abonnement bol.com Coolblue
  dinsdag 12 april 2011 @ 19:55:14 #1
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95408989
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:
SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com
www.pizzapassie.nl

Twee pizzastenen:
http://pizzastein.com/
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Wat foto's uit het vorige topic

Schranseman:


Zo-is-dat:


MaximusTG:


Joooo-pi


[ Bericht 0% gewijzigd door Joooo-pi op 12-04-2011 20:36:07 ]
heitieh
pi_95409444
Ben bezig met een WIP. Als hij klaar is maak ik wel een foto :)
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:01:22 #3
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_95409479
Ik krijg weer honger. ;(
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_95409509
Ow even een belangrijke vraag voor dadelijk.

Moet ik alleen bloem op de bakplaat gooien om het plakken tegen te gaan, of ook boter, of alleen boter en geen bloem? :P
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
pi_95409902
Nog een vraagje. Ik heb denk ik genoeg deeg voor 3 pizza bodems, dus wil ik die andere bodems alvast bakken met een laagje tomatensaus en dan in de vriezer doen. Moet ik hem dan half gaar bakken of al gewoon helemaal?
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:10:23 #6
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95410069
Je kan het beste het deeg invriezen (na het rijzen), lees ik overal. Ik heb het zelf nog niet gedaan :D
heitieh
pi_95410223
quote:
99s.gif Op dinsdag 12 april 2011 20:10 schreef Joooo-pi het volgende:
Je kan het beste het deeg invriezen (na het rijzen), lees ik overal. Ik heb het zelf nog niet gedaan :D
Dan doe ik dat gewoon. Als ik het dan nodig heb leg ik het 's morgens in de koelkast om te laten ontdooien en dan gebruik ik het 's avonds. :P
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
pi_95410434
Ik volg dit topic al een tijd en ben zelf ook al een tijdje pizza's aan het bakken. Nu ik me oude telefoon uit het stof heb gehaald, die nog een camera heeft, heb ik ook maar eens twee van m'n creaties gefotografeerd :-)

Deze twee heb ik van het weekend gemaakt :




Ze waren beiden heerlijk knapperig! Ik bak ze in een oven van bijna 300 graden, en dan zet ik ook die hete lucht ventilator aan. Ik bak ze op een pizzasteen ( wel een dunne van jamie oliver ).
Het vormen doe ik gewoon met de hand, wat na een paar keer al erg soepel ging. De pizza vormen en beleggen doe ik op bakpapier waar ik bloem op gegooid heb, daarna knip ik het overtollige bakpapier weg op 1 puntje na wat ik gebruik om de pizza op een omgekeerde bakplaat te slepen.
Dan doe ik de oven open en hou de bakplaat bij de steen en gebruik dat ene puntje bakpapier om de pizza op de steen te slepen. Na ongeveer 3 minuten til ik de pizza met een grote houten lepel omhoog en trek het bakpapier er tussenuit, zodat de pizza ook nog een tijd direct contact maakt met de steen.
Deze manier bezorgd mij een lekker knapperige pizza, zonder dat gekloot met pizzascheppen. Een pizzaschep heb ik ook niet, want ik heb zo'n idee dat dan je halve keuken en oven onder het bloem zit.
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:30:03 #9
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95411513
Ziet er heerlijk uit :9

Ik heb ook nog wat moeite met het verplaatsen van de pizza van werkblad op pizzasteen.

Ik heb geen schep, maar is dat handig?

Ik maak de pizza nu op een place-mat. Vervolgens de hete steen uit de oven (handig die handgrepen :P ). Laat de pizza van de place-mat op de steen glijden en dan plaats ik de steen terug.

Wel een gedoe, maarja, ik weet niet hoe het handiger kan :D
heitieh
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:37:02 #10
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95411983
Ik heb de OP even stevig ingekort d.m.v. spoilertags en wat linkjes toegevoegd. Het werd wel heel erg lang :P
heitieh
pi_95412080
De pizza zit nu in de oven, wat een bende :')

Mijn pizza deeg uitgestreken op het aanrecht, veel te dun volgens mij. Toen tomatensaus erover en kaas en uien. Toen op een snijplank en toen op een ingevette bakplaat.

Volgende keer doe ik hem pas beleggen als hij op mijn snijplank ligt en maak ik hem ook wat dikker.
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:40:41 #12
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95412228
Ik had de voorlaatste keer ook zo'n bende. Het deeg plakte toen heel erg en ik had veel te weinig bloem op het werkblad gedaan 8)7

Al doende leert men ;)
heitieh
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:42:09 #13
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_95412325
Ik pak altijd een bebloemd stukje karton :P
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:45:11 #14
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_95412508
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 20:15 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
Ik volg dit topic al een tijd en ben zelf ook al een tijdje pizza's aan het bakken. Nu ik me oude telefoon uit het stof heb gehaald, die nog een camera heeft, heb ik ook maar eens twee van m'n creaties gefotografeerd :-)

Deze twee heb ik van het weekend gemaakt :

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Ze waren beiden heerlijk knapperig! Ik bak ze in een oven van bijna 300 graden, en dan zet ik ook die hete lucht ventilator aan. Ik bak ze op een pizzasteen ( wel een dunne van jamie oliver ).
Het vormen doe ik gewoon met de hand, wat na een paar keer al erg soepel ging. De pizza vormen en beleggen doe ik op bakpapier waar ik bloem op gegooid heb, daarna knip ik het overtollige bakpapier weg op 1 puntje na wat ik gebruik om de pizza op een omgekeerde bakplaat te slepen.
Dan doe ik de oven open en hou de bakplaat bij de steen en gebruik dat ene puntje bakpapier om de pizza op de steen te slepen. Na ongeveer 3 minuten til ik de pizza met een grote houten lepel omhoog en trek het bakpapier er tussenuit, zodat de pizza ook nog een tijd direct contact maakt met de steen.
Deze manier bezorgd mij een lekker knapperige pizza, zonder dat gekloot met pizzascheppen. Een pizzaschep heb ik ook niet, want ik heb zo'n idee dat dan je halve keuken en oven onder het bloem zit.
300 graden?! Die van mij gaat maar tot 250. :')
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_95412586
@deepart: Bodem met een beetje saus bakken heb ik ook laatst gedaan, alleen nog niet het weer-ontdooide resultaat gebruikt. Dan bak je de pizza wel gaar (want dat is ie dan al snel), maar niet bruin.
Bloem en/of boter zijn geen goed idee op een bakplaat volgens mij, beter gebruik je dan bakpapier.

Voor een pizzasteen is een pizzaschep/broodschieter zeker wel handig, het vereist alleen en beetje oefening.
Volgens mij 'hoort' het officieel dat je dan je pizza belegt op je werkblad en op de schieter schuift, maar dat is erg moeilijk. Wat ik meestal doe is wat maismeel/griesmeel op de schep, en dan daar het gevormde deeg opleggen. Beleggen, en tijdens het beleggen schud je de schep steeds een heel klein beetje, zodat de pizza los blijft. Dan de oven open, pizzaschep naar binnen, boven de steen. Schep beetje schudden, en puntje van pizza zo op achterkant steen laten zakken, dan met schuddende beweging de schep onder de pizza vandaan trekken.

Ik heb hier trouwens nog niet veel goede ervaringen met ingevroren deeg gelezen?
  dinsdag 12 april 2011 @ 20:49:45 #16
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_95412791
quote:
Op dinsdag 12 april 2011 20:46 schreef MaximusTG het volgende:

Ik heb hier trouwens nog niet veel goede ervaringen met ingevroren deeg gelezen?
Omdat iedereen het zsm wil opeten :9
heitieh
pi_95415489
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 20:46 schreef MaximusTG het volgende:
@deepart: Bodem met een beetje saus bakken heb ik ook laatst gedaan, alleen nog niet het weer-ontdooide resultaat gebruikt. Dan bak je de pizza wel gaar (want dat is ie dan al snel), maar niet bruin.
Bloem en/of boter zijn geen goed idee op een bakplaat volgens mij, beter gebruik je dan bakpapier.

Ik heb hier trouwens nog niet veel goede ervaringen met ingevroren deeg gelezen?
In totaal ben ik langer bezig geweest met schoonmaken dan met het maken van de pizza. Maar het was het waard. Het was echt een heerlijke pizza met een krokante bodem.

Wat jij zegt is waar. Volgende keer kan ik beter bakpapier gebruiken want er zit nu een rondje op mijn bakplaat en dat krijg ik er niet vanaf :') Dat is van de olijfolie.

Ik heb 2 bollen deeg in de vriezer liggen. Mocht ik weer zin hebben om pizza te maken post ik wel of het ingevroren deeg een succes is. Hoelang kan ik trouwens een geopend pakje tomatensaus goed houden?
Op zondag 13 januari 2008 23:38 schreef remlof het volgende:
Je blijft me verbazen deepart, wat slik je in godsnaam?
Op maandag 27 december 2010 00:52[/url] schreef remlof het volgende:
Diepzinnige deepart.
pi_95416487
quote:
99s.gif Op dinsdag 12 april 2011 21:32 schreef deepart het volgende:

[..]

In totaal ben ik langer bezig geweest met schoonmaken dan met het maken van de pizza. Maar het was het waard. Het was echt een heerlijke pizza met een krokante bodem.

Wat jij zegt is waar. Volgende keer kan ik beter bakpapier gebruiken want er zit nu een rondje op mijn bakplaat en dat krijg ik er niet vanaf :') Dat is van de olijfolie.

Ik heb 2 bollen deeg in de vriezer liggen. Mocht ik weer zin hebben om pizza te maken post ik wel of het ingevroren deeg een succes is. Hoelang kan ik trouwens een geopend pakje tomatensaus goed houden?
Een bakplaat die niet schoon te krijgen is kan je altijd in een vuilniszak met ammoniak doen en dan een nachtje buiten leggen. Daarna is de bakplaat vrij makkelijk schoon te maken.
pi_95416986
Is dat rondje echt zo'n dun zwart/bruinig stuk aangekoekt vet? Dat krijg je er meestal wel af met een RVS spons. Maar pas wel op, op sommige materialen zal dat ongetwijfeld krassen. Op mijn geemailleerde bakplaat iig niet.

Rotzooi zal met meer oefening vast minder worden! Als je het vaker doet kan je al snel minder bloem gebruiken bij het vormen. Als je een steen gaat gebruiken icm schep zou ik wel oppassen met het minderen van mais/griesmeel op de schep, er is een bepaalde minimum hoeveelheid, daaronder blijft je pizza echt plakken. Nog een tip trouwens: Zorg dat je een los bakje hebt met bloem die je gebruikt om te vormen, dan kan je grote hoeveelheden bloem die overblijft zo weer in het bakje schuiven. Dan moet je wel zorgen dat je werkbank een platte rand heeft.
Het is handig als je de rest van de 'rotzooibloem' zo in de gootsteen kan schuiven. Om de rest dan op te ruimen gebruik je het beste wat keukenpapier, of je vochtige hand. Schoonmaken met een sponsje/doekje/afwasborstel is niet handig, omdat je dan dikke stukken 'deeg' in/op die dingen krijgt.
  dinsdag 12 april 2011 @ 22:08:11 #20
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_95418244
* tomaat52 gaat binnenkort 4 stoeptegels halen. :+ Werkt dat wel goed met een diepvries pizza? :')
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_95433374
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2011 20:46 schreef MaximusTG het volgende:
Ik heb hier trouwens nog niet veel goede ervaringen met ingevroren deeg gelezen?
Dan bij deze. Ik merk eigenlijk geen verschil met het 'verse' deeg. Ik stop het deeg meestal in de vriezer als het zo'n 2 a 3 dagen in de koelkast heeft gelegen. Bij het ontdooien zakt het meestal wel weer helemaal in elkaar (ik laat het in de bakjes zitten totdat ik het echt ga gebruiken), maar dat komt wel weer goed als ik het deeg uit de koelkast zet om op temperatuur te komen. en bij het bakken vormen zich nog steeds wel genoeg luchtbellen in het deeg. Of dat in een normale oven ook zou zijn weet ik niet.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_95434237
Aha ;). Zou het dan niet handiger zijn om het deeg wat eerder in te vriezen? Zeg na 1 dag koelkast? Dan invriezen, en de dag voordat je wil gaan bakken (zeg, na het avondeten) eruit halen en in de koelkast zetten. Dan zit je deeg toch aan 2 dagen in de koelkast. Punt is namelijk dat deeg idd wel lekkerder wordt na 2/3 dagen, maar veel langer kan je het niet echt bewaren. Wat er dan gebeurt is dat het glutennetwerk compleet afbreekt, en je een soort dikke drab overhoudt. Iedereen die wel eens zuurdesem heeft gemaakt weet wel wat ik bedoel :+ . Heb nog een cultuur staan die al een paar weken niet gevoed is. Dat ziet er nu uit als een wittige dikke drab onderop, met daarbovenop een doorzichtige vloeistof :p. Binnenkort maar eens verversen.
pi_95437203
Tot op heden is 5 dagen ook nog nooit een probleem geweest :) Erg lekker zelfs, merk weinig verschil in kneed/vloeibaarbaarheid tussen 2 dagen of 5 dagen koelkast. Eindresultaat is ook weinig anders qua uiterlijk en luchtigheid. Ik heb de laatste keer overigens wel meer bloem gebruikt om te testen of dit iets uit maakt in m'n oventje (minder vochtig, meer bruine korst). Het lijtk er op dat de korst nog steeds prima luchtig wordt, en heel ietsje bruiner.

Om m'n telefoon te testen even een klein filmpje online gezet over hoe ik een pizzabodem maak

Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_95438658
Ah, kijk, dat is mooi. Ligt natuurlijk ook aan vochtigheid deeg, hoeveelheid gist, temperatuur koelkast etc. Leuk filmpje hoor!
Persoonlijk laat ik trouwens het deeg uit het bakje zakken door het bakje op de kop te zetten, dan druk je minder lucht uit het deeg.
Vind je trouwens die twee halve pizzascheppen makkelijk? Mij lijkt het niet praktisch, je moet ze volgens mij precies tegen elkaar houden om te voorkomen dat de pizza er tussendoor zakt?

Edit: Mag ik trouwens nog wel even zeggen dat ik die pizzapassie.nl site in de OP een vreselijke spamsite vind...?

[ Bericht 12% gewijzigd door MaximusTG op 13-04-2011 12:50:41 ]
pi_95457000
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2011 12:45 schreef MaximusTG het volgende:

Edit: Mag ik trouwens nog wel even zeggen dat ik die pizzapassie.nl site in de OP een vreselijke spamsite vind...?
Ja, krijg er meteen de kriebels van :{

Vanavond een hele lekkere pizza gemaakt O+



Vloeken in de kerk hier, met mijn dikke bodem en veel beleg :9 Maar wat was 'ie lekker!
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')