er tegenover is een leuk pand verkocht, op de Zegenworp, op een heuvel. Ruim 1,2 mln voor een slooprijp pand op circa 5000m2 grond. Maar wel uniek en eens in de vijftig jaar te koop. Dan maakt timing enzo niet zo veel meer uit.
Is dat het huisje dat zo goed als op de golfbaan staat?: Dat vond ik vroeger als kind altijd al zo'n geheimzinnig peperkoekhuisje.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:21
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:19 schreef LXIV het volgende:

[..]

Is dat het huisje dat zo goed als op de golfbaan staat?: Dat vond ik vroeger als kind altijd al zo'n geheimzinnig peperkoekhuisje.
deze volgens mij

http://www.jaap.nl/koopwo(...)genwerp/zegenwerp+10

en het heeft geloof ik nog geen twee maanden te koop gestaan.... voor wie geld te over heeft...
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:23
Als dat niet wordt verkocht is er oorlog
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:24
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:23 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Als dat niet wordt verkocht wordt is er oorlog
het is verkocht, dus we kunnen rustig gaan slapen...
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:24
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:21 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

deze volgens mij

http://www.jaap.nl/koopwo(...)genwerp/zegenwerp+10

en het heeft geloof ik nog geen twee maanden te koop gestaan.... voor wie geld te over heeft...
Dan zit je wel op een heel mooi en uniek stukje Brabant! En tegelijkertijd dichtbij alles. Ik zou het wel willen kopen. Als ik geld te over had!
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:25
Gek he, denk niet dat er 10 plekken in Nederland zijn die mooier liggen. In de directe omgeving sws niet
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:26
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:24 schreef LXIV het volgende:

[..]

Dan zit je wel op een heel mooi en uniek stukje Brabant! En tegelijkertijd dichtbij alles. Ik zou het wel willen kopen. Als ik geld te over had!
ik herhaal: toch schaarste dan?
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:26
Toch waren dat soort locaties 30 jaar geleden nog zeer wel te betalen hoor! Ik denk zelfs dat het voor mijn beroepsgroep toendertijd als net te min beschouwd zou zijn.

Maar de tijden veranderen!
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:27
je mag trouwens best een keer op de koffie komen, LXIV
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:27
Tuurlijk is er voor dat soort locaties schaarste. Daar zijn er maar 2 van in Gestel en daar zit toch genoeg geld
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:27
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:26 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik herhaal: toch schaarste dan?
Ja, aan dat soort locaties wel. Maar dat soort locaties zijn per definitie schaars, want als ze niet schaars waren dan waren het niet dat soort locaties.
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:28
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:27 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
je mag trouwens best een keer op de koffie komen, LXIV
Bij jou? Lijkt me leuk.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:29
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ja, aan dat soort locaties wel. Maar dat soort locaties zijn per definitie schaars, want als ze niet schaars waren dan waren het niet dat soort locaties.
Voor zo´n locatie moet je in Gestel, Vught of eventueel Rooi of zo zijn, De rest is niet interessant
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:30
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ja, aan dat soort locaties wel. Maar dat soort locaties zijn per definitie schaars, want als ze niet schaars waren dan waren het niet dat soort locaties.
kun je begrijpen dat hele delen van Amsterdam in de beleving van andere mensen zo'n plek is (en ik verwijs maar even naar de zo veel aangehaalde Grachtenindex)? Dit soort plekken worden steeds schaarser, en er komen relatief meer mensen die om dit soort plekken concurreeert.

Nogmaals, het zegt niks over de woningmarkt, maar als je het principe begrijpt kun je wel relatief beter af zijn qua waardeontwikkeling.... imho...
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:31
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:29 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Voor zo´n locatie moet je in Gestel, Vught of eventueel Rooi of zo zijn, De rest is niet interessant
Toch zijn er nog wel wat van dat soort plekjes hoor. Ik fiets veel door de Meijerij en dan kom je nogal eens iets tegen.
Absolute top is natuurlijk dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zionsburg_%28Vught%29 inclusief bijbehorende legendes etc.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:32
Voldoende mensen die de mogelijke waardestijging van hun bedrijf best in een huis willen steken. Daar heb je immers toch zelf invloed op
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:32
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:30 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

kun je begrijpen dat hele delen van Amsterdam in de beleving van andere mensen zo'n plek is (en ik verwijs maar even naar de zo veel aangehaalde Grachtenindex)? Dit soort plekken worden steeds schaarser, en er komen relatief meer mensen die om dit soort plekken concurreeert.

Nogmaals, het zegt niks over de woningmarkt, maar als je het principe begrijpt kun je wel relatief beter af zijn qua waardeontwikkeling.... imho...
Dat geloof ik ook. Als er straks een kwantitatief overschot ontstaat zal er hier nog steeds schaarste zijn. In tegenstelling tot de VINEX-locaties.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:33
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:31 schreef LXIV het volgende:

[..]

Toch zijn er nog wel wat van dat soort plekjes hoor. Ik fiets veel door de Meijerij en dan kom je nogal eens iets tegen.
Absolute top is natuurlijk dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zionsburg_%28Vught%29 inclusief bijbehorende legendes etc.
Geen hond die dat soort bedragen gaat betalen in Balkum, Heeswijk of Skendel hoor
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:34
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:33 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Geen hond die dat soort bedragen gaat betalen in Balkum, Heeswijk of Skendel hoor
Nou, in Balkum heb je ook hele mooie huizen op hele mooie plekjes. Zelfs in Boxtel.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:35
Ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs en dan hopen over 20 jaar de hoofdprijs voor te krijgen
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:36
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs en dan hopen over 20 jaar de hoofdprijs voor te krijgen
ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs, van genieten en niet terugkijken
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:38
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs en dan hopen over 20 jaar de hoofdprijs voor te krijgen
Mwah. Kijk, kopen voor de hoofdprijs. Ik ben niet zo'n fan van een tophypotheek. Nu kom ik gemakkelijk rond met 32 uur werken en mijn vrouw 2 dagen. En geen -financiele- zorgen. Nu kan ik wel een zo duur mogelijk huis kopen, maar hoe vaak ben ik er dan nog? En hoeveel tijd heb ik om in die grote tuin te werken? Of moet ik dat door een tuinman laten doen? Maar wat heb ik er zelf dan nog aan?

En over 20 jaar die hoofdprijs... Tja, dan ben ik al oud.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:39
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:36 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs, van genieten en niet terugkijken
Er is toch echt niemand die in dat soort plaatsen echt veel geld gaat uitgeven. Dat kan je alleen maar rechtvaardigen als je koopt in Gestel, Vught of eventueel Rooi

Heel de omgeving is mooi en ligt lekker centraal, dicht bij Den Bosch en dicht bij de A2 en A50 maar er is gewoon een groot verschil in locatie
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:40
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:38 schreef LXIV het volgende:

[..]

Mwah. Kijk, kopen voor de hoofdprijs. Ik ben niet zo'n fan van een tophypotheek. Nu kom ik gemakkelijk rond met 32 uur werken en mijn vrouw 2 dagen. En geen -financiele- zorgen. Nu kan ik wel een zo duur mogelijk huis kopen, maar hoe vaak ben ik er dan nog? En hoeveel tijd heb ik om in die grote tuin te werken? Of moet ik dat door een tuinman laten doen? Maar wat heb ik er zelf dan nog aan?

En over 20 jaar die hoofdprijs... Tja, dan ben ik al oud.
Ieder zijn eigen meuk
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:42
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:39 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Er is toch echt niemand die in dat soort plaatsen echt veel geld gaat uitgeven. Dat kan je alleen maar rechtvaardigen als je koopt in Gestel, Vught of eventueel Rooi

Heel de omgeving is mooi en ligt lekker centraal, dicht bij Den Bosch en dicht bij de A2 en A50 maar er is gewoon een groot verschil in locatie
Moet je maar eens kijken in het dorp Haaren, of in Boxtel langs de Esscheweg. Of in Oisterwijk of Moergestel. Voldoen allemaal aan de door jou gestelde voorwaarden.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:43
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:42 schreef LXIV het volgende:

[..]

Moet je maar eens kijken in het dorp Haaren, of in Boxtel langs de Esscheweg. Of in Oisterwijk of Moergestel. Voldoen allemaal aan de door jou gestelde voorwaarden.
Maar das geen Gestel of Vught. Bijna heel de omgeving voldoet aan die criteria
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:44
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:43 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Maar das geen Gestel of Vught. Bijna heel de omgeving voldoet aan die criteria
Dat sowieso. Maar ook de huizen die daar staan (en de prijzen) zijn gelijk aan Gestel of Vught hoor! Ik geloof dat Haaren zelfs de duurste gemeente is van dit deel van Brabant.
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:45
Overicht van de gemiddelde koopsom van gemeenten in Nederland
Gemeente Gemiddelde koopsom T.o.v. 2007
1. Blaricum ¤ 764.500
0
2. Bloemendaal ¤ 760.600
1
3. Laren ¤ 685.700
1
4. Wassenaar ¤ 607.200
0
5. Abcoude ¤ 520.700
0
6. Heemstede ¤ 494.800
3
7. Naarden ¤ 471.700
1
8. Rozendaal ¤ 467.600
1
9. Muiden ¤ 456.300
8
10. Loenen ¤ 455.400
2
11. Zeist ¤ 451.900
2
12. Waalre ¤ 447.600
17
13. Wijdemeren ¤ 446.200
2
14. Bergen (Nh) ¤ 443.200
4
15. De Bilt ¤ 436.700
1
16. Haaren ¤ 422.100
5
17. Bussum ¤ 420.400
5
18. Oisterwijk ¤ 406.100
3
19. Breukelen ¤ 404.000
22
20. Utrechtse Heuvelrug ¤ 401.100
0
21. Vught ¤ 400.800
3

Zie je, Haaren en Oisterwijk nog boven Vught.
http://www.woningmarktcijfers.nl/page.php?pid=pages/gemeente
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:46
Ik heb het ook niet over heel Gestel, slechts over een select stukje, hooguit 50 huizen of zo
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:47
En dan denk ik, wanneer ik vanuit het volkse Boxtel mijn fietsje pak en naar de campina rijdt: het is toch dezelfde hei. Of je nu vanuit Boxtel of vanuit Haaren komt aangefietst. En net zo ver.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:47
huize DAM:

http://www.huislijn.nl/ko(...)0e-e64e51320ceb.aspx

en afgeprijsd van 2,5 mln

(PS ik val helemaal voor die grote rodondendrons -of hoe je het ook schrijft- )
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:48
Boxtel wil je natuurlijk met goed fatsoen niet dood gevonden worden
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:50
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik zou zeggen kopen voor de hoofdprijs en dan hopen over 20 jaar de hoofdprijs voor te krijgen
ik weet niet of dat soort mensen daarvan wakker ligt..
Sommigen hebben sws geld zat.
henkwaydonderdag 8 oktober 2009 @ 22:50
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
huize DAM:

http://www.huislijn.nl/ko(...)0e-e64e51320ceb.aspx

en afgeprijsd van 2,5 mln

(PS ik val helemaal voor die grote rodondendrons -of hoe je het ook schrijft- )
rhododendrons
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:51
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:50 schreef henkway het volgende:

[..]

Coniferen


-te laat -
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:51
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
huize DAM:

http://www.huislijn.nl/ko(...)0e-e64e51320ceb.aspx

en afgeprijsd van 2,5 mln

(PS ik val helemaal voor die grote rodondendrons -of hoe je het ook schrijft- )
Ik zou liever zelf iets bouwen maar met kleine kinderen is dat inderdaad prima
henkwaydonderdag 8 oktober 2009 @ 22:51
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]



-te laat -
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:52
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:50 schreef capricia het volgende:

[..]

ik weet niet of dat soort mensen daarvan wakker ligt..
Sommigen hebben sws geld zat.
Mensen die hun bedrijf verkocht hebben wel ja, maar meestal financieren ze hun huis met de toekomstige overwaarde op hun bedrijf
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:53
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:48 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Boxtel wil je natuurlijk met goed fatsoen niet dood gevonden worden
Boxtel is prima. Het ligt midden in het Groene Hart, je kunt alle kanten op vanuit hier. Redelijk wat winkels e.d. voor een dorp. Het heeft een station voor mij erg belangrijk, vriendelijke Brabantse mentaliteit, veel activiteiten, er wordt overal gerookt in de kroegen, langs de A2 maar er geen last van. Groene Poort, Kleine Aarde, Dommeldal, sociaal. Echt goed toeven hier.

Maar dat beeld kreeg ik pas toen ik hier kwam wonen.

Als ik in Gestel zou wonen (wat eerst de bedoeling was) dan zou ik nu iedere dag een half uur meer reistijd hebben om op het station te wonen.

Het enige nadeel is dat het net iets te ver fietsen is naar Den Bosch in de winter. Maar wel een extreem mooie route, via Halder.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:53
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:50 schreef capricia het volgende:

[..]

ik weet niet of dat soort mensen daarvan wakker ligt..
Sommigen hebben sws geld zat.
Maar dan woon je nog steeds in een kutgemeente. Als je toch geld zat hebt kan je beter op stand gaan wonen
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:54
Maar waar woon jij dan, DAM? Je kent de buurt hier wel vrij goed.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:54
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:53 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Maar dan woon je nog steeds in een kutgemeente. Als je toch geld zat hebt kan je beter op stand gaan wonen
ik zeg Landgoed de Hemel in Boxtel. Hopelijk komt het van de grond en komt het op de markt
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:55
Een kilometer of 10 van jou af als ik in Nederland ben, anders een kilometer of 10.000
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 22:56
Welke richting op dan?
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 22:59
Stuur je wel een mailtje
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:00
van mij krijg je geen mailtje
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:02
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 22:59 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Stuur je wel een mailtje
ok
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:02
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
van mij krijg je geen mailtje
Show some love aan LXIV
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:13
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:02 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Show some love aan LXIV
no comment, sir, en ging dit topic niet over de huizenmarkt?
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:19
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
van mij krijg je geen mailtje
ik wil een mailtje van jou!
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:24
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:19 schreef capricia het volgende:

[..]

ik wil een mailtje van jou!
Als je mailtjes wil moet je mailtjes sturen!
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:25
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:24 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als je mailtjes wil moet je mailtjes sturen!
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:27
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:25 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Ik heb mailtjes van iedere vaste AEX-bezoeker. Ook van jou!

Alleen niet van Capricia!
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:28
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb mailtjes van iedere vaste AEX-bezoeker. Ook van jou!

Alleen niet van Capricia!
van mij was alleen omdat je een economisch delict wilde uitlokken
Prutzenbergdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:28
Over mailtjes gesproken.
Met dat huisje van hierboven zul je elkaar wel moeten mailen.
Dat zijn afstanden daar, niet normaal. Kan je vijf minuten lopen om om een pilsje uit de koelkast te pakken.
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:32
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb mailtjes van iedere vaste AEX-bezoeker. Ook van jou!

Alleen niet van Capricia!
volgens mij heb jij ooit een pm van mij gehad over een malafide vastgoed-kerel... Toch?
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:33
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:28 schreef Prutzenberg het volgende:
Over mailtjes gesproken.
Met dat huisje van hierboven zul je elkaar wel moeten mailen.
Dat zijn afstanden daar, niet normaal. Kan je vijf minuten lopen om om een pilsje uit de koelkast te pakken.
oplossing: op elke kamer een gevulde koelkast. Of een walking fridge natuurlijk
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:33
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:32 schreef capricia het volgende:

[..]

volgens mij heb jij ooit een pm van mij gehad over een malafide vastgoed-kerel... Toch?
Bedoel je Bram Duikelaar? Dat zou wel kunnen. Ik moet om de zoveel tijd mijn mailbox leeggooien omdat hij vol is.

-edit- ik had hem nog:
quote:
Begrijp ik goed dat jij Bram_Duikelaar bent?
Had ik niet acher je gezocht!
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:34
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:33 schreef LXIV het volgende:

[..]

Bedoel je Bram Duikelaar? Dat zou wel kunnen. Ik moet om de zoveel tijd mijn mailbox leeggooien omdat hij vol is.
ja, dat was hem. Ik vond hem geniaal!
Jammer dat hij zo snel omgelegd werd..
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:36
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:34 schreef capricia het volgende:

[..]

ja, dat was hem. Ik vond het geniaal!
Jammer dat hij zo snel omgelegd werd..;)
Ik had er al eerder mee gewerkt, en toen liep het wat langer en precies zoals ik wilde, alleen konden de MODS van WGR het niet waarderen. Het was een goed uitgedacht karakter, maar je moest wel de ironie achter deze fictieve persoon kunnen zien. Niets was zomaar gekozen, zelfs zijn naam niet.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:38
nee
wat
jij
cloons
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:39
Ik ken voldoende mensen met 4 of 5 kinderen

Zwembad - badkamer
Ouders - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
1 Oppas - Badkamer
LXIVdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:39
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:38 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
nee
wat
jij
cloons
Het was niet echt een kloon. Het was een, wel, karakter

http://fotoboek.fok.nl/Bram_Duikelaar
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:40
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:36 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik had er al eerder mee gewerkt, en toen liep het wat langer en precies zoals ik wilde, alleen konden de MODS van WGR het niet waarderen. Het was een goed uitgedacht karakter, maar je moest wel de ironie achter deze fictieve persoon kunnen zien. Niets was zomaar gekozen, zelfs zijn naam niet.
I know. Heb het allemaal gelezen. Daarom vond ik het zo mooi en werkelijk waar geniaal!
Jammer dat hij niet verder gekomen is op Fok!. Er zat zoveel waarheid in.
Prutzenbergdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:41
Bram Duikelaar was leuk.
Ik wist niet dat LXIV dat was. Grappig.
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:41
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:39 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik ken voldoende mensen met 4 of 5 kinderen

Zwembad - badkamer
Ouders - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
1 Oppas - Badkamer
vergeet je de maitresse niet ('bijzit' voor de Vlamingen onder ons)?
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:43
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:41 schreef Prutzenberg het volgende:
Bram Duikelaar was leuk.
Ik wist niet dat LXIV dat was. Grappig.
alle respect voor LXIV. Dat was idd geen kloon. Meer bijna een alter ego.
Prutzenbergdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:43
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

vergeet je de maitresse niet ('bijzit' voor de Vlamingen onder ons)?
Gewoon de juiste selectiecriteria opstellen voor die oppas.
Prutzenbergdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:44
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:43 schreef capricia het volgende:

[..]

alle respect voor LXIV. Dat was idd geen kloon. Meer bijna een alter ego.
Inderdaad.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:46
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

vergeet je de maitresse niet ('bijzit' voor de Vlamingen onder ons)?
Nee, die heeft een appartementje in de grachengordel en een Mini Cooper
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:46
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:39 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Ik ken voldoende mensen met 4 of 5 kinderen

Zwembad - badkamer
Ouders - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
2 kinderen - Badkamer
1 Oppas - Badkamer
Oh, dat wordt (werd?) hier, vinex, ook gebouwd.
Huizen met 3 badkamers zijn ook meer geld waard. En worden nog steeds verkocht.
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:47
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:44 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Inderdaad.
maar goed, ik heb hem dus WEL gemaild...
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:47
Dan moet je maar eens je zolder ombouwen met een badkamer erbij
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:50
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:47 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Dan moet je maar eens je zolder ombouwen met een badkamer erbij
we willen hier nog ff blijven. Dus dachten aan sauna en (dat wil ik) jacuzzi op het dakterras. Maar vriendlief houdt daar niet zo van. 'dat gebruik je toch nooit'.
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:52
Zorg maar voor veel bier, dan gebruik ik het wel
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:53
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:46 schreef capricia het volgende:

[..]

Oh, dat wordt (werd?) hier, vinex, ook gebouwd.
Huizen met 3 badkamers zijn ook meer geld waard. En worden nog steeds verkocht.
ow, ik heb 3 badkamers.

Het is echter altijd zo lastig kiezen
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:54
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:53 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ow, ik heb 3 badkamers.

Het is echter altijd zo lastig kiezen
veel schoonmaken voor je werkster lijkt mij..
DiegoArmandoMaradonadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:54
Je gebruikt toch diegene die het dichtst bij je slaapkamer is of diegene die een douche heeft
Dinosaur_Srdonderdag 8 oktober 2009 @ 23:55
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:54 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Je gebruikt toch diegene die het dichtst bij je slaapkamer is of diegene die een douche heeft
morgen maar eens uitproberen
capriciadonderdag 8 oktober 2009 @ 23:57
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 23:52 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Zorg maar voor veel bier, dan gebruik ik het wel
Ben jij het? L.
Ik zocht je reincarnatie al..
capriciavrijdag 9 oktober 2009 @ 00:06
Hmm, op m'n iPod kan ik PM wel lezen, maar reageren gaat niet. Morgen weer een normale pc, gelukkig.
V.vrijdag 9 oktober 2009 @ 07:15
Jammer dat deze reeks tot een oervervelende slowchat is verworden. Vond hem ooit interessant en nuttig

V.
DiegoArmandoMaradonavrijdag 9 oktober 2009 @ 07:35
Vond je het interessant dat iedereen die denkt dat de markt met 50% gaat dalen elkaar de bal toespelen zonder ooit met een onderbouwing te komen?
V.vrijdag 9 oktober 2009 @ 07:38
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 07:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Vond je het interessant dat iedereen die denkt dat de markt met 50% gaat dalen elkaar de bal toespelen [b]zonder ooit met een onderbouwing te komen[b]?
Zie je de ironie van je post zelf niet, oh master of baseless conjecture?

V.
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 08:09
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 07:15 schreef Verbal het volgende:
Jammer dat deze reeks tot een oervervelende slowchat is verworden. Vond hem ooit interessant en nuttig

V.
Ik geloof dat alle argumenten mbt dalen of stijgen allang genoemd zijn. En net alsof iemand een beslissing baseert op hetgeen hier op FO!K gezegd wordt!
Het is een community, een sociaal netwerk. Het gaat toch enkel om het vermaak en de slowchat!
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 08:17
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 07:15 schreef Verbal het volgende:
Jammer dat deze reeks tot een oervervelende slowchat is verworden. Vond hem ooit interessant en nuttig

V.
QFT!

Ik ben voorstander van een laag "noise to signal" ratio in AEX. Ik ben niet geïnteresseerd in gewauwel. Daar is ruimte genoeg voor in andere subfora (waar ik dus ook niet kom).

[ Bericht 16% gewijzigd door zoost op 09-10-2009 08:24:57 ]
dramatiekvrijdag 9 oktober 2009 @ 08:40
lijkt erop dat een elfstedentocht aanstaande is. Nurkse leute NEH
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 09:21
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 08:17 schreef zoost het volgende:

[..]

QFT!

Ik ben voorstander van een laag "noise to signal" ratio in AEX. Ik ben niet geïnteresseerd in gewauwel. Daar is ruimte genoeg voor in andere subfora (waar ik dus ook niet kom).
Maar ook als er OT gechat wordt is het voor 95% ruis en complottheorieen. Je neemt het toch allemaal niet serieus wat hier door Jan en alleman geroepen wordt!
V.vrijdag 9 oktober 2009 @ 09:24
Niet door Jan en alleman, maar ik ben wel wat voorzichtiger geworden met mijn koopplannen. Of is dit eigenlijk ONZ 2.0 geworden en zal ik toch maar effe een paar ton over de balk klatsen?

V.
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 09:31
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 09:24 schreef Verbal het volgende:
Niet door Jan en alleman, maar ik ben wel wat voorzichtiger geworden met mijn koopplannen. Of is dit eigenlijk ONZ 2.0 geworden en zal ik toch maar effe een paar ton over de balk klatsen?

V.
Ja, maar wat verwacht je nu nog voor concrete informatie waarop je jouw beslissing laat afhangen? Alles is al gezegd. Er zijn hooguit 4 mensen hier die iets onderbouwd kunnen roepen over de woningmarkt, stieren zowel als beren, en die hebben hun zegje al gedaan. Als we enkel uitgaan van de nieuwe ontwikkelingen waren e nooit tot #31 gekomen!.

Je kunt al voorzien wat de volgende info zal zijn: een rapport van het kadaster, dat net even wat ongunstiger is dan dat van de NVM en waarbij er meer voorbehoud is mbt de ontwikkeling op de markt. Dan gaan PBerends c.s. roepen dat we nog verder omlaag gaan en DAM c.s. dat hiervoor geen argumenten zijn!

Ik vind juist zo'n discussie over de schaarste van unieke objecten op toplocaties en hoe mensen dit ervaren en wat zij bereid zijn ervoor te betalen veel interessanter! Dat geeft je meer marktgevoel dan een herhaalde discussie over de nieuwe cijfers van het CBS.
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 09:44
Maar goed, even weer OT om jullie te plezieren:
quote:
Steeds strengere eisen aan hypotheek; NVM slaat alarm
vrijdag 9 oktober 2009 07:55

Banken weigeren steeds vaker huizenkopers een hypotheek te verstrekken. Hoewel de huizenprijzen fors dalen, wordt het toch steeds lastiger om een lening te krijgen.

NVM-baas Ger Hukken voorziet problemen
Een op de achttien transacties gaat uiteindelijk niet door omdat de koper de financiering niet rond krijgt, constateert Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van makelaars (NVM), in De Telegraaf.

Probleem
Enkele jaren geleden, toen de huizen fors duurder waren, was financiering vrijwel nooit een probleem. Banken zijn veel strenger geworden. Wie vorig nog 300.000 euro kon lenen, krijgt nu bijvoorbeeld 50.000 euro minder.

‘De champagne wordt tegenwoordig pas opengetrokken als de koper aangeeft dat hij of zij de financiering echt helemaal rond heeft,’ aldus Hukker tegen de krant.

Huizenprijs
Hierdoor komt volgens de NVM de huizenmarkt volledig op slot te zitten, ondanks dat de huizenprijs fors daalt.

Een kwart van de 160.000 huizen die bij de NVM-makelaars in de etalage hangen, staat intussen al langer dan een jaar te koop
.


Alarm voor wie? Voor de kopers, die zich niet meer te diep in de schulden kunnen steken en verplicht worden een verantwoorde lening af te sluiten? Niks aan de hand. Voor de banken? Die kiezen er zelf toch voor om meer verantwoord uit te lenen. Voor de staat dan? Als de hypotheekschuld minder snel groeit is dat enkel een grote meevaller, gezien de HRA.
Voor wie moet die alarmbel dan geluid worden? De enige groep die ik kan bedenken zijn de makelaars en de notarissen. Laat ik daar nu net even geen medelijden mee hebben, die hebben kansen genoeg gehad om voldoende reserves aan te leggen de afgelopen jaren. En als er meer makelaars zijn dan verantwoord voor de omzetten op de huizenmarkt dan moeten er makelaars verdwijnen. Zo simpel is dat.
Wanneer de mensen te weinig brood eten om alle bakkers aan het werk te houden dan gaat de staat toch ook niet het brood subsidieren om deze bakkers aan het werk te houden? Ze gaan maar iets anders doen. Zo werkt een echte economie.
#ANONIEMvrijdag 9 oktober 2009 @ 09:48
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 09:44 schreef LXIV het volgende:
Maar goed, even weer OT om jullie te plezieren:
[..]

.


Alarm voor wie? Voor de kopers, die zich niet meer te diep in de schulden kunnen steken en verplicht worden een verantwoorde lening af te sluiten? Niks aan de hand. Voor de banken? Die kiezen er zelf toch voor om meer verantwoord uit te lenen. Voor de staat dan? Als de hypotheekschuld minder snel groeit is dat enkel een grote meevaller, gezien de HRA.
Voor wie moet die alarmbel dan geluid worden? De enige groep die ik kan bedenken zijn de makelaars en de notarissen. Laat ik daar nu net even geen medelijden mee hebben, die hebben kansen genoeg gehad om voldoende reserves aan te leggen de afgelopen jaren. En als er meer makelaars zijn dan verantwoord voor de omzetten op de huizenmarkt dan moeten er makelaars verdwijnen. Zo simpel is dat.
Wanneer de mensen te weinig brood eten om alle bakkers aan het werk te houden dan gaat de staat toch ook niet het brood subsidieren om deze bakkers aan het werk te houden? Ze gaan maar iets anders doen. Zo werkt een echte economie.
Je vergeet de huizeneigenaren. Die zijn zielig en moeten volledig geholpen worden door de overheid. Desnoods door de overheid het huis te laten kopen voor de vraagprijs, welke vraagprijs dan ook.

Zo komen de woorden van NVM cs altijd op mij over, iig.
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 09:54
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 09:48 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Je vergeet de huizeneigenaren. Die zijn zielig en moeten volledig geholpen worden door de overheid. Desnoods door de overheid het huis te laten kopen voor de vraagprijs, welke vraagprijs dan ook.

Zo komen de woorden van NVM cs altijd op mij over, iig.
ben jij al eens een makelaar tegengekomen die zich meer bekommert om zijn klant dan om zijn eigen commissie? Makelaars hebben maar bij 1 ding belang: reuring in de markt.
Nu heeft de communicatieafdeling van de NVM kennelijk besloten, geheel in de tijdsgeest, maar eens een angstoffensief te proberen.

Voor wie een goede krediethistorie heeft, en vooral: een paar eigen centen meeneemt, is er niet zoveel veranderd.

PS: en het meest grappige is dat veel NVM makelaars superblij zijn met de malaise in makelaarsland. Om de zoveel jaar is een shake-out nodig, de gerenomeerde kantoren overleven dat met gemak, de gelukszoekers en ex mediamarkt verkopers nemen afscheid van het beroep. Zodat als de markt weer aanttrekt minder kantoren de koek verdelen.
#ANONIEMvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:00
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 09:54 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

ben jij al eens een makelaar tegengekomen die zich meer bekommert om zijn klant dan om zijn eigen commissie? Makelaars hebben maar bij 1 ding belang: reuring in de markt.
Nu heeft de communicatieafdeling van de NVM kennelijk besloten, geheel in de tijdsgeest, maar eens een angstoffensief te proberen.

Voor wie een goede krediethistorie heeft, en vooral: een paar eigen centen meeneemt, is er niet zoveel veranderd.

PS: en het meest grappige is dat veel NVM makelaars superblij zijn met de malaise in makelaarsland. Om de zoveel jaar is een shake-out nodig, de gerenomeerde kantoren overleven dat met gemak, de gelukszoekers en ex mediamarkt verkopers nemen afscheid van het beroep. Zodat als de markt weer aanttrekt minder kantoren de koek verdelen.
Wat mij eigenlijk vooral opvalt is het verschil in toon van dit bericht en de persconferentie van gisteren. Gisteren werd (heel voorzichtig) het hosanna ingezet door de NVM en vandaag is het weer "The end is nigh!!!"... Blijkbaar geloven ze zelf niet in wat ze gisteren verkondigde.
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:04
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:00 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Wat mij eigenlijk vooral opvalt is het verschil in toon van dit bericht en de persconferentie van gisteren. Gisteren werd (heel voorzichtig) het hosanna ingezet door de NVM en vandaag is het weer "The end is nigh!!!"... Blijkbaar geloven ze zelf niet in wat ze gisteren verkondigde.
Het is simpelweg irrelevant voor NVM, als de markt maar in beweging komt.

Hoge prijzen, lage prijzen, nobody cares, als er er maar transacties gedraaid worden. En communicatie is nou niet echt het sterke punt van de NVM (wat dan wel vragen jij,ik en veel van hun leden zich af)?
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:06
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:00 schreef RvLaak het volgende:

[..]

Wat mij eigenlijk vooral opvalt is het verschil in toon van dit bericht en de persconferentie van gisteren. Gisteren werd (heel voorzichtig) het hosanna ingezet door de NVM en vandaag is het weer "The end is nigh!!!"... Blijkbaar geloven ze zelf niet in wat ze gisteren verkondigde.
Ze moeten zorgvuldig balanceren. Op de eerste plaats moeten potentiele kopers weer bereid worden daadwerkelijk te gaan kopen (de bodem is bereikt, de weg omhoog is gevonden). Op de tweede plaats moet voorkomen worden dat de politiek de HRA beperkt en dat banken de kredietverstrekking terugdraaien.

Die twee belangen zijn tegenstrijdig en daarom krijg je ook tegenstrijdige berichten. Het liefst zou de NVM natuurlijk voor iedere doelgroep een heel eigen bericht willen opstellen, maar dat gaat niet.
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:47
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:04 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Het is simpelweg irrelevant voor NVM, als de markt maar in beweging komt.

Hoge prijzen, lage prijzen, nobody cares, als er er maar transacties gedraaid worden. En communicatie is nou niet echt het sterke punt van de NVM (wat dan wel vragen jij,ik en veel van hun leden zich af)?
Ik las laatst ergens dat makelaars de te verkopen objecten voor soms wel EUR 10.000 laten oppimpen (ouwe meubeltjes eruit, nieuwe erin - ze hebben containers met hippe meubels voorradig), nieuw verfje etc. Dus dat doen je wel goed. Je zou ook zeggen dat makelaarsmeer belang hebben bij hoge verkoopvolumes dan hoge courtages, dus wat kan het de NVM eigenlijk schelen wat een huis mag / moet kosten, als ze maar volume draaien. Zou je zeggen. Maar kennelijk heeft de NVM toch belang bij hoge verkoopprijzen (lijkt het)
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:49
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:47 schreef zoost het volgende:

[..]

Ik las laatst ergens dat makelaars de te verkopen objecten voor soms wel EUR 10.000 laten oppimpen (ouwe meubeltjes eruit, nieuwe erin - ze hebben containers met hippe meubels voorradig), nieuw verfje etc. Dus dat doen je wel goed. Je zou ook zeggen dat makelaarsmeer belang hebben bij hoge verkoopvolumes dan hoge courtages, dus wat kan het de NVM eigenlijk schelen wat een huis mag / moet kosten, als ze maar volume draaien. Zou je zeggen. Maar kennelijk heeft de NVM toch belang bij hoge verkoopprijzen (lijkt het)
Waaruit trek je die laatste conclusie dan?
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 10:52
De NVM heeft belang bij omzet, dus bij banken die krediet verstrekken en kopers die durven te kopen.
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:07
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:49 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Waaruit trek je die laatste conclusie dan?
Omdat de NVM in al haar uitingen probeert te communiceren dat de markt "uitgebodemd" is, dat de stabiliteit terug is etc. Dus gaan mensen niet in prijs zakken, dus zijn er geen kopers die de prijzen in het hoge segment nog kunnen / willen betalen, dus bevriest de markt.

Als de NVM nu zou communiceren dat de huidige prijzen te hoog zijn, en dat je als verkoper maar 20% (voorbeeld) moet zakken, maar dat je huis dan beter verkoopbaar is, en dat je zelf ook een hele goede onderhandelingspositie hebt als koper, dan zou je de markt veel meer stimuleren dan wat ze nu doen. Zeker als je weet dat de banken ook geen tophypotheken meer willen verstrekken in het duurdere segment.

Daarom.
LXIVvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:10
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:07 schreef zoost het volgende:

[..]

Omdat de NVM in al haar uitingen probeert te communiceren dat de markt "uitgebodemd" is, dat de stabiliteit terug is etc. Dus gaan mensen niet in prijs zakken, dus zijn er geen kopers die de prijzen in het hoge segment nog kunnen / willen betalen, dus bevriest de markt.

Als de NVM nu zou communiceren dat de huidige prijzen te hoog zijn, en dat je als verkoper maar 20% (voorbeeld) moet zakken, maar dat je huis dan beter verkoopbaar is, en dat je zelf ook een hele goede onderhandelingspositie hebt als koper, dan zou je de markt veel meer stimuleren dan wat ze nu doen. Zeker als je weet dat de banken ook geen tophypotheken meer willen verstrekken in het duurdere segment.

Daarom.
Volgens mij zijn de makelaars naar de klant (verkoper) toe heel realistisch!
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:24
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:10 schreef LXIV het volgende:

[..]

Volgens mij zijn de makelaars naar de klant (verkoper) toe heel realistisch!
Dat weet ik niet, ik ga af op wat de NVM verkondigt.
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:27
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:07 schreef zoost het volgende:

[..]

Omdat de NVM in al haar uitingen probeert te communiceren dat de markt "uitgebodemd" is, dat de stabiliteit terug is etc. Dus gaan mensen niet in prijs zakken, dus zijn er geen kopers die de prijzen in het hoge segment nog kunnen / willen betalen, dus bevriest de markt.

Als de NVM nu zou communiceren dat de huidige prijzen te hoog zijn, en dat je als verkoper maar 20% (voorbeeld) moet zakken, maar dat je huis dan beter verkoopbaar is, en dat je zelf ook een hele goede onderhandelingspositie hebt als koper, dan zou je de markt veel meer stimuleren dan wat ze nu doen. Zeker als je weet dat de banken ook geen tophypotheken meer willen verstrekken in het duurdere segment.

Daarom.
Grappig. Heb je zelf wel eens een huis te koop gehad?

1. Wat kenmerkt een succesvolle makelaar? Een succesvolle makelaar weet dat hij slechts heel beperkt invloed heeft op een koper. Hij heeft echter te meer invloed op de verkoper. De kans op courtage neemt aanmerkelijk toe navenant hij zijn klant managed. De kritische succesfactor is niet zozeer of hij een koper vindt (die is er of die is er niet), maar in hoeverre hij de verkoper omlaag krijgt. Zodra de opdracht binnen is zal elke makelaar langszaam zijn verkoper omlaag proberen te praten. Omzet is ontelbare malen belangrijker dan prijs.

2. Banken verstrekken met plezier tophypotheken in het duurdere segment, bijzonder graag zelfs. Hypotheken met een goed onderpand en dito verdienende klanten, die bovendien vaak een substantieel deel eigen geld achter de hand hebben (maar dat natuurlijk niet gebruiken voor de aanschaf van een pand, maar voor dingen waar banken weer hele leuke provisies op vangen). Juist in het tussensegment zit hun risico. De wanabees en gelukszoekers die een huis proberen te kopen wat eigenlijk boven hun stand zit. Die kom je in het topsegment niet tegen.
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:42
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:27 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

Grappig. Heb je zelf wel eens een huis te koop gehad?
Al enkele malen, nog net verkocht op het hoogtepunt ( voor werk in het buitenland), nu huur ik, en wacht af.
quote:
1. Wat kenmerkt een succesvolle makelaar? Een succesvolle makelaar weet dat hij slechts heel beperkt invloed heeft op een koper. Hij heeft echter te meer invloed op de verkoper. De kans op courtage neemt aanmerkelijk toe navenant hij zijn klant managed. De kritische succesfactor is niet zozeer of hij een koper vindt (die is er of die is er niet), maar in hoeverre hij de verkoper omlaag krijgt. Zodra de opdracht binnen is zal elke makelaar langszaam zijn verkoper omlaag proberen te praten. Omzet is ontelbare malen belangrijker dan prijs.
Correct, dus het is in het belang van de NVM om te communiceren dat de prijzen moeten dalen.
quote:
2. Banken verstrekken met plezier tophypotheken in het duurdere segment, bijzonder graag zelfs. Hypotheken met een goed onderpand en dito verdienende klanten, die bovendien vaak een substantieel deel eigen geld achter de hand hebben (maar dat natuurlijk niet gebruiken voor de aanschaf van een pand, maar voor dingen waar banken weer hele leuke provisies op vangen). Juist in het tussensegment zit hun risico. De wanabees en gelukszoekers die een huis proberen te kopen wat eigenlijk boven hun stand zit. Die kom je in het topsegment niet tegen.
Dat blijkt niet uit de verkoopcijfers, ik hoor dat in het segment boven de 500k in sommige gemeentes niets meer wordt verkocht. Dit beeld wordt bevestigd door de NVM data.
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 11:47
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:42 schreef zoost het volgende:


Dat blijkt niet uit de verkoopcijfers, ik hoor dat in het segment boven de 500k in sommige gemeentes niets meer wordt verkocht. Dit beeld wordt bevestigd door de NVM data.
niet zozeer omdat geen hypotheek wordt verstrekt hoor, en volgens mij beweerde je dat
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 13:37
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 11:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

niet zozeer omdat geen hypotheek wordt verstrekt hoor, en volgens mij beweerde je dat
Nee? Waarom dan wel?
Dinosaur_Srvrijdag 9 oktober 2009 @ 13:51
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 13:37 schreef zoost het volgende:

[..]

Nee? Waarom dan wel?
eerst eigen huis verkopen, speculeren dat prijzen verder dalen, kat uit de boom kijken ivm economie..... allemaal dingen die voorafgaan aan uberhaupt offerte vragen voor een hypotheek.

Maar dat wist je al, jij wacht toch ook af?
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 15:01
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 13:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

[..]

eerst eigen huis verkopen, speculeren dat prijzen verder dalen, kat uit de boom kijken ivm economie..... allemaal dingen die voorafgaan aan uberhaupt offerte vragen voor een hypotheek.

Maar dat wist je al, jij wacht toch ook af?
Ik begon mijn verhaal met te stellen dat het lijkt alsof de NVM een zeker belang heeft met het stabiliseren van de huizenmarkt. Terwijl ik denk dat er meer te verdienen valt voor de NVM Makelaars als de NVM "meewerkt" aan een prijsdaling. Ik gaf aan dat door het bevriezen van de huizenmarkt (het meest extreem zichtbaar in het duurdere segment), de NVM makelaars minder inkomsten hebben. Dat lijkt mij niet in hun belang.

Ik denk niet dat dat mensen die in een hoger segment zoeken meer het gedrag vertonen zoals jij dat aangeeft dan mensen die in een lager segment zoeken. Ik denk niet dat alleen starters dit verschil maken. Dus dan is de vraag; wat verklaard dan dit verschil. Ik denk dat dit komt doordat de banken zich meer houden aan de richtlijnen (4,5 maal jaarinkomen) en zeer voorzichtig zijn geworden. Zie ook hier
dvrvrijdag 9 oktober 2009 @ 15:04
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 09:54 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

PS: en het meest grappige is dat veel NVM makelaars superblij zijn met de malaise in makelaarsland. Om de zoveel jaar is een shake-out nodig, de gerenomeerde kantoren overleven dat met gemak, de gelukszoekers en ex mediamarkt verkopers nemen afscheid van het beroep. Zodat als de markt weer aanttrekt minder kantoren de koek verdelen.
Ik heb juist de indruk -maar meer dan dat is het ook niet- dat georganiseerde makelaars erg hun best gedaan hebben om de prijzen hoog te houden, en dat het vooral vrije makelaars zijn die op dit moment nog wat verkopen door soepeler met de prijzen om te gaan (dit omdat ik op 'verkocht'-bordjes opvallend vaak namen van nieuwe makelaars zie).
capriciavrijdag 9 oktober 2009 @ 15:07
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:01 schreef zoost het volgende:

[..]

Ik begon mijn verhaal met te stellen dat het lijkt alsof de NVM een zeker belang heeft met het stabiliseren van de huizenmarkt. Terwijl ik denk dat er meer te verdienen valt voor de NVM Makelaars als de NVM "meewerkt" aan een prijsdaling. Ik gaf aan dat door het bevriezen van de huizenmarkt (het meest extreem zichtbaar in het duurdere segment), de NVM makelaars minder inkomsten hebben. Dat lijkt mij niet in hun belang.
[..]
Ik denk dat het merendeel van NL en onze overheid er belang bij heeft dat de huizenmarkt stabiliseert.
En niet alleen de NVM.
antonwachtervrijdag 9 oktober 2009 @ 15:13
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:07 schreef capricia het volgende:

[..]

Ik denk dat het merendeel van NL en onze overheid er belang bij heeft dat de huizenmarkt stabiliseert.
En niet alleen de NVM.
Dat heet een zeepbeleconomie en daar heeft niemand belang bij.
capriciavrijdag 9 oktober 2009 @ 15:15
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:13 schreef antonwachter het volgende:

[..]

Dat heet een zeepbeleconomie en daar heeft niemand belang bij.
Jij noemt een stabiele huizenmarkt een zeepbeleconomie
zoostvrijdag 9 oktober 2009 @ 15:17
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:07 schreef capricia het volgende:

[..]

Ik denk dat het merendeel van NL en onze overheid er belang bij heeft dat de huizenmarkt stabiliseert.
En niet alleen de NVM.
Ik stel nu juist dat de NVM er m.i. geen belang bij zou moeten hebben. Maar goed.
capriciavrijdag 9 oktober 2009 @ 15:22
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:17 schreef zoost het volgende:

[..]

Ik stel nu juist dat de NVM er m.i. geen belang bij zou moeten hebben. Maar goed.
Tja...een vereniging van makelaars...tuurlijk hebben zij belangen...tis helaas niet anders.
Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat er bijna niemand belangenloos in deze kwestie staat.
antonwachtervrijdag 9 oktober 2009 @ 15:22
Een overwaardering van onroerendgoed is een van de hoofdkenmerken van een zeepbeleconomie.
capriciavrijdag 9 oktober 2009 @ 15:23
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:22 schreef antonwachter het volgende:
Een overwaardering van onroerendgoed is een van de hoofdkenmerken van een zeepbeleconomie.
Ja, zover waren we hier in deze reeks ook al.
Stabiliteit an sich niet. En dat is wat ik schrijf.
Basp1vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:27
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:22 schreef antonwachter het volgende:
Een overwaardering van onroerendgoed is een van de hoofdkenmerken van een zeepbeleconomie.
Wat een ongelofelijk loze opmerking.

Bubbles in de economie zoals we die kennen vinden altijd plaats om dan te zeggen dat de onroerend goed bubble een van de hoofdkenmerken daarvan is, dat is het omdraaien van de dingen.
#ANONIEMvrijdag 9 oktober 2009 @ 16:05
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:27 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat een ongelofelijk loze opmerking.

Bubbles in de economie zoals we die kennen vinden altijd plaats om dan te zeggen dat de onroerend goed bubble een van de hoofdkenmerken daarvan is, dat is het omdraaien van de dingen.
Bubbles in een economie is een wezenlijk ander dingen dan een bubble in een zeepbel-economie.
henkwayvrijdag 9 oktober 2009 @ 16:09
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 15:27 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat een ongelofelijk loze opmerking.

Bubbles in de economie zoals we die kennen vinden altijd plaats om dan te zeggen dat de onroerend goed bubble een van de hoofdkenmerken daarvan is, dat is het omdraaien van de dingen.
nee ik denk dat hij gelijk heeft

de overconsumptie van de afgelopen jaren in de states kwam door de oopgeblazen vastgoedsector
HarryPvrijdag 9 oktober 2009 @ 17:03
Ach we bubbelen nog wel even door.
En daar veranderd weinig aan totdat de huizenprijzen ook worden meegenomen in het berekenen van de inflatie.