abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_16529422
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:18 schreef drelletje het volgende:
Hee piet, ik wil nu wel es wat gaan koken en dan vooral gerechtjes die leuk zijn maar niet al te moeilijk en toch lekker. Want ik ben nog 16 en koken lijkt me eigenlijk best wel okee. Heb je meschien wat tips voor mij?

Okee BVD


Welkom! Je bent nooit te jong om te koken.

Leuk, lekker en niet moeilijk. Ik zou zeggen koop een boek van Jamie Oliver (ik geef toe ben er best wel fan van). Die zijn helder, duidelijk en staan vol heerlijke recepten en goede tips.

  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:22:53 #52
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_16529482
Beste Piet,
Geef jij eens een lekker recept voor jachtschotel!
(op zijn Piets!)
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:26:07 #53
38963 drelletje
BRITISH SEA POWER!!!
pi_16529595
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:21 schreef Fixers het volgende:

[..]

Welkom! Je bent nooit te jong om te koken.

Leuk, lekker en niet moeilijk. Ik zou zeggen koop een boek van Jamie Oliver (ik geef toe ben er best wel fan van). Die zijn helder, duidelijk en staan vol heerlijke recepten en goede tips.


Ja hijs wel cool! altijd leuk bezig enzow...
Maarja ik kijk wel, ff wachten of piet nog dingen heeft
Powered by Garmin Etrex Legend
pi_16529701
Om nog even terug te komen op bindmiddelen voor o.a. sauzen. bij de reformzaken verkoopt men ook "Bio-bin" van het merk "Tartex". Ik gebruik het zelf meestal om te binden. Het heeft geen bijsmaak, hoewel de saus er enigszins gelei-achtig van wordt.
Het is een plantaardig poeder, ik ben er niet helemaal zeker van wat het exact is. Het is dus wel geschikt voor vegetariers (kan ook worden gebruikt i.p.v. gelatine).
pi_16529979
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:29 schreef Esk het volgende:
Om nog even terug te komen op bindmiddelen voor o.a. sauzen. bij de reformzaken verkoopt men ook "Bio-bin" van het merk "Tartex". Ik gebruik het zelf meestal om te binden. Het heeft geen bijsmaak, hoewel de saus er enigszins gelei-achtig van wordt.
Het is een plantaardig poeder, ik ben er niet helemaal zeker van wat het exact is. Het is dus wel geschikt voor vegetariers (kan ook worden gebruikt i.p.v. gelatine).
Volgens mij is dat op basis van pijlwortel meel (of: Arrowroot) Inderdaad geheel plantaardig en vergelijkbaar met Gelatine.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:40:31 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16530073
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:37 schreef Fixers het volgende:

[..]

Volgens mij is dat op basis van pijlwortel meel (of: Arrowroot) Inderdaad geheel plantaardig en vergelijkbaar met Gelatine.


Euh, je hebt ook een plantaardige gelei op basis van Zeewier, naam is me ff ontschoten.
Edit
Agar Agar, bij iedere toko te koop, en wordt uit zeewier gemaakt, dus biologisch dynamisch is het ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:50:33 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16530363
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:26 schreef drelletje het volgende:

[..]

Ja hijs wel cool! altijd leuk bezig enzow...
Maarja ik kijk wel, ff wachten of piet nog dingen heeft


Koken, voor beginners
Mmmm
Intressant,
makkelijk recept voor een ovenschotel met vis, 4 personen.
Pakje room
pakje diepvries koolvis
pakje gerookte zalm
teentje knoflook
als je het bij de aldi koopt kost het bijzonder weinig.
Je ontdooit de blokjes koolvis en haalt de moten uit elkaar, zodat je stukjes krijgt, je vemengt het met de helft van de gerookte zalm (de rest van de zalm is heerlijk op de boterham) en je doet dit in een ingeboterde ovenvorm.
Knoflook teen erover fijn knijpen, of 2,
pakje room (200 ML) er over gieten, en in de oven ermee, totdat het lekker borrelt en er goudbruin uitziet.
Heerlijk met wat rijst en sla.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:54:52 #58
38963 drelletje
BRITISH SEA POWER!!!
pi_16530481
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Koken, voor beginners
Mmmm
Intressant,
makkelijk recept voor een ovenschotel met vis, 4 personen.
Pakje room
pakje diepvries koolvis
pakje gerookte zalm
teentje knoflook
als je het bij de aldi koopt kost het bijzonder weinig.
Je ontdooit de blokjes koolvis en haalt de moten uit elkaar, zodat je stukjes krijgt, je vemengt het met de helft van de gerookte zalm (de rest van de zalm is heerlijk op de boterham) en je doet dit in een ingeboterde ovenvorm.
Knoflook teen erover fijn knijpen, of 2,
pakje room (200 ML) er over gieten, en in de oven ermee, totdat het lekker borrelt en er goudbruin uitziet.
Heerlijk met wat rijst en sla.


kee thnx! zal ik doen.
Powered by Garmin Etrex Legend
pi_16530505
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Euh, je hebt ook een plantaardige gelei op basis van Zeewier, naam is me ff ontschoten.
Edit
Agar Agar, bij iedere toko te koop, en wordt uit zeewier gemaakt, dus biologisch dynamisch is het ook


Dat spulletje wat ik bedoel is op basis van johannesbroodpitmeel (leuk scrabblewoord btw).
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:56:44 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16530538
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:22 schreef mazaru het volgende:
Beste Piet,
Geef jij eens een lekker recept voor jachtschotel!
(op zijn Piets!)
Je neemt een pond hertengoulash, die kruid je met speculaas kruiden en peper (niet overdrijven) en laat je ff marineren.
Je bakt 100 gram ontbijtspek in een braadpan goudbruin met wat stukken ui en haalt ze er uit, het hertevlees in de pan braden, tot bruin, spek en uien erbij, Fles rooie wijn erbij en lekker laten sudderen met wat knoflook.
Als het hert gaar is dan bind je de saus met wat ontbijtkoek (verkruimelen en erdoor mengen, lost vanzelf op)

Serveren met Aardappel puree, rode kool met appeltjes, stoofpeertje, spruitjes...
Jummie

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:57:45 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16530575
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:55 schreef Esk het volgende:

[..]

Dat spulletje wat ik bedoel is op basis van johannesbroodpitmeel (leuk scrabblewoord btw).


Ja kan ook, wordt ook in de levensmiddelen industrie gebruikt, vooral in roomijs. Je ziet johannisbroodbomen wel eens in parken, zijn bomen waar in het najaar van die peulen aan hangen, lijken hele grote bruine snijbonen. In kroatie worden die ook zo gegeten, de kinderen van mijn zus vinden dat lekker, ik echter niet zo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16556242
Piet, ik kwam ineens weer op postelein, wat ik als kind erg lekker vond.

Ik heb geen idee hoe ik dat moet maken, en wat daar lekker bij is, ik ken het als een stamppot.

Heb jij tips?

Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 24 januari 2004 @ 23:02:35 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16556368
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:57 schreef shmoopy het volgende:
Piet, ik kwam ineens weer op postelein, wat ik als kind erg lekker vond.

Ik heb geen idee hoe ik dat moet maken, en wat daar lekker bij is, ik ken het als een stamppot.

Heb jij tips?


Ik zet wat spekjes aan in een pan en doe er de gewassen en drooggeslingerde postelein bij, ff kort stoven en dan als warme groenten, of door een kruimelig aardappeltje prakken.

Ik vind het een heerlijke voorjaarsgroente, net als raapstelen, en een van de weinige groenten die nog smaak hebben.
#
Ken je raapstelen? Bij de esotherische supermarkt noemen ze het heel chique zilverstelen, maar het zijn gewoon de eerste uitlopers van de knolraap. Kan je net zo maken als postelein.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16556427
Raapstelen op dezelfde manier als postelein?
Ik wil het allebei wel proberen nl.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 24 januari 2004 @ 23:10:56 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16556571
iets anders maar ook lekker
Meiraapjes, straks weer vers te krijgen in het voorjaar, je kan ze in de nederlandse groentewinkel zelden vinden, maar de turken zijn er gek op. Ze zien er uit als grote radijsjes, iets in het idee van tussen een manderijn en een sinaasappel. Wit met Lila.
Kop en kont er af, niet schillen, ff afborstelen, halveren of kwarteren, en kort koken tot ze gaar zijn, maar nog wel stevig. paar druppels citroensap en wat boter er over. De smaak is die van tussen Radijzen en Asperges, iets bitter, pittig.
Heel lekker eigenlijk, met een maltees aardappeltje bij een stukje lamsvlees.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 24-01-2004 23:12]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16556592
Tnx Piet.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 24 januari 2004 @ 23:12:42 #67
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16556621
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:11 schreef shmoopy het volgende:
Tnx Piet.
We doen hier missie werk op het fokforum geloof ik
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16556669
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

We doen hier missie werk op het fokforum geloof ik


Ik vind het een supertopic, echt waar.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_16567987
Ik vind spruiten, andijvie, spinazie misschien wel het smerigste op aarde... Daarom eet ik het ook gewoon niet.

Jawel, allemaal geprobeerd...

Maar ja, ik woon niet alleen. Enne ik heb geen huishouding van wat ik lekker vind komt op tafel.

De tradionele manier om deze groentes klaar te maken weet ik wel, weet jij de on-tradionele manieren?

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zondag 25 januari 2004 @ 15:21:03 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16568363
quote:
Op zondag 25 januari 2004 15:05 schreef Oblivion het volgende:
Ik vind spruiten, andijvie, spinazie misschien wel het smerigste op aarde... Daarom eet ik het ook gewoon niet.

Jawel, allemaal geprobeerd...

Maar ja, ik woon niet alleen. Enne ik heb geen huishouding van wat ik lekker vind komt op tafel.

De tradionele manier om deze groentes klaar te maken weet ik wel, weet jij de on-tradionele manieren?


Dit is de klaagbank niet.

Maar goed, wat is voor jouw traditioneel?
Kijk eens hoe italiaanen spinazie klaarmaken, die maken er een saus van waar zeg maar de spinazie de tomaten vervangt.
Spekjes bakken, room, spinazie en blauwschimmerkaas erdoor en dan mischien nog wat binden en het als saus over de pasta serveren.
Spruiten zijn alleen maar vies als ze te lang koken, en als je ze gaat camoufleren met dingen als kerrie en ze dus niet meer proeft waarom zou je ze dan überhaupt eten?
Ik eet spruiten omdat ik de smaak lekker vind. Kort koken, dat ze nog stevig zijn, afgieten en dan een klont boter erover en een paar druppels citroensap.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16568606
quote:
Op zondag 25 januari 2004 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Dit is de klaagbank niet.
Moest je even terugtrappen?

Maar toch bedankt hoor, ga wel verder met de kookboeken!

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  FOK!fossiel zondag 25 januari 2004 @ 17:25:35 #72
1455 Keroppi
kool kikker
pi_16571584
Hallo,

Als studente-op-kamers kook ik natuurlijk zelf en dat gaat gepaard met het nodige experimenteren. Over het algemeen weet ik best leuke dingen op tafel te toveren maar mijn pasta-saus wordt het steeds 'net niet'.

Meestal gebruik ik zo'n pakje gezeefde tomaten (gemak dient de haastige mens) en gooi daar wat ui, oregano, rode wijn en evt. gehakt doorheen.

En toch, wat ik ook doe, die 'gezeefde tomatensaus' blijft overheersen (bleh )

Wat is jou suggestie voor het snel en makkelijk maken van een pastasaus?

(en andere: "weinig ingredienten, snel klaar gerechten zijn natuurlijk ook welkom)

Chick on a mission
  zondag 25 januari 2004 @ 17:35:56 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16571837
quote:
Op zondag 25 januari 2004 17:25 schreef Keroppi het volgende:
Hallo,

Als studente-op-kamers kook ik natuurlijk zelf en dat gaat gepaard met het nodige experimenteren. Over het algemeen weet ik best leuke dingen op tafel te toveren maar mijn pasta-saus wordt het steeds 'net niet'.

Meestal gebruik ik zo'n pakje gezeefde tomaten (gemak dient de haastige mens) en gooi daar wat ui, oregano, rode wijn en evt. gehakt doorheen.

En toch, wat ik ook doe, die 'gezeefde tomatensaus' blijft overheersen (bleh )

Wat is jou suggestie voor het snel en makkelijk maken van een pastasaus?

(en andere: "weinig ingredienten, snel klaar gerechten zijn natuurlijk ook welkom)


verse tomaten gebruiken
tomaten ff een kruisje insnijden en in een schaal doen,. kokend water er over gieten en dan ff laten staan, velletje laat vanzelf los. daarna grof snijden. Geen uien gebruiken,
gehakt braden en korrelig maken, zout en peper erbij knoflook en wat oregano, dan je tomaten erbij.
Neem eens (eventueel dievries) spinazie ipv tomaten, das ook erg lekker ook met roomkaas en schimmelkazen ipv gehakt.
Pasta is ook lekker met olijfolie en knoflook, of met pesto,
Of met een witte saus,
gelijke hoeveelheden bloem en boter (boter is geen margarine) in een pannetje, bloem even laten garen in de gesmolte boter. dan melk erbij, blaadje lauriers, (verse) groene kruiden en wat knoflook.
Laten koken tot de bloemsmaak helemaal verdwenen is.
deze saus kan je dan gebruiken als basis voor de rest die je er door wilt doen, mosselen,. garnalen, kaas wat dan ook, en is heerlijk over allerleis soorten pasta, maar ook aardappels en vlees.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16573042
quote:
Op zondag 25 januari 2004 17:25 schreef Keroppi het volgende:
Hallo,

Als studente-op-kamers kook ik natuurlijk zelf en dat gaat gepaard met het nodige experimenteren. Over het algemeen weet ik best leuke dingen op tafel te toveren maar mijn pasta-saus wordt het steeds 'net niet'.

Meestal gebruik ik zo'n pakje gezeefde tomaten (gemak dient de haastige mens) en gooi daar wat ui, oregano, rode wijn en evt. gehakt doorheen.

En toch, wat ik ook doe, die 'gezeefde tomatensaus' blijft overheersen (bleh )

Wat is jou suggestie voor het snel en makkelijk maken van een pastasaus?

(en andere: "weinig ingredienten, snel klaar gerechten zijn natuurlijk ook welkom)


Mijn eigen variant voor een (basis pasta saus):
Gehakt
Ui
Knoflook
Tomato Frito (is zoeter dan gewone gezeefde tomaten)
Wat kruiden: Peper, zout, oregano, basilcum. (Gedroogd is prima, vers is nog veel lekkerder).

Gehakt rulbakken, gesnipperde ui en knoflook er doorheen. Even lekker door laten sudderen tot de uien zacht glazig zijn. Tomatenprut en kruiden er door heen. Aan de kook laten komen, en wanneer nodig binden met zetmeel of maizena.

Prima basis, op zichzelf al prima, en heel goed uit te breiden met wat je maar wilt: paprika, champignon enz. enz.

Lekker over Volkoren spaghetti

  zondag 25 januari 2004 @ 18:28:10 #75
16456 Kwark
Great Jorb!
pi_16573252
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Je neemt een pond hertengoulash, die kruid je met speculaas kruiden en peper (niet overdrijven) en laat je ff marineren.
Hey Piet, wat zijn nou eigenlijk speculaaskruiden? Ik heb ze nodig voor een speculaas-meatloaf-experiment

twee koeken gehakt met speculaaskruiden met daartussen een aardappel-amandelvulling, net als een gevulde speculaas...

Bassist, drummer & percussionist gezocht voor akoestische band! Zie topic [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/477979]Muzikanten gezocht![/url] of mail naar lightningbugs@rock.com!
  zondag 25 januari 2004 @ 18:37:12 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16573460
quote:
Op zondag 25 januari 2004 18:28 schreef Kwark het volgende:

[..]

Hey Piet, wat zijn nou eigenlijk speculaaskruiden? Ik heb ze nodig voor een speculaas-meatloaf-experiment

twee koeken gehakt met speculaaskruiden met daartussen een aardappel-amandelvulling, net als een gevulde speculaas...


mengsel van Peper, Kaneel, gember en kruidnagel, en nog wat andere dingen, kan je gewoon kant en klaar kopen bij de kruidenwinkel (Dille tussen je Billen of hoe die ook heten)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 25 januari 2004 @ 18:43:32 #77
16456 Kwark
Great Jorb!
pi_16573612
quote:
Op zondag 25 januari 2004 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

mengsel van Peper, Kaneel, gember en kruidnagel, en nog wat andere dingen, kan je gewoon kant en klaar kopen bij de kruidenwinkel (Dille tussen je Billen of hoe die ook heten)


En Kamille

Kan. Het leukste lijkt me echter om, als ik de juiste verhoudingen weet, het mengsel zèlf te maken. Het lijkt me een stuk lekker om kleine snippertjes gember mee te bakken dan gewoon een zakje kruiden leeg te strooien.

Bassist, drummer & percussionist gezocht voor akoestische band! Zie topic [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/477979]Muzikanten gezocht![/url] of mail naar lightningbugs@rock.com!
  zondag 25 januari 2004 @ 18:46:07 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16573676
quote:
Op zondag 25 januari 2004 18:43 schreef Kwark het volgende:

[..]

En Kamille

Kan. Het leukste lijkt me echter om, als ik de juiste verhoudingen weet, het mengsel zèlf te maken. Het lijkt me een stuk lekker om kleine snippertjes gember mee te bakken dan gewoon een zakje kruiden leeg te strooien.


Benodigdheden

Mild
20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Scherp
15 gram kaneel
2 gram gemalen kruidnagelen
2 gram gemalen nootmuskaat
1 gram witte peper
1 gram gemberpoeder
1/2 gram kardemom Bereiding
De ingrediënten zeer goed mengen.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 25 januari 2004 @ 18:51:56 #79
16456 Kwark
Great Jorb!
pi_16573824
quote:
Op zondag 25 januari 2004 18:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Benodigdheden

Mild
20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Scherp
15 gram kaneel
2 gram gemalen kruidnagelen
2 gram gemalen nootmuskaat
1 gram witte peper
1 gram gemberpoeder
1/2 gram kardemom Bereiding
De ingrediënten zeer goed mengen.


Te gek, dank je wel .
Bassist, drummer & percussionist gezocht voor akoestische band! Zie topic [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/477979]Muzikanten gezocht![/url] of mail naar lightningbugs@rock.com!
  zondag 25 januari 2004 @ 20:39:25 #80
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_16576779
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je neemt een pond hertengoulash, die kruid je met speculaas kruiden en peper (niet overdrijven) en laat je ff marineren.
Je bakt 100 gram ontbijtspek in een braadpan goudbruin met wat stukken ui en haalt ze er uit, het hertevlees in de pan braden, tot bruin, spek en uien erbij, Fles rooie wijn erbij en lekker laten sudderen met wat knoflook.
Als het hert gaar is dan bind je de saus met wat ontbijtkoek (verkruimelen en erdoor mengen, lost vanzelf op)

Serveren met Aardappel puree, rode kool met appeltjes, stoofpeertje, spruitjes...
Jummie


Dat klinkt goed!
Ik ga het uitproberen, en dan noem ik het jachtschotel ala Piet!
Bedankt voor het recept!
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
  zondag 25 januari 2004 @ 20:44:32 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16576915
quote:
Op zondag 25 januari 2004 20:39 schreef mazaru het volgende:

[..]

Dat klinkt goed!
Ik ga het uitproberen, en dan noem ik het jachtschotel ala Piet!
Bedankt voor het recept!


recept voor stoofperen vind je in het hoe maak je iets langzaam klaar topic
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16578298
Beste Piet,

Ik heb op dit forum (en ook daarbuiten) al veel recepten gelezen voor ovenschotels.

Helaas is mijn bescheiden studentenkeuken niet uitgerust met een oven. Wel beschik ik over een combimagnetron. Is het mogelijk daar ook lekkere ovenschotels in te maken? Of zullen ze nooit echt lukken?

Alvast bedankt en ga zo door met dit topic.

And there was much rejoicing.
  zondag 25 januari 2004 @ 21:55:10 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16579072
quote:
Op zondag 25 januari 2004 21:30 schreef SuperSiem het volgende:
Beste Piet,

Ik heb op dit forum (en ook daarbuiten) al veel recepten gelezen voor ovenschotels.

Helaas is mijn bescheiden studentenkeuken niet uitgerust met een oven. Wel beschik ik over een combimagnetron. Is het mogelijk daar ook lekkere ovenschotels in te maken? Of zullen ze nooit echt lukken?

Alvast bedankt en ga zo door met dit topic.


Geen idee, heb nog nooit met een combi magnuketron gewerkt
Kan er wel een slag naar, slaan, maar zou zeggen, experimenteer ze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16579336
quote:
Op zondag 25 januari 2004 21:30 schreef SuperSiem het volgende:
Beste Piet,

Ik heb op dit forum (en ook daarbuiten) al veel recepten gelezen voor ovenschotels.

Helaas is mijn bescheiden studentenkeuken niet uitgerust met een oven. Wel beschik ik over een combimagnetron. Is het mogelijk daar ook lekkere ovenschotels in te maken? Of zullen ze nooit echt lukken?

Alvast bedankt en ga zo door met dit topic.


Jazeker! Niks mis mee.

Tip: Blijven kijken!! En meestal staat er op een verpakking de standen van hete lucht, of gewone oven etc etc.

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16589417
quote:
Op zondag 25 januari 2004 22:03 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Jazeker! Niks mis mee.

Tip: Blijven kijken!! En meestal staat er op een verpakking de standen van hete lucht, of gewone oven etc etc.


Ja klopt. Maar ik wilde er dus gerechten mee maken waarvan het recept hier op Fok stond, dus daar stonden geen standen bij.
quote:
Op zondag 25 januari 2004 21:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Geen idee, heb nog nooit met een combi magnuketron gewerkt
Kan er wel een slag naar, slaan, maar zou zeggen, experimenteer ze.
Zogauw ik ergens een goede schaal heb gevonden, zal ik eens wat dingen gaan uitproberen. Het resultaat zal ik wel melden.
And there was much rejoicing.
pi_16590686
Hoi Piet ,
mijn vriend en ik houden van wokken maar hebben hier weinig tijd voor,
we houden erg van variatie . Weet je een lekker wokgerecht dat ook redelijk snel is en dan bedoel ik bv. een 20minuutjes max.
Biefstuk zijn we beide gek op heb je een wokgerecht met biefstuk ? hoeft niet een heel simpel gerecht..

alvast bedankt

  maandag 26 januari 2004 @ 11:50:03 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16591156
quote:
Op maandag 26 januari 2004 11:34 schreef wilma19 het volgende:
Hoi Piet ,
mijn vriend en ik houden van wokken maar hebben hier weinig tijd voor,
we houden erg van variatie . Weet je een lekker wokgerecht dat ook redelijk snel is en dan bedoel ik bv. een 20minuutjes max.
Biefstuk zijn we beide gek op heb je een wokgerecht met biefstuk ? hoeft niet een heel simpel gerecht..

alvast bedankt


Ik wok eigenlijk nooit thuis want ik heb geen geschikte gasbrander.
Wokbiefstuk met Chineese kool

Kruid een biefstuk (op kamertemperatuur) met Shecuan peper en Gember en snijd er stukjes van ter grote van een duim. Snij chineese kool aan dunne reepjes (niet te veel)
Snij oesterzwammen aan reepjes (of die japanse dingen, hoe heten die ook al weer)
Aragide olie of Soya olie in de wok, tot ie walmt.

Roerbak de paddestoelen, bliksemsnel,
en ff apart leggen, Olie weer heet laten worden
Roerbak de biefstuk bliksemsnel
af ff apart leggen, olie weer heet laten worden.
Roerbak de chineese kool bliksemsnel, met een scheutje Pearl River Mushroom soy, wat oestersaus en gember,

Het beste is als je dit tegelijkertijd doet in 3 woks, en dit is slechts een compromis.
Serveren met rijst.


Het hele geheim van wokken is kleine beetjes, handje vol tegelijk wokken, en in bloedhete walmende olie, heel kort. Je eten moet er door gaan als een druppen water op een gloeiende plaat, waar je dan een stoomfilm eromheen krijgt, je kent dat wel van een dansende druppel op een heel heet oppervlak.

Veel nederlanders wokken eerder stoofgerechten, gebruiken de wok als een grote pan, dit is echter niet hoe het bedoelt is. Wokken is bedacht om snel iets klaar te maken met zo min mogelijk brandstof.
Kleine porties, alles gesneden klaar hebben staan, en dan "zack zack" bakken. eigenlijk voor iedere persoon snel een bord in elkaar draaien.

Je hebt dus, met snijden erbij, nooit meer dan 10 minuten nodig. Rijst kan je in een rijstkoker klaar maken.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 26 januari 2004 @ 11:57:27 #88
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_16591414
Piet,

Heb jij ervaring met het maken van Chicken Marsala? Ik heb het vaak gegeten in Engeland, maar het zelf klaarmaken was geen succes.
Heb jij een recept en/of tip?

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  maandag 26 januari 2004 @ 12:00:51 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16591513
quote:
Op maandag 26 januari 2004 11:57 schreef Litman het volgende:
Piet,

Heb jij ervaring met het maken van Chicken Marsala? Ik heb het vaak gegeten in Engeland, maar het zelf klaarmaken was geen succes.
Heb jij een recept en/of tip?


geen idee, ken de indiaase keuken niet, sorry
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16591525
Hoi Piet ..
dank je .. we gaan het zeker snel proberen en dan hoor je het resultaat zeker

groetjes wilma

pi_16591704
Heb jij een recept voor een lekkere satesaus .. uit een zakje is zo makkelijk en in een eigen variatie kan je zelfde smaak bepalen . ben benieuwd..

groetjes wilma

  maandag 26 januari 2004 @ 12:52:17 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16593039
quote:
Op maandag 26 januari 2004 12:06 schreef wilma19 het volgende:
Heb jij een recept voor een lekkere satesaus .. uit een zakje is zo makkelijk en in een eigen variatie kan je zelfde smaak bepalen . ben benieuwd..

groetjes wilma


Er zijn verschillende satesaus topics, maar mijn satesaus maak ik zo:
Olie in een pannetje, op laag vuur. fijn versnippert uitje of 2, 3 erin, op laag vuur heel langzaam laten garen en carameliseren. Kan wel 20 minuten halfuur duren.
Dan wat knoflook erbij, flinke klont trassie, sereh, koenjit, galanga, djinten en gember.
ff doorsudderen en dan een flinke mep pindakaas, en verdunnen met water. Zoete Ketjap en sambal erbij, eventueel afsmaken met wat zout peper en palmsuiker. IPV zout kan je ook een geprakt ansjovisje nemen, das nog lekkerder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16595157
quote:
Op zondag 25 januari 2004 21:30 schreef SuperSiem het volgende:
Beste Piet,

Ik heb op dit forum (en ook daarbuiten) al veel recepten gelezen voor ovenschotels.

Helaas is mijn bescheiden studentenkeuken niet uitgerust met een oven. Wel beschik ik over een combimagnetron. Is het mogelijk daar ook lekkere ovenschotels in te maken? Of zullen ze nooit echt lukken?

Alvast bedankt en ga zo door met dit topic.


Een combimagentron? Wat wil je nog meer! Op elk pakje en bij elk recept staat de temperatuur waarop iets in de oven moet. Je combimagnetron is een heteluchtoven, dus als daarvoor een aparte stand staat vermeld moet je die nemen. Als je een beetje een goede combimagnetron hebt, staan die temperaturen er ook wel ergens op.

De combi heeft als het goed is minstens drie standen:

* magnetron: gebruik je voor opwarmen etc.

* oven: gewoon te gebruiken als heteluchtoven voor alle ovenrecepten

* combinatiestand: krachtig wapen als je weet hoe het te gebruiken. hetelucht en magnetron zijn tegelijk aan voor zowel een knapperig korstje als een snelle verhitting. nauwelijks vermeld in recepten, maar soms kom je het wel eens tegen. ga er eens me experimenteren als je je de oven en de magnetron allebei hebt eigen gemaakt (en doe er geen metalen springvorm in).

(Sorry, Piet. Ik dacht, ik heb zo'n ding en ik help even...Zal niet weer gebeuren .)

Trust me, I know what I'm doing.
pi_16595504
quote:
Op maandag 26 januari 2004 14:07 schreef Unihoc_ACE het volgende:

[..]


(Sorry, Piet. Ik dacht, ik heb zo'n ding en ik help even...Zal niet weer gebeuren .)


Ik weet zeker dat Piet er blij mee is dat er meer gelijkgestemden zijn, die ook nog eens meehelpen.
pi_16598473
quote:
Op maandag 26 januari 2004 14:07 schreef Unihoc_ACE het volgende:

[..]

Een combimagentron? Wat wil je nog meer! Op elk pakje en bij elk recept staat de temperatuur waarop iets in de oven moet. Je combimagnetron is een heteluchtoven, dus als daarvoor een aparte stand staat vermeld moet je die nemen. Als je een beetje een goede combimagnetron hebt, staan die temperaturen er ook wel ergens op.

De combi heeft als het goed is minstens drie standen:

* magnetron: gebruik je voor opwarmen etc.

* oven: gewoon te gebruiken als heteluchtoven voor alle ovenrecepten

* combinatiestand: krachtig wapen als je weet hoe het te gebruiken. hetelucht en magnetron zijn tegelijk aan voor zowel een knapperig korstje als een snelle verhitting. nauwelijks vermeld in recepten, maar soms kom je het wel eens tegen. ga er eens me experimenteren als je je de oven en de magnetron allebei hebt eigen gemaakt (en doe er geen metalen springvorm in).

(Sorry, Piet. Ik dacht, ik heb zo'n ding en ik help even...Zal niet weer gebeuren .)


Die laatste stand heb ik geloof ik niet. De magnetron van mijn ouders heeft het wel: de zogenaamde Crispstand. Werkt geweldig voor o.a. pizza's. Ik heb wel een stand dat ik eerst kan 'magnetronnen' en dan de hetelucht kan starten.

En de reden dat ik het vroeg, was dat ik wel een klein (maar wel merkbaar) verschil ondervond als ik bijv. een afbakbrood in mijn magnetron maakte of ergens anders in een echte oven. Het brood werd net iets mooier bruin en knapperiger. Ik weet overigens niet zeker of dat verschil aan de magnetron lag, kan ook aan het brood, de bakstand of de temperatuur oid liggen. Maar vroegme toch af of ovenschotels wel lekker werden in de combimagnetron.

And there was much rejoicing.
  maandag 26 januari 2004 @ 16:50:06 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16600640
quote:
Op maandag 26 januari 2004 14:20 schreef El_Bassie het volgende:

[..]

Ik weet zeker dat Piet er blij mee is dat er meer gelijkgestemden zijn, die ook nog eens meehelpen.


geen problemen mee, en als er ergens onzin wordt verteld, dan geef ik sowieso vaak mijn ongezouten mening.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 26 januari 2004 @ 19:23:45 #97
34726 Fratz
Max
pi_16605527
Beste Piet!

ik zou heel graag het recept hebben van een romige mosterdsoep, kan jij met helpen?

en alvast bedankt natuurlijk!

[Dit bericht is gewijzigd door Fratz op 26-01-2004 19:24]

There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface.
  maandag 26 januari 2004 @ 19:38:56 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16605915
quote:
Op maandag 26 januari 2004 19:23 schreef Fratz het volgende:
Beste Piet!

ik zou heel graag het recept hebben van een romige mosterdsoep, kan jij met helpen?

en alvast bedankt natuurlijk!


Heel makkelijk.
Maak een stevige boullion van rundvlees. (neem aan dat je weet hoe je dat doet)
Maak een Rou (half boter, half bloem) en gaar de bloem met de boter.
Voeg de boullion toe en breng deze al roerend met een garde aan de kook.
kook dit tot de bloemsmaak is verdwenen.
Je kan ook de boullion binden met aardappel, of puree poeder, dat geeft een betere vollere smaak, maar de structuur word ruller en niet creme achtig.
Voeg zoveel mosterd toe als je lekker vind, afsmaken met zout en peper, en voeg een handje geel mosterdzaad toe.
uit zetten, en af laten koelen.
Volgende dag,
Soep opwarmen en een stevige scheut room toevoegen. serveren, Of, nog beter Creme Fraiche

Edit, je laat de soep ZONDER DE ROOM een dag staan, om de smaak van de mosterd te onwikkelen en de ´zaadjes de kans te geven op te zwellen, die geven een leuk knapperig mondgevoel.
Garneren met iets groens, verse kruiden, kappertjes, spinazie, whatever, ziet er leuk uit..

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 26-01-2004 19:41]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 26 januari 2004 @ 19:46:46 #99
34726 Fratz
Max
pi_16606085
bedankt Piet!! ik maak meteen een boodschappenlijstje!
There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface.
pi_16617616
Hoi Piet,
Mijn kennis van marinades beperkt zich tot de (1) ketjap-peper-zout- knoflook-marinade voor varken/ rund of (2) citroensap-peper-zout-knoflook-marinade voor kip. Volgens mij moet dit beter kunnen. Heb jij nog tips?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')