abonnement bol.com Coolblue
pi_80355193
Vervolg op:

[pizza] zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!


Deeg!
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:

- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!


Bakken!

Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.


Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.


Foto's uit het vorige topic

Mixende_Match



Redcoon
[img] [url=http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img]]http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img][/url]

Yvesss



Van mezelf



[ Bericht 2% gewijzigd door sandsucker op 15-04-2010 22:21:44 ]
pi_80355248
Lekker! Misschien zaterdag maar weer eens maken
pi_80355377
Nog maar 2 extra foto's :






Deze keer heb ik bier ipv water in het deeg gedaan. Best lekker, je krijgt er een apart smaakje van in je deeg.
pi_80355537
Oeh, krijg spontaan zin om pizza te maken
  donderdag 15 april 2010 @ 19:43:50 #5
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80355619
Ik maak trouwens altijd de tomatensaus zelf, daar valt ook veel te winnen.

Uitje fruiten, afblussen met rode wijn, kruiden erbij, gepureerde tomaten erbij en dan een half uurtje laten inkoken tot het lekker dik wordt. En dan op de pizza !!
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  donderdag 15 april 2010 @ 19:46:58 #6
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80355761
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
  donderdag 15 april 2010 @ 21:08:04 #7
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_80359436
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
bedoel je honing in het deeg of los erop?
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
  donderdag 15 april 2010 @ 21:09:50 #8
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80359531
quote:
Op donderdag 15 april 2010 21:08 schreef Lief-visje het volgende:

[..]

bedoel je honing in het deeg of los erop?
deeg
pi_80359830
mmmm de mr maakt echt super lekkere pizza' s
binnenkort maar weer eens hem lief aankijken
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_80363293
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
pi_80364658
Hoe krijgen jullie de bodem mooi egaal plat?
  donderdag 15 april 2010 @ 22:35:48 #12
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80364866
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:09 schreef Yvesss het volgende:

[..]

En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
pi_80364927
Tvp mijn vader maakt altijd zelf pizza voor ons, en die is erg lekker ! Maar nu wil ik het zelf ook wel eens proberen.
pi_80365241
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:35 schreef Buschetta het volgende:

[..]

Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
Dat klinkt zeer plausibel. Dan ga ik daar maar eens mee oefenen, binnenkort. Gewoon wat extra deeg maken. Daar loop je financieel niet echt op leeg.
  donderdag 15 april 2010 @ 22:45:30 #15
241730 Klonterpot
Je geld of je never
pi_80365454
Hmm, vroeger veel gedaan. Ik krijg er spontaan zin in.
Binnenkort maar weer eens proberen!
The remedy is the experience.
  vrijdag 16 april 2010 @ 08:21:40 #16
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80371965
te lang geleden
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80372512
Nu moet ik het toch echt eens gaan proberen.
pi_80372533
nu heb ik weeeeeer zin in pizza
Ja doei.
  vrijdag 16 april 2010 @ 09:19:25 #19
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_80373171
Gooien is echt lastig in het begin, laatste keer was het ook vloerpizza voor mij
pi_80377169
vanavond weer proberen

Heb bij de appie van die tua pizza mix gekocht met tipo 00. Alleen zit hier ook gist door

Hoe kan ik dit het beste fixen? gewoon maken zoals op het pakje staat of zoals in de OP?
hardcoholic
  vrijdag 16 april 2010 @ 11:28:06 #21
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80377390
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt...
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_80379843
Is het echt nodig om de pizza op een steen te bakken? Kan het niet ook gewoon op een bakplaat? Want wil vanavond zelf proberen een pizza te maken, maar heb geen steen voor in de oven ofzo.
pi_80379990
Dat is niet echt nodig, maar het is wel veel beter/lekkerder voor de bodem.
pi_80380038
Heb net ff in het vorige topic gekeken en daar werd ook dat Bestron pizza-oventje aangeraden. Kun je die gewoon bij de Blokker ofzo kopen? En hoe duur is die? Anders koop ik er daar vanmiddag wel 1 van.
pi_80380964
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard!
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')