En wéér een vakantieland minder...quote:Horeca Bulgarije binnen een jaar rookvrij
Na vele turbulente discussies heeft het Bulgaarse parlement vandaag ingestemd met een algeheel rookverbod voor openbare ruimtes, waaronder de horeca. De nieuwe rookverbodwetgeving gaat op 1 juni 2010 van kracht.
In 2005 voerde Bulgarije al een rookverbod door in het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. De horeca werd toen verplicht om onderscheid te maken tussen roken- en niet-roken tafels. De niet-rokerstafels bleven doorgaans leeg want Bulgaren zijn de zwaarste rokers van Europa. Maar daar komt met de rookwet een einde aan.
Om het rookverbod te kunnen handhaven en controleren zal de huidige regelgeving flink worden dichtgespijkerd. Daarnaast zal de Bulgaarse overheid speciale stoppen met roken programma's aanbieden zodat de Bulgaren hun gewoonte kunnen afleren voor de wet van kracht is.
Het parlement stemde niet unaniem in met het rookverbod. Borislav Kitov, voorzitter van de parlementaire commissie, is een van de parlementsleden die niet achter het rookverbod staat. Hij verwacht dat het rookverbod toch niet wordt nageleefd omdat er te weinig draagvlak voor is. "Het ergste is dat we opnieuw een wet hebben aangenomen die niet zal worden nageleefd", aldus Kitov.
quote:Elsevier Commentaren
Door Gertjan van Schoonhoven
vrijdag 15 mei 2009 10:30
Hoe kan kabinet zo falen in wetgeving rookverbod?
De wet repareren zodat ook in kleine cafés niet meer gerookt mag worden - zoals het kabinet wil - is lastig. Belangrijker is de vraag hoe de regering zo'n gammele wetgeving heeft kunnen goedkeuren
Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid houdt vast aan het algehele rookverbod en een meerderheid van de Tweede Kamer ook.
Hoewel er in de Kamer een stevige oppositie tegen handhaving van het rookverbod is, steunen de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie de minister.
Het idee is nu dat de minister gaat kijken welke mogelijkheden hij heeft om het gammele rookverbod te ‘repareren’, nu het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat een deugdelijke wettelijke grondslag voor een rookverbod in ‘kleine cafés’ (zonder personeel) ontbreekt.
Juist deze café’s kwamen de afgelopen maanden massaal in opstand omdat het verbod voor hen oneerlijk zou zijn. Van het gerechtshof kregen ze deze week gelijk.
Repareren
Het lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, deze wet repareren. Het oordeel van het gerechtshof raakt namelijk het hart ervan. Het hele rookverbod stoelt op de bescherming van werknemers tegen de schadelijke effecten van rook. De minister kan zijn wet dan ook alleen repareren door uitzonderingen te scheppen, wat valse concurrentie in de hand werkt, of door een hele nieuwe grondslag te bedenken.
Wat die grondslag dan zou moeten zijn, is niet meteen duidelijk. De algehele volksgezondheid misschien, maar dan is een algeheel alcoholverbod in de Nederlandse horeca de volgende logische stap.
Ravage
Maar los van de vraag hoe het nu verder moet met dat rookverbod, is er een eigenlijk veel dwingender kwestie, die het rookverbod overstijgt.
En dat is de vraag hoe het toch kan dat in Nederland wetgeving kan worden ingevoerd die binnen een jaar totaal aan flarden wordt geschoten door de rechter en maatschappelijk een ravage aanricht.
Na het spoeddebat in de Tweede Kamer van gisteren zou dat toch het volgende spoeddebat moeten zijn: waarom vaardigen wij zulke krakkemikkige wetten uit?
Eens met klacht, tevens tvp.quote:
en voor de entertainmentwaarde een reactie:quote:Rookverbod? Steek een nicotinepleister op!
Sinds het totale rookverbod in de Canadese gevangenissen zijn nicotinepleisters populaire smokkelwaar geworden. De gevangenen doen er alles aan om een nicotinetekort te voorkomen. Bij gebrek aan sigaretten steken ze zo nu en dan een nicotinepleister op.
Sinds 2006 mocht er in de Canadese gevangenissen alleen op de luchtplaatsen gerookt worden, maar sinds vorig jaar geldt er een geheel rookverbod. Toen deze regel werd ingevoerd, kregen de gevangenen gedurende een half jaar nicotinepleisters om de overgang naar het niet roken makkelijker te maken.
Daarna werd alleen nog nicotine-kauwgom toegestaan. Maar de pleisters werden toen gewilder dan ooit. Ze worden binnengesmokkeld en er gebeurt van alles mee: soms worden ze zelfs opgerookt. Niet zo verwonderlijk allemaal: voor de invoering van het rookverbod rookte zo’n 75 procent van de gevangenen.
Kauwproducten
Nicotinepleisters kunnen gevaarlijk zijn: bij een te hoge dosering loopt de gebruiker gezondheidsrisico's. Ondanks dat blijft de Canadese overheid haar beleid handhaven. Als doekje voor het bloeden zijn er nu extra 'kauwproducten' in de gevangenissen te koop. Onder meer wortels, popcorn en chips moeten de gevangenen helpen hun rookbehoefte te overwinnen. Voor al dat snoepgoed heeft de Canadese overheid 25.000 dollar uitgetrokken.
De Canadese gevangenen kunnen jaloers zijn op hun collega’s in Sao Paulo, de Braziliaanse deelstaat waar zo ongeveer nergens mag worden gerookt, behalve in… de gevangenissen.
quote:Ingediend door Dinie op za, 16/05/2009 - 23:12.
Waarom hoor ik Amnesty International hier niet over? Ik vind het een vom van foltering. Ook als je in de gevangenis zit heb je recht op een menswaardige behandeling.
Daar zou eens wat nader onderzoek naar gedaan moeten worden. Dat zijn statistieken waar je prachtige conclusies aan kan verbinden!quote:Op zondag 17 mei 2009 12:17 schreef Qwea het volgende:
Niet zo verwonderlijk allemaal: voor de invoering van het rookverbod rookte zo’n 75 procent van de gevangenen.
Zonder ventilatie!!!quote:Op zondag 17 mei 2009 14:17 schreef Madhouse11 het volgende:
Alle rokers opsluiten, probleem opgelost
Dat is correct.quote:Op vrijdag 15 mei 2009 20:27 schreef Vito_Rozzo het volgende:
Repareren
Het lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, deze wet repareren. Het oordeel van het gerechtshof raakt namelijk het hart ervan.
Dat rammelt al bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs.quote:Het hele rookverbod stoelt op de bescherming van werknemers tegen de schadelijke effecten van rook.
Er is niks te repareren, er zal een nieuwe wet moeten komen.quote:De minister kan zijn wet dan ook alleen repareren door uitzonderingen te scheppen, wat valse concurrentie in de hand werkt, of door een hele nieuwe grondslag te bedenken.
Ja en? We hebben het hier over deeltijddominee's die hun eigen levensfase op iedereen van toepassing verklaren en hun levensstijl aan anderen op willen leggen met valse voorwendels en leugenachtige argumenten. Ik zie de belemmering om alcohol of meteen alle leuke dingen te verbieden niet.quote:Wat die grondslag dan zou moeten zijn, is niet meteen duidelijk. De algehele volksgezondheid misschien, maar dan is een algeheel alcoholverbod in de Nederlandse horeca de volgende logische stap.
Ja, de vraag waarom de overheid nalaat typische overheidstaken uit te voeren en zich wel bemoeit met dingen waar de overheid niks mee te maken heeft.quote:Ravage
Maar los van de vraag hoe het nu verder moet met dat rookverbod, is er een eigenlijk veel dwingender kwestie, die het rookverbod overstijgt.
Omdat je met leugens, bedrog, valse voorwendselen, wensdenken, oogkleppen, gebrek aan realiteitszin, ziekelijke bemoeizucht, dubbele agenda's, wereldvreemdheid politiek eigenbelang, een desinteresse in de eigen bevolking en een structureel gebrek aan hersens geen goede wetgeving kunt maken.quote:En dat is de vraag hoe het toch kan dat in Nederland wetgeving kan worden ingevoerd die binnen een jaar totaal aan flarden wordt geschoten door de rechter en maatschappelijk een ravage aanricht.
Na het spoeddebat in de Tweede Kamer van gisteren zou dat toch het volgende spoeddebat moeten zijn: waarom vaardigen wij zulke krakkemikkige wetten uit?
Of gewoon door de roker door de accijns op rookwaar volgend jaar te verhogen.quote:Op zondag 17 mei 2009 12:43 schreef Knipoogje het volgende:
Een volledig rookverbod voor alle horeca etc was beter geweest. Als ze een dergelijk verbod er nu alsnog doorheen willen jassen kunnen ze eerst miljoenen gaan uitkeren aan al die duizenden cafe's die flink hebben geinvesteerd in aparte rookruimten met peperdure afzuiging. En dat wordt uiteraard opgehoest (haha, opgehoest in een topic over roken) door de belastingbetaler
Ja, want 63% is al zo weinig.quote:Op zondag 17 mei 2009 23:42 schreef Provinciaaltje het volgende:
[..]
Of gewoon door de roker door de accijns op rookwaar volgend jaar te verhogen.
je hóeft het product niet te kopenquote:
quote:Minder sigaretten en shag verkocht
De verkoop van sigaretten en shag was vorig jaar 3 procent minder dan in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit wordt onder meer toegeschreven aan verhoging van prijzen en het rookverbod, dat op 1 juli vorig jaar ging gelden voor de horeca.
Sinds de eeuwwisseling is 21 procent minder aan sigaretten en shag verkocht.
Vorig jaar werden er 14,9 miljard sigaretten verkocht. Dat is 2 procent minder dan in 2007. De verkoop van shag daalde met 4 procent tot ruim 10,3 miljoen kilo. Het aantal rokers van sigaretten of shag bleef met 3,6 miljoen vrijwel gelijk.
Omgerekend per Nederlander van 12 jaar en ouder werden vorig jaar 1057 sigaretten gekocht tegen 1084 in 2007. Tegelijkertijd daalde het aantal shagjes per Nederlander van 768 tot 734 stuks.
Hoewel er in 2008 minder sigaretten en shag zijn verkocht, gaven Nederlanders hier wel meer geld aan uit. De forse prijsstijgingen hebben er namelijk toe geleid dat vorig jaar de uitgaven aan sigaretten en shag zijn toegenomen met bijna 4 procent tot bijna 4,1 miljard euro.
De schatkist heeft daardoor niet geleden onder de lagere consumptie. De accijnsopbrengsten namen in 2008 met bijna 11 procent toe tot bijna 2,4 miljard euro.
Heel simpel op te lossen hoor, ga er dan niet heen. Wat geeft jou het recht om de bewegingsvrijheid van iemand, die andere keuzes maakt dan jij, te beperken? En waar houdt het op?quote:Op vrijdag 15 mei 2009 12:48 schreef SCH het volgende:
[..]
Iedereen moet dat zelf weten. Maar niet in een ruimte waar ik ook ben.
U kunt reacties op dergelijke uitlatingen hier terugvinden:quote:Op maandag 18 mei 2009 10:28 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Bij gebrek aan een reactie; nog maar eens:
[..]
Heel simpel op te lossen hoor, ga er dan niet heen. Wat geeft jou het recht om de bewegingsvrijheid van iemand, die andere keuzes maakt dan jij, te beperken? En waar houdt het op?
Een veel gehoord "argument" van de anti-rook fascisten is dat het slecht voor de gezondheid van derden is. Maw; de roker mag sterven volgens zijn/haar keuze, maar een ander niet schaden.
Er is geen enkel onafhankelijk onderzoek geweest die de schadelijkheid van meeroken aantoont of ontkracht. Maar dat terzijde. Mocht meeroken daadwerkelijk bewezen schadelijk zijn, gaat het argument dus op.
Uitlaatgassen van auto's zijn vele malen slechter voor de longen van mensen. Alcohol veroorzaakt vele malen meer kosten voor de samenleving dan roken (vandalisme, doden in het verkeer, gezinnen die aan alcoholisme kapot gaan, medische kosten voor alcoholisten, een hele generatie breezer-drinkers die hun IQ voor hun 18e al weggezopen hebben, etc.).
Graag een verbod op beide bovenstaande zaken op hetzelfde argument.
Een kroeg is geen openbaar gebouw. Ik snap niet waarom jij denkt het recht te hebben elke kroeg, restaurant of hotel zomaar binnen te mogen stappen.quote:Op maandag 18 mei 2009 11:52 schreef isogram het volgende:
Kern van de zaak is en blijft dat je openbare gebouwen en ruimtes moet kunnen binnenstappen zonder last te hebben van rokers.
Wat mij betreft is bescherming van personeel niet langer het uitgangspunt, maar draait het gewoon om het bestrijden van asociaal en ongewenst gedrag. Roken in een ruimte waar ook anderen kunnen binnenlopen, valt daaronder. Roken doe je maar buiten, of in een afgesloten rokershok.quote:Op maandag 18 mei 2009 11:57 schreef Metatron het volgende:
Je HOEFT die kleine kroeg niet in hoor. Echt niet. Iedereen die daar zit, zit er uit eigen beweging. En als het je niet bevalt, dan kun je gewoon weer weg. NIEMAND die je dwingt.
In een éénmanszaak valt er geen personeel te beschermen, en is het dus gewoon aan de eigenaar om te bepalen of er wel of niet gerookt mag worden. Daar heeft een overheid zich NIET mee te bemoeien, net zo min als dat een overheid zich er mee heeft te bemoeien of ik in mijn eigen huis rook of niet.
dat is zo'n beetje het argument bij het gehele rookbeleid. Je hoeft die kroeg niet in, je hoeft niet naar de bioscoop, je hoeft niet die baan aan te nemen als er gerookt word...quote:
U kunt antwoord op dergelijke uitlatingen hier terugvinden:quote:dat is zo'n beetje het argument bij het gehele rookbeleid. Je hoeft die kroeg niet in, je hoeft niet naar de bioscoop, je hoeft niet die baan aan te nemen als er gerookt word...
Graag had ik een inhoudelijk reactie. Ik ga geen 46 topics doorlezen hiervoor.quote:
Het is tot nu toe enkel duidelijk dat roken schadelijk is voor de rokers. Er is geen enkel onafhankelijk onderzoek dat het gevaar van meeroken aantoont. Geldt ook voor het feit dat meeroken geen gevaar zou zijn, is ook niet bewezen.quote:Op maandag 18 mei 2009 11:52 schreef isogram het volgende:
14,900.000.000 sigaretten. Soms moet je al die nulletjes even voluit schrijven. Gedeeld door 3,6 miljoen rokers komt dat neer op 4.138 sigaretten per persoon per jaar, oftewel: ruim 11 per dag. En daar bovenop komt per persoon nog eens 2,86 kilo shag. Geen idee hoe veel sigaretten je daar uit haalt. Ziek is het wel...
Ik vind het uitstekend dat Klink niet inbindt en het rookverbod gewoon doorzet. Als het niet linksom kan, moet het maar rechtsom. Kern van de zaak is en blijft dat je openbare gebouwen en ruimtes moet kunnen binnenstappen zonder last te hebben van rokers. En als je ziet dat een toenemend aantal landen overgaat tot verscherpte wetgeving, mag wel duidelijk zijn dat de sociale acceptatie van roken verder afneemt, niet in de laatste plaats omdat gewoon duidelijk is hoe ongezond het is.
Klopt, ook zo'n kolder van Stivoro...quote:Op maandag 18 mei 2009 12:33 schreef KoosVogels het volgende:
Binnenkort begint het gezeik weer over roken op het terras. Want dan zitten de rokers buiten en dan is het nog niet goed, de anti-rokers willen immers ook op een rookvrij terras zitten.
In dit geval is met name Clean Air Nederland de boosdoener. De voorman van deze club, Willem van den Oetelaar, is een fascist eerste klas.quote:Op maandag 18 mei 2009 12:33 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Klopt, ook zo'n kolder van Stivoro...
Hmm, ik dacht even dat de discussie was overgegaan naar het verbieden van alcohol.quote:Op maandag 18 mei 2009 12:03 schreef isogram het volgende:
[..]
Wat mij betreft is bescherming van personeel niet langer het uitgangspunt, maar draait het gewoon om het bestrijden van asociaal en ongewenst gedrag. Roken in een ruimte waar ook anderen kunnen binnenlopen, valt daaronder. Roken doe je maar buiten, of in een afgesloten rokershok.
Ik heb geen zin om die discussie wéér te gaan herhalenquote:Op maandag 18 mei 2009 12:25 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Graag had ik een inhoudelijk reactie. Ik ga geen 46 topics doorlezen hiervoor.
En dat vroeg ik me dus ook af toen het verbod in deze vorm werd ingevoerd. Er wordt simpelweg niet nagedacht. Deze hele chaos was makkelijk te voorspellen (en dat heb ik ook gedaan).quote:En dat is de vraag hoe het toch kan dat in Nederland wetgeving kan worden ingevoerd die binnen een jaar totaal aan flarden wordt geschoten door de rechter en maatschappelijk een ravage aanricht.
quote:Voor Tineke blijft het eenzaam achter de bar
ARNHEM - Gevierd is er nog helemaal niks in café De Keijzer in Bennekom. Natuurlijk zijn de eigenaren Tineke en Henk Gans blij met de uitspraak van de rechter. Daardoor bestaat de kans dat zij als uitbaters van een café zonder personeel straks legaal de asbakken terug op tafel mogen zetten. "Waarom zouden we al feest vieren?", zegt Tineke.
"We wachten eerst het officiële schrijven af dat het weer mag. Tot die tijd veranderen we niets. Het is zonde als we het nu verknallen. Ik wil best wel een boete betalen, maar niet voor dit soort onzin. We zijn tot nu toe twee keer gecontroleerd en beide keren was alles in orde. Dat houden we zo."
Toch zijn de felicitaties niet van de lucht. "Vanmorgen nog in de supermarkt", zegt Tineke. "Ook mensen die voorbij fietsen roepen vaak: 'Hé, het mag weer'. Gelukkig zijn de klanten loyaal en houden ze zich nog aan het rookverbod. Dat is van het begin af aan goed gegaan." Dat betekent voor de rokers nog steeds een plekje achter de schuifdeuren in de rookruimte. "Die zaten er oorspronkelijk in, maar waren eruitgehaald.
Voor het rookverbod inging, hebben we andere gekocht." Dat zorgt voor rare taferelen. "In de rookruimte is het altijd veel drukker", zegt Tineke. "Ook de niet-rokers gaan er zitten. Dan sta ik hier alleen achter de bar. Mensen komen biertjes halen, betalen en hup de deur gaat weer dicht.
Afschuwelijk, want daar gaat je contact. Gelukkig komen klanten wel een praatje maken als ze naar het toilet gaan, maar de hele charme van de horeca is op deze manier verdwenen." Het heeft ook geld gekost. "Geen klanten", zegt Tineke.
"Wel omzet. Als iedereen aan de bar zit, is een rondje toch groter dan wanneer je met vier man aan een tafeltje zit. We hebben er ook geen klanten bij gekregen door het rookverbod. Die bussen met astmapatiënten moeten nog komen."
In De Keijzer hebben ze nooit geloofd dat het rookverbod stand zou houden. "Zelfs toen de eerste rechtszaak door De Kachel in Groningen verloren werd, hield ik vertrouwen", zegt Tineke. "Kijk naar de andere landen in Europa. Spanje en Portugal laten de ondernemer vrij. In Griekenland krijg je de sigaret nooit het café uit en zelfs in Duitsland draaien ze langzaam bij."
Tineke vindt het rookverbod grote onzin. "Voor restaurants begrijp ik het. Maar in de kroeg... Het argument is dan dat het ter bescherming van het personeel is. Maar als je niet tegen rook kan, ga je toch niet in de horeca werken. Net zo goed als je niet in het ziekenhuis gaat werken als je niet tegen bloed kan."
Bij De Keijzer hopen ze dat straks niet alleen de kroegen zonder personeel ontzien worden. "Dan krijg je een puinhoop", zegt Henk. "Het is of allemaal of helemaal niemand. Ik verwacht ook niet dat wij extra omzet krijgen als die scheiding er straks is."
De schuifwanden houden ze wel, ook als roken straks in het hele café is toegestaan. "In de winter doen we ze dicht", zegt Tineke. "Scheelt in de stookkosten en je moet de ruimtes niet te groot maken." Voor de schoonheid hoeft de scheiding van Tineke niet blijven. "Ik vind die dingen verschrikkelijk, het doet me denken aan een aula. Kunnen we altijd nog mensen op gaan baren."
Het lijkt mij persoonlijk erg zinvol om de discussie aan te houden. Helemaal aangezien ik mij serieus afvraag wat anderen het recht geeft om de bewegingsvrijheid van anderen te beperken.quote:Op maandag 18 mei 2009 12:53 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik heb geen zin om die discussie wéér te gaan herhalen
bewegingsvrijheden stoppen waar de ene zijn vrijheid de andere aantast.quote:Op maandag 18 mei 2009 13:11 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Het lijkt mij persoonlijk erg zinvol om de discussie aan te houden. Helemaal aangezien ik mij serieus afvraag wat anderen het recht geeft om de bewegingsvrijheid van anderen te beperken.
Helaas gaat die vlieger niet op , bv mijn kroeg was niet openbaar, ik kon je er uit flikkeren zodra ik dat wilde , je de toegang ontzeggen en noem maar op.quote:Op maandag 18 mei 2009 11:52 schreef isogram het volgende:
Ik vind het uitstekend dat Klink niet inbindt en het rookverbod gewoon doorzet. Als het niet linksom kan, moet het maar rechtsom. Kern van de zaak is en blijft dat je openbare gebouwen en ruimtes moet kunnen binnenstappen zonder last te hebben van rokers
het rookverbod tast de vrijheid van de ondernemer aan te bepalen wat er in zijn zaak gebeurt , beetje last van een dubbele moraal ?quote:Op maandag 18 mei 2009 13:22 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
bewegingsvrijheden stoppen waar de ene zijn vrijheid de andere aantast.
Ja want diefstal is heel normaal toch?quote:Op zondag 17 mei 2009 23:42 schreef Provinciaaltje het volgende:
[..]
Of gewoon door de roker door de accijns op rookwaar volgend jaar te verhogen.
En wie ben jij om mij te vertellen hoe ik moet leven?quote:Op maandag 18 mei 2009 11:52 schreef isogram het volgende:
14,900.000.000 sigaretten. Soms moet je al die nulletjes even voluit schrijven. Gedeeld door 3,6 miljoen rokers komt dat neer op 4.138 sigaretten per persoon per jaar, oftewel: ruim 11 per dag. En daar bovenop komt per persoon nog eens 2,86 kilo shag. Geen idee hoe veel sigaretten je daar uit haalt. Ziek is het wel...
Ik vind het uitstekend dat Klink niet inbindt en het rookverbod gewoon doorzet. Als het niet linksom kan, moet het maar rechtsom. Kern van de zaak is en blijft dat je openbare gebouwen en ruimtes moet kunnen binnenstappen zonder last te hebben van rokers. En als je ziet dat een toenemend aantal landen overgaat tot verscherpte wetgeving, mag wel duidelijk zijn dat de sociale acceptatie van roken verder afneemt, niet in de laatste plaats omdat gewoon duidelijk is hoe ongezond het is.
Prima, maar als niet autorijder wens ik dan ook niet meer geconfronteerd te worden met de asociale uitstoot van uitlaatgassen, immers autorijden doe je maar lekker elektrisch of anders in je eigen huis.quote:Op maandag 18 mei 2009 12:03 schreef isogram het volgende:
[..]
Wat mij betreft is bescherming van personeel niet langer het uitgangspunt, maar draait het gewoon om het bestrijden van asociaal en ongewenst gedrag. Roken in een ruimte waar ook anderen kunnen binnenlopen, valt daaronder. Roken doe je maar buiten, of in een afgesloten rokershok.
Dan stop die bewegingsvrijheid van jou met je rookvrije ruimte om je heen dus bij de deur van mijn rookkroeg.quote:Op maandag 18 mei 2009 13:22 schreef MikeyMo het volgende:
bewegingsvrijheden stoppen waar de ene zijn vrijheid de andere aantast.
quote:Op maandag 18 mei 2009 14:25 schreef raptorix het volgende:
[..]
Prima, maar als niet autorijder wens ik dan ook niet meer geconfronteerd te worden met de asociale uitstoot van uitlaatgassen, immers autorijden doe je maar lekker elektrisch of anders in je eigen huis.
quote:Rookverbod blijft de norm
18 mei 2009
LEIDEN - Leidse horeca-uitbaters gaan niet massaal over tot het herinvoeren van het roken als zij zelf achter de bar staan. De meeste eigenaars wachten rustig af, ook nu de rechter in Den Bosch het rookverbod voor eenmanszaken ongeldig heeft verklaard.
Harold Fleurken van café Schommelen aan de Lokhorststeeg heeft zich er nog niet zo in verdiept, maar heeft ook zijn klanten er nog niet over gehoord. Fleurken: 'Gelukkig heb ik een overdekt terras, waar het nu wel uit te houden is.'
Marina Bosman van Ons Cafeetje aan de Korevaarstraat is duidelijk wel blij met de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch en paft er vrolijk op los. Dat gebeurde al en nu met nog meer vooruitzichten op een goede afloop dan voorheen. Bosman ziet het als een begin voor algehele afschaffing van het rookverbod voor kleine ondernemingen. Haar hoop is nu gevestigd op een uitspraak in de Groninger zaak van De Kachel. Voor Jan Blonk van Jantje van Leyden is het ook al geen reden om dan maar zelf af en toe eens achter de bar te gaan staan.
Riskant
Michiel Hoogkamer van café De Roze Beurs aan de Oude Singel heeft de internetsite er nog eens goed op na gelezen. Hoogkamer: 'Er verandert hier niets ten opzichte van voorheen. Het afschaffen van het rookverbod is een afspraak tussen twee partijen. Er is geen algemeen verbindend verklaring afgegeven waarvoor het rookverbod nu ineens zou gelden voor alle cafés waar de eigenaar zelf achter de bar staat. Er blijft in Leiden volgens mij gewoon gecontroleerd worden door de Voedsel- en Warenautoriteit. En ik riskeer geen boete. Er is cassatie aangevraagd bij de Hoge Raad en minister Ab Klink zal de Rookwet wel weer gaan aanscherpen. Dat rookverbod komt er toch wel, dus waarom zou ik opeens weer overstag gaan door het roken toe te laten. Mijn klanten en ikzelf zijn er inmiddels aan gewend en ik ga niet weer opeens veranderen, waarna ik na een paar maanden weer opnieuw een rookverbod moet invoeren. Nee, ik laat het maar zo.'
Ik kan me wel voorstellen dat men met de winterperiode weer achter de rug toch liever even de kat uit de boom kijkt.quote:
ik vind die laaste ondernemer wel zowaar eens verstandig redenerenquote:Op maandag 18 mei 2009 16:20 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ik kan me wel voorstellen dat men met de winterperiode weer achter de rug toch liever even de kat uit de boom kijkt.
Dat zou ik niet direct willen stellen. Als je 'verstandig' vanuit het perspectief van de ondernemer zou willen definiëren als meest gunstig voor de omzet dan betwijfel ik eerlijk gezegd of het een verstandige redenatie is.quote:Op maandag 18 mei 2009 16:22 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ik vind die laaste ondernemer wel zowaar eens verstandig redeneren
Hoezo? Wet is niet te repareren en een totaal rookverbod in de horeca stuit op een heel groot probleem namelijk de grondwet en die wijzigen om zoiets erdoor te krijgen gaat niet echt op korte termijn lukken.quote:Op maandag 18 mei 2009 16:22 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ik vind die laaste ondernemer wel zowaar eens verstandig redeneren
Ik vraag me ten zeerste af of die inconstentie klanten kost. Mijn ervaring met kleine kroegjes leert toch dat wanneer de vaste klanten eenmaal vertrokken zijn, ze niet snel meer terugkomen. Als er dan drie deuren verderop gewoon weer gerookt mag worden, ook al is het maar tijdelijk, dan loop je wel het risico dat je mensen permanent kwijt bent. Ik heb zelf geen flauw idee wat qua omzet en lange termijn strategie het meest verstandig is, maar ik zou in ieder geval niet al te voorbarig zijn over wat wel en niet verstandig is.quote:Op maandag 18 mei 2009 16:38 schreef MikeyMo het volgende:
ik begrijp zijn redenatie; het wordt gewoon een groot hocus pocus gedoe als hij eerst mee gaat met het verbod, dan de asbakken weer terugzet om ze een maand later weer weg te halen. Zo weten je klanten niet waar ze aan toe zijn en dat kan je zeker klandizie gaan kosten.
Wat dat betreft is die Marina ook gewoon goed consistent bezig itt kroegeigenaren die constant wisselen van beleid of nog erger die rookuurtjes en nonrookuurtjes hebben waardoor je als gast de ene moment rookvrij uitgaat en de andere moment in een blauwstaande tent staat.
Op wat voor bezwaar in de grondwet zou een totaal rookverbod in de horeca stuiten?quote:Op maandag 18 mei 2009 17:25 schreef Chewie het volgende:
[..]
Hoezo? Wet is niet te repareren en een totaal rookverbod in de horeca stuit op een heel groot probleem namelijk de grondwet en die wijzigen om zoiets erdoor te krijgen gaat niet echt op korte termijn lukken.
Het gelijkheidsbeginsel. Als jij een slijterij hebt als éénmanszaak, mag jij gewoon roken in je zaak, en jeklanten ook laten roken. Er is immers geen personeel. Nu heb jij een horeca-onderneming als éénmanszaak, en dan zou dat ineens niet mogen omdat je personeel wat je niet hebt zou moeten beschermen. Daarmee is onder gelijke condities een rechtsongelijkheid geschapen, en dat is in strijd met de grondwet.quote:Op maandag 18 mei 2009 22:49 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Op wat voor bezwaar in de grondwet zou een totaal rookverbod in de horeca stuiten?
ok, mjah ik ben daar niet in thuis hea.quote:Op dinsdag 19 mei 2009 06:56 schreef Metatron het volgende:
Maar dat is geen 'reparatie', dat is een volledig nieuwe wetgeving.
De wet gaat gewoon aangepast worden. In eenmanszaken mag dadelijk gewoon weer gerookt worden. In zaken met personeel niet. Deze komen dan weer in opstand omdat ze dat weer oneerlijke concurrentie vinden en dan begint het circus gewoon weer van voren af aan. Klink krijgt er genoeg van en zorgt in overleg met de andere verantwoordelijke ministers voor een aanpassing in de horeca en tabakswet waardoor er dadelijk helemaal nergens meer in de horeca gerookt mag worden.quote:Op dinsdag 19 mei 2009 07:15 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Maar goed, we zien wel wat er allemaal gebeurt
Dat heeft je in 2300 eerdere posts ook niet verhinderd om met de nodige stelligheid je wensdromen als serieuze inschattingen te presenter. Dus voel je vooral niet geremd, het is vermakelijk.quote:
quote:Moties tegen rookverbod verworpen
Drie moties voor aanpassing van het rookverbod zijn vanmiddag verworpen in de Tweede Kamer.
De motie van Fleur Agema (PVV) om het rookverbod in de horeca op te heffen is niet aangenomen door de Tweede Kamer. De motie van Halbe Zijlstra (VVD) om de kleine horeca zonder personeel vrij te stellen van het rookverbod en de motie van Henk van Gerven (SP) om de rookcontroles voor de kleine horeca te staken zijn ook verworpen.
De Tweede Kamer kwam vorige week bijeen voor een spoeddebat over de gevolgen van de rechterlijke uitspraak over het rookverbod. De VVD vroeg het spoeddebat aan naar aanleiding van de vrijspraak in het hoger beroep tegen café Victoria.
quote:Driekwart Duitsers voor rookverbod in restaurants
19 mei 2009 17:10
Ongeveer driekwart van de Duitsers is voor een rookverbod in restaurants (73,4 procent).
Dat heeft het Duitse kankeronderzoekcentrum DKFZ vandaag bekendgemaakt. Dat is een stijging ten opzichte van 2007, toen 66,6 procent voor rookvrije restaurants was.
De stijging komt volgens de onderzoekers door rokers die steeds vaker instemmen met het in sommige deelstaten geldende rookverbod voor cafés en restaurants.
Zo stemt inmiddels een derde van de regelmatige rokers voor het rookverbod. Van de gelegenheidrokers is dat aantal naar 67,7 procent gestegen. Vorig jaar stemde nog 53 procent voor een rookverbod. Van de ex-rokers stemt 83,4 procent voor en van de niet-rokers 93,4 procent. In veel Duitse cafés kan weer worden gerookt.
Het onderzoek onder ongeveer tweeduizend Duitsers is door een onafhankelijke instantie uitgevoerd in opdracht van het DKFZ.
Zelfs al is 99,9999999999% van de Duitsers voor een totaal rookverbod dan nog is dat geen legitimatie voor een rookverbod.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:06 schreef MikeyMo het volgende:
en een ander geluid uit het zo vaak aan gerefereerde Duitsland
[..]
Wat is dit nou voor onzinnige post? We zijn het er al lang en breed over eens dat het geen probleem is dat er een rookverbod geldt in restaurants.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:06 schreef MikeyMo het volgende:
en een ander geluid uit het zo vaak aan gerefereerde Duitsland
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:30 schreef KoosVogels het volgende:
We zijn het er al lang en breed over eens dat het geen probleem is dat er een rookverbod geldt in restaurants.
Eerlijk gezegd kan ik ermee leven dat ik niet meer mag roken in een restaurant. In een kroeg is een heel ander verhaal.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.
Afgezien daarvan was relatief gezien het aantal restaurants dat rookvrij of in ieder geval deels rookvrij was voor het rookverbod een stuk hoger dan bijvoorbeeld het aantal kroegen. Daarom vind ik het ook veel te simplistisch om steeds maar weer 'de horeca' op één hoop te gooien. Restaurantbezoekers kennen een significant andere demografie dan kroegbezoekers.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.
Het is nog steeds niet relevant. Als 77% voorstander is van een rookverbod in restaurants, dan moeten ze naar de restaurants gaan waar de uitbater een rookverbod heeft afgekondigd. Daar hoeft de overheid zich helemaal niet mee te bemoeien.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:05 schreef Monolith het volgende:
Afgezien daarvan was relatief gezien het aantal restaurants dat rookvrij of in ieder geval deels rookvrij was voor het rookverbod een stuk hoger dan bijvoorbeeld het aantal kroegen. Daarom vind ik het ook veel te simplistisch om steeds maar weer 'de horeca' op één hoop te gooien. Restaurantbezoekers kennen een significant andere demografie dan kroegbezoekers.
Dat is niet een of ander extern gegeven, maar een liberale opvatting die helaas lang niet iedereen deelt. Mijn opmerking is uiteraard bedoeld binnen de context waarin men er vanuit gaat dat het wél wenselijk is dat de overheid ondernemers op een dergelijke manier verboden oplegt wanneer een meerderheid van de bezoekers dat wenselijk acht. Ideologische politieke opvattingen gaan de gemiddelde NWS user nou eenmaal boven de pet.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het is nog steeds niet relevant. Als 77% voorstander is van een rookverbod in restaurants, dan moeten ze naar de restaurants gaan waar de uitbater een rookverbod heeft afgekondigd. Daar hoeft de overheid zich helemaal niet mee te bemoeien.
De enige overheidstaak die er ligt is voorschrijven dat duidelijk aangegeven wordt waar er gerookt mag worden en waar niet, en dat de uitbater zich daar dan ook 100% aan houdt. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en kan er dus geen probleem zij.
quote:Hoger Beroep rookcafé De Kachel uitgesteld
Het geplande hoger beroep van De Kachel is tot een nader te bepalen datum uitgesteld. Het Gerechtshof van Leeuwarden zal op vrijdag 29 mei, de aanvankelijk geplande datum voor het hoger beroep, alleen het ingediende aanhoudingsverzoek behandelen.
Café De Kachel heeft het Gerechtshof in Leeuwarden verzocht de behandeling van het hoger beroep aan te houden totdat de Hoge Raad heeft beslist over de (on)wettigheid van het rookverbod voor cafés zonder personeel. Dit is het gerechtelijk traject in de zaak tegen café Victoria in Breda, dat twee keer werd vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.
Aangezien het in beide rook-rechtszaakzaken om dezelfde casus gaat vind Stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) dat 'uit oogpunt van rechtszekerheid, procesefficiëntie en kostenminimalisatie wenselijk is om in de zaak van De Kachel het oordeel van de Hoge Raad in de zaak Victoria eerst af te wachten'.
Ik ben toch pas in Dusseldorf geweest, waar je ook in veel restaurants mocht roken...quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:08 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Zelfs al is 99,9999999999% van de Duitsers voor een totaal rookverbod dan nog is dat geen legitimatie voor een rookverbod.
Verder is het natuurlijk een onzinnig stuk, want de wens gaan over restaurants terwijl daar helemaal niet gerookt mag worden. Die vrijstelling geldt alleen voor cafe's.
Dat er gerookt werd wil nog niet zeggen dat het niet verboden kan zijn. In Duitsland is het overigens per bondsstaat weer anders en zijn er veel meer uitzonderingen dan in Nederlandquote:Op donderdag 21 mei 2009 09:55 schreef bloodymary het volgende:
[..]
Ik ben toch pas in Dusseldorf geweest, waar je ook in veel restaurants mocht roken...
Het is dan ook in het geheel niet mijn uitgangspunt dat mensen een mening zouden moeten hebben over dingen die hen boven de pet gaan, of dat ik daar dan maar in mee zou moeten gaan. Bovendien is het helemaal niet van een ongrijpbaar abstractieniveau.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:31 schreef Monolith het volgende:
Dat is niet een of ander extern gegeven, maar een liberale opvatting die helaas lang niet iedereen deelt. Mijn opmerking is uiteraard bedoeld binnen de context waarin men er vanuit gaat dat het wél wenselijk is dat de overheid ondernemers op een dergelijke manier verboden oplegt wanneer een meerderheid van de bezoekers dat wenselijk acht. Ideologische politieke opvattingen gaan de gemiddelde NWS user nou eenmaal boven de pet.
Ik zeg ook dat het verboden kan zijn. In Nederland heb je ook kroegen waar gerookt wordt ondanks dat het verboden is.quote:Op donderdag 21 mei 2009 12:43 schreef bloodymary het volgende:
Ik zeg toch dat je er mocht roken, dus dat het niet verboden was. Dan hebben ze een blauwe sticker op de deur.
quote:Geen rookverbod voor horeca éénmanszaken
Pijnacker - De Romeinse godin van de overwinning luistert naar de naam Victoria. In Breda heet een café Victoria. Een café dat ook in hoger beroep is vrijgesproken van een geldboete en een voorwaardelijke sluiting.
Het Openbaar Ministerie had deze straffen geëist omdat de uitbater van café Victoria zich niet houdt aan het rookverbod wat sinds 1 juli van het vorige jaar in de volledige horeca geldt. Heeft deze Bredase overwinning consequenties voor de horeca in het algemeen en de Pijnackerse horeca in het bijzonder?
Het begon allemaal in 1993, toen TNT nog PTT Post heette. Nanny Nooijen was postsorteerder en postbode en op haar werkplek omsingeld door rokende collega’s. Nanny, ook uit Breda overigens, is een strijdvaardige anti-rookster en heeft alle reden voor haar felheid tegen roken; haar moeder stierf op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van haar rookgedrag en zelf heeft ze hyperreactieve luchtwegen. Nanny eiste een rookvrije werkplek en werd uiteindelijk in een kort geding in 2000 door de rechter in het gelijk gesteld. Het precedent was geschapen.
“Nieuwe niet-rokende klanten heb ik nog niet mogen begroeten!”
Tabakswet
Inmiddels is in de Tabakswet beschreven dat werkgevers maatregelen moeten nemen om overlast en hinder van tabaksrook voor personeel te voorkomen. Maar wat als er geen sprake is van personeel? In het uitvoeringsbesluit (een algemene maatregel van bestuur) van de Tabakswet staat beschreven hoe de wet moet worden uitgevoerd. In dat besluit staat ook dat het rookverbod ook geldt voor horecazaken zonder personeel. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde 13 mei van dit jaar dat het rookverbod voor eenmanszaken zoals dat in het uitvoeringsbesluit is beschreven, geen wettelijke grondslag kent. Namelijk, bedrijven zonder personeel worden in de Tabakswet niets verplicht.
Sigaar
Het heeft er dus alle schijn van dat minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) zich heeft vergaloppeerd. En daarom werd afgelopen week in het Bredase café Victoria een feestje gevierd met een biertje van de uitbater en een sigaar of sigaret tussen de vingers. Te vroeg gejuicht? Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer wel. VVD’er Halbe Zijlstra ziet weliswaar zijn standpunt in de discussie rond het rookverbod door het gerechtshof in Den Bosch onderschreven, maar is daarmee een roepende in de woestijn. Eén van de oplossingen voor de minister van Volksgezondheid is het aanpassen van de algemene maatregel van bestuur die is gebaseerd op de Tabakswet. Hiermee zou de hele procedure in de Eerste en de Tweede Kamer kunnen worden overgeslagen.
“Ik denk dat ze die wet in Den Haag heel snel zullen veranderen.”
VWA
Minister Klink zei echter pas aan de juridische discussie te willen deelnemen nadat het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak heeft gedaan in de hoger beroepszaak tegen café de Kachel. In februari hoorden de twee broers café-eigenaren de rechter ¤ 1.200,- boete uitspreken omdat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tot zes keer toe had geconstateerd dat er in het etablissement aan het Groningse Schoutendiep werd gerookt. Vreemd is wel dat café de Kachel inmiddels heeft aangegeven uitstel te willen voor de beroepszaak omdat het café dit zinloos vindt nu het Openbaar Ministerie deze week nog in cassatie gaat.
Parttime
Waar ook onduidelijkheid over bestaat is om welke rechtsvorm het nu eigenlijk gaat. De advocaten van de Stichting Red de kleine horecaondernemer, bijvoorbeeld, definiëren ‘kleine horeca’ als horecabedrijven waar de eigenaar het merendeel van de tijd zelf aanwezig is. Dat terwijl de Tabakswet juist als grondbeginsel het beschermen van personeel heeft. Het lijkt er op dat de stichting met haar definitie aangeeft dat die bescherming niet voor parttime personeel nodig is.
“Concurrentievervalsing? Die is er nu ook al!”
Pijnackerse horeca
Stel nu dat minister Klink bakzeil haalt en de kleine horeca vrij wordt gesteld van het rookverbod. Wat zijn dan de consequenties? Een deel van de Pijnackerse horecaondernemers aan het woord.
Ronald Waasdorp, eigenaar Snookercentrum: “Ik heb behoorlijk geïnvesteerd om een aparte rookruimte te maken. Ook heb ik de afgelopen maanden de omzet omlaag zien gaan. Mensen blijven toch weg nu ze niet meer aan de bar mogen roken. En nieuwe niet rokende klanten, die minister Klink zo optimistisch had aangekondigd, heb ik nog niet aan mijn toog mogen begroeten. Maar ik ga die gemaakte kosten en die misgelopen inkomsten niet terugvragen. Ik ben al lang blij als we straks weer gewoon een sigaretje aan de bar mogen opsteken.”
Koos Zoutendijk van partycentrum & restaurant Tout le Monde: “Ik denk dat ze die wet in Den Haag heel snel zullen veranderen. Ik heb overigens personeel in dienst dus mij gaat het toch niet aan. Wat ik me wel afvraag is of die ontheffing op het rookverbod ook geldt als ik als eigenaar alleen achter de bar sta. Als er dus geen personeel aanwezig is dat ik tegen de overlast van tabaksrook moet beschermen.
Maar, eerst zien, dan geloven. En ik ben er niet zo bang voor dat klanten weglopen als er straks bij collega’s wel mag worden gerookt.”
Ellen Greeve, uitbaatster van Abbey Road: “Ik ben klanten kwijt geraakt toen wij ons aan het rookverbod gingen houden. Daar zijn zeker geen niet-rokende klanten voor terug gekomen. En die niet rokende klant die vóór het verbod al kwam, vindt het tegenwoordig ook helemaal niet meer gezellig aan de bar. Die is dus ook helemaal niet blij met het rookverbod. En concurrentievervalsing? Die is er nu al! Grotere horecabedrijven hebben veel meer ruimte en mogelijkheden om aantrekkelijke rookruimtes te creëren. Joh, we zijn het eigenlijk allemaal met elkaar eens; het rookverbod is betuttelend. Mensen zouden gewoon moeten kunnen kiezen tussen rokers- en niet-rokerscafé’s. Dat geldt ook voor personeel. Wil je in de horeca werken maar ben je tegen roken, dan kies je een niet-rokerscafé als werkgever.”
Kan het niet zo zijn dat in jouw beleving misschien de tafels ruim uit elkaar stonden en dat in jouw beleving de rokers allemaal netjes wachten tot iedereen is uitgegeten.quote:Op donderdag 21 mei 2009 14:44 schreef bloodymary het volgende:
Maar jij bedoelt natuurlijk dat het vies is als je lekker zit te eten en de rook van de buurman komt langs. Dat vind ik ook hoor, maar toen je in Nederland in restaurants mocht roken was dat toch ook bijna nergens. Meestal staan de tafels ver genoeg van elkaar en als dat niet zo is, hielden de meeste mensen er wel rekening mee dat ze dan pas een sigaret opstaken als de omgeving ook niet zat te eten.
Maar dat is in jouw beleving natuurlijk anders omdat net die ene keer dat dat niet zo was, bij jou is blijven hangen....
De meeste restaurants hebben om die reden ook best aardige ventilatie.quote:Op donderdag 21 mei 2009 16:19 schreef Provinciaaltje het volgende:
Kan het niet zo zijn dat in jouw beleving misschien de tafels ruim uit elkaar stonden en dat in jouw beleving de rokers allemaal netjes wachten tot iedereen is uitgegeten.
Ik weet ook niet in welk soort restaurants jij komt maar in de meeste waar ik kom (voor en na het rookverbod) staan er zoveel mogelijk tafels in de eetruimte. Alleen de twee keer dat ik in een 1 ster restaurant ben wezen eten stonden de tafels zeer ruim uit elkaar.
Ik vind soms het eten ook ranzig. Dan kom ik er gewoon niet meer en ga ik degene die mij die tent heeft aangeraden daarop aanspreken. Maar ik ga niet van de overheid verwachten dat die met wetten en handhaving zorgt dat ik daar lekker uit eten kan. Het ontgaat me dan ook volledig waarom de overheid daarin een rol zou moeten spelen.quote:Vreemd blijft overigens dat veel rokers in restaurants het wel ranzig vinden als ze zitten te eten of in de kroeg in de goed geventileerde rookruimte staan maar als ze na het eten een sigaret kunnen opsteken aan tafel of aan de bar daar minder problemen mee hebben
quote:Wie het kleine niet eert
Door Frans Nauta • 20.05.09 • 1 reactie
Frans Nauta
Meer dan twintig jaar geleden woonde ik op een zonnige zaterdag een grote oploop bij van de PvdA over de grote problemen van de wereld. Dat deed je toen nog, over dat soort grote problemen praten.
Het vond plaats in de Oude Manhuispoort in het hart van Amsterdam, al sinds jaar en dag de verblijfplaats van de rechtenfaculteit. Alle grote colleges van Politicologie werden er gegeven, zoveel jaar na dato roept het acroniem OMHP uit de zalenroosters nog steeds nostalgische gevoelens op.
Hoe dan ook, de grote oploop over grote problemen was groots opgezet. In de verschillende OMHP-zalen werd gediscussieerd over honger, armoede, schulden, het gat in de ozonlaag (toen nog hip), de kwaliteit van het onderwijs, wereldvrede en ga zo maar door. Het was erg druk, er moeten meer dan duizend studenten rondgelopen hebben.
Ik koos een sessie over ontwikkelingssamenwerking, met onder andere Jan Pronk als spreker. Hij ging er eens goed voor zitten en in een verhaal van minstens 30 minuten werden alle grote problemen van ontwikkeling benoemd en meteen ook maar opgelost door Pronk. Bij het oplossen van al die problemen zag hij een grote rol weggelegd voor de staat. Hij was op dreef, het was een bevlogen betoog dat echt inspireerde. Als je zo naar Pronk luisterde ging je echt geloven dat het allemaal prima oplosbaar was.
Er volgden wat kritische vragen uit de zaal, die met grote flair door Pronk beantwoord werden. Ondertussen groeide bij mij een ongedefinieerd ongenoegen. Dit klonk me toch net iets te mooi. Langzaam maar zeker borrelde er een vraag in me op, die ik ongeveer zo moet hebben gesteld: 'Meneer Pronk, dank voor uw mooie, inspirerende betoog. Ik hou daar van, als iemand groot durft te denken en vanuit een grote visie opereert. Ik heb alleen een praktisch probleem: waarom zou ik geloven dat u het kunt? Waarom zou ik moeten geloven dat de PvdA dit kan? Om u een voorbeeld te geven: hier in deze stad is er nogal forse woningnood onder studenten. De PvdA in Amsterdam zegt dat probleem aan te willen pakken, maar slaagt daar al jaren niet in. Dus waarom zou ik u geloven als u zegt dat u echt grote problemen van de wereld aan kunt pakken, terwijl zoiets klein en onbenulligs als studentenhuisvesting al niet opgelost kan worden?'
De grote Pronk ging steeds norser kijken terwijl ik mijn vraag stelde en was even stil nadat ik was uitgesproken. Daarna ging hij los. Ik kreeg er ouderwets van langs. Wie ik wel niet was dat ik zo'n vraag stelde, dat ik cynisch was, dat ik helemaal niets had begrepen van zijn betoog enzovoorts. Daarna vond de voorzitter het beter om er maar een punt aan te draaien. Lichtelijk beduusd verliet ik de OMHP, dat was wel weer genoeg politiek voor het weekend, en ik ging op een mooi terras aan een gracht zitten.
Ik moest aan deze episode denken toen ik in de krant las dat het rookverbod in Nederland wankelt. In hoger beroep heeft het Gerechtshof in Den Bosch de uitspraak van de rechter in Breda bekrachtigd dat het rookverbod niet geldt voor cafés zonder personeel. Daarvoor ontbreekt volgens het hof in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag. 'Deze uitspraak betekent dat er vanaf vandaag in kleine cafés waar alleen de kroegbaas werkt, weer gerookt mag worden', schreef het NRC. De minister wil nu een uitspraak van het hof in Leeuwarden afwachten over een vergelijkbare zaak. Terwijl er toch ook een advies ligt van de eigen adviescommissie van het ministerie van VWS om de wet vast aan te passen, zodat rechters die niet langer als dubbelzinnig kunnen opvatten.
Ik snap wel dat Klink deze wet cadeau heeft gekregen van zijn voorganger. Ik snap ook dat juristerij soms erg ingewikkelde vormen aan kan nemen. Ik snap dat er pech meespeelt. Maar dit is toch alsof de brandweer nog niet uit wil rukken bij een brand omdat het misschien wel gaat regenen? En in alle eerlijkheid is deze puinhoop toch niet meer uit te leggen? Nederland voerde het rookverbod in als één van de laatsten in de EU, omdat het in een wanstaltige uitwas van gepolder de horeca de tijd wilde geven 'om zelf maatregelen te nemen'. De horeca leunde tevreden achterover na het uitstel van executie. Nu het verbod er dan eindelijk is blijkt de wetgeving zo knullig in elkaar te zitten dat een gang naar de rechter loont. Het resultaat is dat Nederland het enige land is met langdurig gedoe over het rookverbod. Zelfs een natie met een die-hard rokers-imago zoals Frankrijk heeft het verbod redelijk probleemloos ingevoerd.
De schade van deze klucht is enorm. Als zelfs zoiets knulligs als het rookverbod in Nederland niet gewoon eventjes geregeld kan worden, wat dan nog wel? Studentenhuisvesting lijkt me te hoog gegrepen, om over innovatiebeleid of het bestrijden van een crisis nog maar te zwijgen. Met zoveel gepruts geloof je toch niet serieus dat de Nederlandse politiek in staat is om echt ingewikkelde problemen aan te kunnen?
Ondertussen spreekt de MP zalvende woorden en stijgt Wilders vrolijk door in de peilingen.
Frans Nauta
Het zal steeds meer roker tegen niet-roker worden, helaas. Men gunt elkaar niets meer. Men komt er niet meer samen uit en dat allemaal dankzij onze eigen overheid.quote:Op donderdag 21 mei 2009 14:44 schreef bloodymary het volgende:
Maar jij bedoelt natuurlijk dat het vies is als je lekker zit te eten en de rook van de buurman komt langs. Dat vind ik ook hoor, maar toen je in Nederland in restaurants mocht roken was dat toch ook bijna nergens. Meestal staan de tafels ver genoeg van elkaar en als dat niet zo is, hielden de meeste mensen er wel rekening mee dat ze dan pas een sigaret opstaken als de omgeving ook niet zat te eten.
Maar dat is in jouw beleving natuurlijk anders omdat net die ene keer dat dat niet zo was, bij jou is blijven hangen....
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 15:47 schreef MikeyMo het volgende:
ik vraag em af of dat wel door onze overheid komt, als we er namelijk samen wel uitkwamen was ingrijpen nooit aan de orde geweest immers. Dan waren er nooit gangen naar de rechter gemaakt.
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.
Maar het is een misvatting dat men er in het uitgaansleven samen zou moeten uitkomen. Volgens de antirokers bestaat dat erin dat iedereen zich aanpast aan hen, ook al zijn ze er niet. Als jij gewoon naar een andere kroeg gaat dan ik, dan zijn we er samen uit. Maar ja, daar ben je te egoistisch voor.
Nee hoor, ik ken geen roker die voorstander is van een verbod op door de uitbater uitgevaardigde rookverboden. De rokers willen dat er tenten zijn waar ze kunnen roken, de anti-rokers willen alle tenten voor zichzelf door een verbod.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:04 schreef MikeyMo het volgende:
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.
Zo blijven we wijzen en komen we er nooit uit.
Moet je ze eens horen als alle uitbaters een verbod zouden uitvaardigenquote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee hoor, ik ken geen roker die voorstander is van een verbod op door de uitbater uitgevaardigde rookverboden. De rokers willen dat er tenten zijn waar ze kunnen roken, de anti-rokers willen alle tenten voor zichzelf door een verbod.
In principe wel, alleen niet helemaal in de praktijk. Moet je desondanks eens kijken op Hiermaghetwelquote:
Dat zullen ze niet allemaal vrijwillig doen zo lang er nog rokers zijn die geld in het laatje brengen. Maar het recht opeisen om alle plekken waar je vrijwillig binnengaat naar je persoonlijke voorkeur te laten zijn, dat is een typische gedachtenkronkel die voorbehouden is aan antirokers en andere ziekelijk bemoeizuchtigen.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:50 schreef MikeyMo het volgende:
Moet je ze eens horen als alle uitbaters een verbod zouden uitvaardigen
Het gaat er niet over wat de rokende of niet rokende kroegganger er van vindt. Het gaat om een rookvrije werkplek voor personeel en waarom heeft personeel in de kroeg daar minder recht op als iemand op kantoor of in de fabriek m.b.t. hetzelfde rookverbod.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.
Maar het is een misvatting dat men er in het uitgaansleven samen zou moeten uitkomen. Volgens de antirokers bestaat dat erin dat iedereen zich aanpast aan hen, ook al zijn ze er niet. Als jij gewoon naar een andere kroeg gaat dan ik, dan zijn we er samen uit. Maar ja, daar ben je te egoistisch voor.
quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:04 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.
Zo blijven we wijzen en komen we er nooit uit.
Het ging helemaal niet om de horeca, het ging erom dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek, mensen als jou en Klink verdraaien de discussie, 2 maanden voor het bod hebben ze nog even er doorheen gejast dat 1 mans zaken ook rookvrij moesten zijn omdat het anders concurrentievervalsing zou zijn. Je weet trouwens dat mijnheer Klink naast ze werkkamer een rookruimte heeft laten aanleggen op kosten van de belastingbetaler?quote:Op vrijdag 22 mei 2009 15:56 schreef MikeyMo het volgende:
Zolang als ik berichten van werknemers tegenkom die blij zijn met het verbod ben ik dat wel van mening.
De horeca heeft 4,5 jaar lang uitstel gehad, daar mogen ze nog blij mee zijn. Als het toen in 2004 ook het geval was dat ze zich hier aan mee moesten doen waren we er nu al lang aan gewend geraakt
Dan is het nog steeds een werkplek lijkt me.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 21:54 schreef bloodymary het volgende:
Omdat er maar weinig personeel in de kroeg is voor wie dit echt een werkplek is. Meestal is het een bijbaantje voor studenten etc die op vrijdag- of zaterdagavond wat bij willen verdienen. Ik heb het dan over een echte kroeg he, niet over een grand cafe met een volledige menukaart.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |