abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_17967074
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.

De bedoeling is om je hier wegwijs te maken in de wondere wereld van het koken, bakken, braden stomen enz.
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
hoe maak je een gehaktbal of een mooi biefstukje klaar,
alles wat je als beginnende kok wil weten kun je hier vinden, want de wat ervarener Fokkers gaan je daarbij helpen.

Als je hier dus een recept wil plaatsen, bedenk je dan dat het niet te ingewikkeld moet zijn,
het gaat hier min of meer om de basics voor degene die misschien al een eitje kunnen bakken, maar verder nog wegwijs gemaakt moeten worden in de keuken.
Ben je een weekend alleen thuis en moet je voor jezelf zien te koken, of ga je op kamers en heb je geen idee wat je met al die verschillende pannen aanmoet, vraag het hier.

De wat meer geoefende kok kan zijn vragen stellen in dit topic grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2 van onze eigen chef Pietverdriet.

[ Bericht 3% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 21:16:53 (sticky geopend) ]
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968831
Om te koken heb je om te beginnen pannen nodig.

Aardappelen en groenten gaan in deze pan:


Als je vlees bakt, of een eitje, gebruik je


Vlees kan ook in een braadpan, die ziet er zo uit:


Wokken of roerbakken doen we in:


Sausjes maak je in:


Er zijn nog meer pannen, maar daar kom ik later nog op terug.

Wat heb je nog meer nodig?

Een onmisbaar gereedschap in de keuken is bijv de garde
pollepels
schuimspaan

Ook hier kunnen nog veel meer dingen bij, maar dit geeft alvast een idee.

Dan nog een vergiet (daar heb je geen plaatje voor nodig neem ik aan) en een snijplank,
en je kunt aan de slag.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968861
Game on.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968980
En tijd en zin om te gaan koken. .
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:49:13 #5
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_17969879
Pinda rotsjes

Voor 4 personen 250 gram
Kosten: 3.00 euro
Bereidingtijd: 15 min
Moeilijkheid: *

Materialen:
-1 pan
-1 bekken(of een pan die in pan 1 past
-spatel
-scherp mes
-lepels


Ingrediėnten:

-water
-chocolade soort naar keuze
-cashew noten zonder zout
-eventueel rozijntjes
-scheutje vieux of een ander gedistilleerde drank

Bereiding:


-chocolade in grove brokken snijden. En in een pan of bekken gooien
-pan op het vuur zetten en flink wat water toevoegen
-noten haken tot ze ongeveer 5 mm groot zijn
-pan of bekken met chocolade op de pan met water zetten
-rustig de chocolade smelten en af en toe roeren tot dat er geen klontjes meer zichtbaar zijn
-chocolade van het vuur afhalen en nootjes toevoegen (rozijntjes)
-met 2 lepels mooie bergjes maken en deze rustig laten afkoelen(kan ik koelkast)

lekker bij een kopje koffie bij het eten of gewoon als snoepje tussen door
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:58:11 #6
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_17970113
edit: geen flauwekul, hier, golfbal

[ Bericht 71% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 22:16:25 ]
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 27 maart 2004 @ 13:52:37 #7
87545 miki
Hee!Mijn avatar!
pi_18001572
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
I ain't got a signature...am I a criminal now?
I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy
pi_18001866
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:52 schreef miki het volgende:
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
Dat ligt eraan wat je maakt.
Aardappelen en veel groenten kunnen bijv op de hoogste stand (koken),
bij vlees dat een beetje moet sudderen zet je het op een laag pitje, zoiets.
Had je iets specifieks in gedachten wat je wilde maken?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 27 maart 2004 @ 16:13:22 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18003506
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18007591
Broccoli:



Ik houd ongeveer 1 zo'n (klein) struikje per persoon aan.
Broccoli bestaat uit een stronk die weer bestaat uit verschillende kleine stronkjes.
Die stronkjes maak je met een mesje los van de grote, zodat je zoietsals dit krijgt:


Spoel het even af onder de kraan, en zet het dan met een beetje water op hoog vuur.
Zodra het water kookt doe je er evt wat zout bij en laat je het nog 5 a 10 minuutjes koken.
Niet te lang, want broccoli moet nog wel een beetje een bite hebben.
Prik om het te testen met je vork in 1 van de stronkjes, als dat redelijk makkelijk gaat zijn ze wel gaar.

Giet het af in een vergiet, terug in de pan of een schaal en doe er evt een klontje boter op, wat nootmuskaat of een kneepje citroen.

Tadaa.

Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18010741
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
pi_18018409
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 20:14 schreef shmoopy het volgende:
Broccoli:


Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
pi_18018704
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 22:04 schreef DigiJasper het volgende:
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
Pssst, deze Koken is moeilijk door autisme (tips?) is echt heel goed
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † zondag 28 maart 2004 @ 14:53:23 #14
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_18021125
Goed topic, shmoopy!
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_18021225
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat ik altijd doe is de stronken los snijden, die eerst een tijdje (paar minuten) stevig laten koken en dan de laatste minuut de roosjes van de broccolie er boven op. Dus niet in het water maar op de stronken. Het voordeel is dat het kookwater verzadigd raakt met allerlei zut uit de stronken en dus minder smaak uit de roosjes haalt. Het is eigenlijk een soort stomen maar dan zonder dat je allerlei technologisch geavanceerde hulpmiddelen nodig hebt.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18042457




Deze zijn ook heel erg handig!!! Wat moet je anders met je snijplank??
pi_18042902
Sperciebonen



Ongeveer 2 ons per persoon (goenten zijn goed voor je )
Bovenaan de spercieboon zie je meestal nog een takje waar ie vast heeft gezeten aan de plant.
Snij met een aardappelmesje netjes een stukje van de bovenkant en ook de onderkant af, als je een beetje handig bent pak je een paar bonen tegelijk.
Vervolgens knak je (met de hand) de specieboon doormidden.

Was de sperciebonen en zet ze in een pan met water op hoog vuur en breng ze aan de kook.
Kook ze een kwartier tot 20 minuten, evt zout toevoegen, en prik er met een vork in om te zien of ze gaar zijn.
Beetgaar is het lekkerst, te slap is yuk.

Giet de sperciebonen af en doe er evt een klontje boter op met wat nootmuskaat, de boter even laten smelten, rondhusselen en ze zijn klaar.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18043120
Tadaaa, de bloemkool:



Let er bij het kopen van een bloemkool op dat ie er mooi wit uitziet, zonder zachte of donkere plekjes.
Bij de bloemkool zitten de stugge bladeren er nog aan, trek die dus eerst weg.
Dan snijd je een stuk van de stronk af zodat het makkelijker wordt de roosjes er af te snijden, ongeveer zoals dat bij broccoli gaat.

Was de roosjes (ja, nu heten ze opeens roosjes) en zet ze met water op hoog vuur, met evt wat zout.

Ook bloemkool niet te lang laten koken, afhankelijk van de hoeveelheid en de pan ongeveer een kwartiertje, en dan nog eens met je vork prikken tot je er makkelijk doorheen komt (prik in het stronkje) maar niet dat het tot moes gekookt is.

Afgieten, wederom evt een klontje boter maar zeker nootmuskaat, en je bloemkool is klaar.
Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18045065
Nou shmoopy..

Ik was eigenlijk op zoek naar een standaard maniertje om vis (kabeljauw) ofzo LEKKER klaar te maken met niet teveel bombarie er omheen.
En jij als kookprinses :p hebt vast wel een tip?
I see your lipz moving..... but all I hear is blablabla.....
  maandag 29 maart 2004 @ 18:15:41 #20
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18045172
quote:
Op maandag 29 maart 2004 16:53 schreef shmoopy het volgende:

Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Gewoon uit een pakje
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18045230
De kabeljauw verpakken in alu-folie. Evt voor het inpakken wat viskruiden erbij strooien. Dan het pakketje in de voorverwarmde oven.

[ Bericht 0% gewijzigd door Oceanonix op 29-03-2004 18:42:37 ]
pi_18045275
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Er
is
nochtans
H O O P
pi_18046218
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:19 schreef n00fer het volgende:
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Saté: Koop voor 32 eurocent een pakje bij de Lidl en verwarm dat tien minuten in heet doch niet kokend water.

Spaghetti:
Snij groenten fijn. Prei, tomaat, ui, champignons, knoflook, paprika en een pepertje (of koop het bij de appie voorgesneden, dan hoef je alleen nog het pepertje en de knoflook toe te voegen. Rul een zooi gehakt (oftewel, braad het terwijl je het met een spatel klein hakt). Pleur dan de groenten er bij, wacht even en gooi er dan een zooi water* en de inhoud van het kruidenmix zakje bij. Oh, vergeet niet ondertussen de pasta in ruim kokend water te verwarmen.

Chilli con carne: Zie spaghetti maar dan zonder de paste maar met bruine bonen** en een ander zakje kruidenmix. Kook er eventueel wat rijst bij.

* De exacte hoeveelheid water staat aangegeven op het pakje kruidenmix.
** De bonen laat je even uitlekken en pleur je dan bij de gehakt-groentenbrei.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18047222
het oerhollandse sausje voor over de bloemkool maak je door als je de bloemkool gekookt de nog warme pan te pakken daar een lepel of 2 maizena in te scheppen en een scheut melk toevoegen deze weer op het vuur zetten en goed met een garde roeren. als de melk begint te koken wordt de saus dikker en is hij klaar(als hij te dik is meer melk en als hij te dun is meer maizena) over de bloemkool met de saus en wat nootmuskaat. overheerlijke bloemkool met een sausje.

de kabeljauw even door de bloem halen en met wat zout en peper kruiden, dan kan deze in de koekepan klaar gebakken worden. als de vis mooi bruin is een blikje gepelde tomaten toevegen en wat knoflook. dit een 10 a 15 minuten laten pruttelen en klaar is de vis. simpel toch?
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18047880
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:15 schreef Posdnous het volgende:

[..]

Gewoon uit een pakje
* shmoopy kookt niet uit pakjes.

Kabeljauw kun je in wat alufolie doen, wat peper en zout, dille en een beetje boter, evt een paar schijfjes citroen, mooi dicht pakketje van maken en dan (mits ontdooit) een minuut of 10 in de over, middelste stand.

Je kunt ook bij kruidenwinkeltjes viskruiden kopen, die kunnen erg lekker zijn, maar als je die te vaak gebruikt blijft je vis altijd hetzelfde smaken en gaat het (mij iig) al snel een beetje tegenstaan.

Veel spannender kan ik het zo snel niet maken, want ik eet het niet zo vaak, en dan alleen op deze manier.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 29 maart 2004 @ 20:22:11 #26
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_18048247
Sperziebonen kun je weer eens anders serveren als je er een eetlepel pindakaas en een klein beetje sambal doorheen roert na het koken.

Pssst Shmoopy, het is dus sper-z-iebonen
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_18049422
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
ad. de spinazie in één keer (laten) opeten, opnieuw opwarmen maakt het giftig
  dinsdag 30 maart 2004 @ 00:13:34 #28
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18054568
Om even op hhhpsycho in te haken. Stel, je hebt een sausje, of iets anders wat te dun is, maar je wilt het wat dikker maken. Dat kan altijd! Je pakt wat maizena (heel goedkoop, kilo 30 cent ofzow, ook zeer geschikt om mee te gooien). leng de maizena aan met koud (!) water tot een dikke substantie en gooi het dan door de saus heen. Het zal de saus dikker maken. Werkt heel goed, maar kijk uit dat je er niet teveel doorheen doet want dan krijg je sausje een meelsmaak. Doordat je de maizena eerst met koud water mengt gaat het niet klonteren. De klonten die je krigjt doordat maizena bij heet water gooit krijg je nooit meer weg!
...
  dinsdag 30 maart 2004 @ 01:03:21 #29
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18055213
quote:
Op maandag 29 maart 2004 20:11 schreef shmoopy het volgende:

[..]

shmoopy kookt niet uit pakjes.


Ja, maar het is toch koken voor beginners?

Als ze broccoli in elkaar kunnen flansen is een sausje uit een pakje niet zo erg hoor. Ik bedoel, wie maak er nou elke dag zelfgemaakte sausjes?
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18057981
ikke!!

het is veel goedkoper dan sauzen uit een pakje en daarnaast kun je veel meer varieren en de saus meer naar je eigen smaak aanpassen. je kunt heel simpel beginnen en dit steeds uitbreiden.
standaard in huis voor sausen. bloem, maizena, boter, tomaat, wijn en room en natuurlijk kruiden vers is het lekkerst maar weer duurder dus een zakje tijm werkt ook.
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
  dinsdag 30 maart 2004 @ 11:09:17 #31
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18058543
Ja, dat klopt ook wel, maar zelf verschillende, goede sauzen maken is misschien wel één van de lastigste dingen bij koken.
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
  † In Memoriam † dinsdag 30 maart 2004 @ 12:19:38 #32
43556 miss_dynastie
pi_18059935
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken. De sausjes van Maggi zijn errug lekker!!!
* miss_dynastie maakt zoveel mogelijk sausjes zelf, maar op een doordeweekse dag waarop laat wordt gegeten, wil Maggi nog weleens uitkomst bieden
pi_18061854
quote:
Op dinsdag 30 maart 2004 12:19 schreef miss_dynastie het volgende:
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken.
ben ook niet tegen pakjessaus en zeker als je amper een aardappel kunt koken, ik maak ook wel eens gebruik van pakjes, maar het is best simpel om zelf een saus in elkaar te flansen dat is wat ik bedoelde.

en als student zijnde is het ook wel nodig af en toe
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18077857
Saus maken valt echt goed mee..

Als je een basissaus kan maken (béchamel) dan raak je al een heel stuk verder... En een bechamelsaus maken is echt niet zo moeilijk hoor...

Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.


Als je eenmaal een bechamelsaus hebt, kan je beginnen variėren...
Je kan er kaas, kaas&ham, champignons, ... bijvoegen en zo heb je elke keer een ander sausje.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18082151
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
  † In Memoriam † donderdag 1 april 2004 @ 11:12:23 #36
7074 moussy
kuttekop
pi_18103073
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 13:12 schreef Riann het volgende:
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
en een beetje verse knoflook bij je aardappelen die je aan het koken bent
Je zou er haast een boek over schrijven!
pi_18113438
*terugvindtopic
pi_18133148
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
pi_18152240
quote:
Op vrijdag 2 april 2004 15:41 schreef paitor het volgende:
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
pi_18160796
quote:
Op zaterdag 3 april 2004 15:46 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
edit:

niet alleen voor vis is zo'n ding ideaal. Ook kipfiletjes, kipsate, stukjes varkenshaas, courgettes en weet ik veel.

IKEA heeft een aluminium-versie. Ideaal en niet eens zo duur. Koop alleen niet zo'n goedkoop gietijzeren dingetje...die zijn verrotte slecht schoon te maken en nog best zwaar.

[ Bericht 5% gewijzigd door PdeHoog op 04-04-2004 11:18:13 ]
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18175462
Die ribbeltjes zijn inder daad best lastig
  zondag 4 april 2004 @ 18:16:02 #42
76110 xxshirleyxx
bluuf en xxshirleyxx ware lief
pi_18175599
ik heb ook een grilpan erg ideaal vooral om biefstukjes en magere hamburgers te maken en het smaakt vaak ook nog erg lekker
  maandag 5 april 2004 @ 13:24:45 #43
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18191008
Zowiezo is zalm erg makkelijk klaar te maken en ook uit de magnetron erg lekker.

Pak een ovenvaste schaal, leg er zalm moten in. Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer) Zet de zalm drie minuten in de magnetron, halverwege even draaien en klaar is je heerlijke zalm.
...
pi_18201310
quote:
Op maandag 5 april 2004 13:24 schreef Beluga het volgende:
[...]Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer)
WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
| Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
pi_18255351
quote:
Op maandag 5 april 2004 19:51 schreef SuperRembo het volgende:

[..]

WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
omdat ik nog zo gek ben om op deze vraag antwoord te geven:
Zalmkruiden van Verstegen

Nooit gebruikt eigenlijk.

* PdeHoog doet meer met cajunkruiden of italiaanse kruiden
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  vrijdag 9 april 2004 @ 13:59:10 #46
6409 KrezieBite
Karmann Ghia
pi_18299419
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen. het beste kun je starten met een zakje aardappelbolletjes (van aldi of AH) in een pannetje op te warmen. Deze duren het langst dus zet ze in het begin op een laag pitje. Als ze een beetje zacht beginnen te worden (prik ff met een vorkje) dan kun je het vuur wat hoger zetten om er een lekker bruin kleurtje aan te bakken.

Groente. Begin gewoon met een doosje gemengde diepvries groente en warm deze op een hoog pitje op. Meestal zit hier meteen saus bij dat het spul wel een lekker smaakje geeft.

Als vlees start je gewoon met een schnitzel of cordon bleu. Beetje boter (vloeibaar is het makkelijkst) in het pannetje en vlees erin. Goed gaar laten worden. Schnitzels enzo hebben maar ff nodig om op te warmen, bewaar dit werkje dus tot het einde.

En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
pi_18300397
Omdat bij Koken Voor Beginners natuurlijk ook wat product-info hoort te staan, en veel mensen het lastig vinden om met kruiden te werken (ondergetekende inbegrepen), heb ik een overzichtje van veel voorkomend spul gemaakt.

Disclaimer: onderstaande info komt uit een boek over kruiden en specerijen en is zeker NIET volledig

Kruiden

Basilicum
Te gebruiken voor salades, pastagerechten, pizza, pesto, vis, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees

Bieslook - verwant met de ui
Te gebruiken voor salades, sauzen en kruiden-kaas en -boter

Dille
Te gebruiken voor lichte sauzen, ragout, en visgerechten

Dragon
Te gebruiken bij boter- en roomsauzen, licht vlees, vis en eieren en in marinades

Koriander
Te gebruiken bij soepen, eenpansgerechten, curries en bladsalades

Laurier
Te gebruiken bij marinade van vlees en vis

Munt
Te gebruiken bij muntsaus, lamsvlees, kip, eens, gehaktschotels, tomaten, komkommer, courgette, salades, soepen, curries en zoete gerechten

Peterselie
Te gebruiken bij garnering, mayonaise, saladedressings, stoofschotels, eenpansgerechten, lichte bouillion en bij vlees- en visgerechten.

Rozemarijn
Te gebruiken bij lamsvlees, konijn, tomaten, courgettes, aubergines, paddestoelen en (last but not least) pizza

Tijm
Te gebruiken bij groentegerechten, rund- varkens- en kalfsvlees, gevogelte, gehakt, mossel- en visgerechten

Tuinkers
Te gebruiken bij salades en verfijnde roomsauzen maar ook op een boterham met kaas

Specerijen

Kruidnagel

Wordt gebruikt voor zoete gerechte, wild, varkensvlees, rode kool, bowl en marinades
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18300516
quote:
Op vrijdag 9 april 2004 13:59 schreef KrezieBite het volgende:
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen.
Zo ingewikkeld zijn ze toch niet? "neem een zalmmoot, flikker er kruiden op en zet het in de oven" of "maak sperziebonen schoon, breek ze doormidden en kook ze ?? minuten".
quote:
En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
Zowiezo moet je eerst je handen wassen voor je gaat koken en je kunt kip best aanraken hoor.....als je er maar voor zorgt dat je daarna ALLES wat met de rauwe kip in aanraking is geweest goed afspoelt cq. schoonmaakt en niet opnieuw gebruikt voor het is afgewassen.

Overigens is een algemene hygiene-regel dat alles wat met rauw vlees in aanraking is geweest niet gebruikt mag worden om de bereide producten op te leggen.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18303620
Aardappelen en groenten koken is basiskennis voor de keuken, zakjes opentrekken kan iedereen, en daar is dit topic iig niet voor bedoeld.
Er kan eens een pakje of zakje aan te pas komen, maar wat je hier leert is koken, kennis van het voedsel dat je bereidt.

Aardappelen schillen is iets wat iedereen zou moeten kunnen, en ik vind het vrij shocking dat dat al te moeilijk zou zijn, nog even en we weten niet beter dan dat krieltjes geschild en voorgekookt in een fabriek groeien.

De rest van deze evt duscussie voer ik liever in het feedbacktopic, zodat het hier zoveel mogelijk om tips kan gaan.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  dinsdag 13 april 2004 @ 09:52:22 #50
60743 capetonian
Gezocht:lekker wijf!
pi_18385863
*tvp*
www.p166.com <- Hobby
pers.p166.com <- Personal
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')