[url]http://www.mindef.nl/Images/LRDK17_tcm6-41883.pdf]Download[/url]quote:* Specialisten helpen bij identificatie
* Beeld van terugkeer uit Irak
* Bewakers van cultuur in oorlogstijd
* DVD-serie over Polygoonjournaals
Boel plaatjes (en neem aan ook links) werken niet meer zie ik.quote:Op dinsdag 13 november 2007 20:10 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Duurde evenDe txt van de OP is dood en de FOK!servers vinden het niet prettig als je een OP van 23.000 tekens probeert te wijzigen
Ik denk dat de plaatjes maar eens uit de OP verwijderd moeten worden, dat scheelt vast een hele boelquote:Op dinsdag 13 november 2007 20:23 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Boel plaatjes (en neem aan ook links) werken niet meer zie ik.
Daar wordt altijd onderzoek naar gedaan, maar zoals zo veel verdedigende maatregelen is dat meestal geklassificeerd. Sommige dingen zijn wel bekend, zo zou je IR-jammers kunnen zien als een IR-"schild". Er zijn varianten van bekend die een vrijwel 100% dekking geven. Radar-jammers doen feitelijk hetzelfde, maar in een ander EM-bereik. Daarnaast schijnen vooral de Russen veel onderzoek te doen naar plasmas, waarvan onder meer beweerd wordt dat ze stealth eigenschappen hebben.quote:Op maandag 12 november 2007 12:01 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Even een vraagje je ziet vaak bij scifi dat ze schilden hebben en dergelijke en die meuk is theoretisch ook wel te doen, weet iemand of daar ook serieus onderzoek naar gedaan wordt.
Briljant: "Er is geen serieuze duikboot dreiging meer, dus kunnen we behoorlijk verminderen in onze capaciteiten", riepen verschillende NAVO-landen 15 jaar lang. Resultaat: De USN verloor al haar duikbootbestrijdingsvliegtuigen op vliegdekschepen (de S-3B Viking), die nu alleen nog worden ingezet als tankvliegtuig (voor zolang het nog duurt, want de laatste squadrons doen nu hun laatste cruises). Het aantal Orions is nog maar de helft van 20 jaar geleden. De RAF heeft nog maar een fractie van haar ASW vliegtuigen, en mogelijk word de laatste update ervan (de Nimrod MRA4) geschrapt. De Kon. Marine mocht alle Orions inleveren, en Noorwegen kon de helft ombouwen tot Kustwacht- of lesvlliegtuig. Allemaal kennis en vaardigheden die het westen nu vrijwel kwijt is, of op nog maar een paar plekken kan vinden.quote:Op maandag 12 november 2007 04:33 schreef Cobra4 het volgende:
Schop...
Chinese onderzeeboot duikt op bij US Vliegdekschip
![]()
![]()
Geniale actie van die gasten, maar goed: zij zijn dan ook al weer een paar jaar zwaar aan het investeren in wederopbouw van hun militaire macht, terwijl het westen nog steeds vredesdividend aan het incasseren is. Politici en militaire beleidsmakers vechten altijd maar weer de laatste oorlog, en kijken niet naar de toekomstige. Waarschuwingssignalen zoals deze twee acties negeren ze, dat zijn maar "incidenten".quote:Op dinsdag 13 november 2007 19:48 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Net als die Russen die even tonen dat ze Noordwijk kunnen wegvagen als de NAVO-top daar zit.
![]()
![]()
![]()
Wat deden ze ook alweer?quote:Op dinsdag 13 november 2007 19:48 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Net als die Russen die even tonen dat ze Noordwijk kunnen wegvagen als de NAVO-top daar zit.
![]()
![]()
![]()
En de achtergrondinformatie:quote:
Artikel Marinequote:Op dinsdag 13 november 2007 21:13 schreef Napalm het volgende:
Hah, een nieuw topic!
Het NGIZ heeft de komende tijd redelijk wat militaire lezingen;
Vrijdag 14 december 2007
Waarom in Vredesnaam naar Afrika?
Spreker Generaal-majoor der mariniers Cammaert. + Math Noortmann, UHD Rechtsgeleerdheid
Te: Stadhuis Rotterdam, Burgerzaal te Rotterdam
16.30 uur inloop
momenteel nog niet nee maar er zal een tijd komen dat men echt krachtvelden kan maken net als ze nu magnetische velden kunnen opwekkenquote:Op dinsdag 13 november 2007 20:32 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Ik denk dat de plaatjes maar eens uit de OP verwijderd moeten worden, dat scheelt vast een hele boel
[..]
Daar wordt altijd onderzoek naar gedaan, maar zoals zo veel verdedigende maatregelen is dat meestal geklassificeerd. Sommige dingen zijn wel bekend, zo zou je IR-jammers kunnen zien als een IR-"schild". Er zijn varianten van bekend die een vrijwel 100% dekking geven. Radar-jammers doen feitelijk hetzelfde, maar in een ander EM-bereik. Daarnaast schijnen vooral de Russen veel onderzoek te doen naar plasmas, waarvan onder meer beweerd wordt dat ze stealth eigenschappen hebben.
Maar als je vraagt of er echt schilden zijn waarop wapens afketsen: volgens mij overweegt niemand die optie serieus.
mwah dat is de vraag natuurlijk in oorlogstijd wordt zo`n vliegtuig gewoon neergeschoten.quote:Op dinsdag 13 november 2007 22:49 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
En de achtergrondinformatie:
In Noordwijk was een navo-top, met als belangrijk onderwerp het Amerikaanse raketschild waarmee Amerika landen nog meer aan zich wil binden. De Russen zijn trouwens niet blij met dat schild, zeker niet op die plek (= Tsjechie en Polen, de voortuin van Rusland). De Russen hebben even laten zien dat ze rustig een paar ouderwetse air-to-surface raketten kunnen afschieten midden in Europa.
Iets van de linker middelvinger opsteken naar de navo en de VS.
De Chinezen doen nu de rechter middelvinger...![]()
Maar tegen die tijd zullen ze misschien ook met iets anders schieten dan met kogels?quote:Op woensdag 14 november 2007 13:02 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
momenteel nog niet nee maar er zal een tijd komen dat men echt krachtvelden kan maken net als ze nu magnetische velden kunnen opwekken
In dit geval zijn de Russen wel opgemerkt, maar de Noren konden/wilden geen F16's sturen omdat het weer dat niet toeliet...quote:Op woensdag 14 november 2007 13:06 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
mwah dat is de vraag natuurlijk in oorlogstijd wordt zo`n vliegtuig gewoon neergeschoten.
REACH OUT AND FRY SOMEONEquote:Op woensdag 14 november 2007 19:33 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Maar tegen die tijd zullen ze misschien ook met iets anders schieten dan met kogels?
stond vandaag een mooi stuk over in het anno gedeelte van de spits dat we in de 17/18de eeuw dezelfde fout maaktequote:Op woensdag 14 november 2007 21:24 schreef franske19 het volgende:
The Russians are coming (again)...
En de linkse kliek wil terug naar het gebroken geweertje.
Aangezien geschiedenislessen niet zo heel erg belangrijk zijn in dit land, zal niemand zich dat herinneren. En trouwens: "dat was toen, nu is de situatie heel anders!"quote:Op donderdag 15 november 2007 13:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
stond vandaag een mooi stuk over in het anno gedeelte van de spits dat we in de 17/18de eeuw dezelfde fout maakte
Ik zie anders nog steeds het nut niet in van kruisraketten. Met zulke plannen heb je straks 10 tanks, 5 vliegtuigen en die 3 boten over die die dingen kunnen afschieten.quote:Op donderdag 15 november 2007 13:12 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Aangezien geschiedenislessen niet zo heel erg belangrijk zijn in dit land, zal niemand zich dat herinneren. En trouwens: "dat was toen, nu is de situatie heel anders!"
Met die kruisraketten kun je Putin in ieder geval laten weten: Val Nederland aan, en we blazen je slaapkamer op (zo nauwkeurig zijn ze te programmeren).quote:Op donderdag 15 november 2007 19:03 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Ik zie anders nog steeds het nut niet in van kruisraketten. Met zulke plannen heb je straks 10 tanks, 5 vliegtuigen en die 3 boten over die die dingen kunnen afschieten.
Met het huidige Russische arsenaal kan je ze beter direct de huissleutel geven.
- Ik ben het met je eens dat die constante bezuinigingen niet goed zijn (maar ik zie wel meer kapitale blunders die al jaren lang gewoonte zijn in Den Haag).quote:Op donderdag 15 november 2007 19:54 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Met die kruisraketten kun je Putin in ieder geval laten weten: Val Nederland aan, en we blazen je slaapkamer op (zo nauwkeurig zijn ze te programmeren).
Het gaat niet om kruisraketten: het gaat om het stelselmatig uithollen van defensie. Ik kwam in 1988 bij de Luchtmacht, en twee jaar later viel de Muur, en daarmee het WarPac, om. Vanaf dat moment nam de uitzenddruk op defensie enorm toe, terwijl tegelijkertijd de hoeveelheid personeel en materieel werd verminderd als "vredesdividend". Elke 4 jaar vindt er een nieuwe bezuinigingsronde plaats, en elke 4 jaar volgt er weer een nieuwe reorganisatie. Ik had er na 12jaar dienst genoeg van, maar ik ken ex-collegas die inmiddels op bijna 20 jaar reorganisaties zitten, en al even lang om het jaar naar één of andere klote plek mogen (oefeningen niet meegeteld). Met uitzondering van Australië en Antarctica hebben ze alle continenten gezien (oefeningen wel meegeteld). En nog steeds is het niet genoeg: door het wanbeheer van de overheid de afgelopen 15-20 jaar vlucht het personeel naar de burgermaatschappij, en om dat probleem op te lossen verkopen we gewoon nog meer materieel, want we missen toch de mensen om het te onderhouden.
Dat is de fout die in de 18e eeuw werd gemaakt: Nederland was machtig, niemand durfde nog iets uit te halen, dus we werde lui, want we hoefden we ons niet meer zo druk te maken om onze verdediging. Resultaat: Frankrijk bezette Nederland, en we legden ze geen strobreed in de weg. Dezelfde fout maakten we in de jaren 20 en vooral 30 van de vorige eeuw. Toen we in de gaten kregen wat er dreigden te gebeuren was het al te laat voor herbewapenen: bestelde vliegtuigen bijvoorbeeld waren mondjesmaat aanwezig, of stonden zelfs nog in de VS.
Om je een idee te geven: in 1933 kwam Hitler aan de macht, en hij begon vrijwel direct met herbewapenen.
In 1936 kregen we hier door wat voor dreiging er van hem uitging, en begonnen we voorzichtig met herbewapenen. Die wapens begonnen in 1939-1940 langzaam in te stromen, maar omdat onze leveranciers inmiddels zelf ook wapens nodig hadden verliep dat nogal traag (overigens: Fokker leverde zelf ook traag, omdat men geld wilde verdienen met leveranties aan Finland en Zweden).
In 2007 is Rusland al twee jaar bezig met herbewapenen. We weten allemaal wat voor heerschap Putin is: in naam democratisch president, maar feitelijk is hij alleenheerser, kijk maar naar zijn gedrag naar zijn buurstaten, voormalige deelstaten van de oude USSR. Even ver van hier, maar naar het zuiden, spelen al jaren verschillende grote problemen: religieus extremisme en economische vluchtelingen zijn de belangrijkste. Wij hebben nog niet door wat er voor dreiging van uitgaat: we bezuinigen vrolijk verder, terwijl bijvoorbeeld onze jachtvliegtuigen inmiddels allemaal de 15 jaar gepasseerd zijn. Over de opvolging wordt nog gebakkeleid: als alles meezit komt de eerste rond 2012 (over 5 jaar dus). Over de opvolging van onze tanks (die zijn nog ouder).
Onze reactie: we hebben rekenen op 10 jaar waarschuwingstijd om te kunnen hebewapenen. In de jaren 30 hadden we maar 6,5 jaar de tijd, en toen we uiteindelijk gingen herbewapenen waren we niet de enige: de hele wereld klopte aan bij de relatief schaarse producenten. Het aantal producenten is inmiddels nog schaarser: er zijn wereldwijd nog maar een paar leveranciers van jachtvliegtuigen, tanks worden alleen nog maar door consortia of nationale industrieën ontwikkeld. Scheepswerven van formaat hebben we al decennia niet meer. Het duurt daarentegen vele jaren tegenwoordig om een wapensysteem te ontwerpen, testen en in te voeren. Die 10 jaar is veel te optimistisch, omdat je vijand zich ruim binnen die tijd kan aandienen, terwijl je wapensystemen veel langer nodig hebben om ontworpen en geproduceerd te worden.
Je defensie moet je niet alleen maar opschroeven al je bedreigd wordt. Je defensie moet zo zijn dat een potentiele vijand het veel te duur vindt om zelfs maar te overwegen om je land binnen te vallen. Je moet je huid niet zo duur willen verkopen als je wilt uitgeven, maar zo duur als je KUNT uitgeven.
Je moet niet uitgaan van de dreiging die je nu hebt (die is nihil), maar van de mogelijke kandidaten de komende 10-20 jaar. Rusland scoort dan hoge ogen. De vluchtelingendruk is ook een probleem, en die zal alleen maar groter worden, door tekorten aan drinkwater, en het grote verschil in de verspreiding van welvaart. Dat probleem hoef je niet op te lossen door aan de grens te gaan staan, je kunt het ook oplossen door je leger in te zetten om in de landen van herkomst een omgeving te creëren die alle lust ontneemt om te emigreren.quote:Op donderdag 15 november 2007 23:46 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
- Ik ben het met je eens dat die constante bezuinigingen niet goed zijn (maar ik zie wel meer kapitale blunders die al jaren lang gewoonte zijn in Den Haag).
- Ik zie niet echt een nieuwe dreiging 'aan onze grenzen'. Natuurlijk, Rusland is haar positie weer aan het verbeteren (dat werd ook hoog tijd voor hen), en de vluchtelingendruk op Europa wordt ook steeds groter. Maar of je die vluchtelingen met een sterk leger tegen kunt houden? Ik denk het niet.
quote:Ik ben van mening dat het Nederlandse leger (veel) meer geld moet krijgen zodat ze kunnen proberen het torenhoge niveau wat we uiteindelijk nog steeds hebben te handhaven. Daarmee kunnen we gelijk ook verplichtingen in Eu-verband voldoen, de nodige VN-vredesmissies helpen en we hebben ook nog iets wat lijkt op een landsverdediging.
We hebben weinig keus, he? Het gros van die landen zit op het belangrijkste deel van de wereldolievoorraad, en daar zijn we van afhankelijk. Focus je je op een minder olierijk land, dan wordt het door de arabische zusterstaten gezien als een aanval op de moslimwereld, en ook daarvan kennen we inmiddels de gevolgen (alsof die niet te voorspellen warenquote:Overigens ben ik ook van mening dat de dreiging van (religieus) extremistische landen nagenoeg helemaal onze eigen schuld is. Niet dat ik het leuk zou vinden een raket van hen te ontvangen, maar ik vind het ook niet leuk dat de bevolking van die landen dankzij ons nog steeds onder een dictatuur leeft. Dat is echter wel het geval en daar wordt vrolijk door onze eigen regering aan meegedaan, al tientallen jaren lang.
Waarom maakt iedereen toch die denkfout? De EU is een economische tijger, maar politiek en militair één zonder tanden. De EU is tot bloei kunnen komen dankzij de NAVO, die de tanden vormde. Als we IETS hebben geleerd de afgelopen 20 jaar, dan is het dat de EU alleen maar goed is als suikeroompje voor landen op de Balkan en Israel/Palestina. Tegelijkertijd bleek de EU niet in staat om militair en politiek ook maar IETS klaar te maken in die regios. En waarom niet? Omdat in de EU alle lidstaten nog steeds hun eigen agenda volgen, en niet bereid zijn om als één man politieke of militaire missies in te zetten om een doel te bereiken.quote:Dat is ook de reden dat ik wel de EU en de VN noem, maar de navo niet. De 'vijand' van de navo is er niet meer, waarmee de enige bestaansreden van de navo is verdwenen. Er is toen een nieuwe reden gezocht, maar voor Europese landen is er een vervanger in de vorm van de eu gekomen. Daar moet nu de keuze gemaakt worden voor Eu-leger (in welke vorm dan ook) of navo (waarmee de eu voor een groot deel wordt gehinderd door gebrek aan machtsmiddelen).
De bevollking en de politiek in Europa lijden aan zelfgenoegzaamheid. We hebben al zo lang geen oorlog meer gezien, dat we ons niet voor kunnen stellen dat er weer één komt. Militaire eenheden zijn dus maar een dure hobby van de regering, en dat kan best minder. Politici zien de defensie begroting als een graaibak waar je best jaarlijks een paar procent uit kunt graaien, want er komt voorlopig toch geen oorlog. Met het verlagen van defensie budgetten kun je alleen maar punten scoren, want dat geld kun je in de vorm van cadeautjes aan de bevolking geven.quote:Daarmee kom je eigenlijk in een heel andere discussie terecht (namelijk politiek, economie en de positie van de VS). Is trouwens een hele leuke discussie.
Het politieke(?) klimaat in Nederland stemt er de laatste jaren altijd weer mee in om nog meer te bezuinigen, om zich straks verbaasd af te vragen waarom het niet meer gaat. Ook dat is weer een andere discussie, die ook heel leuk is.
De eerste zin ben ik het 100% mee eens, de tweede maar gedeeltelijk. Ik kan op dit moment niet goed overzien of we er iets mee opschieten. Nu direct niet, dat is wel zeker. Maar op de langere termijn wellicht wel. De VS -en in mindere mate de Britten- hebben er een handje van hun trouwere bondgenoten wat lekkerder snoepjes te bedelen dan de zwakkere broeders. Het valt alleen nog te bezien of de VS de kostbare oorlogen die ze nu voeren wel te boven zullen komen, en we dus inderdaad van die snoepjes (en we moeten maar afwachten wat voor snoepjes) kunnen gaan genieten.quote:Nogmaals, ik ben van mening dat defensie veel meer moet krijgen (net als onderwijs en de inmiddels verkapitaliseerde gezondheidsbedrijven etc); maar in de vermoedelijke zekerheid dat of onze regering daar toch de verkeerde beslissingen in blijft nemen zal er geen nieuwe situatie ontstaan.
Onze huid zal niet duurder worden (zeker niet zolang we onze huid andere mogendheden ter beschikking blijven stellen zonder er zelf veel mee op te schieten)
De Balkan ook. En als ze in de VS zo achterlijk bezig blijven, moeten we daar ook nog naar toe...quote:Op vrijdag 16 november 2007 17:02 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Je moet niet uitgaan van de dreiging die je nu hebt (die is nihil), maar van de mogelijke kandidaten de komende 10-20 jaar. Rusland scoort dan hoge ogen.
Die laatste zin: repressie?quote:De vluchtelingendruk is ook een probleem, en die zal alleen maar groter worden, door tekorten aan drinkwater, en het grote verschil in de verspreiding van welvaart. Dat probleem hoef je niet op te lossen door aan de grens te gaan staan, je kunt het ook oplossen door je leger in te zetten om in de landen van herkomst een omgeving te creëren die alle lust ontneemt om te emigreren.
Ik wil de Chinezen (noch iemand anders) wat dan ook ontzeggen, maar de andere kant van de medaille:quote:China heeft 20-25 jaar geleden laten zien hoe dat moet: in één van de zuidelijke provincies lieten ze meer marktwerking toe, en lieten ze de bevolking gecontroleerd vrijer. Het resultaat was een enorme economische opleving, die een enorm positieve invloed had op de omliggende provincies. Iets soortgelijks zou je kunnen bedenken voor Afrika: als de EU zich zou focussen op één of twee landen, door het economisch, politiek en militair op orde te stellen, in plaats van heel veel kleine economische versnipperde projecten, dan trekt dat ene land vanzelf zijn omgeving mee. Zuid-Afrika heeft een vergelijkbare invloed op haar buurlanden (met uitzondering van Mugabe's Zimbabwe, maar dat vehaal is bekend).
Misschien hebben we ons van olie afhankelijk laten maken?quote:[..]
[..]
We hebben weinig keus, he? Het gros van die landen zit op het belangrijkste deel van de wereldolievoorraad, en daar zijn we van afhankelijk. Focus je je op een minder olierijk land, dan wordt het door de arabische zusterstaten gezien als een aanval op de moslimwereld, en ook daarvan kennen we inmiddels de gevolgen (alsof die niet te voorspellen waren).
Politiek stelt de EU ook weinig voor hoor. Die acties in Israel/Palestina en de Balkan hebben niet veel anders gedaan dan de situatie verergeren. Een van de weinige redenen dat de Eu een redelijk succes is, is het willen delen van rijkdom/welvaart binnen de EU -> van rijke(re) landen met arme(re) landen. Ierland is door Duitsland+Nederland+Belgie+nog 1 of 2 landen gemaakt. Maar toen de voorstellen kwamen om ex-Oostbloklanden te gaan helpen, blokkeerde Ierland alles (want dat ging ten koste van hen). En zo zijn er nog bergen van voorbeelden. Ik zie die 'Europese gedachte' maar weinig terug komen (wat best wel jammer is denk ik).quote:[..]
Waarom maakt iedereen toch die denkfout? De EU is een economische tijger, maar politiek en militair één zonder tanden. De EU is tot bloei kunnen komen dankzij de NAVO, die de tanden vormde. Als we IETS hebben geleerd de afgelopen 20 jaar, dan is het dat de EU alleen maar goed is als suikeroompje voor landen op de Balkan en Israel/Palestina. Tegelijkertijd bleek de EU niet in staat om militair en politiek ook maar IETS klaar te maken in die regios. En waarom niet? Omdat in de EU alle lidstaten nog steeds hun eigen agenda volgen, en niet bereid zijn om als één man politieke of militaire missies in te zetten om een doel te bereiken.
Herstel: die redelijk werktquote:Of je het leuk vindt of niet: de NAVO is de enige militaire organisatie, wereldwijd, die wel werkt. En zelfs dat gaat met moeite: zie het verschil tussen de beloofde en de daadwerkelijke inzet in Afghanistan en de Balkan. Zelfs tijdens de Koude Oorlog waren er haperingen, die met heel veel diplomatie moesten worden gladgestreken (zie het uittreden van Frankrijk, de onmogelijkheid om Deense troepen onder direct bevel van de NAVO te plaatsen, het dagelijkse gekibbel tussen Turkije en Griekenland, en de onmogelijkheid om in Noorwegen permanente buitenlandse bases te bouwen).
Deels.quote:[..]
De bevollking en de politiek in Europa lijden aan zelfgenoegzaamheid. We hebben al zo lang geen oorlog meer gezien, dat we ons niet voor kunnen stellen dat er weer één komt. Militaire eenheden zijn dus maar een dure hobby van de regering, en dat kan best minder. Politici zien de defensie begroting als een graaibak waar je best jaarlijks een paar procent uit kunt graaien, want er komt voorlopig toch geen oorlog. Met het verlagen van defensie budgetten kun je alleen maar punten scoren, want dat geld kun je in de vorm van cadeautjes aan de bevolking geven.
Meedoen aan een bezettings-/aggressieoorlog is fout.quote:[..]
De eerste zin ben ik het 100% mee eens, de tweede maar gedeeltelijk. Ik kan op dit moment niet goed overzien of we er iets mee opschieten. Nu direct niet, dat is wel zeker. Maar op de langere termijn wellicht wel. De VS -en in mindere mate de Britten- hebben er een handje van hun trouwere bondgenoten wat lekkerder snoepjes te bedelen dan de zwakkere broeders. Het valt alleen nog te bezien of de VS de kostbare oorlogen die ze nu voeren wel te boven zullen komen, en we dus inderdaad van die snoepjes (en we moeten maar afwachten wat voor snoepjes) kunnen gaan genieten.
Nee. "Alle lust ontnemen" hoeft niet negatief te zijn: ik kan je ook zo overladen met goedheid dat je wel gek zou zijn om te vertrekken.quote:Op vrijdag 16 november 2007 19:31 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
De Balkan ook. En als ze in de VS zo achterlijk bezig blijven, moeten we daar ook nog naar toe...
[..]
Die laatste zin: repressie?
Preciesquote:Je bedoelt neem ik aan: er voor zorgen dat ze niet meer weg hoeven. Is een klein verschil in woord, maar in daad maakt het toch wel iets uit.
Slechts gedeeltelijk mee eens. Er zijn duidelijke gevallen van buitenlandse inmenging, met name door de VS, waardoor dictators aan de macht kwamen. Maar er zijn ook landen (en Brazilië komt dan bij me op) waar de bevolking blijkbaar heel goed voor zichzelf kan zorgen, zonder terug te vallen op dicators. Er zijn ook landen (bijvoorbeeld Noord-Korea, Iran, en tot niet zo lang geleden Albanië) waar de dictators zijn gekomen ondanks de inmening door het westen. En tenslotte zijn er ook dictaturen waar de bevolking het desondanks niet eens zo slecht heeft, materialistisch gesproken (de Golfstaatjes, en in zekere zin Jordanië).quote:Ik heb laatst het boek van Joris Luyendijk gelezen en daarin geeft hij naar mijn mening heel goed aan wat de situatie is: dictatuur (en daarmee alle ellende) buiten de 'vrije westerse' landen is het gevolg van die 'vrije westerse' landen.
Dat is precies het manco: er is maar één voorbeeld. Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland feitelijk 45 jaar bezet door buitenlandse troepen om te voorkomen dat het zich een derde keer in dezelfde eeuw zou vergalloperen. Om duidelijke redenen werd het verkocht als het beschermen van West-Duitsland tegen het Oostblok, maar feitelijk werd Duitsland alleen maar toegestaan om als staat te functioneren met haar troepen onder NAVO commando. De Duitse overheid was bijvoorbeeld militair niet de baas over Berlijn. De bezetting werd pas opgeheven met de vereniging van de beide Duitslanden.quote:Ja, met een goed leger kan je een dictator of roof-/moordbendes verslaan.
Ja, met een goed leger kan je voorwaarden creeren waarmee anderen het beter krijgen.
Nee, het is niet de bedoeling dat die anderen het beter krijgen.
(Ik ben niet zo goed in voorbeelden, als je er een paar kunt noemen, graag).
[..]
Vervang Chinezen door Amerikaen, en het verhaal klopt nog steedsquote:Ik wil de Chinezen (noch iemand anders) wat dan ook ontzeggen, maar de andere kant van de medaille:
- gigantische mileuvervuilingen (die waren er al, maar die zijn enorm toegenomen)
- de mensenrechten zijn er nog steeds niet zoals het westen denkt dat ze zouden moeten zijn
- arbeidsomstandigheden worden maar deels beter (en vaak ook slechter)
- etc
[..]
Natuurlijk hebben we dat! Aan de andere kant: Wie kan er voorspellen dat een grondstof een halve eeuw later zo enorm belangrijk is? Destijds kostte een vat olie niks (relatief gezien). Er was zo enorm veel van dat we ons niet konden voorstellen dat het binnen 100 jaar op zou raken. Het enige dat de sjeiks deden (gelukkig maar, achteraf) is ons er op wijzen dat de voorraad niet onuitputtelijk was. Hadden ze dat niet gedaan dan waren we 20 jaar geleden al op Peak_Oil gekomen, want de energiezuinige motoren van nu verbruiken vele malen minder dan de slurpers van de late jaren 60.quote:Misschien hebben we ons van olie afhankelijk laten maken?
En dan niet door een of andere sjeik, maar door onszelf?
En toch heb ik daar mijn kanttekeningen bij. Hoe kan het dat de ene staat er een enorme puinbak van maakt, terwijl andere staten hun zaakjes keurig op orde brengen? Hoe kan het dat in Zuidoost-Azië en in mindere mate Latijns-Amerika veel landen redelijk voorspoedig aan hun economiën werken, terwijl Afrikaanse landen (vooral onder de Sahara) de boel nog altijd niet op orde lijken hebben? India is een economische (en militaire) democratische grootmacht aan het worden, terwijl Congo, met al haar rijkdommen in de grond nog steeds een puinhoop is, terwijl er toch al sinds de jaren 60 heel veel hulp die kant op gaat. Toch zijn beide landen een lappendeken van volkeren.quote:Overigens, toen wij die landen als kolonie bezet hadden, speelde olie nog niet zo heel erg. Dat fanatieke ook niet. Dat kwam eigenlijk pas toen wij de bezettingen opgaven (maar ze achter lieten met een staatkundige puinhoop) en olie opeens wel belangrijk begon te worden. Volken verdelen tussen fictieve grenzen, maar binnen die grenzen ligt wel de grondstof voor nieuwe tijden, dat is vragen om problemen (en die zijn er dan ook gekomen).
[..]
Dat zei ik volgens mij ookquote:Politiek stelt de EU ook weinig voor hoor. Die acties in Israel/Palestina en de Balkan hebben niet veel anders gedaan dan de situatie verergeren. Een van de weinige redenen dat de Eu een redelijk succes is, is het willen delen van rijkdom/welvaart binnen de EU -> van rijke(re) landen met arme(re) landen. Ierland is door Duitsland+Nederland+Belgie+nog 1 of 2 landen gemaakt. Maar toen de voorstellen kwamen om ex-Oostbloklanden te gaan helpen, blokkeerde Ierland alles (want dat ging ten koste van hen). En zo zijn er nog bergen van voorbeelden. Ik zie die 'Europese gedachte' maar weinig terug komen (wat best wel jammer is denk ik).
Het doel van de NAVO was een militair en politiek veilige omgeving creëren als tegenwicht voor de Sovjet-Unie. Onder die paraplu kon de EU ontstaan. Je hebt gelijk: de NAVO had niet letterlijk als doel een EU te vormen, maar wel om een militair-politiek evenwichtige situatie te creëren. Die situatie kwam er, en de EU is er het uiteindelijke resultaat van. Vergeet niet dat van de oorspronkelijke oprichters van de EGKS/EEG/EG/EU alle landen lid waren van de NAVO. Van de landen die zich later aansloten was er maar één strict neutraal: Ierland. Alle andere landen tot 1990 waren NAVO-lid, of op zijn minst ermee geassocieerd (Spanje).quote:Je hebt gelijk dat de Eu zo is kunnen opkomen mede dankzij de navo. Maar dat was het doel niet van de navo. Nu hebben ze een nieuw doel gezocht, maar behalve militaire samenwerking zie ik verder niet zo veel. Als die samenwerking het enige (of het belangrijkste) is, waarom dat niet optrekken naar een hoger niveau?
[..]
Dat zei ikquote:Herstel: die redelijk werkt![]()
[..]
Dat is geen uniek Nederlands gegeven. Onze buren kunnen er ook wat van. Begin jaren 60 verklaarde de toenmalige Britse regering dat het ontwikkelen van nieuwe gevechtsvliegtuigen niet meer zinvol was: toekomstige oorlogen werden uitgevochten met raketten en kernbommen. Alle lopende projecten werden per direct stopgezet, de tekeningen en prototypes vernietigd. De Britse luchtvaart industrie is de klap nooit meer te boven gekomen, ondanks dat de politiek 4 jaar later weer verlaten werd. Vanaf dat moment kochten de Britten Amerikaans, of in Europese samenwerkingen (Harrier, Tornado, en nu de Eurofighter). De Canadese regering beging ongeveer tegelijkertijd dezelfde blunder. De Britse regering besloot in de jaren 70 om alle vliegdekschepen te verkopen: ze zouden een monster uit het verleden zijn, ouderwets zoals het slagschip. De schepen waren al verkocht, maar nog niet afgeleverd aan Australië en India, toen de Falkland-crisis losbarstte. Als de Argentijnen een jaar hadden gewacht hadden de Britten las Malvinas nooit meer kunnen heroveren.quote:(...)
Maar goed, met name Nederlandse politici + kabinetten + ministeries zijn uitermate goed in het nemen van verkeerde beslissingen (of de goede beslissingen nemen maar die dan belabberd uitvoeren), daar is geen geschiedenis les tegen gewassen. Ook geen sterk of zwak leger trouwens.
[..]
Ik kan me wel een scenario voorstellen waarin we meedoen aan een bezettingsoorlog. Maar daar moet ik gelijk allerlei voorwaarden aan koppelen, en die zie ik niet gebeuren. Als de EU morgen besluit dat het mooi geweest is in Somalië, en dat de EU zich voor 50 jaar committeerd aan het wederopbouwen van dat land, dan zou ik voor stemmen. Maar dan wel goed: we bezetten de boel, schieten iedereen die zijn wapen niet wil inleveren ondersteboven, gaan serieus aan het werk met scholing van het land, en investeringen in de economie. We vertrekken pas als het project af is. Het duurt nu eenmaal zeker twee generaties voor je een land zo ver hebt geschoold dat het de eigen broek kan ophouden. En in die tijd kun je de bevolking wel democratisch laten leven, maar altijd met het EU-leger op de achtergrond. Een beetje zoals het Turkse model, waar het leger zichzelf beschouwt als de hoeder van de seculiere democratie. Maar goed: dat vinden we van die bondgenoot al niet goed, laat staan dat we zelf een dergelijk model introduceren in Afrika.quote:Meedoen aan een bezettings-/aggressieoorlog is fout.
Dat niet willen onderzoeken is nog veel fouter.
En om richting on-topic te gaan: die mensen moeten dan wel in staat zijn om het Nederlandse leger aan te sturen?
Ik denk dat als je echt wat wilt doen, dit de enige manier is.quote:Op vrijdag 16 november 2007 21:03 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nee. "Alle lust ontnemen" hoeft niet negatief te zijn: ik kan je ook zo overladen met goedheid dat je wel gek zou zijn om te vertrekken.
[..]
Precies
[..]
Slechts gedeeltelijk mee eens. Er zijn duidelijke gevallen van buitenlandse inmenging, met name door de VS, waardoor dictators aan de macht kwamen. Maar er zijn ook landen (en Brazilië komt dan bij me op) waar de bevolking blijkbaar heel goed voor zichzelf kan zorgen, zonder terug te vallen op dicators. Er zijn ook landen (bijvoorbeeld Noord-Korea, Iran, en tot niet zo lang geleden Albanië) waar de dictators zijn gekomen ondanks de inmening door het westen. En tenslotte zijn er ook dictaturen waar de bevolking het desondanks niet eens zo slecht heeft, materialistisch gesproken (de Golfstaatjes, en in zekere zin Jordanië).
[..]
Dat is precies het manco: er is maar één voorbeeld. Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland feitelijk 45 jaar bezet door buitenlandse troepen om te voorkomen dat het zich een derde keer in dezelfde eeuw zou vergalloperen. Om duidelijke redenen werd het verkocht als het beschermen van West-Duitsland tegen het Oostblok, maar feitelijk werd Duitsland alleen maar toegestaan om als staat te functioneren met haar troepen onder NAVO commando. De Duitse overheid was bijvoorbeeld militair niet de baas over Berlijn. De bezetting werd pas opgeheven met de vereniging van de beide Duitslanden.
Maar willen we dat? Willen we ons 40 jaar of langer met een bezettingsmacht en NGOs inspannen om een land/regio economisch, politiek en militair stabiel te krijgen? Want hoe je het ook wendt of keert: het zal neerkomen op een bezetting door een of meer buitenlandse overheersers, en de kreet "kolonialisme" zal klinken zodra je het voorstel doet.
Ik weet het niet. Ik kan je wel een paar ideen geven:quote:[..]
Vervang Chinezen door Amerikaen, en het verhaal klopt nog steeds
[..]
Natuurlijk hebben we dat! Aan de andere kant: Wie kan er voorspellen dat een grondstof een halve eeuw later zo enorm belangrijk is? Destijds kostte een vat olie niks (relatief gezien). Er was zo enorm veel van dat we ons niet konden voorstellen dat het binnen 100 jaar op zou raken. Het enige dat de sjeiks deden (gelukkig maar, achteraf) is ons er op wijzen dat de voorraad niet onuitputtelijk was. Hadden ze dat niet gedaan dan waren we 20 jaar geleden al op Peak_Oil gekomen, want de energiezuinige motoren van nu verbruiken vele malen minder dan de slurpers van de late jaren 60.
[..]
En toch heb ik daar mijn kanttekeningen bij. Hoe kan het dat de ene staat er een enorme puinbak van maakt, terwijl andere staten hun zaakjes keurig op orde brengen? Hoe kan het dat in Zuidoost-Azië en in mindere mate Latijns-Amerika veel landen redelijk voorspoedig aan hun economiën werken, terwijl Afrikaanse landen (vooral onder de Sahara) de boel nog altijd niet op orde lijken hebben? India is een economische (en militaire) democratische grootmacht aan het worden, terwijl Congo, met al haar rijkdommen in de grond nog steeds een puinhoop is, terwijl er toch al sinds de jaren 60 heel veel hulp die kant op gaat. Toch zijn beide landen een lappendeken van volkeren.
Maar is er toen echt bezuinigd of had men gewoon op het verkeerde paard gewed? En hebben ze geinvesteerd in kernbommen en raketten? Zo nee, dan was het inderdaad een bezuiniging; zo ja, dan was het een verkeerde gok.quote:[..]
Dat zei ik volgens mij ook
[..]
Het doel van de NAVO was een militair en politiek veilige omgeving creëren als tegenwicht voor de Sovjet-Unie. Onder die paraplu kon de EU ontstaan. Je hebt gelijk: de NAVO had niet letterlijk als doel een EU te vormen, maar wel om een militair-politiek evenwichtige situatie te creëren. Die situatie kwam er, en de EU is er het uiteindelijke resultaat van. Vergeet niet dat van de oorspronkelijke oprichters van de EGKS/EEG/EG/EU alle landen lid waren van de NAVO. Van de landen die zich later aansloten was er maar één strict neutraal: Ierland. Alle andere landen tot 1990 waren NAVO-lid, of op zijn minst ermee geassocieerd (Spanje).
[..]
Dat zei ik
[..]
Dat is geen uniek Nederlands gegeven. Onze buren kunnen er ook wat van. Begin jaren 60 verklaarde de toenmalige Britse regering dat het ontwikkelen van nieuwe gevechtsvliegtuigen niet meer zinvol was: toekomstige oorlogen werden uitgevochten met raketten en kernbommen. Alle lopende projecten werden per direct stopgezet, de tekeningen en prototypes vernietigd. De Britse luchtvaart industrie is de klap nooit meer te boven gekomen, ondanks dat de politiek 4 jaar later weer verlaten werd. Vanaf dat moment kochten de Britten Amerikaans, of in Europese samenwerkingen (Harrier, Tornado, en nu de Eurofighter). De Canadese regering beging ongeveer tegelijkertijd dezelfde blunder. De Britse regering besloot in de jaren 70 om alle vliegdekschepen te verkopen: ze zouden een monster uit het verleden zijn, ouderwets zoals het slagschip. De schepen waren al verkocht, maar nog niet afgeleverd aan Australië en India, toen de Falkland-crisis losbarstte. Als de Argentijnen een jaar hadden gewacht hadden de Britten las Malvinas nooit meer kunnen heroveren.
Jouw voorbeeld van Duitsland was een goed voorbeeld. Eigenlijk ook het enige voorbeeld dat er isquote:[..]
Ik kan me wel een scenario voorstellen waarin we meedoen aan een bezettingsoorlog. Maar daar moet ik gelijk allerlei voorwaarden aan koppelen, en die zie ik niet gebeuren. Als de EU morgen besluit dat het mooi geweest is in Somalië, en dat de EU zich voor 50 jaar committeerd aan het wederopbouwen van dat land, dan zou ik voor stemmen. Maar dan wel goed: we bezetten de boel, schieten iedereen die zijn wapen niet wil inleveren ondersteboven, gaan serieus aan het werk met scholing van het land, en investeringen in de economie. We vertrekken pas als het project af is. Het duurt nu eenmaal zeker twee generaties voor je een land zo ver hebt geschoold dat het de eigen broek kan ophouden. En in die tijd kun je de bevolking wel democratisch laten leven, maar altijd met het EU-leger op de achtergrond. Een beetje zoals het Turkse model, waar het leger zichzelf beschouwt als de hoeder van de seculiere democratie. Maar goed: dat vinden we van die bondgenoot al niet goed, laat staan dat we zelf een dergelijk model introduceren in Afrika.
Dat heet tegenwoordig toch KMA? Of haal ik nu twee dingen door elkaar?quote:Op vrijdag 16 november 2007 12:08 schreef Heatseeker het volgende:
Toekomstplan: KMS ooit
Nope onderofficieren en officieren.quote:Op zondag 18 november 2007 14:16 schreef Floripas het volgende:
[..]
Dat heet tegenwoordig toch KMA? Of haal ik nu twee dingen door elkaar?
Edit: ik zie nu iets in de OP, ik was er echt vol van overtuigd dat het hetzelfde instituut was. Niet dus?
echt niet, op de KMS leer je echt iets en zul je ook echt moeten werken(en af en toe kapot gaanquote:Op zondag 18 november 2007 14:16 schreef Floripas het volgende:
[..]
Dat heet tegenwoordig toch KMA? Of haal ik nu twee dingen door elkaar?
Edit: ik zie nu iets in de OP, ik was er echt vol van overtuigd dat het hetzelfde instituut was. Niet dus?
Ik zie het zo:quote:Op maandag 26 november 2007 18:45 schreef DolphLundgren het volgende:
Ik zie het zo; Wij hebben de Duitsers, de Polen, de Fransozen, de Britten en de heldhaftige Zweedse krijgsmacht
(misschien een beetje roestig na 250 jaar vrede)
En we hebben de Amerikanen, de Jappen en de Indiers waarschijnlijk ook!
Laat ze maar komen die wodka zuipende Ruskies!
En bovendien zijn we economisch superieur.
Omdat er niet genoeg mee wordt verdiend als ze dat doen?quote:Op maandag 26 november 2007 20:41 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Overigens een andere vraag: waarom wordt er niet meer tegen de piraterij gedaan door de NAVO want dat lijkt mij 1 van de hoofddoelen van de marine, het beschermen van de handelsvloot.
Waarom noem je de Zweden in de naam de vrede? Die lui doen nooit ergens aan mee.quote:Op maandag 26 november 2007 18:45 schreef DolphLundgren het volgende:
Ik zie het zo; Wij hebben de Duitsers, de Polen, de Fransozen, de Britten en de heldhaftige Zweedse krijgsmacht
(misschien een beetje roestig na 250 jaar vrede)
En we hebben de Amerikanen, de Jappen en de Indiers waarschijnlijk ook!
Laat ze maar komen die wodka zuipende Ruskies!
En bovendien zijn we economisch superieur.
om daarna berispt te worden door diezelfde KMA'er omdat je met je handen zit te etenquote:Op maandag 19 november 2007 11:21 schreef bouke82 het volgende:
[..]
echt niet, op de KMS leer je echt iets en zul je ook echt moeten werken(en af en toe kapot gaan). op de KMA leer je alleen maar hoe je met een leuk pakkie rond moet lopen en hoe je met mes en vork moet eten
![]()
![]()
Omdat de meeste piraterij binnen de territoriale wateren van landen als Indonesie plaatsvindt?quote:Op maandag 26 november 2007 20:41 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Overigens een andere vraag: waarom wordt er niet meer tegen de piraterij gedaan door de NAVO want dat lijkt mij 1 van de hoofddoelen van de marine, het beschermen van de handelsvloot.
Nee hoor, het gebeurt bijvoorbeeld ook langs de kuststrook tussen Ivoorkust en Liberia.quote:Op woensdag 28 november 2007 00:07 schreef Nobu het volgende:
[..]
Omdat de meeste piraterij binnen de territoriale wateren van landen als Indonesie plaatsvindt?
Niiicequote:Op woensdag 28 november 2007 10:23 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
De denen nemen het op tegen de Taliban:
http://www.liveleak.com/view?i=0e7_1196231502
en somalie wat sowieso geen staat is.quote:Op woensdag 28 november 2007 09:23 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nee hoor, het gebeurt bijvoorbeeld ook langs de kuststrook tussen Ivoorkust en Liberia.
Ik weet het, maar volgens mij wel vooral dicht bij de kust. En daar kun je niet zoveel uitrichten, als het al mag.quote:Op woensdag 28 november 2007 09:23 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nee hoor, het gebeurt bijvoorbeeld ook langs de kuststrook tussen Ivoorkust en Liberia.
mwah zoals gezegd hebben die landen er ook baat bij dat mensen bij hun kunnen handelenquote:Op woensdag 28 november 2007 17:00 schreef Nobu het volgende:
[..]
Ik weet het, maar volgens mij wel vooral dicht bij de kust. En daar kun je niet zoveel uitrichten, als het al mag.
Of ze weten er niet van, of ze kunnen niets of het boeit ze niets.quote:Op woensdag 28 november 2007 18:25 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
mwah zoals gezegd hebben die landen er ook baat bij dat mensen bij hun kunnen handelen
Somalië heeft geen centraal gezag, en is dus niet in staat om een fatsoenlijk leger (en dus een marine en/of luchtmacht) op te zetten. Het "gezag"bestaat uit veschillende warlords.quote:Op woensdag 28 november 2007 19:10 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Of ze weten er niet van, of ze kunnen niets of het boeit ze niets.
Somalie kan het volgens mij niet (te veel binnenlandse problemen). Indonesie kan het volgens mij gemakkelijk, maar doet niks (blijkbaar kan het ze niet veel schelen).
Ofzo.
Dat zei ik.quote:Op woensdag 28 november 2007 20:40 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Somalië heeft geen centraal gezag, en is dus niet in staat om een fatsoenlijk leger (en dus een marine en/of luchtmacht) op te zetten. Het "gezag"bestaat uit veschillende warlords.
En dan willen ze een boot, mogen ze hem van ons nergens voor inzettenquote:Indonesië kan het ook niet. Het gros van de piraten komt uit Atjeh, en daar zijn wij zelf meerdere malen uitgeschopt met een veel beter leger. Het TNI probeert het al decennia, en krijgt ze ook niet onder de duim. Luchtmacht en marine zijn maar een fractie van de onze, maar moet een veel groter oppervlak bestrijken. Geld om te verbeteren is er niet (best vreemd als je nagaat dat Inonesië een olie-land is), en corruptie viert hoogtij. Verschillende landen in Afrika hebben hetzelfde probleem.
Omdat die containers na 10 jaar nog steeds blijven komen. Als je de andere weg volgt, is de kans groot dat je na 10 die debiel weer tegenkomt die al die Chinese containers verzamelt.quote:Het vervelende voor al deze landen is dat hun rijkdom om de hoek ligt, als ze de criminelen maar onder de duim krijgen. Maar de criminelen hebben liever nu een container met "made in China" bulk, dan dat ze 10 jaar investeren in handel die ze uiteindelijk meer oplevert.
De kleine lokale praampjes worden wel met rust gelaten hoor. De schepen die de moeite waard zijn zullen over het algemeen niet zoveel te zoeken hebben in die landen.quote:Op woensdag 28 november 2007 18:25 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
mwah zoals gezegd hebben die landen er ook baat bij dat mensen bij hun kunnen handelen
Ze zijn al hier verschenen, tijdens de NATO-top in Noordwijk. En inderdaad: er gaat geen enkele dreiging van uitquote:Op zondag 2 december 2007 23:03 schreef Nobu het volgende:
Mooi beelden van het interieur van de Bear. Ik kende dat ding eigenlijk alleen maar van het soort plaatjes als bij dat item van de BBC. Ik ben wel benieuwd wat de Nederlandse overheid gaat doen als er hier binnenkort ook weer van die dingen verschijnen. Ze zullen er wel van maken dat er geen enkele dreiging vanuit gaat.
Ze zijn hard bezig om de boel daar weer op te bouwen. Vooral de hoge olieprijs helpt daar behoorlijk bij.quote:Op maandag 3 december 2007 11:01 schreef Bob-B het volgende:
Jah dat willen ze laten zien en laten horen, maar ondertussen staat alles nog lekker te roesten.
M.i. is het lang geleden dat er iets technisch hoogwaardigs van de russische markt is afgekomen.quote:Op maandag 3 december 2007 19:08 schreef Nobu het volgende:
[..]
Ze zijn hard bezig om de boel daar weer op te bouwen. Vooral de hoge olieprijs helpt daar behoorlijk bij.
Niet op het gebied van wapentechnologie. Vraag de Amerikanen maar eens naar hun ervaringen met de Indiase luchtmacht.quote:Op maandag 3 december 2007 19:16 schreef Bob-B het volgende:
[..]
M.i. is het lang geleden dat er iets technisch hoogwaardigs van de russische markt is afgekomen.
Zijn de Russen niet veel meer bezig met het op peil houden van hun leger?quote:Op maandag 3 december 2007 19:16 schreef Bob-B het volgende:
[..]
M.i. is het lang geleden dat er iets technisch hoogwaardigs van de russische markt is afgekomen.
Vergis je niet. Als je een flinke zak geld meeneemt kun je bij de Russen nog steeds van alles kopen. Vraag maar aan Hugo Chavezquote:Op maandag 3 december 2007 20:39 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Zijn de Russen niet veel meer bezig met het op peil houden van hun leger?
Ik bedoel: de tijden dat je een pakhuis met tanks kon kopen (na de val van de muur) zijn toch al weer een tijdje voorbij. Als ze qua personeel weer wat meer op orde zijn, zal de rest vanzelf wel weer komen.
Nieuw? Zolang ik hier in den Helder zit ligt die unit al rond te dobberen hier.quote:Op dinsdag 4 december 2007 01:47 schreef franske19 het volgende:
Het nieuwe LPD Harer Majesteits Johan de Witt
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
RTV NH reportage
de leo is ook beter. Gigantisch voordeel in Afghanistan is dat de Leo een diesel motor heeft en geen turbine. De Abrahams heeft wel een turbine en die zuigt zichzelf helemaal vol met zand waardoor de hele turbine naar de klote gaat. Heeft de amerikanen al veel gekost (onderhoud extra en vervanging).quote:Op zaterdag 8 december 2007 14:41 schreef Slappy het volgende:
Is de Leopard 2 nou zoveel goedkoper dan M1 Abrams?
Want ik had gehoord dat ze voor Leopard 2 gingen omdat ie goedkoper zijn maar dat lijkt me sterk als ik het bericht van Pumatje lees.
dat hele 15 liter voor opstarten gebeuren is BS. dat zeggen ze ook voor de leo, dat je een jerrycan benzine nodig hebt om hem alleen al te starten...gelul.quote:Op zaterdag 8 december 2007 14:49 schreef Slappy het volgende:
Ja en dat ding zuipt als een maloot
15 liter alleen al voor opstarten
Maar Gasturbine is wel stukken stiller.
De schade die stof aanricht in een diesel is aanzienlijk minder dan in een turbine motor. Volgens mij heeft de leo2 ook op de balkan buiten mogen spelen.quote:Op zaterdag 8 december 2007 15:48 schreef cressisub het volgende:
Canada heeft 20 Leo2A6 gekocht + 80 A4.
Het wordt inderdaad de eerste keer dat Leopard2 word ingezet in een "serious" oorlogs gebied.
Overigens vinden de Leo luchtfilters het Afghaanse stof ook niet prettig
quote:Op zaterdag 8 december 2007 16:10 schreef cressisub het volgende:
Yep, Leo2 was ook in Bosnie en Kosovo van de partij.
Stof richt niet echt schade aan maar de motor prestaties gaan met bakken naar beneden.
Meer spelen ja, echt oorlog voeren heeft ie nog nooit gedaan.quote:Op zaterdag 8 december 2007 16:03 schreef Bob-B het volgende:
[..]
De schade die stof aanricht in een diesel is aanzienlijk minder dan in een turbine motor. Volgens mij heeft de leo2 ook op de balkan buiten mogen spelen.
De Leopard-motor kan in zijn geheel eruit worden gehaald en vervangen worden door een nieuwe --> je tank is op die manier snel weer te gebruiken en voor de motor heb je alle tijd om die rustig te repareren.quote:Op zaterdag 8 december 2007 16:45 schreef cressisub het volgende:
Filters heb je er zo uit, uitkloppen, klaar. Ringkoelers komen ook vol te zitten. Dit geeft over verhitting.
M1 met turbine is inderdaad een "minder briljant" ontwerp. De slijtage valt niet tegenop te sleutelen.
Ze kosten dan ook een sloot met geld die motoren. Wel grappig vind ik dat je een motor van een leo2 er 2x sneller uithebt dan van een yprquote:Op zaterdag 8 december 2007 17:02 schreef cressisub het volgende:
Motor wissel bij M1 is ook vrij vlot.
Per tankbat is er slechts een reserve unit (nederland). "Rustig repareren" is dus zo snel mogenlijk weer "heet en gereed" maken
Het is daarom ook niet gek dat de egyptische m1`s dieselmotoren krijgenquote:Op zaterdag 8 december 2007 16:45 schreef cressisub het volgende:
Filters heb je er zo uit, uitkloppen, klaar. Ringkoelers komen ook vol te zitten. Dit geeft over verhitting.
M1 met turbine is inderdaad een "minder briljant" ontwerp. De slijtage valt niet tegenop te sleutelen.
eeh nee??quote:Op zaterdag 8 december 2007 14:37 schreef Bob-B het volgende:
de tanks waren al van de canadezen maar stonden hier opgeslagen.
Helaas voor e Egyptenaren: Dat geldt niet voor het onderhouden van High-Tech spullen, zoals een turbine motor. Ik ken verhalen van McDD (tegenwoordig Boeing)-piloten die weigerden om Egyptische F-4 en F-16 jets terug te vliegen voor onderhoud in de VS. En dan is de J-79 uit de F-4 nog niet eens zo geavanceerd als de F-101 uit de F-16...quote:Op zaterdag 8 december 2007 17:23 schreef cressisub het volgende:
Egyptenaren = beste monteurs ter wereld. Het is ongekent wat ze met stukjes ijzerdraad en een klap met een slipper weer aan de gang krijgen.
Zat ooit in een Peu 504 diesel taxi met 7 ton op de klok (en de kilometerteller was kapot ! )
Export versie m1 krijgt detroit diesel.
Wanneer is dat bedacht? Toen NL nieuwe tanks zocht weigerden de Amerikanen nog om ze met dieselmotor te leveren, een van de redenen dat we hier nu de Leopard 2 gebruiken.quote:Op zaterdag 8 december 2007 17:23 schreef cressisub het volgende:
Export versie m1 krijgt detroit diesel.
quote:Op zaterdag 8 december 2007 21:55 schreef Pumatje het volgende:
welke upgrades zijn er nu eigelijk?
2 --> 2a6
En hoeveel tanks houdt NL nu over?
60 geloof ik
En in welke versies hebben we ze dan?
2a6
En waarom zet NL geen Leo's in Afghanistan in? Zelfs de Denen hebben Leopard2a's.
kost teveel om te verschepen, hebben we het over tonnen in euro's per tank. Al zou het een positieve bijdrage betekenen aan de veiligheid. De leo is niet zo onder de indruk van rpg's en ied's.
Is het dan zeker dat Leopard zoveel beter bepansterd is?quote:
Bepantsering is één van de beter bewaarde geheimen maar alles is tot op de puntjes getest. en niet Led's maar ied's zijn voor ongepantserde en lichtgepantserde voertuigen erg schadelijk. Je moet echt je best doen op een ied om een grote tank als een leo te pakken te krijgen.quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:15 schreef Slappy het volgende:
[..]
Is het dan zeker dat Leopard zoveel beter bepansterd is?
Want ze hebben nooit een oorlog meegemaakt dus ik vraag me af waar je die info vandaan haalt.
Gewoon rpg lijkt me ook vrij simpel om te weerstaan(maar die versie die voor reactive amour bedoeld is dan?)en Led's zijn vrij schadelijk voor tanks?
Krauss-Maffei-Wegmann maakt anders mooi spulquote:Op zaterdag 8 december 2007 22:21 schreef Pumatje het volgende:
die denen deden het ook gewoon met antonov's.
ik vind het een goed plan als die dingen er komen, goed voor het moraal ook daar.
kan de Krauss mafia daar gelijk ff klein kampje planten, dan zijn we het 3e land wat ze daar inzet.
Nee, ook geen variant geloof ik. Het zijn ook alleen de Britten die een heilig geloof in hun eigen pantser hebben.quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:11 schreef Slappy het volgende:
Maakt de Leopard 2 ook gebruik van chobham??
Of hebben ze eigen versie daarvan.
eerder zelfs geloof ik.quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:32 schreef Slappy het volgende:
M109 howitzer krijgt volgend jaar een opvolger toch?
Ohja die Amerikanen zijn lachwekend op Youtube over Abrams dat ie zoveel beter is dan Leopard
Ligt toch aan personeel?quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:44 schreef Nobu het volgende:
[..]
En we weten (denken) dat de Leo beter is omdat we bij NAVO-oefeningen de Amerikanen altijd verslaan
Natuurlijk moet je goed personeel hebben, maar voor een wedstrijd in schieten en dergelijke is de commandostructuur niet zo belangrijk.quote:Op zaterdag 8 december 2007 23:08 schreef Slappy het volgende:
[..]
Ligt toch aan personeel?
Amerikanen moeten altijd hum commandant opvolgen?
Vooral qua Cavalerie scoort NL en zoiezo europese legermachten hoog.quote:Op zaterdag 8 december 2007 23:08 schreef Slappy het volgende:
[..]
Ligt toch aan personeel?
Amerikanen moeten altijd hum commandant opvolgen?
Nee, die is geannuleerd door ons aller vriend Rumsfeld. Ze zijn nu bezig met een ander type, er staat geen datum bij.quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:32 schreef Slappy het volgende:
M109 howitzer krijgt volgend jaar een opvolger toch?
Ohja die Amerikanen zijn lachwekend op Youtube over Abrams dat ie zoveel beter is dan Leopard
Je had 2 versies een europese en een VS versie van dat programma en je kunt al raden wat de uitkomst was in de 2de versiequote:Op zondag 9 december 2007 11:49 schreef Bob-B het volgende:
De nummer 1 is natuurlijk: de leopard 2 gekozen door een amerikaanse tv zender en ondersteund door amerikaanse specialisten. Ja dat zie je niet vaak dat Amerikanen toegeven dat ze zelf niet het beste hebben.
Fennek en Boxer zijn toch Nederlands-Duitse (of andersom zo je wil) ontwerpen?quote:Op zaterdag 8 december 2007 22:24 schreef Bob-B het volgende:
[..]
Krauss-Maffei-Wegmann maakt anders mooi spul. Ik bedoel, als je de leopard, pzh2000, fennek en boxer op je geweten hebt, vind ik dat je het wel snapt als bedrijf
Nou een m1a2 is geen rommel maar een ander dico programma verwoorde het goed, je weet pas echt welke de beste is en dat is wanneer ze tegen elkaar vechten maar dat gaat nooit gebeurenquote:Op zondag 9 december 2007 14:22 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Fennek en Boxer zijn toch Nederlands-Duitse (of andersom zo je wil) ontwerpen?
En ik meen sowieso dat het bekend is dat de Duitsters superieure panzers in elkaar zetten? De Amerikanen iig niet, die rijden al vanaf WOII met rommel.
vs versie van de leo2?quote:Op zondag 9 december 2007 13:23 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Je had 2 versies een europese en een VS versie van dat programma en je kunt al raden wat de uitkomst was in de 2de versie
Met alle tanks toch?quote:Op zondag 9 december 2007 15:50 schreef Pumatje het volgende:
achterkant???
Gewoon zijkant hoor, en ook op bovenzijde.
maar ja ook de achterkant, prik je met tandenstoker nog doorheen ()
nope van dat TV programmaquote:
Het bekende verhaaltje dus...quote:Op maandag 10 december 2007 00:56 schreef Pumatje het volgende:
antwoord op mijn eigen vraag :
( bron wiki )
In augustus 1976 werden toren en romp van het eerste protoype (P-19) van de 2 AV samengevoegd, uitgerust met het 105 mm L7A3 kanon. Van september 1976 tot maart 1977 werden prototypen van beide landen beproefd in de VS. Voor de schietproeven werd PT-19 op F-7 geplaatst, voorzien van het nieuwe 120 mm kanon; het onderstel ging eind december 1976 al naar Duitsland terug. Hoewel de Duitsers gegarandeerd was dat de Leopard 2 als gezamenlijke tank gekozen zou worden indien hij als beste uit de bus zou komen, viel de Amerikaanse keuze in 1977 toch op hun eigen M-1 Abrams, officieel omdat die wat goedkoper was in de aanschaf en beter beschermd tegen holleladingswapens (maar een heel stuk slechter tegen penetratoren: 350 tegen 650 mm). In feite had men al in de zomer van 1976 door slim gelobby van Chrysler besloten om de M1-productie al op te starten. Door deze keuze schonden de Amerikanen hun verdragsrechtelijke verplichtingen maar de Duitsers zagen er om redenen van geheimhouding vanaf dit publiekelijk aan de kaak te stellen. Uiteindelijk vielen de gebruikskosten van de M1 twee maal zo hoog uit: de Amerikaanse tank zou de eerste dertig jaar niet naar een westers land geëxporteerd worden.
schepen doen ze ook niet verkeerdquote:Op dinsdag 11 december 2007 21:50 schreef Slappy het volgende:
Ja dat kunnen Amerikanen wel goed Vliegtuigen bouwen
Wat die f22 liet zien was toch behoorlijk van een andere planeet zeg maar.quote:Op dinsdag 11 december 2007 22:51 schreef RonaldV het volgende:
Kwalitatief blijven hun spullen toch echt achter bij wat we in Europa bouwen.
nee hoor, van NL zijn nog 1 van de beste ter wereld.quote:Op dinsdag 11 december 2007 22:47 schreef Bob-B het volgende:
[..]
schepen doen ze ook niet verkeerddaar vallen die sloepen van de KM bij in het niet, vooral die gigantische oorlogs fregratten van hen.
quote:Op dinsdag 11 december 2007 23:48 schreef Pumatje het volgende:
[..]
nee hoor, van NL zijn nog 1 van de beste ter wereld.
dit dus het is vooral een politiek spel.quote:Op dinsdag 11 december 2007 23:04 schreef Nobu het volgende:
Het probleem met Europese vliegtuigen en helikopters is dat ze allemaal met Franse inmenging geproduceerd worden.
Daarmee verschilt Frankrijk niet van een ander land hoor.quote:Op woensdag 12 december 2007 16:12 schreef Nobu het volgende:
Nog zo'n heerlijk iets van Frankrijk als het om defensie gaat: iedereen kan kopen, als ze maar betalen
Dan kan je ook dat bericht van die Chinese sub gebruiken, die binnen torpedobereik bij een vliegdekschip gedag kwam zeggen.quote:Op woensdag 12 december 2007 16:42 schreef Pumatje het volgende:
waar staat ook weer dat nieuws van die Diesel sub ( NL) die een( USA) Carrier en nog een (USA )fregat gekelderd heeft bij een training![]()
heb ik half jaartje geleden zo'n 24 amerikanen in een discussie mee stil gekregen![]()
Nederland deed t eerst.quote:Op donderdag 13 december 2007 00:45 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Dan kan je ook dat bericht van die Chinese sub gebruiken, die binnen torpedobereik bij een vliegdekschip gedag kwam zeggen.
De meeste landen houden er in ieder geval een beleid op na over wie er wanneer wel of niet mag kopen. Bij Frankrijk is dat beleid alleen maar dat er neit direct mee op Fransen mag worden geschoten. Andere landen zijn ook niet erg netjes, maar Frankrijk gaat er wel een stapje verder in.quote:Op donderdag 13 december 2007 00:44 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Daarmee verschilt Frankrijk niet van een ander land hoor.
Misschien Nederland, dat geen wapens wil geven aan Indonesie, maar verder maakt het niets wie er koopt.
Juist, en bovendien tijdens een oefening toen de Amerikanen er rekening mee hielden.quote:Nederland deed t eerst.
Ik denk dat dat meer afhangt of je een land mag of niet. De film Lord of war is trouwens een goede film hierover, en je mag de US hierin rustig vervangen door om het even welk land.quote:Op donderdag 13 december 2007 14:31 schreef Nobu het volgende:
[..]
De meeste landen houden er in ieder geval een beleid op na over wie er wanneer wel of niet mag kopen. Bij Frankrijk is dat beleid alleen maar dat er neit direct mee op Fransen mag worden geschoten. Andere landen zijn ook niet erg netjes, maar Frankrijk gaat er wel een stapje verder in.
En hier een link naar die Nl duikboot. Het schijnt dus veel vaker voor te komenquote:[..]
Juist, en bovendien tijdens een oefening toen de Amerikanen er rekening mee hielden.
Dat is zeker waar. Het punt is alleen dat Frankrijk zich niet zoveel aantrekt van ethische bezwaren als ze er zelf niet direct bij betrokken zijn. Zoals ik al zei, andere landen vaak ook niet, maar de meeste Europese landen houden er striktere regels op na.quote:Op donderdag 13 december 2007 20:30 schreef Stupendous76 het volgende:
Ik denk dat dat meer afhangt of je een land mag of niet. De film Lord of war is trouwens een goede film hierover, en je mag de US hierin rustig vervangen door om het even welk land.
Ik zou me niet al te veel illusies maken over de beveiliging, het standpunt van de Nederlandse overheid is dat er geen dreiging van die vluchten uitgaatquote:En hier een link naar die Nl duikboot. Het schijnt dus veel vaker voor te komen
edit
Wat trouwens ook wel aardig is: in de film The sum of al fears komen de Russen langs met een paar laagvliegende bommenwerpers. Alhoewel er een aantal vliegtuigen wordt neergehaald en sommige afgevuurde raketten niet door de Phalanx CIWS komen, doet 1 raket dat wel. Einde carrier.
Dit is natuurlijk een film, maar de Russen hebben dat laatst bij de navo-top in Noordwijk (zonder raketten) ook gedaan. Zo moeilijk is het niet, ondanks alle beveiliging.
/edit
Amerikanen hebben zeker daarna druk uitgeoefend om die Walrus van top tot teen te ontleden?quote:Op vrijdag 14 december 2007 12:10 schreef Pumatje het volgende:
http://www.dutchsubmarine(...)_periscope_shots.htm
leuke link
amerikanen vinden het echt niet leuk , snappen er niets van
en blijkbaar is dit niet de 1e x dat we dat deden.
While Canadian submarines have routinely taken on U.S. Navy carriers, other small navies have enjoyed similar victories. The Royal Netherlands Navy, with its small force of extremely quiet diesel submarines, has made the U.S. Navy eat the proverbial slice of humble pie on more than one occasion. In 1989, naval analyst Norman Polmar wrote in Naval Forces that during NATO s exercise Northern Star, the Dutch submarine Zwaardvis was the only orange (enemy) submarine to successfully stalk and sink a blue (allied) aircraft carrier Ten years later there were reports that the Dutch submarine Walrus had been even more successful in the exercise JTFEX/TMDI99.
During this exercise the Walrus penetrates the U.S. screen and sinks many ships, including the U.S. aircraft carrier Theodore Roosevelt CVN-71. The submarine launches two attacks and manages to sneak away. To celebrate the sinking the crew designed a special T- shirt. Fittingly, the T-shirt depicted the USS Theodore Roosevelt impaled on the tusks of a walrus. It was also reported that the Walrus also sank many of the Roosevelt's escorts, including the nuclear submarine USS Boise, a cruiser, several destroyers and frigates, plus the command ship USS Mount Whitney. The Walrus herself survived the exercise with no damage.
sunk ships :
-USS Theodore Roosevelt ( AC )
-nuclear submarine USS Boise
- cruiser
-several destroyers
-frigates
-command ship USS Mount Whitney
The Walrus herself survived the exercise with no damage.
Nee. De Walrus is topgeheim, en voor Dutch Eyes only. Er zijn af en toe wel (NATO-)buitenlanders aan boord, maar die krijgen niets te zien wat ze niet horen te zien.quote:Op vrijdag 14 december 2007 19:07 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Amerikanen hebben zeker daarna druk uitgeoefend om die Walrus van top tot teen te ontleden?
zouden ze willen, mogen ze niet, krijgen ze niet.quote:Op vrijdag 14 december 2007 19:07 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Amerikanen hebben zeker daarna druk uitgeoefend om die Walrus van top tot teen te ontleden?
Maar waarom mochten die Amerikanen dan wel de Goalkeeper ontleden?quote:Op vrijdag 14 december 2007 20:56 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nee. De Walrus is topgeheim, en voor Dutch Eyes only. Er zijn af en toe wel (NATO-)buitenlanders aan boord, maar die krijgen niets te zien wat ze niet horen te zien.
Er zijn wel meer voorbeelden: Goalkeeper is beter dan Phalanx. De USNavy heeft Goalkeeper zelfs getest, en het rapport met de uitkomst is US Eyes Only, Cosmic Top Secret, en weet ik wat nog meer. Het ligt iig ergens zeer diep in een archief te verstoffen.
Waarom weet ik dat?
1. Omdat de VS als het minder goed was geweest het direct als verkoopargument voor Phalanx gebruikt zou hebben.
2. Omdat de VS bij elke gelegenheid vragen of ze het KM fregat van dienst mogen "lenen" als escorte voor hun carrier.
3. Omdat de Royal Navy Phalanx had, en ze heeft ingeruild voor Goalkeeper.
Waarom hebben de VS dan geen Goalkeeper? Omdat Goalkeeper valt in de categorie NIOH (Not Invented Over Here). De aanwezigheid van Vulcan in het systeem was blijkbaar niet voldoende.
Mooie is, we krijgen hun JSF niet en ja we betalen er meer voorquote:Op zaterdag 15 december 2007 11:47 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Maar waarom mochten die Amerikanen dan wel de Goalkeeper ontleden?
En is het echt zo dat de Amerikanen onze geheimen niet mogen zien? We zijn toch maar een piepklein landje? Als ze zouden willen zouden ze toch de meest gore dreigementen kunnen uiten (zoals: "Dan krijgen jullie onze JSF nietof tegen veel hogere prijs").
in de hoop het te verkopen verder zat er wat VS r&D achter dacht ikquote:Op zaterdag 15 december 2007 11:47 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Maar waarom mochten die Amerikanen dan wel de Goalkeeper ontleden?
En is het echt zo dat de Amerikanen onze geheimen niet mogen zien? We zijn toch maar een piepklein landje? Als ze zouden willen zouden ze toch de meest gore dreigementen kunnen uiten (zoals: "Dan krijgen jullie onze JSF nietof tegen veel hogere prijs").
En daarvan maak je dat wij een geklipte versie gaan krijgen van wat de VS zelf krijgen? Vergeet het maar. Die wet is namelijk zo uit te leggen dat een vliegtuig niet als volledig wapensysteem telt, dat telt het pas als je er bewapening aanhangt. Onze F-16s waren 100% gelijk aan die van de USAF, tot aan de software aan toe, alleen kregen wij niet alle wapens die er onder kunnen. Ook na de MLU is dat zo: die is mede ontwikkeld door de USAF (sterker nog: ook de USAF heeft een MLU kist). De F-16AMs die wij verkopen aan Chili en Jordanië moeten zelfs worden verbouwd om er onderdelen uit te halen die zij niet mogen hebben.quote:Op zaterdag 15 december 2007 11:49 schreef Bob-B het volgende:
[..]
Mooie is, we krijgen hun JSF niet en ja we betalen er meer voor. In Amerika zwerft er ergens een wet rond dat nooit wapens mogen verkocht worden aan het buitenland (bevriend of niet) die gelijkwaardig of sterker zijn dan hun eigen. Onze versie van de JSF zal dan ook minder kunnen dan de VS versie.
Fuck it, je kunt zeggen wat je wilt, maar die Iraniers hebben humor.quote:Op zondag 9 december 2007 19:09 schreef RonaldV het volgende:
"Laten we eens een straaljager bouwen", dacht Iran. Het resultaat: een F-5 kloon, maar met wat verschillen.
YouTube-video #1
YouTube-video #2
De belangrijkste verschillen die ik uit de (niet zo scherpe video) haal:
- Twin vertical tail, à la de F-18
- Vierkante luchtinlaten, à la de F-20 Tigershark
- er zit meer ronding in de romp onder de cockpit (die was vrijwel plat)
Wie biedt meer?
Omdat we hoopten Goalkeeper te verkopen aan de VS, en van daar naar andere landen (vanuit de gedachte "als de VS het hebben dan zal het wel goed zijn"). Ze mochten hem niet ontleden trouwens. Ze mochten hem testen. Voor zover we weten hebben ze de electronica en software niet kunnen analyseren.quote:Op zaterdag 15 december 2007 11:47 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Maar waarom mochten die Amerikanen dan wel de Goalkeeper ontleden?
Dat zouden ze kunnen doen ja. En Nederland zou dan kunnen zeggen "dan niet, dan kopen we wel wat anders". Maar binnen de NAVO houdt men zich redelijk goed aan het principe dat je niet spioneert in de keuken van de ander.quote:En is het echt zo dat de Amerikanen onze geheimen niet mogen zien? We zijn toch maar een piepklein landje? Als ze zouden willen zouden ze toch de meest gore dreigementen kunnen uiten (zoals: "Dan krijgen jullie onze JSF nietof tegen veel hogere prijs").
De VVD zegt het belangrijk te vinden, maar steeds als er een VVD minister op zit wordt er weer bezuinigd. Daar moet ik wel bij aantekenen: de andere partijen zijn wel de partijen die steeds druk uitoefenen om te bezuinigen, de VVD mag dan de kastanjes uit het vuur halen (Defensie is een traditionele VVD stoel wanneer die in de regering zitten).quote:Op zaterdag 15 december 2007 16:48 schreef Pumatje het volgende:
welke politieke partij ziet uitbereiding van het leger als wel nuttig ?
ik ben ook wel voor een grotere marine, belangrijk.
en verkopen we een Patriot batterij aan Iranquote:Op zaterdag 15 december 2007 13:28 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Dat zouden ze kunnen doen ja. En Nederland zou dan kunnen zeggen "dan niet, dan kopen we wel wat anders". Maar binnen de NAVO houdt men zich redelijk goed aan het principe dat je niet spioneert in de keuken van de ander.
Grappig, ik zie twee verschillende subtypes, al is het heel subtiel: de ene variant heeft vierkante inlaten, de andere heeft ronde (die wel subtiel verschillen van die op de F-5). Het verschil is het beste te zien op militaryphotos.net.quote:Op zaterdag 15 december 2007 13:27 schreef nietzman het volgende:
[..]
Fuck it, je kunt zeggen wat je wilt, maar die Iraniers hebben humor.
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=90667&page=7
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Maar in het tweede deel van het stukje geef je toch aan dat wij een mindere versie van die kist krijgen?quote:Op zaterdag 15 december 2007 13:23 schreef RonaldV het volgende:
[..]
En daarvan maak je dat wij een geklipte versie gaan krijgen van wat de VS zelf krijgen? Vergeet het maar. Die wet is namelijk zo uit te leggen dat een vliegtuig niet als volledig wapensysteem telt, dat telt het pas als je er bewapening aanhangt. Onze F-16s waren 100% gelijk aan die van de USAF, tot aan de software aan toe, alleen kregen wij niet alle wapens die er onder kunnen. Ook na de MLU is dat zo: die is mede ontwikkeld door de USAF (sterker nog: ook de USAF heeft een MLU kist). De F-16AMs die wij verkopen aan Chili en Jordanië moeten zelfs worden verbouwd om er onderdelen uit te halen die zij niet mogen hebben.
Onze JSFs zullen volgens hetzelfde principe worden uitgerust, en omdat wij niet alle bewapening aan zullen schaffen die de VS kan gebruiken zal dat geen enkel probleem zijn. We betalen overigens meer, omdat we mee-ontwikkelen (Level-II), en dus toegang hebben tot zaken die voor minder betalende klanten (Level-III en lager) onbereikbaar blijven. Maar we betalen weer minder dan de VS en Engeland, die op Level-I meespelen.
Nee, waarschijnlijk krijgen we minder informatie over bijvoorbeeld de software van het vliegtuig. We krijgen wel hetzelfde type.quote:Op zaterdag 15 december 2007 18:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Maar in het tweede deel van het stukje geef je toch aan dat wij een mindere versie van die kist krijgen?
Nee. Ik geef daar aan dat wij niet 100% te weten gaan komen wat er in zit. Niet omdat onze kist minder zou zijn (want dat wordt hij niet), maar omdat we niet betaald hebben om te mogen weten wat er allemaal in zit. Alleen Level-I partners komen dat te weten (de VS en het VK dus). Maar wij zijn de enige Level-II partner, en komen dus meer te weten dan de Level-III partners Norwegen, Italië, etc. En dan nog: is het zo interessant om precies te weten wat er in zit? Moet Nederland de broncode hebben van de software? Moeten we de exacte samenstelling van de chips en moederborden kennen?quote:Op zaterdag 15 december 2007 18:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Maar in het tweede deel van het stukje geef je toch aan dat wij een mindere versie van die kist krijgen?
Daar hebben we in principe ook helemaal niets te zoeken.quote:
Ik snap je frustratie, gezien het feit Amerika schijt heeft gemaakt daar, maar zolang wij lid zijn van de Navo hebben we er iets te zoeken. Navo is in oorlog met de Taliban/El-Qaida, Nederland is een lid van de Navo dus Nederland is in oorlog met de Taliban.quote:Op zondag 16 december 2007 10:27 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Daar hebben we in principe ook helemaal niets te zoeken.
Andere discussie, ander topic.quote:Op zondag 16 december 2007 10:27 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Daar hebben we in principe ook helemaal niets te zoeken.
Geen.quote:Op zondag 16 december 2007 11:41 schreef Pumatje het volgende:
hoeveel F-22's schaffen we btw aan?
Toch niet een miezerig 30 aantal ofzo he?
quote:Op zondag 16 december 2007 11:45 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Geen.
De F22 is toch alleen aan de de Yanks voorbehouden? Bovendien kosten die dingen echt kapitalen.
Is dat zo? Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat de Japanners en Israelis wel al gebriefd zouden zijn over die kist. Mogelijk ook de Saoedis, alhoewel dat in het huidige anti-moslim climaat wat minder waarschijnlijk is. De VS zouden financieel gezien een export order goed kunnen gebruiken.quote:Op zondag 16 december 2007 11:55 schreef Bob-B het volgende:
F22 valt inderdaad onder een embargo, dus wordt niet verkocht aan andere naties. Pumatje ik denk dat je je verward met de F-35
En vwb Israel en Japan:quote:The US Congress upheld the ban on F-22 Raptor foreign sales during a joint conference on 27 September 2006.[18] After talks in Washington in December 2006, the US DoD reported the F-22 would not be available for foreign sale.[19]
undquote:Israeli Air Force (IAF) chief procurement officer Brigadier-General Ze'ev Snir said that, "The IAF would be happy to equip itself with 24 F-22s, but the problem at this time is the US refusal to sell the aircraft, and its $200 million price tag."[17]
Zelfde geldt voor australie.quote:More recently Japan reportedly showed some interest in buying F-22As in its Replacement-Fighter program for its Air Self-Defense Force (JASDF).[12] In such an event, it would most likely involve a "watered-down" export variant while still retaining most of its advanced avionics and stealth characteristics. However, such a proposal would still need approval from the Pentagon, State Department and Congress.
Australië? Tenzij ze hun F-111 vloot ermee willen vervangen en ze de F-22 als bommenwerper willen gaan gebruiken, zie ik eigenlijk niet wat zij er mee moeten. Maar dat lijkt me weer een beetje zonde van de F-22. Ik zie ze wel als stevige kandidaat voor een stapel JSFs, als vervanging voor hun F/A-18s.quote:Op zondag 16 december 2007 14:24 schreef Bob-B het volgende:
[..]
En vwb Israel en Japan:
[..]
und
[..]
Zelfde geldt voor australie.
Israel heeft wel een bepaalde rol met de ontwikkeling van de JSF dus ik verwacht daar wel een verkoop van als het toestel goed genoeg is.quote:Op zondag 16 december 2007 13:43 schreef RonaldV het volgende:
Aan de andere kant: JSF is ook nog niet aangeboden aan de Israelis.
De navo is niet in oorlog: Amerika stelt dat zij zijn aangevallen (= 9/11). Zij stellen dat dat een oorlogsdaad is, dus is de VS in oorlog en dus moeten andere navo-landen meedoen. Een beetje enorm grof misbruik maken van bestaande verdragen (kijk, dan komen die verdragen wel opeens ter tafel...)quote:Op zondag 16 december 2007 11:33 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Ik snap je frustratie, gezien het feit Amerika schijt heeft gemaakt daar, maar zolang wij lid zijn van de Navo hebben we er iets te zoeken. Navo is in oorlog met de Taliban/El-Qaida, Nederland is een lid van de Navo dus Nederland is in oorlog met de Taliban.
Euhm, ik geloof niet dat je helemaal goed voor de geest staat wat er in de dagen na 9-11 gebeurd is. De VS stellen weliswaar dat zij zijn aangevallen, maar de NATO heeft binnen 24 uur onafhankelijk verklaard dat zij het NATO statusverdrag (Artikel 5: een aanval op één is een aanval op allemaal) op deze aanval van toepassing achtte. De VS zijn weliswaar lid, en hebben veel invloed, maar kunnen de overige landen niet dwingen om dat te zeggen, en ze konden dat zeker niet in zo korte tijd regelen. Kortom: VS aangevallen=NATO aangevallen, ergo: we zijn in oorlog.. Aangezien de aanval vanuit Afghnistan is georchestreerd is de inval daar gerechtvaardigd.quote:Op zondag 16 december 2007 21:53 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
De navo is niet in oorlog: Amerika stelt dat zij zijn aangevallen (= 9/11). Zij stellen dat dat een oorlogsdaad is, dus is de VS in oorlog en dus moeten andere navo-landen meedoen. Een beetje enorm grof misbruik maken van bestaande verdragen (kijk, dan komen die verdragen wel opeens ter tafel...)
Vervolgens laat Amerika in Afghanistan een oorlog beginnen, de VN zeggen ja en zo zijn we daar terecht gekomen.
Er staat mij bij dat men redelijk duidelijk stelde dat "de VS waren aangevallen".quote:Op zondag 16 december 2007 22:19 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Euhm, ik geloof niet dat je helemaal goed voor de geest staat wat er in de dagen na 9-11 gebeurd is. De VS stellen weliswaar dat zij zijn aangevallen, maar de NATO heeft binnen 24 uur onafhankelijk verklaard dat zij het NATO statusverdrag (Artikel 5: een aanval op één is een aanval op allemaal) op deze aanval van toepassing achtte. De VS zijn weliswaar lid, en hebben veel invloed, maar kunnen de overige landen niet dwingen om dat te zeggen, en ze konden dat zeker niet in zo korte tijd regelen. Kortom: VS aangevallen=NATO aangevallen, ergo: we zijn in oorlog.. Aangezien de aanval vanuit Afghnistan is georchestreerd is de inval daar gerechtvaardigd.
ISAF is overigens geaccordeerd door de VN, dat is inclusief China en Rusland, landen die niet zomaar meestemmen met de VS.
Is het zo moeilijk om te zeggen: "Je hebt gelijk, ik zat er naast."quote:Op zondag 16 december 2007 23:17 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Er staat mij bij dat men redelijk duidelijk stelde dat "de VS waren aangevallen".
En nee, de VS kan andere navo-landen niet dwingen either you are with us, or against us.
Maar goed, de vn hebben aan de navo gevraagd of die oorlog wilde gaan voeren in Afghanistan.
Dat doet de navo, en over een paar jaar gaan ze daar weer weg met als enige resultaat veel doden.
Het kost je moeite zie ik.quote:Op zondag 16 december 2007 23:19 schreef Bob-B het volgende:
[..]
Is het zo moeilijk om te zeggen: "Je hebt gelijk, ik zat er naast."
Enfin je hebt het grootste gelijk van de vismarkt zullen we maar zeggen![]()
De F117 heeft zeker wel zijn functie gehad hoor. Hij is alleen met de introductie van de f-22 als obsolete bevonden. Volgens mij heeft Israël geen toegang tot het F22 programma. Hadden ze laatst niet wat geheime technologie doorgespeeld naar de Chinezen? Was niet in goede aarde gevallen bij de Amerikanen.quote:Op zondag 16 december 2007 15:44 schreef Napalm het volgende:
[..]
Israel heeft wel een bepaalde rol met de ontwikkeling van de JSF dus ik verwacht daar wel een verkoop van als het toestel goed genoeg is.
En die F-22 te koop, tsja, al je genoeg biedt is het over een jaar of 5 vast wel mogelijk maar je moet je afvragen of het dan nog wel een goede keuze is. Zo`n F-117 werd ook niet verkocht maar gaat nu bij het oud vuil..
De aussies hadden wel theoretische interesse. Ik zal de link eens opzoeken.
Ik ontken toch ook niet dat er gesteld werd dat de VS waren aangevallen? Alleen meldde de NATO binnen 24 uur dat dat automatisch betekende dat alle lidstaten waren aangevallen (Art.5 NATO-verdrag). Daarvoor hoefde geen druk uitgeoefend te worden, zelfs het Irak van Saddam Hoessein meldde dat het de aanval betreurde (alhoewel de VS het wel aan zichzelf te wijten had). "You're with us or against us" kwam pas weken later.quote:Op zondag 16 december 2007 23:17 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Er staat mij bij dat men redelijk duidelijk stelde dat "de VS waren aangevallen".
En nee, de VS kan andere navo-landen niet dwingen either you are with us, or against us.
Nee, de VN hebben de ISAF-macht gesanctioneerd, dat is niet hetzelfde. En het eindresultaat heb jij blijkbaar uit een glazen bol? Want de komende jaren zit de NATO er nog wel, en niemand kan met zekerheid vertellen hoe het komend jaar (laat staan daarna) zal gaan lopen.quote:Maar goed, de vn hebben aan de navo gevraagd of die oorlog wilde gaan voeren in Afghanistan.
Dat doet de navo, en over een paar jaar gaan ze daar weer weg met als enige resultaat veel doden.
Je kan toch niet 105 F-16's gaan vervangen met maar 50 JSF's? Dan dondert je slagkracht van je luchtmacht toch gewoon onderuit? Althans de JSF zou dan wel beter zijn dan de F-16 maar toch niet zoveel beter dat dit een reductie de halve vloot compeseerd?quote:Het Nederlandse bedrijfsleven neemt deel in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), een geavanceerd multirole toestel. Bij ondertekening van het contract, in 2002, werd er vanuit gegaan dat 138 (inmiddels al verminderd tot 105 en verdere vermindering is voorzien) F-16's vervangen zouden worden door 85 JSF's. Mocht de stuksprijs te hoog uitvallen dan werd er al rekening mee gehouden dat dit aantal beperkt zou worden tot 60. Inmiddels is er al op gezinspeeld er zelfs maar 50 aan te schaffen en recentelijk circuleerden berichten in de pers dat de Amerikaanse luchtmacht wellicht geheel zal afzien van de JSF. De daadwerkelijke beslissing tot aanschaf is nog niet genomen en zal deze regeerperiode ook nog niet worden genomen. Denemarken heeft recent weer de Eurofighter en de Saab Gripen in de race genomen vanwege de tegenvallende compensatieorders voor de JSF.
De VS kan niet zonder de JSF. Ze moeten te veel verouderde toestellen vervangen: niet alleen de F-16, maar ook de F-18 Hornet (niet de SuperHornet trouwens), de AV-8B Harrier-II, en de A-10 Thunderbolt (alhoewel het C-model hiervan mogelijk nog 20 jaar in dienst blijft, niet gek voor een kist die 18 jaar geleden overtollig was verklaard). Het enige alternatief voor het cancellen van de JSF is oude types weer in productie nemen, en moderniseren. En dat is politiek niet verkoopbaar, want er is 10 jaar lang geroepen dat die militair verouderd waren.quote:Op maandag 17 december 2007 10:26 schreef Semisane het volgende:
Ff van wikipedia:
[..]
Je kan toch niet 105 F-16's gaan vervangen met maar 50 JSF's? Dan dondert je slagkracht van je luchtmacht toch gewoon onderuit? Althans de JSF zou dan wel beter zijn dan de F-16 maar toch niet zoveel beter dat dit een reductie de halve vloot compeseerd?
Overigens wat gaat Nederland doen mocht de USA besluiten echt te nokken met de JSF? En belangrijker, wat wordt hier gezien als alternatief?
De Eurofighter? Schijnt bijzonder goede software in zich te hebben, en ook redelijk goede vlieg eigenschappen. Als ik discovery mag geloven
Saab Gripen? Weet ik erg weinig vanaf, behalve dat eht net als de Eurofighter zo'n vleugeltje op de neus heeft. Toch? Verder heeft het best een "geile" naamGripen.
Wellicht lekker bijdehand de laatste (of wellicht de toekomstige) MIG?![]()
mwah de VS heeft de jsf gewoon nodig om de f16 te vervangenquote:Op maandag 17 december 2007 10:26 schreef Semisane het volgende:
Ff van wikipedia:
[..]
Je kan toch niet 105 F-16's gaan vervangen met maar 50 JSF's? Dan dondert je slagkracht van je luchtmacht toch gewoon onderuit? Althans de JSF zou dan wel beter zijn dan de F-16 maar toch niet zoveel beter dat dit een reductie de halve vloot compeseerd?
Overigens wat gaat Nederland doen mocht de USA besluiten echt te nokken met de JSF? En belangrijker, wat wordt hier gezien als alternatief?
De Eurofighter? Schijnt bijzonder goede software in zich te hebben, en ook redelijk goede vlieg eigenschappen. Als ik discovery mag geloven
Saab Gripen? Weet ik erg weinig vanaf, behalve dat eht net als de Eurofighter zo'n vleugeltje op de neus heeft. Toch? Verder heeft het best een "geile" naamGripen.
Wellicht lekker bijdehand de laatste (of wellicht de toekomstige) MIG?![]()
Uiteraard, je gaat een fragiel en vooral peperduur speeltje als de JSF niet inzetten voor een taak waar je een krachtpatser voor nodig hebt. Zo'n JSF moet niet laag gaan vliegen, dan spuugt een beetje terrorist 'm nog uit de lucht.quote:Op maandag 17 december 2007 12:27 schreef RonaldV het volgende:
A-10 Thunderbolt (alhoewel het C-model hiervan mogelijk nog 20 jaar in dienst blijft, niet gek voor een kist die 18 jaar geleden overtollig was verklaard).
quote:Op maandag 17 december 2007 12:27 schreef RonaldV het volgende:
[..]
.... en de A-10 Thunderbolt (alhoewel het C-model hiervan mogelijk nog 20 jaar in dienst blijft, niet gek voor een kist die 18 jaar geleden overtollig was verklaard).
Tja dat dacht ik ook wel, de A-10 heeft namelijk zo'n gespecialiseerde functie, daar is de JFS toch helemaal ongeschikt voor? Die zal nooit zo effectief worden als de A-10quote:Op maandag 17 december 2007 13:02 schreef nietzman het volgende:
[..]
Uiteraard, je gaat een fragiel en vooral peperduur speeltje als de JSF niet inzetten voor een taak waar je een krachtpatser voor nodig hebt. Zo'n JSF moet niet laag gaan vliegen, dan spuugt een beetje terrorist 'm nog uit de lucht.
Die A-10 blijft echt nog wel even.
Vlak voor Desert Shield/Desert Storm werd besloten dat de A-10 overtollig was, en binnen korte tijd zou worden afgestoten. Officieel omdat de F-16 de taken ook zou kunnen vervullen, al dan niet in een gespecialiseerde vorm, maar eigenlijk omdat de A-10 niet sexy genoeg was voor de luchtmacht (traag en lelijk, en bij de luchtmacht vliegen alleen maar zware bommenwerpers, of sexy jagers).quote:Op maandag 17 december 2007 13:23 schreef Semisane het volgende:
[..]
[..]
Tja dat dacht ik ook wel, de A-10 heeft namelijk zo'n gespecialiseerde functie, daar is de JFS toch helemaal ongeschikt voor? Die zal nooit zo effectief worden als de A-10
Daarbij zou het zonde zijn, want het is imho het mooiste lelijke vliegtuig die ook is bedacht...en ook zo lekker bruut.Jammer dat Nederland er geen functie voor heeft...zou erg cool zijn om van de A-10 oefeningen te zien.
![]()
![]()
Mij niet, want het is inderdaad een reteduur project, omdat het van de politiek alles tegelijk moet kunnen. Het ligt dan ook al jaren onder vuur, al sinds de Clinton-tijd.quote:Maar goed, dat bericht dat de USA de JSF wilt schrappen heb ik ook enkel van wikipedia, daarom vroeg ik me het ook af, omdat ik zulke berichten nog nooit had gehoord, verbaaste het stukje me enigsinds.
De F-22 verhoudt zich tot de JSF zoals de F-15 zich in de jaren 70 verhield tot de F-16. Ze vullen elkaar aan. In beide gevallen is het grootste toestel eigenlijk veel te duur, en veel te capabel. Daarom wordt er een kleinere tegenhanger met iets mindere capaciteiten naast ontwikkeld. De regering Clinton heeft daarbij bedacht dat het toestel niet alleen de F16, maar ook de genoemde vliegtuigtypes van de USNavy en de USMarines moet gaan vervangen. In Engeland wordt het toestel ingevoerd als vervanger voor de Jaguar, Sea HArrier FA2 en de Harrier GR7/9, die een soortgelijke rol vervullen naast de Tornado F3/GR4 combinatie. De Jaguars zijn al uit dienst inmiddels, net als de Sea Harriers. De druk om door te gaan is daar dus nog hoger dan bij ons.quote:Wat is trouwens het verschil tussen de F-22 Raptor en JSF? Zijn die verschillen zo groot dat de F-22 niet de taken op zich kan nemen van de JSF...alleen dan zou ik me kunnen voorstellen dat de USA de JSF zou willen schrappen, maar goed, gezien de hoeveelheid vliegtuigen die de JSF zou moeten vervangen, wordt het wel lastig.
Nu ja, dat "onafhankelijke" stellen van de navo, daar zit ik misschien wel mee. Overigens heeft de VS hulp van navo-landen afgewezen volgens dit document?quote:Op maandag 17 december 2007 10:19 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Ik ontken toch ook niet dat er gesteld werd dat de VS waren aangevallen? Alleen meldde de NATO binnen 24 uur dat dat automatisch betekende dat alle lidstaten waren aangevallen (Art.5 NATO-verdrag). Daarvoor hoefde geen druk uitgeoefend te worden, zelfs het Irak van Saddam Hoessein meldde dat het de aanval betreurde (alhoewel de VS het wel aan zichzelf te wijten had). "You're with us or against us" kwam pas weken later.
Ik vind daar dit artikel over: de VN geeft ISAF het mandaat om op te treden. Na enige tijd neemt de navo het stokje over (link 1 en link 2). Je hebt dus gelijk (alleen snap/vind ik niet waarom de navo het zo nodig moest overnemen?)quote:[..]
Nee, de VN hebben de ISAF-macht gesanctioneerd, dat is niet hetzelfde.
Daar is geen enkele glazen bol voor nodig, enkel wat inzicht (no offence). De Taliban is een deel van de Afghaanse bevolking > zie daar het feit dat je ze eigenlijk nooit kwijt komt, tenzij je ongewenste acties gaat doen. Verder is het terrein er niet naar (maar dat kunnen de Britten en de Russen je ook wel vertellen). En er zijn wel meer redenen waardoor je (terecht) mag twijfelen aan de haalbaarheid van deze oorlog.quote:En het eindresultaat heb jij blijkbaar uit een glazen bol? Want de komende jaren zit de NATO er nog wel, en niemand kan met zekerheid vertellen hoe het komend jaar (laat staan daarna) zal gaan lopen.
Sja, als jij wilt geloven dat de VS Europa gedwongen heeft om Art. 5 te activeren: ga je gang.quote:Op maandag 17 december 2007 20:44 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Nu ja, dat "onafhankelijke" stellen van de navo, daar zit ik misschien wel mee. Overigens heeft de VS hulp van navo-landen afgewezen volgens dit document?
En nog in diezelfde maand september heeft Bush het over "with us or against us". link
Om de wereld te laten zien dat NATO nog steeds in business is, en niet een papieren tijger is. Velen twijfelden de afgelopen 15 jaar aan het bestaansrecht van NATO, en Osama heeft NATO een prima publiciteitskaartje gegeven.quote:[..]
Ik vind daar dit artikel over: de VN geeft ISAF het mandaat om op te treden. Na enige tijd neemt de navo het stokje over (link 1 en link 2). Je hebt dus gelijk (alleen snap/vind ik niet waarom de navo het zo nodig moest overnemen?)
[..]
No offense taken.quote:Daar is geen enkele glazen bol voor nodig, enkel wat inzicht (no offence). De Taliban is een deel van de Afghaanse bevolking > zie daar het feit dat je ze eigenlijk nooit kwijt komt, tenzij je ongewenste acties gaat doen. Verder is het terrein er niet naar (maar dat kunnen de Britten en de Russen je ook wel vertellen). En er zijn wel meer redenen waardoor je (terecht) mag twijfelen aan de haalbaarheid van deze oorlog.
http://www.defensie.nl/ac(...)trouilleschepen.aspxquote:Thales Nederland, Schelde Marinebouw en het ministerie van Defensie ondertekenen donderdag 20 december contracten voor de bouw van vier patrouilleschepen voor de Koninklijke Marine. De patrouilleschepen worden ingezet in kustgebieden bij militaire operaties op en vanuit zee.
Het eerste patrouilleschip zal volgens planning eind 2010 worden opgeleverd. Het project is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid; met de bouw zijn 1500 manjaren werk gemoeid.
Namens het ministerie van Defensie ondertekent directeur Lex Hendrichs van de Defensie Materieel Organisatie de contracten. Voor Thales Nederland is directeur Adri Blokhuis aanwezig en algemeen directeur Hein van Ameijden tekent namens Schelde Marinebouw. Het gaat om drie verschillende overeenkomsten voor de ontwikkeling en de bouw van het scheepsplatform, de mastconstructie en bijbehorende sensor- en communicatieapparatuur.
De patrouilleschepen worden 108 meter lang en zestien meter breed. Elk schip biedt accommodatie voor vijftig bemanningsleden en veertig opstappers, zoals een helikopter detachement, een medisch team of hulpverleningstroepen. Daarnaast biedt het schip capaciteit voor honderd evacués. Ter ondersteuning zijn twee grote rubber boten (RHIB’s) en één NH90 helikopter aan boord. De schepen worden voorzien van de revolutionaire SMILE zoekradar en de SEASTAR oppervlakteradar.
We doen wel eens een poging, maar er is altijd wel een GLer of SPer die begint te roepen over mensenrechten, oorlog tegen minderheden, of weet ik veel. Het verbaast me dat we aan arabische landen hebben mogen verkopen, want die gaan ook niet zo netjes om met de helft van hun bevolking.quote:Op dinsdag 18 december 2007 21:22 schreef Pumatje het volgende:
inderdaad. Het is nooit weggegooid geld.
boost de economie gigantisch met werkgelegenheid. Worden er zoiezo geen schepen in onze werven voor andere landen gebouwd?
Je fregatten inruilen tegen een stel patrouillepramen kan ik geen investeren noemen.quote:Op dinsdag 18 december 2007 18:40 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
DEFENSIE TEKENT CONTRACT PATROUILLESCHEPEN
[..]
http://www.defensie.nl/ac(...)trouilleschepen.aspx
Tof dat er eindelijk een keer geinvesteerd wordt inplaats van alweer een verkoop
mee eensquote:Op woensdag 19 december 2007 12:26 schreef Nobu het volgende:
[..]
Je fregatten inruilen tegen een stel patrouillepramen kan ik geen investeren noemen.
Och, met ruim 100m lengte zijn het in ieder geval nog fatsoenlijke schepen, feitelijk zelfs fregatten (onze fregatten zijn eigenlijk destroyers)quote:Op woensdag 19 december 2007 12:26 schreef Nobu het volgende:
[..]
Je fregatten inruilen tegen een stel patrouillepramen kan ik geen investeren noemen.
Het probleem is wat mij betreft vooral dat ze eigenlijk nergens goed voor zijn. Als je achter smokkelaars aan wilt mis je snelheid en als je een serieuze vijand tegenkomt heb je ook niks in te brengen door het ontbreken van geleide wapens. Je kunt de lagere snelheid misschien compenseren door RHIB's te gebruiken, maar die zijn volgens mij ook alleen maar geschikt voor korte onderscheppingen.quote:Op woensdag 19 december 2007 13:04 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Och, met ruim 100m lengte zijn het in ieder geval nog fatsoenlijke schepen, feitelijk zelfs fregatten (onze fregatten zijn eigenlijk destroyers)
worden het trouwens van die bootjes die al jaren op de tekentafel liggen of wordt het weer een geheel nieuw designquote:Op woensdag 19 december 2007 16:30 schreef sp3c het volgende:
nu ja nergens goed voor ... de schepen zijn uitermate goed voor het bestrijden van piraten en smokkelaars en ander gespuis mijn enige echte kanttekening is echt dat ik hoop dat er een modulaire optie komt om (net als bij de Denen bv) er ook raketten mee af te vuren om ook andere taken een beetje te kunnen uitvoeren.
vraag is alleen of dit wel benut wordt op het scherpst van de snede want als er steeds om toestemming gevraagd moet worden voor er een piratenschip geboard mag worden dan kun je er net zogoed een mijnenveger neerleggen
en er komt overigens een 76mm kanon op afaik
De USCG doet de boardingen volgens mij. Kan het mis hebben.quote:vraag is alleen of dit wel benut wordt op het scherpst van de snede want als er steeds om toestemming gevraagd moet worden voor er een piratenschip geboard mag worden dan kun je er net zogoed een mijnenveger neerleggen
Edit: Kut kikkerquote:Op woensdag 19 december 2007 23:17 schreef Peterchris het volgende:
[ afbeelding ]
Dat zijn die nieuwe schepen?
zelfde sp2c als als van mp.net?
Volgens mij wel 1 op de helicopterhangar (achterop), voorop lijkt op een raket of radar.quote:Op woensdag 19 december 2007 23:37 schreef Peterchris het volgende:
Mwah, ik zou er niet op rekenen. Dat streeft immers het doel van het schip voorbij. Ik kan het niet goed zien, maar zitten er nu goalkeepers bij de brug?
Zoals het nu staat niet. Ze hebben wel een tof sensorpakket aan boord, maar dat kanon is de hoofdbewapening.quote:Op woensdag 19 december 2007 23:32 schreef RonaldV het volgende:
Strak bootje!Ik kan me niet voorstellen dat er alleen maar een kanon en een heli op komen, er is vast nog wel een of ander leuk wapensysteem te vinden.
die kans is vrij klein we verkopen alleen maar onze moderne fregattenquote:Op donderdag 20 december 2007 16:00 schreef Pumatje het volgende:
mooooie dingen, en ze lijken me capabel
nu nog 2 fregatten erbij en we hebben weer wat
hmm een 8 cell vertical launcher zou toch nog wel handig zijn want zo`n grote afstand heeft dat kanon ook weer nietquote:Op donderdag 20 december 2007 16:33 schreef Nobu het volgende:
[..]
Zoals het nu staat niet. Ze hebben wel een tof sensorpakket aan boord, maar dat kanon is de hoofdbewapening.
die zijn we en masse aan het verkopenquote:Op donderdag 20 december 2007 16:59 schreef Pumatje het volgende:
zou zonde zijn als er niet meer opkomt dan dat, vind ze echt retestrak.
snap zoiezo dan de bouw niet, kun je toch veel beter MP fregatten gaan bouwen???????
Het ziet er inderdaad erg fraai uit, maar daar koop je in een oorlog weinig voor.quote:Op donderdag 20 december 2007 16:59 schreef Pumatje het volgende:
zou zonde zijn als er niet meer opkomt dan dat, vind ze echt retestrak.
snap zoiezo dan de bouw niet, kun je toch veel beter MP fregatten gaan bouwen???????
Centjes!?quote:Op vrijdag 21 december 2007 19:01 schreef Pumatje het volgende:
oke, ik lees in de brief ook nog over een project betreft fregatten, staan die ook nog in de planning dan?
1 van de vier patrouille schepen wordt een ..joint logistiek ondersteuningsschip? of lees ik dit nu verkeerd.
hier het stukje gepaste over gerelateerde projecten
Gerelateerde projecten
Het project Patrouilleschepen is aan een aantal andere projecten gerelateerd. Voor het joint
logistiek ondersteuningsschip (JSS) is tevens een geïntegreerde mast voorzien met een
gedeeltelijk gelijke sensorconfiguratie. Voor de M-fregatten is in het instandhoudingsprogramma
IP-MFF een SEASTAR radar voorzien. De projecten JSS en IP-MFF dragen naar
verhouding bij aan de ontwikkelingskosten van de GSCS en de daartoe behorende
systemen. In het contract voor de GSCS zijn opties vastgelegd om prijszekerheid voor deze
projecten te bewerkstelligen. Het project Patrouilleschepen houdt ook verband met de
behoeftestelling voor de modernisering van navigatiesystemen en de defensiebrede
behoeftestellingen voor IFF mode 5/s en voor de modernisering van tactische datalinks.
Het benodigde bedrag wordt
betaald uit het budget van het project LC-fregatten.
Er worden dus op het moment ook nog LC fregatten gebouwd?
En waarom wordt in godsnaam de romp en het gebeuren gebouwd in Roemenie ????????
en de werven hier dan?
dat ondersteuningsschip moet een bevoorrader gaan vervangen en wordt (voor NL begrippen) een soort superschip wat gelijk een kruising wordt tussen een kleine carrier en een bevoorradingsschipquote:Op vrijdag 21 december 2007 19:01 schreef Pumatje het volgende:
oke, ik lees in de brief ook nog over een project betreft fregatten, staan die ook nog in de planning dan?
1 van de vier patrouille schepen wordt een ..joint logistiek ondersteuningsschip? of lees ik dit nu verkeerd.
hier het stukje gepaste over gerelateerde projecten
Gerelateerde projecten
Het project Patrouilleschepen is aan een aantal andere projecten gerelateerd. Voor het joint
logistiek ondersteuningsschip (JSS) is tevens een geïntegreerde mast voorzien met een
gedeeltelijk gelijke sensorconfiguratie. Voor de M-fregatten is in het instandhoudingsprogramma
IP-MFF een SEASTAR radar voorzien. De projecten JSS en IP-MFF dragen naar
verhouding bij aan de ontwikkelingskosten van de GSCS en de daartoe behorende
systemen. In het contract voor de GSCS zijn opties vastgelegd om prijszekerheid voor deze
projecten te bewerkstelligen. Het project Patrouilleschepen houdt ook verband met de
behoeftestelling voor de modernisering van navigatiesystemen en de defensiebrede
behoeftestellingen voor IFF mode 5/s en voor de modernisering van tactische datalinks.
Het benodigde bedrag wordt
betaald uit het budget van het project LC-fregatten.
Er worden dus op het moment ook nog LC fregatten gebouwd?
En waarom wordt in godsnaam de romp en het gebeuren gebouwd in Roemenie ????????
en de werven hier dan?
Dat schip is niet een van de vier korvettenquote:Op vrijdag 21 december 2007 19:01 schreef Pumatje het volgende:
oke, ik lees in de brief ook nog over een project betreft fregatten, staan die ook nog in de planning dan?
1 van de vier patrouille schepen wordt een ..joint logistiek ondersteuningsschip? of lees ik dit nu verkeerd.
Het blijft bij vier helaas. Er zullen oorpronkelijk wel meer gepland zijn denk ik.quote:Het benodigde bedrag wordt
betaald uit het budget van het project LC-fregatten.
Er worden dus op het moment ook nog LC fregatten gebouwd?
dat artikel stond ook in het brabants dagblad naar het schijnt gaan ze bij de VN een resolutie aannemen dat ook de schepen die er nu zijn in het kader van het antiterrorisme straks ook territoriale wateren binnen mogen om die piraten uit het water te schieten.quote:Op zaterdag 22 december 2007 13:58 schreef RonaldV het volgende:
Ik kwam net een aardig artikel tegen in de Stentor over piraterij. Dat begint een aardig probleem te worden: er schijnt bij de Hoorn van Afrika (Somalië dus) een piratenmoederschip rond te zwerven. Het probleem is dat ze dat schip nog niet hebben kunnen vinden, omdat het daar sterft van de vissersboten en kleine vrachtschepen.
De reden dat ze weten dat een (of meer) dergelijk schip daar rondvaart, is dat er ver op zee, buiten het bereik van het strand, overvallen worden uitgevoerd met motorboten. De piraten houden zich naast diefstal bezig met moord en ontvoering.
Belangrijkste lokaties waar piraten worden aangetroffen zijn de Straat van Malakka (al lijkt het daar minder te worden dankzij een verbeterde samenwerking tussen de lokale kustnaties), de Zuidchinese Zee, bij de Hoorn van Afrika, en bij de Niger-delta (de Goud-/Ivoorkust, zeg maar). In mindere mate ook bij Brazilië en de grote Antillen.
Nu ik dat zo gelezen heb vind ik het idee van patrouilleschepen eigenlijk helemaal zo gek nog niet, tenminste: als we ze ook werkelijk gaan gebruiken voor het bestrijden van dat soort zaken. Sterker nog: ik zou de hoeveelheid schepen verdubbelen! En uiteraard mogen de bemanningen ter plaatse 18e eeuws zeerecht toepassen. Voetenspelen en kielhalen!![]()
Het is niet anti-piraterij, maar juist piraterij waardoor heel veel verschillende zeemachten hebben kunnen floreren. Alleen wordt het dan kaperij genoemd.quote:Op zaterdag 22 december 2007 17:43 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
dat artikel stond ook in het brabants dagblad naar het schijnt gaan ze bij de VN een resolutie aannemen dat ook de schepen die er nu zijn in het kader van het antiterrorisme straks ook territoriale wateren binnen mogen om die piraten uit het water te schieten.
Overigens lijkt mij dit de taak van de VS om eens over dat moederschip heen te varen met 1 van hun carriers![]()
Maar anti piraterij is wel iets wat eigenlijk de marine bestaansrecht geeft en ik zou het dan ook niet meer dan normaal vinden dat we daar eens wat schepen heen sturen.
Overigens las ik dat suriname ook kampt met piraterij misschien dat we het fregat wat nu bij de antillen is daar eens heen kunnen sturen.
Of ze met subs uit het water knallen dmv emergency survaceing
Het verschil is dat het hier wel degelijk om piraterij gaat: de zeerovers hebben geen zgn. "kaperbrieven", maar zijn gewone (vaak georganiseerde) criminelen.quote:Op zondag 23 december 2007 14:02 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Het is niet anti-piraterij, maar juist piraterij waardoor heel veel verschillende zeemachten hebben kunnen floreren. Alleen wordt het dan kaperij genoemd.
Die veelal cruiseschepen of kleinere vrachtschepen als doelwit hebben.quote:Op zondag 23 december 2007 14:05 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Het verschil is dat het hier wel degelijk om piraterij gaat: de zeerovers hebben geen zgn. "kaperbrieven", maar zijn gewone (vaak georganiseerde) criminelen.
quote:Op donderdag 27 december 2007 21:06 schreef cressisub het volgende:
Commandant tegen bestuurder: Rij nog een stukje rechtdoor, dan komen we zo op een verharde weg.
Oscar hier Bravo Romeo: verzoek bergings steun inverband met 2 defecte koplampen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Merkavaquote:Controversy surrounds the Merkava Mark IV's success during the battle of Wadi Saluki and other engagements during the 2006 Lebanon War. Hezbollah fired thousands of antitank missiles during the course of the conflict, 50 tanks were hit, and armour was penetrated in the case of 22 tanks, 14 at the Battles of Marjayoun and Wadi Saluki, killing 23. The penetrations were caused by tandem warhead missiles supplied by the Syrian Army, including Russian-made RPG-29, AT-5 Spandrel 'Konkurs', AT-13 Saxhorn-2 'Metis-M', and АТ-14 Spriggan 'Kornet' missiles. 18 of the damaged tanks were Mark IVs, although eight of the tanks were still serviceable. Two tanks were completely destroyed by powerful improvised explosive devices, although one was equipped with underside armour, limiting casualties in that tank to 1 of the 7 soldiers. The Israeli military said that it was satisfied with the tank's performance, and linked problems to lack of proper training prior to the war.[10][11]
http://www.defense-update.com/analysis/lebanon_war_3.htmquote:A colonel commanding an armored brigade, which bore the brunt of battle, mentioned in an interview that during the war that hundreds of antitank missiles were fired on his unit and in total only 18 tanks were seriously damaged. Of those, missiles actually penetrated only five or six vehicles and according to statistics, only two tanks were totally destroyed, however, both by super-heavy IED charges.
http://en.wikipedia.org/wiki/2006_Israel-Lebanon_conflictquote:According to Merkava tank program admistration, 52 Merkava main battle tanks were damaged (the vast majority by different kinds of ATGM), missiles penetrated 22 tanks, but only 5 tanks were destroyed.
Huh leker vaag volgens mij waren ze alleen gedood door rondvliegende stukken van muntie en was de tank helemaal niet vernietigd,quote:A friendly fire ("blue-on-blue") incident on 25 March 2003 in Basra in which one Challenger 2 of the Black Watch Battlegroup (2nd Royal Tank Regiment) mistakenly engaged a C2 of the Queen's Royal Lancers after detecting what was believed to be an enemy flanking manouvre on thermal equipment. The attacking tank's second round entered the open commander's hatch of the QRL Tank and detonated internally, destroying the tank and killing two crew members. It remains the only Challenger 2 to be completely destroyed on operations
quote:Rusland ontkent levering luchtafweersysteem Iran
Uitgegeven op vrijdag 28 december 2007 om 11:41:55
(Novum/AP) - Rusland gaat het Iraanse leger niet voorzien van nieuw luchtafweergeschut, zoals de Iraanse minister van defensie Mostafa Mohammad Najjar deze week aankondigde. Dat heeft het Russische federale bureau voor militair-technische samenwerking vrijdag gezegd.
Het zou volgens Najjar gaan om een onbekend aantal systemen van het type S-300, dat als luchtafweergeschut tegen zowel vliegtuigen als raketten dienst kan doen. Het Russische bureau zei in een verklaring dat de levering van deze systemen 'momenteel niet plaatsvindt, niet wordt overwogen en ook niet ter sprake is gekomen met Iraanse zijde'.
Rusland verkocht eerder dit jaar 29 Tor-M1 luchtafweersystemen aan Iran. De deal was onderdeel van een contract ter waarde van bijna een half miljard euro dat de twee landen eind 2005 tekenden. De S-300 is een aanzienlijk krachtiger systeem dan de Tor-M1 en kan vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten uitschakelen op meer dan 140 kilometer afstand en tot op 27 kilometer hoogte.
Het Iraanse persbureau IRNA meldde vrijdag dat Rusland de tweede zending brandstof voor de eerste Iraanse kerncentrale in Bushehr heeft geleverd. De centrale is daar gebouwd door Russische technici onder toezicht van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Iran ontving vorige week de eerste lading nucleaire brandstof voor deze centrale, die volgens Iran komend jaar in bedrijf gaat. In totaal zal Rusland in acht leveringen 82 ton nucleaire brandstof naar Iran sturen.
Terwijl de internationale gemeenschap Iran onder druk zette om openheid van zaken te geven schortte Rusland zijn toegezegde leverantie van kernbrandstof aan Iran lange tijd op. Als officiële reden gaf het op dat Iran niet aan zijn betalingsverplichtingen had voldaan. Het besluit de brandstof toch te leveren werd genomen nadat Amerikaanse inlichtingendiensten in een nieuw rapport hadden gemeld dat Iran in 2003 met de ontwikkeling van kernwapens is gestopt. In een verdrag uit 2005 is vastgelegd dat Iran de verbruikte brandstof aan Rusland retourneert om te voorkomen dat Teheran plutonium voor een atoombom verkrijgt.
Rusland en Iran tekenden in 1995 een contract van een miljard dollar voor de bouw van de kerncentrale bij Bushehr. In 1999 had de bouw voltooid moeten zijn, maar er volgde vertraging op vertraging.
[Copyright 2007, Novum]
Als je tank wordt vernietigd zijn het vaak de splinters die de bemanning doden, niet het projectiel. Je schiet tenslotte niet met HE op tanks. Vernietigd betekent trouwens ook alleen maar dat de tank permanent uitgeschakeld is. Prima mogelijk dat je er nog levend uitkomt met een beetje mazzel, het is maar net waar je geraakt wordt.quote:Op donderdag 27 december 2007 23:23 schreef Slappy het volgende:
Ohhh Wikipedia is met daar soort dingen soms vaag.
[..]
Huh leker vaag volgens mij waren ze alleen gedood door rondvliegende stukken van muntie en was de tank helemaal niet vernietigd,
En 2 overlevende terwijl de tank was vernietigd![]()
kanonnen zijn tegenwoordig vrij accuraat tot op 5km en ze zagen het aan voor een iraakse tankquote:Op vrijdag 28 december 2007 16:19 schreef Nobu het volgende:
[..]
Als je tank wordt vernietigd zijn het vaak de splinters die de bemanning doden, niet het projectiel. Je schiet tenslotte niet met HE op tanks. Vernietigd betekent trouwens ook alleen maar dat de tank permanent uitgeschakeld is. Prima mogelijk dat je er nog levend uitkomt met een beetje mazzel, het is maar net waar je geraakt wordt.
Edit: ik let niet op, detonated internally. Zagen ze dat ding voor een vrachtwagen aan? En dan nog, met een kanon dat open luik raken![]()
Kanonnen mogen dan accuraat zijn, het is nog altijd vlakbaangeschut. Als ze het aanzagen voor een Iraakse tank snap ik niet wat er dan gedetonate moet zijn. Het was de tweede, dus ze hebben er ook niet eerst een al geladen HE op afgevuurd.quote:Op vrijdag 28 december 2007 16:49 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
kanonnen zijn tegenwoordig vrij accuraat tot op 5km en ze zagen het aan voor een iraakse tank
de britten gebruiken http://en.wikipedia.org/wiki/High_explosive_squash_head rounds en die ontploffen welquote:Op vrijdag 28 december 2007 16:58 schreef Nobu het volgende:
[..]
Kanonnen mogen dan accuraat zijn, het is nog altijd vlakbaangeschut. Als ze het aanzagen voor een Iraakse tank snap ik niet wat er dan gedetonate moet zijn. Het was de tweede, dus ze hebben er ook niet eerst een al geladen HE op afgevuurd.
Ik dacht dat dat iets uit de tijd van de 105 mm was, maar ik zie dat ze nog steeds gebruikt worden. Erg ongelukkig als je dan precies dat open luik op het dak raakt.quote:Op vrijdag 28 december 2007 17:11 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
de britten gebruiken http://en.wikipedia.org/wiki/High_explosive_squash_head rounds en die ontploffen wel
eeh die honderden anti tank wapens die afgevuurd zijn zijn gewoon rpg-7's/9's denk ik hoorquote:Op donderdag 27 december 2007 23:23 schreef Slappy het volgende:
Ohhh Wikipedia is met daar soort dingen soms vaag.
[..]
Huh leker vaag volgens mij waren ze alleen gedood door rondvliegende stukken van muntie en was de tank helemaal niet vernietigd,
En 2 overlevende terwijl de tank was vernietigd![]()
Toch knap ze honderden anti tank missles(Kornet?? is volgens mij behoorlijke sterke missle en Rpg27) afschoten en maar 5 hebben vernietigd.
Omdat de Russen tanks anders ontwerpen.quote:Op zondag 30 december 2007 02:10 schreef Slappy het volgende:
Rpg 7 is niet echt een anti tank wapen lijkt me?
Waarom weegt de T90 zo licht???![]()
Heeft ie soms een minder panster of is het russische geheim in panstering
plus het is gevaarlijk voor de soldaten die bij de tank rondlopenquote:Op zondag 30 december 2007 03:01 schreef Slappy het volgende:
explosive reactive armour heeft weining nut tegenwoordig als je wapens als Rpg27 hebt die daarvoor zijn ontworpen
Dat is ook de reden dat Westerse tanks geen era gebruiken. De Russen zijn blijkbaar wat minder zuinig op hun manschappenquote:Op zondag 30 december 2007 13:58 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
plus het is gevaarlijk voor de soldaten die bij de tank rondlopen
quote:Op maandag 31 december 2007 17:59 schreef Nobu het volgende:
[..]
Dat is ook de reden dat Westerse tanks geen era gebruiken. De Russen zijn blijkbaar wat minder zuinig op hun manschappen
quote:Op maandag 31 december 2007 17:59 schreef Nobu het volgende:
[..]
Dat is ook de reden dat Westerse tanks geen era gebruiken. De Russen zijn blijkbaar wat minder zuinig op hun manschappen
Ik hoop het voor de Russische infanteriequote:
enkel Israel en Rusland hebben naar mijn weten dezelfde soort Era technology. Europa en de verenigde staten doen het met wat ook era mag heten, maar een andere compound, samenstelling, werking is ook hetzelfde. maar niet zo effectief als die van israel en Rusland.quote:Op woensdag 2 januari 2008 19:13 schreef Nobu het volgende:
[..]
Ik hoop het voor de Russische infanterieMisschien heeft het er mee te maken dat de Russische infanterie in de koude oorlog meer los van de cavalerie moest opereren? De Amerikanen gebruiken tegenwoordig trouwens ook era op de Bradley in Irak....
Dat klinkt inderdaad als een heel leuk systeem. Het zal alleen wel gevoellig zijn voor aanpassingen die 'de vijand' aan bijv. raketten kan doen, je zou het systeem dan ook moeten aanpassen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 02:31 schreef Pumatje het volgende:
[..]
enkel Israel en Rusland hebben naar mijn weten dezelfde soort Era technology. Europa en de verenigde staten doen het met wat ook era mag heten, maar een andere compound, samenstelling, werking is ook hetzelfde. maar niet zo effectief als die van israel en Rusland.
Rusland is ook als enige land ter wereld het op zeer zeer grote schaal gaan toepassen, tijd lang waren er maar weinig t/72´s zonder era en in de t-80 versie is het ook zeer toegepast. en dan ook overal waar effectief en mogelijk.
[ afbeelding ]
Maar betreft era casualties, zover ik de russische bronnen geloven mag zijn er zeer weinig slachtoffers gevallen door era. Dit kan komen door de taktiek die de russen ook bemeesterd hebben dat de cavalerie onafhankelijk van de infanterie opereerd, of in ieder geval er achter blijft zolang dat mogelijk is. De russen gebruiken nu het beste era wat ze hebben, kontakt5.
Frankrijk gebruikt ook dergelijk spul, maar nooit op grotere schaal heb ik het gezien. heb een mooie foto van amx-30's daarvan. Ik denk dat dit toch een foto van een jaar of 15 oud is.
[ afbeelding ]
De era is bij russische tanks ook niet de last-line-of-defense.. ook niet de 1e.. de laatste is het "conventionele pantser" , waar conventioneel nog een groot woord is, aangezien het basispantser van de t-80 en t-90 een geheim is, net zoals dat het van andere naties is.
Daarop zit nog era, wat bescherming bied tegen niet-kinetische wapens. Maar daarvoor zit nog een verdediging en dat is Shtora.. Een russische uitvinding die nu eindelijk goed werkt ( in het begin waren er nogal wat problemen ). Dit verdedigingsmiddel is gebaseerd op het projectiel in de lucht al te vernietigen, dus een counter systeem. Effectief, zeer slim maar O zo dodelijk voor troepen om het voortuig heen. In een oorlog hebben we dit systeem nog nooit in werking gezien, maar tests zijn zeer positief.
Het is ook zelfs zo dat beweerd wordt dat shtora zo geavanceerd is dat het na het projectiel vernietigd te hebben het meteen de bron van herkomst ontdekken kan en voor het kanon een firing-trajectory berekent zodat er meteen op teruggevuurd kan worden met een druk op de knop, recht op het doelwit
voor meer info hierover moet je maar ff googlen.
Maar qua tank technologie, en kijkend naar de huidige tanks heb ik toch echt het meeste vertrouwen in onze geliefde Leopard 2a6.. maar godverdegodver die dingen moeten in actie komen en snel ook. Er zit een boel technologie en spul op waardoor onze tanks verschillen van duitse, spaanse, zwitserse leo2a6 en.
Philips communicatie technologie, MAG machinegeweer, Nederlandse nachtkijkers, Nederlandse rookwerpers. etc. Ook hebben we voor het a6 model veel bijgedragen aan de mineprotection ( we zaten in het onderzoeksplan) en we hebben in samenwerking met krauss-maffei de a5 ontwikkeld.
Qua tanks denken vele mensen dat NL niet veel betekent maar het is een zeer groot en belangrijk deel van de Nederlandse krijgsmacht, alhoewel we nogal wat verkopen jammergenoeg. Ik wil maar zeggen, Duitsland heeft totaal 31 train-leopards in dienst, waar dus pupillen in kunnen bekijken en oefenen..
Spanje heeft die maar 4 , zwitserland 3, Nederland heeft er 20.
zelfde met de buffel ( leo versie van soort bergingsvoertuig ).. spanje heeft die 16, zweden 14, Nederland heeft die 25. Frankrijk zelfs maar 22 ( maar wellicht hebben die nog een soort voertuig 100% leclerc.
wij zijn ook de enige die dat modulaire brug systeem hebben naast duitsland.. ( leo versie dan ) Hij is niet voor andere landen ontwikkeld.
ik vond op internet ook dit
Press Release 02.15.2006, from Rheinmetall AG
Large-caliber contracts go to Rheinmetall - Turkey and the Netherlands order ammunition worth EUR 79 million.
dit gaat om phz2000 ammo.tanks
Als moderne anti tank raketten op de challenger worden afgevuurd dan wil ik nog weleens zien of die tank stand houd. Laatst was er volgens mij een Challenger 2 door het front pantser gepenetreerd door een RPG29.quote:Op donderdag 27 december 2007 22:56 schreef Slappy het volgende:
Nou ik dacht iets meer,maar kan ook 5 zijn.
Maar veel doden gevallen die in de tank zaten.
Als je ziet Engeland heeft 0 doden die in Challenger 2 zatten.
Nu weet ik niet welk gebied hevigere werd gevochten.
quote:In 2007, British officials confirmed that an RPG-29 round penetrated the frontal ERA and hull of a Challenger 2
Nog nooit ERA gezien op de YPR, ze hebben wel additionele bepantsering van Rafael. Het enige Nederlandse voertuig in Afghanistan dat ERA heeft is de PzH 2000.quote:Op woensdag 2 januari 2008 20:39 schreef cressisub het volgende:
Nederland monteerd ERA op Ypr in Afghanistan
Ik heb het niet gezien, maar ik stel me zo voor dat het gedaan is om aanvallen met RPGs en mortieren te kunnen weerstaan. Dat zijn wapens met een behoorlijk lange effectieve dracht, die van buiten de beveiligde kampementen kunnen worden afgevuurd.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 13:22 schreef Slappy het volgende:
PzH 2000. met era ?
Wat voor nut heeft dat ik bedoel je gaat zo ding toch niet midden in vijandelijke gebieden dumpen
Zeker gave dingen, maar ze zijn helaas niet meer in dienst.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 00:55 schreef Pumatje het volgende:
we hebben ook een aantal speciaal voor Nederland ontwikkelde Gepards, voor ons dus de PRTL's.
gaaave dingen in actie. Luchtafweer.
In Nederland niet meer, nog een stuk of zestig inzetbaar.quote:Ik kan enkel met zekerheid zeggen dat er 180 Leopard2a6's zijn.
Er liggen aardig wat defensie objecten gewoon midden in steden hoor. Iets verbazingwekkender vind ik wel de aanwezigheid van de howitzer erachter. Maar goed, die heb ik vanuit mijn slaapkamer ook al eens recht in de loop gekeken.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 18:38 schreef SHERMAN het volgende:
Wat doet dat ding in een woonwijk?
Is geen woonwijk maar het fabrieksterrein van Kraus Maffei:quote:Op vrijdag 4 januari 2008 18:38 schreef SHERMAN het volgende:
Wat doet dat ding in een woonwijk?
Maar geen 30 kmquote:Op vrijdag 4 januari 2008 14:23 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Ik heb het niet gezien, maar ik stel me zo voor dat het gedaan is om aanvallen met RPGs en mortieren te kunnen weerstaan. Dat zijn wapens met een behoorlijk lange effectieve dracht, die van buiten de beveiligde kampementen kunnen worden afgevuurd.
Ah oke dan. Op de zijkanten zijn anders extra pantser platen aangebracht, die je in het begin van de missie nog niet zag.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 14:40 schreef cressisub het volgende:
Het Add-on Armor System van de firma Rafael is ERA.
IVM met het extra gewicht is tot nu toe alleen het front van het voertuig er mee uitgerust.
DMV modificatie aan motor en onderstel wordt YPR voorbereid voor complete set.
Komt deel doordat de opvolger van de m109 te lang op zich laat wachten of zelfs helemaal uitgesteld is, overigens hebben ze tegenwoordig wel gps geleide granatenquote:Op vrijdag 4 januari 2008 21:21 schreef Slappy het volgende:
Die Amerikanen zullen we flink gefrusteerd zijn nu iedereen hun M109 howitzer dumpt voor Pzh 2000
En nog paar andere landen.
De Amerikanen zijn vooral gefrustreerd om dat hun opvolger (de Crusader) voor de M109 gecancelled werd.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 21:21 schreef Slappy het volgende:
Die Amerikanen zullen we flink gefrusteerd zijn nu iedereen hun M109 howitzer dumpt voor Pzh 2000
En nog paar andere landen.
Dan zou ik niet al te lang wachten met aanmeldenquote:Op zondag 6 januari 2008 21:09 schreef Pumatje het volgende:
hoop echt dat ik het bevel over zo'n ding nog ooit kan krijgen.
hoe kom je aan die info?quote:Op zondag 6 januari 2008 22:38 schreef Nobu het volgende:
[..]
Dan zou ik niet al te lang wachten met aanmeldenJe kunt volgens mij weer solliciteren voor officier cavalerie, en anders kun je de KMS proberen natuurlijk.
FH77. De Canadezen en Amerikanen gebruiken die kanonnen in Afghanistan. Het wordt tijd dat Nederland GPS gestuurde munitie (bijv. Excalibur) voor de pzh gaat aanschaffen.quote:Op zondag 6 januari 2008 21:09 schreef Pumatje het volgende:
ik heb laatst wel een nieuw soort geschut ( niet mobiel, op statief ) gezien van de amerikanen op NG.
Wat hetzelfde truukje gebruikte als de PHz2000...
hehe, enkel niet mobiel.
die AA-fennek is koel
en die almachtige leo's blijven nog toffer...
hoop echt dat ik het bevel over zo'n ding nog ooit kan krijgen.
quote:Op maandag 7 januari 2008 14:16 schreef franske19 het volgende:
Ja inderdaad.
Het is trouwens zonde goed Nederlands gebruik dat Nederland haar MLRS heeft verkochtverkwanseld, er zijn nu modificaties waarmee je een GPS geleide raketten kunt afvuren tot op afstanden van 50 KM. Het wapen is al succesvol toegepast in Irak en Afghanistan en kan als alternatief dienen voor een vliegtuigbom die vaak veel zwaarder is en meer nevenschade veroorzaakt.
quote:Peiling: Tsjechen tegen raketafweer VS
Uitgegeven op dinsdag 08 januari 2008 om 21:39:27
(Novum/AP) - De meeste Tsjechen blijven gekant tegen de plaatsing van onderdelen van een Amerikaans raketafweersysteem in hun land, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling. Maar liefst 70 procent zei het geen goed idee te vinden een radarsysteem voor het opsporen van vijandelijke raketten te stationeren op een militaire basis bij de hoofdstad Praag. Het aantal voorstanders bedroeg 23 procent en 7 procent zei geen mening te hebben.
Washington is over de raketplannen in gesprek met de Tsjechische regering, die er wel oren naar heeft. De Verenigde Staten willen een ander onderdeel, tien onderscheppingsraketten, plaatsen in Polen. De nieuwe Poolse premier Donald Tusk liet maandag weten dat zijn regering daar nog eens diep over na gaat denken.
[Copyright 2008, Novum]
Ik kwam zojuist dit bericht tegen.quote:Op zondag 23 december 2007 14:05 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Het verschil is dat het hier wel degelijk om piraterij gaat: de zeerovers hebben geen zgn. "kaperbrieven", maar zijn gewone (vaak georganiseerde) criminelen.
http://de.wikipedia.org/wiki/Leopard_2#Niederlandequote:Wie auch bei der Bundeswehr werden 180 Leopard 2 A5 (NL) auf den Stand A6 kampfwertgesteigert. Weitere 37 A6NL werden vorraussichtlich nach Portugal verkauft. Derzeitige Planungen sehen einen dann aktiven Bestand von nur noch 73 A6NL vor.
geen meer op wat reserve na is alles verkocht aan de candezen en portugezenquote:Op woensdag 9 januari 2008 18:10 schreef Pumatje het volgende:
ik spreek geen duits... maar er zijn er dus nog 73 a6 en aanwezig.
hoeveel A5's en leo 1's zouden er nog zijn.
Naar mijn weten zijn er zeker geen a1's meer in dienst, zal het wel navragen als ik een ritmeester tegenkom vandaag of morgen.quote:Op woensdag 9 januari 2008 18:55 schreef Pumatje het volgende:
nja, er zijn zeker nog a5's in dienst.
en er schijnen nog wat 1's te zijn, ik wacht wel totdat ik die vriend van me spreek, wellicht kan hij me er wat meer over vertellen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |