abonnement Unibet Coolblue
pi_82871006
Overstromingen eisen levens in Côte d'Azur

Het dodental door overstromingen in Zuid-Frankrijk is woensdag opgelopen tot tien. Door zware regenval steeg het water in het bergachtige gebied in korte tijd enkele meters, waardoor velen geen tijd meer hadden om naar hogergelegen gebieden te vluchten. Ze zochten hun toevlucht op daken van huizen. Dat meldden Franse media.


Drie mensen kwamen om in Draguignan, dat circa 50 kilometer ten westen van Cannes ligt. Een vrouw kwam om in het iets zuidelijker gelegen plaatsje Le Luc. Haar lichaam werd door een woeste stroom meegesleurd door het dorp. In Le Muy en Les Arcs vielen twee doden. Ook elders in de Côte d'Azur zijn nog vier doden gevallen. Nog zeker vier mensen worden vermist.

In twaalf uur tijd viel circa 180 millimeter regen in de regio. Het treinverkeer tussen Nice en Toulon is volledig tot stilstand gekomen. Een hogesnelheidstrein, die met 300 passagiers van Nice onderweg was naar het Noord-Franse Lille, kwam ter hoogte van Le Luc stil te staan. In ongeveer 175.000 huizen in het gebied is de stroom uitgevallen. De luchthaven Toulon-Hyères is gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan.

De reddingsdiensten zijn massaal ingezet en er is een crisiscentrum ingericht. Mensen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag met helikopters van daken gehaald. Ook werden mensen uit auto's gered. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto's en vrachtauto's door de straten.

Het treinverkeer in het uiterste zuidoosten van Frankrijk tussen Toulon en Nice is stilgelegd als gevolg van de hevige regen. De luchthaven Toulon-Hyéres is dicht vanwege het noodweer, meldde woensdag het dagblad Var-Matin.

Het slechte weer in het zuiden van Frankrijk houdt volgens Franse meteorologen nog zeker tot in de loop van de ochtend aan.

bron
pi_82871537








  woensdag 16 juni 2010 @ 10:42:06 #4
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_82871687
Tijd voor een weeralarmpje daar? Je zou toch zeggen dat ze in dergelijke bergstreken wel weten wat ze kunnen verwachten bij harde regen...
censuur :O
pi_82872920
quote:

Een zondvloed in Zuid-Frankrijk. Onder invloed van een markant hoogtelaag (depressie in de bovenlucht) is met name het mediterrane departement Var gisteren getroffen door wolkbreukregens. In Hyères viel 189, in Le Luc 249 mm en volgens de Franse weerdienst is er lokaal zelfs 396 mm gevallen. Ook in delen van Italië en in Zwitserland is veel regen gevallen en het drassige weer is nog niet voorbij.

Jan Visser
  Moderator woensdag 16 juni 2010 @ 13:17:14 #6
8781 crew  Frutsel
pi_82878698

quote:
11 doden in Zuid Frankrijk na noodweer
Zeker elf mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van noodweer in het Zuid-Franse departement Var. Alle doden vielen in de plaats Draguignan of in de streek rond deze plaats, circa 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. Door zware regenval steeg het water in korte tijd enkele meters, waardoor velen geen tijd meer hadden om naar hogergelegen gebieden te vluchten. Ze zochten hun toevlucht op de daken van hun huizen. Twee mensen worden nog steeds vermist.
30 centimeter regen
Op veel plaatsen viel er dinsdag 30 centimeter regen in korte tijd. De buitensporige regen vormde in korte tijd grote stromen van water en modder in de lagere delen van het bergachtige Var, vooral ten noordoosten van Toulon waar ook het wegverkeer op veel plaatsen onmogelijk werd. Zo bedolf bijvoorbeeld een laag van 2 meter modder de departementale weg tussen de plaatsen Le Cannet-des-Maures en Vidauban, ten noordoosten van Toulon. Het treinverkeer in het uiterste zuidoosten van Frankrijk tussen Toulon en Nice is stilgelegd als gevolg van de hevige regenval. Ook de luchthaven Toulon-Hyères is tijdelijk gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan.

125.000 huishoudens zitten zonder stroom
Verschillende gemeenten, waaronder Draguignan, kregen modderige overstromingen over zich. Voordien was er sprake van zeven doden en acht verdwenen mensen. De hulpdiensten in het departement Var voerden al zo'n zeshonderd interventies uit. Meer dan duizend manschappen, onder wie heel wat mensen uit de naburige departementen, werden ingezet om de inwoners van Var te helpen en de geblokkeerde wegen opnieuw vrij te maken. Ook acht helikopters werden ingezet.

In de komende uren worden nog zware regenbuien verwacht in Var, maar ook in het departement Bouches-du-Rhône. De Franse nationale meteorologische dienst Météo-France houdt de regio nauw in het oog. Door het bijzonder slechte weer is het spoorverkeer tussen Nice en Toulon onderbroken. Mensen worden met helikopters van de daken gehaald. Ook zitten er mensen vast in hun auto's. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto's en vrachtauto's door de straten.

Nederlanders
Vanmiddag waren er bij de Nederlandse wegenwacht zestig meldingen binnen van mensen uit het gebied, vooral over weggespoelde en ondergelopen auto's, caravans en tenten. Het gaat om Nederlanders die in een tent of caravan verbleven op campings in Rochebrune en Saint Aygulf. De toeristen op de campings zijn door de leiding naar hoger gelegen gebieden gebracht en geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in onder meer een sporthal in Fréjus. Sommigen waren het dak van hun caravan op gegaan op de vlucht voor het wassende water. Over eventuele Belgische slachtoffers is er geen nieuws.
Wat een chaos
  Moderator woensdag 16 juni 2010 @ 13:49:04 #7
8781 crew  Frutsel
pi_82880135
Dodental volgens Teletekst opgelopen tot 15
quote:
Het dodental door het noodweer in het zuidoosten van Frankrijk is opgelopen tot vijftien. Twaalf mensen worden nog vermist. Door hevige regenval in korte tijd in de Provence traden rivieren buiten hun oevers.

De problemen deden zich vooral voor rond de stad Draguignan. Tienduizenden mensen zitten er nu zonder stroom en sommige scholen zijn gesloten.

In het gebied zijn ook tientallen Nederlanders in problemen gekomen. Bij de ANWB Alarmcentrale zijn 50 meldingen binnengekomen van mensen van wie de auto of tent is weggespoeld. Gewonden zijn er onder de Nederlanders niet.
pi_82886988
quote:

zo kolere! lijkt wel het einde vd wereld
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_82897621
Het viel me gisteren al inderdaad op toen ik naar meteox keek.
Life is Music
pi_82900866
We kunnen hier ook wel een buitje gebruiken; de tuin begint aardig droog te worden.
pi_82911907
quote:
Op woensdag 16 juni 2010 20:24 schreef Mistbank het volgende:
We kunnen hier ook wel een buitje gebruiken; de tuin begint aardig droog te worden.
En kunnen die grafpollen weer effe de lucht uit. Hooikoorts
  Moderator donderdag 17 juni 2010 @ 09:02:05 #13
8781 crew  Frutsel
pi_82917845
quote:
Noodweer eist twintigste leven
DRAGUIGNAN - Het noodweer aan de Zuid-Franse Côte d'Azur heeft een twintigste leven geëist in het departement Var. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdagavond laten weten, berichtten Franse media. De meeste slachtoffers zijn ouderen. Er worden nog mensen vermist.

Stortregens veroorzaakten van dinsdagmiddag tot in de loop van woensdagochtend in korte tijd grote stromen van water en modder in lager gelegen delen van het bergachtige departement Var.

Lokaal viel meer dan 380 millimeter regen. Straten veranderden in kolkende rivieren en mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en klommen op daken van auto's om aan het wassende water te ontkomen.

De zwaarstgetroffen gemeenschappen zijn de circa 37.000 inwoners tellende plaats Draguignan (elf doden) en Trans-en-Provence met 5500 inwoners (vijf doden).

In de smalle straten van het dorpje steeg het water tot 2,70 meter. In de omgeving van Frejus zijn meer dan 1550 mensen geëvacueerd, onder wie veel buitenlandse toeristen.

Stroomvoorziening

Meteorologen hadden voor woensdagnacht opnieuw lokaal noodweer voorspeld in de regio. Ongeveer tweeduizend reddingswerkers zoeken onverminderd door naar vermisten. Circa 350 technici zijn bezig de stroomvoorziening te herstellen in het gebied. Donderdagochtend worden honderd extra elektriciëns naar Var gestuurd, waar nog ongeveer 100.000 huishoudens zonder stroom zitten.

Het treinverkeer tussen Toulon en Nice ligt nog zeker tot vrijdagochtend plat. De luchthaven van Toulon, die dinsdagavond gesloten werd, ging woensdagmorgen weer open. De verschillende rivieren in het gebied worden extra in de gaten gehouden. Sommige lokale wegen zijn nog onbegaanbaar.
Nog steeds vermisten, dodental kan nog verder oplopen. Was dit noodweer eigenlijk voorspeld? Heeft men het aanzien komen? Soms hoor je wel eenswat voor een naderende storm zoals 'Klaus' destijds. Maar nu?
  Moderator donderdag 17 juni 2010 @ 11:42:25 #14
8781 crew  Frutsel
pi_82923251
quote:
Twintigste dode door noodweer in Zuid-Frankrijk

Het noodweer in het Zuid-Franse departement Var heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. De twaalf mensen die als vermist waren opgegeven zijn inmiddels allemaal terecht, hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De meeste doden, elf, zijn gevallen in het zwaar getroffen Draguignan.

Woensdagnacht en donderdagochtend viel nog meer regen. In de loop van de nacht werden de gevangenis en een verpleeghuis in Draguignan ontruimd.
Tijdelijke kick DE --> NWS

Zag net dat nieuwszenders en andere media alweer oproepen plaatsen op zoek naar getuigen en getroffenen. Wat een enorme puinhoop... Denk je ff lekker op vakantie te zijn in Frankrijk krijg je deze zooi over je heen. Letterlijk alles weggespoelt... tent, caravan, auto Dodental stijgt wellicht verder.
pi_82923315
20 doden dat is wel veel zeg... moeder natuur is boos
Knowledge is power, use it wisely.
TRU-Bandstemmenontcijferaar 2010
pi_82924528
quote:
De omvang van de overstromingen in de Var worden pas echt duidelijk vanuit de lucht. Vooral het beeld van een honderdtal toeristen op het dak van een camping in Roquebrune is aangrijpend (zie filmpje hieronder). Het hele gebied is herschapen in een enorme rivier en de enige redding komt via de lucht. Er zijn ook tientallen doden en vermisten.



Overstromingen in Zuid-Frankrijk zijn niet echt ongewoon, maar de schaal van deze ramp is amper te omvatten. Vanuit de lucht is te zien hoe honderden mensen gevangen zitten op daken en gered moeten worden door de brandweer vanuit de lucht. Omdat het gebied zo immens is, kunnen de reddingsdiensten niet overal tegelijk hulp bieden, maar gisteren redden 11 helikopters minstens 1.350 'gevangen' mensen op die manier. Enkele helikopters van de civiele bescherming werkten zelfs door tijdens de nacht. Hun piloten en reddingswerkers zijn speciaal getraind met nachtkijkers.



10-jarige redder
Ondertussen komen er ook verhalen van miraculeuze reddingen naar buiten. Zo wordt de tienjarige Corentin geprezen als een jonge held. Samen met zijn vriend Issan ploeterde hij door het slijk van Draguignan (waar minstens acht doden vielen) toen hij hulpkreten hoorde. "Het geroep kwam van het gelijkvloers", zegt Corentin. "Ik zag een vrouw in het water drijven. Ze zat geblokkeerd. Ik hield haar hoofd boven het water en heb met haar gepraat om haar gerust te stellen. Ondertussen is Issan de brandweer gaan verwittigen." Zo werd de vrouw gered. (kh)
pi_82925712
Fcking hell, het wordt steeds erger Mijn ouders zijn op vakantie bij Frejus, ook op een camping
  Moderator donderdag 17 juni 2010 @ 12:57:32 #18
8781 crew  Frutsel
pi_82926660
quote:
Alarmcentrales: Ga niet naar ZuidFrankrijk
Alarmcentrales en de Nederlands honorair consul ontraden mensen de komende twee weken naar het overstroomde gebied te reizen. De ravage is zo groot dat het gebied de komende weken niet geschikt is voor toeristen. Zo zijn veel campings weggespoeld of ernstig beschadigd geraakt.

Door het noodweer gisteren in Zuid-Frankrijk zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten zijn het vooral ouderen. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

Duizenden reddingswerkers zoeken nog steeds naar de vermisten, pompen water weg en herstellen schade. Vandaag gaan de reddingswerkzaamheden de hele dag nog door.

In de opvangcentra zitten nog duizend mensen die nergens heen kunnen, zo'n 100.000 mensen hebben nog steeds geen stroom, de treinen rijden niet en en ook de snelwegen zijn afgesloten. De Nederlandse honorair consul Peter van Santen is nu in het getroffen gebied en noemt het "een bijzonder groot drama".
Weggespoeld

Dinsdag werd het departement Var getroffen door uitzonderlijk zware regenbuien. Daardoor onstonden modderstromen die alles op hun weg meesleurden. Vooral het gebied rond de stad Draguignan werd zwaar getroffen. Het water stond hier twee meter hoog in de straten. Elf mensen vonden de dood in Draguignan.

Zeker 400 Nederlanders kwamen door het noodweer in problemen. Volgens Buitenlandse Zaken in Den Haag is hun auto, tent of caravan weggespoeld, of zijn ze hun paspoort kwijtgeraakt. Volgens consul Van Santen hebben veel Nederlanders zelf een oplossing gevonden door een hotel te nemen of terug naar Nederland te reizen.

Er zijn 49 personen die nergens heen kunnen omdat al hun spullen en hun auto zijn weggespoeld. Zij worden door de Nederlandse ambassade opgevangen. De ANWB verleent hulp aan 200 mensen in het getroffen gebied. Vandaag beginnen de alarmcentrales met het regelen van vervoer voor Nederlanders die niet op eigen gelegenheid naar huis kunnen, bijvoorbeeld doordat hun auto is weggespoeld.
Koorts

Onder de Nederlanders zijn geen doden of gewonden. Wel zijn er een aantal zieken met koorts en oorontsteking. "Mensen die de hele nacht in de stromende regen op een dak van een huis hebben gestaan voordat ze door helikopters in veiligheid konden worden gebracht", zegt Van Santen.

Dat overkwam ook Stefan van den Berg. Hij heeft met 500 mensen de nacht doorgebracht op het dakterras van de camping waar hij met zijn familie vakantie aan het vieren was. De volgende ochtend werden ze door helikopters opgehaald en naar Fréjus gebracht. Daar werden ze opgevangen in een sporthal.

Volgens Van den Berg was de opvang erg goed geregeld. "Er was eten en drinken, iedereen was heel vriendelijk en ook voor de kinderen werd meteen goed gezorgd."
Verzadigd

Het slechte weer in Zuid Frankrijk is nog niet voorbij. In de getroffen regio is het opnieuw gaan regenen, maar minder zwaar dan dinsdag. Toch kunnen ook deze buien weer voor overstromingen zorgen omdat de grond helemaal verzadigd is en geen water meer op kan nemen.

De Franse president Nicolas Sarkozy zal het getroffen gebied volgende week bezoeken
pi_82964400
Nog dertien vermisten in Zuid-Frankrijk


DRAGUIGNAN (ANP) - Nog dertien mensen worden vermist in Zuid-Frankrijk sinds de overstromingen, die de afgelopen dagen aan al zeker 25 mensen het leven hebben gekost. Dat meldden bronnen vanuit de politie, berichtten Franse media donderdag.

Onder meer een baby van een maand oud, die uit de armen van zijn moeder viel, wordt nog vermist, aldus de Franse krant Le Parisien.

Acuut noodweer veroorzaakte dinsdag en woensdag grote overstromingen. Meer dan de helft van de slachtoffers viel in of rond Draguignan in het district Var, circa 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. De meeste slachtoffers waren oudere mensen die in hun auto's verdronken.

Duizenden hulpverleners zoeken gestaag door naar slachtoffers. Een aantal overstroomde kampeergebieden in de regio moet nog onderzocht worden.

trouw
  Moderator vrijdag 18 juni 2010 @ 09:32:20 #20
8781 crew  Frutsel
pi_82966402
quote:
Omvang ramp in Zuid-Frankrijk wordt langzaam pas duidelijk
De omvang van de overstromingen in de Var worden pas echt duidelijk vanuit de lucht. Vooral het beeld van een honderdtal toeristen op het dak van een camping in Roquebrune is aangrijpend (zie filmpje hieronder). Het hele gebied is herschapen in een enorme rivier en de enige redding komt via de lucht. Er zijn ook tientallen doden en vermisten (officieel zijn er 22 doden). Honderd Belgische toeristen moeten geëvacueerd worden.
Minstens 22 doden, honderdduizenden mensen zonder stroom en enorme materiële schade: dat is twee dagen na de overstromingen in het Franse departement Var de nieuwe balans. Door hevige wolkbreuken afgelopen dinsdag stegen de rivieren rond de stad Draguignan in een razendsnel tempo. Talloze mensen werden door het water verrast. De meeste slachtoffers, vooral oudere mensen, verdronken in hun wagens.

Vast op dak
Overstromingen in Zuid-Frankrijk zijn niet echt ongewoon, maar de schaal van deze ramp is amper te omvatten. Vanuit de lucht is te zien hoe honderden mensen gevangen zitten op daken en gered moeten worden door de brandweer vanuit de lucht. Omdat het gebied zo immens is, kunnen de reddingsdiensten niet overal tegelijk hulp bieden, maar gisteren redden 11 helikopters minstens 1.350 'gevangen' mensen op die manier. Enkele helikopters van de civiele bescherming werkten zelfs door tijdens de nacht. Hun piloten en reddingswerkers zijn speciaal getraind met nachtkijkers.

10-jarige redder
Ondertussen komen er ook verhalen van miraculeuze reddingen naar buiten. Zo wordt de tienjarige Corentin geprezen als een jonge held. Samen met zijn vriend Issan ploeterde hij door het slijk van Draguignan (waar minstens acht doden vielen) toen hij hulpkreten hoorde. "Het geroep kwam van het gelijkvloers", zegt Corentin. "Ik zag een vrouw in het water drijven. Ze zat geblokkeerd. Ik hield haar hoofd boven het water en heb met haar gepraat om haar gerust te stellen. Ondertussen is Issan de brandweer gaan verwittigen." Zo werd de vrouw gered.

Belgen
Er zijn geen meldingen van Belgische gewonden of doden, er is enkel sprake van materiële schade. Wel moeten ongeveer duizend landgenoten geëvacueerd worden. Lokale autoriteiten raden momenteel alle reizen en zeker campingreizen af naar de regio rond Draguignan, het oosten van Var en de baai van Saint-Tropez. Reizigers naar deze regio's worden aangeraden om contact op te nemen met hun reisorganisatie, touroperator of lokaal contactpunt voor verder advies en informatie.
  Moderator vrijdag 18 juni 2010 @ 09:34:18 #21
8781 crew  Frutsel
pi_82966674
De natuur laat zich nergens door tegenhouden...
Knowledge is power, use it wisely.
TRU-Bandstemmenontcijferaar 2010
pi_82968011
En komt het nou alleen door regenval?
pi_82969268
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 10:23 schreef JohnLocke het volgende:
En komt het nou alleen door regenval?
Dat lijkt me wel. We hebben het over bergen hè, dat water komt met een noodgang door het dal razen als het zo rap gaat.

OT: verschrikkelijk.
There is no love sincerer than the love of food.
  Moderator vrijdag 18 juni 2010 @ 11:00:43 #25
8781 crew  Frutsel
pi_82969289
In zeer korte tijd 30 cm water... en idd.. in bergachtig gebied zal dat als een trechter werken
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')