abonnement Unibet Coolblue
pi_106201461


Ook dit jaar werden delen van de wereld getroffen door natuurgeweld dat alle proporties te buiten gaat. Delen van Azië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten werden keer op keer getroffen door talloze natuurrampen. De meeste zul je in dit overzicht terugvinden.

Op ons forum was het een relatief rustig jaar qua Nederlands weer denk ik. Natuurlijk waren er de momentjes zoals het noodweer in juni, augustus en september en de stormachtige dagen in december. Ook dan zie je weer dat de topics als warme broodjes over de toonbank gaan. Heerlijk is dat!

In de afgelopen maanden heeft het forum ook een andere naam gekregen. Waar het voorheen nog als “De Elementen” op Fok! te vinden was, is inmiddels de meer passende naam “Weer, Klimaat en Natuurrampen” geïntroduceerd.

Elk jaar neem ik me weer voor om het jaaroverzicht van maand tot maand bij te houden. Dit jaar had ik dat ook al had ik vooral in de eerste helft van het jaar niet de motivatie en twijfelde ik of ik er überhaupt één zou maken. Diverse oorzaken lagen daaraan ten grondslag, maar het belangrijkste is dat in de tweede helft van het jaar mijn zin en energie terugkwam en ik alsnog iets in elkaar heb gedraaid.

Bij het teruglezen en het schrijven van dit jaaroverzicht zag ik dat onze WKN-user Jor_Dii hoopte op een extreem weerjaar. Of het dat geworden is, kun je hieronder lezen.

Veel plezier bij het lezen van het Weer, Klimaat & Natuurrampen jaaroverzicht van 2011



Winterdip in Nederland
Terwijl het in december van 2010 de bakken met sneeuw uit de lucht vielen, Nederland ontwricht raakte, het strooizout op was, kwam er eind december toch de dooiaanval. Uiteraard werd de dooiaanval besproken op het forum. De temperaturen stegen en daar waren de meeste mensen wel blij mee. Nederland was grotendeels sneeuwmoe en was er klaar mee. Wel was er nog even sprake van een potentiële mistige oudejaarsavond. Gelukkig trok op de meeste plaatsen de mist voor de jaarwisseling nog weg zodat het traditionele vuurwerk goed zichtbaar was.

Op 1 januari lag er alleen langs de oostgrens en in het zuiden van Limburg nog een flinke hoeveelheid sneeuw de gemiddelde dagtemperatuur lag ongeveer op 3 graden in (zuid)oosten en 6,5 graden in het westen.

Zette die door of kwam de winter weer terug? We wilden toch wel graag weer eens een elfstedentocht? Al vanaf november werd er weer gespeculeerd over de Tocht der Tochten, maar helaas komt er in de winter van 2010-2011 weer geen elfstedentocht. De temperaturen blijven begin januari wel koud, maar niet koud genoeg om genoeg ijs te produceren voor de tocht. Helaas en dus maar weer reikhalzend uitkijken naar de winter van 2011/2012.

Je merkt ook weer direct dat het weer tot rust komt en er geen extremen zijn. De topicreeks De Atmosfeer Staat Op Ontploffen liep vanaf december bijzonder hard (ca 20 topics) en in januari zet ook daar de dooi in (2 topics).

Overstromingen Australië


Eind december krijgt vooral Queensland (Australië) te maken met zware regenval. Deels veroorzaakt door Tropische Storm Tasha zorgde dit voor zeer zware overstromingen die begin januari goed zichtbaar worden. Men spreekt over de zwaarste overstromingen in 50 jaar tijd. Honderdduizenden Australiërs slaan op de vlucht voor het wassende water dat steden en dorpen onder water zet. De neerslag houdt de eerste week nog aan en op sommige dagen valt 300mm regen. Ook stroomafwaarts komen nu andere dorpen in de problemen. Nadat Rockhampton het water voor de kiezen kreeg maakt op tien januari ook Brisbane zich op voor het natuurgeweld. Die stad veranderd in een spookstad als duizenden inwoners hoger gelegen gebied opzoeken of voortijdig de stad verlaten. Het is soms bizar om te zien hoe de wolkenkrabbers letterlijk in het water staan. Ondanks dat lijkt Brisbane een schampschot te krijgen want men had veel zwaardere overstromingen en hogere waterstanden verwacht. De schokkendste beelden komen ongetwijfeld uit het dorpje Toowoomba, waar meerdere mensen de dood vinden bij een ‘ tsunami-achtige’ overstroming.


In de dagen daarna duiken steeds meer foto’s en filmpjes op van het immense natuurgeweld dat deze regio treft. De overstromingen, vermoedelijk qua oppervlakte minstens zo groot als Duitsland en Frankrijk samen, verplaatsen zich dan ook verder naar de deelstaat New South Wales. Aan het eind van de maand staat de balans op 35 doden en zon 20 miljard euro schade.

Sri Lanka
Eén van de items die mijns inziens veels te weinig aandacht heeft gekregen in de Nederlandse media was de watersnood ramp op Sri Lanka. Het eiland beleefde de grootste natuurramp sinds de 2004 tsunami. Meer dan een miljoen mensen slaan op de vlucht. Er vallen tientallen doden, oogsten gingen verloren en de schade is enorm. De VN vraagt uiteindelijk voor 50 miljoen dollar aan noodhulp aan slachtoffers. Helaas is de water ellende voor het land nog niet voorbij want ook in februari wordt het land weer getroffen door zware regenval.


Negenhonderd doden in Brazilie
Na zware regenval in de Braziliaanse regio Serrano, 50km ten noorden van Rio de Janeiro vallen in januari honderden slachtoffers. Op sommige plekken via in één ochtend net zoveel regen als normaal in de hele maand januari. Overstromingen en aardverschuivingen zijn het gevolg. Zij maken de meeste slachtoffers. Op onderstaande video is de kracht van water weer duidelijk.


In de steden Nova Friburgo en Teresopolis vallen al meer dan vierhonderd doden. De Braziliaanse media maakt melding van de grootste natuurramp in de geschiedenis van het land. Destijds vielen in 1967 meer dan 300 doden bij een soortgelijk scenario. In de dagen na de regen stijgt het dodental al snel naar de negenhonderd. Op foto’s en video’s is de omvang van de catastrofe dan ook goed te zien. In februari zal het noodweer onverminderd doorgaan, maar dan wordt vooral Bolivia hard getroffen.


Vier keer 7+ Aardbeving
Een jaar heeft ongeveer gemiddeld 20 aardbevingen van kracht 7 of hoger en 2 bevingen van kracht 8 of hoger. In januari 2011 lijkt dit gemiddelde dit jaar zeker gehaald te worden als achtereenvolgens Argentinië, Chili (7.2), Vanuatu en Pakistan worden getroffen door een aardbeving van 7 of hoger. Gelukkig bleven de gevolgen zeer beperkt. De schade was relatief gering voor deze kracht en ook kwamen er niet veel mensen door om het leven. Zette januari hiermee de toon voor het rest van haar?




Storm der Stormen blijkt storm in glas water
Terwijl we grotendeels klagen over het kwakkelweer en de winter ver weg lijkt eind januari, valt ons oog op een opmerkelijk bericht. In februari zal Nederland getroffen worden door een zware storm, eentje die zelden voorkomt. de Storm der Stormen. Hoewel we meestal sceptisch zijn over dit soort berichten volgen we de ontwikkelingen wel. Dat doen er schijnbaar meer want onze grote vrienden van GeenStijl waarschuwen al dat we allemaal ‘dood gaan’!!!! Helaas (of in sommige gevallen: gelukkig!) blijkt na enkele dagen dat er van een storm helemaal niets terecht komt. Het waait flink, windstoten van 70km/u worden gemeten en er waaien in het hele land bomen om, maar van een superstorm is zeker geen sprake.

Het kwakkelweer gaat dan ook vrolijk verder. Wel is er de eerste dagen van februari een waarschuwing voor ijzel en die blijkt terecht want vooral in het oosten van het land ijzelt het flink en ontstaan de nodige aanrijdingen en problemen.

Aardbeving Christchurch Nieuw Zeeland
Terwijl de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch in september van 2010 ook al was getroffen door een zware beving van 7.2 op de schaal van Richter (zie Jaaroverzicht 2010 - september), had niemand verwacht dat een beving van 6+ veel meer schade zou kunnen doen.


Dramatische foto genomen slechts seconden na de aardbeving in Christchurch

Destijds was er wel flink wat materiële schade maar gelukkig bleef het aantal slachtoffers beperkt. Dit werd anders op op 22 februari van dit jaar. Een beving van 'slechts' 6,2 verwoestte een groot deel van de stad. Ditmaal liep het dodental flink op en was de schade enorm. Het leek wel of voor veel gebouwen nu de genadeklap was uitgedeeld, waardoor ze (grotendeels) instorten. Feit was dat de beving op veel geringere diepte plaatsvond dan die in 2010 waardoor de trillingen veel zwaarder waren dan destijds.


Zelf heb ik, net als veel andere Nederlanders, ook familie wonen in Christchurch. Het duurde enkele dagen voor we contact hadden met ze, maar gelukkig was alles goed met hen. Helaas gold dit niet voor alle Fokkers. Familie van user spuitje overleefde het helaas niet, net als 239 andere inwoners. Delen van de stad zullen nooit meer herbouwd worden. In de dagen en maanden na de beving wordt de stad nog een aantal keren getroffen door flinke naschokken. Ook in deze maand, december, krijgt de stad nog enkele naschokken (waaronder één van 5.8) voor de kiezen. Geleerden zijn echter bang dat de schokken uit september 2010 en februari 2011 de breuklijn nog meer onder spanning heeft gezet in plaats van minder. Hierdoor lijkt de kans dat Christchurch in de nabije toekomst nogmaals wordt getroffen door een zware aardbeving aanzienlijk.

X2 Zonnevlam na explosie op de zon - grootste in jaren
Half februari gaan de alarmbellen af bij de Koninklijke Sterrenwacht. Een enorme explosie veroorzaakt de grootste zonnevlam in vijf jaar tijd die richting de aarde komt. Een monstergolf vol met plasma wordt richting de aarde geslingerd en de sterrenwacht waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. Een X-flare is de gevaarlijkste variant van de zonnevlammen en kan onder andere satellieten uitschakelen, net als de elektriciteitsvoorziening. Voor het eerst in lange tijd zie je ook dat het zonnevlammen topic aardig wat nieuwe bezoekers krijgt. Iedereen wacht af en hoopt in Nederland een glimp op te vangen van het beruchte Noorderlicht.


Uiteindelijk bereikt het Noorderlicht Nederland nauwelijks tot niet. Wel worden er in Scandinavië fantastische plaatjes geschoten van dit bijzondere verschijnsel. Tevens lijkt het er op dat de zon “ontwaakt” is van zijn rustige jaren. En dat zal blijken want later in dit jaar wordt de zon nog veel actiever.

Overstromingen Australië Deel 2: Cycloon Yasi over Queensland
Nadat in Januari Queensland blank had gestaan van een eerdere cycloon lijkt het gebied in februari opnieuw getroffen te worden. Ditmaal echter door een monsterorkaan: Yasi. En je kan echter spreken van een monster, want op sommige satellietbeelden lijkt de orkaan bijna net zo groot als half Australië[/url]. Tienduizenden mensen verlaten delen van Queensland voortijdig uit angst voor Yasi. Onderstaande satellietopname laat zien hoe de orkaan op ramkoers met Australië ligt.



De orkaan ontwikkelt zich tot eentje van de 4e categorie met windsnelheden tot 215 km/u, waarbij uitschieters zelfs 285 km/u halen. Op 3 februari komt de orkaan aan land in het noorden van Queensland. De schade die Yasi aanricht loopt in de miljarden dollars. Huizen en kelders lopen onder water, daken en gebouwen worden aan flarden gescheurd door de wind. De schade aan bomen en landbouw is enorm. Uiteindelijk blijkt dat de Australiërs goed voorbereid waren op het natuurgeweld, er valt slechts één dode. Ondanks de hoge materiële schade had het voor Australië veel slechter kunnen aflopen.

Terwijl het noorden en noordoosten met de waterellende te maken heeft, krijgt het zuiden van Australië, bij Perth, opnieuw te maken met bosbranden. In januari waren ze daar ook al maar die van februari zijn veel feller. Zeker 60 huizen worden verwoest door het vuur

Aardbeving Koblenz
Op 14 februari treft een ‘kleine’ aardbeving de Duitse stad Koblenz. De beving, die een kracht van 4.5 op de schaal van richter had, werd ook in Nederland gevoeld. Een beving van deze magnitude is voor onze regio toch wel opvallend. Het forum maakte snel melding van een aardschok in de omgeving van Arnhem. In Maart komen onderzoekers met het opmerkelijke bericht dat het een kwestie van tijd is dat Nederland een zeer zware aardbeving voor de kiezen krijgt. Zij konden toen vast nog niet weten dat we later dit jaar daadwerkelijk een aardbeving voor de kiezen kregen… maar daar lees je meer over in september.




Aardbeving 9,0 , Tsunami en Kernramp Fukushima Japan



Op 11 maart beeft de aarde behoorlijk voor de noordoost kust van Japan. Maar liefst zes minuten lang trilt grond onder de oceaan voor de kust van Honshu. De zeebeving heeft een kracht van 9.0 op de momentmagnitudeschaal. Het is de krachtigste beving in 140 jaar die Japan treft en haalt de top vijf van zwaarste bevingen ooit op aarde gemeten. In de dagen ervoor was het gebied al getroffen door bevingen van 6 en 7. Maar bij deze enorme beving komt nog een verwoestend verschijnsel vrij. Een allesverwoestende metershoge tsunami van raast op Sendai (Japan) af.

Ondanks de enorme ervaring die Japan heeft met aardbevingen en tsunami’s komt de golf voor velen toch als verrassing. Anderen proberen krampachtig op tijd een veilig heenkomen te zoeken maar veel tijd is er niet. De tsunami haalt hoogtes variërend van tien tot veertig meter en verwoest alles op zijn pad. Ook steekt hij de gehele oceaan over, van Alaska tot Chili en Indonesië. Gelukkig blijven daar de gevolgen beperkt en lijken de gevolgen minder erg als in 2004. Toch zijn de gevolgen voor Japan catastrofaal. In sommige plaatsen hebben mensen maar tien minuten tijd om weg te komen, op andere plaatsen dertig. In veel gevallen blijkt dit niet genoeg.

De live-beelden van de tsunami gaan letterlijk de hele wereld over. Hele kustdorpen worden weggevaagd, gebouwen worden verwoest en landerijen lopen onder water.


Op veel video’s en foto’s is goed te zien wat het water aanricht.

Tot overmaat van ramp legt de tsunami de kerncentrale van Fukushima stil. Sterker nog, de centrale kwam blank te staan waardoor de generatoren niet meer werkten. Uiteindelijk begaven ook de noodaccu’s het waardoor er explosies in drie van de vier kernreactoren ontstonden en een meltdown onvermijdelijk werd. In de dagen na de beving werd alles in het werk gesteld om de meltdown te voorkomen. Tienduizenden werden in een straal van 20km rondom de kerncentrale geëvacueerd. Wekenlang kampt de bevolking van Japan met de gevolgen van de aardbeving en tsunami maar leeft het ook in angst voor de situatie in Fukushima. Pas in april wordt het officieel verboden om in de 20km zone rondom de reactor te komen en wordt de zone uitgebreid naar 30km. In drie reactoren smelten uiteindelijk de brandstofstaven en komt radioactiviteit vrij. In sommige gevallen ging het de hele wereld over, vermoedelijk zonder gevolgen voor de bevolking elders in de wereld. In mei wordt besloten om alsnog al het vee in de 30km zone preventief te ruimen en worden ook de oogst van onder andere tabak uit voorzorg vernietigd.

Voor de bevolking van Japan zal het pas in de komende jaren duidelijk worden wat de daadwerkelijke schade is die eventueel door radioactiviteit is veroorzaakt.

In totaal komen ruim 15.000 mensen om het leven, ruim vierduizend staan nog op de vermistenlijst, waarmee het dodental eigenlijk richting de 20.000 gaat. Een half miljoen Japanners raakt dakloos. Meer dan 1100 krachtige naschokken volgen in de maanden erna en tot op de dag van vandaag zie je dagelijks nog bevingen in hetzelfde gebied.

Nieuwe uitbarstingen bij vulkaan Kilaleua Hawaii

Uitbarstingen bij de Hawaiiaanse vulkaan Kilaleua zijn over het algemeen vrij normaal. Maar in maart van dit jaar wisten vulkanologen te melden dat de vulkaan wel eens een grote uitbarsting kan doen. De vulkaan is normaliter een enorme toeristische trekpleister vanwege zijn ‘rustige’ uitbarstingen, maar nu wordt ook toeristen verboden het gebied in te trekken. De recente uitbarstingen vinden plaats op een nieuwe plek rondom de vulkaan waarbij je op de foto’s goed kan zien hoe de lava uit de nieuw ontstane spleten spuit. Gelukkig blijft een enorme uitbarsting uit en wordt de vulkaan na enige tijd weer rustiger. Al gaat ze wel door met wat ze al die tijd aan het doen is… uitbarsten op een toeristische manier.




Lente, zon en historisch warme Pasen
Eind maart merken we dat de winter achter de rug lijkt en dat de temperaturen gaan stijgen. De kaartjes worden weer van dag tot dag gevolgd en het ziet er naar uit dat we begin april in Nederland heerlijke temperaturen van 15 graden of meer kunnen verwachten. De lente komt! Lente? Het lijkt wel zomer! Op de 2e dag van april worden in Nederland temperaturen gehaald van 20 graden in het noorden en aan de kust tot 25 graden in het zuiden! Bizar!



De dag erna zakt het weer flink terug naar een graad of 15, maar dat mag de pret niet drukken. Halverwege de maand lijkt de langere termijnplanning er ook steeds beter uit te zien wat betreft de temperaturen. Vanaf de negentiende april stijgt de temperatuur dan ook weer flink richting de vijfentwintig graden. Het zuiden van het land haalt in de dagen erna lokaal zelfs de 27 graden en we lijken wel midden in de zomer te zitten. Het einde van de maand dalen de temperaturen weer iets richting de twintig graden maar blijft het heerlijk weer buiten. Het KNMI maakt in april dan ook bekend dat het nog nooit zo warm was met Pasen. En uiteraard komt er bij die warme dagen ook weer de nodige onweer om de hoek kijken. WKN-user Burnie88 brengt het dan ook treffend:
quote:
Natuurlijk is dit warme en mooie weer wel gaaf! Maar de meest weerfreaks hier worden warmer van een groot onweersfront of heftige hagel e.d. Niet meer dan normaal lijkt me.
Duin- en bosbranden
De hierboven genoemde warme temperaturen waren natuurlijk prachtig. Echter door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen droogt de grond nog sneller uit. De kans op bosbrandjes wordt zienderogen groter en de vrees voor bosbranden neemt toe. De afgelopen twee jaar is vooral het duingebied bij Bergen en Schoorl doelwit van pyromanen en ook dit jaar ontstaan daar weer kleine brandjes.

De traditionele paasvuren in het oosten van het land worden grotendeels verboden vanwege het brandgevaar. In het oosten en zuidoosten geldt dan ook code rood qua brandgevaar maar desondanks zijn er brandjes in Weert, Vught, Oisterwijk en Smilde.

Nabij Castricum woedt eind april ook nog een klein brandje en ook in de buurt van Schoorl wordt weer een duinbrand gemeld. Dit is echter een brand van behoorlijk formaat en de brandweer rukt met groot materieel uit en van overal komt er hulp om de vuren te doven. GRIP 4 is daar dan ook van kracht.


Foto duinbrand bij Schoorl op 1 mei

De rookwolken zijn zelfs op de satellietfoto te zien. Uiteindelijk gaat het ook in de Ardennen (België) helemaal mis. In natuurgebied Hoge Venen ontstaat de grootste bosbrand die de Ardennen ooit heeft getroffen. Bijna 1000 hectare natuurgebied gaat in vlammen op. Deels blijkt die brand ook aangestoken. Het herstel van deze branden gaat nog jaren duren.

Ook elders in de wereld gaat het deze dagen mis. In Wallis (Zwitserland) woedt ook een enorme bosbrand waarbij op onderstaand filmpje duidelijk te zien is hoe bosrijk het gebied is en hoe het eruit ziet als je in een dal staat te kijken naar een razend vuur op een berg voor je.


Ook in Texas (VS) zijn in april grote branden. Deze keer zelfs van grens tot grens


Historische tornado outbreak in de Verenigde Staten

Eind april vind in de VS een “Super Tornado Outbreak” plaats. Alle kaarten wijzen op een enorm stormfront dat op de 27e april mogelijk veel tornado’s zal creëren. Hoewel we al een tijdje een topic over het weeralarm in de VS, merkten we dat ineens van diverse plaatsen op het forum mensen aandacht kregen voor het naderende geweld. Daar waar we normaal een jaar over een topic leken te doen werden er nu ineens drie vol gekletst over de ontstellende tornado gebeurtenis in vier dagen in april.


bovenstaande satellietfoto geeft het stormsysteem waaruit de tornado’s ontstonden

De tornadochasers in de VS, vooral bekend van de serie stormchasers van Discovery konden live worden gevolgd via het internet. Vier dagen lang worden er gebieden afgegeven met een “high risk”, ietswat normaal niet zo heel vaak voorkomt. Deze vier dagen in april (25 t/m 28) worden gezien als de grootste tornado-uitbraak allertijden. In vier dagen tijd werden er in 21 Amerikaanse staten 353 tornado’s bevestigd. De zwaarst getroffen staten waren onder andere Alabama, Georgia, Arkansas, Tennessee, Mississippi en Virginia. Het hoogtepunt was op 27 april, toen meer dan twee honderd tornado’s werden gespot. De 27e ging op dat moment in als meest dodelijke tornadodag ooit.


Meer dan 340 mensen kwamen in deze vier dagen om het leven door het natuurgeweld, 239 hiervan alleen al in de staat Alabama. In Tuscaloosa (Alabama) kon je gewoon live op tv zien hoe een enorme tornado deze grote stad bedreigde (Zie plaatje hieronder). 44 mensen kwamen in deze stad om.



Bij deze uitbraak zijn achteraf vier EF-5 (de zwaarste tornado’s die er mogelijk zijn) en 11 EF-4 tornado’s geclassificeerd. Een ongekend hoog aantal als je bedenkt dat de laatste EF-5 tornado in 2007 was geweest (Greensburg) en nu dus vier in een paar dagen tijd. Het blijft ontstellend om te zien wat voor ongelofelijke schade dit natuurgeweld kan aanrichten.



Droge en warme meimaand
Nadat eind april wat kleine regen en onweersbuitjes het zuiden van het land hadden gescheerd keken sommige users alweer halsreikend uit naar de stortregens, de bliksem en de roffelende donder. (de meeste moesten geduld hebben tot juni :P). De droogte was er al een flink tijdje en het neerslagtekort nam toe. Begin mei vroor het zelfs nog in het uiterste noordoosten van Groningen[/url]. Echter nam de temperatuur geleidelijk aan toe. Volgens velen kwam dit door een zogenoemde omega-blokkade in het weer. De droogte zou nog wel even standhouden en de temperaturen zouden flink gaan stijgen. Daar waar we op de 4e mei nog temperaturen van 16 graden haalden waren dat er vier dagen later al bijna 30 celsius. Er komt wel wat verkoelende regen op de 8e mei, maar helaas voor velen geen onweer. Toch wist user Schuifpui het mooi te brengen met: "Dat ik het nog mag meemaken dat Nederlanders blij zijn met regen!! :D". De teleurstelling is soms groot als het zo gewilde onweersspektakel uitblijft of net daar valt waar jij niet zit. Zo ook user RiKe: uiteraard vooral in het oosten :{ En inderdaad komt er een flink onweer voor het oosten opzetten waaronder andere user Saekerhett van onder de indruk leek te zijn, de reactie van RiKe daaronder zegt daarentegen des te meer O-) . En ook het 'hilarische' plaatje van horned_reaper sprak boekdelen :D. Eind mei gaan de temperaturen dan opnieuw richting de tropische waarden van 30 graden en lijkt de zomer in aantocht. En met de zomer komt ook meer kans op onweer... of niet? Lees gauw verder in juni :)

Aardbeving Spanje & onheilspellende onzin
In mei van dit jaar wordt Spanje opgeschrikt door een opmerkelijke aardbeving. Aardbevingen in Spanje zijn zeldzaam, zeker van de kracht 5 of hoger. Dit keer treft een aardbeving van 5.1 de Spaanse plaats Lorca. Er is aanzienlijke schade in de regio en er vallen negen doden.

Opvallenderwijs stond er diezelfde ochtend een bericht (oa in de Telegraaf) over allesverwoestende rampen die dag zouden plaatsvinden en honderdduizenden zouden de dood vinden. Bevingen met kracht 14 ( whatever :') ) zouden onder andere grote delen van Azië en Europa kunnen treffen. Uiteindelijk gebeurde er niets (behalve dan de Lorca bevingen en de overige dagelijkse aardbevingen in de wereld.

Overstromingen Mississippi (VS)
Terwijl een groot deel van de VS nog moet bekomen van de allerverwoeste tornado-uitbraak van van vorige maand loopt de Mississippi rivier langzaam vol. Het noodweer heeft, in twee zware onweerscomplexen, een stortvloed aan regen gedeponeerd in de rivier en haar zijtakken. Dit in combinatie met het smeltwater uit de omgeving zorgt voor recordwaterstanden. Het kolkende water zoekt nu een uitweg via de grootste rivier van de VS met alle gevolgen van dien. Duizenden mensen worden geëvacueerd uit onder andere Memphis. In allerijl worden sluizen open gezet om te voorkomen dat dichtbevolkte gebieden zoals Baton Rouge en New Orleans blank komen te staan. Voor sommige sluizen is dit de eerste keer in de geschiedenis dat ze worden gebruikt. Ook de spuisluizen nabij het door Orkaan Katrina verwoeste New Orleans worden opengezet, voor het eerst sinds 1973. Hier wordt weliswaar mee voorkomen dat de grote steden worden ontzien, maar kleine gemeentes lopen hierdoor alsnog onder. Ondanks dat de waterstand in de rivier recordhoogtes haalt houden op de meeste plaatsen de dijken het. De Amerikaanse autoriteiten maken bekend dat twintig mensen omkomen als gevolg van de waterstanden en overstromingen van de Mississippi. Dit is bijna niets vergeleken met de stormen eind april en datgene wat nog zou komen. Ook de Red River treedt vervolgens buiten haar oevers en zorgt voor overstromingen in North Dakokta, Minnesota en delen van Canada. Begin mei hebben allerlei natuurrampen in de VS voor honderden doden gezorgd en daarnaast voor miljarden dollars aan schade gemaakt. 2011 zou een record rampjaar voor Amerikaanse natuurrampen worden.

Joplin: Tornadoseizoen slaat nog eens toe, nog krachtiger, nog dodelijker
Terwijl Tornado Alley in de VS zijn wonden nog likt van de vernietigende uitbraak rond de 27e april van dit jaar is het amper een maand later opnieuw helemaal mis. Het blijkt al snel dat er voor delen van de Alley opnieuw zeer zwaar weer op komst is en dat er opnieuw een High Risk waarschuwing uitgaat. Ditmaal lijkt ook Oklahoma onder de potentiële doelwitten te zijn, een staat die eind april ontsnapte aan het geweld. Ook Missouri staat in de vuurlinie en vooral daar gaat het helemaal mis. Op de 22e mei legt een catastrofale EF-5 tornado het stadje Joplin (50000 inwoners!) volledig in puin. 75% van de stad is gewoon weg :{ . De tornado, op zijn hoogtepunt met een basis van 1,8km, maakt maar liefst 160 slachtoffers. Het hoogst aantal doden ooit als gevolg van één tornado.


De schade is immens en niet te bevatten. Joplin wordt letterlijk van de kaart geveegd en de schade alleen hier al wordt geraamd op 2,8 miljard dollar. De foto's van voor en na zijn ronduit schokkend, net als de panorama- en luchtfoto's van het gebied. Je ziet zelfs foto's waarbij hout dwars door beton ging.

Twee dagen later, op de 24e, gaat het weer mis als een tweede EF-5 tornado in de Guthrie regio dood en verderf zaait. Tevens zijn er op die dag nog drie EF-4 en twee EF-3 tornado's in het gebied gezien. Het is en was een ongelofelijk zwaar, dodelijk en recordtornadoseizoen dit jaar. Het chaseseizoen liep nog even door en begin juni kwamen zelfs, in de uithoek bij Massachusetts, mensen om het leven bij een tornado nabij Springfield. Uiteraard volgen we het in WKN nauwlettend via de Amerikaanse media, maar net als in de serie van StormChasers zijn er momenten dat je gewoon niets meer weet uit te brengen bij datgene wat je ziet :{

Grote bosbranden Kalmthoutse Heide (België), Alberta (Canada) en Ibiza (Spanje)
De bosbranden die ik in dit overzicht al vaker heb belicht gaan ook in mei onverminderd voort. Nadat eerder al de Hoge Venen in de Ardennen in lichterlaaie stonden is het nu de beurt aan het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide. Ook hier is de omvang van de brand enorm en zijn de rookwolken op satellietfoto's van bijvoorbeeld Buienradar goed te zien. De droogte blijft onverminderd voor problemen zorgen in veel gebieden van het land en pas eind mei komt er enige regen van betekenis waardoor de Belgische brandweer sneller grip krijgt op de vlammen. In de dagen daarna blijft de brandweer wel alert in het gebied en met name onder de grond smeult het vuur soms na en laait het verderop weer op. Er werden onder andere chinook helikopters ingezet om de branden te bestrijden. De droogte zorgt aan het eind van de maand ook nog voor een bosbrandje in de buurt van Enschede. Daar zijn gelukkig minder problemen en is de brand snel onder controle. Ook in het Canadese Alberta gaat een groot natuurgebied in vlammen op en ook het Spaanse toeristeneiland Ibiza kampt met de grootste bosbrand ooit

Vulkanische activiteit
Ook de vulkanen doen weer van zich spreken dit jaar. Grotendeels dit keer zonder al teveel problemen voor de mensheid, maar soms wel voor de natuur, luchtvaart en omgeving. En vanzelfsprekend levert het soms waanzinnige foto's op. In Ecuador komt de Tunguruhua tot leven en puft de ene aswolk na de andere uit. Nadat de vulkaan eind mei tot rust lijkt te komen laait de ellende eind november weer op. Tot aan de dag van vandaag spuwt de vulkaan weer as uit en wordt hij angstvallig in de gaten gehouden omdat vulkanologen rekening houden met een zwaardere uitbarsting dan tot nu toe. Op de Filippijnen slaan autoriteiten alarm voor de onrustige Taal-vulkaan. Na wat gesteun en gekreun lijkt de vulkaan zonder zware uitbarsting weer tot rust te komen en eind mei wordt de alarmfase voor de vulkaan verlaagd.

Etna
De meest indrukwekkende uitbarsting komt in deze tijd van onze Europese buurman, de Etna, zoals zichtbaar op de foto hieronder.


Na enkele kleine aardbevingen begon de Etna weer lava uit te stoten wat prachtige plaatjes opleverde. Het vliegveld van Catania ging uit voorzorg weer dicht. Het zou niet de laatste keer zijn dat de Etna van zich zou laten horen. In de maanden daarna rommelt de vulkaan nog enkele keren flink en natuurlijk volgen we die ook op de voet, net als alle vulkanen trouwens.

IJsland
En dan hadden we nog onze vriend in IJsland. Na de plotselinge uitbarsting van de Eyjafjallajökull in maart van 2010 (zie jaaroverzicht 2010 - maart) werden de vulkanen op IJsland angstvallig in de gaten gehouden. De wekenlange overlast die het vliegverkeer ondervond van die vulkaan moesten we immers niet nog een keer hebben. Maar in mei van dit jaar roert zich opnieuw een vulkaan op IJsland, de Grimsvotn. Uiteraard volgen we ook de vulkanen op IJsland op de voet en kwam de uitbarsting voor ons niet als een echte verrassing. De uitbarsting van de Grimsvotn had gelukkig niet zoveel gevolgen als die van zijn voorganger. Het luchtruim rond IJsland ging enkele keren dicht en het noorden van Groot-Brittannië had een keer last van een aswolk, maar grotendeels viel het allemaal in het niet bij die van 2010. Wel ging de aandacht rond september naar de grote broer van Eyjafjallajökull. Alles wees er op dat ook de Katla ontwaakte, iets waar ze in 2010 al over spraken. Het was immers in het verleden steeds weer de Katla geweest die zijn kleine broer volgde na een uitbarsting. De Katla, vele malen krachtiger dan de Eyjafjalla, moet dan ook aandachtig worden gevolgd, want de gevolgen van een uitbarsting van deze vulkaan kunnen erg groot worden. Tot op de dag van vandaag rommelt het bij Katla, de ene keer meer dan de andere keer... is het een kwestie van tijd of zal hij weer tot rust komen? Time will tell....



Onweer en Noodweer in Juni
Hoewel de temperaturen begin juni wat achterblijven bij de lange verwachtingen naar de zomer, begint er in de laatste week wat te broeien. Je merkt dat het enthousiasme bij veel users terugkomt op het moment dat de kaartjes aantonen dat er wat te gebeuren staat. Anderen zijn voorzichtiger en pessimistischer en zijn bang voor de dode mus die zo vaak dood lijkt te gaan. Ook user Fredo geeft het treffend weer: "Ik vermoed dat het topic zo vol is :P ". Terwijl het zo rond de 25e nog maximaal 16 graden is in het oosten van het land is het een dag later ineens al 25 graden. En op de 27e worden dan de tropische waarden van 30 graden in en groot deel van het land overschreden. Alle pijlen voor zwaar onweer worden ingezet op dinsdag de 28e. als de kaartjes torenhoge CAPE-waardes aangeven.



Terwijl de spanning onder de users toeneemt, neemt ook de temperatuur nog verder toe en lijken we op dinsdag temperaturen van 34 graden te gaan halen. Ook Estofex (de alom geroemde Europese Storm waarschuwingssite) komt met een waarschuwing voor Nederland. Een level 2 wordt uitgegeven en er wordt gewaarschuwd voor zeer grote hagelstenen.

Je ziet het ook in de statistieken van de topicreeks terug hoe snel de topics gingen bij een (vermoedelijke) op handen zijnde onweersdag. En als de datum dichterbij komt lijken de kaartjes iets zuidelijker te gaan qua noodweer. Belgie en het zuiden van Nederland lijken nu de zwaarste klappen te krijgen. En daar waar ik eerder al schreef over RiKe die mopperde dat het weer het oosten was, ben ik het dit keer zelf die zegt dat het weer het zuiden zal worden -O-.

Wij haten wachten!
De adrenaline stijgt bij diverse users, F5'en naar lieve lust en wachten op de nieuwe kaartjes, de nieuwe runs en het naderende onheil, eh onweer. De warme dag, die het op de 27e dan al is, stijgt sommige users naar hun hoofd, zoals ook Saekerhett :D. Op de 28e juni is het sochtends rond half vier op sommige plekken in Nederland nog ruim 23 graden, een zeer broeierige nacht was het. En dan vanaf half 8 's ochtends drijven, via het zuidwesten, de eerste regen- en onweersbuien het land binnen.

De warme dag krijgt het zelfs voor elkaar dat een heel topic in de DASOO-reeks, gewoon wordt overgeslagen. Topic #413 is nergens te bekennen en we gaan maar direct door naar #414. De onweersbuien lossen echter snel weer op en de gebruikelijke "was dit alles!!??" termen vliegen alweer over het forum. De verwachting was dat het in de loop van de dag opnieuw zou gaan onweren...en dus moeten we wachten en nog eens wachten. Het wachten duurt sommigen duidelijk te lang en dus botviert men de warmtefrustratie maar op elkaar af. Ook het KNMI twijfelt... De waarschuwing voor een zware avondspits wordt later weer ingetrokken en pas veel later komt men met een waarschuwing voor extreem weer als blijkt dat de buien veel later komen dan verwacht. Pas na de avondspits breekt de hel los.

Beter laat dan nooit
Boven Frankrijk ontstaan de buien die via Belgie enorme regen en onweersbuien onze kant op duwen. Daar vallen ook enorme hagelstenen. Later dan verwacht weliswaar, maar de bliksemontladingen boven België zien er indrukwekkend uit. Tegen acht uur ligt dan zo'n beetje het hele zuidwesten van Nederland onder het onweersgebied. (Zie onderstaand kaartje)


In de uren daarna trekt het noodweer vanuit het zuidwesten over ons land, richting het noordoosten. De meldingen van stormschade in het zuiden zijn niet aan te slepen via P2000. De ene melding erger dan de andere maar het heeft op sommige plaatsen flink gespookt. Op andere plaatsen, zoals Waalwijk en Kaatsheuvel, werd melding gemaakt van een windhoos. Het Brabantse Vught lijkt een downburst voor de kiezen te hebben gehad. Daar is de schade enorm. Het Brabants Dagblad neemt zelfs het woord 'oorlogsgebied' in de mond. Tientallen huizen zijn zwaar beschadigd, bij enkelen is zelfs sprake van instortingsgevaar. Honderden bomen in en rondom Vught zijn ontworteld en liggen her en der. Ook Boxtel werd zwaar getroffen. Verder in het oosten bij Arnhem, Nijmegen en de Achterhoek kwamen ook flink wat meldingen vandaan. (zie onderstaand filmpjes)


Als je verder in het oosten of noorden woonde moest je ook langer wachten op het noodweer maar rond half elf had het noodweer ook het oosten bereikt, terwijl delen van het westen zich opmaakten voor een tweede ronde.


In het hele land werden de treindiensten ontregeld en had de NS grote problemen vanwege blikseminslag of omgewaaide bomen. Vanuit het hele land kwamen inmiddels schademeldingen, maar ook foto's en filmpjes binnen. In de dagen erna werd bekend dat er op 28juni in Nederland en Belgie samen 75000 ontladingen waren geweest. Dat is bijzonder veel, maar geen record. Op de beroemde 17 juli 2004 waren er minstens 80000 ontladingen geweest. Het weerstation in Herwijnen telde in een uur tijd een totale neerslagsom van 79mm. Dat is bizar veel terwijl het ook te samen viel met een temperatuurdaling van 10 graden Celsius. De hagelstenen die in Nederland vielen hadden op sommige plekken een grootte van 2,5 tot 3,0 centimeter. In België waren ze iets groter. Daar werd ook aanzienlijke schade aangericht door het noodweer.

Vulkanen Chili, Mexico and elsewhere



Begin juni begint ook in Chili een vulkaan te spuwen. De Puyehue braakt grote wolken as en rook uit en daarbij brengt het de lokale luchtvaart van Zuid-Amerika in grote problemen. De aswolken reiken de oceaan uiteindelijk over en ook in Australië en Nieuw-Zeeland worden vluchten geannuleerd. De uitbarsting gaat het hele jaar onverminderd in wisselende fases door. De ene keer zeer actief met zware rook- en aspluimen de andere keer veel rustiger en lijkt het einde nabij. Ondanks dat de vulkaan geen slachtoffers maakt is het wel een waanzinnige uitbarsting qua fotomateriaal. (Zie ook de foto hierboven!) Ook hadden we enkele Fokkers in het gebied (waaronder Flipsen en Diego Armando) die ons van tijd tot tijd op de hoogte hielden van de vulkaan. Dank daarvoor! Eind oktober waren er ook signalen bij de Hudson vulkaan in Chili dat daar verhoogde activiteit aan de gang was. Tot een uitbarsting kwam die vulkaan echter (nog) niet.

Atlantische en Pacifische Orkaanseizoen van start
Hoewel de voorspellingen voor het Atlantische orkaanseizoen er op wezen dat het een bovengemiddeld actief zou worden, kwam daar in de praktijk in het begin niets of nauwelijks van terecht. Tropische Storm Arlene, de eerste van het Atlantische seizoen, kwam pas eind juni op de proppen en de eerste noemenswaardige orkaan zouden we pas in augustus tegenkomen, zoals je hieronder verder kan lezen.

Iets anders ging het aan de westkust van Mexico, de VS en Centraal Amerika. Daar, waar normaliter de orkanen ontstaan en dan de oceaan richting Hawaii optrekken, ontstond begin juni direct een joekel van een orkaan: Adrian. Met windsnelheden van rond de 220 km/u werd Adrian uiteindelijk een joekel van een categorie 4 orkaan. Gelukkig trof de orkaan zelf geen land, wel zorgde het uitgestrekte regengebied van Adrian in Mexico voor aanzienlijke regenval. Het Pacifische orkaanseizoen ging direct goed van start en Adrian was de voorbode van een aantal zeer zware orkanen die er in dat gebied zouden volgen.


Adrian in volle glorie zichtbaar voor de kust van Mexico
pi_106201491
Natuurampen blijven de VS teisteren
Ook in Juni blijft de VS qua natuurgeweld niets bespaard. Na de verwoestende tornado's in april en mei en het hoge water van de Mississippi in mei is nu ook Nebraska aan de beurt. Door recordsneeuwval in de Rockies en Montana en overvloedige regenval loopt de rivier de Missouri vol, waardoor het water nergens anders heen kan dan over en dwars door de dijken. Een kerncentrale is stilgelegd en staat afgelegen en aan alle kanten ingesloten door het water. President Obama kondigt voor de staat Nebraska de noodtoestand uit en met man en macht wordt met zandzakken geprobeerd het water buiten de kerncentrale te houden.

De watersnood breidt zich vervolgens uit naar onder andere Wyoming en Noord Dakota. Vooral de laatste wordt flink getroffen. Hier treedt de Souris River buiten zijn oevers en wordt onder andere het plaatsje Minot bedreigd door het wassende water. Ook daar worden recordwaterstanden gemeten in overstromingen waarvan inwoners dachten dat ze nooit konden gebeuren. Veel van hen zijn dan ook niet verzekerd tegen waterschade.

Overstromingen in Minot - North Datoka in juni

Het zuiden van de VS heeft inmiddels weer te maken met bosbranden. De staat Arizona heeft te kampen met één van de grootste bosbranden ooit. Het vuur slaat over naar buurstaat NewMexico en legt een gebied in de as van meer dan 200.000 hectare. Duizenden mensen slaan op de vlucht en kleine gemeenschappen worden geëvacueerd. Meer dan tienduizend brandweerlieden worden ingezet om het vuur te bestrijden. Later maken officials bekend dat het zou gaan om de grootste bosbrand aller tijden van Arizona. En zoals zo vaak: foto's zeggen meer dan woorden.



Erg koud en heel erg nat
Terwijl juni 2011 met een noodweer eindigde, keerde de rust weer terug. Zowel in de atmosfeer als in het forum. Het natafelen kan beginnen. 18 topics vol over één onweersdag is een erg mooie score en sommigen zijn blij dat het weer rustig is, dat de nieuwelingen allemaal weer wegblijven en hoe irritant het was dat zelfs mods (ahum) gingen meetrollen. Helaas is ook de hitte uit de atmosfeer verdwenen en zakt de temperatuur in juli onder de twintig graden. Het leeft nog even op in de tweede week van juli als het oosten en zuiden nog temperaturen van 23-25 graden krijgt, maar daarna lijkt het schluss. Opvallend was ook dat het erg veel regende in de maand juli. Gemiddeld zon 140 mm, wat twee keer de normale waarde is voor de maand juli. Vooral rond de 12-14e juli was er erg veel regen, deels zorgde dat lokaal voor veel overlast.



Vooral het westen en de kop van Noord Holland kreeg veel regen (200mm) al was Elspeet op de Veluwe koploper met 263 mm. Het neerslagtekort waar we mee te kampen hadden in de droge start van 2011 verdween als regen aan de horizon. Dieptepunt was toch wel de 14e juli 2011, waar het op sommige plaatsen meer dan twintig uur aaneengesloten regende. Tegelijkertijd was het de koudste 14e juli ooit. Die koude dag wordt echter in de schaduw gezet bij de 24e juli. Die dag gaat de geschiedenis in als de koudste 24e juli ooit, met een temperatuur van 13,3 graden Celsius en daarmee het oude record verpulverd. Ook 30 juli gaat in de boeken als één van de vijf koudste ooit, met een temperatuur van 16,8 graden Celsius. De gemiddelde maandtemperatuur voor juli was slechts 15,9 graden. Voor augustus zou er echter een lichtpuntje aan moeten komen

Noodweer, tropische stormen overstromingen en aardverschuivingen in Azië
Halverwege juli krijgt Japan te maken met supertyfoon Ma-On. De orkaan neemt snel in kracht toe tot categorie 4 en haalt windsnelheden van 175km/u. Uitschieters liggen ver boven de 200km/u. Met Ma-On kwam ook de zondvloed. Recordhoeveelheden regen werden op het Japanse vasteland gedumpt. Sommige meetstations haalden 1000-1200 millimeter, wat meer is als gemiddeld in een heel jaar in Nederland valt. Berichten over aardverschuivingen en overstromingen komen binnen, maar gelukkig blijft de schade relatief beperkt. Er vallen vijf doden en er is voor ca 30 miljoen aan schade aangericht.

Eind juli wordt Zuid Korea getroffen door zwaar noodweer. In sommige gebieden valt ruim 400 millimeter neerslag in 24 uur tijd. Er ontstaan aardverschuivingen en zeker veertig mensen komen door het noodweer om het leven.


Ook de Filippijnen krijgen te maken met een tropische storm, genaamd Nock-Ten. De storm die bakken met regen op het eiland dumpt trekt daarna door naar Laos en Vietnam. In alle drie de landen worden grote gebieden onder water gezet en vinden aardverschuivingen plaats. Er vinden 128 mensen de dood en de totale schade wordt geschat op 120 miljoen dollar.

Vlak nadat Nock-Ten verdwenen is duikt tyfoon Muifa op. Deze orkaan groeit uit tot een waar monster en haalt de hoogste categorie. Deze supertyfoon van 5e categorie haalt windsnelheden tot 175 km/u met uitschieters naar 260 km/u en raast via de eilanden (Okinawa) tussen Japan en de Filippijnen door naar Noord-Korea en China. Er vallen slechts 22 doden maar de schade is enorm. De totale schade wordt geraamd op 480 miljoen dollar.

Vulkanen Indonesië
Daar waar we vorig jaar al spraken over de “symfonie der Indonesische vulkanen” (jaaroverzicht 2010 – oktober) is het ook dit jaar weer raak. Nadat in juli de Soputan vulkaan op Sulawesi uitbarst volgt enkele weken later ook de Lokon op hetzelfde eiland. Honderden mensen worden uit voorzorg geëvacueerd en ook ons forum heeft een Fokker terplekke in de naam van Pirm. De laatste vulkaan is de meest actieve van dat moment en levert prachtige plaatjes op.


De Lokon vulkaan op Sulawesi barst regelmatig uit in 2011

In de maanden er na zullen beide vulkanen opnieuw van zich laten horen al is het minder heftig. Ook in juli laat de Karangetang vulkaan nabij Sulawesi van zich horen en in augustus horen we ook van de Papandayan en Marapi (Die laatste niet te verwarren met de killer uit 2010, de Merapi. Heel even horen we zelfs van supervulkaan Tambora in september en is de Krakatau ook nog altijd actief sinds het jaar ervoor. In december komt dan het voorlopige slotoffensief van de Gamalama vulkaan.



Koel & Nat, Brabant, Limburg & Noodweer Pukkelpop
Augustus begon met een prachtige week met mooie temperaturen van 22 t/m 27 graden. Bij die week viel ook de nodige regen en onweer te noteren, maar de inkakker kwam gauw. Vanaf de tweede week daalde de temperatuur weer onder de twintig graden. Alleen in het zuiden houden ze een lekkere temperatuur van rond de 22 graden Celsius. Het slechte weer in juli en de terugval houdt de gemoederen bezig en het kan zo maar dat 2011 de slechtste zomer sinds jaren zal kennen. Halverwege lijkt het echter om te draaien en lijkt de zomer weer terug te komen. Echter blijven ook de modellen in de dagen erna wisselen en lijkt er geen duidelijkheid te komen. De dagen wisselen elkaar af, van mooi tot minder, van regen tot zonnig en de op ene dag is het 25 graden en de andere ineens 20. Wel lijken de kaarten aan te sturen op een mogelijk onweerscomplex op de 18e augustus. Estofex breidt inmiddels hun waarschuwing uit van Frankrijk naar delen van Belgie en Nederland. Die waarschuwing lijkt zeer terecht als het onweersgebied ineens snel nadert en fel activeert boven België.

Limburg en Brabant lijken ook direct in de vuurlinie te liggen van het onvoorspelbare noodweer. Hoe onvoorspelbaar blijkt wel op het festival van Pukkelpop in België. De eerste berichten over noodweer dat het festivalterrein getroffen heeft druipen binnen iets na half zeven. Er zou een tent zijn ingestort maar later blijkt dat het veel erger is dan alleen dat. Bij het drama dat Pukkelpop zou treffen komen vijf bezoekers om het leven en zijn er tientallen gewonden. Tenten storten in, net als lichtmasten en van de camping van de bezoekers blijft weinig heel. De onstellende foto’s en beelden komen in de loop van de avond binnen. Het festival wordt na de tragedie stopgezet en afgelast en het is onduidelijk of Pukkelpop nog ooit zal worden gehouden.


Het noodweer breidt zich verder over België uit en treft uiteindelijk ook delen van Brabant, Limburg en de oostelijke helft van Nederland. De dag erna ligt Limburg grotendeels opnieuw in de stormwaarschuwing van Estofex, net als een deel van het oosten van Belgie en het Duitse Rührgebied. Heel even wordt er gekeken naar Lowlands, dat na het Pukkelpop drama extra alert was, maar daar kan uiteindelijk een prima festival worden gehouden. Ook op de 21e waarschuwt het KNMI voor noodweer, waarbij vooral het oosten en zuidoosten zich op moeten maken voor flinke regen- en onweersbuien die gepaard gaan met flinke windstoten. Die waarschuwing blijkt achteraf mee te vallen, deels omdat een koufront op de Noordzee niet doet wat het had moeten doen en de ontlading er niet komt. Opnieuw zit het KNMI er flink naast, want ook op de dag voor Pukkelpop waarschuwde het KNMI hooguit voor een enkele regen- en onweersbuien #Fail.

Op de 23e augustus komen opnieuw Brabant en Limburg in aanmerking voor noodweer. Wederom geeft Estofex een level 2 voor het oosten en zuiden van Nederland. En ook het KNMI geeft een waarschuwing voor extreem weer voor de zuidelijke provincies. Dit keer gaat het wel goed los daar. De brand- en schademeldingen door noodweer en blikseminslag stromen weer binnen. Ook in de omgeving van Eindhoven zijn veel meldingen van wateroverlast. Het noodweer trok later weg richting Gelderland en Overijssel waar het lokaal ook nog voor problemen zorgde. Al met al zorgde dagenlang regen en onweer voor euforie in het zuidelijke en oostelijke kamp, maar had vooral het noordwesten het nakijken.

Sneeuw Nieuw-Zeeland
In augustus van dit jaar valt er een recordhoeveelheid sneeuw in Nieuw Zeeland. Het is daar weliswaar winter, maar de hoeveelheid die nu naar beneden komt is de zwaarste sneeuwval in veertig jaar tijd. Het betreft met name het zuidelijke eiland dat last heeft van de sneeuw maar ook Wellington en het hoogste gelegen Auckland zien sneeuwval. Vooral voor Auckland is dat een bijzondere gebeurtenis want zo vaak zien ze daar geen sneeuw. In elk geval geldt ook hier: gelukkig hebben we de foto’s nog.

Zonnevlammen en noorderlicht
Eerder dit jaar heb ik al bericht over een kolossale X2 zonnevlam en eind juli, begin augustus, lijkt het erop dat de zon zich opnieuw opmaakt voor een flinke uitbarsting. In de eerste dagen van augustus produceert de zon dan ook de ene na de andere zonnevlam. Achtereenvolgens een M1, M6 en M9 worden richting aarde geschoten. Vooral die laatste zorgt er voor dat er ineens een relatief grote kans is dat in Nederland zelfs het Noorderlicht kan worden gezien. En op 6 augustus wordt er inderdaad melding gemaakt van het poollicht zoals hier in Den Helder en verder ook bij onze oosterburen. Dan op de 9e augustus wordt er op de zon een enorme explosie waargenomen die een enorme X6.9 zonnevlam produceert. Het is dezelfde zonnevlek als die van een paar dagen eerder, maar inmiddels is hij reeds weggedraaid van de aarde. Misschien is dat maar goed ook want een X6 kan grote schade aanrichten.


Halverwege augustus produceert de zon nog een joekel van een zonnevlam waarbij duidelijk zichtbaar is dat Venus zich dit keer in de baan van de CME bevind. Begin september produceert de zon nog een M5.5 en twee X2 zonnevlammen en in de laatste week van september produceert de zon enkele M-klasse zonnevlammen en één X-klasse zonnevlam op één dag.


Orkaan Irene
Terwijl het Atlantische orkaanseizoen al ruim twee maanden aan de gang is en zijn vooraf gemaakt voorspelling niet ten goed komt, duikt in augustus de eerste serieuze bedreiging op voor de VS. . De eerste indicaties wijzen op Florida, maar in de dagen na de vorming van Irene wordt meer en meer de nadruk gelegd op de oostkust van de VS. Op 21 augustus bereikt Irene, afgezwakt als Categorie 1 orkaan, Puerto Rico. Daarna zwelt de orkaan, mede dankzij de warme watertemperaturen, flink aan. De negende storm van het seizoen wordt de allereerste zware orkaan van het seizoen als ze uiteindelijk categorie 3 bereikt. Omdat het pad van de orkaan elke dag leek te veranderen kon onmogelijk worden gezegd waar de landfall van de orkaan op de 27e zou zijn. 65 miljoen mensen aan de oostkust liep gevaar. Ook de gebieden bij Boston en New York werden nadrukkelijk opgenomen in het risicogebied, want een tropische storm in die regio kan al catastrofale gevolgen hebben voor de lage gebieden, laat staan een orkaan. Delen van de VS werden uit voorzorg geëvacueerd toen bleek dat Irene landfall zou maken in North Carolina. Met windsnelheden tot 140 km/u ging ze aan land. Tien uur later dook ze opnieuw de Atlantische oceaan in om haar weg te vervolgen om op de 28e bij New Jersey opnieuw aan land te gaan. Ook daar en in de staten New York en Vermont veroorzaakte ze overstromingen. In totaal kwamen 56 mensen om het leven door Irene, de totale schade werd geschat op 7,8 miljard dollar. Op onderstaande foto is goed te zien hoe groot de totale omvang van Irene was vlak voor de landfall op de 27e augustus.




Septemberonweer en -storm
In de eerste week van september krijgen we volgens weerkundigen te maken met de eerste “storm” van de komende herfst. Terwijl we nauwelijks kunnen spreken over een zomer lijkt dan de herfst vroeg te vallen. Er wordt gewaarschuwd voor windkracht 9 en zware windstoten en lokaal kan tientallen millimeters regen vallen. Wederom komt ook Estofex met een level 2 waarschuwing voor ons land, met name in de midden- en noordelijke provincies. In een groot deel van het level 2 gebied valt dan ook in 24 uur zeker 20 tot 35 millimeter regen. Doordat veel bomen nog in het blad zaten en de wind aanzwelt tot kracht 8 ontstond er in het noorden van het land nog aardig wat schade. Veel omgewaaide bomen in Noord-Holland, maar ook in de noordelijke provincies waaiden bomen om en was er schade aan huizen en boerderijen. Ook waaiden vrachtwagens en containers om zoals je op deze foto’s goed kan zien.

Na dat geweld van de 6e en 7e september wordt er uitgekeken naar de zaterdag. Voor die dag wijzen de kaartjes wederom op zwaar onweer. Met temperaturen van rond de 25 graden en een broeiende avond wordt halsreikend uitgekeken naar wat komen gaat. Aanvankelijk lijkt het Westen van het land dit keer de knallers te krijgen. Het onweer komt eraan!

Het aanrollende noodweer levert trouwens wel weer prachtige plaatjes op, van users die ze buiten maken en dan gauw op Fok! uploaden. Heerlijk! O+. De echte hoosbuien beginnen ‘s avonds pas laat vanaf een uur of tien en trekken dan in een brede lijn van Zeeland, via Rotterdam, Gouda, Utrecht, Zwolle en Assen over het land. In die lijn vallen de zwaarste (onweers)buien. Lokaal geeft dit heel veel problemen. Automobilisten zetten spontaan hun auto’s stil op de vluchtstrook vanwege een wolkbreuk en het onweer. Op een gegeven moment hadden we 800 bliksemontladingen binnen vijf minuten. Vooral Zeeland werd zwaar getroffen want daar kwamen ook grote hagelstenen naar beneden. Daar werd voor miljoenen euro’s aan schade aangericht. Ook uit andere delen van het land kwamen meldingen van schade. Onderstaand filmpje werd gemaakt in Zeist.


Aardschok in Nederland – regio Arnhem
Begin september wordt de regio Arnhem opgeschrikt door een kleine aardschok. De beving wordt later op 4,3 op de schaal van Richter geschat en ligt net over de grens in Duitsland, zo’n 20 km van Nijmegen en 7 km van Gennep. Op diverse plaatsen in Limburg, Brabant, Gelderland en Utrecht was de beving te voelen en kwamen er bij politie en brandweer telefoontjes binnen van verontruste mensen. Al met al leverde de beving geen problemen of noemenswaardige schade op, wel moeten we dit moment nooit vergeten, aldus sommigen…



Bosbranden Texas & Tropische Storm Lee
Nadat orkaan Irene de oostkust van de VS serieus bedreigd had en het orkaanseizoen nu eindelijk op gang lijkt te komen ligt de volgende tropische storm, Lee, al op de loer. De eerste berichten zien er niet goed uit voor de staten Texas, Mississippi en Louisiana als de kaarten wijzen op een krachtige orkaan van derde categorie. Ook in New Orleans, in het verleden zwaar toegetakeld door Hurricane Katrina, wordt de noodtoestand afgekondigd met het oog op de komst van de nieuwe orkaan. Zover komt het gelukkig niet en op zaterdag 3 september gaat Lee als tropische storm aan land in Louisiana. De regen is op sommige plaatsen zeer welkom omdat ook het zuiden van de VS gebukt gaat onder extreme droogte. Ook helpen de stortregens tegen de bosbranden, maar omdat de grond kurkdroog is kan het water ook niet snel wegvloeien, waardoor er alsnog overstromingen ontstaan in bovengenoemde staten.
In de dagen erna treft het restant van de storm de noordoostkust van de VS waar ook de staten Pennsylvania en New York met wateroverlast te maken krijgen. Er vallen in totaal 18 doden, de schade door Lee wordt geraamd op 1,5 miljard dollar.

In Texas woedden rond dezelfde tijd enorme bosbranden. Het vuur komt niet onder controle en op verschillende plaatsen gaan hectares grond in vlammen op. De droogte die het gebied al maanden teistert speelt het vuur in de kaart en eigenlijk zijn er sinds november 2010 brandjes geweest. Sinds die tijd zijn er 27.000 branden geweest die ruim 1,5 miljoen hectare in de as hebben gelegd. Dit is bijna de helft van alle bosbranden in de VS samen.


Rook van de bosbranden goed zichtbaar boven Highway 71, nabij Bastrop Texas

Eén van de grootste brandhaarden is die van Bastrop, in September 2011. Meer dan 1640 huizen gaan daar in vlammen op. Dat is meer dan in welke brand dan ook, ooit in Texas. Het vuur bij Bastrop verwoest bijna 14000 hectare natuurgebied. Het vuur raakt niet snel onder controle en duizenden mensen verlaten hun huizen,maar ook de snelwegen zijn niet altijd veilig, zo blijkt ook uit onderstaand filmpjes.


Vulkaanuitbarsting bij El Hierro – Canarische Eilanden
Vanaf juli volgen we in het vulkaan- en aardbevingstopics de nieuwe ontwikkelingen bij de Canarische Eilanden al. Er wordt een recordaantal kleine aardbevingen gemeten in de nabijheid van één van de eilanden, namelijk El Hierro. In 3 weken tijd zijn er net zoveel als in geheel 2010. De aardbevingszwerm neemt in september alleen maar toe tot op tien oktober de zwerm sterk veranderd en de onderwatervulkaan eindelijk zijn eruptiefase in gaat. Honderden eilandbewoners van het plaatsje La Restinga zijn dan al geëvacueerd. Dagenlang gaat de onderwatereruptie door waarna het weer afneemt en de aardbevingen weer terugkomen en vervolgens de eruptie opnieuw begint. Zo gaat het een aantal keer achter elkaar door en lijken de erupties steeds iets verder van elkaar te liggen, waarbij geleerden even bang zijn dat ze landinwaarts trekken.
Vooralsnog beperkt de vulkaan zich echter tot een paar kilometer uit de kust. In de baai zijn soms goed de verschillende kleuren in het water te zien, of de enorme luchtbellen die aan de oppervlakte komen en het water omhoog doen klonteren. De bijnaam, de Jacuzzi, is dan ook zeker niet onterecht. Tot aan de dag van vandaag pruttelt de vulkaan onder water verder. We zijn dan ook zeer benieuwd hoelang dit doorgaat en of de vulkaan ook nog echt bovenwater uit zal komen. Een nieuw eiland zal er nog wel niet inzitten, maar we wachten rustig af.

Moessonregens Pakistan – Honderden doden
Opnieuw wordt Pakistan zwaar getroffen door overstromingen. (Zie ook: Jaaroverzicht 2010 – Augustus) Terwijl veel districten nog niet hersteld zijn van de enorme ellende uit 2010 heeft de moesson ook dit jaar geen ontzag voor het land. Honderden mensen komen om het leven, tweehonderdduizend mensen raken dakloos. Meer dan 2,5 miljoen hectare land staat blank en zijn 7 miljoen Pakistani diret getroffen door het natuurgeweld.



Horrorwinter op komst! *NOT*
Duitse (en deels ook Engelse) media maken in oktober al melding van een op handenzijnde horrorwinter. Bakken sneeuw, ijskoude temperaturen en dat drie maanden lang. Daar moeten we ons op voorbereiden. Ook Meteo-consult doet mee en brengt in het programma EenVandaag de mededeling dat ons een zeer koude winter in het verschiet ligt. Temperaturen van -23 graden Celsius worden al door de Engelsen genoemd en de eerste kou wordt begin november verwacht. We zijn inmiddels twee maanden verder en van een horrorwinter is duidelijk geen sprake. Met temperaturen boven het gemiddelde lijkt de winter nog altijd bijzonder ver weg. Het maakt maar weer eens duidelijk hoe moeilijk het is om een lange-termijn voorspelling te doen. Wie weet wat januari en februari nog voor ons in petto hebben. Sneeuw en kou misschien wel, maar horror zit er vermoedelijk niet meer in.

Zwaarste overstromingen in Thailand in 50 jaar
Nadat in september Pakistan wederom werd getroffen door zware overstromingen is het ook mis in de rest van Azië wat betreft de overlast door de moesson. Vooral in Thailand gaat het goed mis. Hele dorpen staan onder water en de modder staat soms een halve meter hoog.

Dagenlang staat het water soms kniehoog in de straten, huizen en winkels

De moessonregens zijn er al sinds juli van dit jaar maar dit jaar gaan ze alle proporties te buiten. Het hele land, met uitzondering van het zuiden, krijgt te maken met enorme overstromingen. Bangkok vecht dagenlang tegen het alsmaar stijgende water. Zevenhonderdduizend zandzakken moeten een groot deel, vooral het noorden en oosten, van de stad beschermen tegen het water. Het Rode Kruis opent een speciaal gironummer (6868) voor de watersnood in Azië want ook de Filippijnen, Myanmar, Vietnam en Cambodja zijn zwaar getroffen. De Filippijnen kregen in de laatste maand enkele tropische stormen over zich heen waardoor zowel het midden als het noorden onder water kwam te staan. Het water in de binnenstad van Bangkok stijgt op sommige plaatsen tot twee meter, maar gelukkig houden op veel plaatsen de zandzakdijken het water uit de stad zelf. Op andere plaatsen worden dijken doorgestoken zodat de hoofdstad ontlast wordt, dit tot grote woede van omwonenden in andere dorpen en steden. Dagenlang blijft Bangkok in de ellende zitten. Het water zakt maar langzaam en steeds weer komt er nieuwe regen bij. Winkels kunnen niet bevoorraad worden en het voedsel raakt op. En ook vliegvelden worden gesloten. Tienduizenden mensen ontvluchten de stad en op foto’s is goed te zien wat de omvang is van de overstromingen in en rondom de stad. Begin november komt er eindelijk lucht voor de inwoners van Thailand als het water eindelijk gestaag begint te zakken. 58 van de 78 Thaise provincies zijn zwaar getroffen, ruim 800 mensen vinden de dood en er is voor miljarden dollar aan schade.

Zware aardbeving (7.3) treft Turkije
Op zondag 23 oktober wordt de regio Van in Turkije getroffen door een zeer zware aardbeving van 7.3 op de schaal van Richter. De eerste berichten zien er niet goed uit en spreken van 500 tot 1000 doden. In de uren na de beving wemelt het van de sterke naschokken van kracht 4.0 tot 4.9. Zestig uur na de bevingen worden nog twee mensen levend onder het puin vandaan gehaald en zelfs na 91 uur wordt nog iemand gered. Zeshonderd mensen komen om het leven, duizenden raken gewond.

Op 9 november volgt er nog een zware naschok van 5.6 in hetzelfde gebied. Bij die beving vallen opnieuw enkele doden te betreuren. Ook op 15 november rommelt het nog flink na als een naschok van 5.2 het gebied treft. Inmiddels staat de teller van het aantal naschokken al ver boven de 5000.

In maart 2010 vielen ook al vijftig doden bij een aardbeving in Oost-Turkije. In 1999 werd Turkije getroffen door twee zware bevingen van kracht 7+. Toen kwamen circa 18000 mensen om het leven.

Natuurramp voor de kust van Nieuw-Zeeland
Voor de kust van Tauranga in Nieuw-Zeeland vaart begin oktober een containerschip op een rif. De schade aan het schip is groot, want op twee plaatsen stroomt water naar binnen en reddingswerkers zijn bang dat het schip uiteindelijk zal breken. Het schip begint dan ook olie te lekken en een grote natuurramp dreigt voor de Nieuw-Zeelandse kust. Door het slechte weer wordt de berging aanzienlijk bemoeilijk en meer en meer olie wordt in zee geloodst. Inmiddels heeft de olie ook de stranden van Nieuw Zeeland bereikt waar de regering spreekt over de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land.


Het vastgelopen containerschip Rena, voor de kust van Nieuw-Zeeland, containers dreigen overboord te vallen

Halverwege november lukt het eindelijk om de berging gestalte te geven en kunnen de containers stuk voor stuk van boord worden gehaald zonder dat het schip breekt. In een week tijd kunnen ze echter maar dertig containers bergen, dus het gaat nog wel even duren voor de situatie daar verbeterd is. Het schip ligt er nog altijd en laten we hopen dat het verder goed afloopt.



Mist, Mist en Mist… hierdoor heb ik mogelijk wat gemist? Owja, droogte!
Terwijl begin november de temperatuur in Nederland richting de 20 graden loopt vraagt iedereen zich af: waar blijft de winter? en de sneeuw? Vanaf 6 november is het echter uit met de pret en daalt de temperatuur naar ‘normale’ waarden van rond de tien graden. Aan het einde van de tweede novemberweek daalt de nachttemperatuur voor het eerst onder het vriespunt. Vanaf die dagen hangt er echter ook een nare vervelende dichte mist boven het land. Vanaf de 15e of 16e november blijft het dagenlang bijzonder mistig. Ook Schiphol en andere vliegvelden hebben behoorlijke last van de mist waardoor er flinke vertragingen optreden of vluchten uitvallen.


Helaas is het onderschrift bij deze foto door de mist niet meer leesbaar

Op de 18e gaat het, vanwege de mist, helemaal mis net over de grens bij Enschede. Een enorme kettingbotsing op de Duitse A31 snelweg is het gevolg. Tientallen auto’s knallen in het donker en in de mist op elkaar. Er vallen drie doden en veertien zwaargewonden waarvan er twee uit Groningen komen. Elders in Nederland komen ook ongevallen voor vanwege de mist, waaronder op de A1 bij Rijssen. Ook op de 20e komt er zeer dichte mist voor en de ANWB raadt mensen zelfs af de weg op te gaan als dat niet perse nodig is. Het deed me weer denken aan een oudejaarsavond van enkele jaren terug. In delen van het land telde november maar liefst 15 mistdagen wat een nieuw record was. Ook uitzonderlijk was de droogte in de maand november. Gemiddeld valt er ruim veertig millimeter regen, in 2011 was dat slechts negen millimeter. Het oude record dateerde uit 1920, met 13 millimeter. De droogte wordt ook gemerkt in de grote rivieren. De Rijn nadert een laagterecord in november en ook de Donau heeft last van de droogte. Bij de Duitse plaats Koblenz wordt een bom gevonden uit de tweede wereldoorlog. De bom werd zichtbaar omdat de rivier daar zo laag stond.

Noodweer Frankrijk en Italië
Begin november krijgt vooral het zuiden van Frankrijk en westen van Italië te maken met extreme neerslag. Code rood geld in veel van de zuidelijke provincies. Al dagen achtereen krijgt ook een gebied op de grens van Frankrijk en Italie van Estofex een level 2 stormwaarschuwing. Er valt een enorme bak water naar beneden in die dagen. En het lijkt zelfs alsof er een Tropische Storm op de Middelandse Zee hangt



Op sommige plaatsen valt 250 millimeter regen in 24 uur tijd. Wegen worden rivieren en rivieren worden kolkende watermassa’s. 2000 mensen worden uit het zuidoosten bij Var geëvacueerd. Vijf mensen komen om het leven. Vorig jaar werd het gebied aan de Cote d’Ázur ook al getroffen door noodweer. Toen vielen er zeker twintig doden.

Ook aan Italiaanse kant vallen zes slachtoffers vanwege het noodweer en de overstromingen. Vooral de streek rond Genua krijgt enorme hoeveelheden water te verwerken in zeer korte tijd. Het stadsdeel Quezzi krijgt 542 mm te verwerken, waarvan 400 millimeter in slechts zeven uur tijd viel. Ongekende cijfers.
Ongelofelijke foto’s en videobeelden komen uit de regio in en rond Genua.


Nog meer tornado’s voor de VS…
Ook in november van dit jaar treffen diverse tornado’s de VS. Sommigen zullen denken:”Huh? Tornado’s in november, het seizoen is toch al voorbij?” Ja en Nee, het officiële tornadoseizoen is in het voorjaar, maar een tweede, vaak mildere, seizoen speelt zich met name af in de maand november. En ook nu volgen we de chasers op de voet. Op 7 en 8 november komen er 14 tornado’s voor, waarvan eentje zelfs een EF-4 is. Deze tornado wordt gezien bij Tipton en is de eerste Oklahoma EF-4 tornado in november sinds de metingen begonnen in 1950. Een week later zijn er nog eens 17 tornado’s in twee dagen tijd. Daarvan zijn er 6 EF-1 en 7 EF-2. Hier vallen wel enkele doden bij. Twee van die laatst genoemde EF-2 tornado’s vinden we helemaal terug in het zuidwesten van de staat New York. Zeer opvallend omdat daar niet vaak krachtige tornado’s voor komen. In december vinden we zelfs nog een EF-3 tornado in Georgia. Lokaal werd er nog flink wat schade aangericht maar er vielen gelukkig geen doden.
Hieronder nog een bijzondere november tornado footage:

Vulkanen Afrika
Bijzonder opvallend waren ook dit jaar de uitbarstingen van enkele vulkanen in en rond Afrika. In november barst in Congo de Nyamulagira uit. Het is een juweel van een vulkaan voor toeristen omdat je er gevaarlijk dichtbij kunt komen. Deze uitbarsting is namelijk aan de voet van de vulkaan in één van haar flanken. De eruptie is geen gevaar voor de lokale bevolking of het dierenrijk en kan dus in alle ‘rust’ zijn gang gaan. Van ver komen toeristen om het bijzonder mooie schouwspel te bekijken. Het is een verschijnsel dat om de paar jaar voorkomt, maar deze eruptie is de zwaarste in honderd jaar. In december is de eruptie nog altijd gaande, al is dat wel in afgeslankte vorm. De vulkaan bevindt zich in de Riftvalley, daar waar eerder dit jaar nog een vulkaan van zich liet horen.

In Januari kwamen beelden uit Noordoost Afrika waarbij vulkanen uit diepe gaten in de grond omhoog spuiten. Wetenschappers denken dat in de loop van honderden jaren dit deel van Afrika zal afscheuren en er een nieuwe zee of oceaan zal ontstaan. In juni rommelt het daar opnieuw en dan blijkt dat de Nabro vulkaan in Eritrea aan het uitbarsten is. Het vliegverkeer in die regio ondervindt er dan ook hinder van en talloze vluchten van en naar Sudan en/of Ethiopie worden geannuleerd. Eind juni stopt de uitbarsting daar en is het wachten op nieuwe aanwijzingen, nieuwe aardbevingen of nieuwe erupties die het afscheuren van een deel van Afrika onvermijdelijk maken.

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 31-12-2011 14:57:18 ]
pi_106201505


Onstuimige en stormachtige decembermaand

Daar waar we vorig jaar in de maand december werden overspoeld met sneeuw vragen we ons nu af: waar blijft die sneeuw eigenlijk? De kaarten wijzen er voorlopig niet op… Waar de kaarten wel op wijzen is de potentiële storm die Nederland te wachten staat in de eerste week van december.

5 december – pakjesavond
En dan wordt met name gekeken naar de pakjesavond van Sinterklaas. Hoewel de collega’s van Geenstijl al reppen over een ware orkaan, kijken we tot dan toe iets genuanceerder naar de zaak en natuurlijk staat er een storm op de kaarten, maar een orkaan? Ook onze oosterburen reppen over de mogelijk zwaarste storm in jaren. Al snel nuanceert Fok! de berichten van andere media door te kennen te geven dat de zware (orkaan)storm niet zo zwaar wordt. Uiteraard volgen we de stormachtige ontwikkelingen op de voet, maar telkens blijkt dat de langere termijn niet te vertrouwen is. Enkele malen wordt er een heuse orkaan op de kaarten gezet, maar een dag later is dat al weer flink afgezwakt en naarmate de stormdatum dichterbij komt blijkt het weer dan ‘erg mee te vallen’, vergeleken met wat er in eerste instantie gezegd was. (Voor sommigen valt het dan juist tegen :P)
En natuurlijk waait het flink… windkracht 6 of 7 en in sommige gevallen 8 halen we wel, maar dat is bij lange na nog geen zware storm, laat staan een orkaan. Wel valt er tijdens het stormachtige weer de nodige regen en hagel waardoor automobilisten van de weg geraken. Bij Epe was een kleine kettingbotsing waarbij tien auto’s betrokken waren.

7 december
Net als op pakjes avond wordt ook gekeken naar de zevende december waar een kans bestaat op zware westerstorm, aldus diverse meteorologen. Ook komt er flink wat regen en onweer over ons land. En hoewel het in het zuiden en oosten aardig meevalt krijgt het kustgebied en noorden stormachtig weer. De hoogste windstoot die dag wordt gemeten in de buurt van Lauwersoog met 118 km/u.



Tientallen vluchten op Schiphol worden geannuleerd vanwege de harde wind en hadden de NS en ProRail aanzienlijk minder problemen op het spoor.

8-9 december
Ook voor woensdag de negende december staat er een stormkans op de kaarten. windkracht tien voor de Waddeneilanden en kracht negen voor het kustgebied. De storm die het noorden van Groot-Brittannië trof (zie hieronder stukje over Schotland) koerst dan op de Benelux af. In afgezwakte vorm raast de storm over ons land waarbij vooral in de kustgebieden en de waddeneilanden meldingen van schade binnenkomen. Rijkswaterstaat waarschuwt voor de hoge waterstanden aan de kust

16 december
De aandacht wordt dan gevestigd op de kaarten voor vrijdag 16 december. Wederom staat er dan een zeer zware storm op de kaarten en lijkt Groot-Brittannië weer een kogel op te vangen. Ook de andere media pikken in het begin van die week de storm voor vrijdag op. Maar ook hier reageert Fok! prima op door aan te geven dat niets zeker is. In de aanloop naar vrijdag worden echter opnieuw de kaarten minder, althans voor ons land. De stormdepressie lijkt steeds meer direct over ons land te trekken waardoor de zwaarste wind om ons heen op de Noordzee en via Duitsland, Frankrijk lijkt te gaan. (Zie ook stuk hieronder over ‘Joachim’). Wel krijgt Nederland nog altijd te maken met onstuimig weer. Harde wind aan zee en heel veel regen.

In de nacht van 19 op 20 december krijgt een klein deel van het land een sneeuwdekje. Hooguit een paar centimeter die in de loop van de ochtend alweer verdwenen is omdat de regen zich aandient en de temperaturen weer gaan stijgen. Wel was het die twee dagen lokaal verraderlijk glad en waren er tientallen ongelukken te wijten aan de gladheid. In de dagen richting kerst blijft het onstuimig. Het wordt warmer en met kerst halen we zelfs de tien graden. December was wat dat betreft vrij zacht en nat. Onderstaand kaartje geeft de totale neerslagsom in december weer (van 1 tot 30 december dan :P)


De maand was vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van circa 6,4 graden Celsius (normaliter 3,7 graad). Daarmee is december 2011 de op vier na zachtste decembermaand ooit. In één van de lange termijn verwachtingen konden we rekening houden met een sneeuwmaand in Januari. Vooralsnog zijn de temperaturen daar te hoog voor, want rond de jaarwisseling zal het kwik nog rond de tien graden liggen.

Stormachtig Europa
Terwijl Storm Berit eind november Scandinavië geselt wordt Schotland op de negende december zwaar getroffen. In de Schotse hoogvlaktes werden windstoten van ruim 230km/u gemeten. Het zwaarst mogelijke weeralarm was dan ook van kracht. De wind is ook catastrofaal voor gebouwen, bomen en zelfs voor windmolens zoals te zien op onderstaande foto.

Windmolens in Schotland zijn niet gemaakt om de wind te weerstaan

Duizenden scholen werden uit voorzorg gesloten en duizenden gezinnen kwamen zonder stroom te zitten toen de storm toesloeg. Het lijkt de zwaarste storm in jaren die Schotland trof. Ook Dublin (Ierland) wordt letterlijk onder water gezet door de overvloedige regenval. Daar vallen ook nog twee doden. De BBC heeft foto’s online gezet.


Half december is het de beurt aan Frankrijk en Duitsland. Ook zij krijgen een flinke storm voor de kiezen. Op sommige plekken langs de kust wordt zelfs windkracht 12 gehaald. Een Maltees vrachtschip loopt vast op het Franse strand. Honderdduizenden Fransen zaten enige tijd zonder stroom en verwarming. De depressie, Joachim genaamd, trekt verder richting Duitsland waar het vooral in het zuiden gaat spoken. Bomen worden als lucifers ontworteld, straten worden onbegaanbaar door sneeuw en ijzel en talloze ongevallen zijn het gevolg. In het Zwarte Woud werden windsnelheden van 156 km/u gemeten.

Met de kerst is het wederom de beurt aan Scandinavië. Daar zorgt de storm Dagmar voor grote problemen. Tweehonderdduizend huishoudens in Noorwegen en Zweden komen zonder stroom te zitten als de zwaarste orkaan sinds 1992 de regio treft. Windstoten boven de 200 km/u werden gemeten wat bizar hoog is voor Europese begrippen. Ook de gemiddelde windsnelheden waren bijzonder hoog van 140 tot 160 km/u. Ook in Finland zorgde Dagmar voor flinke problemen.


Eind december heeft het noorden van Groot-Brittannië opnieuw te maken met een zeer zware storm Wederom krijgt Schotland het voor de kiezen, maar ook Ierland mag zich opmaken voor een echte storm waarbij windsnelheden worden verwacht tot 144 km/u. Bruggen werden uit voorzorg gesloten en overal vond je omgewaaide bomen en stonden straten blank.

Tropische Storm Washi treft Filippijnen – 1500 doden
Halverwege de maand december zien we op de kaarten de tropische storm Washi verschijnen. Lokaal noemen ze hem ‘Sendong’ en het ziet er naar uit dat de Filippijnen wederom te maken krijgen met noodweer. Nu krijgen ze daar wel vaker een tropische storm over zich heen en dus lijkt niemand zich zorgen te maken. Het is immers geen orkaan. Maar ze zijn niet voorbereid op de ellende die Washi met zich meebrengt. Washi is bijzonder klein qua omvang maar zeer intensief. De hoeveelheid regen die Washi dumpt is enorm zodat een kolkende water- en moddermassa zich door rivieren en dalen wurmt.



Op sommige plaatsen is de kolkende water- en moddermassa metershoog en doet het denken aan een tsunami. Veel inwoners worden ‘s nachts in hun slaap verrast en het dodental stijgt dan ook naar de 1500. In dorpen en steden staat het water in de straten een meter hoog.
70.000 mensen op Mindanao moeten de kerst in opvangcentra doorbrengen omdat ze niets meer hebben. De beelden zijn schrijnend en de totale verwoesting deed me echt even terugdenken aan de tsunami-ramp van 2004


Overstromingen Nieuw Zeeland – Noodweer Australië
Nieuw Zeeland zit het duidelijk ook niet mee dit jaar. Na de aardbeving in Christchurch, de recordsneeuwval en de mogelijke milieuramp zijn er in december van dit jaar [url=http://forum.fok.nl/topic/1752207omvangrijke overstromingen in het zuiden van het land[/url]. Lokale autoriteiten roepen de noodtoestand uit spreken van de zwaarste overstromingen in tientallen jaren.

Een paar dagen eerder had het in Australië ook flink geregend. Vooral in Sydney en omgeving kwam het met bakken uit de lucht. Het leverde wel prachtige plaatjes op van een shelfcloud die boven de stad hing. Een maand eerder was de deelstaat Victoria getroffen door noodweer waarbij hagelstenen zo groot als golfballen het gebied hadden geteisterd. Ook daar werden bizar mooie foto’s geschoten van het noodweer. Eentje daarvan zie je hieronder.



Maar hoe veranderlijk (en verraderlijk) kan het weer zijn? Een vraag (of statement) die regelmatig terugkomt in dit forum. Ik kan me nog herinneren dat ik vorig jaar rond dezelfde tijd begon aan deze enorme klus dat we beladen waren met bakken sneeuw. Dagen, weken lang…..sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Hoe anders is dat op dit moment. Terwijl grote delen van het land nog geen vlok droge sneeuw heeft gezien gaan de temperaturen met de kerstdagen gewoon richting de 10 graden. Waar blijft de winter? Waar blijft de horrorwinter die was aangekondigd?

Al met al was 2011 voor ons land een relatief rustig jaar op gebied van weerextremen voor ons land. De winter liet het grotendeels afweten, de lente was zeer zonnig en droog terwijl de zomer bijzonder nat en saai was. De herfst daarentegen was weer zonnig en droog.

We zijn dan ook zeer benieuwd wat 2012 voor ons op dit forum gaat brengen. 2012 wordt het jaar met onheilspellende rampen. Volgens sommigen eindigt de wereld op de 21e december 2012. Wordt het echt zo’n rampjaar? We zullen het gaan zien!

Voor een ieder die de voorgaande edities van het jaaroverzicht wil teruglezen:
WKN: Jaaroverzicht 2010
WKN: Jaaroverzicht 2009
WKN: Jaaroverzicht 2008
WKN: Jaaroverzicht 2007

Ik wil graag iedereen bedanken die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor de inhoud van dit subforum en hoop dat we hier in 2012 gewoon mee doorgaan.

Verder wil ik iedereen die dit gelezen heeft bedanken en allemaal alvast een voorspoedig uiteinde van 2011 wensen en een gelukkig 2012.

(PS: Mocht het zo zijn dat de wereld inderdaad op 21 december 2012 vergaat, dan hoop ik dat jullie genoten hebben van dit jaaroverzicht, want dan is dit ook de laatste editie geweest ;) )
pi_106201997
Mooi gedaan. ^O^
  Moderator / Redactie Sport / Devops vrijdag 30 december 2011 @ 13:45:36 #5
176766 crew  zoem
zoemt
pi_106202240
Tof overzicht _O_
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:05:41 #6
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_106203020
Allemachtig wat een werk :D maar wel erg gaaf om te lezen! Mooi gedaan!
Leuk geschreven ook ;)
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:27:48 #7
34663 SpeedyGJ
Zo snel als de bliksem O+
pi_106203872
Prachtig dit weer :) mijn complimenten!
<a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:39:08 #8
34586 kepler
No bounce, no play
pi_106204364
Mooi overzicht! Leuk om te lezen :Y
The line is a dot to you!
  vrijdag 30 december 2011 @ 16:01:28 #9
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_106207461
Mooi overzicht!!
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_106208231
Nice! *O*
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  vrijdag 30 december 2011 @ 16:27:16 #11
97042 Sj0rSz
Erkend Oppersoftie
pi_106208470
Frutsel!! _O_
Op donderdag 28 juni 2012 20:52 schreef Peterselieman het volgende:
We hebben Sjorsduels. Saaie wedstrijden waarin niets gebeurt en die ellendig lang duren :P
pi_106208556
_O_ Ziet er weer goed uit. _O_
Meest indrukwekkende van afgelopen jaar was de tsunami in Japan. Mede omdat het live te volgen was via tv. (schokkend om te zien).
pi_106210814
Zeker mooi gedaan!
bzzzzzzz
  vrijdag 30 december 2011 @ 18:48:57 #14
176873 marcel-o
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_106213945
mooi verhaal.
| Wordfeud: marcel-o |plug.dj/uptempo |<-- draai zelf je platen
pi_106242572
_O_ Top gedaan!!
I Ask for so Little. Just Fear Me, Love Me, Do as I Say, and I Will Be Your Slave.
User van NWS zei: Maak van internet een schoner riool! YES WE CAN!
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 zaterdag 31 december 2011 @ 16:04:33 #17
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_106251218
_O_
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Boks-Chick zaterdag 31 december 2011 @ 16:14:51 #18
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_106251737
Waanzinnig overzicht weer _O_!
lolwut
pi_106253279
Mooi overzicht :D !@
pi_106253397
whoa, goed topic!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Eurovisie Songfestival Queen zaterdag 31 december 2011 @ 16:50:10 #21
163650 Greys
pi_106253527
_O_ _O_ _O_ Frutsel!
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 31 december 2011 @ 17:06:06 #22
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_106254193
Knap werk Frutsel! _O_
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 31 december 2011 @ 17:09:18 #23
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_106254352
_O_
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  zaterdag 31 december 2011 @ 17:10:16 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106254392
Mooie OP frutsel!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106255435
Eventjes lezen :)
Op zaterdag 28 juni 2014 @ 18:18 schreef Marie30 het volgende: Zo lief. :) Kusje :*
Op donderdag 14 juli 2016 @ 23:45 schreef GGMM het volgende: Het is altijd bijzonder gezellig als banaantje er is. :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')