Voorlopige onweerskansen 28 en 29 juni 2011In het afgelopen deel was het een komen en gaan van weerkaarten, telkens liet het Amerikaans weermodel een enorme CAPE zien. Dit komt mede door de extreme dauwpunten die het Amerikaans weermodel telkens berekend. Het Europees weermodel ECMWF laat meer de werkelijke waardes zien in mijn ogen. We moeten dan ook bij de CAPE ongeveer 1000 J/KG er van aftrekken, maar dan komen we nog uit op een nette 2500+ CAPE. In de afgelopen dagen was ook te zien telkens dat het front in de nacht over zou trekken en in de wandelgangen werd er al doodleuk gezegd dat dan de kans op onweer nihil was.
Als we nu naar de kaarten kijken dan zien we het Amerikaans weermodel en het Europees weermodel een thermisch laagje/depressie. Voor de mensen die het niet weten wat het inhoud zet ik het er maar nog een keer in. We kunnen immers wel alles achterhouden, maar het is tenslotte toch informatie voor de leken onder ons. Als er een lang hogedrukgebied stagneert wordt de lucht aan de grond opgewarmd. Hierdoor ontstaat er verdamping. Doordat de lucht zo warm en vochtig is, ontstaat er een klein lagedrukgebied, een thermische depressie. Omdat de temperatuur zo hoog is, verandert een hogedrukgebied vaak in een lagedrukgebied omdat de atmosfeer zo vochtig is. Daardoor kan damp niet ontsnappen doordat een hogedrukgebied damp tegenhoudt. Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen. Hieronder de kaarten van GFS en ECMWF 500 hPa, beide 12Z (14.00 uur Nederlandse tijd).
![2yuftj9.jpg]()
Als we naar de CAPE en lifted waardes kijken van het Amerikaans weermodel dan zien we een maximale CAPE van 3000 tot 3500 J/KG, zoals hierboven al geschreven komt dit door de absurde dauwpunten die het Amerikaans weermodel berekend. De dauwpunten liggen volgens GFS rond de 24 graden tegenover 19 a 20 graden van het Europees weermodel ECMWF, dit lijkt mij realistischer. Het Europees weermodel komt met CAPE waardes van 1800 tot 2400 J/KG, dit is in mijn ogen ook realistisch. Zoals hierboven al vermeld dat we er ongeveer 1000 J/KG eraf moeten halen voor een werkelijk beeld bij GFS. Hieronder ziet u de CAPE van het Amerikaans weermodel en het Europees weermodel.
![bhf1wh.jpg]()
![2q8cxsw.jpg]()
De dynamische kant valt nu nog niets over te zeggen, dat kan morgen pas of beter gezegd zondag voor enige duidelijkheid. Hiervoor pak ik de kaarten van de STP (Significant Tornado Parameter) 0-1 km windschering en de 0-6 km windschering. Wat meteen opvalt is dat de STP flink uitschiet in het zuidwesten van het land en in het westen van België. De waardes die in deze run (12Z) berekend worden ligt op 4, zoals je op de kaart kunt zien het hoogste. Hier is een grote kans op supercel met tornado potentie aanwezig. Ook grote hagel kan tot de mogelijkheden behoren en dan praat ik over 3 a 4 cm.
![o9jwqv.jpg]()
![zk51jo.jpg]()
[color="#FF0000"]
Haal nu allemaal geen gekke dingen in je hoofd want dit is wat er nu op de kaarten staat. Dit is ook geen definitieve verwachting van mijn kant uit, die zal op zijn vroegst zondag komen. [/color]
Weer of geen weer, altijd actueel
www.onweer-online.nl