abonnement Unibet Coolblue
pi_80355193
Vervolg op:

[pizza] zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!


Deeg!
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:

- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!


Bakken!

Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.


Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.


Foto's uit het vorige topic

Mixende_Match



Redcoon
[img] [url=http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img]]http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img][/url]

Yvesss



Van mezelf



[ Bericht 2% gewijzigd door sandsucker op 15-04-2010 22:21:44 ]
pi_80355248
Lekker! Misschien zaterdag maar weer eens maken
pi_80355377
Nog maar 2 extra foto's :






Deze keer heb ik bier ipv water in het deeg gedaan. Best lekker, je krijgt er een apart smaakje van in je deeg.
pi_80355537
Oeh, krijg spontaan zin om pizza te maken
  donderdag 15 april 2010 @ 19:43:50 #5
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80355619
Ik maak trouwens altijd de tomatensaus zelf, daar valt ook veel te winnen.

Uitje fruiten, afblussen met rode wijn, kruiden erbij, gepureerde tomaten erbij en dan een half uurtje laten inkoken tot het lekker dik wordt. En dan op de pizza !!
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  donderdag 15 april 2010 @ 19:46:58 #6
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80355761
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
  donderdag 15 april 2010 @ 21:08:04 #7
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_80359436
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
bedoel je honing in het deeg of los erop?
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
  donderdag 15 april 2010 @ 21:09:50 #8
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80359531
quote:
Op donderdag 15 april 2010 21:08 schreef Lief-visje het volgende:

[..]

bedoel je honing in het deeg of los erop?
deeg
pi_80359830
mmmm de mr maakt echt super lekkere pizza' s
binnenkort maar weer eens hem lief aankijken
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_80363293
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
pi_80364658
Hoe krijgen jullie de bodem mooi egaal plat?
  donderdag 15 april 2010 @ 22:35:48 #12
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80364866
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:09 schreef Yvesss het volgende:

[..]

En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
pi_80364927
Tvp mijn vader maakt altijd zelf pizza voor ons, en die is erg lekker ! Maar nu wil ik het zelf ook wel eens proberen.
pi_80365241
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:35 schreef Buschetta het volgende:

[..]

Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
Dat klinkt zeer plausibel. Dan ga ik daar maar eens mee oefenen, binnenkort. Gewoon wat extra deeg maken. Daar loop je financieel niet echt op leeg.
  donderdag 15 april 2010 @ 22:45:30 #15
241730 Klonterpot
Je geld of je never
pi_80365454
Hmm, vroeger veel gedaan. Ik krijg er spontaan zin in.
Binnenkort maar weer eens proberen!
The remedy is the experience.
  vrijdag 16 april 2010 @ 08:21:40 #16
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80371965
te lang geleden
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80372512
Nu moet ik het toch echt eens gaan proberen.
pi_80372533
nu heb ik weeeeeer zin in pizza
Ja doei.
  vrijdag 16 april 2010 @ 09:19:25 #19
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_80373171
Gooien is echt lastig in het begin, laatste keer was het ook vloerpizza voor mij
pi_80377169
vanavond weer proberen

Heb bij de appie van die tua pizza mix gekocht met tipo 00. Alleen zit hier ook gist door

Hoe kan ik dit het beste fixen? gewoon maken zoals op het pakje staat of zoals in de OP?
hardcoholic
  vrijdag 16 april 2010 @ 11:28:06 #21
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80377390
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt...
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_80379843
Is het echt nodig om de pizza op een steen te bakken? Kan het niet ook gewoon op een bakplaat? Want wil vanavond zelf proberen een pizza te maken, maar heb geen steen voor in de oven ofzo.
pi_80379990
Dat is niet echt nodig, maar het is wel veel beter/lekkerder voor de bodem.
pi_80380038
Heb net ff in het vorige topic gekeken en daar werd ook dat Bestron pizza-oventje aangeraden. Kun je die gewoon bij de Blokker ofzo kopen? En hoe duur is die? Anders koop ik er daar vanmiddag wel 1 van.
pi_80380964
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard!
pi_80381031
Gebruikt iemand een keukenmachine om zijn pizza deeg mee te maken?

Wat ik zelf altijd doe is spuitflesje met handwarm water en gist klaarmaken, bloem in mn keukenmachine en deeghaken erin. Dan op langzame stand aanzetten, zout+olijfolie erdoor. En dan langzaam het gist mengsel erin spuiten totdat kleine balletjes vormen. Dan is het een kwestie van minuutje lang hoogste stand totdat er 1 bal is gevormd. Deze bal dan met de hand nog even verder kneden en klaar.

Na het rijzen pizza-deeg in juist formaat ballen vormen en in de vriezer, in diepvries zakje met drupje olie. Als ik deeg nodig ben laat ik het ontdooien in de koelkast. Op deze manier blijven de gistcellen 'inslaap' en gaat het niet verder rijzen. Mocht ik het nog wat door willen laten rijzen dan houd ik het buiten de koelkast.
pi_80381100
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 11:28 schreef Pikkebaas het volgende:
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt...
Een beetje suiker is goed voor de gist. Maar je zou het niet echt moeten proeven.
pi_80382206
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:06 schreef NutKees het volgende:
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard!
Mijn kookwinkel is dicht vanwege vakantie

En verder in de stad kon ik ook niks vinden, dus ga het toch maar gewoon op een bakplaat doen. Misschien iets minder lekker, maar heb alle ingrediënten verder al in huis.
  vrijdag 16 april 2010 @ 13:39:39 #29
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80382347
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:36 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Mijn kookwinkel is dicht vanwege vakantie

En verder in de stad kon ik ook niks vinden, dus ga het toch maar gewoon op een bakplaat doen. Misschien iets minder lekker, maar heb alle ingrediënten verder al in huis.
welnee op de bakplaat is ook super lekker. Ik doe het altijd op die manier en smaakt heerlijk

Ik geloof heus wel dat zo'n steen of een bistron-oven goed is voor een lekkere pizza maar van de bakplaat smaakt echt niet veel minder hoor
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80382374
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

welnee op de bakplaat is ook super lekker. Ik doe het altijd op die manier en smaakt heerlijk

Ik geloof heus wel dat zo'n steen of een bistron-oven goed is voor een lekkere pizza maar van de bakplaat smaakt echt niet veel minder hoor
dat. wilde eerst een steen halen, maar dat doe ik nu lekker niet meer! zo gaat 't ook prima !
Ja doei.
pi_80382490
De oven op zo heet mogelijk ipv op 180 maakt bij mij echt een enorm smaakverschil. Wordt echt prachtig dun&knapperig&niet-zompig
pi_80382569
die van mij gaat tot 270, en ik vind 't echt perfect

nu moet ik dus binnenkort weer pizza maken... en ook nog weer sushi... alleen pizza zal voorlopig wel niet lukken, want volgend weekend niet echt lang genoeg thuis om deeg fatsoenlijk te laten rijzen...

dan maar de week erna!
Ja doei.
pi_80383960
Mijne gaat ook tot 270 ongeveer, dus dan dus op 270 voorverwarmen en dan met pizza erin terugdraaien naar 200-220 ongeveer? Anders brand het beleg aan denk ik?

Ik ga er 1 maken met salami en rucola en 1 met paprika, champignons en ui. En natuurlijk tomatensaus en geraspte kaas, maar dat spreekt voor zich

Ben nu ook muffins aan het bakken
pi_80384060
Dan maak je het deeg toch nu al? Gaat echt wel goed hoor, in de vriezer!
pi_80384091
wat vinden jullie van die deeg in die kokers die je kant en klaar kunt kopen?
pi_80384183
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 14:18 schreef Sylvana het volgende:
Mijne gaat ook tot 270 ongeveer, dus dan dus op 270 voorverwarmen en dan met pizza erin terugdraaien naar 200-220 ongeveer? Anders brand het beleg aan denk ik?

Ik ga er 1 maken met salami en rucola en 1 met paprika, champignons en ui. En natuurlijk tomatensaus en geraspte kaas, maar dat spreekt voor zich

Ben nu ook muffins aan het bakken
nee, gewoon op 270 laten staan, minuut of 8, klaar
Ja doei.
pi_80384691
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 14:24 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

nee, gewoon op 270 laten staan, minuut of 8, klaar
Oke thnx
  vrijdag 16 april 2010 @ 15:54:46 #38
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80388143
omdat het er zo kort in zit verbrand je beleg niet
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80396246
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze








  vrijdag 16 april 2010 @ 19:54:27 #40
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80396675
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 19:42 schreef Sylvana het volgende:
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hier zie je dus wat er gebeurt als je met een deegroller aan de gang gaat en niet het deeg draait. De randen zijn niet gaar geworden en waarschijnlijk hard en droog. Ook is de binnenkant niet gaar.

*Nu ben ik kritisch dus het is niet negatief bedoeld maar om aan te geven waarom het deeg dus gedraaid moet worden waar ik hierboven over begon
  zaterdag 17 april 2010 @ 10:08:01 #41
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80412654
Begin nu wel een beetje benieuwd te worden naar jouw pizza's, Buschetta.
  zaterdag 17 april 2010 @ 11:07:27 #42
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80413839
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 10:08 schreef Redcoon het volgende:
Begin nu wel een beetje benieuwd te worden naar jouw pizza's, Buschetta.
Ik zal niet liegen. De tips die ik hierboven noem lukken mij eigenlijk ook zelden. Ondanks dat mensen altijd heel lovend zijn over de smaak ben ik eigenlijk zelf maar 2 keer tevreden geweest over mijn eigen pizza's. (van de 10 tallen) Ik bak elke maand denk ik soms meer, soms minder.

In Nederland heb ik het vaak geprobeerd maar de gasoven die ik had werd niet heet genoeg denk ik. Faal na faal Nu gaat het beter. Het draaien lukt bijna altijd al is het deeg vaak verschillend. De Tipo bloem die hier genoemd wordt gebruik ik zelden omdat die hier moeilijk te vinden is. Overige ingredienten zijn ook kwalitatief slecht.

Daarom is het ook geen negatieve kritiek maar wat ik over de tijd van "echte" pizzabakkers heb geleerd. Als ik in een pizzeria zou werken dan zou ik waarschijnlijk elke 3e pizza durven te verkopen

Ik ben van mening dat de bodem dun moet zijn. Anderen houden meer van dikke pizza's. Panpizza's zijn weer een heel ander verhaal (wil ik ook graag leren).

Dan is de tomatensaus ook verschrikkelijk belangrijk. Hier heb ik nog nooit goede saus kunnen maken omdat alle saus suiker bevat. Ik ben zelf te lui om echte pomodoris te gaan verwerken tot saus.

Dus ondanks dat ik wel enigzins weet hoe je een "traditionele" pizza kan maken zijn de ingredienten niet voor handen door luiheid of afwezigheid.

Dus mensen als ik kritiek geef is het puur aan de hand van de criteria die ik ken van pizzeria's en zal 2/3 van mijn eigen pizza's geeneens de moeite waard zijn om kritiek op te geven.

Prachtig om te zien dat meer mensen genieten van het maken van eigen pizza's. Mooiste is dat moment dat ze het proeven en trots zijn op hun resultaat.
pi_80413961
wat ik doe is bolletje maken, platdrukken met mijn hand en daarna uit laten 'hangen' in een rondje zeg maar, dus niet met de deegroller, maar ook niet draaien, dat durf ik nog niet aan..

dus zeg maar aan de rand vastpakken en dan verticaal 'ronddraaien', levert best goed resultaat
Ja doei.
  zaterdag 17 april 2010 @ 11:30:43 #44
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_80414346
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 19:42 schreef Sylvana het volgende:
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit !! Erg lekker
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
  zaterdag 17 april 2010 @ 18:10:41 #45
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80424462
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 11:14 schreef motorbloempje het volgende:
wat ik doe is bolletje maken, platdrukken met mijn hand en daarna uit laten 'hangen' in een rondje zeg maar, dus niet met de deegroller, maar ook niet draaien, dat durf ik nog niet aan..

dus zeg maar aan de rand vastpakken en dan verticaal 'ronddraaien', levert best goed resultaat
dat werkt ook goed inderdaad.
pi_80424560
draaien wil ik nog wel eens een cursus voor volgen. Lijkt me tof om te kunnen, en dan pizza feestjes organiseren
Ja doei.
pi_80425238
Bij ons bij de pizzeria kan je ook alleen een verse bodem kopen
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_80425318
Hangt een beetje van het deeg af, het gooien en draaien. En de temperatuur van het deeg. Dikte is nooit een probleem, minder als een millimeter heb ik ze wel eens gehad. Kun je dwars doorheen kijken. Als het deeg maar lekker elastisch is, dan scheurt het niet. Alternatief voor het 'tossen' is de kleine hoekroller' waarbij je van binnen naar buiten werkt. Ik zie eerlijk gezegd niemand de kunsten van een echte pizzaioli nadoen, mezelf incluis.
  zaterdag 17 april 2010 @ 23:35:19 #49
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80433479
Updatje, gisteren voor een paar vrienden een mozzarella en salami- pizza gemaakt, met een ingekookte tomatensaus;




Was er best tevreden over, zij ook!
pi_80433590
goeie overigens. De vriezer is bijna leeg, de bakjes worden gespaard, dus ik ga binnenkort ook maar 's op een avondje een voorraad tomatensaus maken, vers

welk recept gebruik jij?
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')