Ik vraag me ten zeerste af of die inconstentie klanten kost. Mijn ervaring met kleine kroegjes leert toch dat wanneer de vaste klanten eenmaal vertrokken zijn, ze niet snel meer terugkomen. Als er dan drie deuren verderop gewoon weer gerookt mag worden, ook al is het maar tijdelijk, dan loop je wel het risico dat je mensen permanent kwijt bent. Ik heb zelf geen flauw idee wat qua omzet en lange termijn strategie het meest verstandig is, maar ik zou in ieder geval niet al te voorbarig zijn over wat wel en niet verstandig is.quote:Op maandag 18 mei 2009 16:38 schreef MikeyMo het volgende:
ik begrijp zijn redenatie; het wordt gewoon een groot hocus pocus gedoe als hij eerst mee gaat met het verbod, dan de asbakken weer terugzet om ze een maand later weer weg te halen. Zo weten je klanten niet waar ze aan toe zijn en dat kan je zeker klandizie gaan kosten.
Wat dat betreft is die Marina ook gewoon goed consistent bezig itt kroegeigenaren die constant wisselen van beleid of nog erger die rookuurtjes en nonrookuurtjes hebben waardoor je als gast de ene moment rookvrij uitgaat en de andere moment in een blauwstaande tent staat.
Op wat voor bezwaar in de grondwet zou een totaal rookverbod in de horeca stuiten?quote:Op maandag 18 mei 2009 17:25 schreef Chewie het volgende:
[..]
Hoezo? Wet is niet te repareren en een totaal rookverbod in de horeca stuit op een heel groot probleem namelijk de grondwet en die wijzigen om zoiets erdoor te krijgen gaat niet echt op korte termijn lukken.
Het gelijkheidsbeginsel. Als jij een slijterij hebt als éénmanszaak, mag jij gewoon roken in je zaak, en jeklanten ook laten roken. Er is immers geen personeel. Nu heb jij een horeca-onderneming als éénmanszaak, en dan zou dat ineens niet mogen omdat je personeel wat je niet hebt zou moeten beschermen. Daarmee is onder gelijke condities een rechtsongelijkheid geschapen, en dat is in strijd met de grondwet.quote:Op maandag 18 mei 2009 22:49 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Op wat voor bezwaar in de grondwet zou een totaal rookverbod in de horeca stuiten?
ok, mjah ik ben daar niet in thuis hea.quote:Op dinsdag 19 mei 2009 06:56 schreef Metatron het volgende:
Maar dat is geen 'reparatie', dat is een volledig nieuwe wetgeving.
De wet gaat gewoon aangepast worden. In eenmanszaken mag dadelijk gewoon weer gerookt worden. In zaken met personeel niet. Deze komen dan weer in opstand omdat ze dat weer oneerlijke concurrentie vinden en dan begint het circus gewoon weer van voren af aan. Klink krijgt er genoeg van en zorgt in overleg met de andere verantwoordelijke ministers voor een aanpassing in de horeca en tabakswet waardoor er dadelijk helemaal nergens meer in de horeca gerookt mag worden.quote:Op dinsdag 19 mei 2009 07:15 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Maar goed, we zien wel wat er allemaal gebeurt
Dat heeft je in 2300 eerdere posts ook niet verhinderd om met de nodige stelligheid je wensdromen als serieuze inschattingen te presenter. Dus voel je vooral niet geremd, het is vermakelijk.quote:
quote:Moties tegen rookverbod verworpen
Drie moties voor aanpassing van het rookverbod zijn vanmiddag verworpen in de Tweede Kamer.
De motie van Fleur Agema (PVV) om het rookverbod in de horeca op te heffen is niet aangenomen door de Tweede Kamer. De motie van Halbe Zijlstra (VVD) om de kleine horeca zonder personeel vrij te stellen van het rookverbod en de motie van Henk van Gerven (SP) om de rookcontroles voor de kleine horeca te staken zijn ook verworpen.
De Tweede Kamer kwam vorige week bijeen voor een spoeddebat over de gevolgen van de rechterlijke uitspraak over het rookverbod. De VVD vroeg het spoeddebat aan naar aanleiding van de vrijspraak in het hoger beroep tegen café Victoria.
quote:Driekwart Duitsers voor rookverbod in restaurants
19 mei 2009 17:10
Ongeveer driekwart van de Duitsers is voor een rookverbod in restaurants (73,4 procent).
Dat heeft het Duitse kankeronderzoekcentrum DKFZ vandaag bekendgemaakt. Dat is een stijging ten opzichte van 2007, toen 66,6 procent voor rookvrije restaurants was.
De stijging komt volgens de onderzoekers door rokers die steeds vaker instemmen met het in sommige deelstaten geldende rookverbod voor cafés en restaurants.
Zo stemt inmiddels een derde van de regelmatige rokers voor het rookverbod. Van de gelegenheidrokers is dat aantal naar 67,7 procent gestegen. Vorig jaar stemde nog 53 procent voor een rookverbod. Van de ex-rokers stemt 83,4 procent voor en van de niet-rokers 93,4 procent. In veel Duitse cafés kan weer worden gerookt.
Het onderzoek onder ongeveer tweeduizend Duitsers is door een onafhankelijke instantie uitgevoerd in opdracht van het DKFZ.
Zelfs al is 99,9999999999% van de Duitsers voor een totaal rookverbod dan nog is dat geen legitimatie voor een rookverbod.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:06 schreef MikeyMo het volgende:
en een ander geluid uit het zo vaak aan gerefereerde Duitsland
[..]
Wat is dit nou voor onzinnige post? We zijn het er al lang en breed over eens dat het geen probleem is dat er een rookverbod geldt in restaurants.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:06 schreef MikeyMo het volgende:
en een ander geluid uit het zo vaak aan gerefereerde Duitsland
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:30 schreef KoosVogels het volgende:
We zijn het er al lang en breed over eens dat het geen probleem is dat er een rookverbod geldt in restaurants.
Eerlijk gezegd kan ik ermee leven dat ik niet meer mag roken in een restaurant. In een kroeg is een heel ander verhaal.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.
Afgezien daarvan was relatief gezien het aantal restaurants dat rookvrij of in ieder geval deels rookvrij was voor het rookverbod een stuk hoger dan bijvoorbeeld het aantal kroegen. Daarom vind ik het ook veel te simplistisch om steeds maar weer 'de horeca' op één hoop te gooien. Restaurantbezoekers kennen een significant andere demografie dan kroegbezoekers.quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Natuurlijk is dat wel een probleem. Het is weinig relevant of het eigendom een restaurant of kroeg is.
Het is nog steeds niet relevant. Als 77% voorstander is van een rookverbod in restaurants, dan moeten ze naar de restaurants gaan waar de uitbater een rookverbod heeft afgekondigd. Daar hoeft de overheid zich helemaal niet mee te bemoeien.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:05 schreef Monolith het volgende:
Afgezien daarvan was relatief gezien het aantal restaurants dat rookvrij of in ieder geval deels rookvrij was voor het rookverbod een stuk hoger dan bijvoorbeeld het aantal kroegen. Daarom vind ik het ook veel te simplistisch om steeds maar weer 'de horeca' op één hoop te gooien. Restaurantbezoekers kennen een significant andere demografie dan kroegbezoekers.
Dat is niet een of ander extern gegeven, maar een liberale opvatting die helaas lang niet iedereen deelt. Mijn opmerking is uiteraard bedoeld binnen de context waarin men er vanuit gaat dat het wél wenselijk is dat de overheid ondernemers op een dergelijke manier verboden oplegt wanneer een meerderheid van de bezoekers dat wenselijk acht. Ideologische politieke opvattingen gaan de gemiddelde NWS user nou eenmaal boven de pet.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het is nog steeds niet relevant. Als 77% voorstander is van een rookverbod in restaurants, dan moeten ze naar de restaurants gaan waar de uitbater een rookverbod heeft afgekondigd. Daar hoeft de overheid zich helemaal niet mee te bemoeien.
De enige overheidstaak die er ligt is voorschrijven dat duidelijk aangegeven wordt waar er gerookt mag worden en waar niet, en dat de uitbater zich daar dan ook 100% aan houdt. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en kan er dus geen probleem zij.
quote:Hoger Beroep rookcafé De Kachel uitgesteld
Het geplande hoger beroep van De Kachel is tot een nader te bepalen datum uitgesteld. Het Gerechtshof van Leeuwarden zal op vrijdag 29 mei, de aanvankelijk geplande datum voor het hoger beroep, alleen het ingediende aanhoudingsverzoek behandelen.
Café De Kachel heeft het Gerechtshof in Leeuwarden verzocht de behandeling van het hoger beroep aan te houden totdat de Hoge Raad heeft beslist over de (on)wettigheid van het rookverbod voor cafés zonder personeel. Dit is het gerechtelijk traject in de zaak tegen café Victoria in Breda, dat twee keer werd vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.
Aangezien het in beide rook-rechtszaakzaken om dezelfde casus gaat vind Stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) dat 'uit oogpunt van rechtszekerheid, procesefficiëntie en kostenminimalisatie wenselijk is om in de zaak van De Kachel het oordeel van de Hoge Raad in de zaak Victoria eerst af te wachten'.
Ik ben toch pas in Dusseldorf geweest, waar je ook in veel restaurants mocht roken...quote:Op woensdag 20 mei 2009 10:08 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Zelfs al is 99,9999999999% van de Duitsers voor een totaal rookverbod dan nog is dat geen legitimatie voor een rookverbod.
Verder is het natuurlijk een onzinnig stuk, want de wens gaan over restaurants terwijl daar helemaal niet gerookt mag worden. Die vrijstelling geldt alleen voor cafe's.
Dat er gerookt werd wil nog niet zeggen dat het niet verboden kan zijn. In Duitsland is het overigens per bondsstaat weer anders en zijn er veel meer uitzonderingen dan in Nederlandquote:Op donderdag 21 mei 2009 09:55 schreef bloodymary het volgende:
[..]
Ik ben toch pas in Dusseldorf geweest, waar je ook in veel restaurants mocht roken...
Het is dan ook in het geheel niet mijn uitgangspunt dat mensen een mening zouden moeten hebben over dingen die hen boven de pet gaan, of dat ik daar dan maar in mee zou moeten gaan. Bovendien is het helemaal niet van een ongrijpbaar abstractieniveau.quote:Op woensdag 20 mei 2009 11:31 schreef Monolith het volgende:
Dat is niet een of ander extern gegeven, maar een liberale opvatting die helaas lang niet iedereen deelt. Mijn opmerking is uiteraard bedoeld binnen de context waarin men er vanuit gaat dat het wél wenselijk is dat de overheid ondernemers op een dergelijke manier verboden oplegt wanneer een meerderheid van de bezoekers dat wenselijk acht. Ideologische politieke opvattingen gaan de gemiddelde NWS user nou eenmaal boven de pet.
Ik zeg ook dat het verboden kan zijn. In Nederland heb je ook kroegen waar gerookt wordt ondanks dat het verboden is.quote:Op donderdag 21 mei 2009 12:43 schreef bloodymary het volgende:
Ik zeg toch dat je er mocht roken, dus dat het niet verboden was. Dan hebben ze een blauwe sticker op de deur.
quote:Geen rookverbod voor horeca éénmanszaken
Pijnacker - De Romeinse godin van de overwinning luistert naar de naam Victoria. In Breda heet een café Victoria. Een café dat ook in hoger beroep is vrijgesproken van een geldboete en een voorwaardelijke sluiting.
Het Openbaar Ministerie had deze straffen geëist omdat de uitbater van café Victoria zich niet houdt aan het rookverbod wat sinds 1 juli van het vorige jaar in de volledige horeca geldt. Heeft deze Bredase overwinning consequenties voor de horeca in het algemeen en de Pijnackerse horeca in het bijzonder?
Het begon allemaal in 1993, toen TNT nog PTT Post heette. Nanny Nooijen was postsorteerder en postbode en op haar werkplek omsingeld door rokende collega’s. Nanny, ook uit Breda overigens, is een strijdvaardige anti-rookster en heeft alle reden voor haar felheid tegen roken; haar moeder stierf op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van haar rookgedrag en zelf heeft ze hyperreactieve luchtwegen. Nanny eiste een rookvrije werkplek en werd uiteindelijk in een kort geding in 2000 door de rechter in het gelijk gesteld. Het precedent was geschapen.
“Nieuwe niet-rokende klanten heb ik nog niet mogen begroeten!”
Tabakswet
Inmiddels is in de Tabakswet beschreven dat werkgevers maatregelen moeten nemen om overlast en hinder van tabaksrook voor personeel te voorkomen. Maar wat als er geen sprake is van personeel? In het uitvoeringsbesluit (een algemene maatregel van bestuur) van de Tabakswet staat beschreven hoe de wet moet worden uitgevoerd. In dat besluit staat ook dat het rookverbod ook geldt voor horecazaken zonder personeel. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde 13 mei van dit jaar dat het rookverbod voor eenmanszaken zoals dat in het uitvoeringsbesluit is beschreven, geen wettelijke grondslag kent. Namelijk, bedrijven zonder personeel worden in de Tabakswet niets verplicht.
Sigaar
Het heeft er dus alle schijn van dat minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) zich heeft vergaloppeerd. En daarom werd afgelopen week in het Bredase café Victoria een feestje gevierd met een biertje van de uitbater en een sigaar of sigaret tussen de vingers. Te vroeg gejuicht? Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer wel. VVD’er Halbe Zijlstra ziet weliswaar zijn standpunt in de discussie rond het rookverbod door het gerechtshof in Den Bosch onderschreven, maar is daarmee een roepende in de woestijn. Eén van de oplossingen voor de minister van Volksgezondheid is het aanpassen van de algemene maatregel van bestuur die is gebaseerd op de Tabakswet. Hiermee zou de hele procedure in de Eerste en de Tweede Kamer kunnen worden overgeslagen.
“Ik denk dat ze die wet in Den Haag heel snel zullen veranderen.”
VWA
Minister Klink zei echter pas aan de juridische discussie te willen deelnemen nadat het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak heeft gedaan in de hoger beroepszaak tegen café de Kachel. In februari hoorden de twee broers café-eigenaren de rechter ¤ 1.200,- boete uitspreken omdat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tot zes keer toe had geconstateerd dat er in het etablissement aan het Groningse Schoutendiep werd gerookt. Vreemd is wel dat café de Kachel inmiddels heeft aangegeven uitstel te willen voor de beroepszaak omdat het café dit zinloos vindt nu het Openbaar Ministerie deze week nog in cassatie gaat.
Parttime
Waar ook onduidelijkheid over bestaat is om welke rechtsvorm het nu eigenlijk gaat. De advocaten van de Stichting Red de kleine horecaondernemer, bijvoorbeeld, definiëren ‘kleine horeca’ als horecabedrijven waar de eigenaar het merendeel van de tijd zelf aanwezig is. Dat terwijl de Tabakswet juist als grondbeginsel het beschermen van personeel heeft. Het lijkt er op dat de stichting met haar definitie aangeeft dat die bescherming niet voor parttime personeel nodig is.
“Concurrentievervalsing? Die is er nu ook al!”
Pijnackerse horeca
Stel nu dat minister Klink bakzeil haalt en de kleine horeca vrij wordt gesteld van het rookverbod. Wat zijn dan de consequenties? Een deel van de Pijnackerse horecaondernemers aan het woord.
Ronald Waasdorp, eigenaar Snookercentrum: “Ik heb behoorlijk geïnvesteerd om een aparte rookruimte te maken. Ook heb ik de afgelopen maanden de omzet omlaag zien gaan. Mensen blijven toch weg nu ze niet meer aan de bar mogen roken. En nieuwe niet rokende klanten, die minister Klink zo optimistisch had aangekondigd, heb ik nog niet aan mijn toog mogen begroeten. Maar ik ga die gemaakte kosten en die misgelopen inkomsten niet terugvragen. Ik ben al lang blij als we straks weer gewoon een sigaretje aan de bar mogen opsteken.”
Koos Zoutendijk van partycentrum & restaurant Tout le Monde: “Ik denk dat ze die wet in Den Haag heel snel zullen veranderen. Ik heb overigens personeel in dienst dus mij gaat het toch niet aan. Wat ik me wel afvraag is of die ontheffing op het rookverbod ook geldt als ik als eigenaar alleen achter de bar sta. Als er dus geen personeel aanwezig is dat ik tegen de overlast van tabaksrook moet beschermen.
Maar, eerst zien, dan geloven. En ik ben er niet zo bang voor dat klanten weglopen als er straks bij collega’s wel mag worden gerookt.”
Ellen Greeve, uitbaatster van Abbey Road: “Ik ben klanten kwijt geraakt toen wij ons aan het rookverbod gingen houden. Daar zijn zeker geen niet-rokende klanten voor terug gekomen. En die niet rokende klant die vóór het verbod al kwam, vindt het tegenwoordig ook helemaal niet meer gezellig aan de bar. Die is dus ook helemaal niet blij met het rookverbod. En concurrentievervalsing? Die is er nu al! Grotere horecabedrijven hebben veel meer ruimte en mogelijkheden om aantrekkelijke rookruimtes te creëren. Joh, we zijn het eigenlijk allemaal met elkaar eens; het rookverbod is betuttelend. Mensen zouden gewoon moeten kunnen kiezen tussen rokers- en niet-rokerscafé’s. Dat geldt ook voor personeel. Wil je in de horeca werken maar ben je tegen roken, dan kies je een niet-rokerscafé als werkgever.”
Kan het niet zo zijn dat in jouw beleving misschien de tafels ruim uit elkaar stonden en dat in jouw beleving de rokers allemaal netjes wachten tot iedereen is uitgegeten.quote:Op donderdag 21 mei 2009 14:44 schreef bloodymary het volgende:
Maar jij bedoelt natuurlijk dat het vies is als je lekker zit te eten en de rook van de buurman komt langs. Dat vind ik ook hoor, maar toen je in Nederland in restaurants mocht roken was dat toch ook bijna nergens. Meestal staan de tafels ver genoeg van elkaar en als dat niet zo is, hielden de meeste mensen er wel rekening mee dat ze dan pas een sigaret opstaken als de omgeving ook niet zat te eten.
Maar dat is in jouw beleving natuurlijk anders omdat net die ene keer dat dat niet zo was, bij jou is blijven hangen....
De meeste restaurants hebben om die reden ook best aardige ventilatie.quote:Op donderdag 21 mei 2009 16:19 schreef Provinciaaltje het volgende:
Kan het niet zo zijn dat in jouw beleving misschien de tafels ruim uit elkaar stonden en dat in jouw beleving de rokers allemaal netjes wachten tot iedereen is uitgegeten.
Ik weet ook niet in welk soort restaurants jij komt maar in de meeste waar ik kom (voor en na het rookverbod) staan er zoveel mogelijk tafels in de eetruimte. Alleen de twee keer dat ik in een 1 ster restaurant ben wezen eten stonden de tafels zeer ruim uit elkaar.
Ik vind soms het eten ook ranzig. Dan kom ik er gewoon niet meer en ga ik degene die mij die tent heeft aangeraden daarop aanspreken. Maar ik ga niet van de overheid verwachten dat die met wetten en handhaving zorgt dat ik daar lekker uit eten kan. Het ontgaat me dan ook volledig waarom de overheid daarin een rol zou moeten spelen.quote:Vreemd blijft overigens dat veel rokers in restaurants het wel ranzig vinden als ze zitten te eten of in de kroeg in de goed geventileerde rookruimte staan maar als ze na het eten een sigaret kunnen opsteken aan tafel of aan de bar daar minder problemen mee hebben
quote:Wie het kleine niet eert
Door Frans Nauta • 20.05.09 • 1 reactie
Frans Nauta
Meer dan twintig jaar geleden woonde ik op een zonnige zaterdag een grote oploop bij van de PvdA over de grote problemen van de wereld. Dat deed je toen nog, over dat soort grote problemen praten.
Het vond plaats in de Oude Manhuispoort in het hart van Amsterdam, al sinds jaar en dag de verblijfplaats van de rechtenfaculteit. Alle grote colleges van Politicologie werden er gegeven, zoveel jaar na dato roept het acroniem OMHP uit de zalenroosters nog steeds nostalgische gevoelens op.
Hoe dan ook, de grote oploop over grote problemen was groots opgezet. In de verschillende OMHP-zalen werd gediscussieerd over honger, armoede, schulden, het gat in de ozonlaag (toen nog hip), de kwaliteit van het onderwijs, wereldvrede en ga zo maar door. Het was erg druk, er moeten meer dan duizend studenten rondgelopen hebben.
Ik koos een sessie over ontwikkelingssamenwerking, met onder andere Jan Pronk als spreker. Hij ging er eens goed voor zitten en in een verhaal van minstens 30 minuten werden alle grote problemen van ontwikkeling benoemd en meteen ook maar opgelost door Pronk. Bij het oplossen van al die problemen zag hij een grote rol weggelegd voor de staat. Hij was op dreef, het was een bevlogen betoog dat echt inspireerde. Als je zo naar Pronk luisterde ging je echt geloven dat het allemaal prima oplosbaar was.
Er volgden wat kritische vragen uit de zaal, die met grote flair door Pronk beantwoord werden. Ondertussen groeide bij mij een ongedefinieerd ongenoegen. Dit klonk me toch net iets te mooi. Langzaam maar zeker borrelde er een vraag in me op, die ik ongeveer zo moet hebben gesteld: 'Meneer Pronk, dank voor uw mooie, inspirerende betoog. Ik hou daar van, als iemand groot durft te denken en vanuit een grote visie opereert. Ik heb alleen een praktisch probleem: waarom zou ik geloven dat u het kunt? Waarom zou ik moeten geloven dat de PvdA dit kan? Om u een voorbeeld te geven: hier in deze stad is er nogal forse woningnood onder studenten. De PvdA in Amsterdam zegt dat probleem aan te willen pakken, maar slaagt daar al jaren niet in. Dus waarom zou ik u geloven als u zegt dat u echt grote problemen van de wereld aan kunt pakken, terwijl zoiets klein en onbenulligs als studentenhuisvesting al niet opgelost kan worden?'
De grote Pronk ging steeds norser kijken terwijl ik mijn vraag stelde en was even stil nadat ik was uitgesproken. Daarna ging hij los. Ik kreeg er ouderwets van langs. Wie ik wel niet was dat ik zo'n vraag stelde, dat ik cynisch was, dat ik helemaal niets had begrepen van zijn betoog enzovoorts. Daarna vond de voorzitter het beter om er maar een punt aan te draaien. Lichtelijk beduusd verliet ik de OMHP, dat was wel weer genoeg politiek voor het weekend, en ik ging op een mooi terras aan een gracht zitten.
Ik moest aan deze episode denken toen ik in de krant las dat het rookverbod in Nederland wankelt. In hoger beroep heeft het Gerechtshof in Den Bosch de uitspraak van de rechter in Breda bekrachtigd dat het rookverbod niet geldt voor cafés zonder personeel. Daarvoor ontbreekt volgens het hof in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag. 'Deze uitspraak betekent dat er vanaf vandaag in kleine cafés waar alleen de kroegbaas werkt, weer gerookt mag worden', schreef het NRC. De minister wil nu een uitspraak van het hof in Leeuwarden afwachten over een vergelijkbare zaak. Terwijl er toch ook een advies ligt van de eigen adviescommissie van het ministerie van VWS om de wet vast aan te passen, zodat rechters die niet langer als dubbelzinnig kunnen opvatten.
Ik snap wel dat Klink deze wet cadeau heeft gekregen van zijn voorganger. Ik snap ook dat juristerij soms erg ingewikkelde vormen aan kan nemen. Ik snap dat er pech meespeelt. Maar dit is toch alsof de brandweer nog niet uit wil rukken bij een brand omdat het misschien wel gaat regenen? En in alle eerlijkheid is deze puinhoop toch niet meer uit te leggen? Nederland voerde het rookverbod in als één van de laatsten in de EU, omdat het in een wanstaltige uitwas van gepolder de horeca de tijd wilde geven 'om zelf maatregelen te nemen'. De horeca leunde tevreden achterover na het uitstel van executie. Nu het verbod er dan eindelijk is blijkt de wetgeving zo knullig in elkaar te zitten dat een gang naar de rechter loont. Het resultaat is dat Nederland het enige land is met langdurig gedoe over het rookverbod. Zelfs een natie met een die-hard rokers-imago zoals Frankrijk heeft het verbod redelijk probleemloos ingevoerd.
De schade van deze klucht is enorm. Als zelfs zoiets knulligs als het rookverbod in Nederland niet gewoon eventjes geregeld kan worden, wat dan nog wel? Studentenhuisvesting lijkt me te hoog gegrepen, om over innovatiebeleid of het bestrijden van een crisis nog maar te zwijgen. Met zoveel gepruts geloof je toch niet serieus dat de Nederlandse politiek in staat is om echt ingewikkelde problemen aan te kunnen?
Ondertussen spreekt de MP zalvende woorden en stijgt Wilders vrolijk door in de peilingen.
Frans Nauta
Het zal steeds meer roker tegen niet-roker worden, helaas. Men gunt elkaar niets meer. Men komt er niet meer samen uit en dat allemaal dankzij onze eigen overheid.quote:Op donderdag 21 mei 2009 14:44 schreef bloodymary het volgende:
Maar jij bedoelt natuurlijk dat het vies is als je lekker zit te eten en de rook van de buurman komt langs. Dat vind ik ook hoor, maar toen je in Nederland in restaurants mocht roken was dat toch ook bijna nergens. Meestal staan de tafels ver genoeg van elkaar en als dat niet zo is, hielden de meeste mensen er wel rekening mee dat ze dan pas een sigaret opstaken als de omgeving ook niet zat te eten.
Maar dat is in jouw beleving natuurlijk anders omdat net die ene keer dat dat niet zo was, bij jou is blijven hangen....
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 15:47 schreef MikeyMo het volgende:
ik vraag em af of dat wel door onze overheid komt, als we er namelijk samen wel uitkwamen was ingrijpen nooit aan de orde geweest immers. Dan waren er nooit gangen naar de rechter gemaakt.
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.
Maar het is een misvatting dat men er in het uitgaansleven samen zou moeten uitkomen. Volgens de antirokers bestaat dat erin dat iedereen zich aanpast aan hen, ook al zijn ze er niet. Als jij gewoon naar een andere kroeg gaat dan ik, dan zijn we er samen uit. Maar ja, daar ben je te egoistisch voor.
Nee hoor, ik ken geen roker die voorstander is van een verbod op door de uitbater uitgevaardigde rookverboden. De rokers willen dat er tenten zijn waar ze kunnen roken, de anti-rokers willen alle tenten voor zichzelf door een verbod.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:04 schreef MikeyMo het volgende:
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.
Zo blijven we wijzen en komen we er nooit uit.
Moet je ze eens horen als alle uitbaters een verbod zouden uitvaardigenquote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee hoor, ik ken geen roker die voorstander is van een verbod op door de uitbater uitgevaardigde rookverboden. De rokers willen dat er tenten zijn waar ze kunnen roken, de anti-rokers willen alle tenten voor zichzelf door een verbod.
In principe wel, alleen niet helemaal in de praktijk. Moet je desondanks eens kijken op Hiermaghetwelquote:
Dat zullen ze niet allemaal vrijwillig doen zo lang er nog rokers zijn die geld in het laatje brengen. Maar het recht opeisen om alle plekken waar je vrijwillig binnengaat naar je persoonlijke voorkeur te laten zijn, dat is een typische gedachtenkronkel die voorbehouden is aan antirokers en andere ziekelijk bemoeizuchtigen.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:50 schreef MikeyMo het volgende:
Moet je ze eens horen als alle uitbaters een verbod zouden uitvaardigen
Het gaat er niet over wat de rokende of niet rokende kroegganger er van vindt. Het gaat om een rookvrije werkplek voor personeel en waarom heeft personeel in de kroeg daar minder recht op als iemand op kantoor of in de fabriek m.b.t. hetzelfde rookverbod.quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:01 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat er samen uitkomen is een discussie aan de zijlijn. Dat speelde in veel kantoren en fabrieken, maar dat werkte niet door hierarchische en persoonlijke verhoudingen op de werkvloer. Als iedereen even sterk staat dan kan dat, maar dat was niet het geval dus heeft de overheid dat terecht geregeld.
Maar het is een misvatting dat men er in het uitgaansleven samen zou moeten uitkomen. Volgens de antirokers bestaat dat erin dat iedereen zich aanpast aan hen, ook al zijn ze er niet. Als jij gewoon naar een andere kroeg gaat dan ik, dan zijn we er samen uit. Maar ja, daar ben je te egoistisch voor.
quote:Op vrijdag 22 mei 2009 16:04 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
zo willen rokers graag dat ze gewoon overal kunnen roken, immers zelfs de meest luxe rookruimtes worden uit principe gemeden want men moet aan de bar kunnen paffen.
Zo blijven we wijzen en komen we er nooit uit.
Het ging helemaal niet om de horeca, het ging erom dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek, mensen als jou en Klink verdraaien de discussie, 2 maanden voor het bod hebben ze nog even er doorheen gejast dat 1 mans zaken ook rookvrij moesten zijn omdat het anders concurrentievervalsing zou zijn. Je weet trouwens dat mijnheer Klink naast ze werkkamer een rookruimte heeft laten aanleggen op kosten van de belastingbetaler?quote:Op vrijdag 22 mei 2009 15:56 schreef MikeyMo het volgende:
Zolang als ik berichten van werknemers tegenkom die blij zijn met het verbod ben ik dat wel van mening.
De horeca heeft 4,5 jaar lang uitstel gehad, daar mogen ze nog blij mee zijn. Als het toen in 2004 ook het geval was dat ze zich hier aan mee moesten doen waren we er nu al lang aan gewend geraakt
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |