Mijn standpunt is wel duidelijk onder de bekende gebruikers. Hunt 'em down!quote:Klein café blijft zich verzetten tegen rookverbod
De Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer wil op korte termijn een bodemprocedure beginnen tegen de Staat in verband met het rookverbod in de kleine hordecabedrijven. Dat heeft de stichting donderdag laten weten.
De stichting wil dat een uitzondering op het rookverbod in de horeca wordt gemaakt voor kleine gelegenheden. Eerder heeft de rokersclub, die ongeveer zeshonderd ondernemers telt, een kort geding tegen de Nederlandse Staat verloren. In de bodemprocedure kunnen volgens de stichting ,,alle negatieve effecten voor de kleine horeca uitvoerig aan bod komen en door de rechtbank in het oordeel worden meegenomen''.
Parallel aan de bodemprocedure kunnen leden die het rookverbod negeren proefprocessen over de boetes beginnen. Zij worden hierbij juridisch door de stichting ondersteund.
bron
Ik hoor eigenlijk alleen maar positieve geluiden uit mijn rokende vriendenkring: veel nieuwe mensen ontmoet en buiten is 't eigenlijk best gezelligquote:Op woensdag 30 juli 2008 07:29 schreef DroogDok het volgende:
Ben helemaal voor het rookverbod in de horeca, maar hoorde nu op de radio dat één of ander extremistisch clubje ook rookvrije (of in elk geval gedeeltelijk) terrassen wil.
Dan sla je wel een beetje door vind ik.
Ben sinds het rookverbod regelmatig in de horeca geweest en nergens de verschaarlde bier en zweet luchten geroken waar de rokers ons voor waarschuwden. Iemand andere ervaringen?
quote:Op woensdag 30 juli 2008 07:19 schreef MikeyMo het volgende:
Mijn standpunt is wel duidelijk onder de bekende gebruikers. Hunt 'em down!
quote:Op woensdag 30 juli 2008 07:58 schreef gebruikersnaam het volgende:
Wurtz: ‘Ze zijn nog erger dan de ayatollahs in Iran. Ze prediken intolerantie en vormen een gevaar voor de samenleving. Ik overweeg serieus aangifte te doen. CAN voert een heksenjacht op rokers’.
Eerst creeer je een probleem en dan ga je er over klagen.quote:Op woensdag 30 juli 2008 07:58 schreef gebruikersnaam het volgende:
. CAN zegt veel klachten te ontvangen nu mensen vaak buiten roken. [...]
CAN-directeur Willem van den Oetelaar stelt in de regionale krant BN/DeStem dat terrassen sinds de invoering van het rookverbod blauw staan van de rook. ‘Wij krijgen daar in toenemende mate klachten over. Het is zeker een probleem’.
Ik heb het niet over de cafébezoekers, maar over de uitbaters.quote:Op maandag 28 juli 2008 16:27 schreef maartena het volgende:
Hoe zijn Nederlanders anders dan bijv. Duitse, Ierse, of Engelse cafébezoekers?
Zoek anders even op wat de eisen aan zo'n rookruimte zijn.quote:Op maandag 28 juli 2008 16:45 schreef maartena het volgende:
Tja, de wet is er..... en de kans dat deze door een rechtzaak teniet wordt gedaan is erg klein ben ik bang..... de kleine ondernemers doen er beter aan hun geld uit te geven aan een rookruimte dan aan een rechtzaak.
Dat zijn diezelfden van die rouwadvertenties en bijzonder aanmatigende raamposters waarop ze vragen waar de astma patiënten blijven? Verbaast me niks dat die Iran/een willekeurig extremistisch land erbij halen, je moet toch wat als je geen fatsoenlijke tegen argumenten hebt...quote:Op woensdag 30 juli 2008 07:58 schreef gebruikersnaam het volgende:
Wurtz: ‘Ze zijn nog erger dan de ayatollahs in Iran. Ze prediken intolerantie en vormen een gevaar voor de samenleving. Ik overweeg serieus aangifte te doen. CAN voert een heksenjacht op rokers’.
quote:Winkeliers beboet voor rokende klanten
veendam -
Ondernemers in de Winkler Prinspassage in Veendam moeten de boete betalen voor rokende klanten in dat overdekte winkelcentrum. De eigenaar van het centrum heeft de winkeliers per brief gemaand toe te zien op naleving van het rookverbod en zegt dat de ondernemers zélf de boetes moeten betalen. "Het kabinet heeft besloten dat per 1 juli 2008 ook horeca en overdekte winkelcentra rookvrij moeten zijn. In dat laatste geval heeft het rookverbod zowel betrekking op de winkel als de gemeenschappelijke ruimten."
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is belast met het naleven van het rookverbod. De Autoriteit legt echter geen boete op aan rokende bezoekers, maar wel aan de ondernemers in de passage; 300 euro bij de eerste overtreding, tot maximaal 2400 euro.
Wanneer eigen personeel wordt beboet, moet de boete door de ondernemer worden betaald. Als de boete aan het winkelend publiek wordt opgelegd, moet deze door de gezamenlijke ondernemers worden betaald. Net als in de horeca, is ook in winkels en winkelcentra de eigenaar verantwoordelijk voor handhaving van de Tabakswet.
bron
Tokkies:quote:Bommelerwaardse cafés staan weer blauw
INGEN/HAAFTEN - Na een week kwamen de asbakken weer op de bar. En daar blijven ze gewoon staan, zegt Janus van Doesburg (49), eigenaar van café De Blufkikker in Haaften in de Bommelerwaard. Bij zijn collega van Ons Hoekje in Ingen zijn de asbakken nooit weggehaald.
Toen Van Doesburg merkte dat het rookverbod hem twee derde van zijn klanten ging kosten, heeft hij het verbod meteen opgeheven en hangt in het kleine dorpscafé weer de vertrouwde rookwalm. ''Ik heb er extra klanten door gekregen,'' zegt Van Doesburg.
Zelfs op een doordeweekse dag zitten er veel mensen in zijn kroeg. Allemaal hebben ze een sigaret in de mond. Van Doesburg weet wel dat de gevolgen voor hemzelf zijn. En dat hij zijn klanten niet de schuld kan geven als ze een sigaret opsteken. Toch is hij, net als zijn collega in Ingen, niet bang voor de controles en boetes. Vandaag heeft hij nog een brief op de deur gehangen: verboden voor mensen van de Voedsel- en Warenautoriteit. ''Ze komen er niet in, daar ben ik zeker van. Er wordt hier gerookt tot ik failliet ben.''
Het rookverbod maakt de kastelein erg kwaad. Hij voelt zich bestolen en vreest dat veel kleine horecagelegenheden er hun deuren door moeten sluiten. ''Ik wil vooroplopen om het rookverbod op te heffen. Er zijn verschillende mogelijkheden die ik onderzoek. Maar alleen sta je niet sterk, ik zou graag zien dat andere kroegen zich bij mij aansluiten.'' (HET PAROOL)
quote:
Rookverbod in de horeca? Bij Café 't Overvlietje op de Albert Cuyp willen ze er niets van weten. Boetes of geen boetes, eigenaresse Marilon Overvliet en haar vriend Arie blijven 'uit principe' roken, en moedigen hun klanten aan hetzelfde te doen. 'Het is onze eigen keuze als we een longkankertje oplopen.' (JELLE DE GEE)
quote:Ontduiken van het rookverbod
Per 1 juli mag er in de Nederlandse cafe's niet meer gerookt worden. Zo'n driehonderd kroegen in Nederland houden zich niet aan de nieuwe regels. Eigenaren van deze cafe's maken zelfs openlijk reclame dat er in hun kroeg gerookt mag worden, ondanks waarschuwingen en dreigende boetes. Een andere manier om door te kunnen roken is de Rokerskerk. Wanneer je lid bent van deze kerk mag je er roken. Advocaat John Roth - hij deed al vaker rokerszaken - bekijkt of deze vorm van ontduiking haalbare kaart is.
http://www.netwerk.tv/arc(...)_het_rookverbod.html
http://www.deondernemer.n(...)en_rookverbod_horecaquote:Geen positieve ervaringen rookverbod horeca
vrijdag, 25 jul 2008 13:25 | Door: BN|DeStem
MOERDIJK - De ene kastelein is wat somberder dan de andere, maar positieve ervaringen met het op 1 juli geïntroduceerde rookverbod heeft vrijwel niemand. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs diverse cafés in de gemeente Moerdijk. Om maar met de heftigste reactie te beginnen: 'Als er niks verandert, ga ik failliet'.
Het is Ad Crezee van café De Druif in Zevenbergen die deze pessimistische uitspraak gisteren deed. "Ik heb mijn omzetcijfers van de afgelopen weken vergeleken met die van vorig jaar en dat scheelt duizend euro.Dus ja, dat kan ik niet lang vol houden." Een deel van de vaste klanten mijdt het café nu er niet meer ongebreideld gepaft mag worden.
Zo'n 95 procent van de clientèle van het bruine café rookt, schat Crezee. Daarom wil hij buiten een serre maken waar gerookt kan worden. Tot die tijd staat er een party-tent. Binnen wordt binnen drie weken een rokers-ruimte gecreëerd, zegt hij. "Maar ja, die aanpassingen kosten ook geld. Ik schat in totaal zo'n twintigduizend euro. Maar ik moet wel, wil ik klandizie houden. 't Is triest."
Rien Doomen van café Kerkzicht in Standdaarbuiten noemt het rookverbod 'geen vooruitgang'. "Ik denk dat ik zo'n 25 procent minder klanten heb sinds het rookverbod. Vooral het eerste weekeinde na 1 juli was heel slecht. Vandaag is het toevallig goed weer en dan kunnen de mensen buiten roken, maar de afgelopen weken kon ik goed merken dat vaste klanten wegbleven." Voor aanpassingen is het bij Kerkzicht te klein, zegt Doomen.
"Bovendien vind ik het ongezellig om mensen te scheiden in rokers en niet-rokers. Dat wil ik niet. De sfeer is toch al anders omdat mensen steeds naar buiten lopen om te roken." Die veranderde sfeer is iets wat Cees Buys van 't Pumpke in Willemstad wel herkent. "Mensen blijven niet meer uren aan de bar hangen. Ze staan voortdurend op om te gaan roken. Wij hebben boven een rookruimte gemaakt met een beetje comfort en dat valt wel in de smaak geloof ik. Maar de sfeer is er wel door veranderd."
Dat ervaren ze bij eetcafé De Groene Brug in Klundert niet zo. "Kijk, de mensen klagen er wel over, dat ze niet meer mogen roken. Maar wij proberen dat juist om te buigen naar iets positiefs", zeggen uitbaatsters Naomi en Deborah Mataheru. "De lucht is flink schoner geworden hierbinnen. Maar Nederlanders moeten nou eenmaal overal over discussiëren. We moeten ons gewoon niet gek laten maken door die besluiten van de regering."
Henk Bontje van café De Bakkerij in Zevenbergen schat dat zijn aanloop met zo'n vijftien procent is verminderd sinds 1 juli. "Vaste klanten blijven weg of zeggen 'we gaan eens daar en daar naar toe', waar ze een rookruimte hebben. Heel veel klanten hebben het over het rookverbod. Soms proberen ze ons ook wel over te halen niet zo streng te zijn. Maar dat risico kun je niet lopen." De toekomst ziet Bontje 'niet zo positief' in: "'t Is afwachten hoe het zich ontwikkelt. Misschien moeten de mensen eraan wennen."
Zo denkt Willy van Kouteren van De Fendertse Hoeve in Fijnaart (dorpscafé plus zaal) er ook over. "Nu is er even een omzetdip, maar ik denk dat het vanaf oktober wel weer beter zal worden." De Fijnaartse kastelein heeft twee grote feesten aan zijn neus voorbij zien gaan vanwege het rookverbod.
"Als we niet mogen roken, feesten we wel thuis, was het verhaal. Jammer. De gezelligheid is natuurlijk wel een beetje weg als er tijdens een feestje vijftig man buiten staan en vijftig binnen zitten." Ook enkele oudere biljarters van de plaatselijke vereniging komen niet meer. "Ik heb wel een rookkamertje, maar daar voelen de mensen zich wat weggedrukt in een hoekje."
http://www.deondernemer.n(...)_bus_met_niet-rokersquote:Wachten op bus met niet-rokers
maandag, 28 jul 2008 16:11 | Door: Brabants Dagblad
OSS - Geen klap aan. Tenminste niet voor kroegbaas Erik van Bergen van het Osse Café Kaatje. Sinds er een rookverbod in de horeca geldt, is het leeg in zijn zaak. Niet dat zijn vaste klanten, van wie negentig procent rookt, en masse weglopen, maar ze verhuizen óf naar buiten of naar de nieuwe rookcabine.
"Ook de niet-rokers. Die gaan naar hun vrienden die buiten staan omdat ze daar mogen roken. Van de bar kan ik net zo goed een McDrive van maken, want het is nu niet meer dan een afhaalloket. Ik wacht nog steeds op de buslading niet-rokers die me door de overheid beloofd is."
Positief bekeken houden de klanten zich dus wél aan de nieuwe rookregels. Van Bergen, elf jaar eigenaar van Kaatje: "Ik moet zeggen, ze gedragen zich voorbeeldig. Het gebeurt wel eens dat iemand per ongeluk een sigaret opsteekt. Die schrikt er dan zelf van en holt naar buiten of de rookruimte in."
Waar veel ondernemers voor 1 juli aanpassingen in hun zaak aanbrachten, heeft Van Bergen - zoals wel meer Osse kroegen - bewust gewacht. "De regelgeving was zo onduidelijk. Ik wist niet waar ik aan toe was en wilde eerst kijken wat er zou gebeuren na het rookverbod, maar nu ik wekelijks duizend tot tweeduizend euro minder omzet draai moet ik íets."
Oorspronkelijk was het plan een overkapping naast de kroeg. "Maar dan stop je de rokers ook zo weg." Inmiddels is er tegen de achterkant van de bar een hoek omgebouwd tot afgesloten rookhok met stevige afzuiging. Deze is gisteren feestelijk officieel in gebruik genomen.
"Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik de ruimte heb om een rookcabine te maken, maar ik vrees voor de kleine kroegen die het zonder moeten doen. Wat je hoort is dat het in Engeland uiteindelijk goed is gekomen, maar ze zeggen er niet bij dat 40 procent van de kleine kroegen daar kapot is gegaan aan het rookverbod. Ik hoop niet dat ik in Nederland bij die veertig procent zit."
De veertien horecaleden van de Osse centrumclub Bach leiden volgens Van Bergen zonder uitzondering behoorlijk wat omzetverlies. "Ik kan het niet zeggen voor anderen, maar voor mij is het een kwart minder dan voor het rookverbod. Ik heb een terras, dat doet niet veel. Het is een extraatje. Maar andere zaken moeten het in deze maanden van hun terras hebben. Vroeger had je het café en het terras, nu gaat de groep die binnen zit naar het terras, om te kunnen roken, en lopen andere mensen door omdat er geen plaats is."
Ja, een kleine ondernemen met 20.000 euro per week. Ben je echt zo simpel? Reken dat een kleine kroeg tussen de 5 en de 10 duizen euro zal draaien in de week. Afhankelijk van grootte en ligging. Dan is 1000 euro minder omzet veel geld.quote:Op woensdag 30 juli 2008 08:41 schreef MikeyMo het volgende:
dat was al voorspelt... de roker moet nog wennen, over een tijdje gaat het vanzelf kriebelen. Overigens is 1000 euro minder omzet nogal abstract, wat is de totale omzet. Als de beste man eerst 20.000 euro per maand omzet en nu 19.000 lig ik daar niet wakker van
ik roep maar wat, ik heb de precieze cijfers niet, jij wel?quote:Op woensdag 30 juli 2008 08:46 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Ja, een kleine ondernemen met 20.000 euro per week. Ben je echt zo simpel? Reken dat een kleine kroeg tussen de 5 en de 10 duizen euro zal draaien in de week. Afhankelijk van grootte en ligging. Dan is 1000 euro minder omzet veel geld.
Ik ken een paar kleine kroegeigenaren en die zouden echt willen dat ze 20000 euro omzet draaiden. Als je even logisch doordenkt zou je weten dat dat voor een eenmansbedrijf niet haalbare cijfers zijn. Toen ik in de horeca werkte draaiden wij gemiddeld 80.000 gulden in de week. Dat was in een restaurant, met per week meer als 80 personeelsdienstenquote:Op woensdag 30 juli 2008 08:48 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ik roep maar wat, ik heb de precieze cijfers niet, jij wel?
en dan komen ze bij een rustplaats, gaan ze het truckerscafe in, je weet wel, die met dat Bararium, en dan mogen ze daar ook niet rokenquote:
Je moet nou niet doen alsof de Stivoro en de CAN kunnen nadenken over gevolgen van de zaken die ze erdoorheen douwenquote:Op woensdag 30 juli 2008 08:20 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Eerst creeer je een probleem en dan ga je er over klagen.
Dan zou ik toch even serieus mijn rechtsbijstand inschakelen als ondernemer, als je iets koopt wat specifiek gemaakt is om je laten voldoen aan een X wet, en het blijkt niet zo te zijn (door een fout ontwerp), is dat toch iets voor de leverancier? Maar dat van die truckers is wel wat vergaand, aan de andere kant, op diverse verjaardagsfeestjes hoor je iedereen afgeven op die slappe kliek in Den Haag, en nu ze eens wat ruggengraat tonen is het ook weer niet goed..quote:Op woensdag 30 juli 2008 08:50 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
en dan komen ze bij een rustplaats, gaan ze het truckerscafe in, je weet wel, die met dat Bararium, en dan mogen ze daar ook niet rokenWant ondanks die site is zo'n bararium wettelijk niet toereikend aan de eisen... Wil je geld weg gooien, schaf dan een Bararium aan
Als je alleen al langs een terras loopt, ruik je de stank van sigaretten al... De zin om daar te gaan zitten ontgaat me dan meteen.quote:Op woensdag 30 juli 2008 07:29 schreef DroogDok het volgende:
Ben helemaal voor het rookverbod in de horeca, maar hoorde nu op de radio dat één of ander extremistisch clubje ook rookvrije (of in elk geval gedeeltelijk) terrassen wil.
Dan sla je wel een beetje door vind ik.
Ja nog meer repressie. Dat is echt een goed idee!!!quote:Op woensdag 30 juli 2008 09:03 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Als je alleen al langs een terras loopt, ruik je de stank van sigaretten al... De zin om daar te gaan zitten ontgaat me dan meteen.
In Ierland (net terug daarvandaan) zat 95% van de terrasgangers met een peuk in z'n hand, de normale mensen gaan vanwege de stank maar binnen zitten... Oftewel: hoog tijd om ook straten rookvrij te maken, die vieze gewoontes doe je maar thuis!
Los hiervan zijn al die rechtzaken zinloos: de rechter kan geen wetten ongeldig verklaren, dat is aan de politiek.
Verder wel grappig om te zien hoe het wereldje van vele verslaafden instort, als ze een paar uurtjes zonder hun peuken moeten... Triest.
anders trek jij ff een vergelijkingquote:Op woensdag 30 juli 2008 09:08 schreef ErikT het volgende:
[..]
Ja nog meer repressie. Dat is echt een goed idee!!!
De geschiedenis leert immers dat meer repressie altijd leidt tot een betere wereld.
quote:Op woensdag 30 juli 2008 08:57 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dan zou ik toch even serieus mijn rechtsbijstand inschakelen als ondernemer, als je iets koopt wat specifiek gemaakt is om je laten voldoen aan een X wet, en het blijkt niet zo te zijn (door een fout ontwerp), is dat toch iets voor de leverancier? Maar dat van die truckers is wel wat vergaand, aan de andere kant, op diverse verjaardagsfeestjes hoor je iedereen afgeven op die slappe kliek in Den Haag, en nu ze eens wat ruggengraat tonen is het ook weer niet goed..
quote:Barpersoneel rookvrij dankzij 'bararium'
Uitgegeven: 4 april 2008 11:36
Laatst gewijzigd: 5 april 2008 08:38
DEURNINGEN - In café-restaurant Frans op den Bult in Deurningen bedient het barpersoneel zijn klanten vanuit een 'bararium'. De ruimte achter de bar is voorzien van een ventilatiesysteem en een glazen wand.
Etwood
Hierdoor heeft het personeel absoluut geen hinder van de rokende klanten, stelt uitvinder Gerdinand Jansen van het bedrijf Jako Air.
De bar is gedeeltelijk afgesloten met een glazen wand. "Anders kan ik niet de gewenste overdruk opbouwen in de bar om de lucht te verversen", zegt Jansen.
Aanvragen
Hij zegt al meer aanvragen te hebben gehad van andere horecazaken en de vastgoedtak van Grolsch om een bararium (samentrekking van bar en aquarium) te plaatsen.
Met het bararium speelt Jako Air erop in dat vanaf 1 juli 2008 de horeca rookvrij moet zijn. Horecagelegenheden mogen rookruimtes creëren, maar daar mag de klant niet worden bediend.
Rookbeleid
Bedrijfsleidster Irma Hellegers van Frans op den Bult is boos op minister Ab Klink (Volksgezondheid) die heeft verklaard dat het bararium niet aan het toekomstige rookbeleid in de horeca voldoet. Er is immers geen sprake van een afgesloten rookruimte.
Ventilatie
Een woordvoerster van de minister laat weten dat de Voedsel- en Warenautoreit (VWA), die toezicht gaat houden op het rookverbod, ventilatie niet accepteert als een manier om een rookvrije ruimte te maken.
Oordelen
"Ik heb minister Klink uitgenodigd om te komen kijken, want je kunt niet over iets oordelen wat je niet ervaren hebt", zegt Hellegers.
"Het klopt dat er een spleet in de glazen afscheidingswand zit, maar uit tests van een onafhankelijk meetbureau blijkt dat er een onzichtbaar rookgordijn wordt opgetrokken tussen de bar en het lokaal waar gerookt wordt."
quote:Bararium
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een bararium is een rookvrije ruimte achter de bar van een café. Deze ruimte, waar het barpersoneel staat, is grotendeels afgescheiden van de rest van het café door middel van een glasplaat die verticaal boven de bar hangt. Het barpersoneel kan wel consumpties onder het glas door schuiven, en ook afrekenen is op deze manier geen probleem.
Bararium is een samentrekking van de woorden bar en aquarium. Het bararium werkt volgens het principe van overdruk. Twee roosters achter de bar laten frisse lucht binnen, waardoor achter de glasplaat overdruk ontstaat. Zo vormt zich tussen de toog en de glasplaat een 'luchtgordijn', dat geen rook of geur doorlaat, zodat het barpersoneel niet in de rook werkt.
Het principe is ontstaan in 2008. Met ingang van 1 juli van dat jaar is roken in de Nederlandse horeca verboden, teneinde het horecapersoneel tegen rook te beschermen. Het bararium is ontwikkeld door het bedrijf Jakon Air, in samenspraak met café-restaurant Frans op den Bult in het Twentse Deurningen, halverwege Hengelo en Oldenzaal. Dat restaurant, dat geëxploiteerd wordt door Irma Hellegers, wordt voornamelijk bezocht door vrachtautochauffeurs, die veelal zware rokers zijn. Hier werd het bararium dan ook als eerste in gebruik genomen.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft laten weten dat het bararium niet aan de wet voldoet.
Ze hebben mede geïnvesteerd dus gewoon geld over de balk lopen smijten.quote:Een sombere toekomst voor rookvrij ‘bararium’
Door Sara Berkeljon
gepubliceerd op 09 april 2008 02:46, bijgewerkt op 9 juni 2008 14:44
Amsterdam - ‘Laat minister Klink maar uitleggen wat hier mis mee is.’ Irma Hellegers, bedrijfsleidster van wegrestaurant Frans op den Bult in Deurningen, is klaar voor de strijd. Onlangs liet zij, vooruitlopend op het horecarookverbod dat vanaf 1 juli geldt, een ‘bararium’ bouwen.
Hellegers: ‘Bij ons komen veel truckers. Van die jongens rookt 90 procent. Zij hebben geen zin om naar buiten te gaan. Dan gaan ze liever met een paar biertjes van de tankshop in hun cabine zitten.’
Dus verzon ze het bararium, samen met bedrijf Jakon Air. Het barpersoneel staat achter een glazen wand – in een soort aquarium dus. Die wand begint een stukje boven de bar, zodat de barman zijn klanten toch makkelijk van een biertje kan voorzien. Door een ingenieus ventilatiesysteem krijgen rokende klanten de eigen rook weer terug in het gezicht. Volgens uitvinder Gerdinand Jansen van Jakon Air is het ‘technisch onmogelijk’ dat er ook maar een sliertje rook achter de bar terechtkomt. ‘Alle rommel wordt buiten de cabine gehouden.’
Ideaal dus: het barpersoneel is verzekerd van zijn wettelijk verplichte rookvrije werkplek en de rest van het café geldt als rookruimte. ‘Daarmee is dit bekende wegrestaurant de eerste horecaonderneming in Nederland die de werknemers een rookvrije werkplek kan aanbieden’, aldus de website van Jakon Air.
Maar is dat wel zo? Minister Klink van Volksgezondheid laat via zijn woordvoerder weten dat het ‘bararium’ absoluut niet voldoet aan de wettelijke eisen. Als horecaondernemers hun klanten straks de mogelijkheid willen geven om in hun zaak te roken, moeten ze een afgesloten rookruimte bouwen. Daar mag dan geen bediening komen.
En het bararium is niet afgesloten: de cabine is immers aan de onderkant open. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), die vanaf 1 juli zal toezien op naleving van het rookverbod, zal het wegrestaurant in Deurningen straks gewoon beboeten. ‘Er is geen enkele mogelijkheid dat dit wordt toegestaan’, aldus de woordvoerder van Klink. ‘Duidelijker kunnen we niet zijn.’
Een ‘bararium’ in een klein barretje kost ongeveer 10.000 euro, zegt Jansen van Jakon Air. Hij is al door meer horecazaken benaderd, zegt hij. En ook bierbrouwer Grolsch heeft interesse getoond. Wegrestaurant Frans den Bult betaalde rond de 25.000 euro. Een forse investering, waarvan onduidelijk is of het bedrijf die zal terugverdienen.
Maar bedrijfsleidster Hellegers geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. ‘Visueel is onze rookruimte misschien niet afgesloten, maar er is wél een virtueel rookgordijn. Ik laat me niet afschepen, ik ga hier niet mee akkoord. Hoe kan Klink nou iets afwijzen wat hij nog nooit heeft gezien?’
Maar ook brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland ziet de toekomst van het bararium somber in. Een woordvoerder: ‘Het mag niet, daar is de minister heel helder in geweest. Dit is niet iets dat we aan onze leden zouden adviseren.’
Nou ze mogen dus niet roken in hun Cabine en zegt ze nou dat die truckers alcohol nuttigen terwijl ze nog moeten rijden?quote:Hellegers: ‘Bij ons komen veel truckers. Van die jongens rookt 90 procent. Zij hebben geen zin om naar buiten te gaan. Dan gaan ze liever met een paar biertjes van de tankshop in hun cabine zitten.’
Ik heb een item gezien van dit apparaat in 1 vandaag. Daar kwam wel degelijk rook onder dat ding door, dat was even een *oops* momentje... vergelijkbaar met het blauwe scherm tijdens een presentatie van Windows jaren geleden.quote:"Het klopt dat er een spleet in de glazen afscheidingswand zit, maar uit tests van een onafhankelijk meetbureau blijkt dat er een onzichtbaar rookgordijn wordt opgetrokken tussen de bar en het lokaal waar gerookt wordt."
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |