abonnement Unibet Coolblue
pi_80355193
Vervolg op:

[pizza] zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!


Deeg!
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:

- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!


Bakken!

Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.


Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.


Foto's uit het vorige topic

Mixende_Match



Redcoon
[img] [url=http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img]]http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img][/url]

Yvesss



Van mezelf



[ Bericht 2% gewijzigd door sandsucker op 15-04-2010 22:21:44 ]
pi_80355248
Lekker! Misschien zaterdag maar weer eens maken
pi_80355377
Nog maar 2 extra foto's :






Deze keer heb ik bier ipv water in het deeg gedaan. Best lekker, je krijgt er een apart smaakje van in je deeg.
pi_80355537
Oeh, krijg spontaan zin om pizza te maken
  donderdag 15 april 2010 @ 19:43:50 #5
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80355619
Ik maak trouwens altijd de tomatensaus zelf, daar valt ook veel te winnen.

Uitje fruiten, afblussen met rode wijn, kruiden erbij, gepureerde tomaten erbij en dan een half uurtje laten inkoken tot het lekker dik wordt. En dan op de pizza !!
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  donderdag 15 april 2010 @ 19:46:58 #6
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80355761
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
  donderdag 15 april 2010 @ 21:08:04 #7
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_80359436
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
bedoel je honing in het deeg of los erop?
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
  donderdag 15 april 2010 @ 21:09:50 #8
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80359531
quote:
Op donderdag 15 april 2010 21:08 schreef Lief-visje het volgende:

[..]

bedoel je honing in het deeg of los erop?
deeg
pi_80359830
mmmm de mr maakt echt super lekkere pizza' s
binnenkort maar weer eens hem lief aankijken
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_80363293
quote:
Op donderdag 15 april 2010 19:46 schreef Buschetta het volgende:
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse)

Het draaien en gooien van de pizza.

Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk.
En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
pi_80364658
Hoe krijgen jullie de bodem mooi egaal plat?
  donderdag 15 april 2010 @ 22:35:48 #12
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80364866
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:09 schreef Yvesss het volgende:

[..]

En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd.
Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
pi_80364927
Tvp mijn vader maakt altijd zelf pizza voor ons, en die is erg lekker ! Maar nu wil ik het zelf ook wel eens proberen.
pi_80365241
quote:
Op donderdag 15 april 2010 22:35 schreef Buschetta het volgende:

[..]

Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt.
Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt.

Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt
Dat klinkt zeer plausibel. Dan ga ik daar maar eens mee oefenen, binnenkort. Gewoon wat extra deeg maken. Daar loop je financieel niet echt op leeg.
  donderdag 15 april 2010 @ 22:45:30 #15
241730 Klonterpot
Je geld of je never
pi_80365454
Hmm, vroeger veel gedaan. Ik krijg er spontaan zin in.
Binnenkort maar weer eens proberen!
The remedy is the experience.
  vrijdag 16 april 2010 @ 08:21:40 #16
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80371965
te lang geleden
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80372512
Nu moet ik het toch echt eens gaan proberen.
pi_80372533
nu heb ik weeeeeer zin in pizza
Ja doei.
  vrijdag 16 april 2010 @ 09:19:25 #19
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_80373171
Gooien is echt lastig in het begin, laatste keer was het ook vloerpizza voor mij
pi_80377169
vanavond weer proberen

Heb bij de appie van die tua pizza mix gekocht met tipo 00. Alleen zit hier ook gist door

Hoe kan ik dit het beste fixen? gewoon maken zoals op het pakje staat of zoals in de OP?
hardcoholic
  vrijdag 16 april 2010 @ 11:28:06 #21
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_80377390
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt...
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_80379843
Is het echt nodig om de pizza op een steen te bakken? Kan het niet ook gewoon op een bakplaat? Want wil vanavond zelf proberen een pizza te maken, maar heb geen steen voor in de oven ofzo.
pi_80379990
Dat is niet echt nodig, maar het is wel veel beter/lekkerder voor de bodem.
pi_80380038
Heb net ff in het vorige topic gekeken en daar werd ook dat Bestron pizza-oventje aangeraden. Kun je die gewoon bij de Blokker ofzo kopen? En hoe duur is die? Anders koop ik er daar vanmiddag wel 1 van.
pi_80380964
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard!
pi_80381031
Gebruikt iemand een keukenmachine om zijn pizza deeg mee te maken?

Wat ik zelf altijd doe is spuitflesje met handwarm water en gist klaarmaken, bloem in mn keukenmachine en deeghaken erin. Dan op langzame stand aanzetten, zout+olijfolie erdoor. En dan langzaam het gist mengsel erin spuiten totdat kleine balletjes vormen. Dan is het een kwestie van minuutje lang hoogste stand totdat er 1 bal is gevormd. Deze bal dan met de hand nog even verder kneden en klaar.

Na het rijzen pizza-deeg in juist formaat ballen vormen en in de vriezer, in diepvries zakje met drupje olie. Als ik deeg nodig ben laat ik het ontdooien in de koelkast. Op deze manier blijven de gistcellen 'inslaap' en gaat het niet verder rijzen. Mocht ik het nog wat door willen laten rijzen dan houd ik het buiten de koelkast.
pi_80381100
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 11:28 schreef Pikkebaas het volgende:
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt...
Een beetje suiker is goed voor de gist. Maar je zou het niet echt moeten proeven.
pi_80382206
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:06 schreef NutKees het volgende:
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard!
Mijn kookwinkel is dicht vanwege vakantie

En verder in de stad kon ik ook niks vinden, dus ga het toch maar gewoon op een bakplaat doen. Misschien iets minder lekker, maar heb alle ingrediėnten verder al in huis.
  vrijdag 16 april 2010 @ 13:39:39 #29
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80382347
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:36 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Mijn kookwinkel is dicht vanwege vakantie

En verder in de stad kon ik ook niks vinden, dus ga het toch maar gewoon op een bakplaat doen. Misschien iets minder lekker, maar heb alle ingrediėnten verder al in huis.
welnee op de bakplaat is ook super lekker. Ik doe het altijd op die manier en smaakt heerlijk

Ik geloof heus wel dat zo'n steen of een bistron-oven goed is voor een lekkere pizza maar van de bakplaat smaakt echt niet veel minder hoor
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80382374
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 13:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

welnee op de bakplaat is ook super lekker. Ik doe het altijd op die manier en smaakt heerlijk

Ik geloof heus wel dat zo'n steen of een bistron-oven goed is voor een lekkere pizza maar van de bakplaat smaakt echt niet veel minder hoor
dat. wilde eerst een steen halen, maar dat doe ik nu lekker niet meer! zo gaat 't ook prima !
Ja doei.
pi_80382490
De oven op zo heet mogelijk ipv op 180 maakt bij mij echt een enorm smaakverschil. Wordt echt prachtig dun&knapperig&niet-zompig
pi_80382569
die van mij gaat tot 270, en ik vind 't echt perfect

nu moet ik dus binnenkort weer pizza maken... en ook nog weer sushi... alleen pizza zal voorlopig wel niet lukken, want volgend weekend niet echt lang genoeg thuis om deeg fatsoenlijk te laten rijzen...

dan maar de week erna!
Ja doei.
pi_80383960
Mijne gaat ook tot 270 ongeveer, dus dan dus op 270 voorverwarmen en dan met pizza erin terugdraaien naar 200-220 ongeveer? Anders brand het beleg aan denk ik?

Ik ga er 1 maken met salami en rucola en 1 met paprika, champignons en ui. En natuurlijk tomatensaus en geraspte kaas, maar dat spreekt voor zich

Ben nu ook muffins aan het bakken
pi_80384060
Dan maak je het deeg toch nu al? Gaat echt wel goed hoor, in de vriezer!
pi_80384091
wat vinden jullie van die deeg in die kokers die je kant en klaar kunt kopen?
pi_80384183
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 14:18 schreef Sylvana het volgende:
Mijne gaat ook tot 270 ongeveer, dus dan dus op 270 voorverwarmen en dan met pizza erin terugdraaien naar 200-220 ongeveer? Anders brand het beleg aan denk ik?

Ik ga er 1 maken met salami en rucola en 1 met paprika, champignons en ui. En natuurlijk tomatensaus en geraspte kaas, maar dat spreekt voor zich

Ben nu ook muffins aan het bakken
nee, gewoon op 270 laten staan, minuut of 8, klaar
Ja doei.
pi_80384691
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 14:24 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

nee, gewoon op 270 laten staan, minuut of 8, klaar
Oke thnx
  vrijdag 16 april 2010 @ 15:54:46 #38
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_80388143
omdat het er zo kort in zit verbrand je beleg niet
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_80396246
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze








  vrijdag 16 april 2010 @ 19:54:27 #40
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80396675
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 19:42 schreef Sylvana het volgende:
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hier zie je dus wat er gebeurt als je met een deegroller aan de gang gaat en niet het deeg draait. De randen zijn niet gaar geworden en waarschijnlijk hard en droog. Ook is de binnenkant niet gaar.

*Nu ben ik kritisch dus het is niet negatief bedoeld maar om aan te geven waarom het deeg dus gedraaid moet worden waar ik hierboven over begon
  zaterdag 17 april 2010 @ 10:08:01 #41
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80412654
Begin nu wel een beetje benieuwd te worden naar jouw pizza's, Buschetta.
  zaterdag 17 april 2010 @ 11:07:27 #42
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_80413839
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 10:08 schreef Redcoon het volgende:
Begin nu wel een beetje benieuwd te worden naar jouw pizza's, Buschetta.
Ik zal niet liegen. De tips die ik hierboven noem lukken mij eigenlijk ook zelden. Ondanks dat mensen altijd heel lovend zijn over de smaak ben ik eigenlijk zelf maar 2 keer tevreden geweest over mijn eigen pizza's. (van de 10 tallen) Ik bak elke maand denk ik soms meer, soms minder.

In Nederland heb ik het vaak geprobeerd maar de gasoven die ik had werd niet heet genoeg denk ik. Faal na faal Nu gaat het beter. Het draaien lukt bijna altijd al is het deeg vaak verschillend. De Tipo bloem die hier genoemd wordt gebruik ik zelden omdat die hier moeilijk te vinden is. Overige ingredienten zijn ook kwalitatief slecht.

Daarom is het ook geen negatieve kritiek maar wat ik over de tijd van "echte" pizzabakkers heb geleerd. Als ik in een pizzeria zou werken dan zou ik waarschijnlijk elke 3e pizza durven te verkopen

Ik ben van mening dat de bodem dun moet zijn. Anderen houden meer van dikke pizza's. Panpizza's zijn weer een heel ander verhaal (wil ik ook graag leren).

Dan is de tomatensaus ook verschrikkelijk belangrijk. Hier heb ik nog nooit goede saus kunnen maken omdat alle saus suiker bevat. Ik ben zelf te lui om echte pomodoris te gaan verwerken tot saus.

Dus ondanks dat ik wel enigzins weet hoe je een "traditionele" pizza kan maken zijn de ingredienten niet voor handen door luiheid of afwezigheid.

Dus mensen als ik kritiek geef is het puur aan de hand van de criteria die ik ken van pizzeria's en zal 2/3 van mijn eigen pizza's geeneens de moeite waard zijn om kritiek op te geven.

Prachtig om te zien dat meer mensen genieten van het maken van eigen pizza's. Mooiste is dat moment dat ze het proeven en trots zijn op hun resultaat.
pi_80413961
wat ik doe is bolletje maken, platdrukken met mijn hand en daarna uit laten 'hangen' in een rondje zeg maar, dus niet met de deegroller, maar ook niet draaien, dat durf ik nog niet aan..

dus zeg maar aan de rand vastpakken en dan verticaal 'ronddraaien', levert best goed resultaat
Ja doei.
  zaterdag 17 april 2010 @ 11:30:43 #44
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_80414346
quote:
Op vrijdag 16 april 2010 19:42 schreef Sylvana het volgende:
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit !! Erg lekker
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
  zaterdag 17 april 2010 @ 18:10:41 #45
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80424462
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 11:14 schreef motorbloempje het volgende:
wat ik doe is bolletje maken, platdrukken met mijn hand en daarna uit laten 'hangen' in een rondje zeg maar, dus niet met de deegroller, maar ook niet draaien, dat durf ik nog niet aan..

dus zeg maar aan de rand vastpakken en dan verticaal 'ronddraaien', levert best goed resultaat
dat werkt ook goed inderdaad.
pi_80424560
draaien wil ik nog wel eens een cursus voor volgen. Lijkt me tof om te kunnen, en dan pizza feestjes organiseren
Ja doei.
pi_80425238
Bij ons bij de pizzeria kan je ook alleen een verse bodem kopen
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_80425318
Hangt een beetje van het deeg af, het gooien en draaien. En de temperatuur van het deeg. Dikte is nooit een probleem, minder als een millimeter heb ik ze wel eens gehad. Kun je dwars doorheen kijken. Als het deeg maar lekker elastisch is, dan scheurt het niet. Alternatief voor het 'tossen' is de kleine hoekroller' waarbij je van binnen naar buiten werkt. Ik zie eerlijk gezegd niemand de kunsten van een echte pizzaioli nadoen, mezelf incluis.
  zaterdag 17 april 2010 @ 23:35:19 #49
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80433479
Updatje, gisteren voor een paar vrienden een mozzarella en salami- pizza gemaakt, met een ingekookte tomatensaus;




Was er best tevreden over, zij ook!
pi_80433590
goeie overigens. De vriezer is bijna leeg, de bakjes worden gespaard, dus ik ga binnenkort ook maar 's op een avondje een voorraad tomatensaus maken, vers

welk recept gebruik jij?
Ja doei.
  zaterdag 17 april 2010 @ 23:47:39 #51
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_80433792
Ooit eens van internet geplukt, ben er best tevreden over! Dit is ongeveer genoeg voor twee pizza's en goed in te vriezen.
quote:
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 halve theelepel suiker
  • 4 deciliter gezeefde tomaten (uit een pak)
  • 1 halve theelepel Italiaanse kruiden / oregano
  • 1 halve theelepel zout

    Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui.
    Pers de gepelde teentjes knoflook erboven uit en voeg de suiker toe.
    Voeg de gezeefde tomaten en de kruiden toe en laat de saus op een laag vuur circa 20 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en geurig is.
    Wel regelmatig even doorroeren!

    Na ca. 20 minuten is de pizzasaus klaar voor gebruik.
  • pi_80433834
    zoiets heb ik de vorige keer ook gebruikt nog wat opgeleukt met wat kruiden enzo Lekker!

    heb 'm ook wel eens helemaal zelf gemaakt, met verse tomaten, ook érg lekker, maar veel meer tijd
    Ja doei.
      zaterdag 17 april 2010 @ 23:50:57 #53
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80433887
    Is inderdaad leuk om te doen op een luie zondag. Ik heb trouwens wel een berg verse basilicum toegevoegd.
      zondag 18 april 2010 @ 12:15:22 #54
    5036 KrnKje
    kleine typfout
    pi_80441482
    Straks weer een krappe 2 kg deeg maken om in te vriezen in perfecte bolletjes
    ('s ochtend eruit in de koelkast, bij thuiskomst eruit en dan voor bakken uitrollen

    Wat overigens ook goed werkt om basilicum te bewaren is het fijnhakken en in een potje met olie in de vriezer bewaren. De olie bevriest net niet en de basilicum wel. Je hebt geen echte verse blaadjes meer, maar de smaak en geur is nog fantastisch.
    Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
      maandag 19 april 2010 @ 11:26:27 #55
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80474548
    Klinkt goed! Bespaart me weer de moeite om telkens zo'n Basilicumplant van de AH te kopen. Die dingen zijn binnen no-time morsdood.
    pi_80474917
    deeg invriezen... is dat dan

    deeg maken
    rijzen
    platstampen en bolletjes maken
    invriezen

    Ja doei.
    pi_80475187
    quote:
    Op maandag 19 april 2010 11:35 schreef motorbloempje het volgende:
    deeg invriezen... is dat dan

    deeg maken
    rijzen
    platstampen en bolletjes maken
    invriezen


      maandag 19 april 2010 @ 13:22:09 #58
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80478856
    Is er een groot smaakverschil tussen vers en ingevroren?
    pi_80478906
    Ja, in plaats van uitrollen de je de bolletjes in een diepvrieszakje. Eerst deed ik dat met wat olie, tegenwoordig met wat losse bloem. Ik heb er altijd minimaal 4 in de vriezer liggen, vaak meer. Ik heb geen zin om op dezelfde dag deeg te maken en ook nog pizza's. Op deze manier is het voor je gevoel veel minder werk. Met als gevolg dat je vaker pizza eet.
    Smaakverschil? Vanuit mijn beleving niet.

    [ Bericht 6% gewijzigd door Yvesss op 19-04-2010 14:16:28 ]
      maandag 19 april 2010 @ 14:19:40 #60
    5036 KrnKje
    kleine typfout
    pi_80480968
    Ik merk totaal geen smaakverschil, het deeg is volgens mij juist door alle tijd die het krijg een stuk soepeler en makkelijker uit te rollen/draaien.
    De randen zijn zoals ze bij een pizzaria ook zijn; met van die luchtbellen.

    Gemakt dient de mens in deze kwestie; heb nu voor 9 pizza's deeg in de vriezer liggen, 170 gram per bol.

    Edit: overigens wel zorgen dat je het luchtdicht verpakt, anders krijg je uitgedroogde plekken en die zijn dan wel weer vervelend. Ik rol het altijd in keukenfolie.
    Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
      maandag 19 april 2010 @ 15:23:10 #61
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80483425
    Klinkt heel erg goed, ik wil binnenkort een paar pizza's maken op mijn vriendin haar verjaardagsfeestje. Scheelt me een hoop gedoe als ik het deeg nu al kan maken.
      maandag 19 april 2010 @ 17:37:51 #62
    296595 foodlover
    live and learn
    pi_80488415
    Van het weekend heb ik weer pizza gemaakt, ditmaal het ik het deeg getosst, zoals in dit filmpje:

    [url=http://www.youtube.com/watch?v=72oe_j-0gwE&feature=related]

    Werkte prima en merkte echt het verschil, meer luchtbellen!!!!

    Voor mij geen deegroller meer!
    pi_80489424
    Omg, ik heb net de beste zelfgemaakte pizza ooit gegeten! Echt een super dunne knapperige bodem, maar toch flexibel genoeg zodat je hem gewoon kon oprollen. De smaak was ook super.

    Ik bestel nooit meer een pizza.
    pi_80489508
    Heb je iets speciaals gedaan dan?
    pi_80489571
    quote:
    Op maandag 19 april 2010 18:09 schreef Yvesss het volgende:
    Heb je iets speciaals gedaan dan?
    Ehm, ik heb 'm eerst een minuut of twee in een hete pizzapan gebakken en daarna een paar minuten in een hete oven (250 graden) onder de grill. Het deeg zelf kwam uit de diepvries en had daarvoor 24 in de koelkast staan rijzen.
    pi_80489818
    Waarmee iig nu wel duidelijk is dat er met deeg uit de vriezer niets mis is. Het echte geheim van de pizza ken ik nog niet. Ze zijn altijd wel lekker, maar af en toe passeert er één die extreem lekker is. Wat ik dan precies anders doe, weet ik zelf niet. Het is zaak daarachter te komen.
    pi_80491467
    quote:
    Op maandag 19 april 2010 18:18 schreef Yvesss het volgende:
    Waarmee iig nu wel duidelijk is dat er met deeg uit de vriezer niets mis is. Het echte geheim van de pizza ken ik nog niet. Ze zijn altijd wel lekker, maar af en toe passeert er één die extreem lekker is. Wat ik dan precies anders doe, weet ik zelf niet. Het is zaak daarachter te komen.
    Nou ja, extreeeem lekker.. hij smaakte gewoon heel goed, en naar mijn mening was de bodem net zo goed als bij de pizzeria. Het buitenste laagje knapperig en de rest zacht (en dat voor een mega dunne bodem). Veel beter heb ik nog niet gehad iig.
    pi_80508213
    quote:
    Op zaterdag 17 april 2010 23:47 schreef Redcoon het volgende:
    Ooit eens van internet geplukt, ben er best tevreden over! Dit is ongeveer genoeg voor twee pizza's en goed in te vriezen.
    [..]


    Copy paste
    Balorig, niet te verwarren met ballorig!
    Assumption is the mother of all mistakes....
    pi_80508249
    Overigens kan ik behalve bij AH nergens speciale bloem voor pizza krijgen, woon dan ook wel in een gat
    Iemand tips?
    Balorig, niet te verwarren met ballorig!
    Assumption is the mother of all mistakes....
    pi_80520170
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 07:50 schreef Ml-etje het volgende:
    Overigens kan ik behalve bij AH nergens speciale bloem voor pizza krijgen, woon dan ook wel in een gat
    Iemand tips?
    hi!

    ik heb het wel eens hiermee gemaakt, goed te doen ("harde" tarwesoorten zijn goed, toch? )

    trouwens, help! als ik het recept volg uit de OP voor deeg, dan wordt het ECHT een kleverige smeerboel die ik onmogelijk kan kneden, hoe doen jullie dat? of zijn dat bepaalde kneedskills?

    ook maar eens zelf saus maken, me dunkt
    Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
      dinsdag 20 april 2010 @ 14:50:47 #71
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80521232
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 14:21 schreef robuust89 het volgende:

    [..]

    hi!

    ik heb het wel eens hiermee gemaakt, goed te doen ("harde" tarwesoorten zijn goed, toch? )

    trouwens, help! als ik het recept volg uit de OP voor deeg, dan wordt het ECHT een kleverige smeerboel die ik onmogelijk kan kneden, hoe doen jullie dat? of zijn dat bepaalde kneedskills?

    ook maar eens zelf saus maken, me dunkt
    Stug door blijven kneden en je niet af laten schrikken door de kliederboel!
    Anders wat extra bloem erbij.
      dinsdag 20 april 2010 @ 14:52:04 #72
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80521281
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 07:46 schreef Ml-etje het volgende:

    [..]

    Copy paste
    Is toch niets mis met inspiratie halen van 't internet? Ik heb het zelfs nog aangepast met wat verse kruiden.
      dinsdag 20 april 2010 @ 15:12:11 #73
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80522069
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 07:50 schreef Ml-etje het volgende:
    Overigens kan ik behalve bij AH nergens speciale bloem voor pizza krijgen, woon dan ook wel in een gat
    Iemand tips?
    Heb je deze ook bij jouw AH?



    Voor de prijs van ¤ 0,99 een erg goede bloem. Let op, er zijn twee pakken in omloop die erg op elkaar lijken. Als er een pizza op de voorkant van het pak staat zit je verkeerd, hier is al gist aan toegevoegd endat past niet binnen het recept.
    pi_80526400
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 15:12 schreef Redcoon het volgende:

    [..]

    Heb je deze ook bij jouw AH?

    [ afbeelding ]

    Voor de prijs van ¤ 0,99 een erg goede bloem. Let op, er zijn twee pakken in omloop die erg op elkaar lijken. Als er een pizza op de voorkant van het pak staat zit je verkeerd, hier is al gist aan toegevoegd endat past niet binnen het recept.
    Helemaal niets mis met jouw recept hem nog tomaten liggen dus donderdag incm lasagne maak ik ook je saus even.
    Nee wij hebben de variant met het pizzaatje.
    Moet eigenlijk een winkel omg R'dan hebben of een webshop.
    Balorig, niet te verwarren met ballorig!
    Assumption is the mother of all mistakes....
      dinsdag 20 april 2010 @ 17:18:07 #75
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80527253
    In Rotterdam, in de buurt van de pannekoekenstraat en de Groene Passage (Blaak) zit "Little Italy". Daar hebben ze vast ook nog wat Tenero tipo 00 liggen. Als het niet op voorraad is hebben ze in ieder geval nog een lekkere punt pizza voor je.

    Sowieso is dat stukje Rotterdam de moeite waard om te bezoeken, vooral tijdens de markt op zaterdag.


    Little Italy
    pi_80527729
    quote:
    Op dinsdag 20 april 2010 17:18 schreef Redcoon het volgende:
    In Rotterdam, in de buurt van de pannekoekenstraat en de Groene Passage (Blaak) zit "Little Italy". Daar hebben ze vast ook nog wat Tenero tipo 00 liggen. Als het niet op voorraad is hebben ze in ieder geval nog een lekkere punt pizza voor je.

    Sowieso is dat stukje Rotterdam de moeite waard om te bezoeken, vooral tijdens de markt op zaterdag.


    Little Italy

    Thanks moet ook nog steeds naar de toko maar moet er maar eens een dag voor vrijmaken
    Balorig, niet te verwarren met ballorig!
    Assumption is the mother of all mistakes....
    pi_80570823
    Ik ben al sinds tijden bezig om een goeie deeg te maken.Heb al afwisselend water,melk of (weizen)bier aan het deeg toegevoegd.Maar nooit kreeg ik het deeg zoals uit een goed Italiaans restaurant.Ben al in het bezit van een alfredo oven maar ook met deze ben ik niet helemaal tevreden omdat de warmte ongelijkmatig verdeelt word.Misschien ga ik ooit nog wat meer uitgeven voor een betere electrische oven.

    Heb laatst ook het bloem gekocht van de Appie.Lijkt me een goeie kwaliteit voor een redelijke prijs.Ik weet nog toen ik patentbloem van de Appie heb genomen smeerrriiiggg.
    pi_80572515
    Jij bent net zo zoekende als ik. Zelfs karnemelk heb ik geprobeerd.
      donderdag 22 april 2010 @ 09:37:40 #79
    5036 KrnKje
    kleine typfout
    pi_80587319
    Ik koop al een tijdje mijn Tip00 meel bij de Hanos, 1,70 voor n kilo volgens mij.
    Helaas is m'n voorraadje weer op, dus binnenkort weer een aantal kilo inslaan.
    Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
    pi_80587619
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 09:37 schreef KrnKje het volgende:
    Ik koop al een tijdje mijn Tip00 meel bij de Hanos, 1,70 voor n kilo volgens mij.
    Helaas is m'n voorraadje weer op, dus binnenkort weer een aantal kilo inslaan.
    Hanos is alleen voor ondernemers toch?
    Balorig, niet te verwarren met ballorig!
    Assumption is the mother of all mistakes....
      donderdag 22 april 2010 @ 10:12:48 #81
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80588254
    Net wat deeg ingevroren, in diepvrieszakjes gedaan en de lucht eruit gezogen

    [ Bericht 0% gewijzigd door Redcoon op 22-04-2010 10:27:16 ]
    pi_80589461


    Mijn pizza van twee dagen terug. Ik kon mijn camera niet vinden dus daarom een vage mobiel-foto.
    pi_80589864
    Ziet er allemaal goed uit!

    Is het een zonde als je een kant en klare pizza bodem gebruikt met pasta saus? Alles zelf maken is misschien veel lekkerder? Wat vinden jullie?
    pi_80589966
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:04 schreef Apekoek het volgende:
    Ziet er allemaal goed uit!

    Is het een zonde als je een kant en klare pizza bodem gebruikt met pasta saus? Alles zelf maken is misschien veel lekkerder? Wat vinden jullie?
    Maar dan kun je toch net zo goed gewoon een diepvries pizza kopen?
    pi_80590083
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:08 schreef Bortecinem het volgende:

    [..]

    Maar dan kun je toch net zo goed gewoon een diepvries pizza kopen?
    Mwa die zijn nog meer gestandaardiseerd Ik koop wel eens een pizza bodem + tomaten saus, saus over de bodem gooien + ingrediėnten er op doen die ik lekker vind zoals groente, vis en kazen. In principe heb je dan ook zelf een pizza gemaakt, In elk geval beter dan een standaard diepvries unit dus.
    pi_80590191
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:12 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    Mwa die zijn nog meer gestandaardiseerd Ik koop wel eens een pizza bodem + tomaten saus, saus over de bodem gooien + ingrediėnten er op doen die ik lekker vind zoals groente, vis en kazen. In principe heb je dan ook zelf een pizza gemaakt, In elk geval beter dan een standaard diepvries unit dus.
    Nou ja, als je dat echt lekker vindt, moet je het vooral zo doen. Maar het leuke en lekkere aan een zelfgemaakte pizza is juist de zelfgemaakte bodem & saus.
    pi_80590275
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:16 schreef Bortecinem het volgende:

    [..]

    Nou ja, als je dat echt lekker vindt, moet je het vooral zo doen. Maar het leuke en lekkere aan een zelfgemaakte pizza is juist de zelfgemaakte bodem & saus.
    Nouja ik vind het wel lekker, maar ik geef toe dat het me ook wel lekkerder lijkt om echt alles zelf te maken. Maar ik neem daar nooit de tijd voor, misschien eens een keer doen.
    pi_80590330
    @Bortecinem: je pizza heeft een erg fraai randje.
    pi_80590586
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:19 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    Nouja ik vind het wel lekker, maar ik geef toe dat het me ook wel lekkerder lijkt om echt alles zelf te maken. Maar ik neem daar nooit de tijd voor, misschien eens een keer doen.
    Je moet gewoon een keer heel veel saus en deeg maken en die vervolgens invriezen. Zo hoeft het (de volgende keer) helemaal niet lang te duren.
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:20 schreef Yvesss het volgende:
    @Bortecinem: je pizza heeft een erg fraai randje.
    Klopt, met luchtbellen enzo. Ik was ook erg tevreden.
      donderdag 22 april 2010 @ 11:44:50 #90
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_80591209
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:04 schreef Apekoek het volgende:
    Ziet er allemaal goed uit!

    Is het een zonde als je een kant en klare pizza bodem gebruikt met pasta saus? Alles zelf maken is misschien veel lekkerder? Wat vinden jullie?
    Vooral dat eerste, een bodem is zo gemaakt.
    pi_80593076
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 11:44 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Vooral dat eerste, een bodem is zo gemaakt.
    En wat nou als je je pizza bodems gaat halen bij bazaars en Italiaanse specialiteiten/ambachtelijke winkeltjes?
    pi_80593114
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 12:38 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    En wat nou als je je pizza bodems gaat halen bij bazaars en Italiaanse specialiteiten/ambachtelijke winkeltjes?
    Dan krijg je waarschijnlijk wel een lekkere pizza. Maar naar mijn mening kun je dan gewoon een pizza bestellen.
    pi_80593190
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 12:39 schreef Bortecinem het volgende:

    [..]

    Dan krijg je waarschijnlijk wel een lekkere pizza. Maar naar mijn mening kun je dan gewoon een pizza bestellen.
    pi_80593234
    Niet zo lui zijn.
      donderdag 22 april 2010 @ 12:47:33 #95
    173997 Redcoon
    Verdomd heet!
    pi_80593394
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 12:38 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    En wat nou als je je pizza bodems gaat halen bij bazaars en Italiaanse specialiteiten/ambachtelijke winkeltjes?
    Het is meer moeite om zo'n specialiteitenwinkel op te zoeken en te bezoeken dan om even wat deeg in elkaar te gooien.
      donderdag 22 april 2010 @ 13:27:25 #96
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_80594743
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 12:38 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    En wat nou als je je pizza bodems gaat halen bij bazaars en Italiaanse specialiteiten/ambachtelijke winkeltjes?
    Dan ben je langer onderweg dan dat je in de keuken bezig bent.
    pi_80595156
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 13:27 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Dan ben je langer onderweg dan dat je in de keuken bezig bent.
    Dat is dus niet waar! Ik woon boven zo'n winkeltje! Het is dus maar net waar je woont.
      donderdag 22 april 2010 @ 13:41:00 #98
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_80595223
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 13:38 schreef Apekoek het volgende:

    [..]

    Dat is dus niet waar! Ik woon boven zo'n winkeltje! Het is dus maar net waar je woont.
    En het is natuurlijk veel goedkoper. Ik heb dan wel weer het voordeel van een broodbakmachine met deegmaakfunctie, je plempt de ingrediėnten erin, drukt op Start en na een half uurtje is je deeg klaar.
    pi_80595737
    quote:
    Op donderdag 22 april 2010 13:41 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    En het is natuurlijk veel goedkoper. Ik heb dan wel weer het voordeel van een broodbakmachine met deegmaakfunctie, je plempt de ingrediėnten erin, drukt op Start en na een half uurtje is je deeg klaar.
    Dat lijkt me ook wel hendig! Misschien daar ook maar eens naar kijken.
    pi_80617485
    Ik heb vanavond een pizza steen gekocht voor in mijn oven dus als ik nou eindelijk een keertje klaar ben met al het geklus in mijn huis gaat het tijd worden om dit allemaal even goed door te spitten en wat creatieve ideeėn op te doen eigenlijk is dit dus ook een klein TVP'tje
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')