quote:Op woensdag 6 januari 2010 15:04 schreef voyeur het volgende:
[..]
Toch gaat het zo. Wetshistorie is soms cruciaal en ik meldde het alleen maar om ons oude debat te beslechten. Jij bent inmiddels afgestudeerd toch? Advocaten hebben vaak een erg beperkte visie op hun vak en ik waardeer het altijd zeer als er weer eens een AG opstaat die niet alleen doordacht, maar ook mooi zuigend zijn betoog formuleert. De minachting voor de hoven druipt er vaak vanaf en dat maakt het mooi leesvoer omdat zij wel begrijpen wat de wet is en hoe je hem interpreteert. Voor een advocaat is het voldoende om de letter van de wet te kennen, voor de HR volstaat dat echter niet.
Enne de Staten-Generaal doen maar zelden hun best ´zorgvuldige doelmatige wetten´ te maken. Integendeel ze maken er meestal een potje van waarvan je al weet dat het in cassatie onderuit geschopt gaat worden. Maar goed, ik neem aan, dat jij, ondanks je rooklobby toch ook wel gegniffeld zal hebben bij het commentaar van de AG. Hiet is voor het lekenpubliek jammer dat het zo versluierd opgeschreven wordt, anders zouden veel meer mensen apprecieren hoe zo´n man persoonlijk van leer trekt en gerespecteerde namen genadeloos door de mangel haalt. Als ik nog een ander baantje ambieerde had ik AG wel vreselijk leuk gevonden.
quote:Op woensdag 6 januari 2010 15:20 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat is alleen maar langer geleden. Wetshistorie is soms cruciaal bij de interpretatie van wettekst om de bedoeling van de wetgever te achterhalen, dat is wat anders dan de bedoeling als uitgangspunt nemen en de wet zelf maar even negeren.
[..]
Dat lijkt me onzin, advocaten proberen juist vaak van alles met bijzonder creatieve interpretaties waar je tenen soms van gaan krommen, onder het motto niet geschoten is altijd mis.
[..]
Meestal zou ik niet willen zeggen, het is ook een bijverschijnsel van het feit dat onze kamer steeds verder debiliseert. Dat was nooit een reden om het niet onderuit te schoppen, maar de A-G lijkt daarin om te zijn gegaan.
[..]
Het heilige respect voor de strafkamer inclusief A-G is mijn dan al weer geruime tijd vreemd. Het wekt bij mij vooral de indruk van iemand die zich in bochten wringt om recht te praten wat krom is, terwijl het Hof in de victoriazaak het met de geestigheid van de helderheid had neergezet.
quote:Op woensdag 6 januari 2010 15:52 schreef voyeur het volgende:
[..]
Omdat ik op Fok altijd probeer de discussie ook voor niet juristen etc leesbaar te houden, formuleer ik bewust wat slordig. Ons leeftijdsverschil nekt zich in deze discussie: de HR heeft vele malen de wetshistorie als leidend beschouwd, maar het heeft weinig zin al die zaken op dit forum aan te halen. De kamer is al erg lang debiel als het op wetgeving aankomt en realiseert zich zelden dat de beraadslagingen in twijfelgevallen een bron van interpretatie zijn.
Dat advocaten het onderste uit de kan willen is waar, maar vaak slecht onderbouwd. De repliek op Moskowitsch cassatie beroep is een van de geestigste die ik ooit gelezen heb. Suffice to say dat hij gewoon een pak op zijn broek kreeg maar dan mooi verwoord. Je hebt het ongetwijfeld ook gelezen.
quote:Op woensdag 6 januari 2010 16:03 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Bij de interpretatie van een wet ja, via de bedoeling van de wetgever. Beginnen bij de bedoeling van coalitieonderhandelaars te Beesterzwaag en de tussenliggende wet bijna overslaan is nieuw voor mij, maar ik ben er dan ook al een tijdje uit. Zoals ik al eerder aangaf, het gaat dus om het hoe van het kijken naar de wetsgeschiedenis en binnen welk kader dat van pas komt. De A-G neemt dat als kader.
[..]
Dat is echt iets van de laatste 10, 15 jaar, waarbij ook meespeelt dat de RvS steeds politieker wordt terwijl de wetgevingspoten van de verschillende ministeries de blik meer op Europese regelgeving hebben moeten richten ten koste van innerlijke consistentie.
[..]
Nee, maar Moskowitsch heeft zijn faam meer te danken aan zijn profiel als mafiamaatje en het adviseren van criminele organisaties in proceshouding dan als jurist. Ik heb van die man nog nooit een scherpzinnig juridisch inhoudelijk commentaar mogen vernemen. Welk cassatieberoep was het?
Verder is niemand natuurlijk gediend met slordige formuleringen, andere misschien wel, maar slordige niet.
De strijd lijkt inderdaad voorbij. De sigaret heeft gezegevierdquote:Op woensdag 6 januari 2010 17:19 schreef Weltschmerz het volgende:
De vrede is inmiddels wedergekeerd met al die tevreden geen onruststokende rokers in kroegen her en der. Dus die banner leek me wat ongepast.
Begrijp me goed, ik ben persoonlijk geen voorstander van een rookverbod anders dan de verplichting werknemers te vrijwaren van rook. Edoch ik ben professioneel betrokken bij wetgevingsprocedures en vind de Nederlandse regelgeving al te beperkt. Dat toetsing aan de grondwet niet toegestaan is vind ik bijvoorbeeld een fossiel.quote:Op woensdag 6 januari 2010 16:38 schreef Pool het volgende:
Ik vond de redenering van het hof overtuigender dan het deel waarin de AG stelt dat het hof een onjuiste rechtsopvatting zou hebben. Ik ben voor een rookverbod, maar ik ben nog meer voor het afstraffen van een knullige wetgever.
Overigens: als het aan de AG ligt, dan wordt vernietigd en naar een ander hof terugverwezen. Maar dan kan er volgens mij alsnog vrijspraak volgen. In Breda werd bijvoorbeeld op grond van het gelijkheidsbeginsel vrijgesproken. Dat zou het hof na verwijzing alsnog ook kunnen doen, want de eerder hoven zijn destijds volgens mij niet aan dat argument toegekomen, omdat ze al via een eerder argument tot vrijspraak kwamen.
De sigaret mag gewonnen hebben, maar opsteken in een eenmanszaak is voorlopig twijfelachtig.quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:22 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
De strijd lijkt inderdaad voorbij. De sigaret heeft gezegevierd
Dat zijn opvallend veel tegenstrijdigheden in één alinea, drie namelijk. De warhoofdige wetgever zal zijn houding natuurlijk niet verbeteren wanneer de A-G enthousiast met schaar en plakband klaarstaat om net zo lang te knutselen tot het wel klopt. Als slechte wetgeving niet wordt gesanctioneerd krijg je er alleen maar meer van. Daarnaast betekent dominantie van de wetgever nou juist dat de rechterlijke macht zich terughoudend opstelt bij de interpretatie van wetten. Ten derde zou de dominantie van de wetgever dan ook betekenen dat de wetgever q.q. dominant is, en niet in de kwaliteit van een verzameling politici. De wetgever bepaalt de algemene regel en de rechterlijke macht bepaalt wanneer die op wie van toepassing is. Dan moet de A-G dus niet het toepassingsbereik buiten de gegeven wet gaan zoeken.quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:32 schreef voyeur het volgende:
In dit specifieke geval vind ik dat de AG een goed punt heeft omdat hij doet wat vaker gedaan zou moeten worden , namelijk kijken naar de intentie van de wetgever. Als die wetgever zo warhoofdig is dan moet die zijn houding maar verbeteren. De trias politica heeft in mijn ogen een duideljk dominant punt en dat is die wetgever.
Natuurlijk is de wetsgeschiedenis, naast de letterlijke tekst, ook een rechtsbron. Maar in dit geval vind ik die wetsgeschiedenis helemaal niet zo duidelijk. De tekst is een compromis geweest van allerlei gekibbel en bovendien een algemeen rookverbod onder het excuus van bescherming van het personeel. Dan krijg je zulke wetsgedrochten, juist omdat de wetgever niet duidelijk is in haar intenties. Het lijkt me dan niet de bedoeling dat de A-G dan maar één van de intenties eruit pikt en die gebruikt als het dé intentie was. Vooral als die niet strookt met het systeem van de wet zelf.quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:32 schreef voyeur het volgende:
[..]
Begrijp me goed, ik ben persoonlijk geen voorstander van een rookverbod anders dan de verplichting werknemers te vrijwaren van rook. Edoch ik ben professioneel betrokken bij wetgevingsprocedures en vind de Nederlandse regelgeving al te beperkt. Dat toetsing aan de grondwet niet toegestaan is vind ik bijvoorbeeld een fossiel.
In dit specifieke geval vind ik dat de AG een goed punt heeft omdat hij doet wat vaker gedaan zou moeten worden , namelijk kijken naar de intentie van de wetgever. Als die wetgever zo warhoofdig is dan moet die zijn houding maar verbeteren. De trias politica heeft in mijn ogen een duideljk dominant punt en dat is die wetgever.
Nou ja, niet compleet nieuw, want die grondslag van de Rb Breda is natuurlijk al gebruikt en die is nog niet onderworpen aan een beoordeling door het hof of de HR.quote:Verder heb je gelijk dat alsnog vrijspraak zou kunnen volgen, maar als de HR de opvatting van de AG overneemt is dat wel heel onwaarschijnlijk. Dan zou er een compleet nieuwe juridische onderbouwing moeten komen, omdat de huidige grondslag van het hof verworpen is.
Of het daadwerkelijk legaal blijft, is inderdaad nog maar de vraag. Echter, veel cafe's hebben gewoon schijt aan het verbod.quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:34 schreef voyeur het volgende:
[..]
De sigaret mag gewonnen hebben, maar opsteken in een eenmanszaak is voorlopig twijfelachtig.
Ik vraag me af of dat zo blijft als straks de eenmanszaken tóch strafbaar blijken te zijn. Ik vermoed dat Klink dan nog verder gaat, met ofwel meer controles ofwel verhoging van de boetebedragen en meer sluitingen.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:11 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Of het daadwerkelijk legaal blijft, is inderdaad nog maar de vraag. Echter, veel cafe's hebben gewoon schijt aan het verbod.
Ach, opstandelingen houd je altijd. Zolang de behoefte om te roken blijft bestaan, zijn er kroegen waar er gerookt mag worden. De drooglegging in herhaling, zegmaar.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:14 schreef Pool het volgende:
[..]
Ik vraag me af of dat zo blijft als straks de eenmanszaken tóch strafbaar blijken te zijn. Ik vermoed dat Klink dan nog verder gaat, met ofwel meer controles ofwel verhoging van de boetebedragen en meer sluitingen.
Er zat geen enkele discrepantie in mijn eerste alinea. Het is wel degelijk de taak van de AG te corrigeren waar de wetgever warrig is. Het is niet zijn taak om de wetgever te doen bloeden voor de juridische armoede bij de wetgever, maar iets te maken van dat wat besloten is.quote:Op woensdag 6 januari 2010 18:57 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zijn opvallend veel tegenstrijdigheden in één alinea, drie namelijk. De warhoofdige wetgever zal zijn houding natuurlijk niet verbeteren wanneer de A-G enthousiast met schaar en plakband klaarstaat om net zo lang te knutselen tot het wel klopt. Als slechte wetgeving niet wordt gesanctioneerd krijg je er alleen maar meer van. Daarnaast betekent dominantie van de wetgever nou juist dat de rechterlijke macht zich terughoudend opstelt bij de interpretatie van wetten. Ten derde zou de dominantie van de wetgever dan ook betekenen dat de wetgever q.q. dominant is, en niet in de kwaliteit van een verzameling politici. De wetgever bepaalt de algemene regel en de rechterlijke macht bepaalt wanneer die op wie van toepassing is. Dan moet de A-G dus niet het toepassingsbereik buiten de gegeven wet gaan zoeken.
Goede wetgeving is essentieel voor de trias, de kunst om een zuivere doelstelling te formuleren en die te vervatten in een consistente tekst die het beoogde onderscheid aanbrengt maakt nou juist dat zo'n wet weinig problemen oplevert en zo juristen aan het werk houdt, en ook dat de inhoud klopt.
Vorm en inhoud staan niet los van elkaar, bij deze wet begon het ook met een inhoudelijk probleem. Maar je ziet het bijvoorbeeld ook bij het wetsvoorstel om seks met dieren te verbieden. Dan komt zo'n wetgever met een formulering die een kleine 20.000 veehouders en personeel strafbaar maakt. Maar dat is niet de bedoeling, moet de A-G dan dat maar weer gaan repareren en bedenken wie de wetgever wel strafbaar had willen hebben? Het ontbreekt een dergelijke wet aan de innerlijke kwaliteit, er is geen 'wetmatigheid' in te ontdekken, het voldoet niet als wet, omdat het achterliggende idee niet deugt. Dan is de vraag aan de wetgever in kwestie: Wat wil je nou eigenlijk? Behalve scoren in de publiciteit. Dat is de fundamentele vraag waarop het antwoord niet mag uitblijven, omdat de A-G met zijn vriendjes wel even gaat bedenken wat je ongeveer had gewild.
Ik sluit me bij Koos aan. De geest is al uit de fles, het begrip 'verbod' is in algemene zin al ernstig gedevalueerd. Gezag komt te voet en gaat te paard zoals een oud gezegde niet luidt. Crisis in de horeca erbij, verkiezingen komen eraan, hoe moeilijk wil het kabinet het zichzelf gaan maken? Het moest er niet voor niks zo snel mogelijk doorheen gedrukt worden. Het ijzer is inmiddels koud, broos en vervuild terwijl het vuur uit is.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:14 schreef Pool het volgende:
[..]
Ik vraag me af of dat zo blijft als straks de eenmanszaken tóch strafbaar blijken te zijn. Ik vermoed dat Klink dan nog verder gaat, met ofwel meer controles ofwel verhoging van de boetebedragen en meer sluitingen.
Zie mijn antwoord aan Weltschmertz dat ook jouw post covert neem ik aan. De betreffende motie tijdens de parlementaire behandeling was klip en klaar en heb ik dan ook vijftig delen geleden al aangevoerd als de achilleshiel van de wetgeving. Waar bescherming van het personeel het doel was is dit gaande de behandeling door de wetgever veranderd. Het duiden van de intentie van de wetgever is een belangrijke taak van de HR en zou zoals je hierboven al kan lezen wat mij betreft uitgebreid mogen worden.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:09 schreef Pool het volgende:
[..]
Natuurlijk is de wetsgeschiedenis, naast de letterlijke tekst, ook een rechtsbron. Maar in dit geval vind ik die wetsgeschiedenis helemaal niet zo duidelijk. De tekst is een compromis geweest van allerlei gekibbel en bovendien een algemeen rookverbod onder het excuus van bescherming van het personeel. Dan krijg je zulke wetsgedrochten, juist omdat de wetgever niet duidelijk is in haar intenties. Het lijkt me dan niet de bedoeling dat de A-G dan maar één van de intenties eruit pikt en die gebruikt als het dé intentie was. Vooral als die niet strookt met het systeem van de wet zelf.
[..]
Nou ja, niet compleet nieuw, want die grondslag van de Rb Breda is natuurlijk al gebruikt en die is nog niet onderworpen aan een beoordeling door het hof of de HR.
Nou ja, het antwoord covert maar deels mijn post. Zoals ik al zei, vind ik ook dat de intentie er toe doet, maar als de intentie gaandeweg het proces steeds verandert, terwijl de tekst heel duidelijk is, dan lijkt het me zuiverder om bij de tekst te blijven.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:36 schreef voyeur het volgende:
[..]
Zie mijn antwoord aan Weltschmertz dat ook jouw post covert neem ik aan. De betreffende motie tijdens de parlementaire behandeling was klip en klaar en heb ik dan ook vijftig delen geleden al aangevoerd als de achilleshiel van de wetgeving. Waar bescherming van het personeel het doel was is dit gaande de behandeling door de wetgever veranderd. Het duiden van de intentie van de wetgever is een belangrijke taak van de HR en zou zoals je hierboven al kan lezen wat mij betreft uitgebreid mogen worden.
Mwah, ik vind de 1e Kamer een prima waarborg, vooral bij (het tegenhouden van) Grondwetswijzigingen hebben ze hun nut al bewezen. Maar hun functioneren moet wel beter, dat ben ik met je eens.quote:En ja, voordat je het vraagt, ben ik voor afschaffing van de 1e kamer omdat die totaal faalt in nu juist deze taak. Deze wetgeving had daar al moeten vastlopen omdat duidelijk was dat het doel van de wet gaandeweg door regering en 2e kamer veranderd werd wat natuurlijk krankzinnig is (maar dat ik mag uit hoofde van mijn functie dan weer niet zeggen).
quote:totaal rookverbod Spanje
Nu mag je in Spanje nog roken op sommige plekken. Grote kans dat dit vrij spoedig zal veranderen en er zoals in steeds meer landen een algemeen rookverbod komt in cafés en restaurants. Slecht nieuws voor de verstokte roker die graag een sigaretje opsteekt onder het genot van een cerveza en een schaaltje tapas.
De Spaanse regering wil het rookverbod dit jaar uitbreiden tot alle cafés en restaurants. Nu is roken in Spanje op werkplekken verboden, maar mag in bars met een vloeroppervlak van minder dan honderd vierkante meter en in grotere restaurants met speciaal aangepaste ruimtes wel worden gerookt.
Arme Diniequote:
Ik steek er maar vast weer eentje opquote:Op woensdag 6 januari 2010 22:54 schreef bloodymary het volgende:
En hier roken we weer lekker door in een nieuw topic.
Pool, het is een discussie die al tientallen jaren gaande is onder juristen. Ik heb een sterke opinie die meestal, maar niet altijd aansluit bij die van de Hoge Raad. Zoals ik al zei zou ik een grondwettelijke toetsing van wetten toejuichen omdat dit sneller rechtszekerheid zou bieden aan alle partijen, maar Nederlnd wil dat niet. Daarnaast ben ik van mening dat de Eerste kamer opgeven moet worden omdat ze als second opinion en waarborg op de kwaliteit der wetgveing faalt. Niet omdat ik vind dat zo´n instituut, mits het zijn taak wel zou vervullen, geen bestaansrecht zou hebben.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:52 schreef Pool het volgende:
[..]
Nou ja, het antwoord covert maar deels mijn post. Zoals ik al zei, vind ik ook dat de intentie er toe doet, maar als de intentie gaandeweg het proces steeds verandert, terwijl de tekst heel duidelijk is, dan lijkt het me zuiverder om bij de tekst te blijven.
Vergeet niet dat het hier een strafrechtelijke zaak betreft. Ik vind daarin de rechtszekerheid nog belangrijker dan in civilibus. De wetgever heeft gaandeweg het proces 2 verschillende intenties getoond (of misschien nog wel meer). De tekst en systematiek sluiten aan bij één van die intenties.
Waarom dan als A-G aansluiten bij net de andere intentie, die niet met systeem & tekst strookt?
[..]
Mwah, ik vind de 1e Kamer een prima waarborg, vooral bij (het tegenhouden van) Grondwetswijzigingen hebben ze hun nut al bewezen. Maar hun functioneren moet wel beter, dat ben ik met je eens.
Het er iets van maken staat juist op gespannen voet met de trias, de A-G moet juist vaststellen wat er besloten is, maar dat wat er besloten is kan juist niks anders zijn dan de wet, met name vanuit de trias-gedachte. De wetshistorische interpretatie betreft dan wel uitdrukkelijk de wet zelf, dat is het kader waarbinnen je interpreteert. De A-G heeft in deze dat kader verlaten, en de wet als onderdeel van het politieke kader genomen en is dat geheel gaan interpreteren in plaats van andersom.quote:Op woensdag 6 januari 2010 19:29 schreef voyeur het volgende:
Er zat geen enkele discrepantie in mijn eerste alinea. Het is wel degelijk de taak van de AG te corrigeren waar de wetgever warrig is. Het is niet zijn taak om de wetgever te doen bloeden voor de juridische armoede bij de wetgever, maar iets te maken van dat wat besloten is.
Het schort hem juist aan die wil. Zoals ik al aangaf met het voorbeeld van seks met dieren: Wat wil de wetgever nou eigenlijk? Het technische proces van wetgeving is juist onderdeel van die wilsbepaling, dat onderscheidt wat de wetgever wel wil en niet wil. Het dwingt tot dat onderscheid.quote:
Dominantie van de wetgever betekent zeker niet dat de rechters zich terughoudend moeten opstellen, maar (en dat is een opvatting die niet dominant is in Nederland, maar wel bijv. in de VS en Duitsland) zijn uiterste best moet doen om de wetgevers wil tot uitvoering te brengen.
Prima, maar dan moet de rechter zich daarbij wel beperken tot de wil zoals vervat in een wet, en niet de niet geconcretiseerde wil tot uitgangspunt nemen.quote:En als de wetgever faalt, maar dat is niet echt een derde punt, om het toepassingsbereik helder te formuleren dan kan de rechter niet anders dan haar interpretatie op te leggen.
Dat is een andere kwestie.quote:Begrijp me goed, ik vind al vele jaren dat toetsing van nieuwe wetgeving aan minimaal de grondwet ingevoerd zou moeten worden. Nu heeft de rechter geen echt middel om falende regelgeving terug te verwijzen naar de verantwoordelijke, de wetgever. Ergo, de creativiteit van AG´s die de ruimte benutten die de falende wetgever ze laat.
quote:Jonge cafébaas verliest vriendin en zaak
Rookverbod is doodsteek voor relatie
LIER - Elke relatie kent al eens een dipje. Zo ging dat ook bij Filip en Katrien. Maar met het rookverbod in de eetcafés er bovenop, was de relatie tot mislukken gedoemd. Leo Van Der Linden
‘Ik zou op 1 januari van dit jaar het eetcafé De Valk op de Grote Markt overnemen, de zaak van mijn ouders', gaat de 28-jarige Filip Vanherck van start. ‘Katrien en ik vormen al acht jaar een paar en wonen al enkele jaren samen. De zaak behoort al 25 jaar tot onze familie en mijn ouders hebben het café elf jaar uitgebaat. Dit jaar wilden ze van hun pensioen gaan genieten in het buitenland, waar ze een huisje gekocht hebben.'
‘Eigenlijk baten Katrien en ik De Valk al anderhalf jaar samen uit. Deze week zouden we bij de notaris de papieren definitief in orde maken', vervolgt Filip.
‘Maar dat rookverbod is een lelijke streep door onze rekening. Wat we vreesden, zien we nu echt gebeuren. Klanten haken af omdat ze geen sigaretje meer mogen roken. Elke namiddag had ik hier een gezelschap van vijf dames die elk een viertal koffietjes dronken en een asbak vol propten. Ze gaan nu naar ergens anders. Sommigen trappen het zelfs af nadat ze hun eten besteld hebben en dan pas zien dat ze niet meer mogen roken. In de zomer hebben we veel toeristen. Benieuwd hoe die zullen reageren, vooral omdat een naburig café een bord heeft hangen dat je daar wel mag roken.'
‘Tijdens mijn discussies met Katrien kwamen plots al onze tegenstellingen weer naar boven. Onze gesprekken werden moeilijker. Uiteindelijk zag ze het niet meer zitten. Het beeld dat ze had van haar toekomst, is verbrokkeld. Ze is ambitieus, wil hogerop. Ze wil niet blijven wachten op een kerel die misschien met zijn zaak ten onder gaat. Ze heeft na acht jaar de relatie verbroken en ze heeft haar opzeg gegeven. Mijn ouders zijn uit het buitenland teruggekeerd. Wat nu met hun zaak? Die mensen weten het ook niet meer.'
Katrien is vastbesloten. ‘Het rookverbod en de dalende omzet van het café is niet de enige reden, maar dit heeft toch in belangrijke mate meegespeeld om mijn beslissing te nemen. Ik heb inderdaad mijn opzeg gegeven en ben verhuisd, maar heb nog geen nieuwe baan.'
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |