En nu huur je particulier?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 11:42 schreef zoost het volgende:
[..]
Al enkele malen, nog net verkocht op het hoogtepunt ( voor werk in het buitenland), nu huur ik, en wacht af.
Natuurlijk is niemand belangeloos:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 15:22 schreef capricia het volgende:
[..]
Tja...een vereniging van makelaars...tuurlijk hebben zij belangen...tis helaas niet anders.
Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat er bijna niemand belangenloos in deze kwestie staat.
Zie je wel, er is wel een luchtbel in de huizenmarkt!quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:46 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ik zag wel een leuke kop voor de baissers in de locale huiskrant:
Luchtballonactie NVM zuidoost Brabant groot succes!
(opdrachtgevers van makelaars maakten kans op een ballon rondvlucht)
Ja, zo zie ik het ook.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:08 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Natuurlijk is niemand belangeloos:
Huiseigenaren willen de prijzen graag stabiel of stijgend houden. Ze komen anders in de problemen met de bank of het huis is de oudedagvoorziening.
Aspirant huiseigenaren hebben het liefst een daling van de prijzen. Hoe goedkoper er ingestapt kan worden , hoe beter.
Principieel huurders zien ook liever een daling want dan hoeven de minder mee te betalen aan de HRA.
Banken, makelaars, notarissen en de overheid vangen een percentage van elk verkocht huis dus hoe hoger de prijzen hoe beter.
Het is verbazingwekkend dat mensen zich onvoldoende laten voorlichten cq. wat research doen voordat ze zo'n grote beslissing nemen. Het is al vaker beschreven dat veel mensen een half jaar uittrekken om de inrichting uit te zoeken om vervolgens in een week een hypotheek te regelen. Als de maandlasten maar laag zijn, dan is het goed.quote:Ben benieuwd hoe dat bij mij en mijn vriend gaat lopen nu. Onze ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dus moeten het huis kopen. Alleen de financiering laat nog op zich wachten. Hopen jullie allemaal mee dat wij niet horen bij de 1 op de 18 gevallen?!
Vergeet het groepje 'want not' niet. Een huis kopen blijft een keuze.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:17 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, zo zie ik het ook.
Ordinaire tegenstellingen tussen de 'haves' en de 'have nots' dus..
Jazeker, maar veel mensen (met name huizenbezitters) lijken toch wat moeite te hebben om dat concept te begrijpen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:22 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Vergeet het groepje 'want not' niet. Een huis kopen blijft een keuze.
Als de woonlasten worden meegenomen dan krijgen we nu deflatiequote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:03 schreef HarryP het volgende:
Ach we bubbelen nog wel even door.
En daar veranderd weinig aan totdat de huizenprijzen ook worden meegenomen in het berekenen van de inflatie.
Huizenbezitters die zich rijk rekenen met hun waardestijging, er zijn er ook die het niets uitmaakt en wat verder kijken dan hun persoonlijk belang.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:47 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Jazeker, maar veel mensen (met name huizenbezitters) lijken toch wat moeite te hebben om dat concept te begrijpen.
oe, maar jij gaat ons de staar lichten, nietwaar? Leg het ons eens uit, pretty please?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:47 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Jazeker, maar veel mensen (met name huizenbezitters) lijken toch wat moeite te hebben om dat concept te begrijpen.
Wat valt eraan uit te leggen? Dat sommigen het niet begrijpen betekent nog niet dat verdere uitleg nodig en/of nuttig is. Als iemand een blinde vlek heeft kan die beter zelf eens bij een oogarts langsgaan.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:02 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
oe, maar jij gaat ons de staar lichten, nietwaar? Leg het ons eens uit, pretty please?
kom, ik ben dom, ik begrijp het graag, ik werp me aan je voeten.... leg het me uit aubquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:06 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Wat valt eraan uit te leggen? Dat sommigen het niet begrijpen betekent nog niet dat verdere uitleg nodig en/of nuttig is. Als iemand een blinde vlek heeft kan die beter zelf eens bij een oogarts langsgaan.
Ja, en dat is duurder dan als ik zelf eigenaar van dit huis was geweest. Maar er zijn omstandigheden waarom ik hiervoor wil/moet kiezen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:15 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
En nu huur je particulier?
De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste jaren enorm gestegen. Eengezinswoningen zijn sinds 1996 gemiddeld bijna drie keer zo duur geworden. Vooral in de periode 1999-2001 zijn de prijzen sterk toegenomen. Ook de prijzen van appartementen zijn in de afgelopen twaalf jaar ruim verdubbeld. Een gemiddeld appartement kostte in 1996 zo'n ¤ 75.000.quote:Kan iemand mij overigens uitleggen hoe een daling van ongeveer 6% sinds het hoogtepunt een bubble is?
Leren leven met domheid geeft veel rust in het leven, beter dan je te laten verscheuren door een structurele staat van ontkenningsgedrag.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
kom, ik ben dom, ik begrijp het graag, ik werp me aan je voeten.... leg het me uit aub
welk concept begrijp ik en miljoenen andere Nederlanders niet? Please.
Het concept dat lang niet iedereen een eigen huis wil bezitten, zelfs niet als diegene geld genoeg heeft. Dat schijnt er bij velen maar moeilijk in te gaan.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
kom, ik ben dom, ik begrijp het graag, ik werp me aan je voeten.... leg het me uit aub
welk concept begrijp ik en miljoenen andere Nederlanders niet? Please.
Dat groepje zou wel eens het meest belangenloos in deze materie kunnen staan!quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:22 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Vergeet het groepje 'want not' niet. Een huis kopen blijft een keuze.
Ik vraag me af hoe groot die groep is.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:15 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Het concept dat lang niet iedereen een eigen huis wil bezitten, zelfs niet als diegene geld genoeg heeft. Dat schijnt er bij velen maar moeilijk in te gaan.
Maar ik zou werkelijk waar niet weten wat ik daar verder nog aan uit zou kunnen leggen, behalve dan door een praktijkvoorbeeld te geven: ik ken een multimiljonair die in een oude caravan woont. Gewoon, omdat het kan.
niks mis mee, is dat dan direct de norm voor enkele miljoenen Nederlanders die een andere afweging maken?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:15 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Het concept dat lang niet iedereen een eigen huis wil bezitten, zelfs niet als diegene geld genoeg heeft. Dat schijnt er bij velen maar moeilijk in te gaan.
Maar ik zou werkelijk waar niet weten wat ik daar verder nog aan uit zou kunnen leggen, behalve dan door een praktijkvoorbeeld te geven: ik ken een multimiljonair die in een oude caravan woont. Gewoon, omdat het kan.
Ik ook. Maar ik ken er genoeg, inclusief mezelf. Mensen die gewoon goed zitten in hun huidige huur- of (anti)kraakwoning, die een hoge hypotheek alleen maar als een enorme last zouden ervaren of die gewoon zo flexibel mogelijk willen blijven i.v.m. werk dat zich nogal eens verplaatst. Maar die mensen hoor je bijna nooit, die hoeven namelijk niet te pochen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:18 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe groot die groep is.
Een hoge last...tja, dat klinkt als een starter op de wonignmarkt.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:37 schreef haatbaard het volgende:
[..]
Ik ook. Maar ik ken er genoeg, inclusief mezelf. Mensen die gewoon goed zitten in hun huidige huur- of (anti)kraakwoning, die een hoge hypotheek alleen maar als een enorme last zouden ervaren of die gewoon zo flexibel mogelijk willen blijven i.v.m. werk dat zich nogal eens verplaatst. Maar die mensen hoor je bijna nooit, die hoeven namelijk niet te pochen.
Iemand die nog geen huis heeft is in de ogen van de huizenbezitter natuurlijk altijd een 'starter'.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:44 schreef capricia het volgende:
[..]
Een hoge last...tja, dat klinkt als een starter op de wonignmarkt.
Niet als diegene helemaal niet van plan is een huis te kopen. Bijvoorbeeld omdat die die 300k lekker beschikbaar wil houden en ook niet van plan is een hoge hypotheek aan te gaan. Snappez-vous?quote:En die groep heeft er juist baat bij dat de prijzen naar beneden gaan.
Zelfs 'leuk wonen' is geen universele wens. Mij interesseert het bijvoorbeeld helemaal niks, ik ben toch zelden thuis.quote:Voor veel mensen is kopen nou eenmaal een van de weinige mogelijkheden om leuk te wonen.
Een bevriend stel woont in een huurwoning in Overvecht. Hij is dr.ir. en werkt voor Shell, zij is ook dr.ir. en werkt aan de universiteit. Niet de minsten dus. Maar ze vinden het wel prima daar en hebben zo hun redenen om daar te blijven zitten.quote:Ik zelf heb nooit een serieuze kans gehad om in Utrecht een huis te huren: Of de buurt was ronduit kut (Overvecht, Kanaleneiland)
Iig een stuk kleiner dan een jaar geleden. Een jaar (en langer) geleden hoorde ik vrij regelmatig mensen zeggen dat je "een dief van je eigen portemonnee" bent als je geen eigen huis had. En iedereen moest kopen. Huren was dom.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:18 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe groot die groep is.
Blijkbaar niet, want dan waren de prijzen wel harder gezakt in een recessie van anderhalf jaar en nog steeds aanhoudtquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 19:13 schreef zoost het volgende:
[..]
Ja, en dat is duurder dan als ik zelf eigenaar van dit huis was geweest. Maar er zijn omstandigheden waarom ik hiervoor wil/moet kiezen.
[..]
De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste jaren enorm gestegen. Eengezinswoningen zijn sinds 1996 gemiddeld bijna drie keer zo duur geworden. Vooral in de periode 1999-2001 zijn de prijzen sterk toegenomen. Ook de prijzen van appartementen zijn in de afgelopen twaalf jaar ruim verdubbeld. Een gemiddeld appartement kostte in 1996 zo'n ¤ 75.000.
Dat is de bubble
Als prijzen in twaalf jaar verdubbelen, waarom is het dan geen bubble omdat de prijzen in ruim één jaar 'slechts' 10% zakken?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 21:23 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Blijkbaar niet, want dan waren de prijzen wel harder gezakt in een recessie van anderhalf jaar en nog steeds aanhoudt
Dus die 10% die eraf gegaan is, is een gewone daling?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:12 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Omdat het dan schijnbaar een gewone stijging is
Welke berichten lees jij? En hoe kan je daaruit opmaken dat de trend zich doorzet?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:25 schreef Prutzenberg het volgende:
En als deze trend komend jaar doorzet? Wat is het dan?
De berichten die ik lees wijzen nog niet echt op herstel.
Ik zie maar een paar redenen waarom de huizenprijzen echt naar beneden zullen gaan:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:46 schreef Prutzenberg het volgende:
Ik zei niet DAT de trend zich doorzet. Ik vraag aan jou of je de prijsdaling nog steeds een lichte correctie noemt ALS de trend zich doorzet.
En voor het geval je geen krant of nieuwssite gelezen hebt, de afgelopen dagen/weken: bericht 1, bericht 2 en bericht 3.
Het laatste bericht gaat over een eventueel herstel over een jaar. Dat is het scenario waarover ik je een vraag stelde.
Geen idee....ik heb een eigen woning dus ik zie het allemaal veel naiever in dan de mensen hier..quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:54 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom zou de rente VEEL hoger worden?
Pariculiere huur dan?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:55 schreef capricia het volgende:
[..]
Geen idee....ik heb een eigen woning dus ik zie het allemaal veel naiever in dan de mensen hier..![]()
Ik zit tenslotte nog in de ontkenningsfase...
Weet je wat een hypothetische vraag is?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 22:53 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
En hoe analyseer je aan de hand van die berichten dat de trend zich doorzet?
Over welke trend heb je het overigens?
Ah, u bent ook nog wakker....!quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:27 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Weet je wat een hypothetische vraag is?
Op de lange termijn gaan we te maken krijgen met een krimpende bevolking. Over 20 jaar zit de hele babyboom generatie in het bejaardentehuis. Dan zal er voldoende aanbod zijn van eengezinswoningen. Ik verwacht dat het feest van de afgelopen 15 jaar voorlopig niet meer terugkomt.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:10 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik zie maar een paar redenen waarom de huizenprijzen echt naar beneden zullen gaan:
a. De rente wordt veel hoger
b. De hyp.rente aftrek wordt extreem beperkt.
Verders zie ik geen reden waarom de huizenprijzen structureel onder druk zouden blijven staan.
Wil je soms zeggen dat de huurmarkt zo geweldig is? Want dat is het alternatief als je niet thuis bij je ouders wil blijven wonen en niet naar het buitenland verkast.
Ik denk dat de druk op koopwoningen ook te maken heeft met de kut huurmarkt. En daar zie ik op termijn helemaal niets verbeteren...sterker nog...hoe meer 'potentiele kopers' er op de huurmarkt blijven hangen, hoe dichter die markt ook gaat zitten.
Maar ja: Veel mensen op fok noemen mij te pas (en te onpas) naief...![]()
Oh, daar denk ik ook wel aan hoor!quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:33 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Op de lange termijn gaan we te maken krijgen met een krimpende bevolking. Over 20 jaar zit de hele babyboom generatie in het bejaardentehuis. Dan zal er voldoende aanbod zijn van eengezinswoningen. Ik verwacht dat het feest van de afgelopen 15 jaar voorlopig niet meer terugkomt.
Ik verwacht komend jaar nog een daling. Daarna zou je best weer een jaar-op-jaar stijging kunnen zien, maar misschien ook niet. Mijn langetermijnvisie heb ik hierboven al gemeld.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:28 schreef capricia het volgende:
[..]
Ah, u bent ook nog wakker....!
Wat denk jij... is dat het diepte punt, of gaat de huizenmarkt volgend jaar (het al bijna 2010) nog verder naar beneden?
Misschien zijn dat dan wel de 'jaren dertig-woningen' van nu.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:37 schreef capricia het volgende:
[..]
Oh, daar denk ik ook wel aan hoor!
Maar gaat de toekomstige generatie dan in huizen wonen alle jaren '00...of willen ze eigen nieuwbouw?
jep...quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:37 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Ik verwacht komend jaar nog een daling. Daarna zou je best weer een jaar-op-jaar stijging kunnen zijn, maar misschien ook niet. Mijn langetermijnvisie heb ik hierboven al gemeld.
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:39 schreef capricia het volgende:
[..]
jep...
Denk je dat het dan tijd is om massaal van koop over te stappen op huur?
Los van de problematiek dat de huurmarkt een massale overstap niet aan zal kunnen...
Ja, daar heb je gelijk in.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:44 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Als dat massaal gebeurt kan niemand zijn huis meer verkopen!
Massale bewegingen op markten kunnen nog wel eens verkeerd uitpakken. Volgens mij noemen ze dat bubbles en crashes.
Dat hangt er van af. Als je hypotheek iets te hoog gegrepen is en je kan nu zonder restschuld verkopen, dan kan het verstandig zijn. Als je bij een daling van twintig procent nog wat overwaarde hebt dan is er volgens mij niets aan de hand. En als je je huis zat bent ga je gewoon verhuizen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:46 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, daar heb je gelijk in.
Maar zou het jouws inziens verstandig zijn om NU je koopwoning te verkopen?
Ik denk juist dat we de daling wel gehad hebben...misschien 5%, misschien wordt het 10%...maar thats it..veel lager zullen we niet gaan...
Dat is mijn persoonlijke overtuiging.
Tja. Zo denken heel veel mensen erover...zelfs zonder eigen huis...om mij heen hoor ik: "zitten waar je zit, geen risico's nemen. Ik zit die crisis wel uit met 2 inkomens". Of het nu over je huis of over je werk gaat.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 01:06 schreef antonwachter het volgende:
Als je weinig hypotheek hebt en je woont gewoon lekker waarom zou je dan gaan verhuizen, zelfs als je bij verkoop een hoge overwaarde incasseert.
Mag het morgen..mijn vent komt net thuis!quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 02:10 schreef antonwachter het volgende:
Als je geen huis hebt kun je ook geen hypotheek hebben. Ik zie om me heen wel heel wat grotere dalingen dan 3 of 5%, maar als dat wordt afgezet tegen de exorbitante prijsstijging van de afgelopen jaren gaat het om peanuts. De mensen die de laatste jaren een huis gekocht hebben die zijn de pineut, vaak gaat het dan ook nog om jonge gezinnen en dat is gewoon triest.
Kun je dat eens uitleggen over de haves and have nots eens uitleggen, het komt vrij zwartwit over.
'quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:54 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom zou de rente VEEL hoger worden?
Ga eens kijken in wat provincie dorpjes en kleine steden, genoeg aanbod van sociale huurwoningen en koopwoningen. Je focus ligt denk ik te sterk op de randstad. Die zit vol en blijft vol met jongeren, veel ouderen willen volgens mij wel weg maar kunnen niet omdat ze de hoofdprijs voor hun huisje willen hebben. De corporatie waar ik huur bouwt zelfs in hard tempo bij om te voorzien in de vraag naar huizen voor jongeren en ouderen omdat ze begrijpen dat er genoeg aanbod is van gezinswoningen. Het gevolg is wel dat koopwoningen onverkoopbaar zijn voor de huidige vraagprijzen, als ik me morgen inschrijf om te huren kan ik kiezen waar ik wil wonen en in welke prijsklassequote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:10 schreef capricia het volgende:
Verders zie ik geen reden waarom de huizenprijzen structureel onder druk zouden blijven staan.
Wil je soms zeggen dat de huurmarkt zo geweldig is? Want dat is het alternatief als je niet thuis bij je ouders wil blijven wonen en niet naar het buitenland verkast.
De daling die we tot nu toe hebben gezien is slechts de voorbode van wat gaat komen. Deze daling is voortgekomen uit de verkochte bestaande woningen. Nieuwbouw is aan de straatstenen niet meer te slijten! Mits daar de prijzen enorm dalen gaat de hele sector op de fles, dus ik voorzie dat de staat weer enorme premies gaat verstrekkenquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 00:46 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, daar heb je gelijk in.
Maar zou het jouws inziens verstandig zijn om NU je koopwoning te verkopen?
Ik denk juist dat we de daling wel gehad hebben...misschien 5%, misschien wordt het 10%...maar thats it..veel lager zullen we niet gaan...
Dat is mijn persoonlijke overtuiging.
Bedankt voor je reactie, moest je daar nu speciaal een kloon voor aanmaken?quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 13:11 schreef Startertjes het volgende:
[..]
'
"De" rente bestaat niet. Jij weet werkelijk niet waar over loopt te brallen.
Het zal wel rustig geweest zijn bij de IKEA vandaag.quote:130.000 Bezoekers tijdens de NVM Open Huizen Dag
10.10.2009
De NVM Open Huizen Dag van zaterdag 10 oktober heeft naar schatting circa 130.000 bezoekers getrokken. Gemiddeld kreeg een woning circa drie bezoekers. Eén op de vijf openstaande huizen kreeg echter geen bezoek. Ruim 45.000 woningen waren aangemeld.
Woningzoekenden konden op de NVM Open Huizen Dag zonder afspraak binnenlopen bij te koop staande woningen om zich vrijblijvend te oriėnteren op aanbod en prijs. Door het grote aantal deelnemende woningen konden potentiėle kopers eenvoudig thuis een route uitstippelen om vervolgens op hun gemak een aantal huizen te bekijken, de sfeer te proeven en prijzen te vergelijken. Een persoonlijke bezichtiging geeft een betrouwbaarder beeld dan alleen oriėnteren via internet.
NVM-voorzitter Ger Hukker ziet in de goede opkomst tijdens de NVM Open Huizen Dag een bewijs dat de woningmarkt nog altijd in beweging is. “De krapte op de woningmarkt van voorgaande jaren is minder. Nog steeds wil een groot aantal consumenten doorstromen naar een grotere woning en ook het aantal starters op de woningmarkt neemt weer toe. Door de economische crisis is iedereen alleen een stuk voorzichtiger geworden. Terwijl daar eigenlijk geen reden voor is, want er zijn genoeg redenen om juist nu een woning te kopen.”
Volgens de NVM kunnen woningzoekenden profiteren door juist nś een huis te kopen. De prijzen liggen gemiddeld 5% lager dan vorig jaar, de rentestand is gunstig en de keuze is ruim. Op de lange termijn blijkt het kopen van een woning een solide investering. Een bijkomend voordeel is dat het kabinet in juli de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Daarmee vallen ook de iets duurdere woningen binnen de zekerheid die de NHG biedt.
Wie echt interesse heeft in een woning, wordt geadviseerd om een NVM-aankoopmakelaar in te schakelen. Deze geeft deskundig advies, onderhandelt met de verkopende partij en biedt bij de aankoop van het begin tot het eind professionele begeleiding.
Bron: NVM
Dat ben ik met je eens. Je kan je op één dag vrijblijvend oriėnteren op de te koop staande huizen in je regio.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:28 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Lijkt me een prima idee voor mensen die zich aan het orienteren zijn
Is toch niet te metenquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:34 schreef Prutzenberg het volgende:
Ik ben meer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Ofwel, zorgt zo'n dag voor significant meer verkopen?
Ik heb nog nooit een huis gekocht. Vandaar mijn vraag.quote:
Tuurlijk wel. Er kan een stijging zijn van afgesloten voorlopige koopcontracten in een bepaalde periode na zo'n open dag, ten opzicht van een periode zonder open dag. Daarbij is bekend welke huizen hebben meegedaan aan die dag.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:34 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Is toch niet te meten
Nee, maar als je iemand het bieden laat doen die er geld voor krijgt moet je wel heel erg zwakzinnig zijnquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:35 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit een huis gekocht. Vandaar mijn vraag.
Heb jij toevallig ervaring met een aankoopmakelaar?
Ik ben al jaren op zoek naar zo'n plekje in de prijsklasse ¤135.000,- tot ¤195.000,-.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:36 schreef draaijer het volgende:
Iemand op zoek naar 200m2 woonoppervlak en 440m2 perceel? In de aller mooiste regio van NL?
Ehm helaas. Het is geen Frieslandquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:39 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Ik ben al jaren op zoek naar zo'n plekje in de prijsklasse ¤135.000,- tot ¤195.000,-.
Dat dus.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:37 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Nee, maar als je iemand het bieden laat doen die er geld voor krijgt moet je wel heel erg zwakzinnig zijn
Ik ben daar vorige week toevallig geweest en zelfs daar moet je zoeken.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:39 schreef draaijer het volgende:
[..]
Ehm helaas. Het is geen Friesland
Wat is volgens jou de mooiste regio van NL trouwens?quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:36 schreef draaijer het volgende:
Iemand op zoek naar 200m2 woonoppervlak en 440m2 perceel? In de aller mooiste regio van NL?
Onlangs ons huis laten taxeren om het op de markt te zetten en de taxatie waarden was erg goed. Uiteraard moet je het nog wel zien te verkopen, maar vergelijkbare huizen met dezelfde specificaties zijn hier al 200k duurder. Dus weinig competitie.. Kopen?quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:41 schreef Hanoying het volgende:
De prijzen zullen wellicht even stabiliseren maar op de middellange termijn gaat de rente sterk omhoog (onontkoombaar), wordt een hypotheek dus een stuk duurder (onontkoombaar), kan je minder lenen gezien het hogere percentage (onontkombaar) en gaat er dus nog een behoorlijk percentage van de prijs af (gezien punt A. B en C onontkoombaar). Zeker in het hogere segment.
Ik denk dat het verstandig is om even te wachten. Aan de andere kant zou ik een huis in het segment tot 225.000 euro op het moment rustig kopen. Nu kan je je hypotheek nog vastzetten voor een procent of 5-6 (?) en als je twee jaar wacht kan je het zelfde huis wellicht kopen voor 190.000 euro maar klok je je hypotheek wel 3-4 % hoger. Per saldo ben je dan duurder uit.
Dat is de afweging die je op het moment maakt.. Wil je relatief lage maandlasten, voel je je prettig bij het huis en verwacht je op de middellange termijn niet verplicht te verhuizen dan kan je het nu best kopen. Zou je je niet prettig voelen bij een huis dat (fictief) minder waard is dan je hypotheek en prefereer je dus een lagere hypotheek met hogere maandlasten dan kan je het best nog even wachten.
Bovenstaande gaat overigens alleen op voor starters met geen tot weinig eigen geld. Als je veel eigen geld hebt dan zou ik nu zeker niet kopen en wachten tot de hypotheekrente over een jaar of twee de lucht in schiet.
Ooit de serie Gooische vrouwen gezien? Daar.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:42 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Wat is volgens jou de mooiste regio van NL trouwens?
Als je voldoende eigen geld hebt, gaat je rente percentage omlaagquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:44 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom gaat de rente omhoog? Dus een onderbouwing graag
Waarom maakt dat wat uit als je de rente vast kan zetten?
Waarom zou je niet kopen als je eigen geld hebt?
Ik geloof dat wij een andere smaak hebben.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:43 schreef draaijer het volgende:
[..]
Ooit de serie Gooische vrouwen gezien? Daar.
Owquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:47 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Ik geloof dat wij een andere smaak hebben.
Het rentepercentage is historisch laag (In de VS effectief 0 % en in Europa 1 %) en wordt kunstmatig laag gehouden om de economie weer een beetje uit het slop te trekken. Als de economie het toe laat zal de rente stapsgewijs worden verhoogd, zelfs nog een stuk hoger dan hij voor de crisis was omdat al het geld dat door de centrale overheden momenteel in de economie (en steun cq reddingsoperaties) wordt gepompt (en hiervoor is gecreerd) lijdt tot hogere staatsschulden, inflatie en rentestanden.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:44 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom gaat de rente omhoog? Dus een onderbouwing graag
Je kan de rente nu vastzetten op 5,5 % omdat de euribor op 1 % staat. Als de euribor stijgt stijgt de rente die banken rekenen voor een hypotheek ook en kan je hem dus ook niet meer vastzetten op 5,5 %. Het feit dat je nu niet op 3 % vast kan zetten zou maar dat banken maar liefst 4,5 % meer dan de Euribor in rekening brengen (dat is een zeer hoog verschil) geeft al aan dat ze bij de bank al ingecalculeerd hebben dat de rente binnen een paar jaar hard gaat stijgen.quote:Waarom maakt dat wat uit als je de rente vast kan zetten?
Omdat ik denk dat de hogere hypotheekrente die er aan zit te komen de prijs van het hogere segment behoorlijk onder druk zal zetten en je dus meer huis koopt met hetzelfde geld als je even een jaar of twee geduld hebt.quote:Waarom zou je niet kopen als je eigen geld hebt?
De bank loopt minder risico als je veel eigen geld inbrengt (je huis zal immers ook bij een daling waarschijnlijk meer waard blijven dan de waarde van je hypotheek) dus biedt de bank je in het geval van een groot bedrag eigen geld een lagere rante aan voor je hypotheek. Minder risico voor de bank = minder reden voor hun om een hoge rente aan je te vragen.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:46 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Welk rentepercentage gaat omlaag?
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:07 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Het rentepercentage is historisch laag (In de VS effectief 0 % en in Europa 1 %) en wordt kunstmatig laag gehouden om de economie weer een beetje uit het slop te trekken. Als de economie het toe laat zal de rente stapsgewijs worden verhoogd, zelfs nog een stuk hoger dan hij voor de crisis was omdat al het geld dat door de centrale overheden momenteel in de economie (en steun cq reddingsoperaties) wordt gepompt (en hiervoor is gecreerd) lijdt tot hogere staatsschulden, inflatie en rentestanden.
In dat geval leidt het ook tot hogere inkomens en een herstellende huizenmarkt, dus dan ben je per saldo net zo ver
[..]
Je kan de rente nu vastzetten op 5,5 % omdat de euribor op 1 % staat. Als de euribor stijgt stijgt de rente die banken rekenen voor een hypotheek ook en kan je hem dus ook niet meer vastzetten op 5,5 %. Het feit dat je nu niet op 3 % vast kan zetten zou maar dat banken maar liefst 4,5 % meer dan de Euribor in rekening brengen (dat is een zeer hoog verschil) geeft al aan dat ze bij de bank al ingecalculeerd hebben dat de rente binnen een paar jaar hard gaat stijgen.
[..]
Het gaat natuurlijk vooral om mensen die nu hun rente vasthebben staan, dat kon de laatste jaren behoorlijk goedkoop. Die mensen zal het allemaal niet veel interesseren
Omdat ik denk dat de hogere hypotheekrente die er aan zit te komen de prijs van het hogere segment behoorlijk onder druk zal zetten en je dus meer huis koopt met hetzelfde geld als je even een jaar of twee geduld hebt.
Als de hypotheekrente stijgt kun je met het zelfde geld minder huis kopen in plaats van meer]
Ik snap je vraag nietquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:43 schreef draaijer het volgende:
[..]
Onlangs ons huis laten taxeren om het op de markt te zetten en de taxatie waarden was erg goed. Uiteraard moet je het nog wel zien te verkopen, maar vergelijkbare huizen met dezelfde specificaties zijn hier al 200k duurder. Dus weinig competitie.. Kopen?
Dus is het slim om nu te kopen omdat de rente niet extreem hoog is(en jij denkt dat hij gaat stijgen).quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:09 schreef Hanoying het volgende:
[..]
De bank loopt minder risico als je veel eigen geld inbrengt (je huis zal immers ook bij een daling waarschijnlijk meer waard blijven dan de waarde van je hypotheek) dus biedt de bank je in het geval van een groot bedrag eigen geld een lagere rante aan voor je hypotheek. Minder risico voor de bank = minder reden voor hun om een hoge rente aan je te vragen.
De centrale rente en de inflatie zullen een stuk sneller en harder omhoog gaan dan de inkomens. De ikomens zullen er wel achter aan hobbelen op een gegeven moment maar zeker niet direct.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:11 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
In dat geval leidt het ook tot hogere inkomens en een herstellende huizenmarkt, dus dan ben je per saldo net zo ver
Daarom zeg ik ook dat je op zich nu best kan kopen omdat je nu je rente nog laag vast kan zetten en dus relatief lage maandlasten zal hebben. Maar als de rente hard stijgt dan zal de huizenprijs toch echt wel dalen hoor, zeker in het hogere segment omdat veel particulieren simpelweg geen huis van 3,5 ton meer gefinancieerd kunnen krijgen bij een rentestand van 9 %.quote:Het gaat natuurlijk vooral om mensen die nu hun rente vasthebben staan, dat kon de laatste jaren behoorlijk goedkoop. Die mensen zal het allemaal niet veel interesseren
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:17 schreef Hanoying het volgende:
[..]
De centrale rente en de inflatie zullen een stuk sneller en harder omhoog gaan dan de inkomens. De ikomens zullen er wel achter aan hobbelen op een gegeven moment maar zeker niet direct.
Jou mening is geen feit
[..]
Daarom zeg ik ook dat je op zich nu best kan kopen omdat je nu je rente nog laag vast kan zetten en dus relatief lage maandlasten zal hebben. Maar als de rente hard stijgt dan zal de huizenprijs toch echt wel dalen hoor, zeker in het hogere segment omdat veel particulieren simpelweg geen huis van 3,5 ton meer gefinancieerd kunnen krijgen bij een rentestand van 9 %.
Dan ga je lekker over 3 jaar kopen met een rente van 9% en dan kijken hoeveel huis je overhoudt met je geld. Voor iemand die koopt zijn slechts 2 dingen van belang
1: Het huis moet voldoen aan je eisen
2: Je maandlasten moeten op te brengen zijn
Als je aan beide voorwaarden voldoet kan je nooit een miskoop doen
Mijn mening is geen feit maar het is wel een feit dat de cetrale rente historisch laag staat, dat de staatschulden wereldwijd enorm oplopen en dat men dit niet eeuwig vol kan houden. De VS kan haar eigen staatsobligaties al niet meer kwijt en koopt ze zelf op met nieuw gecreerde Dollars, Europa doet al niet veel anders. Dit gaat een terugslag vinden in de vorm van inflatie, dat is niet mijn mening maar er is redelijke consensus over. ook de mensen die dit beleid momenteel sturen verwachten niet anders en speculeren er zelfs op.quote:
In het lagere segment zou ik dan ook rustig kopen en mijn rente lang vastleggen, als ik veel eigen geld had zou ik het echter niet doen want ik denk dat er best een kans is dat het huis dat je nu voor 380 k koopt over 2 jaar een waarde van 300-320 zal hebben en dan kan je dus beter even wachten. Snappez vous?quote:Dan ga je lekker over 3 jaar kopen met een rente van 9% en dan kijken hoeveel huis je overhoudt met je geld. Voor iemand die koopt zijn slechts 2 dingen van belang
1: Het huis moet voldoen aan je eisen
2: Je maandlasten moeten op te brengen zijn
Als je aan beide voorwaarden voldoet kan je nooit een miskoop doen
bovendien kun je je rente makkelijk voor 20 jaar vastzetten. En in deze tijd doen veel mensen die ik ken dat ook.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:44 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Waarom gaat de rente omhoog? Dus een onderbouwing graag
Waarom maakt dat wat uit als je de rente vast kan zetten?
Waarom zou je niet kopen als je eigen geld hebt?
Vandaag weer veel appelgebak met slagroom gegetenquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 21:34 schreef Prutzenberg het volgende:
Maar voor sommigen zal het een leuk verzetje zijn, kijken bij de buren.
Ben je echt wezen kijken? Want dat vind ik dan wel weer leuk van je!quote:Op zondag 11 oktober 2009 00:35 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Vandaag weer veel appelgebak met slagroom gegeten![]()
En natuurlijk vaak vermeld dat het huis voor dat bedrag een 'koopje' was, "lekkere taart overigens buurvrouw, mag ik nog een stukje?"![]()
Moeten ze vaker doen zo'n open dag
http://www.rtl.nl/%28/fin(...)zendag_succesvol.xmlquote:laatst gewijzigd: 10-10-2009 20:07
Veel mensen komen af op open huis
De Nederlandse Vereniging van Makelaars is enthousiast over het aantal bezoekers van de openhuizendag.
Kooplustig of niet?
Zo'n 130.000 hebben een kijkje genomen bij een huis dat te koop staat. Op de openhuizendag waren ditmaal 45.000 woningen te bekijken. Niet alle woningen trokken overigens kooplustige of nieuwsgierige kijkers. Eén op de vijf woningen trok geen enkele bezoeker.
Lagere prijzen
Volgens de NVM is het nu een goede tijd om een huis te kopen. De prijzen liggen gemiddeld 5% lager dan vorig jaar. Maar door de economische crisis is iedereen wel voorzichtiger geworden.
Wanneer gaan mensen het nou eindelijk eens doorkrijgen dat je een huis koopt om er iin te WONEN, niet om er WINST mee te maken.quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:29 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Mijn mening is geen feit maar het is wel een feit dat de cetrale rente historisch laag staat, dat de staatschulden wereldwijd enorm oplopen en dat men dit niet eeuwig vol kan houden. De VS kan haar eigen staatsobligaties al niet meer kwijt en koopt ze zelf op met nieuw gecreerde Dollars, Europa doet al niet veel anders. Dit gaat een terugslag vinden in de vorm van inflatie, dat is niet mijn mening maar er is redelijke consensus over. ook de mensen die dit beleid momenteel sturen verwachten niet anders en speculeren er zelfs op.
[..]
In het lagere segment zou ik dan ook rustig kopen en mijn rente lang vastleggen, als ik veel eigen geld had zou ik het echter niet doen want ik denk dat er best een kans is dat het huis dat je nu voor 380 k koopt over 2 jaar een waarde van 300-320 zal hebben en dan kan je dus beter even wachten. Snappez vous?
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:29 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Mijn mening is geen feit maar het is wel een feit dat de cetrale rente historisch laag staat, dat de staatschulden wereldwijd enorm oplopen en dat men dit niet eeuwig vol kan houden. De VS kan haar eigen staatsobligaties al niet meer kwijt en koopt ze zelf op met nieuw gecreerde Dollars, Europa doet al niet veel anders. Dit gaat een terugslag vinden in de vorm van inflatie, dat is niet mijn mening maar er is redelijke consensus over. ook de mensen die dit beleid momenteel sturen verwachten niet anders en speculeren er zelfs op.
[..]
Geef eens een voorbeeldje van die consensus?
In het lagere segment zou ik dan ook rustig kopen en mijn rente lang vastleggen, als ik veel eigen geld had zou ik het echter niet doen want ik denk dat er best een kans is dat het huis dat je nu voor 380 k koopt over 2 jaar een waarde van 300-320 zal hebben en dan kan je dus beter even wachten. Snappez vous?
Ik denk dat ik jou niet wil begrijpen, ik zou het pas een probleem vinden als ik dat wel zou doen
Eigen geld is per defenitie niet boeiend, omdat mensen over het algemeen toch voor een zo duur huis zullen gaan wat voor hun binnen hun mogelijkheden ligt. Dat er hier een paar hippies rondlopen die dat niet willen kunnen, wil nog niet zeggen dat het geld voor de grote meerderheid van de Nederlanders die wil gewoon zo mooi mogelijk wonen als wat realistisch gezien mogelijk is
Ik weet niet hoe jij telt maar ik financier liever een eigen huis van 380k tegen 5% dan 320k tegen 9%. Verder koop ik ook liever een huis dan dat ik ga huren
Verder kun je op dit moment vrij weinig met eigen geld en wordt je er bovendien voor gestraft en wordt je beloond als je koopt. Je moet echt vrij zwakzinnig zijn als je liever gestraft wordt dan beloond
Knap dat jij weet dat verschillende mensen een referentie is voor heel Nederlandquote:Op zondag 11 oktober 2009 09:08 schreef haatbaard het volgende:
[..]
http://www.rtl.nl/%28/fin(...)zendag_succesvol.xml
*proest* wat een leugens. Ik heb hier in de straat en in m'n familie diverse mensen gesproken die hier aan meededen (allemaal met een woning boven de 400k), mensen die moeite hadden gedaan, het huis aan kant hadden gemaakt, hapjes in huis hadden gehaald, en uiteindelijk kwamen er welgeteld nul komma nul kijkers opdraven. Dat kan gewoon geen toeval zijn.
Natuurlijk is het al dan niet aanschaffen met eigen geld wel belangrijk.. Stel dat je 200 k eigen geld hebt, dan zou je nu dus ten minste 180 k hypotheek moeten nemen voor het huis uit je voorbeeld, als je wacht en het huis zakt inderdaad richting de 300 k dan hoef je slechts 100 k hypotheek. Ik heb liever 100 k hypotheek tegen 10 % dan 200 k tegen 5 % ook al kost het je per saldo hetzelfde.quote:Op zondag 11 oktober 2009 11:32 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Eigen geld is per defenitie niet boeiend, omdat mensen over het algemeen toch voor een zo duur huis zullen gaan wat voor hun binnen hun mogelijkheden ligt. Dat er hier een paar hippies rondlopen die dat niet willen/ kunnen..
Ik weet niet hoe jij telt maar ik financier liever een eigen huis van 380k tegen 5% dan 320k tegen 9%. Verder koop ik ook liever een huis dan dat ik ga huren
quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 22:13 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Dus is het slim om nu te kopen omdat de rente niet extreem hoog is
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |