Zie ookquote:Cape wordt vaak geraadpleegd door weerbureaus en stormchasers om een indicatie te krijgen van de beschikbare onstabiliteit.
De potentiële energie wordt uitgedrukt in de wiskundige term: Joule per kilogram.
Een hoge CAPE wordt door stormchasers vaak gezien als "hoge onstabiliteit". Wanneer chasers praten over een zeer onstabiele atmosfeer stijgen de cape waarden vaak boven de 2000J/KG wat als onderdeel gebruikt kan worden voor sterke stijgstromen en zware cellen als zij ontstaan.
Er zijn verschillende soorten cape, ik zal de 3 voornaamste even in het kort uitleggen, later voeg ik de overige toe!
MUCAPE is eigenlijk de meest gebruikte versie van cape maar zeker niet het effectiefst. Deze waarde geeft de maximaal haalbare potentiele energy van een most unstable parcel in de lucht in de laagste 300MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift wordt naar het LFC. Deze kun je o.a. vinden op de kaartjes van Wetterzentrale
SBCAPE is een indicator van de onstabiliteit in onze troposfeer. Deze waarde geeft de maximaal beschikbare potentiële energie aan voor een parcel dat vanaf de grond tot het LFC wordt gelift.
MLCAPE is eigenlijk het beste om te gebruiken. Deze geeft de waarden weer van de gemiddelde potentiële energie van parcels in de onderste 100MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift worden naar het LFC.
Meer specifiek, CAPE geeft de waarde van het energie wat beschikbaar is wanneer een luchtpakketje verticaal opstijgt. OF hoe een luchtpakketje veranderd in zijn omgeving. Onweerscellen hebben hoge cape waardes nodig, hoe hoger de cape waarde hoe meer energie er beschikbaar is om de cel te laten groeien. Cape is vooral belangrijk wanneer de luchtpakketjes hoog genoeg kunnen stijgen zodat ze in de LFC (layer of free convection, letterlijk vertaald: Laag van de vrije convectie).
Om de cape te vinden in een skew-t thermodynamisch diagram zoals degene die hieronder staat. Het is eigenlijk heel simpel, kijk naar de plaatsen op het diagram waar het pakketjes sounding (de dikke gele lijn) verder naar rechts staat (warmer) dan de rode lijn (de omgevings sounding). Het witgekleurde stuk in het diagram is de Cape!
Een cape waarde die hoger is in de onderste helft produceert een sterkere updraft dan dat deze dunner en langwerpiger is. Ook staat cape voor de maximum snelheid van de verticale stijgingen. Dit wordt vaak uitgesproken als MVV=(SQRT(2*CAPE)) De waarden die hieruit komt geeft een indicatie voor de maximale verticale bewegingen van de updraft in m/s. Snellere stijgingen betekenen krachtigere stijgingen, en krachtige stijgingen kunnen grote hagel veroorzaken, supercellen en gevaarlijke tornado's.
Het onderstaande overzicht kan gebruikt worden om te kijken welke onstabiliteit er bij een cape waarde hoort. Maar onthoud wel goed, CAPE is alleen de potentiele energie, Hoge cape waarden kunnen niet gebruikt worden om het weer te voorspellen.
CAPE waarde Atmosfeer
0 Stabiel
0-1000 Licht Onstabiel
1000-2500 Matig Onstabiel
2500-3500 Erg Onstabiel
3500 + Extreem Onstabiel
Er moet goed onthouden worden dat CAPE Potentieel beschikbare energie is, en alleen gebruikt wordt wanneer een luchtpakketje opgetild wordt en de laag van de vrije convectie bereikt. Wanneer cape waardes hoger zijn dan 2500j/kg en er ontstaan onweersbuien ontwikkelen ze in een rap tempo en kunnen het snel zware buien worden. In omgevingen met hoge cape kunnen buien zich zo snel ontwikkelen dat je ze met het blote oog ziet groeien.
(Met dank aan SevereWeather Kevin Broeren)
Ja op een gegeven moment waren er zelfs trollende modjesquote:Op woensdag 29 juni 2011 11:04 schreef TommyGun het volgende:
Doen we goed
Gelukkig zijn die n00bs weer weg
Ja stel je voor zegquote:Op woensdag 29 juni 2011 11:04 schreef TommyGun het volgende:
Doen we goed
Gelukkig zijn die n00bs weer weg
Dat is niet zo erg, maar dat trollen ("ik zie niets op buienradar.nl") en de mods die vrolijk mee doen...quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:09 schreef RolStaart-Beer het volgende:
[..]
Ja stel je voor zegDat die allemaal in jullie SC-kliekje komen
Hebben jullie het daar serieus nou nog over?quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:10 schreef TommyGun het volgende:
[..]
Dat is niet zo erg, maar dat trollen ("ik zie niets op buienradar.nl") en de mods die vrolijk mee doen...
Klopt, het maakt mij ook weinig uit wat mensen posten. Lees ik wel overheen.quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:17 schreef Greys het volgende:
[..]
Hebben jullie het daar serieus nou nog over?
Er is nogal een verschil tussen trollen (=moedwillig de boel willen verzieken) of gewoon leek zijn en ook mee willen hyperen hoor
Maar dat is het punt juist, ik zag geen 'ziekende' users of modsquote:Op woensdag 29 juni 2011 11:19 schreef Drassss het volgende:
[..]
Klopt, het maakt mij ook weinig uit wat mensen posten. Lees ik wel overheen.
Ik moet helaas alleen wel bevestigen dat er veel mensen waren die liepen te zieken gister en daar tussen zaten ook wat mods/crew leden. Achja allemaal geen grote ramp, want het weer was prachtig.
Kan je uitleggen waar je dat aan kan zien? Ik kan wel grofweg zien hoe de globale stromingen lopen op zo'n kaartje, maar waarom het ene wel en het andere geen onweer oplevert, snap ik niet aan de hand van deze kaartjes.quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:12 schreef horned_reaper het volgende:
Volgende week opnieuw spectaculair onweer?
[ afbeelding ]
Mooie setting...
quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:30 schreef hondenfokker het volgende:
[..]
Je moet niet denken dat dit in het dak van je huis gebeurt gaat er dwars doorheen!
THAT is why you do NOT should be standing under a tree during lightningquote:Op woensdag 29 juni 2011 11:26 schreef hondenfokker het volgende:
Eelde - Een melding van een ruigtebrand op de Watermolendijk in Eelde.
Ter plaatse bleek het te gaan om een holle boom die door de bliksem inslag had.(M.Druppers foto) .
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
hier meer
Lekker afkoelen meteenquote:Op woensdag 29 juni 2011 11:32 schreef SoldMayor het volgende:
Zo ik heb gisteren op het top punt van de buien lekker in de tuin gezeten onder een afdak met een peuk er bij.![]()
Was genieten.
Op die eerste foto 'kijkt' de boom gewoon treurig.quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:26 schreef hondenfokker het volgende:
Eelde - Een melding van een ruigtebrand op de Watermolendijk in Eelde.
Ter plaatse bleek het te gaan om een holle boom die door de bliksem inslag had.(M.Druppers foto) .
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
hier meer
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |