FOK!forum / Culinesse à gogo / Help mee met het maken van het FOK!kookboek!
shmoopyzaterdag 11 september 2004 @ 23:40
Hallo, liefjens.
Wat is de bedoeling?

We gaan een kookboek maken van de gerechten die in CUL zijn gepost, en nog worden gepost, en daar heb ik jullie hulp bij nodig, want het zal een aardige klus worden.

We maken verschillende hoofdstukken, voorgerechten, sauzen, vis, vlees, gevogelte, gebak enz,
de gerechten halen we uit de verschillende topics hier, en dat virtuele kookboek wordt natuurlijk steeds dikker.

De handigste en snelste manier om een recept door te geven is dmv het klikken op het posticon boven de betreffende post en die hier te copy-pasten, dan heb ik meteen de goeie te pakken.
Ik maak klikbare hoofdstukken aan waarin ik de betreffende recepten zal c/p'en, uiteraard met nickvermelding.

Dus, dit topic is bedoeld voor jullie ideeen en tips, en de recepten.

Kom maar op.
Spindizzyzaterdag 11 september 2004 @ 23:46
Begin dan maar met Lucille's Worteltaart. Die heb ik vorige week gebakken en hij was
Sidekickzondag 12 september 2004 @ 00:16
Een makkelijk (en kort) recept voor een ovenschotel met vis van PietVerdriet

Pinda rotsjes van user Karper.

Recept voor chili con carne van user sushi-nori.

Recept voor jachtschotel van Pietverdriet.

Béchamelsaus van user rvrb_ke.

Spaghetti met spinaziesaus van femmeChantal

Spaghetti met paddestoelen van glremme.

Spaghetti met Tomatensaus van Chielus.

Bourgondische aardappelschijfjes van Logitik.

Griekse kaasflap van Mr.Trelawney

Nasi schotel van ToBe.

Spinazi-variant van titsch

Andijvie-ovenschotel van Riann.

Mie van mdusink.

Pannenkoeken van Khadgar

Nou, even wat topics doorgezocht hoor.
Misschien is niet alles even bruikbaar voor het Fok!kookboek, maar er zullen vast ook wel goede recepten tussenzitten.
karperzondag 12 september 2004 @ 00:17
benodigeheden

-melk cholade
-amandel schaafsel
-walnoten
-suiker
-vieux

-sla de walnoten klein en leg ze apart.
-verwarm de melk cholade a baun marie tot dat er geen klontjes meer zijn.
-voeg na het smelte de noten toe en haal het geheel van het fornuis af.
-goed door roeren.
-maak nu met 2 lepels rotjes.
-in de koeling plaatsen

de caramel
gooi een aantal scheppen suiker in een pannetje en breng dit even op hoogvuur aan tot dat de pan goed heet is neem nu een glas vieux en laat de vlam in de pan schieten.
haal de pindarotsjes uit de koeling en napeer de caramel saus er overheen.

bladerdeeg gevuld me slagroom.

-bladerdeeg.
-suiker
-kaneel
-eigeel
-slagroom
-creme de la banaan
-bananen puree.

blader deeg in vormtjes snijden en bestrijken met eigeel daarna de suiker en de kaneel mengen en er oven heel strooien,
afbakken en ondertussen slagroom opkloppen net voor de gewenste stijfheid de crem de banaan toevoegen en de banaan pureen even voor huzelen en afproeven

bladerdeeg laten afkoelen en daarna doormidden snijden daarna de slagroom aan brengen
demp het vuur
karperzondag 12 september 2004 @ 00:18
wild bouilon

Martiaal:Bekken
Mes
Pan 5 liter
schuimspaan
puntzeef


ingrediënten:Wupps(wortel, ui ,prie peterselies, selderij) (500 gram)
Karkassen (verschillende soorten) (1 kg)
Specerijen (peper zout en jeneverbesje en een blaadje laurier)van alles 1 alleen van zout peper naar smaak
Water 5 liter
Rode wijn( 2dl)

Werkwijze
1.karkassen pinceren
2.karkassen af blussen met rode wijn
3 karkassen in een grote pan doen en water bij gieten
4.vlak voor de kook de wupp’s toevoegen.(plus kruiden)
5.afschuimen en laten inkoken
6. clarieferen en opsmaak brengen met peper en zout

pinceren: aanzetten van vlees om porieen open te zetten.


werkwijze
1.boter in de pan en goed verhitten
2.karkassen er in leggen en overal goed bruin kleuren
karperzondag 12 september 2004 @ 00:19
Gefrituurd ijs
Aantal personen: 4
Bereiding tijd 4x5 minuten met tussen pauzes van 15 min
Prijs: 3 euro

Het klinkt raar we gaan ijs frituren. Je wordt voor gek verklaard maar doe het een en verras je over de smaak van karamel met een heerlijke bol vanille ijs een ware smaak explosie zal er plaats vinden


Martiaal.

Plaat die in de vriezer past.
IJsschep
2 bekkens
Pan 2.5 liter


Ingrediënten.

4 bollen ijs(smaak naar keuze voorkeur gaat voor stevig ijs met een hoog vet gehalte)
8 eierdooiers of 120 gram Eierdooier(kant-en-klaar te koop in pakjes maar ook zelf te scheiden
200 gram Kokos rasp(kant-en-klaar te koop staat bij de conimex pakjes bij de aH)


1.Schep ijs bolletjes en meteen weer in de vriezer
2.Maak in de tussen tijd een bekken met kokos klaar de andere met eidooier
3.Haal de ijsbolletjes uit de vriezer en haal ze door de eidooiers heen en leg ze in het kokos rol de ballen voorzitting door het kokos en vries ze weer in.
Herhaal dit enkele malen tot het ijsbolletje van een dikke laag kokos zijn verzien
4.Frituur op het laatste moment het kokos-ijs bolletjes in heet frituur gebruik hier geen frituur vet voor maar zonnebloem olie naar 10 sec zijn de bolletjes voorzien van een mooie goudbruine laag karamel en heerlijk kokos er onder


Meteen serveren en laat u gasten versteld staan van u kunnen als magische kok/kokkin
_________________
karperzondag 12 september 2004 @ 00:19
kapsel

ingredienten:

1000 gram bloem
900 gr ei
1 dl water
25 gram citroen rasp of scheut knijp citroen

matrialen

3 bekens
1 mixer
bakplaat dun


alles bij elkaar voegen, 10 a 12 minuten luctig klopen.
pak plaat inleggen met bakpapier en insmeren met boter kapsel in de oven op 250 graden plus minus 10 min
karperzondag 12 september 2004 @ 00:19
hartig taartje
soort gerecht:voor gerecht
4 personen
tijd: 20 min
prijs 2 a 3 euro

ingrdienten:
-bladerdeeg diepvries (1 pakje
-groentes naar keuze(prei, paprike, tomaat, ui, ham)
-1 liter room
-8-9 eieren
-geraspte kaas

benodigt heden:
-bakjes (zilveren wegwerpzooi)
-garde en bekkens
-lepes voor het opscheppen
-koksmes en plank

bereiding.

1.Leg het bakje ver het bladerdeeg en snij het uit iets over ruimte is niet erg, daarna in het bakje doen gaatjes prikken
2.groente en ham snijden
3.bakje vullen met groente
4.room en eieren samen voegen en even door elkaar slaan
5.room over u taartje en groente gooien
6.geraspte kaas naar eigen inzicht er over gooien
7.bakken in een over van 225-250 graden en dan 12-15 minuten


leuk voor kinderfeestje dat ze zelf een taartje kunnen samen stellen dan zelf af samen met de ouders
karperzondag 12 september 2004 @ 00:20
Kreeften soep(Bisque Marseille):

Voor 4 personen 1 liter
Tijd: 15 min
Prijs +- 7 euro

Benodigd heden:

Pan 3 a 4 liter
-Snijplank en koksmes
-Bekken’s 2 stuks
-Spatel
-Maat beker
-Likeur glas

Ingrediënten:
-Basis bouillon groente(1.2 liter)
-Soepkreeft(hallen bij de visboer)
-een witte mire poix bestaande uit
-champignon’s(stuk of 4)
-wit van prei(heel stuk van een prei)
-uitje
- 10 cl vieux of congac
-witte wijn 1 dl
-liason van 1 dl room en 3 eidooier’s


werkwijze:

1.snijdt de mire poix in kleine stukjes. Snij de kreeft in stukken(scharen, lijf en staartstuk)
2. fruit de gesneden mire-piox aan en voeg naar 2 minuten d kreeftstukken toe.
3.gooi nu in een keer de vieux of congac er bij en hoe er onmiddellijk een aansteker bij en laat dit ongeveer 5 sec branden daarna afblussen met de witte wijn.
4.Giet nu de groente bouillon over de kreeft en de mire piox.
5. laat dit alles 25 minuten staan maar laat het niet koken en roer ook niet.
6.daarna de stukken kreeft uit de soep halen en apart houden de rest van de soep paseren.
7.haal uit de kreeft de gare stukjes kreeftenvlees en hou deze apart
8.Vlak voor het door geven de liaison er door heen gieten en het kreeftenvlees in een soepkom doen daar de bouillon over heen gieten en afgarneren met een stukje peterselie
karperzondag 12 september 2004 @ 00:20
Naam:russische salade/salade a la russ

bereiding tijd: 20 min
soort gerech: koud voorgerecht
prijs: 3 a 4 euro

Ingrediënten :
Aardappel: 100 gram.
Knolselderij:70 gram.
Wortel :60 gram.
Augurk:50 gram
Gekookte vis 0 gram.
Doperwten65 gram
Franse dressing:0.75dl
Peper
Zout

Materialen:
1 litermaat
1 snijplank
1 dunschiller
1 koksmes
4 bekkens
1 hittebron
1 pan
1 bolzeef
1 spatel

beridingswijze:
1.weeg de ingrediënten af.
2.schil de aardappelen, knolselderij en wortel en was ze.
3.snijd ze in brunoise.
4.doe ze apart in een bekken.
5.snij de augurk brunoise en doe deze in een afruimbak.
6.pluk de gekookte vis.
7.voeg de vis bij de augurk.
8.blacheer de aardappelen,de wortel,de knolselderij en de erwten apart.
9.spoel ze af met koudwater tot dat ze door en door koud zijn..
10.laat ze goed uitlekken.
11.voeg de geblancheerde groente bij de vis en augurk
12spatel de ingredienten voorzichtig door elkaar
13.Voeg naar smaak peper en zout toe


extra info:
-Bij een russische salade hoort een russische dit is een ei wat hard wordt gekookt en dan wordt gehalveerd.
-inplaats van gekookte vis kunt u ook ansjovis gebruiken(blikje per 500 gram)
_________________
Naam:mayonaise\sauce mayonaise

1liter
prijs 1 euro

Ingredienten:
-1.5 dl Gepasteuriseerde eidooier
-0.5 dl azijn
-15 gram fijne mosterd
-8.5 dl olie
-peper
-zout
-worcestersaus

Materieel:
-3 litermaten
-2 bekkens
-garde

Bereidingswijze:
1.-doe de eierdooier met de azijn, het zout en de mosterd in een bekken
2.-roer met een garde de dooier’s los
3.-voeg de olie al druppelt toe aan de eidooier’s onder voordurend roeren met de garde
4.-breng de saus op smaak met peper en worcestersaus

Afgeleidensausen:
Cocktailsaus\Sauce andalouse
Remoudladesaus\Sauce remoulade
Tartaarsaus\Sauce tartarre

Bruine kalsfond/fond de veau lié

Voor 10 liter fond

Ingrediënten :
1 kilo Schenkelvlees
6 kilo kalfsbeenderen
500 gram boqeut garni
3 gram tijm
6 gram gekneusde peperkorrels
2 laurierbladeren
15 liter water

Materialen:
-Slee voor in de oven
-snijplank
-koksmes
-3 bekkens
-1 afvalbak
-bolzeef of schuimspaan

Werkwijze:
1.was de ingrediënten voor het booqeut garni.
2.snij het boqeut en doe deze in een bekken
3.pinceren de kalsbeenderen en schenklevlees
4.leg de beenderen en de schenkel in de pan en giet hier de 12 liter koud water over.
5.breng het geheel tegen de kook aan en schuin af met een bolzeef of een schuimspaan
6.voeg de kruiden en het bouqet garni toe
7.laat dit inkoken tot 10 liter
8.Passeren de fond
9.eventueel helder maken met een clarierfieq mocht dit nodig zijn

-aanvullende info:
fond gebruik je voor sauzen deze bruine kalfsfond gebruik je voor sauzen die donker moeten zijn denk hier bij aan stroganoff saus
Lucillezondag 12 september 2004 @ 00:27
[Recept] Courgette soep met zalm van 430n
Lucillezondag 12 september 2004 @ 00:30
Recept Gehakt ..mmmm zelfgemaakte hamburger! van Dovenwereld

We moeten alleen nog ff achterhalen hoeveel 1 meel is.
-chImp-zondag 12 september 2004 @ 00:40
Wat is het recept voor Onigiri?
Lucillezondag 12 september 2004 @ 00:44
quote:
Op zondag 12 september 2004 00:40 schreef -chImp- het volgende:
Wat is het recept voor Onigiri?
Dit is het topic waarin recepten die al gepost zijn in CUL worden verzameld. Voor verzoekjes moet je gewoon een topic openen.
nero355zondag 12 september 2004 @ 00:52
quote:
Op zaterdag 11 september 2004 23:40 schreef shmoopy het volgende:

Die smilies
Cynix ®zondag 12 september 2004 @ 01:28
quote:
Op zaterdag 11 september 2004 23:40 schreef shmoopy het volgende:
Dus, dit topic is bedoeld voor jullie ideeen en tips, en de recepten.
Twee vraagjes/tips:

1) Zou er bijvoorbeeld met een cijfer van 1 tot 5 een moeilijkheidsgraad voor elk recept kunnen worden aangegeven, zodat je dus snel kunt zien of je iets ff snel tussendoor in elkaar kunt flansen of wanneer een recept nogal bewerkelijk is en je er wat meer kunde of tijd voor nodig hebt?

2) Kan er eventueel per recept een indicatie gegeven worden van de benodigde tijdsduur om e.e.a op tafel te jassen?

Beide bij voorkeur in een vast kadertje boven het recept of nog liever meteen al in de index.
shmoopyzondag 12 september 2004 @ 14:02
Ja, da's best een goed idee, Cynix, alleen die tijdsduur wordt wat natte vingerwerk dan, omdat ik natuurlijk niet alle gerechten kan gaan maken om te zien hoe lang ervoor nodig is.

Ik ga het bekijken.
Isabeauzondag 12 september 2004 @ 14:04
Heeft Karper het niet helemaal begrepen of heb ik het niet helemaal begrepen...
Maar erg leuk idee, shmoopybabe!
Lucillezondag 12 september 2004 @ 14:13
quote:
Op zondag 12 september 2004 14:02 schreef shmoopy het volgende:
Ja, da's best een goed idee, Cynix, alleen die tijdsduur wordt wat natte vingerwerk dan, omdat ik natuurlijk niet alle gerechten kan gaan maken om te zien hoe lang ervoor nodig is.

Ik ga het bekijken.
Natuurlijk gaan we die gerechten wel allemaal zelf maken

Maar meestal kan je wel een redelijke indicatie geven. Een sudderlapje maak je niet in 10 minuten, een salade maken doe je ook niet in 2 uur. En zijn de tijden totaal verkeerd, dan zullen er wel users zijn die het gerecht gemaakt hebben en aangeven dat de tijden echt verkeerd zijn.
shmoopywoensdag 15 september 2004 @ 10:27
*sgop*
Oblivionwoensdag 15 september 2004 @ 10:32
En natuurlijk ga je deze smiley gebruiken...



Die andere heeft een te groot ding op zijn heufd...
Rtificialwoensdag 15 september 2004 @ 10:36
Ehm, eigenlijk moet je de betreffende users dan ook vragen het recept eventueel aan te passen naar een standaard aantal personen (4?), aangezien hoeveelheden niet altijd deelbaar zijn... 2 personen is op Fok! misschien nog wel interessanter, maargoed...

Ennuh, alles in een database-je gieten waarvandaan je vervolgens een boodschappenlijstje kan afdrukken zou ook mooi zijn
shmoopywoensdag 15 september 2004 @ 10:37
quote:
Op woensdag 15 september 2004 10:32 schreef Oblivion het volgende:
En natuurlijk ga je deze smiley gebruiken... [afbeelding]



Die andere heeft een te groot ding op zijn heufd...
*sgopt Obli ook maar even stiekem onder de tafel*

Ik vind z'n mutsje een beetje rommelig, en onder die van mij kun je hele pannen kwijt.
shmoopywoensdag 15 september 2004 @ 10:38
quote:
Op woensdag 15 september 2004 10:36 schreef Rtificial het volgende:
Ehm, eigenlijk moet je de betreffende users dan ook vragen het recept eventueel aan te passen naar een standaard aantal personen (4?), aangezien hoeveelheden niet altijd deelbaar zijn... 2 personen is op Fok! misschien nog wel interessanter, maargoed...

Ennuh, alles in een database-je gieten waarvandaan je vervolgens een boodschappenlijstje kan afdrukken zou ook mooi zijn
Zeg, m'n sociale leven, wat doe je?!
Oblivionwoensdag 15 september 2004 @ 10:39
Vergeet te zeggen, dat het een super idee is!!

verse pasta Van [i]zoalshetis[i]

Alleen zijn er altijd vervolg receptjes....
Doe je die er ook bij?
Oblivionwoensdag 15 september 2004 @ 10:46
quote:
Op woensdag 15 september 2004 10:37 schreef shmoopy het volgende:

[..]

*sgopt Obli ook maar even stiekem onder de tafel*

Dat deed zeer...En dat was zeker de bedoeling...
quote:
Ik vind z'n mutsje een beetje rommelig, en onder die van mij kun je hele pannen kwijt.


Joenewoensdag 15 september 2004 @ 10:49
Zow een VIsreceptje .

Rode poon met Boursin Cuisine.
Ingrediënten ( 4 pers)

12 kleine panklaargemaakte poontjes
1 pakje boursin cuisine
1 pakje room

evt.
1 blikje ananas
2 gesnipperde lente-uitjes


Hoe maken we het klaar ?
De boursin samen met de room in een grote hapjespan warm laten worden. De poontjes erin leggen en omdraaien als de vis van de graat loslaat en dan de onderzijde op dezelfde wijze bereiden. Stukjes ananas en evt. de lente-ui erdoor.

Lekker met stokbrood en salade of met krieltjes en salade!!


Rtificialwoensdag 15 september 2004 @ 10:59
quote:
Op woensdag 15 september 2004 10:38 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Zeg, m'n sociale leven, wat doe je?!
Sorry
Klonkwoensdag 15 september 2004 @ 11:05
Oei, ik weet even geen originele tvp te verzinnen
Oblivionwoensdag 15 september 2004 @ 11:12
Scampie snacken... Van Vichy_boy.

De Duitse keuken Van Tinkepink, en een boel Piet.

Recept gezocht voor Pasta met zalm Hier staan best hele leuke recepten in...

Ik krijg trek....
Oblivionwoensdag 15 september 2004 @ 11:29
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic Van Piet!
Is echt heel erg lekker, en al vele malen klaargemaakt! Zachte wafels....
Mistress_Dodovrijdag 17 september 2004 @ 05:07
Iemand had een opmerking over "recepten in een databaseje gieten wat dan een boodschappen lijstje kan afdrukken"

Ik gebruik daar "resort chef" voor... www.resortsoftware.com

Groetjes,
Agnes
shmoopywoensdag 29 september 2004 @ 09:41
Tnx iedereen, maar we willen meer.

[subtiel]schopje dus[/subtiel]
Seborikwoensdag 29 september 2004 @ 11:27
Mag m'n soep met ananas erin, shmoopy?
shmoopywoensdag 29 september 2004 @ 12:04
*ril*

Tuurlijk, popje, maar ik wil toch eerst wel even een ingredientenlijstje zien.
Seborikwoensdag 29 september 2004 @ 12:06
quote:
Op woensdag 29 september 2004 12:04 schreef shmoopy het volgende:
*ril*

Tuurlijk, popje, maar ik wil toch eerst wel even een ingredientenlijstje zien.
Koken met Seborik, deel 1.

Met een berg zout nog.
Faithywoensdag 29 september 2004 @ 12:43
Ik ga ook nog wel even graven in Faithy's receptenboekje

heb nog wat heeeerlijke recepten voor Nasi, Goulash, satesaus en spare-rib en saté marinade
Riannwoensdag 29 september 2004 @ 15:12
Dit heb ik afgelopen vrijdag gemaakt. En lekker

Tortellini met champignonsaus
hoofdgerecht, 4 personen

Benodigdheden
· 1 1/2 pak tortellini met kaasvulling (a 250 g)
· 1 bakje kastanjechampignons (250 g, Biologisch)
· 25 g boter of margarine
· 1 schaaltje kipfilet in blokjes (ca. 350 g)
· 1 pak mix voor champignonsaus (60 g)
· 1 zak gemengde sla (200 g)
· 4 eetlepels dressing originale (fles a 300 ml)
· 1/2 zakje verse peterselie (a 30 g)

Bereiden
Tortellini volgens gebruiksaanwijzing koken. Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. In braadpan boter verhitten en kip in ca. 7 minuten rondom bruinbakken. Champignons toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Mix en 500 ml water toevoegen en geheel aan de kook brengen. Intussen sla en dressing mengen. Peterselie boven saus fijnknippen. Tortellini door saus scheppen. Pittig op smaak brengen met (versgemalen) zwarte peper. Serveren met salade.

Bereidingstijd 20 min

Bron: AH

plaatje:

Echt een aanraden was zo super lekker.


LadyScarlettdonderdag 30 september 2004 @ 13:43
Pasta met zalmsaus

Dit is echt TE lekker en TE makkelijk, zelfs mensen die eiglijk niet van vis houden vinden dit lekker!

benodidheden ( voor 3 a 4 mensen)
- pasta (ik vind het bijzonder lekker met tagliatelle, maar een ander soort kan ook) ca. 75 gram per persoon
- citroensap
- verse dille ( gedroogde kan natuurlijk ook, maar verse geeft een sterkere smaak)
- 250 gr. gerookte zalm, zeg maar de zalm die je rauw op toastjes eet ( bijv die van Aldi, superlekker en nog goedkoop ook!)
- 200 ml creme fraiche of room culinair of iets dergelijks
- knoflook naar smaak
- peper (geen zout want de zalm maakt het al zout genoeg)

bereiding:
Kook de pasta. Zorg er voor dat je de pasta in kokend water doet, er wat zout en olijfolie doorheen doet, het water blijft koken en een deksel op de pan doet zodat er geen wit schuim op het water komt . Maak de saus: doe wat boter in een pan en laat het smelten voeg er de creme fraiche aan toe. Laat het zachtjes koken en gooi daarna de zalm (in reepjes of stukjes), dille,peper, knoflook en wat citroensap doorheen. De sus is supersnel klaar dus begin er mee als de pasta nog een stuk of 8 minuten moet koken. Giet de pasta af, serveer in hoge borden (pasta koelt razendsnel af dus hoge borden zijn gewenst) en giet de saus eroverheen en klaar ben je!

Bereindingstijd 20 tot 25 min.
Mr-Zdonderdag 30 september 2004 @ 17:10
Pizza: Zelf pizza maken
Krakelingen: recept voor krakelingen
eiersalade: Eiersalade
shmoopydonderdag 30 september 2004 @ 17:25
quote:
Op donderdag 30 september 2004 17:10 schreef Mr-Z het volgende:
Pizza: Zelf pizza maken
Krakelingen: recept voor krakelingen
eiersalade: Eiersalade
Psies, jij snapt het.

Hoeven niet per se eigen recepten te zijn, maar deze linkjes zijn heel handig.
biawadonderdag 30 september 2004 @ 17:39
Een aantal recente die ik het vermelden waard vind:
Vegetarische moussaka van Spindizzy met plaatjes
Kikkererwtenstoofschotel met feta ook van Spindizzy
Macaroni overschotel met aubergine van Dymphy
Faithywoensdag 6 oktober 2004 @ 16:32
Champignonstroganoff met pasta (vegetarisch pastagerecht)

Een bijzonder gerecht voor een bijzonder etentje.
Schenk er gekoelde droge witte wijn bij.


voor 4-6 personen:

Nodig:


* 50 g boter
* 2 teentjes knoflook, geperst
* 1 ui in dunne parten gesneden
* 650g gemengde paddenstoelen (oesterzwammen, grotchampignons), heel of gesneden
* 15 g bloem
* 1.5 dl groentebouillon
* 2 el droge witte wijn
* zout en versgemalen zwarte peper
* 1 dl dikke room
* 3 el gehakte verse tijm
* 2 el paprikapoeder
* 700 g gekookte tagiatelle, omgeschud met boter


Recept:

Smelt de boter in een grote braadpan en fruit ui en knoflook 7 minuten tot de ui lichtbruin is.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze 2 minuten.
Roer de bloem erdoor.
Verhit 30 seconden en voeg dan langzaam, al roerend, de bouillon en daarna de wijn toe.

Breng de saus aan de kook en breng hem op smaak met zout en peper.
Roer de room, de tijm en de paprikapoeder erdoorheen.

Kook nog 2 minuten en serveer het met de warme tagiatelle.


Eet smakelijk



(Bereidingstijd: minuutje of 20)

[ Bericht 1% gewijzigd door Faithy op 06-10-2004 16:34:10 (het heeft ook een bereidingstijd...) ]
E.T.zaterdag 9 oktober 2004 @ 16:26
Ik weet niet meer waar ik mijn 'ranzige kip' gepost heb

Dan nog maar een keer:

2 kipfilets in stukjes
2 a 3 flinke uien, gesnipperd
bakjes champignons in plakjes
125ml creme fraiche
150 paturain
bouillonblokje

Kipfilet even bruin bakken. In andere koekenpan de ui en de champignons bakken. Creme fraiche en paturain laten smelten in ui-champignon mengsel. Dan de gebakken kipfilet erbij doen en bouilonblokje verkruimelen erboven. Nog even lekker laten pruttelen.
Lekker met gekookte rijst

edit: bereidingstijd is een minuutje of 20.
categorie: erg simpel
Oblivionzaterdag 9 oktober 2004 @ 19:50
Wordt het al wat, Shmoopy?
shmoopyzaterdag 9 oktober 2004 @ 22:17
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2004 19:50 schreef Oblivion het volgende:
Wordt het al wat, Shmoopy?
Obli, ik mot veeeeel meer recepten.
Als het een beetje een behoorlijk lijstje is ga ik met Lucille om de tafel zitten, die kan nl technisch doen wat ik in m'n hoofd heb, snap er zelf op dit moment de ballen nog van.

Het heeft veel meer om het lijf als ik het ga doen zoals ik het wil doen, klikbare hoofdstukken, waar dan weer klikbare recepten staan, sowieso rubriceren, en daar moet ik echt wel even voor gaan zitten.
Maar dan wordt het ook wel mooi.

Iedereen: doorposten.
Oblivionzaterdag 9 oktober 2004 @ 23:10
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2004 22:17 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Obli, ik mot veeeeel meer recepten.
Als het een beetje een behoorlijk lijstje is ga ik met Lucille om de tafel zitten, die kan nl technisch doen wat ik in m'n hoofd heb, snap er zelf op dit moment de ballen nog van.

Het heeft veel meer om het lijf als ik het ga doen zoals ik het wil doen, klikbare hoofdstukken, waar dan weer klikbare recepten staan, sowieso rubriceren, en daar moet ik echt wel even voor gaan zitten.
Maar dan wordt het ook wel mooi.

Ben heel benieuwd, en vele (denk ik) met mij...
quote:

Iedereen: doorposten.
Yes, M'am!
PdeHoogzaterdag 9 oktober 2004 @ 23:29
Vergeet vooral die recepten van de brownies en andere chocolade-dingen niet

Chocolade creme brulee
Aardbeienbrownies
Brownies met stukjes chocolade en noot

en ga zo verder
rubyzondag 10 oktober 2004 @ 12:47
Recept voor Surinaamse Saotosoep van Ruby (niet zelf bedacht, maar toch... )

Recept voor soato soep?
Miss_MacPhistomaandag 11 oktober 2004 @ 15:54
Mag ik mijn meest favoriete stamppot hier ook plaatsen?

Categorie: hoofdgerecht (stamppotten/winterkost)
Aantal personen: ong. 4 personen
Bereidingstijd: ong. 45 minuten

Nodig:
1,5 kg aardappelen (geschild en in blokjes)
50g boter (of margarine)
1 rode kool (geschaafd)
4 verse braadworsten
2 el rode wijnazijn
2-3 tl bruine suiker
1 laurierblaadje
1 kruidnagel
1dl appelmoes
zout en peper
(evt: 1 mespuntje gemalen kruidnagel)

Stap 1: aardappels in water met zout in ong. 20 minuten gaar koken. In 25g boter (of margarine) kool al omscheppend in ong. 5 minuten beetgaar bakken.

Stap 2: worstjes inprikken (met sateprikker of zo). 25g boter (of margarine) verhitten en worstjes in 5 minuten rondom bruin bakken. 1dl water, de azijn, de suiker, het laurierblaadje en de kruidnagel toevoegen en worstjes in ong. 20 minuten gaar stoven.

Stap 3: aardappels fijnstampen met de appelmoes. Rode kool erdoor scheppen en stamppot op smaak brengen met zout, peper en (evt.) kruidnagelpoeder. Worstjes uit stoofvocht nemen en in plakken snijden. Laurierblad en kruidnagel eruit nemen. Worst door stoofvocht scheppen en als jus bij stamppot serveren.

Nou, veel succes ermee. Hier is het echt een succesrecept!
Rtificialdinsdag 12 oktober 2004 @ 15:14
Oi, mijn chocoladetaart mag niet ontbreken natuurlijk: [FOTO's] Kookhoogstandjes
Mr-Zdinsdag 12 oktober 2004 @ 18:12
En lukt t al met het fabriceren van dit 'boek'? Ik ben benieuwd!
Troelwoensdag 13 oktober 2004 @ 11:15
Even een ordiniare terugvindpost van mij.

Shmoops, als je nog meer hulp nodig hebt moet je gillen hoor!
Shark.Baitdonderdag 14 oktober 2004 @ 12:20
Mijn versie van surinaamse sambal:

Hollandse sambal


aardappels met Rozemarijn:

[ Bericht 22% gewijzigd door Shark.Bait op 14-10-2004 21:10:11 ]
Faithyzaterdag 16 oktober 2004 @ 15:35
mijn opa had gisteren verse makreel gevangen en gerookt, en daar moest wat mee gedaan worden...

dus, heb ik er makreelsalade van gemaakt voor op een bruschetta.

Makreelsalade:

Men neme:

1 makreel, gerookt of gestoomd
2 teentjes knoflook
een klein uitje
olijfolie
mayonaise/olijvonaise/lijnmayo of whatever you like
peper
zout

keukengerei: staafmixer of keukenmachine

Maak de makreel schoon door deze geheel en al uit te pluizen; zorg dat er geen graatjes blijven zitten.

Snij de knoflook, de ui in kleine stukjes, en gooi er wat peper, zout, en een beetje olijfolie bij.
Neem vervolgens wat mayo en gooi deze hier ook bij (je kan veel willen, weinig, ik raad aan om iets meer te nemen dan je denkt dat goed is, anders is de makreel zo droog )

Vervolgens pak je de staafmixer en pureer je het goedje tot een drapje, even proeven en naar gelang nog wat peper en/of zout toevoegen.

Vervolgens mixt men dit met de geplozen makreel, even husselen en klaar om op een bruschetta te doen.

Wat is een Bruschetta?

Men neme:

broodjes/ciabattini's, afbak, mag ook vers.
olijfolie
peper
zout

Bak de broodjes af als het afbakbroodjes zijn.
Snij ze in de lengte doormidden zodat je 2 mooie helften hebt.

Besprenkel dit met olijfolie, en gooi ze in de oven/grill en zorg dat het bovenkant je mooi goudbruin is.
Gooi naar behoefte ook wat peper en zout door de olijfolie heen.

Dit is de basisbruschetta, hier kan men alles bijna alles opgooien. Zoals vandaag de makreelsalade

eet smakelijk

[ Bericht 0% gewijzigd door Faithy op 16-10-2004 16:44:38 ]
Joenezaterdag 16 oktober 2004 @ 16:03
Heej faithy , dat doe ik ook zo , erg lekker idd
melonovyzaterdag 16 oktober 2004 @ 22:49
Sukerbolle van Melonovy

Benodigdheden voor het deeg:
400 g Boerenluxe van Soezie
180 ml water
15 g droge gist
8 g zout
32 g roomboter

Toevoeging:
150 g parelsuiker
5 gram kaneel
kandijstroop (Butterscotsh stroop)

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen in de broodbakmachine. Programma: deeg
Het deeg wordt gekneed en gaat rijzen.
Na anderhalf uur is het deeg klaar. Haal het uit de machine en doe de parelsuiker en kaneel erdoor, kneed het nog even met de hand.
Leg het deeg een beetje uit. Maak 2 strepen over de lengte met de stroop en rol het deeg over de lengte dicht en leg 'm in een ingevette cakevorm.
Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
En klaar is je sukerbolle!
melonovyzondag 17 oktober 2004 @ 12:20
Wat ik erg leuk zou vinden in het fok!kookboek zijn foto's bij de recepten, ik ben erg visueel ingesteld vandaar deze wens.
shmoopyzondag 17 oktober 2004 @ 13:32
Ik ga zeker kijken of dat kan, melonovy, want een kookboek zonder plaatjes is niks aan, natuurlijk.
Faithyzondag 17 oktober 2004 @ 14:12
het is dat ik geen digitale camera heb die ik mee de keuken in kan nemen, anders had ik natuurlijk even een makreelsalade en bruschetta stappenplan gemaakt
Tanksterzondag 17 oktober 2004 @ 23:45
hoe plaats ik een foto ? (mischien domme vraag... )
PdeHoogmaandag 18 oktober 2004 @ 06:49
quote:
Op zondag 17 oktober 2004 23:45 schreef Tankster het volgende:
hoe plaats ik een foto ? (mischien domme vraag... )
[ img ] url van foto [ / img ]

Verwijder wel alle spaties
karpermaandag 18 oktober 2004 @ 13:38
van mij komen er foto's.


er gaan dan mensen jaloers worden op de keuken(wel bij me op school)
Faithymaandag 18 oktober 2004 @ 21:15
als ik mn huisje heb krijg ik ook een mooie keuken..

nou jah, iig mooi blad, de kastjes verven etc.

zin in!
Faithymaandag 18 oktober 2004 @ 21:50
Tortellini broccoli ovenschotel:

Nodig:

Tortellini (carne of veggi maakt niet uit)
Broccoli
Kaassaus
gehakt
champignons (en evt. andere groenten)
Parmezaanse Kaas
evt. wat creme (culinesse of creme fraiche)

Tortellini koken, broccoli koken, kaassaus aanmaken zoals op de verpakking staat.

Gehakt rullen en champignons (en evt. andere groenten (paprika, tomaat)) meebakken.

Alles in een ovenschaal gooien en de kaassaus en parmezaanse kaas eroverheen gieten/strooien.

Even in de oven zetten tot de kaas een mooi korstje vormt en voila!
ChrisJXmaandag 18 oktober 2004 @ 22:12
Arretjecake
Zelfgemaakte frietjes
Fritattensoep

Misschien allemaal wat simpel, maar moeilijker hoeft het voor mij niet

Heeft iemand misschien interesse in havermoutkoekjes? Dan zal ik eens kijken of ik het recept kan vinden.
shreddermaandag 18 oktober 2004 @ 22:38
Ik heb hier nog eigen soeprecepten, waarvan Maïssoep mijn favoriet is.

Maïssoep (voor ± 3 pers.)

Blik corn cream
Blikje water
Twee eieren
Twee lepels suiker
Theelepel Aardappelzetmeel
Peper en zout
Evt. krabstick en blikje maïs

Doe het blikje corncream in de pan op hoog vuur. Vul het lege blikje met water en doe deze hoeveelheid in de pan. Wacht tot alles prut. Klop ondertussen twee eieren in een kommetje los. Je kunt de peper en zout alvast in het eimengsel doen, want als je het boven de pan doet slaat de stoom tegen de molens.
Maak met wat koud water (anders krijg je klonten) het aardappelzetmeel klaar voor het binden van de soep. Terwijl je het eimengsel in de pan giet moet je blijven roeren. De soep wordt al wat dikker door het ei, je krijgt mooie fijne witte slierten als het ei van te voren goed geklopt is.
Tot slot doe je het vuur uit, en voeg je het aardappelzetmeel toe. Eventueel doe je twee stuks krabsticks of extra maïs bij.
Eet smakelijk!

Preicrèmesoep

Half Zakje Honig romige Lente-ui variatiesoep (± 3 personen)
Een prei
5 plakjes ham
Bieslook
Rucola
Mosterd
Pistolet

Doe half zakje romige lente-ui en 1,5 in een pan en roer het door met een garde. Doe het op hoog vuur en laat het langzaam borrelen.
Was en snij ondertussen de prei in reepjes. Snij voor drie kwart en gooi de allergroenste bladeren weg. Snij de plakjes ham tot fijne blokjes. Gooi de ingrediënten in de soep en laat alles koken. Doe een eetlepel grove mosterd erbij.
Knip nu het bieslook met een schaar en gooi deze bij de soep als het vuur uit is of bij opdienen. Anders gaat de smaak verloren bij doorkoken. Dit geldt ook voor de rucola.
Serveer met een warme pistolet. De soep is vrij gebonden, dus af en toe extra water toevoegen tot gewenste dikte.
Lucilledinsdag 19 oktober 2004 @ 19:31
Een spontaan recept, net bedacht.

Vul een ovenschaal met voorgekookte aardappelschijfjes.
Doe er flink wat verse peper over.
Pleur er een blik grote witte bonen doorheen en een blikje ananas (in stukjes gesneden). Paar stukjes paprika uit een potje (die gegrilde dus) in stukjes. Strooi er mosterdzaadjes over. Even roeren.

Doe een pakje kokosmelk in een beker, voeg er zout, sambal, wat pastakruiden en flink wat knoflook (uitgeperst) doorheen. Dit even opkloppen en over de aardappels doen en ff omroeren.

Plakken kaas er over gooien. En in de oven doen voor een minuutje of 35 a 40 op 200 graden.

Ondertussen nog wat roerbakgroenten in een pan gedaan, beetje oestersaus er over en wat zoete chilisaus. Even roerbakken en van het vuur halen. Handje met pijnboompitten er over strooien.

Ondertussen staan de kippepootjes die ik gisteren gebraden had al op het vuur (nou ja, geen vuur dus ) en nu is het wachten tot de ovenschaal klaar is.

Eet smakelijk.
melonovydinsdag 19 oktober 2004 @ 20:25
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 19:31 schreef Lucille het volgende:
Een spontaan recept, net bedacht.


Hoe kom je er op?

Dit wordt vast een fok!toppertje...
Furbydinsdag 19 oktober 2004 @ 20:28
Ah, dit topic is dus een soort van [centraal] cullinesse topic begrijp ik.

Nou, forum dicht en dit topic naar lifestyle en voila. Weer wat bagger van Fok af (en Fok sneller)

MouseInteractivedinsdag 19 oktober 2004 @ 21:04
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 20:28 schreef Furby het volgende:
Ah, dit topic is dus een soort van [centraal] cullinesse topic begrijp ik.

Nou, forum dicht en dit topic naar lifestyle en voila. Weer wat bagger van Fok af (en Fok sneller)

Het sluiten van 'Onzin voor je leven' lijkt me een beter plan
coolbabedinsdag 19 oktober 2004 @ 22:43
Vispotje
Nodig:
2 tenen knoflook
1 ui
400 gram koolvisfilet (diepvries)
400 gram snijbonen
4 tomaten
1 pak tomato frito


Fruit de ui met de in stukjes gesneden knoflook aan in wat olie. Snij de tomaten in stukken en doe ze erbij in de pan. Snij de snijbonen in wybertjes, was ze en doe ze bij het prutje. Het pak tomato frito erbij doen en het geheel aan de kook brengen en daarna laten sudderen.
Als de bonen beginnen te garen de vis in stukken snijden en toevoegen. Laten sudderen tot alles gaar is.
Lekker met witte rijst en een takje peterselie
Lucilledinsdag 19 oktober 2004 @ 23:07
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 20:25 schreef melonovy het volgende:

[..]



Hoe kom je er op?

Dit wordt vast een fok!toppertje...
Wat is er mis mee?
shmoopydinsdag 19 oktober 2004 @ 23:15
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 23:07 schreef Lucille het volgende:

[..]

Wat is er mis mee?
Het lijkt mij ook niet erg smakelijk, Luus.

Maar dat kun je ook anders zeggen, he?
Faithydinsdag 19 oktober 2004 @ 23:35
ik ga toch liever voor mn broodje ham/cheddarchees met kipfilet in stukjes
Faithymaandag 25 oktober 2004 @ 20:36
Het recept dat ik hier heb is voor 4 a 6 personen, maar je kan dus gewoon de verhoudingen aanpassen naar eigen wil..

Spinazie-Champignon-Lasagne

Nodig:

boter om in te vetten (kan ook olijfolie zijn)
225g verse lasagne
halve portie kaassaus
50g geraspte parmezaanse kaas

Voor de vulling:

2el olijfolie
2 teentjes geperste knoflook
1 gesnipperde ui
225 gram champignons, in plakjes
675g spinazie, diepvries, ontdooid en goed uitgelekt
flinke mespunt geraspte nootmuskaat
450g roomkaas
zout en peper

Bereiding

Verhit voor de vulling de olijfolie in een grote braadpan (ik neem altijd een wok), en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten.
Voeg de champignons toe en bak ze 5 minuten.
Voeg de spinazie en nootmuskaat toe en bak die 5 minuten.
Roer de roomkaas erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Laat de kaas in 3 a 4 minuten smelten.

Verwarm de oven voor op 200 *C
Maak de lasagne. Vet een ovenschaal in met boter en leg een laat lasagne op de bodem.
Verdeel hierover een deel van het spinaziemengsel en leg er een laag lasagne op.
Maak net zoveel lagen tot alles op is.
Bestrooi het gerecht met parmezaanse kaas en bak het geheel ongeveer 40 minuten in de oven.

(geraspte gratin-kaas kan ook in plaats van parmezaanse kaas, geeft het geheel een wat romiger smaakje)
Chielusdinsdag 26 oktober 2004 @ 15:40
Oke, ook hier even een bijdrage voor het hoofdstuk; Weinig tijd, Veel smaak:

FAST SCAMPI

Snel Pasta gerecht voor de liefhebbers (2 a 3 personen)

Benodigdheden:

1 zak rauwe scampi (500 gram)


1 fles zoete Chilisaus


1 Pak verse Tagiatella (250 gram)


1potjeZongedroogde tomaten


1 flesje Blueband Finesse voor koken (of een ander roomproduct)


Bosuitjes (of Lenteuitjes)


Peper, Zout, Olijfolie (geen Extra Virgine)

Bereiding

Ontdooi de Scampi , pel ze en maak ze schoon dmv het darmkanaal te verwijderen. (Dit kun je mooi eerder op de dag doen zodat je met de rest van het koken maar 20 minuten nodig hebt. Als dit allemaal te veel moeite is koop dan al gepelde scampi of gamba's)

Dep de Scampi droog.

Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook.

Snij ondertussen de Zongedroogde tomaten in kleine stukjes en snij van de Bos of Lente uitjes mooie ringen van de steeltjes (Het groene gedeelte)

Zet een Wok (of Koekenpan) op hoog vuur en doe hierin wat olijfolie.

Doe ondertussen de Taggiatella in de pan met water en voeg hier wat olijfolie aan toe. De taggiatella moet ongeveer 5 minuten koken.

Doe de Scampi & de zongedroogde tomaten in de wok als de olie heet is en bak ze aan.
Als de scampi mooi roze zijn voeg dan de Blueband finesse toe en een deel van de Chilisaus (afhankelijk van de sterkte die je zelf wilt maar ik doe er meetsal een halve fles in.) Breng evnetueel wat op smaak met wat peper en zout.

Giet de Taggiatella af en verdeel deze over de borden.
Doe daarna de Scampi met de saus hierover heen.
Garneer af met een goede hoeveelheid Bosuitjes.

Eet Smakelijk.
Faithyzondag 26 december 2004 @ 14:23
Italiaanse maaltijd-groentensoep voor 4 personen

2 el olijfolie
1 zak Italiaanse Roerbakmix (AH/C1000)
1 1/2 flesje Maggi Basis voor Groentensoep
1/2 el oregano
100g plakjes ontbijtspek (ongerookt)
1 pak tortellini verdi (250 gram)
75 gram gemalen pittige kaas
1 stokbrood

Bereiden:

Olie in soeppan verhitten en groente 1 minuut bakken..

Basis voor groentensoep, oregano, en 1.5 liter water erbij schenken en aan de kook brengen en dit 15 minuten laten doorkoken.
Ontbijtspek in droge koekenpan knapperig uitbakken. Laatste 8 minuten tortellini door de soep roeren en meekoken.
Soep met peper op smaak brengen, in kommen scheppen en het spek erover verdelen.
Met kaas en stokbrood serveren.

Bereidingstijd: ± 30 minuten


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tagliatelle met spek en mascarpone voor 4 personen

1 zak groene tagliatelle
1/2 duopak gerookte spekblokjes
2 uien
1 courgette
1 bakje mascarpone (250 gram)
1 zakje verse peterselie

Bereiden:

Tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken.
In de koekenpan spekblokjes uitbakken. Uien pellen en snipperen. Courgette schoonmaken en in blokjes snijden.
Ui en courgette bij de spekjes gooien en mee laten bakken voor ongeveer 5 minuten.
Mascarpone erdoorheen roeren en meewarmen.
Saus met zout en peper op smaak brengen.
Peterselie fijnhakken. Tagliatelle en saus over de borden verdelen en met peterselie bestrooien

Bereidingstijd: ± 20 minuten



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spinazie-zalmpannenkoeken voor 4 personen

1 pak bladspinazie uit de diepvries (450 gram)
500 gram tomaten
1 kleine rode ui
5 el balsamicodressing
1 pak kant en klare pannenkoeken naturel
2 blikjes roze zalm
50 ml slagroom
100 g gemalen belegen kaas

Bereiden:

Spinazie volgens gebruiksaanwijzing verwarmen.
Tomaten schoonmaken en in partjes snijden.
Ui pellen en in halve ringen snijden. Tomaten en ui met dressing mengen.
Pannenkoeken vervolgens volgens gebruiksaanwijzing verwarmen.

Zalm laten uitlekken, velletjes en grootjes verwijderen en zam in stukken verdelen.
Vocht van de spinazie gieten.
Slagroom en 50 gram kaas door de spinazie roeren en de zalm er voorzichtig doorheen scheppen.
Met zout en peper op smaak brengen. Spinazie mengsel over pannenkoeken verdelen, oprollen en met de rest van de kaas bestrooien.

Bereidingstijd: ± 20 minuten




----

Alledrie van van die receptenkaartjes van de AH, en goddelijk, en er valt natuurlijk eindeloos te varieren met ingredienten

[ Bericht 3% gewijzigd door Faithy op 26-12-2004 14:32:58 ]
Renezondag 26 december 2004 @ 14:35
Liejannuhzondag 26 december 2004 @ 15:46
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2004 22:17 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Obli, ik mot veeeeel meer recepten.
Als het een beetje een behoorlijk lijstje is ga ik met Lucille om de tafel zitten, die kan nl technisch doen wat ik in m'n hoofd heb, snap er zelf op dit moment de ballen nog van.

Het heeft veel meer om het lijf als ik het ga doen zoals ik het wil doen, klikbare hoofdstukken, waar dan weer klikbare recepten staan, sowieso rubriceren, en daar moet ik echt wel even voor gaan zitten.
Maar dan wordt het ook wel mooi.

Iedereen: doorposten.
Hmmm... maar Lucille zou eerst nog naar Travel.fok.nl gaan kijken!
Maar een kookboek is ook leuk!

Dit is een verkapte terugvindpost. Valt niet op toch?
Faithyzondag 26 december 2004 @ 15:55
tvp? waar?
#ANONIEMmaandag 27 december 2004 @ 12:22
Ik heb nog een heel lekker speculaasrecept, mag die er ook in?
Chielusmaandag 27 december 2004 @ 13:30
Voorgerecht;

Plateaux met diverse hamhapjes:

Nodig:

Dadels
Zachte geitenkaas
Coppa Speck (Een italiaanse ham)

Verse mini asperges (groen)
Aceto Balsamico
Serranoham

Verse Vijgen
Honing
Proscutto

Ontpit de dadels en vul ze met Geitenkaas
Omwikkel ze met Coppa Speck
Bak op een laag vuur de pakketjes totdat de geitenkaas zacht is.

Marineer de Asperges in Aceto Balsamico
Rol daarna de asperges per 5 in de Serranoham

Snij de vijgen in (zodat je 4 partjes krijgt)
Doe een druppel honig tussen de vijg.
Vul de vijgen met Proscutto

Een ideaal voorgerechtje dat niet veel tijd kost en wel heel erg lekker is. Je kunt zelf de hoeveelheden bepalen maar gelang de vorm van de rest van het dinner en de grote van de maag.
zoalshetiswoensdag 23 februari 2005 @ 01:44
stokbroodje kipfilet:

men neme:
150 gram kipfilet
zelfgemaakte of goede mayonaise
kerrie (poeder)
streng bieslook
zout
peper
olie
citroen
mooi knapperig bakkersstokbroodje/zelf gebakken

marineer de in lengterichting gesneden kipfilet een nacht in de koelkast in olie/ beetje citroensap en kerriepoeder. kook de kipfilet in een pan heet water voor 5 min. pluis eventueel beetje uit en bak het 5 min aan in een matig warme pan. ondertussen stokbrood opensnijden, kerriepoeder, kleine ringetjes gesneden bieslook en p/z samen met de mayonaise mixen. stokbrood insmeren met kerrie/mayonaisemengsel. kip paar minuten laten afkoelen in pan en erop doen.

extra toevoegingen: kort geblancheerde advocado. ruccola met bladsla.
Martijn_77woensdag 23 februari 2005 @ 20:21
Ook een Brabants streek gerecht mag niet ontbreken:

Brabantse (Zure) Zult

Ingrediënten:
1 kg varkenskop (wangen)
200 gram varkenstong
100 gram varkenshart
200 gram zwoerd
2 liter water
3 stuks laurierblad
10 gr peperkorrels
5 gram zout
10 gram nootmuskaat
150 cc azijn.

Bereidingswijze:
Varkenskop, tong en hart opzetten met heet water. Laurier, peperkorrels en zout toevoegen. Aan de kook brengen en ongeveer 5 uur latentrekken. Vervolgens vlees en zwoerd van de botten halen en samen met hart en tong door de gehaktmolen of keukenmachine doen en fijn malen. Het overgebleven vocht zeven en bij het gemalen vlees doen. Deze massa, onder voortdurend roeren, aan de kook brengen, goed doorlaten koken!!! Het geheel op smaak brengen met nootmuskaat azijn en zout. Het geheel nogmaals goed doorkoken, in een vorm doen en af laten koelen.
karperwoensdag 23 februari 2005 @ 22:45
ben zelf weer bezig met een date base voor mezelf,

is te verkrijgen via lars_kern16@hotmail.com
Chielusdinsdag 8 maart 2005 @ 14:03
Oke even mijn kookhoogstandjes van gisteren hier neerknallen:

Frincandeau gevuld met appel/rozijnen chutney met Roerbakgroenten in rozemarijn-rucolasaus
(en rosti)

(6 personen)

Benodigdheden:

Een mooi groot stuk varkensfricandeau (+/- 800-1000 gram)
1 potje appelcompote
1 hele appel
een hand vol rozijnen
kaneel
Bakboter

500 gram kastanjechampions
1 courgette
1 winterpeen
1 prei
1 tuk brocolli
2 potjes creme fraise
verse rzoemarijn
verse rucola

rosti (ik heb gewoon van aviko uit de diepvries gepakt, maar je kunt hem ook zelf maken)

Pak de varkens fricandeau en laat hem op kamer temperatuur komen,
Maak via de zijkant met een scherp met een mooi gat door de fricandeau,
Mix de appelcompote, rozijnen appel en kaneel door elkaar heen, vul hierna de fricandeau en sluit de fricandeau met keukentouw of met coctailprikker.

Bewaar de rest van de vulling om later er los bij te serveren

Braad de fricandeau ongeveer 40 minuten

Snij de groenten in grove stukken en roerbak deze.
Voeg hierbij de creme fraise en gehalte rozemarijn en rucola,

Bak de rosti

Het is allemaal vrij simpel maar het is superlekker.

Eet smakelijk
Oblivionzaterdag 2 april 2005 @ 14:23
[Recept] Sjalotten pesto

van 430n
Oblivionzaterdag 2 april 2005 @ 14:27
Lekkerste hartige quiche?

Van Nijna.
Euc-zaterdag 2 april 2005 @ 15:56
Ik wacht nog steeds op de foto's van karper!
Mirjamzondag 3 april 2005 @ 17:20
lekker marokkaans
quote:
Tajine van kip met tuttifrutti

je kan het klaarmaken in een echte tajine, maar natuurlijk ook gewoon in de ouderwetse hollandse braadpan!

ingredienten
1 envelopje saffraandraadjes [ik heb t zonder gedaan, ging prima
1 kippenboulliontablet
4 kippenbouten met vel, in 2 stukken gehakt
kipkruiden
olijfolie
1 gesnipperd ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 tl/ gemberpoeder
half kaneelstokje
250 gr. gewassen tuttifrutti
4 plakjes citroen

saffraan en boulliontablet in maatbeker doen, overgieten met 400 ml. kokend water, doorroeren en saffraan 10 min. weken.

kippenbouten bestrooien met de kipkruiden. in braadpan of tajine olijfolie verhitten, stukken kip rondom bruin bakken en uit de pan op ene bord scheppen
eventueel overtollig vet uit de pan scheppen.
ui en knoflook 2 min. in braadvet fruiten. gemberpoeder en kaneelstokje erdoor, saffraan met weekwater opschenken en aan de kook brengen. tuttifrutti, plakjes citroen en stukken kip erdoor scheppen. deksel schuin op de pan leggen en ion ca. 45 min. gaarstoven.
kip af en toe keren.

op smaak brengen met zout en peper.
ik heb het geserveerd met couscous met fijngesneden tuttifrutti en geroosterde pijnboompitjes erdoor
karperzondag 3 april 2005 @ 21:44
welke foto's?

druk druk vergeet echt veel de laatse tijd
MizzEnroedinsdag 5 april 2005 @ 09:50
Smoorkip van abraham.
Stoofaal van Coolfool.
Shalbodonderdag 14 april 2005 @ 17:57
Aardappelschotel: 4 pers

nodig:


- aardappelen
- 2 dikke uien
- 200 ml slagroom
- boursin-kaasje ( knoflook, niet peper!!)
- geraspte kaas
- 2 eieren

doen:

verwarm over voor op 200 graden
kook de aardappelen ongeveer een kwartiertje, zodat ze niet helemaal zacht zijn
snipper de ui en even smoren
maak saus van boursin, 2 geklopte eieren en de slagroom
snij aardappelen in plakjes en beleg bodem van een overschaal met plakjes,
doe er een laag ui overheen, vervolgens de saus en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Herhaal proces tot schaal vol is/aardappelen op zijn

20 min. in de oven.

smakelijk!
Oblivionwoensdag 3 augustus 2005 @ 13:26
Hele harde schop!
Speciaal voor de modjes en users...
Zoeken!!!
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 20:20
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 13:26 schreef Oblivion het volgende:
Hele harde schop!
Speciaal voor de modjes en users...
Zoeken!!!
Graag even jou zalm recept hier even posten dan Obli
Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 11:20
Inderdaad!! Zoek zelf Obliv

Wat eten we vandaag ? [Deel 41] Zalm pasta van Oblivion

Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 11:22
Nog eentje voor lekkere stoofperen:

Recepten voor stoofperen?
Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 11:28
Mosselen van Pos:

Wat eten we vandaag ? [Deel 41]
Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 11:36
Gamba's met tomaat en knoflook:

Ingrediënten voor 2 personen
500gr scampi’s - 4 tomaten (fijngesneden) - 6 tenen knoflook (fijngehakt) - 4 eetlepels olijfolie - half bosje basilicum (in grove reepjes) - peper - zout

Bereiding
Pel de scampi’s, dep ze met keukenpapier droog. Ontvel de tomaten, verwijder het zaad en snij ze in kleine stukjes. Pan op het vuur met knoflook en voeg de scampi’s na een paar seconden toe. Bak ze een paar minuten mee op een hoog vuur. Voeg de tomaten en de basilicum toe en maak op smaak met peper en zout. Dit naar smaak toevoegen. Pas op dat je dit niet te weinig doet.

Hou je niet zo van knoflook, voeg dan minder toe.


Lekker met een stokbroodje met Tapenade, sla en zelfs tortillia's met milde of pittige dipsaus (dat laatste heel even de oven in ).
Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 11:54
Van XcUZ_Me kipfilet met mon chou en mostert.:

Eerste hulp bij koken!!
Faithzdonderdag 4 augustus 2005 @ 12:23
Van Lienekien, Kip met kokos en ananas:

Eerste hulp bij koken!!
Faithzvrijdag 5 augustus 2005 @ 08:51
Hoe gaat het met het kookboek?
Faithzmaandag 8 augustus 2005 @ 10:19
Schop
Mirjammaandag 8 augustus 2005 @ 23:58
t is nogsal rustig, geloof ik met het kookboek
mods?
Martijn_77dinsdag 9 augustus 2005 @ 19:39
quote:
Op maandag 8 augustus 2005 23:58 schreef MissyMirjaM het volgende:
t is nogsal rustig, geloof ik met het kookboek
mods?
Is dit subforum niet een groot Culiniar naslagwerk?
Mirjamdinsdag 9 augustus 2005 @ 20:45
ja.
maar dat was toch niet de intentie van dit topic, of wel?
ik bedol, het maakt mij niet uit.
Mariposadinsdag 9 augustus 2005 @ 20:54
Deze heb ik ooit uit een topic gehaald en in mijn recepten-document geplakt. Weet niet meer van wie het is. Maar het was erg lekker.

Masala van eieren
- 6 eieren
- paar teentjes knoflook (naar smaak)
- stukje verse gember, geplet
- 1 of 2 groene pepertjes in reepjes
- 2 el olie
- 2 grote uien gesnipperd
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl karwijpoeder
water
zout
verse korianderblaadjes fijn gesneden

De eieren hard koken en pellen. Olie verwarmen en uien fruiten, pepertje, gember en knoflook toevoegen. Daarna de kruiden erbij en alles goed doorroeren. De tomatenpuree toevoegen en net zo veel water dat het een smeuïge massa wordt. Dan de eieren inprikken en erbij doen en alles een kwartiertje op laag vuur laten sudderen. Op het laatst zout naar smaak en gesnipperde koriander erover strooien.

En de Runderbouillon van Piet Verdriet (zonder zout).

RunderBoullion
Neem een grote pan,
koop een stel verse mergpijpen (moeten fris ruiken, als ze niet lekker fris ruiken zijn ze niet vers, en ga dan op hoge toon terug en scheld de slager zijn huid vol als de zaak vol staat, dan doet ie het nooit weer)
een mooi stuk soepvlees.
De Mergpijpen in een ovenschaal in de oven tot ze bruin zijn.
Doe de mergpijpen met het vlees, een grote ui, paar tenen knoflook, een schacht prei, laurier, peperkorrels, 1 of 2 foelie blaadjes, GEEN ZOUT, een gewassen peen, peterelie, selderij, wat andere groene kruiden, hoeft niet vers, kruiden kunnen ook droog. in de pan, opvullen met koud water en op een laag vuur tegen de kook houden, maar niet laten koken.
regelmatig afschuimen.
Af en toe water bijvullen, of restjes wijn erin is ook lekker.
en lekker laten trekken.
Hoe lang?
Minstens een paar uur, je hoeft er niet naast te staan, je kan gewoon fokken en tv kijken.
Wat je ook kan doen is de pan een paar dagen laten trekken, en al je afsnijdsels van vlees, groente er in te doen.
Blijven afschuimen.

de grote vaste delen er uit halen, en de vloeistof door een puntzeef halen.
als je wilt kan je er nu soep van maken.
Je kan het ook invriezen, per liter, of in ijsblokjes als basis voor sausen.
Of je laat het afkoelen, dan zet je het in de koelkast en kan je het laatste beetje vet er af scheppen, dan kan je er een eitwit doorheen roeren en je brengt het weer langzaam aan de kook. Het eiwit zal terwijl het door de hitte stolt, de vaste stoffen aan zich binden en je kan dit afschuimen, dan blijf een kraakheldere boullion over, die het erg goed doet als groentesoep.

Vraag je slager om runderschenkel. Als er enig vlees aan zit snijd je dat eraf en bewaar je. De botten zelf in een hete oven tot ze wat kleur hebben (pinceren), er hoeft geen olie/boter ofzo bij. Als het bot een lichtbruine kleur heeft kan het samen met het vlees en de groente de pan in om bouillion te trekken.
prupkedinsdag 9 augustus 2005 @ 23:49
Misschien is het leuk (ik denk ook maar wat) om een Fok Studenten kookboek te maken. (want er zijn maar een paar echt leuke studentenboeken te koop)

En dan e=ook nog een Fok kookboek voor gevorderden (oid)

Vind een uitgever die zo goed is om het te drukken en men hebben een succes.

@ sidekick : u'got mail
Sidekickwoensdag 10 augustus 2005 @ 13:08
quote:
Op dinsdag 9 augustus 2005 23:49 schreef prupke het volgende:

Vind een uitgever die zo goed is om het te drukken en men hebben een succes.

@ sidekick : u'got mail
Ja, ik zag het, maar ik denk niet dat ik de aangewezen persoon ben om daarover te beslissen. Vorig jaar heb ik alleen het idee geopperd om een soort van digitaal kookboek te maken waar alle recepten die in CUL voorbij komen overzichtelijk te bundelen. Het is aan de CUL-mods hoe daar invulling aan wordt gegeven.

[ Bericht 3% gewijzigd door dutch-mamma op 11-08-2005 20:21:38 (linkje verbeterd) ]
Mirjamwoensdag 10 augustus 2005 @ 13:12
quote:
Op woensdag 10 augustus 2005 13:08 schreef Sidekick het volgende:

. Het is aan de CUL-mods hoe daar invulling aan wordt gegeven.
ik geloof niet dat daar nog iets van gaat komen met de nieuwe mods.
als ik zo die laatste post van martijn hier zie, is dit overigens leuk bedoelde topic een langzame dood aan het sterven op deze manier.
Martijn_77woensdag 10 augustus 2005 @ 20:05
quote:
Op woensdag 10 augustus 2005 13:12 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

ik geloof niet dat daar nog iets van gaat komen met de nieuwe mods.
als ik zo die laatste post van martijn hier zie, is dit overigens leuk bedoelde topic een langzame dood aan het sterven op deze manier.
Een soort inhouds topic zou wat mij betreft een uitstekend idee zijn maar hoe kijken jullie als users er tegen aan?

Wij horen als moderators graag hoe jullie er over denken. Dus wordt het een kookboek of misschien een soort topic met een soort inhoud naar goede recepten. Zeg het maar.

Misschien zijn er nog andere goede ideeen
Faithzdonderdag 11 augustus 2005 @ 09:09
MIsschien eerst een topic en bij genoeg belangstelling/motivatie een kookboek?
Mirjamdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:00
quote:
Op donderdag 11 augustus 2005 09:09 schreef Faithz het volgende:
MIsschien eerst een topic en bij genoeg belangstelling/motivatie een kookboek?
dat denk ik ook ja
en ik bedoel niet dat jullie [ de mods] daar dan verantwoordelijk voor moeten zijn, maar af en toe even in de spotlights zetten van bepaalde leuke topics, is wel leuk..
Faithzdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:17


Maar dan moet het wel bijgehouden worden En ik denk dat dit voor niemand een probleem is. Alleen Smoopy doet het niet meer met dit topic denk ik?
dutch-mammadonderdag 11 augustus 2005 @ 20:26
quote:
Op donderdag 11 augustus 2005 10:00 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

dat denk ik ook ja
en ik bedoel niet dat jullie [ de mods] daar dan verantwoordelijk voor moeten zijn, maar af en toe even in de spotlights zetten van bepaalde leuke topics, is wel leuk..
Deze mod heeft al een aantal dagen gruwelijke problemen met internetten...

Heb trouwens nog een paar ideetjes die ik uit wil werken hier, maar zoals ik al zei, internetten is hier momenteel ongeveer hetzelfde als fietsen in mul zand. en hier is het nog vakantie, daar wil ik binnenkort ook gebruik van maken...
Faithzvrijdag 12 augustus 2005 @ 10:48
Erm misschien hier?

http://wiki.fok.nl/index.php/Recepten
dutch-mammazondag 14 augustus 2005 @ 00:29
quote:
Op vrijdag 12 augustus 2005 10:48 schreef Faithz het volgende:
Erm misschien hier?

http://wiki.fok.nl/index.php/Recepten
Hee...! Die kende ik niet...!
Ik meld 'm ff in de FAQ!

(maar als je er dingen gaat neerzetten, zet ze dan ook ff hier... )
Faithzzondag 14 augustus 2005 @ 08:44
Is het ook goed dat ik dingen van hier, daarin zet?
dutch-mammazondag 14 augustus 2005 @ 10:30
quote:
Op zondag 14 augustus 2005 08:44 schreef Faithz het volgende:
Is het ook goed dat ik dingen van hier, daarin zet?
Volgens mij was dat ook de bedoeling, maar is het project in slaap gesukkeld...
Faithzzondag 14 augustus 2005 @ 11:45
oow maar dat vind ik wel leuk om te doen. Ik ga nu 2 weken weg maar als ik terugkom wil ik dat best doen
dutch-mammamaandag 15 augustus 2005 @ 00:11
quote:
Op zondag 14 augustus 2005 11:45 schreef Faithz het volgende:
oow maar dat vind ik wel leuk om te doen. Ik ga nu 2 weken weg maar als ik terugkom wil ik dat best doen
Lijkt me een leuk idee! Vergeet overigens niet de namen van de recept-posters te vermelden
SiGNedinsdag 16 augustus 2005 @ 14:45
tpv.ik zal binnenkort nog wat lekekre receptjes posten, oa. kip in knoflooksaus en chinese citroenkip.
Faithzzondag 21 augustus 2005 @ 00:25
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 00:11 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Lijkt me een leuk idee! Vergeet overigens niet de namen van de recept-posters te vermelden
Doe ik zeker volgende week zal ik een beginnetje maken.
piepsterdinsdag 6 september 2005 @ 04:24
Van Glinzdorff:

Falafel

Dit heb je nodig: 250 g kikkererwten een nacht geweekt, 2 middelgrote uien, 2 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 0,5 tl kurkuma, 0,25 tl chilipoeder, 1 tl bakpoeder, 3 el volkoren bloem, 4 el tarwekiemen, olie om in te frituren.

Zo maak je dit gerecht: Doe de kikkererwten in een grote pan en giet er zoveelk water bij dat ze net onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de kikkererwten 1 tot 2 uur sudderen tot ze zacht zijn. Snij de ui fijn, pers de knoflook uit, hak de peterselie fijn en doe alles met de resterende ingrediënten (behalve de tarwekiemen en de olie) in een kom. Meng goed. Doe de kikkererwten over in een blender als ze zacht zijn en meng tot een dikke pasta. Voeg zonodig extra water toe. Voeg de kikkerewtenpuree toe aan de kom met de overige ingrediënten en meng goed. Zet minimaal een uur opzij. Doe de tarwekiemen in kleine kommetjes en voeg steeds wat falafeldeeg toe. Draai er balletjes van. Frituur de balletjes goudbruin in de olie. Serveer bv warm in een pittabroodje


Van moi:

Gevulde tomaten:

Nodig:
tomaten
kaas
bieslook
paprika
augurk
mosterd
mayo
koffieroom
hardgekookte eierdooier

De laatste 4 ingrediënten door elkaar prakken. De bovenste, behalve de tomaten, in kleine blokjes snijden. Mengen met het sausje, en in de tomaten proppen.


Krieltjes in de schil:

Nodig:
krieltjes in de schil (duh). Te krijgen bij de Appie. Je zou ook blokjes vastkokende aardappels kunnen gebruiken.
knoflook
peper
zout
kruiden en specerijen zoals: basilicum, oregano, thijm, kerrie (of wat je maar lekker vindt)
olijfolie

Krieltjes ongeveer gaar koken.
Krieltjes in overschaal doen, overige ingrediënten erover mieteren.
In de oven tot je hele keuken naar knoflook ruikt.


Gevuld stokbrood:

Nodig:
Gehakt
Paprika
Champignons
Kleine blokjes kaas
Plakken kaas
Ketjap
Ei
Beschuit
Ui
Knoflook
Kruiden naar smaak
Ketchup
Stokbrood.

Alles mengen, behalve de plakken kaas en het stokbrood ( ).
Stokbrood open snijden, en uithollen.
Stokbrood vullen met gehaktmengsel.
Plakken kaas erop.
In de oven.


Saizaterdag 13 mei 2006 @ 17:01
Gevulde avocado met garnaaltjes
10 minuten
Voorgerechtje voor vier personen

- Twee avocado's (maar altijd één extra kopen om de onvermijdelijke rotte op te vangen)
- Doosje hollandse garnalen
- Whiskycocktailsaus
- Mayonaise
- Peper
- Citroensap
Evt.:
- Pietsje Griekse yoghurt
- Scheutje whisky
- Van die kleine tauge'tjes.

1. Snij de avocado's doormidden, verwijder de pit.
2. Smeer ze in met citroensap om bruin worden te voorkomen.
3. Tief in een bakje een redelijke hoeveelheid Whiskycocktailsaus (ongeveer een derde van zo'n klein flesje) en ietsjes minder mayonaise.
3a. Als je liever een wat frisser sausje wilt kun je er een paar eetlepels Griekse yoghurt doorheen doen, als je een alcoholist bent doe je er nog een scheut whisky in.
4. Doe de garnalen en eventueel de kleine tauge'tjes erbij.
5. Even alles door elkaar roeren en naar smaak peper toevoegen.
6. Doe de nu gecreëerde garnalensaus in de avocado's.

Klaar!

Tortellini in roomsaus met groene aspergetjes
Klein halfuurtje
Vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen

- Twee doosjes tortellini/ravioli/dergelijke dingen.
- Twee doosjes van die kleine groene asperges
- Wat willekeurige groentes (denk rode puntpaprika, lenteuitjes, whatever)
- Bekertje slagroom
- Gore goedkope witte wijn
- Wat lakkare kruiden (majoraan of salie of wat je wilt)

1. Zet leuk wat water op!
2. Maak de asperges schoon (even onderkant er af snijden en wassen), eventueel kun je ze in tweeën snijden voor extra eetgemak.
3. Stoom ze een minuut of twee en zet ze daarna even weg.
4. Snij de overige groentes in kleine stukjes.
5. De pasta mag in het kokende water! Voor zolang als er op de verpakking staat!
6. Braadpan op het vuur met een scheutje olie erin.
7. Fruit de bij 4 gesneden groenten even in de pan.
8. Doe er een half bekertje wijn bij, en ongeveer evenveel room. Nu komt er wiskunde bij kijken!
Is de saus te dun? Meer room (of een scheutje allesbinder).
Is de saus te dik? Meer wijn.
Is er te weinig saus? Meer van beiden.
Is er te veel saus? Kut voor je.
9. Gooi nu de asperges door de saus, even roeren. Eventueel kruiden toevoegen.
10. De pasta hoort nu wel zo'n beetje klaar te zijn. Afgieten en door de saus kieperen. Alles goed omscheppen.
11. En meteen opdienen. Lekker met een tomatenslaatje.

Budget-tip:
Vervang de groene asperges door paddestoelen en behandel die gewoon als de rest van de groenten (snijden en in de braadpan).
Moragh_DaughterofSunewoensdag 13 september 2006 @ 10:20
Ingeborg's Aardappelovenschotel:
Ingredienten:
750 gr voorgekookte aardappelschijfjes
200 ml slagroom + scheut melk
2 teentjes knoflook
1 zakje oude geraspte kaas
Zout en peper

Ovenschotel invetten met boter. Laagje aardappelschijfjes in de schaal leggen en bestrooien met wat zout en peper en een beetje uitgeknepen knoflook en geraspte kaas. Bedekken met nog een laagje aardappelschijfjes en wederom bestrooien met wat zout en peper, uitgeknepen knoflook en geraspte kaas. Doorgaan tot de aardappelschijfjes op zijn met het bouwen van laagjes. Ook het laatste laagje aardappelschijfjes weer bestrooien met zout en peper, knoflook en kaas. Bekertje slagroom erover leeggieten en evt nog wat melk erbij als het vloeistofpeil te laag is, het moet minstens tot halverwege of 3/4 staan.
Nu 30 a 40 minuten in de oven op 200 graden. Halverwege de boel omscheppen, zodat de schijfjes die bovenop lagen ook in het vocht terecht komen en zich kunnen volzuigen.
Serveren met broccoli en bijvoorbeeld biefstuk, eet smakelijk!

Mijn Tzatziki:
Ingredienten
1 grote komkommer
1 bosje verse munt
2 tenen knoflook
1 beker turkse yoghurt (yoghurt met room)
Naar smaak zout en peper

Bereiden
Schil de komkommer en snijd hem doormidden. (Niet in de lengte, maar in de breedte, dus hij houd zijn oorspronkelijke vorm) Pak vervolgens een grote kom en een rasp. Rasp de komkommer in zijn geheel. Als de komkommer geraspt is, met de hand het vocht eruit drukken en het vocht weg laten lopen. Als je vind dat de komkommer droog genoeg is, ophouden met drukken. Pers de knoflook nu boven de komkommer uit en roer het met een lepel door de komkommer. Hak de muntblaadjes in fijne reepjes en meng deze naar eigen inzicht door het knoflook-komkommer mengsel. Voeg de yoghurt toe en roer tot het een goed mengsel is. Voeg hier eventueel zout en peper aan toe.
Laat het mengsel nu minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed intrekken.
Tzatziki is erg lekker met bijvoorbeeld pittige worstjes en gepofte aardappels.

Ingeborg’s gehaktballen.
-1 pond rundergehakt
-1 ei
-Paneermeel, tomatenketchup, zout, peper, maggi, worcestershiresouce, kerriepoeder, paprikapoeder, peterselie
-Wat bloem om de ballen door te rollen

Gehakt in een ruime kom doen, met vork losmaken en vermengen met alle kruiden, vervolgens ei erdoor prakken en royaal paneermeel toevoegen. Goed doorkneden en daarvan gelijkvormige ballen maken. Wat bloem op een bord strooien en daar de ballen doorheen rollen. Beetje afkloppen en in een ruime pan een mengsel van boter en zonnebloemolie verhitten, niet te hoog vuur. Wachten tot het enigszins bruin kleurt en een voor een de ballen er in. Voorzichtig de ballen omdraaien en +-10 minuten de tijd nemen om ze te laten kleuren. Daarna het vuur laag draaien en nog 15 minuten later sudderen nadat je 3dl water met een scheut tomatenketchup hebt toegevoegd. Evt. ook wat juspoeder erdoor mengen.
Lekker met gewone hollandse kost

[ Bericht 24% gewijzigd door Moragh_DaughterofSune op 13-09-2006 10:28:16 ]
tonjavrijdag 20 oktober 2006 @ 14:07
Vispastei (Een beetje van Bluezz gejat, een beetje van de AVRO, en een beetje van mezelf.)





Voor 2 a 3 personen.

300 gram kabeljauwfilet in grote brokken
1deciliter creme fraiche
3 eetlepels gesnipperde verse basilicum
laurierblad
1 teentje knoflook
1 prei
2 struikjes lof
6 plakjes katenspek
2 of 3 plakjes bladerdeeg
witte wijn.
4 aardappels
1 ei

Prei en lof snijden (prei in ringen en lof in stukjes van 2x2 cm ongeveer).
Aardappels in blokjes snijden en 7 minuten koken.
Beetje boter in pan smelten en de prei en de lof langzaam garen, en op het laatst een scheutje wijn erin en dat laten verdampen.
Knoflook snipperen, katenspek in reepjes snijden.
Pan van het vuur halen en daardoor de basilicum, knoflook, katenspek, basilicum, vis, creme fraiche, aardappels, zout, peper en een lekkere scheut wijn mengen.

In ovenvaste 1 persoons schaaltjes scheppen 2 laurierblaadjes erop leggen, en afdekken met een plakje bladerdeeg. De bladerdeeg deksel bestrijken met een, met wat water losgeklopte, eidooier.

30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.


P.S.

Volgens mij kan je de lof ook rauw in de ovenschaaltjes doen, dat is misschien wel lekkerder, omdat op deze manier de lof eigenlijk nauwelijks terug te vinden was.
Het was weer erg lekker.
coltje87vrijdag 20 oktober 2006 @ 14:13
Ziet er goed uit tonja! Deze kopieer ik even van je, ga ik volgende week uitproberen