Hyaenidae | zaterdag 20 september 2014 @ 22:35 |
![]() Vervolg op: [Pizza] Zelf pizza maken voor beginner? [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15 CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16 Waarom? Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd. Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer! Hoe? Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen. Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe. Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten; Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes! Deeg:
Saus: Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode. Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is. Bakken: Handige links over pizza maken Jeff Varasano's Internet best pizza recipe Pizzamaking.com Pizzastenen: Pizzastein GroeneBouwMaterialen Jamie Oliver steen op fonq.nl Filmpje over deeg opbollen Filmpjes over deeg vormen Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza Een aantal mooie foto's uit het vorige topic Isegrim: ![]() Gripper: ![]() Terpentin07: mime_negert: ![]() cous2: MaximusTG: ![]() Bobbee Volkoren deeg: [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] Nieuwe versie oven DLD9070: [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] Oud model bestron oven DLD9016: [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] Aal321 [ afbeelding ] [ afbeelding ] Yvess [ afbeelding ] [ afbeelding ] Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten... | |
djkoelkast | zaterdag 20 september 2014 @ 22:46 |
Als je dan zo nodig een lapo gaat hunten maak dan in elk geval de OP goed ![]() | |
SiGNe | zaterdag 20 september 2014 @ 23:19 |
Wil ik zelf eigenlijk ook nog eens maken maar is dat wel een beetje te doen in een combimagnetron? Max temp is 200 graden (met een analoge thermometer gemeten, de oven staat dan op 225 graden) Dievriespizza's komen er ook niet echt goed uit. Ik heb wel een "crisp plaat" in m'n combimagnetron maar die gebruikt dan ook de magnetronstand om de plaat te verhitten en dan is de kaas veel te snel bruin en hard. | |
derLudolf | zaterdag 20 september 2014 @ 23:45 |
Ik krijg best acceptabele resultaten in een combimagnetron. Stel hem in op hete lucht! 250°C en laat mijn pizza steen in ca 45 minuten opwarmen. Vervolgens in 4:20 afbakken | |
Pandaplint | maandag 22 september 2014 @ 13:21 |
Ik had nog wat deeg over. Oven op hogere temperatuur en pizza op hete bakplaat leggen had al wat effect![]() | |
Iemand91 | maandag 22 september 2014 @ 22:33 |
Zo'n pizza-oven gekregen; morgen dus maar deeg + saus maken voor woensdag. | |
Iemand91 | woensdag 24 september 2014 @ 18:59 |
Zo, dat maakt wel even verschil; een pizza-oven in plaats van een reguliere oven. ![]() ![]() Wel altijd zo'n klote gedoe met al dat bloem als je de bodem(s) aan het maken bent ![]() | |
ChilllayD | woensdag 24 september 2014 @ 21:38 |
En van 'al dat 'bloem' worden ze nog nasty en droog ook ![]() | |
SiGNe | woensdag 24 september 2014 @ 22:02 |
Maar wat voor oven heb je dan gekregen? echt zo'n electrische die ze ook in pizzeria's hebben of een houtgestookte voor buiten? Of evt zo'n ding dat je op de keukentafel kan zetten? | |
Iemand91 | woensdag 24 september 2014 @ 22:39 |
Ik heb over bloem tijdens het maken van het deeg hè. Niet tijdens het vormen van het deeg in een pizzavorm. Oh, gewoon zo'n simpel ding. Gebruikten ze zelf niet en toen dachten ze aan mij. ![]() Bodem wordt nu lekker knapperig, het gaat sneller. Dus alleen het maken van het deeg houdt ons nu nog tegen om vaak pizza te maken. ![]() | |
minilot | woensdag 24 september 2014 @ 22:41 |
Ik vind het maken van het deeg juist het leukste om te doen! ![]() | |
Pandaplint | woensdag 24 september 2014 @ 22:51 |
Ik niet. Krijg het nauwelijks van m'n handen af. ![]() | |
minilot | woensdag 24 september 2014 @ 23:00 |
Gewoon stug doorkneden, want op den duur kneed je je handen vanzelf brandschoon zodra het deeg vaster en elastischer wordt. Als het echt moet: wassen met koud water. Zo krijg je plakkerig deeg er veel sneller af dan met warm water. ![]() Ik maak twee per week (verschillende soorten) brooddeeg met de hand, op een gegeven moment komt daar vanzelf zoveel handigheid in dat je er nauwelijks nog troep van hebt ![]() | |
Pandaplint | woensdag 24 september 2014 @ 23:01 |
opgedroogde deegspetters op arm(haar) is ook geen pretje trouwens ![]() | |
SiGNe | woensdag 24 september 2014 @ 23:25 |
Oh da's wel nice dat het met zo'n ding ook al goed gaat.. Ik vraag me overigens af of je niet gewoon van die deegbollen bij de lokale pizzeria kan kopen.. gewoon een keer vragen denk ik. Biedt je ¤2,- per bol en dan maar kijken of ze het bod accepteren. En ik weet dat ze bij de Jumbo ook pizzadeeg hebben in de koeling, vast niet zo goed als van een pizzeria (al vraag ik me af of ze dat zelf niet ook gewoon diepvries kopen, dag ervoor ontdooien en klaar) of zelf maken maar het scheelt wel het maken.. | |
minilot | woensdag 24 september 2014 @ 23:35 |
Of gewoon, als je toch aan de slag gaat, meteen een hoeveelheid deeg voor tien pizza's maken (is net zoveel werk als voor twee pizza's) en dan de deegbolletjes los van elkaar invriezen. Als je 's avonds pizza wilt eten, gewoon zo'n bevroren bolletje 's ochtends uit de vriezer halen en dan kun je het 's avonds uitrollen/vormen. Ik denk dat ik momenteel deeg voor twintig pizza's in mijn vriezer heb liggen ![]() | |
Klaploper | woensdag 24 september 2014 @ 23:49 |
Ik dacht dat dat een soort tosti-ijzers waren voor diepvries pizza's. ![]() Maar daarin kun je dus zelfgemaakte pizza's bakken? | |
Iemand91 | woensdag 24 september 2014 @ 23:56 |
Inderdaad. Ach, van alles eens uitproberen. Zelf maken, kant en klare bodems. We zien wel. Maar dit lijkt mij inderdaad het beste. Saus is ook al genoeg voor 10 pizza's namelijk. ![]() Heb ook inspiratie van Tweakers gekregen. Zag daar een pizza langskomen met Crème fraîche, uitgebakken spekjes, ui en kaas. Was ook erg goed te eten. ![]() Dat zou best kunnen dat ze voor diepvries zijn. Hoewel ze in het bijbehorende boekje ook recepten hebben staan voor verse pizza's. Eerlijk gezegd vraag ik me af of dat wel goed gaat om diepvriespizza's hierin te maken. Ding wordt zo heet dat het mij niet zou verbazen dat de onderkant zwart is en de binnenkant nog koud/lauw. (Als je het over die dikke American Style pizza's hebt bijvoorbeeld) | |
Klaploper | donderdag 25 september 2014 @ 00:14 |
Als ik de goede gevonden heb is hij niet eens duur. Echte kenners vinden het vast minder dan een pizzaoven, maar dat vinden ze ook van mijn oven die maar tot 300 graden gaat. Klinkt ideaal om snel een pizza te maken. | |
SiGNe | donderdag 25 september 2014 @ 00:18 |
Zag overigens vandaag op 24 Kitchen Heston Blumenthal een tomatensaus maken van alleen de gelei en de zaden van de tomaat. In een zeef uitpersen en dat vocht verhitten tot je een dikte hebt van ketchup... je hebt dan geconcentreerde tomatensap. | |
Elleska | donderdag 25 september 2014 @ 00:37 |
Flammkuchen ![]() | |
SiGNe | donderdag 25 september 2014 @ 04:19 |
Ja, of foccaciabrood/uien-stokbrood, redelijk bekend wel. | |
derLudolf | zondag 28 september 2014 @ 22:00 |
Ze zijn in in heel Nederland bakt pizza's aan het maken. Nou die concurrentie had ik nog wel aangedurfd. Een aantal gebruikte niets eens een steen en bakten de pizza in 10 minuten ![]() | |
renwan | maandag 29 september 2014 @ 02:12 |
Dus die Princess dingen werken wel? Zat 2 jaar geleden hard te twijfelen om er een aan te schaffen maar in deze reeks werd het afgeraden. Verdomme zeg | |
Iemand91 | maandag 29 september 2014 @ 11:03 |
Tja, ik weet niet of je op mijn eenmalige ervaring moet af gaan; maar ik vond hem prettiger werken dan een standaard oven. | |
robuust89 | maandag 29 september 2014 @ 11:42 |
![]() Volgende project ![]() http://www.sogoodblog.com/2014/04/24/pizza-cake-recipe-birthday/ | |
Opblaaspop077 | zondag 5 oktober 2014 @ 12:18 |
Holy shit! Ik ga vanavond weer pizza's maken. Ik krijg het altijd voor mekaar om de waardes van water/meel te verneuken. Eerst zat ik op 475/500 haha, en nu op 475/633. Ongeveer 70% maar het deeg is echt net pannekoeken beslag, dus zal mij wel nog eens verrekend hebben. Beetje bijvoegen tot het de goede dikte heeft. En anders lekker knapperige pizza's :p . | |
derLudolf | zondag 5 oktober 2014 @ 14:10 |
70% water? Volgens mij zit ik op 55% tegenwoordig 60% [ Bericht 28% gewijzigd door derLudolf op 05-10-2014 14:16:12 ] | |
Opblaaspop077 | zondag 5 oktober 2014 @ 15:27 |
Heb het nog wat verdund, dadelijk met uitrollen komt er ook nog wat meel bij. dus komt wel goed. | |
morgane | dinsdag 7 oktober 2014 @ 07:47 |
Ik heb ook een combi-oven met crispplaat. Raden jullie aan om die te gebruiken als ik zelf deeg maak of gewoon het roostertje dat ik erin kan zetten? Het liefst had ik een nieuwe oven of pizzasteen, maar daar heb ik nu even het geld niet voor. | |
Wasboefer | dinsdag 7 oktober 2014 @ 11:30 |
Hey, Ik gebruik volgend recept: http://www.njam.tv/recepten/peppes-basisrecept-voor-pizzadeeg Indien mogelijk laat ik de deegbollen een nachtje in de koelkast overnachten (merkelijk verschil) Echter: Wanneer ik de topping gaar wil hebben, dan is het pizzadeeg uitgedroogd. Ik maak de pizza's in een Outdoor Chef Ascona BBQ met een pizza steen. De oven verwarm ik tot een goede 380 graden, en dan leg ik er de Pizza in. Zoals vermeld, moet die toch 5 tot 8 minuten in de over vooraleer de topping gaar is. Gevolg is dus een uitgedroogde (maar wel krokante) bodem. Iemand tips? Misschien de BBQ verwarmen tot 380 zodat de pizza steen op temperatuur is, dan de temperatuur verlagen naar 250°C of zo? | |
matthijs0 | dinsdag 7 oktober 2014 @ 11:37 |
weet iemand welk submodel van de oude bestron dld9016 tot 450 graden kan? als je kijkt op het metalen plaatje op de achterkant of het versienummer op het boekje/handleiding vermeld? | |
monkeybrain | donderdag 9 oktober 2014 @ 18:14 |
Geen antwoord op je vraag maar dit werkt perfect bij mij met het huidige model. Ik heb een iets grotere fan met dubbelzijdig tape erop gezet. Als de oven afslaat op zijn hoogste stand de fan aanzetten, dan gaat ie gewoon weer verder met verhitten. Nu bakt ie pizza's wel perfect af zonder uit te schakelen. | |
SiGNe | donderdag 9 oktober 2014 @ 23:48 |
Mijn ervaring met Casa Di Mamma pizza's op het rooster (ook met vers deeg) is dat de deeg door het rek heen "droop", dat gaf een zeer aparte structuur aan m'n bodem. En met crispplaat (Samsung FT-338) vind ik de topping weer te snel gaan, is je pizza in 6 minuten klaar ipv de normale 10-12, is de bodem ook best goed maar is de kaas dus bijna bruin van kleur, heb je gegratineerd deeg... ![]() Nadeel van die crispplaat is dat de magnetron gebruikt wordt om de plaat te verhitten maar daarbij wordt het gerecht zelf natuurlijk ook verhit. Pizzasteen lijkt me de beste oplossing maar die heb ik hier ook nog niet. | |
djkoelkast | vrijdag 10 oktober 2014 @ 00:01 |
Casa di mama, vers deeg, ik zie 2 dingen die niet samen gaan ![]() Je bedoelt niet-voorgebakken. Dit lijkt me ook wel wat, is inclusief steen: http://www.popelectronics(...)zzasteen-mbo900.html ![]() | |
Class | vrijdag 10 oktober 2014 @ 02:23 |
Wat is het beste kant & klare deeg om te kopen? Op deeg van de pizzaria na. | |
foodlover | zaterdag 11 oktober 2014 @ 21:52 |
Mijn pizza van zojuist:![]() | |
kRiZzZiZ | maandag 13 oktober 2014 @ 09:44 |
Nog nooit gezien dat je ergens kant en klaar deeg kan kopen laat staan bij de Pizzseria zelf. ik heb er echter ook nog nooit om gevraagd. Je bent gewoon beter af als je het zelf maakt! | |
kRiZzZiZ | maandag 13 oktober 2014 @ 09:45 |
nice! mooie prijs ook. Laat je het weten hoe dat ding is ![]() | |
empa1010 | maandag 13 oktober 2014 @ 10:13 |
Bij C1000 en Jumbo hebben ze het. Toevallig afgelopen weekend gekocht en ga vanavond een poging tot doen ![]() Zit ook een potje saus bij. Zelf maken komt eerdaags wel. Eerst maar stap voor stap uitproberen. Ik ga 'm maken met gegrilde groenten (grillpan, paprika en courgette) en geitenkaas. Hoop dat het lukt ![]() | |
djkoelkast | maandag 13 oktober 2014 @ 10:21 |
Oh dat, nou dat is echt geen pizzadeeg hoor. Niet die goedkope en niet die van Danerolles. Het is een heel raar deeg qua structuur, het lijkt totaal, maar dan ook totaal niet op pizzadeeg. Het vult als een malle en het is totaal niet luchtig. Dan nog liever die pizzabodems met saus er al op van de AH, ook totaal niet te vergelijken met een echte zelfgemaakte pizza, maar nog wel binnen te houden. Pizzasaus die bij zo'n pakketje zit is meestal wel aardig, maar niet meer dan dat, ook hier: zelf veel maken en gewoon in kleine beetjes invriezen. | |
empa1010 | maandag 13 oktober 2014 @ 12:09 |
Komt voor de bakker chef ![]() Ik ga zo bij AH eens kijken naar die pizzabodems met saus er al op. Ben benieuwd.... | |
djkoelkast | maandag 13 oktober 2014 @ 12:26 |
Ja maar je gaat ook niet leren autorijden in een skelter. Een deeg maken is echt niet zo moeilijk hoor, bloem, water, gist en zout, beetje kneden en een beetje wachten, meer is het niet. Pizzasaus als je het ècht niet weet: gezeefde tomaten, snufje zout, schepje honing, beetje italiaanse kruiden, 10 minuutjes laten borrelen in een pan en je hebt een basissaus. | |
Class | maandag 13 oktober 2014 @ 23:22 |
Moeilijk totaal niet, maar wel veel werk en wachten ![]() | |
Gripper | maandag 13 oktober 2014 @ 23:35 |
Das het hele idee van écht koken he, dat het tijd kost. Bijna alles waar veel werk in zit, daar proef je de noeste arbeid en het ambacht in terug ![]() | |
Elleska | dinsdag 14 oktober 2014 @ 00:59 |
Pizza maken veel werk? Het vergt wat planning aangezien het deeg een tijd moet rijzen(eventueel ontdooien) en de oven voorverwarmen. Pizza is hier juist voor de luie of drukke dagen. Verse pizza wel te verstaan. Deeg vormen, saus en andere ingrediënten erop en een paar min bakken. Aanvallen. | |
Deeltjesversneller | dinsdag 14 oktober 2014 @ 01:16 |
waarom rijden mannen dan beter dan vrouwen? | |
SiGNe | dinsdag 14 oktober 2014 @ 02:17 |
Ho.. er zijn er niet heul veul maar toch... de zus van Max Verstappen bijv. Die is nu 15 geloof ik maar ik durf toch wel te zeggen dat die beter rijdt dan de gemiddelde vrouw.... en man wat dat betreft. | |
#ANONIEM | woensdag 15 oktober 2014 @ 15:52 |
Wil binnenkort weer eens een pizza gaan maken. Ik vroeg me af wat eigenlijk de beste stand is voor de oven (gewoon een reguliere oven, geen speciale pizzaoven) Heißluft (hetelucht) of Öber-unterhitze(dit is elektrisch toch? onze oven is duits ja ![]() Voorheen deed ik 't altijd met hetelucht, maar ben ook wel benieuwd wat elektrisch doet. Anders probeer ik het gewoon uit [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 15-10-2014 15:56:45 ] | |
ChilllayD | woensdag 15 oktober 2014 @ 16:41 |
Ik doe vanavond weer een poging. Deeg is na 2.5 uur mooi aan het verdubbelen geslagen in hoeveelheid, ff 3 porties gemaakt. 2 voor in de vriezer, 1 voor zo ![]() . | |
ChilllayD | donderdag 16 oktober 2014 @ 10:47 |
![]() Hij was heerlijk! Recept 1 uit de OP. Tomatensaus, Cheddar, Mozzarella, Grana padano en Danablu. Wat vers gesneden Habanero peper en oregano als laatste toevoeging. Wederom bleekjes maar zeer smakelijk! (ik krijg ze gewoon niet bruiner, help? Bestron DLD970) | |
djkoelkast | donderdag 16 oktober 2014 @ 11:09 |
Bodem met saus paar minuutjes in de oven, dan er uit halen, paar minuutjes op een rek, dan kaas er op en terug, wellicht dat dat helpt ![]() | |
djkoelkast | donderdag 16 oktober 2014 @ 11:10 |
Öber-unterhitze is het beste (dat is zeg maar conventioneel), met hetelucht heb je snel een verbrande bovenkant en ongaar deeg. | |
ChilllayD | donderdag 16 oktober 2014 @ 12:16 |
En die eerste paar minuutjes, op max temp, boven en onderhitte? (in bestron?). | |
djkoelkast | donderdag 16 oktober 2014 @ 12:29 |
Altijd alles op max toch ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 16 oktober 2014 @ 12:41 |
thx, ik ga t straks proberen ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 16 oktober 2014 @ 15:06 |
Zelfgemaakte saus kan je gewoon invriezen toch en dan weer in een pannetje ontdooien? Dan ga ik straks even veel saus maken. | |
djkoelkast | donderdag 16 oktober 2014 @ 15:28 |
Ik laat het een half uur borrelen, daarna als het afgekoeld is in zakjes waarmee ik 2 pizza's kan maken invriezen. De avond voor je het nodig hebt in de koelkast, als je het gaat gebruiken even doorroeren en je kunt het dan gewoon koud gebruiken. Ontdooien in een pannetje is niet nodig. | |
Iemand91 | donderdag 16 oktober 2014 @ 15:31 |
Wat wij doen is het in ijsblokjes laten invriezen. Wanneer het nodig is een paar blokjes een kopje o.i.d een paar seconden in de magnetron. | |
#ANONIEM | donderdag 16 oktober 2014 @ 17:17 |
Had geen ui in huis dus maar tomaten frito gebruikt. Volgende keer maak ik het wel zelf ![]() Nog 'n vraag ![]() ![]() ![]() | |
ChilllayD | donderdag 16 oktober 2014 @ 17:40 |
'Hahahah, ben benieuwd hoe dat gaat aflopen als je nu niets in huis hebt ![]() Ik gebruik de bodem van m'n taartvorm, daarop beleg ik de pizza ook en dan gooi ik 'm zo op m'n pizzasteen ![]() Heb 2 'schepjes' gekregen bij de Bestron, rvs maar dat plakt te hard! | |
Elleska | donderdag 16 oktober 2014 @ 17:54 |
stuk karton werkt ook prima. | |
#ANONIEM | donderdag 16 oktober 2014 @ 18:54 |
Waarom heb ik daar niet aan gedacht ![]() ![]() Had alleen geen ui, voor de rest had ik alles en een pakje tomaten frito dus. ![]() [ Bericht 21% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2014 18:55:16 ] | |
#ANONIEM | donderdag 16 oktober 2014 @ 18:55 |
Dit keer op 300 graden gebakken, eerst de bakplaat warm laten worden (geen pizzasteen dus) en dan de pizza erop.![]() ![]() Hij was echt vele malen lekkerder dan toen ik nog met hetelucht bakte ![]() ![]() Ja. Heel veel beleg, maar ik had maar 2 pizza's voor 4 personen en had geen zin om 4 pizza's te maken. [ Bericht 70% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2014 19:04:52 ] | |
ChilllayD | maandag 20 oktober 2014 @ 15:15 |
Ik dacht gister, laat ik eens een heeeeeeele dunne pizza maken, dapper ding! Saus, beleg er op (als eerste cheddar geraspt), blabla, Bestron in en gaan. Normaliter draai ik 'm na een minuutje of 2 a 3, krijg ik 'm toch niet van z'n plek grrrrr. Was hij op 1 plek toch té dun en was er een gaatje ontstaan ![]() Heb 'm redelijk in beweging kunnen houden en nog wel heel van de steen gekregen maar die is nu best wel, bah ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 00:29 |
Ik dacht, heujh. Vershoud folie erom en in de nacht in de koelkast. (had al 2/3 uur gerezen).. Ga ik net toch ff checken voor het slapengaan..![]() ![]() ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 21 oktober 2014 @ 00:50 |
Zit vast heel veel gist in dan. | |
Jellereppe | dinsdag 21 oktober 2014 @ 02:56 |
Tja, ze houden een keer in de zoveel tijd wereldkampioenschappen pizza maken in Italië. Dat zou wel interessant zijn om te zien. Heb je ook verschillende categorieën waaraan je mee kunt doen etc. etc. Die pizzabakkers melden zich dan bijvoorbeeld aan voor twee/drie categorieën pizza's waar ze echt goed in zijn. | |
empa1010 | dinsdag 21 oktober 2014 @ 12:50 |
Jullie bakken dus niet op hetelucht maar uitsluitend boven- en onderwarmte? Ben ook aan het beginnen, maar nog met simpele kant- en klare bodems van AH... Eerdaags zelf een poging wagen tot het maken van deeg. | |
ChilllayD | dinsdag 21 oktober 2014 @ 16:44 |
Lekker snel eigen deeg gaan maken hoor, veel leuker en lekkerderrrrrr ![]() Ik bak niet (meer) in m'n gewone oven. Kan maar tot 250gr en dat bereikt hij werkelijk niet. Heb overigens ook geen losse steen, anders zou het wel te doen zijn. | |
Pandaplint | dinsdag 21 oktober 2014 @ 16:59 |
Inderdaad. Binnenkort ga ik ook weer even een voorraadje deeg maken. Lekker en makkelijk ![]() Heb helaas alleen een hete lucht oven beschikbaar die tot 230c gaat. Maar gaat eigenlijk prima. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:02 |
Heb het recept uit de OP gebruikt. Maar heb 1050 gram bloem gebruikt zodat ik gelijk deeg heb voor veel pizza's.. Heb ik een omreken fout gemaakt met het gist ![]() 350g bloem * 3 is 1050, 7g gist * 3 is 21g toch ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:04 |
Ja, maar dat is voor pizza's die je lang laat rijzen véél te veel. Ik heb het al eens uitgelegd, je hebt totaal niet zo veel gist nodig, tenzij je deeg in een uur klaar moet zijn. Deze post:
| |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:05 |
oh ![]() Handig voor de volgende keer ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:08 |
Ik moet eigenlijk gewoon een keer verse gist zien te fixen | |
djkoelkast | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:11 |
Dat maakt geen verschil qua rijstijd hoor, qua smaak ook niet eens echt. Je moet alleen wel de verse gist eerst 'starten'. Hier verkopen ze het bij de Dekamarkt in pakjes van ik geloof 28g, of ik kan een van de lokale bakkers bellen, dan leggen ze het klaar per ons. Er is hier nog maar 1 bakker die met verse gist werkt, de rest werkt met vloeibare gist en bakmixen ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:11 |
Nee niet voor de rijstijd, maar ik dacht gelezen te hebben dat je pizza er wel beter mee werd. Dacht ik. | |
ChilllayD | dinsdag 21 oktober 2014 @ 17:27 |
- 350 gram bloem * - 2,5 deciliter lauw water** - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 7g instant gist Stel je maakt 'm zo en wilt (ook?) in de koelkast laten rijzen. Eerst een aantal uur op kamertemp rijzen, vervolgens de koeling in voor een nacht. Hoeveel gist zou je dan aanraden? En beter nog, je wilt invriezen; Eerste keer op kampertemp voor hoeveel uur/hoeveel gist alvorens je het gaat invriezen? | |
empa1010 | dinsdag 21 oktober 2014 @ 18:37 |
Lijkt me ook erg leuk om te gaan doen. Maar dit opstapje gaat vooralsnog goed. Vorige week zo'n kant en klare doos gekocht met vers deeg en een potje saus. Vanochtend 2 in 1 van die AH pizzabodems met tomatensaus er al op. Aangezien die beter zouden zijn. Volgende stap is zelf maken hoop ik... Zit alleen tegen die percentages en gedoe aan te hikken. Waar bak jij nu in? Die van mij kan ook tot 250 (Miele) Moet zeggen dat de eerste, vorige week, erg lekker was. Maar als jullie 'm zouden proeven tuf je 'm mogelijk uit ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 20:51 |
Het hoeft niet gelijk perfect. Het recept uit de OP is prima, ik heb zelf eigenlijk nooit naar percentages gekeken. | |
djkoelkast | dinsdag 21 oktober 2014 @ 20:53 |
Pizza +/- 0,15% gist van het gewicht van je deeg 800g deeg = 1,2g gist dit is 600g deeg, dus 0,9g gist, of vooruit 1 moet wel kunnen. Instantgist dus. Paar uur op kamertemperatuur, overnacht in de koelkast, dan invriezen. | |
#ANONIEM | dinsdag 21 oktober 2014 @ 20:55 |
Oh, moet het eerst in de koelkast? ![]() ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 21 oktober 2014 @ 20:57 |
Moet niet hoor, maar als je het toch gaat invriezen: hoe langer je het deeg laat rijzen/rusten (al dan niet op koelkasttemperatuur) hoe lekkerder het wordt en als je het toch gaat invriezen kan dat net zo goed morgen toch ![]() | |
ChilllayD | dinsdag 21 oktober 2014 @ 22:50 |
Top, thanks! | |
ChilllayD | dinsdag 21 oktober 2014 @ 22:51 |
In een Bestron pizza oven ![]() | |
Friday12 | dinsdag 21 oktober 2014 @ 22:55 |
Welke? Ze hebben verschillende ![]() Zoek ook nog een pizza oventje van rond de 60e | |
ChilllayD | dinsdag 21 oktober 2014 @ 23:00 |
DLD970 en ben er heeeeeeeeeel blij mee ![]() | |
SiGNe | woensdag 22 oktober 2014 @ 00:09 |
Ik zag vandaag bij de "Turk" ook een soort pizza-oven maar dan iets hoger en klapdeurtjes aan de voorkant.. ¤45,- Ben het merk vergeten maar 't leek me wel interessant. 't was misschien niet hoog genoeg voor een kip maar als je die wat plat mept... of 2 pizza's tegelijk.. ik ga eens even googlen naar 't merk en de resultaten want ik vond het opzich wel een interessant ding | |
djkoelkast | woensdag 22 oktober 2014 @ 00:55 |
Zie deze post CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #20 Of het wat is weet ik ook niet, maar wel met steen en zulks. | |
#ANONIEM | woensdag 22 oktober 2014 @ 01:05 |
Maar werkt dat nog als je pizza niet perfect rond is eigenlijk? ![]() | |
ChilllayD | woensdag 22 oktober 2014 @ 01:15 |
Why not? Werkt perfect. Mijn 1e poging was bijna een pizza calzone geworden zo beroerd! ![]() | |
Dingflofbips | woensdag 22 oktober 2014 @ 07:55 |
Die gaat tot 250' (http://shop.zentrada.nl/A(...)C:click:soid:7773848) En wat mij opvalt is dat die Ferrari nog steeds wordt geadverteerd met 450graden ..(https://m.bol.com/nl/p/pi(...)ia/9200000009577209/) Is dat laatste waarheid? Gelet op die beperkingen van de EU. | |
Gladiooo | woensdag 22 oktober 2014 @ 16:35 |
Ik ben van plan om van de week ook weer eens pizza's te gaan maken. Alleen dan wel de zogenaamde dikkere 'panpizza's'. Ik bestel morgen even zo'n bakvorm maar ik heb nog wat vraagjes: Ik heb vorig jaar zo'n pizza oventje gekocht, namelijk de Ferrari Delizia. Perfect dingetje, bakt echt heerlijke dunne pizza's. Oventje gaat toch 400 graden geloof ik. Nu is mijn vraag: kan ik die pan pizza ook in dit oventje bakken, en zo ja op welke temperatuur is het het beste? Of kan ik hem beter gewoon in een normale oven over een langere tijd bakken? Nog een vraagje: hoe krijg ik het deeg zo mooi dat het een wat dikkere pizza word? Komen daar nog trucs bij kijken of is het gewoon een kwestie van meer deeg in die pan? | |
ChilllayD | woensdag 22 oktober 2014 @ 16:37 |
Lijkt mij een kwestie van meer deeg/minder dun maken. Van pan-pizza's heb ik verder geen verstand... ook niet of die in de Ferrari kunnen. Zal toch wel? Wat minder heet dan inderdaad, anders krijg je de binnenkant denk ik niet gaar. Lekker hoor, waar beleg je 'm mee? | |
Gladiooo | woensdag 22 oktober 2014 @ 21:46 |
Ik naam aan dat hij wel in die Ferrari gebakken kan worden ja maar had wel eens iets gelezen over dat je een pan pizza lang moest bakken op niet al te hoge temperatuur.. Ik ga denk ik gewoon voor pepperoni ![]() | |
Sparafucile | donderdag 23 oktober 2014 @ 13:54 |
Afgelopen weekend viel het pizzabakken in het water door de regen, daarom deze week maar weer eens diepvriespizza uit de gewone oven gegeten, want beloofd is beloofd aan de kinderen. Maar voor mij hoeft het niet meer, onverse ingredienten en bodem met de structuur van MDF. Zodra we een droge dag hebben stook ik mijn houtoven weer op. | |
Gripper | donderdag 23 oktober 2014 @ 14:39 |
Regent het ook binnen in je houtoven dan? ![]() | |
SiGNe | vrijdag 24 oktober 2014 @ 03:53 |
Gevonden, een Itimat: ![]() Nu maar eens uitzoeken hoe warm dat ding kan worden... http://www.hatrading.nl/W(...)met-thermostaat.html 50-300 graden dus.. hmm 't wordt al interessanter ![]() [ Bericht 31% gewijzigd door SiGNe op 24-10-2014 04:05:34 ] | |
ChilllayD | vrijdag 24 oktober 2014 @ 10:09 |
En dan wil je er een steen in plaatsen? | |
ChilllayD | maandag 27 oktober 2014 @ 16:06 |
Hallo pizza-saus, lekker de vriezer in ![]() ![]() | |
minilot | maandag 27 oktober 2014 @ 16:15 |
![]() Wat een goed idee! Als je maar één pizza maakt heb je natuurlijk maar een beetje nodig ![]() | |
#ANONIEM | maandag 27 oktober 2014 @ 16:25 |
Zijn dat van die ijsblokzakjes? | |
ChilllayD | maandag 27 oktober 2014 @ 16:27 |
Haha ja, gewoon ijsblokzakjes ![]() | |
derLudolf | donderdag 30 oktober 2014 @ 22:35 |
Een tijdje geleden kwam ik deze reportage tegen. Had er nog niet aan gedacht om hem hier te delen. Een aantal van jullie moest na een of ander propaganda filmpje van Wakker Dier niets meer hebben van buffelmozerella. Wel, zie hier een veel reeëler beeld van de situatie op een dergelijk bedrijf. Ongezonde dieren geven immers minder melk ![]() http://www.boerderij.nl/R(...)uid-Italie-1607903W/ | |
ChilllayD | zaterdag 8 november 2014 @ 18:52 |
Goed gelukt vandaag!![]() Tomatensaus, Mozzarella, Cheddar, Grada pedano en Danablu. En als laatste wat oregano en pepperflakes! ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 8 november 2014 @ 19:28 |
![]() Turkse pizza's ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 8 november 2014 @ 19:29 |
Het gaat ook om buffelmozzarella die je in de supermarkt koopt voor 1,99 per pakje, van dat spul waar 100.000 kilo per dag van gemaakt wordt. Als je authentiek spul koopt bij iemand met liefde voor die beesten dan zal het er heel anders aan toegaan. Net als met schapenwol. | |
Eslem | zaterdag 8 november 2014 @ 20:11 |
Niet doen, zonde van je geld ![]() | |
SiGNe | zaterdag 8 november 2014 @ 20:20 |
Ik zat er al best aan te twijfelen, zo vaak eet ik ook geen pizza. Plus ze hadden in die winkel wel een flinke gietijzeren wokbrander staan en wokken doe ik wel vaker. Ik moet alleen even kijken hoe ik dat dan aansluit en of 2 gasstellen op 1 aansluiting zijn te maken. ![]() Ik hoop dat ie ook gewoon op kookgas kan en niet perse aan een fles moet, scheelt ook weer in kosten. | |
ChilllayD | zaterdag 15 november 2014 @ 15:23 |
Stilletjes hier ![]() Ik ben weer een voorraadje aan het maken voor in de vriezer ![]() | |
#ANONIEM | zondag 23 november 2014 @ 14:52 |
#ANONIEM | zondag 23 november 2014 @ 14:54 |
Die comments.. "Lack of cheese" 'murica ![]() | |
djkoelkast | zondag 23 november 2014 @ 15:14 |
Overdosis kaas is anders heul lekker ![]() | |
ChilllayD | zondag 23 november 2014 @ 18:33 |
Zwarte basil, hompen ongesmolten klodders kaas, jakkie! Overdosis saus... niet mijn smaak ![]() Wel mooie overload aan deegjes ![]() | |
monkeybrain | zondag 30 november 2014 @ 00:31 |
Amerikanen ![]() Pizza is van origine pauper voedsel voor armelui. Dit is een originele Italiaanse pizza margherita. Dat een goed belegen pizza beter smaakt is een ander verhaal. | |
Postbus100 | zondag 30 november 2014 @ 11:33 |
Ik heb gisteravond weer een deeg gemaakt ![]() | |
ChilllayD | zondag 30 november 2014 @ 16:21 |
Is juist beter, langer in de koelkast. Althans, ligt er aan, hoeveel gist? ![]() | |
Postbus100 | zondag 30 november 2014 @ 17:36 |
1 zakje (recept uit OP). Pizza zit er nu in. Heb toch wel zin in warm avondeten ipv warme lunch | |
LintuxCx | zondag 30 november 2014 @ 23:43 |
Gisteren weer eens een paar gemaakt.![]() Echt mooi bruin lukt me niet zonder dat de toppings zo ongeveer aanbranden. Maar het smaakte iig wel. ![]() | |
mauriceke22 | dinsdag 9 december 2014 @ 17:02 |
vraagje he, wat zit er hier op de rand van deze pizza ? https://dl.dropboxusercon(...)za/220512/pizza2.jpg En dan bedoel ik die puntjes want dat hebben ze volgens bij bij new york pizza ook. | |
motorbloempje | dinsdag 9 december 2014 @ 17:04 |
Bloem? | |
mauriceke22 | dinsdag 9 december 2014 @ 17:06 |
maar gisteren hadden wij ook pizza gemaakt met "bloem" ![]() | |
ChilllayD | dinsdag 9 december 2014 @ 22:31 |
Is inderdaad gewoon bloem. | |
derLudolf | woensdag 10 december 2014 @ 08:22 |
Griesmeel misschien? | |
timmmmm | woensdag 10 december 2014 @ 08:30 |
Rijststrooimeel korrelt zo. | |
Catch22- | woensdag 10 december 2014 @ 09:07 |
wij doen altijd de bodem met tomatensaus eerst een minuut of vijf in de oven, dan beleggen en dan weer in de oven | |
franky_sl | woensdag 10 december 2014 @ 10:40 |
Semolina is dat; fijn gemalen griesmeel. Pizzabakkers gebruiken het vaak op hun pizzaschep, zodat het deeg er makkelijk vanaf schuift. Dat verklaard ook de witte 'korrels' op de rand. | |
djkoelkast | woensdag 10 december 2014 @ 10:54 |
Vooral van die neppizzeria's gebruiken dat (New York Pizza, Domino's en van die kebabtenten die ook pizza's verkopen). Bij de echte italiaan wordt er alleen bloem gebruikt. | |
mauriceke22 | woensdag 10 december 2014 @ 21:30 |
Als ik meer smaak wil toevoegen aan een pizza wat is dan echt lekker? Men zegt dat bijvoorbeeld knoflook olie op de rand smeren extra smaak geeft maar ik zelf proef daar niet zoveel van. is er niet iets wat ik tussen het deeg kan doen wat meer smaak creëert ? | |
emmyemmy | woensdag 10 december 2014 @ 21:34 |
Ik doe altijd zeezout over de rand heen voor hij de oven in gaat ![]() | |
Che_ | woensdag 10 december 2014 @ 21:35 |
Heeft iemand ervaring met die Ferrari pizzaoven ? | |
mauriceke22 | woensdag 10 december 2014 @ 21:40 |
Als je sesam op de rand zou strooien zou dat lekker zijn of verbrand de sesam dan.. lijkt me niet toch? | |
WKFinal2010 | donderdag 11 december 2014 @ 10:20 |
Nee, tenzij je het het enorm verhit maar aangezien er ook broodjes met sesam bij de bakkerij gefabriceerd worden lijkt het me met een normale oven prima te doen. | |
AlexRow | zaterdag 13 december 2014 @ 09:25 |
Ik ga vandaag een pizzafeestje geven, maar zou graag nog wat insoirarie willen hebben qua mogelijke toppings. Ik heb nu zelf bedacht: ui Gerapte kaas mozerella een blauwe kaas paprika ananas(voor de liefhebbers) Salami misschien nog een andere worst Ik zoek voornamelijk nog naar wat vegetatische dingen die ik zou kunnen gebruiken. | |
Myraela | zaterdag 13 december 2014 @ 09:55 |
Champignons, olijven, spinazie, pepertjes, gegrilde courgette, artisjok. | |
timmmmm | zaterdag 13 december 2014 @ 10:05 |
Tomaat, rode ui, paddestoelen (champignon, portobello, oesterzwam), aubergine zou kunnen, mijn zus vindt dat heerlijk, ik vind het de meest nietszeggende groente die er is, en nog wat groens om het af te maken als in basilicum, rucola etc. Qua kaas vind ik port salut heerlijk op pizza | |
djkoelkast | zaterdag 13 december 2014 @ 10:53 |
Brie, emmentaler, verse oregano (als je dat niet hebt gedroogde pizzakruiden in een bakje), olijfolie, een goede ham, geraspte parmezaan (Parmigiano Reggiano). | |
AlexRow | zaterdag 13 december 2014 @ 12:56 |
Iemand misschien ook nog een kip idee? Voor de niet varkensvleesetenden is dat wel fijn. | |
Erasmo | zaterdag 13 december 2014 @ 12:59 |
Kip in bbq marinade natuurlijk. | |
timmmmm | zaterdag 13 december 2014 @ 13:04 |
Ik vind zelf kip cajun of kip met pesto erg lekker. Kip cajun is dan het makkelijkst, gewoon in de supermarkt een potje cajunkruiden kopen, lekker met wat olie de kip in laten marineren en gaan met die banaan. Nog een tipje trouwens, haal ipv salami spinata romana. Zelfde idee maar véél lekkerder, doet het erg goed op pizza | |
timmmmm | zaterdag 13 december 2014 @ 14:37 |
Ik maak vandaag ook weer eens een pizzaatje, het deeg staat te rijzen | |
AlexRow | zaterdag 13 december 2014 @ 16:43 |
Zou iemand mij het verschil tussen instant gist en vers gist kunnen vertellen, behalve dat je van verse gist meer nodig hebt? Ik heb zelf nog nooit verse gist gebruikt. ![]() Dit is trouwens mijn pizzasteen(eigenlijk een pan om vlees op te bakken), ooit gekocht toen ik in Brazilie was. Ongeveer een a anderhalf dik met een koperen rand. Gemaakt van dit spul http://en.wikipedia.org/wiki/Soapstone Blijkbaar maken ze in Brazilie hele pannen van dit spul, ik was zelf helemaal vergeten dat ik hem nog had liggen. [ Bericht 11% gewijzigd door AlexRow op 13-12-2014 16:55:27 ] | |
D. | zaterdag 27 december 2014 @ 18:40 |
Hoe verhuizen jullie een verse pizza van het aanrecht de oven in? Neem aan dat niet iedereen een pizzaschep heeft ![]() | |
vinnypassy | zaterdag 27 december 2014 @ 18:45 |
Het deeg op bakpapier uitrollen en beleggen en die dan op de baksteen slepen. | |
Drossie | zaterdag 27 december 2014 @ 19:36 |
Vorige week kreeg ik een Trebs pizza-oven. Ik had een beetje schrik, maar het werkt echt goed! We hebben veel plezier gehad en erg lekkere pizza's gegeten. Een echte aanrader! ![]() | |
derLudolf | zaterdag 27 december 2014 @ 19:41 |
Die kun je zelf maken van een stukje triplex ![]() | |
D. | zaterdag 27 december 2014 @ 20:02 |
We hebben een pizza-maker, dus dan zouden we 'm weer van het papier af moeten trekken ![]() Ik denk er nog ff over na ![]() | |
ChilllayD | zondag 28 december 2014 @ 01:03 |
Ik beleg m'n pizza op een bodem van een taartvorm. Daarop wel eerst een flink strooisel van bloem en paneermeel, dan schuif ik 'm zo op de pizza steen! | |
MonkNL | zondag 28 december 2014 @ 09:18 |
Ik heb een vergelijkbare oven, werkt prima. Ik ben zelf op zoek gegaan naar een oud model van de Pizza Alfredo. Die gaat tot bijna 400 graden. Door een verandering van de Europese wetgeving hebben ze de nieuwe lijn aangepast en wordt deze tussen de 250 en 300 graden. Verder zijn het prima oventjes. Veel sneller op temperatuur en makkelijker om je pizza in te schieten. Door dat oventje is mijn pizza verslaving alleen maar groter geworden en heb ik inmiddels een steenoven in de tuin staan. | |
Pandaplint | zondag 28 december 2014 @ 13:03 |
Pizza bakken blijft toch wel de beste manier om gourmetoverblijfsels op te maken ![]() ![]() | |
djkoelkast | zondag 28 december 2014 @ 13:18 |
Jij gourmet met konijnenstekken (beter bekend als paardenbloemblad)? ![]() | |
Che_ | maandag 29 december 2014 @ 20:06 |
300 graden is wel genoeg voor zo'n Ferrari pizzaoven. Ik ga er eentje halen, wel handig | |
emmyemmy | maandag 29 december 2014 @ 23:37 |
Rucola.. | |
Lienekien | maandag 29 december 2014 @ 23:42 |
Koelkast herkent rucola niet. ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 00:26 |
Groeit hier als onkruid met paardenbloemen in het midden. | |
Elleska | dinsdag 30 december 2014 @ 00:31 |
Dan heb jij gemuteerd onkruid in de tuin. | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 00:53 |
Komt door al die geïmpregneerde schuttingen. Vandaag of morgen trek ik ze er uit. | |
derLudolf | dinsdag 30 december 2014 @ 01:23 |
Haha en dan met oudjaar in de hens? | |
HansvanOchten | dinsdag 30 december 2014 @ 07:57 |
Zo mijn vriendin heeft een kitchenaid deegmixer gekregen voor kerst, en het deeg wat uit zo een apparaat komt is toch wel stukken beter/luchtiger dan met de hand ![]() | |
MonkNL | dinsdag 30 december 2014 @ 09:36 |
Dan zou ik eens goed naar je kneedtechniek kijken.. ![]() ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 09:51 |
Dan heb je helemaal overal gif ![]() | |
Myraela | dinsdag 30 december 2014 @ 09:58 |
Ik vind het juist heerlijk om deeg met de hand te kneden, mijn KitchenAid is vooral heilig bij het opkloppen van eiwitten of slagroom. ![]() | |
HansvanOchten | dinsdag 30 december 2014 @ 10:02 |
Ik denk dat ik gewoon te lui was om 15 min met de hand te kneden..... | |
#ANONIEM | dinsdag 30 december 2014 @ 15:46 |
Hoe heette datgeen nou wat je op de pizzaschep ding moest doen zodat het niet vast ging zitten? | |
djkoelkast | dinsdag 30 december 2014 @ 15:49 |
Griesmeel/semolina (is hetzelfde) | |
derLudolf | dinsdag 30 december 2014 @ 23:17 |
Jeej de nieuwe inbouwoven bij mijn ouders gaat tot 300°C. Opzichte gaat het niet slecht nu met 250°C een een steen maar toch ![]() | |
ChilllayD | woensdag 31 december 2014 @ 01:25 |
Paneermeel werkt ook ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 31 december 2014 @ 01:26 |
Proef je dat niet dan, die paar korrels die bovenop komen | |
ChilllayD | woensdag 31 december 2014 @ 13:37 |
Onderop..... en nee ik proef ze niet. Vallen er af en bij teveel 'veeg' je ze er af.
| |
benkruk | woensdag 31 december 2014 @ 14:29 |
Vandaag mijn eerste pizza gemaakt. Was fanatiek bezig met zelf brood bakken en nu dus ook pizza! Recept van fok! gebruikt en gebakken op een pizzasteen in een hete lucht oven op 250 graden. Resultaat was geweldig! Zo anders dan een diepvries of domino pizza. Is overigens den tonijn pizza! ![]() | |
Landysh | dinsdag 6 januari 2015 @ 18:01 |
Ziet er goed uit. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 13 januari 2015 @ 14:31 |
Wel een beetje dood hier ![]() Wat zijn nou alternatieven voor een bodem van tomatensaus? | |
Gripper | dinsdag 13 januari 2015 @ 14:51 |
Ik gebruik best vaak deze: ![]() Ff in een maatbeker, blender erop, klein schepje suiker of kneepje honing en een snufje zout. Heerlijk dunne en goed smeerbare saus heb je dan. En als het wat meer tijd mag kosten tomaten inkoken, maar waarom zou je als je al hele goede zuid-europese tomaten in blik hebt? | |
benkruk | dinsdag 13 januari 2015 @ 14:59 |
Ik gebruik Heinz Tomato Frito. Klaar voo gebruik uit een pakje. En erg goedkoop (meen iets van 60 cent, genoeg voor ca 8 pizza's gok ik). Afgelopen week nog een pizza gemaakt trouwens. Was weer heerlijk en de vorm was top! ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 13 januari 2015 @ 15:04 |
Ik bedoelde meer of er ook lekkere sauzen voor op de bodem waren die helemaal niet op basis van tomaten ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 13 januari 2015 @ 15:04 |
Die frito gebruik ik nu ook meestal ![]() | |
Gripper | dinsdag 13 januari 2015 @ 15:25 |
Aha. Nou, nu gaat iedereen lachen, maar: nutella!! ![]() Maak een rotolino ( lange reep pizzadeeg, oprollen met vulling erin) Die bakken op de steen; en direct als ie uit de oven is in stukjes snijden en eten als snack. Omnomnomnom !!! Uit het fantastische boek "pizza" van alba pezzone | |
#ANONIEM | dinsdag 13 januari 2015 @ 15:30 |
wtf? ![]() ![]() | |
MonkNL | dinsdag 13 januari 2015 @ 15:53 |
Niks ![]() ![]() | |
Gripper | dinsdag 13 januari 2015 @ 16:06 |
Wat nou, t is echt superlekker als toetje of snack ![]() Italianen maken echt alles met pizzadeeg. Zoek maar eens op rotolino, pizza frita, ze maken ook kleine ronde broodjes (schijfje van 10 cm, beleg er tussen, nog een schijfje erop) eigenlijk een soort calzone. Zijn ook heel veel pizza dolce te vinden op de menukaart in napolitaanse pizzeria's. con Mele, con Pere... Waarom niet, wij flikkeren ook appel en rozijn op onze pannekoek maar beleggen m evengoed met ham kaas en champignons. Als je dat boek tegenkomt in een kookwinkel, blader maar eens door ![]() | |
AdoraBelle | dinsdag 13 januari 2015 @ 16:20 |
Bedankt voor de Nutella tip. Lijkt me erg lekker ![]() | |
derLudolf | woensdag 14 januari 2015 @ 00:16 |
Ik heb inderdaad ook wel es gehoord van een vriendin uit Italie dat ze daar Nutella en peren op pizza's doen. Met peren lijkt mee dan nog wel lekker, maar Nutella ![]() ![]() Dunne plakken aardappels ( zeg 1millimeter ofzo) doen ze ook wel | |
LenP | donderdag 15 januari 2015 @ 11:36 |
Weet iemand waar je een pizzasteen kan kopen in de buurt van Rotterdam? edit: en dan niet bij het kookpunt... [ Bericht 25% gewijzigd door LenP op 15-01-2015 11:49:25 (kookpunt is echt belachelijk duur) ] | |
Rory78 | dinsdag 20 januari 2015 @ 22:26 |
Oeh! Een Zelf Pizza Maken topic.. Afgelopen weekend een houtoven gekocht. Binnenkort wordt 'ie geïnstalleerd. Kan ik me hier ondertussen even inlezen.. | |
derLudolf | dinsdag 20 januari 2015 @ 23:36 |
Ik heb die van mij bij een steenhandel weg. Volgens mij ¤8 inclusief op maat zagen. Steen is 3 cm dik. | |
#ANONIEM | zaterdag 24 januari 2015 @ 20:45 |
Ik ga binnenkort van wat triplex wat ik nog heb liggen een pizzaschep zagen. Is het handig om die dingen te lakken of zeg ik dan iets heel geks? Wat doen ze in de fabriek nog aan bewerking met dat hout? ![]() | |
ijdod | zondag 25 januari 2015 @ 11:11 |
Als ik uitga van recept 1 uit de openingspost, wat is dat het meest geschikte moment om ze in te vriezen? Nog voor het rijzen (dus kneden -> vriezer) of er na, na het luchtig kneden? Tot nu toe nog niet nodig gehad, alles direct opgegeten ![]() | |
Gripper | maandag 26 januari 2015 @ 10:11 |
Als je een triplex plankje hebt van zeg 6 mm, dan wil je een klein schuin randje eraan hebben om beter te kunnen scheppen. Die rand moet je goed schuren om alle splinters weg te krijgen. En verder zou ik m helemaal naturel houden, niks lakken. Betekent dan natuurlijk wel dat er vlekken in zullen komen, maar je pakt er toch alleen maar bebloemde bodems mee op? Een dunne RvS schep is trouwens wel prettiger dan een houten plaatje hoor. Sinds ik daarmee werk, komt het een stuk minder vaak voor dat m'n pizza in een ongewenste calzone verandert. | |
LenP | donderdag 29 januari 2015 @ 11:31 |
hoe kom je aan die rvs schep? Zelfgemaakt of ergens gekocht? | |
LenP | donderdag 29 januari 2015 @ 11:31 |
Wat is het adres? Heb inmiddels een ronde steen van ca. 1cm bij de V&D aangeschaft, maar toch... | |
Sigaartje | donderdag 29 januari 2015 @ 11:33 |
Leuk topic. Hier moet ik vaker komen. ![]() | |
MonkNL | donderdag 29 januari 2015 @ 11:49 |
Pff WTB lente!! Althans, betere temperaturen in de avond, zonder wind, regen en sneeuw!![]() Heb voor de hele zomer hout liggen.. | |
de_boswachter | donderdag 29 januari 2015 @ 12:31 |
Die vraag wou ik net ook stellen. Afgelopen zaterdag weer eens een eigen pizza gemaakt, incl. eigen bodem ![]() Enige wat ik minder vond, ik had spelt genomen. Dan smaakt je pizza toch meer naar spelt vind ik. Bodem hoor een naturel smaak te hebben, zoals bij de pizzeria. En die bodem, wat doen jullie daar mee? Gewoon altijd zo'n potje halen, that's it? Koop je die gewoon bij de plaatselijke super? | |
#ANONIEM | zondag 1 februari 2015 @ 20:12 |
Pizzasteen gebruikt dit keer, 3 pizza's. Was echt vele male beter. Alleen had ik nog geen schietplankje dus moest ik gaan kutten met een glazen snijplaat ![]() Ik dacht ik gooi wel alvast wat griesmeel op de pizzasteen voor die in de oven gaat.. Een halfuur later ruik ik wat aanbranden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niet heel goed te zien, maar die was echt super dun ![]() En knapperig dat ze waren ![]() | |
Gripper | zondag 1 februari 2015 @ 21:27 |
Gekocht bij een kookwinkel, als je ff zoekt op Google vind je meerdere aanbieders. Geen ronde schep nemen maar een vierkant blad, dan heb je een goede rechte platte kant waarlangs de pizza op de steen kan schudden. Ik kon toen kiezen uit een korte en een lange houten steel. Maar omdat we wel graag een échte schep wilden, de lange genomen. Kreng staat natuurlijk nu altijd in de weg in een hoek van de keuken want een anderhalve meter lange keukenaccessoire stop je niet in een la ![]() | |
Opblaaspop077 | maandag 9 februari 2015 @ 01:20 |
Hmm onze oven wordt ook warm 250+. Maar sommige mensen thuis vinden de oven dan enorm stinken. (Teveel meel op de steen wordt bruin en gaat zo raar ruiken.) Wat kan ik hier tegen doen? | |
djkoelkast | maandag 9 februari 2015 @ 01:22 |
Geen meel op je steen doen, maar gewoon genoeg griesmeel onder de bodem. Ik doe nooit meel/griesmeel op de steen zèlf. Mijn ervaring is eerst even voorbakken met alleen tomatensaus werkt het beste in een standaard thuisoven. Dan is de bodem al een beetje harder aan de onderkant, er uithalen, verder beleggen, terug de oven in. | |
Opblaaspop077 | maandag 9 februari 2015 @ 01:34 |
Het gaat om het meel wat langs de pizza vliegt en valt en dus op de steen blijft liggen. Of op de oven zelf komt. Hebben ook geen schep dus dan hem altijd 1minuutje op een soort rooster leggen en na 1 minuut als die 'gaar' is kun je hem er zo af schuiven en gaat die op de steen. Tevens worden de randen nooit echt zo bruin bij ons. En de pizza zelf wel. We gebruiken dan al altijd mozarella voor er op en geen kaas! | |
mime_negert | maandag 9 februari 2015 @ 03:23 |
Zo'n pan lijkt mij ook wel wat, lijkt mij dat je er flink hoge temperaturen mee kunt halen. Hoe ziet je topping eruit wanneer de bodem aan de onderkant gaar is? Helaas kan ik ook nergens een winkel vinden welke deze pannen verkoopt. Iemand enig idee voor een winkel/webshop? [ Bericht 4% gewijzigd door mime_negert op 09-02-2015 03:39:23 ] | |
derLudolf | maandag 9 februari 2015 @ 09:30 |
In Veenendaal maar die steenhandels zitten op veel meer plaatsen. | |
Rowlers | maandag 9 februari 2015 @ 10:55 |
Na dit topic een tijdje gevolgd te hebben ook maar de stap genomen. Ik ben nu de trotse bezitter van een nieuw Ferrari G3 oventje welke ik voor weinig op Markplaats vond . Echt een super ding! Ook heb ik vorige week een rvs pizza/taartschep aangeschaft met precies de juiste afmetingen, voor een lage prijs (20 euro) en zonder lange steel waardoor je m makkelijk op kunt op bergen. Eventueel hier te vinden. Het gaat nu steeds beter. Nu in totaal drie keer pizza gemaakt. De eerste keer was mijn deeg te elastisch waardoor er bijna geen pizza van te maken viel. Ik had het deeg toen in de koelkast laten rijzen, daarna pas verdeeld in bolletjes en meteen proberen te gebruiken maar door het verdelen en de koude temperatuur was het onwerkbaar geworden. De tweede keer was het deeg op kamertemperatuur en had het gerust waardoor het beter ging maar wilde de pizza niet van mijn nieuwe pizzaschep. Pizza half gescheurd en de topping lag op de steen met als resultaat dat de pizzasteen verder zwart door het leven gaat. De derde keer griesmeel gebruikt op de pizzaschep en toen gleed de pizza er zo vanaf en was het resultaat fantastisch! | |
Eslem | donderdag 12 februari 2015 @ 14:26 |
Roomkaas ![]() ![]() | |
ChilllayD | donderdag 12 februari 2015 @ 17:23 |
Creme fraiche! Beetje oregano er door. Heerlijk met ham, bacon, ui, champignons en kaas ![]() Alleen mijn vraag blijft, welke bacon is er nou echt lekker op een pizza? (Bestron oven). | |
Aventura | maandag 16 februari 2015 @ 14:06 |
Help! Gistermiddag pizzadeeg gemaakt, dit heeft een paar uur gerezen. Ondertussen veranderden we van plan en wilden we de pizza niet meer maken. Ik heb de kom met afdekfolie en al in de koelkast gezet. Nu kijk ik net even in de kom en het deeg is geslonken. Hoort dat of is het deeg verpest? Wat moet ik doen als ik de pizza vanavond wil maken, moet ik het dan nu weer buiten de koelkast laten rijzen? | |
Aventura | maandag 16 februari 2015 @ 14:06 |
Buikspek ![]() | |
essnhills | maandag 16 februari 2015 @ 14:15 |
Ik gebruik paprikasaus. Ik kan niet tegen tomaat, dus je moet toch wat ![]() Wat ik doe is als volgt: Ik koop rode paprika's in de aanbieding, die rooster ik in de oven (halveren, schoonmaken en het velletje insmeren met olijfolie) tot het velletje zwart wordt. In een kom met plastic afdekken en laten afkoelen, of in een plastic zakje. Je kan dan de velletjes er zo aftrekken als ze zijn afgekoeld. Even met de staafmixer pureren en je hebt paprikasaus! Ik giet het vervolgens in ijsblokjesvormpjes in de vriezer, zodat ik een lekker voorraadje heb voor van alles (pizza, pasta, overal waar je normaal gesproken tomatensaus voor gebruikt). Gewoon afhankelijk vn wat je er mee gaat doen lekker kruiden ![]() | |
WKFinal2010 | donderdag 26 februari 2015 @ 07:41 |
Laatste resultaat is een pizza Blanco, deeg gemaakt, 1.5 uur laten rijzen. Uitgerold, op hete bakplaat gemikt. Vervolgens mozzarella erover verdeeld en parmezaan en 8 minuten gebakken. Daarna uit de oven, oregano erover, prosciutto uit Italië erop en nog 3 minuten in de oven..fantastisch! Jullie laatste pizza? | |
WKFinal2010 | donderdag 26 februari 2015 @ 07:45 |
Beter is om het deeg in bolletjes op een koele plek te bewaren en wat je niet nodig hebt in te vriezen. Overigens kan je het deeg nog wel gebruiken, maar wat je niet gebruikt wordt kwalitatief minder. Zeker als je het in een grote bak in zijn geheel bewaard hebt. Lage temperaturen werken voor deeg andersom als bij warme temperaturen, het schrikt en krimpt (terug). | |
derLudolf | donderdag 26 februari 2015 @ 11:43 |
11 minuten?? Zo lang? Ik bakte ze altijd in 4:30 in de oude oven. In de nieuwe oven (of eigenlijk 2) nog niet geprobeerd De laatste pizza is eigenlijk al even geleden. Twijfel zelfs of dat dit jaar was of vorig jaar. | |
WKFinal2010 | donderdag 26 februari 2015 @ 13:44 |
Verschilt per oven hè en per ondergrond. Dit was een elektrische oven op 250 graden op een standaard bakplaat. Dus mijn oven heeft dan 8-10 minuten nodig ja. | |
Kadooosh | vrijdag 6 maart 2015 @ 20:13 |
Eerste keer pizza gemaakt. Ik vroeg mij af waarom ie niet wil rijzen. Blijkt dat ik niet het zout bij het gistpapje had moeten doen ![]() | |
derLudolf | vrijdag 6 maart 2015 @ 20:19 |
Ghehe, nee dat vindt je gist niet zo leuk | |
WKFinal2010 | vrijdag 6 maart 2015 @ 23:04 |
Haha, nee dat is niet 't beste nee. Opnieuw gedaan? Resultaat? | |
Kadooosh | zaterdag 7 maart 2015 @ 16:35 |
Kwam er achter dat het niet helemaal juist was tijdens het bakken ![]() ![]() | |
monkeybrain | woensdag 18 maart 2015 @ 23:06 |
Ik heb nog iets ontdekt tijdens het bakken en klooien. Ik had na het bakken de klep van de pizzaoven dichtgedaan en er zat nog een berg polenta op de steen. Na enkele minuten begon het ineens te stinken dus ik trek de klep open. Een enorme zwarte rook walm vloog door de keuken ![]() Tot mijn grote verbazing was de polenta knalzwart geworden en gegroeid in een soort lavasteen. Hier kwam het mooie, de flinke vlekken op de steen leken wel opgezogen door de polenta. Even met de Japanse plamuurmes erover en alles was een stuk schoner. Ik zet mijn oventje dus af en toe buiten neer met flink wat polenta erin om lekker te roken ![]() De Japanse plamuurmessen koop je bij de Action voor minder dan een euro. Krabben je steen makkelijk schoon. ![]() | |
johndoej | zondag 22 maart 2015 @ 21:00 |
We hebben sinds een aantal weken een houtoven om pizza s te bakken. De smaak is perfect, en het bakken gaat supersnel bij een temperatuur van ongeveer 300 graden. De pizza s die ik bak, zien er goed doorbakken uit, maar wat ik minder mooi vind, is vaak de zeer donker of soms zwarte rand . Als advies smeer ik de rand in met olijfolie, maar dat helpt niet. Heeft iemand misschien advies ? [ Bericht 100% gewijzigd door johndoej op 22-03-2015 21:12:07 ] | |
djkoelkast | zondag 22 maart 2015 @ 21:46 |
Er was hier iemand met een metalen rand in zijn oven, kijk hier even: CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19 | |
johndoej | zondag 22 maart 2015 @ 22:13 |
Ja dank je, dat is een goede tip. Ik gebruik deegbolletjes voor de bodem. Heb je ook een idee of 200 gram deeg genoeg is voor een pizza van 33 cm, als dit te weinig is, rol ik ze misschien teveel uit. | |
LintuxCx | maandag 23 maart 2015 @ 09:48 |
Hrm, er vanuit gaande dat het gewicht niet veel verandert tot je begint met bakken, werkt het recept uit de PDF van dit topic met 225g deeg. Dan is rond de 30cm volgens mij wel te doen maar hij wordt dun en je moet wel voorzichtig zijn. Ik heb de laatste paar keren wel meer succes gehad door wat minder (volgens mij minder iig, zie het document) water te gebruiken. Tot die tijd ontstonden er vaak gaatjes in het deeg tijdens het vormen/rekken. | |
johndoej | maandag 23 maart 2015 @ 12:48 |
Ik bedoel te zeggen, als je pizza s wilt hebben van 33 cm, een mooi vol bord, rol je de bodem net zo lang dat hij 33 cm is, en als je dan in mijn geval deegbolletjes hebt van 200 gram, kon de bodem wel eens te dun worden, waardoor de randen sneller verbranden. Vandaar mijn vraag is 200 gram deeg wel genoeg voor een pizza van 33 cm. We houden wel van dunne bodems, maar misschien is dit te. | |
Elleska | maandag 23 maart 2015 @ 12:56 |
een bodem is pas te dun als er gaten in vallen. geen idee op welke manier de dikte van de bodem te maken heeft met zwarte randen? dunnere bodem is eerder klaar dus juist minder zwarte randen zou ik denken. | |
MonkNL | maandag 23 maart 2015 @ 13:22 |
In het andere topic staan al genoeg tips om iets mee te kunnen denk ik? Waarom moet je pizza precies 33 cm zijn? Je kunt ook gewoon 200 gram deeg pakken en hem stretchen totdat de dikte van de bodem en de rand goed zijn ongeachte de precieze diameter van de pizza. Had het ook al in je topic gezegd, maar start eens met het kopen van goede tipo 00 bloem en maak je deeg zelf ipv kant en klare bollen deeg te kopen. Daarnaast geen deegroller gebruiken maar je handen. Op youtube en google zijn er zat filmpjes en instructies te vinden hoe. Lukt het niet de eerste keer? Probeer het dan nog een 2e, 3e, 4e etc keer. Een steenoven lijkt heel makkelijk (Je gooit er wat hout in en steekt het in de fik) maar er komt gewoon een stuk meer bij kijken. Het is geen oven die je even naar 250 graden draait. | |
johndoej | maandag 23 maart 2015 @ 17:06 |
Monk, wij eten niet alleen pizza maar verkopen deze ook op onze camping. En deze moeten gewoon 33 cm zijn, dat een geen discussie. En zelf deeg maken is voor ons te bewerkelijk.Die filmpjes op youtube zijn leuk, maar maak er maar eens 40 achter elkaar. De pizza s zijn geweldig lekker, maar dat zwarte randje om de pizza is gewoon een doorn in mijn oog, vandaar dat ik er zit te wachten op de goed advies. Een metalen scherm om het vuur, lijkt mij ook iets om uit te proberen. | |
LintuxCx | maandag 23 maart 2015 @ 21:35 |
Dan maak je het jezelf natuurlijk niet makkelijk. Mooie goeie pizza's maken is een kunstje dat je kunt leren, maar het dan ook nog snel en continu kunnen doen is nog veel lastiger... Als je 't wil blijven doen dan lijkt het belangrijkste advies mij eigenlijk gewoon: Oefening baart kunst... 't Is zeker leuk maar je wordt niet binnen een paar dagen een expert. | |
MonkNL | maandag 23 maart 2015 @ 22:22 |
Ik snap de rede erachter nog steeds niet. Voor prive of commerciële doeleinden kan ik echt geen reden bedenken waarom je pizza een exact formaat moet hebben. Verkoop je meerdere maten als in klein, medium en groot dan kan je daar toch gewoon een gewicht in deeg aan hangen? Als in 150gr, 180gr en 210gr deeg bijv dat je vormt tot een pizza en deze automatisch in grootte van elkaar verschillen? Zie dit niet als kritiek oid of dat ik je probeer over te halen om iets anders te doen. Het is jouw camping en jouw verkoop. Vraag het me alleen af. Ik heb juist altijd geleerd dat juist de charme van een goede pizza niet de vorm is maar de structuur van de bodem en korst en de kwaliteit van de toppings en hoe deze wordt gebakken in een steen/houtoven. Ik ben ook wel benieuwd naar je deeg. Als je dat koopt, zit het in een emmer? Of is het al verdeeld? Hoe verwerk jij het? Moet je het op gewicht snijden en zelf opbollen en laten rusten? Heb je dan 40 bakjes? Of heb je van die grote plastic deeg bakken die de pizzeria's ook gebruiken? Het kan nl net zo goed het recept zijn van het deeg. Soort bloem etc is heel belangrijk. Dat metalen scherm dat ik in mijn oven heb zitten gebruik ik niet altijd. Als ik 2-4 pizza's bak doe ik het zonder en mijn randen worden nooit zwart. | |
johndoej | maandag 23 maart 2015 @ 22:55 |
Ik vind het fijn dat je positief meedenkt. Natuurlijk de charme en de smaak is het meest belangrijk. Pizza s bakken op het terras in een houtoven geeft veel sfeer en gezelligheid. Ja en mensen vragen gewoon, hoe groot is de pizza, en is het genoeg voor 2 kinderen enz. Om dit uit te drukken in grammen, hebben mensen vaak geen beeld bij, wel bij centimeters. In prive omstandigheden, is dit natuurlijk nooit een punt. Wij kopen ingevroren deegbolletjes bij de groothandel voor horeca gebruik, deze zijn 200 gram. Deze moeten een dag voor bereiding uit de diepvries, en zijn dan klaar voor gebruik. Ik mag toch aannemen dat dit een goede kwaliteit is. | |
Elleska | maandag 23 maart 2015 @ 23:04 |
dan zeg je ongeveer 33cm. enkel een zeur zal moeilijk doen over een paar cm kleiner, diezelfde zeur vind wel iets anders te zeuren als de pizza wel exact 33cm is. ik zou er niet blind vanuit gaan dat deeg voor horeca van goede kwaliteit is... | |
MonkNL | dinsdag 24 maart 2015 @ 11:15 |
Uiteraard. We zijn hier immers allemaal pizza liefhebbers. ![]() Wat betreft het formaat, een antwoord zou ook kunnen zijn "groot is ongeveer 30-35 cm". Dan maak je het jezelf ook niet onnodig moeilijk. Deeg werkt nl niet altijd hetzelfde en is afhankelijk van de rusttijd en de temperatuur. Voor jezelf heb je dan wel duidelijk met welk gewicht deeg je werkt. Desnoods maak je een mooie foto van de verschillende pizza's zodat mensen zelf kunnen beslissen hoeveel ze willen hebben. Kant en klaar deeg is niet per definitie van goede kwaliteit maar hoeft ook niet van slechte kwaliteit te zijn. Wel zou het kunnen zijn dat het deeg meer geschikt is voor elektrische (pizza)ovens en dus snel verbrand bij hoge directe hitte. Een schermpje zou dan een mooie snelle oplossing kunnen zijn. Misschien is het een idee om zelf toch eens deeg te maken met goede bloem en eens voor jezelf een testje te doen om zo te kunnen bepalen of die kant en klare deeg bollen echt wel zo goed zijn als ze beweren of als je zelf denkt. Dingen waar je dan op kunt letten zijn hoe het deeg werkt, bakt en smaakt. Komt vast wel goed allemaal. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door MonkNL op 24-03-2015 11:38:04 ] | |
djkoelkast | dinsdag 24 maart 2015 @ 11:30 |
Het is vooral gemaakt voor bepaalde eigenschappen en daardoor zit er vaak véél meer in dan er in een deeg zou moeten zitten. Bijvoorbeeld: lang houdbaar, mooie kleur, specifieke smaak, bakkleur, gemak voor de horecaondernemer. Een normaal pizzadeeg bestaat uit meel, water, zout en gist. Eventueel een beetje olijfolie maar dan heb je het wel gehad. Ik ben erg benieuwd naar de ingrediënten van bevroren groothandelspul. | |
johndoej | dinsdag 24 maart 2015 @ 14:45 |
Op verzoek van dlkoelkast, de ingrediënten van bevroren pizzaballen voor groothandelgebruik. meel Water Gist olijfolie zout Suiker. Niet verontrustend denk ik, of het moet de zout of suiker zijn. | |
djkoelkast | dinsdag 24 maart 2015 @ 15:48 |
Valt me mee, ik had wel wat broodverbetermiddelen, vreemde vetten, ethylalcohol en dat soort dingen verwacht. Zelf maken blijft wel het lekkerst natuurlijk ![]() | |
Elleska | zondag 29 maart 2015 @ 18:54 |
had vandaag zulk fijn deeg. geen idee wat ik anders heb gedaan dan anders maar kon het super uitrekken zonder dat het scheurde. kreeg nu alleen het commentaar dat de bodem te dun is ![]() | |
MonkNL | zondag 29 maart 2015 @ 19:23 |
Beter gekneed? Of beter opgebold en vervolgens wat langer laten rusten? Vooral het laatste helpt heel erg bij een fijn elastisch deeg. | |
Elleska | zondag 29 maart 2015 @ 19:52 |
ik kneed met de machine (mijn handen vinden deeg kneden niet leuk) dus dat zal weinig verschil maken. laten rusten zal door het verzetten van de klok eerder een uur korter zijn geweest ![]() bedenk me net wel dat ik het water+gist mengel wat langer heb laten staan dan anders. zou dat verschil maken? | |
MonkNL | zondag 29 maart 2015 @ 22:33 |
Dat zou kunnen, of betere temperaturen in huis. Kan eigenlijk van alles zijn.. Mijn ervaring is dat het de tijd van het rusten na het opbollen erg belangrijk is. | |
Gripper | maandag 30 maart 2015 @ 11:07 |
Ja, ik begin daar nu zelf onderhand wel de ideale maat voor te vinden denk ik. deeg de avond van te voren maken in een kom en afgedekt met plastic laten rijzen op een koele plek (bijkeuken) Dan 1,5 a 2 uur voor het eten de deeghomp opbollen in bolletjes van tussen de 220-250 gram. Afdekken met vochtige theedoek. Dit levert me tot nu toe de beste resultaten op. Korter, en het deeg is te elastisch, en veert telkens terug tot minipizzaatjes van 20 cm. Langer, en het wordt zo soepel dat de gaten er eenvoudig in vallen tijdens het vormen. | |
HansvanOchten | dinsdag 31 maart 2015 @ 10:39 |
Afgelopen zaterdag weer heerlijk pizza op met geitenkaas, champignons en rauwe ham ![]() | |
emmyemmy | zondag 12 april 2015 @ 20:12 |
Ik houd meer van Amerikaanse stijl pizza's Pizza gemaakt met mozzarella, pepertjes en knoflookgarnalen. En 1 puntje zelfgemaakte kipshoarma ![]() ![]() ![]() | |
fietsie | zaterdag 18 april 2015 @ 19:58 |
Fotospam!!
| |
timmmmm | zondag 19 april 2015 @ 10:22 |
Wat mij erg helpt, waar het eerder misging bij me, is de temperatuur van het deeg als je het tot pizza gaat vormen. Hoe warmer, hoe makkelijker hij blijft plakken en er gaten in vallen. Kouder is dus beter. | |
MonkNL | zondag 19 april 2015 @ 10:44 |
Dat zou kunnen. Maar in principe zou goed gekneed, opgebold en gerust deeg gewoon op kamer temperatuur en iets erboven goed elastisch moeten zijn en zouden er geen gaten in moeten vallen. | |
#ANONIEM | zondag 19 april 2015 @ 18:05 |
Zelfgemaakte tomatensaus invriezen als ijsblokjes klonk als een goed idee.. Ik krijg nu alleen geen enkel blokje uit de ijsblokjesvorm | |
emil23 | zondag 19 april 2015 @ 18:31 |
Wijf | |
#ANONIEM | zondag 19 april 2015 @ 21:16 |
![]() | |
djkoelkast | zondag 19 april 2015 @ 21:35 |
Even in warm water leggen (de onderkant van de ijsblokjesvorm) of gewoon even 10 minuten buiten de vriezer laten, kunnen ze echt wel tegen. | |
Sparafucile | dinsdag 12 mei 2015 @ 19:59 |
Gisteren bij heerlijk weer de houtoven maar weer eens opgestookt. ![]() ![]() Ik doe tegenwoordig wat olie die ik overgehouden heb van de feta blokjes door het deeg. Ook olie van zongedroogde tomaatjes werkt goed. Dat zorgt net even voor wat extra smaak aan de rand. | |
derLudolf | woensdag 13 mei 2015 @ 11:58 |
Ziet er goed uit! | |
Eetpraat | vrijdag 15 mei 2015 @ 00:13 |
![]() Caputo pizzabloem met 60% hydratie, 24u poolish, 24u fermentatie (deels koud), tussendoor 2 keer opbollen, gevormd en direct afgebakken in een gloeiende (375C) Ferrari. Kwam mooi omhoog. Eenvoudig belegd met Mutti pizza saus, fior di latte en wat EVOO. Het gaat immers om de bodem ;-) | |
djkoelkast | vrijdag 15 mei 2015 @ 00:44 |
Doe je zo veel moeite voor een bodem gooi je er pizzasaus uit blik op ![]() Ik maak altijd heel veel tomatensaus voor op de pizza en dan gewoon in zakken invriezen. | |
sirdanilot | vrijdag 15 mei 2015 @ 18:41 |
Kooksnob gespot EVOO noemen we gewoon olijfolie, en fior di latte is gewoon mozarella. en inderdaad als je zoveel moeite doet voor de bodem doe dan ook moeite voor de saus. | |
Chr1st1aan | zaterdag 16 mei 2015 @ 20:26 |
Welke pizzaoven raden jullie aan ? Je hebt de G3, die is mij eigenlijk te duur. Je hebt de Bestron. Groot verschil? | |
Chr1st1aan | maandag 18 mei 2015 @ 18:00 |
Ben voor de Delizia versie gegaan. http://www.amazon.de/G3Fe(...)1&keywords=G3Ferrari ¤100,- incl. verzending ipv ¤125 in nl [ Bericht 77% gewijzigd door Chr1st1aan op 18-05-2015 21:21:08 ] | |
Chr1st1aan | vrijdag 22 mei 2015 @ 19:28 |
Nou de eerste pizza's zijn op. Heel lekker, alleen een vrij dunne bodem. Nu alleen maar kaas en mozzarella erop gedaan om te proberen. Het grootste probleem, we hebben nu nog honger ![]() Maar het smaakte prima voor een eerste testpoging. Helaas wel een stukje deeg wat op de steen is blijven plakken wat nu zwart is. Kun je met een plamuurmes het eraf schrapen of is dat dodelijk voor zo'n steen? | |
LintuxCx | zaterdag 23 mei 2015 @ 04:21 |
Tenzij het een heel dik stuk is zou ik het gewoon laten zitten. Al die vlekken geven je pizzasteen een persoonlijk karakter. ![]() | |
Chr1st1aan | zaterdag 23 mei 2015 @ 11:17 |
Vlekken boeien me niet, maar hij rook ook gewoon aangebrand ![]() Kon het later er gewoon aftrekken en wegsmijten | |
Molo | zaterdag 23 mei 2015 @ 11:30 |
Ik heb een paar pizza stenen (bij elkaar 1 grote plaat) besteld. Hoe moet ik die 'inwerken' en gebruiken? ![]() | |
vinnypassy | maandag 25 mei 2015 @ 18:04 |
Ik had nog chorizo over, dus dan kun je dat op een luie dag als vandaag best goed op een pizza gooien.![]() | |
benkruk | maandag 25 mei 2015 @ 18:31 |
Is erg lekker op een pizza! Laatst ook gedaan, beviek goed. Lekker zoutig, houden wij van. | |
Gripper | dinsdag 26 mei 2015 @ 08:36 |
Weet je wat daar echt fantastisch mee combineert, met alle pittige worst eigenlijk wel? Venkelzaadjes. Probeer maar eens! | |
Drossie | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:23 |
Welk recept gebruik je? Ik wil al lang eens turkse pizza's bakken... | |
Iemand91 | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:59 |
Kort vraagje. Heb momenteel wat pizzadeeg staan te rijzen voor komende weken. Komt nieuwe keuken dus we moesten iets hebben wat we dan snel kunnen maken om te eten. Heb begrepen dat pizzadeeg prima in zowel koelkast als diepvries kan; dat laatste ook nog vrij lang. Maar pizzadeeg in de koelkast, hoe lang kan zoiets duren? | |
LintuxCx | vrijdag 29 mei 2015 @ 18:07 |
Ik laat het altijd rijzen in de koelkast, liefst twee nachten. Maar kan me voorstellen dat je het niet veel langer moet doen dan dat. | |
Drossie | vrijdag 29 mei 2015 @ 18:21 |
Is er veel verschil in smaak als je het deeg zolang in de koelkast laat staan? Ik maak meestal mijn deeg 2-3u op voorhand en bak dan de pizza's. | |
Elleska | vrijdag 29 mei 2015 @ 18:58 |
is het bij een keukenverbouwing misschien makkelijker om je pizza's alvast te bakken met saus?? die kan je in de koelkast/diepvries bewaren. op de dag zelf ff beleggen en afbakken in de oven. | |
Iemand91 | vrijdag 29 mei 2015 @ 20:41 |
We hebben nog wel wat werkruimte dus we kunnen de deeg nog wel uitrollen enzo, maar het wordt uiteraard wel wat behelpen natuurlijk. ![]() Idee is dat ik het meeste werk heb gehad (bodems maken), op de dag zelf kunnen we ze dan uitrollen en beleggen. De tomatensaus ligt nog in de diepvries van de vorige keer. En het leuke én handige met pizza's is natuurlijk dat je er alles op kunt gooien, net wat je dan tegenkomt. Ik zet het deeg vannacht wel in de koelkast en misschien de nacht erop ook, daarna maar de diepvries in. | |
Pandaplint | vrijdag 29 mei 2015 @ 20:55 |
Bij de Lidl hebben ze trouwens pizzastenen http://www.lidl.nl/nl/Offerdate.htm?action=showDetail&id=13530 | |
Helsinki | vrijdag 29 mei 2015 @ 21:08 |
Bedankt voor de tip ![]() | |
Zo-is-dat | vrijdag 29 mei 2015 @ 21:22 |
http://www.traditionaltur(...)-as-turkish.html?m=1. ![]() | |
dktab | woensdag 3 juni 2015 @ 14:15 |
Mensen hier die mij hun ervaringen kunnen vertellen over de G3 Ferrari pizzaoven, eventueel welke modellen. Denk eraan deze te vragen voor mijn verjaardag aangezien ik ook wel een kookgek ben, en veel van pizza hou natuurlijk. ik hoor het graag! mvg dktab | |
anndb | dinsdag 9 juni 2015 @ 14:31 |
Ik heb deze toevallig sinds deze week binnen. Van de week gebruikt en ik moet zeggen dat hij mij erg goed bevalt. Word ontzettend warm en heb er in no-time perfecte pizza mee. Een hele verbetering tegenover mijn combi magnetron welke niet warm genoeg werd. | |
Iemand91 | dinsdag 9 juni 2015 @ 15:19 |
Nou, wat een succes. Ik krijg i.i.g. nooit dat deeg mooi uitgerold/pizzavorm. ![]() | |
Chr1st1aan | dinsdag 9 juni 2015 @ 19:54 |
Deed het eerst met de hand, maar dat ging nooit echt perfect. (wel rond) Gewoon een deegroller gekocht, heb je een prima ronde pizza met de dikte die je zelf wilt. | |
#ANONIEM | dinsdag 9 juni 2015 @ 19:58 |
is je deeg wel elastisch genoeg? | |
Iemand91 | dinsdag 9 juni 2015 @ 21:45 |
Vind ik niet eerlijk gezegd. Heb overigens ondertussen al wel verschillende recepten gehad. Uiteindelijk smaakt alles prima - zowel bodem als pizza in geheel - maar het vormen van de bodem blijft ![]() | |
dktab | dinsdag 9 juni 2015 @ 22:59 |
Dat klinkt wel goed, heb zelf namelijk ook een combi-oven die max. 220 graden wordt. Welk model heb jij aangeschaft? foto"s evt? mvg | |
Pandaplint | donderdag 11 juni 2015 @ 15:20 |
Vraagje: Kan pizzadeeg te hard rijzen? Nu heb ik voor het eerst pizzadeeg met behulp van een keukenmachine gemaakt en het rijst als een malle. Kan dit kwaad? ![]() | |
djkoelkast | donderdag 11 juni 2015 @ 16:03 |
Te veel gist, te warm, het kan geen kwaad, maar het smaakt minder lekker dan deeg dat niet zo snel rijst. Veel te veel gist en je gaat de gist proeven, dat is echt niet lekker, maar te warm ofzo kun je evengoed gewoon pizza van maken hoor, alleen hoe minder tijd het krijgt hoe minder smaak het ontwikkelt. | |
Pandaplint | donderdag 11 juni 2015 @ 16:43 |
Denk dat het inderdaad aan de temperatuur lag. Heb het wat kouder gezet en nog een keer doorgekneed. Het rijst nu veel minder. Daarnaast kan het komen doordat de gist al wat over de houdbaarheidsdatum was ![]() | |
djkoelkast | donderdag 11 juni 2015 @ 17:26 |
Dat zorgt er eerder voor dat het minder goed werkt. Normaal gezien ook geen enkel probleem, alleen verse gist die anders ruikt moet je niet meer gebruiken of gedroogde/instantgist die helemaal niet meer rijst. | |
dktab | woensdag 17 juni 2015 @ 20:26 |
Beste pizza-enthousiastelingen, ik heb een vraag over mijn pizzadeeg. Heb sinds kort een g3 ferrari(geniaal apparaat) dus maak ook vaker pizzadeeg. Maar de laatste paar keer rijst het prima na het kneden. Buiten de koelkast voor ong. 3 uur. en 1 keer een nacht in de koelkast verdubbelt het in volume. Maar tijdens het bakken krijg ik niet zo'n mooie luchtige korst als sommige plaatjes op dit forum? Ik maak deeg met bijna altijd 65% hydratatie en kneed rond de 10 minuten. Hoop dat iemand een slimme oplossing hiervoor heeft. mvg | |
Friday12 | woensdag 17 juni 2015 @ 20:27 |
Hoe vorm je het deeg? | |
dktab | woensdag 17 juni 2015 @ 23:13 |
Als je bedoelt hoe ik van de gerezen bal een bodem maak. Oprekken met mijn handen, waarbij ik enigszins een rand over laat. Ik gebruik geen deegroller | |
Friday12 | woensdag 17 juni 2015 @ 23:17 |
Ok dan weet ik het niet ![]() | |
Martijn1P | donderdag 18 juni 2015 @ 10:08 |
Bij een verdubbeling in volume is het deeg wellicht te ver gerezen. Gist creëert bubbels in het deeg, maar door stoomvorming krijg je een luchtige korst. Je wilt een gematigde rijs. De gasbubbels zijn dan gevormd, maar zijn klein en sterk. Glutenstructuur dient te zijn ontwikkeld door het kneden. 65% hydratatie is een vrij nat deeg. Welk bloem gebruik je? gebruik je een standmixer? | |
MonkNL | donderdag 18 juni 2015 @ 10:17 |
Welk recept gebruik je? | |
dktab | donderdag 18 juni 2015 @ 15:05 |
om Martijn1p en MonkNL allebei te beantwoorden. gebruik 325ml water op 500g bloem. en een zakje gedroogde gist en een theelepel zout. De bloem is typo 00 bloem van La farina, 12g eiwitten per 100g. Gebruik geen handmizer maar kneed met mijn handen. | |
MonkNL | donderdag 18 juni 2015 @ 15:31 |
Ik zou sowieso geen eiwit gebruiken, waarschijnlijk is dit ook de rede dat je deeg niet mooi luchtig en crispy bakt. Deeg met ei heeft over het algemeen een langere baktijd en wordt vaak op lagere temperaturen gebakken. Juist het tegenovergestelde wat je eigenlijk wil in zo'n pizza oven. Breng het terug naar basic (napoletaans) en maak eens wat deeg met de volgende verhoudingen (bron pizzalab): - 100% Bloem - 65% water - 2% zout - 1.5% instant gist Het liefst maak je dit deeg ook nog eens 3-5 dagen van te voren en laat je het koud rijzen in de koelkast: http://slice.seriouseats.(...)gh-cold-ferment.html Of je pakt het recept 1 op 1 over van MaximusTG. Zijn recept staat ergens in de TS. | |
djkoelkast | donderdag 18 juni 2015 @ 15:48 |
7,5g gist op 500g bloem vind ik wel heel veel, met een gram of 3 kun je het deeg 's ochtends maken en 's avonds gebruiken, minder gist, dus rijst minder snel. Vind ik persoonlijk veel lekkerder. Mag evengoed in de koelkast trouwens en langer laten rijzen, maar dan nog heb je aan 3g zat. | |
Martijn1P | vrijdag 19 juni 2015 @ 10:24 |
Hij gebruikt geen eiwit! Je genoemde 1,5% gist staat in dit geval gelijk aan een zakje gedroogde gist! Ben je van plan het deeg enkele dagen in de koelkast te bewaren zou ik eerder gaan voor +- 0,5% gist. @dktab. probeer het deeg goed te kneden, zodat je er uiteindelijk een vliesje van kan trekken. Zie google; windowpane test. | |
dktab | vrijdag 19 juni 2015 @ 11:26 |
Bedankt voor jullie reacties. @MonkNL je begrijpt niet wat ik bedoel net eiwitten geloof ik, maar dat terzijde. heb verscheidene recepten gezien die 1,5% gist voorschrijven als je het deeg bijvoorbeeld rond 3 uur maakt en rond 6 uur wil eten. Dat lijkt me ook niet ondenkbaar als het zo'n korte tijd rijst. Maar jullie zeggen dus dat als ik het de dag vantevoren maak en een nacht in de koelkast zet, dat ik dan minder moet gebruiken? | |
Martijn1P | zaterdag 20 juni 2015 @ 12:50 |
Juist! Als je het deeg laat overnachten probeer dan eens met 0,5% gist. Je kunt het deeg opbollen en deze in geoliede bakjes doen. Ik gebruik hiervoor 1ltr. kwark bakjes uit de supermarkt. Deze zet je vervolgens (voor 1-3 dagen) in de koelkast. Haal het deeg 1 tot 1,5u voor het bakken uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur rijzen. Probeer de techniek van het kneden/ gecontroleerde koude rijs goed in de vingers te krijgen. Vervolgens kun je het recept aanpassen aan je oven. | |
derLudolf | zondag 21 juni 2015 @ 20:10 |
Vandaag pizza's gemaakt, het deeg ging echt super vandaag ![]() Gebakken in inbouw oven, boven/onder warmte op 275°C met een pizzasteen. Rooster redelijk hoog. Deeg leek niet helemaal gaar, kan ik beter alleen onder warmte doen? Dan moet ik het rooster ook onderin plaatsen denk ik? ![]() | |
dktab | zondag 21 juni 2015 @ 21:28 |
Je manier klinkt goed, 275 is ook goed warm. Had je de pizzasteen wel lang genoeg warm laten worden vantevoren? Dat is essentieel voor een goede pizza. Als de pizzasteen goed heet is zou het zelfs moeten kunnen met alleen bovenwarmte. Was het alleen de onderkant die niet goed gaar was of ook de bovenkant? | |
derLudolf | zondag 21 juni 2015 @ 21:43 |
Ik denk dat ie ongeveer uur heeft voorverwarmd. Eigenlijk het laagje net onder de topping was nog wast zacht. Bakte ze in 6 minuten klaar. Bij 7 minuten bakken vond ik de binnenkant te donker. Misschien was de tomatensaus ook iets te waterig? | |
AdoraBelle | zondag 21 juni 2015 @ 21:58 |
Ik voel me weer helemaal geïnspireerd om te gaan bakken ![]() | |
dktab | zondag 21 juni 2015 @ 21:58 |
Ik denk niet dat het aan de tomatensaus ligt, zelfs bij de beste napolitaanse pizza's ligt er een laagje vocht op van tomaat en mozzerella. Ik zou de volgende keer de grillfunctie of de ventilator( neem aan dat die in je oven zit) erbij aanzetten. Hier moet je denk ik mee experimenteren wat het beste werkt voor de manier waarop jij hem lekker vindt, elke oven is anders natuurlijk. Hoop dat je hier iets aan hebt. | |
derLudolf | maandag 22 juni 2015 @ 11:14 |
Klopt, daar komt natuurlijk ook veel vocht uit, misschien moet ik dat dan maar voor lief nemen een ben ik te kritisch ![]() Een pizza gaan grillen lijkt me niet de bedoeling. Ik zal volgende keer es met de verschillende standen. | |
emil23 | maandag 22 juni 2015 @ 14:59 |
Ik heb van de kids (die schijnbaar gek zijn op mijn pizza's) voor vaderdag een Bakerstone oven-box gekregen http://www.bakerstonebox.com/ welke je op je gas of kolenbbq kunt gebruiken. Ik ga hem gebruiken op mijn gehalveerde oliedrumbbq met deels open vuur, om de temperatuur zo hoog mogelijk te krijgen. | |
Martijn1P | maandag 22 juni 2015 @ 17:24 |
Napolitaanse pizza's worden op zeer hoge temperatuur in een 'droge omgeving' gebakken. Vocht heeft dan maar vaak circa 2min. tijd (totale baktijd) om te verdampen, maar door de hitte van de ovenvloer is de pizza wel gaar. Ervaring (iedere oven kent zijn beperkingen) leert hoe nat een saus moet zijn. Probeer in ieder geval niet te veel toppings op je pizza te doen én let op met ingrediënten die van natuur uit veel vocht bevatten. Mozzarella, tomaten etc. goed laten uitlekken. Gebruik in ieder geval een steen die poreus is, zodat deze het vocht tijdens het bakken opneemt. | |
derLudolf | dinsdag 23 juni 2015 @ 09:13 |
Hmm, misschien gaat het daar ook fout bij mij. Ik gebruik een mooi glad stuk natuursteen, lijkt me niet poreus. Maar ik gebruik sowieso bakpapier en dat laat ook geen vocht door | |
dktab | dinsdag 23 juni 2015 @ 12:13 |
Ja dit scheelt superveel, het is belangrijk om een poreus stuk steen de hebben en de bodem hier rechtstreeks op te leggen, dat is het principe van een pizzasteen geloof ik. Heb zelf een pizzaoven dus weet niet precies welk soort steen je moet hebben, maar heb het al meerdere keren zien langskomen op dit forum. |