abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_18388151
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 09:52 schreef capetonian het volgende:
*tvp*
pssst.....je kunt bookmarken tegenwoordig. Veel handiger
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18483759
ik heb 1 tip voor iedereen die een lekker stukje varkenshaas of zalm of een stuk filet wat vrij dik is klaar te maken. Braad alleen in de pan voor een korst je. en laat dan het ff rusten ongeveer 10 min. Daarna ff in de oven. Dit moet je een beetje uit proberen. Varkenshaas je 6 a 10 min. zalm ongeveer 8 min. Nu krijg je wel het meest spapiige en rose stukje vlees.
  zaterdag 17 april 2004 @ 09:28:34 #53
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18485199
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:

Je neemt:
- een hele zooi groenten, tauge, prei, wortel, paprika, whatever (zeg, maar wat er in zo'n handig voorgesneden groentepakket zit)
- paar plakken kaas
- paar plakken ham
- wat ketjap

Zo doe je het:
- pak een ovenschaal en vet hem wat in.
- bekleed de ovenschaal met bladerdeeg
- leg op de bodem van de schaal de plakken ham en kaas (niet te veel, dan gaat het overheersen)
- pak een wok, en wok de groenten een paar minuutjes, zorg dat ze nog wel enigszins knapperig blijven. Blus af met ketjap.
- schep de groenten in de schaal en dek af met bladerdeeg, laat wel een klein gaatje open voor de lucht.
- bak het taartje af in 40 minuten af in de oven

En je hebt een heerlijk gerecht en gezond gerecht! Je kunt eindeloos experimenteren met de vulling van taart. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zuurkool, spekjes, ananas en rozijnen in doen ofzow.
...
  † In Memoriam † zaterdag 17 april 2004 @ 10:19:06 #54
43556 miss_dynastie
pi_18485572
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:
Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen
pi_18485788
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
-- lekker recept --
Klinkt goed. Ga het binnenkort wel eens uitproberen. En Shmoopy is niet zo streng hoor ....
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18521428
Over het welbekende witte sausje gesproken. Zelf heb ik het van mijn lieve mammie geleerd
Het bestaat uit : Roomboter, volle melk, bloem, (jonge, blokjes) kaas, en naar smaak nootmuskaat, zout en peper toevoegen. De verhoudingen weet ik niet echt, want ik maak het zelf altijd op gevoel. Als ik de hoeveelheden weet zal ik het nog wel even laten weten en anders moet je het nog maar een keer aan me vragen.
pi_18522456
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 10:19 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen


Jij snapt 't.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † maandag 19 april 2004 @ 00:20:01 #58
43556 miss_dynastie
pi_18527066
Vandaag heb ik mijn beste vriendinnetje een goed basiskookboek cadeau gedaan. Ikzelf heb zo'n ding en vind het wel heel erg makkelijk. Zij is begonnen met moeilijke kookboeken en zag het helemaal niet meer zitten en rommelde dus maar wat aan (vind je het gek, als je niet eens weet wat au bain marie is, kun je iets ook moeilijk op deze wijze koken ).... ze is er errug blij mee en gaat hem gelijk 'bestuderen'. Ik zou dus eigenlijk elke beginner een goed basisboek willen aanraden !!!
pi_18559275
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 08:49 schreef rvrb_ke het volgende:
Saus maken valt echt goed mee..


Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.
Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18561033
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 13:43 schreef rvrb_ke het volgende:

[..]

Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
Hihi oeps ik ben hier pas nieuwe, moet nog even aan dingen wennen. Maar lief van je
  dinsdag 20 april 2004 @ 15:59:13 #61
15405 stigchel
Dit is waar!
pi_18562591
Over de pannen. Een eitje of pannekoek bakken in zo'n enorme bolle pan met hoge randen kan wel, maar daar krijg je geen spaan onder en omgooien is erg ambitieus. Een platte koekepan (vandaar ook koekepan, of is het nou koekenpan) werkt echt VEEL beter. Wel weer een extra pan, maar ja.

De twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.

Zelf bladerdeeg maak is gruwelijk veel werk. Dat is echt niet de moeite. Bladerdeeg uit een pakje is gewoon beter en veel goedkoper.

Eerder is maizena genoemd. Als je maizena ergens zomaar bij mieterd gaat het fout. Je moet het persee eerst oplossen in vloeistof, water of wijn, maakt niet uit als het maar koud is.

Groot vuur is even warm is klein voor er is alleen meer van waardoor dus meer warmte naar de bodem van je pan gaat. Het maakt dus niet uit hoe hoog je je vuur zet. Bedenk altijd dat je je pan ook van het vuur kan halen of er maar half op kan zetten. tenzij je maar 1 pit hebt natuurlijk, dan ben je sowieso snel uitgekookt.

Een recept is geen bijbel. Als er staat dat er 300 gram van het een of ander in moet en jij vind het een of ander niet lekker dan laat je het gewoon weg. Uitzondering hierop zijn de chemische componenten, of wel de componenten die de chemie van een gerecht op gang helpen (koken is niets anders dan chemie). Als je geen gist in je brood doet, gaat het niet rijzen. Als je teveel bloem in je deeg doet wordt het te droog. Echter, de twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Als je onverhoopt ergens een klein foutje maakt en je uitjes zijn bijvoorbeeld toch een tikje aan de bruine kant, dan zijn ze niet verbrand, maar gecarameliseerd

Geen paniek.

Vlees braden is een kunst. Het geheel wordt allemaal veel eenvoudiger als je de chemie het werk laat doen. Aanbraden in je pan om de buitenkant dicht te schroeien. Hierdoor blijven alle sappen erin zitten. Vervolgens in de braadslee en de oven in op 200 graden. Per kilo een half uur. Een vlees thermometer helpt hierbij. Een kipfileetje hoeft bijvoorbeeld maar zo'n tien minuten.

Bedenk altijd dat je wel meer van iets bij kan doen, maar er niet van alles weer iets uit kan halen.
Is iets te dik of te droog, dan kan er altijd vocht bij. Maar is iets te zout dan kun je dat alleen verhelpen door de masse te vergroten.
pi_18668869
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 15:59 schreef stigchel het volgende:

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.
Als je vis in alufolie doet kun je daar, naast je groenten, ook nog iets van wijn bij doen. In een stoommandje kan dat niet. 't is dus in basis dezelfde bewerking. Alleen de uitwerking op het gerecht zal anders zijn. Je vergelijking gaat dus niet helemaal op.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18734619
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:

benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.

Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 á 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.

That's all.. niet moeilijk: heel makkelijk!

Je kan zelf, na smaak, de knoflooksaus zelf toevoegen. Dan smaakt het nog lekkerder

Het was echt heerlijk vandaag
pi_18831694
Kan iemand mij vertellen hoe ik het beste mosselen klaar kan maken, en welke variaties het lekkerste zijn?
  Moderator / Miss SHO zondag 2 mei 2004 @ 14:24:38 #65
22592 crew  Ole
pi_18831916
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_18877351
quote:
Op zondag 2 mei 2004 14:24 schreef Ole het volgende:
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
pi_18883386
quote:
Op dinsdag 4 mei 2004 12:33 schreef keijz het volgende:

[..]

bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
Een portie is normaal 1 kg. Als je er wat sausjes en wat salada of patat oid. bij hebt moet dat voldoende zijn. Heb ook wel eens iemand 4 kg grotendeels zien wegwerken :S

[edit]Iets te hard geentered in het begin.[/edit]
pi_18928917
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_18931888
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 13:18 schreef Pietjuh het volgende:
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
Iets marineren = iets flink kruiden en die smaak er ook in laten trekken.
pi_19096291
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat is een klein laagje? 1 cm ofzo??
pi_19120042
Nou ik denk dat het gelukt is, ik eet het pas vanavond op, is om mee te nemen naar mn werk, lekker rijst met brocolli!
pi_19294408
Soepballetjes

je neemt half om half gehakt
He doet er een eitje door heen
wat bloem zout en peper naar smaakt
Je mengt het goed door elkaar en dan ga je balletjes draaien

je kookt het even in wat boiljon en giet het af. De balletjes kun je daarna zo in de soep gooien

En waarom niet in de soep gaar koken --- omdat het dan nogal vettig word.

ik heb net ook alvast soepballetjes gemaakt als voorbereiding op de tomatensoep die ik ga maken
pi_19362268
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_19365315
Ook nog makkelijk recept: Rijst met groentemeuk
Laat wat water koken.
Als het kookt gooi dan de rijst in de pan,
Gooi daarbij wat mais uit blik, en wat Limaboontjes, doperwten (je kan hier veel soorten groenten ingooien bijv worteltjes etc.. )
Snijd ondertussen een stuk komkommer
Als de rijst klaar is met koken, dit is na zon 10 minuten, giet je de boel af en gooi je het op je bord
Als je niet van dit soort droge gerechten houd, kan je er ook nog een sausje naar keuze overheen doen!

Ook lekker is om hier wat tofu bij te doen!!
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_19493740
quote:
Op maandag 24 mei 2004 14:03 schreef rvrb_ke het volgende:
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
Ja maar ik maak 'savonds de soep die ik daarna op eet. En dan ga ik die niet een dag van te voren maken om het vet eraf te halen. Daarom doe ik het zo.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 15:26:01 #76
72463 Whiskers
Kinky Kitten
pi_19640784
fijn topique! Ben aan het meelezen Een vraagje; past een stoommandje op elke (groente-)pan? Is het een soort zeef? Ik heb geen plaatje kunnen vinden met google...
Cat hair is a fashion statement
I'm really a cat you see and it's not my last life at all
pi_19730064
Even een simpel vraagje. Ik las ergens dat krieltjes ook in de wok kunnen. Dat wil ik wel eens proberen. Gewoon olie in de wok, krieltjes (jaja van die voorverpakte rommel ) erbij en even geduld hebben? Of moet je dan nog iets anders doen?
pi_19730180
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:04 schreef JedaiNait het volgende:
Even een simpel vraagje. Ik las ergens dat krieltjes ook in de wok kunnen. Dat wil ik wel eens proberen. Gewoon olie in de wok, krieltjes (jaja van die voorverpakte rommel ) erbij en even geduld hebben? Of moet je dan nog iets anders doen?
Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.
En dan weer deksel eraf, evt kruiden erover en nog op een wat hoger vuur lekker krokant bakken.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_19730255
quote:
Op vrijdag 4 juni 2004 15:26 schreef Whiskers het volgende:
fijn topique! Ben aan het meelezen Een vraagje; past een stoommandje op elke (groente-)pan? Is het een soort zeef? Ik heb geen plaatje kunnen vinden met google...
Zo eentje?


Die zijn geloof ik van bamboe gemaakt en die zet je in een pan met een klein laagje water en dan deksel erop, geloof ik.

Maar misschien zitten hier ook wat meer ervaren 'stomers'?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_19731545
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:08 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.
En dan weer deksel eraf, evt kruiden erover en nog op een wat hoger vuur lekker krokant bakken.
Bedankt, maar dat wist ik al

Het gaat me specifiek om het wokken. Of gaat dat gewoon net als bakken?
pi_19737266
Ook altijd lekker, en best lijnvriendelijk:

Lekkere groeten even in een anti-aanbakpan bakken, hoeft dus geen vet bij, (hang van de groente af en hoe gaar je ze wilt hoelang, gewoon proeven dus, je kunt nemen paprika uitjes, prei, championnetjes e.d..waar je zin in hebt, lekkere kruiden bij doen naar smaak (bijv. italiaanse).

Die leg je op de bodem van een ovenschaal dan doe je er blokjes of plakjes aardappel op (die van de ah kun je gewoon in de magnatron "stomen" = geen vet, maar als je ze wilt koken/bakken vinnik het ook goed .
Je strooit er wat strooikaas over (als je het lijnvriendelijk wilt houden slankie dus) of je gaat zelf aan de rasp.

Ik vind het altijd wel lekker...zeker als ik weer eens aan de lijn moet doen En voor een beginner als ik is dit lekker snel klaar en makkelijk.

P.S. Waar blijven de aardappel-kook-tips...? En dan in het bijzonder de tips hoe je een beetje schone handen kunt houden tijdens het schillen...ik heb echt een hekel aan dat "aarderige" gevoel, maar als ik ze was dan wordt het echt modderig.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 21:17:52 #82
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_19737496
Vanavond geen zin om te koken, dus lekker makkelijk en lekker fris:

voor 2 personen:
150 gram spagettini
halve paprika
half blikje mais
blikje manderijnpartjes
kwart verse ananas (of blik)
rode pesto
eetlepel mayonaise (of slasaus ofzo)
halve komkommer
hamblokjes

spagettini koken volgens de verpakking (grote pan water, als 't kookt pasta erbij doen, 8 minuten (ofzo) laten koken en dan afgieten.
Pasta laten afkoelen
dan alle andere dingen fijnsnijden en erdoorheen gooien.
2 lepels rode pesto, eetlepel mayo erdoorheen roeren..

Erg lekker als je dit koud eet
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_19737647
wauw, iets voor me moeder dit.
  Moderator / Miss SHO donderdag 10 juni 2004 @ 16:40:37 #84
22592 crew  Ole
pi_19787341
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 21:23 schreef Markster het volgende:
wauw, iets voor me moeder dit.
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_19917940
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:10 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Zo eentje?
[afbeelding]

Die zijn geloof ik van bamboe gemaakt en die zet je in een pan met een klein laagje water en dan deksel erop, geloof ik.

Maar misschien zitten hier ook wat meer ervaren 'stomers'?
Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.
Youth is wasted on the young, before you know it's come and gone
pi_20085744
Ik heb een vraagje.. misschien is ergens al het antwoord gegeven maar ik heb het dan niet gezien... hopelijk is dit ook het goede topic ...

Hoeveel gram zit er in een kopje rijst... ik reken altijd een kopje per persoon maar omdat ik nu aan het lijnen ben wil ik graag weten hoeveel gram rijst er in een kopje zit... dus een klein koffiekopje bedoel ik... iemand die dit weet?
pi_20086798
Lijkt me niet helemaal het goeie topic maar ik heb het een keer gewogen. Als je een beker (dus mok) pakt, zit daar ongeveer 200 gram rijst in. Een kopje is ongeveer de helft daarvan denk ik.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_20087512
Ok dank je wel, sorry dat het niet in het goede topic stond
pi_20230821
vraagje: hoelang moet je een (runder)gehaktbal braden?
pi_20296515
quote:
Op zondag 27 juni 2004 17:58 schreef HeyFreak het volgende:
vraagje: hoelang moet je een (runder)gehaktbal braden?
Tot-ie gaar is Ik reken meestal op een minuut of 15-20. 't Is een beetje experimenteren en na een kwartiertje er eentje ff opensnijden of zo Dat doe je de eerste paar keer en daarna gok je het wel
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  woensdag 30 juni 2004 @ 12:15:05 #91
72463 Whiskers
Kinky Kitten
pi_20303200
quote:
Op dinsdag 15 juni 2004 19:47 schreef LadyMagica het volgende:

[..]

Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.
OK, ik snap hem! Binnenkort even bij de plaatselijke toko langs. Mijn moeder had ooit iets van rvs dat er op lijkt, met een soort scharnierbare schubben
Cat hair is a fashion statement
I'm really a cat you see and it's not my last life at all
  vrijdag 9 juli 2004 @ 11:09:20 #92
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_20506789
Nu jullie allemaal een gezond bordje eten kunnen koken staat de frituurpan natuurlijk al tijden ongebruikt in de kast. Tijd om hem weer te voorschijn te halen en af te stoffen!

Falafel

De ingredienten: kikkererwten (2 koppen gedroogde minstens 8 uur laten weken), koriander, peterselie, ui, knoflook en komijn.


De kikkererwten eerst ff door de keukenmachine jagen:


Ui, knoflook en kruiden grof hakken en ook ff door de keukenmachine wat fijner laten hakken:


Dan de staafmixer er nog even op tot het een dikke korrelige pasta is:


Van steeds een eetlepel vol een balletje maken en platduwen. Falafel in kleine porties 3 minuten frituren:


Op een pitabroodje kwakken met veel knoflooksaus en wat groenvoer:
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_20506873
Hey shmoops, ik weet niet of het al gezegd is, maar die bloemkool, daar moet je geen saus ofzo bijmaken, maar een klein scheitje eik overheen doen
pi_20506877
ow, azijn is dat dus
pi_20507581
quote:
Op donderdag 25 maart 2004 19:55 schreef shmoopy het volgende:
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.
....
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
.....
Rijst dus. Bij sommigen lukt die nooit: te nat, te droog, te klef of aangebrand. Volg deze aanwijzingen en je rijst lukt altijd. Koop om te beginnen echte rijst, geen 'snelkookrijst'. Een grote zak is ook veel voordeliger dan een pakje en rijst is goed houdbaar.

Pak een pan met een goed sluitend deksel, en een (koffie)kopje om de juiste hoeveelheid rijst af te meten. Reken per persoon 1 kopje rijst.De eerste truuk is om precies genoeg water toe te voegen. Afhankelijk van de soort rijst is dat 11/4 tot 11/2 kopje koud water per kopje rijst. Na twee keer proberen weet je de juiste verhoudingen. Kijk ook even op de verpakking.

Breng rijst met water aan de kook. Zodra het water kookt deksel er op en de pan op het allerlaagste pitje zetten. De tweede truuk is om je nieuwsgierigheid te bedwingen en het deksel op de pan te laten. Zet een kookwekker op 12 minuten. Als de wekker gaat het vuur onder de pan uit draaien (derde truuk) en de rijst in gesloten pan nog 8 a 10 minuten laten staan. Daarna losroeren met een vork en je rijst is perfect.
pi_20514038
Spindizzy, wat een goeie uitleg met die foto's!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_20534100
Ik ga vandaag voor het eerst voor mijzelf koken (vandaar in het beginners topic...) en het wordt dit recept van Logitik:
quote:
Op woensdag 28 april 2004 00:00 schreef Logitik het volgende:
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:

benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.

Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 á 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.
nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.
pi_20534416
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 17:52 schreef superheist het volgende:
Ik ga vandaag voor het eerst voor mijzelf koken (vandaar in het beginners topic...) en het wordt dit recept van Logitik:
[..]

nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.
Dat gaat het nog wel ff duren. Heb je een magnetron? Anders in handwarm water leggen (in de verpakking).
  woensdag 14 juli 2004 @ 16:42:45 #99
33160 akkien
nemo in amore videt
pi_20621907
stomen kan ook in een snelkookpan. Werkt ook erg fijn.
imagination is more important than knowledge
  dinsdag 20 juli 2004 @ 16:52:55 #100
61048 Mr.Trelawney
Lettersnoeper
pi_20746131
Dankzij mijn werk bij de slagerij-afdeling van de Plus kan ik al steeds meer koken (op zaterdag maken wij altijd het eten klaar voor de mensen die tot acht moeten), maar vroeger lukte dat dus écht niet!
Hoe dan ook, het eerste echte 'gerecht' dat ik ooit zelf maakte, is heel eenvoudig te bereiden en ontzettend lekker!

Griekse kaasflap



Benodigdheden (hoeveelheden kun je eenvoudig zelf bepalen):
* Bladerdeegplakjes
* Ei
* Feta
* Cheddar kaas - maakt niet uit wat voor (neem gewoon de goedkoopste )
* Béchamel saus

Bereidingswijze:

- Snij blokjes van de feta en de cheddar kaas
- Kook de béchamel saus in een pannetje (kijk even op het pakje hoe lang )
- Neem een plakje bladerdeeg
- Sla het ei kapot en smeer het plakje bladerdeeg in met het eigeel
- Leg de stukjes kaas op het bladerdeeg
- Giet wat béchamel saus over de kaas heen
- Vouw het bladerdeeg dicht (maak er een flapje of een vierkantje van) en 'lijm' het even met wat eigeel.
- Leg het ontstane product op een stuk ovenpapier en laat het bakken bij een temperatuur van 200 graden.

Zo, dan krijg je iets heel lekkers! Neem dat van mij aan!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')