abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_78839234
Vervolg op:

[pizza] zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!


Deeg!
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!


Bakken!

Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.



Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.


Foto's uit het vorige topic

Van user MaximusTG:


Van user KrnKje:


Van user evo87:


Van mij:


Van user Erasmo:


[ Bericht 4% gewijzigd door minilot op 07-03-2010 09:23:42 ]
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 09:16:23 #2
152525 Knuffelzacht
Pathologische leugenaar
pi_78839251
krijg er honger van van al die plaatjes
Ik ben tenminste niet bang voor broccoli!!
Arrogantie is een ander woord voor zelfkennis
Hoe langer ik Bi ben hoe lesbischer ik word
Life: Highly overrated but you still gotta play the game
  zondag 7 maart 2010 @ 09:17:09 #3
17979 MissMSX
Knightmare
pi_78839258
Terugvindpizza
Met de belofte binnenkort echt weer eens pizza te maken en een foto te posten
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zondag 7 maart 2010 @ 09:17:28 #4
98135 TeleluvR
Maar een Gretsch is ook goed!
pi_78839259
Kun je het bakken in een gewone oven dan ook gewoon het beste doen op de maximale temperatuur?
pi_78839275
En om de daad bij het woord te voegen.. Vandaag is pizzadag!

Net als bij de Moroccan Lamb Pizza haal ik ook dit keer mijn inspiratie van de website van de Australische elite-pizzaketen Crust: de Philly Steak!

Op witte sausbasis gaan rosbief, rode peper, gekarameliseerde uien, paddestoelen en kaas. Na het bakken nog wat mosterddressing en jonge rucola erop.

Let me see you stripped down to the bone
pi_78839283
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:17 schreef TeleluvR het volgende:
Kun je het bakken in een gewone oven dan ook gewoon het beste doen op de maximale temperatuur?
Het allerbeste op een pizzasteen in je oven en die steen dan inderdaad voorverwarmen op de hoogste stand! Ik voeg de info even toe aan de OP.
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 09:23:38 #7
98135 TeleluvR
Maar een Gretsch is ook goed!
pi_78839304
Pizzasteen heb ik helaas niet en vandaag ook hier pizzadag.
pi_78839322
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:23 schreef TeleluvR het volgende:
Pizzasteen heb ik helaas niet en vandaag ook hier pizzadag.
Het is ook niet pers een probleem - heel veel mensen bakken naar hartelust gewoon pizza's op de normale bakplaat van een reguliere oven.
Punt is dan dat er eerder sprake is van een groot, belegd brood dan van een pizza. Kan hartstikke lekker zijn, maar een deegbodem en korst zoals bij de Italiaan zul je er nooit bij krijgen.
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 09:26:39 #9
98135 TeleluvR
Maar een Gretsch is ook goed!
pi_78839327
Maar blijft de grote barbatruc: zo heet mogelijk bakken?
  zondag 7 maart 2010 @ 09:28:29 #10
221912 minilot
Nancy boy
pi_78839337
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:26 schreef TeleluvR het volgende:
Maar blijft de grote barbatruc: zo heet mogelijk bakken?
Yep, doorgaans wel. Al verschilt zoiets toch echt per oven, en kunnen er nogal wat verschillen zitten in temperatuur en bereidingstijd, afhankelijk van het soort en de dikte van je deeg, het soort en de hoeveelheid beleg en de specifieke neigingen van je oven.
Je moet natuurlijk ook niet hebben dat je beleg verbrandt voordat je deeg goed en wel gaar is.
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 09:30:44 #11
98135 TeleluvR
Maar een Gretsch is ook goed!
pi_78839352
Ok. Voor later: Liever of een pizzasteen of zo'n Bestron-oventje?
  zondag 7 maart 2010 @ 09:56:25 #12
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_78839614
Ik wil een oven, maar die past niet in mn huis en kan geen vervanging betalen voor mn combimagnetron

Ik wil k pizza's maken Nou ja, hier maar inspiratie opdoen voor de toekomst dan..
  zondag 7 maart 2010 @ 10:11:10 #13
221912 minilot
Nancy boy
pi_78839818
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:30 schreef TeleluvR het volgende:
Ok. Voor later: Liever of een pizzasteen of zo'n Bestron-oventje?
Absoluut Bestron! Is in maximaal 15 minuten (vaak nog veel minder!) op 450 graden, werkt supermakkelijk en je pizza is in drie minuten klaar om op te eten. Zoals het hoort!
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 10:11:54 #14
17979 MissMSX
Knightmare
pi_78839828
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Het is ook niet pers een probleem - heel veel mensen bakken naar hartelust gewoon pizza's op de normale bakplaat van een reguliere oven.
Punt is dan dat er eerder sprake is van een groot, belegd brood dan van een pizza. Kan hartstikke lekker zijn, maar een deegbodem en korst zoals bij de Italiaan zul je er nooit bij krijgen.
Ik vind zo'n bodem bij de Italiaan juist helemaal niet lekker
Kan ook aan de kwaliteit van de Italiaan liggen natuurlijk
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_78840528
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:11 schreef minilot het volgende:

[..]

Absoluut Bestron! Is in maximaal 15 minuten (vaak nog veel minder!) op 450 graden, werkt supermakkelijk en je pizza is in drie minuten klaar om op te eten. Zoals het hoort!
Kun je nou afgezien van pizza en naan-broodjes nog meer toffe dingen bakken in de Bestron (waar een gewone oven dus minder handig voor is)? Aangezien er eigenlijk echt geen plek meer is in huis, moet een apparaat toch wel redelijk multi-functioneel zijn wil het er nog in komen
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  zondag 7 maart 2010 @ 11:00:40 #16
221912 minilot
Nancy boy
pi_78840697
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:11 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Kan ook aan de kwaliteit van de Italiaan liggen natuurlijk
Ja, dat kan natuurlijk prima! Onze pizzabakker is bijvorobeeld heel wat beter dan die van een dorp verderop.

Maar waar het in elk geval om gaat is dat het alleronderste onderkantje van de pizza mooi krokant is en het dunne laagje erboven goed gaar, met luchtbellen erin.



(Van beruchte pizzabakker Jeff Varasano in New York)

Dat lukt natuurlijk ook alleen maar als de korst echt heel dun is, en inderdaad, niet iedereen houdt ervan. Maar zoals gezegd, persoonlijk vind ik wel dat je bij een dikke bodem eerder kunt zeggen dat het gewoon een belegd brood is dan dat het om het echte pizzagevoel gaat.

[ Bericht 4% gewijzigd door minilot op 07-03-2010 11:07:56 ]
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 11:01:49 #17
221912 minilot
Nancy boy
pi_78840720
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:52 schreef mjan het volgende:

[..]

Kun je nou afgezien van pizza en naan-broodjes nog meer toffe dingen bakken in de Bestron (waar een gewone oven dus minder handig voor is)? Aangezien er eigenlijk echt geen plek meer is in huis, moet een apparaat toch wel redelijk multi-functioneel zijn wil het er nog in komen
Nou, er zit ook een pan met anti-aanbaklaag bij die er precies in past. Je kunt er dus waarschijnlijk van alles mee doen en er van alles in bakken en koken, maar daarin heb ik me nooit zo verdiept.
Iemand anders hier misschien?
quote:
Op zondag 7 maart 2010 09:56 schreef Windigo het volgende:
Ik wil een oven, maar die past niet in mn huis en kan geen vervanging betalen voor mn combimagnetron
Zelfde probleem hier - geen plek voor een echte oven. Ik heb alleen zo'n kabouteroventje, op een plankje. Daar past niks in en als je het deurtje opendoet ben je meteen alle warmte kwijt.. En ik kan hoogstens zes koekjes tegelijk bakken.
Jij hebt tenminste nog een magnetronfunctie.

[ Bericht 18% gewijzigd door minilot op 07-03-2010 11:18:16 ]
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 11:21:58 #18
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_78841154
TVP!
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
pi_78841229
quote:
Op zondag 7 maart 2010 11:01 schreef minilot het volgende:
Zelfde probleem hier - geen plek voor een echte oven. Ik heb alleen zo'n kabouteroventje, op een plankje. Daar past niks in en als je het deurtje opendoet ben je meteen alle warmte kwijt.. En ik kan hoogstens zes koekjes tegelijk bakken.
Jij hebt tenminste nog een magnetronfunctie.
Dagje ruilen: jij mijn grote oven, ik even de bestron uittesten
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  zondag 7 maart 2010 @ 11:30:32 #20
221912 minilot
Nancy boy
pi_78841350
quote:
Op zondag 7 maart 2010 11:25 schreef mjan het volgende:

[..]

Dagje ruilen: jij mijn grote oven, ik even de bestron uittesten
Bedankt voor het aanbod, maar jouw oven past vast niet in mijn rugzak.

Wat ik overigens vandaag ga proberen.. Gevulde korst! Met kaas erin!

Recept en instructies

[ Bericht 28% gewijzigd door minilot op 07-03-2010 16:10:21 ]
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 16:09:48 #21
221912 minilot
Nancy boy
pi_78850173
Pizza met gevulde korst was geen succes! Op verschillende plekken brak de kaas door de korst heen, en druppelde over de rand van de pizza, op de pizzasteen, richting het verwarmingselement. Bovendien was het niet erg lekker - door de repen kaas bleef de korst een beetje plakkerig.

Daarom maar snel een 'gewone' tweede pizza gemaakt! Ik kan iedereen een Philly Steak aanraden!
Net als sommige andere aanstellerige pizza's uit het Crust-assortiment heeft ook deze qua smaak niet heel veel met een traditionele pizza te maken (mosterd erop!), maar lekker was het wl!



Onderkant:



TeleluvR, post je ook foto's van jouw pizzazondag?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 18:06:30 #22
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_78853851
Pizza staat nu in de oven
  zondag 7 maart 2010 @ 20:46:09 #23
221912 minilot
Nancy boy
pi_78860825
Vertel, wat voor ntje?
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 8 maart 2010 @ 10:00:21 #24
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_78879058
het is al weer veel te lang geleden dat ik pizza gemaakt heb

tvp
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  maandag 8 maart 2010 @ 10:08:44 #25
98135 TeleluvR
Maar een Gretsch is ook goed!
pi_78879278
quote:
Op zondag 7 maart 2010 16:09 schreef minilot het volgende:
TeleluvR, post je ook foto's van jouw pizzazondag?
Oeps, te laat gezien!

Maar was wel erg lekker!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')