Wat kon je bij de strippenkaart wel beinvloeden en nu nietquote:Op vrijdag 4 juni 2010 01:59 schreef Kees22 het volgende:
Ik vertrouw het hele systeem niet, want ik heb ergens invloed op en alles gaat achter mijn rug om.
Ik kan niks zien en al helemaal niks beïnvloeden.
Als er te weinig geld op je kaart staat, kun je niet inchecken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 01:05 schreef MouzurX het volgende:
Hoe zit dat nou eigenlijk met een normale OV en je reist op saldo.
Wat als er te weinig geld op je OV staat voor de reis die je hebt gemaakt?
jammer dat je weer het vorige topic bent vergetenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 00:49 schreef Geerd het volgende:
[ afbeelding ]
De vorige topics vind je hier: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, deel 13, deel 14, deel 15 deel 18deel 24deel 25
Meer informatie: wikipedia over de ov-chipkaart wikipedia over de Oyster-card (in gebruik in Londen) wikipedia over de Octopus-card (in gebruik in Hong Kong)
De website van TLS; het samenwerkingsverband om de ov-chipkaart in te voeren De officiële OV-chipkaartwebsite (van TLS) NS-website over de OV-chipkaart project website van TLS? De website over de OV-chipkaart voor studenten (beheerd door NS)
De website van Reizigersvereniging ROVER Het Dossier OV-Chipkaart op de ROVER-site Het Klachtenformulier van het OV-loket van ROVER, waar klachten over de OV-chipkaart of andere OV-klachten kunnen worden doorgegeven
Wat kun je doen als je bent vergeten uit te checken om je geld terug te krijgen?
leuke annecdotes over de ov_chipkaart
Op zoek naar een oplaadpunt? Google Maps met alle ophaal- en oplaadpunten
OP De OP vind je hier. Voeg wel steeds een link naar het net gesloten topic toe, onderaan bij "[NWS] Huidige reeks" (in de Wiki dus en dan kopiëren naar FOK!).
bron: https://www.htm.nl/Pages/DEF/1/345.htmlquote:Verchipte sterabonnementen (sterabonnementen op een OV-chipkaart) zijn bij HTM niet geldig. U reist bij HTM op de papieren coupon, die u heeft ontvangen bij aankoop van uw verchipte abonnement bij een andere vervoerder. De papieren coupon toont het vrij reisrecht in de zone waarin u reist.
Sterabonnementen worden helemaal afgeschaft.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:39 schreef Jungpionier het volgende:
Weet hier iemand waaneer HTM van plan is om eindelijk sterabonementen op een ovchipkaart toetelaten? Want dat doen ze nog steeds niet.
[..]
bron: https://www.htm.nl/Pages/DEF/1/345.html
Ik zie het nut van een chipkaart niet in als ik toch op mijn papiertje moet blijven rijden.
Tegen de chauffeur die verkeerd stempeld zeggen dat er teveel strippen afgestempeld zijn, dan heeft hij een stickertje om dat op te lossen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:21 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Wat kon je bij de strippenkaart wel beinvloeden en nu niet
Kun die gebruikers dan straks alleen nog een abbonement van halte a naar halte B aanschaffen?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:40 schreef Q. het volgende:
[..]
Sterabonnementen worden helemaal afgeschaft.
En nu kun je online restitutie aanvragen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:41 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Tegen de chauffeur die verkeerd stempeld zeggen dat er teveel strippen afgestempeld zijn, dan heeft hij een stickertje om dat op te lossen.
Het duurt alleen wel een week voor je online kunt zien welk trajact ze in rekening gebracht hebben (als die info uberhaupt verschijnt).quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:47 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En nu kun je online restitutie aanvragen.
Dan kan de bus tenminste doorrijden en hoeft de hele bus niet te wachten tot de chauffeur die stickertjes op de strippenkaart heeft geplakt
dat doet VF niet, dat weet je toch, daar is de strippenkaart/sterabonnement niet voor bedoeldquote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:42 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kun die gebruikers dan straks alleen nog een abbonement van halte a naar halte B aanschaffen?
Het voordeel juist van een sterabbonement is dat je vaak in de gehele plaats mag rondrijden ipv alleen van halte a naar halte b.
Jammer dat je niet alle reiskosten terugkrijgtquote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:47 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En nu kun je online restitutie aanvragen.
Dan kan de bus tenminste doorrijden en hoeft de hele bus niet te wachten tot de chauffeur die stickertjes op de strippenkaart heeft geplakt
Dat kun je pas doen op het moment dat je het geconstateerd hebt, en dat is juist een probleem met de ov-chipkaart, vooral de bus en tramreizen die pas laat bijgeschreven worden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:47 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En nu kun je online restitutie aanvragen.
Dan kan de bus tenminste doorrijden en hoeft de hele bus niet te wachten tot de chauffeur die stickertjes op de strippenkaart heeft geplakt
Bij het uitchecken kun je meteen al zien hoeveel je betaald hebt. Eventueel bij automaten kun je het controler.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:02 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat kun je pas doen op het moment dat je het geconstateerd hebt, en dat is juist een probleem met de ov-chipkaart, vooral de bus en tramreizen die pas laat bijgeschreven worden.
Hoe vaak heb jij al geld terug moeten vragen?quote:Verder zijn buschauffeur gewoon mensen die je makkelijker aanspreekt op een foutje dan een stom apparaat waarbij je binnen de kortse keren in een bureaucratisch web van regeltjes en vage bewijsvoering terecht komt.
Restitutie bij verkeerd uitchecken of door fout van apparaat is wat anders dan de problemen die studenten hadden.quote:Zie ook het bericht ook dat studenten die problemen hadden met de levering van hun kaarten nog steeds niets terug hebben gekregen.
Welke kant van de kaart je gebruikt maakt niet uit. Ik heb er in ieder geval nooit op gelet. Misschien dat die de eerste keer net te snel weggehaald werdt.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:06 schreef Katth het volgende:
Heb sinds kort ook een ov-chipkaart ondanks dat ik hier in Enschede nog volop met strippenkaart kan reizen. Gisteren tijdens het uitstappen hield ik de kaart voor het apparaat en op het laatste moment dacht ik om toch nog even om te draaien en te kijken naar het apparaat en verek het gaf een foutmelding dat mijn kaart ongeldig was. Apparaat aan de andere kant gebruikt en voila, uitgechecked. Als ik dit niet had gedaan was ik nu dus mooi paar eurootjes meer kwijt geweest...
Restitutie is restitutiequote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:07 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Bij het uitchecken kun je meteen al zien hoeveel je betaald hebt. Eventueel bij automaten kun je het controler.
Dus wat bedoel je met laat bijgeschreven?
[..]
Hoe vaak heb jij al geld terug moeten vragen?
[..]
Restitutie bij verkeerd uitchecken of door fout van apparaat is wat anders dan de problemen die studenten hadden.
Ik bedoelde de kant van de uitgang, daar staan 2 apparatenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:08 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Welke kant van de kaart je gebruikt maakt niet uit. Ik heb er in ieder geval nooit op gelet. Misschien dat die de eerste keer net te snel weggehaald werdt.
Ah. Verkeerd gelezen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:20 schreef Katth het volgende:
[..]
Ik bedoelde de kant van de uitgang, daar staan 2 apparaten
De ov-chipkaart site.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:07 schreef VancouverFan het volgende:
Bij het uitchecken kun je meteen al zien hoeveel je betaald hebt. Eventueel bij automaten kun je het controler.
Dus wat bedoel je met laat bijgeschreven?
Ja nu moet je ook bij elke keer stempelen controleren of de automaat of chauffeur het wel goed gedaan hebben. Het is echt geen grote moeite om tijdens het uitchecken even op het schermpje te kijken....quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De ov-chipkaart site.
Het zou toch makkelijker worden voor de reiziger. Maar de reiziger moet nu dus omdat de techniek niet 100% faal bestendig is bij elk apparaat maar steeds goed controleren of alles nu wel goed gegaan is. En als hij het niet zeker weet moet de klant maar even naar een NS station om op een andere automaat het te kunnen controleren. Wat een systeem zeg.
Ik weet niet of je ooit kritisch naar die apparaten gekeken hebt, maar om nu te zeggen dat vooral die dingen in bussen duidelijk leesbaar zijn.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:36 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ja nu moet je ook bij elke keer stempelen controleren of de automaat of chauffeur het wel goed gedaan hebben. Het is echt geen grote moeite om tijdens het uitchecken even op het schermpje te kijken....
Wat doe je nu trouwens als je bij een automaat je strippenkaart verkeerd hebt gestempeld? Is er ook geen chauffeur om een stickertje te plakken.
Het is maar waar je naar kijkt he.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:42 schreef Katth het volgende:
Het hele systeem zuigt aan alle kanten en de bureaucratie eromheen is ook niet veel beter. Als ik met de trein wil reizen moet ik dit weer apart aanvragen... Dacht dat trein ook ov was... door privatisering van vervoersmaatschappijen doet iedereen het natuurlijk weer op zijn eigen manier. Naatje dus.
WTF? Serieus?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:40 schreef Q. het volgende:
[..]
Sterabonnementen worden helemaal afgeschaft.
Net of het kopen van een kaartje zo'n groot obstakel is...quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:47 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Het is maar waar je naar kijkt he.
Als je dat aanvragen als groot obstakel ziet, maar niet ziet dat je dan nooit meer een kaartje hoeft te kopen kun je concluderen dat het zuigt.
20 keer een kaartje kopen of 1 keer reizen op saldo aanvragen bij de NS.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:49 schreef Katth het volgende:
[..]
Net of het kopen van een kaartje zo'n groot obstakel is...
Bij de bussen waar ik in ben geweestquote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:45 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik weet niet of je ooit kritisch naar die apparaten gekeken hebt, maar om nu te zeggen dat vooral die dingen in bussen duidelijk leesbaar zijn.
Nou kun je dus in alle gevallen je geld terug krijgen. Ook als je zo stom bent om niet uit te checken terwijl de techniek prima werkte.quote:Die apparaten hangen op een handige hoogte om je kaart langs te halen, maar als je dan je afboeking en of saldo wat even snel op een verticaal lcd schermpje verschijnt wilt zien moet je flink door je knieen om dat een beetje te kunnen zien.
Dan ben je zelf een sukkel als je bij een automaat het verkeerde aantal zone's afstempeld. Maar dan weet je wel dat het aan je eigen stupiditeit lag, en niet aan de techniek die faalde.
En jij gelooft dat de ov-bedrijven je geld terug gaan betalen als je vergeet uit te checken, ja een paar keer maar daarna houdt het opquote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:51 schreef VancouverFan het volgende:
Nou kun je dus in alle gevallen je geld terug krijgen. Ook als je zo stom bent om niet uit te checken terwijl de techniek prima werkte.
Dan ga je dadelijk een propaganda praatje van VCF krijgen dat het niet altijd het geval is.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:56 schreef Katth het volgende:
Ik gebruik de kaart ook alleen voor woon/werk als ik niet carpool. Want die kosten zijn gelijk. Als ik naar mijn ouders of vrienden ga ben ik met ov-chipkaart veel duurder uit. Wat natuurlijk ook lekker motiverend is om de ov-chipkaart te gaan gebruiken.
toch eerlijker, betalen per km ?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:05 schreef Jungpionier het volgende:
Zijn er dan wel andere soort abonementen in plaats van de sterren? Want nu ben ik per jaar 200 Euro duurder uit met OV chipkaart dan met met mijn abonement, alleen voor mijn weg naar het werk, dus alle extra ritjes, die met het abonement "gratis" zijn komen er dan nog bij.
je mag je abonnement natuurlijk niet gebruiken voor priveritjes hahaquote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:05 schreef Jungpionier het volgende:
Zijn er dan wel andere soort abonementen in plaats van de sterren? Want nu ben ik per jaar 200 Euro duurder uit met OV chipkaart dan met met mijn abonement, alleen voor mijn weg naar het werk, dus alle extra ritjes, die met het abonement "gratis" zijn komen er dan nog bij.
Huh waar heb je het over? priveritjes?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:45 schreef macca728 het volgende:
[..]
je mag je abonnement natuurlijk niet gebruiken voor priveritjes haha
daar is hij niet voor bedoeld toch VF
Volgens mij is er gewoon qau sterabbonementen gewoon nog niets bekend hoe men dat nu precies wilt gaan implementeren. Ja men zal er vast wel al over nagedacht hebben, maar de oplossing zal nog wel zo slecht zijn dat ze het nog niet durven te vertellen aan het publiek om at ze dan weer een storm van kritiek over zich heen gaan krijgen. En als het niet kostenneutraal is nog steeds door de politiek gestopt zouden kunnen worden. Maar nu schuift men heikele punten maar net zolang voorruit zodat er straks helemaal geen weg terug meer is. Tenminset dat is hoe ik de hele organisatie rondom de ov-chip kaart ervaar.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:04 schreef Jungpionier het volgende:
En nog een serieus antwoord op mijn vraag iemand? Bestaan er dan straks nog abonementen op de chip kaart? En hoe gaat dat werken?
Dus er is echt niets over bekend? Dan hoef ik ook niet verder te zoeken. Dankjewel!quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Volgens mij is er gewoon qau sterabbonementen gewoon nog niets bekend hoe men dat nu precies wilt gaan implementeren. Ja men zal er vast wel al over nagedacht hebben, maar de oplossing zal nog wel zo slecht zijn dat ze het nog niet durven te vertellen aan het publiek om at ze dan weer een storm van kritiek over zich heen gaan krijgen. En als het niet kostenneutraal is nog steeds door de politiek gestopt zouden kunnen worden. Maar nu schuift men heikele punten maar net zolang voorruit zodat er straks helemaal geen weg terug meer is. Tenminset dat is hoe ik de hele organisatie rondom de ov-chip kaart ervaar.
Bron? In rotterdam heb je gewoon dezelfde sterabonnementen die je ook op papier kon kopen. Het lijkt me sterk dat ze abonnementen af gaan schaffen want dan raken ze al hun klanten kwijt omdat het dan niet meer te doen is voor forenzen, of de prijs per km moet drastisch omlaag gaan.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:40 schreef Q. het volgende:
[..]
Sterabonnementen worden helemaal afgeschaft.
Hoe meer ervaring men heeft met de techniek, hoe minder die zal falen. De bugs en storingen zullen alleen maar minder worden en/of sneller opgelost worden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:00 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En jij gelooft dat de ov-bedrijven je geld terug gaan betalen als je vergeet uit te checken, ja een paar keer maar daarna houdt het opVervolgens alleen nog maar als de techniek gefaald heeft. En als de techniek gefaald heeft en ik 10 minuten kwijt ben vanwege de bureaucratie om mijn geld terug te krijgen wens ik eigenlijk ook nog mijn tijd voor deze bureacratische onzin faalende techniek terug te krijgen. Maar ja dat kan dan natuurlijk niet.
Bij mijn strippenkaart heb ik nooit mijn geld terug hoeven te vragen omdat de techniek gewoon niet kon falen, of het was mijn eigen schuld.
Welk traject heb je nu een abbononement?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 11:05 schreef Jungpionier het volgende:
Zijn er dan wel andere soort abonementen in plaats van de sterren? Want nu ben ik per jaar 200 Euro duurder uit met OV chipkaart dan met met mijn abonement, alleen voor mijn weg naar het werk, dus alle extra ritjes, die met het abonement "gratis" zijn komen er dan nog bij.
Je moet gewoon een systeem introduceren wat fool en faal proof is en waarbij reiziger niet met de problemen van het systeem opgezadeld kunnen worden, hoe moeilijk is dat?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:44 schreef VancouverFan het volgende:
Hoe meer ervaring men heeft met de techniek, hoe minder die zal falen. De bugs en storingen zullen alleen maar minder worden en/of sneller opgelost worden.
gewoon een 2 sterren abonement en daarmee kan ik dus in geheel denhaag reizen. (dus centrum zone + elke aangrenzende zone)quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:45 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Welk traject heb je nu een abbononement?
Dat is heel moeilijk.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Je moet gewoon een systeem introduceren wat fool en faal proof is en waarbij reiziger niet met de problemen van het systeem opgezadeld kunnen worden, hoe moeilijk is dat?
sterabonnementen gaan verdwijnenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:52 schreef Jungpionier het volgende:
[..]
gewoon een 2 sterren abonement en daarmee kan ik dus in geheel denhaag reizen. (dus centrum zone + elke aangrenzende zone)
het is pas 5 jaar getestquote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:54 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dat is heel moeilijk.
Zoals al zovaak gezegd, het is niet een systeem wat je op werkelijke schaal op je gemak uit kunt testen.
Het is nog nooit zo groot ingevoerd, hooguit in een paar steden.
En het is ook geen auto die je uitgebreid kunt testen door 1000den rondjes tekunnen laten rijden voordat het eindproduct op het grote publiek wordt losgelaten. Die luxe hebben autofabrikanten wel en toch zijn er regelmatig terugroep acties omdat er toch iets niet goed is.
Afgezien van het starttarief, dan...quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:54 schreef macca728 het volgende:
[..]
sterabonnementen gaan verdwijnen
betalen per km is eerlijker
Het is gewoon een grote smoes die je hier neerzet tuurlijk zijn zulke systeem te testen door maar genoeg reisbewegingen in je testdatabase te zetten kun je gewoon voor elke situtia kijken of dingen werken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:54 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dat is heel moeilijk.
Zoals al zovaak gezegd, het is niet een systeem wat je op werkelijke schaal op je gemak uit kunt testen.
Het is nog nooit zo groot ingevoerd, hooguit in een paar steden.
En het is ook geen auto die je uitgebreid kunt testen door 1000den rondjes tekunnen laten rijden voordat het eindproduct op het grote publiek wordt losgelaten. Die luxe hebben autofabrikanten wel en toch zijn er regelmatig terugroep acties omdat er toch iets niet goed is.
Dus er staan medewerkers op het perron om te vertellen dat je niet uit of in kan checeken en te vertellen hoe je je geld terug kan krijgen.quote:NS waarschuwt OV-chipkaart gebruikers in Alphen
03 juni 2010
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het installeren van een nieuwe elektriciteitskast op het Alphense NS station zal volgende week donderdagavond voor flink wat ongemak zorgen. Treinreizigers kunnen dan één avond en nacht geen gebruik maken van kaartautomaten, ov-chippalen en stempelmachines op het station. Vooral reizigers met een ov-chipkaart doen er goed aan om op te letten die dag.
Foto 1 van 1Wie namelijk op 10 juni na 19.00 uur arriveert in Alphen, kan namelijk niet meer uitchecken met de ov-chipkaart. Dat betekent dat je automatisch tijdelijk je opstaptarief kwijt bent.
De NS zet medewerkers neer op het station die uitleggen hoe reizigers dat geld weer terugkrijgen. Waarschijnlijk moet je dan contact opnemen met de NS-klantenservice of een zogenaamd 'geld terug'-formulier invullen.
Alphenaren die 's avonds 10 juni met de trein weg willen en gewoon een papieren kaartje willen kopen, kunnen tot 23.00 uur 's avonds terecht bij de Kiosk. De gebruikelijke toeslag daar van vijftig cent vervalt die avond.
Mensen die reizen op saldo, kunnen na 19.00 uur 's avonds ook niet meer inchecken in Alphen. Zij doen er goed aan om een papieren treinkaartje te kopen die avond. Wie eerder al een kaartje heeft gekocht en dat nog moet laten stempelen, kan terecht bij de conducteur of de Kiosk.
De NS hangen de komende dagen posters op om treinreizigers voor te bereiden op de werkzaamheden op 10 juni tussen 19.00 uur 's avonds en 06.00 uur de volgende dag. Desondanks is reizigersorganisatie Rover ontstemd over de gang van zaken.
"De NS kunnen toch ook tijdelijk een mobiele OV-chippaal neerzetten? Dan kan er gewoon uitgecheckt worden en hoeven reizigers niet zoveel moeite te doen om hun geld straks terug te krijgen", aldus woordvoerder Chris Vonk.
Bij de RET kun je nog steeds een 2 sterren abbo kopen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:52 schreef Jungpionier het volgende:
[..]
gewoon een 2 sterren abonement en daarmee kan ik dus in geheel denhaag reizen. (dus centrum zone + elke aangrenzende zone)
Welke dingen bedoel je dan? Kaartjes lezers? Automaten? Software?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:00 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het is gewoon een grote smoes die je hier neerzet tuurlijk zijn zulke systeem te testen door maar genoeg reisbewegingen in je testdatabase te zetten kun je gewoon voor elke situtia kijken of dingen werken.
quote:Verder blijft het een feit dat je als reiziger opgescheept wordt met een bureacratische molen als je je geld wilt terug krijgen als de techniek faalt.
Kijk eens naar onderstaand bericht
[..]
Dus er staan medewerkers op het perron om te vertellen dat je niet uit of in kan checeken en te vertellen hoe je je geld terug kan krijgen.Dat is nu wat ik noem reizigers met bureacratie opzadelen, zet er dan een kassa neer en geef de mensen meteen hun geld terug, of idd een mobiele ov-chip paal.
Het is nog helemaal niet zeker wat ze gaan doen, maar voor het gemak ga jij er maar vanuit dat het helemaal kut gaat....quote:Waarschijnlijk moet je dan contact opnemen met de NS-klantenservice of een zogenaamd 'geld terug'-formulier invullen.
Ok, dankjewel! Iemand hier riep dat de sterabonementen gingen verdwijnen en op de htm site stond niets over nieuwe chip abonementen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:02 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Bij de RET kun je nog steeds een 2 sterren abbo kopen.
http://www.ret.nl/service(...)/sterabonnement.aspx
Bij GVB ook
http://www.gvb.nl/reizigers/kaartjekopen/Pages/Abonnement.aspx
Dus ik denk dat ze dat in Den Haag ook zo gaan doen. Lijkt me sterk dat dat abbonoment 200 euro per jaar duurder is.
In Den Haag kunnen ze dat niet. Ik heb gisteren een 2ster abonnement gekocht. De dame zei eerst dat de ovchipkaart met foto niet kan dienen als stamkaart. Na wat ruzie te hebben gemaakt komt een collega van haar aanlopen en zegt dat dat wel kan. (juist). Mooi. Maar nu moet ik dus nog wel naar Rotterdam om het abonnement te laten 'verchippen' want met RET en Qbuzz mag ik met hetzelfde papieren vodje niet reizen en bij HTM kan ik de ovchip niet gebruiken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:02 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Bij de RET kun je nog steeds een 2 sterren abbo kopen.
http://www.ret.nl/service(...)/sterabonnement.aspx
Bij GVB ook
http://www.gvb.nl/reizigers/kaartjekopen/Pages/Abonnement.aspx
Dus ik denk dat ze dat in Den Haag ook zo gaan doen. Lijkt me sterk dat dat abbonoment 200 euro per jaar duurder is.
Vervelend. Dat zijn helaas van die zaken die bij de overgang horen. Mensen moeten aan de apparatuur en werkwijze wennen. Het brengt nu wat ongemakken met zich mee, maar het lijkt me ook niet handig om een dergelijk systeem meteen in heel Nederland in te voeren.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:07 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
In Den Haag kunnen ze dat niet. Ik heb gisteren een 2ster abonnement gekocht. De dame zei eerst dat de ovchipkaart met foto niet kan dienen als stamkaart. Na wat ruzie te hebben gemaakt komt een collega van haar aanlopen en zegt dat dat wel kan. (juist). Mooi. Maar nu moet ik dus nog wel naar Rotterdam om het abonnement te laten 'verchippen' want met RET en Qbuzz mag ik met hetzelfde papieren vodje niet reizen en bij HTM kan ik de ovchip niet gebruiken.
Volgens die vrouw lag het eraan dat ze 'de software niet hebben' om het abonnement op chip te zetten. Volgens de klantenservice (yeah right) ligt het eraan dat er landelijk nog geen beslissing over is. Dus moet je naar RET. Zeggen zij.
En onder geen omstandigheid in- of uitchecken met je ovchip in het materieel van HTM of Veolia!
Ja, maar in dezelfde regio rijdt ook RET en Qbuzz. Ik wil dus ook met die bussen kunnen rijden. Dat kan echter niet met het papiertje, dat moet op chip. HTM verchipt niet dus moet ik naar Rotterdam om dit te laten doen. 't Is hetzelfde verhaal als die mensen in Apeldoorn hadden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:11 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Vervelend. Dat zijn helaas van die zaken die bij de overgang horen. Mensen moeten aan de apparatuur en werkwijze wennen. Het brengt nu wat ongemakken met zich mee, maar het lijkt me ook niet handig om een dergelijk systeem meteen in heel Nederland in te voeren.
Maar waarom moet je je abbo voor Den Haag laten verchippen in Rotterdam? Voor zover ik kan zien krijg je het nog op papier mee.
Als het niet zeker is dan zou ik zeggen alleen al dat ze het in hun hoofd halen om zo'n halve oplossing te publiceren.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:04 schreef VancouverFan het volgende:
Het is nog helemaal niet zeker wat ze gaan doen, maar voor het gemak ga jij er maar vanuit dat het helemaal kut gaat....
Elke vervoerder moeten wennen aan de kaart ja. Het is niet zo dat effe alle Connexxion, HTM en ander OV personeel stage hebben kunnen lopen in Rotterdam om het systeem te leren.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:14 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Ja, maar in dezelfde regio rijdt ook RET en Qbuzz. Ik wil dus ook met die bussen kunnen rijden. Dat kan echter niet met het papiertje, dat moet op chip. HTM verchipt niet dus moet ik naar Rotterdam om dit te laten doen. 't Is hetzelfde verhaal als die mensen in Apeldoorn hadden.
Maargoed, dit soort dingen is niet iets dat bij de overgang hoort. Je vraagt je af waarom het jarenlang is getest in Rotterdam en dan anders wordt geexporteerd dan daar getest. In Rdam kun je dit namelijk allemaal wel gewoon laten doen door de RET.
Deze gang van zaken lijkt erop te duiden dat elke vervoerder zijn eigen testje doet met de kaart. En dat daardoor deze ongeregeldheid ontstaat is me geen verrassing, nee..
quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:00 schreef Basp1 het volgende:
Kijk eens naar onderstaand bericht
[..]
Dus er staan medewerkers op het perron om te vertellen dat je niet uit of in kan checeken en te vertellen hoe je je geld terug kan krijgen.Dat is nu wat ik noem reizigers met bureacratie opzadelen, zet er dan een kassa neer en geef de mensen meteen hun geld terug, of idd een mobiele ov-chip paal.
Zoals ik het bericht zie heeft de NS daar nog niks over gepubliceerd maar is het vooral Rover die weer loopt te klagen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als het niet zeker is dan zou ik zeggen alleen al dat ze het in hun hoofd halen om zo'n halve oplossing te publiceren.
Bij de RET en GVB is het vaak zo geweest mensen de volle mep hebben teruggekregen. Dus die 4 euro ongeacht wat ze gereisd hebben. Dus waar was die bureaucratie dan?quote:En als het met geld terug vragen gaat, dat bedoel ik dus de reiziger met bureacratie opzadelen omdat het systeem faalt. Als je als reziger dan nog voor die 10 minuten bureacratie ook nog eens 5 euro gaat krijgen dan zou ik zeggen dat het een beetje op klantvriendelijkheid begint te lijken. Maar dit dus totaal niet.![]()
Ik stap uit en krijg mijn geld terug? Nee ik moet zelf achter mijn geld aan, dat noem ik bureaucratie ja, vooral in je achterhoofd even meenemen, dat we 1 kaart voor het hele ov introduceren, maar elke vervoerder met andere procedures om je geld terug te krijgen werken. Verder heeft de gebruiker niet erom gevraagd dat de apparatuur niet correct werkte, maar moet wel veel moeite doen om zijn onterechte betaalde geld terug te krijgen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:22 schreef VancouverFan het volgende:
Bij de RET en GVB is het vaak zo geweest mensen de volle mep hebben teruggekregen. Dus die 4 euro ongeacht wat ze gereisd hebben. Dus waar was die bureaucratie dan?
Ik zeg nergens dat je spontaan je geld terug krijgt.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:32 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik stap uit en krijg mijn geld terug? Nee ik moet zelf achter mijn geld aan, dat noem ik bureaucratie ja, vooral in je achterhoofd even meenemen, dat we 1 kaart voor het hele ov introduceren, maar elke vervoerder met andere procedures om je geld terug te krijgen werken. Verder heeft de gebruiker niet erom gevraagd dat de apparatuur niet correct werkte, maar moet wel veel moeite doen om zijn onterechte betaalde geld terug te krijgen.
en het leuke is dat hij geen ervaringen deelt, alleen theoretisch geneuzelquote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:58 schreef mvdlubbe het volgende:
Beste VancouverFan, waarom zit jij bij nacht en ontij hier tegen alle gebruikerservaringen te ageren met het evangeliserende van een jehova? De motivatie ontgaat mij volkomen terwijl jouw insteek de starheid van het apparaat onderstreept en deze topics ermee vervuld.
Dit soort gedrag, ook van de betrokken bedrijven, zorgt er alleen maar voor dat mensen een (grotere) hekel krijg aan het systeem. In een normale situatie zou er geluisterd worden naar klachten en zouden deze worden meegenomen om het product te verbeteren. Bij de OV Chipkaart is dit niet het geval. Then again, betalende klanten waren bij de ontwikkeling van deze kaart dan ook geen prioriteit, het enige waarvoor deze kaart gemaakt is is het 'eerlijker' verdelen van de opbrengsten. Dat er ook nog mensen gebruik van moeten maken is bijzaak.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 12:58 schreef mvdlubbe het volgende:
Beste VancouverFan, waarom zit jij bij nacht en ontij hier tegen alle gebruikerservaringen te ageren met het evangeliserende van een jehova? De motivatie ontgaat mij volkomen terwijl jouw insteek de starheid van het apparaat onderstreept en deze topics ermee vervuld.
Zoals ik al stelde met mijn strippenkaart heb ik nooit mijn geld terug hoeven te vragen, daar waren geen technische problemen mee te bedenken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:37 schreef VancouverFan het volgende:
Dus ik snap niet goed wat je nog wil bereiken. Het is niet zo dat het geld terugvragen voor alle reizigers aan de orde van de dag is.
Als mensen gaan lopen klagen dat ze 1 keer een kaart moeten activeren om vervolgens nooit meer een kaartje te hoeven kopen, gaan doen alsof de poortjes en lezers altijd stuk zijn of allerlei andere kritiek hebben uit onkunde, onwetendheid of gebrek aan inlevingsvermogen, kan ik me goed voorstellen dat men niet meer gaat luisteren.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:46 schreef Q. het volgende:
[..]
Dit soort gedrag, ook van de betrokken bedrijven, zorgt er alleen maar voor dat mensen een (grotere) hekel krijg aan het systeem. In een normale situatie zou er geluisterd worden naar klachten en zouden deze worden meegenomen om het product te verbeteren. Bij de OV Chipkaart is dit niet het geval. Then again, betalende klanten waren bij de ontwikkeling van deze kaart dan ook geen prioriteit, het enige waarvoor deze kaart gemaakt is is het 'eerlijker' verdelen van de opbrengsten. Dat er ook nog mensen gebruik van moeten maken is bijzaak.
die dingen staan los van de OV chipkaartquote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:59 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Als mensen gaan lopen klagen dat ze 1 keer een kaart moeten activeren om vervolgens nooit meer een kaartje te hoeven kopen, gaan doen alsof de poortjes en lezers altijd stuk zijn of allerlei andere kritiek hebben uit onkunde, onwetendheid of gebrek aan inlevingsvermogen, kan ik me goed voorstellen dat men niet meer gaat luisteren.
En als die reizigers zo'n bijzaak zijn, waarom dan veel geld investeren in veiligheid, nieuw materiaal en tal van andere zaken die het OV juist beter moeten maken?
Als jij meteen kunt zeggen wie er wel of niet fraudeert, moet je misschien bij die OV bedrijven gaan werkenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 13:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Zoals ik al stelde met mijn strippenkaart heb ik nooit mijn geld terug hoeven te vragen, daar waren geen technische problemen mee te bedenken.
Het is en blijft in mijn optiek te gek voor woorden dat de bewijslast in deze omgedraaid wordt en je als reiziger moeite moet gaan doen om onterecht geincasseerd geld terug te krijgen.
En dat je nu een pruil- lipje trekt over het feit dat er met de ov-chipkaart te frauderen is, moeten we daarvoor het voor de rest van de rezigers die wel ter goeder trouw er gebruik van maken zo'n bureaucratie op werpen. Sterker nog een van de redeen voor introductie in eerst instantie was omdat het zogenaamd het zwartreizen gaat uitsluiten en naar nu blijkt zitten er meerdere hiaten in. Dat frauderen was ook al mogelijk met papieren kaartjes en toen was er geen bureaucratie bij.
Ja, das Twente, daar is het tarief het hoogste van heel Nederland en achterlijk en schandalig veel duurder dan met de strippenkaart. Die zullen dus nog even heel flink naar beneden moeten voor april 2011 in het kader van 'niet duurder'. Maar ach, die eis zal net als alle andere eisen waar de ov-chipkaart niet aan voldoet en hoogstwaarschijnlijk nooit aan zal voldoen toch wel geen eis blijken te zijn, en de veel hogere tarieven in vrijwel heel Nederland, behalve zo'n beetje in Amsterdam, zullen gewoon voor zoete koek geslikt worden door de Huizinga's en Eurlingsen van deze wereld.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 10:56 schreef Katth het volgende:
Ik gebruik de kaart ook alleen voor woon/werk als ik niet carpool. Want die kosten zijn gelijk. Als ik naar mijn ouders of vrienden ga ben ik met ov-chipkaart veel duurder uit. Wat natuurlijk ook lekker motiverend is om de ov-chipkaart te gaan gebruiken.
Enschede - Lichtenvoorde is 10 strippen a 50 cent per strip is dus 5 euro. Met ov-chipkaart is dit 6,13 euro op een normale weekdag. In het weekend rijd de bus niet rechtstreeks maar via een ander dorp net uit de route met overstap! Aantal strippen is gelijk, maar met de ov-chipkaart betaal ik 6,99 euro. Dat is dus 40% duurder dan met een strippenkaart... Belachelijk...
Calimero gedragquote:Op vrijdag 4 juni 2010 16:23 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja, das Twente, daar is het tarief het hoogste van heel Nederland en achterlijk en schandalig veel duurder dan met de strippenkaart. Die zullen dus nog even heel flink naar beneden moeten voor april 2011 in het kader van 'niet duurder'. Maar ach, die eis zal net als alle andere eisen waar de ov-chipkaart niet aan voldoet en hoogstwaarschijnlijk nooit aan zal voldoen toch wel geen eis blijken te zijn, en de veel hogere tarieven in vrijwel heel Nederland, behalve zo'n beetje in Amsterdam, zullen gewoon voor zoete koek geslikt worden door de Huizinga's en Eurlingsen van deze wereld.
tarieven zijn sowieso heel onduidelijk, voor dezelfde rit wordt vaak een ander tarief berekendquote:Op vrijdag 4 juni 2010 16:23 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja, das Twente, daar is het tarief het hoogste van heel Nederland en achterlijk en schandalig veel duurder dan met de strippenkaart. Die zullen dus nog even heel flink naar beneden moeten voor april 2011 in het kader van 'niet duurder'. Maar ach, die eis zal net als alle andere eisen waar de ov-chipkaart niet aan voldoet en hoogstwaarschijnlijk nooit aan zal voldoen toch wel geen eis blijken te zijn, en de veel hogere tarieven in vrijwel heel Nederland, behalve zo'n beetje in Amsterdam, zullen gewoon voor zoete koek geslikt worden door de Huizinga's en Eurlingsen van deze wereld.
Sorry. Ik had beter kunnen roepen dat de reiziger maar een bijzaak is. Dat zijn briljante argumenten.quote:
Fijn dan zijn we het met zijn allen eensquote:Op vrijdag 4 juni 2010 18:20 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Sorry. Ik had beter kunnen roepen dat de reiziger maar een bijzaak is.
Kan zo in de openings post !!quote:Op vrijdag 4 juni 2010 17:59 schreef RiDo78 het volgende:
Ik ben benieuwd hoe ze het in Almere gaan doen als dat rotding daar wordt doorgedrukt. Nu kun je met het juiste kaartje (Maxx 50-meerreizenkaart) voor 1 euro de hele stad door, en als je snel genoeg bent nog terug ook. Met de ov-shitkaart is het stukje van Haven Centrum naar Stad Centrum al 1,56!!! Dan ben je nog nieteens halverwege Almere Buiten!
En ja VF, ik heb dat rotding al een paar keer gebruikt! Oh en ik heb er zelfs al thee mee gemaakt om de chipkaart zelf (dagkaartje RET) los te weken uit het papieren omhulsel. Maar ik snap echt niet dat jij er zo'n harde plasser van krijgt.Het is duurder - in theorie natuurlijk niet, in de praktijk wel Het is onhandig - met mijn abo kan ik gewoon gaan zitten, nu moet ik verplicht EXTRA handelingen doen en wee je gebeente als je die vergeet Het is een inbreuk op mijn privacy - Zelfs met abo willen ze weten wie je bent en waar je gaat Het is onoverzichtelijk - ik niet op mijn kaart zien wanneer een en ander verloopt of dat ik uberhaupt nog genoeg saldo heb. Daarvoor moet ik langs een automaat. Het is riskant - Daar sta je dan in de stromende regen om 2 uur 's nachts in een of ander gehucht en kom je niet thuis omdat de laatste bus je niet mee wilde nemen. Saldotekort omdat de bus op de heenreis om moest rijden. En nu mag je zelfs niet naar het station om die kutkaart op te waarderen. Oh en als je het in de bus zelf kunt doen, is het te hopen dat je nog geld op je rekening hebt staan. Het is onlogisch -> Een controleur kan die dingen die ik niet kan zien wél zichtbaar maken Het is een financieel risico -> Automatisch opwaarderen is net als bellen, er zijn genoeg mensen die een prepaid telefoon nemen om de kosten in de hand te kunnen houden. Budget op = budget op. Het is burocratisch -> Mijn eerste kennismaking met die kutkaart was een NS automaat waar ik netjes 7 euro 50 aftik en ik een pinbon, declaratiebon.... maar geen kutkaart krijg!!! Om een lang verhaal kort te maken, naar dat geld kan ik fluiten. Het is vol kinderziektes -> Ik heb laatst in een bus gezeten waar de checkpoints bij elke hobbel opnieuw opstartten. Wist je dat het opstarten ca. 4,5 minuut duurt!!! Al die tijd kun je niet in of uitchecken. Het is oneerlijk -> Als de bus omrijdt om wat voor reden dan ook, moet je meer dokken. Het is onnodig -> Er zijn voor de reiziger absoluut geen enkel onomstotelijk voordeel te bedenken. Het is ondoordacht -> In de NS maar 1x in of uitchecken voor de hele rit, bij de rest bij elke overstap. Oh, en let ook goed op door welke poortjes je loopt. Want ga je door die van de trein en stap je uit bij een Metro-station heb je een probleem van minimaal 20 euro. Het is techniek -> Techniek gaat nu eenmaal op onverwachtte momenten stuk, maar de OV-shitkaart heeft volgens de makers een nauwkeurig berekende houdbaarheidsdatum. Het is een melkkoe -> Als de kaart stuk of van ouderdom beschimmeld is wordt het weer tijd om 8 euro te dokken voor een nieuwe kutkaart. Oh en als de oude kaart nog enigszinds levensvatbaar is mag je ook nog 4 euro boete betalen om je reisproducten, waar je al een kapitaal voor betaald hebt, over te laten zetten. Het is absoluut niet klasse -> Ik kan woon-werk kilometers in de 1ste klas declareren bij mijn werkgever. Maar als ik met wat vrienden een 2de klas kaartje wil kopen dan kan dat niet op die rotkaart. Dus mijn vrienden reizen tegen 2de klas tarief en ik zit er met mijn eerste klas kaartje naast ¤::-$ Het houdt deuren gesloten -> De toegangsbadge van mijn werk en die OV-kutkaart zitten naast elkaar in mijn portemonnee. Als ze te dicht bij elkaar zitten vliegen ze elkaar in de haren en kom ik nergens naar binnen. Lang leve Aluminiumfolie!!!
Moet ik nog doorgaan??
Ik krijg echt geen harde plasser van de OV chipkaartquote:Op vrijdag 4 juni 2010 17:59 schreef RiDo78 het volgende:
Ik ben benieuwd hoe ze het in Almere gaan doen als dat rotding daar wordt doorgedrukt. Nu kun je met het juiste kaartje (Maxx 50-meerreizenkaart) voor 1 euro de hele stad door, en als je snel genoeg bent nog terug ook. Met de ov-shitkaart is het stukje van Haven Centrum naar Stad Centrum al 1,56!!! Dan ben je nog nieteens halverwege Almere Buiten!
En ja VF, ik heb dat rotding al een paar keer gebruikt! Oh en ik heb er zelfs al thee mee gemaakt om de chipkaart zelf (dagkaartje RET) los te weken uit het papieren omhulsel. Maar ik snap echt niet dat jij er zo'n harde plasser van krijgt.
In de praktijk niet altijd.quote:Het is duurder - in theorie natuurlijk niet, in de praktijk wel
Voor de mensen die geen abbonoment hebben of daarbuiten reizen is het toch echt verdomd handig om je geen zorgen te hoeven te maken over zones of je nog wel genoeg strippen op je kaart hebt etc.quote:Het is onhandig - met mijn abo kan ik gewoon gaan zitten, nu moet ik verplicht EXTRA handelingen doen en wee je gebeente als je die vergeet
Voor wat hoort wat.quote:Het is een inbreuk op mijn privacy - Zelfs met abo willen ze weten wie je bent en waar je gaat
Saldo zie je altijd als je uitcheckt. En je kunt automatisch opladen zodat je altijd voldoende saldo hebt.quote:Het is onoverzichtelijk - ik niet op mijn kaart zien wanneer een en ander verloopt of dat ik uberhaupt nog genoeg saldo heb. Daarvoor moet ik langs een automaat.
Net zoals je om 2 uur 's nachts ook tot de ontdekking kunt komen dat je strippenkaart vol is en je vergeten bent om een nieuwe te kopen.quote:Het is riskant - Daar sta je dan in de stromende regen om 2 uur 's nachts in een of ander gehucht en kom je niet thuis omdat de laatste bus je niet mee wilde nemen. Saldotekort omdat de bus op de heenreis om moest rijden. En nu mag je zelfs niet naar het station om die kutkaart op te waarderen. Oh en als je het in de bus zelf kunt doen, is het te hopen dat je nog geld op je rekening hebt staan.
Jij kunt op een station of grote halte ook zien wat je laatste transacties zijn.quote:Het is onlogisch -> Een controleur kan die dingen die ik niet kan zien wél zichtbaar maken
Bellen doen veel mensen voor hun lol. Ga jij voor je lol in de bus zitten?quote:Het is een financieel risico -> Automatisch opwaarderen is net als bellen, er zijn genoeg mensen die een prepaid telefoon nemen om de kosten in de hand te kunnen houden. Budget op = budget op.
Dat is vervelend.quote:Het is burocratisch -> Mijn eerste kennismaking met die kutkaart was een NS automaat waar ik netjes 7 euro 50 aftik en ik een pinbon, declaratiebon.... maar geen kutkaart krijg!!! Om een lang verhaal kort te maken, naar dat geld kan ik fluiten.
Kinderziektes zijn er om genezen te worden.quote:Het is vol kinderziektes -> Ik heb laatst in een bus gezeten waar de checkpoints bij elke hobbel opnieuw opstartten. Wist je dat het opstarten ca. 4,5 minuut duurt!!! Al die tijd kun je niet in of uitchecken.
Dat vind ik ook niet eerlijk. Hemelsbreed meten zou inderdaad eerlijker zijn.quote:Het is oneerlijk -> Als de bus omrijdt om wat voor reden dan ook, moet je meer dokken.
Jawel hoor. Nooit zorgen hoeven te maken over zones, met automatisch opladen nooit zorgen over te weinig strippen, bij de NS nooit meer in de rij om kaartjes te kopen etc.quote:Het is onnodig -> Er zijn voor de reiziger absoluut geen enkel onomstotelijk voordeel te bedenken.
Als je van metro naar metro overstapt hoef je ook niet in en uit te checken.quote:Het is ondoordacht -> In de NS maar 1x in of uitchecken voor de hele rit, bij de rest bij elke overstap. Oh, en let ook goed op door welke poortjes je loopt. Want ga je door die van de trein en stap je uit bij een Metro-station heb je een probleem van minimaal 20 euro.
Stempelautomaten, kaartautomaten etc gaan nu ook al stuk.quote:Het is techniek -> Techniek gaat nu eenmaal op onverwachtte momenten stuk, maar de OV-shitkaart heeft volgens de makers een nauwkeurig berekende houdbaarheidsdatum.
Als je strippenkaart in de wasmachine verdwijnt krijg je zeker niks terug. Dus net zo'n melkkoe.quote:Het is een melkkoe -> Als de kaart stuk of van ouderdom beschimmeld is wordt het weer tijd om 8 euro te dokken voor een nieuwe kutkaart. Oh en als de oude kaart nog enigszinds levensvatbaar is mag je ook nog 4 euro boete betalen om je reisproducten, waar je al een kapitaal voor betaald hebt, over te laten/ zetten.
Je kunt gewoon van klasse wisselen als het nodig is.quote:Het is absoluut niet klasse -> Ik kan woon-werk kilometers in de 1ste klas declareren bij mijn werkgever. Maar als ik met wat vrienden een 2de klas kaartje wil kopen dan kan dat niet op die rotkaart. Dus mijn vrienden reizen tegen 2de klas tarief en ik zit er met mijn eerste klas kaartje naast ¤::-$
Lastig. Maar misschien meer een probleem van het systeem op je werkt. Of heeft jouw werkpas ook invloed op de paaltjes bij het OV.quote:Het houdt deuren gesloten -> De toegangsbadge van mijn werk en die OV-kutkaart zitten naast elkaar in mijn portemonnee. Als ze te dicht bij elkaar zitten vliegen ze elkaar in de haren en kom ik nergens naar binnen. Lang leve Aluminiumfolie!!!
Ik vind het wel genoeg voor evenquote:Moet ik nog doorgaan??
En die tevreden klanten zijn er ookquote:Op vrijdag 4 juni 2010 18:23 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Fijn dan zijn we het met zijn allen eens. Helaas is dat nogal stom want het is juist een dienstverlenend product en die moeten het juist van tevreden klanten hebebn.
waarom blijf je hier steeds reageren als je zo tevreden bent over de chipkaart ?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 18:39 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ik krijg echt geen harde plasser van de OV chipkaart
Ik zie alleen niet zoveel rampspoed als anderen in de kaart.
[..]
In de praktijk niet altijd.
[..]
Voor de mensen die geen abbonoment hebben of daarbuiten reizen is het toch echt verdomd handig om je geen zorgen te hoeven te maken over zones of je nog wel genoeg strippen op je kaart hebt etc.
[..]
Voor wat hoort wat.
[..]
Saldo zie je altijd als je uitcheckt. En je kunt automatisch opladen zodat je altijd voldoende saldo hebt.
Tevens kun je, na een paar dagen, op internet je saldo en transacties zien.
[..]
Net zoals je om 2 uur 's nachts ook tot de ontdekking kunt komen dat je strippenkaart vol is en je vergeten bent om een nieuwe te kopen.
En in de bus zijn ook wegwerpkaarten te koop.
[..]
Jij kunt op een station of grote halte ook zien wat je laatste transacties zijn.
En waarom wil je dat terugkijken? Ging je 's avonds ook je strippenkaart nalezen?
[..]
Bellen doen veel mensen voor hun lol. Ga jij voor je lol in de bus zitten?
[..]
Dat is vervelend.
Maar ik wist niet dat je die kaarten al in een NS automaat kunt kopen.
[..]
Kinderziektes zijn er om genezen te worden.
[..]
Dat vind ik ook niet eerlijk. Hemelsbreed meten zou inderdaad eerlijker zijn.
[..]
Jawel hoor. Nooit zorgen hoeven te maken over zones, met automatisch opladen nooit zorgen over te weinig strippen, bij de NS nooit meer in de rij om kaartjes te kopen etc.
[..]
Als je van metro naar metro overstapt hoef je ook niet in en uit te checken.
Als je nu overstapt van bus naar tram moet je je strippenkaart of abbo ook laten zien aan conducteur of bestuurderd.
En ja, het is even wennen hoe het werkt.
[..]
Stempelautomaten, kaartautomaten etc gaan nu ook al stuk.
[..]
Als je strippenkaart in de wasmachine verdwijnt krijg je zeker niks terug. Dus net zo'n melkkoe.
En in veel gevallen krijg je de persoonlijke OV chipkaart gratis of met flinke korting. Dus dat je 7,50 euro moet dokken is maar zelden het geval.
Overzetten is niet nodig, gewoon dat saldo opmaken, kun je zelfs in het rood laten schieten.
[..]
Je kunt gewoon van klasse wisselen als het nodig is.
[..]
Lastig. Maar misschien meer een probleem van het systeem op je werkt. Of heeft jouw werkpas ook invloed op de paaltjes bij het OV.
[..]
Ik vind het wel genoeg voor even
Nee voorruit, er zijn een paar stukjes waar het inderdaad goedkoper is. Maar onderzoeken van oa. Rover hebben al aangetoond dat de Rotterdammers gemiddeld duurder uit zijn. En dat is tegen de afspraken en toezeggingen in.quote:
De meeste mensen hebben een abonnement. Maar vooruit, geen gedonder meer met het aantal zones is voor de toerist wel een voordeel.quote:[..]
Voor de mensen die geen abbonoment hebben of daarbuiten reizen is het toch echt verdomd handig om je geen zorgen te hoeven te maken over zones of je nog wel genoeg strippen op je kaart hebt etc.
Ja, ik zet iets zeer waardevols als privacy overboord en krijg er iets nutteloos voor terug. Hiep Hoi. Helaas zien mensen tegenwoordig het belang van privacy niet meer. Dat baart mij echt zorgen.quote:[..]
Voor wat hoort wat.
Ja, maar wanneer verloopt mijn voordeelurenkaart dan?? En het interesseert mij geen zak wat mijn saldo vorige week was. Ik wil weten of ik vanavond nog kan gaan stappen ZONDER dat ik eerst op zoek moet gaan naar een automaat. "Zeg busschauffeur, kunt u even hier blijven wachten, ik ga niet mee, ik check meteen weer uit !!!"quote:[..]
Saldo zie je altijd als je uitcheckt. En je kunt automatisch opladen zodat je altijd voldoende saldo hebt.
Tevens kun je, na een paar dagen, op internet je saldo en transacties zien.
Tsja, maar op de strippenkaart kan ik van te voren zien dat ik nog 5 strippen over heb en dat ik er 2x 3 nodig heb. En als de bus besluit om te rijden dan is er nog niets aan de hand. In tegenstelling tot de OV-chipkaart waar ik niets op kan zien. Als ik *toevallig* weet dat ik nog 6 euro over heb, en ik voor een normale heen-en terugreis in totaal 6 euro nodig heb dan is er ook niets aan de hand. Maar als de bus op de heenreis om rijdt dan kan ik voor de terugreis mogelijk niet meer inchecken en kom ik niet meer thuis.quote:[..]
Net zoals je om 2 uur 's nachts ook tot de ontdekking kunt komen dat je strippenkaart vol is en je vergeten bent om een nieuwe te kopen.
En in de bus zijn ook wegwerpkaarten te koop.
Waar ik geweest ben dat weet ik wel. Maar het gaat de controleur geen barst aan waar ik geweest ben. "Goh meneer, u bent op de wallen geweest! Was het gezellig??" De strippenkaart toont enkel de zone, niet de halte. Daarbij kunnen er meerdere reisproducten op een kaart staan. Net als dat ik meerdere soorten kaartjes in mijn portemonnee heb zitten. Ik wil gewoon mijn portemonnee open kunnen doen en kijken welke kaartjes daar in zitten. Maar die controleur hoeft toch echt niet in mijn portemonnee te gluren. "Hey, is dat niet een abbonnement van Leeuwarden naar Harlingen? Mijn dochter woont daar ook! Dat is toevallig!!"quote:[..]
Jij kunt op een station of grote halte ook zien wat je laatste transacties zijn.
En waarom wil je dat terugkijken? Ging je 's avonds ook je strippenkaart nalezen?
Je mist de context. Ik ga niet voor mijn lol in de bus zitten. Maar ik ga misschien wel voor mijn lol met de bus ergens naar toe. En het is zo klote als ik met de bus naar Amsterdam ga en op die rit mijn laatste saldo verbruik. Vervolgens blijkt dat het automatisch opwaarderen niet gelukt is vanwege saldotekort op de bankrekening... en daar sta je dan.quote:[..]
Bellen doen veel mensen voor hun lol. Ga jij voor je lol in de bus zitten?
Ik kan het ook niemand aanraden. Je betaalt 7,50 en het is nieteens zeker of je die waardeloze kaart daadwerkelijk ontvangt.quote:[..]
Dat is vervelend.
Maar ik wist niet dat je die kaarten al in een NS automaat kunt kopen.
Mjah, maar daar hoeft de reiziger niet te dupe van te worden. De bedrijven verschuilen zich achter dure 0900 nummers waardoor je meer geld kwijt bent aan telefoonkosten dan dat je door een bug bent kwijtgeraakt. En die mensen achter het loket kunnen ze net zo goed vervangen door papegaaien: "Bel 0900...."quote:[..]
Kinderziektes zijn er om genezen te worden.
Dat van de zones is het enige wat ik nog een beetje kan begrijpen. Automatisch opladen werkt alleen als je rijk genoeg bent om te garanderen dat je altijd genoeg geld op je bankrekening hebt staan. En die rij bij de NS blijf je houden... of je nu moet opwaarderen, een reisproduct wilt afhalen of een kaartje wilt kopen.quote:[..]
Jawel hoor. Nooit zorgen hoeven te maken over zones, met automatisch opladen nooit zorgen over te weinig strippen, bij de NS nooit meer in de rij om kaartjes te kopen etc.
Right, maar ik hoef met mijn abonnement helemaal niet in en uit te 'checken'. En ik hoef mij ook niet druk te maken over welke poortjes ik moet nemen. Ben je bv. wel eens op Amsterdam Amstel geweest? Een lange rij met poortjes, boven de ene helft hangt "METRO", boven de andere "TREIN". Als je daar niet op let kun je goed de mist in gaan. . .quote:[..]
Als je van metro naar metro overstapt hoef je ook niet in en uit te checken.
Als je nu overstapt van bus naar tram moet je je strippenkaart of abbo ook laten zien aan conducteur of bestuurderd.
En ja, het is even wennen hoe het werkt.
Ja, dan ga je naar de chauffeur en laat je stempelen. En anders reis je gewoon zwart, bij controle kun je dan aantonen dat de automaat echt defect is. Dat kan bij de chipkaart ook, maar het wordt leuk als de automaat bij het instappen nog werkte en bij het uitstappen ineens niet meer. Dag 'borg'. . . Oh ja, en dan mag je in een ambtenarenmolen proberen om die borg terug te krijgen. Dat kost je meer tijd dan dat die borg waard is.quote:[..]
Stempelautomaten, kaartautomaten etc gaan nu ook al stuk.
Als je dat ding door eigen toedoen sloopt is het je eigen probleem. Simpel zat. Maar wie er bedacht heeft om een geldigheidsdatum op die chipkaart te zetten... Natuurlijk een strippenkaart is ook maar 1 jaar na de laatste tariefswijziging geldig, maar dat is omdat het tarief wijzigt. Maar als ik saldo op een kaart zet, dan is dat een vorm van geld. Dus die hoeft niet in tijd beperkt te worden.quote:[..]
Als je strippenkaart in de wasmachine verdwijnt krijg je zeker niks terug. Dus net zo'n melkkoe.
En in veel gevallen krijg je de persoonlijke OV chipkaart gratis of met flinke korting. Dus dat je 7,50 euro moet dokken is maar zelden het geval.
Overzetten is niet nodig, gewoon dat saldo opmaken, kun je zelfs in het rood laten schieten.
Ooit geprobeerd?? Daar ben je wel even mee bezig. Bovendien weet je op ten duur echt niet meer of die kaart nu op eerste of tweede klasse ingesteld staat. Dan ben je nog extra tijd kwijt om dat nog eens te controleren... 's ochtends om 5 uur op weg naar je werk ... Daar wordt je niet vrolijk van.quote:[..]
Je kunt gewoon van klasse wisselen als het nodig is.
Ja, die chipkaart werkt op dezelfde frequentie als veel RFID toegangspassen.quote:[..]
Lastig. Maar misschien meer een probleem van het systeem op je werkt. Of heeft jouw werkpas ook invloed op de paaltjes bij het OV.
Da's waar. Als ik Enschede als voorbeeld neem, ben ik met de ov-chipkaart goedkoper uit als ik niet meer dan twee haltes met de bus reis (gezien vanaf het station). In veel gevallen is dat een afstand die ook prima te lopen is, maar de ov-chipkaart is wel goedkoper dan de strippenkaart. Als je meer dan twee haltes reist (vanaf het station) is de ov-chipkaart duurder. Dat kan (bij lijn 1) oplopen tot 87% duurder. Gemiddeld betaal je met ov-chipkaart ruim 40% meer dan met een strippenkaart.quote:
Rotterdam is juist de plaats die duidelijk goedkoper is geworden blijkt uit onderzoek van het SP.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 20:16 schreef RiDo78 het volgende:
[..]
Nee voorruit, er zijn een paar stukjes waar het inderdaad goedkoper is. Maar onderzoeken van oa. Rover hebben al aangetoond dat de Rotterdammers gemiddeld duurder uit zijn. En dat is tegen de afspraken en toezeggingen in.
Ook de mensen met een abonnement reizen wel eens buiten hun abonnement.quote:De meeste mensen hebben een abonnement. Maar vooruit, geen gedonder meer met het aantal zones is voor de toerist wel een voordeel.
Als je voordeelurenkaart verloopt krijg je van de NS een brieg thuis of je die wil verlengen.quote:Ja, ik zet iets zeer waardevols als privacy overboord en krijg er iets nutteloos voor terug. Hiep Hoi. Helaas zien mensen tegenwoordig het belang van privacy niet meer. Dat baart mij echt zorgen.
[..]
Ja, maar wanneer verloopt mijn voordeelurenkaart dan?? En het interesseert mij geen zak wat mijn saldo vorige week was. Ik wil weten of ik vanavond nog kan gaan stappen ZONDER dat ik eerst op zoek moet gaan naar een automaat. "Zeg busschauffeur, kunt u even hier blijven wachten, ik ga niet mee, ik check meteen weer uit !!!"
Tja, zo kan het ook gebeuren dat je strippenkaart opgaat aan die spontane reis en je niet kunt pinnen omdat je rood staat.quote:Tsja, maar op de strippenkaart kan ik van te voren zien dat ik nog 5 strippen over heb en dat ik er 2x 3 nodig heb. En als de bus besluit om te rijden dan is er nog niets aan de hand. In tegenstelling tot de OV-chipkaart waar ik niets op kan zien. Als ik *toevallig* weet dat ik nog 6 euro over heb, en ik voor een normale heen-en terugreis in totaal 6 euro nodig heb dan is er ook niets aan de hand. Maar als de bus op de heenreis om rijdt dan kan ik voor de terugreis mogelijk niet meer inchecken en kom ik niet meer thuis.
[..]
Waar ik geweest ben dat weet ik wel. Maar het gaat de controleur geen barst aan waar ik geweest ben. "Goh meneer, u bent op de wallen geweest! Was het gezellig??" De strippenkaart toont enkel de zone, niet de halte. Daarbij kunnen er meerdere reisproducten op een kaart staan. Net als dat ik meerdere soorten kaartjes in mijn portemonnee heb zitten. Ik wil gewoon mijn portemonnee open kunnen doen en kijken welke kaartjes daar in zitten. Maar die controleur hoeft toch echt niet in mijn portemonnee te gluren. "Hey, is dat niet een abbonnement van Leeuwarden naar Harlingen? Mijn dochter woont daar ook! Dat is toevallig!!"
[..]
Je mist de context. Ik ga niet voor mijn lol in de bus zitten. Maar ik ga misschien wel voor mijn lol met de bus ergens naar toe. En het is zo klote als ik met de bus naar Amsterdam ga en op die rit mijn laatste saldo verbruik. Vervolgens blijkt dat het automatisch opwaarderen niet gelukt is vanwege saldotekort op de bankrekening... en daar sta je dan.
Kaartje kopen of opwaarderen hoeft niet meer als je automatisch opladen hebt. Reisproduct ophalen zal maar sporadisch zijn.quote:Ik kan het ook niemand aanraden. Je betaalt 7,50 en het is nieteens zeker of je die waardeloze kaart daadwerkelijk ontvangt.
[..]
Mjah, maar daar hoeft de reiziger niet te dupe van te worden. De bedrijven verschuilen zich achter dure 0900 nummers waardoor je meer geld kwijt bent aan telefoonkosten dan dat je door een bug bent kwijtgeraakt. En die mensen achter het loket kunnen ze net zo goed vervangen door papegaaien: "Bel 0900...."
[..]
Dat van de zones is het enige wat ik nog een beetje kan begrijpen. Automatisch opladen werkt alleen als je rijk genoeg bent om te garanderen dat je altijd genoeg geld op je bankrekening hebt staan. En die rij bij de NS blijf je houden... of je nu moet opwaarderen, een reisproduct wilt afhalen of een kaartje wilt kopen.
Hoevaak gebeurd het dat die aparaten stuk zijn dan?quote:Right, maar ik hoef met mijn abonnement helemaal niet in en uit te 'checken'. En ik hoef mij ook niet druk te maken over welke poortjes ik moet nemen. Ben je bv. wel eens op Amsterdam Amstel geweest? Een lange rij met poortjes, boven de ene helft hangt "METRO", boven de andere "TREIN". Als je daar niet op let kun je goed de mist in gaan. . .
[..]
Ja, dan ga je naar de chauffeur en laat je stempelen. En anders reis je gewoon zwart, bij controle kun je dan aantonen dat de automaat echt defect is. Dat kan bij de chipkaart ook, maar het wordt leuk als de automaat bij het instappen nog werkte en bij het uitstappen ineens niet meer. Dag 'borg'. . . Oh ja, en dan mag je in een ambtenarenmolen proberen om die borg terug te krijgen. Dat kost je meer tijd dan dat die borg waard is.
Dat gebeurd ook niet. Dat geld kun je gewoon opmaken als je een nieuwe kaart hebt.quote:Als je dat ding door eigen toedoen sloopt is het je eigen probleem. Simpel zat. Maar wie er bedacht heeft om een geldigheidsdatum op die chipkaart te zetten... Natuurlijk een strippenkaart is ook maar 1 jaar na de laatste tariefswijziging geldig, maar dat is omdat het tarief wijzigt. Maar als ik saldo op een kaart zet, dan is dat een vorm van geld. Dus die hoeft niet in tijd beperkt te worden.
De NS gaat het makkelijker maken:quote:Ooit geprobeerd?? Daar ben je wel even mee bezig. Bovendien weet je op ten duur echt niet meer of die kaart nu op eerste of tweede klasse ingesteld staat. Dan ben je nog extra tijd kwijt om dat nog eens te controleren... 's ochtends om 5 uur op weg naar je werk ... Daar wordt je niet vrolijk van.
Zo worden langzaam alle functionaliteiten en mogelijkheden van de chipkaart doorgevoerd.quote:Klassewissel bij de NS-kaartautomaat
Vanaf juli 2010 kunt u via de NS-kaartautomaat de klasse doorgeven waarin u die dag wilt reizen.
Dat mag.quote:Ja, die chipkaart werkt op dezelfde frequentie als veel RFID toegangspassen.
Dus ik blijf het een rotding vinden.
Enschede is niet de maatstaf voor de rest van Nederland.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 20:34 schreef Light het volgende:
[..]
Da's waar. Als ik Enschede als voorbeeld neem, ben ik met de ov-chipkaart goedkoper uit als ik niet meer dan twee haltes met de bus reis (gezien vanaf het station). In veel gevallen is dat een afstand die ook prima te lopen is, maar de ov-chipkaart is wel goedkoper dan de strippenkaart. Als je meer dan twee haltes reist (vanaf het station) is de ov-chipkaart duurder. Dat kan (bij lijn 1) oplopen tot 87% duurder. Gemiddeld betaal je met ov-chipkaart ruim 40% meer dan met een strippenkaart.
Zeg nou eens de feiten, Rotterdam is gemiddeld 1% goedkoper geworden maar 1 jaar voor invoering van de chipkaart zijn de zones kleiner geworden, een prijsstijging van 15%quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:02 schreef VancouverFan het volgende:
Ik pik er even een paar uit, wil ook wel op alles reageren, maar veel is al behandeld.
[..]
Rotterdam is juist de plaats die duidelijk goedkoper is geworden blijkt uit onderzoek van het SP.
In Amsterdam was 5% van de reizen duurder, in 95% dus goedkoper of gelijk.
In andere plaatsen is het vaak wel duurder, maar is de OV chipkaart nog niet ingevoerd en wordt er nu druk overlegd over de prijs.
Amsterdam is gemiddeld duurder geworden, bron SPquote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:03 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Enschede is niet de maatstaf voor de rest van Nederland.
Amsterdam en Rotterdam zijn plaatsen waar het gemiddeld goedkoper is geworden.
Dit is een grap, toch?quote:
In jouw redenering is het abonnement dus fors duurder geworden. Het kost nu geld + privacy waar het eerst alleen geld kostte...quote:
In mijn redenering krijg je een flinke korting van de NS door voor jouw nutteloze informatie af te geven.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:14 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
In jouw redenering is het abonnement dus fors duurder geworden. Het kost nu geld + privacy waar het eerst alleen geld kostte...
je discussiert met iemand die een bord voor zijn kop heeft en die de discussie hier dood wil makenquote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:14 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
In jouw redenering is het abonnement dus fors duurder geworden. Het kost nu geld + privacy waar het eerst alleen geld kostte...
Het CBP ziet goede redenen om die gegevens te hebben.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:08 schreef Frith het volgende:
[..]
Dit is een grap, toch?
Een zelfveillance systeem zou juist tot MEER privacy moeten leiden dan minder. Als ik zelf in de gaten moet houden hoeveel saldo ik nog heb en tot waar ik kan meerijden, dan heeft de dienstverlener geen enkele legitieme reden meer om mijn privégegevens te hebben.
Juist de verzelfstandiging van de controlefunctie zou juist tot minder relaties moeten leiden, niet een one-to-OneTooMany (voor degenen die hem snappen).
Als jij met 'nutteloze informatie' doelt op mijn 55 euro (+ 11 euro kosten kaart) ben ik het met je eens. Anders niet.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:16 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
In mijn redenering krijg je een flinke korting van de NS door voor jouw nutteloze informatie af te geven.
Ik zou de uitlatingen van VF niet willen aanmerken als discussie. Helaas.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:19 schreef macca728 het volgende:
[..]
je discussiert met iemand die een bord voor zijn kop heeft en die de discussie hier dood wil maken
Welke 11 euro bedoel je nu?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:20 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Als jij met 'nutteloze informatie' doelt op mijn 55 euro (+ 11 euro kosten kaart) ben ik het met je eens. Anders niet.
Als je alleen maar kwaads wil zien in de OV chipkaart is het moeilijk voor te stellen dat anderen mensen geen probleem hebben met de OV chipkaart.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:22 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Ik zou de uitlatingen van VF niet willen aanmerken als discussie. Helaas.
Het is me al een raadsel wanneer mensen zo spreken over een god als hij spreekt over de ovchipkaart.
Ik wil helemaal niet weten waar iemand reisde de afgelopen zeven jaar. Ik wil kunnen zien waar ik heb gereisd in de afgelopen [korte periode die ik zelf wil bepalen].quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:25 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Welke 11 euro bedoel je nu?
De OV chipkaart krijg je gratis bij een voordeelurenkaart.
En met nutteloze informatie bedoel ik weten op welke moment iemand waar reisde in de afgelopen 7 jaar. Of jij moet perse willen bijhouden wat je allemaal gereisd hebt in de afgelopen 7 jaar.
Ik ken wel mensen die geen problemen hebben met de ov chipkaart.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:26 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Als je alleen maar kwaads wil zien in de OV chipkaart is het moeilijk voor te stellen dat anderen mensen geen probleem hebben met de OV chipkaart.
Deze man (denk ik):quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:32 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Ik ken wel mensen die geen problemen hebben met de ov chipkaart.
Dus eigenlijk is er geen probleem wat jou betreft.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:32 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Ik wil helemaal niet weten waar iemand reisde de afgelopen zeven jaar. Ik wil kunnen zien waar ik heb gereisd in de afgelopen [korte periode die ik zelf wil bepalen].
Dit vanwege declaratiedoeleinden.
Het is dus geen 'nutteloze informatie', het is noodzakelijke informatie die onlosmakelijk verbonden is met het geboden product.
quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:33 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Deze man (denk ik):
[ afbeelding ]
"In de auto heb je geen ov-chipkaart!"
Eh, TLS slaat die gegevens toch veel langer op?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:41 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dus eigenlijk is er geen probleem wat jou betreft.
Want alleen gedurende de benodigde declaratieperiode worden de privé gegevens opgeslagen.
Daarna verdwijnen die en ziet de NS alleen nog gegevens over persoon X.
Nee.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:46 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Eh, TLS slaat die gegevens toch veel langer op?
Oh, dat dacht ik.quote:
quote:De transactiegegevens die u wenst in te zien zullen bewaard worden tot u het OV-chipkaart account weer verwijdert.
quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:57 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Oh, dat dacht ik.
Omdat TLS schreef, op een vraag van mij, dat de informatie zo lang bewaard blijft als dat ik de kaart heb.
Maar blijkbaar weet jij meer dan ik en heb ik die kaart over twee maanden niet meer. Goed om te weten.
je gegevens blijven gewoon 7 jaar bewaard hoorquote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:58 schreef mvdlubbe het volgende:
Het was deze zin waardoor ik dacht dat ze het lang opslaan:
[..]
Dat zeg ik ook niet.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:03 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Enschede is niet de maatstaf voor de rest van Nederland.
En dat geloof ik niet. Als ik Enschede gemiddeld 40% meer kwijt ben om bij het station te komen (ongeveer halverwege beginpunt en eindpunt van lijn 1) dan kan dat in andere plaatsen best een ander percentage zijn. Maar dat het percentage ineens kleiner dan nul wordt, klinkt gewoon niet geloofwaardig.quote:Amsterdam en Rotterdam zijn plaatsen waar het gemiddeld goedkoper is geworden.
Ow.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:58 schreef mvdlubbe het volgende:
Het was deze zin waardoor ik dacht dat ze het lang opslaan:
[..]
http://www.cbpweb.nl/down(...)ing_ov-chipkaart.pdfquote:De OV-bedrijven kunnen alle reisgegevens ten behoeve van historische analyses bewaren indien deze zijn ontdaan van alle identificerende kenmerken: het zijn geen persoonsgegevens meer;
Dat Rotterdam en Amsterdam goedkoper zijn kwam naar voren uit een onderzoek van het SP.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 22:04 schreef Light het volgende:
[..]
Dat zeg ik ook niet.
[..]
En dat geloof ik niet. Als ik Enschede gemiddeld 40% meer kwijt ben om bij het station te komen (ongeveer halverwege beginpunt en eindpunt van lijn 1) dan kan dat in andere plaatsen best een ander percentage zijn. Maar dat het percentage ineens kleiner dan nul wordt, klinkt gewoon niet geloofwaardig.
Dus moet ergens bijgehouden worden wat jij reist, want er zijn nu geen kaartjes meer.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 22:06 schreef RiDo78 het volgende:
Als de gegevens voor declaraties nodig zijn is bullshit!
Ik heb een maandnetkaart met ov supplement twv. ca 800 euro per maand. Die lever ik gewoon elke maand in bij mijn baas. De belasting wil alleen de originele kaartjes hebben, dat is voor hun voldoende. Oh ja en het moet natuurlijk wel een abonnement zijn wat past bij mijn situatie (dus reisafstand e.d.).
Klopt. Maar niet iedereen reist op een bepaald traject. En het zal vast ook wel eens gebeuren dat iemand een ander traject reist voor zijn werk.quote:Maar als je een trajectkaart hebt, dan is de belastingdienst ook alleen maar geinteresseerd in het abonnement. Het boeit ze nu totaal niet dat je op je vrije dag ook een (deel van) dat traject ook aflegt om te gaan stappen.
Voor de OV bedrijven is het echt niet van levensbelang om te weten waar Rido gereisd heeft. Weten dat meneer X daar ergens gereisd vinden ze ook goed genoeg.quote:Er is voor de fiscus als voor de reiziger absoluut geen reden om die gegevens zo lang te bewaren. Maar als het aan TLS ligt dan blijven ze voor 7 jaar bewaard. Terwijl er niemand, behalve misschien de vervoersbedrijven, om gevraagd heeft. Het leek iemand gewoon handig om op die gegevensverzameling allehande statestieken los te laten. Wat ik op zich best kan begrijpen. Maar de aggressieve manier waarop TLS het verzamelen van die gegevens af wil dwingen zorgt er wel voor dat ik er absoluut geen vertrouwen in heb. Ook is het al duidelijk geworden dat de systemen van TLS niet echt waterdicht zijn. Het is niet de vraag of, maar de vraag wanneer er iemand in slaagt om TLS te hacken. Maar dat is niet iets wat alleen voor die kutkaart geldt hoor, het EPD is bijvoorbeeld ook zo'n stuk rotzooi.
Ik noem het doemdenkenquote:Noem het doemdenken, maar de volgende wereldoorlog zal zich imo. vooral online afspelen. Kijk maar naar het gevalletje China vs. Google. Cyberspionage is al zo oud als het web. En mensen die denken dat hun gegevens 'nutteloos' of 'waardeloos' zijn moeten de geschiedenisboeken maar eens openslaan. Maar geloof mij, Hitler had de OV-chipkaart echt fantastisch gevonden. Een bus vol met joden afkomstig van hun gebedshuis... Need to say more??
Deze linkquote:Op vrijdag 4 juni 2010 22:08 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dat Rotterdam en Amsterdam goedkoper zijn kwam naar voren uit een onderzoek van het SP.
En die zijn ook zeer kritisch tov de chipkaart.
Zie de eerder gegeven link.
*zucht*quote:Op vrijdag 4 juni 2010 22:28 schreef RiDo78 het volgende:
[..]
Tja... die smiley lijkt sowieso op jouw lijf geschreven.
Ja, dat vond ik ook al. Maar dat zijn we wel gewend van Vanblooperfan, die komt altijd met goede argumentenquote:
En dan 17 cent dokken. Dat had ik dus een paar maanden geleden. Ik checkte in en meteen weer uit om mijn strippen op te maken tot een bepaalde halte en dan daar verder te reizen met de shitkaart. Hoppa, 17 cent afgeschreven, terwijl de bus nul komma nul picometer had gereden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 20:16 schreef RiDo78 het volgende:
Ja, maar wanneer verloopt mijn voordeelurenkaart dan?? En het interesseert mij geen zak wat mijn saldo vorige week was. Ik wil weten of ik vanavond nog kan gaan stappen ZONDER dat ik eerst op zoek moet gaan naar een automaat. "Zeg busschauffeur, kunt u even hier blijven wachten, ik ga niet mee, ik check meteen weer uit !!!"
Goede argumenten waarom dat klinklare onzin is.quote:
Hey weet je wat, we gaan even dingen doen waar de kaart niet voor bedoeld is, dan kunnen we weer lekker klagen dat het fout gaatquote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:04 schreef Zelva het volgende:
[..]
En dan 17 cent dokken. Dat had ik dus een paar maanden geleden. Ik checkte in en meteen weer uit om mijn strippen op te maken tot een bepaalde halte en dan daar verder te reizen met de shitkaart. Hoppa, 17 cent afgeschreven, terwijl de bus nul komma nul picometer had gereden.
Ik moet het nog steeds terugkrijgen.
De korting die er al was en waar je zonder chipkaart niets voor hoeft op te geven/betalen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:16 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
In mijn redenering krijg je een flinke korting van de NS door voor jouw nutteloze informatie af te geven.
quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:11 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Hey weet je wat, we gaan even dingen doen waar de kaart niet voor bedoeld is, dan kunnen we weer lekker klagen dat het fout gaat
De tijd staat niet stil, dingen veranderen.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:14 schreef Zelva het volgende:
[..]
De korting die er al was en waar je zonder chipkaart niets voor hoeft op te geven/betalen.
Onzinargument.
Misschien kun je kaart een keer in een blender gooien. Dan kun je klagen dat die makkelijk stuk gaat.quote:
Ha ha, je realiseert je nu dat je hiermee je eigen argument onderuit haalt?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:15 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
De tijd staat niet stil, dingen veranderen.
Als je daar niet tegen kunt, dan zijn er alternatieven voor.
Direct weer uitchecken bij een fout is natuurlijk gewoon een normale functie van de ov-chipkaart. Wat als je per ongeluk langs een paal gaat?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:16 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Misschien kun je kaart een keer in een blender gooien. Dan kun je klagen dat die makkelijk stuk gaat.
Als je niet reist (bijvoorbeeld omdat je ontdekt dat je in de verkeerde bus bent gestapt voordat de bus weer vertrokken is), moet er ook geen geld worden afgeschreven.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:11 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Hey weet je wat, we gaan even dingen doen waar de kaart niet voor bedoeld is, dan kunnen we weer lekker klagen dat het fout gaat
Welk argument zou ik onderuit halen?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:24 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ha ha, je realiseert je nu dat je hiermee je eigen argument onderuit haalt?![]()
En hoe vaak gebeurd dat nou denk je?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:28 schreef Light het volgende:
[..]
Als je niet reist (bijvoorbeeld omdat je ontdekt dat je in de verkeerde bus bent gestapt voordat de bus weer vertrokken is), moet er ook geen geld worden afgeschreven.
sterker nog, dit gebeurt ook als je onder een voetgangerstunnel onder een station doorloopt, waar poortjes staan (Leiden uit mijn hoofd) Je kan alleen door het station lopen daarquote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:28 schreef Light het volgende:
[..]
Als je niet reist (bijvoorbeeld omdat je ontdekt dat je in de verkeerde bus bent gestapt voordat de bus weer vertrokken is), moet er ook geen geld worden afgeschreven.
Ja, je kunt natuurlijk wel iedere keer dezelfde argumenten te berde brengen en in herhaling vallen, maar die worden door jou zonder tegenargument toch altijd direct onder tafel geveegd als onzin, dus dat heeft geen zin.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:10 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Goede argumenten waarom dat klinklare onzin is.
Maar dat zijn we wel gewend van jou, je komt altijd met goede argumenten, op een volwassen en nette manier gebracht
Ja hoor, het gebeurt niet zo vaak, dus dan is het wel goed? Dat is wel iedere keer jouw argument hè? Och, het gebeurt bijna nooit, dus waar praten we over. Maar dat is nou juist het probleem met de ov-shitkaart. Als je gewoon rechttoe, rechtaan met dat ding wilt reizen, dan gaat het allemaal wel redelijk prima, maar o wee als je ook maar iets wilt doen dat een klein beetje van de geijkte paden afwijkt, dan is de kans levensgroot dat er iets fout gaat, omdat er gewoon nergens mee rekening gehouden wordt, en de techniek er ook gewoon helemaal niet geschikt voor is, en ook nooit zal zijn.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:29 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En hoe vaak gebeurd dat nou denk je?
Ik heb het in mijn leven nog nooit meegemaakt dat ik in de bus stapte, mijn kaart liet stempelen en weer uitstapte.
Ach, ik heb laatste binnen 2 minuten in en uit gecheckt bij de Amsterdamse metro toen bleek dat ze niet meer reden, is 0 cent afgeschreven.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:25 schreef Zelva het volgende:
[..]
Direct weer uitchecken bij een fout is natuurlijk gewoon een normale functie van de ov-chipkaart. Wat als je per ongeluk langs een paal gaat?
Alleen jij denkt daar anders over, maar ja, alles aan de chipkaart is heilig en alles wat fout gaat ligt áltijd aan de reiziger.
Oh de argumenten zijn weer op, dan komt de scheldmodus weer in actiequote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:32 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ach, ik heb laatste binnen 2 minuten in en uit gecheckt bij de Amsterdamse metro toen bleek dat ze niet meer reden, is 0 cent afgeschreven.
En uit wat jij deed snap ik totaal niet waarom dat een normale functie is. Dus ja, in dit geval denk ik dat het jou fout was. In andere gevallen kan ik niet zo makkelijk zeggen. Ik ga niet zo simpel generaliseren zoals jij doet.
Maar goed, ook voor idioten zoals jij die de kaart op de pijnbank willen leggen zullen wel oplossingen worden gevonden dat dat niet meer gebeurd.
Waaruit blijkt dat de NS arrangement aanbied aan mensen waarvan de gegevens niet meer bekend zijn?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:30 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja, je kunt natuurlijk wel iedere keer dezelfde argumenten te berde brengen en in herhaling vallen, maar die worden door jou zonder tegenargument toch altijd direct onder tafel geveegd als onzin, dus dat heeft geen zin.
Het was ook meer een mededeling naar andere lezers dat ook hier Vancouverfan op gigantische wijze uit de bocht vliegt.
Of denk jij dat Aptroot in actie was gekomen als het toch alleen maar kale reisgegevens zijn? Of dat de NS in staat is persoonlijke arrangementen aan te bieden aan personen waarvan de identiteit niet eens meer bekend zou zijn? Nee dus, alles, maar dan ook alles wordt gewoon zeven jaar bewaard.
Je lult gewoon maar wat zonder argumenten en hebt gewoon ongelijk
Ik heb het wel eens meegemaakt. Maar afgezien daarvan, als ik per kilometer betaal en ik reis 0,000 km dan lijkt het me logisch dat er 0,000 * (prijs per km) = 0,00 euro wordt afgeschreven. Niet 0,17 euro.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:29 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En hoe vaak gebeurd dat nou denk je?
Ik heb het in mijn leven nog nooit meegemaakt dat ik in de bus stapte, mijn kaart liet stempelen en weer uitstapte.
Tja, als je in de bus stapt lijkt het mij ook logisch dat je niet meteen in en uit gaat checken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:36 schreef Light het volgende:
[..]
Ik heb het wel eens meegemaakt. Maar afgezien daarvan, als ik per kilometer betaal en ik reis 0,000 km dan lijkt het me logisch dat er 0,000 * (prijs per km) = 0,00 euro wordt afgeschreven. Niet 0,17 euro.
Dus inchecken op een metrostation, bedenken dat je toch niet wilt reizen, weer uitchecken is wel normaal, maar hetzelfde in een bus/tram is niet normaal.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:32 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ach, ik heb laatste binnen 2 minuten in en uit gecheckt bij de Amsterdamse metro toen bleek dat ze niet meer reden, is 0 cent afgeschreven.
En uit wat jij deed snap ik totaal niet waarom dat een normale functie is.
Wat ik deed dus is dus precies, maar dan ook precies hetzelfde, alleen met een andere reden.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:32 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ach, ik heb laatste binnen 2 minuten in en uit gecheckt bij de Amsterdamse metro toen bleek dat ze niet meer reden, is 0 cent afgeschreven.
Ik volg je niet, jij hebt precies hetzelfde gedaan.quote:En uit wat jij deed snap ik totaal niet waarom dat een normale functie is.
Dan was jij ook fout, maar bij jou werd er dan niets afgeschreven. Je kunt gewoon niet aan op het systeem, het is zo onbetrouwbaar als de pest.quote:Dus ja, in dit geval denk ik dat het jou fout was.
Pijnbankquote:In andere gevallen kan ik niet zo makkelijk zeggen. Ik ga niet zo simpel generaliseren zoals jij doet.
Maar goed, ook voor idioten zoals jij die de kaart op de pijnbank willen leggen zullen wel oplossingen worden gevonden dat dat niet meer gebeurd.
Als je goed had gelezen had je gezien dat er niks meer te reizen viel. De laatste metro was al vertrokken.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:39 schreef Light het volgende:
[..]
Dus inchecken op een metrostation, bedenken dat je toch niet wilt reizen, weer uitchecken is wel normaal, maar hetzelfde in een bus/tram is niet normaal.
De NS noemde ik zomaar als een voorbeeld van een vervoerder.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:35 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Waaruit blijkt dat de NS arrangement aanbied aan mensen waarvan de gegevens niet meer bekend zijn?
De NS is pas net bezig. Dus die zijn nog amper begonnen om gegevens in het archief op te slaan...
Aptroot. En die is natuurlijk wel gewoon goed ingelicht. Sterker nog, Eurlings bevestigt gewoon zijn verhaal, maar die vindt het geen probleem als de persoonlijke gegevens zeven jaar worden opgeslagen. En wat wordt jouw argument nu? 'En omdat Eurlings het zegt, heeft iedereen die anders denkt het maar fout?'quote:En omdat Aptroor iets zegt, heeft iedereen die anders denkt het maar fout... Briljante argumentatie...
Maar niet met opzet. Ik checkte meteen weer uit omdat er geen metro meer reed.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:39 schreef Zelva het volgende:
[..]
Wat ik deed dus is dus precies, maar dan ook precies hetzelfde, alleen met een andere reden.
[..]
Ik volg je niet, jij hebt precies hetzelfde gedaan.
Dat het onbetrouwbaar is omdat jij rare dingen doet, is jouw mening.quote:Dan was jij ook fout, maar bij jou werd er dan niets afgeschreven. Je kunt gewoon niet aan op het systeem, het is zo onbetrouwbaar als de pest.
[..]
Pijnbank
En wat precies is daar anders aan dan? En op wat voor manier zou dat dan wat moeten uitmaken voor het tarief dat er afgeschreven wordt.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:41 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Als je goed had gelezen had je gezien dat er niks meer te reizen viel. De laatste metro was al vertrokken.
Dus dat is wel anders dan in een gereedstaande bus stappen en in en uitchecken.
Ook goed, welke vervoerder heeft al een arrangement aangeboden terwijl de identiteit van de reiziger niet bekend is?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:42 schreef Zelva het volgende:
[..]
De NS noemde ik zomaar als een voorbeeld van een vervoerder.
Aangezien Aptroot in zijn eentje staat, zien Eurlings en andere kamerleden wel het nut van het opslaan van die gegevens.quote:Aptroot. En die is natuurlijk wel gewoon goed ingelicht. Sterker nog, Eurlings bevestigt zijn verhaal, maar die vindt het geen probleem als de persoonlijke gegevens zeven jaar worden opgeslagen.
Ja hoor, met opzet. Spreek voor jezelf.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:43 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Maar niet met opzet. Ik checkte meteen weer uit omdat er geen metro meer reed.
Jij gaat wel met opzet meteen in en uit checken.
Je hebt nog steeds geen enkel argument aangedragen waarom het een raar ding zou zijn, maar verbindt daar wel weer grootse conclusies aan. Typisch.quote:Dat het onbetrouwbaar is omdat jij rare dingen doet, is jouw mening.
Als je de OV chipkaart op een normale manier gebruikt is er prima mee te reizen.
Zucht, kom nog maar eens terug als je het snapt. Het gaat erom dat als volgens jou er geen persoonlijke gegevens worden opgeslagen voor langere tijd, het überhaupt onmogelijk is om persoonlijke arrangementen aan te bieden door de vervoerders.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:45 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ook goed, welke vervoerder heeft al een arrangement aangeboden terwijl de identiteit van de reiziger niet bekend is?
[..]
Ah, je geeft dus toe dat ze wél worden opgeslagen voor zeven jaar. Oké, duidelijk.quote:Aangezien Aptroot in zijn eentje staat, zien Eurlings en andere kamerleden wel het nut van het opslaan van die gegevens.
Of is alleen Aptroot goed ingelicht?
Ow sorry. Ik dacht dat je wel wist hoe het werkte....quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:54 schreef Zelva het volgende:
[..]
Zucht, kom nog maar eens terug als je het snapt. Het gaat erom dat als volgens jou er geen persoonlijke gegevens worden opgeslagen voor langere tijd, het überhaupt onmogelijk is om persoonlijke arrangementen aan te bieden door de vervoerders.
http://www.ns.nl/cs/Satel(...)egels-en-beschermingquote:Afgeleide reisgegevens, zoals reisfrequentie, voorkeurstations en -trajecten, de verstreken tijd sinds uw laatst gemaakte reis en of u binnen of buiten de spits reist, gebruiken wij voor relatiebeheer en om u te informeren over voor u relevante diensten en producten.
Indien u geen prijs stelt op informatie die is afgeleid van uw reisgegevens, dan kunt u dat hier aangeven. Stelt u geen prijs op (algemene) informatie van NS, dan kunt u dit vooraf aangeven bij de aanschaf van uw abonnement met OV-chipkaart, via uw persoonlijk account op Mijn NS of via NS- klantenservice: 0900-2021163 (¤ 0,10 p.m.).
Niet dus.quote:Dat kan dus niet, dus is er maar één conclusie mogelijk. De gegevens worden wel degelijk voor langere tijd opgeslagen.
Case closed.
Ik geef met die uitspraak niks toe over het opslaan van prive gegevens.quote:Ah, je geeft dus toe dat ze wél worden opgeslagen voor zeven jaar. Oké, duidelijk.
Je zegt zelf dat het een domme actie was. Dus waarom zou ik nog moeten zeggen dat het niet normaal is om in te checken en meteen weer uit te checken?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:49 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja hoor, met opzet. Spreek voor jezelf.
De situatie was als volgt:
Ik dacht dat ik nog genoeg strippen had, dat bleek niet het geval. Dan maar met de ov-chipkaart, was mijn idee en ik checkte in. Toen kwam de buschauffeur met het briljante idee om tot een bepaalde halte mijn strippen af te stempelen zodat die op waren, en dan in te checken bij die halte en zei dat ik maar weer eventjes moest uitchecken.
Niks met opzet dus.
Achteraf gezien, toch wel een uiterst domme actie, want nu betaalde ik dubbel instaptarief.
[..]
Je hebt nog steeds geen enkel argument aangedragen waarom het een raar ding zou zijn, maar verbindt daar wel weer grootse conclusies aan. Typisch.
Leuke draai, maar daar gaat het niet om. Het gaat over de opslag van de gegevens, niet over dat je kunt zeggen dat NS je niet hoeft te benaderen met een leuk aanbod aan de hand van de opgeslagen gegevens, die gewoon opgeslagen blijven.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:59 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ow sorry. Ik dacht dat je wel wist hoe het werkte....
Men kan aangeven of ze het op prijs stellen of de NS iets met die gegevens doet of niet.
Bijvoorbeeld op de hoogte stellen van werkzaamheden op de route of aanbiedingen.
[..]
http://www.ns.nl/cs/Satel(...)egels-en-bescherming
[..]
Niet dus.
Daar staat niets over in je prachtige NS-verhaaltje.quote:Die gegevens worden alleen opgeslagen als de reiziger daarvoor toestemming geeft.
Nee hoor, dat lijkt maar zoquote:Ik geef met die uitspraak niks toe over het opslaan van prive gegevens.
Om hier nog even op terug te komen, ik heb dezelfde rekenmethode gebruikt voor lijn 7 in Arnhem.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 21:03 schreef VancouverFan het volgende:
Enschede is niet de maatstaf voor de rest van Nederland.
Leuke draai, maar daar gaat het niet om. Het in- en uitchecken noemde ik niet dom, dat ik mezelf benadeelde, dat was dom.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:00 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Je zegt zelf dat het een domme actie was. Dus waarom zou ik nog moeten zeggen dat het niet normaal is om in te checken en meteen weer uit te checken?
Niks draai, gewoon een feit. De NS gebruikt die gegevens naar de reiziger als die daar toestemming voor heeft gegeven. Anders gebeurd er niks met die gegevens behalve noteren waar en wanneer het druk was.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:04 schreef Zelva het volgende:
[..]
Leuke draai, maar daar gaat het niet om. Het gaat over de opslag van de gegevens, niet over dat je kunt zeggen dat NS je niet hoeft te benaderen met een leuk aanbod aan de hand van de opgeslagen gegevens, die gewoon opgeslagen blijven.
Inderdaad.quote:Daar staat niets over in je prachtige NS-verhaaltje.
[..]
Nee hoor, dat lijkt maar zo
In beide gevallen reis je niet. Waarom is dat in de ene situatie kostenloos en wordt in de andere situatie 17 cent in rekening gebracht? Er is in beide gevallen geen meter gereisd met het ov.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:41 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Als je goed had gelezen had je gezien dat er niks meer te reizen viel. De laatste metro was al vertrokken.
Dus dat is wel anders dan in een gereedstaande bus stappen en in en uitchecken.
Rijd alleen lijn7 in Arnhem?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:05 schreef Light het volgende:
[..]
Om hier nog even op terug te komen, ik heb dezelfde rekenmethode gebruikt voor lijn 7 in Arnhem.
Centraal - Rijkerswoerd:
Gemiddelde prijs met strippenkaart: 1,25 euro (zonegrens halverwege).
Gemiddelde prijs met ov-chipkaart: 1,21 euro.
Zou die ov-chipkaart dan toch kostenneutraal kunnen worden ingevoerd? Helaas niet, lijn 7 gaat ook de andere kant op:
Centraal - Geitenkamp::
Gemiddelde prijs met strippenkaart: 1,00 euro.
Gemiddelde prijs met ov-chipkaart: 1,16 euro.
Dat brengt de gemiddelden op 1,12 euro voor de strippenkaart en 1,18 euro voor de ov-chipkaart. Toch jammer dan dat de reiziger in naar 18 van de 28 mogelijke haltes duurder uit is.
En daarbij ken ik de zone-indeling van Arnhem niet en weet ik dus ook niet hoeveel (stads)bussen een zonegrens passeren in hun route vanaf het station.
Misschien een kinderziekte.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:11 schreef Light het volgende:
[..]
In beide gevallen reis je niet. Waarom is dat in de ene situatie kostenloos en wordt in de andere situatie 17 cent in rekening gebracht? Er is in beide gevallen geen meter gereisd met het ov.
Het is oh zo makkelijk iets een feit te noemen, maar alleen Vancouverfan vindt dat je daar geen argumenten en bewijzen voor hoeft aan te dragen. Want alles wat Vancouverfan vindt, is vanzelfsprekend een feitquote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:11 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Niks draai, gewoon een feit. De NS gebruikt die gegevens naar de reiziger als die daar toestemming voor heeft gegeven. Anders gebeurd er niks met die gegevens behalve noteren waar en wanneer het druk was.
Verder worden die gegevens alleen maar opgeslagen voor de belastingdienst en als die de gegevens niet meer hoeft te hebben worden de persoonsgegevens eraf gehaald.
Zo moeilijk is het niet.
En om hier nog even op terug te komen, dit is ook hilarisch. Meneer Vancouverfan trekt zomaar even alle andere Kamerleden in zijn miniscule hoekje, terwijl de motie maar nét verworpen is (76 om 74). Hoezo in zijn eentje?quote:Op vrijdag 4 juni 2010 23:45 schreef VancouverFan het volgende:
Aangezien Aptroot in zijn eentje staat, zien Eurlings en andere kamerleden wel het nut van het opslaan van die gegevens.
Of is alleen Aptroot goed ingelicht?
Oh, dan is het goed.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:14 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Misschien een kinderziekte.
Bij de metro zijn het vaste punten. Misschien dat de GPS ontvanger in de bus net een beter signaal kreeg waardoor die dacht dat de bus verplaatst was.
quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:20 schreef Zelva het volgende:
[..]
Oh, dan is het goed.
Ja, ik ben helemaal om. De ov-chipkaart is heilig, buig allen voor de ov-chipkaart.
Ah. Daar is de hypocriete Zelva weer.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:16 schreef Zelva het volgende:
[..]
Het is oh zo makkelijk iets een feit te noemen, maar alleen Vancouverfan vindt dat je daar geen argumenten en bewijzen voor hoeft aan te dragen. Want alles wat Vancouverfan vindt, is vanzelfsprekend een feit.
De bewijzen voor mijn feiten heb ik al gegeven. Dat jij het toch anders ziet is jouw probleem.quote:Dat kan dus niet, dus is er maar één conclusie mogelijk. De gegevens worden wel degelijk voor langere tijd opgeslagen.
Case closed.
Zeg ik ergens dat dat een feit is? Er wordt mij om een verklaring gegeven en ik geef aan wat het MISSCHIEN is.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:20 schreef Zelva het volgende:
[..]
Oh, dan is het goed.
Ja, ik ben helemaal om. De ov-chipkaart is heilig, buig allen voor de ov-chipkaart.
Het tarief bij die bepaalde vervoerder is trouwens 11,8 cent per kilometer. Volgens jou is een gigantische meetfout van bijna twee kilometer een kinderziekte? Hoe noemen ze dat ook alweer? Oh ja, bagatelliseren.
Nee, er rijden meer lijnen. 1 t/m 6 verwacht ik er ook. Maar ik ga niet alle lijnen en/of alle mogelijke routes doorrekenen.quote:
Dan heeft het weinig zin om te stellen of het OV gemiddeld wel of niet duurder is geworden in Arnhem.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:30 schreef Light het volgende:
[..]
Nee, er rijden meer lijnen. 1 t/m 6 verwacht ik er ook. Maar ik ga niet alle lijnen en/of alle mogelijke routes doorrekenen.
Geen enkele onderbouwingquote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:29 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ah. Daar is de hypocriete Zelva weer.
Jij geeft geen enkele onderbouwing en roept zelfs dat de discussie maar voorbij moet zijn.
Ze staan gewoon nergens.quote:De bewijzen voor mijn feiten heb ik al gegeven. Dat jij het toch anders ziet is jouw probleem.
Hoe dan ook, het voorstel van Aptroot werd niet gesteund. Een meerderheid van de kamer ziet het nut van het opslaan van die gegevens wel in.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:19 schreef Zelva het volgende:
[..]
En om hier nog even op terug te komen, dit is ook hilarisch. Meneer Vancouverfan trekt zomaar even alle andere Kamerleden in zijn miniscule hoekje, terwijl de motie maar nét verworpen is (76 om 74). Hoezo in zijn eentje?
Waarmee ook helemaal niet gezegd is dat die 76 Kamerleden automatisch wel het nut zien van die opslag, maar alleen dat ze de motie te ver vinden gaan. Dat kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met die brief die Eurlings nog gaat sturen.
Neuh, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat jij een meetfout van bijna twee kilometer kennelijk niet zo'n groot probleem vindt.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:30 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Zeg ik ergens dat dat een feit is? Er wordt mij om een verklaring gegeven en ik geef aan wat het MISSCHIEN is.
Als mensen dom lopen te doen en meteen uitchecken na het inchecken kan ik er weinig medelijden mee hebben als het niet gaat zoals ze verwachten.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:32 schreef Zelva het volgende:
[..]
Neuh, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat jij een meetfout van bijna twee kilometer niet zo'n groot probleem vindt.
Nog meer schelden, goede argumenten weer Zelvaquote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:31 schreef Zelva het volgende:
[..]
Geen enkele onderbouwing
Wat ben jij een trieste gozer.
[..]
Ze staan gewoon nergens.
Bron?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:32 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Een meerderheid van de kamer ziet het nut van het opslaan van die gegevens wel in.
Dat zeg ik niet, lees eens een keer goed. Het is maar een voorbeeld waarom bepaalde fracties een motie wel of niet kunnen steunen.quote:Dat ze die motie te ver vinden gaan is jouw mening.
Ik wacht nog steeds op antwoord op mijn vraag waarom het dom zou zijn en waarom ik iets anders zou moeten verwachten dan dat het me geld kost.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:34 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Als mensen dom lopen te doen en meteen uitchecken na het inchecken kan ik er weinig medelijden mee hebben als het niet gaat zoals ze verwachten.
Goede vergelijking hoor. Niet dus. Als iemand per ongeluk in de verkeerde bus stempelt, en de buschauffeur wil wel een stickertje plakken over de stempel, maar dan alleen als er 17 cent gedokt wordt, accepteert niemand dat als normaal en is het geen kinderziekte.quote:Ik zou het ook geen groot probleem vinden als iemand zijn strippenkaart laat stempelen en dan meteen weer uit de bus stapt omdat die toch niet met de bus wilde.
Schelden? Jij vindt gozer een scheldwoord?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:35 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Nog meer schelden, goede argumenten weer Zelva
Ga zo door, misschien ga ik je nog wel een keer als Verlosser van de OV chipkaart zien.
Nou dan zijn we allebei triestquote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:43 schreef Zelva het volgende:
[..]
Schelden? Jij vindt gozer een scheldwoord?![]()
Zeggen dat er geen onderbouwing is gegeven, terwijl die er overduidelijk wel staat, is gewoon triest.
Als 2/3 van de bekeken ritten (vanaf centraal station) duurder is met een ov-chipkaart, dan krijg ik de indruk dat het grootste deel van de Arnhemmers duurder uit is. Het staat je vrij een andere lijn te onderzoeken om te zien of die resultaten verschillen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:31 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dan heeft het weinig zin om te stellen of het OV gemiddeld wel of niet duurder is geworden in Arnhem.
Nee hoor, want het enige argument dat jij hebt aangedragen gaat over iets heel anders, niet over de opslag van de gegevens, maar alleen over het gebruik ervan naar de reiziger toe, en is dus geen onderbouwing.quote:
Een voorbeeld. Geen feit dus.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:36 schreef Zelva het volgende:
[..]
Bron?
En nee, dat kun je niet afleiden uit het stemresultaat van een motie alleen.
[..]
Dat zeg ik niet, lees eens een keer goed. Het is maar een voorbeeld waarom bepaalde fracties een motie wel of niet kunnen steunen.
Nee inderdaad, daar moet ik je gelijk in geven. 76 van de 150 kamerleden vinden het, voorlopig, geen probleem dat persoonlijke gegevens zeven jaar worden opgeslagen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:48 schreef VancouverFan het volgende:
Maar als ze die motie hebben afgewezen is toch wel duidelijk dat ze die bewaartermijn niet als een groot probleem zien. Die meerderheid tenminste.
En ik wacht nog steeds waarom het niet dom is om tegelijk in en uit te checken.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:42 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ik wacht nog steeds op antwoord op mijn vraag waarom het dom zou zijn en waarom ik iets anders zou moeten verwachten dan dat het me geld kost.
En jou kennende zul je toch nooit tevreden zijn met welk antwoord ik ook geef.quote:Maar Vancouverfan kennende komt dat er toch niet.
Leuke draai.quote:Goede vergelijking hoor. Niet dus. Als iemand per ongeluk in de verkeerde bus stempelt, en de buschauffeur wil wel een stickertje plakken over de stempel, maar dan alleen als er 17 cent gedokt wordt, accepteert niemand dat als normaal en is het geen kinderziekte.
Voor mij hoef je het niet uit te zoeken hoor.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:48 schreef Light het volgende:
[..]
Als 2/3 van de bekeken ritten (vanaf centraal station) duurder is met een ov-chipkaart, dan krijg ik de indruk dat het grootste deel van de Arnhemmers duurder uit is. Het staat je vrij een andere lijn te onderzoeken om te zien of die resultaten verschillen.
Als je wilt dat ik het ga uitzoeken, wil ik een lijst met halte-naar-halte-afstanden (per lijn) en tussen welke haltes een zonegrens zit.
Is goed, ik vraag het aan de vraagbaak van de ov-chipkaart en aan de vervoerder. Het antwoord zullen we wel ergens in september mogen verwachten en dan zullen we het wel horen of het normaal is of niet.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:51 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
En ik wacht nog steeds waarom het niet dom is om tegelijk in en uit te checken.
Je hebt gewoon geen argumenten meer, is het niet?quote:En jou kennende zul je toch nooit tevreden zijn met welk antwoord ik ook geef.
Dus ik ga me daar niet meer aan wagen
Nee hoor, die 17 cent ben ik niet kwijt. Die komen desnoods via de rechter terug. Want dat het nooit in rekening gebracht had mogen worden, staat als een paal boven water.quote:Maar nog steeds vind ik het geen groot probleem als iemand zelf dom bezig is dat die dan 17 cent kwijt is.
Nee. Ik ga mijn argumenten niet aanpassen totdat jij tevreden bent.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:55 schreef Zelva het volgende:
[..]
Is goed, ik vraag het aan de vraagbaak van de ov-chipkaart en aan de vervoerder. Het antwoord zullen we wel ergens in september mogen verwachten en dan zullen we het wel horen of het normaal is of niet.
[..]
Je hebt gewoon geen argumenten meer, is het niet?
quote:Nee hoor, die 17 cent ben ik niet kwijt. Die komen desnoods via de rechter terug. Want dat het nooit in rekening gebracht had mogen worden, staat als een paal boven water.
Zou je een paar voorbeelden kunnen geven?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:52 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Voor mij hoef je het niet uit te zoeken hoor.
Ik heb zelf een tijd terug een aantal willekeurige routes in Rotterdam, Amsterdam en paar andere steden uitgezocht. Gemiddeld was het goedkoper.
Er valt niets aan te passen, want je geeft geen argumenten die over de zaak gaan. Dát is het probleem.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:58 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Nee. Ik ga mijn argumenten niet aanpassen totdat jij tevreden bent.
Dat is wel het typische aan jou dat jij verwacht dat mensen hun antwoord aan jouw wensen aanpassen.
[..
Heeft niets met bikkel zijn te maken. Onrechtmatige toe-eigening is gewoon niet toegestaan in Nederland en daar laat ik dan ook niemand mee wegkomen. Als iedereen dat eens zou doen en niet alles voor zoete koek slikken...quote:
Bikkel.
Of en wanneer ik hem kocht, bijvoorbeeld. Dan kon ik hem kopen als ik net mijn inkomen had gekregen en gebruiken als ik arm was.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 09:21 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Wat kon je bij de strippenkaart wel beinvloeden en nu niet
7 Jaar?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:50 schreef Zelva het volgende:
[..]
Nee inderdaad, daar moet ik je gelijk in geven. 76 van de 150 kamerleden vinden het, voorlopig, geen probleem dat persoonlijke gegevens zeven jaar worden opgeslagen.
Waaruit blijkt dat het om die persoonlijke gegevens gaat?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:50 schreef Zelva het volgende:
[..]
Nee inderdaad, daar moet ik je gelijk in geven. 76 van de 150 kamerleden vinden het, voorlopig, geen probleem dat persoonlijke gegevens zeven jaar worden opgeslagen.
Ik heb het lijstje niet meer. Maar inderdaad vooral de kortere ritten en ritten die eindigen vlak na een zonegrens zijn goedkoper.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:58 schreef Light het volgende:
[..]
Zou je een paar voorbeelden kunnen geven?
De OV bedrijven willen o.a. kunnen zien op welke moment het druk was op bepaalde trajecten. Om zo te weten waar extra vervoersmiddelen nodig zijn.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 01:09 schreef Kees22 het volgende:
[..]
7 Jaar?
Waar is dat nou in godsnaam voor nodig?
Dat kan nu ook. Je kunt zelf bepalen wanneer je er saldo op stort.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 01:06 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Of en wanneer ik hem kocht, bijvoorbeeld. Dan kon ik hem kopen als ik net mijn inkomen had gekregen en gebruiken als ik arm was.
In veel gevallen niet of heel weinig. Er zijn veel aanbiedingen waarbij je de kaart voor niks krijgt. Nu kun je 'm in Amsterdam krijgen voor 1,5 euro. Vaste klanten van de NS krijgen de kaart gratis. En vaak zijn er regionale aanbiedingen rond de invoering van de chipkaart in die regio.quote:En 2) een chipkaart kost geld van zichzelf.
Welke verrekeningen?quote:En 3) ik heb er geen enkel zicht op hoeveel een reis mij kost. Tot nog toe hoor ik vooral verhalen van mensen, ook van hoge pieten in het circuit, dat de verrekeningen niet kloppen.
Je kunt terecht bij de klantenservice bij de OV bedrijven of bij de overkoepelende organisatie.quote:En 4) als er wat mis gaat, kan ik bijna nergens terecht.
Kutsysteem. Ik zou er bijna een auto voor kopen om het te vermijden!
De OV chipkaart is voor de burger ook prima in de hand te houden. En hele strippenkaarten kopen en meteen af gaan stempelen omdat je van Groningen naar Amsterdam wil met de trein is ook niet bepaald handig.quote:Wat ik niet snap: waarom is de strippenkaart niet gewoon landelijk ingevoerd voor alle vervoerssystemen?
Dat is in de basis bijna hetzelfde als de chipkaart (betalen per afstand), maar voor de burger beter in de hand te houden.
quote:Op zaterdag 5 juni 2010 09:43 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Waaruit blijkt dat het om die persoonlijke gegevens gaat?
Heb je daar ook onderbouwing van.
En waar kun je dat dan nagaan? Je hebt nog geen enkel bewijs daarvoor aangedragen. Als jij dat kunt nagaan, geef dan ook even waar je die informatie vandaan haalt, zodat we het allemaal kunnen controleren en blijf niet voortdurend om de zaak heen praten.quote:Voor zover ik na kan gaan worden de gegevens die 7 jaar worden opgeslagen ontdaan van prive gegevens,
Niets van geloven dus.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 09:46 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
De OV bedrijven willen o.a. kunnen zien op welke moment het druk was op bepaalde trajecten. Om zo te weten waar extra vervoersmiddelen nodig zijn.[/quote
Die gegevens zijn dan wel ontdaan van prive informatie. Dus ze weten alleen dat een persoon X op een bepaald moment heeft gereisd.
In het artikel wat jij gebruikt wordt alleen maar gesproken over reisgegevens en reisbewegingen. Dus niet over persoonlijke gegevens die worden opgeslagen. Dat maak jij er zelf van.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 10:14 schreef Zelva het volgende:
[..]
Omdat Aptroot wil dat de persoonlijke gegevens niet meer zeven jaar opgeslagen worden en Eurlings aangeeft dat het helemaal niet zo erg is dat de persoonlijke gegevens zeven jaar opgeslagen worden omdat klanten kunnen aangeven dat ze niet benaderd willen worden aan de hand van de reisgegevens, die desondanks gewoon opgeslagen blijven. Maar dat staat allemaal heel duidelijk hierboven, maar het gaat kennelijk het ene 'oog' in en het andere 'oog' weer uit. Je hebt in ieder geval niets aangedragen waaruit zou blijken dat zowel Aptroot als Eurlings het niet bij het rechte eind hebben.
Dat bewijs heb ik jou al regelmatig laten zien, de afspraken die met het CBP zijn gemaakt. Gister ook nog een link gegevens naar die afspraken.quote:En waar kun je dat dan nagaan? Je hebt nog geen enkel bewijs daarvoor aangedragen. Als jij dat kunt nagaan, geef dan ook even waar je die informatie vandaan haalt, zodat we het allemaal kunnen controleren en blijf niet voortdurend om de zaak heen praten.
http://www.depers.nl/binn(...)art-gewaarborgd.htmlquote:De minister werd daarover destijds kritisch aan de tand gevoeld door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De invoering van de ov-chipkaart is ook gecontroleerd door het CBP en de organisatie ging akkoord met de werkwijze. Volgens Eurlings is dat een duidelijk teken.
SP heeft al 2000 ritten onderzocht en die bleken 22% duurder te zijn in regio Arnhemquote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:48 schreef Light het volgende:
[..]
Als 2/3 van de bekeken ritten (vanaf centraal station) duurder is met een ov-chipkaart, dan krijg ik de indruk dat het grootste deel van de Arnhemmers duurder uit is. Het staat je vrij een andere lijn te onderzoeken om te zien of die resultaten verschillen.
Als je wilt dat ik het ga uitzoeken, wil ik een lijst met halte-naar-halte-afstanden (per lijn) en tussen welke haltes een zonegrens zit.
Daarom ben ik ook niet op zoek gegaan naar de rit met het grootste voordeel maar heb ik een punt ongeveer halverwege de lijn genomen en voor iedere halte op die route de prijs vanaf het centrale punt naar die halte bepaald. En dan van al die ritten weer het gemiddelde genomen. Daarmee filter je de extremen er wel uit. Ander voordeel met een centraal station als centraal punt is dat een station meestal redelijk in het midden van een zone ligt en je dus niet meteen met een zonegrens te maken hebt.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 09:44 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ik heb het lijstje niet meer. Maar inderdaad vooral de kortere ritten en ritten die eindigen vlak na een zonegrens zijn goedkoper.
True, die rit is aanzienlijk goedkoper geworden.quote:Een voorbeeld wat ik zelf vaak tegenkwam is Duivendrecht - Amsterdam Bijlmer.
Ach rot toch op, dat zijn voorbeelden of situaties die niet met de werkelijkheid stroken, de chipkaart is gewoon goedkoper.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 10:47 schreef macca728 het volgende:
[..]
SP heeft al 2000 ritten onderzocht en die bleken 22% duurder te zijn in regio Arnhem
quote:Op zaterdag 5 juni 2010 11:30 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Ach rot toch op, dat zijn voorbeelden of situaties die niet met de werkelijkheid stroken, de chipkaart is gewoon goedkoper.
Wat zeg je, of ik dat kan bewijzen?
Nee hoor, dat is mijn mening, en die is heiliger dan wat dan ook. Plus, omdat het mijn mening is, hoef ik ook geen bewijs of onderbouwing aan te dragen. Niet dat dat nodig is, want ik heb toch gelijk en jullie niet, stelletje negatievelingen en zeurkousen.
Nog wat zinnigs bij te dragen of alleen maar getroll?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 11:30 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Ach rot toch op, dat zijn voorbeelden of situaties die niet met de werkelijkheid stroken, de chipkaart is gewoon goedkoper.
Wat zeg je, of ik dat kan bewijzen?
Nee hoor, dat is mijn mening, en die is heiliger dan wat dan ook. Plus, omdat het mijn mening is, hoef ik ook geen bewijs of onderbouwing aan te dragen. Niet dat dat nodig is, want ik heb toch gelijk en jullie niet, stelletje negatievelingen en zeurkousen.
Ik ben ook niet op zoek gegaan naar specifieke afstanden. Gewoon straten intoetsen en kijken wat het oplevert. Dus niet bewust zo ver mogelijk van een zonegrens gaan zitten of er juist dichtbij.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 11:23 schreef Light het volgende:
[..]
Daarom ben ik ook niet op zoek gegaan naar de rit met het grootste voordeel maar heb ik een punt ongeveer halverwege de lijn genomen en voor iedere halte op die route de prijs vanaf het centrale punt naar die halte bepaald. En dan van al die ritten weer het gemiddelde genomen. Daarmee filter je de extremen er wel uit. Ander voordeel met een centraal station als centraal punt is dat een station meestal redelijk in het midden van een zone ligt en je dus niet meteen met een zonegrens te maken hebt.
[..]
True, die rit is aanzienlijk goedkoper geworden.
Zeg het maar haha, wie de schoen pastquote:Op zaterdag 5 juni 2010 11:33 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Nog wat zinnigs bij te dragen of alleen maar getroll?
Dat scheelt alweer, hoef ik het niet te doenquote:Op zaterdag 5 juni 2010 10:47 schreef macca728 het volgende:
[..]
SP heeft al 2000 ritten onderzocht en die bleken 22% duurder te zijn in regio Arnhem
in Utrecht gaan alle bussen via het Centraal Station, waardoor mensen daar ook veel duurder uit zijn met de OV chipkaartquote:Op zaterdag 5 juni 2010 11:35 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Ik ben ook niet op zoek gegaan naar specifieke afstanden. Gewoon straten intoetsen en kijken wat het oplevert. Dus niet bewust zo ver mogelijk van een zonegrens gaan zitten of er juist dichtbij.
Mensen reizen niet alleen maar van het centraal station naar buiten. Er zijn ook buslijnen die niet bij een centraal station komen. Want veel mensen reizen alleen maar met bus, niet om bij een trein te komen.
Ik ben eens even bezig geweest en heb wat in excel zitten te spelen. De halte naar halte afstanden boeien niet zoveel. Mijn aanames zijn:quote:Op zaterdag 5 juni 2010 00:48 schreef Light het volgende:
[..]
Als 2/3 van de bekeken ritten (vanaf centraal station) duurder is met een ov-chipkaart, dan krijg ik de indruk dat het grootste deel van de Arnhemmers duurder uit is. Het staat je vrij een andere lijn te onderzoeken om te zien of die resultaten verschillen.
Als je wilt dat ik het ga uitzoeken, wil ik een lijst met halte-naar-halte-afstanden (per lijn) en tussen welke haltes een zonegrens zit.
Of er zit ergens in die tabellen een foutje waardoor er niets meer van klopt.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 09:56 schreef VancouverFan het volgende:
Je kunt op www.ov9292.nl vooraf kijken wat het kost. En mijn ervaring is dat dat wel klopt. Soms zelfs een paar cent goedkoper.
Je ziet wat er in rekening gebracht is. Achteraf.quote:En sowieso zie je bij het uitchecken altijd wat het kost.
ik heb ov9292.nl al diverse malen geemailed en ze geven zelf aan dat hun OV chipkaart tarieven niet 100% betrouwbaar zijn.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:08 schreef Light het volgende:
[..]
Of er zit ergens in die tabellen een foutje waardoor er niets meer van klopt.
Als ik in Enschede van de Langenkampweg naar de Bosweg ga (7 haltes) dan ben ik 9 cent minder kwijt dan wanneer ik een halte eerder, bij de Parallelweg, uitstap. Dat meldt iig 9292ov.nl. Voor de rit van Parallelweg naar Bosweg wordt wel weer 8 cent gerekend. Dat doet mij dan direct vermoeden dat iedere halte vanaf de Bosweg 17 cent te laag is.
[..]
Je ziet wat er in rekening gebracht is. Achteraf.
Ik heb Connexxion gevraagd om een tabel met afstanden tussen de haltes, maar die willen ze niet geven. Beetje flauw, want nu kan ik zelf geen prijzen uitrekenen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:14 schreef macca728 het volgende:
[..]
ik heb ov9292.nl al diverse malen geemailed en ze geven zelf aan dat hun OV chipkaart tarieven niet 100% betrouwbaar zijn.
Dat kan ook niet, want de vervoerders leveren ze aan en Qbuzz mailde mij recentelijk dat ze zelf de preciece ritprijs ook niet weten.
Het is maar een indicatie
Het kan wel dan moet je met google earth de route natekenen en weet je de lengte.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:21 schreef Light het volgende:
[..]
Ik heb Connexxion gevraagd om een tabel met afstanden tussen de haltes, maar die willen ze niet geven. Beetje flauw, want nu kan ik zelf geen prijzen uitrekenen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart#Kilometertariefquote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik ben eens even bezig geweest en heb wat in excel zitten te spelen. De halte naar halte afstanden boeien niet zoveel. Mijn aanames zijn:
de gemiddelde zone grote tussen de 4 en 5 kilometer is.
1 strip 0.50¤ kost.
Opstaptarief ovchip 0.78
min ovchip tarief 0.10 /km
max ovchiptarief 0.145 /km
Met de ov chip reis je in 1 stuk maar een halve zone, dus 2 zones reizen wordt in de grafieken maar 1.5 zone aan aantal kilometer voor de prijs van de ovchip kaart gerekend.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hierin is duidelijk zichtbaar dat wanneer de km prijs naar de 0.145¤ de km stijgt je altijd met die ov-chip duurder uit zalt zijn.
Ik heb ook een hele verdeling van verschillende kilometers erin verwerkt, want anders zouden we daar ook weer een discussie over kunnen krijgen. De kilometers lopen tussen de 4 en de 6 in, want een zone is hemelsbreed die afstand en een bus rijdt nu eenmaal nooit rechte lijnen.
Weer 17 centquote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:08 schreef Light het volgende:
[..]
Of er zit ergens in die tabellen een foutje waardoor er niets meer van klopt.
Als ik in Enschede van de Langenkampweg naar de Bosweg ga (7 haltes) dan ben ik 9 cent minder kwijt dan wanneer ik een halte eerder, bij de Parallelweg, uitstap. Dat meldt iig 9292ov.nl. Voor de rit van Parallelweg naar Bosweg wordt wel weer 8 cent gerekend. Dat doet mij dan direct vermoeden dat iedere halte vanaf de Bosweg 17 cent te laag is.
Net als bij een taxiquote:Je ziet wat er in rekening gebracht is. Achteraf.
gemiddelde = 0.1253 ¤/kmquote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:28 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart#Kilometertarief
Daar heb je een overzicht van de tarieven per km. Meeste (zijn) ruim onder de 14,5 ct per km. Misschien kun je daar nog een gemiddelde van maken en dat in die grafieken gooien.
Toch vreemd als er aantoonbaar goedkopere reizen zijn.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 13:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
gemiddelde = 0.1253 ¤/km
[ afbeelding ]
altijd duurder dan
Elk lijntje is de berekening die gedaan wordt voor de bepaald zone afstand zie de legeneda rechts in de tabel. In totaal is elk lijntje 10 zones lang.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 17:04 schreef VancouverFan het volgende:
Ik ben het trouwens niet met jouw berekeningen eens Basp1.
Waarom heb je zoveel lijntjes? Er zouden toch 2 lijnen moeten zijn. 1 met de prijs per afstand voor de strippenkaart, die verspringt om de 4,5 km. De andere lijn met de OV chipkaart prijs. Een lineaire lijn omhoog.
Mijn berekeningen laten zien dat ze OV chipkaart wisselend goedkoper en duurder is. Maar mijn tabel wil nog niet zo duidelijk worden als verwacht. Dus daar kom ik nog op terug.
Idd vul in je excel voor de gein maar eens die 5.4 kilometer in (aangezien bussen per defenitie omrijden) en je zult zien dat het flink snel duurder wordt die kaart die zogenaamd kostenneutraal ingevoerd zou worden.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 18:19 schreef VancouverFan het volgende:
[ afbeelding ]
Gebasseerd op 4,5 km per zone.
Maar goed, met zo'n tabel is niet goed te zeggen of het nou overal duurder of goedkoper wordt. Bussen rijden anders en de zones zijn per plaats ook van een ander formaat.
En als ik voor de gein 4,4 KM invoer en alleen maar kijk naar het goedkoopste km tarief, dan is de strippenkaart bijna altijd duurder.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 21:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Idd vul in je excel voor de gein maar eens die 5.4 kilometer in (aangezien bussen per defenitie omrijden) en je zult zien dat het flink snel duurder wordt die kaart die zogenaamd kostenneutraal ingevoerd zou worden.
Dan moeten we bussen krijgen die sneller dan de kortste weg rijden, zover zijn we nog lang niet met de technologie. Laten ze eerst deze ov-chip kaart maar eens compleet draaiend krijgen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 22:16 schreef VancouverFan het volgende:
En als ik voor de gein 4,4 KM invoer en alleen maar kijk naar het goedkoopste km tarief, dan is de strippenkaart bijna altijd duurder.
Dat ben ik met je eens. En jij moet het ook met mij eens zijn dat niet iedereen die 4,5 km rijd. Veel mensen rijden maar een paar km of minder. Of stukken waar het minder dan 20% afwijking is.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 22:25 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dan moeten we bussen krijgen die sneller dan de kortste weg rijden, zover zijn we nog lang niet met de technologie. Laten ze eerst deze ov-chip kaart maar eens compleet draaiend krijgen.
Globaal gezien wordt je dus gewoon genaaid als busreiziger, dat kunnen we best wel concluderen. Ja dat wil je niet, maar die 4.5 gemiddelde kilometer die een zone groot is daarvan ben je het eens dat een bus dat nooit in een rechte lijn rijdt.
Zeven jaar geleden?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 09:46 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
De OV bedrijven willen o.a. kunnen zien op welke moment het druk was op bepaalde trajecten. Om zo te weten waar extra vervoersmiddelen nodig zijn.
Die gegevens zijn dan wel ontdaan van prive informatie. Dus ze weten alleen dat een persoon X op een bepaald moment heeft gereisd.
Met de moderne technieken moet het niet moeilijk zijn om die gegevens makkelijk te analyseren.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 23:25 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Zeven jaar geleden?
Wij bewaren de administratie ook een jaar of 10, omdat dfat moet.
Maar we gaan toch de kassabonnen van zeven jaar geleden niet analyseren om te achterhalen hoe druk het toen op een bepaalde tijd was? We hebben wel wat beters te doen.
Ja, en dan komt er een andere vervoerder door een nieuwe aanbesteding en is al je historische informatie weer weg.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 23:31 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Met de moderne technieken moet het niet moeilijk zijn om die gegevens makkelijk te analyseren.
Als ze ontdekken dat het elk jaar op 3 september erg druk is in Groningen, kunnen ze daar een volgend jaar wat mee.
Ja hallo!quote:Op zaterdag 5 juni 2010 23:31 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Met de moderne technieken moet het niet moeilijk zijn om die gegevens makkelijk te analyseren.
Als ze ontdekken dat het elk jaar op 3 september erg druk is in Groningen, kunnen ze daar een volgend jaar wat mee.
Dat.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 23:58 schreef Light het volgende:
[..]
Ja, en dan komt er een andere vervoerder door een nieuwe aanbesteding en is al je historische informatie weer weg.
Dus wat?quote:Op zaterdag 5 juni 2010 23:58 schreef Light het volgende:
[..]
Ja, en dan komt er een andere vervoerder door een nieuwe aanbesteding en is al je historische informatie weer weg.
Nou inderdaad zeg. Stel je voor dat ze informatie doorgeven dat persoon X op 3 september dat traject heeft gereisd. Dat is ongetwijfeld verboden.quote:Op zondag 6 juni 2010 00:40 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat.
Of de informatie wordt doorgegeven. En dat is dan helemaal ongewenst. En vast wel verboden.
Wat precies is het bezwaar dat een OV bedrijf terug kan kijken hoeveel personen X'en op een bepaald moment hebben gereisd?quote:Op zondag 6 juni 2010 00:38 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ja hallo!
Dan is er drie jaar geleden een traditie gestart dat er op 3 september mensen naar het Peerd van Ome Loeks komen kijken. Want drie jaar geleden is de maker overleden (Dat was dit jaar, maar het gaat om het voorbeeld!)
Wat nou 7 jaar? Als je al die tijd een trend gemist hebt, dan ben je toch geen knip voor je neus waard?
Ja hoor, want Aptroot gaat zich vast heel druk maken als er slechts kale reisbewegingen worden opgeslagen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 10:32 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
In het artikel wat jij gebruikt wordt alleen maar gesproken over reisgegevens en reisbewegingen. Dus niet over persoonlijke gegevens die worden opgeslagen. Dat maak jij er zelf van.
En nogmaals, en dit is inmiddels voor de duizendste keer, maar het dringt nog steeds niet door:quote:http://www.depers.nl/binnenland/480247/Privacy-ov-chipkaart-gewaarborgd.html
Er kunnen geen arrangementen op maat aangeboden worden als er geen persoonsgegevens worden opgeslagen, want een arrangement aanbieden aan een persoon waarvan de identiteit niet meer bekend is, lijkt mij vrij onmogelijk. Alleen volgens Vancouverfan is dat blijkbaar geen enkel probleem. Dus moeten en worden die gegevens wel degelijk opgeslagen.quote:Door reisbewegingen te registreren kunnen vervoeraanbieders arrangementen op maat bieden, schetste Eurlings.
quote:Tekst
TWEEDE KAMER Vergaderjaar 2009-2010 DER STATEN-GENERAAL 2 23 645 Openbaar vervoer Nr. 370 MOTIE VAN HET LID APTROOT Voorgesteld 19 mei 2010 De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat persoonlijke gegevens van houders van een OV-chipkaart in allerlei bestanden worden opgeslagen; overwegende, dat voor een goede financiële afhandeling alleen Trans Link Systems deze gegevens en recente reisinformatie nodig heeft; overwegende, dat vervoersmaatschappijen en overheden alleen informatie over vervoersstromen nodig hebben en geen informatie op persoonsniveau; spreekt als haar mening uit dat persoonsgegevens alleen bij Trans Link Systems opgeslagen mogen worden, tenzij de gebruiker kiest voor een anonieme OV-chipkaart; spreekt voorts als haar mening uit dat reisgegevens op persoonsniveau slechts twee maanden bewaard mogen blijven en daarna verwijderd moeten worden; verzoekt de regering om daartoe de nodige maatregelen te nemen en de Kamer voor 1 september 2010 te informeren, en gaat over tot de orde van de dag. Aptroot
Je bedoelt dit stuk? http://www.cbpweb.nl/down(...)ing_ov-chipkaart.pdfquote:Dat bewijs heb ik jou al regelmatig laten zien, de afspraken die met het CBP zijn gemaakt. Gister ook nog een link gegevens naar die afspraken.
Dat jij dat niet onthoud en telkens weer met hetzelfde gezeur komt zegt meer over jou dan over mijn "om de zaak heen praten".
quote:De OV-bedrijven willen voor de marketing ten behoeve van reizigersgroei en
reizigersspreiding gebruik maken van een aantal reisgegevens. Deze;reisgegevens betreffen reisfrequentie, tijdsduur die is verstreken na de laatst gemaakte reis, het binnen of buiten de spits reizen, voorkeurstrajecten en voorkeursstations. De eerste twee gegevenssets, de zogenaamde RFM-analyse (Recency, Frequency and Monetary Value) kunnen worden gekoppeld aan de persoonsgegevens van de reiziger
Alleen voor andere doeleinden moet NS eerst nog weer toestemming vragen, daar gaat paragraaf 4, over en de voorwaarden die daar staan in punt a tot en met e gaan alleen over de mogelijke extra doeleinden, bijvoorbeeld het verkopen van de gegevens aan derden, die niet voor het CBP automatisch een gerechtvaardigd belang hebben. Paragraaf 3 vormt de overgang.quote:1. Is er een gerechtvaardigd belang aanwezig voor het verwerken van deze ‘afgeleide’ reisgegevens voor marketingdoeleinden?
NS heeft op basis van (wetenschappelijke) marketingliteratuur aannemelijk gemaakt dat door
het gebruik van individuele klantgegevens betere bedrijfsresultaten en hogere
klanttevredenheid wordt bereikt
2. Kan het gerechtvaardigd belang ook op een minder ingrijpende wijze worden gerealiseerd? Uit het onderzoek dat NS heeft laten uitvoeren blijkt dat met de huidige bekende data van de reizigers (NAW, geboortedatum en soort abonnement) reisfrequentie en het reizen binnen of buiten de spits niet is te voorspellen, terwijl deze informatie NODIG is om de inhoud van de contacten beter te laten matchen met ervaring en behoeften van de verschillende klantgroepen. Over het overgrote deel van de klanten kunnen zonder deze informatie geen betrouwbare uitspraken worden gedaan over de reisfrequentie en het reizen binnen of buiten de spits Uit de literatuur blijkt dat de opt-inoptie significant minder gegevens oplevert, bovendien vergt het verkrijgen van meer tijd en zijn de kosten (te) hoog.
Het gerechtvaardigd bedrijfsbelang, als verwoord onder 1 en 2, is hiermee aangetoond omdat is gebleken dat er geen andere acceptabele wegen zijn om de bedrijfsdoelstellingen en maatschappelijk gewenste doelen te behalen.
Conclusie: de reisgegevens worden gewoon zeven jaar opgeslagen en de NS bewaart alles van je. Alleen als de NS die gegevens wil gebruiken om door te verkopen aan andere partijen bijvoorbeeld, dan moeten ze nog weer eerst toestemming vragen.quote:3. Welke persoonsgegevens zijn in welke mate nodig?
NS geeft aan dat voor het bereiken van de marketingdoeleinden uitsluitend wordt gebruik
gemaakt van de hierboven omschreven reisgegevens die desgewenst kunnen worden gekoppeld aan de persoonsgegevens van de reizigers. Indien op enig moment de OVbedrijven een ruimer gebruik wensen te maken van reisgegevens kan dit slechts nadat daartoe toestemming van CBP is verkregen, bij gebreke waarvan er geen sprake meer is van een gerechtvaardigd belang als bedoeld in artikel 8, onder f, Wbp.
Dat het vrij zinloos is om gegevens 7 jaar op te slaan als je iedere 7 - 10 jaar (de consessieduur is niet overal gelijk) met een schone lei begint. Verder worden bussen geleased, niet gekocht.quote:Op zondag 6 juni 2010 00:41 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dus wat?
Wat wil je hiermee zeggen? Omdat er ooit misschien een andere eigenaar komt, niet investeren in nieuwe technologien etc?
Geen nieuwe treinen meer kopen, want wat moet je ermee als er straks een andere vervoerder komt?
De NS bestaat al 70 jaar. RET bestaat 80 jaar, het GVB stamt uit 1900.quote:Op zondag 6 juni 2010 00:59 schreef Light het volgende:
[..]
Dat het vrij zinloos is om gegevens 7 jaar op te slaan als je iedere 7 - 10 jaar (de consessieduur is niet overal gelijk) met een schone lei begint. Verder worden bussen geleased, niet gekocht.
NS koopt treinen, wat de andere spoorvervoerders doen weet ik niet.
Brijante argumentatie...quote:Op zondag 6 juni 2010 00:48 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja hoor, want Aptroot gaat zich vast heel druk maken als er slechts kale reisbewegingen worden opgeslagen.![]()
![]()
![]()
Het leuke is dat het CBP geen enkele afspraak heeft gemaakt met Translink, alleen met OV bedrijven, maar niet met degene die de gegevens opslaatquote:Op zondag 6 juni 2010 00:48 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ja hoor, want Aptroot gaat zich vast heel druk maken als er slechts kale reisbewegingen worden opgeslagen.![]()
![]()
![]()
[..]
En nogmaals, en dit is inmiddels voor de duizendste keer, maar het dringt nog steeds niet door:
[..]
Er kunnen geen arrangementen op maat aangeboden worden als er geen persoonsgegevens worden opgeslagen, want een arrangement aanbieden aan een persoon waarvan de identiteit niet meer bekend is, lijkt mij vrij onmogelijk. Alleen volgens Vancouverfan is dat blijkbaar geen enkel probleem. Dus moeten en worden die gegevens wel degelijk opgeslagen.
Zullen we de motie er maar gewoon bijpakken zodat we deze kwestie over wat Aptroot vindt en waar hij tegen is voor eens en voor altijd voor de geschiedenis kunnen vastleggen en we hier niet meer zinloos over hoeven te discussiëren. Ik zeg van ja.
[..]
En verder wat Macca zegt.
[..]
Je bedoelt dit stuk? http://www.cbpweb.nl/down(...)ing_ov-chipkaart.pdf
Ha ha ha.![]()
![]()
![]()
![]()
Bedankt voor het nog eens onderschrijven van mijn gelijk.
Ik zou dus je dringend willen aanraden om het nog eens te lezen, want daar staat dus overduidelijk in dat het CBP het geen enkel probleem vindt dat een koppeling reisgegevens en persoongegevens voor zeven jaar bewaard wordt als de NS die wil gebruiken voor 'betere bedrijfsresultaten en hogere klanttevredenheid'. Volgens het CBP is dat een gerechtvaardigd belang om de persoonsgegevens zeven jaar te bewaren.
Ik zal het nog even quoten voor je.
[..]
[..]
Alleen voor andere doeleinden moet NS eerst nog weer toestemming vragen, daar gaat paragraaf 4, over en de voorwaarden die daar staan in punt a tot en met e gaan alleen over de mogelijke extra doeleinden, bijvoorbeeld het verkopen van de gegevens aan derden, die niet voor het CBP automatisch een gerechtvaardigd belang hebben. Paragraaf 3 vormt de overgang.
[..]
Conclusie: de reisgegevens worden gewoon zeven jaar opgeslagen en de NS bewaart alles van je. Alleen als de NS die gegevens wil gebruiken om door te verkopen aan andere partijen bijvoorbeeld, dan moeten ze nog weer eerst toestemming vragen.
Nou joepie jee.
Daar heeft niemand iets mee te maken, dat ik op 3 september van A naar B ben gereisd.quote:Op zondag 6 juni 2010 00:42 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Nou inderdaad zeg. Stel je voor dat ze informatie doorgeven dat persoon X op 3 september dat traject heeft gereisd. Dat is ongetwijfeld verboden.
quote:Op zondag 6 juni 2010 01:40 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Brijante argumentatie...
Kamerleden hebben altijd gelijk en maken zich alleen maar om echte problemen druk
Met deze hilarische uitspraak van jou ga ik lekker slapen. Rest zie ik morgen wel
Ik vind deze beterquote:Op vrijdag 4 juni 2010 17:59 schreef RiDo78 het volgende:
Ik ben benieuwd hoe ze het in Almere gaan doen als dat rotding daar wordt doorgedrukt. Nu kun je met het juiste kaartje (Maxx 50-meerreizenkaart) voor 1 euro de hele stad door, en als je snel genoeg bent nog terug ook. Met de ov-shitkaart is het stukje van Haven Centrum naar Stad Centrum al 1,56!!! Dan ben je nog nieteens halverwege Almere Buiten!
En ja VF, ik heb dat rotding al een paar keer gebruikt! Oh en ik heb er zelfs al thee mee gemaakt om de chipkaart zelf (dagkaartje RET) los te weken uit het papieren omhulsel. Maar ik snap echt niet dat jij er zo'n harde plasser van krijgt.Het is duurder - in theorie natuurlijk niet, in de praktijk wel Het is onhandig - met mijn abo kan ik gewoon gaan zitten, nu moet ik verplicht EXTRA handelingen doen en wee je gebeente als je die vergeet Het is een inbreuk op mijn privacy - Zelfs met abo willen ze weten wie je bent en waar je gaat Het is onoverzichtelijk - ik niet op mijn kaart zien wanneer een en ander verloopt of dat ik uberhaupt nog genoeg saldo heb. Daarvoor moet ik langs een automaat. Het is riskant - Daar sta je dan in de stromende regen om 2 uur 's nachts in een of ander gehucht en kom je niet thuis omdat de laatste bus je niet mee wilde nemen. Saldotekort omdat de bus op de heenreis om moest rijden. En nu mag je zelfs niet naar het station om die kutkaart op te waarderen. Oh en als je het in de bus zelf kunt doen, is het te hopen dat je nog geld op je rekening hebt staan. Het is onlogisch -> Een controleur kan die dingen die ik niet kan zien wél zichtbaar maken Het is een financieel risico -> Automatisch opwaarderen is net als bellen, er zijn genoeg mensen die een prepaid telefoon nemen om de kosten in de hand te kunnen houden. Budget op = budget op. Het is burocratisch -> Mijn eerste kennismaking met die kutkaart was een NS automaat waar ik netjes 7 euro 50 aftik en ik een pinbon, declaratiebon.... maar geen kutkaart krijg!!! Om een lang verhaal kort te maken, naar dat geld kan ik fluiten. Het is vol kinderziektes -> Ik heb laatst in een bus gezeten waar de checkpoints bij elke hobbel opnieuw opstartten. Wist je dat het opstarten ca. 4,5 minuut duurt!!! Al die tijd kun je niet in of uitchecken. Het is oneerlijk -> Als de bus omrijdt om wat voor reden dan ook, moet je meer dokken. Het is onnodig -> Er zijn voor de reiziger absoluut geen enkel onomstotelijk voordeel te bedenken. Het is ondoordacht -> In de NS maar 1x in of uitchecken voor de hele rit, bij de rest bij elke overstap. Oh, en let ook goed op door welke poortjes je loopt. Want ga je door die van de trein en stap je uit bij een Metro-station heb je een probleem van minimaal 20 euro. Het is techniek -> Techniek gaat nu eenmaal op onverwachtte momenten stuk, maar de OV-shitkaart heeft volgens de makers een nauwkeurig berekende houdbaarheidsdatum. Het is een melkkoe -> Als de kaart stuk of van ouderdom beschimmeld is wordt het weer tijd om 8 euro te dokken voor een nieuwe kutkaart. Oh en als de oude kaart nog enigszinds levensvatbaar is mag je ook nog 4 euro boete betalen om je reisproducten, waar je al een kapitaal voor betaald hebt, over te laten zetten. Het is absoluut niet klasse -> Ik kan woon-werk kilometers in de 1ste klas declareren bij mijn werkgever. Maar als ik met wat vrienden een 2de klas kaartje wil kopen dan kan dat niet op die rotkaart. Dus mijn vrienden reizen tegen 2de klas tarief en ik zit er met mijn eerste klas kaartje naast ¤::-$ Het houdt deuren gesloten -> De toegangsbadge van mijn werk en die OV-kutkaart zitten naast elkaar in mijn portemonnee. Als ze te dicht bij elkaar zitten vliegen ze elkaar in de haren en kom ik nergens naar binnen. Lang leve Aluminiumfolie!!!
Moet ik nog doorgaan??
In plaats van aantonen dat Eurlings het over prive gegevens heeft kom je meer wat kinderachtig gezeur aanzetten.quote:Op zondag 6 juni 2010 01:47 schreef Zelva het volgende:
[..]
In plaats van aan te tonen dat Aptroot het alleen over de kale gegevens heeft, komt Vanblooperfan met deze onzin aanzetten.
Mijn post zal inderdaad vast niet voldoen aan het door jou gewenste antwoord.quote:Ook over de rest zal ik me geen illusie maken, ook daar komt Vanblooperfan vast weer met de grootste onzin en verkeerd gelezen dingen aanzetten. Uiteraard zonder enige relevante onderbouwing van wat voor soort dan ook. Mag ik die post van Stupendous voor beste post op FOK! in 2010 nomineren?
http://www.belastingdiens(...)dministratie-02.htmlquote:Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren (fiscale bewaarplicht).
http://www.ns.nl/cs/Satel(...)egels-en-beschermingquote:•Afgeleide reisgegevens, zoals reisfrequentie, voorkeurstations en -trajecten, de verstreken tijd sinds uw laatst gemaakte reis en of u binnen of buiten de spits reist, gebruiken wij voor relatiebeheer en om u te informeren over voor u relevante diensten en producten.
•Indien u geen prijs stelt op informatie die is afgeleid van uw reisgegevens, dan kunt u dat hier aangeven.
Ik ben het met je eens dat niet iedereen een gehele zone reist in mijn berekeningen ben ik ook ervan uitgegaan dat de 1e zone je maar de halve afstand inclusief omrijden reist. Nou dan kunnen we het hier op papier ook uitrekenen en zien we dat je met de ov-chipknip echt meteen al duurder uit bent, of je moet echt maar voor 2 haltes de bus nemen.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 22:40 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dat ben ik met je eens. En jij moet het ook met mij eens zijn dat niet iedereen die 4,5 km rijd. Veel mensen rijden maar een paar km of minder. Of stukken waar het minder dan 20% afwijking is.
En zeker in grote steden, waar veel zones zijn, ga je al snel een zone grens over.
Dus concluderen dat je globaal gezien genaaid wordt ben ik niet met je eens.
Houdt op dit moment dan de NS ook van elk los verkocht kaartje (serienummer) bij aan welke pinpas dat verkocht is. Of heeft de NS gewoon een overzicht van zoveel geld is er verkocht.quote:Op zondag 6 juni 2010 09:57 schreef VancouverFan het volgende:
Dan kan Aptroot wel roepen dat die het maar 2 maanden wil bewaren, maar de belastingdienst zegt toch duidelijk dat dergelijke gegevens 7 jaar bewaard moeten worden.
Nou nee. Uit mijn berekening blijkt dat men pas rond de 2 km in de eerste zone duurder uit.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:02 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik ben het met je eens dat niet iedereen een gehele zone reist in mijn berekeningen ben ik ook ervan uitgegaan dat de 1e zone je maar de halve afstand inclusief omreiden reist. Nou dan kunne we het hier op papier ook uitrekenen en zien we dat je met de ov-chipknip echt meteen al duurder uit bent, of je moet echt maar voor 2 haltes de bus nemen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grote_Nederlandse_stedenquote:Leuke uitspraak die je daar doet dat in grote steden veel zones zijn en je al snel een zone grens over zal gaan. Wat vind jij een grote stad? Het merendeel van nederland woont juist niet in een grote stad, maar in een middelgrote stad, en juist een middelgrote stad bestaat normaliter vaak maar uit 1 zone die dan juist weer wat groter zijn zal.
Geen idee wat de NS bijhoud nu. Maar wat ze (TLS) met de chipkaart bijhouden moet 7 jaar bewaard worden van de belastingdienst.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Houdt op dit moment dan de NS ook van elk los verkocht kaartje (serienummer) bij aan welke pinpas dat verkocht is. Of heeft de NS gewoon een overzicht van zoveel geld is er verkocht.
En over strippenkaarten en reisbewegingen hoeven we helemaal niet na te denken, want jullie weten het niet, maar in elke bus zit een geheime camera die elke keer dat de gestript wordt een afdruk maakt en al die gegevens worden dan weer verwerkt en opgeslagen. Die administratie is de reden dat het ov zo duur is.![]()
Ow dus de ov-chip wordt alleen beduidend geodkoper voor de oudjes die volgens jou voor elke poep en een scheet de bus nemen, maar de rest die normaliter langere afstanden reizen die worden genaaid.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:20 schreef VancouverFan het volgende:
Nou nee. Uit mijn berekening blijkt dat men pas rond de 2 km in de eerste zone duurder uit.
En 2 km is niet de afstand die mensen (ouderen) graag gaan lopen als het ook met de bus kan. 1 of 1,5 km ook niet.
Ow dus ik woon in tilburg wat in jou beleving ook al in een grote stad is. Nou wij hebben hier 2 zonesquote:http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grote_Nederlandse_steden
Goed voor 4,475 miljoen inwoners.
Neemt niet weg dat mijn stelling dat er in grote steden meer kleinere zones zijn juist is. Dus ik snap niet goed wat je nou met deze reactie wil zeggen.
Want Eindhoven en Tilburg zijn de maatstaf voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht?quote:Op zondag 6 juni 2010 10:37 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ow dus de ov-chip wordt alleen beduidend geodkoper voor de oudjes die volgens jou voor elke poep en een scheet de bus nemen, maar de rest die normaliter langere afstanden reizen die worden genaaid.
[..]
Ow dus ik woon in tilburg wat in jou beleving ook al in een grote stad is. Nou wij hebben hier 2 zones.
Als je naar onderstaande kaart kijk, valt het juist op dat tilburg en den bosch heel grote centrum zone's hebben. Alleen in eindhoven ga je midden in de stad door een zone grens heen.
Ik weet niet hoe je bij je stelling bent gekomen dat er in grote steden juist kleinere zone's zijn, naar mijn inziens heb ik deze stelling met deze kaart al ontkracht.
[ afbeelding ]
Eindhoven , amsterdam rotterdam en utrecht zijn voor jou de maatstaf om te stellen dat zones in grote steden over het algemeen kleiner zijn. Ik laat hier een kaartje zien waarop duidelijk te zien is dat de zone's bij tilburg en den bosch groot zijn, ik kan nog wel verder zoeken en dan zullen we meer van zulke grote ov-zones vinden bij de steden die minder dan 200.000 inwonres hebben. Die steden benoem jij bij je grote steden dat daar kleine zones zouden zijn en daarom de ov-chipkaart niet duurder zou zijn. Dat klopt gewoon totaal niet wat je hier zit te beweren. Ook kom je zelf niet met bewijzen maar zuig je gewoon dingen uit de duim. Komen vervolgens mensen met bewijzen dan is er altijd wel weer iets wat niet klopt, of we anders zouden moeten zien.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:39 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Want Eindhoven en Tilburg zijn de maatstaf voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht?
Leuk dat het moet voor de declaratie doeleinden van bedrijven, ik kan mijn prive reizen toch nergens declareren, dan wil ik aan kunnen geven dat mijn prive-reizen niet bewaard hoeven te worden. En reis ik voor de zaak koop ik wel een anonieme wegwerpkaart. Belastingdienst blij, privacy van de burgers beschermd, tls blij dat ze niet zoveel hoeven bij te huoden (minder administatie) iedereen blij.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:22 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Geen idee wat de NS bijhoud nu. Maar wat ze (TLS) met de chipkaart bijhouden moet 7 jaar bewaard worden van de belastingdienst.
Want die gegevens moeten zolang beschikbaar blijven voor declaratiedoeleinde bij bedrijven. Juist heel wat makkerlijker dan al die bonnetjes![]()
Dat het totaal niet klopt is onzin.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:54 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Eindhoven , amsterdam rotterdam en utrecht zijn voor jou de maatstaf om te stellen dat zones in grote steden over het algemeen kleiner zijn. Ik laat hier een kaartje zien waarop duidelijk te zien is dat de zone's bij tilburg en den bosch groot zijn, ik kan nog wel verder zoeken en dan zullen we meer van zulke grote ov-zones vinden bij de steden die minder dan 200.000 inwonres hebben. Die steden benoem jij bij je grote steden dat daar kleine zones zouden zijn en daarom de ov-chipkaart niet duurder zou zijn. Dat klopt gewoon totaal niet wat je hier zit te beweren. Ook kom je zelf niet met bewijzen maar zuig je gewoon dingen uit de duim. Komen vervolgens mensen met bewijzen dan is er altijd wel weer iets wat niet klopt, of we anders zouden moeten zien.
Er zijn mensen die geen moeite hebben met de opslag van hun reisgegevens. Ik zou niet weten waarom een compleet systeem en regelgeving aangepast moet worden omdat er een paar hardnekkige privacy zeikerds zijn.quote:Op zondag 6 juni 2010 10:58 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Leuk dat het moet voor de declaratie doeleinden van bedrijven, ik kan mijn prive reizen toch nergens declareren, dan wil ik aan kunnen geven dat mijn prive-reizen niet bewaard hoeven te worden. En reis ik voor de zaak koop ik wel een anonieme wegwerpkaart. Belastingdienst blij, privacy van de burgers beschermd, tls blij dat ze niet zoveel hoeven bij te huoden (minder administatie) iedereen blij.
Het Hoofdrailnet wordt in 2015 openbaar aanbesteed. Het overgrote deel van de rest van het railnet is al aanbesteed. Er zijn een paar trajecten die nog niet zijn aanbesteed en waar NS nog rijdt. Het hele gebied waar GVB rijdt, wordt per 2012 aanbesteed. De consessie voor het busvervoer in Rotterdam loopt tot december 2011. Als het daarna openbaar wordt aanbesteed, is er geen garantie dat de RET het houdt.quote:Op zondag 6 juni 2010 01:38 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
De NS bestaat al 70 jaar. RET bestaat 80 jaar, het GVB stamt uit 1900.
Dus vertel eens, waarom zouden die bedrijven er rekening mee moeten houden dat ze over 10 jaar niet meer bestaan?
Er zijn ook mensen die geen moeite hebben om de hele dag met een honkbalknuppel in hun reet rond te lopen. Dat is toch nog geen gelegitimeerde reden om te zeggen dat iedereen maar met een honkbalknuppel in zijn reet moet gaan rondlopen.quote:Op zondag 6 juni 2010 11:00 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Er zijn mensen die geen moeite hebben met de opslag van hun reisgegevens. Ik zou niet weten waarom een compleet systeem en regelgeving aangepast moet worden omdat er een paar hardnekkige privacy zeikerds zijn.
Dan zou het met een ov-chipkaart toch veel goedkoper moeten worden?quote:Op zondag 6 juni 2010 10:06 schreef Basp1 het volgende:
En over strippenkaarten en reisbewegingen hoeven we helemaal niet na te denken, want jullie weten het niet, maar in elke bus zit een geheime camera die elke keer dat de gestript wordt een afdruk maakt en al die gegevens worden dan weer verwerkt en opgeslagen. Die administratie is de reden dat het ov zo duur is.![]()
Dus nogmaals, aangezien de OV bedrijven geen garantie hebben dat ze over 7 jaar nog een OV bedrijf zijn, moeten ze maar niet vooruit kijken?quote:Op zondag 6 juni 2010 11:09 schreef Light het volgende:
[..]
Het Hoofdrailnet wordt in 2015 openbaar aanbesteed. Het overgrote deel van de rest van het railnet is al aanbesteed. Er zijn een paar trajecten die nog niet zijn aanbesteed en waar NS nog rijdt. Het hele gebied waar GVB rijdt, wordt per 2012 aanbesteed. De consessie voor het busvervoer in Rotterdam loopt tot december 2011. Als het daarna openbaar wordt aanbesteed, is er geen garantie dat de RET het houdt.
In de rest van Nederland is het busvervoer al jaren aanbesteed. Connexxion heeft een deel van de consessies maar rijdt niet overal. Na afloop van een consessie wordt het gebied opnieuw aanbesteed, waarbij het kan overgaan naar een andere vervoerder.
Dan spreekt de belastingdienst zichzelf tegen. Op internet staat duidelijk te lezen dat de financiele administratie 7 jaar bewaard moet worden. Dat is blijkbaar wettelijk zo geregeld.quote:Op zondag 6 juni 2010 11:10 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Er zijn ook mensen die geen moeite hebben om de hele dag met een honkbalknuppel in hun reet rond te lopen. Dat is toch nog geen gelegitimeerde reden om te zeggen dat iedereen maar met een honkbalknuppel in zijn reet moet gaan rondlopen.![]()
Welke regelgeving? Zelfs de belastingdienst geeft aan dat die lange opslag van private gegevens totaal niet noodzakelijk is. De door TLS en de OV bedrijven zelf bedacht regeltjes ja.
Vervelend. Maar ik mag het waarschijnlijk niet zeggen, ik zou als die palen er net staan geen gebruik maken van die OV chipkaartquote:Op zondag 6 juni 2010 12:08 schreef DatMeenJeNiet het volgende:
Wat een heerlijke ervaringen in zo'n eerste week in Zaanstad.
Al twee dagen op rij dat ik niet kan uitchecken bij het uitstappen op mijn halte. Allerlei vage erroren op dat ding.. eerste keer gevraagd of die chauffeur er wat aan kon doen, dat kon dus, maar ik moest wel een minuut of 5 wachten tot alles weer helemaal opnieuw was gestart (ofzo, weet ik veel.) Vandaag dus weer het zelfde en die chaufeur zei dat ie er weinig aan kon doen en dat ik dan zo'n formulier moet halen van de website. Waarom moet ik daarbij ook een print maken van mijn laatste tien transacties doen en moet ik daarvoor weer naar een metrostation of zo'n Verkoop- en Informatiepunt.... daar valt de lokale sigaarboer niet onder neem ik aan? Dus dat kost me ook geld...
Nee, dat zeg ik niet. Ik vraag me alleen af wat het nut is om alles 7 jaar te bewaren als het na afloop van de consessie toch allemaal de prullenbak in mag.quote:Op zondag 6 juni 2010 17:55 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dus nogmaals, aangezien de OV bedrijven geen garantie hebben dat ze over 7 jaar nog een OV bedrijf zijn, moeten ze maar niet vooruit kijken?
Is dat jouw mening?
Tja, als je je bij alles af gaat vragen of het op lange termijn nut heeft, dan zul je uiteindelijk weinig nieuwe dingen doen...quote:Op zondag 6 juni 2010 19:06 schreef Light het volgende:
[..]
Nee, dat zeg ik niet. Ik vraag me alleen af wat het nut is om alles 7 jaar te bewaren als het na afloop van de consessie toch allemaal de prullenbak in mag.
Misschien rijdt RET vanaf 2012 wel in Amsterdam in GVB in Rotterdam.
Ja. Was een goed idee, die aanbestedingen bij het openbaar vervoer.quote:Op zondag 6 juni 2010 19:24 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, als je je bij alles af gaat vragen of het op lange termijn nut heeft, dan zul je uiteindelijk weinig nieuwe dingen doen...
Je mag bij dit soort projecten toch wel 20 jaar voorruit plannenquote:Op zondag 6 juni 2010 19:24 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, als je je bij alles af gaat vragen of het op lange termijn nut heeft, dan zul je uiteindelijk weinig nieuwe dingen doen...
Bij ieder fatsoenlijk project (groot of klein) wordt onderzocht wat het het effect is op lange termijn. Maar bij zo'n grootschalig, ingrijpend project (van de overheid nota bene), waar ongelooflijk veel geld en banen mee gemoeid gaan, mag je er hoop ik toch wel van uitgaan dat dit onderzocht is.quote:Op zondag 6 juni 2010 19:24 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, als je je bij alles af gaat vragen of het op lange termijn nut heeft, dan zul je uiteindelijk weinig nieuwe dingen doen...
In een niet zo verre post geleden was er een klein doch belangrijk verschil: de werkgever moet de bewijzen bewaren. Dus niet de werknemer, en ook niet het vervoersbewijs. Dat dat in de praktijk hetzelfde kan zijn is een ander verhaal.quote:Op zondag 6 juni 2010 17:58 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dan spreekt de belastingdienst zichzelf tegen. Op internet staat duidelijk te lezen dat de financiele administratie 7 jaar bewaard moet worden. Dat is blijkbaar wettelijk zo geregeld.
Dat jij dat niet weet was al lang duidelijk, maar boeit verder geen hond.quote:En ik denk dat er net zo veel mensen graag met een honkbal knuppel in hun reet lopen als er mensen zijn die echt moeite hebben met de privacy in combinatie met de OV chipkaart. Dus ik zou niet weten waarom wetten en regels aangepast moeten worden aan die zeer kleine minderheid.
Als jij het online kan zien, waarom zouden de bedrijven die zelf die gegevens ook bewaren het dan niet kunnen zien of te wel waarom nog die extra uitdraai maken?quote:Op zondag 6 juni 2010 18:17 schreef VancouverFan het volgende:
En de OV bedrijven willen weten of jij wel op het moment van storing in die bus zat. Dus moeten ze zien waar je in bent gestapt. Je kunt dat overzicht ook online uitdraaien en meesturen. Dan hoef je niet naar een verkoop automaat.
Merkwaardig.quote:Op zondag 6 juni 2010 17:58 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Dan spreekt de belastingdienst zichzelf tegen. Op internet staat duidelijk te lezen dat de financiele administratie 7 jaar bewaard moet worden. Dat is blijkbaar wettelijk zo geregeld.
Logisch dat de OV bedrijven en Eurlings die termijn dan hanteren.
Als het voor de belastingdienst niet hoeft, moeten ze daar maar eens wat duidelijkheid over geven.
En ik denk dat er net zo veel mensen graag met een honkbal knuppel in hun reet lopen als er mensen zijn die echt moeite hebben met de privacy in combinatie met de OV chipkaart. Dus ik zou niet weten waarom wetten en regels aangepast moeten worden aan die zeer kleine minderheid.
Tja, volgens Light heeft het weinig zin om vooruit te denken. Want het kan zomaar zijn dat je bedrijf niet meer bestaat over 10 jaar.quote:Op zondag 6 juni 2010 23:51 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Bij ieder fatsoenlijk project (groot of klein) wordt onderzocht wat het het effect is op lange termijn. Maar bij zo'n grootschalig, ingrijpend project (van de overheid nota bene), waar ongelooflijk veel geld en banen mee gemoeid gaan, mag je er hoop ik toch wel van uitgaan dat dit onderzocht is.
Me dunkt, zeg.
Wat moet er dan wel bewaard worden als het vervoersbewijs niet bewaard hoeft te worden?quote:Op zondag 6 juni 2010 23:54 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
In een niet zo verre post geleden was er een klein doch belangrijk verschil: de werkgever moet de bewijzen bewaren. Dus niet de werknemer, en ook niet het vervoersbewijs. Dat dat in de praktijk hetzelfde kan zijn is een ander verhaal.
En opzoeken kan je vergeten, dat doe je zelf alleen al het je uitkomt dus sop het je maar lekker op.
Wat fijn dat je dat dan toch nog even uitlegtquote:Dat jij dat niet weet was al lang duidelijk, maar boeit verder geen hond.
Jij leest ook alleen maar wat je wilt lezen.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:37 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, volgens Light heeft het weinig zin om vooruit te denken. Want het kan zomaar zijn dat je bedrijf niet meer bestaat over 10 jaar.
Omdat mensen als jij dan weer beginnen te zeuren dat de OV bedrijven niet in jouw gegevens mogen snuffelen zonder jouw toestemming.quote:Op zondag 6 juni 2010 23:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als jij het online kan zien, waarom zouden de bedrijven die zelf die gegevens ook bewaren het dan niet kunnen zien of te wel waarom nog die extra uitdraai maken?
Slap, drogreden.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:37 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, volgens Light heeft het weinig zin om vooruit te denken. Want het kan zomaar zijn dat je bedrijf niet meer bestaat over 10 jaar.
Hey jij hebt er zelf een issue van gemaakt door te beginnen dat het over zoveel jaar een ander bedrijf kan zijn.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:41 schreef Light het volgende:
[..]
Jij leest ook alleen maar wat je wilt lezen.
Misschien moet je dan voor de zekerheid voor andere kassastroken zorgen. Voor het geval de belastingdienst langskomt een keer.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:05 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Merkwaardig.
Wij als winkel moeten onze administratie 7 jaar (of 10 jaar, maakt eigenlijk niet uit) bewaren als bewijs. Maar de kassastroken verbleken al na een paar jaar en zijn dan dus geen bewijs meer. En we hoeven alleen aan het eind van de dag de kassa op te maken.
We hoeven niet van elke klant zijn precieze besteding en het tijdstip daarvan vast te leggen en te bewaren.
En voor ons eigen nut: als we de eventuele analyse daarvan niet binnen een jaar ter beschikking hebben, is die volstrekt waardeloos. Dus daarvoor hoeven we ook die gegevens niet te bewaren.
Aangezien we toch weten dat ze de data hebben laat ze hem dan gebruiken. Het is of het een of het ander, niet beide. Ik ben er inderdaad niet blij mee dat ze mijn gegevens 7 jaar lang bijhouden, maar als ze dat dan doen, dan moeten ze de geld terug producure voor reizigers wel makkelijker maken omdat de mogelijkheid er toch is. Nu laten ze het grootste gedeelte van de bevolking gewoon in de waan dat ze niets opslaan omdat deze denken dat het idd noodzakleijk is die uitdraai te maken.quote:Op maandag 7 juni 2010 00:41 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Omdat mensen als jij dan weer beginnen te zeuren dat de OV bedrijven niet in jouw gegevens mogen snuffelen zonder jouw toestemming.
Wat je hiermee in feite zegt is dat bijna alle verandering slecht is.quote:Op zondag 6 juni 2010 19:24 schreef VancouverFan het volgende:
[..]
Tja, als je je bij alles af gaat vragen of het op lange termijn nut heeft, dan zul je uiteindelijk weinig nieuwe dingen doen...
alleen bij automaten van de vervoerder.quote:Op maandag 7 juni 2010 12:11 schreef Meneer_Agent het volgende:
(Ik hoop dat dit de juiste topic is)
Laatst (verplicht) overgestapt op een OV-Chipkaart. Een persoonlijke genomen want dan kon ik online mijn reisgeschiedenis nakijken en uitprinten, handig als je elke reis los moet declareren bij je baas. Tot nu toe staat alleen mijn reis (en oplaadmoment) van 30-05 bij het overzicht op de OV Chipkaart site terwijl ik toch een aardig aantal dagen in juni gebruik heb gemaakt van mijn kaart.
Ook dacht ik even bij de Albert Heijn mijn laatste transacties uit te printen maar dat kan niet? Is dit alleen mogelijk bij de automaten in in de bus/tram?
Als het goed is ook alle andere vervoerders. Maar volgens mij met een maximum van 10 transacties..quote:Op maandag 7 juni 2010 12:44 schreef Meneer_Agent het volgende:
Krijg je dan ook alleen de reizen met die vervoerder of ook die je met andere vervoersbedrijven hebt gemaakt?
Is de volgende info niet duidelijk (genoeg)?quote:Op maandag 7 juni 2010 14:00 schreef Mankatans het volgende:
Vrijdag OV-chip vergeten in de trein, kwam ik bij controle achter, dus boete gehad en op volgende station kaartje gekocht.
Nu is de regeling dat je 1x per jaar je kaart mag vergeten en bovenstaande dus mag declareren. Maar de procedure hiertoe is dermate ingewikkeld dat ik er niets meer van snap.
Ik moest telefonisch zo'n formulier aanvragen, aan de telefoon kreeg ik tehoren dat ik een brief moet schrijven naar 'ns boetebeleid', meer kon het telefoon-hert mij niet vertellen.
Kent iemand hier toevallig de procedure?
Mijn dank is groot!
Mankatans
Net gedaan maar wat een prutswerk. 10 transacties zou volgens mij gelijk moeten staan aan 10 ritten maar nee, in- en uitchecken worden los geteld. 1 rit kost je dus 2 transacties waardoor je dus gegevens voor maximaal 5 ritten op kunt vragen. Wat een kutsysteem.quote:Op maandag 7 juni 2010 12:59 schreef mvdlubbe het volgende:
[..]
Als het goed is ook alle andere vervoerders. Maar volgens mij met een maximum van 10 transacties..
Als je overstapt, kan je net een retourreis uitprinten !!quote:Op maandag 7 juni 2010 15:50 schreef Meneer_Agent het volgende:
[..]
Net gedaan maar wat een prutswerk. 10 transacties zou volgens mij gelijk moeten staan aan 10 ritten maar nee, in- en uitchecken worden los geteld. 1 rit kost je dus 2 transacties waardoor je dus gegevens voor maximaal 5 ritten op kunt vragen. Wat een kutsysteem.
ik stap wel over en heb dus 8 reizen per dagquote:Op maandag 7 juni 2010 16:48 schreef Meneer_Agent het volgende:
Maar ik stap niet over. Ik ga naar mn werk, ik check in (1), ik check uit (2), doe mn werk, ga weer terug, check in (3), check uit (4). Als ik dus 2 dagen heb gewerkt moet ik de derde na het inchecken al een uitdraai maken omdat ik anders reizen 'verlies' voor mijn declaratie. Bizar dom systeem dit. Maar eens kijken of ik met mijn baas iets beters kan regelen want ik heb ook geen zin om elke week te moeten declareren of met een portemonnee vol printjes rond te lopen.
Moet je niet het geluk hebben dat je reis bestaat uit bus - trein - bus..quote:Op maandag 7 juni 2010 16:02 schreef macca728 het volgende:
[..]
Als je overstapt, kan je net een retourreis uitprinten !!
Je kunt het via http://www.ov-chipkaart.nl/ wel langer zien. Is weer een extra handeling (en ook niet altijd even handig) en een extra plaats waar je reisbewegingen worden opgeslagen maar voor declaratie wel een must.quote:Op maandag 7 juni 2010 16:48 schreef Meneer_Agent het volgende:
Maar ik stap niet over. Ik ga naar mn werk, ik check in (1), ik check uit (2), doe mn werk, ga weer terug, check in (3), check uit (4). Als ik dus 2 dagen heb gewerkt moet ik de derde na het inchecken al een uitdraai maken omdat ik anders reizen 'verlies' voor mijn declaratie. Bizar dom systeem dit. Maar eens kijken of ik met mijn baas iets beters kan regelen want ik heb ook geen zin om elke week te moeten declareren of met een portemonnee vol printjes rond te lopen.
Dat was vanaf het allereerste begin al duidelijk.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:02 schreef macca728 het volgende:
Vandaag stond weer in het AD dat de OV chipkaart in de bus veel problemen geeft omdat de GPS niet goed werkt van de bussen.
Daardoor zien veel mensen een andere locatie waar ze in- en uitchecken. Met als gevolg een verkerde ritprijs, waarbij je natuurlijk nooit kan bewijzen dat het niet zo was.
Dus je geld ben je kwijt
Ik zie helemaal geen locatie en het is duurder dan 9292ov.nl vermeld. De site van Connexxion kun je helemaal geen prijsindicatie vinden...quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:02 schreef macca728 het volgende:
Vandaag stond weer in het AD dat de OV chipkaart in de bus veel problemen geeft omdat de GPS niet goed werkt van de bussen.
Daardoor zien veel mensen een andere locatie waar ze in- en uitchecken. Met als gevolg een verkerde ritprijs, waarbij je natuurlijk nooit kan bewijzen dat het niet zo was.
Dus je geld ben je kwijt
Het leuke is natuurlijk dat de RET zegt dat het aantal fouten afneemt, maar dit soort dingen valt niet onder fouten, het wordt goed geregistreerd, alleen door de GPS aan een verkeerde locatie gekoppeld.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:08 schreef Q. het volgende:
[..]
Dat was vanaf het allereerste begin al duidelijk.
nee klopt, je ziet geen locatie bij in of uitchecken (waarom eigenlijk niet ?). Die zie je pas na minimaal een week op OVchipkaart.nl als je al geregistreerd staat.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:13 schreef Katth het volgende:
[..]
Ik zie helemaal geen locatie en het is duurder dan 9292ov.nl vermeld. De site van Connexxion kun je helemaal geen prijsindicatie vinden...
02-06-2010 Check-in 07:57 Locatie afgeschermd
Check-out 08:20 Locatie afgeschermd Connexxion ¤ 2,54
Terwijl 9292ov.nl aangeeft dat het maar ¤ 2,03 moet zijn.
Helemaal mee eens. Kutding!quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:14 schreef Katth het volgende:
Kaart gaat uit mijn portemonnee en ik wacht wel totdat het verplicht wordt.
Strippenkaart ftw.
Bij mijn reizen met Connexxion komt ook op ov-chipkaart.nl niet te staan van waar naar waar ik gereisd heb.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:57 schreef macca728 het volgende:
[..]
nee klopt, je ziet geen locatie bij in of uitchecken (waarom eigenlijk niet ?). Die zie je pas na minimaal een week op OVchipkaart.nl als je al geregistreerd staat.
Als er te veel wordt afgeschreven, is dat alleen maar in het voordeel van de vervoerder.quote:De argeloze reiziger merkt dus niets van deze fouten, maar betaalt wel meer.
En de vervoerder merkt in principe ook niets van deze fouten, dus het werkt goed
En ik weet natuurlijk wel dat we allemaal al in de Centrale Nederlandse Computer zitten met heel ons hebben en houden, maar we hoeven het de ambtenaren toch niet makkelijk te maken om onze gangen na te gaan. En denk niet dat wie niks te verbergen heeft, ook niks te vrezen heeft. Genoeg voorbeelden van misbruik van gegevens en justitiële fouten.quote:Op vrijdag 4 juni 2010 17:59 schreef RiDo78 het volgende:
Ik ben benieuwd hoe ze het in Almere gaan doen als dat rotding daar wordt doorgedrukt. Nu kun je met het juiste kaartje (Maxx 50-meerreizenkaart) voor 1 euro de hele stad door, en als je snel genoeg bent nog terug ook. Met de ov-shitkaart is het stukje van Haven Centrum naar Stad Centrum al 1,56!!! Dan ben je nog nieteens halverwege Almere Buiten!
En ja VF, ik heb dat rotding al een paar keer gebruikt! Oh en ik heb er zelfs al thee mee gemaakt om de chipkaart zelf (dagkaartje RET) los te weken uit het papieren omhulsel. Maar ik snap echt niet dat jij er zo'n harde plasser van krijgt.Het is duurder - in theorie natuurlijk niet, in de praktijk wel Het is onhandig - met mijn abo kan ik gewoon gaan zitten, nu moet ik verplicht EXTRA handelingen doen en wee je gebeente als je die vergeet Het is een inbreuk op mijn privacy - Zelfs met abo willen ze weten wie je bent en waar je gaat Het is onoverzichtelijk - ik niet op mijn kaart zien wanneer een en ander verloopt of dat ik uberhaupt nog genoeg saldo heb. Daarvoor moet ik langs een automaat. Het is riskant - Daar sta je dan in de stromende regen om 2 uur 's nachts in een of ander gehucht en kom je niet thuis omdat de laatste bus je niet mee wilde nemen. Saldotekort omdat de bus op de heenreis om moest rijden. En nu mag je zelfs niet naar het station om die kutkaart op te waarderen. Oh en als je het in de bus zelf kunt doen, is het te hopen dat je nog geld op je rekening hebt staan. Het is onlogisch -> Een controleur kan die dingen die ik niet kan zien wél zichtbaar maken Het is een financieel risico -> Automatisch opwaarderen is net als bellen, er zijn genoeg mensen die een prepaid telefoon nemen om de kosten in de hand te kunnen houden. Budget op = budget op. Het is burocratisch -> Mijn eerste kennismaking met die kutkaart was een NS automaat waar ik netjes 7 euro 50 aftik en ik een pinbon, declaratiebon.... maar geen kutkaart krijg!!! Om een lang verhaal kort te maken, naar dat geld kan ik fluiten. Het is vol kinderziektes -> Ik heb laatst in een bus gezeten waar de checkpoints bij elke hobbel opnieuw opstartten. Wist je dat het opstarten ca. 4,5 minuut duurt!!! Al die tijd kun je niet in of uitchecken. Het is oneerlijk -> Als de bus omrijdt om wat voor reden dan ook, moet je meer dokken. Het is onnodig -> Er zijn voor de reiziger absoluut geen enkel onomstotelijk voordeel te bedenken. Het is ondoordacht -> In de NS maar 1x in of uitchecken voor de hele rit, bij de rest bij elke overstap. Oh, en let ook goed op door welke poortjes je loopt. Want ga je door die van de trein en stap je uit bij een Metro-station heb je een probleem van minimaal 20 euro. Het is techniek -> Techniek gaat nu eenmaal op onverwachtte momenten stuk, maar de OV-shitkaart heeft volgens de makers een nauwkeurig berekende houdbaarheidsdatum. Het is een melkkoe -> Als de kaart stuk of van ouderdom beschimmeld is wordt het weer tijd om 8 euro te dokken voor een nieuwe kutkaart. Oh en als de oude kaart nog enigszinds levensvatbaar is mag je ook nog 4 euro boete betalen om je reisproducten, waar je al een kapitaal voor betaald hebt, over te laten zetten. Het is absoluut niet klasse -> Ik kan woon-werk kilometers in de 1ste klas declareren bij mijn werkgever. Maar als ik met wat vrienden een 2de klas kaartje wil kopen dan kan dat niet op die rotkaart. Dus mijn vrienden reizen tegen 2de klas tarief en ik zit er met mijn eerste klas kaartje naast ¤::-$ Het houdt deuren gesloten -> De toegangsbadge van mijn werk en die OV-kutkaart zitten naast elkaar in mijn portemonnee. Als ze te dicht bij elkaar zitten vliegen ze elkaar in de haren en kom ik nergens naar binnen. Lang leve Aluminiumfolie!!!
Moet ik nog doorgaan??
De prijs op 9292ov.nl is niet bindend. Daarbij kan de prijs afhangen van de bus die je neemt, zelfs al rijden ze dezelfde route.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:13 schreef Katth het volgende:
02-06-2010 Check-in 07:57 Locatie afgeschermd
Check-out 08:20 Locatie afgeschermd Connexxion ¤ 2,54
Terwijl 9292ov.nl aangeeft dat het maar ¤ 2,03 moet zijn.
Dat is nog een reden om die kutkaart aan de kant te schuiven. Als je in de supermarkt op het schap ziet dat een pak melk 1 euro is en bij de kassa is dat ineens 1,20 dan mag je wettelijk gezien het pak voor 1 euro meenemen. Je moet wettelijk gezien van te voren een inschatting kunnen maken wat een aankoop jouw gaat kosten.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 23:43 schreef Light het volgende:
De prijs op 9292ov.nl is niet bindend. Daarbij kan de prijs afhangen van de bus die je neemt, zelfs al rijden ze dezelfde route.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |