abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 12 juni 2009 @ 22:24:42 #251
259414 AlchemistOfSorrows
Uh-huh, goodbye!
pi_69988081
Heb vandaag voor het eerst in tijden weer eens zelf pizza gebakken, voor de tweede keer in mn leven
Deze keer heb ik maar kant en klare deeg gebruikt, want vorige keer was ie echt te plakkerig en te dik
Maar goed, hij was lekker, ik had er kaas, mozzarella, salami, paprika en basilicum op gedaan



Tevens, TerugVindPizza
das einzige erleuchtenden an religion ist ein brennende tempel bei nacht
  zaterdag 13 juni 2009 @ 07:33:46 #252
165237 Leef
Sunny side up!
pi_69993931
quote:
we verkopen wel bier
sorry hier hield ik op met lezen
  zaterdag 13 juni 2009 @ 15:16:08 #253
123497 Darkhelmet76
Strik je veter...
pi_70002333
Gaaf topic, even eentvp!
Ruim appartement met garage in centrum van Sittard te koop! PM voor meer info!
www.botergeel.nl
pi_70014706
quote:
Op zaterdag 13 juni 2009 15:16 schreef Darkhelmet76 het volgende:
Gaaf topic, even eentvp!
Ik doe met je mee

Al die pizza topics midden in de nacht
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_70022542
quote:
Op vrijdag 12 juni 2009 18:38 schreef Yvesss het volgende:

Het liefst haal ik de bal dan van de haak, en kneed met de handen verder. Heb je verder geen plank bij nodig. Gewoon een paar minuten boetseren, net als een stuk klei.
Dat is erg jammer, want ik heb juist een kitchenaid gekocht om van dat ellendige kneden af te zijn. Maar al met al was het toch een geslaagde pizza geworden.
pi_70205047
Ik ben nu ook bezitter van een pizzaoven. Heb mijn pizza tot nu toe altijd in mijn combimagnetron gebakken.Dus suboptimale omstandigheden.

Ik had me al een beetje ingelezen qua deeg en saus.Ben dan vandaag ook op pad gegaan en heb italiaans bloem ( Farina typo 00) en buffelmozzarella gekocht.

Het deeg heb ik in mijn broodbakmachine laten mengen en in de koelkast laten rijzen.Elke portie apart verpakt in een plasticzak.De saus heb ik een half uur laten koken.

Nu een paar foto's om een impressie te krijgen.

De ingrediënten:





De pizza beleggen:





De oven:



En het resultaat:







Het was echt een succes.De pizza was superlekker.Zelfs beter dan sommige restaurantpizza's die ik in mijn leven heb gegeten.Binnenkort zal ik maar andere kaas proberen.Waarschijnlijk wordt het edammer.
  Moderator zaterdag 20 juni 2009 @ 20:57:22 #257
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_70205456
quote:
Op maandag 15 juni 2009 13:07 schreef NutKees het volgende:

[..]

Dat is erg jammer, want ik heb juist een kitchenaid gekocht om van dat ellendige kneden af te zijn. Maar al met al was het toch een geslaagde pizza geworden.
Met mijn K-Mix heb ik daar absoluut geen last van, ook met brooddeeg niet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 20 juni 2009 @ 20:59:16 #258
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_70205513
quote:
Op zaterdag 20 juni 2009 20:45 schreef Terpentin07 het volgende:

Het was echt een succes.De pizza was superlekker.Zelfs beter dan sommige restaurantpizza's die ik in mijn leven heb gegeten.Binnenkort zal ik maar andere kaas proberen.Waarschijnlijk wordt het edammer.
Ziet er goed uit, alleen edammer neh, ik vind het niet te hachelen.
Ik heb nu een mix (maak ik zelf, gewoon stukken bij de kaasboer op de markt halen) van goudse + emmentaler en die is al best goed. Afmaken met was echte oude parmazaan (zo hard dat de kaasboer hem amper doorkrijgt met dat snijdraad, niet die half zachte).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_70855764
Ik word steeds handiger met pizza maken.Ook is het een zeer groot verschil of je gewoon bloem gebruikt of italiaans bloem tipo 00.Ik gebruik nu als kaas of edammer of uiteraard mozzarella.Heb nu bij de makro een pan van blauwstaal gekocht.Handig voor calzone maar ook vandaag voor een pizza genomen.En het resultaat valt niet tegen.Bijkomend voordeel, de pizza is nu perfect rond.Dat is nog een beetje moeilijk als je het alleen met de hand vormt.

Hier het resultaat:

  vrijdag 10 juli 2009 @ 18:05:07 #260
10616 werkeend
is een lief konijntje
pi_70855984
ik ben echt een pizzamaakbarbaar. Mijn moeder maakte altijd zelf pizza met een ultra dunne bodem en msichien uit een vorm van protest maak ik ze nu zelf met ultra dikke bodem. een heel pak brooddeeg gaat erin voor een bodem van 3-4 cm Lekkerste toping vind ik voor vegetarisch met peer en gorgonzola en voor normale mensen tonijn.

mjumm
#things i do to people i love shouldn't be allowed#
pi_70857562
Ziet er lekker uit Terpetine!
pi_70872696
quote:
Op vrijdag 10 juli 2009 19:02 schreef GuitarJJ het volgende:
Ziet er lekker uit Terpetine!
omg zeker!
pi_70884152
hmm, net een pizza gemaakt, mr hij is niet helemaal gelukt De saus wat dingen vergeten, smaakt een beetje te tomaterig, en de bodem is te dik

Verder is ie wel lekker
pi_70885488
Aangezien ik nog deeg overhad.Deze keer met edammer ipv mozzarella.En met uien,knoflook tomaten salami en tabasco.Het was erg lekker.Binnenkort ga ik een bolognese pizza maken met parmezaanse kaas.

pi_70886361
quote:
Op zaterdag 11 juli 2009 20:40 schreef Terpentin07 het volgende:
Aangezien ik nog deeg overhad.Deze keer met edammer ipv mozzarella.En met uien,knoflook tomaten salami en tabasco.Het was erg lekker.Binnenkort ga ik een bolognese pizza maken met parmezaanse kaas.

[ afbeelding ]
Ziet er erg goed uit. Hoe warm gaat je oven?
pi_70886501
quote:
Op zaterdag 11 juli 2009 21:16 schreef Flaccid het volgende:

[..]

Ziet er erg goed uit. Hoe warm gaat je oven?
De oven gaat tot 450°C.Het gaat om de Pizza Alfredo van Bestron.Hij heeft zelfs een pizzasteen en kost maar 50¤.

pi_70886988
quote:
Op zaterdag 11 juli 2009 21:22 schreef Terpentin07 het volgende:

[..]

De oven gaat tot 450°C.Het gaat om de Pizza Alfredo van Bestron.Hij heeft zelfs een pizzasteen en kost maar 50¤.

[ afbeelding ]
50 euro? WAAR
pi_70887020
quote:
Op zaterdag 11 juli 2009 21:42 schreef Flaccid het volgende:

[..]

50 euro? WAAR
http://www.kieskeurig.nl/(...)jzen/258785/#prijzen
pi_70887208
quote:
Thx
pi_70887251
Misschien binnenkort jouw pizzacreatie in dit topic.
pi_70887486
Even een onverbloemde tvp voor het terug vinden van het recept Dit gaan we zekers binnenkort eens doen! Pizza = GOED
  zondag 12 juli 2009 @ 18:44:20 #272
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_70908983
TVP, de pizze die jullie bakken lukt niet met onze combi, maar een pizza alla salvana lukt me nog wel
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_70943404
quote:
Op zondag 12 juli 2009 18:44 schreef honda1990 het volgende:
TVP, de pizze die jullie bakken lukt niet met onze combi, maar een pizza alla salvana lukt me nog wel
Heb nog een Bestron pizza steenoven te koop.... Bestron Alfredo Pizza steenoven
  maandag 13 juli 2009 @ 20:07:20 #274
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_70943783
quote:
Op maandag 13 juli 2009 19:55 schreef probin het volgende:

[..]

Heb nog een Bestron pizza steenoven te koop.... Bestron Alfredo Pizza steenoven
Ik PM je even!
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  woensdag 15 juli 2009 @ 17:09:24 #275
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_71006511
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 18:07 schreef JeOma het volgende:
Aaaah, nieuw (vrij simpel) receptje voor de bodem geprobeerd. Zeer goed geslaagd. Ben alleen nog op zoek naar een makkelijk en lekker (pittig) receptje voor de tomatensaus. Heb nu tomatenblokjes uit 'n pakje gemixt met oregano en een rode peper, peper en zout, maar vond het nog niet helemaal scherp genoeg. Volgende keer probeer ik die hierboven staat...

Deze zit nu in mijn buik.


Is dat een pizza met salami of een salami met pizza
pi_71311156
Wat doe ik verkeerd? Soms krijg ik een pizzabodem die ongeveer net zo smaakloos is als een matze. De andere keer heb ik wel die lekkere pizzabodemsmaak. Waar ligt dat aan? Wat kan ik anders doen?
pi_71311968
quote:
Op zaterdag 25 juli 2009 12:22 schreef Ditje het volgende:
Wat doe ik verkeerd? Soms krijg ik een pizzabodem die ongeveer net zo smaakloos is als een matze. De andere keer heb ik wel die lekkere pizzabodemsmaak. Waar ligt dat aan? Wat kan ik anders doen?
Eerst de pizzabodem even 5~7 minuten in de oven doen, zodat hij al wat knapperiger word, doe ik altijd.
pi_71323458
Dat verandert toch niets aan de smaak? Knapperig is de bodem wel, alleen de smaak varieert teveel (vooral het gebrek aan smaak )
pi_71323886
quote:
Op zaterdag 25 juli 2009 20:07 schreef Ditje het volgende:
Dat verandert toch niets aan de smaak? Knapperig is de bodem wel, alleen de smaak varieert teveel (vooral het gebrek aan smaak )
Zelfde recept???
pi_71330236
Nu heb ik zin in pizza door het doorlezen van dit topic.

Morgen ga ik denk ik pizza proberen te maken! We hebben hier een oude gasoven staan die alleen maar aan en uit kan en dus superwarm wordt, dus dat is in ieder geval goed voor de pizza
  zondag 26 juli 2009 @ 11:45:25 #281
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_71335017
Eens in de gaten houden hier
Ik bak ze op een pizzasteen in de combioven; uurtje voorverwarmen op 250 graden en dan pizza een minuut of 7 à 8. Als ik kan overtuigen eten we pizza vanavond ipv frietjes
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_71335159
quote:
Op zaterdag 25 juli 2009 13:02 schreef Flaccid het volgende:

[..]

Eerst de pizzabodem even 5~7 minuten in de oven doen, zodat hij al wat knapperiger word, doe ik altijd.
Maar hoe lang bak je de bodem dan in totaal? Als ik de bodem eerst 7 minuten voorbak, krijg ik de mozzarella niet meer mooi gesmolten voordat de bodem taai en zwart is
  zondag 26 juli 2009 @ 12:28:50 #283
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_71335892
quote:
Op zondag 26 juli 2009 11:45 schreef KrnKje het volgende:
Eens in de gaten houden hier
Ik bak ze op een pizzasteen in de combioven; uurtje voorverwarmen op 250 graden en dan pizza een minuut of 7 à 8. Als ik kan overtuigen eten we pizza vanavond ipv frietjes
die hoef je toch niet te overtuigen? Gewoon maken/voorbereiden en die eet het met liefde op
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 26 juli 2009 @ 17:04:37 #284
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_71342637
quote:
Op zondag 26 juli 2009 12:28 schreef The_Hives het volgende:

[..]

die hoef je toch niet te overtuigen? Gewoon maken/voorbereiden en die eet het met liefde op
Heb je gelijk in
Vanmiddag weer een voorraadje deeg gemaakt; 8 bollen de vriezer in en twee liggen nu in de koelkast te wachten tot ze straks gebakken gaan worden
quote:
Op zondag 26 juli 2009 11:52 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Maar hoe lang bak je de bodem dan in totaal? Als ik de bodem eerst 7 minuten voorbak, krijg ik de mozzarella niet meer mooi gesmolten voordat de bodem taai en zwart is
Je kunt overwegen om de bodem eerst op een iets lagere temperatuur voor te bakken; bijvoorbeeld 7 minuten op 175 graden en daarna nog 8 minuten op 250 graden (of wat je heetste stand is)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_71342723
quote:
Op maandag 13 juli 2009 19:55 schreef probin het volgende:
Heb nog een Bestron pizza steenoven te koop.... [TK] Bestron Alfredo Pizza steenoven
Beviel hij niet?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  Moderator / Miss SHO zondag 26 juli 2009 @ 17:34:43 #286
22592 crew  Ole
pi_71343305
quote:
Op zaterdag 25 juli 2009 12:22 schreef Ditje het volgende:
Wat doe ik verkeerd? Soms krijg ik een pizzabodem die ongeveer net zo smaakloos is als een matze. De andere keer heb ik wel die lekkere pizzabodemsmaak. Waar ligt dat aan? Wat kan ik anders doen?
\

Beetje zout erbij?
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_71344058
quote:
Op zaterdag 25 juli 2009 12:22 schreef Ditje het volgende:
Wat doe ik verkeerd? Soms krijg ik een pizzabodem die ongeveer net zo smaakloos is als een matze. De andere keer heb ik wel die lekkere pizzabodemsmaak. Waar ligt dat aan? Wat kan ik anders doen?
Hier mijn recept.Simpel maar zeer lekker.

500g bloem (het liefst Italiaans bloem -> Farina typo 00, geen patentbloem nemen, want die is niet geschikt voor gistdeeg)
250cc water
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1 pakje droge gist, volgens mij was het iets van 7g.


En minstens een dag in de koelkast laten rijzen.Beter nog twee.

Succes
  zondag 26 juli 2009 @ 18:25:52 #288
259414 AlchemistOfSorrows
Uh-huh, goodbye!
pi_71344510
quote:
Op zondag 26 juli 2009 18:05 schreef Terpentin07 het volgende:

[..]

Hier mijn recept.Simpel maar zeer lekker.

500g bloem (het liefst Italiaans bloem -> Farina typo 00, geen patentbloem nemen, want die is niet geschikt voor gistdeeg)
250cc water
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1 pakje droge gist, volgens mij was het iets van 7g.


En minstens een dag in de koelkast laten rijzen.Beter nog twee.

Succes
Is dit ook te gebruiken zonder pizzasteen? Heb tot nu toe eigenlijk altijd kant en klaar deeg gebruikt omdat eerdere pogingen mislukten, maar wil eigenlijk wel een keer zelf deeg en saus maken.
das einzige erleuchtenden an religion ist ein brennende tempel bei nacht
pi_71344690
Ik zou het niet weten.Ik heb zelf de bovengenoemde bestron pizzaoven gekocht en sindsdien mijn combimagnetron niet meer gebruikt.Maar als je een gewone bakoven hebt dan zal het denk ik geen probleem zijn.Ik had ook eerst altijd kant en klare deeg gekocht maar die kan absoluut niet aan het zelfgemaakte deeg tippen.Alleen de keus voor bloem met meer gluten brengt al veel verandering.En het deeg langer laten rijzen is ook belangrijk.

De saus had ik ook eerst zelf gemaakt maar ik was laatst met iemand bij de Makro en heb daar kant en klare pizzasaus gekocht.Daarbij moet ik zeggen dat die veel lekkerder was dan die sausen die ik zelf heb gemaakt.Lekker fruitig en zoals ik het van de restaurants ken.
pi_71345100
Aaaaargh, ik ben zo chagrijnig! Ik had vannochtend deeg gemaakt en de hele dag af en toe de lucht eruit gedrukt, rol ik het zonet uit om er een pizza van te maken, zitten er twee larven in van vieze vliegjes die in huis af en toe rondzwerven. Blijkbaar m'n bloem toch niet zo goed dichtgehad als ik dacht. Ik zag ook nog wat andere rare dingetjes in het deeg, dus heb t maar weggeflikkerd

Superirritant want ik was me de hele dag al op pizza aan het verheugen

Over een paar dagen poging 2.
pi_71347114
quote:
Op zondag 26 juli 2009 18:33 schreef Terpentin07 het volgende:
Ik zou het niet weten.Ik heb zelf de bovengenoemde bestron pizzaoven gekocht en sindsdien mijn combimagnetron niet meer gebruikt.Maar als je een gewone bakoven hebt dan zal het denk ik geen probleem zijn.Ik had ook eerst altijd kant en klare deeg gekocht maar die kan absoluut niet aan het zelfgemaakte deeg tippen.Alleen de keus voor bloem met meer gluten brengt al veel verandering.En het deeg langer laten rijzen is ook belangrijk.
Maar is zo'n oven nou even goed als een echte steenoven dan? Ik wil namelijk betere pizza's maken dan de pizzeria, door de saus en het beleg.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_71349930
quote:
Op zondag 26 juli 2009 18:05 schreef Terpentin07 het volgende:

[..]

Hier mijn recept.Simpel maar zeer lekker.

500g bloem (het liefst Italiaans bloem -> Farina typo 00, geen patentbloem nemen, want die is niet geschikt voor gistdeeg)
250cc water
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1 pakje droge gist, volgens mij was het iets van 7g.


En minstens een dag in de koelkast laten rijzen.Beter nog twee.

Succes
Hmm daar gaat het wsl mis
  Moderator maandag 27 juli 2009 @ 00:35:47 #293
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_71354637
Ik heb laatst deeg gemaakt van de pizzamix van een molen (online besteld bij die molen) en dat smaakte dus echt naar pizzeriadeeg! 45 min. rijzen, niet in de koelkast, gewoon warme rijs.
Uiteraard nog lekkerder als je het een dag in de koelkast zet, maar voor de snelle pizza was dit perfect, ook heb ik daar biologische pizzasaus gehaald en die was ook best goed, alleen wat te puree-achtig en te zuur naar mijn smaak, wellicht als ik hem een klein beetje verdun dat 'ie beter is.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_71356028
Vandaag mijn beste pizza ooit gebakken. Receptuur hieronder, bloem en meel is hetzelfde voor mij, gebruik de woorden door elkaar. Camera zat aan t einde onder t meel, maar ik heb genoten!

  • 750 gram bloem (t mag zeker iets meer zijn, tijdens het kneden kom je er achter dat ie mss wat te plakkerig is)
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 400 ml water
  • 4 tl zout
  • 2 pakjes instant gist (2x 7 gram)

    Zet de oven aan op 250 graden (het liefst nog warmer, helaas kan deze oven dat niet), luchtovenstand.


    Het bereiden:
    1. Water + Gist goed door elkaar klutsen in een grote genoege kom om dadelijk alles in te stoppen
    2. Olijfolie en zout toevoegen, weer even goed roeren
    3. Bloem erbij. Dan ga je kneden en kneden en kneden tot je een mooie bal hebt, die mss heel plakkerig is. Ik doe er dan gewoon meel bij.
    4. Vochtige theedoek over de kom en 1,5 uur laten rijzen.
    Ik kreeg deze bal (bierdopje ter aanduiding van grootte):

    5. Deze kneed ik nog eens goed, doe er naar gelang nog wat meel bij en dan rol ik hem uit tot een worst:

    6. Je hebt ongeveer 250 gram deeg per pizza nodig. Ik had zo'n 1250, dus dat zouden 5 bolletjes deeg moeten worden. Met een ikeabakje kan je eenvoudig door deeg heen snijden.

    -

    7. Uitrollen met een deegroller. Duw niet te hard, maar geleidelijk, dan kan je echt mooie ronde krijgen. Tussen het rollen door meel op de aanrecht leggen zodat hij niet gaat plakken. Een beetje meel op de deegroller is ook een slimme truc om hem niet erg te laten plakken aan je roller.

    1e poging
    2e poging
    3e poging, best netjes rond toch?

    8. Deeg klaar. Oven is 250 graden. Doe het deeg voordat je hem met iets bedekt hebt 2 minuten in de oven. Hij zal dan misschien opblazen, maar als je dit doet krijg je dadelijk een lekker krokant bodem

    9. Pizza uit de oven na 2 minuten, even laten leeglopen, zodat hij weer plat is. Beleggen met whatever you want. Ik had een simpele tomatensaus + ham + mozzerella + oregano genomen, erg lekker.


    10. Voordat je je pizza in de oven doet, kan je met een kwastje die je in olijfolie dompelt even de randjes van de pizza met een laagje olijfolie bedekken. Zo wordt het korstje nog net iets lekkerder.


    11. Doe de pizza X minuten in de oven. Gewoon kijken tot hij er goed uitziet, ik denk dat het tussen de 5 en 15 minuten zit, ik weet het echt niet.

    Resultaat (1 der pizza's):
  • pi_71358331
    Ziet er goed uit!
      maandag 27 juli 2009 @ 10:41:09 #296
    62913 Blik
    The one and Only!
    pi_71358699
    Boretti
    pi_71362730
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 10:41 schreef Blik het volgende:
    Boretti
    Bowatti?
      maandag 27 juli 2009 @ 15:14:15 #298
    5036 KrnKje
    kleine typfout
    pi_71366754
    Uiteraard gisteren dus pizza gegeten!
    Voor de verandering heb ik een keer het deeg uitgerold/gerekt terwijl ik de oven voor aan het verwarmen was, daardoor is het deeg nog een uurtje aan het rijzen geweest. Gevolg was een dunne bodem die geen last had van de hoeveelheid vocht die van de mozarella en tomaat af kwamen; onderkant lekker knapperig en het vocht aan de bovenkant had een dun zacht laagje achter gelaten. Zeer geslaagd.

    Nog een uurtje rijzen dus:


    Pizza #1 voor de oven:


    Pizza #2 uit de oven:
    Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
      maandag 27 juli 2009 @ 15:16:34 #299
    62913 Blik
    The one and Only!
    pi_71366845
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 13:11 schreef Flaccid het volgende:

    [..]

    Bowatti?
    Is toch een Boretti waarin de pizza gemaakt is? (zo niet dan is het hendeltje voor de oven wel een enorme kopie)
    pi_71370296
    quote:
    Op maandag 27 juli 2009 15:16 schreef Blik het volgende:

    [..]

    Is toch een Boretti waarin de pizza gemaakt is? (zo niet dan is het hendeltje voor de oven wel een enorme kopie)
    Ow net even gecheckt en inderdaad, het is er een. Nooit op gelet verder.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')